ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Câți ani a împlinit broasca țestoasă Jonathan. Când s-a născut, România nici nu exista

4 December 2022 at 13:44
image

Casa guvernatorului insulei, unde Jonathan și-a petrecut cea mai mare parte a vieții, marchează această ocazie prin deschiderea, timp de trei zile, pentru vizitatorii care doresc să sărbătorească "piatra de hotar istorică".

Oficialii de pe insulă - un teritoriu britanic de peste mări - au realizat, de asemenea, o serie de timbre cu această ocazie. Deși nu există o înregistrare reală a nașterii sale, se crede că Jonathan s-a născut în jurul anului 1832.

El a fost adus în Sfânta Elena din Seychelles în 1882 ca un cadou pentru Sir William Grey-Wilson, care a devenit ulterior guvernator.

Broasca țestoasă Jonathan ar putea avea de fapt 200 de ani

Dar Jonathan ar putea avea de fapt 200 de ani, potrivit lui Matt Joshua, șeful departamentului de turism din Sfânta Elena.

Conform Guinness World Records, Jonathan este, de asemenea, cel mai bătrân chelonian din toate timpurile, o categorie care cuprinde toate broaștele țestoase.

Precedentul cel mai bătrân chelonian a fost Tu'i Malila, o broască țestoasă care a trăit până la cel puțin 188 de ani. Oferită familiei regale din Tonga de către exploratorul britanic Căpitanul James Cook în jurul anului 1777, Tu'i Malila a murit în 1965.

Jonathan este un fel de celebritate, el trăiește alături de alte trei broaște țestoase uriașe; David, Emma și Fred.

Jonathan e orb și nu are simțul mirosului, dar aude excelent

Deși bătrânețea l-a lăsat pe Jonathan orb și fără simțul mirosului, auzul său este excelent. Potrivit Guiness World Records, el răspunde bine la sunetul vocii veterinarului său.

În ciuda faptului că unele dintre simțurile sale sunt acum slăbite, medicul veterinar al lui Jonathan, Joe Hollins, a declarat pentru Guinness World Records că animalul are încă multă energie, deși aceasta variază în funcție de vreme.

„În zilele blânde, el va face plajă - gâtul și picioarele sale lungi se întind complet în afara carapacei pentru a absorbi căldura și a o transfera către interiorul său”, a spus Hollins.

Pe vreme mai rece, preferă „să se îngroape în mucegai de frunze sau în resturi de iarbă și să rămână acolo toată ziua”.

articolul original.

Rețete de tradiție, în varianta fine dining: borşul în crustă de mălai sau ciulamaua de ciuperci cu trufe negre

3 December 2022 at 19:44
image

Chefii unui cunoscut restaurant din Capitală combină gusturi şi ingrediente pentru preparate de lux. Ciulinele este de fapt un cartof fermentat, umplut cu zacuscă şi arpagic verde şi pudrat cu paprika. Seria provocărilor culinare continuă cu cel mai mic borş de găină din lume. Muntenia intră în competiţia gusturilor cu micii. Cu muştar şi frunze de năsturel

Pariul restaurantului, gusturile copilăriei redate în noi versiuni

Vlad Costea ospătar din: Am vrut modalități în care să reprezentăm gustul original românesc, dar să le transpunem intrr-o vartinata fine dining, această impune o dimensiune mai mică, dar și tehnici ceva mai rafinate decât ce foloseam în trecut, însă provocarea asta este, atunci când mănânci să ai parte de același gust din copilărie, dar într-o versiune mai nouă.

Într-un un alt restaurant, bucătarul a reinterpretat o reţetă veche din Maramureş: lapte de bou cu mămăligă. 

Mircea Mădălin, chef: Este un piure din făină de semințe de dovleac cu lapte opărit. Am ales să o servesc cu o mămăligă prăjită, după cum vedeți, conține grăsime de la jumeri, are cașcaval afumat înăuntru, ceapă verde și este foarte sățioasă.

Iar celebrele prăjituri franţuzeşti macarons au devenit delicatese tradiţionale româneşti umplute cu spumă de vinete coapte şi acoperite cu un piure de ardei copt afumat şi praz. Mergem la un alt restaurant, unde bucătarul ne aşteaptă cu un trandafir din şuncă. 

De pe mesele de sărbotoare nu putea lipsi fasolea cu ciolan.

articolul original.

Gest inedit de Ziua României: doi pompieri din Neamț au dus Drapelul pe Toaca

1 December 2022 at 13:41
image

Doi militari din cadrul Detașamentului de pompieri Piatra Neamț au făcut un gest inedit și de Ziua Națională a României au arborat Drapelul pe cel mai înalt punct din județ și au spus „La mulți ani, România!” într-un mod aparte.

Cum muntele Ceahlău „a devenit” o bază de antrenament pentru pompierii nemțeni, dis de dimineață, Ciprian și Sami au fost să facă pregătire. Așa că, au urcat Masivul Ceahlău și au ajuns pe vârful Toaca.

S-au grăbit un pic în această dimineață și au prezentat onorul drapelului înaintea colegilor de tură.

Dragostea față de țară și locurile natale sunt calitățile pompierilor nemțeni, care sunt la datorie acolo unde este nevoie, a anunțat ISU Neamț.

