ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

DIICOT: Cum au înșelat doi români și un ceh aproape 200 de persoane cu 1,3 milioane de euro

24 September 2022 at 09:49
By: -

Peste 180 de cetăţeni din Cehia au fost înşelaţi, în perioada 2019 – 2022, prin intermediul unor tranzacţii online, de către un grup infracţional constituit la iniţiativa a doi români şi a unui ceh, prejudiciul produs fiind în cuantum de aproximativ 1,3 milioane euro.

citizencitizen

''Prin rechizitoriul din data de 19.09.2022, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul Teritorial Vâlcea au dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi, cetăţeni români (2 în stare de arest preventiv şi unul în stare de libertate), pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, înşelăciune care a produs consecinţe deosebit de grave în formă continuată, fals informatic în formă continuată şi spălarea banilor'', se arată într-un comunicat al DIICOT .

citizencitizen

Potrivit sursei citate, în cauză s-a reţinut faptul că, începând cu anul 2019, la iniţiativa a doi cetăţeni români şi a unui cetăţean ceh, a fost constituit un grup infracţional organizat, care a acţionat în mod coordonat până în luna iunie 2022, în scopul fraudării, prin intermediul tranzacţiilor online, a cetăţenilor din Republica Cehă.

Modul de operare folosit în acest scop a fost următorul:

* postarea, sub identităţi false, de anunţuri fictive privind vânzarea unor autoturisme la preţuri convenabile pe platformele specializate în comerţul online din Cehia (în acest sens, în perioada 2019 - 2022 au fost create, prin introducerea de date informatice nereale, 28 de identităţi fictive ale unor presupuşi cetăţeni sloveni care ofereau spre vânzare autoturisme);

citizencitizen

* persoanele interesate, în special cetăţeni cehi, luau legătura telefonic sau prin intermediul e-mail-ului cu membrii grupului infracţional organizat, care le comunicau datele tehnice ale autoturismului, precum şi datele personale ale celui care apărea în calitate de vânzător, aspect de natură a crea convingerea că este vorba despre o persoană reală şi onestă;

* în cadrul discuţiilor purtate de către membrii grupului infracţional organizat cu persoanele interesate de anunţurile postate, a fost prezentat acelaşi motiv pentru vânzarea autoturismului (comercializarea autoturismului era necesară pentru ca pretinsul vânzător şi soţia acestuia, despre care se spunea că locuiesc în Germania, să acceseze subvenţiile oferite de statul german pentru achiziţionarea unui autoturism electric nou, sens în care aceştia trebuiau să înstrăineze autoturismul pe care îl deţineau în afara graniţelor acestui stat);

* în acest context, membrul grupului infracţional organizat de cetăţenie cehă îi contacta telefonic pe cei care erau interesaţi de anunţuri, cu care discuta în limba cehă şi se prezenta ca fiind soţia vânzătorului. În această modalitate, cumpărătorii cehi au fost induşi în eroare cu privire la realitatea tranzacţiei care urma să fie realizată;

* în plus, pentru a crea o aparenţă de siguranţă a tranzacţiei, se preciza că aceasta urma să fie desfăşurată prin intermediul unei companii germane de transport, companie care urma să garanteze tranzacţia şi să livreze respectivele autoturisme clienţilor;

* persoanelor vătămate li se preciza că sumele necesare achiziţionării autoturismelor trebuiau virate într-un cont bancar german, despre care se menţiona că aparţine companiei germane de transport; în realitate, compania de transport nu a existat, site-ul acesteia fiind unul fictiv, creat de membrii grupului infracţional organizat în scopul inducerii în eroare a potenţialilor cumpărători, comunicările prin intermediul respectivului site fiind purtate de către membrii grupului;

* controlul asupra contului bancar în care erau încasate sumele de bani transferate de persoanele vătămate era realizat prin intermediul unor complici.

