ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

PwC: Investitorii imobiliari au așteptări mai pesimiste pentru 2023 decât aveau pentru anii de pandemie

PwC: Investitorii imobiliari au așteptări mai pesimiste pentru 2023 decât aveau pentru anii de pandemie

Investitorii imobiliari din Europa sunt pesimiști în ceea ce privește evoluția sectorului în 2023 și estimează că prețurile ridicate ale energiei și o recesiune vor duce la scăderea gradului de ocupare și a chiriilor, chiar și în sectoarele anterior solide, și implicit la reducerea profiturilor și a investițiilor, se arată în cel mai recent raport al companie de PwC.

Potrivit sursei citate, o redresare în sectorul imobiliar nu este probabilă mai devreme de începutul anului 2024.

”Izbucnirea războiului în Ucraina și consecințele acestuia aduc un nou val de pesimism în rândul investitorilor europeni din sectorul imobiliar, după ce ieșirea din criza sanitară le-a dat pentru scurt timp încredere. Liderii din industrie anticipează că 2023 va fi un an dificil, în care lichiditățile vor scădea, pe o piață în care volumul investițiilor, chiriile și gradul de ocupare vor fi din ce în ce mai mici.

Îngrijorările legate de inflație, ratele dobânzilor și evoluția economică sunt în creștere față de anul trecut când deja începeau să alarmeze mediul de afaceri. Oportunitățile de creștere și de obținere a unui randament bun al investițiilor există în continuare, dar ecuația a ceea ce reprezintă o afacere bună s-a schimbat din nou", a declarat Francesca Postolache, Partener, PwC România.

Disponibilitatea capitalului pentru investiții în 2023 a ajuns la cel mai mic nivel de la criza financiară globală din 2008, fiind preconizată o scădere puternică a activității de dezvoltare, după o încetinire în 2022.

Pesimismul privind evoluția pieței reiese și din intenția scăzută a respondenților de a achiziționa proprietăți imobiliare: 51% dintre participanții la sondaj se așteaptă să fie cumpărători neți de active imobiliare în 2023, în scădere față de anul trecut (59%). Datele sunt mai pesimiste chiar și față de cele din 2020, când 55% dintre participanții la sondaj declarau că intenționează să achiziționeze proprietăți imobiliare în 2021.

Dincolo de incertitudinea generală pentru viitorul apropiat, investitorii semnalează și alte motive de îngrijorare cu privire la evoluția sectorului. Astfel, 92% dintre respondenți arată că disponibilitatea resurselor și costurile de construcție sunt principalele lor îngrijorări pentru 2023, cât și pentru următorii 3-5 ani, pe fondul deficitului de materiale și al forței de muncă, precum și a presiuni inflaționiste. Alte îngrijorări enunțate se referă la creșterea economică europeană (76%), dobânzi (73%) și evoluția economică globală.

Totuși, anul 2023 ar putea să aducă și oportunități pentru investitorii bine capitalizați, atât pentru achiziții, având în vedere scăderea evaluărilor, cât și pentru dezvoltări viitoare, fiind așteptată o scădere a prețurilor la terenuri, dar și un declin accentuat al concurenței între dezvoltatori.

Sectorul rezidențial rămâne cel mai stabil

Sectorul rezidențial rămâne în topul preferințelor fiind considerat mult mai stabil din perspectiva veniturilor decât sectoarele comerciale. Totuși, creșterea bruscă a costurilor de construcție și a costurilor forței de muncă afectează și dezvoltatorii rezidențiali, limitând oferta în contextul în care cererea rămâne ridicată.

Deloc surprinzător, infrastructura pentru energie nouă rămâne în topul sectoarelor promițătoare, pe fondul uneia dintre cele mai mari provocări globale - tranziția către energia verde. Aceasta este urmată de sectorul de life sciences (cercetare/dezvoltare în domeniul farmaceutic, alimentar, biotehnologie, etc) și de centrele de date. Contrar ediției de anul trecut, logistica a coborât în clasamentul general de pe locul al treilea pe locul al optulea, în timp ce se remarcă un interes crescut pentru o serie de subsectoare cu o componentă socială (cămine pentru bătrâni, case sociale, etc).

articolul original.

Piața rezidențială din Capitală a rezistat în 2022, dar în 2023 nu va mai putea ține pasul

Piața rezidențială din Capitală a rezistat în 2022, dar în 2023 nu va mai putea ține pasul

Piața rezidențială din Capitală a rezistat în 2022 în pofida dificultăților macroeconomice și geopolitice din zonă, dar anul viitor va aduce o scădere a livrărilor și tranzacțiilor de locuințe, în condițiile în are piața nu mai poate susține ritmul în care s-a dezvoltat în ultimii ani, se arată într-o analiză a companie de consultanță imobiliară SVN România.

Potrivit sursei citate, anul 2022 se va încheia, cel mai probabil, cu marcarea unor noi rezultate record pe piața rezidențială din București și împrejurimi din punct de vedere al numărului de case și apartamente vândute, cât și, posibil, din punct de vedere al numărului de locuințe finalizate.

Astfel, peste 52.000 de locuințe au fost vândute în București și împrejurimi în primele zece luni din acest an, cu 9,16% mai mult comparativ cu rezultatul din perioada similară a anului trecut, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară. 2021 a fost de altfel cel mai bun an din istoria modernă a pieței rezidențiale din România, cu o creștere de 37% a numărului de locuințe vândute în Capitală și împrejurimi față de 2020, care la rândul său s-a încheiat cu o creștere de 5,3% față de 2019.

Concomitent, peste 27.000 de noi locuințe se aflau la începutul acestui an în construcție în București și zonele limitrofe potrivit datelor SVN Romania, acesta fiind cel mai mare număr din istoria recentă, anul curent putând să aducă astfel un nou record de livrări în cea mai mare piață rezidențială regională din țară. Cele mai recente date publicate de Institutul Național de Statistică arată că în primele șase luni din 2022 au fost finalizate cu 14,7% mai multe locuințe în regiune față de perioada similară din 2021.

2023 va aduce o scădere a livrărilor și tranzacțiilor de locuințe

Potrivit reprezentanților SVN România, deși anul 2022 a rezistat în pofida contextului nefavorabil, anul viitor va aduce o încetinire a ritmului din ultimii ani ai pieței rezidențiale.

2022 a fost un nou an foarte bun pentru piața de profil, în ciuda contextului general nefavorabil, a creșterii constante a ratei inflației și a dobânzilor bancare și a estimărilor constant negative. 2023 ar urma să aducă, cel mai probabil, o reducere a numărului de locuințe noi care se vor finaliza în București și împrejurimi și implicit mai puține tranzacții, ținând cont și că baza de raportare este reprezentată de recorduri absolute. Cumulat, ultimii trei ani au adus o creștere cumulată de peste 53% a numărului de locuințe vândute iar rezultatul din 2023 trebuie analizat în acest context”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Andrei Sârbu, CEO SVN Romania.

Rezultatele din 2022 au fost obținute într-un context în care accesibilitatea cumpărării unei noi locuințe s-a menținut la un nivel satisfăcător potrivit indicelui de profil calculat de către SVN Romania pe baza prețurilor medii și a statisticilor referitoare la salariul mediu la nivel național.

Astfel, în luna septembrie a acestui an erau necesare 103,8 salarii medii (8,6 ani) la nivel național pentru a cumpăra un apartament nou cu două camere (50 de metri pătrați utili) în București, comparativ cu 102,3 salarii medii (sau 8,5 ani) în septembrie 2021, marcând o depreciere de 1,5% în ultimele 12 luni marcate un context extrem de nefavorabil.

Pentru ultimele 12 luni a fost luată în calcul o majorare de preț de aproximativ 16% pe segmentul nou, o creștere salarială de 13,8% la nivel național, în timp ce cursul de schimb leu-euro s-a menținut stabil. Valoarea actuală a indicelui SVN este de aproape patru ori mai mică comparativ cu vârful înregistrat în 2008, când erau necesare 393 de salarii medii (aproape 33 de ani) pentru a cumpăra același apartament în București. Statisticile oficiale mai arată că peste 50% dintre tranzacțiile din regiune sunt realizate exclusiv din surse proprii, fără a apela la o finanțare bancară.

articolul original.

Avantajele când cumperi un set de mobilă pentru living

Avantajele când cumperi un set de mobilă pentru living

Plănuieșți să-ți amenajezi de la zero toată sufrageria? Cauți ba o canapea somptuoasă, ba o masă cu multe scaune? Nu reușești să le potrivești nicicum ca să pară din același film? Dacă îți dorești o mobilă sofisticată și asortată, este mai avantajos să cumperi un set de mobilier din mai multe piese. Nu ești convins că este cea mai bună variantă și crezi că te va costa o avere? Noi îți venim în ajutor cu sfaturi despre cum să îți găsești mobilierul de living ideal.

Mobilă sufragerie

Sufrageria este cea mai importantă cameră din casă, în special pentru o familie numeroasă. Este locul unde primim oaspeții și de aceea trebuie să arate impecabil. Uneori, chiar când găsim două piese din aceeași tematică, sunt detalii care fac diferența și strică peisajul. De ce să te chinui să comanzi mobilă din mai multe locuri diferite și să faci un plan cum să le potriveșți în livingul tău când poți achiziționa un set de mobilier special pentru sufragerie? Îți vom prezența care sunt beneficiile atunci când alegi un set și nu optezi pentru piese separate.

Set mobilă living

Când pui ochii pe o canapea opulentă, este greu să o asortezi cu restul mobilierului, ca masa sau servanta. Rareori găsești și fotolii și scaune din același model. Pentru un aer regal, este necesar că toată mobila să fie din același peisaj și în culori potrivite. Dacă alegem ca fotoliul sau colțarul să fie într-o nuanță puternică, restul mobilei trebuie să fie în nuanțe calde, liniștite și toate piesele la fel, altfel distragem atenția de la piesa centrală, cea în culoarea îndrăzneață. Aici intervin seturile de mobilă de living, care te asigură că toată mobilă este pe aceeași linie. Cu toții suntem mândri când ne cumpărăm mobilă nouă în casă și abia așteptăm să le-o arătăm rudelor, dar nu am vrea ca primul lucru pe care îl spun oaspeții să fie ,,nu prea se potrivește mobila una cu cealaltă”, nu-i așa?

