ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ultimele Stiri

Ministrul Economiei, Florin Spătaru: ‘Criza europeană a materialelor critice sau a semiconductorilor, poate deveni o oportunitate de investiție în România. Avem o forță de muncă tânără, entuziastă și conectată la noile tehnologii’

2 December 2022 at 12:45
image

Ministrul Economiei Florin Spătaru anunţă semnarea unei scrisori de Intenţie cu IMEC, un centru de cercetare şi inovare lider mondial în nanoelectronică şi tehnologii digitale, pentru dezvoltarea unui centru de competenţe în România, apreciind că a fost făcut astfel ”un pas important pentru industria semiconductorilor din România”.

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, şi Luc Van den Hove, Preşedinte şi CEO al IMEC, au semnat joi,, la Leuven, Belgia, Scrisoarea de Intenţie de stabilire a cooperării dintre Ministerul Economiei şi IMEC, privind cercetarea în domeniul semiconductorilor, în contextul punerii în aplicare a Legii europene privind cipurile (European Chips Act).

„Evenimentul de astăzi de la Leuven demonstrează încă o dată dorinţa mea, în calitate de ministru al Economiei, dar şi interesul Guvernului României, pentru dezvoltarea pas cu pas, în ţara noastră, a unei capacităţi de producţie de semiconductori. Scrisoarea de intenţie pe care am semnat-o cu IMEC este primul pas pe care îl facem pentru o colaborare durabilă, pe termen lung, în sectorul tehnologiilor avansate cu semiconductori, cu unul dintre cele mai mari centre de cercetare din domeniu.

Parteneriatul nostru este o dovadă a oficializării unui demers discutat încă de la începutul anului, când am vizitat pentru prima dată unităţile IMEC din Leuven şi am văzut ce înseamnă o activitate integrată în industria de nanotehnologie şi sisteme de semiconductori. România nu trebuie să rateze începutul unuia dintre cele mai ambiţioase exerciţii europene de adaptare la industria viitorului. Trebuie să dezvoltăm acest segment industrial strategic la nivel european, în viitorul apropiat”, Florin Spătaru, ministrul Economiei.

Parteneriatul dintre Ministerul Economiei şi IMEC vine în contextul în care România are expertiză în domenii precum semiconductori şi senzori auto, precum şi o tradiţie universitară solidă în domeniul ingineriei şi ştiinţei.

„Criza europeană a materialelor critice sau a semiconductorilor, poate deveni o oportunitate de investiţie în România. Avem o forţă de muncă tânără, entuziastă şi conectată la noile tehnologii, dar trebuie să îi motivăm să rămână în ţară prin crearea unei infrastructuri solide pentru acest sector industrial”, a spus ministrul Economiei.

Cercetarea IMEC acoperă diverse aspecte ale nanoelectronicii şi aplicaţiilor sale, cum ar fi scalarea avansată a semiconductorilor şi a sistemelor, tehnologia radar şi radio, dar şi tehnologiile digitale, inclusiv expertiza în date şi securitate. Prin stabilirea ecosistemelor locale şi globale de parteneriate într-o multitudine de industrii, IMEC creează tehnologii care permit inovarea în diferite domenii, cum ar fi computerele de înaltă performanţă şi distribuţie, domeniul medical, oraşele inteligente şi mobilitatea, logistica şi producţia, energia durabilă şi educaţia inteligentă.

Cu ocazia semnării scrisorii de intenţie, Luc Van den Hove, Preşedinte şi CEO IMEC a declarat:

„Dacă Europa doreşte să reuşească în atingerea obiectivelor sale, aşa cum sunt ele prevăzute în European Act Chips, construirea pe puncte forte europene ar trebui să fie vitală, aşa cum ar trebui să fie şi contruirea unei initiative pan-europene. Crede că semarea aceastei Scrisoari de intenţie cu Guvernul României este o mărturie a acestui demers. Aştept cu nerăbdare să explorăm această cooperare prin devoltarea unui viitor centru de competenţe din România”, conform news.ro

articolul original.

Paul Anghel: Îi sfătuiesc pe părinți să achiziţioneze dulciuri şi jucării numai din magazine specializate

2 December 2022 at 12:40

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a lansat un avertisment special pentru părinți de Moș Nicolae.

În contextul informațiilor transmise de Paul Anghel, următoarele cadouri pot reprezenta un pericol.

Concret, şeful ANPC a publicat o „scrisoare” către Moș Nicolae pe pagina sa de socializare, în care îi sfătuiește pe părinți să achiziţioneze dulciuri şi jucării numai din magazine specializate, unde se eliberează documente de cumpărare, pentru a putea proba tranzacţia în cazul unor reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa unui produs.

Astfel, „Scrisoare către Moș Nicolae:

Dragă moșule, te rog ca atunci când te hotărăști să îți umpli tolba ta cea minunată cu cadouri pentru copii care, bineînțeles că au fost cuminți, să ai în vedere câteva lucruri, la care ar trebui sa fii foarte atent.

Mai exact, dacă doresti să dăruiesti o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copii, ci să fie un cadou practic, atractiv care să aducă zâmbete pe chipurile lor, trebuie să ții cont de următoarele sfaturi:

 • să achizitionezi jucării numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vei avea nevoie, Moşule, pentru a putea proba tranzacția, în cazul în care, în mod justificat, doresti să reclami calitatea/siguranța unui produs;
 •  să alegi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacitățile și aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoțite de avertismente generale privind grupa de vârstă recomandată, care ajută la alegerea jucăriei;
 • trebuie să ai în vedere faptul că jucăriile care nu sunt destinate unui grupe de vârstă specifice pot să îi rănească;
 • să verifici dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil și durabil, următoarele elemente:
  – coordonatele producătorului și/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului și/sau a importatorului și adresa la care pot fi contactați);
  – numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
  – marcajul de conformitate CE care conduce la supoziția că jucăria este sigură.

Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoțește jucăria.

 • să verifici existența instrucțiunilor de utilizare și a avertismentelor specifice, însoțite de indicații privind precauțiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării. Acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română și trebuie respectate.

Te sfătuiesc, Mosule, să nu cumperi jucării cu părți mici, detașabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceștia au tendința să bage jucăriile în gură și se pot îneca cu părțile mici”, a scris Paul Anghel pe Facebook.

Trebuie respectate atenționările referitoare la următoarele jucării

Mai apoi, acesta a subliniat că trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni.

Aşadar, „De asemenea trebuie respectate atenționările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: „Atenție. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare”.

Fraza ”Atenție. Nerecomandat copiilor sub 3 ani” poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 și 3 ani; fraza și simbolul nu trebuie puse împreună, pe etichetă.

După achiziționarea unei jucării și după ce le-o dăruiești, Moșule, copiilor, părinții trebuie să urmeze cu atenţie instrucţiunile de folosire.

Copiii trebuie supravegheaţi când se joacă și părinții trebuie să se asigure că toate jucăriile sunt adecvate pentru categoria de vârstă şi abilităţile copilului.

De asemenea, părinții trebuie să se asigure că cerinţele de siguranţă sunt respectate. Întrucât jucăriile diferă atât din punctul de vedere al materialului din care sunt lucrate, cât şi din cel al folosirii lor, asiguraţi-vă că cerinţele de siguranţă pentru fiecare categorie în parte sunt respectate. Astfel, pentru tobogane, leagăne, inele suspendate, corzi şi alte jucării similare fixate pe o traversă trebuie să primiţi de la vânzător instrucţiunile de utilizare prin care să vi se atragă atenţia asupra necesităţii verificării periodice a elementelor de susţinere.

La cumpărare, este nevoie ca acestea să fie însoţite de instrucţiunile de montare, pentru a evita asamblarea incorectă şi accidentele care ar putea apărea.

Jucăriile funcţionale, adică cele care reproduc la scară redusă echipamente, aparate sau instalaţii destinate adulţilor, trebuie să poarte avertismentul „Atenţie! A se folosi sub stricta supraveghere a unei persoane adulte!”. În plus, acestea vor fi obligatoriu însoţite de instrucţiunile de utilizare şi de măsurile de precauţie necesare pentru evitarea unor pericole.

Patinele şi skateboardurile destinate utilizării de către copii trebuie să fie însoţite de avertismentul: „Atenţie! A se purta echipament de protecţie.” În plus, vor exista recomandări cu privire la echipamentul de protecţie.

