ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 3 February 2023Ultimele Stiri

O delegație a TUIASI a participat la momentul istoric de lansare oficială a universității europene INGENIUM, din care face parte și Politehnica ieșeană

3 February 2023 at 10:36

O delegație a Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a participat săptămâna trecută, între 23 și 27 ianuarie, la evenimentul de lansare a Alianței „INGENIUM”, o universitate europeană din care Politehnica ieșeană face parte, alături de alte nouă instituții de învățământ superior de prestigiu din Europa. Evenimentul a fost găzduit de Universitatea Oviedo din Spania, membră a consorțiului, iar delegația TUIASI a fost condusă de prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul universității.

Alături de acesta au fost prezenți la manifestările și sesiunile de lucru din Spania și prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale, prof. univ. dr. ing. Maria-Carmen Loghin, prorector responsabil cu cercetarea, dezvoltarea și inovarea, conf. univ. dr. ing. Simona Caraiman, prorector responsabil cu informatizarea și comunicațiile digitale, și conf. univ. dr. ing. Nicolae Lucanu, director al Centrului ACCESS2020.

Cu această ocazie, reprezentanți de la cel mai înalt nivel ai universităților participante au semnat acordul de colaborare privind organizarea și funcționarea alianței în viitorii patru ani și și-au exprimat din nou deplina susținere pentru implementarea proiectului în propriile universități, în contextul provocărilor globale. „TUIASI a devenit una dintre cele 12 universități românești care au câștigat dreptul de a reprezenta România în cadrul unor consorții universitare europene. Bucuria este cu atât mai mare cu cât doar opt universități au câștigat acest drept prin competiție, celelalte patru fiind incluse în astfel de consorții printr-o procedură de lărgire a numărului de participanți, care s-a desfășurat ulterior competiției”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

Acesta a prezentat, în discursul său de la momentul semnării acordului de colaborare, o paralelă între contextul academic de acum 210 ani și cel de astăzi. Rectorul l-a omagiat pe cărturarul Gheorghe Asachi, fondator al universității care îi poartă astăzi numele, care a avut curajul organizării primului program de inginerie predat integral în limba română în capitala Moldovei. Astăzi, Politehnica ieșeană se angajează să aducă schimbarea necesară în învățământul tehnic superior din Iași și să construiască viitorul alături de celelalte nouă universități din Alianța INGENIUM.

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a insistat asupra conservării moștenirii culturale a Politehnicii ieșene în încercarea de a dobândi noi valori în viitor. În cadrul colaborării din Alianța „INGENIUM” conducerea TUIASI își propune ca universitatea să atingă performanțe pe mai multe niveluri, între care și rezultate generale îmbunătățite, mai multe proiecte de colaborare, o pregătire mai aprofundată a studenților în contextul integrării lor într-o societate globală, dar și dezvoltarea de noi proiecte de cercetare-dezvoltare productive. „Cred că suntem alianța universitară cu cea mai diversă distribuție geografică. Aceasta poate reprezenta un avantaj major: venim cu cele mai diverse culturi organizaționale, culturi naționale, acte normative. Avem ocazia să învățăm unii de la alții, să ne integrăm în această alianță fără a ne altera identitatea. Mai mult, devine evident faptul că prin aportul fiecărei universități implicate se vor îmbunătăți semnificativ resursa umană a alianței, baza procedurală și legală a funcționării entității create prin acest consorțiu, dar și baza de cunoștințe”, a mai explicat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

În cadrul deplasării din Spania, delegația TUIASI a participat la constituirea Consiliului Alianței INGENIUM, precum și a Comitetul Executiv al Alianței, prezentarea celor zece pachete de lucru, cu menționarea contribuției și responsabilităților fiecărei universități partenere, dar și la mai multe mese rotunde și workshopuri. TUIASI este liderul pachetului WP 10 – Impact și Diseminare și membru activ în toate celelalte pachete de lucru.

Festivitatea de încheiere a evenimentului a inclus semnarea de către rectorii prezenți a unei pagini speciale din Cartea de Onoare a Universității din Oviedo, simbol al începutului în dezvoltarea „familiei INGENIUM”.

Alianța INGENIUM urmărește crearea unui „Campus european” care va opera ca o universitate cu zece filiale, cu o singură ofertă academică pentru toate nivelurile de studii: licență, master și doctorat, și un sistem unic de management al școlarității pe o platformă IT proprie. În acest campus, activitățile propuse spre implementare vor implica un număr amplu de profesori, studenți și personal din zona administrativă, care vor colabora pentru a-și consolida abilitățile de lucru și colaborare într-un mediu internațional. „Echipele din cele 10 universități, membre ale Alianței INGENIUM de universități europene, vor lucra împreună în următorii patru ani, împărtășind o viziune comună asupra viitorului, fiind gata să genereze și să absoarbă cele mai bune practici, să ofere și să primească expertiza fiecărui partener pe domeniile lor de activitate, în beneficiul unui sistem de învățământ superior mai eficient și ancorat în realitatea secolului al XXI-lea”, a precizat prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, prorector responsabil cu relațiile internaționale la TUIASI.

În perioada imediat următoare începerii semestrului al doilea, echipa de coordonare din cadrul TUIASI va organiza o prezentare online pentru toți membrii comunității academice a universității, în care va detalia toate aspectele cu privire la implementarea proiectului.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Prin campania „Bring your old clothes to life”, demarată de Palas și asociația Armata Salvării, s-au adunat 5 tone de haine

31 January 2023 at 18:33

Peste 500 de persoane din medii defavorizate au beneficiat de sprijinul ieșenilor, acordat prin intermediul asociației Armata Salvării, în colaborare cu Palas. Astfel, prin campania „Bring your old clothes to life” s-au strâns cinci tone de haine, care au ajuns în mai multe comune din județul Iași. Participă și tu la campania de donare de haine, iar împreună strângem „kilograme” de fapte bune!

În ultimele șase luni, ieșenii au donat la centrul special amenajat în Palas, la nivelul -2 galeria Auchan, peste cinci tone de haine care au ajuns la persoane din medii defavorizate, dar și la persoane refugiate în Iași. Voluntarii asociației Armata Salvării au sortat, igienizat și împachetat piesele vestimentare, care au ajuns în comunele Țibănești, Răducăneni și Bivolari, dar și la persoane din Iași.

 • 246 de persoane din Iași au solicitat ajutor social vestimentar
 • 289 de persoane refugiate în Iași au primit sprijin vestimentar
 • > 250 de saci cu haine colectați în Palas au ajuns în satele Răsboieni, Recea, Țibănești, Bivolari, Buruienești, Răducăneni, Bohotin și Roșu

Dacă vrei să donezi, containerul unde se colectează piesele vestimentare este prezent în Palas, nivelul – 2 al galeriei Auchan. Pe lângă haine, poți să aduci, atât jucării, cât și încălțăminte, iar ca să facilitezi procesul și ca obiectele donate de tine să ajungă în cel mai scurt timp la cei care au nevoie, acestea trebuie să fie curate, în stare bună și împachetate într-o sacoșă pe care lipești un bilețel, unde specifici pentru cine sunt potrivite (exemplu: fetiță 8 ani, bocanci băiețel mărimea 32). Membrii Asociației colectează donațiile o dată pe săptămână și le transportă la centrul de colectare municipal, unde sunt sortate și igienizate.

Poți dona si în magazinele Bershka, Massimo Dutti, Oysho, Pull&Bear, Stradivarius, Zara. Campania de donare de haine face parte din strategia de sustenabilitate a companiei IULIUS.

articolul original.

Palas, Iulius Mall, Family Market Bucium şi Miroslava, deschise în a doua zi de Crăciun şi pe 2 ianuarie 2023

20 December 2022 at 18:11

Au rămas foarte puţine zile până la cele mai îndrăgite sărbători din an, iar forfota din magazine în căutarea celui mai frumos cadou ne-a cuprins pe toţi. Însă, ce spui de o plimbare pe patinoarul de la Palas, în prima zi de Crăciun? Sau de un film la Cinema City din Iulius Mall pe 1 ianuarie 2023? Destinaţiile tale favorite de timp liber – Palas, Iulius Mall și cele două Family Market – te aşteaptă şi în perioada următoare cu un program special.

Palas – cafenelele, restaurantele şi patinoarul, deschise în prima zi de Crăciun şi pe 1 ianuarie 2023

În Ajunul Crăciunului, cu toții vom petrece mai mult timp împreună cu familia, astfel că magazinele, cafenelele și restaurantele din Palas vor funcționa între orele 10.00 – 18.00. Hypermarket-ul Auchan este deschis în intervalul orar 07.00 – 18.00. O ultimă rundă pe gheaţa de la Palas Ice înainte de Crăciun? Vino pe 24 decembrie între orele 09.30 – 17.30!