Set canapea și fotolii

Cel mai important lucru când alegem un set de canapea cu taburete sau cu fotolii este materialul. Dacă fotoliul este de catifea, nu poți alege o canapea din piele, pentru că diferența deranjează ochiul și îți distrage atenția de la model. În plus, nefiind din același material, nu vor rezista în timp la fel de mult amandouă. În situația aceasta ce putem să facem, când le-am cumpărat separat cu mult timp în urmă? Poate nici nu mai există acel model în magazinul respectiv. Varianta ideală este setul de canapea cu fotolii sau taburete, deoarece respectă aceleași culori, același material și rezistă la fel de mult. De obicei, magazinele care vând seturi de mobilier, îți vând și separat aceleași piese.

Masă cu scaune living

Mesele în familie sunt experiențe unice și rămân întipărite în minte, însă când familia este numeroasă, grija este ca toată lumea să aibă loc la masă. Gândește-te în ce parte a livingului vrei să stea masa și măsoară spațiul disponibil. Ia în considerare că, pentru întrunirile în familie de sărbători, trebuie să ai măcar opt locuri la masă. În general, mesele așa mari sunt fixe și solide, însă poți opta și pentru o masă extensibilă dacă nu îți permite spațiul și nu o folosești zilnic. Este ideal ca masă să fie lungă, ca să ai suficient loc între scaune.

Dacă îți doreșți să vă strângeți cu toții într-un cadru de poveste, alege o masă în culori elegante și puternice, ca negru, albastru închis, roșu sau lemn în culori închise. Aceste nuanțe inspiră putere și intimitate. În plus, poți opta ca masa să aibă deasupra și un strat de sticlă, prin care să se vadă un model interesant. În cazul în care folosiți masa în viața de zi cu zi și nu doar ,,la zile mari”, poți alege și un model de lemn mai deschis la culoare, precum wenge, sau culori clasice ca bej, alb sau nuanțe pastelate. Cele mai sofisticate mese sunt cele cu încastrații, mai ales în picioare, în diverse modele. Acele picioare pot fi vopsite în culori elegante, ca negru, auriu sau argintiu.

Un alt aspect important pentru o masă de calitate este materialul. Lemnul este cel mai potrivit material, dar te poți orienta și spre plastic dur, pal, mdf sau metal, în funcție de tematica pe care ai ales-o pentru sufragerie.

Important este să îți alegi mobilierul de living care ți se potrivește și care te ajută să te relaxezi după o zi lungă de muncă, alături de familie și prieteni.

articolul original.

Genesis Properties a instalat 1.000 de panouri solare în complexul de birouri YUNITY Park din Capitală

Genesis Properties a instalat 1.000 de panouri solare în complexul de birouri YUNITY Park din Capitală

Genesis Property a finalizat cel mai mare proiect de energie regenerabilă într-un complex de birouri, în YUNITY Park, fostul Novo Park, din Capitală, ce va asigura o capacitate de producție între 650 - 680 MWh/an.

Proiectul a constat în instalarea a mai mult de 1.000 de panouri fotovoltaice pe o suprafață de peste 4.000 mp, în regim de prosumator, pe acoperișurile clădirilor de birouri din cadrul YUNITY Park (Novo Park) din nordul Bucureștiului, în urma unei investiții de 1 milion de euro.

Acest proiect face parte dintr-o serie amplă de inițiative de dezvoltare sustenabilă ale Genesis Property prin care va transforma YUNITY Park într-un concept nou de real estate, ce va redefini viitorul modului de lucru și de viață urbană. Genesis Property, primul grup imobiliar din țară care a devenit semnatar al Pactului Global al Națiunilor Unite (UN Global Compact) privind drepturile omului, munca, lupta împotriva schimbărilor climatice și protecția mediului, și-a propus să reducă la net zero emisiile de carbon până în anul 2040.

Reducerea impactului asupra mediului înconjurător devine o preocupare tot mai importantă pentru angajații români, în contextul preocupărilor legate de schimbările climatice, iar așteptările privind măsurile „verzi” cresc, așa cum arată un sondaj inițiat în primăvara acestui an de Genesis Property, în rândul a 1.180 de angajați din toată țara. Astfel, angajații consideră că măsurile de protecție a mediului din clădirile și complexurile de birouri și locuințe sunt foarte importante, iar 70% dintre aceștia se așteaptă la o abordare sustenabilă și la mai multe inițiative pentru mediu.

YUNITY Park a fost gândit încă din faza de proiectare în deplină concordanță cu cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă ale ONU și este conceput cu multiple măsuri și inițiative care contribuie la reducerea impactului asupra mediului și crearea unei destinații „verzi”. Unele dintre acestea vizează în mod special atât creșterea eficienței energetice, cât și asigurarea unor surse sustenabile de energie.

„Reducerea impactului asupra mediului este o prioritate integrată perfect în strategia companiei noastre și ține cont de cerințele angajaților care lucrează în spațiile de birouri administrate de noi. De aceea și misiunea strategică a Genesis Property este construită în jurul obiectivelor de a reduce impactul asupra mediului înconjurător și dependența de combustibilii fosili, iar eficiența energetică și energia solară sunt piloni esențiali ai acesteia.

Facem un prim pas înainte în efortul de aliniere al actualului concept NZEB (nearly Zero-Energy Building) către clădirile cu emisii zero (ZEB), aliniind astfel cerința de performanță energetică din actuala Directivă de Eficiență Energetică a Clădirilor cu obiectivul UE pe termen lung de neutralitate climatică. YUNITY Park este gândit ca un exemplu de sustenabilitate pentru viitor, nu doar pentru provocările din prezent”, a spus Ioan Bejan, Director de Sustenabilitate, Genesis Property.

De asemenea, Genesis Property a efectuat o evaluare detaliată a clădirilor și a zonei adiacente YUNITY Park și a identificat un set suplimentar de măsuri pentru a reduce și mai mult consumul de energie, chiar dacă toate clădirile se încadrau deja în cea mai ridicată clasă de eficiență energetică - clasa A.

Cele 1.080 panouri fotovoltaice instalate pe clădirile din YUNITY Park vor produce între 650 - 680 MWh/an, în funcție de condițiile atmosferice. Alte măsuri în curs de implementare includ: iluminatul interior și exterior cu tehnologia LED, modernizarea unor echipamente și instalații de încălzire și răcire pentru reducerea consumului, introducerea de senzori pentru un management mai eficient al utilităților și diminuarea risipei.

Astfel, eficiența energetică a fost tratată ca o sursă de energie în sine, înainte de a lua în considerare și a decide orice alte investiții, conform principiului „Energy Efficiency First”, recomandat de Comisia Europeană.

articolul original.

Orădenii de la Prima Development construiesc un complex de 482 de apartamente în nordul Capitalei

Orădenii de la Prima Development construiesc un complex de 482 de apartamente în nordul Capitalei

După două proiecte în zone centrale ale Capitalei, Boemia Apartments și Core Timpuri Noi, orădenii de la Prima Development Group dezvoltă încă un proiect rezidențial în București, denumit Prima Vista, care va include sute de apartamente.

Dezvoltatorul a anunțat că a demarat noul proiect rezidențial în zona de nord a Bucureștiului, amplasat pe Șos. Fabrica de Glucoză, pe un teren de 12.000 mp. Complexul cu 482 de apartamente este cel mai ambițios proiect al dezvoltatorului orădean pe piața bucureșteană și propune un ansamblu imobiliar ce se diferențiază prin funcționalitate și concept arhitectural.

„Toate apartamentele complexului Prima Vista au fost gândite pornind de la experiența locuirii. Ne-am consultat cu cei mai buni specialiști în arhitectură și design de interior, pentru că vrem să oferim locatarilor nu numai clădiri care arată bine, ci și confortabile, cu dotări inteligente și funcționalități exact acolo unde e nevoie de ele”, a declarat Adrian Stoichină, COO Prima Development Group.

(Sursa foto: Prima Development Group)

Ansamblul Prima Vista va fi format din 4 clădiri cu câte 10 etaje conectate între ele prin clădiri cu regim de înălțime mai mic, de 2 etaje, și va oferi rezidenților locuințe care răspund unei game variate de necesități: de la studiouri, la apartamente cu 2, 3, 4 camere, dar și penthouse-uri.

Construite cu atenție la detalii și materiale de calitate premium, cu suprafețe vitrate mari ce vor permite rezidenților să se bucure de priveliștea oferită de poziționare, Prima Vista are toate premisele să devină proiectul de referință al dezvoltatorului pe piața bucureșteană.

(Sursa foto: Prima Development Group)

Dotate cu sisteme Smart Home, cu centrale individuale de ultimă generație, încălzire prin pardoseală și alte tehnologii inteligente, apartamentele complexului permit o economie de energie de până la 25%. De asemena, terasele spațioase și balcoanele cochete pot fi folosite pentru momente de relaxare, cine cu familia și prietenii sau pentru munca de acasă.

În complex vor exista și spații comerciale cu acces la serviciile necesare zi de zi, precum magazine, cafenea sau farmacii, sau spații destinate rezidenților care vor să-și mute afacerea mai aproape de casă.

(Sursa foto: Prima Development Group)

La distanță de cel mult 15 – 20 de minute de mall-uri, centre medicale, parcuri, restaurante și baruri, clădiri de birouri, grădinițe, școli și săli de sport, PRIMA Vista va avea două grădini private amenajate de cei mai apreciați proiectanți peisagiști din România și la finalizare va fi proiectul rezidențial cu cel mai mare număr de stații de încărcare de tip fast-charge pentru mașinile electrice din Capitală, cu peste 60 de locuri de parcare echipate cu astfel de stații.

articolul original.