Este necesară examinarea periodică a jucăriilor pentru eliminarea acelora care sunt stricate/uzate şi pot reprezenta un pericol pentru sănătatea şi siguranţa copilului. Este indicat să aruncaţi jucăriile deteriorate”, a completat directorul ANPC.

Părinții trebuie să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ținute departe de copiii sub vârsta de 3 ani

Din cele scrise de Paul Anghel, reiese că părinții trebuie să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ținute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.

Astfel, „Părinții să se asigure că jucăriile destinate copiilor mai mari sunt ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani. Atenționez părinții care doresc să facă o surpriză cât mai plăcută copiilor lor ca, înainte de a cumpăra diverse sortimente de bomboane și ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao și grăsimi vegetale (bomboane, tablete, figurine etc.), care să nu le afecteze sănătatea, să aibă în vedere următoarele recomandări:

În primul rând, achiziționarea acestor produse se va face numai din locuri autorizate. Trebuie evitată cumpărarea de la vânzători ambulanți, chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic. Înainte de cumpărare, trebuie verificată starea ambalajelor (integritate, etanșeitate) și încadrarea produselor în data durabilitatii minimale, după caz, în data limită de consum stabilite de producător.

Etichetele trebuie să conțină următoarele informații: denumirea produsului, numele și adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului (ȋn cazul produselor din import se vor înscrie numele și adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România), data durabilității minimale, cantitatea netă și condițiile de depozitare. Toate produsele din import trebuie să fie însoțite de etichete cu elementele de identificare și informare în limba română.

Pentru ciocolată și produse din ciocolată trebuie menționat în mod obligatoriu conținutul de cacao substanță uscată, exprimat în procente, astfel: “cacao…% minim”. În cazul ciocolatei umplute se menționează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantității nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame.

Această excepție nu se aplică produselor cu o greutate netă mai mică de 50 grame fiecare, atunci când sunt prezentate într-un ambalaj conținând două sau mai multe astfel de produse, dacă conținutul net total, inclusiv ambalajul, este egal sau mai mare de 50 grame. În cazul produselor din ciocolată turnate și goale în interior, această indicație poate fi înlocuită cu conținutul net minim. De asemenea, trebuie menționat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depașește 1% din masa produsului.

Ciocolata proaspătă trebuie să prezinte o suprafață lucioasă, nestratificată și fără pete, să fie onctuoasă, casantă la rupere fără senzație de rugozitate la masticare, culoare și gust specific, iar drajeurile trebuie să aibă suprafața netedă, lucioasă, uscată și nelipicioasă.

De asemenea, părinții trebuie să fie foarte atenți dacă pe eticheta produselor există informații cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenționării „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora” în cazul menționării în lista ingredientelor a coloranţilor, înscriși în Anexa V la Regulamentul (CE) nr.1333/2008 privind aditivii alimentari”, a mai scris Paul Anghel.

Directorul ANPC i-a recomandat moșului să nu mai cumpere nuielușe

Totodată, nu în ultimul rând, directorul ANPC i-a recomandat moșului să nu mai cumpere nuielușe și să nu îl uite nici pe el.

Aşadar, „Dacă vor exista si situatii (chiar dacă puține si izolate) în care vei dori să aduci o nuielușă copiilor care nu au fost chiar cei mai cuminți, te rog să ai, de asemenea, în vedere că aceste produse trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiții:

-să aibă informațiile privind caracteristicile esențiale ale lemnului….etc traduse în limba română
-să aibă marcaje CE
-să aibă prețul afișat
-să nu folosescă sintagme de genul GRATIS/CADOU sau derivate.

Si, cel mai bine, să nu le mai cumperi, Moșule, și să te limitezi la cadouri, că poate că, atunci când erai și tu micuț, ai mai făcut câte o trăznaie/boacănă și nu ai fost pedepsit. Părinții/bunicii tăi au dat, atunci, dovadă de toleranță și este momentul să faci și tu același lucru.

Cu drag, Moșule,

Paul
P.S. Și nu mă uita! Astept si eu ceva de la tine, ca în fiecare an”, a conchis Paul Anghel.

articolul original.

Numărul firmelor cu capital străin a crescut cu peste 30%

2 December 2022 at 12:29
Foto: ceccarbusinessmagazine.ro

Din datele Oficiului Național al Registrului Comerțului, reiese că numărul firmelor cu capital străin a crescut cu peste 30% în primele zece luni ale anului.

Astfel, investitorii din Italia ocupă prima poziție în ceea ce privește cel mai mare număr de societăți cu participare străină, iar cea mai mare valoare a capitalului social aparține firmelor olandeze.

Concret, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele zece luni din 2022, cu 30,7%, comparativ cu perioada similară din 2021, la 6.175 de unităţi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Creșterea este de peste 30% a numărului firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România

Astfel, cele 6.175 de societăţi noi aveau un capital social subscris în sumă totală de 35,060 milioane de dolari, cu 2,7% mai mic faţă de cel al firmelor înmatriculate în perioada ianuarie-octombrie 2021, de 36,028 milioane de dolari.

Numai în luna octombrie 2022, au fost înmatriculate 652 de firme cu participare străină la capitalul social.

În contextul procentual, în funcţie de domenii de activitate, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în luna septembrie în comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea auto şi moto (24,69% din total), activităţi profesionale, administrative, ştiinţifice şi tehnice (21,78%), şi transport, depozitare şi comunicaţii (17,18%).

La finele lunii octombrie 2022, în România existau 243.022 de societăţi cu participare străină la capitalul social. Valoarea capitalului subscris se situa la 67,162 miliarde de dolari.

Concret, cel mai mare număr de societăţi cu participare străină era cu investitori din Italia, respectiv 51.579 (capital subscris de 4,009 miliarde de dolari), dar cea mai mare valoare a capitalului social aparţine firmelor olandeze, respectiv 12,599 miliarde de dolari, în 5.842 de firme.

Numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a crescut

Datele ONRC,  arată că numărul înmatriculărilor de persoane fizice şi juridice a crescut, în primele zece luni ale acestui an, cu 2,53%, comparativ cu perioada similară din anul 2021, până la 132.616, din care 99.230 sunt societăţi cu răspundere limitată (SRL).

Iar, cele mai multe înmatriculări au fost înregistrate în Municipiul Bucureşti, respectiv 25.085 (plus 25,58%, comparativ cu ianuarie-octombrie 2021), şi în judeţele Cluj – 8.163 (+10,39%), Ilfov – 6.907 (+14,75%) şi Timiş – 6.276 (+3,19%).

La polul opus, numărul cel mai mic de înmatriculări a fost consemnat în judeţele Covasna – 813 (scădere cu 14,6% faţă de primele zece luni din 2021), Tulcea – 922 (scădere de 22,06%) şi Ialomiţa – 949 (minus 1,96%).

Aşadar, ONRC precizează că domeniile în care au fost realizate cele mai multe înmatriculări sunt: comerţul cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor (23.148, – 9,59%, comparativ cu perioada similară a anului trecut), activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice (14.531, +24,97%) şi construcţii (13.608, -4,11%).

În octombrie 2022, au fost înmatriculate 12.014 persoane fizice şi juridice, cele mai multe în Bucureşti (2.638) şi în judeţele Ilfov (700), Cluj (691) şi Timiş (574).

articolul original.

Ungaria nu este de acord cu introducerea unei taxe pe impozitul minim pentru companii

2 December 2022 at 12:06
Foto: mediun.com

În cursul zilei de vineri, prim-ministrul ungar Viktor Orban a declarat la postul public de radio că această taxă ”ucide locurile de muncă”.

Astfel, Ungaria se opune în continuare unei rate minime globale a impozitului pe profit, a declarat vineri, într-un interviu, premierul Viktor Orban, invocând îngrijorarea cu privire la locurile de muncă din această țară central-europeană, care s-a folosit de impozitele sale scăzute pentru a atrage investiții.

Concret, impozitul minim este a doua parte a unui acord pe doi piloni încheiat anul trecut între aproape 140 de țări pentru a rescrie regulile de impozitare transfrontalieră, astfel încât să țină mai bine cont de modul în care marile companii de internet pot înregistra profituri în țări cu impozite reduse.

Viktor Orban spune că majorarea acestor taxe va determina o scădere a locurilor de muncă

În prezent, Ungaria s-a folosit de cota de impozit pe profit de 9% și de subvențiile guvernamentale generoase pentru a atrage investiții majore din partea producătorilor germani de automobile și a producătorilor asiatici de baterii, pentru a-și consolida economia bazată pe exporturi.