Plt.adj. Grecu Mario-Ciprian și plt. Găvriluț Samuel sunt de la Detașamentul Piatra Neamț și fac parte din echipa reprezentativă a ISU Neamț care a ocupat anul acesta locul III la concursul Cel mai puternic pompier.

(G. S)

articolul original.

Brad de Crăciun de 6 metri, iluminat "la pedală" de trecători. Soluţie de criză la Budapesta: "Un compromis excelent"

30 November 2022 at 13:30
image

Bradul devine complet iluminat doar când o persoană pedalează foarte intens, ceea ce încurajează familiile cu copii să se oprească şi să facă o încercare. Bicicleta încarcă de asemenea o baterie care, alături de panouri solare, aprinde restul luminiţelor instalate de jur împrejurul acestei pieţe din Budapesta. ''Pe de-o parte, facem mişcare pe vremea asta rece. Pe de altă parte, experimentăm de cât pedalat este nevoie pentru a aprinde o instalaţie de Crăciun cu înălţimea de şase metri'', a spus Gergely Orsi, primarul districtului al doilea din Budapesta. ''Pentru noi, este un exemplu că sustenabilitatea reprezintă viitorul'', a mai spus el.

Soluţii pentru un Crăciun luminos, chiar şi în plină criză energetică

Municipalitatea pe care o conduce a decis să renunţe anul acesta la majoritatea instalaţiilor luminoase de Crăciun din cauza crizei energetice''În fiecare an, piaţa aceasta este frumos decorată. Am fi fost trişti dacă nu le-am fi avut anul acesta, dar cred că este un compromis excelent'', a spus Nora, o rezidentă locală, după ce a pedalat bicicleta sub privirile fiului ei. 

Hungarians are pedaling to light up this Christmas tree as Budapest’s local mayor applies sustainable technology to celebrate the festive season while saving on surging energy costs https://t.co/RreRZcjO2A pic.twitter.com/UE29g8uAx0

— Reuters (@Reuters)
November 29, 2022
articolul original.

Soluție inedită pentru călătorii stresați care ajung pe aeroportul din San Francisco:  terapie cu o "patrulă" formată din animăluțe

27 November 2022 at 20:18
image

"Ce adorabil!"

"El este partenerul meu! Avionul meu are întârziere."

Îmbrăcați aparte, cu ochelari de soare și accesorii colorate, membrii din Brigada Poznaşă sunt pregătiţi în orice moment să aducă zâmbetul pe buzele călătorilor cu angoase.

Jennifer Kazarian, manager: "Când am lansat programul, scopul nostru a fost să ne destresăm pasagerii. Am descoperit rapid că am găsit şi o modalitate de a ne conecta cu pasagerii noștri la nivel emoțional."

Pasagerii din aeroportul San Francisco pot să îmbrăţişeze animalele, să le dezmierde şi să se fotografieze cu ele. Nu puţini au fost călătorii care erau să piardă avionul, fascinaţi de selfie-uri cu Brigada Poznaşă. Alţii pierd noţiunea timpului când plimbă iepurele cu maşinuţa cu telecomandă.

articolul original.

Vitrinele cu povești. Magazinele din România apelează la decoratori profesioniști pentru a se pregăti de sărbătorile de iarnă

26 November 2022 at 20:07
image

O vitrină frumoasă este un spectacol în sine. Este lecţia de marketing pe care au învăţat-o comercianţii din oraşe mari precum Londra, Paris sau New York. În preajma sărbătorilor, marile magazine şi centrele comerciale transformă complet peisajul cu decoraţiuni şi instalaţii pline de strălucire.

Moda a ajuns şi în Bucureşti. Primul pas este crearea conceptului, urmată de instalarea propriu-zisă. 

Simona Rădulescu, proprietara unui magazin de decoraţiuni: "Nu este doar implementarea vitrinei, mai este planificarea. Colecţiile se comandă la începutul anului. În ianuarie am comandat colecţiile pentru Crăciunul acesta."

Simona şi-a dorit ca magazinul ei să arate ca în Occident. Aşa că a adus un designer de vitrine tocmai din Londra.

Simona Rădulescu, proprietara unui magazin decoraţiuni: "Persoana care se ocupă, designerul despre care vă vorbeam, este o persoană pe care am adus-o cu mulţi ani în urmă din afara ţării. Sigur, este o investiţie, dar este foarte importantă." 

Cu paşi timizi, meseria în sine începe să fie recunoscută. 

"Aici am optat pentru a pune nişte paltoane colorate peste o ţinută clasic-business." "Ţi-a luat mult?"

"Aici s-a lucrat o zi întreagă." 

Cele mai multe magazine, însă, aranjează vitrinele cu personalul propriu. 

Ionuţ Bursuc, director de magazin: "Este o meserie dedicată asta, dar dacă nu o faci de zi cu zi, atunci pur şi simplu ai nevoie de nişte inspiraţie, simţ estetic şi pasiune." 

Că lucrurile încep să se schimbe, o arată numărul tot mai mare de anunţuri pe platformele de recrutare.  

Ana Călugăru, PR platformă recrutare: "În acest moment sunt aproximativ 300-400 de job-uri de decoratori de vitrină pe platformă. Numărul lor este mai mare decât într-o perioadă obişnuită pentru că în acestă perioadă retailerii pregătesc intens campaniile de iarnă."

