ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

A fost emisă autorizația de construire pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași

23 September 2022 at 16:41
image

Marian Uscatu a transmis că a fost emisă autorizația de construire pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași, iar această investiție va ajuta populația din toată Moldova și chiar și din Republica Moldova.

„Săptămâna aceasta a fost emisă autorizația de construire pentru Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași. Proiect de suflet al prof. Grigore Tinică, „Institutul Inimii” este o investiție extraordinară, care va ajuta populația din toată Moldova și chiar și din Republica Moldova.

Felicitări primarului Dan Niță și echipei de la Primăria Comunei Miroslava pentru extraordinara mobilizare! Echipa care se ocupă de acest proiect (Consiliul Județean Iași, Primăria Comunei Miroslava și Institutul de Boli Cardiovasculare Iași) trebuie să continue diligențele pentru a face rost de finanțarea necesară. În paralel, Consiliul Județean va demara licitația pentru achiziția de servicii de proiectare și execuție lucrări”, a transmis Marian Uscatu.

De asemenea, președintele PMP Iași, Petru Movilă, a fost unul dintre inițiatorii și susținătorii Institutului de Boli Cardiovasculare Iași.

„Prin votul acordat în ședințele Consiliului Județean, am contribuit la urgentarea acestui proiect de importanță majoră. De altfel, modernizarea și dezvoltarea infrastructurii medicale a fost mereu o prioritate pentru partidul nostru, președintele PMP Iași, Petru Movilă, fiind unul dintre inițiatorii și susținătorii Institutului de Boli Cardiovasculare Iași. Vom continua să luptăm pentru îmbunătățirea condițiilor spitalicești și, implicit, pentru sănătatea ieșenilor” a mai transmis Marian Uscatu.

articolul original.

Un director ANPC este păstrat în funcție de PSD, deși a picat concursul cu nota 2

22 September 2022 at 07:36
By: -

Comisariatul Regional Iași pentru Protecția Consumatorilor (CRPC) are un director care a picat examenul pentru ocuparea acestei funcții, cu nota 2,40. Pentru a putea promova, ar fi trebuit să obțină cel puțin nota 7.

citizencitizen

În luna iunie, Monica Diana Pintilie a fost numită cu delegație la șefia Comisariatului, iar în 12 septembrie a participat la concursul desfășurat la sediul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor pentru ocuparea funcției publice vacante de comisar-șef, scrie 7Iași.

Deși nu a promovat examenul, ea rămâne pe funcție până la expirarea delegației. Postul de șef regional al acestei instituții este asumat de către organizația PSD Iași, ca și cel de la județ, unde șef este Florin Onofrei.

citizencitizen

La concurs și-a mai depus dosarul și o a doua persoană, dar aceasta nu s-a mai prezentat la proba scrisă. Astfel, Monica Diana Pintilie a fost singurul candidat.

În 2015, ea a amendat o librărie pentru că vindea o carte pentru copii care conținea greșeli gramaticale. Erorile gramaticale erau însă folosite intenționat de către autor pentru particularizarea unui personaj, iar judecătorii au anulat amenda.

articolul original.

Jocul slab al Politehnicii Iași nu a rămas fără urmări. Claudiu Niculescu, contestat de tot mai mulți suporteri. Reacția conducerii

20 September 2022 at 06:02

Politehnica Iași nu a început rău campionatul, fiind pe locul 4 după o treime din sezonul regulat, dar jocul slab al echipei a început să stârnească reacții negative în rândul suporterilor.

Și nu numai. Tot mai multe voci au început să critice prestația modestă a Politehnicii din ultimele etape.

Firesc, primul intrat în vizorul fanilor a fost antrenorul Claudiu Niculescu, acesta fiind tot mai des contestat pentru evoluțiile palide ale Iașiului, mult sub așteptări și sub condițiile oferite de către conducere.

Punctaj bun, joc modest pentru Poli Iași

Poli Iași ocupă locul 4 în Liga 2, fiind la doar o lungime de liderul SC Oțelul Galați, cele 14 puncte fiind strânse în fața unor adversari din partea superioară a clasamentului, precum SC Oțelul, Slobozia, Buzău, Dej sau Steaua.

Iașiul a pierdut un singur meci în primele 7 runde, 1-2 în Ghencea cu Steaua, după un meci foarte slab, în celelalte șase etape înregistrând două remize și patru victorii.

În ultima etapă, Politehnica a remizat norocos pe terenul Unirii Slobozia, scor 0-0, dar moldovenii au arătat extrem de modest, în special pe fază ofensivă.

Deși Claudiu Niculescu a declarat că a pregătit partida la victorie, pe teren lucrurile au stat cu totul altfel, jucătorii nereușind să expedieze nici măcar un șut pe spațiul porții gazdelor. Mult prea puțin pentru o echipă cu pretenții la promovare.

Critici la adresa antrenorului Claudiu Niculescu

După evoluția modestă de la Slobozia, antrenorul Claudiu Niculescu și-a atras un val de critici pentru jocul slab al echipei. Suporterii sunt nemulțumiți de faptul că Poli a bifat mai multe meciuri consecutive slabe, în special în ultimele două deplasări, cu Steaua și Slobozia. Pe teren propriu, Iașiul are procentaj de sută la sută până acum, dar nici acasă jocul nu a fost strălucit de fiecare dată. Cu Chiajna, Poli s-a impus în prelungiri, iar cu Buzăul victoria a venit în urma unui autogol.

În mediul online, suporterii lui Poli critică în termeni duri evoluția Iașiului și consideră că Poli nu poate ajunge în play-off cu un astfel de joc. Mai mult decât atât, unii cer schimbarea lui Niculescu.

Managerul executiv Florin Briaur: ”Nu putem nega evidența”

Conducerea clubului recunoaște că jocul nu este cel pe care ieșenii și-l doresc. Managerul executiv Florin Briaur s-a declarat însă optimist că Poli va arăta altfel după întreruperea generată de meciurile echipelor naționale.

”Am obținut un rezultat bun la Slobozia, dacă ne uităm la adversarul întâlnit, dar foarte bun dacă ne uităm la ce am jucat noi. Am văzut și eu un val de critici la care suntem supuși. Și pe bună dreptate. Suporterii au dreptate, nici noi nu suntem mulțumiți de cum am evoluat la Slobozia, dar am încredere că vom redresa lucrurile. Ne-am fi dorit o victorie, pentru că dorința noastră era să intrăm în această pauză competițională de pe locul 1. Era o ambiție a noastră”, a declarat managerul executiv, care își pune un semn de întrebare referitor la evoluțiile slabe din ultimele două deplasări: ”Încercăm să găsim și noi explicații pentru evoluția slabă. Am vorbit și noi după meci, am vorbi și cu Claudiu Niculescu, cu președintele Cornel Șfaițer, nu ne dăm seama ce s-a întâmplat la pauză. Ne-am speriat că putem urca pe primul loc. Așa cum spunea și Costel Enache, ne-am speriat unii de alții și nu am jucat nici unii, nici alții nimic până la pauză. După pauză, s-a întâmplat ceva, cred că frica de victorie. Cred că e cea mai proastă repriză secundă de până acum. Nu jocul, cât atitudinea a deranjat mai mult, așteptam mai multă implicare, mai multă atitudine. Din păcate, nu am avut-o și acest lucru era să ne coste. Va trebui să ne trezim repede și sunt convins că ne vom trezi după această pauză competițională. E drept, sunt mulți jucători noi, o echipă aproape complet schimbată, este nevoie de timp pentru a roda echipa. A fost cea mai slabă repriză din acest sezon, dar și cel mai slab meci putem spune, după cel de la Steaua. Au fost două deplasări consecutive cu meciuri modeste și acesta e un semn de întrebare.”

Briaur: ”Am ieșit totuși bine dintr-o serie foarte grea”

Oficialul ieșean este optimist că Poli își va reveni și va avea un joc de calitate, subliniind că punctele sunt foarte importante în acest debut de stagiune.

”Trăgând linie, am ieșit totuși bine dintr-o serie foarte grea. Să nu uităm că am întâlnit echipe din prima parte a clasamentului și avem 14 puncte după 7 etape, o medie de două puncte pe meci, cu care se intră în play-off. Sigur, nu negăm evidența, au fost meciuri mai puțin reușite, dar pe de altă parte nu jocul spectaculos, ci punctele aduc promovarea. În același timp, trebuie să avem și un joc care să ne dea speranța că atunci când vom intra în play-off ne putem îndeplini obiectivul de a promova”, a punctat Briaur.

Foto: Petronel Tudor / Info Ialomița

articolul original.

Dosarul de corupție al lui Ionel Arsene: oameni, fapte și legături (III). Afaceri nefinalizate cu comision 5%

18 September 2022 at 05:11
image

Județul Neamț are, în acest moment, în fruntea Consiliului Județean Neamț pe Ionel Arsene, ajuns în funcție după ce a candidat în numele PSD Neamț. Este la al doilea mandat și chiar dinainte de a ajunge pe această funcție s-a dovedit a fi un personaj politic care a generat controverse. În acest moment, are o condamnare, în primă instanță, la 8 ani și 4 luni cu executare, pentru trei fapte de corupție, fiecare dintre ele pedepsite separat, dar pedepsele comasate au dus la cifrele amintite. Luna aceasta, pe 22 septembrie, la Curtea de Apel Brașov, va avea loc primul termen în care se va judeca apelul la sentința de la Bacău. Deoarece vorbim despre fapte din 2013-2015, despre cazuri care demonstrează calitatea clasei politice locale și nu numai, am considerat important să prezentăm dosarul condamnării lui Ionel Arsene în detaliu, așa cum reiese acesta din sentința dată de judecătorul de la Tribunalul Bacău. Facem asta pentru a înțelege exact de unde se pleacă la apel dar și, mult mai important, pentru a devoala mecanismul unor fapte condamnate în primă instanță. Importante sunt personajele intrate în joc, modul în care se dau bani pentru a distruge pe cineva, cum se împart lucrări, cum se negociază funcții sau alocarea unor bani către firme care ar trebui să fie recunoscătoare. Toate personajele sunt oameni cu greutate în județ, cu funcții, alese ori numite, iar modul în care interacționează ne duce cu gândul la o societate în care legea este folosită în interes propriu sau de grup. De aceea, în acest număr, vă redăm, așa cum apare în sentință, prezentarea celor 3 fapte pedepsite în primă instanță. Ce se va întâmpla la Brașov vom consemna la timpul respectiv.

Doi deputați și afacerile cinstite pe bani publici. Cu comision 5%!

A treia faptă de corupție pentru care a fost condamnat Ionel Arsene are legătură cu Administrația Națională „Apele Române” și plata unor lucrări în valoare de 60.000.000 lei către SC Construcții Hidrotehnice Iași. Un martor, acționar și membru în conducerea societății a declarat că a discutat despre asta cu Ionel Arsene și de aici a început noul dosar. Important de precizat și rolul lui Mihai Lupu, fost deputat de Constanța, fost acționar la societatea respectivă și administrator. Să menționăm că Lupu era președintele Comisiei permanente pentru transporturi şi infrastructură a Camerei Deputaţilor, unde Ionel Arsene era vicepreședinte. În dosar apare și numele lui Iulian Jugan, actualul subprefect al județului Neamț, la vremea aceea secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor. Dar să cităm din documentul deja amintit, deoarece faptele apar în toată splendoarea lor.

