ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 24 June 2022Ultimele Stiri

Curtea Supremă a SUA revocă dreptul la avort al americancelor şi permite statelor să-l interzică

24 June 2022 at 15:28
By: M.Ex.

Curtea Supremă a Statelor Unite a revocat vineri – într-o răzgândire istroică – cu votul unei majorităţi a judecătorilor conservatori, hotărârea ”Roe v. Wade” din 1973, care garanta de aproape o jumătate de secol dreptul americancelor de a avorta, care nu a fost acceptat niciodată de către dreapta religioasă, relatează AFP.

Această hotărâre nu face întreruperea sarcinii ilegală, însă aruncă Statele Unite în situaţia în care se aflau înaintea acestei hotărâri emblematice ”Roe v. Wade”, când fecare stat era liber să autorizeze sau nu avortul.
Cu o majoritate de 6 la 3, Curtea Supremă a menţinut o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Judecătorii au stabilit că decizia din cazul Roe v. Wade, care permitea avortul înainte ca fătul să fie viabil în afara uterului, adică între săptămâna a 24-a şi a 28-a de sarcină, a fost greşită întrucât Constituţia SUA nu face nicio menţiune specifică la dreptul la avort.

Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții.

Treisprezece state americane au adoptat deja așa-numitele legi care vor interzice automat avortul în urma deciziei Curții Supreme. Însă și alte state sunt susceptibile să adopte rapid de noi restricții.

În total, este de așteptat ca accesul la avort pentru aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă să fie interzis, potrivit cercetărilor de la Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care se ocupă de avorturi, scrie BBC.

Hotărârea Curţii Supreme acordă o victorie foarte importantă republicanilor şi dreptei conservatoare, care doresc să limiteze sau să interzică procedura de întrerupere de sarcină.

Guvernatorii democrați ai mai multor state, inclusiv California, New Mexico și Michigan, au anunțat deja planuri de a menține dreptul la avort în constituțiile lor, dacă hotărârea „Roe v Wade” este anulată.

articolul original.

Proiecție de excepție la TIFF: „Pentru mine tu ești Ceaușescu”. Regizorul Sebastian Mihăilescu, despre producția aflată între realitate și ficțiune

24 June 2022 at 12:03
image

Vineri, de la ora 17.00, este proiectat la TIFF documentarul hibrid „Pentru mine tu ești Ceaușescu”. Ca format, producția se află la granița dintre realitate și ficțiune. Ce înseamnă acest lucru a povestit regizorul Sebastian Mihăilescu pentru Europa FM. 

De la ora 17:00 la Cinema Arta se va vedea pelicula regizată de Sebastian Mihăilescu „Pentru mine tu ești Ceușescu”. Pelicula explorează prima parte a vieții dictatorului Nicolae Ceaușescu, despre care se cunosc foarte puține detalii.

Tema: tineri între 15 și 22 de ani, provenind din medii diferite, participă la audiții pentru rolul lui Nicolae Ceaușescu în tinerețe. Regizorul a detaliat:

„Asta mă fascinează pe mine în cinema, limita dintre realitate și ficțiune. Punctul de pornire a fost cine poate să-l joace pe Ceaușescu, care deja a devenit o figură caricaturală. Fiecare protagonist poate arunca o lumină asupra personalității posibile.”

Sebastian Mihăilescu a dezvăluit și cum i-a venit ideea:

„Structura filmului este dată de dosarul de cadre al tânărului Ceaușescu, dosar de cadre care era obligatoriu la intrarea în Partidul Comunist. Am găsit fragmente pe net și apoi am avut consultant pe istoricul Mihai Burcea.”

Din distribuție fac parte actori din noua generație ca Denis Duma, Dan Huiduci sau Ionuț Motoi:

„Sunt niște tineri care nu au experiență cu excepția a poate doi, experiență de actorie, nu au mai fost niciodată la filmare, nu au mai fost pe set cumva. Nici nu aveau, nu știau foarte multe despre Ceaușescu și e interesantă perspectiva la care se ajunge pentru că îl vezi prin filtrul lor de astăzi, îi compară cu tot felul de influenceri.”

În final, autorul peliculei trage o concluzie importantă:

„De fapt, filmul nu e despre Ceaușescu, e despre felul în care acești tineri îl privesc ca personaj istoric la 100 de ani de la nașterea lui.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/06/24iun-15-Raul-–-SNDW-–-Pentru-mine-tu-esti-Ceausescu.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Urmăriți în continuare trailerul peliculei „Pentru mine tu ești Ceaușescu:

articolul original.

Sibiu: Festivalul Internațional de Teatru începe cu un spectacol cu drone

24 June 2022 at 08:44
image

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu începe vineri, cu un spectacol cu drone care va înlocui tradiționalul foc de artificii din centrul orașului.

În deschiderea dar și în închiderea festivalului, sibienii și turiștii vor putea urmări un spectacol cu drone, o premieră în istoria FITS.

Spectacolul include și lasere, precum și un concept muzical semnat de compozitorul Vasile Șirli. Evenimentele de deschidere încep vineri seară la ora 21.00, cu spectacolul „în cădere liberă” al francezilor de la CirkVost și continuă cu un concert live susținut de Puerto Candelaria, de la ora 22.00.

Dronele vor fi ridicate la finalul serii, de la ora 23 și 15 minute.

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu are loc între 24 iunie și 3 iulie.

Pentru 10 zile, orașul și împrejurimile sale vor fi gazda a peste 3.500 de participanți din 75 de țări, iar publicul este așteptat la peste 800 de evenimente în 80 de spații de joc.

Foto: Shutterstock

articolul original.

Festivalul „RomânIA Autentică” debutează la Hobița, de Ziua internațională a iei

24 June 2022 at 02:02
image

Festivalul „RomânIA Autentică”, ajuns la cea de-a V-a ediție, începe vineri, 24 iunie, în localitatea Hobița, comuna Peștișani, din județul Gorj.

