ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Curs practic de chirurgie intraoculară a glaucomului și cataractei

2 December 2022 at 09:00

Ecenimentul științific, organizat de UMF „Victor Babeș”din Timișoara, în perioada 1-3 decembrie, beneficiază de lectori de talie internațională, iar cursanții vor exersa, în premieră, pe un simulator chirurgical de tip realitate virtuală.  

Prof.univ.dr. Mihnea Munteanu, șeful Disciplinei de Oftalmologie din cadrul UMF „Victor Babeș” din Timișoara, împreună cu prof. univ. dr. Horia Stanca de la UMF „Carol Davila” București, organizează, în perioada 1-3 decembrie, la Timișoara, un eveniment științific de talie internațională, la care au fost invitați chirurgi oftalmologi de renume în domeniul chirurgiei oftalmologice din Germaninia, Italia, Elveția și Egipt.

Cursul este organizat de Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara – Disciplina Oftalmologie, pe care o conduc. Avem suportul logistic al Centrului de Microchirurgie „Pius Brînzeu” din Timișoara și, sigur că da, Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timișoara. Scopul acestui curs este de a pune la dispoziția rezidenților și a specialiștilor noștri din toată țara, acest curs care are atât o parte practică, cât și una teoretică, noțiuni esențiale pentru bune dezvoltare a unui specialist oftalmolog. Se dorește a fi începutul unei serii de cursuri pe această temă, sperăm noi, de utilitate maximă, pentru a putea ajuta cât mai mulți pacienți”, a declarat prof. dr. Mihnea Munteanu, referitor la tematica și importanța evenimentului.

Cursanții au putut învăța atât din experiența și prezentările celor doi profesori români care au organizat cursul, dar și din cea a prof. univ. dr. Gabor Scharioth din Germania, a prof. univ. dr. Francesco Boscia din Italia, prof. univ. dr. Franz Fankhauser din Elveția și prof. univ. dr. Ashraf Armia din Egipt, care au adus în prim-plan cele mai noi tendințe în tratamentul chirurgical al glaucomului și metode moderne de sutură corneană în chirurgia oculară, în cadrul unor conferințe care au avut loc în cadrul evenimentului, cât și în partea practică a cursului. 

Profesorul Horia Stanca a precizat că acest curs reprezintă o premieră pentru România pentru că „este primul care pune la dispoziție 30 de pltforme chirurgicale de simulare pe ochi de porc, pentru participanți, precum și un simulator virtual de ultimă generație, astfel încât colegii noștri mai tineri să poată să-și pună în valoare și să exerseze abilitățile tehnice necesare chirurgiei pe care ei își doresc s-o practice”.

Potrivit organizatorilor, cursanții au putut exersa toate tehnicile prezentate, pe microscoape puse la dispozitie de Centrul de Laparoscopie si Microchirurgie „Pius Branzeu” din Timișoara. În premieră, au putut utiliza și un simulator chirurgical de tip VR (Eyesi Surgical simulator®), care a avut un impact deosebit asupra participanților, îndeosebi medici tineri (rezidenți și specialiști) care au urmărit cu interes toate secțiunile educative ale acestei manifestări.

Profesorii Mihnea Munteanu și Horia Stanca constituie o echipă sudată în mai bine de 10 ani în care au organizat numeroase manifestări științifice la Timișoara, iar pentru viitor își doresc să dezvoltya baza de . Felicitări și mult succes în promovarea școlii românești de medicină și a educației medicale de calitate”, transmiote conducerea universității.


articolul original.

Abordarea tulburărilor de deglutiție la Spitalul „Sfântul Luca”, din perspectiva experienței franceze

31 October 2022 at 10:48

ASSMB va continua colaborarea cu Assistance Publique – Hôpitaux de Paris, iar în noiembrie va avea loc o nouă sesiune de instruire susținută de experți francezi, care vor aborda problema utilizării medicamentelor în mod eficient și în condiții de siguranță pentru pacienți. 

Peste 200 de medici, asistenți medicali, infirmiere, studenți și elevi ai școlilor sanitare au participat, săptămâna trecută, la o serie de cursuri de pregătire teoretică și practică axate pe o zonă a serviciilor medicale încă prea puțin dezvoltată în România – recuperarea pacienților cu tulburări de deglutiție, care au s-au desfășurat în sala de conferințe a Spitalului de Boli Cronice „Sf. Luca” din București.

Prezentările au fost susținute de dr. Amina Lahlou și Florence Marquis -otofonist, din cadrul din cadrul Spitalului Charles-Foix, unitate sanitară din cadrul Assistance Publique – Hôpitaux de Paris (AP-HP), instituție similară Administrației Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB).

Apreciem foarte mult colaborarea, de acum tradițională, cu colegii francezi. Cred că expertiza lor ne ajută să putem oferi cea mai bună îngrijire pacienților vârstnici care suferă de afecțiuni cronice, spitalul nostru fiind, practic, un centru de excelență în acest domeniu, la nivelul Capitalei”, a precizat dr. Bogdan Ștolică, managerul Spitalului „Sf. Luca”.

Cursurile organizate de ASSMB fac parte din proiectul internaționalÎmbunătățirea calității îngrijirii pacienților cu patologii cronice”, care a debutat în anul 2019, și a pus bazele unei relații de parteneriat între administrațiile care gestionează spitalele din București și Paris, având ca obiectiv ameliorarea semnificativă a calității îngrijirii acordate pacienților care suferă de afecțiuni cronice, aflați în general la o vârstă înaintată.

Subiectele abordate de specialiștii francezi s-au bucurat de un foarte mare interes în rândul personalului medical, pentru că, deși problematica tulburărilor de deglutiție are o largă adresabilitate în România, în mod paradoxal există încă un deficit de competențe pe această zonă. Tocmai de aceea, cursurile au vizat formarea teoretică și practică a personalului medical în direcția depistării, evaluării și reeducării tulburărilor de deglutiție”, precizează ASSMB.

Oana Sivache, director general adjunct ASSMB, subliniază că este foarte important „să avem performanță în spitalele noastre și calitatea serviciilor medicale oferite bucureștenilor să crească în mod constant, iar experiența franceză în domeniul îngrijirii pacienților cronici cred că ne poate ajuta foarte mult în acest sens. Acesta este și motivul pentru care vom continua să dezvoltăm și pe mai departe colaborarea noastră și schimbul de experiență cu spitalele administrate de Assistance Publique – Hôpitaux de Paris”, a menționat Sivache.

În cadrul aceluiași proiect internațional, în luna noiembrie este programată la Spitalul de Boli Cronice „Sf. Luca” o nouă sesiune de instruire susținută de experți francezi, care va trata problematica utilizării medicamentelor în mod eficient și în condiții de siguranță pentru pacienți, se menționează în comunicatul ASSMB.

Sursă foto: ASSMB/Meta


articolul original.

UMF „Iuliu Hațieganu”, singura universitate de medicină și farmacie din România listată în clasamentul World University Rankings 2023

13 October 2022 at 04:00

Universitatea de Medicină și Farmacie clujeană este listată pentru a patra oară între cele mai performante 1.000 de universități din lume și se situează pe locul al doilea în topul universităților din România.

UMF Cluj – Anca Buzoianu

Universitatea noastră se situează pe locul al doilea în topul universităților din România și este singura universitate de medicină și farmacie din țară listată între cele mai performante 1.000 de universități din lume, în clasamentul World University Rankings 2023, realizat de Times Higher Education (THE).

În clasamentul dat publicității miercuri, 12 octombrie 2022, sunt incluse 20 de universități din România, dar numai două se află printre primele 1.000 de instituții de învățământ superior din lume – Academia de Studii Economice București, care se află în intervalul 501-600 la nivel mondial și ocupă locul întâi la nivel național, și Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, poziționată în intervalul 801-1000 la nivel mondial și pe locul al doilea la nivel național.

„UMF «Iuliu Hațieganu» Cluj-Napoca a obținut scoruri peste mediană la indicatorii de performanță care măsoară citările (poziția 623) și perspectiva internațională (poziția 628)”, subliniază rectorul Anca Dana Buzoianu.

Între universitățile românești cu specific medical sau medical-veterinar, în intervalul 1201-1500 la nivel glovbal și pe locul 7 la nivel național apare USAMV Cluj-Napoca, în intervalul 1501+ apar UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș  (locul 11 național) și UMF Grigore T. Popa (locul 13 național).

Prof. dr. Anbca Dana Buzoianu

Topul global este condus, anul acesta, de Universitatea din Oxford, Universitatea Harvard și Universitatea din Cambridge. Ediția din acest an a THE World University Ranking include 1.799 de universități din 104 țări și regiuni, fiind cel mai extins clasament realizat de Times Higher Education până acum. 

UMF «Iuliu Hațieganu» Cluj-Napoca este listată pentru a patra oară în acest clasament și ne bucurăm să constatăm că ne menținem pe aceeași poziție fruntașă în topul universităților din România și că ne situăm printre primele 1.000 cele mai bune instituții de învățământ superior din lume. Chiar dacă numărul universităților incluse în acest ranking a crescut de la an la an, cu 140 doar în ultimul an, universitatea noastră a reușit să se mențină pe aceeași poziție, cu un scor general crescut. Pe lângă prestigiul câștigat, o astfel de recunoaștere internațională reprezintă o oportunitate extraordinară de a dezvolta noi proiecte, în special în domeniul cercetării, precum și programe educaționale avansate, ce vor duce la creșterea valorii universității noastre”, afirmă prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul UMF Cluj, care transmite „Felicitări întregii comunități academice pentru această performanță!

World University Rankings este cel mai mare și divers clasament internațional din domeniul academic, care reunește 1.799 de universități de elită din 104 țări și regiuni. Potrivit THE, clasamentul este bazat pe 13 indicatori de performanță grupați în mai multe categorii: predare (pondere 30%), cercetare/citări (câte 30%), perspectivă internațională (7%) și transfer de cunoștințe (2,5%), potrivit metodologiei anunțate.

În Top 10, inclusiv pe prima poziție, figurează 3 universități din Marea Britanie: University of Oxford – locul 1, University of Cambridge – locul 3 și Imperial College London – locul 10.

Clasamentul global este dominat de universitățile americane, care și-au revendicat nu mai puțin de 7 locuri în Top 10 THE World University Ranking 2023: Harvard University – locul 2, Stanford University – locul 3 (poziția a 4-a, cu punctaj foarte apropiat de Cambridge), Massachusetts Institute of Technology – locul 5, California Institute of Technology – locul 6, Princeton University – locul 7, University of California, Berkeley – locul 8 și Yale University – locul 9.

Cele 20 de universități românești incluse în clasament sunt: ASE București (501-600), UMF Iuliu Hațieganu Cluj-Napoca (801-1000), Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj (1001-1200), Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava (1001-1200), Universitatea din București (1201-1500), Universitatea Transilvania din Brașov (1201-1500), USAMV Cluj-Napoca (1201-1500), iar în intervalul 1501+ regăsim, în ordine, Universitatea Al. I. Cuza din Iași, Universitatea din CraiovaUniversitatea Dunărea de Jos, Universitatea George Emil Palade din Târgu Mureș, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, UMF Grigore T. Popa Iași, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, Universitatea din Oradea, Universitatea Ovidius din Constanța, Universitatea Politehnica din București, Universitatea Politehnica din Timișoara, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea de Vest din Timișoara, cărora li se adaugă două mențiuni – Universitatea de Arhitectură Ion Mincu din București și Universitatea Valahia din Târgoviște.

Față de anul trecut, România are anul acesta mai mult cu 4 universități incluse în clasament, dar și la nivel global sunt cu aproximativ 200 de universități în plus.

Clasamentul global complet poate fi consultat AICI:


articolul original.

Medicii urgentiști au aflat ora când susțin examenul de specialist cu 15 minute înainte de începere

12 October 2022 at 10:38

Ministerul Sănătății susține însă că „toți cei 92 de candidați au fost informați că examenul se va desfășura în prima zi a perioadei anunțate”, dar nu spune și de ce a anunțat ora examenului abia după ce ministrul Alexandru Rafila a fost întrebat de jurnaliști ce se întâmplă.

Confuzie și dezorientare astăzi, între absolvenții reziențiatului în specialitatea Medicină de urgență, în ziua de debut a examenului pentru obținerea titlului de medic specialist. Potrivit calendarului de examene anunțat de Ministerul Sănătății, examenul începe în data de 12 octombrie și se desfășoară pe parcursul unei luni întregi, iar în anii anteriori, rezidenții urgentiști au fost primii care au susținut proba scrisă, în prima zi a perioadei. Examenul pentru această specialitate are reglementări speciale, stabilite printr-un Ordin care prevede că examenul pentru Medicina de urgență are loc doar în centrele din București și Târgu Mureș, precum și modalitatea de examinare.

Medicii știau și ei asta, dar pentru că Ministerul Sănătății nu a afișat, oficial, data și ora examenului, s-a creat o confuzie totală: unii s-au prezentat dis-de-dimineață la centrul de examinare, în timp ce alții nu s-au prezentat, așteptând comunicarea oficială. Aceasta, însă, n-a apărut decât după ce jurnaliștii de la Europa FM l-au întrebat pe ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ce se întâmplă, după ce câțiva rezidenți au semnalat că de douuă-trei zile verifică site-ul din jumătate în jumătate de oră și nu găsesc nicio notificare în privința datei și orei la care se susțin examenele. „După 16 minute, Alexandru Rafila ne-a răspuns că anunțul mult așteptat tocmai fusese publicat și ne-a trimis linkul aferent”, precizează jurnaliștii Europa FM.

Ulterior, Ministerul Sănătății a anunțat, printr-un comunicat de presă, că „Toți cei 92 de candidați au fost informați că examenul se va desfășura în prima zi a perioadei anunțate, respectiv, 12.10.2022. Examenul a avut ca locații anunțate de desfășurare: București (Spitalul Clinic de Urgență București) și Târgu Mureș (Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș), iarListele cu candidații repartizați la cele două centre au fost publicate în data de 10.10.2022”.

Potrivit aceluiași comunicat,examenul de medic specialist în specialitatea Medicină de Urgență se desfășoară diferit față de celelalte specialități medicale la care se desfășoară examen în această sesiune”, iar metodologia separată a fost elaborată în anul 2012 de Departamentul pentru Situații de Urgență și Ministerul Sănătății.”

În plus, Ministerul Sănătății susțină că și Comisiile de examen, care pot fi comunicate conform metodologiei cu maxim 24 de ore înainte, au fost publicate pe site-ul Ministerului Sănătății înainte de începerea probei, la ora 10.45. Președinții și membrii comisiilor de examen au fost notificați anterior și erau prezenți la cele două locații menționate. Cunoașterea componenței comisiilor nu influențează desfășurarea probelor de examen”.

Așadar, Ministerul Sănătăţii a anunţat miercuri, la ora 10:45, că la ora 11:00 are loc examenul pentru obținerea titlului de specialist în Medicină de Urgenţă în cele două centre, la Bucureşti şi la Târgu Mureş. Unul dintre candidați a declarat pentru Europa FM că anunțul a fost postat „în bătaia de joc cu care ne-a obișnuit domnul ministru. Ne-a detașat în timpul rezidențiatului peste noapte, acum, la ora 10.45 se afișează data examenului, în aceeași zi, la ora 11.00, deci cu 15 minute înainte de examen se afișează data și ora examenului.

La București, deși candidații prezenți au intrat în sală la ora 11:00, comisia de examinare a decis să amâne ora de începere a examenului scris, pentru a-i aștepta și pe trei medici din Galați care nu au ajuns la timp din cauza anunțului întârziat al ministerului.

