ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Washington: Rusia nu respectă cel mai recent tratat bilateral pe tema armamentului nuclear

Washington: Rusia nu respectă cel mai recent tratat bilateral pe tema armamentului nuclear

SUA au afirmat marţi că Rusia nu respectă tratatul New Start, ultimul acord de dezarmare nucleară dintre ele, potrivit France Presse, transmite Agerpres.

Diplomaţia americană a reproşat Moscovei că a suspendat inspecţii şi a anulat convorbiri prevăzute în cadrul acestui acord, fără ca totuşi pentru aceasta să o acuze că şi-ar fi extins arsenalul nuclear dincolo de limitele convenite. Întăriţi de noua lor majoritate în Camera Reprezentanţilor, republicanii ceruseră şefului diplomaţiei americane Antony Blinken să le semnaleze până marţi dacă Rusia încalcă acest tratat.

"Rusia nu respectă obligaţia pe care i-o impune tratatul New Start de a facilita activităţile de inspecţie pe teritoriul său", a apreciat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat. El a spus că ţara "dispune de o cale clară pentru a reveni la o conformitate totală".

Anul trecut, Moscova a anunţat că amână o reuniune prevăzută la sfârşitul lunii noiembrie între ruşi şi americani cu privire la inspecţiile în cadrul tratatului, acuzând Washingtonul de "ostilitate" şi "toxicitate". Relaţiile dintre cele două puteri nucleare sunt la cel mai scăzut nivel de la declanşarea războiului de către Rusia împotriva Ucrainei. Ultima reuniune a acestei comisii consultative datează din octombrie 2021.

Într-o scrisoare publicată săptămâna trecută, şefii mai multor puternice comisii ale Congresului american au afirmat că acţiunile şi declaraţiile Rusiei "ridică cel puţin serioase îngrijorări cu privire la conformitatea lor" cu New Start. Tratatul respectiv este ultimul acord de acest gen care leagă cele două puteri nucleare.

Chiar după alegerea sa în ianuarie 2021, preşedintele american Joe Biden prelungise acest tratat cu cinci ani, până în 2026. Semnat în 2010, pactul limitează arsenalele celor două ţări la maximum 1.550 de ogive desfăşurate de o parte şi de alta, adică o reducere cu aproape 30% în raport cu limita precedentă stabilită în 2002. Tratatul stabileşte de asemenea numărul maxim de lansatoare şi bombardiere la 800.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Premierul ucrainean Denis Şmigal confirmă organizarea summitului UE-Ucraina vineri, la Kiev

Premierul ucrainean Denis Şmigal confirmă organizarea summitului UE-Ucraina vineri, la Kiev

Premierul ucrainean Denis Şmigal a confirmat marţi că un summit Ucraina-Uniunea Europeană va avea loc vineri, la Kiev, la o zi după "consultările interguvernamentale" dintre Kiev şi Comisia Europeană care vor avea loc "pentru prima data în istoria noastră", relatează AFP, conform Agerpres.

"Faptul că acest summit are loc la Kiev este un semnal puternic adresat atât partenerilor noştri, cât şi duşmanilor noştri", a declarat premierul Şmigal în cadrul unei reuniuni a guvernului, afirmând că "aşteaptă de la summit o evaluare intermediară pozitivă a eforturilor noastre pentru integrarea europeană".

Acestea sunt "două evenimente extrem de importante privind integrarea europeană a Ucrainei", a insistat el.

Discuţiile de joi şi summitul de vineri urmează să permită "Europei să creadă în victoria Ucrainei", în acelaşi timp "susţinând acţiunea noastră rapidă către aderarea la UE", a insistat Denis Şmigal.

"Pentru inamici: acesta este un semnal al inutilităţii eforturilor lor de a semăna discordie în coaliţia care sprijină Ucraina şi de a anula integrarea noastră euro-atlantică", a susţinut el, în timp ce Rusia a justificat în parte invadarea Ucrainei prin riscul, conform acesteia, reprezentat de o posibilă apropiere între Kiev şi NATO.

Potrivit premierul ucrainean, "dorim să creăm o foaie de parcurs detaliată cu privire la modul de parcurge calea integrării europene cât mai curând posibil". El a citat în special accesul la piaţa economică europeană ca fiind "fundamental important" pentru Kiev, în timp ce economia ucraineană s-a prăbuşit de un an.

articolul original.

Doi ecologiști sunt buni de plată după ce au aruncat cu tort în statuia regelui Charles al III-lea

Doi ecologiști sunt buni de plată după ce au aruncat cu tort în statuia regelui Charles al III-lea

Doi activişti din mişcarea ecologistă Just Stop Oil vor trebui să plătească Muzeului Madame Tussauds din Londra despăgubiri de 3.500 de lire sterline (4.300 de dolari) pentru protestul lor din luna octombrie, în timpul căruia au zdrobit două torturi de ciocolată vegane de chipul statuii din ceară a regelui britanic Charles al III-lea, informează DPA.

Eilidh McFadden, în vârstă de 20 de ani, şi Tom Johnson, în vârstă de 29 de ani, au fost găsiţi vinovaţi la acuzaţia de comitere a unor daune penale, marţi, după ce Tribunalul de Magistratură din Westminster a aflat în cadrul unei audieri că cei doi tineri au vandalizat statuia "în maniera videoclipurilor umoristice folosind torturi cu şarlotă", pe 24 octombrie 2022.

Statuia regelui Charles al III-lea, alături de cea a reginei-consoarte Camilla şi de cele ale prinţului şi prinţesei de Wales - care pot costa între 75.000 şi 200.000 de lire sterline -, au fost îndepărtate din spaţiul expoziţional până în dimineaţa zilei următoare.

