ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Spitalul de Oncologie Monza, preluat de turci! Consiliul Concurenței și-a dat acordul

5 December 2022 at 12:39
image

İstanbul Memorial Sağlik Yatirimlari A.Ş. a preluat Spitalul de Oncologie Monza SRL. Tranzacția a fost autorizată de Consiliul Concurenței.

Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacţia prin care İstanbul Memorial Sağlik Yatirimlari A.Ş. preia Spitalul de Oncologie Monza S.R.L, se precizează într-un comunicat de presă.

İstanbul Memorial este un furnizor de servicii medicale prin intermediul mai multor spitale din Turcia. İstanbul Memorial face parte din grupul de companii deţinut de familia Aydin, care activează în mai multe domenii: investiţii în domeniul sănătăţii, comerţul cu amănuntul în sectorul alimentar, comerţul cu amănuntul al textilelor, producerea textilelor şi marketing. Pe piaţa din România, grupul activează prin intermediul companiei English Home S.R.L., care deține magazine prin care se comercializează cu amănuntul produse de casă.

Spitalul de Oncologie Monza S.R.L. este un furnizor de servicii medicale integrate, destinat, în principal, pacienților oncologici.

Autoritatea de concurenţă a evaluat această operaţiune din punct de vedere al compatibilităţii acesteia cu un mediu concurenţial normal, respectiv al posibilelor efecte anticoncurenţiale, și a constatat că nu ridică obstacole semnificative în calea concurenței şi că nu există îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurențial normal.

Decizia va fi publicată pe site-ul Consiliului Concurenţei după eliminarea informaţiilor cu caracter confidenţial.

articolul original.

Accident soldat cu o victimă

5 December 2022 at 08:46
image

Luni dimineața în localitatea Pericei, în jurul orei 7.00, o tânără de 15 ani din comuna Pericei a fost accidentată de un şofer din Şimleu Silvaniei, în timp ce traversa regulamentar, pe marcajul pietonal.

Luni dimineața în localitatea Pericei,  a avut loc un accident. Un bărbat de 64 de ani, din Șimleul Silvaniei, în timp ce conducea un autoturism pe direcția Șimleul Silvaniei – Zalău, a acroșat o tânără de 15 ani, din Pericei, care se afla angajată în traversarea carosabilului, pe marcajul pietonal, semnalizat prin indicator rutier. Inspectorul principal Ioana Lascău, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat:

Luni, 5 decembrie a.c., la ora 07.00, pe D.N. 1/H, în localitatea sălăjeană Pericei, un bărbat de 64 de ani, din Șimleul Silvaniei, în timp ce conducea un autoturism pe D.N. 1/H, pe direcția Șimleul Silvaniei – Zalău, la intersecție cu drumul comunal 103, în împrejurări ce urmează a fi stabilite în urma cercetărilor, a acroșat o tânără de 15 ani, din Pericei, care se afla angajată în traversarea carosabilului, pe marcajul pietonal, semnalizat prin indicator rutier.
În urma accidentului rutier, tânără a suferit leziuni pentru îngrijirea cărora a fost transportată la spital.
Polițiștii rutieri din Șimleul Silvaniei continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor și împrejurărilor producerii accidentului rutier.

articolul original.

41 de misiuni ale pompierilor sălăjeni, doar în weekend

5 December 2022 at 08:09

În acest sfârșit de săptămână, pompierii au acționat la 41 de intervenții în situații de urgență înregistrate la nivelul județului Sălaj, o marte parte dintre acestea au constat în acordarea asistenței medicale de către echipajele SMURD, și alte tipuri de misiuni pentru protecția populației.

Incendiu la ciclonul unui operator economic din Șimleu Silvaniei
În cursul serii de duminică, pompierii șimleuani au fost solicitați să intervină la un incendiu izbucnit la un ciclon de rumeguș al unui operator economic din Șimleu Silvaniei.

Intervenția a fost complexă, de durată, în cadrul căreia au fost mobilizate mai multe forțe ( de la Secția Șimleu Silvaniei, Detașamentul Zalău, Garda Nușfalău) în lupta cu focul, 6 autospeciale ( patru de stingere, o autoscară și o ambulanță SMURD) și 19 pompieri.