Toată această situație are loc în contextul în care medicii urgentiști lucrează în Unitățile de Primiri Urgență care, operațional, sunt organizate de Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, dar examenul și salariile sunt în sarcina Ministerului Sănătății, condus de Alexandru Rafila.

articolul original.

Ministerul Sănătății nu mai modifică punctajul minim de admitere în Rezidențiat

12 October 2022 at 04:00

Pragul de promovabilitate pentru sesiunea 20 noiembrie 2022 a concursului de admitere în rezidențiat rămâne la 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, dar ar putea crește începând cu anul 2023. 

La presiunea studenților și absolvenților de Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, Ministerul Sănătății a dar un pas înapoi și a anunțat că nu mai modifică Metodologia pentru desfășurarea concursului de admitere în rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie – sesiunea 20 noiembrie 2022, dar ar urma ca aceasta să fie modificată pentru pentru sesiunea noiembrie 2023 a concursului, când pragul de promovabilitate va fi crescut la 65% din punctajul maxim, așa cum se intenționase să se procedeze din acst an.

În data de 06 octombrie 2022, Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională proiectul de ordin privind aprobarea Metodologiei pentru desfășurarea concursului de admitere în rezidențiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie – sesiunea 20 noiembrie 2022. Printre prevederile proiectului se ordin se regăsește și creșterea pragului de promovabilitate necesar alegerii unui loc sau post în rezidențiat, la 65% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, față de punctajul minim de 60% care a reprezentat pragul de promovabilitate în anul precedent”, amintește ministerul, într-un comunicat.

Decizia de majorare a punctajului minim de promovare a concursului de admitere în rezidențiat, luată în luna septembrie, de ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, împreună cu rectorii universităților de medicină și farmacie din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, cu care Ministerul Sănătății va încheia contracte „în baza cărora se stabilesc atât obligaţiile şi responsabilităţile părţilor, cât şi sumele ocazionate de cheltuielile de organizare şi desfăşurare, suportate din taxa de înscriere la concurs”, a fost însă aspru criticată de absolvenții care vor susține examenul în noiembrie.

Rețelele de socializare au fost pline de critici dure din partea absolvenților care au subliniat, între altele, că în România educată regulamentele din Învățământ se modifică pe genunchi și că mai ales în sistemul medical, unde se înregistrează o criză acută de specialiști, în loc să se găsească soluții pentru ca tinerii medici să poată rămâne în sistem, se iau decizii care-i obligă să plece în străinătate sau să-și schimbe profesia, după șase ani de facultate.

În același timp, Federația Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) a lansat sâmbătă seara o consultare publică în rândul studenților și al tinerilor rezidenți pentru a afla părerea lor despre creșterea pragului de promovare a Examenului de Rezidențiat, precum și efectele pe care această creștere le-ar putea avea asupra evoluției lor profesionale.

Astfel, de teama unor proteste sau chiar a mobilizării absolvenților pentru a boicota examenul de admitere în rezidențiat prin neprezentarea „în bloc”, Ministerul Sănătății a dat un pas înapoi și a transmis că în urma publicării proiectului de metodologie, Ministerul Sănătății a primit din partea Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) rezultatele unei consultări cu studenții în anii terminali și absolvenții care urmează să susțină examenul de rezidențiat, prin care se comunică faptul că 90% dintre studenți nu consideră oportună majorarea pragului de promovabilitate în contextual intervalului scurt de timp rămas până la ediția din acest an a concursului de rezidențiat”.

Prin urmare, ținând cont de opinia studenților, pragul de promovabilitate pentru sesiunea 20 noiembrie 2022 a concursului de rezidențiat va fi 60% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, pentru a asigura predictibilitatea pentru absolvenții care urmează să susțină concursul”, menționează MS.

Intenția de a modifica metodologia de admitere în Rezidențiat a fost însă amânată pentru anul viitor. „În vederea creșterii calității academice a viitorilor medici și a asigurării unei selecții adecvate prin concursul de rezidențiat, intenționăm ca pentru sesiunea noiembrie 2023 a concursului de rezidențiat pragul de promovabilitate sa fie crescut la 65% din punctajul maxim”, precizează MS, în finalul comunicatului.

În plus, pe site-ul oficial al Examenului de Rezidențiat s-a anunțat, marți seară, că se amână cu o zi perioada de înscriere, urmând ca aceasta să fie 13.10.2022 – 25.10.2022, „pentru modificare și publicare în Monitorul Oficial”.

FASMR consideră însă că această „victorie” parțială nu rezolvă „problema de fond” și că „și anul acesta vor fi absolvenți care vor privi diploma obținută după munca asidua de 6 ani, fără a avea loc de muncă. Trebuie militat în continuare pentru schimbarea acestei situații”. În plus, asociația cere imperativ „includerea studenților, cât și a tinerilor medici în reformele ce țin de examenul de rezidențiat, acestea având un impact direct și multifațetat asupra acestora”, subliniind că acesta este „un factor esențial în creșterea calității actului medical din România”.

Raportul realizat de FASMR, în baza răspunsurilor absolvenților de Medicină, Medicină dentară și Farmacie înaintat Ministerului Sănătății poate fi consultat AICI

În promoția 2022 sunt, potrivit datelor Ministerului Sănătății, 5.889 de absolvenți ai Universităților de Medicină și Farmacie (3.627 – Medicină, 1.241 – Medicină dentară, 1.021 – Farmacie).

Anul trecut, Ministerul Sănătății avea obligația să asigure, pentru toate cele trei domenii de concurs, o cifră de școlarizare egală cu numărul de absolvenți din 2021, dar pe 23 iunie anul acesta, prevederea s-a modificat, așa că 889 dintre absolvenții din 2022, la care se adaugă și cei din promoțiile anterioare care nu au susținut sau nu au fost admiși în Rezidențiat în anii trecuți, vor îngroșa rândul șomerilor sau se vor reorienta către o altă carieră.

Concursul se desfășoară sub formă unui test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identice pentru toate centrele universitare în care se organizează concursul – București, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, pe o durată de 4 ore.

Tematicile concursului de admitere în rezidenţiat şi bibliografia aferentă sunt diferite, pe domenii, acestea fiind avizate de către Colegiul Medicilor din România, Colegiul Medicilor Stomatologi din România, respectiv de Colegiul Farmaciştilor din România și aprobate de ministrul Sănătăţii şi pot fi accesate pe pagina de internet rezidentiat.ms.ro şi pe paginile de internet ale universităţilor de medicină şi farmacie din România.

Ministerul Sănătăţii va centraliza listele cu candidaţii şi le va defalca pe centre universitare, conform opţiunii candidaţilor. Până la data de 2 noiembrie 2022, Ministerul Sănătăţii va comunica universităţilor de medicină şi farmacie numărul de candidaţi pentru fiecare domeniu din centrul universitar respectiv, urmând ca, până la data de 3 noiembrie 2022, să transmită în format electronic listele nominale ale acestor candidaţi.

Listele cu candidaţii admişi în concurs, pe centre universitare şi domenii, se afişează pe site-ul rezidentiat.ms.ro la data de 3 noiembrie 2022. În situaţia în care un candidat constată o eroare materială (de nume, centru de concurs, domeniu etc.) în listele prevăzute la alin. (4), va sesiza acest lucru până cel târziu la data de 8 noiembrie 2022, ora 14,00, direcţiei de sănătate publică, respectiv ministerului cu reţea sanitară proprie unde a depus dosarul de concurs, pentru a se opera corecţia necesară.

La data de 17 noiembrie 2022, candidaţii pot afla sala şi ora începerii probei de concurs vizitând paginile de internet ale universităţilor de medicină şi farmacie sau site-ul rezidentiat.ms.ro. Cu cel puţin 24 de ore înainte de concurs, la fiecare sală se afişează lista candidaţilor repartizaţi în sala respectivă.

În specialităţile considerate deficitare se va organiza rezidenţiat pe post în spitale clinice cu secţii clinice universitare, institute sau centre medicale clinice, în 21 noiembrie: anestezie şi terapie intensivă, boli infecţioase, cardiologie pediatrică, chirurgie cardiovasculară, chirurgie pediatrică, chirurgie toracică, chirurgie vasculară, epidemiologie, expertiză medicală a capacităţii de muncă, gastroenterologie pediatrică, hematologie, igienă, medicină nucleară, medicină de urgenţă, medicină de laborator, microbiologie medicală, nefrologie pediatrică, neonatologie, neurologie pediatrică, oncologie medicală, ortopedie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pediatrie, pneumologie, pneumologie pediatrică, radiologie-imagistică medicală, radioterapie şi sănătate publică şi management.

Candidaţii posesori ai diplomei de medic obţinute în România ori într-un alt stat membru al Uniunii Europene, precum şi candidaţii din Republica Moldova, absolvenţi cu diplomă de licenţă obţinută în ultimii 5 ani la Universitatea de Medicină şi Farmacie «Nicolae Testemiţanu» din Chişinău pentru locurile fără plata taxelor de şcolarizare, dar cu bursă, oferite românilor de pretutindeni de către Ministerul Educaţiei, conform Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, susţin concursul în aceleaşi condiţii precum cetăţenii români, însă concurează pe locurile publicate de acest minister, care le va distribui pe centrele universitare”, mai prevede metodologia.


articolul original.

Semnal de alarmă tras de Asociația Moașelor Independente printr-o scrisoare deschisă adresată ministrului Sănătății

6 October 2022 at 05:00

Asociaţia Moaşelor Independente îi solicită ministrului Alexandru Rafila să dispună reluarea programellor de educaţie şi formare a moașelor în cadrul instituţiilor de învăţământ superior medical, în caz contrar existând riscul extincţiei acestei profesii.

Printr-o scrisoare deschisă, Asociaţia Moaşelor Independente (AMI) a solicitat ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, redeschiderea programelor de educaţie şi formare a moaşelor în cadrul instituţiilor de învăţământ medical, dar până în prezent, organizația profesională nu a primit niciun răspuns, deși anul universitar a început.

La deschiderea anului universitar, în discursul dumneavoastră de la Universitaea de Medicină și Farmacie «Carol Davila» le-ați recomandat studenților să nu uite de interacțiunea cu pacienții, pentru că oamenii au nevoie de empatie, sprijin și apropiere din partea personalului medical. (…) Ne-am fi dorit ca, în discursul dumneavoastră să le fi vorbit și studentelor din cadrul Facultății de Moașe și Asistență Medicală, dar acest lucru nu mai este posibil, deoarece această specializare a fost desființată atât în cadrul acestei universități cât și în celelalte centre universitare din țară”, se arată în scrisoarea deschisă, semnată de buzoianca Melania Tudose, președintă AMI și vicepreședintă a European Midwives Association.

România este singura țară europeană în care există riscul „extincției profesiei de moașă”, deși țara noastră înregistrează cele mai ridicate rate ale mortalității materne și infantile din Europa. „În prezent, există un singur program de educaţie pentru moaşe la nivel naţional, în cadrul Universităţii «Dunărea de Jos» din Galaţi. România, deşi înregistrează cele mai înalte rate ale mortalităţii materne şi infantile din Europa, este singura ţară europeană în care există riscul extincţiei profesiei de moaşă (avem sub 500 de persoane licenţiate ca moaşă, numărul fiind în scădere)”, se arată în scrisoarea deschisă.

AMI arată că, în 2018, 55% dintre nașteri s-au produs prin cezariană, iar în 2020, mortalitatea maternă aproape s-a dublat față de anul anterior, înregistrându-se 17,9 decese la 100.000 de născuți vii, față de 9,8 în anul precedent. Aceste statistici triste s-ar datora faptului că, așa cum arată și „Studiul sănătății reproducerii” efectuat de Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului în 2016, în 50% din cazuri mama nu a fost supravegheată de un medic de familie, iar 21% dintre gravide nu efectuaseră nicio consultație prenatală, ceea ce arată un deficit de îngrijiri medicale în perioada penatală, ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi existat suficiente moașe care, pe de o parte, ar fi contribuit atât la scăderea mortalității cât și a costurilor pentru sistemul medical.

Un argument în plus pentru necesitatea continuării programelor de specializare în domeniu, adus de Asociația Moașelor Independente, este exemplul sistemelor de sănătate din ţările nordice, deţinătoarele celor mai favorabili indicatori de sănătate reproductivă și unde unde moaşa este considerată pionul principal în acordarea serviciilor de sănătate reproductivă şi se atribuie o atenţie deosebită dezvoltării acestei profesii.

Prin urmare, considerăm că este esenţial să redeschideţi programele de educaţie şi formare a moaşelor în programele universitare, astfel încât departamentele materno-infantile să fie acoperite cu aceşti specialişti, fapt care va determina o creştere a calităţii îngrijirilor acordate în domeniul sănătăţii materno-infantile, precum şi o scădere a complicaţiilor şi a intervenţiilor inutile şi, implicit, va reduce şi costurile în sistemul de sănătate românesc”, subliniază Melania Tudose în scrisoarea deschisă adresată ministrului Sănătății.

În document se mai arată că profesia de moaşă presupune dreptul de acces şi exercitare a activităţilor conform legii, în mod autonom, fără să fie condiţionate sau delegate către alt personal medical, conform transpunerii legislaţiei europene în domeniu.

În prezent, normele metodologice privind exercitarea profesiei de asistent medical generalist, de moaşă şi de asistent medical în regim independent prevăd că moaşa îşi exercită activitatea de îngrijiri medicale doar ca servicii delegate, exclusiv la prescripţia medicului sau cu condiţia ca un medic să poată interveni în orice moment şi, astfel, autonomia şi independenţa activităţilor profesiei de moaşă nu mai există”, mai arată AMI.

AMI mai spune că, în iunie 2022, a transmis observaţii şi sugestii la actul normativ propus de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, depus spre consultare la Ministerul Sănătăţii, prin care recomandă modificarea şi completarea normelor metodologice, însă, până în prezent, nu a primit niciun răspuns.


articolul original.

Dascălilor noștri, reverență și „La mulți ani!” de Ziua Mondială a Educației

5 October 2022 at 05:00

Educația ajută la dezvoltarea conștientă a potențialului biopsihic al omului și formarea sa ca personalitate adaptată condițiilor bio-psiho-sociale. 

Se spune despre „dascăli” că sunt „oameni-lumină”, pentru că sunt cei care aprind lumina științei și conștiinței în fiecare copil care „le trece prin mâini”. Iar astăzi, de Ziua Mondială a Educației sau Ziua Educatorilor – „World Teachers’ Day”, în engleză, sau „Journée Mondiale des Enseignants”, în franceză, celebrată pentru prima dată în 1994, avem prilejul să ne exprimăm recunoștința și să le spunem că-i prețuim și că le mulțumim pentru ceea ce suntem.

Ziua Educației se află și în centrul preocupării UNESCO de a asigura pacea, de a eradica sărăcia şi de a stimula dezvoltarea omenirii, ținând cont de recomandarea făcută țărilor lumii, în 1966, împreună cu Organizaţia Internaţională a Muncii, privind condiţiile de muncă pentru personalul didactic. Această recomandare, alături de cea „privind învăţământul superior” din 1997, constituie principalul cadru de referinţă pentru abordarea drepturilor şi responsabilităţilor cadrelor didactice la scară globală.

În 2016, Ziua Mondială a Educaţiei s-a sărbătorit pentru prima dată în cadrul unei noi agende mondiale, Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă, adoptată de ONU în septembrie 2015, și care, pentru a garanta o educaţie de calitate, recomandă creşterea substanţială a numărului de cadre didactice calificate, dar şi motivarea acestora, prin valorizarea muncii lor. Se estimează că până în 2030 vor fi necesare 3,2 milioane de cadre didactice suplimentare pentru a asigura învăţământul primar universal şi de încă 5,1 milioane de profesori pentru asigurarea învăţământului secundar general (gimnazial).

