ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Ion Cristoiu: ‘Nu este exclus ca populația occidentală să fie drogată, pe ideea lasă, mă, gata, rușii sunt pe ducă, sigur că au făcut acolo, dar uite Zelenski ce succese are’

28 September 2022 at 20:45
image

Publicistul Ion Cristoiu afirmă că mobilizarea rezerviștilor ruși anunțată de Vladimir Putin în discursul său către națiune este de fapt o diversiune menită să distragă atenția de la referendumul în teritoriile ucrainene ocupate.

Este al doilea mesaj către națiune de la începutul războiului. Este foarte important de precizat asta pentru că s-a vrut o comunicare către poporul rus. Esența discursului este anunțul privind referendumul, de fapt anunțul privind decizia de alipire a teritoriilor ucrainene cucerite la Rusia și nu mobilizarea parțială. După părerea mea, mobilizarea nu are cum să aibă efect acum, este în perspectiva deciziei de alipire și a fost gândită și ca o diversiune pentru a abate atenția de la referendum”, a declarant publicistul la Smart Tv.

Un alt moment considerat suspect de Ion Cristoiu este fuga rușilor de teama mobilizării, moment despre care publicistul spune că Putin nu ar fi străin, având în vedere ușurința cu care se trece granița, într-o țară cu regim dictatorial.

Toate acestea mi se par suspecte, inclusiv un lucru de care face caz presa românească, fără să se întrebe de ce, rușii care pleacă de teama mobilizării. Le-a dat drumul Putin. Niște tipi vor să fugă cu mașina, în Finlanda. Păi la granițele astea nu sunt ruși, care controlează? Ei nu au primit o dispoziție să-i oprească? Rușii joacă și au jucat foarte mult în această perioadă comedia slăbiciunii. 1. Ajută deplasarea, e ceva inimaginabil ce vrea el să facă. 2. Trimite în Occident toți spionii, pentru că în momentul în care s-a decis ca rușii să nu mai umble așa de capul lor prin Europa, unul din mijloace era verificarea lor, trebuia să ceri viză, cutare, cutare . Și acum, el trece cu ce? Și de unde știu eu ce e el?”, s-a întrebat publicistul.

În opinia sa, ca și în cazul ucrainenilor, exodul rușilor în Occident are ca scop și crearea unei diaspore puternice, care să influențeze deciziile la nivel international.

Cred că un alt scop interesant este crearea unei diaspore foarte puternice în Occident. De exemplu diaspora turcească este foarte puternică pentru că este toată de partea lui Erdogan. Polonezii, la fel. Ei influențează politica externă a Americii, iranienii, chinezii. Și atunci se adaugă la diaspora rusească și ăștia”, a susținut publicistul.

Ion Cristoiu nu exclude posibilitatea ca mobilizarea rezerviștilor să fi fost gândită și ca un instrument de șantaj.

Mobilizarea rezerviștilor cred că a avut și o altă misiune. Or fi gândit, acolo avem instituții serioase, KGB… cred că a gândit și ca un factor de șantaj pentru referendum bă, gata, fii atent, acum nu ne mai jucăm, nu mai e operațiune specială, facem mobilizare, adică am făcut un pas”, a mai spus publicistul.

Ion Cristoiu atrage atenția că, în discursul său, Vladimir Putin a susținut ceva de neconceput pentru secolul în care trăim și din perspectiva dreptului internațional: o țară să ia 20% din teritoriu altei țări și să o alipească.

În discursul lui Putin avem două mari salturi. A zis că sprijină militaricește referendumul, deja a fost asumat de către ruși. A doua chestiune a fost alipirea, refendumurile nu contează, sunt un pretext pentru alipire și apariția alături de cele două republici, Donețk și Lugansk, a unor regiuni care nu sunt rusofone. Dacă Donețk și Lugansk sunt practic independente după Crimeea, ucrainenii nu au putut pătrunde, dar Hersonul și Zaporojie sunt teritoriu ucrainean. Rămâne întrebarea cu Odesa, dacă va intra și ea. Ce înseamnă? Este un salt în primul rând din punct de vedere al dreptului internațional. Nu există ca o țară, în 2022, să ia 20% din teritoriu altei țări și să o alipească”, a afirmat publicistul.

Ion Cristoiu susține că, din această perspectivă, reiese clar că, încă de la început, rușii au atacat Ucraina nu pentru a bloca aderarea țării la NATO, ci ca să-i ia teritoriile.

Tot ce s-a știut până acum, cel puțin oficial, și Putin a zis, a fost faptul că ei au intrat de teamă că Ucraina intră în NATO. Nu-i adevărat. Au intrat ca să ia aceste teritorii. Deci încă din februarie, poate chiar din 2014. În momentul în care ai făcut acest lucru, înseamnă că din punct de vedere juridic rusesc ele devin teritorii rusești. Referendumul trece. Nici nu contează că are loc referendumul, trebuie să faci o comedie.

Poporul de acolo a decis că vrea cu Rusia, dar oricum Duma de Stat decide că acel teritoriu e rusesc, ca și Crimeea. (…) Aici vine posibilul moment al începutului celui de-al treilea Război Mondial. Pentru că în momentul în care ăla devine teritoriu rusesc, fășia aia de 1000 de km va fi granița de stat a Rusiei. În momentul în care ea este teritoriu rusesc, orice atac împotriva lui este declarație de război care dă posibilitate inclusiv a folosirii armelor nucleare limitate”, a subliniat publicistul.

Ion Cristoiu este încă circumspect în ceea ce privește reacția Occidentului și nu exclude ca Putin să amâne alipirea juridică a teritoriilor ucrainene ocupate și să folosească rezultatul referendumului ca pe o armă. 

Problema în cazul Occidentului este care e următorul pas. Deocamdată am imaginea, nu cred că e așa, de bâlbâială. Singurul lucru care cred că se discută acum este că după ce se alipește va fi un moment de criza rachetelor, adică un moment foarte dur (…) Adică, rușii au zis cine se atinge de teritoriul nostru este atac la Rusia. Nu cred că Zelenski are forțe să facă el.

Probabil că acolo se va încerca ceva, în care cele două părți își vor testa clipitul. (…) Din momentul în care alipește juridic, deocamdată avem referendumul, Putin poate să joace ca la șah și să păstreze asta ca o armă. Dacă rezultul este pozitiv, nu înseamnă că alipește mâine. Poate să zică mă mai gândesc. Deci, dacă se alipește, poți să dai ucrainenilor armă lângă armă, nu mai ai ce să faci pentru că rușii te copleșesc numeric și atunci singurul moment care ar putea să aducă ceva nou în acest război (…) ar fi venirea Occidentului”, a susținut publicistul.

În opinia sa, dacă Putin va alipi teritoriile ocupate și din punct de vedere juridic, Occidentul și americanii sunt obligați să provoace Rusia.