Nicuşor Dan: Bucureştiul este atractiv pentru mediul de afaceri şi are nevoie de o dezvoltare urbană coerentă

Nicuşor Dan: Bucureştiul este atractiv pentru mediul de afaceri şi are nevoie de o dezvoltare urbană coerentă

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, afirmă că Bucureştiul este atractiv pentru mediul de afaceri şi are nevoie de o dezvoltare urbană "coerentă, legală şi eficientă din punct de vedere al mobilităţii".

Edilul a vizitat Târgul Naţional Imobiliar care are loc la Palatul Parlamentului, unde dezvoltatorii imobiliari îşi prezintă ofertele.

"Capitala reprezintă în continuare o piaţă atractivă pentru mediul de afaceri şi reiterez faptul că Bucureştiul are nevoie de o dezvoltare urbană coerentă, legală şi eficientă din punct de vedere al mobilităţii. Este nevoie de un parteneriat real între autoritatea publică şi dezvoltatorii imobiliari şi este esenţial ca noile zone rezidenţiale să includă şi infrastructură de transport, spaţii publice, grădiniţe sau şcoli", a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

articolul original.

Nicușor Dan: Blocul Rosenthal va fi consolidat seismic. Proiectul este finanțat prin PNRR cu 41 mil. lei

Nicușor Dan: Blocul Rosenthal va fi consolidat seismic. Proiectul este finanțat prin PNRR cu 41 mil. lei

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că blocul Rosenthal, o clădire istorică ridicată în anul 1938, va fi consolidat seismic cu finanțare din PNRR, bugetul alocat fiind de peste 41 milioane de lei.

„Proiectul, depus de Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), vizează şi renovarea energetică moderată a clădirii publice situată în Calea Victoriei nr. 22-24.

Valoarea finanțării aprobate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației este de 41.434.452,34 lei, iar perioada de implementare este de 40 de luni de la semnarea contractului de finanțare”, a scris primarul pe pagina sa de Facebook.

Blocul Rosenthal, așa cum este cunoscut, a fost construit după planurile lui Radu Dudescu, la acea vreme arhitectul șef al Băncii Naționale a României. Timp de 30 de ani a găzduit “Casa de Pensiuni, Împrumuturi și Ajutoare” a angajaților BNR. Din anul 1968, a fost sediul Băncii Române de Comerț Exterior. După 1999, imobilul a rămas în paragină.

Imobilul a fost printre primele din București care avea prăvăliile retrase de la bulevard și care a permis trecătorilor să circule pe sub coloane. Numele l-a căpătat de la magazinul cu porțelanuri de lux Rosenthal pe locul căruia a fost ridicată clădirea.

Clădirea din Calea Victoriei nr. 22-24, sector 3, are regimul de înălțime S1+S2+P+8E și este inclusă în Lista Monumentelor istorice la poziția 2192, cod LMI B-II-m-B-19848.

Potrivit anunțului primarului Nicușor Dan, după consolidarea seismică şi renovare energetică, imobilul va avea destinația de clădire administrativă pentru desfășurarea de activități cu specific administrație publică.

articolul original.

Sustenabilitate în sectorul imobiliar

Sustenabilitate în sectorul imobiliar

Potrivit raportului întocmit de ONU pentru Mediu și Agenția Internațională pentru Energie, construcțiile și domeniul imobiliar în general, sunt responsabile pentru 39% din totalul emisiilor de carbon din lume, emisiile operaționale (de la energia utilizată pentru încălzirea, răcirea și iluminarea clădirilor) reprezentând 28%. Diferența de 11% provine din emisiile de carbon încorporate, sau așa-numitele emisii „în avans”, care sunt asociate cu materialele utilizate și procesele de construcție derulate de-a lungul întregului ciclu de exploatare a clădirii.

Impactul semnificativ al construcţiei şi operării clădirilor asupra mediului este un element care trebuie luat în calcul pentru dezvoltarea sustenabilă. Cu ocazia Zilei Sustenabilității, Garanti BBVA şi-a propus să contribuie la creșterea gradului de conștientizare privind impactul benefic al dezvoltarii sustenabile a sectorului imobiliar de calitate şi pe baze sustenabile, la nivel național, în parteneriat cu Romania Green Building Council (RoGBC).

Sustenabilitatea este una dintre priorităţile majore stabilite la nivelul celor mai multe organizaţii, în ultimul deceniu, ceea ce a condus şi la remodelarea modelelor de afaceri. În sectorul imobiliar, această tendință este deja foarte vizibilă, cumpărătorii de locuințe și dezvoltatorii manifestând un interes sporit pentru clădirile verzi, care oferă un nivel ridicat de confort și calitate, precum și costuri mai mici de mentenanţă pentru ocupanți.

Garanti BBVA și Romania Green Building Council și-au unit forțele în urmă cu câțiva ani pentru a susține și promova responsabilitatea față de mediu și eficiența energetică pe parcursul ciclului de viață al unei clădiri, de la construcție şi până la faza de exploatare. Prin acest parteneriat, Garanti BBVA și RoGBC își propun să promoveze produse financiare inovatoare și sustenabile, concentrarea băncii pe finanțarea verde fiind o prioritate constantă, în conformitate cu angajamentul său ca grup financiar față de sustenabilitate.
Reprezentanții celor două organizații au împărtășit publicației wall-street.ro opiniile lor pe această temă.

Care sunt criteriile de încadrarea a unei construcții în categoria locuințelor verzi?
Steven Borncamp, fondatorul RoGBC, a rezumat principalele criterii de clasificare a unei clădiri ca fiind conformă cu „standardele Green Homes”: aceste case oferă un nivel înalt de calitate, confort și viață sănătoasă pentru ocupanți, minimizând sau eliminând în același timp impactul negativ asupra mediului al construirii și exploatării acelei clădiri. Un avantaj deosebit de important în zilele noastre este că aceste clădiri verzi consumă mult mai puțină energie, reducând astfel costurile lunare pentru ocupanți. „Puteți, de fapt, să cumpărați o casă mult mai bună, cu mai puține costuri lunare. Alte beneficii includ spații mai productive, plăcute și sănătoase în clădire. Acest lucru era important și înainte de pandemie, însă această criză ne-a concentrat atenția asupra necesității unei mai bune calități a aerului din interior, ventilației, iluminării naturale, acusticii mai bune, designului mai eficient al spațiului etc. Toate acestea fac parte din caracteristicile unei clădiri verzi, împreună cu multe alte beneficii”, a declarat Steven Borncamp.
Potrivit Borncamp, consumatorul român a dezvoltat un interes crescut și apreciere pentru clădirile verzi, ceea ce duce și la o nevoie tot mai mare de soluții de finanțare pentru achiziționarea, dotarea și dezvoltarea acestora.

Cum ați descrie rolul sistemului bancar în sprijinirea finanțării verzi?
Sustenabilitatea este una dintre prioritățile strategice ale Garanti BBVA pentru România. Banca a încheiat un parteneriat cu RoGBC pentru a oferi produse de finanțare certificate verzi, inclusiv credite ipotecare și împrumuturi pentru investiții verzi acordate companiilor. Garanti BBVA a dezvoltat produse verzi pentru sectorul imobiliar, cum ar fi creditul ipotecar verde Casa Eco, în parteneriat cu RoGBC. De asemenea, Garanti BBVA a lansat recent creditele verzi pentru dezvoltatorii de proiecte rezidențiale certificate de Romania Green Building Council, conform standardelor internaționale GREEN HOMES. „Produsele verzi devin un element cheie în tranziția către un model sustenabil de consum și producție, alături de o creștere a gradului de conștientizare a publicului larg cu privire la beneficii și la impactul semnificativ redus al acestora, asupra resurselor naturale”, a declarat Ana Maria Bălan, Director Corporate Banking și Coordonator al Inițiativei de Sustenabilitate în cadrul Garanti BBVA România. Reprezentantul băncii a adăugat că „În conformitate cu tendințele globale și ale Uniunii Europene, în România există un consens în crestere asupra faptului că dezvoltarea economică trebuie să fie sustenabilă. Mai ales acum, când asistăm, atât la o criză energetică, cât și la o schimbare climatică fără precedent, devine din ce în ce mai evidentă nevoia de a reconecta sistemul financiar și economia în general pentru a urma calea sustenabilității.”
Steven Borncamp a subliniat că „Băncile, prin credite ipotecare verzi și alte produse de creditare inovatoare, oferă resursele financiare încă de la începutul procesului de proiectare și construcție, unde este esențial să se construiască atent, cu soluțiile potrivite. Prin aceste acțiuni, băncile sunt cu adevărat eroii care ne ajută să construim durabil, deoarece aceste instrumente inovatoare facilitează un proces de construcție și un rezultat mai bun. Atât numărul companiilor, cât și nivelul acestora de determinare pentru crearea de proiect verzi au crescut fenomenal în România în ultimul deceniu. Noi stimuli de piață, cum ar fi o recunoaștere consolidată a crizei climatice și a conflictelor regionale care amenință securitatea energetică și duc la creșterea prețurilor, vor duce la mărirea pieței clădirilor verzi din România, Europa și nu numai”.

Puteți enumera câteva dintre inițiativele luate de Garanti BBVA pentru susținerea finanțării verzi?
„Garanti BBVA îşi propune să inoveze permanent gama de produse pentru a mobiliza capitalul necesar pentru combaterea schimbărilor climatice și promovarea dezvoltării durabile. De exepmplu, încurajăm companiile din sectorul imobiliar să ia în considerare faptul că dezvoltarea clădirilor verzi nu este doar o acțiune cu impact benefic asupra mediului, ci și o sursă importantă de avantaj competitiv pe termen lung pentru acestea”, a declarat Ana Maria Bălan.