Un deputat interesat de afacerile unei societăți din Iași

”În anul 2015 SC CONSTRUCŢII HIDROTEHNICE SA laşi avea în derulare 8 contracte încheiate cu Administraţia Naţională Apele Române sau administraţiile bazinale din subordine. Execuţia acestor contracte de lucrări se realizează pe parcursul mai multor ani, în funcţie de fondurile alocate anual de beneficiari. Cele opt contracte au fost încheiate în perioada 1992-2013. La data de 01.06.2015, pentru finalizarea celor 8 contracte era necesară alocarea de către ANAR a sumei totale de 61.308.015,50 lei. (…)

În perioada aprilie 2015 – aprilie 2016 J.I. (Iulian Jugan- n.r.) a deţinut funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, calitate în care coordona nemijlocit activitatea Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR) sens în care aviza activitatea acestei instituţii din punct de vedere administrativ, al resurselor umane şi al resurselor bugetare. J.I. era membru al organizaţiei judeţene Neamţ a Partidului Social-Democrat, organizaţie condusă de A.I. şi a fost numit secretar de stat în urma demersurilor și susținerii din partea lui A.l.

Un deputat care a ajuns șef la firma de care se interesa Ionel Arsene, colegul său de comisie parlamentară

La data numirii în funcţie a lui J.I., director al ANAR era G.O. „iar ministru al Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor era G.G., acesta ocupând această funcţie până în luna noiembrie 2015. În anul 2015 G.G. făcea parte din Partidul Liberal Reformator, ulterior ALDE, formaţiune politică care în alianță cu PSD era la guvernare. (…)

Prin Ordinul nr. 842/21.05.2015, ministrul mediului, apelor și pădurilor a dispus, printre altele, ca secretarul de stat J.I. să coordoneze întreaga activitate aferentă domeniului ape din cadrul Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Prin același ordin, la art. II s-au stabilit atribuțiile competențele şi delegarea dreptului de semnătură pentru domeniile de responsabilitate, conform Anexei 2. Din această anexă rezultă că J.I. avea atribuţii delegate, atribuţii stabilite de ministru și atribuţii specifice privind coordonarea activităţii Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor în domeniul apelor, coordonarea Direcţiei Generale Ape şi coordonarea ANAR, denumite structuri organizatorice coordonate. Printre alte atribuţii şi competenţe, sunt enumerate în anexă următoarele:

– analizează periodic activitatea structurilor coordonate şi ia măsuri operative de realizare a atribuţiilor şi sarcinilor ce revin structurilor coordonate potrivit reglementărilor legale, pentru îmbunătăţirea acesteia;

– organizează modul de desfășurare a activităţilor specifice pe principiile

economicităţii eficienței şi eficacității acestora, urmărind responsabilizarea corespunzătoare a conducătorilor structurilor organizatorice coordonate;

– evaluează periodic modul de realizare a obiectivelor stabilite pentru conducători şi structurilor organizatorice coordonate și face propuneri privind motivarea şi sancţionarea personalului;

– analizează și repartizează pe structurile coordonate sarcinile rezultate din acte normative şi norme proprii, potrivit competenţelor stabilite;

– avizează deschiderile de credite, fişe, devize, liste de investiţii, bugetele de venituri și cheltuieli ale ANAR.

La nivelul anului 2015 ANAR, prin administraţiile bazinale din subordine avea în derulare mai multe investiţii, fără a dispune de fondurile necesare continuării/finalizării acestora, în integralitate. La nivelul ANAR nu erau proceduri clare de prioritizare a alocării de fonduri pentru finalizarea investiţiilor în curs.

Iulian Jugan, un secretar de stat care a rezistat presiunilor venite pe linie de partid

În calitate de secretar de stat cu atribuţii privind coordonarea ANAR, J.I. avea posibilitatea reală de a influenţa atât prin directorul general al ANAR cât şi prin ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor alocarea de resurse financiare pentru anumite investiţii aflate în curs de execuţie. Conform atribuţiilor de serviciu, acesta putea să facă propuneri către ANAR privind realizarea unor investiţii sau, în cadrul unor analize/evaluări să ia măsuri pentru realizarea unor obiective.

În acest context, începând cu luna iulie 2015, A.I. i-a solicitat lui J.I. ca în calitatea sa de secretar de stat să demareze procedurile necesare alocării de fonduri pentru continuarea contractelor încheiate între SC CONSTRUCŢII HIDROTEHNICE SA laşi și mai multe administrații bazinale din subordinea Apelor Române. Demersurile au fost inițiate de A.I. după ce acesta a discutat, în prezența lui J.I., cu L.M. în biroul celui din urmă din clădirea Parlamentului despre situația contractelor derulate de SC CONSTRUCŢII HIDROTEHNICE SA laşi şi sumele necesar a fi alocate de ANAR pentru finalizarea lucrărilor. Conform declaraţiei martorului J.I., la această întâlnire s-a discutat de principiu despre posibilitatea alocării de către ANAR a unor sume de bani pentru continuarea lucrărilor executate de SC CONSTRUCȚII HIDROTEHNICE SA lași în baza unor contracte încheiate cu ANAR sau Administraţiile Bazinale din subordine

În realizarea scopului urmărit, în perioada 21.07.2015-22.09.2015 A.I. s-a întâlnit cu J.I. în diferite locaţii situate în mun. Bucureşti, dialogurile dintre cei doi fiind înregistrate audio. Din conţinutul discuţiilor rezultă că A.I. i-a cerut lui J.I. să facă demersurile necesare în vederea finanţării lucrărilor contractate de SC CONSTRUCŢII HIDROTEHNICE SA lași și să îi influenţeze în acest scop pe directorul Apelor Române şi pe ministrul G.G.

După primele discuţii purtate cu J.I. la datele de 21.07.2015 şi 23.07.2015, realizând că are posibilitatea reală, prin intermediul acestuia, să influențeze alocarea de fonduri de către ANAR, A.I. l-a contactat telefonic pe C.I., director general şi persoană cu putere de decizie în cadrul SC CONSTRUCȚII HIDROTEHNICE SA lași solicitându-i o întâlnire (convorbiri telefonice din datele de 25.07.2015, 29.07.2015 şi 31.07.2015)”.

Negocierea de la Roznov

„La data de 31.07.2015, conform înțelegerii telefonice, în zona orașului Roznov, jud. Neamţ, A.l. s-a întâlnit cu C.I. În cadrul discuţiei purtate de cei doi, A.I. i-a spus lui C.I. că SC CONSTRUCȚII HIDROTEHNICE SA laşi are lucrări contractate cu Apele Române în valoare de aproximativ 60.000.000 lei (având asupra înscrisuri conţinând contractele aflate în derulare şi sumele necesar a fi alocate pentru finalizarea acestora), oferindu-i detalii în legătură cu punctele de lucru unde se realizau investiţiile în baza unor contracte vechi. A.I. i-a dat de înțeles martorului C.I. că ar putea determina alocarea de către Apele Române de fonduri

pentru finalizarea contractelor. Realizând că „ajutorul ” oferit de A.I. nu este cu titlu gratuit, C.I. l-a întrebat care ar fi ”comisionul”. A.l. a precizat că acest comision este de 5% din fondurile ce urmau a fi alocate.

C.I. i-a adus la cunoștință lui A.I. faptul că SC CONSTRUCŢII HIDROTEHNICE SA laşi nu are capacitatea de a executa concomitent lucrări de o asemenea valoare. În declaraţia dată, C.I. a arătat că aceste contracte istorice încheiate cu ANAR se executau de-a lungul anilor, durata în timp a execuţiei fiind avută în vedere încă de la contractare. De regulă, la începutul fiecărui an, se fac estimări cu privire la lucrările ce urmează a fi executate în funcție de alocările financiare ale autorităţilor contractante.

Date fiind aceste aspecte, cei doi interlocutori nu au stabilit detalii cu privire la modalitatea de remitere a comisionului, tranşele sau momentele în care vor fi remişi bani, însă A.I. i-a precizat lui C.I. că pentru a primi comisionul este posibil să găsească o societate care să fie implicată în lucrări.

Deşi nu a promis în mod expres remiterea procentului solicitat de A.I., C.I. a lăsat să se înţeleagă acest lucru şi a evitat un răspuns tranşant sau un refuz, motivând că nu își permitea să intre în conflict cu deputatul A.l.

Conform declaraţiei martorului M.C., acţionar şi director economic la SC CONSTRUCȚII HIDROTEHNICE SA Iași, în vara anului 2015, în cadrul unei şedinţe a consiliului de administraţie, C.I. a afirmat că este necesar a fi identificați clienți din zona privată întrucât pentru contractele încheiate cu autoritățile publice se cer comisioane. C.I. a precizat că şi lui i-a fost solicitat un astfel de comision, fără a indica în acel moment cuantumul şi identitatea solicitantului. Ulterior, C.I. i-a spus lui M.C. că persoana care a solicitat comisionul este din zona politică, iar în perioada noiembrie-decembrie 2016 i-a adus la cunoștință identitatea acestuia, respectiv Arsene, persoană pe care martorul a precizat că nu o cunoaște, doar a auzit că este deputat. Din declaraţia aceluiaşi martor rezultă că în vara anului 2015 a participat la un eveniment organizat în municipiul lași de o firmă, împrejurare în care o persoană necunoscută, participantă la același eveniment, l-a felicitat pentru suplimentarea de fonduri obţinută de SC CONSTRUCȚII HIDROTEHNICE SA Iași de la Apele Române. M.C. a discutat acest subiect cu C.I., ambii fiind de acord că această alocarea ar fi în atenţia autorităţilor şi că este bine că numitul C.I. nu a promis/dat vreun comision.

Împrejurarea că numitul C.I. i-a relatat lui M.C. imediat după întâlnirea cu A.I. că i s-a solicitat un comision în schimbul unor lucrări de 65 de milioane de lei vechi precum și faptul că remiterea comisionului ar fi fost periculoasă întrucât alocarea fondurilor ar fi urmărită de autorităţi sunt confirmate de discuţia telefonică purtată în ziua de 08.09.2015, la ora 15:28:03.”

Important de reținut

Dincolo de fapte, trebuie să reținem că în acest dosar al gulerelor albe sunt implicați un președinte de consiliu județean, fost deputat, un fost primar și vicepreședinte național al PDL, un fost prefect, un primar, un alt deputat cu responsabilități importante în Parlamentul României, se vorbește despre actualul președinte-director  general al TVR, despre fostul șef al Agenției Naționale de Integritate, alături de mulți alții. Este o imagine a unei clase politice al cărei scop pare să fie unul singur, afaceri profitabile pe banii de la stat, răzbunări politice fără remușcări și menajamente, totul pe fondul mentalități că orice le este permis dacă sunt sau au acces la putere.

Valentin BĂLĂNESCU

articolul original.