Eilidh McFadden şi Tom Johnson au provocat daune de 3.500 de lire sterline, costurile fiind cauzate de operaţiunile de revopsire a statuii, de spălare a hainelor şi a perucilor din păr natural pe care le poartă statuile şi de refacere a decorului regal, care includea şi un tron de culoare roşie.

🎂 BREAKING: JUST STOP OIL CAKES THE KING 🎂

👑 Two supporters of Just Stop Oil have covered a Madame Tussauds waxwork model of King Charles III with chocolate cake, demanding that the Government halts all new oil and gas licences and consents.#FreeLouis #FreeJosh #A22Network pic.twitter.com/p0DJ8v3XVB— Just Stop Oil (@JustStop_Oil) October 24, 2022

Potrivit audierii de la tribunal, unii dintre angajaţii muzeului londonez au trebuit să lucreze cinci ore suplimentare, deschiderea din ziua următoare a trebuit să fie amânată cu aproape o oră, fapt ce ar fi putut să împiedice până la 900 de persoane să pătrundă în clădire în timpul acelei perioade aglomerate de vacanţă.

Judecătoarea Neeta Minhas a decis ca Tom Johnson, care nu are antecedente penale, să beneficieze de un regim de 12 luni de libertate condiţionată şi să achite despăgubiri de 740 de lire sterline şi cheltuieli de judecată de 250 de lire sterline.

Eilidh McFadden, care avea deja trei condamnări pentru încălcări în formă agravată a unor proprietăţi private, a primit aceeaşi amendă şi o pedeapsă de 12 luni de muncă în folosul comunităţii, inclusiv 80 de ore de muncă fără plată.

articolul original.

Lisa Marie Presley a slăbit 20 de kilograme înainte de a muri! Ce medicament i-ar fi pus capac?

31 January 2023 at 19:20
By: Vedeta
image

Lisa Marie Presley, fiica celebrului Elvis Presley, a murit la doar 54 de ani. Ultimele dezvăluiri făcute de TMZ sunt legate de opioidele la care a apelat în săptămânile premergătoare morții. Aceasta a încercat să arate cât mai bine la gala Globurilor de Aur, suferind o intervenție chirurgicală estetică cu două luni înaintea galei. Mai mult, a slăbit 20 de kilograme și a urmat un regim strict, conform dezvăluirilor apropiaților pentru TMZ.

Ironia face ca efortul ei supraomenesc a fost făcut pentru promovarea filmului despre tatăl ei „Elvis”. Pe covorul roșu ea s-a simțit foarte slăbită, pierzându-și echilibrul de mai multe ori.

Ce a dus la moartea lui Lisa Marie Presley?

Lisa Marie s-a luptat în trecut cu dependența de opioide, în timpul recuperării după nașterea fiicelor sale gemene, Harper Vivienne și Finley, în 2008. Ea a fost cunoscută și pentru abuzul de cocaină, care a forțat-o să se interneze la dezintoxicare de cel puțin cinci ori.

Presa internațională susține că ea a luat medicamentul Wegovy, cu ajutorul căruia a dat jos 20 de kilograme. Avcesta provoacă mai multe reacții adverse, printre care cele mai grave sunt cele cardiace.

articolul original.

Fost oficial ucrainean: Regiunea Donbas este cea mai periculoasă din Ucraina

Fost oficial ucrainean: Regiunea Donbas este cea mai periculoasă din Ucraina

Un fost guvernator ucrainean descrie Donbas-ul ca fiind cel mai periculos loc de pe teritoriul Ucrainei, în care luptele se duc necontenit şi în care soldaţii ucraineni sunt expuşi celui mai mare risc, transmite Agerpres.

Fostul şef al Administraţiei Regionale Militare de Stat a regiunii Cernăuţi Serhii Osaciuk, care acum este ofiţer în trupele de grăniceri de pe frontul de Est, a declarat marţi, pentru AGERPRES, că în Donbas, care include regiunile Doneţk şi Luhansk, se dau lupte "între viaţă şi moarte, între libertate, demnitate şi regimul de închisori al lui Putin".

"Scopul întregului popor ucrainean, al fiecărui bărbat ucrainean este de a-şi apăra ţara de agresorul rus. Altceva nici nu îmi puteam propune şi sunt mândru că mă aflu astăzi aici, pe linia frontului. Este o graniţă între viaţă şi moarte, între libertate, demnitate şi regimul de închisori al lui Putin. Cu ajutorul acordat de întreaga lume, poporul ucrainean ridică o nouă graniţă, temeinică, a unei Europe libere, democratice şi respinge ocupantul rus şi îl trimite în ţara lui plină de lagăre", a afirmat Osaciuk.

Fostul şef al Administraţiei Regionale Militare de Stat din Cernăuţi şi-a depus mandatul în luna iulie a anului trecut, iar după două săptămâni era deja pe front, în regiunea Donbas. El activează în cea mai fierbinte zonă a Ucrainei, care include şi localităţile Bahmut, Toreţk, Lîman sau Vuhledar.

"Nu este cu nimic mai periculos decât dacă am trăi în oricare alt oraş ucrainean. Mă aflu pe toată linia frontului şi îmi dau seama că acesta este cel mai periculos loc pentru soldaţii noştri, care în fiecare zi trebuie să facă faţă, cu ajutorul armelor, armatei ruse", a adăugat Osaciuk.

Serhii Osaciuk, în vârstă de 50 de ani, este unul dintre cei mai apreciaţi istorici şi oameni politici din regiunea Cernăuţi. Înainte de a deveni guvernator militar, el a fost consulul onorific al Austriei la Cernăuţi.

articolul original.