În prima zi de Crăciun, te aşteptăm la cafenele, restaurante sau la patinoar, care se deschid de la ora 14.00. De pe 26 decembrie, programul revine la normal.

Pe 31 decembrie ne pregătim de petrecere, Palas fiind deschis doar până la ora 18.00. Hypermarket-ul Auchan este deschis de la 07.00 până la 18.00, iar patinoarul îi aşteaptă pe amatorii de distracţie în intervalul  09.30 – 17.30. Începe noul an la o cafea cu cei dragi sau la o sesiune de dans pe gheaţă, cafenelele și patinoarul din Palas fiind deschise de la ora 14.00! De pe 2 ianuarie 2023 programul revine la normal.

Iulius Mall Iași – filme la Cinema City, în prima zi de Crăciun şi pe 1 ianuarie 2023

Și Iulius Mall are program special de sărbători. În Ajun de Crăciun şi de An Nou, vei putea face ultimele cumpărături până la ora 18.00. Dacă vrei să te relaxezi înainte să vină Moșu’, mergi la Cinema City sau la Starnet, care vor fi deschise între 10.00 şi 18.00, sau La Corniche ori Viper.

Pe 25 decembrie, angajaţii magazinelor vor sărbători Crăciunul, însă Cinema City pornește videoproiectoarele de la ora 14.00, Viper și Starnet deschid pentru distracţie de la ora 12.00, iar cafeneaua La Corniche te aşteaptă de la ora 11.00. Pe 26 decembrie programul Iulius Mall revine la normal.

În prima zi din noul an, dacă vrei să ieși cu prietenii, Viper și Starnet deschid de la ora 12.00, La Corniche de la ora 11.00, iar filmele încep să ruleze la Cinema City de la ora 14.00.

Mc Donald`s Drive Thru din Family Market Bucium va funcționa de Crăciun non-stop

La Family Market,  Bucium şi Miroslava, pe 24 și 31 decembrie, programul magazinelor este între orele 09.00  – 18.00. Cumpărăturile pentru mesele de sărbători pot fi făcute şi la  Auchan, în intervalul orar 07.00 – 18.00.

În prima zi de Crăciun şi în prima zi din 2023 stăm cu cei dragi, dar pe 26 decembrie și pe 2 ianuarie 2023, programul Family Market și cel al supermarket-ului Auchan va reveni la cel obişnuit: 09.00 – 21.00, respectiv 07.00 – 22.00.

Dacă îţi va fi poftă de un meniu Big Mac, află că Mc Donald`s Drive Thru din Family Market Bucium va funcționa zilnic, non-stop, în zilele de Crăciun, însă pe 31 decembrie te așteaptă de la ora 07.00 până la 22.00, iar pe 1 ianuarie, de la ora 10.00 până la 24.00. Restaurantul va fi deschis pe 24 decembrie între orele 07.00 – 18.00. În prima zi de Crăciun şi în prima zi din 2023, Mc Donald`s te aşteaptă în intervalul 10.00 – 24.00. Pe 26 decembrie şi pe 2 ianuarie 2023, restaurantul se deschide mai devreme, de la ora 07.00, şi va funcţiona până la ora 24.00. În ultima zi din 2022, preparatele pe care le îndrăgeşti atât de mult pot fi savurate de la ora 07.00 până la ora 20.00.

articolul original.

IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro

8 December 2022 at 18:44

Compania IULIUS a inaugurat cel de-al doilea proiect Family Market, în cartierul ieșean Bucium. Proiectul de retail de proximitate aduce servicii și produse necesare zilnic în zona rezidențială care a cunoscut o dezvoltare constantă în ultimii ani. McDonald’s Drive Thru, supermarket Auchan, Sinsay și alți 23 de antreprenori locali și naționali asigură mixul personalizat de produse și servicii rezultat din consultarea comunității.

În acest an, IULIUS a inaugurat două proiecte Family Market la Iași, primul în comuna Miroslava, în vară, iar acum și pe cel din cartierul Bucium. „Este o investiție de 12 milioane de euro și avem o suprafață de retail de 5.500 mp, în care am adus împreună 26 de branduri, care au creat peste 180 noi locuri de muncă”, spune Radu Pârlea, Shopping Center Manager Family Market. „Cele mai multe sunt locale și naționale, cu produse proaspete și sănătoase, de la florărie, băcănie, patiserie, carmangerie, restaurante, până la piese auto, frizerie și servicii care îți sunt necesare zilnic. Conceptul este gândit pentru a răspunde interesului publicului pentru consumul local”. 

Family Market încadrează esența expertizei companiei IULIUS în a dezvolta proiecte de regenerare urbană la nivel național. Astfel, relevanța mixului de shopping pentru comunitățile în expansiune, accesibilitatea și eficientizarea timpului sunt elementele definitorii. „Ideea Family Market a apărut înainte de pandemie, însă perioada de restricții a întărit utilitatea conceptului, mai ales în zonele rezidențiale de la limitele orașului, care au atras tot mai multe familii tinere. Cele cinci luni de operare a proiectului din Miroslava ne confirmă că este un concept de care piața avea nevoie. În cazul proiectului deschis în Bucium, cei aproximativ 30.000 de locuitori ai cartierului vor putea reduce din drumurile spre centrul Iașului, aflat la șapte-opt kilometri, pentru a accesa servicii care acum sunt aproape”, a adăugat Radu Pârlea.

Noul proiect integrează un restaurant McDonald’s, a doua locație a brandului cu serviciul Drive-Thru și al patrulea din orașul Iași. Restaurantul integrează cele mai noi tehnologii, fiind prevăzut cu ecrane digitale pentru afișarea meniurilor, kiosk-uri pentru comanda produselor, iar clienții se pot bucura de produsele preferate atât în restaurant, cât și prin intermediul serviciilor Drive-Thru și McDelivery.

Ancoră a proiectului este și supermarketul Auchan, un concept de format de mare suprafață, de peste 2.000 mp, în care clienții găsesc peste 11.000 de articole la raft. În oferta magazinului se regăsesc atât produse proprii, marca Auchan, branduri românești şi internaţionale, alimentare și non-alimentare, precum și o selecție de produse românești, provenite de la producători și furnizori locali. În plus, membrii MyCLUB Auchan vor beneficia de promoții exclusive și servicii unice în baza cardului de fidelitate.

Oferta de cumpărături este completată de:

Fashion, home&deco: Sinsay

Dining și preparate proaspete: La Bottega, La Ciambella, Kosarom, Spartan, Fusion To Go (sushi);

Dulciuri, patiserie și cafea: Dolciano, Dulcinella, Teo`s Café;

Sănătate & Beauty: Dr. Max, Prisaca Bârnova, Atipic Barbershop;

Servicii: Autopit, Animax, Schimbu` 3, Pro Tel, Family Balloons, Silca (multiplicare chei), Inmedio, Flower Boutique, CEC Bank, curățătoria Omniclean.

Ca parte a promisiunii IULIUS privind principiile sustenabilității, Family Market include o zonă verde, cu arbori maturi și plante decorative, ce contribuie la reducerea amprentei de carbon. În același timp, proiectul este ușor de accesat, atât pe jos, cât și cu bicicleta sau mașina, datorită soluțiilor de mobilitate implementate. Sunt disponibile 151 de spații de parcare, spații pentru biciclete și stații de încărcare pentru vehicule electrice.

Family Market Bucium și Family Market Miroslava reprezintă investiţii în valoare totală de peste 24 milioane de euro. Partenerul IULIUS în finanțarea proiectelor este CEC Bank, unul dintre principalii susținători ai antreprenorilor locali.

***

Family Market Bucium:

 • Program:
  • Magazinele Family Market Bucium: zilnic, orele 09.00 – 21.00
  • Auchan: zilnic, orele 07.00 – 22.00
  • McDonald’s: zilnic, orele 07.00 – 24.00, serviciul Drive Thru – nonstop.
 • Circa 12 milioane de euro investiţie
 • Aproximativ 5.500 mp suprafaţă închiriabilă * 26 operatori
 • Peste 180 de noi locuri de muncă
 • Spații verzi amenajate: 5.000 mp, 150 de arbori maturi și peste 7.000 de plante mici
 • 151 locuri de parcare și facilități pentru bicicliști, stații de încărcare electrice
 • Lucrări de modernizare și conectivitate a infrastructurii auto și pietonale

***

Despre IULIUS

Compania IULIUS este singurul dezvoltator și operator de proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu o experiență de peste 20 de ani în real estate și cu o prezență în patru mari orașe din țară – Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și Suceava. 