Un nou caz de infectare cu virusul West Nile este în tratament la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași       

16 September 2022 at 07:49
image

Un nou caz de infectare cu virusul West Nile este în tratament la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași!

Este vorba de o femeie în vârstă de 48 de ani care a fost adusă cu salvarea la spital după ce a căzut de la același nivel ( din picioare) în via unde lucra.

Inițial a fost transportată la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași cu suspiciune de atac vascular cerebral. Examenul computer tomograf și consultul neurologic au exclus suspiciunea aceasta de diagnostic și a fost directionata catre spitalul nostru.

Pacienta prezenta la evaluarea clinică febră 38 grade C, cefalee, vertij și vărsături. Echipa medicală a procedat la efectuarea puncției lombare care a confirmat un diagnostic inițial de meninigită pentru care s-a initiat imediat tratamentul: antibioterapie și antiedematoase cerebrale. Date fiind simptomele pacientei, medicii nostri au efectuat toate analizele în cadrul Laboratorului de Analize Medicale care functioneaza in cadrul spitalului , analize necesare pentru a realiza diagnosticul diferential( de a exclude orice altapatologie). În urma anamnezei( discuțiilor purtate cu pacienta) acesta a comunicat că suferă de o afecțiune gastrică  și un sindron anxios pentru care seafla  în tratament.

Un nou caz de infectare cu virusul West Nile este în tratament la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase ”Sf. Parascheva” Iași       

Analizele medicale au confirmat prezenta virusului West Nile. Menționăm că simptomele  îmbolnăvirii cu acest virus se pot confunda cu cele ale unei viroze respiratorii dar pot provoca și meningită ca în cazul pacientei noastre. Aceasta ne-a mai povestit că prezenta o astenie fizică marcată( oboseala) și cefalee( durere de cap)simptome care persistau de aproape o săptămână.

 Pacienta se află sub tratament simptomatic și specific pentru infecția cu virus West Nile  și beneficiază de tot suportul emoțional și psihologic de care are nevoie deoarece a prezentat atacuri de panică, insomnii și se confruntă în continuare cu acest sindrom anxios  care probabil s-a accentuat pe fondul situației medicale.  Simptomele specifice infectării cu West Nile s-au ameliorat, în plus medicul curant discută permanent  cu  pacienta pentru a o liniști, un lucru esential pentru evoluția favorabilă a acestia.

Pacienta va rămâne internată sub observație medicala multidisciplinara până când analizele și starea sa de sănătate vor permite externarea acesteia.

articolul original.

N-a fost loc de surpriză în derby-ul ieșean din Cupa României! Poli Iași, victorie facilă pe terenul Științei Miroslava, în Turul 3

14 September 2022 at 21:13

Politehnica Iași a obținut, miercuri, o calificare facilă în Play-off-ul Cupei României, după ce s-a impus fără probleme în derby-ul județean cu Știința Miroslava, scor 3-1 (2-0), într-un meci desfășurat la Uricani, contând pentru Turul 3 al competiției.

Ambii antrenori au trimis pe teren echipe din care au lipsit mai mulți titulari. Forțat de probleme medicale, Tibor Selymes, suspendat, a aliniat o formulă cu mai mulți tineri, șase dintre titulari aparținând de Poli Iași sau fiind cedați de echipa din Copou. De cealaltă parte, așa cum a anunțat înainte de meci, Claudiu Niculescu și-a menajat titularii pentru meciul de duminică, cu liderul Ligii a 2-a, Unirea Slobozia.

În ciuda schimbărilor făcute, Poli a aliniat totuși o formulă cu mulți jucători experimentați, iar asta s-a văzut și pe teren. Fără să forțeze, elevii lui Claudiu Niculescu s-au impus la pas, cu scorul de 3-1 (2-0), calificându-se în play-off.

Goluri trase la indigo în primul sfert de oră, între Miroslava și Poli Iași

Poli și-a făcut meciul ușor prin două goluri marcate din faxe fixe, trase la indigo, în primul sfert de oră.

În minutul 10, Ștefanovici a bătut un corner de pe partea dreaptă, iar argentinianul Del Priore, aflat la al doilea meci în alb-albastru, a marcat din cinci metri, cu o lovitură de cap. Cinci minute mai târziu, Poli și-a mărit avantajul, după o fază identică: centrare Ștefanovici din corner de pe dreapta, cap Plămadă de această dată din careu, pentru 2-0.

Eroul negativ al primei părți a fost polonezul Tomczyk, care a irosit cu prea multă ușurință două șanse bune de gol, singur cu portarul, în minutele 9 și 45. De cealaltă parte, Știința a avut un prim șut bun prin Corobuță (7), respins de Jankov, iar în minutul 34 Bordeianu l-a găsit și el la post pe portarul Iașiului, cu un șut de la 16 metri.

Plokhotnyuk, gol la scurt timp după ce a intrat pe teren

Introdus la pauză în locul lui Tomczyk, ucraineanul Plokhotnyuk a dovedit încă o dată că este un vârf pe care Poli se poate baza și a marcat la prima sa ocazie. Bine găsit de Ciaun la limita careului, vârful lui Poli l-a lobat elegant pe portarul Ciofu, în minutul 64, ducând scorul la 3-0.

Miroslava, care a avut o bară la 0-2, prin Viorică (cap din 6 metri, în minutul 59), a marcat golul pe care îl merita în minutul 81, prin Abraham Ayemantey, acesta punctând cu poarta goală, după ce șutase în prealabil în două rânduri în blocaj.

3-1 scor final pentru Poli Iași și calificare fără emoții în Play-off-ul Cupei României. Gândul ieșenilor zboară însă spre noul meci din campionat, de duminică (ora 11:00), cu Unirea Slobozia.

Claudiu Niculescu: ”E un sistem interesant în Cupă. Ne dorim să ajungem cât mai departe”

La final, antrenorul Politehnicii, Claudiu Niculescu, a declarat că acest sistem nou din Cupa României i se pare interesant și speră ca echipa sa să ajungă cât mai departe în competiție.

”Mă bucur că mergem mai departe, am spus că tratăm meciul serios. Puteam să marcăm mai multe goluri, dar important este că mergem mai departe și de mâine ne întoarcem la treabă, pentru că ne așteaptă un meci foarte greu la Slobozia. Jucătorii au fost foarte concentrați. Aveau și ei nevoie de minute, erau câțiva jucători care nu au mai evoluat din cantonamentul din Bulgaria și le va prinde bine acest joc. Nu sunt mulțumit că am ieșit cu câțiva jucători cu ușoare probleme medicale, dar să sperăm că nu e nimic grav. Sistemul pare interesant în Cupă. Există șansa ca, dacă vom ajunge în grupe, să aducem două echipe puternice de Liga I la Iași, ceea ce ar fi un lucru extraordinar pentru noi. Să vedem cum va fi la final, dar acum, la prima vedere chiar pare interesant sistemul. Noi vrem să ajungem cât de departe se poate. Nu știm când va fi următorul tur, sper să fim bine atunci, dar vedem pe parcurs”, a declarat Claudiu Niculescu.

Denis Ciaun, fost jucător la Miroslava: ”Vreau să demonstrez că merit să fiu titular”

Denis Ciaun, fundașul stânga venit la Poli Iași chiar de la Știința Miroslava, a declarat la final că a vrut să demonstreze în acest joc că merită să joace titular la noua sa echipă.

”A fost un meci de orgoliu, pentru că am întâlnit fosta mea echipă. Trebuia să le demonstrez băieților că merit să fiu la următorul nivel. A fost un meci în care am încercat să-mi ajut cât mai mult colegii, să fac un joc bun și să demonstrez că merit să fiu titular. Obiectivul meu personal este să-mi ajut echipa să promoveze, să joc cât mai bine și să arăt că merit să fiu titular la Politehnica Iași”, a declarat Denis Ciaun, servantul lui Plokhotnyuk la golul 3 al Politehnicii.

Tibor Selymes: ”Am avut opt juniori în teren”

La rândul său, antrenorul Științei Miroslava, Tibor Selymes, a declarat: ”Am jucat cu opt juniori în teren în acest meci, pentru ei este o experiență bună, care le va fi de folos în campionat. Am avut câțiva jucători accidentați, pe care nu m-am putut baza, așa că am ales să joc cu jucătorii tineri. Un meci în care Poli a jucat mai bine, se vede că este o echipă cu experiență, cu un buget de 2 milioane și ceva, față de noi, cu un buget de 200.000 de euro. Câțiva copii de la mine au salariul de 300 sau 400 de lei pe lună, așa că, în mare, eu zic că ne-am făcut treaba. E foarte important pentru copiii aceștia experiența și să simtă cum este să joci contra unei echipe de top din Liga a 2-a. În campionat, obiectivul este play-off-ul.”

Până să ajungă în această fază, Știința Miroslava a trecut de CSM Pașcani, scor 2-1 în Turul 1, și de Sporting Juniorul Vaslui, cu 5-0 în Turul 2.

Știiința Miroslava ocupă locul 5 din 10 în Seria 1 a Ligii 3 după primele trei etape, iar sâmbătă, în runda a 4-a, va întâlni pe teren propriu CSM Bacău (locul 6, 4 puncte).

ŞTIINŢA MIROSLAVA – POLITEHNICA IAȘI 1-3

Ayemantey Abraham 89′ / Nicolas Del Priore 10′, Florin Plămadă 15′, Mykhailo Plokhotnyuk 64′

Știința Miroslava: Ciofu – Axoiței, Alima, Iurașcu, Nazare, Tchassem, Corobuță, C. Verdeș, Ad. Viorică, Gab. Bordeianu (cpt.), Saizu
Rezerve: Acatrinei – Cazacu, Leo. Alexandru, Sonea, Ntamack, D. Botezatu, Ayemantey, Ir. Popescu, Petrișor
Antrenor: Tibor Selymeș (suspendat)

Poli Iași: Jankov – Kouadio, Fosu-Mensah, Fl. Plămadă (cpt.), Cioaun, Cracea, Del Priore, Bujor, Fr. Cristea, Ștefanovici, Tomczyk
Rezerve: Brînză – Martac, Tincu, Marchioni, Hunte, Al. Anton, Andr. Dumitru, Hrib, Plokhotnyuk
Antrenor: Claudiu Niculescu

Stadion: Uricani (Uricani – Iaşi). Arbitru central: Gabriel Mihuleac (Iaşi). Arbitri asistenți: Cristian Voicu (Focşani) și Ionuț Melinte (Iaşi). Observator arbitri: Bogdan Zanfirescu (Botoşani). Delegat joc: Aurel Daicu (Suceava).

Foto: Știința Miroslava și Dan Ignat (Politehnica Iași)

articolul original.

Accident soldat cu trei victime, petrecut între un tramvai și un autoturism, pe Calea Chișinăului

12 September 2022 at 13:47

Accident rutier între un tramvai cu un autoturism în municipiul Iasi, Calea Chisinaului. A intervenit Detasamentul 2 de Pompieri Iași cu 2 ASAS, 1 EPA, 1 SAJ.