Sunt clădirile verzi mai scumpe pentru dezvoltatori și consumatorii finali?
Steven Borncamp a explicat că, dacă comparăm o clădire de calitate cu o clădire ecologică, aproape că nu există diferențe de costuri: „Din experiența noastră, când comparăm un proiect de calitate cu proiectele ecologice, nu există nicio diferență în costurile totale ale proiectului. Adesea, modul în care sunt cheltuiți banii pentru un proiect de construcție ecologic este diferit. De exemplu, puteți cheltui mai mulți bani pe studii de orientare în funcție de soare, pentru a afla cum să amplasați și să dimensionați cel mai bine ferestrele, să alegeți izolația etc., dar economisiți bani deoarece puteți reduce sau elimina (în cazul celor mai verzi clădiri) sistemele de încălzire sau răcire, menținând în același timp confortul pe tot parcursul anului”.

Cum văd cele două organizații provocările viitoare pentru tranziția ecologică?
Multe provocări, cum ar fi lipsa de popularitate a subiectului clădirilor sustenabile, sau lipsa expertizei necesare și a disponibilității produselor, au fost în mare parte depășite, dar încă rămȃn altele de adresat. Reprezentantul RoGBC crede însă că vom vedea câteva clădiri verzi extrem de performante în România, care vor depăși standardul european „Net Zero Energy Building”. Reacția pozitivă a consumatorilor la aceste clădiri va împinge piața înainte foarte rapid.
În completare, reprezentantul Garanti BBVA a reafirmat convingerea organizației că rolul instituțiilor financiare în tranziția verde este de a crește continuu gradul de conștientizare a pieței cu privire la riscurile climatice și de a contribui prin know-how-ul lor și alternativele viabile de finanțare verde pe care le oferă: „Prin oferirea de îndrumare, evaluare strategică a impactului riscului de tranzitie asupra afacerilor lor și prin sprijnirea măsurilor tranformaţionale pentru a gestiona creşterea riscurilor, ne străduim să fim un partener de încredere pentru clienții noștri în tranziția lor către modele de afaceri mai sustenabile.”

articolul original.

Gigantul american AMD își mută centrul de proiectare din Iași în Palas Campus

Gigantul american AMD își mută centrul de proiectare din Iași în Palas Campus

Cunoscuta companie americană Advanced Micro Devices (AMD) își va muta centrul de proiectare, deschis în 2021 la Iași, în Palas Campus, cea mai nouă investiție office de regenerare urbană a IULIUS.

Producătorul procesoarelor Ryzen și a plăcilor grafice Radeon va ocupa 2.900 mp în proiectul mixt care va fi inaugurat în primul trimestru al anului 2023. Dispunând de un total de 60.000 de mp și închiriat integral, Palas Campus se dezvoltă drept un hub regional de inovație în diverse domenii.

„Ne bucură faptul că AMD s-a alăturat comunității de business din Palas Campus, considerând proiectul ca fiind locul ideal pentru echipa sa. Este o companie cu operațiuni la nivel mondial, iar prezența sa în Iași confirmă faptul că regiunea dispune de resurse generoase de tinere talente și poate asigura condițiile unui mediu de lucru competitiv, la nivelul exigențelor marilor jucători internaționali”, a spus Ionuț Pavel, Office Buildings Manager Palas Iași & Palas Campus.

În România, AMD angajează o echipă diversă de ingineri axați pe dezvoltarea inovațiilor pe parte de hardware și software aflate la baza soluțiilor de calcul de înaltă performanță ale companiei.

„Urmărim să ne consolidăm prezența în România, așadar ne entuziasmează planurile de relocare a centrului nostru de proiectare în Palas Campus”, a declarat Ovidiu Rădăcină, Director of Design Engineering & AMD Romania site leader. „Clădirea Palas Campus ne va permite să oferim spații noi și moderne, care să încurajeze colaborarea și inovarea.”

Palas Campus este cea mai mare clădire de birouri ca suprafață din România, care a presupus o investiție ce depășește 120 de milioane de euro. Imobilul are o suprafață de 60.000 mp închiriabili, în șase corpuri de clădire, conectate atât la parter, cât și la primele trei etaje, iar două niveluri subterane sunt alocate unei parcări cu o capacitate de aproximativ 625 de locuri.

Pe lângă componenta office clasa A, campusul va include spații de tip coworking în aer liber, un concept nou de food market, cu restaurante, cafenele și terase, un hub medical, o zonă de servicii care să faciliteze promovarea producătorilor locali, dar și spații pentru dușuri și vestiare, precum și piste de ciclism, locuri de parcare a bicicletelor și stații de încărcare a mașinilor electrice.

Locația ultra-centrală, spațiile office premium și varietatea facilităților pentru angajați, inclusiv spațiile verzi amenajate pentru relaxare și programul personalizat de fidelizare, precum și vecinătatea cu ansamblul mixt Palas Iași sunt elemente care setează Palas Campus drept un pol de business regional și îl fac o destinație atrăgătoare pentru companii autohtone și internaționale din cele mai competitive domenii ale economiei, cum sunt IT&C, banking, health&pharma, automotive.

Palas Campus este un proiect sustenabil încă din faza de proiect, singurul care se află în proces de dublă certificare green – EDGE (Excellence in Design for Greater Efficiencies) al International Finance Corporation (IFC) și LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) al US Green Building Council. De altfel, proiectul a atras și primul credit verde acordat unei companii românești, de la IFC, parte a Băncii Mondiale.

Palas Campus consolidează portofoliul office al grupului IULIUS, dezvoltat prin rețeaua națională United Business Center, în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca, ce include 14 clădiri de birouri clasa A, cu o suprafață totală de peste 182.000 mp, în care își au sediul peste 80 de companii românești și internaționale.

articolul original.

Analiză: Chiriile în apartamentele noi din București au crescut cu 7% în ultimele trei luni

Analiză: Chiriile în apartamentele noi din București au crescut cu 7% în ultimele trei luni

Prețurile de închiriere solicitate pentru apartamentele noi din București au continuat evoluția crescătoare și în al treilea trimestru al acestui an, față de perioada similară a anului trecut, așa cum relevă analiza comună Premier Estate Management și Imobiliare.ro. Analiza ia în calcul prețurile solicitate pentru apartamentele construite în perioada 2019-2022 în baza a 10.146 de anunțuri de închiriere listate în Imobiliare.ro.

Creșterea înregistrată pentru segmentele low market, mass-market, mediu, mediu-ridicat, premium și lux se situează la 13% față de trimestrul al treilea al anului trecut și cu 7% față de trimestrul anterior al acestui an.

Astfel, în acest trimestru, prețurile medii pe metru pătrat util variază între 7,5 euro pentru segmentul cel mai ieftin al locuințelor noi și 20 de euro pentru locuințele din segmentul de lux.

”Creșterea costurilor traiului și a utilităților, împreună cu scumpirea creditării a determinat o reorientare a cumpărătorilor de apartamente noi, cel puțin momentan, către opțiunea închirierii unei proprietăți, fapt care a determinat creșterea constantă a prețurilor solicitate pentru închiriere.

Acești factori, cumulați cu oferta în scădere a apartamentelor noi in București, previzionată de blocajul PUZ-urilor și de costurile de construcție încă ridicate, nu pot să indice decât o estimare a creșterii a chiriilor solicitate pe această piața”, a explicat, într-un comunicat remis redacției, Andreea Comșa, Managing Director, Premier Estate Management. (foto)

Andreea Comșa

Sursa foto: Premier Estate Management

Creștere de 24% în zonele tradițional ieftine

Zonele cu cele mai ieftine chirii din București au înregistrat cea mai mare creștere din piață față de anul anterior, și anume 24%. Fenomenul este cauzat în principal de diminuarea accesibilității creditării pentru potențialii cumpărători ai aceste piețe. Chiria pentru acest segment are o valoare medie de 7,5 euro /metru pătrat (aproximativ 340 euro pentru un apartament cu două camere cu o suprafață utilă de 45 mp).

Zonele avute în vedere sunt Ghencea, Militari și Rahova.

Segmentul de locuințe accesibile (mass-market) a avut cea mai mică creștere comparativ cu celelalte segmente ale pieței. Față de perioada similară a anului trecut, în perioada iunie-septembrie a acestui an, prețurile solicitate de închiriere au crescut cu 9%, iar față de trimestrul anterior doar cu 2%. De exemplu, pentru un apartament de două camere cu o suprafață utilă de 50 mp, chiria medie solicitată este de 400 euro, însemnând un preț mediu pe metru pătrat de 8 euro.

Zonele analizate pe acest segment includ Berceni, Drumul Taberei, Ozana, Păcii, Theodor Pallady și Titan.

Chiriile s-au scumpit cu 13% pe segmentul mediu

În ceea ce privește segmentul de locuințe mediu, cu prețuri medii solicitate de 9,5 euro/mp util, se observă o creștere de 13% în trimestrul III al anului curent față de trimestrul III al anului trecut și de 6% față de lunile anterioare. Un apartament de două camere într-un imobil nou, cu o suprafață de 52 mp, se închiriază cu un preț mediu de 500 de euro.

Zonele analizate pe acest segment includ Bucureștii Noi, Crângași, Dristor, Iancului, Mihai Bravu, Pantelimon și Vitan.

În perioada iulie-septembrie a acestui an, prețurile solicitate pe segmentul mediu-superior/ medium-high au cunoscut o creștere comparativ cu 2021 de 9% și de 4% față de trimestrul anterior. Chiria pentru acest segment are o valoare medie de 11 euro/metru pătrat (aproximativ 560 euro pentru un apartament cu două camere cu o suprafață utilă de 52 mp).

Zonele analizate pe acest segment includ Băneasa, Parcul Carol, Timpuri Noi și Tineretului.