Portofoliul său cuprinde peste 310.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iași și Iulius Town Timișoara), singurele de acest tip din țară, rețeaua națională de shopping mall-uri regionale (Iulius Mall – Iași, Cluj-Napoca și Suceava) și proiectele Family Market din Iași (Miroslava și Bucium. Proiectele sunt lidere de piață la nivel regional și înregistrează anual peste 70 de milioane de vizite.

În doar zece ani, compania IULIUS s-a impus drept unul dintre cei mai activi dezvoltatori și operatori de spații office clasa A, construind, sub brandul național United Business Center, poluri regionale de business și comunități creative multinaționale în trei centre universitare importante ale României – Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. În total, 14 clădiri verzi, cu o suprafață totală de peste 182.000 mp, în care sunt prezente peste 80 de sedii de companii și unde lucrează peste 20.000 de angajați.

Proiectele IULIUS sunt concepte sustenabile, singurele care integrează grădini ample, aducând natura în mijlocul orașelor, între oameni.

articolul original.

Crearea de parteneriate cu universitățile din Malaysia și Singapore, tema discuțiilor purtate de conducerea TUIASI la un dineu informal organizat de Ambasada României la Kuala Lumpur

2 December 2022 at 15:53

Conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) a discutat despre posibilitatea dezvoltării colaborărilor existente cu universitățile din Malaysia, dar și despre crearea unor noi relații cu instituțiile de învățământ superior din Singapore, la un dineu informal organizat la Kuala Lumpur de către Excelența Sa, Nineta Bărbulescu, ambasadorul României în Malaysia și în Bruna Darussalam.

Evenimentul a avut loc vineri, 2 decembrie 2022, în contextul în care o delegație TUIASI se află în această perioadă în Malaysia. Aceasta este condusă de rectorul universității, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, care a primit sâmbătă, 26 noiembrie, titlul de Doctor Honoris Causa al prestigioasei instituții de învățământ superior din Malaysia – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP). Alături de rector se află prof. univ. dr. ing. Aurelian Ciocoiu, președintele Senatului, prorectorii prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin și prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, cât și cadrele didactice ale TUIASI care au format primele legături cu UniMAP: prof. univ. dr. ing. Petrică Vizureanu și conf. univ. dr. ing. Andrei Sandu. „Este un sentiment de nedescris să intonezi imnul României la 10.000 de kilometri de casă. Excelența Sa a făcut totul ca să ne simțim ca acasă și îi mulțumim pentru onoranta invitație și organizare, doar pentru delegația noastră”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul universității. 

La dineul informal organizat de ambasadă pentru delegația TUIASI au fost discutate posibilitățile prin care poate fi sprijinită extinderea colaborărilor Politehnicii ieșene cu universitățile din Malaysia și chiar Singapore, unde mai multe instituții sunt poziționate foarte bine în topurile internaționale.

Un punct aparte al discuției l-a reprezentat propunerea Excelenței Sale de a organiza anul viitor o vizită la Iași a unei delegații malaysiene, formată din reprezentanții universităților, ai mediului de afaceri și ai familiilor regale. Aceasta va fi prilejuită de aniversarea de către TUIASI a 210 ani de la primele cursuri de inginerie în limba română din istoria tuturor principatelor care formează astăzi țara, susținute la Iași. Rectorul TUIASI și-a luat angajamentul să discute cu autoritățile locale din Iași pentru organizarea acestei vizite.

La rândul său, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a propus organizarea unui forum al educației din România în Malaysia. în 2023, în care să fie prezente personalitățile științifice românești și universitățile din țara noastră. Pentru organizarea acestei deplasări, rectorul va discuta cu colegii săi în cadrul Consiliului Național al Rectorilor, pentru a obține susținerea și implicarea acestui for.

Excelența Sa, Nineta Bărbulescu, a participat, alături de delegația TUIASI, la ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa pentru prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval de către UniMAP.

articolul original.

Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a devenit Doctor Honoris Causa al Universiti Malaysia Perlis

28 November 2022 at 15:30

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI), prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al prestigioasei instituții de învățământ superior din Malaysia – Universiti Malaysia Perlis (UniMAP). Manifestarea a avut loc sâmbătă, 26 noiembrie 2022, în cadrul unei ceremonii la care a participat și Alteța Sa Regală Tuanku Syed Faizuddin Putra ibni Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail, prințul Regatului Perlis din cadrul statului Malaysia.

La ceremonia organizată cu ocazia Zilelor UniMAP au asistat peste 700 de persoane, fiind prezentă și Excelența Sa Nineta Bărbulescu, ambasadorul României în Malaysia și în Bruna Darussalam. În delegația TUIASI care s-a deplasat în Malaysia s-au regăsit și președintele Senatului, prof. univ. dr. ing. Aurelian Ciocoiu, prorectorii prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin și prof. univ. dr. ing. Irina Lungu, cât și cadrele didactice ale TUIASI care au format primele legături cu UniMAP: prof. univ. dr. ing. Petrică Vizureanu și conf. univ. dr. ing. Andrei Sandu.

În cadrul ceremoniei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa, reprezentanții UniMAP au apreciat contribuțiile pe plan științific ale rectorului Politehnicii ieșene, dar și dezvoltarea universității adusă din calitate de manager. „Având în vedere contribuția dumneavoastră semnificativă în plan științific, managerial și al dezvoltării relațiilor internaționale ale TUIASI, este o mare onoare să vă asociem cu universitatea noastră și suntem convinși că aceasta va întări colaborarea între universitățile pe care le reprezentăm. Toți colegii din UniMAP vă felicită călduros pentru acest titlu”, a apreciat președintele Senatului UniMAP.

La rândul său, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval a transmis audienței că este profund onorat de această distincție, precum și de faptul că devine, astfel, membru al comunității academice a Universiti Malaysia Perlis. „În mod evident, voi deveni un partizan al întăririi relațiilor de colaborare între universitățile noastre, în domeniul cercetării, prin proiecte și programe doctorale comune, mobilități interuniversitare, dar și în plan didactic, susținând dezvoltarea programelor de dublă diplomă, în principal la master, putând fi realizate chiar și la ciclul de licență”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval. Acesta a vorbit și despre colaborarea de lungă durată existentă deja între TUIASI și UniMAP, instituția de învățământ superior din Malaysia fiind un important partener al Salonului EUROINVENT.

După finalizarea ceremoniei, Alteța Sa Regală al Regatului Perlis din Malaysia a organizat o masă festivă în onoarea oaspeților de la TUIASI și a ambasadorului României. În zilele care urmează, delegația Politehnicii ieșene are programate întâlniri cu reprezentanții UniMAP pentru a discuta despre proiectele comune, cât și cu Ministrul pentru Învățământ Superior din Malaysia, care a fost prezent la TUIASI la finalul lunii mai, anul acesta, pentru a asista la semnarea unui nou memorandum de colaborare între TUIASI și Universiti Malaysia Perlis.

Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, mai este Doctor Honoris Causa al Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” și al Universității Tehnice a Moldovei.

articolul original.

Ultimul weekend cu „Bucurii pe loc” și reduceri de până la 70%, la Palas!

23 November 2022 at 18:44

Ai așteptat până în ultimul moment? Brandurile tale favorite au expus noile colecții de iarnă. Dăm start ultimului weekend de Black Friday, unde promoțiile ajung și până la 70%, iar tu ai „Bucurii pe loc” de la cele mai râvnite magazine din Palas Mall! Pregătește-ți lista cu ce piese statement ai nevoie în garderobă, consultă catalogul online al super-reducerilor și vino să te pregătești de sărbători! Și, dacă vii la Palas weekend-ul acesta, vei avea parte și de o surpriză: duminică, 27 noiembrie 2022, lăsăm magia sărbătorilor să ne cuprindă și aprindem luminițele de Crăciun.

Dacă ești o fire precaută, care analizează toate detaliile și așteaptă momentul oportun ori nu ai reușit să iei tot ce ți-ai propus, weekend-ul acesta îți este dedicat! 25 – 27 noiembrie sunt ultimele trei zile în care ai reduceri de până la 70%, la Palas.

Deja te gândești ce o să porți în seara de Crăciun sau încă nu știi ce outfit să asortezi pentru petrecerea de Revelion? Este momentul oportun să profiți de reducerile din Palas și să alegi piesele vestimentare care îți vor pune în valoare calitățile. Levi`s, Marco Polo, Lee Cooper, Nissa, House și U.S Polo Assn. au redus prețurile la colecțiile de sezon, dar și la piesele statement. Și celelalte branduri de fashion din Palas afișează reduceri, iar tu le poți descoperi cu o simplă vizită în acest weekend!

Se apropie Moș Nicolae, iar pantofii trebuie să fie perfecți pentru a primi cele mai delicioase cadouri. Dacă vrei să îl impresionezi, profită de oferta propusă de magazinele Anna Cori, CCC și Ecco!