Comuna lui Brâncuși se pregătește acum să își întâmpine oaspeții cu un regal de muzică populară și voie bună. Anul acesta, festivalul se va desfășura simultan la Hobița-Iași-Paris. Cu amintirile din anii trecuți în suflet, publicul din Gorj și din țară este așteptat, la sfârșitul acestei săptămâni, Acasă la Brâncuși, la cel mai important festival al momentului, „RomânIA Autentică”. Manifestările încep vineri, 24 iunie, la Hobița, și va exista o comunicare online cu manifestările de la Iași și Paris. Sâmbătă noaptea va fi trasă cortina la Hobița după un regal folcloric cu invitați numai unul și unul.

Este vorba de nume sonore ale muzicii populare românești, în frunte cu: Olguța Berbec, Niculina Stoican, Sava Negrean Brudașcu și Ioan Furdui Iancu. Evenimentul este organizat de Consiliul Local și Primăria Peștișani în parteneriat cu Consiliul Județean Gorj și Asociația „Flori de Ie”. Intrarea este liberă, însă este obligatorie ia.

Programul festivalului:
VINERI:
17.00-17.40: Taraful “Costel Cită” Bălești
17.40-18.20: Taraful “Fane Pițigoi” Pârâul de Pripor
18.20-19.00 Taraful “Vasile Muscurici” Godinești
19.00-19.40: Taraful “Măriuța Burlan” Rovinari
19.40-20.45 Taraful “Nuți și Vasile Tapotă” Lelești
21.00-24.00 Ansamblul Artistic Profesionist “Doina Gorjului” – Alexandra Bleaje, Claudia Torop, Adriana și Cristiana Soreanu, Victorița Lăcătușu, Delia Barbu, Nicoleta Lătărețu, Georgiana Bîrsac, Ion Drăgan, Ileana Lăceanu, Maria Loga.
SÂMBĂTĂ:
17.00-18.15: Taraful “Gigel Pobirci” Peștișani
18.15-18.35: Ansamblul Folcloric “Liliac de la Ponoare” Ponoarele
18.35-19.45 Ansamblul Folcloric “Emilia Bubulac” Peștișani
20.00: Ansamblul Artistic Profesionist Doina Gorjului și invitații săi:
• Olguța Berbec
• Gelu Voicu
• Nicolae Furdui Iancu
• Niculina Stoican
• Sava Negrean Brudașcu
• 24.00 Foc de artificii

Alte manifestări organizate de Ziua iei

Tot la finalul acestei săptămâni sunt programate în Gorj alte două manifestări. Este vorba sărbătorirea Zilei Universale a Iei, la Muzeul Arhitecturii Populare de la Curtișoara, pe 24 iunie. Va avea loc un târg de meșteri populari și un concurs dedicat celor mai frumoase ii gorjenești. Concursul va începe a ora 15,00. Intrarea este tot liberă. De asemenea, a treia ediție a Festivalului Lavandei va avea loc la Preajba, în Târgu Jiu. Evenimentul este programat în perioada 25 – 26 iunie. Căsuța Lavandinne, din Preajba, se va afla din nou în centrul manifestărilor. Vor fi două zile de poveste, teatru, artă și muzică bună. Un număr de 14 expozanți așteaptă să cucerească publicul cu diferite creații și produse bazate pe florile de lavandă. Accesul la eveniment este contra cost.

articolul original.
Ieri — 23 June 2022Ultimele Stiri

Ucraina și Republica Moldova obțin statutul de țări candidate pentru aderarea europeană

23 June 2022 at 18:58
By: M.Ex.

Liderii Uniunii Europene au convenit, joi seară, să acorde Ucrainei și Republicii Moldova statutul de țări candidate pentru aderarea la blocul comunitar. Șeful Consiliului European a făcut anunțul printr-un mesaj pe Twitter.

“Un moment istoric”, a scris Charles Michel. “Viitorul nostru este împreună”, a adăugat oficialul european.
Aderarea la UE se anunță un proces îndelungat și care va presupune numeroase reforme în cele două țări

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis pe Twitter că viitorul Ucrainei este în UE și a scris că le este recunoscător liderilor puropeni.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, consideră decizia un „semnal puternic și fără echivoc de susținere a cetățenilor noștri și a viitorului european al Moldovei. Suntem recunoscători și dedicați să avansăm pe calea reformelor.” „Este o zi istorică”, a scris la rândul său pe Twitter.
Potrivit președintelui Klaus Iohannis, „s-a ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic al României și a unor demersuri intense”

articolul original.

Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța

23 June 2022 at 14:33
image
Mihai Lupu, Președintele Consiliului Județean Constanța, dar și Erwin Șimșensohn, regizor și Directorul Teatrului de Stat Constanța, sunt în aceste zile la TIFF, unde se vor întâlni cu echipa festivalului, în pregătirea evenimentului din septembrie. Proiectul se desfășoară sub egida Primăriei Municipiului Constanța.

Programul primei ediții SUNSCREEN Film & Arts Festival va include o selecție de peste 30 de filme, cine-concerte cu artiști renumiți, proiecții și ateliere pentru copii și părinți, experiențe cine-culinare și VR Cinema, organizate indoor și în aer liber în cinci locații din Constanța: Piața Ovidiu, Plaja Reyna, Teatrul de Vară Soveja, Sala Jean Constantin și Sala Studio a Teatrului de Stat. Mai multe detalii despre program vor fi comunicate în curând.

SUNSCREEN este un eveniment organizat de Transilvania Film și Asociația Festivalul de Film Transilvania, finanțat de Primăria Municipiului Constanța și în parteneriat cu Consiliul Județean Constanța.

articolul original.

Piața de țigarete ilicite continuă să crească în UE, din cauza țigărilor contrafăcute de pe piața franceză, potrivit unui nou studiu realizat de KPMG

23 June 2022 at 10:03

Philip Morris International Inc. (PMI) (NYSE: PM) solicită autorităților europene de reglementare și factorilor de decizie politică să ia în considerare milioanele de fumători adulți care apelează la piața ilicită în loc să treacă la alternative mai bune. Studiul anual realizat de KPMG în 2021 privind consumul ilicit de țigări, comandat de PMI, relevă faptul că, în general, consumul ilicit de țigări a crescut anul trecut cu aproximativ 3,9% – sau 1,3 miliarde de țigări. În toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) s-a înregistrat un consum de 35,5 miliarde de țigări. Studiul estimează că, în aceeași perioadă, consumul total de țigări a scăzut la nivel european.