Dacă se hotărăște alipirea, clar că Occidentul sau americanii, depinde, dacă vor și ei să meargă până la capăt, trebuie să provoace Rusia. (…) Americanii și Occidentul sunt obligați să provoace. Pentru că, la rândul lor rușii, pentru că au alipit, au anunțat că trag. Riscul este ca Occidentul să zică ia să vedem, mă, tragi? (…) Documentele scoase la iveală arată că niciun moment cele două părți nu au fost în orb. Sunt aproape sigur că nu negociază Orban. Nu, e clar că sunt în contact tot timpul. Și pe canale neoficiale, Biden îi va spune lui Putin bă, ăla, puțin îi pasă, vom folosi rachete nucleare. Sau invers”, a explicat publicistul.

Ion Cristoiu nu exclude nici scenariul afganizării conflictului și nimeni să nu știe dacă războiul s-a încheiat, cine a pierdut sau cine a câștigat.

Dacă va fi, va fi scenariul afganizării, adică niciun moment nu se va spune că s-a terminat războiul și se va ajunge la această imensă manipulare și anume o să mai cucerească un sat. Nu este exclus ca populația occidentală să fie drogată, pe ideea lasă, mă, gata, rușii sunt pe ducă, sigur că au făcut acolo, dar uite Zelenski ce succese are. Și asta poate fi. Să nu se spună că cineva a câștigat sau a pierdut”, a mai spus publicistul, conform alephnews.ro

articolul original.

Economistul Mircea Coșea: ‘Puterea dolarului a ajuns să fie o expresie a rolului pe care Statele Unite îl joacă acum în lume. Dolarul este cel care va influența tot ceea ce mișcă în România’

28 September 2022 at 20:15
image

Profesorul de economie Mircea Coșea afirmă că dolarul va continua să crească în următoarea perioadă, şi lansează un avertisment cu privire la situaţia economiei româneşti. 

”După părerea mea, va mai continua această creștere (a dolarului – n.r.), nu într-un ritm atât de abrupt, însă, tot ceea ce se întâmplă acum în lume arată că actorul principal al lumii din punct de vedere economic, politic, poate și militar, sunt Statele Unite ale Americii. Puterea dolarului a ajuns să fie o expresie a rolului pe care Statele Unite îl joacă acum în lume. Ceea ce se întâmplă acum cu războiul din Ucraina este foarte clar, este posibilă o victorie a Ucrainei, Rusia își va alipi teritoriile. În partea cealaltă, China a renunțat la presiunea asupra Taiwanului, pentru că a realizat că nu are forța necesară. Deci dolarul este o expresie pe plan general a ceea ce înseamnă astăzi SUA.

Pentru cât timp? Asta nu știm. Dar, deocamdată, asta este situația, iar principalul perdant este Europa. Uniunea Europeană își pierde din ce în ce mai mult importanța și puterea economică și ajunge într-un prag de recesiune care este aproape foarte greu de evitat. Nu a rezolvat problema energiei, iar din punct de vedere politic există o instabilitate extremă, mai ales după ce s-a întâmplat în Italia”, a spus profesorul de economie Mircea Coșea.

”Eurizarea” economiei românești ne leagă de economia instabilă a Europei

„Economia românească nu este o economie mare și nici foarte puternică, însă este contagiată de tot ceea ce se întâmplă în plan monetar. Efectele creșterii dolarului ne vor afecta. Tot ceea ce, până la urmă, consumăm, importăm va fi mai scump. Sunt anumite lucruri care în mod tradițional se importă în dolari: energia, în principal, petrolul, tot ceea ce înseamnă tehnică modernă de calcul, materii prime importante și toate tranzacțiile importante pe plan imobiliar la nivel global, se plătesc toate în dolari.

Dolarul este cel care va influența tot ceea ce mișcă în România pentru că, deși este o economie cu o monedă națională proprie, leul, economia românească este eurizată, noi calculăm și plătim în euro multe lucruri, inclusiv la telefonie, cablu, fel de fel de servicii sunt evaluate în euro. Pierderea raportului pe care euro îl are față de dolar pe noi ne va afecta”, a mai afirmat Coșea.

Importul de armament este important, însă achizițiile se fac în dolari

”Mai există un element care a început să fie important pentru noi, acum că dolarul crește, și anume importul masiv pe care îl facem în domeniul armamentului. Suntem obligați să facem chestia asta și bine facem, pentru că suntem la granița unui război despre care nu știm cum se va termina. Expansiunea rusească este greu de preconizat în termeni reali, deci e bine să avem o armată puternică.

Asta înseamnă import de armament pe care îl facem în cea mai mare parte din SUA, deci plătim în dolari. Sigur că aici ar trebui să existe din partea noastră o preocupare mai intensă pentru punerea în aplicare a unei legislații offset, ceea ce presupune reducerea unor costuri prin contracte care să permită României să aibă părți componente produse în țară sau măcar mentenanță”, a concluzionat Mircea Coșea, conform dcnews.ro

articolul original.

‘Vocea’ lui Putin: ‘Trebuie să căutăm împreună mijloace pentru a contracara această presiune astfel încât să nu distrugem cooperarea noastră comerciale și economică’

28 September 2022 at 19:45
image

Kremlinul a denunţat miercuri „presiunea fără precedent” a SUA asupra Turciei, care va renunţa la sistemul de plată rusesc Mir, folosit de o mână de ţări în lume, de teama unor represalii americane puternice, relatează AFP.

„Bineînţeles, această decizie a fost luată sub presiunea fără precedent” a Washingtonului, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, considerând „situaţia complexă” pentru băncile turce care foloseau până acum cardurile Mir şi care acum „sunt ameninţate de sancţiuni” economice americane.

„Trebuie să căutăm împreună mijloace pentru a contracara această presiune astfel încât să nu distrugem cooperarea noastră comerciale şi economică”, a adăugat Peskov, făcând apel la Ankara „să nu priveze milioanele de turişti ruşi care vizitează Turcia în fiecare an de condiţiile confortabile”.

Aceste declaraţii, care sună ca un avertisment, ilustrează presiunea sub care se află Turcia, al cărui preşedinte Recep Tayyip Erdogan are nevoie de sprijinul financiar al Rusiei şi de gazul ieftin al acesteia pentru a-şi susţine economia aflată în dificultate înaintea unor alegeri dificile, dar trebuie în acelaşi timp să nu se expună la sancţiunile americane cu un efect potenţial devastator.

Anterior miercuri, un înalt oficial turc a confirmat pentru AFP că cele trei bănci turce publice (Halkbank, Ziraat şi Vakifbank) care folosesc încă sistemul rusesc de plată Mir vor renunţa la el după avertismentele SUA. El nu a precizat însă data.

Două dintre cele mai mari bănci din ţară, Denizbank şi Isbank, au anunţat deja săptămâna trecută că vor suspenda folosirea sistemului de plată Mir.

Extrem de dependentă de gazul şi petrolul din Rusia, Turcia a refuzat să se alăture sancţiunilor occidentale adoptate după ofensiva rusă din Ucraina, Erdogan prezentându-se ca un mediator privilegiat al conflictului, în special asupra unor chestiuni precum schimbul de prizonieri şi exporturile de produse alimentare.