Scumpiri de două cifre și pe segmentele premium și lux

Segmentul premium, adică locuințele din zonele Aviației, Dacia, Eminescu, Romană, Universitate și Victoriei, a cunoscut o scumpire de 11% în trimestrul al III-lea al acestui an față de trimestrul similar din 2021 și o creștere semnificativă față de lunile anterioare, și anume de 13%. Pentru acest segment, prețul mediu pe metru pătrat util se ridică la 13 euro, pentru un apartament de două camere cu o suprafață de 55 metri pătrați, ajungând în medie la 710 euro.

În ceea ce privește segmentul de lux – proprietăți cu prețuri în medie de 20 euro/ mp util, se constată o apreciere de 15% față de anul trecut, respectiv de 9% în perioada iulie-septembrie față de lunile anterioare. Un apartament de două camere cu o suprafață utilă de 60 mp, prețul mediu la închiriere se ridică la 1.200 euro.

Zonele analizate pe acest segment includ Aviatorilor, Dorobanți, Floreasca, Herăstrău, Kiseleff și Nordului.

„După doi ani de restricții pandemice care au generat schimbări fundamentale pe piața muncii prin apetitul general pentru telemuncă, cât și prin organizarea online a anului universitar, fapt ce a scăzut apetitul pentru chirii, dar și valoarea acestora cu până la 20%, iată că acest segment revine în atenția noastră, înregistrând creșteri semnificative, recuperând toată scăderea înregistrată în 2020 și 2021, odată cu reîntoarcerea la birou și în sălile de curs, dar și sub impactul creșterii costului de achiziție.

Pe fondul acestei cereri ridicate, creșterea impozitelor pe locuințe, a taxelor pe veniturile generate de chirii și a costului vieții în general impactează deja valoarea chiriei lunare și sunt mici șanse ca lucrurile să se oprească aici” a declarat și Daniel Crainic, Director de Marketing, Imobiliare.ro.

articolul original.

Studiu: Peste 80% dintre români subestimează impactul unui cutremur, din cauză că nu știu diferența dintre magnitudini

Studiu: Peste 80% dintre români subestimează impactul unui cutremur, din cauză că nu știu diferența dintre magnitudini

Aproximativ 80% dintre români nu cunosc diferențele reale între diferitele grade de magnitudine în măsurarea unui seism, prin urmare subestimează impactul unui cutremur de 7,7 grade pe scara Richter, când îl compară cu unul de 5,4 grade, precum cel care a avut loc recent, în dimineața zilei de 3 noiembrie 2022.

Astăzi, 11 noiembrie, se împlinesc 82 de ani de la cel mai puternic cutremur din secolul XX, din data de 10 noiembrie 1940, de 7,7 grade, respectiv de la primul semnal de alarmă cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor înalte de beton armat din România.

Cu acest prilej, dar mai ales în contextul celui mai recent cutremur resimțit în România pe 3 noiembrie, Storia.ro – platforma de imobiliare cu cele mai multe anunţuri din piaţă, împreună cu Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic (Re:Rise) readuc în atenția publică importanța cunoașterii informațiilor esențiale despre riscul seismic, dar și percepția oamenilor despre cutremure, printr-un studiu relevant la nivel național. Studiul a fost realizat pe platformele Storia.ro și OLX, în perioada 4-9 noiembrie 2022 și a colectat 1.576 de răspunsuri.

Cutremurul din 3 noiembrie 2022 a fost de 2.818 ori mai mic decât cel din 10 noiembrie 1940

Întrebați de câte ori a fost mai mic cutremurul de pe 3 noiembrie 2022 (Mg 5,4) față de cel din 10 noiembrie 1940 (Mg 7,7), peste 80% dintre respondenții studiului nu au răspuns corect sau au declarat că nu știu. Deși cel mai popular răspuns a fost că diferența este de 2,3 ori, experții spun că diferența reală e de 2.818 ori.

Explicația? Magnitudinea cutremurelor se măsoară pe o scară logaritmică, astfel încât diferența la fiecare grad în plus reprezintă o creștere de 32 de ori a energiei eliberată. Fără cunoașterea acestui lucru, putem tinde să subestimăm forța unui cutremur cu adevărat puternic (de peste 7,0 grade), când îl comparăm cu unul mic, de 5,0 – 6,0 grade, precum cel din 3 noiembrie 2022, conform informațiilor Re:Rise.

Riscul seismic și efectele cutremurelor – între mit și realitate

Aproximativ 52% dintre respondenții studiului declară că au luat în considerare riscul seismic al clădirii în care s-au mutat, preponderent cei din regiunile extracarpatice (București-Ilfov, Dobrogea, Moldova, Muntenia și Oltenia).

Întrebați dacă sunt de părere că afirmația „Cutremurele mici detensionează plăcile tectonice” este adevărată sau falsă, 76% dintre respondenți au răspuns afirmativ. Un cutremur înseamnă detensionarea pe moment a unei cantități de energie, însă aceste cantități de energie sunt atât de variate cu fiecare cutremur în amploare și specificități încât nu pot fi un indiciu cu privire la mișcări seismice viitoare.

Deși 55% dintre respondenți consideră că seismele mici reduc șansele apariției unui cutremur mare, în realitate acesta este un mit, crezut de asemenea preponderent de cei cu vârste peste 45 de ani. În realitate, cantitatea de energie dintr-un cutremur major este mult prea mare pentru a fi eliberată prin cutremure mici. Ar fi nevoie de 126.000 de cutremure de 4,0 grade, pe care abia le simțim, pentru a elibera energia unui cutremur de tipul celui din 1977. Cu alte cuvinte, ar fi nevoie de 3 astfel de cutremure mici în fiecare zi, zi de zi, timp de 115 ani, pentru a elibera această energie.

47% dintre respondenții studiului, în special cei peste 55 de ani, consideră că în România există clădiri cu 0 risc seismic. Conform reprezentanților Re:Rise, însă, orice clădire dintr-o zonă geografică expusă cutremurelor va avea un anumit grad de risc seismic. În cazul în care un imobil nu apare pe lista celor expertizate tehnic, acest lucru indică faptul că acel imobil nu a fost expertizat, nicidecum că nu ar prezenta risc seismic. În situația în care un imobil a fost expertizat și catalogat conform normelor, imobilul intră automat în clasa de Risc Seismic IV (respectiv cea mai sigură).

Rezultatele studiului confirmă faptul că vârsta respondenților influențează greșit percepția acestora despre cutremure. Cu cât crește vârsta respondenților, cu atât este mai mare și tendința de a crede în mituri. În plus, seismele par să fie un factor din ce în ce mai puțin relevant pe măsura înaintării în vârstă.

O evaluare corectă făcută de mai mult de 66% dintre respondenți este cea a numărului de clădiri cu risc de colaps la următorul cutremur major - peste 2.000 dintre cele expertizate tehnic. Bucureştiul este și capitala europeană care prezintă cel mai mare risc seismic, cu clădiri extrem de vulnerabile la cutremur. În prezent, pe lista Primăriei, deci doar a clădirilor expertizate, figurează peste 2000 de imobile foarte vulnerabile la următorul cutremur, incluse in categoriile Risc Seismic grad I, Risc Seismic grad II și în categoriile de urgență conform vechii legi din anii '90 – U1, U2 și U3 – care ar fi încadrate la Risc Seismic I în proporție covârșitoare în cazul unei re-expertizări.

Ce este bine să facem în cazul unui cutremur

În eventualitatea producerii unui cutremur major, este bine să urmăm toți pașii prezentați mai jos, deși, conform studiului, doar 15% dintre respondenți au considerat că toate măsurile prezentate mai sunt corecte în cazul unui seism.

 • Să ne adăpostim într-un loc sigur: lângă un perete interior sau sub o masă solidă
 • (variantă aleasă de 84% dintre respondenții studiului)
 • Să ne depărtăm de ferestre, pereți exteriori ai clădirii sau obiecte suspendate
 • (variantă aleasă de 66% dintre respondenții studiului)
 • Dacă suntem acasă, să ne luăm aproape kit-ul de urgență, pentru a-l avea cât mai la îndemână
 • (variantă aleasă de 52% dintre respondenții studiului)
 • Să ne liniștim cu exercițiul 3-3-3: inspirăm pentru 3 secunde, ținem aerul în piept 3 secunde, expirăm pentru 3 secunde, apoi repetăm.
 • (variantă aleasă de 29% dintre respondenții studiului)
 • Să apelăm la schema Drop-Cover-Hold și să așteptăm până încetează mișcarea seismică.
 • (variantă aleasă de 26% dintre respondenții studiului)

Cu scopul conștientizării riscurilor unui posibil mare seism, dar mai ales pentru a contribui la o informare corectă a populației, Storia.ro și Re:Rise au creat un GHID cu măsuri simple și aplicabile de către oricine în cazul unui cutremur. Totodată, mai multe informații suplimentare și recomandări corecte pot fi găsite pe platformele https://antiseismic.info/ și https://fiipregatit.ro, prin bot-ul @cutremurinfo de pe Twitter și prin canalele de alerte ale Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) de pe Telegram.

articolul original.

FOTO | Casa Mița Biciclista se redeschide după 80 de ani cu un mare bal

FOTO | Casa Mița Biciclista se redeschide după 80 de ani cu un mare bal

Monumentul istoric al Bucureștiului Casa Mița Biciclista intră într-o nouă etapă a existenței sale și deschide sezonul de iarnă cu o serie de evenimente-tribut aduse casei care a aparținut uneia dintre cele mai cunoscute figuri feminine de la începutul secolului trecut.

Casa Mița Biciclista este o clădire istorică faimoasă din centrul Bucureștiului care face parte dintre cele 159 de monumente de valoare națională din patrimoniul Capitalei. După 80 de ani, casa își redeschide porțile publicului și reintră în viața orașului și a dinamicii sale, urmând să devină un spațiu al comunității urbane creative.