În opinia sa, „Aceasta este o majorare de taxe care ucide locurile de muncă, care, dacă va fi implementată cu aprobarea Ungariei, va elimina zeci de mii de locuri de muncă”, a spus Orban. „Problema taxelor nu este una globală, ci ține de jurisdicția națională”, a adăugat el.

Economia regională ar putea avea de suferit

În contextul european, Ungaria a susținut că aprobarea planului ar putea dăuna economiei regionale, dar unii oficiali europeni au sugerat că Budapesta își folosește opoziția ca monedă de schimb pentru a obține acces la miliarde de euro din fondurile de redresare blocate ale UE.

Comisia Europeană a aprobat miercuri planul de redresare post-pandemic al Ungariei, dar a precizat că aceasta nu va primi nicio plată – în valoare totală de 5,8 miliarde de euro – până când nu va pune în aplicare reformele impuse de UE.

Orban a declarat că economia Ungariei, afectată puternic de războiul din Ucraina vecină, ar putea crește cu 1,5% anul viitor, adăugând că guvernul său va continua eforturile de a proteja gospodăriile de creșterea costurilor energiei în 2023, scrie TVP World, citând Reuters.

CE consideră că Ungaria nu a progresat suficient în ceea ce privește reformele sale

Comisia Europeană consideră că, în pofida măsurilor luate, există în continuare un risc pentru bugetul UE, având în vedere că măsurile de remediere care trebuie încă îndeplinite sunt de natură structurală și orizontală.

În ţară, deși o serie de reforme au fost întreprinse sau sunt în curs de desfășurare, Ungaria nu a reușit să pună în aplicare în mod adecvat aspectele centrale ale celor 17 măsuri de remediere necesare, convenite în cadrul mecanismului general de condiționalitate, până la termenul limită de 19 noiembrie, așa cum se angajase.

Acestea se referă, în special, la eficacitatea Autorității de integritate nou înființate și la procedura de revizuire judiciară a deciziilor de urmărire penală.

În acest sens, CE a concluzionat că se mențin condițiile de aplicare a regulamentului și că vor fi necesare măsuri esențiale suplimentare pentru a elimina riscurile care mai există pentru bugetul UE în Ungaria. Prin urmare, CE a decis să își mențină propunerea inițială din 18 septembrie de a suspenda 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, în valoare de 7,5 miliarde EUR. De asemenea, CE își menține propunerea de a nu se încheia niciun angajament juridic cu niciun fond de interes public.

Consiliul va avea acum termen până la 19 decembrie pentru a vota pe această temă, fiind necesară o majoritate calificată pentru ca suspendarea fondurilor să intre în vigoare, se arată pe site-ul oficial.

articolul original.

Tesla a livrat primele camioane electrice Semi

2 December 2022 at 09:42
Foto: Blue River

Cu o perioadă de trei ani întârziere, compania Tesla Motors a livrat primele camioane electrice Semi către primul său client: PepsiCo.

Astfel, Elon Musk a prezentat camionul încă din anul 2017 și promitea atunci că primele livrări vor fi în anul 2019. Tesla spune că Semi are autonomie de 800 km.

În contextul financiar, Tesla Motors a organizat un eveniment la fabrica din Nevada pentru a livra primele camioane Semi. Compania nu a dat informații despre prețul camionului, dar în 2017 spunea că varianta cu 500 km autonomie va costa de la 150.000 dolari, iar cea cu 800 km, 180.000 dolari. De atunci, prețurile automobilelor au crescut mult.

Din punct de vedere al dotărilor, Elon Musk a spus că Semi este mult mai puternic decât un camion diesel și că poate accelera de la 0, la 100 km/h în 20 de secunde. O altă promisiune este că bateria lui Semi poate fi încărcată la 70% din capacitate în 30 de minute la o stație rapidă.

În contextul de producţie, așa cum era de așteptat, Musk a elogiat camionul Semi, descriindu-l ca fiind „dat naibii”: „the most badass rig on the road”. Estimarea este că vor fi produse 100 de unități în acest an, iar obiectivul este ca în 2024 să fie produse 50.000 de unități, deși este greu de crezut că este realizabil.

Concret, cei de la Tesla spun că Semi a dus la bun sfârșit un test în care autonomia a depășit 800 km cu o greutate totală de 36 tone care includea greutatea camionului, dar și încărcătura.

În această perioadă, Foarte mulți sunt sceptici că vor avea succes camioanele electrice, date fiind costurile de achiziție și nevoia de a le încărca des.

Aşadar, anul acesta acțiunile Tesla au scăzut cu 45%, iar compania a pierdut 500 miliarde dolari capitalizare de piață, până la o valoare de 615 miliarde dolari.

articolul original.

România se înarmează: bugetului apărării se dublează în 2023

2 December 2022 at 05:31
România se înarmează: bugetului apărării se dublează în 2023

Bugetul apărării se va dubla în 2023, până la 7,8 mld. euro, faţă de nivelul din 2017, când era de 3,1 mld. euro. După creşteri an de an, întrebarea este cât a beneficiat industria locală de apărare de pe urma acestor majorări?

Cifrele arată că majorarea bugetului apărării nu s-a reflectat în producţia locală de armament, deşi era de aşteptat ca aceste comenzi să se îndrepte şi către producătorii locali, care, istoric, au avut o poziţie bună pe piaţa internaţională a armamentului. Astfel, cifra de afaceri din producţia de armament şi muniţii (cod CAEN 2540) a fost de 120 mil. euro în 2021, ultimele date disponibile, faţă de 160 mil. euro, în scădere cu 25%. În aceeaşi perioadă însă, alocările pentru Armată de la buget au crescut cu peste 50%.

În 2023, faţă de 2017, alocările pentru MApN se vor dubla. Primele 10 companii producătoare de armament şi muniţie, din cele 23 câte sunt în România, însumează afaceri de 100 mil. euro. Cea mai mare este Romarm SA, din portofoliul Ministerului Economiei, cu afaceri de 26 de mil. de euro. În top se află mai multe filiale Romarm, dintre care două din Cugir. La începutul lui 2022, la Cugir angajaţii au intrat în grevă, unii dintre ei susţinând că au salarii de 1.700 de lei, după 20 ani vechime la fabrica de armament.

În topul producătorilor de armament din România se află şi câteva firme cu acţionariat privat: Nova Modul, cu afaceri de circa 5 mil. euro sau Uzina Mecanică Băbeni, cu afaceri de 3,4 mil. euro.

Totuşi, comenzile locale suplimentare nu se reflectă doar în muniţie şi armament. Pe sub Arcul de Triumf au defilat şi camioane Iveco, care sunt produse la Petreşti, judeţul Dâmboviţa. Italienii de la Iveco deja au produs la noua fabrică din Petreşti mai bine de jumătate din cele 900 de vehicule din contractul cu Armata Română. Unitatea de producţie a fost inaugurată în 2020, după o investiţie de 50 de mil. de euro a italienilor.

Dimensiunea reală a comenzilor de pe piaţa din România nu este cunoscută în acest moment, pentru că singurul CAEN care reflectă doar vânzări spre apărare este cel amintit - producţia de armament şi muniţie. În aceeaşi vreme, Armata a mai cumpărat camioane Roman de la Braşov (23 în 2028, după ultimele date), uniforme de la belgienii de la Motexco din Iaşi sau turelele şi mitralierele de pe vehiculele Piranha V, care sunt produse de israelienii de la Elbit Systems în Bacău şi Măgurele.

Ministerul Apărării Naţionale nu a putut răspunde pe loc solicitărilor telefonice adresate de ZF ieri pentru date privind creşterea comenzilor industriei locale de apărare. Reprezentanţii ministerului au dat asigurări că există un impact în industria locală de apărare care a fost calculat şi că vor transmite datele actualizate.