Însă presiunile Washingtonului par să fi afectat decizia liderilor turci. Decizia Turciei a sporit de facto şi mai mult izolarea bancară a Rusiei.

Înaintea Turciei, Uzbekistanul a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că renunţă la cardurile Mir, folosite din 2015 în câteva ţări din lume, printre care şi Belarus, pentru a le permite ruşilor să facă plăţi în străinătate, informează agerpres.ro

articolul original.

Vești proaste pentru românii care stau la bloc! Ar putea primi amenzi de până la 10.000 de euro, dacă fac aceste greșeli

28 September 2022 at 19:15
image

Vești proaste pentru milioane de români! Locuitul la bloc, în România, pare că devine din ce în ce mai dificil, chiar dacă nu implică foarte multe responsabilități. Locatarii se pot trezi cu amenzi usturătoare, dacă își supără vecinii, făcând anumite gesturi aparent nevinovate.

Zgomotele pe care le faci în apartament, indiferent dacă vorbim de muzică ascultată la volum înalt sau o mașină de găurit care merge la ore nepotrivite, te pot costa scump dacă trăiești la bloc. O decizie în acest sens a fost luată de către Judecătoria Sectorului 1, după mai multe reclamații, iar sancțiunea asupra unui bărbat a fost de 10.000 de euro, sub formă de daune morale pentru vecinii săi. Întregul proces a gravitat în jurul ascultatului de muzică, dar se pare că bărbatul obișnuia și să se plimbe cu role prin casă, încă din 2019.

Cum îți iei amendă de 10.000 de euro pentru zgomot

De cele mai multe ori, când un om face gălăgie într-un apartament, vecinii sună la ușă și încearcă să rezolve situația amiabil, eventual, sună la poliție. Când nimic nu a funcționat, locatarii au ajuns la tribunal, iar urmările au fost foarte costisitoare pentru muzica dată tare și sesiuni de role în confortul căminului.

„Este o decizie în premieră şi este extrem de inedită pentru că o instanță de judecată, după un probatoriu care spun că a fost covârşitor, pentru că aşa am şi reuşit să obţinem această soluţie, l-a obligat pe pârât să plătească 10.000 de euro, defalcat. 5.000 de euro pentru soţ, 5.000 de euro pentru soţie.Aici discutăm de daune morale, pentru că în mai mult de 16 rânduri, această persoană a şi fost amendată de către Poliţie, deci s-a constatat de către o autoritate a statului că i-a deranjat, pur şi simplu. Îşi deranja vecinii şi mai mult decât atât, mergea cu rolele prin casă dacă vă vine să credeţi.

Dădea muzica la maximum şi treaba asta se întâmpla din 2019. Este un mare semnal de alarmă pentru cei care fac asta în mod uzual (…) Cred că ştim cu toţii ce înseamnă să auzi muzica bubuind la 2 noaptea şi să fie petreceri nesfârşite. Poţi să ajungi să plăteşti scump pentru petrecerile respective.

Suma nu mi se pare că este mare, am mai auzit chestiunea aceasta, că e foarte mult pentru o simplă deranjare a vecinilor, dar în momentul în care faci chestiunea asta de trei ani de zile şi nu te potoleşti, Poliţia te amendează de 16 ori, singura variantă pentru a fi oprit într-un fel sau altul este să fii  „condamnat” la plata unei sume, care pur şi simplu să te usture, pentru că ăsta este termenul potrivit. Cu siguranță, persoana aceasta nu o să mai dea muzica tare şi cu atât mai mult, eu cred că o să fie un exemplu şi pentru ceilalţi care deranjau şi liniştea publică şi liniştea vecinilor, în acele ore când trebuie să menţinem liniştea, fără să dăm muzica la maximum în apartamente”, a spus avocatul Adrian Cuculis, conform playtech.ro

articolul original.

Generalul (r) Eugen Bădălan: ‘Al Treilea Război Mondial nu va fi un război clasic, va fi un război atomic. India și China au făcut îndemn pentru a nu recurge la arme atomice’

28 September 2022 at 18:45
image

Fost șef al Marelui Stat Major al Armatei Române, Gen. (R) Eugen Bădălan, spune că India și China au făcut îndemn pentru a nu recurge la arme atomice.

Rusă refuză să înțeleagă că ea este putere în acest moment, este putere regională. Putin ar putea ataca Țările Baltice, cum ar fi Polonia și România.

Mi-e greu să cred că la Kremlin au dispărut chiar toți gânditorii adevărați. După cum am văzut, din prima zi a invaziei, NATO și Uniunea Europeană au făcut demonstrația că sunt două organizații acționează unitar.

Deci, nu putem face vorbire de un conflict Rusia-Statele Unite, nu putem face vorbire  de un conflict Rusia cu altă țară din NATO. Al Treilea Război Mondial, după părerea mea, nu va fi un război clasic, va fi un război 

India și China au făcut îndemn pentru a nu recurge la arme atomice”, a spus Gen. Eugen Bădălan, conform gândul.ro

articolul original.

Vladimir Putin ar putea ‘distruge’ Rusia! Oleksandr Kovalenko: ‘Un număr mare din aceste rachete nu sunt potrivite pentru utilizare și se pot comporta imprevizibil dacă se va încerca lansarea lor’

28 September 2022 at 18:15
image

Armele nucleare cu care tot amenință Vladimir Putin s-ar putea să afecteze însăși Rusia, iar dictatorul de la Kremlin o știe foarte bine, susține specialistul militar ucrainean Oleksandr Kovalenko.

Armele nucleare ale lui Putin ar putea distruge chiar Rusia

Kovalenko a explicat motivele pentru care el crede că Putin nu va recurge la armele nucleare, iar amenințările lui sunt mai mult pentru ”uz intern”.

Specialistul susțiune că aceste arme sunt vechi, din perioada sovietică, și neîntreținute, căci corupția din Rusia a ajuns și în acest domeniu. Asta înseamnă că există șanse considerabile ca aceste arme să nu-și atingă ținta, ba chiar să explodeze deasupra Rusiei sau chiar pe teritoriul rus, la lansare.

„Vladimir Putin cunoaște arsenalul nuclear al Rusiei și e conștient că aceste rachete sunt vechi, din perioada sovietică, și nu mai există în producție din anii ’80. În plus, ele trebuiau întreținute și inspectate tehnologic constant, lucru care nu s-a întâmplat din cauza corupției din Rusia.

În plus, un număr mare din aceste rachete nu sunt potrivite pentru utilizare și se pot comporta imprevizibil dacă se va încerca lansarea lor”, a declarat Kovalenko, potrivit Fakty.

Expertul a ținut să sublinieze că toate acestea sunt confirmate de rapoartele privind rezultatele exercițiilor de vara trecută, când a fost testată capacitatea acestor tipuri de arme. Potrivit documentelor, armele nucleare ale Rusiei nu pot garanta distrugerea unei ținte din afara granițelor deoarece pot apărea „surprize tehnice”, inclusiv ca armele în cauză să explodeze la sol.