După câteva ore de luptă cu incendiul, pompierii au reușit să lichideze incendiul fără ca acesta să se extindă la alte materiale și clădiri.
Felicitari colegilor noștri pentru efortul depus în această misiune complexă!

articolul original.

Ministrul Investițiilor Europene la Șimleu Silvaniei

2 December 2022 at 10:53
image

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a fost prezent la Șimleu Silvaniei, cu ocazia manifestărilor prilejuite de Ziua Națională a României. Acesta a făcut și câteva declarații cu privire la ajutoarele pe care populația României le va primi pentru a putea suporta mai ușor presiunea financiară a exploziei prețurilor la electricitate, gaze și alimente.
Prezent la Șimleu Silvaniei pentru a sărbători împreună cu comunitatea de acolo Ziua Națională a României, Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene , Marcel Boloș, a afirmat că fondurile europene ne ajută să ducem mai departe misiunea începută de înaintași, referindu-se la faptul că azi reușim să facem lucruri mari: autostrăzi, spitale, școli din bani europeni. El a afirmat că ”de la aderarea la blocul european, bilanțul pentru noi arată așa: o contribuție de 24 miliarde de euro și 70 de miliarde de euro primite. Deci pentru fiecare euro contribuit, alți trei au intrat în țară. În total sunt 46 miliarde de euro care au schimbat fața României în toate domeniile strategice. În cei 15 ani, sunt peste 8 milioane de euro pe zi care au ajuns în țară.”

articolul original.

Porgramul manifestărilor dedicate zilei de 1 decembrie

29 November 2022 at 08:47
image

Cu prilejul Zilei Naţionale a României, Instituţia Prefectului – Judeţul Sălaj cu sprijinul Consiliului Judeţean Sălaj, al administraţiilor locale, cu participarea structurilor locale ale Ministerului Apărării Naţionale și ale Ministerului Afacerilor Interne organizează manifestări dedicate acestui eveniment în municipiul Zalău şi oraşele Şimleu Silvaniei, Jibou şi Cehu Silvaniei.

Detalii privind organizarea evenimentelor au fost făcute publice, luni, în cadrul unei conferinţe de presă, de către subprefectul Florian Florian, comandantul Garnizoanei Zalău – locotenent colonelul Florin Mazere şi şeful Biroului Rutier Zalău – comisar Bogdan Oltean.

Evenimentele vor debuta miercuri, 30 noiembrie, de la ora 12:30, în orașul Jibou – str. 1 Mai, Catedrala Ortodoxă şi vor continua joi, 1 decembrie după cum urmează:
– Șimleu Silvaniei – Monumentul Iuliu Maniu, ora 11:00;
– Cehu Silvaniei, Parcul Central, ora 11:00;
– Zalău – Monumentul Iuliu Maniu și Bulevardul Mihai Viteazu, ora 14:00.

Manifestările vor include depuneri de jerbe la monumentele unor personalităţi istorice, slujbe religioase şi parade militare cu defilări de trupe şi tehnică militară şi tehnică din cadrul MAI (la Zalău, Şimleu Silvaniei şi Jibou).
În cazul municipiului Zalău, în data de 30 noiembrie va avea loc o repetiţie generală a defilării cu tehnică, motiv pentru care s-a luat măsura blocării circulaţiei rutiere, în ziua respectivă, între orele 8:00 – 11:00, pe următoarele sectoare de drum:
– b-dul Mihai Viteazu, de la intersecţia cu str. 22 Decembrie 1989 până la intersecţia cu str. Tudor Vladimirescu;
– str. Gheorge Doja, de la interecţia cu str. 22 Decembrie 1989, până la intersecţia cu str. Mihai Eminescu (sensul de coborâre);
– str. Corneliu Coposu, de la intersecţia cu str. Andrei Şaguna, până la întersecţia cu b-dul Mihai Viteazu.
Aceleaşi tronsoane de drum vor fi blocate circulaţiei rutiere, joi, 1 decembrie, între orele 12:00 – 16:30.

articolul original.