Dacă vrei să fii spiridușul Moșului și să oferi tu „Bucurii pe loc” celor dragi ție, poți oricând să faci o vizită în locațiile unde vei găsi reduceri, câte-n Lună și în strălucitoarele stele. Pandora și Swarovski te întâmpină cu oferte la bijuterii, ceasuri, accesorii și chiar decorațiuni.

Și Donna Carina are oferte la o paletă diversă de servicii pentru cei care vor o schimbare înainte de sărbători. Pentru cei care vor în casă un element elegant, modern și util, Komoder, aflat în Atriumul Palas, are reduceri la fotoliile de masaj.

Consultă catalogul online pentru a descoperi toate promoțiile, însă ca să fii sigur că nu ai ratat nimic, vino în Palas! Și dacă tot vii, trebuie să știi că vei avea parte și de o surpriză strălucitoare: duminică, 27 noiembrie, împreună cu un invitat special, venit tocmai de la Polul Nord, vom aprinde decorațiunile de Crăciun și ne vom bucura de magia sărbătorilor!

articolul original.

Lansare proiect DigitAll@TUIASI – Transformare digitală pentru profesiile viitorului

15 November 2022 at 14:19

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași (TUIASI) implementează în perioada octombrie 2022 – decembrie 2025 proiectul „DigitAll@TUIASI – Transformare digitală pentru profesiile viitorului”, o componentă semnificativă din procesul de transformare digitală printr-o investiție de aproximativ 5.6 milioane de euro în cadrul unui proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectul are ca obiective realizarea unei infrastructuri IT&C moderne pentru Campusul Virtual al TUIASI, crearea și operaționalizarea unui Centru de Inovare Digitală și actualizarea ofertei educaționale pentru dezvoltarea competențelor digitale specifice profesiilor emergente.

„DigitAll@TUIASI – Transformare digitală pentru profesiile viitorului” estefinanțat în cadrul Programului pentru digitalizarea universităților din Componenta 15 – Educație, a Planului Național de Redresare și Reziliență al României (PNRR), Reforma 5: Adoptarea cadrului legislativ pentru digitalizarea educației, Investiția 16: Digitalizarea universităților și pregătirea acestora pentru profesiile digitale ale viitorului. Codul proiectului este 109535328.

Valoarea totală a proiectului al cărui beneficiar este TUIASI este de 27.567.039 lei, din care finanțarea nerambursabilă oferită prin PNRR are valoarea 23.165.597 lei, iar TVA este de 4.401.460 lei.

Ca obiective exacte, prin acest proiect Politehnica ieșeană își propune patru obiective majore: modernizarea și extinderea infrastructurii IT&C suport pentru transformare digitală, crearea și operaționalizarea Centrului de Inovare Digitală TUIASI, actualizarea ofertei educaționale pentru dezvoltarea competențelor digitale specifice profesiilor emergente și dezvoltarea de programe de formare a competențelor digitale pentru studenți și personal didactic, didactic-auxiliar și de cercetare.

În cadrul proiectului DigitAll@TUIASI vor fi create sau actualizate 21 programe de studiu pentru dezvoltarea competențelor digitale, astfel încât studenții să dobândească competențe specifice profesiilor emergente și a consolidării competențelor antreprenoriale în sectorul digital. În total, 1.286 de studenți vor beneficia de formarea competențelor specifice profesiilor emergente / antreprenoriale prin programe de studii noi sau modernizate. Însă toate facultățile, studenții și profesorii TUIASI, cât și personalul didactic auxiliar și de cercetare, vor beneficia de infrastructura digitală care urmează să fie achiziționată în cadrul proiectului.

Mai mult, 300 de membri ai comunității academice vor beneficia de programe de evaluare a competențelor digitale, maparea nevoilor educaționale și formare a competențelor digitale pentru activități didactice și de cercetare-inovare.

Investițiile în infrastructura IT&C a Campusului Virtual vizează asigurarea premiselor transformării digitale, și anume conectivitate, prin modernizarea rețelei de comunicații, și acces la instrumente IT, prin realizarea unei infrastructuri de desktop-uri virtuale (VDI – Virtual Desktop Infrastructure). Infrastructura VDI reprezintă o infrastructură de calcul și stocare centralizată, prin intermediul căreia fiecare membru al comunității academice (student, cadru didactic, cercetător, etc) va dispune de un calculator personal virtual, cu resurse adaptate nevoilor.

Stațiile virtuale pot fi accesate atât de pe terminalele specializate pentru VDI achiziționate prin proiect (Thin Clients), cât și de pe calculatoare existente în dotarea universității ce permit instalarea aplicației software de tip terminal VDI și conectarea la platforma VDI.  Beneficiile acestei soluții sunt nenumărate, reprezentând, în primul rând, o modalitate sustenabilă și eficientă din punct de vedere a costurilor pentru asigurarea accesibilității, scalabilității, securității și a adoptării pe scară largă în Universitate a conceptului de Laborator Virtual.

Pentru mai multe detalii legate de implementarea proiectului:
Manager operațional proiect
Conf. univ. dr. ing. Simona CARAIMAN
prorector al TUIASI responsabil cu Informatizarea și Comunicațiile Digitale
simona.caraiman@academic.tuiasi.ro

articolul original.

Black Friday aduce „Bucurii pe loc” la Palas, cu reduceri de 70%

9 November 2022 at 18:32

Noiembrie este o lună plină de surprize și nu ne uimește doar cu temperaturile și culorile sale plăcute, ci și cu mult așteptatul Black Friday, momentul în care îți transformi lista de dorințe în realitate. La Palas, între 11 – 27 noiembrie 2022, ai parte de trei weekenduri consecutive cu reduceri, care îți aduc „BUCURII PE LOC” de fiecare dată. Astfel, cu discounturi de până la 70% s-au pregătit atât brandurile de haine, accesorii și încălțăminte, cât și cele cu decorațiuni, produse de îngrijire și frumusețe, articole pentru copii sau sportive și, desigur, cele de electronice și electrocasnice. Consultă catalogul online și hai să te bucuri că anul acesta e #faracomenziratate.

De la Halloween și trick or treat, trecem direct la tips & tricks de Black Friday pentru că la Palas, în perioada 11 – 27 noiembrie 2022, e momentul să te răsfeți cu o sesiune de shopping la prețuri de nerefuzat. Fie că vrei să îți îmbogățești garderoba cu hainele și accesoriile mult dorite, fie să cumperi în avans cadourile de sărbători pentru cei dragi, te poți bucura de aceeași calitate și de mai multe articole la un preț atrăgător.

Dacă vrei să adaugi piese de rezistență în ținutele tale, precum rochii tricotate, fuste maxi, pantaloni bootcut, sacouri cambrate sau oversize, bluze deosebite, cămăși elegante și pulovere pufoase sau paltoane șic și călduroase, fă o vizită în magazinele de profil. Promoțiile ce ajung și până la 50% de la Mango, Marc O’Polo, Levi’s®, Lee Cooper și House te  vor ajuta să arăți impecabil și mereu la modă fără a investi substanțial. În materie de încălțăminte, vedetele sezonului sunt papucii pufoși, cizmele peste genunchi, pantofii stil loafer sau bocancii pe care-i găsești la CCC și Ecco, cu reduceri de până la 30%. Dar și bijuteriile supradimensionate și brățările se numără printre emblemele acestui sezon, iar oferta variată de la Pandora, Paradis, Sokolov, Swarovski, Stil Diamonds, cu prețuri mai mici cu până la  30%, va satisface și cele mai pretențioase gusturi.

Solduri de până la 70% afișează și Nala, Pupa Milano, Sabon, The Makeup Shop, Xpert Beauty și  Yves Rocher, astfel că este momentul perfect să-ți achiziționezi produsele de skin care sau make-up preferate.

De ținutele celor mici și de jucării la preț redus are grijă Coccodrillo și Noriel, ce își întâmpină clienții cu discounturi de până la 70%, iar dacă ți-ai stabilit clar obiectivele în materie de sport sau te pregătești pentru schi ori snowboard, găsești tot ce ai nevoie la Hervis și Intersport, la prețuri mai mici cu până la 50%.

Reduceri afișează și Jolidon, Cărturești, Contakt, Donna Carina, Kitchen Shop, Komoder, Opticris, însă surprize au multe alte locații din Palas.

Va urma..

articolul original.

Cea mai cunoscută rețea de chirurgie și dermatologie din România, Cronos Med, a deschis o clinică la Palas

1 November 2022 at 10:00

După 10 ani de la inaugurare, Palas este în continuare un reper și un spațiu de coeziune a ieșenilor, fiind mereu într-un proces de upgrade. De curând, în ansamblu a fost inaugurată clinica Cronos Med, parte din rețeaua numărul 1 de chirurgie și dermatologie estetică din România, fondată de doctorul Constantin Stan, medic primar Chirurgie Estetică, Plastică şi Reconstructivă recunoscut la nivel internațional.