Încă un motiv pentru care Kovalenko nu crede în amenințările lui Putin cu folosirea armelor nucleare

În discursul său din 21 septembrie, prin care anunța mobilizarea parțială în Rusia, Putin a insistat că amenințările sale cu folosirea armelor nucleare nu sunt o cacealma. Oleksandr Kovalenko, în schimb, crede că fix asta sunt.

În opinia specialistului, Putin lansează astfel de discursuri strict pentru ”consumul intern”, căci vrea să-i convingă pe ruși că țara lor încă mai are o ”armă-minune” de care se teme întreaga lume.

„E doar propagandă, nimic mai mult”, a continuat el.

În sprijinul afirmațiilor sale, el a spus de data aceasta că folosirea armelor nucleare va afecta nu doar teritoriul Ucrainei, ci și Rusia însăși sau chiar un stat NATO, în funcție de cum se va răspândi radiația după impact.

Dacă va fi afectat măcar un singur stat NATO, asta va fi suficient ca alianța să invoce Articolul 5 din tratat și țările membre să reacționeze militar, conform b1tv.ro

articolul original.

Un europarlamentar român dă de pământ cu Coaliția de guvernare: ‘Își bat joc de pensionari luându-le banii necesari pentru a face față scumpirilor și încearcă să îi dea propriilor demnitari prin creșteri salariale’

28 September 2022 at 17:45
image

Coaliţia de guvernare vrea să dea demnitarilor banii pensionarilor şi refuză ajustarea pensiilor cu inflaţia din 2022, a afirmat, miercuri, europarlamentarul Dragoş Pîslaru, copreşedinte REPER.

El a subliniat că REPER susţine indexarea imediată a pensiilor cu 15% pentru a nu pierde din valoarea reală a acestora chiar înainte de o iarnă grea.

„PSD-PNL-UDMR îşi bat joc de pensionari luându-le banii necesari pentru a face faţă scumpirilor şi încearcă să îi dea propriilor demnitari prin creşteri salariale. Guvernul taie din valoarea reală a pensiilor, înainte de o iarnă foarte grea, lăsând oamenii să se descurce singuri, fără niciun suport real din partea guvernanţilor. Guvernul refuză să indexeze pensiile cu inflaţia din 2022. Motivaţia potrivit căreia media inflaţiei pe 2022 nu este oficială înainte de sfârşitul anului este cel puţin ridicolă”, a declarat Pîslaru.

Europarlamentarul a adăugat că REPER consideră că protecţia minimală şi automată a veniturilor celor aflaţi în vulnerabilitate este un principiu minim de echitate socială pentru a permite accesul la o viaţă independentă şi a nu rămâne captivi ai populismului politic.

„Ce doresc să facă actualii guvernanţi este ca banii pentru pensionari să fie folosiţi pentru creşterea salariilor demnitarilor, iar asta este, de fapt, nesimţire şi batjocură”, a încheiat el, informează agerpres.ro

articolul original.

Alexandru Muraru: ‘Vladimir Putin în final va fi mai degrabă aruncat de la putere de către propriul sistem, decât de consecințele războiului din Ucraina’

28 September 2022 at 17:15
image

Aproape 1.500 de manifestanți care protestau față de mobilizarea militară parțială anunțată de Vladimir Putin au fost reținuți în zeci de orașe din Rusia, începând de sâmbătă. Peste 8.500 de ruși au plecat într-o singură zi în Finlanda vecină, de teamă să nu fie trimiși pe front în Ucraina.

Alexandru Muraru spune că invazia rusă din Ucraina este un eșec de proporții:

”Trebuie spus că la șapte luni de la debutul războiului, operațiunea specială, cum o numește Federația Rusă, de fapt o invazie barbară a unei țări suverane reprezintă un eșec de proporții. Această mobilizare, care este practic prima mobilizare a Rusiei de la al Doilea Război Mondial este probabil cea mai nepopulară decizie pe care o ia Putin de la momentul în care a început ascensiunea în Rusia, în 1999, este o decizie fără precedent, iar mobilizarea a 300.000 de bărbați, așa cum a spus Putin în discursul de pe 29 februarie intră în contradicție directă, așa cum au remarcat specialiștii și jurnaliștii, cu cifrele în sine și cu decretul de mobilizare, pentru că acolo nu se face referire la o mobilizare parțială, ci se face doar referire la bărbați cu pregătire militară, deci nu există nici o garanție că cifra va rămâne aceasta, de vreme ce primele recrutări nu au avut nici o legătură cu pregătirea militară (…).

Este o criză politică majoră, în mijlocul războiului, societatea rusă este direct purtată în război, chiar dacă la început a părut o afacere sau o chestiune a sistemului politic și a lui Putin după 24 februarie, ceea ce se întâmplă după 21 septembrie arată practic că războiul trece direct în casa fiecărei familii din Rusia. Este un model stalinist de control social total”.

Deputatul afirmă că ”este faza de precolaps a oricărui dictator, așa cum și Antonescu și Hitler au făcut la vremea respectivă, implicarea în deciziile militare a elitei politice înseamnă foarte clar o distrugere a oricărui sistem politic și social”.

Întrebat dacă acesta este începutul sfârșitului pentru Vladimir Putin, Alexandru Muraru a răspuns:

”Da, este fără doar și poate că acesta este un demers fără de întoarcere, faptul că Putin în final va fi mai degrabă aruncat de la putere de către propriul sistem, decât de consecințele războiului din Ucraina, pentru că orice sistem politic are acest instinct de a se conserva și e aproape clar că nu toți cei care sunt în preajma lui Putin sunt de acord cu aceste demersuri”, conform rfi.ro

articolul original.

Fostul lider PNL, Ludovic Orban: ‘Dacă-l lași fără hârtie sau prompter, nu mai cunoaște bine decât o singură literă a alfabetului. PNL, la ora actuală, îi lustruiește ghetele lui Ciolacu’

28 September 2022 at 16:48
image

Ludovic Orban, liderul partidului Forța Dreptei, a declarat, că PNL e într-un declin care se va accentua după ce PSD va prelua, de la anul, funcția de premier. Oricum, „PNL, la ora actuală, îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”, președintele PSD, a mai spus Orban.

Cât despre premierul Nicolae Ciucă, liderul liberalilor, Ludovic Orban a spus că acesta nu are stofă de candidat la prezidențiale, nu are o carieră politică și va înceta să mai aibă orice umbră de autoritate în PNL după ce va pierde funcția de premier. Orban a avut un comentariu ironic și despre capacitatea lui Ciucă de a comunica public.

Ce spune Ludovic Orban despre Nicolae Ciucă

„După rocadă, premierul Ciucă va avea mari probleme și va mai rămâne președinte al PNL doar dacă-l va sprijini Iohannis: Ciucă n-are nicio legătură cu liberalismul, cu PNL. Nu înțelege politică, nu înțelege economie, nu înțelege administrație. E un premier care nu-l reprezintă decât pe Iohannis, nu reprezintă electoratul PNL”, a afirmat Orban.