Cum reclama e sufletul comerţului, o vitrină spectaculoasă rămâne o carte de vizită care rareori va da greş.

articolul original.

(P) Aroma vieneză a cafelei Julius Meinl poate fi savurată acum în capsule 100% compostabile domestic, compatibile Nespresso®*

21 November 2022 at 12:55

Pentru Julius Meinl, inițiativele sustenabile și implicarea în protejarea mediului sunt foarte importante. De aceea, compania relansează gama de capsule 100% biodegradabile, pentru ca acestea să fie chiar mai ușor de reciclat: după utilizare, capsula se poate arunca la coșul de gunoi sau în compost, iar mediul este protejat pentru că ambalajul nu produce deloc deșeuri.

Capsulele sunt fabricate din materiale regenerabile, fără aluminiu, fiind protejate de un sigiliu special conceput pentru a conserva aroma cafelei. Iar consumatorii sunt sensibili la această valoare adăugată produsului lor preferat: la nivel global, 60% dintre clienți consideră că sustenabilitatea este un criteriu important în alegerea unui brand, iar 50% sunt convinși că un ambalaj biodegradabil este o foarte bună soluție sustenabilă.

Mai mult, iubitorii de natură sunt și premiați! În perioada 21 noiembrie 2022 – 4 ianuarie 2023, orice achiziție a unei cutii de capsule Julius Meinl îți poate aduce una dintre cele 3 excursii de două persoane la Viena, orașul în care cafeaua se servește într-un ritual unic și încântător. Mai multe detalii aici.

Gama de capsule compostabile domestic este disponibilă în 6 variante pe care le poți achiziționa din marile lanțuri de hypermarket-uri și online.

image

(P) Aroma vieneză a cafelei Julius Meinl poate fi savurată acum în capsule 100% compostabile domestic, compatibile Nespresso®*

Despre cafeaua Juliul Meinl

Ambasador al Culturii Cafenelor Vieneze care sunt parte din patrimoniul UNESCO, Julius Meinl este o cafea râșnită cu grijă în fabricile proprii, din sortimentele Arabica și Robusta provenite din regiuni recunoscute pentru calitatea boabelor: Nicaragua, Honduras, Peru, Brazilia sau America Latină. Capsulele de cafea din gama Inspresso sunt disponibile în 6 variante pline de gust și aromă, delicate și fine ca Lungo Classico, Espresso Crema și Espresso Delizioso sau intense și bogate cum sunt Lungo Forte și Ristretto Intenso. Iar Espresso Decaffeinato este alegerea ideală pentru după-amiază.

Expresso Crema

Este un amestec perfect echilibrat între boabele premium Arabica din Nicaragua și Honduras, cu o notă de Robusta asiatică. Împreună, cele două creează o capodoperă inspirată și delicată a cafelei, cu aromă plină și echilibrată.

Espresso Delizioso

Un blend unic de boabe 100% Arabica din Peru și Honduras, ce oferă o experiență senzorială generoasă de aciditate fructată delicată și un aftertaste plăcut de alune.

Lungo Classico

Un amestec unic 100% Arabica ce spune povești din Brazilia și Columbia - o adevărată epopee a originilor boabelor. Prăjirea dark și mixarea atentă rezultă în această cafea aromată, bine echilibrată, cu o cremă ușoară și fină.

image

(P) Aroma vieneză a cafelei Julius Meinl poate fi savurată acum în capsule 100% compostabile domestic, compatibile Nespresso®*

Lungo Forte

Un blend intens și bogat din boabe Arabica și Robusta ce impresionează prin aroma sa bine echilibrată, dulce și un aftertaste persistent.

Ristretto Intenso

Un amestec premium de cafea prăjită ce conţine boabe Arabica din America Latină și Africa de Est, cu un amestec din cele mai bune boabe Robusta asiatice. Melodia aromelor, precum și gustul dulce și cremos îți oferă o senzație absolută de cafea, cu o cremă fină și catifelată.

image

(P) Aroma vieneză a cafelei Julius Meinl poate fi savurată acum în capsule 100% compostabile domestic, compatibile Nespresso®*

Espresso Decaffeinato

Un sonet dulce, cu o aromă completă și un gust delicat. Amestecul este format din boabe Arabica din America de Sud și Centrală, precum și din boabe Robusta asiatice și oferă o cremă foarte bogată și catifelată.

Aroma și gustul Julius Meinl sunt păstrate intacte în capsulele 100% biodegradabile, Back-to-nature, pentru a oferi o experiență senzorială completă a cafelei vieneze.

* Această marcă aparține unei terțe părți care nu are legătură și nu este asociată cu Julius Meinl Group.

Observator » Inedit » (P) Aroma vieneză a cafelei Julius Meinl poate fi savurată acum în capsule 100% compostabile domestic, compatibile Nespresso®*
articolul original.

Mociriţa a răsunat la Hanoi, la peste 15.000 km depărtare. Pentru prima dată, o orchestră simfonică de la noi a concertat pe o mare scenă din Vietnam

20 November 2022 at 09:35
image

Una dintre cele mai vechi melodii tradiţionale româneşti, Mociriţa, răsună pe una dintre cele mai importate scene din Vietnam. S-a întâmplat la Hanoi, la peste 15 mii de kilometri depărtare de ţară. 