Trei persoane au fost transportate la spital. Două persoane au fost transportate de către SAJ și o persoană de către EOA.

Sursă: isujis.ro

articolul original.

Cinci copii visează la o casă în care să nu mai plouă

11 September 2022 at 09:02
image

Cum arată o copilărie fericită? Este o lume ca o fereastră deschisă spre cer, spre visuri, spre lumină. La familia Pro Vita din Darabani, iubirea ține locul darurilor prețioase și face copilăria a cinci copii cu adevărat fericită,în ciuda lipsurilor.

DAR PENTRU COPII

Crina, mamă a şase copii, dintre care unul plecat la Ceruri, are grijă de ei de una singură. Un viciu îl ține pe tată departe de ei și de viața de familie. Pe umerii mamei și a copiilor stau toate grijile cotidiene. Deși îi este greu, speră ca într-o zi acesta să revină acasă.

Cosmin, Marilena, Adelin, Ion Ema­nuel și Ioana-Miruna sunt bucuria și sprijinul ei. Se ajută și se susțin reciproc, dar, cel mai important, nu-și pierd speranța.

Locuiesc într-o casă unde îndură frigul, iar pentru a avea apă sunt nevoiți să meargă la fântâna din localitate. Sunt harnici și muncitori, având grijă de animale și de o grădină cu de toate.

Toată iarna au dormit într-o bucătărie, fiind singura care se poate încălzi. Acolo copiii își fac temele, acolo mama le gătește, acolo își îm­părtășesc bucuriile și tristețile.

Ne dorim să le facem un dar. Să le construim o casă, în care cei mici să se bucure de un spațiu al lor, având condiții potrivite pentru o creștere și o dezvoltare armonioase.

Punem o cărămidă la temelia unui vis! Donează!

„Dar pentru copii” este proiectul prin care construim și reparăm case, contribuind la îmbunătățirea calității vieții familiilor cu mulți copii înscriși în programul de solidaritate „Sfântul Stelian”. 


Vă puteți alătura acestei campanii donând prin transfer bancar sau online:

RO08CECEIS1030RON1014342 – Lei                               

RO68CECEIS10C1EUR1103231 – Euro                

Cod SWIFT: CECERO, CEC Bank

Titular cont: Arhiepiscopia Iașilor

articolul original.

Ploaia a făcut ravagii în Iași. Case inundate, mașini lovite de copaci și străzi pline de apă

10 September 2022 at 20:01

Ploaia a făcut ravagii în municipiul Iași. Mai bine de o oră a plouat torențial. Mai multe mașini au fost distruse din cauza copacilor căzuți, mașinile nu au mai putut circula din cauza apei adunate, canalele s-au înfunadat, iar mai multe case au fost inundate.

Ora 22:10 Incendiu produs la un tablou electic în mun. Iași, str. Decebal, bl. Z5, parter. Intervine o autospecială de intervenție și stingere.

Ora 21:16 Până în momentul actual dispeceratul comun ISU – SMURD SAJ au fost 6 apeluri în municipiul Iasi.
ISU Iași intervine în 2 locații, astfel:

  1. La un Magazin Profi, intervine o autospecială de intervenție;
  2. O casă de locuit în municipiul Iasi, strada Silvestru, la locul intervenției acționează o autospecială de intervenție.

Ora 20:34 AV. FMP COD PORTOCALIU 10.09/20.30 – 10.09/22.00- intensif. vant, rafale 80-90 km/h, averse 35-40 l/mp, frecv. desc. el., grindina. ISU IASI

Ora 20:30 Avertizare FMP COD PORTOCALIU.10.09/19:45-21:00-instab.atmosf.,desc.el.,averse torentiale,15-20 l/mp izolat 30-40 l/mp, grindina, vijelie, izolat 80-90 km/h. ISU IASI

Sursă: isujis.ro

articolul original.

ACSO Filiași a punctat și în campionat, dar și la capitolul transferuri

10 September 2022 at 10:25

ACSO Filiasi s-a impus, vineri, scor 1-0 (0-0), în meciul disputat pe teren propriu, cu Jiul Petrosani, în etapa a treia din seria 7 a Ligii a 3-a. Unicul gol al meciului a fost marcat pe final, în minutul 89, de Robert Eshun.

Victoria îi urcă pe cei de la Filiași, cel puțin pentru moment, pe prima poziție în clasament, cu șapte puncte.

Două transferuri importante

Nu doar victoria cu Jiu Petroșani a fost marea reușită a Filiașului din această săptămână, asta pentru că, pe parcursul dimineții de sâmbătă, gruparea lui Victor Naicu a anunțat două transferuri destul de sonore și importante.

Altfel zis, Filiașul a adus la echipă doi sportivi cu ștate vechi în Liga 1, Gabriel Matei și Andrei Paliu. Cei doi jucători se vor alătura cât mai rapid posibil lotului și s-ar putea să-i vedem la treabă chiar din runda viitoare.

Foto: ACSO Filiași
articolul original.

“O universitate care, pe lângă oferta didactică, se implică în viața comunității, prin proiecte și acțiuni”

10 September 2022 at 08:00
image

Interviu cu prof. univ. dr. Sorin Bocancea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași

Prof. univ. dr. Sorin Bocancea este Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, cea mai mare și prestigioasă instituție privată de învățământ superior din Moldova. Universitatea a fost înființată în 1990, ca parte a Fundației Academice „Petre Andrei”, o organizație non-guvernamentală dedicată memoriei lui Petre Andrei, un binecunoscut filozof și academician. Toate diplomele de licență și masterat sunt recunoscute și certificate de Ministerul Educației. Sorin Bocancea mai este cunoscut publicului și din calitatea sa de politolog, specialist în științe politice.

– Cu ce se deosebește de alte universități, cu ce iese în evidență și ce recomandă Universitatea „Petre Andrei” din Iași a fi cea mai prestigioasă instituție privată de învățământ superior din Moldova?

Universitatea „Petre Andrei” din Iași a fost printre primele universități private din România, având deja o istorie de 32 de ani, și a fost acreditată în „primul val” al acreditărilor, în anul 2002. Ceea ce recomandă universitatea noastră este conceptul pe care și-a structurat întreaga activitate, original în concepția patronului ei spiritual, savantul Petre Andrei: o universitate în comunitate. Adică, o universitate care, pe lângă oferta didactică, se implică în viața comunității prin proiecte și acțiuni necesare acesteia. Și există o întreagă paletă de proiecte, de la cele de cultură civică, juridică și antreprenorială la cele sociale și ecologice. Studenții noștri învață, astfel, că în afara profesiei pentru care se pregătesc, sunt multe alte niveluri ale comunității care au nevoie de ei în calitate de cetățeni implicați. Nu intenționăm să scoatem doar „specialiști” sau „profesioniști” în domeniile noastre de studiu, ci în primul rând cetățeni responsabili și activi în comunitățile lor. O a doua coordonată definitorie a universității noastre este apropierea de studenți. Faptul că suntem o instituție mică sub aspectul dimensiunii este un avantaj în relația student-profesor. Una este să fii profesorul a o mie de studenți și alta e să fii profesorul a 50 sau 100 de studenți. În primul caz, nu ai cum să fii aproape de studenți, condițiile strict fizice impunând această distanță; în cel de-al doilea caz, relațiile sunt posibile pentru că profesorul are timp să-i acorde sprijin fiecărui student în parte. Și acest lucru se vede în primul rând în faptul că absolvenții țin legătura cu foștii lor profesori și după studii. Legătura dintre cele două părți nu se rupe odată cu examenul de absolvire, ci este una de lungă durată. Emblema UPA nu se dezlipește ușor.  

– Cartea de vizită a unei universități, și în general a oricărei instituții de învățământ sunt profesorii. Resursa umană, mai pe scurt. Cum stă la acest capitol universitatea?

Din acest punct de vedere stăm foarte bine. Fiind o universitate tânără, și corpul profesoral este unul tânăr și conectat la practicile și cunoștințele timpului nostru. Profesorii noștri au dovedit toate acestea în ultimii doi ani, în care a fost necesară o repliere rapidă a procesului didactic în condiții speciale precum cele ale pandemiei. Pe scurt, avem un corp profesoral caracterizat de cunoaștere și flexibilitate. 

– Am observat de foarte mult timp o preocupare a conducerii universității de a organiza evenimente academice în cadrul instituției de învățământ cât și în exterior. Simpozioane, participări la diferite forumuri, etc. Enumerați-ne cele mai importante evenimente academice pe care le-ați organizat în ultimii ani și care este scopul, obiectivul acestor evenimente.

Conceptul despre care am vorbit presupune toate acestea. Deși situată geografic „în provincie”, Universitatea „Petre Andrei” din Iași este conectată la probleme de actualitate de nivel național și nu numai. Este suficient să amintesc organizarea dezbaterilor pe tema reformei constituționale și proiectul editorial pe aceeași temă (ce a ajuns în Parlament și în toate primăriile din regiunea noastră), proiectul multianual de cercetare a comunismului din Europa Centrală și de Est, din care face parte și „procesul comuniștilor” (în derulare), proiectele editoriale pe teme de actualitate precum migrația, Brexit-ul, integrarea europeană a Republicii Moldova, pandemia și, în curs de apariție, războiul din Ucraina, proiectele de combatere a consumului de droguri în rândul tinerilor, proiecte de asistență socială ș.a. Toate acestea au  presupus și organizarea unor conferințe și simpozioane de care au beneficiat nu doar cei prezenți în sală, ci și telespectatorii ce au urmărit cele două emisiuni produse de UPA la un post de televiziune regional (devenit de curând național): „Polis+” și „Universitaria”. În curând, UPA va lansa o nouă emisiune, intitulată „Europolis”, al cărei conținut este ușor de bănuit. Scopul acestor acțiuni este formulat chiar în sloganul nostru: crearea în primul rând a unor buni cetățeni.

– Ce colaborări aveți cu alte universități din țară sau din străinătate? În ce constau aceste colaborări? Și care e modelul, sistemul de învățământ pe care-l adoptă universitatea?

Suntem membri ai Asociației Internaționale a Universităților și deținători ai Cartei „Erasmus”, pe care o vom reactiva în acest an universitar, inițiind programe de mobilități. Ne mândrim cu parteneriate cu mai multe universități, lista deschizându-se cu Universitatea „Aldo Moro” din Bari (Italia), cu care avem proiecte editoriale comune, și încheindu-se cu Universitatea din Bălți (Republica Moldova). La fel ca toate universitățile din UE, Universitatea „Petre Andrei” din Iași a adoptat „sistemul Bologna”, ce constă în desfășurarea activităților didactice la nivelurile licență, master și doctorat. Deocamdată, nu avem școală doctorală, acesta fiind unul dintre obiectivele pe care urmează să-l atingem. Dar, în afară de aceste niveluri de studii pe care le oferim, de licență și master, mai avem programe postuniversitare de scurtă durată în domeniile psihologie și economie. Sunt foarte căutate datorită flexibilității lor.   

– Dați-ne câteva exemple de foști studenți ai Universității „Petre Andrei” de care sunteți mândru că s-au realizat profesional. Care e tipologia studentului de la Petre Andrei? Care e construcția socio-umană?