(Sursa foto: ARCEN)

“Deschiderea casei Mița Biciclista este continuarea firească a parcursului ARCEN. La fel și planul de transformare într-un ecosistem cultural cu braserie, cinema și spații de cultură urbană și artă pe care îl avem pentru acest loc în 2023. Timp de 12 ani am vorbit despre cum clădirile istorice trebuie să reintre în viața urbană de zi cu zi a orașului.

E un proces lung, va implica comunități și grupuri creative diverse, parteneri, artiști, arhitecți, oameni de comunicare, dar știu clar că istoria recuperată a orașului este garanția reinventării lui. Noua istorie a Casei Mița Biciclista care începe cu două baluri pe 18 și 19 noiembrie poate deveni noua istorie a multor case istorice din București”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Edmond Niculușcă, fondator ARCEN.

(Sursa foto: ARCEN)

Primul eveniment organizat cu ocazia deschiderii casei, Mare Bal la Mița Biciclista, din 19 noiembrie, a fost sold-out în doar câteva ore. Datorită interesului și a cererii mari de bilete, La Mița Biciclista - Stabiliment creativ introduce pe 18 noiembrie încă un Mare Bal care sărbătorește deschiderea casei. Biletele vor fi disponibile astăzi, pe iabilet.ro, începând cu ora prânzului.

Petrecerile-concept Mare Bal celebrează istoria casei. Pe 18 și 19 noiembrie, momente precum recitalul susținut de Bălănescu Quartet, venind special de la Londra pentru eveniment, vor inaugura redeschiderea casei pentru public.

Etajele casei vor fi transformate în experiențe contemporane influențate de istoria personală a monumentului istoric pentru participanții la bal. Magie incitantă și misterioasă cu cărți de joc, precum și citiri în cărți de tarot, toate fac parte din programul balului care va transporta publicul prezent în atmosfera balurilor grandioase ale Bucureștiului.

(Sursa foto: ARCEN)

“E nevoie de exemple de bune practici ca Bucureștiul să se reinventeze. La Mița Biciclista vom construi un astfel de exemplu. Obiectivul nostru este să creăm un model economic sustenabil care să transforme monumentul istoric din centrul Bucureștiului într-un stabiliment creativ dedicat publicului interesat de viitorul orașului cultural, mai ales când orașul contemporan se naște din moștenirea vechiului oraș.

Mare Bal la Mița Biciclista este începutul unei noi istorii a acestei case și lansarea promisiunii pe care o facem orașului. Bucureștiul are nevoie de un spațiu de întâlnire, în centrul orașului, deschis inițiativelor culturale și civice, un spațiu alternativ de exprimare și intersecție a diverselor energii și bule urbane”, explică Alberto Groșescu, vicepreședinte ARCEN.

(Sursa foto: ARCEN)

articolul original.

Câți bani bagă românii în renovarea caselor: Unul din zece este dispus să cheltuie peste 5.000 de euro

Câți bani bagă românii în renovarea caselor: Unul din zece este dispus să cheltuie peste 5.000 de euro

Scumpirea materialelor de construcții, costurile mai mari la utilități și războiul de la graniță frânează apetitul românilor pentru renovarea caselor, cei mai mulți preferând să rămână sub pragul de 1.500 de euro, deși un sunt și români care sunt dispuși să treacă de pragul de 5.000 de euro.

Potrivit unui sondaj realizat de producătorului de pavaje Star Stone, 1 din 2 români care locuiesc la casă au în plan lucrări de îmbunătățire, renovare și amenajări exterioare a proprietății în următorii 2 ani.

Dintre cei au planuri de renovare, aproape 60% spun că vor aloca până la 1.500 de euro, nivel la care lucrările de renovare sunt minime. Mai departe, circa 20% iau în calcul un buget de până la 3.000 de euro, iar 12% ar alege un buget care să se încadrez până în pragul de 5.000 de euro. Nu în ultimul rând, circa 10% vor aloca peste 5.000 de euro.

Autorii sondajului spun că, deși românii sunt, în continuare, interesați de îmbunătățirea spațiului în care locuiesc, cifrele sunt mai mici decât anul trecut, aceștia apreciind că prețurile în creștere ale materialelor de construcții, împreună cu majorarea costurilor la utilități și războiul de la graniță sunt principalii factori care influențează negativ evoluția pieței rezidențiale de construcții.

Peste jumătate dintre cei care vor face renovări exterioare în următorii 2 ani se vor axa pe lucrări de tâmplărie, de renovare a acoperișului și de termoizolații, 35% sunt interesați de montaje de pervazuri pentru ferestre, 42% de amenajări peisagistice, iar 25% dintre aceștia iau în calcul să monteze pavaje în curțile locuințelor. Mai mult de o treime vor monta pavaj premium cu aspect de piatră naturală, iar un sfert vor opta pentru pavaj premium vibropresat (25,22%).

„Montarea de pavaje a devenit un lucru tot mai obișnuit în proiectele de amenajări exterioare. Din ce în ce mai populare, modelele de dale de pavaj sunt o opțiune foarte utilă și de durată pentru personalizarea spațiului. Statistic, în Europa sunt montați, anual, 100 de metri pătrați de dale de pavaje de persoană în fiecare an. În România, deși departe de aceste statistici, vorbim de o piață în creștere” a declarat, într-un comunicat remis redacției, Cristian Pop, Director General STAR STONE.

Magazinele de bricolaj, locurile preferate de cumpărătorii de materiale de construcții

Cât privește locul de achiziție a materialelor de construcții, peste 3 sferturi dintre români își cumpără materiale de construcții pentru amenajările interioare și exterioare de la magazine de tip DIY (Dedeman, Leroy Merlin, BricoDepot etc.). Deși peste jumătate dintre respondenți nu au vreo preferință legată de proveniența materialelor de construcții folosite, 40% preferă să fie produse în România.

Iar atunci când cumpără materiale de construcții, românii țin cont de următoarele lucruri:

 • calitate (82%);
 • aspect (46%);
 • ușurința în montaj (39%);
 • preț - preferând produsele mai ieftine (36%).

În ceea ce privește periodicitatea cu care românii fac lucrări de amenajări interioare sau exterioare, 25% aleg să facă asta anual, îmbunătățind gradual locul în care trăiesc. Totodată, circa 15% dintre români schimbă câte ceva prin casă și prin curte în fiecare sezon, iar 23% la fiecare 2 – 3 ani.
Sondajul a fost realizat în mediul online, pe un eșantion reprezentativ de 1.189 de respondenți și are o marjă de eroare de +/- 2%.

articolul original.

Vilă a familiei Ghica, conacul lui Bibescu și alte 3 conace boierești scoase la vânzare pentru 3,8 milioane de euro

image

Cinci dintre cele mai reprezentative imobile ale patrimoniului național arhitectural românesc au fost scoase la vânzare, printre acestea numărându-se imobile ale familiilor Ghica sau Bibescu, clădiri impunătoare ce au și prețuri pe măsură. Purtând amprenta familiilor care le-au edificat, casele personalităților care au jucat un rol important în viața societății românești de altădată constituie o ofertă aparte pe piața imobiliară, anunță cei de la Storia.ro.

Adrian Ungureanu • 19 Octombrie 2022 • Imobiliare și construcții

Casa Costa-Foru, pe dealul Mitropoliei din București - 1,7 mil. euro

Vilă familiei Ghica din București - 800.000 de euro

Casa Scherg din Brașov - 790.000 euro

Conacul Boierului Bibescu din Bușteni - 285.000 euro

Casa Pantely din Brăila - 230.000 euro

Monument istoric din centrul capitalei, casa familiei Costa-Foru a fost construită în anul 1894, după proiectul renumitului arhitect francez J.E. D’Alfonce de Saint Omer.

Aici au locuit, între 1894-1935, Constantin Gh. Costa-Foru, fiul primului rector al Universității din București, ministrul justiției din timpul domnitorului Alexandru I. Cuza și Maria Costa-Foru, nepoata bancherului bucureștean Christophi Zerlenti, împreună cu copiii lor.

Stilul arhitectural de “hotel particulier” este caracteristic pentru sfârșitul secolului XIX, fiind definit de tema ferestrelor colosale de la “piano nobile” sau “bel etage” - etajul principal, dedicat vizitelor - accentuate de lucrătura decorativă în fier forjat.

Interiorul casei datează din epoca anilor 1900, cu modificări la sfârșitul anilor 1930. La atmosfera de epocă, în saloanele mari ale casei, contribuie și sobele de cahle pictate și șemineuri realizate la Viena, unul dintre el fiind chiar din marmură neagră. Cu 16 camere și 7 băi, casa are o suprafață utilă de 840 mp, terenul proprietății fiind de 492 mp.

Situată în centrul capitalei, în zona Universității, această proprietate construită în 1940 și reconsolidată și renovată în 1995 dispune de 2 corpuri de clădire, cu o suprafață utilă de 650 mp. Cel principal are: la demisol - spații de depozitare, folosite ca arhivă în trecut, la parter - 3 camere cu suprafețe generoase, la etaj - o sală de 60mp și 2 dormitoare, în timp ce mansarda oferă un spațiu deschis.

Corpul secundar, folosit în trecut ca locuință pentru personalul casei, cuprinde 4 camere, o bucătărie și 3 băi. Curtea imobilului măsoară 330 mp. Poziția ultracentrală face ca vila să poată fi folosită și ca spațiu de birou, clinică medicală, notariat etc.

Sursa foto: Storia.ro

Cu vedere panoramică asupra Tâmpei, a Parcului Central și a centrului istoric al Brașovului, Casa Scherg a fost construită într-o perioadă de avânt industrial, la final de secol XIX, de către familia Scherg, cea care a deținut prima fabrică de textile din Brașov.