IML a dat unei familii cadavrul unei femei în loc de cel al unui bărbat

24 November 2022 at 12:25
image

Angajaţi ai Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) sunt cercetaţi, după ce au dat unei familii care trebuia să înmormânteze un bărbat, cadavrul unei femei. Eroarea a fost descoperită abia după trei luni, când cadavrul bărbatului despre care se credea că a fost trimis familiei pentru înhumare a fost găsit în unul dintre frigidere, scrie Libertatea. Familia defunctului nu a ştiut acest lucru, pentru că i s-a spus că trupul neînsufleţit este în stare avansată de putrefacţie, aşa că rudele nu au deschis sicriul.

Luna aceasta, angajaţii INML au descoperit că în frigiderele instituţiei se află cadavrul unui bărbat care figura ca ridicat de familie încă din prima săptămână a lunii august, scrie Libertatea.

Conform sursei citate, în vara acestui an, la INML au ajuns trupurile a două persoane, un bărbat şi o femeie.  Familia bărbatului a venit, în prima săptămână a lunii august, să îl ridice, fiind informată în legătură cu starea avansată de putrefacţie a cadavrului, motiv pentru care rudele nu au deschis sicriul. Pe de ată parte, familia femeii moarte în aceeaşi perioadă nu a mers să ridice cadavrul pentru înhumare.

„După trei luni, angajaţii INML au curăţat frigiderele instituţiei şi şi-au dat seama că trupul bărbatului se află încă acolo. În schimb, aceştia au stabilit că un alt cadavru, al unei femei decedate în aceeaşi perioadă, sfârşitul lunii iulie – începutul lunii august, nu se mai află în institut”, scrie sursa citată.

Directorul INML,  George Cristian Curcă, a recunoscut pentru Libertatea că angajaţii instituţiei au încurcat cele două cadavre, dar a refuzat să comenteze situaţia, explicând că la nivelul instituţiei a fost demarată o anchetă.

El a precizat că la nivelul INML a fost convocată o comisie de cercetare care va prezenta p concluzie marţea viitoare.

articolul original.

Acțiune de amploare la Șimleu Silvaniei

23 November 2022 at 08:13
image

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei și cei ai secțiilor arondate au desfășurat o acțiune în care au fost cooptați polițiștii de la biroul silvic, pentru protecția animalelor, de la economic, luptători S.A.S. și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Sălaj.

O serie de acțiuni pentru prevenirea și descurajarea oricăror fapte de natură antisocială au fost desfășurate de către polițiștii din orașul Șimleu Silvaniei, la finalul săptămânii. Inspectorul de poliție Ioana Rus, din cadrul IPJ Sălaj, ne-a declarat:

”În perioada 17-20 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei și cei ai secțiilor arondate au desfășurat o acțiune în care au fost cooptați polițiștii de la biroul silvic, pentru protecția animalelor, de la economic, luptători S.A.S. și jandarmi din cadrul I.J.J. Sălaj.

Scopul acțiunii a fost asigurarea și menținerea unui climat optim de ordine și siguranță, prevenirea și combaterea oricăror fapte de natură antisocială în orașul Șimleu Silvaniei și pe toată întinderea celor trei secții arondate, respectiv Crasna, Nușfalău și Sărmășag.

Polițiștii au constatat 9 infracțiuni, din care 5 în flagrant delict, respectiv o conducere sub influența alcoolului, 2 conduceri fără permis și 2 furturi.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 230 de sancțiuni contravenționale, majoritatea fiind pentru nerespectarea normelor rutiere, respectiv 169. Totodată, au fost suspendate 11 permise de conducere și au fost retrase 3 certificate de înmatriculare.

De asemenea, pentru nerespectarea normelor de conviețuire socială au fost aplicate 20 de sancțiuni.

La legislația în domeniul silvic au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale și au fost confiscați aproape 60 de metri cubi de material lemnos, în valoare peste 14.000 de lei.

Polițiștii de la economic au aplicat 2 sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr.28/1999 și au confiscat 282 de lei numerar nefiscalizat.

În total au fost legitimate peste 400 de persoane și controlate în trafic peste 300 de vehicule.

Polițiștii au controlat 10 unități comerciale, 4 baruri/cluburi și 2 obiective asigurate cu pază.