Potrivit DIICOT, pe parcursul urmăririi penale a fost documentată activitatea grupului în perioada ianuarie 2019 - februarie 2022, rezultând că au fost prejudiciate în această modalitate 181 persoane vătămate, cetăţeni cehi, prejudiciul produs fiind în cuantum de aproximativ 1,3 milioane euro.

În cauză a fost încheiat prin intermediul EUROJUST un acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autorităţile judiciare din Cehia, care au efectuat urmărirea penală cu privire la activităţile desfăşurate de grupul infracţional organizat pe teritoriul acestui stat.

''Menţionăm faptul că în cauză au fost instituite măsuri asigurătorii asupra 2 autoturisme (în valoare de 60.000 de euro), 3 imobile şi asupra sumelor de 127.800 lei şi 33.900 euro'', arată sursa citată.

Activităţile judiciare au fost efectuate împreună cu SCCO Vâlcea.

Dosarul a fost înaintat spre competentă soluţionare Tribunalului Vâlcea. 

articolul original.

Un român condamnat în Belgia după ce a aruncat în aer mai multe bancomate, va executa, în România, 15 ani de închisoare

20 September 2022 at 17:29
image

Magistrații Curții de Apel Galați au decis ca un român condamnat în Belgia la 15 ani de închisoare, după ce, împreună cu mai mulți conaționali, a aruncat în aer mai multe bancomate, să-și execute sentința într-un penitenciar românesc. Împreună cu restul bandei, bărbatul ar fi participat și la mai multe jafuri la care erau folosite mașini furate.

Originar din orașul gălățean Tecuci, Fănică Pleșan a fost judecat de magistrații belgieni după ce, începând cu octombrie 2019, ar fi aruncat în aer mai multe bancomate, împreună cu alți infractori români și ar fi provocat un prejudiciu de aproximativ 700.000 de euro.

În acelați timp, banda formată din cetățeni români ar fi jefuit, prin aceeași metodă, bancomate din Germania, Anglia, Italia și Luxemburg.

Doi dintre complicii lui Pleșcan a fost arestați în Belgia, dar gălățeanul nu a mai fost găsit și a fost dat în urmărire. Ulterior, bărbatul a fost prins într-o localitate de lângă Oradea și a fost arestat. Acesta a fost transferat în Belgia, unde a fost condamnat la 18 ani de detenție, după care a fost trimis din nou în România, pentru a-și executa pedeapsa.

Mandatul de executare a fost analizat de judecătorii Curții de Apel Galați, care, după ce au raportat acuzațiile la legislația de la noi, au decis ca acesta sa execute, în final, numai 15 de închisoare, sentință acceptată și de autoritățile judiciare belgiene.

În motivarea deciziei de condamnarem judecătorii din Belgia au descris faptele comise de Pleșcan și oamenii lui.

Potrivit autorităților belgiene Pleșcan a fost declarat vinovat de patru jafuri prin aruncarea în aer a bancomatelor, dar și mai multe cazuri în care ATM-urile au fost smulse din perete.

Banda din care făcea parte se făcea vinovată de patru jafuri prin explozie la sucursalele băncilor din Herselt, Hasselt, Essen și Slnt-Niklaas. Aceste fapte au avut loc în zilele de 5, 9, 25 și, respectiv, 30 octombrie 2019. Făptașii s-au străduit foarte mult. La faptele din 5 octombrie, o fațadă s-a prăbușit. La faptele din 9 octombrie distribuitorul de bani a fost aruncat din zid de explozie. În plus, în zilele de 19, respectiv 23 octombrie 2019, au comis două jafuri la o sucursală BNP Paribas Fortis.

Românii foloseau mașini furate

Toate spargerile prin explozie au avut, evident, ca scop să fure conținutul sertarelor de numerar de la bancomate. În spargerea de la filiala Argenta din Herselt, din 5 octombrie 2019, au fost furați doar 170 de euro. În timpul spargerii din 19 octombrie la sucursala PNB din Arlon, a fost furată o sumă de bani nedeterminată. Același lucru este valabil și pentru faptele din Stabroek din 23 octombrie.