Cu o suprafață utilă de 580 mp, dispusă pe 4 niveluri, clădirea are 15 camere, 8 băi, un balcon cu vedere panoramică, o terasă generoasă și demisol. În interiorul relativ bine conservat se găsesc elemente și finisaje unice: scară impunătoare din lemn, ferestre înalte din lemn, cu feronerie originală și sistem mecanic de manipulare a obloanelor masive, iar ușa de la intrare, pardoseala și ușile de la interior sunt din lemn masiv.

Având un teren de 758 mp, datorită amplasării, casa poate fi utilizată nu doar ca reședință personală, ci și ca hotel, restaurant, sediu de birou, casă de avocatură, clinică, sediu de birouri etc.

În funcție de rolul achiziției imobiliare, fie că se caută o reședință de poveste, fie că se dorește împărtășirea acestor povești de viață cu vizitatorii caselor, în scop cultural sau turistic, este necesară o cercetare amănunțită, întrucât ofertele pentru acest tip de imobil cu istoric familial bogat sunt numeroase și în continuă actualizare, pe Storia.ro.

Sursa foto: Storia.ro

Construit în 1907, acest conac a aparținut boierului Bibescu Vodă. Acesta are o arhitectură deosebită și o stare foarte bună, edificată pe un teren de 720 mp cu deschidere direct la DN1, are vedere către Crucea Caraiman și este alcătuită din 10 camere, fiecare cu baie proprie.

Curtea este amenajată și asigură locuri de parcare. Compartimentarea este parter, etaj și pod, iar la subsol se regăsește un beci de 12 mp. Pe exterior, conacul are o terasă care îmbracă 3 laturi.

Sursa foto: Storia.ro

Imobil reprezentativ pentru orașul Brăila, Casa Pantely poartă numele farmacistului Mihail Stanciu Pantely, proprietar al Farmaciei Minerva, a treia farmacie particulară din Brăila, pe care a condus-o din 1921 până la naționalizare.

Mihail Pantely a fost de două ori președinte al Camerei de Comerț (1929 -1935; 1944 -1946), secretar general al organizaţiei PNŢ Brăila și deputat independent în Parlamentul de la Iaşi, din 1918, precum şi în primul parlament naţional-ţărănist (1928-1931).

Construită în 1912, Casa Pantely poartă semnătura arhitectului Iancu Predinger. Concepută în stil eclectic, cu elemente împrumutate din academismul francez, casa are 4 niveluri: subsol, parter, etaj și pod înalt. Parterul este format din 4 camere, 2 bucătării, 2 băi, 2 camere de toaletă, 2 cămări, în timp ce la etaj se găsesc 3 camere, 2 bucătării, o baie și o cameră de toaletă. Sistemul de încălzire constă în două centrale termice și sobă din teracotă, cu gaze.

La compoziția unică a fațadei contribuie o deschidere de tip “porte-fenêtre” spre un balcon cu parapet din fier forjat, care se suprapune cu intrarea și se unește cu aceasta printr-un cartuș decorativ cu motivul scoicii. Parterul, susținut de un soclu masiv, are ferestre înalte, plasate în nișe arcuite semicircular, având cartușe cu ghirlande în cheia de boltă. Brâie proeminente marchează limita dintre parter și celelalte registre orizontale ale fațadei. Accesul în interior se face prin intrarea plasată în fațada laterală a corpului principal, de forma unei arcade monumentale.

Sursa foto: Storia.ro

articolul original.

Doar 1 din 3 români știu că au contractul de chirie înregistrat la ANAF

Doar 1 din 3 români știu că au contractul de chirie înregistrat la ANAF

Doar unul din trei români declară că au înregistrat contractul de închiriere la ANAF, iar piața închirierilor imobiliare rămâne încă destul de gri, deși legislația obligă înregistrarea acestor contracte.

Ȋnregistrarea unui contract de ȋnchiriere a unui imobil la ANAF este o obligație legală pentru proprietarii din România, iar nerespectarea legii implică sancțiuni și poate lăsa loc de abuzuri, de ambele părți.

Cel mai recent studiu realizat de agenția imobiliară Kastel Group a arătat că doar 33,7% dintre chiriașii români știu că au contractul de ȋnchiriere ȋnregistrat la Administrația Financiară, ȋn timp ce 34,9% declară că au un contract nedeclarat, ori o proprietate ȋnchiriată mascat, sub forma unui comodat sau doar o ȋnțelegere verbală.

Piața imobiliară se poate dezvolta doar dacă se bazează pe corectitudine și respectarea legii. Le spunem asta din start tuturor clienților și colaboratorilor noștri. Lucrăm cu juriști și experți financiari care ne ajută să ȋi informăm ce obligații legale au și care sunt consecințele ȋncălcării lor. Din păcate, ultimul studiu ne-a demonstrat că piața continuă să rămână ȋntr-o zonă gri și că mai este multă educație de făcut la acest capitol”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Christian Tudorache, CEO și cofondator Kastel Group.

Riscurile la care expun părțile nu au semnat un contract de închiriere

Neîncheierea unui contract în formă scrisă este de cele mai multe ori intenționată, proprietarul urmărind evitarea plății impozitelor pe veniturile obținute din chirie. Totuși, riscurile la care se expune nu ar trebui să fie neglijate.

„În lipsa unui contract scris, proprietarul nu va putea demonstra obligațiile pe care chiriașul și le-a asumat și, pe cale de consecință, nu va putea dovedi eventualele pretenții față de acesta. Problemele pe care proprietarul le poate întâmpina în lipsa unui contract de închiriere în formă scrisă pot fi legate de: refuzul de plată a chiriei, plata unei chirii mai mici decât cea convenită, imposibilitatea controlării modului de folosire a imobilului, imposibilitatea controlării duratei contractului, imposibilitatea perceperii de penalități de întârziere la plata chiriei.

În lipsa unui contract de închiriere, cel mai probabil nu va exista nici procesul verbal de predare-primire a imobilului, astfel încât, la restituire, chiriașul va putea contesta orice pretenții ale proprietarului legate de starea imobilului sau de dotările acestuia”, explică avocatul Doru Neamțu.

Ȋn același timp, proprietarul nu va putea executa silit chiriașul pentru recuperarea eventualelor chirii restante sau pentru restituirea imobilului la expirarea duratei stabilite inițial. Totodată, el va răspunde penal pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în cazul neîncheierii contractului de închiriere în formă scrisă și nedeclarării veniturilor obținute. În această situație, organele de cercetare penală pot fi sesizate chiar și de către chiriaș.

Legea prevede sancțiuni extrem de aspre pentru astfel de fapte, respectiv închisoarea de la doi la opt ani și interzicerea unor drepturi sau amendă penală. Individualizarea pedepsei se realizează în funcție de valoarea prejudiciului, precum și de momentul și condițiile în care acesta este acoperit”, completează avocatul.

De cele mai multe ori, chiriașul nu protestează față de decizia proprietarului de a nu ȋncheia un contract de teama că i s-ar putea cere mai mulți bani pe chirie. Ȋnsă, acesta ignoră abuzurile la care se expune. Evacuarea forțată, ȋnainte de termenul agreat și fără preaviz, majorarea unilaterală a chiriei, impunerea unor costuri despre care nu s-a discutat inițial, imputarea unor deficiențe preexistente ale spațiului, vizite neanunțate, chiar și însușirea bunurilor sale sunt doar câteva exemple.

Consecințele pentru chiriașul și proprietarul care au semnat un contract de comodat

Întocmirea unui contract de comodat care maschează o închiriere reprezintă o soluție des întâlnită ȋn piață. Principala caracteristică a contractului de comodat este transmiterea folosinței gratuite asupra unui bun. Atunci când se percepe o sumă de bani pentru respectiva folosință se anulează conceptul de „comodat” și vorbim despre o înțelegere frauduloasă, ce are ca scop evaziunea fiscală.

„Să vorbim despre situația în care chiriașul se prezintă cu bună știință și în înțelegere cu proprietarul ca fiind un comodatar, iar chiria este plătită, respectiv încasată «la negru» (nedeclarată). O astfel de înțelegere este element constitutiv al infracțiunii de evaziune fiscală, prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile. Astfel, răspunderea penală este a tuturor celor implicați, adică, inclusiv a chiriașului.

Chiar dacă autorul infracțiunii este proprietarul (pentru că acesta nu-și declară veniturile în vederea fiscalizării), chiriașul va fi considerat complice, adică persoana care, cu intenție, înlesnește sau ajută în orice mod la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală. Potrivit Codului penal, complicele va fi pedepsit cu aceeași pedeapsă prevăzută de lege pentru autor”, mai spune Doru Neamțu.

Una dintre soluțiile prin care piața chiriilor ar putea deveni un loc sigur, lipsit de riscuri atât pentru proprietar, cât și pentru chiriaș, este serviciul de property management pe care Kastel Group ȋl implementează deja pentru clienții săi. Prin intermediul acestui serviciu, problemele administrative sunt preluate de către specialiști, care se ocupă de gestionarea imobilului și asigură legătura dintre proprietar și chiriaș.

articolul original.

Nicuşor Dan: Modul în care se construieşte în Bucureşti este „scăpat de sub control”

Nicuşor Dan: Modul în care se construieşte în Bucureşti este „scăpat de sub control”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan spune că modul în care se construieşte în Bucureşti este "scăpat de sub control", pentru că autorităţile locale nu au fost atente la cum au fost emise autorizaţiile şi au încălcat legea, iar instituţiile cu rol de control nu şi-au făcut treaba.

"Pe o parte, Primăriile generală şi de sector mult timp nu au fost atente la modul cum au emis autorizaţii şi de foarte multe ori au încălcat legea. Pe de altă parte, sunt instituţii de control, Inspectoratul de Stat în Construcţii, prefectul şi Parchetul, care nu şi-au făcut treaba", a susţinut Nicuşor Dan, potrivit Agerpres.