„Istoria vorbește, istoria nu tace” – Victimele holocaustului, comemorate la Zalău

31 January 2023 at 07:13

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost marcată luni, 30 ianuarie, la Zalău, prin conferința internațională „Istoria vorbește, istoria nu tace”, organizată de Comunitatea Evreilor Zalău Sălaj și găzduită de Casa de Cultură a Sindicatelor.
Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a aprins o lumânare în memoria celor șase milioane de evrei care și-au pierdut viața în cel mai cumplit episod din istoria umanității.

„Prin repetarea anuală a comemorării victimelor Holocaustului, dorim să întipărim în mintea tuturor reguli de conduită privind drepturile divine ale omului, dintre care cel mai de preț este viața. Numai Dumnezeu o dă și numai Dumnezeu o poate lua.
Și în acest cadru solemn, trebuie să ne reamintim că orice rău, oricât de mic este, nu poate fi îndepărtat dacă este ignorat. Prin ceea ce facem, prin rugăciunile pe care le reînălțăm, trebuie să veghem la siguranța și binele comun al celor care locuiesc pe aceste meleaguri, și să rostim un NU hotărât pentru asemenea nelegiuri și barbarii pe viitor.
Fie binecuvântată memoria martirilor evrei”, a transmis Dinu Iancu-Sălăjanu.

La manifestare au luat parte și ambasadorul Statului Israel în România, Excelența Sa Reuven Azar, adjunctul Consulului General al Ungariei la Cluj-Napoca, consulul Mile Balázs, Prim Rabinul Federației Comunităților Evreiești din România Cult Mozaic, Rafael Straffer, ÎPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Claudiu Lucian Pop, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Lucian Nastasă Kovacs, preşedintele Comunităţii Evreilor din Zalău, Dan Has, precum și reprezentanți ai autorităților locale.

Anterior acestui eveniment, președintele CJ Sălaj a participat, alături de ambasadorul Israelului în România, de oficiali ai Federației Comunităților Evreiești din România, ai Comunității Evreilor Zalău Sălaj și ai municipalității, la o masă rotundă pe tema tragediei Holocaustului. Discuțiile au vizat și identificarea unor oportunități de colaborare, cu precădere în domeniul economic, între județul Sălaj și statul Israel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

articolul original.

Veste proastă din America pentru Volodimir Zelenski! Președintele Joe Biden a luat decizia: Nu trimitem

31 January 2023 at 07:15
image

Visul lui Volodimir Zelenski de a primi avioane de vânătoare pentru a ajuta la susţinerea efortului său de război împotriva Rusiei se năruie. Preşedintele Joe Biden a susținut luni că nu va trimite avioane de luptă americane în Ucraina.

„Nu”, a spus Biden când a fost întrebat de un reporter dacă ar trimite avioane F16 în Ucraina.

Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelensky a căutat avioane de vânătoare pentru a ajuta la susţinerea efortului său de război împotriva Rusiei. Biden a spus în mod constant că avioanele nu sunt pe masă, chiar dacă a acordat ajutor în alte domenii.

Săptămâna trecută, de exemplu, Biden a anunţat că va trimite 31 de tancuri M1 Abrams în Ucraina, în ciuda faptului că înalţi oficiali americani au declarat anterior că aceste vehicule grele nu se potrivesc prea bine pentru armata ţării.

Vorbind pe peluza de sud a Casei Albe, Biden a mai spus că nu era sigur dacă va vizita Europa luna viitoare, cu ocazia aniversării unui an de la începutul războiului din Ucraina.

Ca răspuns la o întrebare separată, Biden a spus că plănuieşte să viziteze Polonia, dar nu era sigur când.

CNN a relatat săptămâna trecută că Casa Albă explora posibilitatea unei vizite a lui Biden în Europa pentru a marca 12 luni de când Rusia a invadat Ucraina.

Liderii ucraineni şi-au reînnoit apelurile pentru avioane de luptă occidentale. „Am trimis o listă de dorinţe lui Moş Crăciun anul trecut, iar avioanele de luptă [au fost] de asemenea incluse în această listă de dorinţe”, a declarat ministrul apărării Oleksii Reznikov pentru CNN săptămâna trecută.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, John Kirby, a recunoscut vineri că Zelensky a cerut avioane de luptă. „Discutăm în mod constant cu ucrainenii despre nevoile lor şi vrem să ne asigurăm că facem tot ce putem pentru a le satisface – iar dacă nu putem, că unii dintre aliaţii şi partenerii noştri pot”, a declarat Kirby.

Preşedintele Volodimir Zelenski, care a împlinit recent 45 de ani, a mulţumit în mesajul său zilnic pentru tancurile Leopard 2 şi Abrams pe care chiar în această zi a aflat că le va primi ţara sa, dar a subliniat că „viteza şi volumul” acestui ajutor sunt elementele-cheie în continuare, în timp ce următoarea etapă a sprijinului militar occidental ar trebui să fie rachetele cu rază lungă de acţiune şi avioanele performante, scrie news.ro

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Fundația prințului Harry a strâns peste 13 milioane de dolari! Ce face Ducele de Sussex cu acești bani

30 January 2023 at 21:45
image

Conform unui document de 24 de pagini, publicat de Daily Mail, Fundaţia Archewell, lansată de Prinţul Harry şi soţia sa Meghan, a strâns 13 milioane de dolari din care Ducele de Sussex a donat 3 milioane unor organizaţii caritabile.

Potrivit raportului, Fundaţia Archewell a colaborat în special cu organizaţia Global Citizen pentru a cumpăra 12,6 milioane de vaccinuri împotriva Covid-19 şi a finanţat asociaţii specializate în primirea refugiaţilor afgani, după preluarea puterii de către talibani în 2021.