Sunt foarte fericită că Orchestra din Bucureşti e la Hanoi. Vă mulţumesc! 

Ea este Xuan Dinh. Omul care a ţinut cu tot sufletul ca Orchestra Simfonică București să fie oaspete special în cel mai important festival muzical din tara ei. 

Cătălin Opriţoiu, Orchestra Simfonică Bucureşti: Organizatoarea acestui eveniment este o vietnameză cu suflet de româncă, pentru că este o vietnameză care a studiat în România și a făcut doctoratul în România și a rămas extrem de legată de România.

Au cucerit Vitnamul cu limba românească

De altfel, România a rămas, se pare, în inima multor vietnamezi care şi-au luat imediat bilet la concert, dar au vrut să îi şi întâlnească pe muzicieni. Măcar pentru a-şi mai exersa limba română.

Ho Quang Loi, preşedinte Asociaţia de Prietenie Vietnam-România: Am uitat mult româneşte, dar România toată e în inima mea. Iubesc România şi poporul român aşa că aţi venit aici, fiţi bine veniţi! Foarte bine că aţi venit in Hanoi, în Vietnam. 

Cătălin Opriţoiu, Orchestra Simfonică Bucureşti: Am avut surpriza să îl găsim pe președintele Asociației româno-vietnameze, un domn care a studiat la Politehnică, în România, acum 45 de ani. A plecat de 45 de ani din România și, totuși, vorbea romanește impecabil. A zis că până la moarte el va păstra România în suflet, că este o perioada din viața lui pe care n-o va uita niciodată.

Premieră atât pentru România, cât și pentru Vietnam  

Cristina Romilă, Ambasador Republica Socialistă Vietnam: E chiar prima orchestră europeană care vine in Vietnam în ultimii 10 ani, așa că este mai mult decât o bucurie, este o onoare și este un privilegiu pentru ambasada noastră și pentru publicul vietnamez.  

Pentru că aceasta e, de fapt, misiunea artiştilor. Să facă arta lor cunoscută peste mări şi ţări şi, în felul acesta, lumea întreagă să afle, prin ei, cine e România. 

articolul original.

Un chinez, vedetă peste noapte după ce a încheiat un maraton fumând ţigară după ţigară

16 November 2022 at 20:25
image

Unchiul Chen, un atlet din Guangzhou, a devenit faimos peste noapte, după ce imaginile cu "performanţa" sa au făcut înconjurul internetului. Alergătorul a fost surprins fumând "ca locomotiva", chiar în timpul Maratonului Xin’anjiang, organizat lângă Shanghai. Bărbatul nu s-a putut abţine şi a "savurat" ţigară după ţigară, în ciuda efortului susţinut de a ajunge la linia de finish. A încheiat cursa în 3 ore şi 28 de minute şi s-a clasat pe locul 574 din peste 1.500 de competitori, relatează Independent.

Cu ţigara în gură, a alergat maraton după maraton

Imaginile au fost postate iniţial pe platforma chineză de social media Weibo, iar reacţiile nu au încetat să curgă în valuri. Fanii lui au subliniat că nu este prima oară când Chen participă la un maraton în acest stil, devenit "semnătură personală". La fel a făcut şi la Maratonul Guangzhou din 2018 sau Maratonul Xiamen din 2019, unde fotografiile stau mărturie că nu renunţă cu niciun preţ la viciul respins de majoritatea atleţilor. Atunci, a ajuns la finalul traseului în 3 ore şi 36 de minute, respectiv 3 ore şi 32 de minute. Potrivit Hong Kong Standard, unchiul Chen nu fumează decât în cadrul unor astfel de competiţii.

articolul original.

Leonidele 2022, ploaia de meteori din noiembrie. Zilele în care se văd cel mai bine stelele căzătoare

14 November 2022 at 16:49
image

În luna noiembrie a fiecărui an, Pământul ajunge prin zona prin care a trecut și cometa 55P/Tempel-Tuttle. Aceasta a lăsat în urmă cantități mari de praf ce ajung în atmosfera Pământului atunci când planeta noastră trece prin dreptul lor. 

Ploaia de ''stele căzătoare'' Leonide atinge punctul maxim pe 17-18 noiembrie 2022

Micile particule de praf intră în atmosferă cu o viteză de 71 km/s şi care, prin frecarea cu aerul, lasă în urmă dâre luminoase care durează o fracțiune de secundă. Adică ceea ce oameni spun că sunt stele căzătoare, notează Observatorul Astronomic

Orice roi de meteori nu are doar o perioada anume în care este activ, ci şi un moment de maxim. Spre exemplu, Leonidele sunt active în luna noiembrie, între 6 şi 30 noiembrie. Prin urmare, se pot observa pe cer, după ora 1 noaptea, meteori din constelația Leo. În 2022, maximul este în noaptea de 17 spre 18 noiembrie.