Valoarea sancțiunilor contravenționale aplicate a fost de aproape 100.000 de lei

Astfel de acțiuni se vor desfășura și în perioada următoare pentru prevenirea și descurajarea oricăror fapte de natură antisocială.”

articolul original.

Nou lider în seria a 10-a

22 November 2022 at 07:01
image

Cea mai spectaculoasă partidă a seriei a10-a din liga a-III-a a fost, fără îndoială, cea desfășurată la Șimleul Silvaniei, la finalul săptămânii trecute, cînd s-a desfășurat a 13-a etapă din actualul sezon de campionat. Însă, rezultatele obținute au reușit să schimbe și liderul acestei serii

Etapa a 13 –a programată în acest an competițional în campionatul Ligii a-III-a , s-a desfășurat la finalul săptămânii care tocmai s-a încheiat.
Fotbaliștii Gloriei 2018 Bistrița s-au impus cu scorul de 3-2 , la pauză 2-2, în fața CSM Sighetu Marmației. Pentru Gloria au marcat Răzvan Tănasă, în min. 32, urmat fulgerător de Alex Stoica în min. 33 și Marius Curtuiuș în min. 81. Pentru echipa oaspete au marcat , doar în prima repriză, Gondiu în min 11 și în min. 45 .
Deoarece FC Bihor – Oradea a pierdut meciul din deplasare cu Sportul Şimleu Silvaniei, CS Gloria 2018 Bistrița-Năsăud a devenit lider în seria 10, cu 29 puncte.

La Carei a fost o dispută mai puţin spectaculoasă, care s-a încheiat aşa cum a început, cu scor alb de 0-0, iar Lotus Băile Felix a ajuns la cea de-a şasea remiză din campionat, dar are deja opt meciuri la rând în care nu a mai înregistrat victoria , fiind situate acum pe locul 6 în clasamentul seriei a 10-a.
CSM Satu Mare a câștigat în prelungiri , cu scorul de 2-1, meciul cu CFR II Cluj . După o primă repriză în care nu s-a înscris nici un gol, oaspeții au deschis scorul in min 60 prin Brata . Clujenii au egalat in minutul 74 prin Gheoghe Tomsa ,însă sătmărenii au reușit să marcheze golul victoriei în minutul 94 , prin Suveg Nandor aducând astfel o victorie din deplasare.

SCM Zalau pierde din nou în fața Minerului Ocna Dej, care s-au dovedit a fi o nucă mult prea tare de spatr pentru zălăuani. . După ce în meciul tur Minerul Ocna Dej s-a impus cu 3-1 pe terenul SCM Zalău, s-a dovedit că și în retur dejenii s-au impus cu acelasi scor, zălăuanii fiind practice blocați de această echipă de care sub nici o formă nu pot trece .Minerul a deschis repede scorul , în min. 4 prin Negru fiind stabilit astfel scorul la pauza , 1-0 . La cinci minute de la reluarea partidei, zălăuanii au egalat prin Sergiu Pop . Dejenii însă, revin în atac și în minutul 63 marcheaza prin Florin Dan , iar imediat mai târziu,în minutul 70 , Negru reușește dubla si Minerul Ocna Dej se desprinde la 3-1, acesta fiind și rezultatul final . Cele doua echipe sunt acum la egalitate de puncta, respective 20 , iar în prezent se lupta împreună cu Lotus Baile Felix pentru locul patru , loc ce le asigură prezența în play-off . Însă, fără nici o urmă de îndoială, niciuna din echipele cu care zălăuanii se luptă pentru locul din play-off nu beneficiază nici măcar de o treime din bugetul SCM Zalău, buget ținut la secret de ochii publicului. Conducerea clubului știe de ce.

articolul original.

Sportul Șimleu – surpriza etapei

21 November 2022 at 08:54
image

Etapa a 13-a, în campionalul Ligii a-III-a seria a 10-a a avut loc la finalul săptămânii trecute . Cea mai surprinzătoare evoluție a fost a fotbaliștilor de la Sportul Șimleu Silvaniei, care au învins, pe teren propriu,  echipa FC Bihor cu scorul de 4-1.