În raportul său, Fundaţia Archewell afirmă, de asemenea, că a ajutat ONG-ul World Central Kitchen să distribuie 50.000 de mese locuitorilor din Puerto Rico şi Republica Dominicană afectaţi de dezastre climatice şi a încheiat un parteneriat cu oraşul Uvalde din Statele Unite cu scopul de a construi o zonă de joacă pentru copii, după atacul armat dramatic de la şcoala primară Robb în care au murit 21 de oameni.

În document se arată că Archwell a ajutat la finanţarea a 13 bursieri de la Institute for Rebooting Social Media Harvard.

Acest bilanţ nu conţine detalii cu privire la sumele exacte plătite de Fundaţia Archewell fiecărei asociaţii. Este primul astfel de raport realizat de fundaţie de la crearea sa în 2020, în urma retragerii prinţului Harry şi a lui Meghan Markle din monarhia britanică, scrie news.ro

articolul original.

Decizia care îl va înfuria pe liderul de la Kremlin! Emmanuel Macron nu exclude ipoteza de a trimite avioane de vânătoare Ucrainei

30 January 2023 at 20:45
image

Preşedintele francez Emmanuel Macron pregătește o lovitură de proporții pentru Vladimir Putin. Acesta a transmis luni că nu exclude ipoteza de a trimite avioane de vânătoare Ucrainei pentru a ajuta la combaterea invaziei ruse.

El a menţionat „criterii”, înaintea adoptării oricărei decizii, precum faptul că o „cerere” trebuie să fie „formulată” de Ucraina, ca aceasta „să nu ducă la escaladare” şi „să nu fie de natură să atingă pământul rusesc, ci să ajute într-adevăr efortul de rezistenţă” şi ca ea „să nu diminueze capacitatea armatei franceze”.

„Prin definiţie, nimic nu este exclus”, a spus Macron, subliniind totodată că ucrainenii „nu fac astăzi această cerere”.

Or, „în baza acestor trei criterii noi vom continua să analizăm livrările de echipamente militare de la caz la caz”, a adăugat el, după ce indicase aceleaşi criterii pentru eventuala trimitere a tancurilor Leclerc.

„În funcţie de cererile care sunt formulate şi nu în funcţie de zvonuri care circulă” sunt luate deciziile, a mai subliniat şeful statului francez, precizând că ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, este aşteptat marţi la Paris pentru întrevederi cu omologul Sebastien Lecornu.

Premierul olandez Mark Rutte a subliniat la rândul său că „nu există tabu, dar că ar fi un mare pas” înainte dacă avioane de vânătoare sunt livrate Kievului.

Nici Ţările de Jos nu au primit pentru moment vreo cerere din partea Kievului în acest sens, a spus el, fiind de acord cu criteriile formulate de omologul său francez.

După mai multe săptămâni de ezitări, Berlinul a decis miercuri să trimită în Ucraina 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană şi să permită altor ţări europene să furnizeze blindate similare Kievului.

Dar Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a afirmat cancelarul german Olaf Scholz duminică, transmite AGERPRES

articolul original.

Letonii avertizează: Rusia grăbește o nouă ofensivă, înainte ca Ucraina să primească tancurile din Occident

Letoni avertizează: Rusia grăbește o nouă ofensivă, înainte ca Ucraina să primească tancurile

Rusia se grăbeşte să lanseze o nouă ofensivă în Ucraina, încercând să profite de această "fereastră de oportunitate" creată înainte ca Kievul să primească tancurile grele care i-au fost promise recent de către aliaţii săi occidentali, a declarat comandantul-şef al forţelor armate din Letonia, Valdemaras Rupšys, relatează agenţia de presă ucraineană Unian, citată de Agerpres.

"Rusia a trecut la un război total, implicând întreaga populaţie în mobilizare şi plasându-şi economia pe picior de război. În condiţiile unei astfel de confruntări, logistica şi asigurarea tehnico-materială sunt cheia", a afirmat general-locotenentul Valdemaras Rupšys, care susţine că, "în etapa actuală, Rusia are suficiente resurse pentru operaţiuni de luptă, iar NATO trebuie să asigure asistenţă Ucrainei într-un război de această natură".

"Acum chiar şi un orb poate să vadă că ei (ruşii) se pregătesc pentru un nou val de ofensivă. Şi, probabil, s-ar putea opri sau schimba intenţia doar dacă vor vedea că Ucraina are suficiente echipamente, muniţii, arme şi personal instruit", consideră comandantul forţelor letone într-un interviu acordat agenţiei de presă ucrainene Guildhall.

Dacă războiul va dura mai mult timp, totul va depinde de resurse, a subliniat generalul leton. "Trebuie să ţinem cont de faptul că Rusia are toate condiţiile pentru a-şi dota propria armată cu muniţie, tancuri, vehicule de luptă, iar ei pot lupta având şi suficientă aviaţie", argumentează el.

Potrivit lui, livrările de vehicule blindate grele vor juca un rol important în desfăşurarea războiului.

"Ruşii înţeleg că dacă nu trec la ofensivă acum, la sfârşitul primăverii va fi prea târziu. În cadrul NATO, la nivelul celor 30 de comandanţi-şefi din ţările aliate există un consens. Războiul vostru este războiul nostru, trebuie să sprijinim Ucraina prin toate mijloacele disponibile", a spus Rupšys.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) aprecia duminică - într-un nou buletin informativ cu privire la situaţia de pe frontul în Ucraina - că principalul obstacol în calea lansării unei contraofensive ucrainene a fost şi rămâne ezitarea Occidentului de a trece pe scară largă forţele armate ucrainene la armament de tip occidental.