Conform raportului, creșterea consumului ilicit în UE a fost determinată în mare măsură de o creștere estimată de 33% a consumului de țigări contrafăcute în Franța, care s-a ridicat la 8 miliarde de țigări anul trecut. Franța rămâne cea mai mare piață pentru țigările ilicite din Uniunea Europeană, cu un total de 15,1 miliarde de țigări ilicite consumate în 2021. Acest volum reprezintă 29% din consumul total de țigări din Franța, ceea ce înseamnă o creștere semnificativă de la 13% în 2017.

Concluziile raportului KPMG ar trebui să fie un real semnal de alarmă. Este îngrijorător faptul că în țările care mențin accize ridicate la țigări, cum ar fi Franța, în loc să se înregistreze o scădere a prevalenței fumatului, se constată o creștere a consumului de țigări contrafăcute. În  fapt, în Franța, în ultimii cinci ani, în timp ce prețul mediu al unui pachet de țigări legale a crescut cu mai mult de jumătate, numărul de fumători adulți a scăzut doar marginal”, a declarat Gregoire Verdeaux, Senior Vice President, External Affairs, PMI. „Dar există și speranță. Alte țări din UE au adoptat politici diferențiate privind alternativele la țigări, care sprijină scăderea continuă a consumului de țigări, reducând în același timp comerțul ilicit, și care dau deja rezultate încurajatoare. Comisia Europeană de la Bruxelles ar trebui să construiască pe astfel de exemple, fundația pentru viitor.”

Raportul anual al KPMG se concentrează asupra consumului și fluxurilor de țigări ilicite în 30 de țări europene – cele 27 de state membre ale UE, precum și în Regatul Unit al Marii Britanii, Norvegia și Elveția – și indică faptul că, dacă aceste țigări ar fi fost cumpărate în mod legal, guvernele din UE ar fi colectat taxe suplimentare în valoare de 10,4 miliarde de euro.

Pierderile de venituri fiscale vor limita capacitatea guvernelor de a investi în domenii precum siguranța publică, serviciile publice sau infrastructura, într-un moment în care populația din întreaga Europă se confruntă cu prețuri mai mari la multe bunuri de bază. Riscul ca un număr mai mare de fumători adulți – în special cei din rândul populației cu venituri  scăzute – să se orienteze către comerțul ilicit este acum semnificativ. Acest lucru creează o nevoie și mai urgentă de a ne asigura că alternativele fără fum sunt disponibile și accesibile pentru toți, pentru a le permite să facă o alegere mai bună în loc să cumpere de pe piața neagră”, a adăugat Verdeaux.

Raportul KPMG arată, de asemenea, că aproximativ jumătate – 16 din 27 – dintre statele membre au înregistrat o scădere sau o stabilitate a consumului de țigări ilicite în 2021. Dintre aceste țări, Polonia a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi ale volumelor ilicite, cu o reducere de 3,7% a ponderii consumului de țigări ilicite. Printre statele cu nivel redus al consumului de țigări de contrabandă, se află și România, cu un minim istoric, de 7,9% consum ilicit de țigări, care reprezintă un total de 26,6 miliarde țigarete consumate.

Scăderea consumului de țigări ilicite în țări precum Polonia și România este remarcabilă și ne oferă motive de optimism. Aceasta demonstrează impactul aplicării eficiente a legii împotriva infractorilor care profită de pe urma comerțului ilicit pe o piață în care sunt disponibile alternative mai bune la fumat și mai accesibile pentru fumătorii adulți. Acestea sunt rezultate pe care și alte țări ar trebui să aspire să le obțină”, a declarat Alvise Giustiniani, Vice President, Illicit Trade Prevention. „Niciodată nu a fost mai important să oferim, în special celor mai vulnerabili din societate, acces la informații, precum și să dezvoltăm și să punem în aplicare politici inovatoare care să includă cu adevărat pe toată lumea și să faciliteze accesul la alternative mai bune.”, a continuat acesta.

Autoritățile din România au făcut progrese semnificative în combaterea contrabandei și a comerțului ilicit cu țigarete în România, iar nivelul de 7,9% este unul record, cel mai scăzut atins în ultimii 5 ani. Prin urmare, facem apel la toți actorii implicați să continue să colaboreze în mod constructiv și să aloce resursele necesare pentru a combate cu fermitate comerțul ilicit în toate formele sale, așa cum este prevăzut și în obiectivele asumate de Guvernul României.” – Daniel Cuevas, Managing Director Philip Morris România

Consumul de țigări contrafăcute a fost principalul motor al comerțului ilicit în UE; consumul de țigări contrafăcute a ajuns la un total estimat de 12,3 miliarde – acesta reprezintă 34,6% din consumul ilicit total. Studiul indică faptul că, din cauza restricțiilor de călătorie și de trecere a frontierei ca urmare a pandemiei de COVID-19, grupurile de criminalitate organizată s-au orientat către fabricarea de țigări contrafăcute direct în interiorul granițelor UE. Interviurile realizate de KPMG cu șapte agenții de aplicare a legii au arătat că fabricile ilegale se mută din ce în ce mai mult spre vestul Europei pentru a se apropia de piețele finale cu prețuri mai mari, cum ar fi Franța și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Creșterea continuă a pieței negre, unde sunt disponibile cu ușurință țigări contrafăcute și nereglementate, subminează serios eforturile legitime de reducere și, în cele din urmă, de eliminare a fumatului.

Consumatorii trebuie să fie stimulați pentru a nu fi nevoiți să apeleze la țigări ilicite. Acest lucru înseamnă să ne concentrăm pe educație și conștientizare și să asigurăm disponibilitatea unor alternative mai bune dovedite știintific, cum ar fi produsele fără fum”, a adăugat Verdeaux. „Asigurarea accesibilității acestor produse ca o opțiune mai bună pentru milioanele de fumători adulți din Europa care nu renunță la fumat ar trebui să fie prioritatea noastră comună.”

O prezentare detaliată a rezultatelor și a metodologiei raportului KPMG este disponibilă aici. Pentru mai multe informații despre eforturile de prevenire a comerțului ilicit ale PMI, vizitați PMI.com.