Pe un teren greu, la Șimleu Silvaniei, sâmbătă 19 noiembrie  începâd cu ora 14:00 a debutat meciul dintre Sportul din localitate și FC Bihor Oradea. Fotbaliștii bihoreni au fost realmente surprinși de jocul gazdelor , care în minutul 13 conduceau deja cu 2-0 . Scorul a fost deschis de Andrei Zete, care a marcat în minutul 2. Puțin mai târziu, în urma unei greşeli din apararea bihoreană, Mark Lukacs înscria în minutul 13  pentru 2-0 în favoarea șimleuanilor . Acesta a fost scorul cu care echipele au ieșit la vestiare după prima repriză de joc.

În partea a doua, tot cei de la Sportul Șimleu Silvaniei  au fost cei care au marcat primii, în minutul 56, prin Alin Cătuna care a ridicat scorul la un surprinzator 3-0. Buimăciți și parcă fără coerență în joc , rădenii au reușit să  înscrie, în minutul 63, golul de onoare prin Andrei Gheorghiţă. Însă, în  minutul 70  Andrei Zete a reuşit dubla, marcând pentru 4-1, o victorie surprizatoare pentru Sportul Șimleu Silvaniei, care ne arată, încă o data, că și cu un buget mic, dar cu determinare mare, echipa lor poate triumfa.

După această victorie, Sportul Șimleu Silvaniei ajunge pe locul 8, în ciuda penalizării de două puncte dictate prin decizie federală, în timp ce FC Bihor ajunge pe locul 2 în clasament.

articolul original.

Reportajul Zilei – Șimleu Silvaniei o comunitate europeană

16 November 2022 at 14:27
image
Reportajul Zilei - Șimleu Silvaniei o comunitate europeană — Sălăjeanul

69

VIZUALIZARI
Acest site web folosește cookie-uri. Continuând să utilizați acest site web, dați consimțământul pentru cookie-urile utilizate. Politica de cookie-uri.
articolul original.

Șoarece filmat într-un salon de pediatrie la un spital din Sălaj (Video)

15 November 2022 at 06:39
By: -
image

Un şoarece a fost filmat într-un salon al Secţiei Pediatrie a Spitalului Şimleu Silvaniei, imaginile fiind postate pe reţelele de socializare.

”Spitalul Şimleu. Şoareci de ultimă generaţie! Şi fără test Covid sau mască!”, a scris pe Facebook bărbatul care a surprins imaginile.

Postarea a strâns numeroase comentarii critice.

”Ruşine! Nici noptiera aia nu ar avea ce căuta la spital (eventual la fier vechi), dar chiar şoarece în salon nu îmi imaginam”, a scris o femeie.

”Ăsta nu se mai poate numi spital de multi ani… din păcate!!!”, a scris o altă femeie.

Potrivit monitoruldesalaj.ro, în urma apariţiei imaginilor în spaţiul public, DSP Sălaj a efectuat un control la unitatea medicală și a dat o amendă de 5.000 de lei.

”Menţionăm că la data controlului unitatea sanitară este într-un proces amplu de reabilitare, modernizare şi dotare, care cuprinde o aripă a spitalului, aceste spaţii fiind puse la dispoziţia constructorului. S-au delimitat spaţiile dezafectate de cele în care se efectuează servicii medicale.

S-a constatat că în spaţiile dezafectate din zona de şantier deratizarea s-a făcut superficial. În spaţiile medicale nu au fost identificate rozătoare sau urme ale prezenţei acestora”, a transmis DSP Sălaj.

articolul original.

Dosar penal după ce a ars deșeuri

9 November 2022 at 13:25
image

Polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei au întocmit dosar penal unui bărbat, din localitatea Pusta pentru incendierea deșeurilor.

Un bărbat de 32 de ani s-a gândit că poate scăpa de deșeuri prin incendierea lor.Însă, depistat de polițiști aceștia i-au întocmit dosar penal pentru fapta comisă. Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat:

”La data de 8 noiembrie a.c., polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei au întocmit dosar penal unui bărbat, din localitatea Pusta pentru incendierea deșeurilor.

În fapt, la data de 8 noiembrie a.c., ora 13:40, polițiștii aflați în serviciul de patrulare prin localitatea Pusta, au depistat în flagrant delict un bărbat, de 32 de ani, din localitate, în timp ce incendia intenționat mai multe deșeuri din materiale plastice și feroase, în curtea unui imobil.