Aș vrea să nu risc numindu-i pe unii și omițându-i pe alții. Mergeți în instituțiile publice din toată Moldova și veți întâlni absolvenți ai UPA, de la primari până la asistenți sociali. Cred că sunt puține instituțiile publice din regiunea noastră care să nu aibă cel puțin un absolvent al UPA din Iași. La fel în palatele de justiție. Și în domeniul afacerilor stăm destul de bine cu absolvenții. Am făcut un studiu cu privire la tipul de student de la UPA din Iași și am constatat câteva elemente definitorii. Studentul de la UPA este un tip pe cont propriu, adică lucrează, este preocupat de inserarea rapidă pe piața muncii, este foarte pragmatic, comunicativ și cu o mare capacitate de adaptare la diverse condiții de lucru. Eu zic că este un portret frumos.     

– Abordăm și cealaltă latură profesională a dumneavoastră. Sunteți specialist în științe politice și unul dintre cei mai credibili politologi. Ce așteptări, speranțe aveți de la studenții dumneavoastră de la Facultatea de Științe Politice și Administrative care vor să activeze în domeniul politic? Ce le spuneți celora care obțin licența, ce sfaturi le dați?

Să știți că până acum nu am avut studenți care să mă dezamăgească. Unii chiar au făcut performanță peste așteptările mele. Tuturor le-am spus următorul lucru: când nu faci nimic în funcția pe care o deții, toți te vor acuza că furi, chiar dacă nici asta nu faci; când faci ceea ce trebuie, toată lumea îți va trece cu vederea și micile derapaje, de orice natură ar fi ele.

– Cu siguranță planurile de învățământ ale Universității se bazează pe cercetări și tendințe recente ale pieței muncii românești. Căror profesii li se adresează Universitatea, ce profiluri de studiu și-a ales și care e trendul la nivel regional și național în ce privește piața muncii?

Programele noastre „tradiționale” sunt: drept, psihologie, asistență socială, finanțe și bănci, contabilitate și informatică de gestiune, marketing și științe politice. Dar, observând trendul de pe piața muncii, începând din acest an universitar avem autorizat programul de informatică. Îi așteptăm pe doritori să se înscrie, pentru că vom organiza o sesiune de admitere și în luna septembrie acolo unde mai sunt locuri neocupate.

A consemnat Ciprian Traian STURZU

articolul original.

Ce înseamnă pentru tine să fii o femeie liberă?

7 September 2022 at 02:23
By: Geo

Libertatea poate avea multe înțelesuri când ești o femeie tânără. Un lucru important e să decizi singură pentru tine, fără să-ți mai impună anumite lucruri părinții sau alți apropiați. La fel, să poți alege în viața ta privată cu cine să fii.

Esențial e însă să ai suportul financiar pentru a face ce vrei. Când depinzi de banii altcuiva, automat ai niște constrângeri. Dar, dacă te poți baza pe propriile resurse, atunci lucrurile devin mult mai limpezi.

Eu sunt Claudia, PR la Heylux Iași, cel mai mare studio de videochat din oraș. Am fost și eu model tocmai pentru a obține libertatea financiară. Plus că m-a atras experiența asta. În câțiva ani, am reușit să realizez câteva lucruri importante: mi-am luat apartament, am pus bani deoparte. Acum, am trecut pe partea asta managerială fiindcă îmi place ceea ce fac.

O să-ți fie foarte bine

Mai exact, lucrez cu modele tinere, ca tine. Sunt sigură că și tu ai poate niște rețineri, emoții în legătură cu n astfel de job. Așa m-am simțit și eu când a început. Dar am trecut repede peste detalii de genul ăsta și îmi este foarte bine.

Până la urmă, așa e în toate schimbările. Ai tentația să stai într-o zonă de confort la infinit. Dar, confortul ăsta e numai aparent, nu-ți aduce nimic pozitiv cu adevărat. Doar când îți asumi să faci un pas în față apar lucrurile benefice.

Așa e și cu videochatul: contează primul pas, apoi toate lucrurile se leagă. Din experiența mea îți pot spune că asta funcționează în toate cazurile. Aici suntem excelent organizate tocmai în direcția asta: să îți asigurăm toate condițiile ca să înveți despre domeniu, să te adaptezi rapid și să începi să încasezi sume consistente.

Avem însă și o condiție importantă pe care să o îndeplinești. Heylux Iași e Nr. 1 în videochat în Iași. Îți oferim cele mai bune condiții de lucru, seriozitate absolută, legalitate, sprijin printr-o echipă de 14 trainere. Adică venim cu niște standarde foarte înalte de calitate.

Toate lucrurile astea ne fac să așteptăm și de la tine seriozitate și focus. La prima discuție de la studio îmi doresc să văd motivare din partea ta. Mă uit dacă chiar îți dorești să faci foarte mulți bani, să devii independentă financiar. Așa îmi dau seama dacă merită să investim substanțial în succesul tău.

Libertatea financiară îți face viața mai frumoasă

Vei fi o femeie liberă. Sunt 100% convinsă de lucrul ăsta. Așa cum reușesc multe alte modele de la noi, o să reușești și tu. Treaba noastră e ca lucrul ăsta să se întâmple cât mai repede. Ca să-ți faci o idee, modelele noi ajung să câștige în jur de 2.000 de euro lunar după doar 8 săptămâni la studio.

Mai departe, reușești să crești treptat către sume tot mai mari. Încă din primul an, ai șansa unor venituri de 5.000 – 6.000 de euro pe lună. Gândește-te ce ai putea să faci cu sumele astea! Vacanțele superbe devin perfect posibile. Îți cumperi rochii, telefon nou, bijuterii, genți, ce vrei tu.

Mai mult, te distrezi când ai chef. În escapade de weekend în afara Iașiului, în cluburi, la concerte și festivaluri. Cu alte cuvinte, vei avea o viață frumoasă. Ăsta e efectul magic al libertății financiare pe care o obții la Heylux Iași.

Te atrag și pe tine lucrurile astea? Mă bucură mult lucrul ăsta. Meriți tot ce e mai bun și abia aștept să lucrăm împreună pentru succesul tău. Sună-mă la tel: 0744.33.77.11 și hai să facem planuri pentru o femeie liberă și frumoasă ca tine!

articolul original.

Timizi în prima parte, puternici pe final! Poli Iași nu a marcat niciun gol în prima repriză în cele cinci etape. Semnale de alarmă în defensivă

6 September 2022 at 17:56
image

Politehnica Iași a ratat o șansă importantă de a continua seria bună din startul sezonului, fiind învinsă de Steaua, în Ghencea, cu scorul de 2-1, în deschiderea rundei a 5-a.

Deși venea după trei victorii consecutive, iar încrederea era la cote ridicate, Iașiul a jucat neașteptat de slab pe terenul Stelei. Urmarea, Poli a fost întrecută la toate capitolele de o formație care nu a excelat, dar care a știut să speculeze la maximum erorile din defensivă și apatia jucătorilor lui Claudiu Niculescu.

Goluri cu capul primite în ultimele meciuri

Evoluția Politehnicii s-a înscris, în linii mari, pe coordonatele din partidele anterioare. Joc apatic în prima parte, fără gol, reușită semnată pe final de meci. În plus, ce este mai îngrijorător pentru fanii acestei echipe, Poli a primit pentru al treilea meci la rând gol cu capul, ceea ce ar trebui să-i dea serioase motive de îngrijorare antrenorului Claudiu Niculescu.

După două etape fără gol primit la debut, adversarii Iașiului au reușit să puncteze în următoarele trei cu capul, dintre fundașii centrali. Mai mult decât atât, Steaua a marcat golul doi după o greșeală a lui Finica, jucător cu evoluții bune și foarte bune în alte meciuri.

Aceste goluri primite extrem de ușor sunt o bilă neagră pentru o echipă a cărei defensivă este considerată punctul forte.

Gol marcat din nou pe final

Ca și în meciurile anterioare, Poli Iași a marcat în Ghencea tot în repriza secundă. Și tot pe final. Interesant este faptul că echipa lui Claudiu Niculescu nu a reușit să înscrie în primele cinci runde niciun gol în prima repriză, toate cele șapte reușite venind în partea a doua. În plus, patru din cele șapte goluri au fost marcate după minutul 87! Doar FC Brașov (3 goluri) și Politehnica Iași (7) nu au reușit să înscrie în prima repriză în cele cinci etape derulate până acum.

Un aspect pozitiv este că Poli reacționează și are forța să revină pe final, așa cum s-a întâmplat la Dej și cu Chiajna, când a punctat decisiv în ultimele minute. O bilă albă și pentru antrenorul Claudiu Niculescu, care reușește să-și trezească elevii la pauză, după reprize modeste făcute. În același timp, trebuie subliniat faptul că Iașiul intră greoi în meci, dovadă că nu a reușit să desfacă încă nicio apărare în primele cinci runde.

Foto: Dragoș Pășcăneanu / Mediafax Foto

articolul original.

Pesta porcină africană se extinde cu repeziciune spre România. Au fost raportate mai multe focare

6 September 2022 at 11:54

Cu toate că este inofensivă pentru oameni dar extrem de contagioasă în rândul animalelor, pesta porcină africană (PPA) progresează într-un ritm alarmant în Europa, dar mai ales cu precădere în partea de est a continentului unde focarele descoperite recent au provocat temeri privind o răspândire mai amplă a virusului.

„Numărul de cazuri şi zonele noi afectate cresc în pofida eforturilor, iar ţările au dificultăţi serioase în a controla şi a elimina maladia”, a declarat Gregorio Torres, şeful departamentului ştiinţific din cadrul Organizaţiei mondiale pentru sănătate animală (OIE).

Până acum au apărut 285 de focare de pestă porcină africană în crescătoriile din Europa, şi numărul de cazuri numărate de OIE până la 1 septembrie este de aproape 71.000.

crescatorie porci
Fiind prezentă în fauna sălbatică, maladia a apărut şi în Italia, într-o crescătorie din regiunea Roma

Pesta porcină africană se extinde spre România

Pesta porcină africană circulă mai ales în partea de est a continentului, spre exemplu, în România, unde deja s-au adunat 197 de focare, în Republica Moldova şi în vestul Rusiei, unde cinci noi focare au fost descoperite numai în cursul săptămânii trecute.

Fiind prezentă în fauna sălbatică, maladia a apărut şi în Italia, într-o crescătorie din regiunea Roma la începutul lunii iunie şi în Germania în luna mai, apoi în luna iulie cu două focare în landurile Mecklenburg-Pomerania Occidentală şi Saxonia Inferioară fiindastfel necesară sacrificarea a aproape 2.800 de animale. În ciuda proximităţii lor, Franţa şi Ţările de Jos au fost scutite până în prezent.

În lipsa administrării unui tratament, pesta porcină africană este în general mortală pentru animale şi conduce la numeroase sacrificări preventive pentru a evita propagarea ei.