În Franța, în perioada 2017-2021, prețul mediu al unui pachet de țigarete legale a crescut cu 50%, ajungând la peste 10 euro, în timp ce prevalența fumatului a scăzut doar marginal, cu -1,4 puncte procentuale, până la nivelul actual de 25,5% (Sursa: Journal official yearly publication of WAP—2021 WAP; EU Commission Excise Duty Tables yearly publication—2021; WAP 2005-2021; before 2004: price of most sold brand in France. Santé Publique France, public agency of Ministry of Health).

Pentru PMI, eliminarea comerțului ilicit cu tutun a fost o prioritate de lungă durată. Compania colaborează cu agențiile de aplicare a legii și cu alte organizații din întreaga lume pentru a descoperi și a opri activitățile ilegale, inclusiv operațiunile de contrafacere și de contrabandă. PMI IMPACT este doar un exemplu al angajamentului PMI în acest sector – sprijină proiecte ale unor terțe părți care vizează reducerea sau prevenirea comerțului ilegal. În cele din urmă, prin intermediul PMI IMPACT (aflat acum la a treia rundă de finanțare), PMI dezvoltă și promovează un ecosistem de actori publici și privați pentru a combate comerțul ilegal sub toate formele sale.

Eforturile PMI de combatere a comerțului ilicit sunt integrate în operațiunile sale zilnice. Compania pune în aplicare măsuri preventive și de protecție ca mijloc de control al lanțului de aprovizionare, utilizează tehnologie de urmărire și trasabilitate de ultimă generație și impune tuturor clienților și furnizorilor standarde și protocoale stricte de diligență. PMI continuă să susțină reglementări relevante, cum ar fi Protocolul FCTC pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun și dispozițiile Directivei UE privind produsele din tutun referitoare la urmărirea și trasabilitatea produselor din tutun.

articolul original.

Cursa Craiova – Roma şi retur, anulată. O cioară a încurcat planurile Wizzair

23 June 2022 at 09:22
image

Cursa Craiova – Roma şi retur a fost anulată. Zborul Wizzair din această dimineaţă de pe Aeroportul Internaţional Craiova cu destinaţia Roma nu a mai avut loc. Şi zborul de la Roma la Craiova a fost anulat.

De fapt, aeronava companiei Wizzair apucase să efectueze manevrele de decolare, dar a lovit o pasăre şi s-a defectat. Aşa că avionul a rămas la sol, iar cei 130 de pasageri de la bord au fost debarcaţi. Aeronava trebuia să decoleze la ora 6.45 spre Roma şi să revină din capitala Italiei. Ambele zboruri au fost anulate, spre nemulţumirea pasagerilor de la Craiova, care au aşteptat în zadar să le fie pusă la dispoziţie o altă aeronavă. Singurele variante oferite de Wizzair a fost o reprogramare a zborului sau returnarea banilor plătiţi pe bilet.

„Aeronava Wizzair care trebuia să ajungă la Roma a suferit o defecţiune. În plin proces de decolare a lovit o pasăre, o cioară din câte se pare, iar una dintre paletele de la motor s-a rupt. Avionul nu a mai putut decola şi ambele zboruri Craiova – Roma au fost anulate. Pasagerii au avut varianta să se reprogrameze pentru o altă zi sau să solicite contravaloarea biletului“, a afirmat Oana Răducănoiu, purtătorul de cuvânt al Aeroportului Internaţional Craiova.

articolul original.

Care va fi viitorul Europei cu un Macron slăbit?

21 June 2022 at 21:27
image

Este un rezultat francez îngrijorător pentru Europa", crede ziarul belgian Le Soir. "Rezultatele pun în discuție capacitatea Franței de a-și menține angajamentul european și rolul său de conducere dobândit prin Emmanuel Macron. În vreme ce Franța se trezește neguvernabilă, ea rămâne singura putere nucleară din Uniune. Și ne întrebăm, evident, cum se va poziționa Franța în actualele crize majore - cum ar fi războiul din Ucraina, planul de redresare economică sau amenințarea climatică - având o Adunare atât de divizată și care probabil nu a fost niciodată atât de antieuropeană".

Financial Times scrie că, "după realegerea sa, Macron era pe cale să devină cel mai puternic lider al Europei, cu cinci ani întregi în fruntea statului înaintea lui - spre deosebire de italianul Mario Draghi - și cu o majoritate probabilă, îngustă dar absolută, în Parlament - spre deosebire de germanul Olaf Scholz. Acum nu se bucură nici de puterea unificatoare a lui Draghi, nici de stabilitatea și sprijinul unui acord de coaliție precum Scholz", analizează ziarul britanic.

Dimpotrivă, adaugă Daily Telegraph, o luptă permanentă se profilează pentru fiecare dosar din Parlament.

"Macron nu a făcut cu adevărat eforturi să cultive alianțe și ar putea plăti prețul pentru asta. Mai ales că aceste alegeri au pătat serios prestigiul președintelui. Chiar dacă poate avea mari ambiții pentru Europa, îi va fi greu să-și conducă propria țară", mai scrie ziarul britanic.

"Cu siguranță, cu un Macron slăbit, lucrurile se vor complica în Europa", spune și ziarul german Süddeutsche Zeitung.

"Totuși, președintele are încă toată libertatea de a începe să lupte pentru ideile sale europene din nou acasă. A dus această bătălie în alb și negru de prea mult timp, jucând pe frică. Nu este însă adevărat că Macron este ultimul prieten al Bruxelles-ului și Berlinului din Franța. Retorica anti-UE, atât de dreapta cât și de stânga, s-a înmuiat considerabil față de 2017. Aceste alegeri parlamentare nu au fost un vot împotriva Berlinului sau împotriva UE, ci un vot de protest împotriva lui Macron."

Dar cum poate fi depășit blocajul politic?

Pentru ziarul francez La Croix, Franța trebuie să deprindă regulile vieții parlamentare: " Membrii Adunării Naționale - ar trebui să urmeze un curs intens de bune practici parlamentare și să privească mai atent cum se face politica în țările europene vecine."

Berliner Morgenpost își arată însă îngrijorarea pentru viitorul politic al Franței:

Președintele are acum nevoie de parteneri pentru a trece legi prin parlament. Francezii nu sunt obișnuiți cu asta. Următorii cinci ani vor fi grei pentru Macron. Atât extrema dreaptă, cât și stânga tare sunt puternic ancorate în societate și ambele câștigă teren. Protestele vestelor galbene au dispărut de pe străzi, dar furia oamenilor este încă acolo. Niciuna dintre problemele lor nu a fost rezolvată."

articolul original.