Polițiștii au întocmit dosar penal pentru „incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect”, faptă prevăzută și pedepsită de art.66 alin.1 lit.e) din O.U.G. 92/2021 privind regimul deșeurilor.

Conform legislației în domeniu, constituie deșeu orice substanță sau obiect pe care deținătorul le aruncă sau are intenția sau obligația să le arunce.

Cetățenii persoane fizice trebuie să știe că sunt interzise și pedepsite ca infracțiuni incendierea oricărui tip de deșeu și/sau substanță sau obiect, îngroparea deșeurilor, dar și eliminarea acestora în afara spațiilor autorizate.”

articolul original.

Tânăr din Șimleu arestat

8 November 2022 at 13:00
image

Polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Zalău au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr bănuit de tâlhărie calificată.

Un tânăr de 18 ani din Șimleu Silvaniei a fost arestat preventiv în această dimineață, fiind bănuit  de comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat:

”La data de 8 noiembrie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Poliției Municipiului Zalău au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un tânăr bănuit de tâlhărie calificată.

În fapt, noaptea trecută, la ora 00:30, un echipaj de jandarmi a fost sesizat direct de către un tânăr, de 15 ani, din Zalău, cu privire la faptul că, în aceeași seară, 7 noiembrie, la ora 22:30, în timp ce se afla unei stații de carburanți situată pe strada Simion Bărnuțiu, din Zalău, o persoană necunoscută de sex masculin, l-a deposedat prin violență de telefonul mobil.

În urma investigațiilor, în scurt timp, colegii noștri jandarmi au identificat și depistat persoana bănuită de comiterea faptei. Este vorba de un tânăr, de 18 ani, din Șimleu Silvaniei.

Telefonul mobil a fost recuperat și restituit persoanei prejudiciate.

Cercetările au fost preluate de polițiștii Biroului de Investigații Criminale, care în urma probatoriului administrat, în această dimineață, 8 noiembrie, au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de persoana bănuită de comiterea infracțiunii de tâlhărie calificată.

Tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Sălaj, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie prezentat procurorului de caz, în vederea dispunerii măsurilor legale.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.”

articolul original.

Arme reținute de polițiști

1 November 2022 at 11:07
image

Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au indisponibilizat două arme deținute ilegal de doi bărbați, din Șimleu Silvaniei și comuna Chieșd.

Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J.Sălaj au reținut două arme deținute ilegal și au întocmit dosare penale pentru doi bărbați, din Șimleu Silvaniei și Chieșd. Inspectorul de poliție Ioana Rus, purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, ne-a declarat pentru Sălăjeanul Info:

”La data de 30 octombrie a.c., polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au indisponibilizat două arme deținute ilegal de doi bărbați, din Șimleu Silvaniei și comuna Chieșd.

În urma unor informații privind faptul că doi bărbați dețin fără drept, la domiciliul lor, arme de tir sportiv, polițiștii au efectuat verificări și au constatat că, bărbații, unul din Șimleu Silvaniei și altul din comuna Chieșd, într-adevăr, dețineau fără drept fiecare câte o armă de neletală de tir sportiv, precum și 350 de alice.

Polițiștii au ridicat armele în vederea indisponibilizării și au întocmit dosare penale cu privire la săvârșirea infracțiunii de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.

Polițiștii Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul I.P.J.Sălaj vă recomandă să vă informați cu privire la legislația în domeniu și să o respectați întocmai.”

articolul original.

Burse sociale pentru elevii din centrele de educație incluzivă

1 November 2022 at 07:48
image

Și în acest an, Consiliul Județean Sălaj oferă burse elevilor care frecventează cursurile unităților de învățământ special aflate sub autoritatea instituției.

Astfel, pentru anul școlar 2022-2023, de la bugetul județului, vor fi asigurate 175 de burse sociale pentru 108 elevi de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă „Speranța” Zalău, respectiv 67 de la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Șimleu Silvaniei. Cuantumul unei astfel de burse este de 250 de lei/elev/lună.

articolul original.

Material lemnos confiscat

28 October 2022 at 11:47
image

Polițiștii din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei au confiscat 2,8 metri cubi de material lemnos, a cărei specie un corespundea cu cea înscrisă în avizul de însoțire.