Peste 200 de țări din lume sărbătoresc, în această zi specială, educația și educatorii, în semn de apreciere pentru dascălii care formează caractere, care ajută la dezvoltarea conștientă a potențialului biopsihic al omului, la formarea unei personalități adaptate condițiilor bio-psiho-sociale prezente și de perspectivă, printr-o activitate educațională dinamică și flexibilă, care stimulează idealul ființei umane exprimat prin „a fi” și „a deveni”.

Cei care educă copiii sunt demni de mai multă onoare decât cei care le dau viață; de aceea, pe lângă viață, dăruiți copiilor și arta de a trăi bine, educându-i”, spunea Aristotel.

Iar Albert Einstein crede că „Școala trebuie să urmărească tot timpul ca tânărul să părăsească băncile ei nu ca specialist, ci ca o personalitate armonioasă”. Tocmai de aceea, adevărații dascăli sunt cei care învață copiii cum să învețe și cum să diferențieze ceea ce știu de ceea ce nu știu.

În România, Ziua Mondială a Educaţiei (5 octombrie), marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013, a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014 ca zi liberă, oficial, pentru elevi și pentru profesori. O recompensă palidă, din partea statului, pentru cei care dețin sau ar trebui să dețină „Arta de a forma bunele deprinderi sau de a dezvolta aptitudinile native pentru virtute ale acelora care dispun de ele”, așa cum considera Platon că ar trebui să fie EDUCAȚIA.

Ziua Educației este ziua în care facem o reverență adâncă în fața dascălilor noștri și le mulțumim, cu recunoștință, pentru contribuția lor la devenirea noastră.

Ne gândim în același timp că alături de educație, sănătatea este o altă componentă principală de care depinde evoluția bio-psiho-socială și educația medicilor, dar și a populației ocupă sau ar trebui să ocupe un loc prioritar în orientarea consecvent prevențională a ocrotirii sănătății și a stării de bine de care avem nevoie pentru a evolua și în cunoaștere, ca și în formarea și dezvoltarea, începând cu vârsta copilăriei, a unui comportament sanogenic, în scopul apărării sănătății, prin creșterea rezistenței generale a organismului, a capacității sale de adaptare la condițiile mediului ambiental, natural și social. Acțiunile educației pentru sănătate trebuie direcționate nu numai spre formarea unor atitudini și comportamente capabile să diminueze efectele agenților agresionali, biologici, fizici și chimici, caracteristici ale vieții moderne, ci trebuie orientate și către combaterea unor manifestări, ilustrând componentele negative de natură să altereze mediul psihosocial, să lezeze principiile  conviețuirii civilizate, respectul dintre oameni, politețea relațiilor interumane, estetica străzii și a îmbrăcămintei, ținuta localurilor publice etc. Educația pentru sănătate trebuie înțeleasă ca un instrument pentru asigurarea unui echilibru armonios de viață, și nu ca o sumă de interdicții sau sfaturi cu caracter restrictiv, coercitiv.

Ne întrebăm însă, ce șanse are educația din România să fie precum susține Johann Amos Comenius, care considera că la naștere, natura înzestrează copilul numai cusemințele științei, ale moralității și religiozitățiiși ele devin un bun al fiecărui om numai prin educație, în contextul în care pedagogul român Constantin Narly afirmă că educația este „un fapt social și individual în același timp, dacă la noi, fostul ministru al Educației, Sorin Câmpeanu, a fost dovedit că a plagiat, iar actualul ministru, Ligia Deca, nu are experiență didactică, este inginer diplomat în inginerie navală și navigație. Deține însă titlul de doctor în științe politice obținut la Universitatea din Luxemburg și a coordonat proiectul prezidențial România educată, aspru criticat pentru lipsa unei direcții clare de acțiune în educație.

Klaus Iohannis a spus, totuși, luni dimineață, la deschiderea noului an universitar, că una dintre valorile educației este „integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc, în garantarea integrității și eticii în viața academică. Pentru aceasta avem nevoie de toleranță zero în privința plagiatului, iar noile legi ale Educației trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea și sancționarea acestui fenomen toxic al mediului educațional”.

Simion Hancescu

Liderul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Simion Hăncescu a criticat însă aspru, astăzi,de Ziua Internaţionlă a Educaţiei, situaţia din educaţie şi pe politicenii care nu au făcut nimic pentru ca lucrurile să se schimbe. „Ne-am fi dorit să vă spunem astăzi că educaţia din România a devenit, în sfârşit, o prioritate naţională, dar nu putem să vă oferim acest «dar» nici măcar simbolic, pentru că în România în ultimii zeci de ani ni s-a demonstrat că singurele priorităţi ale politicienilor sunt jocurile de culise”, transmite el învăţătorilor şi profesorilor. Elevilor le spune că „am fi vrut să vă oferim darul unui sistem educaţional mai primitor, performant şi modern”, iar părinţilor le mulţumeşte pentru sprijin şi subliniază că „cei care fac legile ne dau deja de prea mult timp exemplul încălcării lor”.

El spune că „Ziua Internaţională a Educaţiei este o sărbătoare a naţiunilor care înţeleg că sistemul de învăţământ este unica poartă către emanciparea, dezvoltarea şi consolidarea unui stat democratic. Fără educaţie nu putem reţine în memoria colectivă ceea ce istoria ne scrie în destin, aşa cum nici nu putem să ne imaginăm viitorul. Este ziua voastră, dragi colegi – personal didactic, didactic auxiliar şi nedidacticcare împreună transformaţi şcolile din România în a doua casă pentru milioane de copii şi tineri. Voi sunteţi cei care înţelegeţi mai bine ca oricine că valoarea unui popor stă, înainte de orice, în calitatea oamenilor şi în patrimoniul spiritual, lăsat moştenire din generaţii în generaţii”, afirmă Simion Hăncescu într-un comunicat.

Simion Hăncesu subliniază cădoar prin susţinerea reciprocă (dascăli, elevi, părinți și clasa politică – n.r.), prin puterea respectului, dar şi a implicării reale, putem să oferim Educaţiei de ziua ei dreptul fundamental la viaţă, într-o ţară în care cei care fac legile ne dau deja de prea mult timp exemplul încălcării lor, nu al respectării lor. Suntem cu toţii suprasaturaţi de declaraţiile celor care sunt în vârful ţării, care spun că au interesul ca şcolile din România să devină unele de top, că educaţia este o prioritate naţională, că profesorii ar trebui să fie remuneraţi mai bine, iar elevii sprijiniţi şi încurajaţi să facă performanţă. Încă aşteptăm să vedem când acestea vor fi puse în practică”.

Cu ocazia Zilei Internaţionale a Educaţiei, Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, vă urează tuturor La mulţi ani, în speranţa că vom transforma împreună sistemul de învăţământ românesc în cel pe care ni-l dorim cu toţii!”, conchide liderul FSLI.

Le urăm și noi dascălilor de toate gradele și de la toate nivelurile să fie sănătoși, le mulțumim pentru dedicare și profesionalism și le urăm „La mulți ani!


articolul original.

Primul hub de sănătate mintală din țară a devenit operațional, la Institutul Socola

1 October 2022 at 07:49

Evenimentul a avut oc cu prilejul „Zilelor Institutului de Psihiatrie Socola”, care s-au desfășurat în perioada 20 septembrie 1 octombrie, în cadrul cărora au fost abordate noi perspective în psihiatrie și s-au formulat propuneri concrete privind schimbarea viitorului psihiatriei românești.

Dr Cristina Elena Dobre

Timp de o săptămână, la Iași, medici din diferite specialități (psihiatrie, neurologie, medicină de familie), dar și psihologi, fizioterapeuți, asistenți medicali și asistenți sociali au participat la lucrările ediției din acest an a „Zilelor Institutului de Psihiatrie Socola”, când s-au marcat 117 ani de „istorie de educație medicală de calitate”, prin organizarea a trei manifestări științifice care s-au desfășurat la Palas Congress Hall și au fost transmise și online.

Evenimentul, devenit deja tradiție, a jucat un rol esențial în stabilirea viitorului psihiatriei românești. Cu această ocazie, la inițiativa managerului Institutului „Socola” și în urma dezbaterilor de vineri, 30 septembrie, cu managerii de spitale de psihiatrie din țară, au fost formulate propuneri concrete de schimbare a legii sănătății mintale.

Vorbim despre o lege care nu a mai fost modificată din anul 2002, o lege care, din punctul nostru de vedere, trebuie adaptată nevoilor societății contemporane. Modificările propuse vin în primul rând în sprijinul pacientului psihiatric, dar au avut în vedere și o serie de schimbări legate de funcționarea spitalelor de psihiatrie, a declarat dr. Cristina-Elena Dobre, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

A fost lansat, totodată, proiectul Accesabilitate și mobilitate în psihiatrie”, cel mai amplu proiect de creștere a accesibilității populației la serviciile medicale psihiatrice. Prin acest proiect, echipe mobile de specialiști, formate din medic psihiatru, psiholog, asistent medical, asistent social și medic rezident psihiatru, se vor deplasa, într-o primă fază, în toate comunele județului Iași, pentru a urmări evoluția pacienților aflați în evidențele Institutului, dar și pentru a oferi sprijin celor care nu au putut beneficia până acum de îndrumare și/sau tratament psihiatric. Este un proiect complex, dar care poate aduce beneficii majore pentru sănătatea populației din comunele județului Iași. În același timp, proiectul își propune să ofere o anumită siguranță pentru întreaga comunitate, ajutând la prevenirea unor incidente generate de lipsa tratamentului de specialitate sau de întreruperea acestuia. Ulterior, cu sprijinul ministerului Sănătății, dorim să extindem accesibilitatea la tratamentul psihiatric la nivelul populației din toate localitățile Regiunii de Nord-Est a României”, a subliniat dr. Cristina-Elena Dobre.

Tot vineri, la Institutul Socola din Iași a fost operaționalizat primul hub de promovare a sănătăţii mintale din România, care are ca scop principal oferirea unui cadru complex şi unitar dedicat promovării sănătăţii mintale, să disemineze în spaţiul medical, universitar şi în mass-media toate informaţiile legate de combaterea răspândirii concepţiilor, atitudinilor şi comportamentelor dăunătoare pentru sănătatea mintală.

Este primul hub din domeniul psihiatriei, care este demarat de singurul institut de psihiatrie din ţară. Iniţiat ca for metodologic pentru Regiunea de Nord Est. Ne dorim, astfel, să promovăm sănătatea mintală. Trebuie să luăm în calcul faptul că tulburările mintale au un impact major în sănătatea publică. De aceea, prioritatea noastră este de a transmite celor din jur că au un sprijin, noi deţinem tot ceea ce este necesar în acordarea de servicii de sănătate, avem toată resursa materială şi umană atât la nivelul Regiunii de Nord Est, cât şi pentru restul ţării”, menționează managerul unității medicale ieșene.

Tot prin intermediul acestui hub, Institutul de Psihiatrie Socola vrea să promoveze un model de conduită şi de viaţă sănătoase, care să contribuie la reducerea riscului de apariţie a bolilor psihice.

Hub-ul este un loc, un spaţiu fizic şi virtual, pentru toţi cei care au ceva de spus în lumea psihiatriei. Se adresează şi studenţilor, medicilor rezidenţi, specialiştilor şi medicilor primari şi, în egală măsură, acelor colegi care ne ajută în actul terapeutic. Mă refer la psihologi, kinetoterapeuţi. De ce un hub? Pacientul privit cu empatie şi compasiune de cei din jurul său şi de întreaga societate. În schimb, însă, pacientul psihiatric este blamat, stigmatizat, iar uneori nici măcar în propria familie nu găseşte înţelegere şi alinare. De aceea am decis înfiinţarea unui loc în care specialiştii pot ţine legătura şi cu familiile şi cu pacienţii, şi ei între ei, pentru descoperirea acelor terapii de succes care vor permite ulterior reîncadrarea în societate, revenirea în societate a pacientului psihiatric”, a mai spus dr. Cristina-Elena Dobre.

Manifestările de la Iași au debutat cu Școala de Vară – „Repere Interdisciplinare în Psihiatrie”, ediția a-VI-a (perioada 26 – 27 septembrie), și au continuat cu temele Cursului preconferință „Sănătatea mintală și echipa terapeutică” (28 septembrie).

Conferința Națională „Tradiția în progresul învățământului și cercetării”,punctul central al manifestărilor Zilelor Institutului de Psihiatrie Socola Iași”, a avut loc în perioada 29 septembrie-1 octombrie și s-a desfășurat la Palas Congress Hall. În deschiderea evenimentului a fost lansată cartea Socola – Destinul șoimului hoinar, scrisă de prof. dr. Călin Scripcaru, fost manager al Institutului și unul dintre finii cunoscători ai istoriei acestei unități medicale cu tradiție.

Aproximatov 100 de lectori din țară și din străinătate au dezbătur, pe parcursul celor trei zile, teme novatoare privind abordarea holistică a pacientului, cu efecte benefice asupra stării de sănătate și cu un impact major în ceea ce privește reintegrarea socială.

Între lectorii care au conferențiat la eveniment s-au numărat prof. dr. Michael Davidson (SUA), prof.dr. Ion Coșciug (R. Moldova), prof.dr. Valentin Oprea (R. Moldova), dr. Claudia Antal-Calciu (Marea Britanie), acad. prof. dr. Vasile Chiriță (Iași), prof.dr. Adela Magdalena Ciobanu (București), prof.dr. Mirela Manea (București), acad. prof. dr. Sorin Riga (București), prof.dr. Ioana Micluția (Cluj), prof.dr. Sebastian Cozma (Iași), prof.dr. Elena Toader (Iași), prof.dr. Cristinel Ștefănescu (Iași), conf.dr. Anton Knieling (Iași), conf.dr. Ionuț Nistor (Iași).

Principalele teme dezbătute s-au concentrat pe „Trecerea de la normalitate, anormalitate, boală psihică”, „Psihogeneza, traumatismul psihic, stresul și viața psihică – profilaxie și combatere”, „Managementul conflictului”, „Aspecte speciale ale igienei mintale”, „Psihoigiena bolilor somatice”, „Profilaxia comportamentului adictiv”, „Particularitățile recuperării psihiatrice” sau „Familia – primul promotor al igienei mintale prin decretarea sa ca primă instituție socială”.

* Evenimentul a fost organizat de Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași, sub egida UMF „Grigore T. Popa” din Iași, alături de Academia Română și Colegiul Medicilor din România, cu susținerea Colegiului Psihologilor din România, a Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România și a Colegiului Asistenților Sociali din România.


articolul original.

Bobocii de la UMFST Târgu Mureș, răsfățații festivității de deschidere a anului universitar

20 September 2022 at 04:00

La festivitatea de deschidere a anului universitar 2022-2023 de la Târgu Mureș a participat și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, pentru a-i susține pe cei 198 de studenți mediciniști militari care studiază aici. 

Luni, 19 septemebrie, a avut loc, în Sala de concerte a Palatului Culturii din Târgu Mureș, ceremonia de deschidere a anului universitar 2022-2023 a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade”. După intonarea imnului „Gaudeamus Igitur” și imnului României, conducerea Universității și invitații au rostit discursuri și au adresat urări de „succes” bobocilor și tuturor studenților și cadrelor universitare.

În mesajul său de bun venit, rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, a subliniat emoția începutului de an universitar și de început de drum academic al bobocilor, în condiții de normalitate, după doi ani și jumătate de pandemie, dar și speranțele de dezvoltare a învățământului târg-mureșean pe baze științifice moderne.