Nu este cert care e valoarea exactă a achiziţiilor Armatei din piaţa românească. În ceea ce priveşte achiziţiile externe, lucrurile sunt mai clare. De exemplu, derulate pe mai mulţi ani, achiziţiile de import de rachete Patriot, sisteme HIMARS sau blindate Piranha V vor fi, în total, de 6,5 mld. euro. Spre comparaţie, bugetul total alocat Armatei, care include salarii şi pensii, a fost de 5,6 mld. euro în 2022 şi în 2023 va fi de circa 7,8 mld. euro. Din alocări, circa jumătate din bani merg spre salarii şi pensii, arată datele bugetare.

imageimageimageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Cum arată industria privată de apărare

Industria privată de apărare, dar şi cu un aport al industriei publice de producţie de armament, produce în România şi vinde tehnică militară de aproape 300 mil. de euro anual către ţări precum Israel, Norvegia, Bulgaria sau SUA, dar şi în Maroc sau Afganistan, potrivit raportului Departamentului pentru Controlul Exporturilor din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Cei mai mari exportatori sunt Damen (Galaţi şi Mangalia) şi Elbit Systems. Producătorul de nave Damen vinde la export tot ce produce local pe zona de nave militare. În ultimii 5 ani, Damen a construit la Galaţi 6 nave militare, toate exportate. Elbit are în România patru fabrici: două la Măgurele (Ilfov) şi două în Bacău, care exportă 95% din ce produce la nivel local.

De noi comenzi militare ar fi trebuit să beneficieze si şantierele navale, dar contractul celor patru corvete pe care Marina Română vrea să le achiziţioneze este bocat.

Damen a venit cu oferta de corvete Sigma 10514, cu proiectare şi construcţie în România. Francezii de la Naval Group au pus pe masă corvetele Gowind 2500, care ar fi urmat să fie construite la Constanţa. Francezilor le-a fost atribuit contractul din 2019, contra sumei de 1,2 mld. euro, dar rezultatele au fost contestate. Între timp, inflaţia a dus costurile de producţie mult în sus şi francezii spun că oferta nu mai rentează pentru ei.

MApN a lansat mai multe licitaţii de achiziţii de tehnică militară în 2022. Printre acestea, se află şi o licitaţie pentru drone, la care Elbit a făcut o ofertă pentru drone produse şi asamblate în România.

În acest moment, dronele produse în România se vând doar pe bucăţi, asamblarea urmând să fie făcută în ţara care le cumpără.

Philip Morris susține inovația

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Doar sistemele de apă conforme vor fi preluate de operatorul județean Aquavas

29 November 2022 at 19:34
image

Directorul Aquavas Vaslui, Gabriel Beșleagă, afirmă că operatorul județean va prelua în administrare doar sistemele de apă și canal care sunt conforme.

În unități administrativ-teritoriale sunt în funcțiune sisteme de apă și canal care au fost finanțate pe diferite programe naționale sau cu fonduri europene, însă acestea necesită investiții mari pentru conformare.

„Una din condițiile de atragere a fondurilor europene este profitul la sfârșitul anului. Vom prelua toate sistemele conforme ale UAT-urilor. Prin marele program de apă și canal finanțat prin POIM vor fi implementate sisteme de apă și canal care vor fi preluate”, a precizat directorul Gabriel Beșleagă.

Prin marele program vor fi implementate investiții în sistemele de apă și canal din 47 de UAT-uri, care însumează 159 de localități. Acestea vor intra în administrarea Aquavas Vaslui.

articolul original.

Platforma BlockFi a demarat procedura de faliment

29 November 2022 at 12:13
Foto: CNBC

În prezent, piața cripto are parte de o nouă lovitură. Platforma BlockFi a demarat procedura de faliment, după ce firma a fost afectată de expunerea puternică pe FTX şi de prăbușirea exchange-ului la începutul lunii.

Platforma BlockFi a demarat procedura de faliment, în contextul în care prețurile criptomonedelor s-au prăbuşit. De exemplu, bitcoin a scăzut cu peste 70% faţă de un vârf din 2021..

În opinia sa, „Restructurarea BlockFi în baza capitolului 11 subliniază riscurile semnificative de contagiune a activelor asociate cu ecosistemul cripto”, a declarat Monsur Hussain, director senior la Fitch Ratings.

Concret, BlockFi, cu sediul în New Jersey, fondată de executivull fintech devenit antreprenor cripto Zac Prince, a declarat în dosarul de faliment că expunerea sa substanţială la FTX a creat o criză de lichidităţi.

Mai mult FTX, fondată de Sam Bankman-Fried, a cerut protecţie în SUA luna aceasta, după ce comercianţii au retras 6 miliarde de dolari de pe platformă în trei zile, iar exchange-ul rival Binance a renunţat la un acord de salvare.

Astfel, „Deşi expunerea debitorilor la FTX este o cauză majoră a acestei declaraţii de faliment, debitorii nu se confruntă cu multitudinea de probleme cu care se pare că se confruntă FTX. Dimpotrivă”, este scris în declaraţia de faliment a lui Mark Renzi, director general la Berkeley Research Group, consilierul financiar propus pentru BlockFi.

De asemenea, BlockFi a declarat că criza de lichidităţi s-a datorat expunerii sale la FTX prin intermediul împrumuturilor către Alameda, o firmă de tranzacţionare de criptomonede afiliată la FTX, precum şi criptomonedelor deţinute pe platforma FTX care au rămas blocate acolo.

BlockFi şi-a enumerat activele şi pasivele ca fiind cuprinse între 1 şi 10 miliarde de dolari.

Binance a anunțat că a semnat o scrisoare de intenție neangajantă pentru a cumpăra operațiunile FTX din afara SUA

Iniţial, Binance a anunțat anterior că a semnat o scrisoare de intenție neangajantă pentru a cumpăra operațiunile FTX din afara SUA, în încercarea de a rezolva problema crizei de lichidități a FTX. Problemele de lichiditate ale FTX au declanșat o vânzare majoră care a tras în jos prețurile criptomonedelor.

În plus, Autoritatea de supraveghere a pieţei de capital din SUA (U.S. Securities and Exchange Commission – SEC) investighează modul în care FTX a gestionat fondurile clienţilor, în urma problemelor de lichiditate, şi activităţile de creditare cripto.

articolul original.

În Bucureşti, deși unii plătesc facturile la timp, au parte de apă caldă și căldură cu porția sau deloc

29 November 2022 at 12:01
Foto: evz.ro

La început de iarnă, tot mai mulți bucureșteni aleg să se debranșeze de la sistemul centralizat din cauza problemelor privind alimentarea cu apă caldă și căldură. Deși unii plătesc facturile la timp, au parte de apă caldă și căldură cu porția sau deloc.

În prezent, având în vedere problemele din București privind apa caldă și căldura, tot mai mulți bucureșteni racordați la sistemul centralizat decid să se debranșeze. Numărul solicitărilor a crescut substanțial, cu 33% față de anul trecut și este dublu față de anul 2019.

Tot mai mulți bucureșteni aleg varianta debranșării

În acest sens, deși plătesc facturi uriașe pentru apă caldă și căldură, oamenii le primesc cu porția, iar cele mai multe probleme sunt în Sectoarele 2 și 6. De altfel, datele arată că cei mai mulți bucureșteni care au decis să se debranșeze sunt în Sectorul 6.

Astfel, aproape 1.400 de bucureșteni din Sectorul 6 au depus o cerere pentru a se deconecta de la sistemul centralizat, iar în Sectorul 2 cifra se ridică la 600. Și în sectoarele 4 și 5 datele arată că au fost depus peste 500 de cereri de debranșare.

Aşadar, „Majoritatea vor să se debranșeze pentru că nu se mai poate în situația în care am ajuns. Adică într-o lună de zile să nu ai nicio săptămână căldură și apă caldă. De multe ori vine pe țeava de apă caldă apă rece și oamenii o plătesc ca apă caldă”, a spus un administrator de bloc din Sectorul 6.

În contextul financiar, cei care aleg această variantă sunt nevoiți să suporte anumite costuri. Astfel, trebuie plătită o taxă de 204 lei către Termoenergetica pentru verificarea dosarului și emiterea celui de debranșare. De asemenea, firmele de instalații care întocmesc și depun la Termoenergetica dosare de debranșare percep între 2.500 și 3.000 de lei pentru obținerea avizului. La aceste costuri se adaugă și cele pentru instalarea unei centrale, scrie Realitatea TV.

articolul original.

Nava spațială Orion a NASA atinge o distanță record față de Pământ

29 November 2022 at 11:52

Luni 28-11-2022, nava spațială Orion, care se află în centrul misiunii istorice Artemis I a NASA, a ajuns la cea mai mare distanță de Pământ, doborând recordul pentru distanța maximă parcursă vreodată de o navă spațială proiectată să transporte oameni.

Concret, agenția spațială a confirmat luni seară că Orion a ajuns la jumătatea misiunii sale fără echipaj în jurul Lunii, adică la aproximativ 434.523 de kilometri de Pământ. Asta înseamnă mai mult de 64.374 de kilometri de partea îndepărtată a Lunii.