El a atras atenţia că nu este normal ca aproximativ 10.000 de autorizaţii de construire emise pe an să fie verificate de doar câţiva oameni de la Inspectoratul de Stat în Construcţii (ISC) din Bucureşti.

"Primăria Capitalei dă cam 1.000 de autorizaţii pe an, noi dăm în zone protejate. Primăriile de sector împreună dau vreo 8.000 - 9.000 de autorizaţii pe an. Cu totul, în Bucureşti, se dau cam 10.000 de autorizaţii pe an. Nu e normal ca ISC din Bucureşti să aibă trei - patru oameni care să verifice legalitatea pentru toate autorizaţiile astea, în condiţiile în care din orice investiţie, din orice autorizaţie, există o taxă care se duce la ISC, care, dacă nu mă înşel, este 0,6 sau 0,7% din valoarea investiţiei, ceea ce e foarte mult", a punctat Nicuşor Dan.

El a estimat că s-au emis mii de autorizaţii nelegale. "În momentul în care se emite o autorizaţie de construire, trebuie să te asiguri că acea clădire va funcţiona din toate perspectivele, din perspectiva traficului, ISU, din perspectiva sănătăţii populaţiei. (...) S-au şi emis mii de autorizaţii, poate zeci de mii de autorizaţii nelegale care nu au fost cenzurate de organul ce trebuia să le cenzureze", a adăugat primarul general.

articolul original.

Senatul a votat majorarea cotei de impozitare pentru clădiri cu până la 50%

Senatul a votat majorarea cotei de impozitare pentru clădiri cu până la 50%

Senatul a adoptat, miercuri, OG 16/2022 pentru modificarea Codului fiscal, prin care grila de impozitare pentru clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice a fost majorată cu până la 50%, dar marja în care se pot stabili impozitele locale pe teren şi imobile a rămas aceeaşi, 0,08 - 0,2%.

Au fost înregistrate 67 de voturi "pentru", 37 "împotrivă" şi o abţinere. Senatorii USR şi AUR s-au pronunţat împotriva ordonanţei, pentru actul normativ votând PNL, PSD şi UDMR.

"Pentru clădirile rezidenţiale şi clădirile anexă aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul pe clădiri se calculează prin aplicarea unei cote cuprinse între 0,08% - 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Cota impozitului pe clădiri să stabileşte prin hotărârea Consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Valoarea impozabilă a clădirii exprimată în lei se determină prin înmulţirea suprafeţei construite desfăşurate a acesteia, exprimată în metri pătraţi, cu valoarea impozabilă corespunzătoare exprimată în lei/metru pătrat", stipulează ordonanţa amendată de Senat.

Senatul a inclus printre instituţiile care nu datorează impozit pe clădiri şi ministerele Cercetării şi Familiei.

"Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru clădirile unei instituţii sau unităţi care funcţionează sub coordonarea Ministerului Educaţiei, Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Ministerului Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse sau a Ministerului Sportului, precum şi clădirile federaţiilor sportive naţionale, ale Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, cu excepţia încăperilor care sunt folosite pentru activităţi economice", stipulează actul normativ adoptat.

Senatorii au mai stabilit că valoarea impozabilă a clădirii se actualizează doar o dată la 5 ani pe baza unui raport de evaluare, care include valoarea clădirii şi a terenului aferent acesteia, întocmit de un evaluator autorizat în conformitate cu standardele de evaluare a bunurilor aflate în vigoare la data evaluării.

Ce spun reprezentanții partidelor despre majorarea impozitelor pe clădiri

USR se opune majorării impozitelor şi taxelor, a declarat senatorul Ion Mircescu, care a criticat şi impozitarea contractelor de muncă part-time la acelaşi nivel cu cele pentru normă întreagă.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a explicat că autorităţile locale, prin Consiliile locale, pot stabili, în raport cu priorităţile administraţiei, nivelul impozitelor în marja existentă. "Impozitele ar putea să şi scadă", a susţinut el.

"Impozitarea part-time a fost stabilită aşa ca să combată evaziunea fiscală pe piaţa muncii. Ne dorim să existe salarii şi pensii mari, dar ne dorim ca oamenii să lucreze în part-time. Devine o problemă naţională, ipocrizia să ajungă la rang de lege", a replicat Fenechiu.

Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a subliniat că măsura de protecţie socială cea mai bună este locul de muncă bine plătit. El a atras atenţia USR că pleacă de la premisa că angajatul este plătit cu salariul minim pe economie.

Potrivit senatorului PSD, există un jalon în PNRR care se referă explicit la modificarea modului în care sunt calculate impozitele pe proprietate, iar de aici a rezultat necesitatea de a modifica grila, astfel încât să fie cât mai apropiată de valoarea de piaţă.

Liderul senatorilor AUR, Claudiu Târziu, a transmis că actul normativ adoptat de Senat reprezintă "o lege de sărăcire a românilor" pentru că posibilitatea de majorare a impozitelor pe clădiri "va fi exploatată la maximum".

Ordonanţa va fi dezbătută de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

articolul original.

Ciprian Ciucu vine la Urban re:Fresh 2022: Cum putem îmbunătăți calitatea orașelor

Cum putem îmbunătăți aspectul orașelor noastre? Aflăm la Urban re:Fresh 2022

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 și, Marian Panait, city managerul orașului Sinaia, se vor afla pe scena Urban re:Fresh 2022, unde vom dezbate aspectele legate de modul în care putem îmbunătăți calitatea orașelor noastre revitalizând zonele și clădirile care nu fac altceva decât să ocupe spațiu fără să aducă niciun plus de valoare.

Vom încerca să aflăm de la ei care este perspectiva autorităților locale în ceea ce privește regenerarea urbană, prin măsurile și planurile pe care administrațiile locale le pot aduce pentru a valorifica acele active care sustrag din calitatea orașelor în care trăim.

Pentru a dezbate problemele regenerării urbane, wall-street.ro vă invită luni, 17 octombrie, începând cu ora 14:00, la Courtyard by Marriott Bucharest Floreasca, Bld. Bulevardul Dimitrie Pompeiu, nr. 2A, la conferința Urban re:Fresh 2022: Îngrijirea orașelor României, o responsabilitate pentru toți.

Urban re:Fresh 2022

În cadrul dezbaterilor vom discuta despre proiectele prin care mai multe platforme industriale din toată țara au fost transformate din locuri lăsate în paragină, în centre economice și sociale, care generează plus valoare pentru comunitățile și orașele în care au fost dezvoltate, devenind, totodată, și o sursă de venituri pentru bugetele locale și nu numai. Locuri de care toată lumea fugea au devenit destinație de distracție, biroul în care lucrează sau chiar noua adresă din buletin.

Vom vorbi și despre clădirile vechi și cu valoare istorică, despre imobilele care pot deveni, de exemplu, adevărate puncte de atracție turistică, pentru români, dar și pentru străini, în loc să stea degeaba, ascunse sub straturile groase de praf și sub tencuială afectată de decenii de neglijență și indolență. Exemple de revitalizare a patrimoniului de clădiri vechi și cu valoare istorică putem găsi și în afară, dar și în România, orașe care au reușit să valorifice potențialul acestor comori arhitecturale care nu vor mai fi reproduse niciodată în viitor, exemple care pot fi reproduse oriunde, chiar și într-un oraș problematic precum Bucureștiul.

Pentru discuta despre cele mai importante și apăsătoare subiecte legate de regenerarea urbană, printre specialiștii invitați de wall-street.ro pentru Urban re:Fresh 2022 se află deja:

 • Ciprian Ciucu - Primarul Sectorului 6 al Capitalei
 • Marian Panait - City Manager Sinaia
 • Marius Călin - Lead Arhitect One United Properties
 • Ivona Amariței - Senior Partner Cumulus
 • Andrei Botiș, MRICS - Președintele Consilului Român pentru Clădiri Verzi
 • Andrei Uleia - Chief Executive & Head of Design DaSein Worldwide
 • Tatian Diaconu - CEO Nhood

Evenimentul este organizat de echipa wall-street.ro, cu sprijinul partenerilor de la Vastint, One United Properties și Hagag Development Europe și susținut de Mobexpert, Pop Cola, Autonom și Florăria cu Povești.

Vă puteți înregistra pentru eveniment, descoperi mai multe detalii despre teme și specialiștii care vor participa la dezbateri accesând pagina dedicată conferinței: Urban re:Fresh 2022: Îngrijirea orașelor României, o responsabilitate pentru toți.

articolul original.

Vânzările de locuințe și terenuri au scăzut substanțial în septembrie. Mai mult de un sfert, în București-Ilfov

Vânzările de locuințe și terenuri au scăzut substanțial.

Vânzările de case, terenuri şi apartamente au scăzut în luna septembrie cu 2.496 la nivelul întregii ţări faţă de perioada similară a anului trecut, informează un comunicat de presă al Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

"În luna septembrie 2022 au fost vândute, la nivelul întregii ţări, 62.054 de imobile, cu 3.668 mai multe faţă de luna august. Numărul caselor, terenurilor şi apartamentelor care au făcut obiectul tranzacţiilor în luna septembrie este cu 2.496 mai mic faţă de perioada similară a anului 2021", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în septembrie 2022, în Bucureşti - 12.853, Ilfov - 4.022 şi Timiş - 3.195. Judeţele cu cele mai puţine imobile vândute în aceeaşi perioadă sunt Olt - 242, Călăraşi - 304 şi Alba - 321.

Numărul ipotecilor, la nivel naţional, în septembrie 2022, a fost de 22.169, cu 3.680 mai mic faţă de septembrie 2021. Cele mai multe operaţiuni de acest gen au fost înregistrate în Bucureşti - 5.050, Ilfov - 2.093 şi Timiş - 1.878. La polul opus se află judeţele Sălaj - 41, Covasna - 67 şi Harghita - 91.

Judeţele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a noua lună a anului 2022 sunt Galaţi - 1.013, Buzău - 804, şi Brăila - 802.

articolul original.
❌