Mă întreb uneori dacă festivitatea de încheiere sau de deschidere a anului universitar este mai frumoasă, și înclin să cred astăzi că aceasta din urmă este mai deosebită, dintr-un motiv care se leagă mai ales de voi. Este momentul în care mai mult ca oricând vă puneți întrebări, căutați răspunsuri despre cum va fi, ce va fi, ce voi învăța nou… Până la urmă, aceasta este filosofia cunoașterii, la fiecare nivel la care ne găsim”, și-a început discursul, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, rectorul UMFST Târgu Mureș, adresându-se bobocilor.

Leonard Azamfirei – Rector UMFST

Rectorul Azamfirei a precizat că, pentru prima dată în istoria sa, Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” deschide universitar în trei locații diferite, respectiv, la sediul central din Târgu Mureș unde se vor continua programele clasice și vor fi începute programe noi, la Hamburg unde „în acest an avem 522 de studenți și intrăm în intrăm în relație cu cele 16 spitale cu care Universitatea din Germania are colaborare. Acestora li se adaugă cei peste 727 de studenți la Medicină de la Târgu Mureș și cei 198 de studenți la Medicină militară, astfel că 1400 de studenți internaționali îmbogățesc zestrea spirituală, culturală, intelectuală a universității” și la Bistrița unde se află „copilul nostru mai mic”.

„Aproape 2.400 de studenți se alătură astăzi colegilor care deja au făcut din universitate o a doua casă. Dintre aceștia, 2.067 studenți încep studiile la cele 35 de programe de licență, 640 studenți încep studiile masterale la cele 27 programe de masterat, iar 66 vor începe studiile doctorale. La programele de Medicină în limba engleză sunt înmatriculați aproape 1.400 de studenți internaționali. Dăm astfel viață orașului!”, a spus prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, Rectorul UMFST Târgu Mureș, care și-a încheiat discursul cu „E pluribus unum!” – motto-ul Universității.

Vasile Dincu – Ministrul Apararii

La eveniment a participat și ministrul Apărării, Vasile Dîncu, pentru a da astfel un semnal de susținere studenților de la Medicină Militară, unde sunt 198 de studenți militari – 30 în anul I, câte 15 în anii doi și trei, 54 în anul patru, 64 în anul cinci și 20 în anul șase.

Ministrul Apărării a mulțumit universității pentru parteneriatul cu MApN, subliniind că „este o colaborare care ne onorează și mulțumesc întreg corpului didactic pentru formarea medicilor militari în această prestigioasă unitate de învățământ. Sunt convins că succesele acestora vor constitui un plus și pentru universitatea care i-a pregătit”, apreciind că acest parteneriat nu numai că va fi continuat, ci și că „Universitatea din Tîrgu Mureș va deveni partener important pentru ministerul nostru în formarea în domeniul medicinei operaționale și în alte domenii pe care le necesită vremurile de astăzi, mai ales în contextul actual de securitate”.

Adresându-se studenților, ministrul Vasile Dîncu i-a îndemnat să-și urmeze vocația și să împrumute din sufletul lor profesiei pe care și-au ales-o, să își dezvolte creativitatea și să inoveze, astfel încât să contribuie la modernizarea României. Ministrul le-a mulțumit în mod special celor 198 de studenți ai secției de pregătire medico-militară pentru că au ales o carieră militară, asemenea înaintașilor care și-au făcut datoria în războaie, cât și contemporanilor, medici militari și civili, eroii ai națiunii în lupta cu pandemia de coronavirus. „Medicii militari sunt unii dintre cei mai importanți profesioniști ai Armatei României”, a concluzionat ministrul Dîncu.

UMFST – Bistrita

În aceeași zi a avut loc și festivitatea de deschidere a anului universitar 2022-2023 pentru cei 100 de studenți ai programului de studii Asistență Medicală Generală din cadrul Facultății de Medicină, extensia Bistrița, organizată la Centrul Cultural Dacia din Bistrița, la care au participat și s-au adresat studenților, în calitate de invitați, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și Managerul Spitalului Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.

După intonarea imnului „Gaudeamus Igitur”, rectorul UMFST Târgu Mureş, prof. dr. Leonard Azamfirei, a prezentat structura universității și a spus că „am început cu cei 100 de studenți înscriși la programul de studii Asistență medicală generală, iar anul viitor vom dezvolta programele de studii de Tehnică dentară și Asistență de farmacie”. Odată cu mesajul adresat studenților și cadrelor universitare, rectorul UMFST a subliniat „suportul excepțional” oferit de Consiliului Județean Bistrița-Năsăud și de Spitalul Județean de Urgență din Bistrița. „Aveți o infrastructură foarte bine pusă la punct, pe care o apreciem și o invidiem, aveți o resursă umană foarte bună, care este în formare, și aveți viziune și curaj și pentru acest lucru trebuie să felicit autoritățile locale – Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Spitalul Județean de Urgență Bistrița. Vrem să construim în Bistrița și un corp profesoral care să includă și resursa umană locală. (…) Am venit la Bistrița și vom rămâne aici pentru a dezvolta”, a punctat prof. Azamfirei.

„Bun venit” și o acomodare ușoară cu viața de student le-a urat bobocilor studenți în limba maghiară, prorectorul UMFST, prof. univ. dr. Nagy Előd Ernő, care le-a urat tuturor studenți și cadrelor universitare „succes în noul an universitar”.

Prof. univ. dr. Amelia Tero-Vescan, prodecan al Facultății de Medicină în limba engleză, s-a adresat studenților și celorlalți participați la eveniment în limba engleză.

Câteva cuvinte de „bun venit” a adresat „bobocilor” UMFST și Cristina Hidoș, președinta Ligii Studenților din Târgu Mureș, felicitându-i pentru drumul pe care l-au ales și i-a îndemnat să trateze „cu seriozitate” anii de pregătire și să se implice în avtivități de voluntariat și să valorifice fiecare oportunitate care li se va oferi.

Aceleași urări și îndemnuri le-a adresat studenților în limba maghiară, Varga László, reprezentantul Asociației Studenților Maghiari din Tg Mureș.

Și pentru ca emoțiile noului început să se risipească în modul cel mai plăcut, evenimentul s-a închiat cu un moment inedit susținut de șase studenți ai Universității, care formează un grup artistic instrumental și care au susținut în premieră un fragment din „Serenada” lui Franz Schubert.


articolul original.

UMF „Carol Davila” a reluat campania „Asumă-ți fii sănătos!” – 26 de medici dermatologi și endocrinologi oferă consultații gratuite pe litoral

16 August 2022 at 04:00

În perioada 15-20 august, în cinci stațiuni de pe litoral, turiștii vor primi consultații și sfaturi gratuit, în cadrul unei campanii de screening pentru osteoporoză şi sindrom metabolic, organizată pentru al doilea an consecutiv, de UMF „Carol Davila” din București.

Mii de turişti aflați în această perioadă pe Litoral sunt așteptați, în perioada 15 – 20 august, la screening-ul gratuit oferit de 26 de medici dermatologi şi endocrinologi, în cinci stațiuni de la malul Mării Negre, în cadrul campaniei de screening „Asumă-ţi să fii sănătos!”, derulată de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” (UMFCD) Bucureşti, în parteneriat cu Societatea Română de Endocrinologie (SRE) şi Societatea Română de Dermatologie (SRD), cu sprijinul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa şi al Ministerului Apărării Naţionale.

Pe parcursul celor 6 zile ale campaniei, cei care doresc să beneficieze gratuit de consultaţii dermatologice şi endocrinologice vor putea profita gratuit de profesionalismul celor 26 de medici rezidenţi şi specialişti, precum și de suportul coordonatorilor principali ai evenimentului, prof. univ. dr. Viorel Jinga, rector al UMFCD, prof. univ. dr. Cătălina Poiană, prorector al UMFCD și președinte SRE, dr. Alin Nicolescu, secretar general SRD, conf .univ. dr. Magda Constantin și ec. Cristina Ecaterina Schipor, director executiv al DSP Constanța. Medicii voluntari vor fi prezenţi în punctele de lucru special amenajate la Costineşti, Neptun, Saturn, Mangalia şi Olimp, iar consultaţiile vor avea loc între orele 9.00 – 12.00, respectiv, 15.00 – 18.00, cu excepția zilei de 20 august, când programul de screening se va derula doar în cursul dimineții.

Dr Viorel Jinga

În cadrul primei ediții a campaniei de prevenție au fost acordate 2.066 de consultații medicale, dintre care 913 de dermatologie pentru screening melanom. În specialitatea endocrinologie, s-au realizat 709 consultații pentru screening sindrom metabolic și 444 pentru screening osteoporoză, potrivit datelor comunicate de UMFCD.

În contextul în care prima ediție a campaniei de prevenție a Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila -Asumă-ți să fii sănătos!- a înregistrat, anul trecut, un interes crescut din partea turiștilor aflați la malul Mării Negre, aceștia beneficiind, în mai puțin de o săptămână, de peste 2.000 de consultații gratuite în specialitățile dermatologie și endocrinologie am decis, împreună cu cele două societăți medicale de profil, să repetăm experiența din 2021 și am convingerea că și această a doua ediție va contabiliza, la finalul său, rezultate cel puțin similare celor anterioare, iar pentru realizarea acestui important proiect țin să le mulțumesc tuturor partenerilor noștri și în mod special celor 26 de medici care s-au implicat în acest program de voluntariat”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.

Corturile vor fi amplasate lângă: baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor –plajă Neptun; baze salvare acvatică-salvamar și punct de prim ajutor – plajă Mangalia; plaja Phoenicia Blue View – Olimp; containere Smurd-ISU- plajă Costinești; containere Smurd-ISU- plajă Saturn. 

Persoanele care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoză sau sindrom metabolic vor rămâne în contact cu medicii din campanie și vor fi îndrumate mai departe.

Peste un milion de femei și bărbați din România cu vârsta de peste 50 de ani suferă de osteoporoză, având un risc major de fracturi osoase de fragilitate. 4 din 10 femei cu vârsta 40-70 de ani sunt diagnosticate cu „boala oaselor fragile”. 1 din 2 femei și 1 din 5 bărbați de peste 50 de ani vor suferi o fractură de fragilitate în cursul vieții lor, ceea ce duce adesea la o pierdere a mobilității și independenței. Prevalența globală a sindromului metabolic în populația adultă din România este de 38,50% , fiind mai mare la bărbați (43,20%) decât la femei (34,20%). În Europa, aproximativ 1/4 din populația adultă are sindrom metabolic, iar în SUA prevalența sindromului metabolic este de 38,5%. Pandemia de COVID-19 a îngreunat accesul pacienților la diagnostic timpuriu și tratament, afectând în general persoanele cu vârsta peste 55 de ani. Acestea  pot prezenta un risc ridicat pentru osteoporoză, ajungând  la medic în stadii avansate ale bolii, cu risc crescut de a face fracturi.

Iată doar câteva dintre motivele pentru care UMFCD și-a asumat campania de prevenție „Asumă-ți să fii sănătos!”, care are ca scop să atragă atenţia asupra factorilor de risc privind osteoporoza şi sindromul metabolic, precum şi să realizeze o evaluare a persoanelor la risc care se vor afla în această perioadă pe litoralul românesc.

În acest context „Societatea Română de Endocrinologie (SRE) va oferi, în cadrul campaniei de prevenție de pe litoral, un nou program de screening pentru osteoporoză si sindrom metabolic”, se menționează în comunicat.

Dr Catalina Poiana

Cincisprezece medici endocrinologi şi rezidenţi vor urmări stabilirea riscului de fractură majoră osteoporotică şi a fracturii de şold, iar pentru sindromul metabolic se vor măsura înălţimea, greutatea, indicele de masă corporală, circumferinţa abdominală, tensiunea arterială și glicemia.

Osteoporoza este o problemă de sănătate publică în continuă creştere, cu consecinţe majore asupra stării de sănătate a populaţiei vârstnice, care are un important impact asupra calităţii vieţii pacienţilor pe de o parte, dar şi impact considerabil social şi economic, pe de altă parte. Aceasta afectiune este a doua problemă de sănătate din lume, după afecţiunile cardiovasculare, estimează Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Campania de screening pe care o derulăm este importantă pentru a aduce pacientul la medic și pentru a ajuta un număr de persoane interesate de starea de sănătate, să își poată evalua riscul de osteoporoză si sindrom metabolic. În cazul persoanelor care vor fi identificate cu risc crescut de osteoporoza sau pentru sindrom metabolic, acestea vor rămâne în contact cu medicii din campanie, pentru a fi îndrumate pe mai departe”, precizează prof. dr. Cătălina Poiană, preşedintele SRE, citată în comunicat.

Numită și „boala oaselor fragile”, osteoporoza este caracterizată prin scăderea densității osoase, determinată de un proces de demineralizare (pierderea calciului și fosforului din os). Prin alterarea microarhitecturii țesutului osos, crește fragilitatea osoaselor și, în consecință, crește și riscul de fractură. Fracturile legate de osteoporoză pot apărea în orice os al scheletului cu un grad de invaliditate mai mare sau mai mic, cu posibilitatea de intervenție chirurgicală sau nu.

În România, la nivelul anului 2013, peste 1 milion de persoane sufereau de osteoporoză. Povara economică estimată îngrijirii facturilor de fragilitate a fost în 2010 de 129 de milioane de euro, aceste costuri urmând să ajungă la 151 de milioane de euro în 2025. Pe lângă un cost semnificativ pentru societate, fracturile de fragilitate presupun, pentru cei afectați, durere, suferință și dizabilități semnificative și chiar deces.

Osteoporoza este încă o boală subdiagnosticată și subtratată! Un management adecvat al acestei boli pe tot traseul pacientului, printr-un diagnostic precoce dar și prin soluții terapeutice inovative personalizate, poate crește calitatea vieții pacienților și poate reduce costurile asociate acestei boli. Toate acestea pot fi realizate prin prioritizarea acestei afecțiuni de către toți factorii interesați și prin asumarea și implementarea unui Plan Național de Management al Osteoporozei”, a mai spus dr. Poiană.

Societatea Română de Dermatologie (SRD) continuă seria campaniilor de prevenție „Euromelanoma”, oferind în cadrul Campaniei consultații medicale dermatologice turiștilor aflați pe litoralul românesc în perioada 15-20 august. Studiul Euromelanoma, realizat în perioada 2009-2018, a arătat că între 4,4% și 13,5% (prevalența totală de 8,2%) dintre persoanele din cele 32 de țări participante au fost diagnosticate cu keratoză actinică, vârsta medie a acestora fiind de 47 de ani. Keratozele actinice pot să apară fie singure, fie grupate. De obicei, au aspectul unor pete de mici dimensiuni (de obicei 1-2 cm), de culoarea pielii, albe, roz sau într-o combinație de culori, acoperite de scuame. Unele leziuni pot fi foarte mici sau practic invizibile, dar pot fi identificate prin textura lor aspră.

De-a lungul celor 8 ani de la debutul campaniei Euromelanoma, peste 15.000 de români au beneficiat de consultații dematologice gratuite, iar alte câteva zeci de mii de persoane au fost informate în detaliu asupra riscurilor la care își pot expune pielea, dar și cum se poate preveni apariția unei afecțiuni cutanate. Cel mai recent studiu clinic realizat de către grupul internațional Euromelanoma relevă faptul că 8% din popuație suferă de o afecțiune cutanată cu potențial precanceros. Această amplă analiză științifică a fost realizată în urma unui screening în masă al populației, iar în urma examinării clinice a unui număr de 394.681 de persoane a rezultat o prevalență de 8,2% a keratozei actinice (o afecțiune precanceroasă a pielii care, dacă este lăsată netratată, se poate transforma în carcinom scuamocelular)“, se menționează în comunicat.