Recordul anterior al misiunii Apollo 13 a fost doborât

În contextul distanţelor,  recordul anterior pentru cea mai mare distanță parcursă de o navă spațială cu echipaj uman a fost stabilit în timpul misiunii Apollo 13 din anul 1970. Acea misiune, care a avut într-adevăr oameni la bord şi s-a distanțat la 400.171 kilometri de planeta noastră.

Principalul scop al misiunii Artemis I, care a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy din Florida la data de 16 noiembrie, este de a testa capsula Orion la limitele sale, asigurându-se că vehiculul este pregătit să găzduiască oameni în siguranță. Proba face parte din programul spațial mai amplu al NASA, Artemis, care are ca scop întoarcerea astronauților pe suprafața lunară pentru prima dată din anii 1970.

Au existat mai multe probleme, după cum a precizat managerul misiunii Artemis I, Michael Sarafin – în această misiune.

Una dintre acestea a fost legată de dispozitivul de urmărire stelară al lui Orion, un sistem care folosește o hartă a cosmosului pentru a le spune inginerilor de la sol cum este orientată nava spațială. Unele citiri de date nu au revenit conform așteptărilor, dar oficialii NASA au pus acest lucru pe seama unei curbe de învățare care vine odată cu operarea unei noi nave spațiale.

În opinia sa, „Am trecut de acest aspect și a fost un leadership excelent din partea echipei Orion”, a declarat Sarafin la o conferință de presă din 18 noiembrie, potrivit CNN.

Orion a depășit așteptările NASA

Totuși, performanța navei spațiale a fost „remarcabilă”, a declarat luni seară reporterilor Howard Hu, managerul programului Orion. Nava spațială depășește așteptările în anumite privințe, cum ar fi producerea cu aproximativ 20% mai multă energie decât are nevoie în realitate, a precizat el.

Michael Sarafin a adăugat că lucrurile merg atât de bine încât NASA lucrează la adăugarea a șapte obiective suplimentare pentru această misiune, menite să adune mai multe date despre capacitățile și performanțele navei spațiale.

Aşadar, joi se așteaptă ca nava spațială să se îndrepte spre Lună înainte de a-și porni motoarele pentru a ieși de pe traiectoria sa actuală și a se întoarce spre Pământ. Capsula Orion va reveni pe Pământ și se va prăbuși în Oceanul Pacific, în largul coastelor Californiei, la data de 11 decembrie 2022.

articolul original.

Italia se pregătește să naționalizeze o rafinărie din Sicilia

29 November 2022 at 11:29
Foto: capital.ro

În contextul energetic, Italia se pregătește să naționalizeze o rafinărie din Sicilia deținută de grupul petrolier rus Lukoil. Astfel, Cabinetului de miniștri ar putea dezbate această măsură la o reuniune care va avea loc joi, 1 decembrie.

În acest sens, Guvernul italian urmează să ceară Cabinetului de miniştri să ia o decizie cu privire la acest subiect la o reuniune care este programată a avea loc joi, 1 decembrie 2022.

În plus, un embargou european privind importurile de petrol rusesc pe mare ar urma să intre în vigoare la data de 5 decembrie, iar Guvernul de la Roma se străduieşte să menţină în funcţiune rafinăria ISAB din Sicilia pentru a evita pierderea de locuri de muncă şi de capacităţi de rafinare, scrie repubblica.it, care citează surse din apropierea acestui dosar.

Rafinăria ISAB este responsabilă pentru aproape 20% din aprovizionarea cu carburanţi a Italiei

În contextul actual energetic, autoritățile din Italia urmăresc cu atenţie acest dosar, din cauză că în prezent, rafinăria ISAB este responsabilă pentru aproape 20% din aprovizionarea cu carburanţi a Italiei şi asigură peste 1.000 de locuri de muncă în sudul insulei Sicilia.

Regional, rafinăria Lukoil de la ISAB, aflată în apropiere de Siracuza, este una dintre cele mai mari rafinării din Europa.

În condiţiile în care statul italian va prelua controlul, rafinăria ISAB din Sicilia va putea continua să funcţioneze prin achiziţionarea de petrol de la alţi furnizori decât Rusia iar Agenţia italiană de credit pentru exporturi (SACE) va putea oferi garanţii băncilor creditoare, potrivit informațiilor transmise de sursa menționată.

Principala problema cu care se confruntă rafinăria ISAB

Din punct de vedere financiar, principala problema cu care se confruntă rafinăria ISAB este aceea că a ajuns în situaţia în care se bazează în exclusivitate pe ţiţeiul rusesc, după ce băncile creditoare au oprit finanţarea şi au încetat să mai ofere garanţiile de care rafinăria are nevoie pentru a cumpăra ţiţei de la alţi furnizori.

În contextul dat, băncile sunt reticente la ideea de a face afaceri cu o entitate rusească, chiar dacă nici Lukoil şi nici subsidiara sa elveţiană Litasco, care controlează rafinăria ISAB, nu sunt vizate de sancţiunile europene.

Aşadar, Lukoil este o companie petrolieră din Rusia cu peste 150,000 de angajați. Din punct de vedere al rezervelor, producției și rafinării țițeiului, este cea mai mare companie petrolieră din Rusia. În România, compania deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

articolul original.

Preşedintele Klaus Iohannis cere reexaminarea legii privind administrarea porturilor și a căilor navigabile

28 November 2022 at 12:38

Președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea Legii pentru aprobarea OUG 160/2020, care care vine cu noi criterii obligatorii pentru selectarea membrilor conducerii administrațiilor portuare. Șeful statului spune că este folosită o terminologie neclară având în vedere domeniul de studii.

Astfel, OUG-ul reglementează crearea cadrului legal pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2017/352 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 februarie 2017 de stabilire a unui cadru privind furnizarea de servicii portuare și a normelor comune privind transparența financiară a porturilor.

Administrația Prezidențială arată că la art. I pct. 1 din legea supusă reexaminării se prevede că: „1. La art. I, după punctul 2 se introduc două noi puncte, pct. 21 și pct. 22, cu următorul cuprins: „(21 ) La articolul 42 alineatul (4), literele a) și b) se modifică și vor avea următorul cuprins: «a) membrii selectați să aibă studii economice, tehnice sau juridice și experiență în domeniul economic, tehnic, juridic, de cel puțin 5 ani; b) membrii selectați să aibă competențe profesionale dovedite prin minimum 5 ani de experiență în administrarea sau managementul unor entități, persoane juridice care desfășoară activități specifice sectorului transport, logistic, administrarea infrastructurii de transport sau competențe profesionale dovedite prin minimum 5 ani de experiență îndeplinind atribuții de conducere, reglementare sau control.» (22) La articolul 42, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins: «(5) Procedura de selecție prevăzută la alin. (3) pentru Directorul General va cuprinde următoarele criterii obligatorii: a) să aibă studii economice tehnice sau juridice; b) experiență în domeniul economic, tehnic, juridic de cel puțin 5 ani; c) competențe profesionale dovedite prin minimum 5 ani de experiență îndeplinind atribuții de conducere, reglementare sau control.

”Altfel spus, membrii organelor de conducere ale administrațiilor portuare în porturile în care infrastructura portuară aparține domeniului public sau privat al statului ori în porturile în care infrastructura portuară aparține domeniului public sau privat al unităților administrativ-teritoriale, precum şi Directorul General, vor fi selectați cu respectarea unei proceduri de selecție ce va cuprinde noi criterii obligatorii.

Aceste modificări ale domeniile de studiu necesare, au eliminat condiția ca experiența profesională de 5 ani să fie în cadrul autorităților administrației publice centrale sau locale ori instituțiilor publice și a condiției ca respectivele competențe profesionale dovedite prin minimum 5 ani de experiență îndeplinind atribuții de conducere, reglementare sau control să fie în domeniul naval, condiții prevăzute în prezent de art. 42 alin. (4) lit. b) din O.G. nr. 22/1999 și, totodată, au fost stabilite criteriile de selecție pentru directorii generali ai administrațiilor portuare.

Apreciem că în cuprinsul dispozițiilor menționate se folosește o terminologie neclară în circumstanțierea domeniului de studii. Totodată, absența unor norme tranzitorii, de natură a asigura modul de conformare la noile cerințe legale şi de a menține coerența cadrului normativ aplicabil pentru selecția membrilor organelor de conducere ale administrațiilor portuare, poate genera dificultăți în aplicare”, se arată în solicitarea președintelui României.