Analiştii ISW - un think tank cu sediul în SUA - apreciază că pregătirile pentru livrarea tancurilor ar fi trebuit să înceapă încă din vară. După eliberarea Hersonului, războiul s-a transformat în lupte poziţionale, foarte avantajoase pentru Moscova, pentru a mobiliza şi antrena noi forţe. Acum, iniţiativa pe câmpul de luptă este de partea Rusiei, afirmă ei, potrivit Unian.

Anterior, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că nu vede niciun indiciu ca Vladimir Putin să fi renunţat la obiectivele sale şi prevede că Rusia va încerca din nou să obţină controlul asupra Ucrainei, potrivit agenţiilor de presă internaţionale.

"Nu vedem niciun semn că preşedintele Putin şi autorităţile de la Moscova se pregătesc pentru pace. Vedem contrariul. Vedem că se pregătesc pentru un nou război, că mobilizează mai mulţi soldaţi, mai mult de 200.000, poate chiar mai mulţi", a spus Stoltenberg într-o declaraţie făcută în cursul unei vizite în Coreea de Sud, potrivit biroului de presă al NATO.

"Cel mai important, nu vedem niciun indiciu că preşedintele Putin şi-a schimbat obiectivul general al acestei invazii, care este de a-şi controla vecinul, de a controla Ucraina. Aşa că ar trebui să ne pregătim pentru un drum lung", a declarat secretarul general al NATO.

El a subliniat că rezultatele unor posibile negocieri viitoare sunt legate în mod indisolubil de rezultatul de pe câmpul de luptă, dar atâta timp cât Putin crede că poate câştiga pe teren, nu se va aşeza la masa negocierilor.

"Aşadar, paradoxul este că, de fapt, sprijinul militar pentru Ucraina este cea mai bună cale pentru a se obţine o soluţionare paşnică şi negociată a războiului", a spus Stoltenberg, citat de agenţia de presă Unian.

Tot mai multe țări au anunțat că vor să trimită tancuri Leopard 2 în Ucraina. Polonia a cerut Germaniei permisiunea de a reexporta modele Leopard către Ucraina, iar Norvegia a anunțat că ia în calcul trimiterea a nu mai puțin de 36 de tancuri Leopard 2. Polonia va trimite 60 de tancuri suplimentar în Ucraina, în plus faţă de cele 14 tancuri Leopard 2 de fabricaţie germană pe care le-a promis deja.

Președintele SUA, Joe Biden, a anunţat la începutul săptămânii că a aprobat livrarea Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams, peste câteva luni, la scurt timp după ce Germania a făcut un anunţ similar privind tancurile sale Leopard.

articolul original.

Anastasia Soare, felicitată de Kim Kardashian, Oprah, J. Lo și Sofia Vergara!

30 January 2023 at 16:23
By: Vedeta
image

Anastasia Soare, supranumită „regina sprâncenelor”, are de ce să se bucure! Firma ei, Anastasia Beverly Hills, a sărbătorit 25 de ani de activitate. Pentru a marca acest eveniment, Anastasia Soare a organizat o cină fastuoasă, la care au participat mai multe vedete de la Holywood.

Cine a participat la evenimentul Anastasiei Soare?

Anastasia Soare este un model de urmat pentru toți românii care își doresc să atingă visul american. Printre clientele ei se numără cele mai mari celebrități de la Holywood. Acestea au dat curs invitației Anastasiei.
Jennifer Lopez a transmis pe Instagram că a participat la „O cină minunată, seara trecută, sărbătorind aniversarea de 25 de ani a Anastasiei”, postând mai multe poze cu în care apare cu Oprah, Kim Kardashian și Anastasia Soare.

Anastasia Soare, poveste de succes!

Totul a început cu o singură pensetă! După ce a plecat din România în 1989, s-a angajat într-un salon din Beverly Hills. Aici și-a oferit serviciile gratuit timp de doi ani. După ce și-a făcut clientelă a închiriat un salon, iar în 1997 a făcut un împrumut, lansând brandul Anastasia Beverly Hills. Priceperea ei a făcut ca multe vedete de la Holywood să-i calce pragul. Supranumită „Regina sprâncenelor”, ea este una din cele mai de succes femei de afaceri din America, ajungând la o avere estimată la 2,5 miliarde de dolari de către Forbes. Printre alte vedete care i-au trecut pragul se numără Sharon Stone, Naomi Campbell, Halle Berry, Amal Clooney, Cindy Crowford sau Michele Obama.

articolul original.

Occidentul este gata de o eventuală escaladare a războiului! Președintele Comitetului Militar al NATO: ‘NATO e pregătită dacă cumva Rusiei îi vine ideea de a avansa spre Alianță’

30 January 2023 at 17:00
image

Amiralul Rob Bauer, președintele Comitetului Militar al NATO, în cadrul unui interviu, a declarat că NATO e pregătită să lupte împotriva Rusiei, dar a subliniat că Alianța e una defensivă și nu va face decât să răspundă unei agresiuni dacă ea va exista.

Citat de agenția de presă rusă Tass, înaltul oficial al NATO a făcut declarațiile în cadrul unui interviu la postul de televiziune portughez RTP.

E un semnal important pentru Rusia. NATO e pregătită dacă cumva Rusiei îi vine ideea de a avansa spre Alianță. Da, aceasta e o linie roșie. Dacă există o linie roșie aceasta e trecerea frontierei teritoriului NATO de către ruși”, precizează Bauer.

Întrebat direct dacă NATO e pregătită pentru un asemenea scenariu, oficialul a răspuns fără să ezite: „Da, suntem pregătiți”.