Acesta a mai susținut că Ciucă își va pierde autoritatea în PNL după ce nu va mai fi prim-ministru:

„Eu nu mi-l imaginez pe Ciucă în postura de candidat la președinție. Ciucă încă e acceptat ca președinte (al PNL) că are funcția de premier și are pâinea și cuțitul în materie de funcții, de alocări de resurse către clientela de partid. Când nu va mai fi premier, nu va mai avea această putere și nu va mai avea aboslut niciun fel de autoritate”.

Orban a insistat apoi că „Ciucă nu are o carieră politică”.

„Ciucă are mari probleme inclusiv în comunicarea cu cetățenii. Dacă-l lași fără hârtie sau prompter, nu mai cunoaște bine decât o singură literă a alfabetului”, a mai spus liderul partidului Forța Dreptei.

Orban: PNL a intrat deja într-un declin grav

Ludovic Orban a vorbit apoi despre situația în care se găsește fostul său partid în guvernarea alături de PSD. El a punctat că PNL „a intrat deja într-un declin grav, care se va accentua”, declin care nu poate fi acoperit de tot felul de sondaje comendate.

„PNL, la ora actuală, îi lustruiește ghetele lui Ciolacu și e în postura de tovarăș de drum, dar în poziție secundară, care nu mai are capaicitatea de a impune vreo politică liberală. După preluarea de către PSD a poziției de premier, PNL nu va mai exista în actuala guvernare și asta va duce la prăbușirea PNL, că nu mai reprezintă pe nimeni decât pe sine și cei care dețin funcții sau sinecuri în structuri guvernamentale la nivel național și central”, a mai declarat Ludovic Orban, conform b1tv.ro

articolul original.

Scandal cu macete, cuțite și topoare în Capitală! O persoană a fost înjunghiată!

28 September 2022 at 13:05
image

Parchetul de pe lângă Tribunalul București informează azi că a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva a 17 inculpați, după ce s-au luat la bătaie în Capitală. Au folosit bâte, țevi metalice, topoare, cuțite și macete, transmite PMB.

16 persoane sunt cercetate pentru săvârșirea infracțiunilor de încăierare și tulburare a ordinii și liniștii publice. O altă persoană este cercetată pentru tentativă de omor, încăierare și tulburare a ordinii și liniștii publice. Această ultimă persoană l-a înjunghiat pe un adversar, punându-i viața în pericol.

„La data de 27.09.2022, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva a 17 inculpați, dintre care 16 sunt cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de încăierare și tulburare a ordinii și liniștii publice, iar unul este cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor, încăierare și tulburare a ordinii și liniștii publice.

În ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale, procurorii au reținut, în esență, următoarea situație de fapt:

În dimineața zilei de 26.08.2022, în jurul orei 00:30, pe fondul unei stări conflictuale anterioare, membrii a două grupuri de aproximativ 11, respectiv 13 persoane, s-au întâlnit în mun. București, la intersecția dintre Splaiul Unirii și Șos. Mihai Bravu și au participat la o încăierare în cadrul căreia s-au agresat reciproc folosind obiecte contondente și arme albe (bâte, țevi metalice, topoare, cuțite, macete etc.), evenimentul soldându-se cu avarierea mai multor autovehicule aparținând celor implicați, precum și cu rănirea mai multor persoane din cele două grupuri.

Una dintre persoanele implicate a fost lovită cu un cuțit de o persoană din grupul advers, cu consecința unei plăgi toracice, care i-a pus viața în primejdie. Violențele exercitate au tulburat ordinea și liniștea publică, producând indignare și teamă în rândul persoanelor care au asistat la încăierare.

În cadrul anchetei, în dimineața de 27.09.2022 au puse în executare 13 mandate de percheziție domiciliară, fiind aduse la audieri 18 persoane. În urma audierilor, procurorii au dispus măsura preventivă a reținerii față de 16 persoane.

În ceea ce îl privește pe inculpatul care a aplicat lovitura de cuțit descrisă mai sus, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor, încăierare și tulburare a ordinii și liniștii publice, la data de 28.09.2022 procurorii au sesizat Tribunalul București cu propunere de luare a măsurii arestării preventive pentru o durată de 30 de zile.

De asemenea, la aceeași dată, față de ceilalți 16 inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de încăierare și tulburare a ordinii și liniștii publice, având în vedere limitele de pedeapsă precum și celelalte condiții prevăzute de lege pentru luarea măsurilor preventive, procurorii au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile.
Cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București.

Organele de urmărire penală au beneficiat de sprijinul Servicului pentru Acțiuni Speciale și al Serviciului Criminalistic.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale și dispunerea măsurilor preventive reprezintă etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activități care nu pot, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”, a informat Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

articolul original.

Rușii plătesc zeci de mii de euro pentru un loc într-un avion privat pentru a fugi de mobilizarea ordonată de Vladimir Putin

28 September 2022 at 12:45
image

Rușii fac orice pentru a scăpa de mobilizarea anunțată de liderul rus, Vladimir Putin. Cetățenii plătesc până la 28.000 de euro pentru un loc într-un avion privat, iar unii încearcă să închirieze avioane private cu opt locuri, cu preţuri cuprinse între 89.000 şi 156.000, scrie news.ro

”Situaţia este absolut nebună în acest moment. Primim 50 de cereri pe zi acum, aproximativ 5.000”, declară cotidianului britanic Evgheni Bikov, directorul unei societăţi de avioane private ruse, Your Charter.

El spune că întrrprinderea sa a început să închirieze avioane comerciale mai mari pentru a răspunde cererii şi că tot ”nu are locuri suficiente pentru toată lumea”.

Antreprenorul precizează că cel mai ieftin loc într-un avion comercial închiriat cu destinaţia Erevan vostă aproximativ 200.000 de ruble (3.300 de euro).

”CEREREA A CRESCUT DE 50 DE ORI”

Potrivit conducătorului altei întrepirnderi care propune zboruri cu avionul privat, FlightWay, cererile de zboruri numai dus în Armenia, Turcia, Kazahstan şi Dubai au crescut.

”Cererea a crescut de 50 de ori”, declară cotidianului britanic Eduard Simonov.

Însă oferta este redusă, deoarcee numeroase companii de avioane private europene au părăsit piaţa rusă, în urma sancţunilor impuse Moscovei din cauza Războiului rus din Ucraina.

În Rusia au loc manifestaţii, la care au fost arestate mii de persoane, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a decretat mobilizarea rezerviştilor, în urmă cu o săptămână, la război în Ucraina.

Imagini cu numeroşi ruşi care fug cu maşina sau avionul au alimentat temeri cu privire la faptul că autorităţile ruse ar putea interzice ieşirea din ţară a bărbaţilor aflaţi la vârsta la care pot lupta.

Kremlinul a anunţat însă, luni, că autorităţile ”nu au luat decizia”, în acest stadiu, să închidă frontiera acestei categorii de ruşi.

Numărul cetăţenilor ruşi care au intrat săptămâna trecută pe teritoriul Uniunii Europene (UE) a fost cu 30% mai mare decât în săptămâna precedentă, a anunţagt marţi Agenţia europeană de frotnieră FRONTEX, cu sediul la Varşovia.