Este necesară menționarea nivelului de studii

În contextul profesional, în solicitarea președintelui Klaus Iohannis se mai arată că este necesară menționarea nivelului de studii solicitat în cadrul condițiilor de selecție a membrilor organelor de conducere ale administrațiilor portuare.

Aşadar, „Dintr-o altă perspectivă, având în vedere că dispozițiile supuse reexaminării au fost introduse la Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, apreciem că este necesar ca evaluarea sub aspectul oportunității reglementării să se realizeze de ambele Camere ale Parlamentului, ținând cont și de impactul pe care soluția legislativă îl va avea în privința componenței și selecției membrilor organelor de conducere ale administrațiilor portuare.

Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 160/2020”, se arată în finalul cererii.

articolul original.

După 10 ani de creștere foarte puternică a PIB-ului, România se pregătește pentru o încetinire economică bruscă

28 November 2022 at 12:04
Foto: bani.org

În România, după aproape un deceniu de creștere foarte puternică a PIB-ului, ţara se pregătește pentru o încetinire economică bruscă. Se preconizează că inflația se va menține ridicată pe tot parcursul anului 2023, iar reducerea deficitului comercial, aflat la cel mai înalt nivel din toate timpurile, va rămâne o provocare, având în vedere contextul macroeconomic și alegerile din anul 2024.

Din datele raportului Comisiei Europene din 11 noiembrie 2022, România va închide anul acesta cu o creștere de 5,8% a PIB-ului, semn al unei redresări economice post-pandemie, bazată în principal pe consumul intern. Pe de altă parte, însă, creșterea estimată a PIB-ului pentru 2023 este de sub 2%, cu perspective mai degrabă negative, în condițiile în care România a întârziat conceperea și implementarea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ceea ce duce la o scădere a investițiilor viitoare, se precizează într-un comunicat de presă emis, luni, 28 noiembrie, de către compania Deloitte România.

În acest sens, Comisia Europeană, spune că este de așteptat ca România să nu beneficieze de sprijin semnificativ extern. Se preconizează că inflația se va menține ridicată pe tot parcursul anului viitor, iar pentru reducerea deficitului comercial care acum se află la cel mai înalt nivel din toate timpurile, în opinia sa, comisia spune că aceasta va rămâne o provocare, având în vedere contextul macroeconomic și alegerile din 2024.

România își va mări cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB

În data de 26 seprembrie 2022, în raportul de țară, Fondul Monetar Internațional (FMI) recomanda României să implementeze măsuri de disciplină fiscală prin reducerea cheltuielilor (inclusiv legate de plafonarea prețurilor la energie), creșterea impozitării (venituri personale, TVA) și devalorizarea leului. În urma propunerilor de măsuri de austeritate din partea FMI se preconizează reduceri pentru veniturile disponibile și, în consecință, vor duce la o dinamică scăzută a creșterii PIB-ului bazate pe consum. Conform raportului ING CEEMEA FX Outlook 2023, leul se va deprecia semnificativ în prima jumătate a anului 2023.

De asemenea, din punct de vedere geopolitic, România, la fel ca Polonia, se află în imediata apropiere a conflictului generat de Rusia. Nu este o coincidență faptul că, în 2023, România își va mări cheltuielile pentru apărare la 2,5% din PIB, urmând aceeași direcție ca Polonia de a aloca un buget mai generos acestui domeniu. Tensiunile geopolitice vor continua, în contextul în care Republica Moldova se confruntă cu o amenințare din ce în ce mai mare din partea Rusiei, iar regiunea, cu o probabilitate mai mare de contagiune, a relatat sursa citată.

Perspectivele macroeconomice privind UE și România determină sectorul bancar să-și ajusteze strategia

În concluzie, se pare că prognoza macroeconomică pentru România este încă mai optimistă decât perspectivele generale privind Uniunea Europeană. Potrivit CNBC, „zona euro va trece printr-o perioadă de recesiune profundă și se va redresa dificil și lent”.

În declarațiile lui Christine Lagarde, Președinta Băncii Centrale Europene (BCE), cu privire la probabilitatea crescută de recesiune, precum și pe ale economiștilor BCE cu privire la o recesiune „profundă” în primul semestru al anului 2023, urmată de o redresare lentă, din cauza dinamicii pieței de energie și a întreruperilor înregistrate pe lanțurile de aprovizionare.

Articolul subliniază creșterea negativă a PIB-ului Germaniei în 2023, de -1%, iar anterior, am asistat la scenarii sumbre pentru Italia, în timp ce Austria și Belgia deja înregistrează contracție economică, potrivit estimărilor. Perspectivele macroeconomice privind UE și România determină sectorul bancar să-și ajusteze strategia. Băncile din România vor intra în această etapă de corecție mai bine capitalizate decât oricând, însă vor exista zone vulnerabile la care trebuie să fie atente, se arată în comunicatul de presă.

articolul original.

Care este soluția lansată de Cătălin Manea pentru a avea cel puțin apă caldă în casa bucureştenilor

28 November 2022 at 11:49
Foto: b1tv.ro

Lipsa apei calde și căldurii în Capitală îi pune în dificultate pe mulți bucureșteni, situația fiind una de neconceput pentru secolul XXI, potrivit deputatului Cătălin Manea, care punctează că această problemă nu este una nouă. El le-a sugerat oamenilor o soluție pentru a avea cel puțin apă caldă în casă.

Astfel, deputatul Cătălin Manea, din grupul parlamentar al minorităților naționale, consideră că situația apei calde și căldurii în Capitală este de neconceput în secolul XXI. El a precizat că la rândul său nu are apă caldă și le-a sugerat bucureștenilor să-și cumpere un boiler.

Deputatul sugerează să achiziționăm un boiler electric

În precizările sale, „Nu, nu, nu. Din păcate, vă spun că pentru cei mai mulți bucureșteni, în această perioadă, le sugerez, că și eu am căutat, trebuie să își procure boiler special pentru baie (…). Nu poți să stai fără să te speli, pe bune, deci apă caldă la bucătărie, apă caldă la baie, nu mai spun de căldura care lipsește din calorifere”, a declarat deputatul duminică seară la B1TV.

Întrebat cât curent electric consumă, având în vedere că n-are apă caldă și căldură, Cătălin Manea a precizat că factura sa la electricitate ajunge undeva la 500-600 de lei pe lună.

Astfel, „Eu nu am plătit niciodată mai puțin de 500 – 600 de lei, pe lună, curentul, adică factura la energie electrică, cam asta este media, deci are dreptate (Dan Teodorescu, solistul de la Taxi, care a reclamat lipsa apei calde, n.r.)”, a detaliat Cătălin Manea.

Situație de neconceput pentru secolul XXI

În contextul socia, acesta spune că situația nu este una nouă în Capitală, în contextul în care primarul Nicușor Dan dă vina acum pe Termoenergetica.

În afirmaţiile sale, „Nicușor Dan, primarul Capitalei, ne tot spune că de vină este Termoenergetica, ELCEN, cunoaștem pe fond care este problema … domne’, dar nu este o soluție! Nu suntem în primul an în care bucureștenii – și sute de mii de bucureșteni din diferite cartiere – rămân fără apă caldă și căldură, acum, când vremea s-a răcit.

Am văzut mai nou că s-au apucat să facă câteva lucrări în anumite zone, nu știu, se tot sapă, muncitorii nu lucrează, am văzut doar utilajele, traficul este blocat, apa, nu numai cea caldă lipsește, lipsește și apa rece. Este o situație groaznică și de neconceput pentru secolul XXI, pentru București, capitala unui stat european”, a continuat oficialul.

CGMB a aprobat un împrumut de 500 de milioane de lei

În contextul remedierilor, în cursul zilei de vineri, consilierii generali ai Capitalei au aprobat proiectul privind contractarea unei finanţări rambursabile interne/externe, în valoare totală de până la 500 de milioane de lei. Banii urmează să fie alocaţi companiei Termoenergetica, în vederea achitării datoriei către Elcen.

În acest fel, primarul general al Capitalei va fi împuternicit sa negocieze şi să semneze termenii şi condiţiile finanţării. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară.

Astfel, „Urgenţa acestui proiect de hotărâre vine din faptul că a fost publicată ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetului naţional. În această ordonanţă de urgenţă se ridică plafonul de împrumut al Municipiului Bucureşti cu 500 de milioane de lei, numai că toate procedurile trebuie desfăşurate până la sfârşitul anului 2022. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce noi am convocat această şedinţă”, a spus primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

articolul original.