Spargerea de la Essen din 25 octombrie 2019 a fost mai fructuoasă. Aici au fost furați 31.850 de euro. La spargerea din 30 octombrie 2019 de la Sint-Nikiaas, prada s-a ridicat la 19.800 de euro.

Pe lângă spargerile prin explozie Pleșcan și tovarășii lui se fac vinovați și de mai multe jafuri prin spargerea geamurilor spaţiilor comerciale. De exemplu, la 11 iulie 2019, două vehicule au intrat într-o sucursală Belfius din Halen, unde seiful a fost scos din zid cu ajutorul uneia dintre mașini.

Una dintre aceste mașini era un Ford Transit care fusese furat dintr-un garaj cu câteva zile mai devreme și care era echipat cu plăcuțe de înmatriculare care fuseseră furate dintr-un vehicul similar. Aceștia au jefuit și alte bancomate de pe teritoriul Belgiei, iar cea mai mare pradă a fost în valoare de 80.000 de euro.

Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate armele subordonate acestuia, în special Poliția Capitalei și Inspectoratul General al Poliției citeste mai mult
articolul original.

Grupul de mercenari Wagner a rămas fără luptători în Ucraina și încearcă să recruteze infractori

20 September 2022 at 04:17
By: -
image

Grupul de mercenari Wagner, companie militară privată rusă, încearcă să recruteze peste 1.500 de infractori condamnaţi pentru a lua parte la războiul Rusiei din Ucraina, dar mulţi refuză să se alăture, a declarat luni un înalt oficial al apărării americane.

Publicitate

"Informaţiile noastre indică faptul că Wagner suferă pierderi mari în Ucraina, în special şi în mod deloc surprinzător în rândul luptătorilor tineri şi fără experienţă", a declarat oficialul american, sub protecţia anonimatului, transmite Reuters.

Uniunea Europeană a impus sancţiuni Grupului Wagner, pe care îl acuză de operaţiuni clandestine în numele Kremlinului.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că grupul nu reprezintă statul rus, iar contractorii militari privaţi au dreptul de a lucra oriunde în lume atât timp cât nu încalcă legea rusă.

Publicitate

Oficialul american a făcut referire la clipuri video recente care circulă pe reţelele de socializare în care pare că Evgheni Prigojin (despre care Trezoreria americană şi Uniunea Europeană susţin că are legătură cu Grupul Wagner) încearcă să recruteze prizonieri.

În aceste clipuri Prigojin pare să încerce să recruteze prizonieri ruşi, dar şi tadjici, belaruşi şi armeni. Reuters nu a verificat independent aceste clipuri video difuzate de reţelele sociale.

Mercenarii Wagner au fost acuzaţi de organizaţiile pentru drepturile omului şi de guvernul ucrainean că au comis crime de război în Siria şi în estul Ucrainei începând cu 2014.

Publicitate

În luna iulie, serviciile de informaţiile militare britanice au declarat că Rusia a folosit luptătorii Wagner pentru a-şi consolida forţele din prima linie în conflictul din Ucraina.

Rusia a suferit între 70.000 şi 80.000 de victime, ucise sau rănite, de la începerea invaziei sale în Ucraina în luna februarie, a declarat Pentagonul luna trecută.

articolul original.

Udrea se plânge, de după gratii, că statul riscă să transforme în infractori copiii ai căror mame sunt în închisoare

4 September 2022 at 15:52
By: -
image

Fostul ministru Elena Udrea, condamnată definitiv la şase ani de închisoare în dosarul Gala Bute, se plânge de după gratii, într-o postare pe Facebook, de sistemul judiciar.

Publicitate

Ea spune că mamele nu-și pot vedea copiii, ceea ce „duce la adevărate drame umane” care pot avea efecte pe termen lung asupra copiilor, chiar și să-i transforme în infractori.