Cum se pot observa cel mai bine Leonidele

Cel mai bun loc pentru a urmări fenomenul astronomic este în zone fără lumină artificială, la sate sau la marginea orașelor. Fenomenele astronomice se urmăresc cel mai bine din locurile cu cer curat. Cei care aşteaptă în zonele cu cer curat pot vedea maxim 20 de meteori pe oră, iar cei care încearcă să facă acelaşi lucru din orașe ar putea avea ghinionul chiar să nu vadă nimic. 

Urmarind bolta cereasca se pot observa nu doar stelele, ci şi Calea Lactee. Lumina Leonidelor poate fi observată timp de o secundă. Ideea de stea căzătoare vine din vechime, când oamenii aveau senzaţia că respectiva lumină pică din cer. Desigur, stelele nu au cum să cadă.

Când pot fi vizibile stelele căzătoare

 • Lyridele: 21-22 aprilie;
 • Eta Aquariids: 4-5 mai;
 • Acvariidele delta sudice: 29-30 iulie;
 • Alfa Capricornidele: 30-31 iulie;
 • Perseidele: 11-12 august;
 • Orionidele: 20-21 octombrie;
 • Tauridele sudice: 4-5 noiembrie;
 • Tauridele nordice: 11-12 noiembrie;
 • Leonidele: 17-18 noiembrie;
 • Geminidele: 13-14 decembrie;
 • Ursidele: 21-22 decembrie.
articolul original.

Cum a ajuns CNAIR să ceară o măgăriță încrucișată cu un armăsar, pentru Autostrada Sibiu - Făgăraș. Constructorii, ironici

14 November 2022 at 16:17
image

Ce ar fi vrut, de fapt, oficialii din CNAIR ar fi fost un batardou - dig sau baraj (provizoriu) așezat în amonte de diverse lucrări de fundații, reparații de poduri, pentru a seca terenul pe care se fac aceste lucrări. Au cerut în schimb un bardou - hibrid obținut prin încrucișarea dintre armăsar și măgăriță (Equus hinnus).

Potrivit sursei citate, unul dintre ofertanții care ar putea intra în cursa pentru proiectarea și execuția Autostrăzii Sibiu - Făgăraș (4 loturi) a sesizat eroarea de redactare și a ironizat situația printr-o solicitare de clarificare: "Având în vedere dimensiunea extrem de redusă (200 mm) a hibridului obținut prin încrucișarea dintre un armăsar și o măgăriță (bardou), la care face referire Autoritatea Contractantă în Art. 12.25.12 din Cerinţele Beneficiarului, viitorului Antreprenor îi va fi imposibil să se conformeze acestor cerinţe".

Autostrada Sibiu - Făgăraș, 68 de km, va costa 7 miliarde de lei. Are un termen de realizare de 4 ani

Compania de Drumuri a lansat licitația pentru proiectarea și execuția celor 4 loturi ale Autostrăzii Sibiu - Făgăraș (68 km) în august, dar a suspendat-o în toamnă ca urmare a numeroaselor solicitări de clarificare pe care le-au depus constructorii. Noul termen pentru depunerea ofertelor la contractele de aproape 7 miliarde lei este 5 decembrie 2022, potrivit datelor din SEAP.

Autostrada Sibiu - Făgăraș, o investiție de aproape 7 miliarde de lei, are o durată de realizare de 4 ani. Este prima secțiune a Autostrăzii dintre municipiile Sibiu și Brașov (A3 Râșnov). Pentru secțiunea II Făgăraș – Brașov (48 km) în august 2021 CNAIR a semnat cu SEARCH contractul pentru revizuirea Studiului de Fezabilitate și Proiect Tehnic (termen doi ani), în timp ce pentru A13 Brașov – Bacău același proiectant a solicitat rezilierea contractului pentru că nu se mai poate încadra în costurile contractului.

Autostrada Sibiu - Făgăraș are 68 kilometri (cu 5 km. drum de legătură Lot 4), cuprinde 4 loturi, iar durata este de 48 de luni din care primele 12 pentru proiectare și 36 de luni pentru șantier.

articolul original.

De ce se consideră că 13 aduce ghinion? Un sociolog american explică de unde vine proasta reputaţie a numărului

13 November 2022 at 10:27
image

„În calitate de sociolog specializat în psihologie socială şi procese de grup, nu sunt atât de interesat de temerile şi obsesiile individuale. Ceea ce mă fascinează este atunci când milioane de oameni împărtăşesc aceeaşi concepţie greşită, în măsura în care aceasta afectează comportamentul pe scară largă. Aceasta este puterea lui 13”, arată profesorul.

Originile superstiţiei

Sursa reputaţiei proaste a numărulului 13 - „triskaidekafobia” - este obscură şi speculativă, dar o explicaţie ar putea fi faptul că vine după 12, care se consideră că aduce noroc, pentru că reprezintă numărul lunilor din an, numărul zeilor din Olimp, numărul semnelor zodicale şi numărul apostolilor lui Iisus. Or, 13 contrastează cu acest sentiment de perfecţiune.

Numărul 13 poate fi asociat cu unii invitaţi celebri, dar nedoriţi, la cină. În mitologia nordică, zeul Loki a fost al 13-lea care a ajuns la un ospăţ în Valhalla, unde a păcălit un alt participant să îl ucidă pe zeul Baldur. În creştinism, Iuda - apostolul care l-a trădat pe Iisus - a fost al 13-lea invitat la Cina cea de Taină.