Cu alte cuvinte nu există nicio îndoială: Orice atac al Rusiei asupra unui stat NATO duce la activarea imediată a Articolului 5 ceea ce înseamnă că Federația Rusă e în război cu întreaga alianță.

Rob Bauer a adăugat în ceea ce privește amenințarea nucleară a Rusiei că are convingerea că la Kremlin există rațiune iar Vladimir Putin realizează ce ar însemna pentru Federația Rusă un atac nuclear asupra unui membru Aliat.

Președintele Comitetului Militar al NATO, cea mai puternică alianță militară din istorie, a amintit că după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie 2022 Alianța a întărit considerabil Flancul Estic inclusiv prin dezvoltarea grupurilor de luptă suplimentare din România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, conform defenseromania.ro.

articolul original.

Federația Rusă pune capăt negocierilor cu Ucraina: Kievul a făcut un pas extrem de distructiv! În condiţiile actuale, nu are rost să discutăm cu ukronaziştii şi nici cu păpuşarii lor

30 January 2023 at 16:45
image

Ministrul rus adjunct de externe, Serghei Riabkov, a transmis luni că discuţiile cu Kievul sau cu păpuşării săi nu au niciun rost după ce SUA şi partenerii lor au decis să livreze tancuri şi vehicule blindate Ucrainei, preizând că aceste noi livrări sunt un sunt pas extrem de distructiv care nu va face decât să escaladeze conflictul.

„Suntem pregătiţi să studiem orice iniţiative serioase pentru rezolvarea crizei în Ucraina, dar până în prezent nimeni nu le-a formulat cu adevărat”, a afirmat Riabkov într-un interviu pentru agenţia de presă de stat RIA Novosti.

„În condiţiile actuale – când Washingtonul a anunţat livrarea de tancuri, iar vasalii săi, inclusiv Ottawa, se întrec cu privire la cine şi câte vehicule blindate urmează să livreze Ucrainei – nu are rost să discutăm cu ‘ukronaziştii’ şi nici cu păpuşarii lor”, a declarat Serghei Riabkov.

Ambasadorul Ucrainei în Franţa, Vadim Omelcenko, declarase sâmbătă pentru postul BFM că ţările occidentale au promis să livreze în total Kievului 321 de tancuri moderne, între care Abrams americane, Leopard 2 germane şi Challenger 2 britanice.

În plus, Ucraina va primi vehicule blindate americane Bradley şi Stryker, Marder germane, AMX-10RC britanice şi CV90 suedeze, printre altele.

Ministrul rus a reluat justificările cunoscute ale Moscovei pentru invazie, susţinând că Kievul ar fi ameninţat „interesele de securitate” ale Rusiei, precum şi acuzaţia nefondată că Ucraina ar fi persecutat rusofonii din estul Ucrainei.

Oficialii ruşi şi ucraineni au sugerat că sunt deschişi la negocieri de pace. Dar sunt puţine semne că discuţii de substanţă ar putea avea loc în curând, din moment ce fiecare parte face cereri inacceptabile pentru cealaltă, iar luptele crâncene din prima linie a frontului continuă, notează DPA.

Rusia nu are nevoie de nimic din partea Occidentului, a declarat în acelaşi interviu pentru RIA Novosti ministrul rus adjunct de externe.

„Nu avem nevoie de nimic de la Occident. Vrem să fim lăsaţi în pace. Dar NATO – cu o persistenţă maniacală, demnă de o cauză mai bună – s-a târât în mod constant până la graniţele Rusiei şi, în acelaşi timp, ‘zombifică’ cu poveşti de groază rusofobe ţările vecine nouă”, susţine Riabkov.

„Le-am sugerat în mod repetat, le-am explicat şi cu binişorul şi într-o formă mai aspră, că nu trebuie să facă asta, că vor exista consecinţe”, a afirmat responsabilul diplomatic rus, adăugând că Moscova „nu va ceda în ceea ce priveşte interesele sale legitime în domeniul securităţii” şi nu va permite ca „vorbitorii limbii ruse” să fie asupriţi.

„Americanii nu au ascultat de avertismentele noastre şi nu le-au luat în serios, ci doar au continuat în orice mod posibil să incite Kievul împotriva Rusiei”, a mai susţinut Riabkov în interviu.

Rusia a declanşat o invazie împotriva Ucrainei în ceea ce ea numeşte „operaţiune militară specială” cu scopul declarat al „demilitarizării” şi „denazificării” acestei ţări vecine, iar Kievul şi Occidentul o consideră drept agresiune neprovocată şi nejustificată, prima de acest gen în Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, transmite AGERPRES

articolul original.

Violența în școală

30 January 2023 at 13:05
image

La 30 ianuarie este marcată, anual, Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală. În acest context, atât IPJ Sălaj cât și Inspectoratul Școlar Județean Sălaj desfășoară diferite acțiuni sub sloganul ”Ia atitudine, spune stop violenței!”

„La 30 ianuarie este marcată, anual, Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală. În acest context, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj în colaborare cu Inspectoratul Școlar Județean Sălaj demarează un proiect pentru reducerea violenței fizice și psihologice în unitățile de învățământ preuniversitar din județul Sălaj, sub sloganul “Ia ATITUDINE, spune STOP VIOLENȚEI !”.

Proiectul se desfășoară la nivel național și se adresează elevilor de gimnaziu. Printre principalele obiective urmărite de polițiștii sălăjeni și partenerii de program se regăsesc identificarea formelor de agresiune întâlnite în școli, de la violență verbală, la îmbrânceli, injurii sau intimidări, conștientizarea consecințelor violenței psihologice – bullying și asigurarea unui mediu școlar securizant, prin prevenirea și combaterea violenței în incinta și zona adiacentă a unităților de învățământ preuniversitar.