Cronos Med este locul unde pacienții pot descoperi secretele unei noi calităţi a vieţii şi soluţii anti-aging de ultimă generație. Aflată la parterul clădirii de birouri United Business Center 1, noua clinică are un program deschis pentru consultații și proceduri minim-invazive, dar și tratamente faciale și corporale.

Echipa de medici este formată din dermatologi și chirurgi esteticieni din Iași, Bacău și București, fiind coordonată de dr. Constantin Stan. Printre procedurile pe care aceștia le efectuează se numără: mezoterapia virtuală (tratament recomandat pentru rejuvenarea tenului, hidratare, fermitate și luminozitate), intraceuticals lift (tratament anti-aging), hydrafacial, tratamente anti-aging cu toxină botulinică, volumizarea pomeților și buzelor cu acid hialuronic sau estomparea cearcănelor. Pe lângă acestea medicii efectuează și intervenții specific reumatologice: ecografii muscoscheletice, infiltrații sau puncții. În același timp, terapiile corporale sunt realizate prin tehnologii powershape, velashape, cooltech sau venus legacy.

Clinica pune la dispoziția ieșenilor și o serie de facilități şi discounturi disponibile printr-un sistem de membership exclusivist: cardul de membru Cronos Med, ce poate fi ridicat de la recepția clinicii. „Este un loc special, este un loc drag mie, pentru că aici am făcut Facultatea de Medicină. Ne întoarcem, mă întorc aici cu dorința de a aduce cât mai aproape serviciile noastre de medicină estetică. Pacienții noștri vor descoperi lucruri extraordinare, prin care vor putea nu numai să-și schimbe formele, ci și să-și mențină încrederea în ei înșiși. Treceți cu plăcere pragul Cronos Med, sunt mândru să fiu din nou la Iași!”, declarat dr. Constantin Stan.

Grupul Cronos Med are în portofoliu clinici la Bacău și București și plănuiește extinderea în orașe-cheie din țară în următoarea perioadă.

articolul original.

Profesorul universitar Nicolas Kalogerakis, reputat specialist în protecția și restaurarea mediului marin, a devenit Doctor Honoris Causa al TUIASI

29 October 2022 at 07:31

Senatul Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) a acordat joi, 27 octombrie 2022, într-o ceremonie festivă, titlul de Doctor Honoris Causa profesorului universitar Nicolas Kalogerakis, de la Universitatea Tehnică din Creta, Chania, Grecia. Specializat în inginerie biochimică și biotehnologie, cercetătorul este recunoscut la nivel european pentru activitatea desfășurată în aceste domenii, în special în ceea ce privește tehnologiile de bioremediere și fitoremediere pentru restaurarea siturilor contaminate, protecția și restaurarea mediului marin (deversări de petrol și deșeuri marine, în particular microplastice), noi sisteme de oxigenare și tratare a apelor uzate sau modelarea matematică a proceselor de mediu.

Ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa a avut loc în Sala de Conferințe „Cristea-Niculescu Otin”, fiind condusă de către președintele Senatului, prof. univ. dr. ing. Iulian-Aurelian Ciocoiu. Prof. univ. dr. Nicolas Kalogerakis a urmat studiile de licență la Universitatea Tehnică Națională din Atena, Grecia, și s-a specializat în Canada, făcând doctoratul la Universitatea din Toronto. A predat până în 1997 la Universitatea de Stat New York, SUA, și la Universitatea din Calgary, Canada.

Din anul 1997 a revenit în Grecia ca membru al grupului de specialiști care a fondat Departamentul de Ingineria Mediului la Universitatea Tehnică din Creta (TUC), unde activează și în prezent și unde a ocupat ulterior și funcția de vicepreședinte al Consiliului Universității și director de departament.

În portofoliul științific al profesorului se regăsesc 237 lucrări publicate în bazele de date internaționale, 11 editoriale, 5 brevete, 16 cărți și capitole de cărți. A susținut peste 300 de conferințe invitate și prezentări la manifestări științifice internaționale și întâlniri profesionale la universități și organizații de cercetare, precum și la workshopuri organizate de Comisia Europeană.

Reprezentanții TUIASI au precizat, în Laudatio, că profesorul Nicolas Kalogerakis este inițiatorul, promotorul și catalizatorul colaborării cu TUIASI – Facultatea de Inginerie Chimică şi Protecţia Mediului „Cristofor Simionescu”, Departamentul Ingineria şi Managementul Mediului, în sfera activităţilor didactice şi de cercetare ştiinţifică, colaborare ce implică atât Universitatea Tehnică din Creta, Chania, Grecia, cât și Federația Europeană de Biotehnologie – Divizia Biotehnologia Mediului. De asemenea, prof. univ. dr. Nicolas Kalogerakis este, împreună cu prof. univ. dr. Maria Gavrilescu, inițiatorul și promotorul acordurilor bilaterale Erasmus și Erasmus+ încheiate între TUIASI și Universitatea Tehnică din Creta.

În discursul susținut după primirea distincției, profesorul universitar Nicolas Kalogerakis a vorbit despre cercetările pe care le desfășoară la Universitatea Tehnică din Creta legate de poluare, reciclare și sustenabilitate.  „Principala întrebare cu care ne confruntăm este: Este posibilă reciclarea perpetuă a plasticului? Dacă ne referim la aluminiu sau alte metale, le putem recicla de mii de ori, nu este nici o problemă. Dar nu putem face asta cu plasticul, pentru că, după reciclare, calitatea produsului final este redusă, așa că trebuie să adăugăm polimeri noi pentru a păstra o calitate acceptabilă a produsului final. Există speranță pentru oceanele poluate cu plastic? Trebuie să știm ce facem: curățăm bazinele oceanice sau încercăm să oprim aportul de plastic în mediul marin și apoi vedem cum curățăm ce rămâne? Sunt multe măsuri de temperare a fenomenului: de la pescuitul gunoaielor, la filtrarea scurgerilor urbane și de pe autostrăzi. De asemenea, trebuie să introducem stimulente pentru reciclare, altfel, oamenii vor prefera «scurtăturile». Dacă luăm toate măsurile pe care le putem lua, cred că există speranță pentru mările și oceanele noastre”, a spus profesorul în discursul său.

Comisia de analiză, care a avizat propunerea de acordarea titlului de DHC, a fost alcătuită din:

 • Prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI;
 • Prof. univ. dr. ing. Teodor Măluțan, decanul Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului „Cristofor Simionescu” de la TUIASI;
 • Prof. univ. dr. ing. Carmen Teodosiu, de la TUIASI;
 • Prof. univ. dr. ing. Irina Volf, de la TUIASI;
 • Prof. univ. dr. Mircea Nicușor Nicoară, de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași;
 • Prof. univ. dr. ing. Teodor Robu, de la Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad” din Iași;
 • Prof. univ. dr. ing. Maria Gavrilescu, de la TUASI.
articolul original.

Noul restaurant din Palas, Pep & Pepper, propune experiență culinară ce are la bază Ghidul Eatwell

24 October 2022 at 19:05

Cel mai mare food court din regiunea Moldovei este într-o continuă adaptare la noile gusturi și preferințe în materie de food & beverage. De curând Pep & Pepper a inaugurat prima sa locație din Nord-Estul României, la Palas, și îi așteaptă pe ieșeni cu concept studiat în Marea Britanie – Ghidul Eatwell – transpus în meniuri delicioase.

Pep & Pepper propune o masă echilibrată și gustoasă, gândită special pentru persoanele care adoptă un stil de viață sănătos și activ. Ingredientele proaspete și hrănitoare, atenția la procesul de preparare, dar și rețetele originale, precum marinarea cărnii timp de 12 ore, fac din meniurile Pep & Pepper alegerea perfectă atunci când vrei să te bucuri de o masă delicioasă și sănătoasă. Noua locație se află în food court, unde a fost amenajată și o zonă specială pentru cei care vor să se bucure de experiența Pep & Pepper.

40% vitamine și minerale, 38% carbohidrați buni, 12% proteine, 8% produse lactate și 1% ulei sunt procentele care stau la baza ghidului Eatwell și a meniurilor Pep & Pepper. Dacă vrei să te bucuri de „The eat well plate”, trebuie să parcurgi trei pași esențiali: alegerea proteinei, adică una dintre cele 19 variante de carne marinată, asortarea cu o garnitură delicioasă care are carbohidrați buni și completarea cu salată proaspătă și un măr gustos, pline de vitamine și minerale. Crispy Chicken, Pui Quattro Formaggi, Vită Mongolia, Pui cu Ciuperci sau Pui Teriyaki sunt câteva dintre sortimentele de carne pe care Pep & Pepper le pregătește.