Dar adevărul este că procesele socio-culturale pot asocia ghinionul cu orice număr. Când condiţiile sunt favorabile, un zvon sau o superstiţie îşi generează propria realitate socială, rostogolindu-se ca un bulgăre de zăpadă şi ajungând o legendă urbană pe măsură ce trece timpul.

În Japonia, numărul 9 este cel considerat ca purtând ghinion, probabil pentru că sună asemănător cu cuvântul japonez care înseamnă „suferinţă”. În Italia, este 17 numărul cu ghinion. În China, 4 sună asemănător cu „moarte” şi este evitat în viaţa de zi cu zi mai abitir decât 13 în cultura occidentală - chinezii sunt dispuşi inclusiv să plătească o taxă suplimentară pentru a evita această cifră să figureze în numărul lor de telefon mobil. Şi, dacă 666 este considerat norocos în China, mulţi creştini din întreaga lume îl asociază cu fiara malefică descrisă în Apocalipsă. Există chiar şi un cuvânt pentru frica de 666: hexakosioihexekontahexafobia, arată profesorul Barry Markovsky.

Explicaţii sociale şi psihologice

Există mai multe tipuri de fobii specifice, iar oamenii le întreţin din diverse motivaţii psihologice. Ele pot apărea în urma unor experienţe negative directe - teama de albine după ce ai fost înţepat de una, de exemplu. Alţi factori de risc pentru dezvoltarea unei fobii includ faptul de a fi foarte tânăr, de a avea rude cu fobii, de a avea o personalitate mai sensibilă şi de a fi expus la anturajul altor persoane cu fobii.

Reputaţia proastă a lui 13 ar putea fi legată de un sentiment al nefamiliarităţii. În literatura psihologică se numeşte „percepţia anomaliei”. În viaţa de zi cu zi, 13 este mai puţin obişnuit decât 12. Nu există a 13-a lună, nici o riglă de 13 centimetri şi nici a 13-a oră pe cadranul ceasului. În sine, un sentiment de nefamiliaritate nu va cauza o fobie, dar cercetările psihologice arată că oamenii preferă ceea ce este familiar şi defavorizează ceea ce nu este familiar. Asta ar face ca 13 să fie mai uşor de asociat cu atribute negative.

De asemenea, oamenii pot atribui semnificaţii întunecate lui 13 din acelaşi motiv pentru care mulţi cred în „efectele Lunii pline”. Credinţele conform cărora Luna plină influenţează sănătatea mintală, rata criminalităţii, accidentele şi alte calamităţi au fost demontate temeinic. Cu toate acestea, atunci când oamenii caută să îşi confirme convingerile, sunt predispuşi să facă unele conexiuni între factori care nu au legătură între ei. De exemplu, a avea un accident de maşină în timpul unei nopţi cu Lună plină sau într-o zi de vineri 13 face ca evenimentul să pară cu atât mai memorabil şi mai semnificativ. Odată înrădăcinate, astfel de convingeri sunt foarte greu de înlăturat, explică sociologul american.

Există apoi efectele puternice ale influenţelor sociale. Este nevoie de un sat - sau de Twitter - pentru a face ca temerile să se coaguleze în jurul unui număr inofensiv. Apariţia oricărei superstiţii într-un grup social - frica de 13, de a trece pe sub scări, de a nu călca peste o crăpătură, de a bate în lemn etc. - nu se deosebeşte cu nimic de ascensiunea unei „meme”. Deşi acum termenul se referă cel mai adesea la imagini online împărtăşite pe scară largă, el a fost introdus pentru prima dată de biologul Richard Dawkins pentru a ajuta la descrierea modului în care o idee, o inovaţie, o modă sau o altă informaţie se poate răspândi într-o populaţie. În definiţia sa, o memă este similară cu o bucată de cod genetic: se reproduce pe măsură ce este comunicat între oameni, având potenţialul de a suferi mutaţii în versiuni alternative ale sale.

Mema 13 este o simplă informaţie asociată cu ghinionul. Rezonează cu oamenii din motivele prezentate mai sus şi apoi se răspândeşte în întreaga cultură. Odată dobândită, această pseudo-cunoaştere le dă oamenilor un sentiment de control asupra relelor asociate cu ea.

Credinţe greşite, conseciţe adevărate

Grupurile preocupate de relaţii publice par să simtă nevoia de a ceda în faţa superstiţiilor populare, observă profesorul Barry Markovsky. Poate din cauza misiunii aproape tragice a navetei Apollo 13, NASA a încetat să mai numeroteze secvenţial misiunile spaţiale, numind al 13-lea zbor al navetei STS-41-G.

În Belgia, plângerile din partea pasagerilor superstiţioşi au determinat Brussels Airlines să îşi reînnoiască logo-ul în 2006. Acesta era o imagine asemănătoare unei litere "b" formate din 13 puncte. Compania aeriană a adăugat un al 14-lea. Şi, la fel ca la multe alte companii aeriene, numerotarea rândurilor în avioanele sale sare peste numărul 13.