În acest caz, PPA ameninţă industria europeană a cărnii de porc, „primul exportator mondial de porc şi produse pe bază de porc, cu aproape cinci milioane de tone exportate în fiecare an”, sublinia Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) la finalul lunii iulie.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii dar este mortală pentru porci. Boala a apărut în Africa de unde s-a răspândit în Europa şi Asia unde a ucis deja sute de milioane de porci şi a modificat industria globală a cărnii de porc şi a nutreţului.

De altfel, amintim că numărul porcilor mistreți cu pestă porcină din Iași este în creștere.

Pesta porcină africană, o „ameninţare mondială”

Ajunsă în Europa în anii 1960 pentru ca mai apoi să fie eradicată, pesta porcină africană a revenit în 2007 prin Georgia, a precizat OIE. Fiind prezentă pe toate continentele, Organizaţia mondială pentru sănătate animală cataloghează PPA drept o „ameninţare mondială”, cu 564 de focare detectate începând din ianuarie. Aproximativ toate cele 78.000 de cazuri raportate au apărut în Europa, şi într-o mai mică măsură în Asia.

Foarte contagioasa, pesta porcină africană poate trece dintr-o ţară în alta prin „produsele alimentare infectate precum un sandwich cu salam”, explică Gregorio Torres. Având în vedere că virusul poate supravieţui mai multe săptămâni în ambalajul unui sandwich contaminat şi dacă acest ambalaj este abandonat, de exemplu pe marginea unei autostrăzi, acesta poate fi mirosit de porcii mistreţi care ulterior îl vor răspândi în deplasările lor, pe infrastructuri precum căi ferate sau în jurul benzinăriilor.

La începutul lunii iunie a acestui an, Vietnamul a anunţat că a reuşit, pentru prima dată, să pună la punct un vaccin împotriva pestei porcine aficane în parteneriat cu cercetării americani.

„Ar fi un instrument bun dar nu este unica soluţie. Trebuie îmbunătăţită coordonarea internaţională, biosecuritate, trebuie consolidate capacităţile veterinare ale ţărilor şi continuată prevenţia în rândul crescătorilor”, a avertizat Gregorio Torres.

Din cele 39 de ţări ce au fost afectate după 2020, unele au reuşit să eradicheze pesta porcină africană graţie unor eforturi consistente, precum s-a întâmplat în Belgia şi Cehia.

articolul original.

Restricții de circulație în Iași odată cu începerea școlii pentru mașinile de tonaj greu și pentru alte autovehicule lente

3 September 2022 at 09:49
image

Odată cu începerea școlii, de pe 5 septembrie, mai multe categorii de mașini vor circula cu un program special în Iași. Decizia a fost luată de Primăria Municipiului Iași pentru a nu fi afectat traficul la orele de vârf, urmând ca cei care nu respectă prevederile să fie amendați.

Vor fi restricționate în trafic, la orele de vârf, autovehiculele lente, cum sunt cele ale școlilor de șoferi, precum și mașinile de tonaj greu sau cele de aprovizionare.

„Măsurile vor fi luate în baza Hotărârii Consiliului Local nr. 49/2019, care reglementează modul în care se derulează susţinerea examenelor şi pregătirea practică a persoanelor pentru obţinerea permisului de conducere, circulaţia maşinilor de aprovizionare, vehiculelor grele, utilajelor de construcţii, camioanelor, remorcilor si semiremorcilor, la orele de vârf pe principalele artere de circulație, dar și amenzile pentru persoanele care nu respectă aceste reglementări”, au precizat reprezentanții Primăriei Municipiului Iași.

Amenzi cu valori cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei

Astfel, în intervalele orare 7.00 – 9.00 şi 16.00 – 18.00 va fi interzisă susţinerea examenelor şi pregătirea practică a persoanelor pentru obţinerea permisului de conducere, circulaţia maşinilor de aprovizionare, vehiculelor grele, utilajelor de construcţii, camioanelor, remorcilor si semiremorcilor pe principalele artere de circulație din oraș: şoseaua și strada Păcurari, bulevardul Independenţei, bulevardul Carol I, strada Sărărie, strada Elena Doamna, strada Anastasie Panu, strada Palat, strada Sfântul Lazăr, strada Smârdan, bulevardul Tudor Vladimirescu, strada Vasile Lupu, strada Gării, strada Râpa Galbenă, strada Nicolina, şoseaua Nicolina, bulevardul Ţuţora, strada si şoseaua Bucium.

Nerespectarea prevederilor va fi sancționată cu amenzi care au valori cuprinse între 1.000 și 2.500 de lei, acestea urmând să fie aplicate de personalul Poliției Locale Iași.

Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. Din anul 2016 este reporter responsabil de domeniul „Sănătate” la Ziarul de Iași, unde acoperă citeste mai mult
articolul original.

Au fost desemnați cei zece lideri civici ai Iașului 2022

3 September 2022 at 04:21
By: Geo
image

Iașul are nevoie de lideri în diverse domenii ale vieții sociale, economice și civice. Asociația Moldova Vrea Autostradă a promovat în ultimii 8 ani lideri puternici, perseverenți și competenți care au reușit producerea unor schimbări și decizii publice care au impact direct nu doar asupra dezvoltării infrastructurii rutiere și asupra dezvoltarea comunităților din Nord-Estul României.

În cadrul conferinței Iași Civic Leader 2022, desfășurată online în data de 1 septembrie 2022, au fost anunțați și cei 10 lideri civici care constituie posibile modele pentru participanții înscriși în proiectul Iași Civic Leader. Criteriile avute în vedere la alegerea acestora au fost excelența în profesie sau activitate principală pe care o derulează și implicarea în inițiative cu impact semnificativ în comunitate.

Aceștia sunt: Adina Romanescu, Doctor în Filosofie și absolventă a trei masterate în domeniile „Filosofie și spiritualitate răsăriteană”, „Politici și management în educație”, „Economie și educație antreprenorială”, Ciprian Mihalcea, director general al asociației Grupul Zâmbetul Nostru și cu o vechime de zece ani în voluntariat, Diana Ferariu, consilier juridic, managerul unității de învățământ cu profil sanitar în cadrul Asociației ”APRENDIS” și coordonator voluntari la punctul de trecere a frontierei Sculeni sub egida Asociației ”LA RĂSCRUCE”,

Dora Morhan, director de comunicare la Opera Națională Română Iași, manager general al singurului hotel de 5 stele din Moldova și manager de destinație al Iașului, iar, mai nou, în ipostaza de consultant pentru companii cu valori solide și proiecte care unesc oamenii, Ionel Rosu, se preocupă de asigurarea logistică a misiunilor Inspectoratului pentru Situații de Urgență a județului Iași,

Iulian Boia, Vicepreședinte și membru fondator CIVICA, Laura Albu, a fost vicepreședinta European Women’s Lobby (EWL) (2018-2021) și membra în comitetul executiv EWL din 2014, unde s-a ocupat de portofoliul de proiecte ce tin de violența împotriva femeilor, Maura Anghel, jurnalist la cotidianul Evenimentul Regional al Moldovei, Mircea Meriacri, președinte al Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Iași (FONTIS) și Ovidiu Biber, pasionat de management, marketing, vânzări, coordonare echipă și proiecte, organizare evenimente, campanii de promovare, public speaking, concepte și alte acțiuni specifice domeniilor care oferă surse de entuziasm și energie.

Proiectul Iași Civic Leader, finanțat de către Primăria Municipiului Iași, este derulat de către Asociația Moldova vrea Autostradp și APEC, un ONG care promovează prin proiecte, propuneri de politici publice și inițiative civice.

Proiectul își propune să stimuleze implicarea societății civile pentru rezolvarea problemelor comunitare, remedierea faliilor din societate și îndreptarea unor nedreptăți, prin formarea și antrenarea unor lideri civici care să transpună în realitate aceste obiective.

articolul original.

Steaua îi produce Politehnicii Iași primul eșec în acest sezon și urcă pe locurile de play-off

2 September 2022 at 15:26
image

Steaua a legat pentru prima dată două victorii în acest sezon după ce runda trecută a învins în deplasare CSC Dumbrăvița (scor 3-0), iar acum a câștigat acasă cu Poli Iași (scor 2-1).

Pentru echipa lui Daniel Oprița a fost primul joc acasă după umilința suferită cu FK Miercurea Ciuc (scor 0-4), iar acum a reușit să bată una dintre cele patru formații care nu pierduseră în primele patru etape.

Poli Iași a contat în ofensivă doar prin Alin Roman și înainte de golul destul de norocos al lui Plokhotnyuk părea că va juca două zile și nu va marca. Rămâne însă și cu gândul la faza din minutul 45, la scorul de 1-0, când arbitrul a ignorat un henț al lui Ștefan Pacionel, care îi putea aduce un penalty și posibila egalare.

Chipirliu a înscris cu capul, Roman a fost omul periculos al Iașiului. Poli putea primi penalty înainte de pauză

Steaua a deschis scorul în minutul 22, după o centrare perfectă a lui Dragoș Gheorghe și o reluare cu capul a golgheterului Bogdan Chipirliu. Până atunci Ștefan Pacionel (7) a avut o minge trimisă cu capul din 6 metri respinsă de Knoflach, iar Alin Roman (12) a tras în plasa laterală dintr-o lovitură liberă din dreapta.

Dragoș Gheorghe (28) a avut un voleu periculos, dar pe lângă poartă, în timp ce Roman (30) a rămas principalul creator al ieșenilor și a centrat în bară, după ce Dincă a dat pe lângă minge.

Înainte de pauză, retragerea Stelei o putea costa. În urma unei centrări dintr-o lovitură liberă, a lui Roman, Lică (45) a trimis mingea cu capul direct în brațul lui Pacionel, aflat cu spatele la el, iar apoi a trimis din nou cu capul și Dincă a reținut. Se putea acorda penalty pentru Poli Iași, însă arbitrul probabil a considerat că Pacionel s-a aflat prea aproape de fundașul advers și era și cu spatele.

Adi Popa n-a iertat gafa lui Finica, Plokhotnyuk a marcat când ieșenii nu mai sperau

În debutul părții secunde jocul a fost echilibrat, ca și raportul ocaziilor. Marchioni (48) a trimis cu capul pe lângă poartă, Chipirliu (53) a reluat tot cu capul, iar Knoflach a intervenit lângă bară.

Golul Stelei a picat după o degajare lungă a lui Dincă, o minge trimisă prea ușor în spate de Finica, iar Adi Popa (63) a profitat și l-a lobat pe Knoflach.

Sub o ușoară dominare a Iașiului, asta și pentru că Steaua avea 2-0 și s-a mulțumit cu apărarea acestui rezultat, meciul se îndrepta spre o victorie fără gol primit de echipa lui Daniel Oprița. Iașiul, deși Claudiu Niculescu a tot schimbat jucătorii, în special în atac, a dat senzația că nu va marca nici dacă se va juca două zile la rând.

A picat în cele din urmă golul, norocos, după ce o pasă filtrantă a lui Roman, cel mai bun jucător al Politehnicii, s-a dus din blocajul lui Walace la Plokhotnyuk (89), iar acesta nu a iertat din marginea careului.