Un bărbat de 63 de ani din Tășnad a fost prins cu o încărcătură de lemne transportată ilegal.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, Ioana Rus, ne-a declarat:

”La data de 27 octombrie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Șimleu Silvaniei au confiscat 2,8 metri cubi de material lemnos, a cărei specie un corespundea cu cea înscrisă în avizul de însoțire.

În fapt, polițiștii au oprit în trafic, la ora 12:00, pe Drumul Național 1H, o autoutilitară încărcată cu material lemnos, la volanul căreia a fost identificat un bărbat, de 63 de ani, din orașul Tășnad.

La solicitarea documentelor, bărbatul a prezentat polițiștilor un aviz de însoțire a materialului lemnos în care era înscrisă întreaga cantitate transportată, însă specia lemnului era diferită.

Polițiștii au ridicat în vederea confiscării întreaga cantitate de material lemnos și au sancționat contravențional conducătorul auto.”

articolul original.

Vine rectificarea bugetară!

26 October 2022 at 11:41
By: Regie
image

Guvernul alocă peste 720.000  mii de lei pentru anumite unități administrativ-teritoriale. Banii provin din Fondul de rezervă bugetară și vor fi alocați către 3.080 de unități administrativ-teritoriale.

La propunerea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Guvernul a alocat 726.600 mii de lei, din Fondul de rezervă bugetară, pentru 3.080 de unități administrativ-teritoriale. Fondurile au fost alocate la solicitarea autorităților locale, prin Instituțiile Prefecților și Consiliile Județene din fiecare județ, pentru asigurarea cheltuielilor de funcționare și dezvoltare ale autorităților administrației publice locale, cheltuieli care necesită a fi efectuate până la sfârșitul anului 2022.

Prin proiectele de hotărâre transmise s-au solicitat sume pentru unitățile administrativ-teritoriale pentru care nu a fost posibilă, din bugetele proprii, finanțarea pentru unele categorii de cheltuieli de strictă necesitate precum cheltuieli de funcţionare (salarii, iluminat public, salubritate etc.), sentințe, cofinanțarea proiectelor, asigurarea cu energie termică a instituțiilor publice, corecții financiare, cheltuieli de capital, cât şi alte cheltuieli neprevăzute. Astfel, potrivit actului normativ adoptat, 9 consilii județene, precum și sectorul 6 al municipiului București, 83 de municipii, 206 orașe și 2.781 de comune primesc finanțare de la bugetul central.

Pentru județul Sălaj au fost alocați 14.300 lei, cea mai mare sumă fiind repartizată Consiliului Județean Sălaj, respectiv 1.000.000 lei, urmat de Primăria Șimleu Silvaniei, căreia i-au fost alocate 750.000 lei. Cehu Silvaniei primește la rectificarea bugetară 300.000 lei, iar municipiul Zalău și orașul Jibou primesc câte 200.000 lei în plus la această rectificare.

De asemenea, 57 de comune primesc între 200.000  și 400.000 lei la această rectificare de buget.

articolul original.

SCM Zalău pierde la Oradea

24 October 2022 at 12:41
By: Regie
image

Echipa de fotbal susținută de Primăria Zalău, SCM Zalău, a pierdut in deplasarea de la Oradea , în meciul disputant cu F.C. Bihor , cu scorul de 1-0. După acest rezultat, echipa Primăriei este clasată pe locul 4 în seria 10 din Liga a III-a, urmată la trei locuri de Sportul Șimleu, echipă clasată acum pe locul 7, ca urmare a victoriei acesteia pe teren propriu.

La Oradea, în derby-ul care a opus formaţiile FC Bihor şi SCM Zalău , meciul a fost  echilibrat în prima repriză, când nu s-a înscris deloc. În repriza  a doua, orădenii au fost cei care au reuşit să înscrie, prin Sergiu Jurj, dintr-o lovitură de pedeapsă dictate de arbitru, ca urmare a unui  fault comis de Cristian Jalba .