”Aproximativ 66.000 de cetăţeni ruşi au intrat în UE în săptămâna 19-25 septembrie, o creştere cu 30% faţă de săptămâna precedentă”, a anunţat într-un comunicat Friontex, scrie news.ro

articolul original.

Încercând să fie ironic la adresa României, omul lui Putin a confirmat, fără să vrea, ceea ce a transmis Ministerul de Externe

28 September 2022 at 12:37
image

După ce Ministerul de Externe al României a revocat vizele pentru 14 jurnaliști ai Russia Today, care au fost abuziv notificați de către Federația Rusă ca oficiali aparținând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media, Ambasada Federației Ruse la București a încercat să-i ironizeze pe oficialii români.

Fără să vrea, Ambasada Rusiei a confirmat exact ceea ce a transmis Ministerul de Externe, anume că „nu au fost afectate în niciun fel participarea și interesele de reprezentare ale Federației Ruse la Conferința ITU de la București”, prin revocarea vizelor celor 14 cetățeni ruși.

Amintim că ambasadorul Rusiei la București este Valery Kuzmin. În martie, acesta a făcut o declarație halucinantă, afirmând că în Republica Moldova a exista ocupație românească.

„Republica Moldova n-a fost parte a României, în afară de cei 22 de ani de ocupație românească”, a spus omul lui Putin.

„În legătură cu precizările de presă ale MAE român referitoare la revocarea vizelor a 14 membri ai delegației ruse la Conferința Plenipotențiarilor a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor

🔹Îi felicităm pe diplomații români: au dejucat un „complot împotriva securității țării”. Sub pretextul „amenințărilor la adresa securității naționale” s-au revocat vizele de intrare în România eliberate anterior pentru 14 membri ai delegației oficiale a Administrației de Comunicații a Federației Ruse la Conferința Plenipotențiarilor a Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT).

🔹S-a demascat „smecheria insidioasă”: delegații ruși au fost declarați ca fiind angajați ai Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, dar, potrivit comentariului Ministerului de Externe român, s-au dovedit a fi „reprezentanți mass-media” – mai mult, din compania internațională de difuzare prin satelit „Russia Today”, a cărei simplă mențiune provoacă oroarea gardienilor români ai securității naționale.

🔹Toate acestea au fost însoțite de afirmații vagi că retragerea vizelor nu ar putea afecta activitatea delegației ruse, în special, în promovarea candidaților noștri pentru funcții de conducere în UIT, ale căror alegeri vor avea loc în zilele următoare.

🔹Dezvăluim „planul ostil secret” al acestor 14 delegați: de fapt, nu sunt jurnaliști, ci angajați ai holdingului media „Rossia Segodnia”, care nu are nicio legătură cu compania de televiziune „Russia Today”, în ciuda asemănării numelor în limba engleză. Acești membri ai delegației au fost responsabili de aspectele tehnice ale pregătirii și desfășurării evenimentului de protocol din 25 septembrie a.c., la care era planificată prezentarea candidaților ruși la UIT, printre care și R.R.Ismailov, candidat pentru postul de secretar general al Uniunii.

🔹Rezultatul – în ciuda obstacolelor create de autoritățile oficiale ale României, grație eforturilor echipei ruse, evenimentul de protocol a avut loc și a avut un mare succes. Încercarea de a aduce prejudicii activității delegației noastre sub pretextul „securității naționale” a eșuat. Nu va fi nimic ce să-l bucure pe partenerul său senior din NATO”, a transmis Ambasada Rusiei în România.

MAE: „Este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea și interesele de reprezentare ale Federației Ruse la Conferința ITU de la București”

Referitor la comentariul purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse cu privire la revocarea de către Ambasada României la Moscova a vizelor acordate unor persoane desemnate de Federația Rusă ca delegați oficiali ai săi la Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), ce se desfășoară la București, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie a.c., organizată de ITU și găzduită de România, Ministerul Afacerilor Externe precizează următoarele:

Au fost acordate vize de intrare tuturor oficialilor desemnați de Federația Rusă ca membri ai delegației oficiale a acestui stat la Conferința ITU de la București, în număr de 17, conform solicitării părții ruse.

Decizia autorităților române competente, bazată inclusiv pe considerente ce țin de securitatea națională a României, care a condus la revocarea unor vize, s-a referit exclusiv la un număr de 14 jurnaliști ai Russia Today, care au fost abuziv notificați de către Federația Rusă ca oficiali aparținând Ministerului rus al Dezvoltării Digitale, Comunicațiilor și Mass-Media.

Astfel, având în vedere aspectele deja precizate, este evident că prin decizia adoptată nu au fost afectate în niciun fel participarea și interesele de reprezentare ale Federației Ruse la Conferința ITU de la București, acuzația părții ruse conform căreia această măsură ar viza afectarea șanselor unui candidat rus de a fi ales într-o poziție de conducere în cadrul organizației fiind complet absurdă și vădit nefondată”, a informat, anterior, MAE.

articolul original.

Șeful diplomației europene, despre referendumurile de anexare organizate de Rusia în regiunile ucrainene: Sunt ilegale cu rezultate manipulate

28 September 2022 at 12:15
image

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a transmis miercuri că scrutinele de anexare organizate de Rusia în regiunile ucrainene sunt ilegale și manipulate, scrie news.ro

”Este vorba despre o nouă încălcare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei, în contextul încălcărilor sistematice ale drepturilor omului”, denunţă el într-un mesaj postat pe Twitter.

”Salutăm curajul ucrainenilor, care continuă să se opună şi să reziste invaziei ruse”, adaugă Josep Borrell.

Uniunea Europeană (UE) avertizează miercuri împotriva unui atac vizând infrastructuri energetice, într-o declaraţie publicată de către şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

”Orice perturbare deliberată a unor infrastructuri energetice europene este întru totul inacceptabilă şi va face obiectul unui răspuns viguros şi unit”, avertizează Josep Borrell, care se exprimă în numele celor 27 de state membre UE.

”Toate informaţiie disponibile indică faptul că scurgeri (constate la gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în Marea Baltică) sunt rezultatul unui act deliberat”, subliniază el.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a evocat marţi seara ”un act de sabotaj”, în urma unei convorbiri cu premierul danez Mette Frederiksen.

”Aceste incidente nu sunt o coincidebnţă şi ne afectează pe toţi”, consideră Josep Borrell.

”Vom susţine orice anchetă vizând să facă lumină asupra a ceea ce s-a întâmplat şi de ce şi vom lua măsuri suplimentare cu scopul de a ne spori rezistenţa în domeniul securităţii energetice”, anunţă el.

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg s-a declarat, la rândul său, îngrijorat de scurgerile de gaze naturale din cele două gazoducte.

El s-a întâlnit miercuri cu ministrul danez al Apărării Morten Bødskov, pentru a fi informat cu privire la situaţie, anunţă NATO.

Pagubele cauzate celor două gazoducte Nord Stream au fost constate în ziua inaugurării unui gazoduct care leagă Norvegia şi Polonia – Baltic Pipe -, cu o capacitate de zece miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, construit cu scopul de a reduce dependenţa UE de gazele naturale ruseşti, scrie news.ro

articolul original.