Războiul face ravagii: Depozitele bancare ale populaţiei şi companiilor, în declin

28 November 2022 at 06:40
Războiul face ravagii: Depozitele bancare ale populaţiei şi companiilor, în declin

Depozitele totale ale populaţiei şi companiilor la bănci au intrat în declin, în condiţiile în care preţurile tot cresc, inflaţia trecând de 15%, în timp ce dobânzile la economiile bancare în lei sunt de-abia la jumătate cu toate creşterile din 2022.

Astfel, din cauza inflaţiei mari, economiile bancare ale românilor şi firmelor se subţiază.

Datele BNR indică faptul că depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali, adică depozitele totale ale populaţiei şi companiilor la bănci, au scăzut în octombrie cu 0,2% faţă de septembrie, până la 490,8 miliarde de lei. Aceasta este prima scădere lunară a depozitelor totale de după primul trimestru din acest an, când, odată cu declanşarea războiului de la graniţă, din Ucraina, populaţia şi companiile au început să lichideze depozitele în lei, începând atunci să le majoreze pe cele în euro, scrie Mediafax.

În martie 2022, declinul lunar al depozitelor totale ale populaţiei şi firmelor la bănci era de -0,5% faţă de februarie. Economiile bancare ale firmelor în lei au înregistrat în octombrie o scădere lunară cu 2,4% faţă de septembrie, la 146,7 mld. lei.

Şi depozitele în valută ale companiilor, exprimate în lei, au fost tot în scădere lunară în octombrie, declinul fiind de -0,9% faţă de septembrie, până la 54,4 mld. lei (exprimate în euro, aceste depozite s-au diminuat cu 0,2%, la 11 mld. euro).

Depozitele în lei ale populaţiei s-au majorat în octombrie cu 2,8% faţă de septembrie, până la 165,4 mld. lei. Depozitele în valută ale populaţiei, exprimate în lei, au scăzut în octombrie cu 1% faţă de septembrie, la 124,2 mld. lei (exprimate în euro, acestea s-au diminuat cu 0,3%, până la 25,3 mld. euro).

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Ajutor în bani pentru testare genetică a cancerului de sân

25 November 2022 at 10:38
Foto: hotnews.ro

Pentru următorii doi ani, administraţia Spitalelor intenționează să deruleze un program pentru testarea genetică la cancerul de sân în formă incipientă.

Acest subiect se va afla în atenția consilierilor generali ai Capitalei. Ei își vor apleca atenția și asupra proiectului care vizează realizarea unui parc pe bulevardul Doina Cornea.

Iar acest proiect care vizează realizarea parcului Grozăvești, urmează să fie dezbătut pentru a treia oară de către consilierii generali ai Capitalei.

În plus, alte proiecte care figurează pe ordinea de zi sunt: rectificarea bugetului Capitalei, dar şi a bugetului Companiei Municipale Parking, programe pentru testarea genetică la cancerul de sân şi pentru recuperare oncologică, încheierea unor parteneriate cu Asociaţia „Foişorul de Foc”, cu Societatea Română a Radioamatorilor şi Clubul Câinilor Utilitari.

Pe ordinea de zi suplimentară ar putea fi introdus şi proiectul care vizează contractarea unui împrumut de 500 de milioane de lei, pentru achitarea datoriei companiei Termoenergetica către Elcen.

Pentru proiectul care vizează realizarea unui parc pe bulevardul Doina Cornea, la solicitarea Primăriei Sectorului 6,  se anunţă că a întrunit în şedinţa anterioară 29 de voturi favorabile şi 20 de abţineri – insuficiente pentru o majoritate de două treimi. Reprezentanţii PNL şi ai USR şi-au exprimat susţinerea pentru realizarea parcului, însă consilierul general PSD Aurelian Bădulescu a declarat că mai sunt necesare patru luni pentru finalizarea consultărilor publice. El a menţionat că aşteaptă o estimare privind costurile realizării acestui parc.

Locuitorii din Grozăvești se plâng că nu au zone de relaxare şi recreere

În baza proiectului, CCMB solicită Guvernului emiterea unei hotărâri pentru transmiterea imobilului în suprafaţă de 11.382 mp din domeniul public al statului şi din administrarea Serviciului Român de Informaţii în domeniul public al municipiului Bucureşti, în vederea realizării unui parc. Primăria Sectorului 6 propune realizarea acestui parc ca urmare a numeroaselor solicitări făcute de locuitorii din Grozăveşti, care sunt lipsiţi de zone de relaxare şi recreere, explică iniţiatorii proiectului.

Pe ordinea de zi suplimentară ar putea fi introdus proiectul prin care se aprobă contractarea unei finanţări rambursabile interne/exteme în valoare totală de până la 500.000.000 de lei pentru achitarea obligaţiilor de plată către furnizorul de energie termică. Primarul general al Capitalei va fi împuternicit sa negocieze şi să semneze termenii şi condiţiile finanţării.

400 de beneficiare pentru testarea genetică la cancerul de sân

Administraţia Spitalelor intenţionează să deruleze, în următorii doi ani, un program pentru testarea genetică la cancerul de sân în formă incipientă şi un program pentru recuperare oncologică. Primul program are prevăzut un buget total de 4,9 milioane de lei şi se adresează unui număr de 400 de beneficiare, iar cel de-al doilea are un buget de 14,6 milioane lei, pentru un număr estimat de 2.500 de beneficiari, în anii 2023 şi 2024. Primul proiect se va derula prin unităţile sanitare publice şi/sau private cu profil oncologic, specializate în efectuarea testelor moleculare, cu care ASSMB va încheia un contract de afiliere. Sprijinul financiar acordat este de 12.350 de lei/beneficiar şi va fi decontat către unităţile sanitare.

Sprijinul financiar acordat prin cel de-al doilea program este de 5.850 lei/beneficiar/pachet de servicii şi va fi decontat către unităţile sanitare publice şi/sau private afiliate în cadrul proiectului. Fiecare pacient, în funcţie de recomandările medicului oncolog curant va putea beneficia de un pachet de servicii medicale compus din: 10 şedinţe de kinetoterapie X 135 lei/şedinţă, 10 şedinţe de drenaj limfatic manual X 170 lei/şedinţă, zece şedinţe de consiliere psihologică X 250 lei/şedinţă, o consultaţie de nutriţie oncologică, a de 300 lei.

Primăria Capitalei vrea să încheie parteneriate cu Asociaţia „Foişorul de Foc – Voluntariat şi Parteneriat pentru Viaţă”, cu Societatea Română a Radioamatorilor şi Clubul Câinilor Utilitari, în vederea reducerii riscurilor de dezastre în comunitate.

– PMB urmează să preia arhiva fostului S. C. Institut Proiect Bucureşti SRL. Primarul general al Capitalei va fi mandatat să semneze toate actele necesare preluării arhivei şi va fi împuternicit să iniţieze, realizeze şi ducă la îndeplinire demersurile necesare pentru preluarea, organizarea, retro-digitalizarea şi administrarea arhivei. Această arhivă cuprinde proiectele tehnice şi detaliile de execuţie ale ansamblurilor de locuit, clădiri social-culturale, planurile de coordonare reţele în incinta ansamblurilor şi stradale, PUG-uri, PUZ-uri, studii de fezabilitate. În prezent arhiva se află în judeţul Tulcea, localitatea Pecineaga şi cuprinde aproximativ 66.000 de dosare (unităţi arhivistice), care însumează 2 kilometri liniari de arhivă.

– Veniturile Companiei Municipale Parking urmează să fie majorate la 30 de milioane de lei, în creştere cu 10,5 milioane lei faţă de suma prevăzută iniţial, de 19,5 milioane de lei.

– Conform proiectului de rectificare bugetară, veniturile Municipiului Bucureşti urmează să fie diminuate cu 29,2 milioane lei. Dintre acestea 21,7 milioane lei reprezintă subvenţii din bugetul de stat pentru finanţarea sănătăţii, iar 10,7 milioane lei venituri din valorificarea unor bunuri ale instituţiilor publice. Totodată, vor fi diminuate creditele bugetare pentru o serie de proiecte, printre care: actualizarea studiului de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan, documentaţia tehnico-economică pentru Centrul medical multifuncţional de pe str Frânceşti nr, 4, Sală Multifuncţională – Complex sportiv Lia Manoliu, achiziţionarea a 200 de suporţi omologaţi pentru biciclete, ce urma să fie ataşaţi pe autobuze.