Echipamente performante pentru controlul bagajelor la Aeroportul Craiova

23 June 2022 at 02:20

Aeroportul Internaţional Craiova va fi dotat cu echipamente performante pentru controlul de securitate al bagajelor de cală şi de cabină.

Este vorba de trei echipamente tip EDS cu management TIP (FTI sau CTI), pentru controlul de securitate al bagajelor de cală, şi de alte trei echipamente EDSCB cu raze X cu management TIP, pentru controlul de securitate al bagajelor de cabină. Trei din cele şase echipamente au fost livrate miercuri, celelalte urmând să ajungă la Craiova până la finele lunii august. Contractul are o valoare de 20,3 milioane de lei (fără TVA) şi face parte dintr-un proiect european amplu privind creșterea nivelului de securitate al incintei aeroportuare, în valoare totală de 76 de milioane de lei (TVA inclus). 

Echipamentele pentru controlul de securitate al bagajelor, cu sistem de detectare a explozibililor, sunt furnizate de Magus Protect Technologies SRL, conform unui contract semnat anul trecut.

„Primele echipamente de ultimă generaţie pentru controlul de securitate al bagajelor au fost livrate Aeroportului Craiova. Este vorba de trei scannere, produse în Statele Unite ale Americii, care vor fi montate în noul terminal de Plecări, ce urmează a fi dat în folosință în acest an. Două dintre echipamente vor funcționa în sistem integrat cu benzile de check-in pentru controlul de securitate, iar al treilea va fi folosit în cazul în care se impune un control suplimentar sau în caz de avarie al celor amplasate la benzi“, a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dolj, Cosmin Vasile, pe pagina sa de socializare.

Noile terminale sunt aproape de finalizare

„Aparatura a fost achiziționată în cadrul proiectului de securizare completă indoor/outdoor a Aeroportului Internațional din Craiova, proiect finanțat din fonduri europene. Prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 au fost accesați 76 milioane de lei pentru creșterea nivelului de securitate al incintei aeroportuare“, a mai menţionat Cosmin Vasile. 

Aeroportul Craiova a primit echipamente performante pentru controlul de securitate al bagajelor de cală şi de cabină

Lucrările la terminalul de Plecări se apropie de 90% grad de execuție. Au fost finalizate instalațiile electrice, termice, sanitare și de ventilație și se realizează finisajele. Ulterior, vor fi montate benzile de bagaje în zona de check-in și echipamentele de scanare a bagajelor. În zona terminalului de Sosiri s-au finalizat instalațiile și se lucrează la elementele de arhitectură, compartimentare și tavane. La parterul acestui corp vor fi preluați pasagerii care sosesc pe aeroport, iar la etaj vor fi amenajate spații administrative. 

Echipamente performante pentru controlul bagajelor, la Aeroportul Craiova. Lucrări separate pentru creșterea nivelului de securitate al incintei aeroportuare

Achiziţionarea şi instalarea acestor echipamente va duce la creşterea gradului de securitate şi siguranţă, atât al pasagerilor şi al bagajelor, cât şi al altor activităţi care se derulează la nivelul Aeroportului Craiova. Asta pentru că proiectul mare mai prevede şi şase obiective de investiţii asociate, care se află în derulare. Aici, contractul are o valoare de 25,3 milioane de lei (TVA inclus) şi presupune o serie de lucrări care vor duce la creșterea nivelului de securitate al incintei aeroportuare. 

Este vorba de construirea unui drum tehnologic perimetral, de realizarea sistemului de iluminat a drumului tehnologic perimetral, de realizarea unui sistem de detecţie perimetrală cu sistem de televiziune în circuit închis şi sistem control acces pentru porţile de acces perimetrale, care să asigure supravegherea totală a perimetrului atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, de reabilitarea şi extinderea sistemului CCTv de supraveghere a zonelor externe terminalelor şi a zonelor publice din interiorul terminalelor, de reabilitarea şi extinderea sistemului CCTv de supraveghere a zonelor externe terminalelor şi a zonelor publice din interiorul terminalelor şi de construirea unei remize pentru echipa de intervenţie. 

Lucrările sunt executate de asocierea Civitas Systems SRL – Kato Group SRL – Mineralport SRL – Energobit SA, termenul de execuţie fiind de 10 luni. Cel mai avansat este drumul perimetral din beton. Acesta are o lungime de 5,2 km, a fost construit de la zero și este prevăzut, printre altele, și cu șapte platforme de încrucișare (alveole) cu lățimea de doi metri. Lucrările sunt executate de Mineralport SRL.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Kim Kardashian se apara. Ce s-a intamplat, de fapt, cu rochia pe care o acuza toata lumea ca ar fi distrus-o

22 June 2022 at 11:08
image

Kim Kardashian este in centrul atentie si nu tocmai in cel mai bun mod posibil. Miliardara este pusa la zid de intreg internetul care a vazut imaginile cu rochia lui Marilyn Monroe. Kim a purtat celebra creatie la MET Gala si, chiar daca multi i-au spus ca nu este o idee buna, se pare ca aceasta nu a tinut cont.

Kim Kardashian a fost „linsata” de catre fani. Totul s-a intamplat dupa ce au aparut pe Instagram cateva imagini care aratau ca rochia pe care miliardara a purtat-o la MET Gala este intr-o stare deplorabila. Cea ce ii nemultumeste pe multi este faptul ca iubita lui Pete s-a chinuit sa o imbrace, rupandu-i dantela si cateva cristale. „In cazul in care ai ratat….Cristale lipsa si unele atarnate de un fir. Rochia, expusa la locatia Ripley’s Hollywood pe 12 iunie 2022. A meritat?”, este mesajul din descrierea fotografiilor.

Cei de la muzeul de unde a fost luata rochia au reactionat imediat. Reprezentantii de la Ripley’s Believe It or Not! nu tolereaza ca vedeta sa fie acuzata pe nedrept si sustin ca rochia este intacta. Acelasi lucru l-a subliniat si Kim in cel mai recent interviu al ei. Miliardara a fost invitata la „Today” si a fost prima ei aparitie publica dupa intregul scandal.