Totodată, polițiștii Biroului Siguranță Școlară urmăresc în cadrul proiectului conturarea unor tipare comportamentale pozitive, prosociale, dar și cunoașterea sensului valorilor sinceritate, colegialitate, prietenie, stăpânire de sine, respect, modestie, curaj, responsabilitate, colaborare, comunicare.

Violența școlară reprezintă una dintre marile provocări cu care se confruntă comunitățile de elevi și studenți din unitățile de învățământ, la nivel internațional, vulnerabilizând starea de bine și echilibrul emoțional al acestora.

Efectele violenței în școală pot reprezenta un element potențator în viața viitorului adult, fiind cunoscut drept una dintre cauzele apariției simptomelor de anxietate, depresie, diverse fobii și adicții.

ISJ Sălaj, împreună cu IPJ Sălaj, , transmit câteva sfaturi tuturor elevilor, în scopul de a se proteja de orice formă de violență care poate să apară în cadrul școlii

– Fiți atenți atunci când vă alegeți prietenii! Evitați prietenia persoanelor violente, sau conflictuale!

– Nu vă lăsați influențați de ceilalți! Analizați singuri riscurile la care vă expuneți pe baza educației primite și a propriei experiențe!

– Daca vreun coleg sau prieten vă roagă să faceți ceva cu care voi nu sunteți de acord, refuzați categoric, indiferent de promisiunile sau amenințările primite;

– Spuneți-le prietenilor voștri să nu răspundă cu violență la provocările altor grupuri și atrageți-le atenția asupra consecințelor comiterii de fapte antisociale!

– Când sunteți jigniți sau victime ale comportamentului violent al unor colegi sau al persoanelor din anturaj, anunțați profesorii, părinții și poliția, pentru a fi ajutați;

– Fiți prudenți în relațiile cu persoanele nou cunoscute, pentru a nu fi manipulați să comiteți infracțiuni sau să deveniți victima acestora!”

articolul original.

China dă vina pe SUA pentru invazia Rusiei din Ucraina

China dă vina pe SUA pentru invazia Rusiei din Ucraina

Ministerul de Externe chinez a încercat să dea vina pe Statele Unite pentru invazia Rusiei asupra Ucrainei, afirmând că Washingtonul a creat condiţiile care au condus la război, şi a condamnat livrările de arme pentru inflamarea conflictului care se apropie de împlinirea unui an, relatează DPA.

"SUA sunt cele care au declanşat criza din Ucraina şi sunt cel mai mare factor care o alimentează şi au continuat să vândă arme grele şi de asalt Ucrainei, ceea ce nu a făcut decât să prelungească şi să intensifice conflictul", a declarat luni presei Mao Ning, purtătoare de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe chinez.

Comentariile ei au venit drept răspuns la o întrebare privind acuzaţiile din SUA că unele companii chineze au oferit sprijin părţii ruse. Ea a denunţat aceste afirmaţii drept "suspiciuni nejustificate" şi "şantaj lipsit de temei".

Mao Ning a adăugat că China "nu va asista pasivă la modul în care SUA fac rău drepturilor legitime şi intereselor companiilor chineze".

Rusia a declanşat în februarie 2022 o invazie militară la scară largă în Ucraina. Republica Populară Chineză, un aliat al Moscovei, nu a condamnat acţiunile Rusiei.

Această amplificare a tensiunilor diplomatice între China şi SUA intervine cu doar câteva zile înainte de vizita secretarului de stat Antony Blinken, care este aşteptat la Beijing duminică. Vizita lui Blinken este prima în China a unui secretar de stat american din 2018.

Purtătoarea de cuvânt a MAE chinez a emis un avertisment pentru SUA din cauza sprijinul său pentru Taiwan, pe care China îl percepe ca pe una dintre provinciile sale. SUA au furnizat multă vreme arme Taiwanului şi îi oferă insulei care se autoguvernează sprijin militar extins.

Mao Ning a spus că SUA nu ar trebui să depăşească "nicio linie roşie" în ceea ce priveşte sprijinul lor pentru Taiwan.

articolul original.

Gerard Butler era să o ucidă pe Hilary Swank!

30 January 2023 at 11:13
By: Vedeta
image

Gerald Butler, marele actor care a jucat în Gladiatorul, a recunoscut că „aproape a ucis-o” pe Hilary Swank în timpul filmărilor la „P.S. I Love You” din 2007.

Actorul a declarat recent că încă se simte vinovat pentru momentul în care a „băgat-o în spital” pe Hillary. El a ținut să amintească acest moment nefericit din viața lui într-un episod din „The Drew Barrymore Show”.

Cum era Gerard Butler să o comită?

Personajul pe care îl juca Butler dansa fără cămașă, purtând doar bretele, iar mecanismul lor a cedat.  „Am filmat acea scenă o zi și jumătate și a trebuit să dansez ca un idiot în bretele. La un moment dat, mecanismul care prinde bretelele de pantaloni, care era un clip de tip crocodil, a rămas agățat în timp ce mă târam spre ea. Și Hilary este chiar în fața mea și râde isteric”, a spus Butler.

Acestea s-au desprins și au zburat în capul lui Hilary Swank, care s-a ales cu o tăietură serioasă la cap, care a necesitat spitalizare.

„Imaginați-vă un studio și, în trei secunde, toată lumea a plecat, iar eu stau acolo în boxeri, cizme și o pereche de șosete și plâng”, a spus el. „Tocmai i-am lăsat o cicatrice lui Hilary Swank. Aproape că i-am scos ochiul, m-am făcut de râs timp de două zile și apoi asta. Am reușit să o bag în spital”, a mărturisit actorul.

articolul original.