Dr. Alin Nicolescu

De asemenea, studiul clinic Euromelanoma a identificat factorii de risc semnificativi și independenți pentru dezvoltarea keratozei actinice în Europa: sexul masculin, vârsta, pielea deschisă la culoare, arsuri solare în copilărie/adolescență, lipsa aplicării de protecție solară, petrecerea mai mult de un an într-o țară mai însorită, vacanțe însorite, istoric familial de melanom, antecedente personale de cancer de piele non-melanom, prezența leziunilor de daună solară și a leziunilor cutanate suspecte, arată SRD.

Medicii dermatologi subliniază totodată că nevii displazici sunt alunițe care au o forma mai mare și neregulată decât o aluniță obisnuită, o culoare neuniformă, cu centru maro închis și margini mai deschise, neuniforme. Persoanele cu nevi displazici pot avea mai mult de 100 de alunițe și risc mai mare de a dezvolta melanom. Melanomul poate să se dezvolte dintr-o aluniță atipică, care se poate forma oriunde pe corp, inclusiv pe scalp, sâni sau picioare, dar apare adesea în zonele care au fost expuse frecvent la soare. „Deși nu toate alunițele atipice sunt alunițe precanceroase, pot deveni alunițe canceroase sau melanom”, atrag atenția medicii.

Prima ediție a campaniei „Asumă-ți să fii sănătos! –Litoral 2021” ne-a demonstrat încă odată că rolul medicinei de prevenție este unul fundamental pentru integritatea sănătății fiecăruia dintre noi și mai mult de-atât, că alegerea oamenilor de a conștientiza importanța prevenției nu este doar una pur teoretică, ci și practică, chiar și atunci când se află în perioada concediilor de odihnă ceea ce este extrem de îmbucurător pentru noi cei implicați în derularea actului medical, iar în eficiența dovedită a campaniei precedente putem adăuga și faptul că anumiți turiști consultați pe litoral au necesitat ulterior investigații mai ample în clinici de specialitate, dar extrem de utile în prevenirea unor afecțiuni ce ar fi putut deveni grave” a declarat dr. Alin Nicolescu– secretar general SRD.

Medicii dermatologi estimează că impactul pandemiei COVID-19 a fost unul distructiv și în sfera dermatologiei, astfel că aproximativ o cincime (21%) din melanoame au rămas nediagnosticate și o treime (33,6%) dintre programările pentru examinarea cutanată au fost ratate din cauza pandemiei.

Peste 60.000 de melanoame nu au fost diagnosticate la nivel mondial, din care 232 de cazuri în România. Cancerele de piele reprezintă o povară și pentru sistemele de sănătate, iar depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidității, mortalității și costurilor economice și sociale.

Cancerul de piele este o problemă importantă de sănătate publică, fiind cel mai frecvent cancer în populația albă. Incidența lui a crescut de 3-4 ori în ultimele decade și se află în continuă creștere, în contextul creșterii duratei de viață, îmbătrânirii populației și continuării comportamentelor de expunere la soare. Conform datelor OMS 1/3 din cancerele diagnosticate în întreaga lume sunt cancere cutanate. Principalele forme de cancer de piele sunt Melanomul și Non-melanoma skin cancer (NMSC, epitelioame cutanate). Melanomul (MM) reprezintă sub 5% din cazurile de cancer cutanat și este responsabil de 75% din decesele cauzate de cancerele de piele. Carcinomul bazocelular CBC este cea mai frecventă formă de cancer cutanat (75%), urmată de Carcinomul spinocelular CSC (20%). Cancerele de piele reprezintă o povară pentru sistemele de sănătate, fiind asociate cu morbiditate, mortalitate și costuri medicale ridicate în cazurile avansate. Depistarea precoce este principala modalitate de reducere a morbidității, mortalității și costurilor economice și sociale ale cancerelor cutanate”, explică dr. Alin Nicolescu.


articolul original.

Ultimele înscrieri la prima Școală europeană de vară COST NET4 Age organizată la București

11 August 2022 at 04:00

În perioada 12-15 septembrie, Acțiunea COST NET4 Age-Friendly organizează la București prima sa Școală europeană de vară destinată profesioniștilor, doctoranzilor și tinerilor cercetători din cele 39 de țări participante în cadrul rețelei (CA19136 – International Interdisciplinary Network on Smart Healthy Age-friendly Environments).

Înscrierile la prima ediție a Școlii europene de vară a Acțiunii COST NET4 Age-Friendly, un eveniment multidisciplinar care are ca temă principală PREVENȚIA (Sustainability for disease prevention and health promotion), sunt pe ultima sută de metri, anunță organizaorii, care spun că mai sunt disponibile doar câteva locuri. Evenimentul, care va avea loc în perioada 12-15 septembrie la București și va fi găzduit de Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” (UMFCD)

Programul COST (Cooperare europeană în domeniul cercetării științifice și tehnice) este un element fundamental al Spațiului European de Cercetare (ERA – European Research Area) care își propune să faciliteze progrese științifice inovatoare care să conducă la noi concepte și produse, contribuind astfel la consolidarea capacităților de cercetare și inovare din Europa, și se adresează profesioniștilor din domeniul medical, cercetătorilor și doctoranzilor interesați de tema menționată. 

Cursurile și workshop-urile Școlii europene de vară organizată de Acțiunea COST NET4Age-Friendly în parteneriat cu Fundația Ana Aslan Internațional și Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” București – Centrul de Inovație și e-Health se vor desfășura în limba engleză, în Sala de Consiliu a UMFCD, din Bd. Eroii Sanitari nr. 8, conform programului afișat.

Evenimentul va avea ca de lectori/traineri cadre universitare din Romania, Italia, Macedonia de Nord, Serbia și Olanda, între care Prof. Maddalena ILLARIO – Departamentul de Sănătate Publică Federico II, Italia;  Prof. Dr. Luiza SPIRU – UMFCD București;  Șef lucr. Dr. Ștefan BUȘNATU – UMFCD București; Dr. Ivan CHORBEV – Facultatea de Informatică și Inginerie, Universitatea Ss Cyril și Methodius, Skopje, Macedonia de Nord;  Prof. Lorenzo MERCUIO, Departamentul de Sănătate Publică Federico II; Dr. Ruben Van ZELM, Universitatea de Științe Aplicate Utrecht, Țările de Jos.

Obiectivul general al Școlii de vară este de a stimula crearea unei comunități internaționale și interdisciplinare de cercetători și profesioniști, pentru a pava drumul inovării în sănătate, deschizând astfel noi oportunități pentru dezvoltarea durabilă.

Obiectivele specifice ale workshop-ului organizat de Acțiunea NET4Age-Friendly COST constau în „îmbunătățirea nivelului individual de conștientizare cu privire la subiect și schimbarea paradigmatică de la tratamentul bolilor la prevenirea bolilor și promovarea sănătății, promovarea interdisciplinarității și creșterea motivației de a lucra în direcția prevenirii, Big Data în îngrijirea sănătății și inovarea în modelarea afacerilor”, se menționează într-un comunicat transmis de organizatori. 

Solicitanții interesați trebuie să completeze Formularul de înscriere în care li se cere să-și precizeze motivația și trebuie să fie angajați într-un program oficial de cercetare ca doctorand sau bursier postdoctoral sau angajați ori afiliați la o instituție, organizație sau entitate juridică care are în competența sa o asociere clară cu promovarea sănătății sau prevenirea bolilor.


articolul original.

Surpriză de proporții la UMFST Târgu Mureș: picturi și decorațiuni de mare valoare zăceau ascunse sub zugrăveala Sălii festive

10 August 2022 at 07:40

O pictură cu Mihai Viteazul în mărime naturală, stemele Regatului României și o serie de decorațiuni specifice au fost descoperite în clădirea Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie  din Târgu Mureş în timpul lucrărilor de reabilitare.

Picturi murale: Mihai Viteazu si Stema Regala

Clădirea centrală a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș se află în procesul unei reabilitări consistente care, potrivit conducerii universității, a fost programată să se încheie în toamna acestui an. „O surpriză de proporții” descoperită în timpul renovării Sălii festive vine să modifice însă planurile, pentru că așa cum a anunțat rectorul UMFST Târgu Mureș, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, în timpul lucrărilor s-au descoperit aici picturi murale  „de o valoare inestimabilă”.

Clădirea centrală a Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) «George Emil Palade» din Târgu Mureş face obiectul unei reabilitări consistente care se va încheia în toamna acestui an. Sala festivă a universităţii a furnizat zilele trecute o surpriză de proporţii. În cursul lucrărilor de renovare, sub actuala zugrăveală s-au descoperit, acoperite fiind de vopseaua actuală, o serie de picturi de o valoare inestimabilă: domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală, stemele Regatului României din perioada 1881-1922 precum şi o serie de decoraţiuni specifice care acoperă atât pereţii cât şi tavanul sălii”, a scris rectorul Leonard Azamfirei, pe pagina sa de Meta.

Mihai Viteazu (detaliu) – murala UMFST

Descoperirea a avut loc chiar în ziua de 9 august, când s-au împlinit 421 de ani de la moartea lui Mihai Viteazul (1558-1601). Rectorul Leonard Azamfirei a ținut să sublinieze evenimentul citând un fragment din „Istoria generală a Daciei, sau a Transilvaniei, Țerei Muntenesci și a Moldovei”, a lui Dionisie Fotino, trad. de George Sion, Bucuresci, Imprimeria Națională a lui Iosef Romanov et Companie, 1859, p. 74: „Între Basta și Mihai s-a rădicat o gelozie care a ajuns la dușmănie. Basta, după ce a pârât pe Mihai că avea înțelegeri secrete cu turcii, a hotărât ca să-l și aresteze; deci trimițând să-l poftească la consiliu și Mihai nevoind a veni, a poruncit la câțiva nemți ca să înconjoare cortul său, și să-l prinză viu sau să-l omoare. Mihai Vodă văzându-se astfel surprins a scos sabia și a rănit pe unul din sbirii lui Basta, dar un altul străpungându-l cu sulița în pântece, l-a trântit la pământ și i-a tăiat capul. Această ucidere infamă a lui Mihai Vodă nu fu aprobată de nimene la curtea împăratului Rodolf.

Sala festiva – arhina UMFST

Ca urmare a acestei descoperiri, clădirea UMFST, care are statut de monument istoric, va fi evaluată de experţi în domeniul protejării monumentelor istorice, iar Sala festivă, unde s-au descoperit picturile murale, va fi renovată în așa fel încât să fie adusă la forma în care aceasta era în perioada 1920-1940, când clădirea universității adăpostea Liceul Militar „Mihai Viteazul”.

Din fericire, așa cum a menționat rectorul Azamfirei, universitatea deține în propria arhivă „o fotografie (alb-negru) a Sălii festive din perioada interbelică, când acolo funcţiona capela liceului, ale cărei detalii se suprapun perfect cu imaginile recent descoperite, document care va sta la baza proiectului de reabilitare”, astfel că va fi posibilă reconstituirea muralelor care deși destul de deteriorate, au păstrat încă elemente care vor ajuta restauratorii.

Lucrările de reabilitare erau programate să se încheie în toamna acestui an, dar având în vedere că restaurarea picturilor și decorațiunilor descoperite va dura cea timp, va fi nevoie ca acestea să fie amânate.

Sursă foto: Lonard Azamfirei/Meta


articolul original.

Rectorii universităților de Medicină și Farmacie susțin noua Lege a Educației, considerând-o „modernă și flexibilă”

2 August 2022 at 09:11

Asociația G6-UMF și alte 5 consorții universitare susțin proiectul noii legi, chiar dacă au formulat unele propuneri care-ar putea-o îmbunătăți. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că Educația va primi 15% din bugetul consolidat, până în 2027. 

Alianţa Universitară G6-UMF, formată din universitățile de Medicină şi Farmacie „Carol Davilla” din Bucureşti, „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, „Grigore T. Popa” din Iaşi, „Victor Babeş” din Timişoara, UMF Craiova și UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureş consideră actualul proiect al Legii învăţământului superior, aflat în dezbatere publică, capabil să rezolve numeroase probleme ale învățământului universitar în general, şi din învăţământul superior medical în special.

Principalele elemente de progres din acest proiect, considerate relevante de Alianţa G6-UMF sunt:

– Întărirea autonomiei universitare şi acordarea unei dimensiuni financiare suplimentare necesară;

– Flexibilizarea carierei didactice şi deschiderea acesteia pentru tinerii absolvenţi, prin eliminarea criteriului de doctorat pentru funcţia de asistent universitar – cariera academică în domeniul medico-farmaceutic este intricată cu cea profesională de medic/farmacist, particularitate care în prezent face dificilă accederea la titlul de doctor dar şi derularea în paralel, a studiilor doctorale şi a rezidenţiatului;

– Acordarea către universităţi a dreptului de a oferi titlul de doctor;

– Politica mai flexibilă a păstrării în sistemul de învăţământ a personalului didactic cu experienţă, în acord cu nevoile fiecărei universităţi.

Rectorii universităților de Medicină și Farmacie au dat „verde” proiectului noii Legi a Educației, alături de cei ai altor cinci consorții universitare, în cadrul unei întâlniri cu premierul Nicolae Ciucă și cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Au fost apreciate în mod deosebit aspectele ce țin de consolidarea autonomiei universitare și de creștere a finanțării universităților românești.

Alianţa G6-UMF consideră că „subiectul finanţării universităţilor nu trebuie abordat doar prin prisma numărului de studenţi existent într-o universitate sau prin prisma calităţii de excelenţă a unei universităţi. Regăsim excelenţa şi în universităţile tehnice sau medicale, ambele fiind la baza unora dintre domeniile prioritare de dezvoltare ale României, chiar dacă acestea, prin specificul lor de studiu, se clasifică într-o nişă de domeniu mai îngustă, cum la fel de importante sunt şi alte două aspecte: importanţa socială a profesiilor pe care acestea le pregătesc şi, mai ales, angajabilitatea. Considerăm că trebuie să apreciem nu doar legalitatea, dar şi eficienţa modului de cheltuire a banului public şi să păstrăm un echilibru potrivit între profesiile care aduc beneficii societăţii indirect, pe termen lung, cu cele care aduc imediat plusvaloare, ambele categorii fiind la fel de importante”.