„Nu am ceva împotriva permisiei lui Cioacă (Cristian Cioacă, fostul polițist condamnat pentru uciderea Elodiei Ghinescu, care tocmai a fost eliberat), este dreptul sau legal, am o problema însă cu modul in care principiul menținerii legăturii cu familia este legiferat la noi. Am o problemă cu modul în care principiul menţinerii legăturii cu familia este legiferat la noi. Legislaţia privind executarea pedepselor cu închisoarea este nu doar total ineficientă, România având unul dintre cele mai mari grade de recidivă din Europa, ci şi anacronică, ilogică, aberantă, în anumite prevederi, ce aduce la crearea unor adevărate drame umane, drame care nu aduc niciun beneficiu societăţii, doar distrug vieţi”, scrie, duminică, pe Facebook, Elena Udrea.  

Publicitate

Fostul ministru afirmă că „legea actuală nu face nicio diferenţă între un bărbat condamnat pentru omor cu premeditare, care nu are nici copii, şi o mamă condamnată pentru furt din magazine, ori abuz în serviciu, eventual cu un copil mic sau mai mulţi”.  

„Nu doar ca în ambele cazuri vizitele se pot primi doar în condiţiile în care se foloseşte un dispozitiv de protecţie, un geam care ajunge să separe pe mamă de copilul ei, dar şi în ceea ce priveşte dreptul de a menţine contactul cu familia al deţinuţilor, tratamentul este identic”, a mai scris Udrea.  

Publicitate

Potrivit acesteia, posibilitatea de a ieşi din penitenciar este aceeaşi şi pentru un bărbat care merge să bea o bere cu rudele sale ca şi pentru o mamă care ar vrea sa îi fie alături copilului sau când este ziua lui de naştere, când merge în prima zi la grădiniţă sau la şcoală, când are un examen important, sau când are nevoie de alinarea mamei, pur şi simplu. 

„Păstrarea şi consolidarea relaţiilor cu familia, evident sunt importante pentru fiecare persoană care se află în închisoare. Dar cu atât mai mult trebuie ocrotită şi susţinută relaţia unui copil cu mama sa, când aceasta este obligată să lipsească o perioadă de timp de lângă copil. Legislaţia noastră nu are în vedere, în niciunul din aspectele pe care le tratează, situaţia copiilor al căror mame sunt în detenţie”, a mai scris Udrea.  

Fostul ministrul afirmă că, la fel, „categoria de deţinuţi, mame, mame de copii mici, nu există în viziunea legiuitorului nostru”.  

„Asta arată lipsa de înţelegere a rolului pedepselor raportat la societate, a nevoii de a sprijini dezvoltarea psiho-emoţională a copiilor, evitând pe cât este posibil dobândirea de către aceştia a unui comportament de risc, în condiţiile în care este demonstrat cu studii recente, ultimul realizat anul acesta în Statele Unite, că copii ale căror mame sunt în detenţie rămân cu trauma pentru restul vieţii şi un procent important dintre aceştia ajung să încalce legea ei înşişi”, a mai transmis fostul ministru.  

Elena Udrea a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare în Dosarul Gala Bute la începutul lunii aprilie. A reuşit să iasă din ţară, prin Vama Giurgiu, înainte de emiterea mandatului și a fost prinsă ulterior în Bulgaria.

articolul original.