Opozantă din Belarus: ‘O armă nucleară poate fi lansată de pe teritoriul Belarus. Ar fi o catastrofă’

28 September 2022 at 12:10
image

O opozantă a regimului Lukașenko, care trăiește în exil, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la o posibilă lansare a unei arme nucleare de pe teritoriul Belarusului.

Este vorba despre Svetlana Tihanovskaia. Miercuri, aceasta l-a avertizat pe preşedintele Aleksandr Lukaşenko că angajarea armatei sale în susţinerea Rusiei în Ucraina ar fi echivalentă cu o „sinucidere politică” şi a spus că se teme de o utilizare a armei nucleare de pe teritoriul ţării sale, relatează AFP, conform Agerpres.

Într-un interviu pentru AFP, Svetlana Tihanovskaia a calificat „referendumurile” de anexare organizate de Moscova în patru regiuni ucrainene ocupate drept „simulacre” menite să prezinte ruşilor o victorie, deşi de fapt „blitzkrieg-ul Kremlinului a eşuat”.

Toată lumea a văzut că armata Kremlinului nu era atât de puternică pe cât se spunea, regele este gol, nicio ţară normală nu ar recunoaşte aceste voturi”, a estimat fosta candidata la preşedinţia Belarus pe marginea congresului Partidului Laburist britanic de la Liverpool, în nord-vestul Angliei.

În contextul în care Vladimir Putin a decretat o mobilizare militară, Svetlana Tihanovskaia a estimat că, chiar dacă Lukaşenko decide să trimită trupe, „belaruşii ar dezerta (…)” pentru că ei simt „o apropiere” cu Ucraina.

„Însă dacă decide participarea armatei noastre, asta ar fi echivalent cu o sinucidere politică pentru el”, a declarat ea.

„Chiar cei care susţin regimul şi aliaţii lui Lukaşenko se opun războiului în Ucraina”, a dat ea asigurări.

Kremlinul este principalul aliat al regimului Lukaşenko, la putere din 1994 şi care şi-a pus la dispoziţie teritoriul armatei ruse pentru a permite ofensiva militară împotriva Ucrainei.

Svetlana Tihanovkaia se declară acum îngrijorată că „o armă nucleară poate fi lansată de pe teritoriul Belarus”, opţiune permisă de un „pretins referendum” de anul trecut. „Ar fi o catastrofă”, a afirmat ea.

Opozanta trăieşte în exil în Lituania după alegerile prezidenţiale din Belarus din august 2020. Ea a revendicat victoria la finalul acestui scrutin în care l-a înfruntat pe Aleksandr Lukaşenko, care a câştigat alegerile potrivit rezultatelor oficiale, declanşând un val de proteste la scară naţională.

articolul original.

Informații de ultimă oră de la BNR! Lovitură dură pentru românii cu rate

28 September 2022 at 08:09
image

Anunț de ultimă oră de la Banca Națională a României! Sunt vizați toți românii cu credite în lei.

BNR informează că ROBOR la 3 luni, indicele în funcție de care se calculează rata dobânzii la creditul Prima Casă, a crescut la 7,93%.

Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019 este de 2,65%.

BANCA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI

1. Ratele dobânzilor ROBID/ROBOR

(ora 11) – %p.a.
Perioada ROBID ROBOR
28 sep.2022 27 sep.2022 28 sep.2022 27 sep.2022
O/N 6,41 6,41 6,71 6,71
T/N 6,41 6,43 6,71 6,72
1W 6,45 6,46 6,74 6,76
1M 6,83 6,83 7,12 7,12
3M 7,64 7,64 7,93 7,92
6M 7,77 7,77 8,10 8,10
12M 7,89 7,89 8,22 8,22

Ratele dobânzilor pieţei monetare interbancare ROBID (la depozitele atrase)/ ROBOR (la depozitele plasate) sunt calculate zilnic, în baza Regulilor privind stabilirea ratelor de referință ROBID/ROBOR

2. Indicele de referință pentru creditele consumatorilor (IRCC) reglementat de OUG 19/2019

Perioada Indice (% p.a.)
2022T1 2,65

Indice calculat în baza Regulilor privind calcularea și publicarea indicelui zilnic
și al indicelui de referință trimestrial reglementați de OUG 19/2019

articolul original.

Mircea Geoană, secretarul general-adjunct al NATO: ‘Nu doar naţiunile noastre aliate trebuie să fie îngrijorate de precedentul periculos al acestui război ilegal şi barbar, ci toată lumea’

28 September 2022 at 08:08
image

Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre referendumurile organizate în Ucraina și despre pericolul reprezentat de invazia Federației Ruse.

Geoană a subliniat că „niciun simulacru de referendum” nu va descuraja NATO. El a avut o intervenţie în deschiderea Forumului Economic România – SUA: „De la securitate la prosperitate”.

Vom continua să susţinem Ucraina atâta timp cât este nevoie, vom continua să susţinem Ucraina în lupta dreaptă şi eroică pentru libertate, independenţă şi dreptul inalienabil de a-şi alege propriul drum. Niciun simulacru de referendum, nicio maşinărie de propagandă, nicio prezenţă militară, nicio retorică iresponsabilă nu ne va descuraja lupta noastră”, a spus Geoană, conform Agerpres.

Secretarul general-adjunct al NATO a adăugat că „războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei, care este nevinovată, este un război dus împotriva valorilor noastre, ale unei lumi guvernate de reguli, nu de ‘legea junglei‘”.

Nu doar naţiunile noastre aliate trebuie să fie îngrijorate de precedentul periculos al acestui război ilegal şi barbar, ci toată lumea. Acesta este un test legat de modul în care va arăta lumea viitorului”, a afirmat Geoană.

„Fără îndoială, putem spune că România şi întregul Flanc Estic (…) sunt mai relevante strategic decât oricând”, a spus el.

articolul original.

Un fost europarlamentar ungar de extremă dreapta a fost condamnat pentru fapte de spionaj în folosul Moscovei

28 September 2022 at 07:45
image

Fostul europarlamentar ungar Bela Kovacs, a fost condamnat de Curtea Supremă a Ungariei pentru că a lucrat pentru interesele Rusiei şi pentru a slăbi politica Uniunii Europene.

„Curtea Supremă l-a declarat pe inculpat vinovat (…) de spionaj împotriva instituţiilor Uniunii Europene”, se spune în decizia consultată de agenţia de presă franceză.

Bela Kovacs este acuzat că a lucrat „pentru interesele Rusiei şi (pentru) a slăbi politica UE” între 2012 şi 2014, potrivit actului de acuzare citat de presă. De asemenea, el a lucrat pentru serviciul de informaţii al armatei ruse (GRU).

Curtea Supremă a confirmat, de asemenea, condamnarea lui Bela Kovacs pentru „fraudă fiscală” şi „falsificare de documente care au cauzat un prejudiciu financiar”. Lui Bela Kovacs i se reproşează că a semnat contracte de stagiu „fictive”, cauzând prejudicii financiare Parlamentului European.