Au fost patru minute de prelungiri, iar Poli Iași n-a fost în stare să își mai creeze vreo ocazie în urma căreia să înscrie, astfel că a suferit primul eșec în acest sezon, iar Claudiu Niculescu s-a dus rapid, ud leoarcă, la vestiare. În special în repriza secundă a plouat torențial.

Steaua și Poli Iași, egale după cinci etape

Steaua are acum 10 puncte și golaveraj 8-7, egalează Poli Iași, însă rămâne în spatele ei, fiindcă echipa moldoveană are un golaveraj mai bun, 7-4. Echipa lui Oprița e pe locul 4, iar cea a lui Niculescu este pe 3.

În etapa a 6-a, Poli Iași joacă acasă cu Gloria Buzău, iar Steaua are meci în deplasare cu Dinamo.

Foto: Eduard Vînătoru / Mediafax Foto

COMENTARIUL LIVE:

STEAUA BUCUREȘTI – POLITEHNICA IAȘI 2-1

Bogdan Chipirliu 22′, Adrian Popa 63′ / Mikhaylo Plokhotnyuk 89′

Steaua: Dincă – St. Drăghici, Walace, Al. Sabău, Corbu – Ad. Popa, Șt. Pacionel (Bărbulescu 68′), Balgiu, Dr. Gheorghe (Ad. Ilie 86′) – Bodișteanu (D. Oroian 57′), Chipirliu (cpt.)(Chunchukov 68′)
Rezerve neutilizate: H. Iancu – Em. Pacionel, Enceanu, A. Trică, Gugu
Antrenor: Daniel Oprița

Poli Iași: Knoflach – Martac, V. Lică, Tincu (cpt.), Finica (Ciaun 65′) – Marchioni, Fr. Cristea (Fl. Plămadă 46′), Al. Anton (Bujor 58′), Hunte (Tomczyk 58′) – A. Roman – Harrison (Plokhotnyuk 71′)
Rezerve neutilizate: Jankov – Ștefanovici, Kouadio, Fosu-Mensah
Antrenor: Claudiu Niculescu

Stadion: Steaua (București). Arbitru: Robert Avram (Piteşti). Asistenți: Gabriel Sabin Stroe (Piteşti) și Daniel Vlase (Galaţi). Rezervă: Eduard Ioniță (Tulcea). Observator arbitri: Laurenţiu Vărgatu (Brăila). Delegat joc: Mircea Bucur (Târgu Mureş).

Min 90+5 Final de partidă. Steaua câștigă cu Poli Iași cu scorul de 2-1, îi produce primul eșec în acest sezon și o egalează la puncte după cinci etape
Min 90 + Meciul e prelungit cu patru minute
Min 89 2-1 Minge recuperată în flancul drept, se pasează în fața careului la Alin Roman, care încearcă o pasă filtrantă, însă trimite în Walace, iar din acesta balonul ricoșează în stânga, norocos pentru Mikhaylo Plokhotnyuk. Ucraineanul preia și șutează la rădăcina barei din stânga, fără șanse pentru Dincă
Min 86 ⇒ Adrian Ilie intră pe teren în locul lui Dragoș Gheorghe, care acuză o accidentare
Min 83 ||| Tsvetelin Chunchukov primește și el cartonașul galben
Min 78 ||| David Dincă primește cartonașul galben, pentru că arbitrul consideră că trage de timp
Min 76 Bujor are o pătrundere pe centru și trage cu stângul pe centrul porții, pe direcția lui Dincă, iar goalkeeperul reține
Min 75 Marchioni trage din 20 de metri, cu stângul, mult în stânga porții
Min 71 La Poli Iași, iese Shayon Harrison și intră Mikhaylo Plokhotnyuk
Min 69 Knoflach se repliază și respinge cu un braț de sub transversală mingea trimisă cu capul, lobat, din 16 metri, de Bărbulescu
Min 68 Ies Ștefan Pacionel și Bogdan Chipirliu și intră Valentin Bărbulescu, aflat la debut în acest sezon, și Tsvetelin Chunchukov. Bărbulescu primește banderola de căpitan de la Chipirliu
Min 66 Roman bate pe lângă zid, în dreapta, o lovitură liberă de la circa 23 de metri ușor lateral dreapta, mingea trece pe lângă poartă
Min 65 ⇒ Denis Ciaun intră pe teren în locul lui Enrichi Finica
Min 63 2-0 Degajare lungă a portarului Dincă, Finica lasă mingea să pice, apoi trimite slab cu capul înapoi spre propriul portar, din colțul careului, Adrian Popa e atent și reia din prima, lobat, peste Knoflach și înscrie la colțul lung
Min 63 Minge centrată în careul Stelei, din dreapta, Harrison preia și încearcă un șut din întoarcere, reia defectuos în blocaj, Drăghici vrea să degajeze în forță, însă trimite direct într-un adversar aflat în fața sa, mingea se duce spre poartă, însă Dincă reține
♦Min 61 ||| Bogdan Chipirliu intră prin alunecare, în marginea terenului, asupra lui Lică, nu-l atinge, însă arbitrul e impresionat de căderea fundașului oaspeților și acordă cartonașul galben
Min 60 ||| Dragoș Gheorghe vede și el cartonașul galben pentru un fault asupra lui Harrison. Englezul, invizibil în acest meci, după ce în runda trecută a reușit o dublă la debut
Min 58 Dublă schimbare la Poli Iași. Ies Alexandru Anton și Torino Hunte și intră Denis Bujor și Pawel Tomczyk 
Min 57 Intră Darius Oroian și iese Ștefan Bodișteanu, la Steaua
Min 56 Popa centrează dintr-o lovitură liberă din dreapta, Ștefan Pacionel pune capul și trimite mult peste poartă
Min 53 Gheorghe centrează lung dintr-un corner din stânga, Chipirliu reia cu capul din 5 metri, la prima bară, Knoflach intervine și scapă mingea în corner. A doua fază fixă nu aduce pericol la poartă
Min 52 ||| Florin Plămadă intră tare asupra lui Bodișteanul și primește cartonașul galben
Min 48 Centrare din corner, Marchioni reia cu capul din stânga spre colțul lung, mingea trece prin fața porții și iese afară
Min 46 S-a reluat jocul. La București plouă puternic încă din finalul primei reprize
Min 46 Claudiu Niculescu mută tactic la pauză. Intră fundașul Florin Plămadă și iese mijlocașul ofensiv Francisc Cristea. Plămadă, căpitanul Politehnicii în sezonul trecut, e abia la primul meci în acest campionat în care e utilizat
Min 45+2 Pauză în Ghencea. Steaua conduce cu 1-0 în meciul cu Poli Iași, joc pe care l-a controlat autoritar până să deschidă scorul, iar apoi nu a mai contat atât de mult în atac
Min 45 Centrare dintr-o lovitură liberă din stânga, aproape un corner, Roma bate pe bara a doua, Lică reia cu capul, mingea îl lovește în brațul stâng pe Pacionel, încă în aer după ce sărise și el la cap, dar a trecut pe dedesubt, balonul îi revine lui Lică, iar fundașul mai trimite o dată cu capul din 4 metri lateral dreapta și Dincă prinde. Henț clar al lui Pacionel și se putea dicta penalty pentru Poli Iași, însă probabil arbitrul a considerat că Pacionel s-a aflat prea aproape de fundașul advers și era și cu spatele.
Min 41 ||| Laurențiu Corbu primește cartonașul galben pentru o lovitură dată în piciorul lui Martac
Min 40 ||| Torino Hunte primește și el cartonașul galben. Poli Iași a ieșit la joc după ce a primit golul, însă se apropie cu greu de poarta lui Dincă. Alin Roman e cel mai periculos jucător al Politehnicii
Min 32 ||| Alin Roman sare din nou cu brațul sus la un duel aerian, acum la mijlocul terenului, îl lovește în față pe Ștefan Pacionel, iar arbitrul dă fault și nu-l mai iartă pe mijlocașul Iașiului și-i arată cartonașul galben
Min 30 Corbu acuză dureri la mâna dreaptă și este scos în afara terenului, târât lângă poartă, pentru a primi îngrijiri medicale
Min 30 Roman centrează pe colțul lung dintr-o lovitură liberă din stânga careului, Dincă dă pe lângă minge cu mâna, aceasta lovește bara și revine în joc, Marchioni preia, e presat de portar, însă trage din 7 metri pe lângă țintă
Min 28 Adi Popa centrează din dreapta în centrul careului, Ștefan Pacionel e prins prea sus și nu poate relua spre poartă, oricum era cu spatele. Reușește să așeze în spate, iar Dragoș Gheorghe, urcat în poziție centrală, reia din prima, dintr-un voleu, din circa 14 metri, pe lângă poartă, în stânga
În schimb, Claudiu Niculescu a făcut două schimbări în primul ”11” al echipei sale, față de victoria cu 2-1 cu Concordia Chiajna. Au ieșit căpitanul Vașvari și Tomczyk și au intrat Francisc Dican și Harrison.
Min 24 Chipirliu reintră pe teren după ce a mers la margine după ce s-a bucurat în urma golului marcat și a solicitat să fie îngrijit la mâna dreaptă. Atacantul avea dureri mari atunci când a ieșit în afara terenului
Min 22 1-0 Pasă din centru în stânga terenului pentru Dragoș Gheorghe, acesta centrează perfect cu dreptul, în fața porții, Bogdan Chipirliu se demarcă bine, pune capul din 6 metri și înscrie cu capul în vinclul din dreapta, fără speranțe pentru Knoflach
Față de meciul trecut, 3-0 în deplasare cu CSC Dumbrăvița, Daniel Oprița are o singură schimbare în lot în primul ”11”. Din atac a ieșit Atanas Trică, acum rezervă, și a intrat Ștefan Bodișeanu
♦Min 12 Alin Roman încearcă să îl surprindă pe Dincă dintr-o lovitură liberă din dreapta, trimite spre poartă, însă mingea se duce în exterior, în plasa laterală
Min 8 Asistență redusă pe stadionul Steaua. Nici în Peluza Sud nu sunt foarte mulți suporteri, însă aceștia cântă încontinuu din primul minut și se aud foarte bine
Min 7 Recentrare din stânga în fața porții, Ștefan Pacionel plonjează și reia cu capul din 6 metri, spre stânga, la colțul lung, însă Knoflach respinge și mai apoi o altă minge șutată de steliști este degajat
Min 1 A început partida din Ghencea


Etapa a 5-a a Ligii 2 debutează astăzi după-amiază, de la ora 16:30, la București, cu un meci derby al campionatului. Steaua primește pe teren propriu, în Ghencea, vizita Politehnicii Iași.

Ambele echipe vin după victorii și sunt în prima parte a clasamentului Ligii 2.

Dacă trupa antrenată de Daniel Oprița a pierdut o dată în primele patru runde, cea condusă de Claudiu Niculescu este una dintre cele patru rămase încă neînvinse în acest sezon.