Având același concept la bază, The Eat Well Bowl este un alt dish preparat în noua locație din food court. Hot & Honey Chicken, Crispy Tofu, Chicken Fajitas, Pesto Chicken, Mexican Beef, Egg & Bacon Chicken sunt propunerile Pep & Pepper. The Eat Well Wrap este o altă opțiune delicioasă și sănătoasă de care ieșenii se pot bucura. În zilele reci, supa de pui cu tăiței, supa cremă de legume ori cea de ciuperci pot fi alegerile potrivite.

Locația Pep & Pepper din Palas Iași este prima din regiunea de Nord-Est a României, brandul fiind prezent în: București, Brașov, Cluj, Constanța, Craiova, Ploiești și Sibiu.

articolul original.

Târgul de Cariere: 40 de companii, aproximativ 1.000 de job-uri și oportunități de dezvoltare, în acest weekend, la Palas

13 October 2022 at 16:16

Economiști, consilieri juridici, ingineri software și hardware, programatori, mecanici sau chimiști sunt câteva dintre job-urile la care vei putea aplica în acest weekend, în cadrul Târgului de Cariere, de la Palas. Timp de două zile, în Atrium vei putea descoperi oameni noi, oportunități de dezvoltare și locuri de muncă, atât pentru cei care doresc o schimbare în carieră, cât și internship-uri pentru studenți. Preh, IULIUS, Michelin, Sevio, Veeam, GoDaddy, Continental, Bandwidth sunt câteva dintre companiile prezente la Târgul de Cariere.

Târgul de Cariere se întoarce la Iași toamna aceasta cu numeroase oportunități profesionale și zeci de angajatori din diverse domenii de activitate. Evenimentul va avea loc pe 14 și 15 octombrie 2022, între 10:00 și 18:00, în Atriumul Palas Mall. La eveniment și-au confirmat deja prezența 40 de companii și sunt așteptați aproximativ 6.000 de candidați.

Printre pozițiile deschise în cadrul companiilor participante se numără: specialiști în relații și suport clienți, consultanți financiari, ingineri software și hardware, programatori, mecanici, operatori back office, ingineri electroniști, chimiști, team leaderi, agenți de vânzări, testeri, operatori de producție, studenți pentru diverse internshipuri.

În cadrul  evenimentului „Târgul de Cariere” va fi prezentă și compania IULIUS, dezvoltatorul ieșean al ansamblurilor mixed-use de regenerare urbană Palas Iași și Iulius Town Timișoara și a rețelei Iulius Mall din Suceava, Iași și Cluj-Napoca. Dacă vrei să afli mai multe despre paleta de job-uri disponibile, îi poți întreba pe reprezentanții de la stand. Leasing Manager, economist, audit intern junior, consilier juridic junior, asistent relații cu publicul, ingineri în diferite domenii (instalații electrice, construcții civile), tehnicieni sunt doar câteva dintre pozițiile pe care compania le va prezenta în cele două zile de târg.

Toamna aceasta căutăm oameni care caută oportunități de carieră, răspunsuri, un nou job, un nou început, vise împlinite sau poate chiar un job mai potrivit profilului lor, iar pentru aceasta la Târgul de Cariere aducem candidații față în față cu oportunitățile care contează”, a declarat Maria Petruța, PR Manager la Târgul de Cariere.

Ediția de toamnă va fi marcată de prezența unui număr mare de companii din diferite sectoare de activitate, care sunt nerăbdătoare să prezinte candidaților ofertele de angajare. Printre acestea se află și Michelin, companie ce își mărește echipa după fiecare ediție, oferind celor proaspăt angajați și posibilități de relocare. Domeniile producție și tehnică sunt și ele bine reprezentate la Târgul de Cariere, prin intermediul unor companii precum Grenzebach CNUD EFCO, Lear Corporation, Mennekes Electric sau Hanna Instruments, care au pregătit o ofertă variată de joburi. Diversificată este și paleta companiilor din domeniul IT, prezente la eveniment. Sevio, Veeam, GoDaddy sau Kerv Digital sunt doar câteva dintre brandurile care așteaptă cu nerăbdare candidații la Palas Mall.

De asemenea, dacă ești interesat de o carieră în domeniul auto & automotive, poți afla mai multe direct de la reprezentanții unor companii precum Vitesco Technologies, Alten Delivery Center Romania, Preh sau Continental. Pregătiți pentru interacțiunile față în față sunt și reprezentanții CRIF România, care își doresc să descopere și să recruteze noi talente în domeniul servicii & BPO. De la Târgul de Cariere nu vor lipsi nici Bandwidth sau Kaufland, care vin cu numeroase oportunități profesionale și ultimele noutăți din domeniul lor de activitate. În același timp, persoanele interesate de un loc de muncă în străinătate îl pot obține participând la eveniment, deoarece la Târgul de Cariere vor lua parte diverse companii de recrutare, care oferă posibilitatea candidaților de a aplica și de a obține un job în străinătate, în țări precum Germania, Belgia sau Danemarca.

O noutate absolută vine din partea companiei Marquardt, care aduce la Târgul de Cariere modulul DemoCar, prin care prezintă vizitatorilor tehnologiile inovative ce vor echipa cockpitul automobilelor în viitor. Cum va arăta interiorul unui automobil? Cum se va schimba interfața cu utilizatorul? Compania Marquardt, expertă în mecatronică interactivă, ne invită în viitor pentru a experimenta produsele sale inovative într-un mediu interactiv. Pe scurt: DemoCar sau Mașina Viitorului.

Târgul de Cariere, alături de BestJobs, partenerul de recrutare din acest sezon, abia așteaptă să ofere candidaților sfaturi utile în carieră. De asemenea, refugiații ucraineni prezenți la eveniment vor fi ajutați și îndrumați de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (FONNS) și Centrul de Asistență Umanitară și Socială pentru Refugiați CTR Nicolina, astfel încât să poată identifica primele oportunități de carieră din țara noastră, în funcție de profilul profesional. În acest scop, standurile companiilor cu locuri de muncă disponibile pentru ucraineni vor avea un semn distinctiv, cu scopul de a-i ajuta pe aceștia să se orienteze mai ușor în evenimentul susținut de Primăria Municipiului Iași.

Întâlnirile față în față cu recrutorii vor fi completate de livestream-ul din studioul mobil aflat la fața locului, care va aduce în prim-plan detalii despre locurile de muncă disponibile și interviuri cu reprezentanții companiilor pe diverse teme. Acesta va fi difuzat pe canalele de Facebook, LinkedIn, YouTube ale evenimentului și pe targuldecariere.ro în prima zi a evenimentului.

Chiar dacă primul pas spre angajare e față în față, poți aplica și online la joburile existente, cu ajutorul unui cont creat înainte, în timpul, dar și după eveniment, pe platforma targuldecariere.ro/iași.

articolul original.

The Motans, Iuliana Beregoi și magicianul Robert Tudor, la Palas

6 October 2022 at 18:17

Muzica, limba universală care leagă întreaga planetă, alină, înveselește și creează amintiri, se va auzi în acest weekend, sub mai multe forme, la Palas. The Motans, Iuliana Beregoi și magicianul Robert Tudor vor veni la Continental Tech Fest, iar Festivalul Trandafir de la Moldova reunește ansambluri folclorice din diferite zone ale țării, în Amfiteatrul Palas.

Parcul Palas va găzdui în acest weekend, în perioada 7 – 8 octombrie 2022, evenimentul Continental Tech Fest, unde cei interesați vor putea să descopere tehnologia companiei, dar vor avea parte și de momente speciale. Vinerea începem, de la ora 12.00, cu o expoziție de mașini echipate cu tehnologii dezvoltate de Continental, vor avea loc și întâlniri cu specialiștii companiei, iar cei pasionați de mecanică fină sau orice ramură din industria automotive sunt așteptați la Muzeul Tehnologiei Continental din parcul Palas. Totul va fi învăluit în muzica mixată de DJ Octav, iar de la 18.30, Andra Botez & Band vor susține un concert live.

Specialiștii Continental din Iași sunt implicați în elaborarea tehnologiilor de vârf din industria auto, ca de exemplu: unități de control a geamurilor și trapei, aplicații de navigație și multimedia, calculatoare centrale de bord, sisteme de telematică și de siguranță în trafic, module pentru condusul autonom si multe altele ce vor modela viitorul in lumea mobilității. În parteneriat cu mediul universitar local și internațional, specialiștii din Iași lucrează în proiecte dedicate orașelor și mașinilor inteligente, capabile să crească eficiența și confortul condusului. Vino să cunoști specialiștii și tehnologiile Continental care-și pun amprenta pe fiecare călătorie a ta!