Arcub, Proedus şi Creart propun majorarea bugetelor cu un total de aproximativ 1,5 milioane lei, prin majorarea venituritor proprii preconizate a fi realizate cu ocazia organizării Târgului de Crăciun.

articolul original.

Cine intenţionează să preia East Truck Center SRL

25 November 2022 at 10:25

În prezent, Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Mereu Valentin, Afin (Holding) şi Maurizio Michele Giovanni Rossetto intenţionează să preia East Truck Center.

În contextul Consiliului Concurenţei, ”Consiliul Concurenţei analizează tranzacţia prin care Mereu Valentin, Afin (Holding) şi Maurizio Michele Giovanni Rossetto intenţionează să preia East Truck Center”, anunţă autoritatea de concurenţă.

În România, compania East Truck Center comercializează cu ridicata piese şi accesorii pentru autovehicule comerciale şi activează pe piaţa comercializării cu amănuntul a autovehiculelor comerciale, a pieselor auto şi accesoriilor pentru acestea, precum şi pe piaţa serviciilor de întreţinere şi reparaţii.

În acest sens, Mereu Valentin este asociat unic al East Truck Center.

La rândul său, compania Afin (Holding) SA deţine acţiuni în alte companii luxemburgheze sau străine şi administrează, controlează şi valorifică participaţiunile. Firma poate desfăşura şi operaţiuni comerciale, industriale şi financiare.

În prezent, Maurizio Michele Giovanni Rossetto deţine participaţii la alte firme prezente în România.

”În conformitate cu prevederile Legii concurenţei (nr. 21/1996), această operaţiune trebuie autorizată de Consiliul Concurenţei. Autoritatea de concurenţă va evalua tranzacţia în scopul stabilirii compatibilităţii sale cu un mediu concurenţial normal şi va emite o decizie în termenele prevăzute de lege”, mai arată autoritatea de concurenţă.

Aşadar, eventualele observaţii şi puncte de vedere pot fi transmise autorităţii de concurenţă în termen de 20 zile.

articolul original.

Compania Hidroelectrica este din nou, cea mai valoroasă companie din România

25 November 2022 at 10:16

După câţiva ani în care a pierdut prima treaptă a podiumului, cel mai mare producător de energie din România revine în fruntea topului celor mai valoroase companii din ţara noastră, valoarea Hidroelectrica mai mult decât dublându-se în doar un an de zile.

În prezent, Hidroelectrica a redevenit cea mai valoroasă companie din România, după trei ani de pauză.

Top 10 al celor mai valoroase companii din România a scăzut cu 20% în valoare faţă de anul precedent

În contextul financiar, la acest moment, Top 10 al celor mai valoroase companii din ţara noastră se ridică la valoarea de 218 mld. lei (44 mld. euro), în scădere cu 20% faţă de 2021.

Totuşi, dintre cei zece jucători, cinci au înregistrat o creştere în 2022, în timp ce ceilalţii cinci valorează mai puţin.

Cea mai bună evoluţie a avut-o în acest an compania Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România. Valoarea companiei a devenit de peste două ori mai mare în doar un an de zile, ajungând la 61 mld. lei (12,4 mld. euro), notează ZF, potrivit Mediafax.

Hidroelectrica se întoarce pe prima treaptă a podiumului, după ce fusese detronată de UiPath

Anul acesta Hidroelectrica revine astfel iarăşi la vârful topului celor mai valoroase companii din România, poziţie pe care s-a mai aflat şi în perioada 2016-2018. Ulterior, Hidroelectrica a fost detronată de primul unicorn românesc, UiPath, asensiunea din perioada 2019-2021 culminând cu listarea la bursa de la New York, prima companie autohtonă care a ajuns în cel mai important ring bursier din lume.

Apoi însă, acţiunile UiPath s-au prăbuşit, compania pierzând, în doar un an de zile, 71% din valoare. Este cel mai puternic declin dintre companiile care se găsesc în Top 100.

Pentru majoritatea companiilor listate, ultimul an a fost unul extrem de agitat, impactul războiului, al inflaţiei şi al crizei energiei punându-şi amprenta asupra increderii investitorilor. Acest lucru se vede şi în evoluţia capitalizării (cea care dă valoarea de piaţă a unei companii dacă ea este listată) OMV Petrom – care ocupă a treia treaptă a podiumului – şi Nuclearelectrica.

Ce alte evoluţii interesante regăsim în Top 10?

OMV Petrom, singurul producător local de petrol şi gaze, care nu a lipsit niciodată în ultimii 17 ani de pe podiumul celor mai valoroase companii din economie, a pierdut în ultimul an 9% din valoare. Societatea Naţională Nuclearelectrica a înregistrat şi ea o scădere de 7%.

Există însă şi excepţii dintre companiile de pe bursă. Romgaz, spre exemplu, este evaluată acum la 3 mld. euro, o creştere cu 2% faţă de anul 2021. Anul acesta a fost unul bun pentru compania care a fost actorul principal în cea mai mare tranzacţie semnată în 2022 în România, scoţând din buzunare peste 1 mld. dolari pentru participaţia Exxon în Marea Neagră. Aceasta este, de departe, cea mai mare sumă plătită vreodată de o firmă românească pentru a face o achiziţie.

Condiţiile actuale de piaţă par a fi favorabile Romgaz, profitul net aproape dublându-se în acest an, iar cifra de afaceri majorându-se de peste trei ori. În acest context, cel mai mare producător de gaze din România urcă trei poziţii în clasament, până pe locul 5.

În cadrul primelor 10, două nume noi îşi fac intrarea sau reintrarea în top 10, astfel, retailerul Kaufland şi Automobile Dacia. BCR şi BRD au ieşit din primele zece cele mai valoaroase companii din România, coborând pe locurile 11 şi respectiv 16.

articolul original.

Rusia își va crește volumul de aprovizionare al trupelor armate și își va îmbunătăți calitatea produselor

25 November 2022 at 09:47
Foto: 4gmedia.ro

În cadrul unei întâlniri oficiale cu membrii Consiliului de Coordonare a Forțelor Armate din Rusia, care a avut loc joi, 24 noiembrie 2022, preşedintele rus Vladimir Putin a spus că nu este nevoie ca Guvernul de la Moscova să implementeze măsuri extraordinare pentru a satisface nevoile forțelor armate, însă este necesară o colaborare clară între diferitele structuri ale statului.

În afirmaţiile sale, „Am convenit și nu este nevoie să introducem măsuri extraordinare, nu este nevoie de așa ceva, dar este necesar să stabilim o muncă clară, de înaltă calitate, bine coordonată. Este extrem de utilă, iar în această situație este pur și simplu necesară pentru a oferi forțelor noastre armate tot ceea ce au nevoie în timp util în timpul unei operațiuni militare speciale”, a declarat, joi, Vladimir Putin.

În contextul spuselor sale, acum este important ca Rusia să își crească volumul de aprovizionare al trupelor armate și să își îmbunătățească calitatea produselor, motiv pentru care producătorii de arme și muniție și centrele de proiectare trebuie să ia contact direct cu soldații ruși.

În plus, „Este important pentru noi nu doar să creștem volumul și nomenclatura livrărilor, ci și să îmbunătățim caracteristicile calitative ale produselor. De aceea sunt atât de importante contactele directe între producători și centrele de proiectare și cei care folosesc echipamentele”, a adăugat președintele Rusiei.

Vladimir Putin: „Este nevoie de o strânsă colaborare între forțele armate și industria de apărare”

În cadrul acelei întâlniri cu membrii Consiliului de Coordonare a Forțelor Armate din Rusia, el a dat instrucțiuni pentru a prezenta rapoarte privind modul în care funcționează acest mecanism.

Preşedintele Vladimir Putin a precizat, totodată, că va discuta despre ordinul de stat în domeniul apărării și despre sarcinile industriei de apărare în cadrul viitorului consiliu al Ministerului Apărării din Rusia.

Aşadar, „În general, în acest caz, este nevoie de o strânsă colaborare între forțele armate și industria de apărare, inclusiv la elaborarea și ajustarea ordinului de stat în domeniul apărării, la stabilirea unor sarcini promițătoare pentru industria noastră. Vom discuta cu siguranță aceste probleme la următorul colegiu al Ministerului Apărării”, a explicat președintele Rusiei, relatează agenția rusă de presă TASS.

articolul original.
❌