Considerând proiectul noii Legi a Educației ca fiind unul „modern și flexibil”, Alianţa G6-UMF spune că „gradul mare de angajabilitate al absolvenţilor universităţilor din Alianţa G6-UMF, de peste 98%, credem că justifică cel puţin la fel de mult ca alte argumente, de natură cantitativă, finanţarea diferenţiată. Pe de altă parte, cheltuielile de şcolarizare în domeniul medico-farmaceutic (prin specificul de organizare a învăţământului pe grupe mici, infrastructura specifică şi nevoia permanentă de tehnologii moderne, etc) sunt semnificativ mai mari, prin comparaţie cu cele mai multe programe de studii. În concluzie, considerăm acest proiect de lege ca fiind unul modern şi flexibil, pe care Alianţa G6-UMF îl susţine şi avem convingerea că din dezbaterile şi propunerile care sunt în derulare, anumite aspecte de nuanţă legislativă pot fi încă îmbunătăţite în această fază de dezbatere publică”.

corpul uma - medicina digitalaPropunerile Alianței G6-UMF vizează îmbunătățirea/completarea textului Legii învățământului superior prin:

1. Consolidarea conectării universităţilor la mediul socioeconomic;

2. Susţinerea conectării universităţilor româneşti la mediul academic internaţional; în universităţile din consorţiu învaţă aproape 2.000 de studenţi străini provenind din peste 40 ţări;

3. Susţinerea excelenţei şi performanţei universităţilor româneşti;

4. Susţinerea echităţii şi a sprijinului acordat studenţilor;

5. Susţinerea eticii şi deontologiei universitare;

6. Consolidarea autonomiei universitare şi eliminarea birocraţiei, în paralel cu creşterea responsabilităţii universităţilor;

7. Susţinerea programului de digitalizare a universităţilor româneşti;

8. Aspecte legate de statutul cadrului didactic universitar;

9. Susţinerea învăţământului superior medical;

10. Reglementarea la nivel de lege a valorilor învăţământului universitar.

Și Consorţiul Universităţilor pentru Ştiinţele Vieţii/USAMV-uri, format din Universitatea de Ştiinţele Vieţii „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi, Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I al României” din Timişoara, Universitatea de Ştiinţe Agricole si Medicina Veterinară din Cluj-Napoca, susţine necesitatea schimbărilor propuse în pachetul legislativ pus în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei a anunțat că „menţinerea mecanismului de finanţare prevăzut în proiectul Legii Învăţământului Superior, ca fiind unul apt să asigure desfăşurarea unui învăţământ în condiţii de echitate şi performanţă pentru toate universitaţile din România”. 

Propunerile Consorţiului Universităţilor pentru Ştiinţele Vieţii pentru îmbunătățirea pachetului legislativ vizează, în principal,

1. Includerea în proiectul Legii Învăţământului Superior a unor aspecte care să susţină dezvoltarea staţiunilor didactice şi de cercetare-dezvoltare;

2. Implicarea universităţilor de ştiinţe agronomice şi medicină veterinară în dezvoltarea strategiilor naţionale în domeniul Securităţii şi siguranţei alimentare şi în domeniul prevenirii şi combaterii secetei;

3. Susţinerea finanţării cercetării aplicative şi a transferului tehnologic și susținerea mai consistentă a studenților proveniți din medii defavorizate și din mediul rural;

4. Finantarea diferenţiată, pe domenii prioritare, pentru a asigura dezvoltarea economică echilibrată şi sustenabilă a României;

5. Reprezentarea echilibrată a universităţilor în comisii naţionale, pe domenii şi zone geografice, pentru a asigura dezvoltarea tuturor dimeniilor şi a tuturor zonelor geografice, prioritar a celor slab dezvoltate.

La rândul său, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a transmis, printr-un comunicat că, fără excepție, reprezentanții consorțiilor universitare românești și-au declarat susținerea și aprecierea pentru proiectul Legii învățământului superior. „Fără excepție, reprezentanții consorțiilor universitare românești și-au declarat susținerea și aprecierea pentru proiectul Legii învățământului superior, formulând și o serie de propuneri de îmbunătățire/completare a textului proiectului legislativ. Au fost apreciate în mod deosebit aspectele ce țin de consolidarea autonomiei universitare, pe toate palierele, dar și de creșterea finanțării universităților românești”, a transmis ministrul Cîmpeanu.

La întâlnirea cu premierul Ciucă și ministrul Cîmpeanu au participat 25 de rectori ai celor 6 consorții universitare (Consorțiul Universitaria, Consorțiul Academica Plus, Consorțiul universităților tehnice – ARUT, Consorțiul universităților de medicină și farmacie – Alianța G6-UMF, Consorțiul universităților de științele vieții/USAMV-uri și Consorțiul universităților de arte). Au fost prezenți, de asemenea, Ligia Deca – consilier prezidențial pentru Educație, Sebastian Burduja – ministrul Cercetării, Dezvoltării și Inovării, Bogdan Simcea – secretar de stat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și Octavian Mădălin Bunoiu, prorector al Universității de Vest din Timișoara – în calitate de președinte ARACIS.

Astăzi, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că s-a întâlnit, la Palatul Victoria, și cu reprezentanții Alianței „O voce pentru Educație”, care reunește mediul asociativ și de afaceri, alături de ministrul Educației Sorin Cîmpeanu și consilierul onorific al premierului României, Marilen Pirtea, iar „Premierul României a dat asigurări că bugetul de anul viitor va putea susține noile prevederi legale privind educația, iar ținta de 15 la sută pentru învățământ din bugetul consolidat reprezintă un angajament asumat care va fi îndeplinit treptat, până în 2027”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Din perspectiva noii legi a învățământului preuniversitar, participanții au subliniat importanța asigurării finanțării necesare pentru implementarea reformelor, gestionarea provocărilor reprezentate de abandonul școlar și analfabetismul funcțional, precum și soluții pentru creșterea atractivității învățământului profesional și profesional dual, în acord cu cerințele operatorilor economici, se mai arată în comunicat. „România resimte nevoia de a dezvolta acest sistem de educație, care să pună accent pe latura practică, pentru a oferi societății noastre profesioniștii care să asigure funcționalitatea, modernizarea și dezvoltarea economiei”, a declarat prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă.


articolul original.

Gala Absolvenților de la UMFST Târgu Mureș și emoția Jurământului lui Hipocrate

28 July 2022 at 04:00

Aproape 2000 de absolvenți de licență și master ai universității mureșene și-au luat rămas bun de la viața de student, iar cei care și-au ales profesii medicale au jurat că-și vor exercita profesiunea cu conștiință și demnitate, iar sănătatea pacienților va fi pentru ei o obligație sacră. 

Proaspăt absolvenții Promoției 2022 ai Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș și-au luat, cu emoție, rămas-bun de la perioada studenției, miercuri seară, în cadrul Festivității de Absolvire organizată pe stadionul orașului.

Încercați de sentimente de entuziasm și nostalgie, cei 1368 de absolvenți ai ciclului de studii de licență și aproape 600 de absolvenți de master și-au luat bun rămas de la studenție, păstrând în inimi amintiri de neuitat. Visul cu care toți au pășit în carieră cu ani în urmă, când au călcat pentru prima oară pragul universității, a prins aripri și și-a luat zborul către noi idealuri, într-o atmosferă unică de mândrie, amplificată de laude sincere, zambete strălucitoare, mulțumiri și speranța că vor atinge culmile îndeplinirii într-o profesie pe cât de nobilă, pe atât de solicitantă.

Ceremonia de asolvire a fost marcată de felicitări adresate absolvenților și șefiilor de promoție, de acordarea titlurilor de licență și de master, de depunerea jurământului lui Hipocrate, îmbrățișări și surâsuri grandioase, cântece studențești și artificii care au marcat un final emoționant și au oferit cheia spre un nou început.

Rectorul Universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, și-a început discursul adresându-se părinților, colegilor și invitaților prezenți la eveniment, a subliniat că promoția 2022 a Universității aduce în fața lor 1963 de studenţi absolvenți ai celor 7 facultăți, reprezentând 31 de programe de studii licenţă și 26 de programe de studii de masterat care, pentru efortul pe făcut în toți anii de studii, pentru capacitatea de a-și urma visul și de a-l îndeplini în cele din urmă, merită aplaudați.

Absolvenților Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie George Emil Palade din Târgu Mureș le-a amintit că „devenirea” le aparține atât lor cât și celor care le-au fost aproape în toți acești ani și le-a transmis că „după mai mult de doi ani de viață modificată de reguli, de restricții, în care nici aceste evenimente de sărbătoare nu au putut să se desfășoare în mod normal și să răsplătească un efort mare făcut de voi, studenții, de profesorii voștri, de părinții voștri, iată că astăzi ne putem revedea aici, cu toții, purtând încă în noi o preocupare necesară dar capabili să zâmbim din nou și să ni se vadă bucuria pe întreaga față. Avem nevoie toți de normalitate și astăzi o prețuim mai mult decât oricând, pentru că am aflat cum este în absența ei”.

Profesorul Azamfirei a remarcat că în ciuda tuturor greutăților, fiecare a avut ocazia, după dorință și capacitatea de a face un efort susținut, să înțeleagă că a învăța nu este sinonim cu a fi învățat decât doar într-o anumită măsură. Știu că astăzi, absolvenți fiind, sunteți mai învățați, mai obișnuiți cu cartea. Dar chiar dacă ea devine mai digitală, universitatea va rămâne templul cărții, al cunoașterii, al descoperirii. Dacă în acești ani de studii ați vrut să creșteți, acest lucru s-a întâmplat aproape natural. Ați intrat în universitate abia ieșiți din adolescență și v-ați maturizat între timp: biologic, emoțional, intelectual. Universitatea v-a transformat în oameni maturi care sunt sau care ar trebui să fie responsabili, capabili să își asume decizii, nu doar profesionale, ci și sociale. Dacă v-ați dorit să cunoașteți oameni noi de vârsta și cu preocupările voastre sau modele printre cei care v-au învățat, cu siguranță că interacțiunile interumane nu au lipsit în acești ani. V-au schimbat, v-au adus un câștig social. Vi s-a înmulțit numărul de prieteni, v-a crescut selectivitatea relațiilor, ați avut bucurii sau dezamăgiri, acestea din urmă, de regulă tranzitorii la vârsta voastră – pentru toate acestea universitatea a fost mediul vostru permisiv dar stabil. Universitatea v-a arătat că, pe cât de ermetică părea când o priveați de la distanță, pe cât de mari și grele erau ușile de la intrare, închise sau greu de deschis, pe atât de generoasă devenea ea, trecând de prima ușă, cea grea și mare, pentru că, în spatele ei, ascunse de neaveniți, erau celelalte uși, care nu se vedeau din afară, cele ale cunoașterii”.

Subliniind traseul parcurs dintr-o etapă în alta, adăugând permanent o notă, un calificativ, o emoție după o împlinire, o ambiție resuscitată după un eșec temporar, rectorul UMFST a subliniat că „astăzi, acum și aici, ați ajuns la finish! Dar, oare ați ajuns la finalul cursei? Este aproape un truism să afirm nevoia de a învăța tot timpul. Mai degrabă aș paria pe altceva: pe neliniștea pe care aș vrea să o stârnesc în voi. Veți deveni profesioniști în multele domenii pe care le are universitatea în care v-ați pregătit. Nu toți la fel de buni, natural aș spune, și această diferențiere nu vine dintr-un eșec individual sau colectiv, ci din pasiunea care vă poate mișca în ceea ce faceți. Mi-e greu să vă definesc ce înseamnă să fii bun în profesia voastră!? O rată cât mai mică de eșec? Poate! O recunoaștere externă? Necesară, uneori! Voi știți că cei mai mulți veți promova rezidențiatul și veți deveni medici specialiști, apoi primari. Și veți avea pacienți, și veți trăi confortabil dacă veți fi destul de înțelepți și de atenți. Știu că voi toți ceilalți, dacă veți fi inteligenți, și nu mă îndoiesc că sunteți, muncitori, inspirați sau bine sfătuiți și, evident, sănătoși, veți deveni BUNI în ceea ce veți face. Eu aș vrea însă astăzi să vă conving să încercați să deveniți foarte buni, cei mai buni! Oamenii care au schimbat lumea sunt cei pe care lumea nu a reușit să-i schimbe, să-i bage în comun. Din acest motiv vă readuc în față motto-ul universității noastre. așa cum o voi face în fiecare an: „E Pluribus Unum”, sau „Dintre multe, una! Dintre mulți, unul!”– a punctat Rectorul Azamfirei, îndemnându-i să fie „mândri” că sunt absolvenți ai UMFST „George Emil Palade” din Târgu Mureș. „Felicitări, dragi absolvenți! Congratulations!”

La Festivitatea de absolvire a promoției 2022 a UMFST Târgu Mureș a fost prezent și Mircea Geonă, secretar general adjunct al NATO, care s-a declarat onorat și măgulit să se afle între atâția tineri frumoși. „Doamne, ce frumoși sunteți! Absolvenții Medicinei militare au uniforme minunate, bravo vouă! Sunt mândru și măgulit să fiu astăzi cu voi, aici, la Târgu Mureș. Știu ce emoții au părinții, bunicii și apropiații voștri, frații sau surorile mai mari sau mai mici (…) Felicitări tuturor celor care au asigurat astfel de copii minunați! Felicitări! George Emil Palade, undeva acum în ceruri, gravitând între San Diego și Târgu Mureș, sunt convins că se uită cu mândrie la ceea ce…, generațiile care vin după acest uriaș om de știință, singurul premiu Nobel pe care România l-a dat în știința medicală și în tehnologie. Este o experiență unică să trăiești momentul în care viața ta, profesia ta, pasiunea ta ajung la maturitate și să asculți, să auzi sunetul întunericului prăbușindu-se. Asta vă doresc să faceți! Să fiți cei și cele care să facă să auzim cu toții zgomotul întunericului, al războiului, al ignoranței, al urii, al intoleranței, al lipsei de valori și de moralitate prăbușindu-se, dar și cei care veți deschide noi orizonturi de descoperire și inovație! Și dacă este ceva ce vreau să vă spun astăzi, dragii mei tineri prieteni, este că trebuie să continuați să fiți ambițioși. Nu acceptați mediocritatea, nu acceptați dictonul sau proverbul acela „las` că merge și așa”- este garanția eșecului… și așa cum națiunile reușesc sau eșuează prin calitatea instituțiilor lor politice și economice, …reușesc sau eșuează, așa și oamenii, cetățenii, comunitățile și colectivitățile reușesc sau eșuează, dacă au sau nu au competență și valori, a spus Mircea Geoană care, bineînțeles, a vorbit și despre provocările cu care se confruntă țările NATO.

Secretarul general adjunct al NATO le-a aminitit că sunt absolvenți ai unei școli „de elită și i-a îndemnat să continue să se instruiască, să învețe necontenit și să investească în valorile în care cred, făcându-i și pe alții să creadă în ele. „Nu vă spunem noi care sunt ele, dar pot să vă spun un lucru din poziția pe care o am astăzi, aici la Târgu Mureș, în inima României, în inima Europei, că valorile de democrație și libertate, de demnitate umană sunt valori pentru care merită să ne batem și sunt valori care sper să vă ghideze… și cinstea și onestitatea, nu ipocrizia, minciuna și corupția. Veți fi oameni de neoprit dacă veți învăța în permanență și dacă veți avea această armătură a valorilor. (…) Investiți în reputația voastră, pentru că reputația voastră individuală și colectivă va însemna reputația țării voastre, va însemna brandul nostru, va însemna ceea ce veți lăsa în urma voastră. (…) Occidentul are nevoie de noi, noi avem nevoie de Occident, împreună suntem mai puternici! Fiți ctitorii propriului vostru destin! (…) Vă mulțumesc că m-ați primit în familia voastră, mulțumesc că m-ați primit alături de familiile voastre, mulțumesc că mi-ați acordat onoarea să vă spun câteva gânduri din inimă pentru cei care știu că vor merge mult mai departe decât am mers noi și care vor face într-adevăr ca lumea aceasta să fie o lume mai bună, mai dreaptă și mai justă”, a mai spus Mircea Geoană, încheindu-și discursul cu urarea: „Dumnezeu să vă dea noroc în viață, pentru că știință, frumusețe și inteligență aveți!”

Mesaje de felicitare și apreciere pentru parcursul educațional și formarea pentru profesie a absolvenților UMFST au transmis, în cadrul evenimentului, și președintele Senatului universitar, prof. univ. dr. Horațiu Suciu, prorector, prof. univ. dr. Nagy Előd-Ernő a adresat un mesaj absolvenților programelor de studii în limba maghiară, prof. univ. dr. Rodica Bălașa, prorector și director CSUD a transmis, la rândul său, un mesaj de suflet, studenților internaționali.