Sâmbătă vor avea loc și activități dedicate celor mici: face painting, întâlnire cu Paw Patrol, Elsa și Ana, Minions, Batman și Capitan America. Dacă ai acasă un viitor super-mecanic, poți să îl aduci, în intervalul orar 10.00 – 15.00, când vor avea loc atelierele de inginerie pentru copii, unde vor afla secretele meseriei. Începând cu ora 16.00, pe scenă va apărea cel mai amuzant magician din România, Robert Tudor, care promite un spectacol plin de momente inedite.

Invitații speciali de la Continental Tech Fest vor urca pe scena din parcul Palas de la ora 17.45. Concertul va fi deschis de Iuliana Beregoi, care va cânta cele mai cunoscute melodii ale sale, iar de la ora 19.00, The Motans ne va purta pe ritmuri melancolice în „August”, ne va spune „Nota de plată” și ne va încânta cu „1.000 RPM” și multe alte piese iconice ale sale. Intrarea la Continental Tech Fest este liberă.

Păstrând tradiția și în acest an, Palas găzduiește Festivalul Trandafir de la Moldova, un eveniment cultural, ajuns la cea de-a 52-a ediție, care reunește ansambluri folclorice, atât din România, cât și din Republica Moldova. Sâmbătă și duminică, iubitorii de folclor sunt așteptați în Amfiteatrul Palas, de la ora 14.00, în ambele zile, unde vor performa 18 ansambluri din Iași, Bacău, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Piatra Neamț, Suceava și Republica Moldova. Pe scenă vor mai urca interpreți de seamă, precum: Călin Brăteanu și Taraful „Obina” din Suceava și Zinaida Bolboceanu și Taraful tradițional din Chișinău. Intrarea la Festivalul Trandafir de la Moldova este gratuită.

Dacă cei mici sunt ori la atelierele de inginerie ori la concert, tații sunt ocupați să studieze tehnologia Continental, iar bunicii admiră ansamblurile folclorice, mămicile au parte de un târg de genți și poșete în Atriumul Palas. Bag Expo poposește în inima Iașului până duminică, 9 octombrie, și le invită pe doamne și domnișoare să descopere cele mai noi modele de poșete!  

articolul original.

Fulgere la comandă, levitație magnetică și vedere pe timp de noapte, la „Noaptea cercetătorilor” de la Palas

28 September 2022 at 18:06

Dintotdeauna curiozitatea a stat la baza marilor descoperiri, iar dorința de a afla cum funcționează lumea unește comunitatea cercetătorilor de pe întreg mapamondul. Cea mai mare manifestare de știință pentru publicul larg revine la Palas în ultima zi de septembrie. Vino la „Noaptea cercetătorilor” și descoperă secretele universului!  

Știai că? Spațiul este absolut silențios pentru că nu există atmosferă prin care să „călătorească” sunetul sau că animalele folosesc câmpul magnetic al Pământului pentru orientare sau că pasărea Colibri bate din aripi extrem de repede, făcând între 50 și 80 de bătăi pe secundă. Vineri, 30 septembrie 2022, în parcul Palas va avea loc „Noaptea cercetătorilor”, unde curioși de toate vârstele sunt așteptați să pună întrebări și să facă experimente alături de reprezentanți de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
(UAIC)
.

Fizică, chimie, geologie, astronomie sunt câteva dintre ramurile științei despre care puteți să aflați detalii uimitoare, în acest final de săptămână, începând cu ora 17.00, în zona patinoar Palas. În total, vor fi 21 de standuri unde se vor face experimente impresionante. Reprezentanții de la UAIC vor prezenta în parcul Palas mai multe experimente, printre care: trenulețul cu levitație magnetică, vederea pe timp de noapte, fulgere la comandă – generatorul Van der Graaf, observații prin telescop, instalație de foraj geologic și experimente cu azot lichid.

Noaptea cercetătorilorare loc în fiecare an, în ultima zi de vineri a lunii septembrie, fiind o tradiție la nivel național.

articolul original.

Târg de Artă și Antichități, Festivalul cu Umbrele, printre evenimentele din acest weekend de la Palas

24 September 2022 at 10:41

Fie că ești un pasionat de istorie și te afli în căutarea unor fragmente de trecut pe care le adaugi la colecția ta ori un fan înfocat al mașinilor, în special al ultimelor modele electrice, la Palas ai parte de un caleidoscop de experiențe pe gustul tău! Caravana Casa Auto revine cu cele mai noi modele, iar Târgul de Artă și Antichități ne transpune în zilele boeme ale trecutului.

Parcul Palas va găzdui în acest weekend Festivalul cu Umbrele, ajuns la ediția a VI-a, care este dedicat pacienților cu boala Parkinson. Festivalul susține un proiect în premieră națională – „Tangoterapia și rolul său în recuperarea pacienților cu boala Parkinson”, prin intermediul căruia se oferă ședințe gratuite de tangoterapie pacienților cu această problemă medicală. Sâmbătă și duminică, 24 – 25 septembrie 2022, în parcul Palas vor avea loc ateliere de creație și dezvoltare personală, teatru, dans, spectacol de muzică live, târgul Happydichiseala, dedicat tinerilor artiști,dar și concursuri inedite de lectură, poezie și pictură.

Sâmbătă, tot în parcul Palas, în zona patinoarului, va avea loc și Caravana Casa Auto, unde vor fi expuse mai multe modele din gama Mercedes-EQ. Pasionații de mașini se pot bucura de experiența unică la volanul unei mașini 100% electrice până pe 6 octombrie 2022.

Atriumul Palas va fi din nou un „portal” către trecut. Târgul de Artă și Antichități îi așteaptă pe colecționarii de amintiri în perioada 23 – 25 septembrie, cu piese de numismatică, statuete și sculpturi decorative, mobilier mic, bijuterii și multe alte obiecte atinse frumos de trecerea timpului.

Fire boemă, pragmatică sau artistică, vino la Palas și petrece timp de calitate împreună cu cei dragi ție!

articolul original.

Weekend de toamnă, la Palas: târg auto, Wedding Days și concerte simfonice

16 September 2022 at 15:04

Ce zici de un sfârșit de săptămână la volanul unei noi mașini, care poate deveni partenerul tău de aventuri pentru următorii ani? Vino în parcul Palas, participă la Salonul Auto de Toamnă și fă cunoștință cu noile modele ce vor surprinde și cel mai sofisticat conducător auto. Dacă ești gata să începi un nou drum și alături de jumătatea ta, treci și pe la Wedding Days din Atriumul Palas Mall, unde specialiștii te întâmpină cu direcțiile stilistice ale viitoarelor evenimente. Iar pentru ca zilele de vineri și sâmbătă să se încheie într-o notă elegantă, nu rata concertele Filarmonicii Moldova din Amfiteatrul Palas.

Dacă toamna ți-a stârnit pofta de călătorii și ești în căutarea unui partener rapid pe care să te poți baza într-o evadare la munte sau pe malul unui lac și alături de care să ai parte de experiențe de neuitat, vino la Salonul Auto de Toamnă din parcul Palas. Aici, de vineri și până duminică, între 16 – 18 septembrie 2022, vei face cunoștință cu noile modele Ford, Skoda, Volvo, dar te așteaptă și alte surprize.Expoziția auto cu vânzare este asigurată de unele dintre cele mai importante reprezentanțe auto din Iași – ATI Motors Holding, Mega Auto – Skoda Iași, Premium Nordic Cars – Dealer Volvo Iași și Luxury Hybrid & Electric Cars.

Trei zile de weekend, de vineri până duminică inclusiv, sunt suficiente și să planifici nunta de poveste, la Wedding Days, în Palas. Expozanți din domeniu te vor ajuta să găsești exact acele servicii și articole care să îți ofere evenimentul la care ai visat. Cel mai important lucru pentru o mireasă este rochia, iar alegerea ei poate fi o decizie dificilă. Clasică, couture, tip prințesă, sirenă, cu dantelă, diafană sau oricum îți imaginezi rochia perfectă pentru tine, ai șanse să o găsești la Wedding Days, în acest weekend. Oferta evenimentului este completată de costume pentru domni, verighete, bijuterii și accesorii, aranjamente florale, invitații și multe alte servicii care se regăsesc pe lista viitorilor miri.