Deoarece superstiţiile sunt în mod inerent false, ele sunt la fel de susceptibile de a face mai mult rău decât de a face bine - luaţi în considerare de exemplu numai prejudiciile în domeniul sănătăţii.  „Mi-ar plăcea ca organizaţiile influente - poate chiar şi companiile de ascensoare - să avertizeze mai degrabă publicul cu privire la pericolele pe care le implică agăţarea de credinţe false decât să continue să le legitimeze”, conchide sociologul Barry Markovsky.

articolul original.

Trenul plutitor, cea mai mai râvnită atracţie turistică din Thailanda. Biletele au fost epuizate până după Revelion

12 November 2022 at 11:45
image

Nivelul ridicat al apei de anul acesta dă impresia pasagerilor că trenul pluteşte pe suprafaţa albastră a râului Pa Sak. Călătoria cu trenul durează o zi întreagă şi include mai multe opriri, inclusiv una de 20 de minute, chiar deasupra râului. Trenul funcţionează doar în weekenduri, din noiembrie, până în februarie, iar anul acesta, biletele au fost epuizate până după Anul Nou.

articolul original.

Această mămică a schimbat numele fiului ei, la doar 6 luni de când l-a născut. Cum îl botezase inițial

11 November 2022 at 13:34

Jennifer este o femeie de 32 de ani din California, Statele Unite ale Americii, care s-a decis să-i schimbe numele celui de-al doilea copil, după ce prietenele sale au ironizat-o. Cel mic avea deja șase luni, dar mama lui nu se mai simțea confortabil când îl striga. Ca urmare, a ales să-l redenumească Luke. 

Venirea pe lume a celui de-al doilea copil a fost un moment dificil pentru Jennifer. Atât ea, cât și soțul ei, își pierduseră inspirația. Ca urmare, cei doi au căutat pe Internet, prin liste, sugestii și au găsit un prenume inedit care li s-a părut potrivit. La doar șase luni după aceea, mămica a început să regrete decizia și i-a schimbat numele celui mic în „Luke”.

„M-am gândit că se va potrivi când s-a născut, dar după câteva luni m-am luptat cu asta. Asistenta de la maternitate mi-a spus că mai mulți dintre prietenii ei au spus că băiețelul ar putea fi agresat și poreclit „a–”. Oamenii au sugerat că ar putea fi hărțuit dacă era scurtat la „A–” când va fi mai în vârstă și am început să mă prefac că nu auzeam oameni întrebându-i numele”, a spus Jennifer.

Ce nume îi alesese mămica lui Luke atunci când îl botezase. Ce semnificație are

Inițial, pe Luke îl chema Aspen, acesta fiind prenumele dat la botez, ales de pe Pinterest. La o distanță de aproximativ șase luni, Aspen a devenit Luke, acesta fiind un prenume mult mai des întâlnit în Stelele Unite ale Americii.

„Am început să mă simt foarte inconfortabil spunând Aspen cu voce tare, deoarece pur și simplu nu părea să i se potrivească. Cu primul nostru copil eram foarte hotărâți pe un nume, dar cu al doilea ne-am chinuit să-l găsim pe cel potrivit și tocmai ne-am hotărât pe Aspen, după ce l-am văzut pe o listă Pinterest de nume”, a mărturisit mama lui Luke, fost Aspen. 

Luke, bebelușul căruia mama i-a schimbat numele la șase luni. Sursă foto: Intagram

Alegerea noului nume a fost dată și de semnificația sa profundă, așa cum a dezvăluit Jennifer:

„Amândurora ne-a plăcut foarte mult numele Luke și am aflat că înseamnă „lumină”. Luke știe că a fost numit Aspen timp de șase luni. Este o parte distractivă a poveștii lui”, a spus mămica. 

articolul original.

"Fierbe" Dunărea la Galați. Nori de abur s-au ridicat deasupra apei, din cauza schimbării bruşte de temperatură

10 November 2022 at 08:09
image

Joi dimineaţă, la Galaţi, au fost cel mult 6 grade Celsius, în timp ce apa Dunării a fost mult mai caldă. De obicei, în această perioadă a anului, apa fluviului are în jur de 15 grade.

Diferenţa de temperatură provoacă formarea aburilor pe fluviu şi oferă senzaţia că Dunărea dă în clocot. Fenomenul nu reprezintă un pericol pentru navigaţie, iar autorităţile fluviale nu sunt nevoite să ia măsuri speciale. La fel ca în perioadele cu ceață, navigatorii de pe Dunăre utilizează radarul care indică eventualele obstacole.

"Fierbe" Dunărea. Explicația fenomenului spectaculos

„Fenomenul apare atunci când diferența dintre temperaturile din timpul zilei și cele din timpul nopții sunt mari. Este ca o evaporare, ca o ceață. Acest fenomen apare dimineața și poate ține până în jurul prânzului, când se ridică soarele. Este într-adevăr spectaculos. Apare îndeosebi în această perioadă, când temperatura apei scade. Astăzi, de exemplu, temperatura apei este de 14, 5 grade. Pentru navigație, nu este periculos, dar se recomandă să se desfășoare cu atenție, să se folosească semnalele sonore”, a declarat Dorian Dumitru, specialist în navigație și fost director al Administrației Fluviale a Dunării de Jos, potrivit Mediafax.

Navigatorii mai spun că fenomenul are loc de două, trei ori pe an, în special toamna şi iarna.

articolul original.