Steaua are un egal și o înfrângere pe teren propriu în acest sezon

După ce a închis etapa a 4-a a campionatului cu o victorie la scor de neprezentare, 3-0, obținută la Dumbrăvița, luni, în imediata vecinătate a Timișoarei, Steaua joacă acum în deschiderea rundei a 5-a, vineri. Echipa din Ghencea va evolua pe teren propriu împotriva unuia dintre adversarii puternici din campionat și care își propune promovarea și are dreptul să acceadă în prima ligă.

Steaua revine acasă, acolo unde în acest sezon nu a strălucit. A debutat cu o remiză, scor 1-1 cu Metaloglobus, iar în runda trecută a suferit cel mai drastic eșec de la reînființare, 0-4 cu FK Miercurea Ciuc.

Băieții lui Oprița și-au mai alinat din suferință cu nou-promovata CSC Dumbrăvița, pe care au învins-o cu 3-0, iar acum speră la un prim succes pe teren propiu în acest sezon.

”Slobozia pare să aibă o echipă bună, la fel ca sezonul trecut. Acum a început mult mai bine sezonul, Poli Iași, Miercurea Ciuc, Buzău. Sunt vreo șapte-opt echipe care se vor bate pentru play-off”, a spus Valentin Bărbulescu, mijlocașul căpitan al echipei Steaua, încă nerefăcut după o accidentare.

Claudiu Niculescu spune de Poli Iași că trece printr-o perioadă bună, dar și-a avertizat jucătorii: ”Să nu ridicăm nasul prea sus, nu am realizat nimic”

Poli Iași vine după trei victorii consecutive, după ce începuse campionatul cu o remiză la Galați, 0-0 cu SC Oțelul. Trupa lui Claudiu Niculescu a trecut apoi de Viitorul Pandurii (2-0), Unirea Dej (2-1) și Concordia Chiajna (2-1). Doar cu Dejul s-a jucat ”afară” în aceste ultime trei partide.

”Ne așteaptă un meci foarte dificil. Întâlnim o echipă care din momentul în care a promovat în Liga a 2-a a avut rezultate bune. Nu vreau să ne raportăm la meciul lor de acasă cu Miercurea Ciuc, cred că acela a fost un accident. Steaua are în componență jucători foarte buni, mulți dintre cu meciuri în prima ligă, are un antrenor foarte bun și și-a propus, ca și noi, promovarea în Liga 1. Nu e problema noastră dacă din punct de vedere administrativ nu pot, dar ca lot Steaua formează una dintre cele mai puternice echipe din Liga a 2-a. Chiar dacă întâlnim un adversar puternic, sper să ne întoarcem cu cele trei puncte de la București. Va fi un meci încrâncenat, de care pe care, ce poate fi decis de o execuție a unui jucător, pentru că ambele formații au jucători de calitate. Mergem la București doar cu gândul de a ne întoarce cu trei puncte. Băieții au capacitatea și valoarea necesare pentru a reuși acest lucru. Trebuie să privim meciul cu foarte mare încredere, să fim foarte concentrați”, a declarat antrenorul Claudiu Niculescu în cadrul unei conferințe de presă.

”Traversăm o perioadă bună, atmosfera este foarte bună în cadrul lotului, dar nu este de ajuns. Trebuie să rămânem la fel de concentrați la ceea ce avem de făcut, la fel de modești, să nu ridicăm nasul pe sus, pentru că la fotbal oricând se poate întoarce totul împotriva ta. Dar eu sper că nu e cazul. Le-am spus și băieților asta, este mai greu de gestionat perioadele de acest gen, pentru că jucătorul are o ușoară tendință de a se relaxa după o perioadă bună. Sunt niște victorii importante, dar drumul e lung și e mult de muncă, mai avem de adunat puncte. Pentru asta trebuie să dăm totul la fiecare meci. Tot ce am făcut până acum face parte din trecut. Trebuie să ne intereseze doar prezentul și ce se va întâmpla în viitor”, a completat Niculescu.

Claudiu Niculescu nu crede că va conta foarte mult faptul că Steaua a avut două zile în minus de refacere după meciul din etapa a 4-a: ”Nu va conta absolut deloc, pentru că au avut aproape patru zile de refacere. Un organism se reface până la 48-72 de ore maxim după un meci. Nu cred că va conta. Din punctul de vedere al prospețimii fizice, da, se poate spune că poate avem un ușor avantaj pentru faptul că am avut 48 de ore în plus de odihnă. Dar în cele 48 de ore nu am stat, ne-am antrenat, așa că nu se va simți o diferență foarte mare.”

Robert Avram arbitrează Steaua – Poli Iaşi

În sezonul trecut, cele două echipe s-au întâlnit o singură dată, tot în Ghencea, unde jucătorii lui Daniel Oprița s-au impus cu 3-1, prin reușitele jucătorilor Bogdan Chipirliu (48), Vasile Buhăescu (63) și Adrian Popa (66), respectiv Mykhailo Plokhotnyuk (71).

Înaintea meciului de astăzi, care deschide etapa a 5-a, Steaua ocupă locul 7, cu 7 puncte și golaveraj 6-6, iar Poli Iași se află pe poziția a 3-a, cu 10 puncte și golaveraj 6-2. CS Comunal Șelimbăr și Unirea Slobozia au tot câte 10 puncte, dar stau mai bine la golaveraj, așa cum și Gloria Buzău are tot 7 puncte și devansează Steaua datorită golaverajului.

Meciul din Ghencea va fi arbitrat de la centru de Robert Avram (Piteşti), iar de la cele două tușe de Gabriel Sabin Stroe (Piteşti) și Daniel Vlase (Galaţi). Arbitru de rezervă este Eduard Ioniță (Tulcea), iar observator de arbitri a fost delegat Laurenţiu Vărgatu (Brăila). Delegatul jocului este Mircea Bucur (Târgu Mureş).

articolul original.

„ROCK’N’IAȘI” 2022 reunește 70 de artiști, 16 trupe și 20 voluntari. Vezi care este programul.

2 September 2022 at 08:56
image

Casa de Cultură a Studenților din Iași, în parteneriat cu Asociația Culturală Moldavia și Primăria Municipiului Iași, organizează în perioada 2-4 septembrie 2022 o nouă ediție a festivalului „Rock’N’Iași”, eveniment ce va avea loc în parcarea din fața instituției noastre.

„Rock’N’Iași” este un festival ce susține trupele rock din România și străinătate. Încă de la prima ediție, acest proiect a avut scopul de a promova artiștii tineri, oferindu-le posibilitatea de a cânta pe o scenă mare, într-un cadru organizat, alături de trupe cunoscute. „Anul acesta, spectatorii festivalului vor avea ocazia să asculte creațiile muzicale susținute de 16 trupe rock din România, Ucraina, Germania, Italia și Cipru. Accesul la concertele din cadrul festivalului, ce va avea loc în acest week-end, este în regim gratuit pentru toți participanții”, a declarat Bogdan Crucianu, directorul Casei de Cultură a Studenților.

În deschiderea festivalului vor urca pe scena trupele: KROM, IMPRUDENT, INSIDE, NOUĂ ANI LUMINĂ și BUCOVINA. În a doua zi a evenimentului dedicat rock-ului vor întreține atmosfera trupele: ALTLUT, SERPENT STREAM, SUBLIMINAL DAMAGE, IRONWILL și FIRTAN.

„«Rock’N’Iași» a fost și va rămâne un festival organizat de voluntari pentru tinerii din Iași. De aceea a fost unic în felul lui la fiecare ediție. Anul acesta imaginea festivalului a fost creată de către inteligența artificială, simulator de creare grafică, ceea ce s-ar putea să fie unic nu doar în Romania, ci la nivel mondial. Sper ca și expoziția foto realizată tot prin intermediul inteligenței artificiale să fie apreciată de public”, a spus Adrian Căliman, coordonatorul Rock’N’Iași

În încheierea ediției 2022 vor evolua pe scena festivalului trupele: MOLTEN SKIN, RETREBLED, OUTSTORM & OBLX, BATR și SINOPTIK.

PROGRAM „ROCK’N’IAȘI” 2022

Vineri, 2 septembrie 2022

18:00-18:30 KROM

18:50-19:20 IMPRUDENT

19:40-20:10 INSIDE

20:30-21:00 NOUĂ ANI LUMINĂ

21:30-23:00 BUCOVINA

Sâmbătă, 3 septembrie

2022 15:30-17:30 KANGO JUMPS

17:45-18:30 ALTLUT 1

8:50-19:20 SERPENT STREAM

19:40-20:10 SUBLIMINAL DAMAGE

20:3-21:10 IRONWILL

21:40-23:00 FIRTAN

Duminică, 4 septembrie

2022 17:00-17:40 MOLTEN SKIN

18:00-18:30 RETREBLED

18:50-19:20 OUTSTORM & OBLX

19:40 -20:10 BATR

21:40-23:00 SINOPTIK

articolul original.

Greenfield Copou, o comunitate rezidențială pentru toate nevoile de locuire

30 August 2022 at 20:51
By: Geo

Comunitatea rezidențială GREENFIELD Copou este un proiect imobiliar modern, ce vine ca soluție pentru cei care doresc un apartament într-o zonă liniștită din Iași cu multiple facilități în imediata apropiere. Un cartier liniștit, cu spații verzi ample, cu tot traficul auto redirecționat prin parcarea subterană pentru a păstra aerul curat specific zonei. 

La GREENFIELD Copou se oferă mai multe tipuri de apartamente care corespund diverselor nevoi de locuire:

Studio dublu, cu împărțire distinctă între zona de zi și zona de noapte

Apartamente cu 2 camere, diverse compartimentări , cu sau fără grădină

Apartamente cu 3 camere, generoase, însorite, cu doua grupuri sanitare

Întregul proiect numără 1,062 apartamente și se va construi în două etape. În prima fază vor fi construite 292  de apartamente și zona dedicată spațiilor comerciale și de relaxare. 

Încă din faza de proiectare, arhitecții GREENFIELD Copou au măsurat gradul de însorire  pe timpul zilei astfel încât toate apartamentele., indiferent de poziționare, să beneficieze cât mai mult de lumină naturală. Alegerea materialelor și finisajelor folosite a fost o altă preocupare majoră, dezvoltatorul IMPACT Developer & Contractor având experiența proiectelor livrate anterior, în întreaga țară. Lista specificațiilor tehnice este pusă cu transparentă la dispoziția viitorilor proprietari pentru a ști și evalua, încă de la început, calitatea apartamentului. 

Ce zici de un turului virtual la Greenfield Copou? 

Dezvoltat  de unul dintre cei mai experimentați dezvoltatori din România, Impact Developer & Contractor, cu experiență de peste 30 de ani,  GREENFIELD Copou implementează standardele de calitate si certificările nZEB și BREEM Excellent pentru a valida astfel calitatea și sustenabilitatea proiectului. 

Dar până la urmă ce oferă comunitatea din Copou?  Wellness Club By Greenfield, un centru de relaxare cu sală de fitness, piscina interioară și exterioară, gradiniță și afterschool, centre comerciale și restaurant. Totul la distanță pietonală pentru rezidenți!

Dacă vrei să afli mai multe despre Greenfield Copou ești asteptat la biroul de vânzări din Moldova Center, la parter. 

articolul original.
❌