Zelenski: 2023 va fi anul victoriei Ucrainei!

Zelenski: 2023 va fi anul victoriei Ucrainei!

Preşedintele Volodimir Zelenski s-a declarat încrezător că ţara sa poate învinge Rusia în acest an, în pofida dificultăţilor actuale ale Ucrainei pe frontul de luptă, informează dpa, preluat de Agerpres.

"2023 trebuie şi va fi cu siguranţă anul victoriei noastre", a scris preşedintele Zelenski într-un mesaj pe Telegram.

În acelaşi timp, în discursul său video de duminică seara, şeful statului ucrainean a recunoscut că situaţia este foarte dificilă în ceea ce priveşte luptele grele din estul ţării, aprig disputat.

În regiunea Doneţk, a spus el, oraşele Bahmut şi Vuhledar în special continuă să fie afectate de bombardamentele ruseşti constante. În pofida pierderilor mari suferite, ruşii nu şi-au redus intensitatea atacurilor.

"Situaţia este foarte grea. Bahmut, Vuhledar şi alte sectoare din regiunea Doneţk, există atacuri constante ale Rusiei. Există încercări constante de a sparge apărările noastre", a spus Zelenski, potrivit Reuters."Rusia vrea ca războiul să continue şi să ne epuizeze forţele. Aşa că trebuie să facem din timp arma noastră. Trebuie să grăbim evenimentele, să accelerăm aprovizionarea şi să deschidem noi opţiuni de arme pentru Ucraina. Livrarea rapidă a ajutorului militar străin este un factor cheie în acest război", a subliniat liderul ucrainean.

Sâmbătă, preşedintele Zelenski a declarat că Ucraina are nevoie de racheta ATACMS, fabricată în SUA, cu o rază de acţiune de aproximativ 300 km, pe care Washingtonul a refuzat să o furnizeze până acum. Un consilier prezidenţial a spus că sunt în curs discuţii cu privire la furnizarea de rachete cu rază lungă de acţiune, iar un purtător de cuvânt al forţelor aeriene ucrainene a vorbit despre negocieri privind furnizarea de aeronave.

Tot în discursul de duminică, Volodimir Zelenski a declarat că a permite Rusiei să concureze la Jocurile de la Paris din 2024 echivalează cu a arăta că "teroarea este cumva acceptabilă"."Încercările Comitetului Olimpic Internaţional de a readuce sportivii ruşi la Jocurile Olimpice sunt încercări de a spune lumii întregi că teroarea este cumva acceptabilă", a spus preşedintele ucrainean. El a adăugat că Rusiei nu trebuie să i se permită "să folosească (Jocurile) sau orice alt eveniment sportiv ca propagandă pentru agresiunea sau şovinismul său de stat".

articolul original.

Austriecii de la Raiffeisen, sancționați de către Ucraina: Bunurile luate în leasing de clienţii Raiffeisen Leasing Russia pot fi confiscate pe teritoriul Ucrainei

29 January 2023 at 21:30
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat în cursul nopţii o serie de sancţiuni care vizează 182 firme din Rusia şi Belarus, precum şi trei persoane fizice. Firmele sunt implicate în principal în transportul de mărfuri, fabricarea de produse chimice şi leasing auto.

RBI operează atât în Rusia cât şi în Belarus, realizând aproximativ jumătate din profitul său în Rusia, fiind una dintre băncile europene cele mai expuse la această piaţă.

Deseori Ucraina a cerut companiilor, inclusiv RBI, să părăsească Rusia, chiar dacă cele mai recente sancţiuni nu vor avea probabil un impact semnificativ asupra afacerii RBI de pe piaţa rusă.

„Decizia politică a Guvernului ucrainean de a pune pe lista de sancţiuni aproximativ 30 de companii de leasing din Rusia, inclusiv Raiffeisen Leasing Russia, înseamnă că bunurile luate în leasing de clienţii Raiffeisen Leasing Russia pot fi confiscate pe teritoriul Ucrainei”, a declarat un purtător de cuvânt al RBI.

„Raiffeisen Leasing Russia este subsidiara deţinută integral de Raiffeisenbank Russia. Volumul de leasing pe care l-a finanţat se situa la aproximativ 362 milioane de euro la 31 decembrie 2022. Divizia nu a finalizat niciun nou contract de leasing de la începutul războiului”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

articolul original.

Starea de urgență a sănătății publice, la nivel internațional, ar putea fi ridicată! OMS va anunța decizia în următoarele zile

29 January 2023 at 16:30
image

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) urmează să anunţe o decizie cel mai devreme luni, 30 ianuarie, potrivit unor surse din interiorul instituției citate de DPA.

Decizia Comitetului va fi transmisă directorului general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care va face anunțul pentru sau împotriva ridicării stării de urgență în următoarele zile.

În urmă cu o săptămână, directorul OMS şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la creşterea în continuare a ratelor de deces raportate săptămânal asociate COVID-19.

„Deși suntem în mod evident într-o formă mai bună decât eram acum trei ani când a început pandemia, răspunsul colectiv global este din nou sub presiune”, a declarat edros Adhanom Ghebreyesus.

Starea de urgență reprezintă cel mai înalt nivel de alertă pe care îl poate declara OMS. Ridicarea acesteia nu are însă efecte imediate. Fiecare țară va decide modul în care este gestionată criza la nivel național.

În acest moment sunt disponibile numeroase instrumente eficiente împotriva virusului, inclusiv vaccinuri, medicamente, măşti sau măsuri de distanţare socială, reamintește OMS.

articolul original.
❌