„O respect pe Marilyn. Inteleg cat de mult inseamna aceasta rochie pentru istoria Americii. Tema de la MET Gala a fost despre asta si m-am gandit ca nu este nimic mai reprezentativ decat Marilyn Monroe. A fost un intreg proces. Am aparut pe covorul rosu intr-o alta rochie. Am imbracat rochia lui Marilyn la intrare, am mers apoi pe scari. Cred ca totul a durat 3-4 minute, apoi m-am schimbat cand am ajuns la capatul scarilor. Am lucrat exceptional cu Muzeul Ripley’s. Am avut mereu oameni dupa mine care s-au ocupat de rochie”, a spus Kim in emisiunea „Today”.

articolul original.

Cooperare între România și Emiratele Arabe Unite

22 June 2022 at 07:28
image


Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a efectuat, în perioada 20-21 iunie, o vizită de lucru în Emiratele Arabe Unite. Cu această ocazie, premierul României a avut o întrevedere, la Abu Dhabi, cu A.S. Șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, președintele E.A.U. și cu A.S. Șeicul Mohammed bin Rashid Al Maktoum, vice-președintele și prim-ministrul E.A.U.
Discuțiile au vizat dezvoltarea și consolidarea dialogului bilateral la nivel politic, economic și sectorial între cele două state. În cadrul întrevederii, au fost abordate teme importante și prioritare pentru Emiratele Arabe Unite și pentru România, precum și subiecte de interes regional și internațional.

Principalele teme au vizat proiecte în domeniul energiei, infrastructurii portuare, agriculturii și IT.
Dialogul a stabilit reperele concrete pentru soluții privind diversificarea resurselor de aprovizionare cu petrol și gaze, în contextul situației tensionate din regiunea Mării Negre și a embargoului european față de livrările rusești de petrol și produse petroliere. Totodată, au fost abordate și oportunitățile de investiții în România în domeniul energiei regenerabile, atât off-shore, cât și on-shore.

Vizita a precedat cea de-a doua sesiune a Comisiei de cooperare între Guvernul României și Guvernul Emiratelor Arabe Unite care are loc în perioada 21-22 iunie.

Din delegația oficială care l-a însoțit pe premierul Nicolae-Ionel Ciucă în Emiratele Arabe Unite au făcut parte Sorin Grindeanu, viceprim-ministru, ministrul transporturilor și infrastructurii, Virgil Popescu, ministrul energiei, Adrian Chesnoiu, ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, reprezentanții Cancelariei Prim-ministrului, Paula Cristea, Director, Cabinetul Prim-ministrului, Iulian Chifu, consilier de stat și Dan Cărbunaru, secretar de stat, purtător de cuvânt al Guvernului.

articolul original.

Reconstrucția Ucrainei după război ar putea costa 1.000 de miliarde de euro

22 June 2022 at 05:08
By: M.Ex.
Foto: Facebook / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Șeful Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer, estimează că reconstrucţia Ucrainei ar putea costa 1.000 de miliarde de euro, informează Monitorul de Cluj.
Ucraina ar putea avea nevoie de o asistenţă externă de până la 1.000 de miliarde de euro pentru a repara pagubele provocate de invazia rusească, a declarat marţi Werner Hoyer, preşedintele Băncii Europene de Investiţii, transmite Bloomberg.
„Am avansat cifra de un trilion pentru că am văzut cifrele care sunt vehiculate în spaţiul public şi pe care le consider complet nerealiste atunci când mă uit la nivelul de distrugere din Ucraina”, a declarat Werner Hoyer la un briefing de presă organizat la Frankfurt, adăugând că „Europa va trebui să joace cel mai important rol în efortul de reconstrucţie a Ucrainei”.
Această evaluare vine într-un moment în care liderii UE se pregătesc să se reunească joi şi vineri la Bruxelles pentru a discuta planurile de reconstrucţie a Ucrainei, precum şi cererea sa de aderare la blocul comunitar. Comisia Europeană a propus prima dată, la mijlocul lunii mai, cel mai recent pachet de ajutor pentru a acoperi o parte din nevoile financiare ale Ucrainei, care se ridică la aproximativ cinci miliarde de euro pe lună.
BEI, braţul financiar al UE, ar putea juca un rol central în canalizarea banilor de la UE spre Ucraina. Potrivit unor surse citate anterior de Bloomberg, BEI este şi canalul preferat de guvernul german pentru miliardele de euro care ar urma să iasă din blocul comunitar.
Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă.

articolul original.

Un tânăr din Băcești căutat de autoritățile germane prins de polițiști la domiciliu

21 June 2022 at 18:51
image

Polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Negrești, cu sprijinul Serviciului Investigații Criminale și al luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au căutat și depistat în comuna Băcești, județul Vaslui, un bărbat în vârstă de 20 de ani, din aceeași localitate.

Pe numele acestuia, autoritățile judiciare din Germania au emis un mandat european de arestare, bărbatul fiind căutat sub aspectul săvârșirii unor infracțiuni contra patrimoniului.

Persoana a fost preluată de către polițiștii Serviciului de Investigații Criminale, din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui, și prezentată Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași, pentru dispunerea măsurilor legale.

articolul original.

”Îngerul morţii”, cea mai periculoasă provocare de pe TikTok. Doi tineri au murit după ce au făcut acest gest nebunesc

21 June 2022 at 11:01
image

O nouă provocare periculoasă a apărut pe Tik-Tok, ”Îngerul morții”, și care face victime în rândul adolescenților. Doi tineri și-au pierut viața în urma unui gest nebunesc.

Continuă provocările periculoase de pe Tik-Tok, în plasa cărora cad foarte mulți tineri. ”Îngerul morții” este cel mai nou ”joc” apărut pe rețeaua de socializare, iar doi adolescenți din Indonezia și-au pierdut viața după ce au făcut un gest inconștient.