Programul pilot de monitorizare a agresorilor cu brățări electronice începe de la 1 octombrie | AUDIO

10 August 2022 at 14:43
image

De la 1 octombrie începe programul pilot de monitorizare a agresorilor cu brățări electronice. Guvernul a aprobat azi aspectele tehnice și organizatorice astfel încât Sistemul Informatic de Monitorizare Electronică să devină operațional. Programul pilot va dura până cel târziu la finalul anului 2025.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru: Valoarea totală a acestui program este de 240 de milioane de lei

„Într-o primă etapă vor fi achiziționate 964 de kituri de monitorizare în valoare de 14,3 milioane de lei, urmând ca, treptat, până în 2025, să ajungem la 15.000 de dispozitive de monitorizare în valoare totală de 240 de milioane de lei. Aceasta este valoarea totală a acestui program”, a explicat Dan Cărbunaru.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/08/10aug-16-Dan-Carbunaru-kituri-monitorizare.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Cele aproape o mie de brățări electronice vor fi montate agresorilor doar în București și în trei județe

Monitorizarea prin brățările electronice poate fi folosită pentru mai multe tipuri de infractori. De exemplu, pentru persoanele arestate la domiciliu, pentru cele aflate sub control judiciar și pentru agresorii cu ordine de restricție.

Implementarea acestui Sistem Informatic de Monitorizare Electronică presupune însă angajarea a încă 500 de ofițeri de poliție și 5.600 de agenți de poliție

Dan Cărbunaru a spus că este vorba de suplimentare de posturi, care nu înseamnă neapărat angajarea acestora: „Suplimentarea numărului maxim de posturi – și asta nu înseamnă neapărat angajare – astfel încât să poată fi asigurat personalul specializat, selecționat și pregătit să execute astfel de atribuții care înseamnă supraveghere, intervenție în situaia generării unei alerte în cadrul acestui sistem. Practic, componenta tehnică – cea care este în proces de achiziție – asigură suportul pentru a semnala eventualele încălcări ale restricțiilor formulate la adresa persoanelor care poartă acest dispozitiv, urmând ca agenți specializați să gestioneze aceste semnale”.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/08/10aug-16-Dan-Carbunaru-politisti.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Citește și: Românul căutat în Anglia în legătură cu moartea a 39 de migranți, descoperit de polițiști în București | VIDEO

articolul original.

Fiţi preventivi! Evitaţi zonele neiluminate!

18 July 2022 at 06:29
By: Regie
image

Comportamentul neadecvat, caracterizat prin neglijenţă sau ignoranţă este un factor care favorizează comiterea faptelor ilegale ale căror consecinţe se răsfrâng atât asupra autorului infracţiunii cât şi asupra victimei.

Pentu a vă feri de posibili infractori nu trebuie să neglijaţi niciun amănunt şi să acordaţi atenţie sporită unor reguli care vor contribui la sporirea vigilenţei şi la construirea “barierei” împotriva infractorilor:

  • Nu vă lăsaţi niciodată geanta, bagajele sau alte bunuri nesupravegheate în locuri publice.
  • Evitaţi zonele neiluminate sau izolate, mai ales după lăsarea întunericului.
  • Nu ţineţi la vedere bunurile de valoare pe care le aveţi asupra dvs. Bijuteriile scumpe, telefoanele mobile, tabletele sau camerele video/foto pot atrage o atenţie nedorită.
  • Manifestaţi atenţie la cine se află în preajma dumneavoastră şi ţineţi pe cât posibil bagajul aşezat în partea din faţă.
  • Când sunteţi la cumpărături şi folosiţi un cărucior, nu aşezaţi niciodată portofelul sau geanta deasupra cumpărăturilor.
  • Ţineţi cheile de la casă sau maşină la îndemână – mai ales noaptea – pentru a putea intra rapid în locuinţă/autoturism.
  • Când vă aflaţi la ghişeul unei unităţi bancare pentru a ridica o sumă de bani este bine să observaţi comportamentul persoanelor din jurul dumneavoastră, unii infractori speculează orice situaţie şi urmăresc victimele până ajung în locuri ferite de privirile cetăţenilor.
  • Acordaţi atenţie sporită locului unde păstraţi telefonul mobil, mai ales în zonele aglomerate sau în mijloacele de transport în comun. Nu împrumutaţi telefoanele mobile pe stradă sau în localuri publice unor persoane necunoscute care sub pretextul apelării unor prieteni dispar cu telefoane cu tot.
  • Dacă sunteţi victima sau martorul unei infracţiuni, sesizaţi poliţia prin apelul de urgenţă  112.