"Legendă" pe 3 roți din anii '50, la sediul RAR din Calea Griviței

8 November 2022 at 12:32
image

Reprezentanții Registrului Auto Român susțin că scuterul este o legendă a autovehiculeor pe trei roți.

"La sediul R.A.R. din Calea Grivitei am avut plăcuta surpriză să întâlnim o legendă „micro” a autovehiculelor pe trei roți, un Messerschmitt KR175. Este prima variantă Kabinenroller (în traducere adaptată - scuter cu cabină - n.r.) a celebrului constructor german de avioane din al Doilea Război Mondial, care și-a făcut debutul în 1953, urmând ca în 1956 să fie înlocuit cu varianta KR200", au explicat reprezentanții RAR pe pagina de Facebook.

Scuterul cu 3 roți Messerschmitt KR175 poate atinge viteza de 80 km/h

"Denumirea scuterului vine de la motorul său unicilindru de 175 cmc, în doi timpi, care dezvoltă 11 CP și un cuplu motor maxim de 12,75 Nm. Are două roți directoare în față și una singură în spate care face și tracțiunea, iar după spusele constructorului poate să atingă viteza maximă de 80 km/h. Un detaliu important pentru modelul de față este că vopseaua este cea autentică", au precizat reprezentanții RAR.

articolul original.

Un diamant roz de 35 de milioane de dolari, în formă de pară, vedeta unei licitaţii din Geneva

8 November 2022 at 06:07
image

În formă de pară, diamantul de peste 18 carate este estimat la o sumă ce poate ajunge şi la 35 de milioane de dolari. Organizatorii spun că numărul caratelor reprezintă prosperitatea, iar persoana care îl va achiziţiona va avea mult noroc.

Este al doilea cel mai mare diamant roz scos la licitaţie, iar primul a fost vândut cu peste 50 de milioane de dolari. Cu o valoare de aproape 3 milioane de per carat, diamantul a ocupat şi un binemeritat loc în Cartea Recordurilor.

articolul original.

Au dansat "găina", costumate în poliţiste. Cum au ţopăit două infirmiere din Vaslui îmbrăcate în uniforma Poliţiei la nunta colegei lor

6 November 2022 at 19:23
image

Potrivit surselor Vremea Nouă, evenimentul a avut loc sâmbătă seara, la un restaurant din municipiul Vaslui, iar sărbătoriții au fost un cuplu din Brodoc, care ar fi împlinit 25 de ani de căsnicie. Printre invitați s-au aflat mai mulți angajați ai Spitalului Județean de Urgență Vaslui, însă două infirmiere s-au făcut cu adevărat remarcate spre finalul petrecerii, când au intrat în sală îmbrăcate în polițiste, nu pentru a amenda pe cineva sau pentru a pune invitații să sufle în etilotest, ci pentru a dansa găina.

Timp de aproximativ 5 minute, cele două femei au țopăit prin fața sărbătoriților și chiar au reușit să smulgă câteva bancnote din mânile acestora, punând astfel într-o lumină proastă imaginea Poliției Române. Chiar dacă cele două infirmiere nu s-au folosit de această calitate oficială, care implică exercițiul autorității de stat, ele trebuiau să aibă în vedere că uniforma de poliție nu poate fi purtată în orice împrejurare și de către oricine.

Regulamentul interzice purtarea neautorizată a uniformei

Regulamentul pentru compunerea și portul uniformelor de poliție, dar și Regulile pentru aplicarea normelor privind echiparea polițiștilor interzic „purtarea, în orice situație, de către persoane neautorizate a uniformei de poliție sau a unor articole din compunerea uniformelor de poliție. Nerespectarea regulilor referitoare la ținută și portul uniformei de poliție atrage răspunderea juridică a polițistului, în condițiile legii”.

IPJ Vaslui a demarat o anchetă

În "horă" a intrat și Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui, care urmează să stabilească cum au ajuns cele două petrecărețe în posesia uniformelor de poliție.

„Cu privire la postarea apărută în spațiul public, pe o rețea de socializare, Compartimentul de Relații Publice din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui este abilitat să comunice următoarele: cele două persoane prezentate nu sunt angajate ale Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui. Conducerea Inspectoratului de Poliție Județean Vaslui a dispus efectuarea de verificări urmând ca, la finalizarea acestora, sa fie dispuse măsuri legale”, a declarat Bogdan Gheorghiță, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

articolul original.

Campionat Mondial de preparare a Coctailurilor, în Cuba. S-au strâns barmani din peste 60 de țări

6 November 2022 at 11:01
image

În prima zi, concurenţii au fost întâmpinaţi cu un concert de muzică latino iar băuturile le-au fost preparate de conducătorii Asociaţiei Internaţionale a Barmanilor. Aceştia s-au declarat încântaţi că evenimentul are loc din nou, după trei ani de întrerupere din cauza pandemiei.

Cuba este renumită pentru romul său şi câteva reţete celebre de coctail a căror tradiţie s-a păstrat şi sub regimul comunist. Iar pentru barmanii din toată lumea, campionatul este nu atât o întrecere, cât un prilej de a se întâlni şi de a schimba impresii despre pasiunea lor comună. 

articolul original.
❌