Și tot pentru acest sfârșit de săptămână, Filarmonica de Stat Iași a pregătit noi surprize muzicale. Astfel, vineri, 16 septembrie, începând cu ora 19.00, orchestra simfonică va concerta în Amfiteatrul Palas, sub bagheta dirijorului Radu Postăvaru și va interpreta lucrări din creația compozitorilor Leroy Anderson (Belle of the Ball, The syncopated clock, Serenata, Blue Tango și Forgotten Dreams) și Josef Bayer – Muzica baletului Die Puppenfee (Zâna păpușilor). Sâmbătă, 17 septembrie, de la aceeași oră, în prim plan va fi cvartetul AD LIBITUM, ce reunește patru muzicieni: Remus Azoiței (vioară), Șerban Mereuță (vioară), Bogdan Bișoc (violă) și Filip Papa (violoncel). Programul va conține creații ale compozitorilor W.A. Mozart, J. Haydn, F. Schubert, A. Dvorak, și I. Dimitrescu. Intrarea este liberă la concerte! În cazul în care vor apărea modificări în desfășurarea evenimentelor, din cauza vremii nefavorabile, vor fi comunicate pe pagina de Facebook Palas.

articolul original.

O delegație a Băncii Mondiale s-a întâlnit cu conducerea TUIASI pentru a discuta despre succesul proiectelor ROSE împotriva abandonului școlar

13 September 2022 at 06:14

O delegație internațională a Băncii Mondiale a fost întâmpinată vineri, 9 septembrie 2022, de către conducerea Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași. Aceștia au fost prezenți la Iași pentru a vizita spațiile care au fost modernizate prin intermediul proiectelor de tip ROSE, finanțate de Banca Mondială pentru a lupta împotriva fenomenului de abandon școlar, dar și pentru a discuta cu peste 20 de directori de proiecte derulate la nivelul universității.

Înainte de a vizita laboratoarele și spațiile de studiu renovate în campusul academic și cel didactic, delegația Băncii Mondiale a fost întâmpinată în corpul T, Rectorat, de către rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, prorectorul responsabil de relația cu studenții, conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, și prof. univ. dr. ing. Neculai Eugen Seghedin, prorector responsabil cu activitatea didactică și asigurarea calității, care a și coordonat activitatea în cadrul proiectelor ROSE la nivelul universității.

Rectorul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, a prezentat pe scurt instituția pe care o conduce, dezvoltată pe fundațiile celei mai vechi școli de inginerie în limba română, creată în Iași de Gheorghe Asachi în 1813. Rectorul a explicat importanța proiectelor ROSE în universitatea cu 15.000 de studenți ce studiază la 11 facultăți care acoperă toate domeniile tehnice, exceptând zona de agronomie. „Au fost de un real ajutor aceste proiecte, nu neapărat din punct de vedere al dezvoltării și consolidării infrastructurii, deși a fost un sprijin important și la acest capitol, ci mai degrabă prin crearea unor legături puternice cu mediul preuniversitar. Ceea ce am creat cu ajutorul dumneavoastră, fie că vorbim de spații de cercetare sau de consiliere, am completat cu bani din fondurile proprii, dar crearea punților cu mediul preuniversitar a fost foarte importantă: copiii au putut vedea cum arată o universitate, mai ales una tehnică, pentru că în liceu disciplinele tehnice se fac din ce în ce mai puțin. Este foarte important și vă mulțumesc că ne-ați oferit această posibilitate și sper să colaborăm și mai bine pe viitor”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval.

Prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin a prezentat un scurt bilanț al proiectelor ROSE derulate la nivelul universității. Au fost create 2 centre de învățare, au fost implementate 10 proiecte necompetitive, 15 proiecte tip punte și 5 de tip sprijin pentru studenți, valoarea totală a acestora fiind de circa 3,6 milioane de euro.

Prorectorul a insistat asupra unei valori mult mai importante a proiectelor, dincolo de componenta financiară. El a explicat că profesorii, studenții și personalul administrativ s-au implicat în proiecte înțelegând că au astfel o șansă să îi ajute pe tinerii care, altfel, nu ar fi îndrăznit să urmeze o facultate sau ar fi vrut să renunțe după primul an de studiu, în urma dificultăților de adaptare. „Această acțiune are o valoare intrinsecă, prin care cei neajutorați, care sunt poate într-o cumpănă a existenței lor, când riscă să ia o decizie nepotrivită, sunt ajutați. Este un proiect care se bazează pe generozitate și solidaritate umană, acestea ar fi cuvintele cheie care cred că au stat la baza acestei viziuni foarte generoase care înseamnă proiectele ROSE. Iar România are probleme importante în acest sens: avem cei mai puțini studenți din Europa, avem cei mai mulți tineri între 16 – 25 de ani care nu sunt nici la școală, nici incluși în mediul economic, deci sunt probleme care trebuie rezolvate, atât în preuniversitar, cât și universitar. Vrea să vă asigur că întreaga instituție a fost foarte dedicată acestor proiecte, înțelegând miza lor”, a punctat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.

Prorectorul a explicat că impactul unor astfel de proiecte s-a văzut în special la nivelul școlilor de vară, ce s-au desfășurat pe parcursul lunilor trecute. Tinerii care au pășit în universități au venit îngrijorați că ajung într-un loc de unde vor pleca cu teme pentru acasă și vara, dar au plecat mai fericiți decât au venit și cu dorința de a continua educația cu studii universitare. „Probabil cel mai frumos lucru pe care l-a spus unul dintre acești copii a fost că renunță definitiv la ideea de a nu face o facultate. Avem acum un «know-how» de a face aceste școli de vară încât le vom continua chiar și atunci când nu va mai fi finanțare prin proiectele ROSE. Se lucrează luni de zile pentru a le duce la capăt cu bine, emoția și partea umană sunt incredibile”, a mai explicat prof. univ. dr. ing. Neculai Seghedin.

După discuția purtată cu conducerea universității, reprezentanții Băncii Mondiale au vizitat laboratorul de fizică dotat în cadrul NETLAB cu aparatură modernă și unul dintre centrele de învățare – REMEDIUM – creat în Campusul „Tudor Vladimirescu”. Acolo s-au întâlnit cu peste 20 de directori de proiecte cu care s-a discutat aplicat despre funcționalitatea programului, rezultatele acestuia și ce poate fi îmbunătățit.

articolul original.

Petrece primul weekend de toamnă și ultimul de vacanță, la Palas: Mira, JO și BIBI printre invitați, Senzoria Family Fest și concerte ale Filarmonicii!

2 September 2022 at 13:39

Muzica ne aduce mai aproape, iar primul weekend de toamnă calendaristică stă sub semnul notelor muzicale, la Palas. Festivalul Senzoria revine în ultimele zile de vacanță cu activități pentru întreaga familie, dar și cu spectacole susținute de artiști naționali, iar Filarmonica de Stat „Moldova” Iași aduce în Amfiteatru două concerte de excepție.

Luna septembrie începe cu două concerte ale Filarmonicii de Stat „Moldova” Iași, în Amfiteatrul Palas. Vineri, 2 septembrie 2022, de la ora 19.00, Orchestra Simfonică a Filarmonicii, sub bagheta dirijorului Cristian Lupeș, ne va încânta cu un program special – muzică de film. Sâmbătă, de la aceeași oră, Corul Academic „Gavriil Musicescu” va urca pe scena Amfiteatrului și va interpreta o serie de Variațiuni Estivale. Intrarea la ambele spectacole este liberă.

Tot sâmbătă, în parcul Palas va avea loc o nouă ediție Senzoria Family Fest, unde sunt așteptați copiii, părinții şi bunicii. În prima zi, veselia începe de la ora 10.00, cu muzică, zumba, fashion show, teatru și multe ateliere interactive pentru copii, iar de la ora 21.00, artista Mira va urca pe scenă și va cânta cele mai cunoscute piese ale sale. Duminică distracția continuă, cu momente muzicale, scrimă, zumba și surprize pentru părinți și copii.

De la ora 20.30, BIBI va anima atmosfera din parcul Palas cu melodiile sale, iar de la ora 21.00, JO va urca pe scena Senzoria Family Fest. În ambele zile de festival, personaje fantastice, zâne și prințese din povești vor veni în parcul Palas să se joace cu cei mici. Intrarea este liberă.

După ce petreceți ultimele zile din vacanța de vară la Senzoria Family Fest din Palas, vă așteptăm și în Atrium, unde are loc Excelsior, cel mai mare târg de rechizite din Iași. Tot ce e mai bun pentru un început de an școlar fantastic.

Nu uita nici că până pe 11 septembrie 2022, la Palas este activă campania „Don`t waste your future”, în cadrul căreia poți recicla materiale din hârtie, care îți aduc premii pe loc. Centrul de Sustenabilitate este situat la intrarea dinspre Palatul Culturii. În același timp, poți să îți încerci norocul și la punctul de întâlnire „Slam dunk the paper junk”, de lângă restaurantul McDonald`s. Dacă înscrii cel puțin o aruncare la coș din trei încercări, cu hârtie folosită, poți primi câte o Coca- Cola.

Află mai multe pe Facebook Palas Iași – https://www.facebook.com/palasiasi!

articolul original.
❌