Patru minute mai târziu, FC Bihor  a rămas în inferioritate numerică, după ce Ionuţ Ban  a văzut al doilea cartonaş galben şi a fost eliminat. Cu toate că a evoluat în inferioritate numerică pe final, formaţia bihoreană a ştiut să apere bine avantajul şi a reuşit să-şi adjudece victoria, chiar și în compania unei echipe cu un  buget foarte mare pentru  Liga a III- a , iar scorul final a rămas 1-0.

După acest succes pe teren propriu, FC Bihor rămâne pe locul 2, la egalitate de puncte cu CSM Satu Mare, care a câştigat şi ea pe teren propriu în această etapă, iar SCM Zalau coboară pe locul 4 , cu doar trei locuri în fața celeilalte echipe sălpjene din Liga a III-a, Sportul Șimleu.

Un alt meci disputat în această etapă în seria a X-a din Liga a III-a a fost cel dintre CSM Satu Mare și Lotus Băile Felix care s-a încheiat cu scorul de 2-1. Meciul de la Satu Mare, dintre echipa locală şi Lotus Băile Felix a fost echilibrat,  la pauză tabela de marcaj consemna egalitate, 1-1. Cei care au deschis scorul au fost sătmărenii, în minutul 39, prin Gueye Mansour, dar după doar două minute, Lotusul, a reuşit să restabilească egalitatea,prin Popa . CSM Satu Mare a marcat golul victoriei  către finalul jocului, în minutul 80, atunci când a marcat Rodrigo Hernando.

Tot o victorie pe teren propriu a reușit și Sportul Șimleu Silvaniei  în partida disputată cu CSM Sighet, încheiată cu scorul de  3-0, după ce la pauză scorul a fost de 1-0. Pentru echipa din Simleu Silvaniei  au marcat  Pedro Paul,  Alin Catuna si  Darius Marina.

După această victorie, echipa din Șimleu a urcat pe locul șapte , la trei locuri distanță de SCM Zalău.

Într-o altă partidă, fotbaliștii Gloriei 2018  Bistrița s-au impus în fața CSM Victoria Carei cu scorul de 1-0.
Golul victoriei a fost înscris de Marius Curtuiuș în minutul 81.

În ultima partidă disputată în această etapă din seria X a Ligii a III-a, CFR Cluj II a pierdut pe teren propriu. Minerul  Ocna Dej s-a impus  în meciul cu CFR Cluj II cu scorul de 1-0 . Golul oaspeților a fost înscris în prima repriză de Raul Vitan .

 

articolul original.

PRINS CU ALCOOL, UN BĂRBAT A PREDAT POLIȚIȘTILOR UN PERMIS FALS

13 October 2022 at 11:05
image

Un bărbat din comuna Pericei s-a ales cu dosar penal pentru conducere fără permis, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, după ce a încercat să păcălească polițiștii care l-au oprit în trafic cu un permis fals. Purtătorul de cuvânt al IPJ Sălaj, inspectorul de poliție Ioana Rus, ne-a oferit mai multe informații:

„La data de 12 octombrie a.c., polițiștii rutieri din Șimleu Silvaniei au întocmit un dosar penal pentru conducere fără permis, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, după ce un bărbat a prezentat polițiștilor un permis de conducere fals.
În fapt, la data de 24 septembrie a.c., polițiștii rutieri din Șimleu Silvaniei au oprit în trafic, pe Drumul Comunal 103, în localitatea Bădăcin, un autoturism, la volaul căruia a fost identificat un bărbat de 41 de ani, din comuna Pericei.
Testarea cu aparatul etilometru a fost pozitivă, respectiv 0,06 mg/l alcool pur în aerul expirat.
Bărbatul a prezentat polițiștilor un permis de conducere, aparent autentic eliberat de autoritățile române, care a fost reținut în vederea suspendării, pentru conducere sub influența alcoolului.
Cu ocazia verificărilor efectuate s-a constatat faptul că bărbatul nu figura în evidențele autorităților române ca posesor de permis de conducere, iar permisul era fals.
Polițiștii au întocmit dosar penal și continuă cercetările pentru conducere fără permis, uz de fals, fals material în înscrisuri oficiale și complicitate la fals material în înscrisuri oficiale, în vederea administrării întregului probatoriu și dispunerii măsurilor legale.”

articolul original.
❌