”Îngerul morții” de pe Tik-Tok i-a îndemnat pe cei doi tineri să se arunce în fața unui camion

Mai exact, cei doi băieți s-au aruncat în fața unui camion, așa cum presupune ”Îngerul morții”, și au fost grav răniți în zona capului. Lovitura a fost una atât  de puternică, încât nu au mai rezistat durerii și au pierit, potrivit sportskeeda.com

Grav este că adolescenții erau însoțiți de alți 14 copii, toții alegându-se cu leziuni. Momentul a fost surprins de camerele de luat vederi din zonă și a devenit viral în online. Prin el autoritățile indoneze doresc să tragă un semnal de alarmă, arată fanatik.ro

De altfel provocarea ”Îngerul morții” ar fi mai veche, dar a câștigat popularitate în 2021, când un copil de 13 ani a pierit, după ce a intrat în joc alături de alți opt adolescenți, care la rândul lor au fost răniți grav.

articolul original.

300 de invenții vor putea fi studiate în cadrul expoziției „Inventica 2022” organizată de TUIASI

21 June 2022 at 09:37
image

Începând de mâine, 22 iunie 2022, peste 300 de invenții vor fi expuse la Expoziţia Internaţională de Invenţii „Inventica 2022” ediție desfășurată în Iaşi, Sala Paşilor Pierduţi, din Corpul A al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” (TUIASI). Acestea pot fi observate până pe 24 iunie, iar pe 23 iunie va avea loc, tot în Sala Pașilor Pierduți, Conferința Internațională de Inventivă – Inventica 2022.

„Manifestare a creativității, o olimpiadă a spiritului inventiv, Expoziţia Internaţională de Invenţii «Inventica 2022» și Conferința Internațională de Inventică – Inventica 2022, aflate la a XXVI-a ediție, sunt o sărbătoare a inventatorilor, dar şi un spațiu sinergic, într-o stimulată cultură inovațională, dezvoltată de mai bine de 45 de ani de Școala de Inventică, în Iași – Capitală a Creativității”, au precizat organizatorii.

A 26-a ediţie a Expoziţiei Internaţionale de Invenţii „Inventica 2022”, organizată de către Institutul Naţional de Inventică Iaşi din Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, se va desfăşura în perioada 22 – 24 iunie 2022, în Iaşi, Sala Paşilor Pierduţi, din Corpul A al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

Citeste si Cinci medalii pentru studenții TUIASI la olimpiada internațională de matematică SEEMOUS 2022

Inventica 2022

Totodată, a 26-a ediţie a Conferinței Internațională de Inventică – Inventica 2022 se va desfășura pe 23 iunie, Sala Paşilor Pierduţi, din Corpul A al Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași Blvd. Carol I, nr. 11A și va oferi inventatorilor un forum academic pentru inovație științifică.

„Scopul Expoziţiei Internaţionale de Invenţii «Inventica 2022» este de a reuni universități, institute de cercetare, companii, asociaţii, inventatori şi persoane interesate de domeniul inventicii în această nouă paradigmă impusă de perioada curentă complicată și plină de provocări pentru toți inventatorii, cercetătorii, membrii comunității academici și ai mediului industrial”, au mai adăugat organizatorii.

În cadrul Expoziţiei Internaţionale de Invenţii „Inventica 2022” au fost înscrise peste 300 de invenţii brevetate şi în curs de brevetare și proiecte de cercetare de către peste 50 de participanţi universități, institute de cercetare, companii și inventatori individuali din România, Moldova, Turcia, Polonia și Malaezia.

articolul original.

Ucraina așteaptă "unda verde" pentru candidatura la UE, în timp ce un război lung pare să se instaleze

20 June 2022 at 20:46
image

La aproape patru luni de la invazia rusă, se instalează teama de un război lung, titrează Euronews. Moscova își continuă ofensiva și nu intenționează să dea înapoi în fața presiunii internaționale.

Dar, după cum notează La Tribune, Volodimir Zelenski încă mai crede că va învinge și a asigurat că trupele sale își mențin moralul și nu se îndoiesc de victorie.

Televiziunea belgiană francofonă RTBF transmite să Ucraina se așteaptă ca Moscova să-și „intensifice atacurile" înainte de decizia Consiliului European cu privire la candidatura sa.
După o recomandare pozitivă din partea Comisiei Europene vinerea trecută, țările membre ale UE se întrunesc joi și vineri pentru a decide dacă acordă oficial Kievului statutul de candidat la aderare. Unda verde necesită unanimitatea celor 27.

Este foarte posibil ca Ucraina să poată îndeplini cerințele pentru a deveni un nou membru al UE într-un timp scurt, subliniază ziarul german Handelsblatt, citat de Eurotopics:

„Așa cum ucrainenii luptă acum împotriva unui inamic extern, ei vor trebui să lupte și împotriva amenințărilor interne pentru a-și proteja viitorul. Ei trebuie să lovească în oligarhi, a căror bogăție le oferă încă mult prea multă influență asupra statului. Ei trebuie să prevină corupția și să consolideze statul de drept. Așa ceva poate dura mulți ani și pot exista eșecuri. Dar se poate face și rapid dacă oamenii sunt hotărâți și motivați. Și acest lucru cu greu poate fi negat în cazul ucrainenilor. UE ar trebui să-și lase îndoielile deoparte și să acorde Ucrainei statutul de candidat, în loc să o amâne."

Și ziarul belgian De Standaard, citat de același portal Eurotopics, vede argumente în favoarea ca Ucrainei :
„A le trânti ucrainenilor ușa Europei în față ar fi aproape un act de nerecunoștință, un act fără inimă, pentru care ucrainenii nu ne-ar ierta niciodată. Dar cel care ar fi încântat să vadă că Ucraina primește încă o piedică din partea unei Europe divizate este tocmai Vladimir Putin. Moscova nu poate decât să viseze la o situație în care președintele Zelenski, rezistența civilă ucraineană și armata ucraineană trebuie să facă față unui eșec moral neașteptat."

France Info se întreabă: Vor urma, oare, șefii de stat recomandările Comisiei? Oficial, sunt în desfășurare discuții, dar în culise, liderii Celor 27 sunt împărțiți. Polonia, vecină cu Ucraina și îngrijorată de acțiunile Rusiei, s-a transformat în special în vocea aspirațiilor ucrainene. O decizie europeană favorabilă „este de o importanță extremă, mai ales psihologică și politică", a explicat președintele polonez Andrzej Duda, citat de L'Obs.

articolul original.

Francezii i-au refuzat majoritatea lui Macron. Ce urmează?