Bela Kovacs, în vârstă de 62 de ani, a fost condamnat la o pedeapsă totală de cinci ani de închisoare.

Acest fost membru al partidului naţionalist Jobbik a ieşit din acest partid la scurt timp după dezvăluirea faptelor sale. El a fost europarlamentar între 2010 şi 2019.

Bela Kovacs, care neagă aceste acuzaţii, a urmărit de la Moscova procesul împotriva sa, unde a fugit după analizarea dosarului de prima instanţă în 2020 şi unde predă relaţii internaţionale, potrivit cotidianului Magyar Nemzet.

Supranumit de presa din Ungaria „KGBela”, cu referire la presupusele sale legături cu serviciile de informaţii ruse, Bela Kovacs se declară „victima unor atacuri politice” orchestrate de actualul premier ungar Viktor Orban, transmite AGERPRES

articolul original.

Gabriela Firea îi amintește lui Nicușor Dan de promisiunea din campanie: Unde e apa caldă din afișul tău, Nicușor Dan?

28 September 2022 at 07:39
image

Fostul primar al Capitalei, Gabriela Firea, amintește de promisiunea lui Nicușor Dan, actualul primar al Capitalei, din campania electorală din 2020.

În condițiile în care în plină lună septembrie sute de blocuri nu au apă caldă, Firea vorbește de sloganul lui Nicușor Dan din 2020: „Imaginează-ți ziua de luni, 28. A câștigat Nicușor Dan. Vei putea să faci duș”.

„Au trecut doi ani de la celebra minciună de campanie: “ De pe 28 septembrie vei putea face duș!’ Sloganul candidatului dreptei unite s-a dovedit a fi o bătaie de joc la adresa bucureștenilor, cu un singur scop: câștigarea Primăriei Capitalei.

În ultimii 2 ani, mii de oameni au tot așteptat ca promisiunea să devină realitate. Nici pentru această iarnă nu sunt vești bune. Întrebat despre ziua de 28 septembrie și a sa ademenitoare vorbă, Nicușor Dan a scăldat-o după cum i-a venit inspirația: ba că nu-și amintește să fi făcut el vreo promisiune cu apa caldă, ba că în fiecare an urma să fie puțin mai bine ca în precedentul.

 Sunt tot doi ani de când lucrările la sistemul de termoficare bat pasul pe loc și nimic nu arată ca în cartoanele frumos colorate din campania electorală de care nu-și mai amintește primarul. Nicușor Dan a promis reparații la 100 km de conducte, dar realitatea este total diferită. Anul acesta abia s-au înlocuit 37 km de rețele în comparație cu anul 2020, ultimul an de mandat, când eu și echipa mea am înlocuit aproape 75 km de conducte! Deci, tot în mandatul meu s-au făcut mai mulți pași pentru rezolvarea acestei situații dificile pentru București.

Dar asta nu e totul! Nicușor Dan a gestionat catastrofal sistemul de termoficare, orice ar spune și oricât ar face conferințe de presă pe șantiere. Drept dovadă, în doi ani nu a cheltuit nici măcar un euro din cele 300 de milioane de euro fonduri europene nerambursabile pe care le-am lăsat la dispoziția sa. Echipa mea a muncit patru ani la documentația pentru reabilitarea celor 200 km de conducte foarte degradate. Contractul a fost ținut la sertar de omul politic de tristă amintire Ludovic Orban doar ca să fie semnat de actualul primar general în primele zilele mandat. După doi ani de la alegeri, există riscul ca aceste fonduri să fie pierdute și munca echipei mele să fi fost în zadar!
‼️ Dar ce a făcut, totuși, Nicușor Dan? Doar afaceri! Ultimul tun e anunțat drept o victorie de actualul primar general. Au fost închiriate centrale termice, un fel de “cazane” mai mari, pentru care se plătește mai mult decât dacă le-ar fi cumpărat. Dar e treaba altor instituții să verifice legalitatea acestor fapte. Pentru bucureșteni, însă, e important să aibă căldură în case. Dar când compania Termoenergetica are datorii imense și anunță că ar putea intra în incapacitate de plată viitorul nu sună bine.

Și a mai reușit ceva majoritatea de dreapta care conduce orașul de la alegerile din 2020: s-a scumpit apa caldă și căldura! Iarna aceasta, facturile vor fi duble, după ce la propunerea lui Nicușor Dan gigacaloria a ajuns la aproape 330 de lei. Sigur că peste tot au crescut prețurile, dar puteau fi găsite soluții.

Aceste fapte nu contează pentru dreapta unită și salvatorul Bucureștiului. A fost mai importantă lupta politică, să câștige prin minciuni și să-i manipuleze pe bucureșteni folosindu-se de una dintre principalele probleme ale orașului. Iată că a venit încă un 28 Septembrie! Unde e apa caldă din afișul tău, Nicușor Dan?”, este mesajul Gabrielei Firea.

articolul original.

Lovitură pentru șeful ANAF, Lucian Heiuș! Lista cu datornicii a fost ‘refuzată’ de Poliția Română

28 September 2022 at 07:15
image

Inspectoratul General al Poliţiei Române precizează că fișierul cu cele 53.000 de firme care înregistrează datorii la bugetul de stat, transmisă de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, nu reprezintă o sesizare penală, deoarece simpla transmitere a unui fişier nu întruneşte condiţiile de fond şi de formă impuse de legea procedural penală, scrie news.ro

„Transmiterea de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală către Inspectoratul General al Poliţiei Române a datelor în maniera menţionată nu reprezintă o sesizare/sesizări penale, lipsind condiţiile de fond şi de formă impuse de legea procedural penală”, a comunicat Poliţia.

Poliţiştii au în prezent în lucru doar 9 dosare penale pe baza unor sesizări depuse de ANAF, conform procedurilor, separat de lista trimisă.
În consecinţă, lista cu datornici trimisă de ANAF Poliţiei are rolul unui simplu schimb de informaţii între cele două instituţii, precizează Profit.ro.

ANAF a transmis Poliţiei o listă cu 53.000 de firme care au în medie restanţe de 7.040 de lei, pentru începerea cercetărilor penale. Cum pe listă sunt şi sume mari, rezultă că pot ajunge în situaţia unor dosare penale, în funcţie de capacitatea de lucru a Poliţiei, şi firme cu datorii derizorii către stat.

ANAF a analizat introducerea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, a renunţat la idee şi a transmis Poliţiei informaţii despre toate firmele cu datorii, indiferent de sumă, a explicat preşedintele ANAF, Lucian Heiuş.

„Am analizat posibilitatea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, am decis să dăm drumul la tot către IGPR, iar ei vor alege cum vor proceda în continuare. Cred ca vor începe cu sumele cele mai mari, aşa ar fi logic. Dacă ar începe cu sumele mari, pe noi ne-ar ajuta. De exemplu, dacă ar începe să lucreze dosarele celor mai mari 50 de datornici din fiecare judeţ, ar fi un real ajutor pentru ANAF”, a declarat pentru Profit.ro Lucian Heiuş, informează news.ro

articolul original.
❌