Nu au lipsit din tabloul evenimentului nici momentele artistice susținute de studenții absolvenți, într-un gest simbol de mulțumire adresată cadrelor didactice, părinților și tuturor celor care le-au oferit îndrumarea, sprijinul și susținerea de care au avut nevoie pentru a se bucura de ziua absolvirii.

Acordarea titlului de licențiat și de master absolvenților promoției 2022 a reprezentat un alt moment așteptat cu bucurie, un moment de tradiție a fiecărei festivități de absolvire, iar timp de aproape trei ore, tinerii absolvenți au primit calitatea oficială de licențiat și de master, care au fost prezentate Rectorului Universității de către decanii fiecărei facultăți și de directorul IOSUM (programe de studii universitare de masterat).

Un moment deosebit de emoționant a fost cel în care absolvenții Facultăților de Medicină, Medicină dentară, Farmacie, sau Asistență Medicală au rostit Jurământul lui Hipocrate, în limbile română, maghiară și engleză…  Originalitatea a fost oferită de melodiile compuse și interpretate de mediciniști.

Șefilor de promoție le-au fost oferite în plenul festivității Diploma de merit și Medalia de Șef de promoție din partea Universității, iar absolvenților cu media cea mai mare pe linie de studiu, Diploma de Excelență. Scurte alocuțiuni au rostit și șefii de promoție, iar evenimentul s-a încheiat, așa cum era de așteptat, cu voie bună, lacrimi de bucurie și de emoție și îmbrățișări, iar un minunat foc de artificii a brăzdat cerul și a deschis calea spre lumină a viitorilor profesioniști care, așa cum sublinia rectorul Azamfirei, fragili fiind toți în fața bolilor dar și a agresiunilor de tot felul care ne pot amenința valorile, nu am să vă critic dacă visați la ceva mai sigur, mai stabil, mai frumos. Dar am să insist să vă treziți apoi din feerie, din visul frumos, să vă gândiți la ziua de mâine – astăzi este încă sărbătoare – și să vă apucați de treabă! Vreau ca voi să construiți lumea mai bună, mai puternică, mai dreaptă pe care generația mea nu a reușit încă să o desăvârșească, vreau să transformați piedicile în oportunități. Pandemia a stimulat dezvoltarea fără precedent a digitalizării. Și aceasta rămâne ca un punct de cotitură în istoria contemporană. Inteligența artificială nu mai este o poveste din Asimov, ci cheia eficienței noastre viitoare. Industria se schimbă fundamental, biotehnologiile au modificat deja științele medicale și toate acestea au fost create de cei care au fost, nu doar buni ci foarte buni. Voi trebuie să faceți lumea mai frumoasă, mai sănătoasă, mai puternică, mai tolerantă. Lumea mare, a tuturor și lumea mai mică, a voastră, a noastră”…

GALRIE FOTO (sursă:UMFST /captura video/Facebook)


articolul original.

REZULTATE ADMITERE MEDICINĂ VETERINARĂ

27 July 2022 at 04:00

Cele mai multe mediii de 10 au fost la București, iar cele mai mari medii sub care s-a tras linie la buget au fost la Iași și la Cluj.

La Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agronomice şi Medicină Veterinară (USAMV) din București au fost admiși 225 de candidați pe locurile bugetate și 67 cu taxă. Deși s-au înscris 429 de candidați, la examen s-au prezentat doar 384.

Cinci dintre tinerii care au făcut primul pas către cariera de medic veterinar au intrat cu media 10,00, iar ceilalți care vor beneficia de locurile bugetate au obținut note între 7,41 și 9,90. Candidații admiși la taxă au avut între 5,45 și 9,42, iar candidații eligibili pentru redistribuire au fost obșinut note între 5,00 și 6,74.

Este o emoție și pentru noi să vedem tineri frumoși care își doresc să se alăture comunității USAMV și care prin entuziasmul lor să ne ajute să devenim mai buni în ceea ce facem. Să ne provoace să împărtășim cu ei cât putem de mult din experiența noastră. Dorim să susținem și să pregătim studenți #extraordinari care vor duce mai departe valorile USAMV – să acționezi responsabil pentru a face lumea un loc mai bun”, a spus Prof.dr. Răzvan I. Teodorescu, rectorul universității.

Candidaţii de pe Lista provizorie de pe locurile cu finanțare de la BUGETîn vederea confirmării locului, trebuie sa aducă la Facultatea de Medicină Veterinară actele în originalpână pe 29 Iulie, ora 16:00, după care vor putea achita taxa de înmatriculare (50 lei) pe platformă, în contul candidatului.

Candidaţii de pe Lista provizorie a locurilor cu TAXĂ, în vederea confirmării locului, trebuie să aducă la Facultatea de Medicină Veterinară actele pe baza cărora s-a făcut înscrierea şi contractul de studii semnat (disponibil la facultate), până pe 29 Iulie, ora 16:00. Pentru candidaţii care au optat şi pentru buget dar se regăsesc pe lista de taxă, pentru a-şi putea păstra dreptul de glisare în cazul eventualelor vacantări pe lista de buget trebuie să depună actele în original. Achitarea taxei de înmatriculare (50 lei) şi Tranşa I (2500 lei) se realizează pe platformă, în contul candidatului de către acesta.

Lista candidatilor eligibili pentru REDISTRIBUIRE

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iaşi 

La Facultatea de medicină Veterinară din cadrul USAMV Iași au fost disponibile 95 de locuri la buget și 80 la taxă. Primii 3 candidați admiși la buget au avut media 10,00, iar ceilalți 92 de viitori studenți admiși la buget au avut rezultatele au avut între 9,35 și 9,97. Li s-au adăugat 1 tânăr de etnie rromă și 4 absolvenți din sistemul de protecție socială care au intrat la buget pe locurile special rezervate, 4 absolvenții din mediul rural pe locuri bugetate și 2 cu taxă, precum și românii de pretutindeni care au avut la dispoziție 3 locuri cu bursă și 9 fără bursă.

Rezultatele au fost afișate nominal, iar candidaţii declaraţi admişi vor încheia contractul de şcolarizare şi vor achita taxa de înmatriculare în valoare de 100 lei  până în data de 28 iulie 2022, la ora 12:00. „Candidaţii care s-au înscris online, la încheierea contractului de şcolarizare, au obligaţia de a prezenta dosarul cu acte în original/copie, în funcţie de susţinerea financiară şi locul ocupat, de la buget sau cu taxă. Repartizarea candidaţilor admişi pe specializări în cadrul aceluiaşi domeniu se face pe baza opţiunii fiecăruia, în limita numărului de locuri şi a formaţiilor de studiu aprobate de Senat. Neprezentarea dosarului cu actele în original în termenul de mai sus atrage după sine pierderea dreptului de şcolarizare pe locurile subvenţionate de la bugetul de stat”, comunică facultatea.

La cererea de înmatriculare se anexează chitanţa care atestă plata a minimum 25 % din taxa de şcolarizare pentru anul universitar 2022/2023 şi chitanţa pentru plata taxei de înmatriculare, aprobate de Senatul Universităţii.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca

La Facultatea de Medicină Veterinară, locurile bugetate (fără taxă) au fost ocupate în ordinea descrescătoare a mediilor calculate de comisia de admitere, în care media de la bacalaureat a avut o pondere de 60%, iar 40% – notele obținute la examenul tip grilă (câte 20% la fiecare materie de examen).

Cele 126 de locuri bugetate au fost astfel ocupate de candidații care au avut medii între 6,80 și 9,78. Doi dintre candidați au oblinut la examenul scris (test grilă) nota 10, iar 36 au avut note peste 9,00. În așteptare, la buget, au rămas 35 de candidați, iar la taxă, 3.

În mod implicit, candidaţii de la Facultatea de Medicină Veterinară sunt înscrişi atât la forma DE ÎNVĂȚĂMÂNT CU FRECVENȚĂ BUGET cât şi la forma TAXĂ”, menționează conducerea facultății.

CONFIRMAREA LOCURILOR LA BUGET ȘI ÎNMATRICULAREA pe aceste locuri se face doar în ziua de 28 iulie 2022, începând cu ora 8,00, în holul Facultății de Medicină Veterinară.

În data de 28 iulie la ora 15, locurile neconfirmate de la BUGET se completează cu candidaţi din lista cu TAXĂ, în ordinea mediilor. Confirmarea și înmatricularea pe aceste locuri (cu candidați din lista cu TAXĂ) se face în 29 iulie 2022, la ora 8,00, în holul Facultății de Medicină Veterinară.

La confirmarea unui loc la BUGET se va completa dosarul cu  actele în original (diploma de bacalaureat / foaie matricolă), se achită taxa de înmatriculare în anul I, în valoare de 150 lei, se completează fişa de înmatriculare şi se semnează contractul de studii.Taxele se vor achita la sediul FMVT.

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului Timisoara – USAMVBT

La Facultatea de Medicină Veterinară din Timișoara, admiterea a fost pe bază de dosar, departajarea candidaţilor fiind făcută pe baza mediei generale de admitere care a constat în 80% media de la examenul de bacalaureat și 20% media aritmetică a anilor de studiu din liceu. În urma acestor calcule, cea mai mare medie de admitere pe unul dintre cele 99 de locuri bugetate, a fost 9,80, iar cea mai mică, 8,96. Tot la buget au fost admiști 2 candidați de etnie rromă, 3 absolvenți ai unor licee din mediul rural, 2 din sistemul de protecție socială și 1 cu cerințe speciale/dizabilități, dar și 6 etnici români din diaspora.  Cele 37 de locuri cu taxă au fost ocupate de candidați care au avut medii între 8,68 și 8,95, iar în așteptare sunt alți 241 de tineri cu medii între 5,80 și 8,74.

Toți candidații care doresc înmatricularea la această facultate, indiferent pe ce liste apar (CU TAXĂ sau AȘTEPTARE), trebuie să fie prezenţi în data de 29 iulie, la ora 8,00 în holul Facultății de Medicină Veterinară, în vederea confirmării ocupării unui loc la BUGET (rezultat din glisarea listei candidaților admiși cu taxă), transmite conducerea facultății.

În vederea confirmării ocupării unui loc la TAXĂ (din listele afișate CU TAXĂ respectiv lista de AȘTEPTARE) candidații trebuie să fie prezenți în data 29 iulie, ora 10,00 în holul Facultății de Medicină Veterinară.

* LISTĂ CANDIDAȚI ADMIȘI BUGET (99 locuri)

* LISTĂ CANDIDAȚI ADMIȘI BUGET LOCURI PENTRU MINORITĂȚI (două locuri)

* LISTĂ CANDIDAȚI ADMIȘI BUGET LOCURI PENTRU LICEE DIN MEDIU RURAL (trei locuri)

* LISTĂ CANDIDAȚI ADMIȘI BUGET LOCURI PENTRU SISTEMUL DE PROTECȚIE SOCIALĂ (două locuri)

* LISTĂ CANDIDAȚI ADMIȘI BUGET LOCURI PENTRU PERSOANE CU CERINȚE SPECIALE / DIZABILITĂȚI (un loc)

* LISTĂ CANDIDAȚI ADMIȘI BUGET LOCURI PENTRU ETNICI ROMÂNI (șase locuri)

* LISTĂ ADMIȘI PENTRU LOCURI CU TAXĂ (37 locuri)

* LISTĂ CANDIDAȚI ÎN AȘTEPTARE


articolul original.

ADMITERE MEDICINĂ 2022: La UMF Iași, media 9,00 – ultima cu care s-a intrat la Medicină

25 July 2022 at 08:38

Zece candidați au intrat cu nota 10,00 la Medicină și tot cu 10,00 au fost admiși alți patru care au intrat la Farmacie, Asistență Medicală Generală, Nutriție și dietetică și Bioinginerie.   

Peste 2.200 de absolvenți de liceu au susținut duminică, examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, pentru cele 10 specializări pentru care au putut opta candidații, iar rezultatele provizorii arată că viitorii medici „sunt foarte bine pregătiți”, după cum a precizat rectorul Viorel Scripcariu.

Rezultatele parțiale afișate arată că la Medicină Generală, unde au fost 1.166 de candidați pe 325 de locuri, 10 dintre ei au obținut nota 10,00 la testul grilă, iar ultima notă de admitere la buget a fost 9,00 (după departajare, 4 concurenți au coborât la 8,83). Admiși pe locurile bugetate au fost și 2 candidați de etnie rromă care au obținut 7,60 respectiv 5,70 și 10 absolvenți din mediul rural, care au obținut note între 5,00 și 9,80, dar și un absolvent din sistemul de protecție socială, care a fost notat la testul grilă cu nota 8,80.

La taxă, cea mai mare medie de admitere a fost 9,80, iar cea mai mică, 8,30 (2 dintre ei sunt la a doua facultate).

La Asistenţă Medicală Generală, unde concurența a fost de 3,93 candidați/loc bugetat, 5 dintre candidați au obținut nota 10,00, iar ultima notă de admitere a fost 8,02 – obținută tot de 5 concurenți. La aceeași specializare au fost declarați admiși și 6 absolvenți ai unor licee din mediul rural, care au avut note cuprinse între 9,28 și 5,86 și un absolvent din sistemul de protecție socială care a fost notat cu 7,48. La taxă au fost admiși 113 candidați care au avut note de la 5,14 până la 9,20.

La Nutriţie şi dietetică, unde concurenţa a fost de 3,29 candidați/loc bugetat, 10 candidați au fost admiși cu note între 10,00 și 7,40 și la taxă au fost admiși 19 tineri care au obținut note între 9,2 și 5,00.

La Balneofiziokinetoterapie şi recuperare, la o concurenţă de 1,53/loc bugetat, 63 de candidați au fost admiși fărăr taxă, cu note între 9,80 și 5,00. Acestora li se alătură un candidat de etnie rromă care a obținut nota 5,00 și doi absolvenți din mediul rural care au avut, ambii, nota 6,00. Pe locurile cu taxă au fost admiși 9 tineri cu note între 5,60 și 8,60.

La Medicină Dentară, unde concurenţa a fost de 3,34 candidați/loc bugetat au fost admiși 94 de concurenți cu note între 9,70 și 7,00 și un absolvent al unui liceu din rural, notat cu 8,6.

La Tehnică Dentară (concurenţă de 1,73 /loc bugetat), 28 de candidați care au obținut note între 9,80 și 7,40 au fost admiși la buget, iar 14 candidați cu note între 5,00 și 9,80 au fost admiși la taxă.

La Asistenţă de profilaxie stomatologică, unde s-au înscris doar 3 candidați pe cele 12 locuri disponibile, toți trei au fost admiși, cu note 9,60, respectiv 7,60 și 5,00.

La Farmacie, unde doar 31 de candidați au concurat pe cele 68 de locuri bugetate (concurenţă de 0,40/loc bugetat), au fost admiși 20 de candidați, dintre care unul a obținut nota 10,00, iar ceilalți 19 au avut note între 9,52 și 5,00. Tot fără taxă a fost admis un candidat de etnie rromă, cu nota 5,92, și unul provenit din sistemul de protecție socială, care a obținut nota 7,84. La taxă a fost admis un singur candidat, cu nota 7,72.

La Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic, la o concurenţă de 1,52 candidați/loc bugetat, 19 candidați au intrat cu note de la 5,00 la 9,60. Li se adaugă un candidat din sistemul de protecție socială care a obținut nota 8,0, iar la taxă au fost admiși 7 candidați, cu note între 8,6 și 6,0.