19 June 2022 at 23:12
image

Este o inversare șocantă pentru președintele Franței, scrie The Economist, în timp ce The Wall Street Journal notează că partidul și aliații președintelui vor rămâne cea mai mare coaliție după votul de duminică, dar fără suficiente locuri pentru a forma majoritatea, ceea ce reprezintă o lovitură pentru agenda sa pro-business.

BBC observă că, la mai puțin de două luni după ce a fost reales președinte, Emmanuel Macron este pe cale să piardă controlul asupra Adunării Naționale Franceze în urma unei performanțe bune a partidelor rivale.

Totuși, coaliția sa centristă este pe cale să câștige alegerile parlamentare, conform rezultatelor prognozate.

Pentru The Washington Post, rezultatul votului de duminică este unul dintre cele mai proaste pentru un președinte francez în exercițiu din istoria recentă. Ele ar putea încetini sau chiar anula capacitatea lui Macron de a implementa platforma pentru care a fost reales în aprilie.

Deși președinții francezi dețin mai multă putere în politica externă și în alte domenii decât omologii lor din multe alte țări europene, Macron se bazează în continuare pe Parlament pentru multe dintre cele mai importante proiecte ale sale.

Și Deutsche Welle remarcă faptul că șansele lui Macron de a continua reformele economice vor depinde de capacitatea sa de a-i aduna pe moderații din afara propriei alianțe în spatele agendei sale legislative.

Un parlament fără majoritate clară ar deschide o perioadă de incertitudine politică, iar aceasta ar necesita un anumit grad de împărțire a puterii între partide – un model neexperimentat în Franța în ultimele decenii. Ar putea duce la paralizie politică și chiar la noi alegeri.

Politico titrează la rândul său că "Alegătorii l-au privat pe președintele francez de majoritatea absolută în Adunarea Națională, o premieră în ultimele decenii".

Potrivit publicației europene, "este pentru prima dată când un președinte ales va avea doar o majoritate relativă, de la François Mitterrand, în anii 1980.

Rezultatele înseamnă efectiv că parlamentul va fi paralizat, iar lui Macron îi va fi dificil să adopte orice legislație, inclusiv planurile sale controversate de reformare a sistemului de pensii al Franței.

Rezultatele vor duce probabil la săptămâni de negocieri, deoarece Macron caută aliați de la părțile rivale.

Gruparea conservatoare Les Républicains, despre care se preconizează că va câștiga 78 de locuri, ar fi un aliat potențial, dar Macron pare să aibă nevoie o puternică implicare a acestora pentru a-și putea duce la îndeplinire politicile.

În aprilie, Macron a câștigat un al doilea mandat cu 59% din voturi, comparativ cu 41% pentru candidata de extremă dreaptă Marine Le Pen.

În încercarea de a dramatiza miza votului, Macron le-a cerut francezilor să-i acorde o majoritate, înainte de a pleca într-o călătorie în Europa de Est, care a inclus o oprire în Ucraina. El a avertizat electoratul să nu adauge „dezordinea franceză la dezordinea lumii", scrie publicația europeană.

În timp ce pentru The Guardian, "cel mai izbitor rezultat este cel al partidului de extremă-dreapta, anti-imigrație, al Marinei Le Pen, care și-ar putea crește numărul de locuri de la opt în 2017 la aproximativ 85 – un maxim istoric pentru un partid care a avut probleme în trecut în a obține câștiguri, în cadrul actualului sistem de vot.

Partidul de dreapta Les Républicains, care a fost la putere sub Nicolas Sarkozy, a suferit pierderi, dar se prevede că va păstra aproximativ 78 de locuri. Acest lucru este văzut ca o prestație respectabilă, după scorul său catastrofal de la alegerile prezidențiale, când candidata sa, Valérie Pécresse, a luat mai puțin de 5%.

articolul original.

Incepand de azi, Grecia ramane fara gaze din partea Rusiei. Ce sa va intampla la venirea sezonului rece

21 June 2022 at 08:44
image

Potrivit agentiei Athens-Macedonian News, intreruperea va avea loc incepand de maine, 21 iunie, si va dura pana pe 27 iunie, ca urmare a intretinerii anuale programate a conductei Turk Stream, prin intermediul careia Grecia primeste gaz rusesc.

Intreruperea livrarilor nu este de asteptat sa afecteze securitatea aprovizionarii tarii, intrucat Grecia va continua sa se aprovizioneze cu gaz natural lichefiat (GNL), dar si prin celelalte conducte de gaze, dispunand si de rezerve semnificative, dupa cum sustine operatorul elen de gaze.

De notat ca „inghetarea” fluxului de gaze prin conducta Turk Stream timp de o saptamana a fost anuntata in ultimele ore, generand un semnal de alarma la nivel european, intrucat in acelasi timp exista o problema tehnica si la conducta Nord Stream 1, care alimenteaza Germania si Europa Centrala. Si functionarea conductei Nord Stream 1 va fi suspendata in perioada 11-21 iulie pentru lucrari de intretinere.

Saptamana trecuta, Rusia a redus aproape la zero livrarile de gaz catre Franta si Germania (prima se aprovizioneaza in cea mai mare parte prin intermediul celei de-a doua), invocand probleme tehnice la conducta Nord Stream 1. In acelasi timp si livrarile catre Italia si Slovacia au fost reduse la jumatate.

Compania Wood Mackenzie s-a grabit sa avertizeze ca, daca Moscova intrerupe complet aprovizionarea cu gaz prin Nord Stream 1, Europa risca sa ramana fara gaz exact cand cererea va fi la cel mai inalt nivel in timpul sezonului rece.

Similare sunt si estimarile Bloomberg care subliniaza ca, in cazul in care conducta Nord Stream 1 catre Germania va fi complet inchisa, tarile europene nu vor putea realiza stocurile de gaz convenite pana la inceputul sezonului de incalzire in noiembrie.

Potrivit lui Massimo Di Odoardo, vicepresedintele Wood Mackenzie si responsabil pentru problemele legate de aprovizionarea cu gaze, in conditiile actuale, la data de 1 noiembrie, stocurile de gaze din Europa nu vor depasi 59%, desi ele ar trebui sa fie de cel putin 80%.
 

articolul original.
❌