Peste 20 de permise de conducere reţinute de poliţiştii din Zalău

Timp de o săptămână, poliţiştii Biroului de Ordine Publică, împreună cu colegii lor de la Biroul Rutier, din cadrul Poliţiei Municipiului Zalău, au fost prezenţi în teren pentru menţinerea ordinii şi liniştii publice, dar şi pentru siguranţa traficului rutier. Peste 460 de sancţiuni au fost aplicate şi 21 de permise de conducere au fost reţinute.

În perioada 7-14 iulie a.c., poliţiştii din Zalău au continuat acţiunile pentru menţinerea unei atitudini prudente în trafic, dar şi pentru siguranţa cetăţenilor.

Pentru abaterile constatate au fost aplicate 465 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 354 au fost la regimul circulaţiei rutiere, alte 99 au fost aplicate la Legea 61/1991, opt la Ordonanţa de Urgenţă 97/2005 privind domiciliul şi reşedinţa, iar patru au făcut obiectul altor abateri.

Valoarea totală a sancţiunilor este de 87166 lei.

De asemenea, poliţiştii au reţinut, în vederea suspendării, 21 de permise de conducere, dintre care şapte pentru nerespectarea culorii roşii a semaforului, trei pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, trei pentru depăşire neregulamentară, două pentru neacordare de prioritate pietonilor, iar diferenţa au fost reţinute pentru alte abateri de la normele rutiere.

Totodată, au fost reţinute, până la remedierea deficienţelor şi şase certificate de înmatriculare.

Dosare penale pentru conducere sub influenţa alcoolului şi a substanţelor psihoactive

La data de 16 iulie a.c., ora 00.05, poliţiştii Biroului Rutier au depistat un tânăr de 27 de ani, din judeţul Sălaj, în timp ce conducea autoturismul pe Drumul Judeţean 108 A, prin localitatea Românaşi.

La testarea cu aparatul Drugtest s-a evidenţiat prezenţa unor substanţe psihoactive.

Conducătorul auto a fost condus la spital, pentru recoltare de probe biologice, în vederea determinării cantităţii de substanţe psihoactive din organism.

O zi mai târziu (17 iulie a.c., ora 21.45), poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Rurală Ileanda au oprit pentru control un autoturism care circula pe Drumul Comunal 28, prin localitatea Lemniu.

La volanul autoturismului se afla o femeie de 43 de ani, din judeţul Sălaj.

Întrucât conducătoarea auto emana halenă alcoolică, poliţiştii i-au solicitat testatea cu alcooltestul, însă a refuzat, motiv pentru care a fost condusă la spital, pentru recoltare de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a alcoolemiei.

În ambele cazuri, poliţiştii au întocmit dosare penale şi continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a stării de fapt.

articolul original.

Furt calificat și sustragere de înscrisuri și echipamente la un post de Poliție din Olt. Autorii au fost prinși

6 July 2022 at 08:01
image

La Postul de Poliție Priseaca, Olt, în noaptea de 25/26 iunie 2022, s-a comis o spargere. Doi bărbați, unul localnic, altul din Slatina, prinși ulterior de Poliție în cursul zilei de 26 iunie, profitând de lipsa personalului după ora 22.30 în noaptea de 25.26 iunie (oficialii spun că tot personalul era angrenat în activități specifice, nefiind nimeni de pază la sediu), forțând grilajele metalice, au pătrus în sediu, sustrăgând documente, o unitate de calculator. În aceeași zi, ei au fost prinși dar se pare că o parte din documente ar fi fost distruse.

Cei dou au fost inițial reținuti pentru 24 de ore, procurorul cerând arest preventiv, instanța din Slatina, confirmând cererea, începând din 28 iunie 2022.

articolul original.
  • There are no more articles
❌