La Bioinginerie unde concurența a fost de 1,53 candidați/loc bugetat, 77 de candidați au fost admiși fără taxă, cu note între 10,00 și 8,20, iar la taxă au fost admiși 3 candidați care au avut note între 9,00 și 8,00.

Potrivit Metodologiei proprii aprobate de Senatul UMF „Grigore T. Popa” din Iași, începând cu anul universitar 2022/2023, admiterea pentru toate cele 10 specializări se face doar pe baza notei obținute la testul grilă.

După afişarea rezultatelor finale, candidaţii trebuie să confirme în scris locul, până la data de 5 august 2022. Aceştia se vor programa online, prin intermediul platformei de programare, pentru confirmarea locului şi înscriere. În ziua şi la ora programată, se vor prezenta la secretariatul facultăţii documente în original”, a transmis conducerea UMF Iaşi.

Notă: Candații care au obținut la admitere note peste 5,00 pot opta pentru o altă specializare decât cea penttru care au concurat, atât pe locurile fără taxă cât și pe cele cu taxă, în funcție de opțiunile exprimate la înscriere.  


articolul original.

REZULTATE ADMITERE MEDICINĂ 2022: Multe note de 10 la UMF „Carol Davila”

25 July 2022 at 04:00

Mii de tineri care își doresc o carieră în domeniul medical au susținut examenul de admitere pe o căldură toridă, cu speranța că din toamnă vor fi studenți la facultatea în care vor fi ajutați să-și îndeplinească visul. 

Viitorii medici, medici stomatologi, farmaciști sau asistenți medicali cu studii superioare au făcut, duminică, primul pas către cariera pe care și-o doresc, prezentându-se la examenele de admitere organizate de toate universitățile de Medicină și Farmacie din țară.

A fost concurență mai mare decât în alți ani, în special la Medicină și specialitățile din domeniul Asistenței Medicale, dar Farmacia a fost și anul acesta mai puțin dorită, în aproape toate universitățile rămânând locuri pentru care nici măcar nu s-au înscris candidați, în unele cazuri numărul locurilor scoase la concurs fiind dublu sau chiar mai mare decât cel al candidaților.

Luni, sau cel mai tarziu marți, cu toții vor ști dacă au fost admiși la facultatea visată, iar din toamnă vor fi studenți și vor începe pregătirea pentru profesia aleasă.

Prof. Dr Viorel Jinga

La Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) „Carol Davila” din București s-au înscris pentru anul universitar 2022/2023, nu mai puțin de 3.497 de absolvenți de liceu, care au concurat pe 1.623 de locuri (1.245 finanțate de la buget și 378 cu taxă).  „Este un nou record în ceea ce priveşte numărul candidaţilor înscrişi”, a afirmat rectorul UMF, Prof. univ. dr. Viorel Jinga, care a subliniat că numărul candidaților a crescut cu 70 comparativ cu 2021 și cu 171 față de 2020, primul an de pandemie. În plus, 24 de premianţi ai olimpiadelor naţionale şi internaţionale la biologie, fizică sau chimie au decis să se înscrie la această universitate la care vor accede fără a mai trece prin emoțiile examenului, iar așa cum a precizat rectorul UMF „Carol Davila”, tot aici aspiră să devină medici sau farmacişti şi 23 de absolvenţi de liceu care au obţinut media 10 la Bacalaureat, ceea ce arată „un interes amplificat şi continuu al tinerilor faţă de profesia de medic”.Am menţinut şi Fizica, şi Chimia, deşi alte universităţi din ţară au mai scos Fizica. Viitorii studenţi care au făcut Fizică – şi unii sunt chiar olimpici -, sunt foarte bine pregătiţi. Suntem conservatori, vom păstra atât Biologia, cât Fizica şi Chimia pentru admitere, a adăugat rectorul UMF, care a subliniat că examenul a decurs fără incidente, iar ținând cont de concurența mare de la Asistență Medicală, după evaluarea ARACIS va solicita creșterea numărului de locuri la FMAM, iar la Farmacie, unde se menține o adresabilitate redusă, trebuie găsite mojloacele prin care să se popularizeze mai mult acest domeniu.

Listele provizorii pe facultăți, generate după concursul de Admitere, Sesiunea Iulie 2022 – proba scrisă au fost publicate în seara zile de 24 iulie.

La Medicină cele 718 locuri finanţate de la buget au fost vizate de 2.405 candidați. Pe lângă 23 de olimpci care au avut 10 din oficiu, patru concurenți au obținut nota 10 la proba scrisă tip grilă, alți 7 au avut 9,90, iar cea mai mică notă de admitere a fost 8,10 – ceea ce arată că aspiranții la diploma de medic de anul acesta au fost foarte bine pregătiți, chiar dacă după examen, mulți au spus că subiectele au fost mai dificile decât se așteptau. A fost admis și un candidat de etnie rromă (7,30), 3 absolvenți din centre de plasament (note între 8,30 și 5,40) și alți 3 absolvenți ai unor licee din mediul rural (note între 7,90 și 5,60).

· Concurs Admitere 2022 Medicină – listă provizorie admiși

· Concurs Admitere 2022 Medicină – listă provizorie respinși

· Concurs Admitere 2022 Medicină – listă provizorie locuri taxă – a doua facultate

· Concurs Admitere 2022 Medicină – listă provizorie candidați etnie rromă

· Concurs Admitere 2022 Medicină – listă provizorie schimbă taxa

· Concurs Admitere 2022 Medicină – listă provizorie candidați centre plasament

· Concurs Admitere 2022 Medicină – listă provizorie candidați liceu rural

La Medicină Dentară, 552 de candidaţi care au încercat să obțină unul dintre cele 215 locuri bugetate. Au fost declarați admiși 198 de candidați care au obținut note între 9,80 (obținută de doi candidați) și 6,90 (obținuă de 3 candidați), cărora li se adaugă 2 absolvenți din mediul rural (nota 7,00, respectiv 6,70) și unul din centre de plasament care a fost notat cu 7,80.

· Concurs Admitere 2022  Medicină Dentară – listă provizorie admiși

· Concurs Admitere 2022  Medicină Dentară – listă provizorie respinși

· Concurs Admitere 2022  Medicină Dentară – listă provizorie candidați locuri taxă – a doua facultate

· Concurs Admitere 2022  Medicină Dentară – listă provizorie candidați liceu rural

· Concurs Admitere 2022  Medicină Dentară – listă provizorie schimbă taxa

· Concurs Admitere 2022  Medicină Dentară – listă provizorie candidați centre plasament

La Farmacie, pe cele 120 de locuri bugetate au concurat 115 candidați și au fost declarați admiși 103 dintre ei, dintre care 41 dintre ei au obținut la testul grilă note peste 9,00, iar cele mai mici note, obținute de 6 dintre candidați, au fost cuprinse între 5,90 și 5,20. Li se adaugă un candidat din rural (6,50) și unul din rural (9,40).

· Concurs Admitere 2022 Farmacie – listă provizorie admiși

· Concurs Admitere 2022 Farmacie – listă provizorie respinși

· Concurs Admitere 2022 Farmacie – listă provizorie candidați locuri taxă – a doua facultate

· Concurs Admitere 2022 Farmacie – listă provizorie candidați etnie rromă

· Concurs Admitere 2022 Farmacie – listă provizorie candidați liceu rural

Facultatea de Moașe și Asistență Medicală are, pentru anul universitar 2022/2023, 192 de locuri bugetate şi 8 locuri cu taxă.

Specializarea Asistență Medicală Generală (96 locuri finantate de la buget) au fost admiși 89 de candidați, cu note cuprinse între 10,00 și 6,25 și un candidat din rural notat cu 5,13.

· Concurs Admitere 2022 Asistență Medicală Generală – listă provizorie admiși

· Concurs Admitere 2022 Asistență Medicală Generală – listă provizorie respinși

· Concurs Admitere 2022 Asistență Medicală Generală – listă provizorie locuri taxă – a doua facultate

· Concurs Admitere 2022 Asistență Medicală Generală – listă provizorie candidați liceu rural

Specializarea Balneofiziokinetoterapie și recuperare, din cei 70 de candidați au fost admiși 38, cu note între 9,67 și 5,00 și un candidat din rural cu 6,33.

· Concurs Admitere 2022 Balneofiziokinetoterapie și recuperare – listă provizorie admiși

· Concurs Admitere 2022 Balneofiziokinetoterapie și recuperare – listă provizorie respinși

· Concurs Admitere 2022 Balneofiziokinetoterapie și recuperare – listă provizorie locuri taxă – a doua facultate

· Concurs Admitere 2022 Balneofiziokinetoterapie și recuperare – listă provizorie candidați centre plasament

· Concurs Admitere 2022 Balneofiziokinetoterapie și recuperare – listă provizorie candidați liceu rural

Specializarea Tehnică Dentară, din cei 87 de candidați înscriși au fost admiși 44, cu note între 9,83 și 6,00.

· Concurs Admitere 2022 Tehnică Dentară – listă provizorie admiși

· Concurs Admitere 2022 Tehnică Dentară – listă provizorie respinși

· Concurs Admitere 2022 Tehnică Dentară – listă provizorie locuri taxă – a doua facultate

· Concurs Admitere 2022 Tehnică Dentară – listă provizorie locuri candidați liceu rural

* Rezultatele concursului de admitere pentru candidații MAPN, MAI, ANP se vor afișa la sediul Institutului Medico-Militar din Str. Institutului Medico-Militar, Nr. 3-5, Sect. 1, București


articolul original.

ADMITERE MEDICINĂ 2022: Peste 2200 de candidați la UMF „Gr. T. Popa” Iași

20 July 2022 at 07:24

Cea mai mare concurență, de 3,93 candidați/loc bugetat se înregistrează la Facultatea de Asistență Medicală Generală, iar cea mai mică, la Farmacie, unde sunt locuri mai multe decât candidați.

Peste 2.200 de candidaţi s-au înscris pentru examenul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, concurenţa fiind similară cu cea din anul trecut, când au fost înscrişi 2.226 candidaţi, trannsmite universitatea, printr-un comunicat.

Pentru anul universitar 2022-2023, la Facultatea de Medicină sunt 1.166 candidaţi pe 325 de locuri bugetate (concurenţă 3,59/loc). Cea mai mare concurență se înregistrează la Asistenţă Medicală Generală unde s-au înscris 275 de candidați pe 70 de locuri (concurenţa de 3.93/loc bugetat), iar la Nutriţie şi Dietetică sunt 46 de candidați pe 14 locuri (concurenţă de 3,29/loc bugetat).

La Medicină Dentară s-au înscris 344 de tineripe cele 103 locuri scoase la concurs (concurenţă de 3.34/loc bugetat), în timp ce la Asistenţă de Profilaxie Stomatologică s-au înscris doar 3 candidați pe 12 locuri astfel că nu se poate vorbi despre concurență (0,25/loc bugetat), iar la Tehnică Dentară sunt 64 de candidați înscriși pe 37 de locuri (concurenţă de 1,73 /loc bugetat).

La Farmacie, mai puțin de jumătate din locuri sunt dorite, doar 31 de candidați înscriindu-se la examen pentru cele 68 de locuri bugetate (concurenţă de 0,40/loc bugetat), în timp ce la Cosmetică medicală şi tehnologia produsului cosmetic sunt 38 de candidați pe 25 de locuri (concurenţă de 1,52), la Bioinginerie119 candidați pe 78 de locuri (concurenţă de 1,53/loc bugetat), iar la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare121 de candidați pe 79 de locuri (concurenţă de 1,53/loc bugetat).

Potrivit Metodologiei proprii aprobate de Senatul Universității de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași începând cu anul universitar 2022/2023 s-a scos din calculul notei de admitere media de la bacalaureat, care reprezenta 10%, astfel că, din acest an, admiterea pentru toate cele 10 specializări se va face doar pe baza rezultatelor obţinute în urma susținerii probei scrise tip grilă, care se va susține pe data de 24 iulie.

Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, prof. dr. Viorel Scripcariu, consideră că „Tabloul înscrierilor ne arată interesul constant al tinerilor pentru specializările medicină şi medicină dentară, unde avem concurenţa cea mai mare, dar şi pentru celelalte specializări”.

Profesorul Scripcariu subliniază însă că „noutatea în acest an este specializarea Cosmetică Medicală şi Tehnologia Produsului Cosmetic, în cadrul Facultăţii de Farmacie, pentru care am scos la concurs 25 de locuri bugetate şi 25 de locuri cu taxă. Din păcate, se menţine trendul descrescător îngrijorător la specializarea Farmacie, o situaţie pe care o întâlnim şi la celelalte universităţi de medicină şi farmacie tradiţionale din ţară şi care nu are legătură cu calitatea actului didactic”, afirmă rectorul UMF „Gr. T. Popa”, citat în comunicatul remis presei.

Concursul se va desfăşura cu prezență fizică, iar repartiţia pe săli a candidaţilor poate fi consultată pe site-ul Universității, AICI.


articolul original.

Parteneriat UMFST Târgu Mureș și COSR pentru promovarea sănătății prin sport

19 July 2022 at 11:56

Dezvoltarea de programe de educație olimpică, promovarea elitismului sportiv și a valorilor olimpice, implementarea de activități sportive, organizarea de manifestări educaționale și știintifice pentru promovarea idealurilor, principiilor și a păcii prin olimpism sunt principalele obiective ale acestui parteneriat.

Leonard Azamfirei, Mihai Covaliu

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș împreună cu Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), au inițiat un parteneriat prin care vor fi dezvoltate proiecte având ca obiective principale: dezvoltarea de programe de educație olimpică, promovarea elitismului sportiv și a valorilor olimpice, implementarea de activități sportive prin programul „Luna olimpică”, desfășurat în perioada 23 mai – 23 iunie, organizarea de manifestări educaționale și știintifice pentru promovarea idealurilor, principiilor și a păcii prin olimpism.

În cadrul întâlnirii președintelui COSR Mihai Claudiu Covaliu, cu Rectorul Universității, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei, s-a discutat despre modul în care se va dezvolta acest parteneriat instituțional și derularea de proiecte de viitor, ambii manifestându-și deplina susținere pentru promovarea sportului, a sănătății și olimpismului cu impact major asupra dezvoltării educației și a societății.

Covaliu la baza sportivă a UMFST

A avut loc, apoi, un tur de vizitare a bazei sportive universitare, întâlnirea oaspetelui cu corpul didactic care asigură derularea activității de educație fizică și sportivă în cadrul Universității, precum și discuții cu conducerea Clubului Sportiv Universitar Târgu Mureș aflat sub tutela UMFST.

În cadrul vizitei, președintele COSR a subliniat legătura dintre sport și sănătate, implicațiile formării universitare pentru sportivii studenți de performanță, dezvoltarea de noi proiecte educaționale olimpice și derularea de activități sportive olimpice sub deviza „Mens sana in corpore sano!”.

Un alt aspect important adus în discuție l-a reprezentat derularea programelor de evaluare motrică și funcțională a loturilor olimpice în vederea optimizării procesului de pregătire sportivă.

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) „George Emil Palade” din Târgu Mureș, prin Laboratorul de Explorări Funcționale din cadrul Centrului Avansat de Cercetări Medicale și Farmaceutice, oferă cluburilor sportive, sportivilor de performanță sau sportivilor amatori posibilitatea de a realiza diferite explorări funcționale adaptate disciplinelor sportive practicate.

Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș asigură oportunități de dezvoltare a carierelor sportive profesionale prin intermediul programelor de licență și masterat: Medicină Generală, Educație fizică și sportivă, Consiliere sportivă, Balneofiziokinetoterapie și recuperare și Nutriție și dietetică”, se precizează într-un comunicat al UMFST.

Sursă foto: UMFST


articolul original.
❌