ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Analistul militar Ion Petrescu: ‘Există o mare teamă la Statul major al armatei ruse să nu vină o surpriză strategică din partea armatei ucrainene. Să fie o singură lovitură de berbece și să intre în Peninsula Crimeea’

25 January 2023 at 09:54
image

Colonelul (r) Ion Petrescu, expert și analist militar, a declarat că există o mare teamă la Statul major al armatei ruse să nu vină o surpriză strategică din partea armatei ucrainene și să fie o singură lovitură de berbece care să treacă rapid prin Herson și să intre în Peninsula Crimeea.

Întrebat cum crede că vor evolua lucrurile în această primăvară, analistul militar român a explicat: „Deja ține de domeniul convingerilor celor de la Bruxelles, mă refer la sediul Alianței Nord-Atlantice, dar și de la Mons, unde este Comandamentul Suprem al Forțelor Aliate din Europa, că după 1 martie Federația Rusă va disloca acolo (în Ucraina, n.r.) 15 divizii de mobilizați, care acum se antrenează pe teritoriul Federației Ruse. Ei se vor adăuga celor 280.000 de militari ruși care se află în acest moment în sudul și estul Ucrainei, scopul fiind clar o nouă ofensivă”.

Ofensiva pe care o are în vedere Moscova este recucerirea teritoriului pierdut la Harkov, extinderea Republicii Populare Donețk spre vest, în Donbasul care încă mai este controlat de forțele armate ucrainene.

În mod surprinzător, pentru zona Zaporojie, chiar dacă ieri se lăudau cu o înaintare pe anumite aliniamente, sunt câteva zeci de metri sau câteva sute de metri, acolo probabil că va fi acalmie, deși ei au de gând, dacă succesul în Donbas este cel scontat și mizează pe cucerirea orașului Bakhmut, atunci să facă o joncțiune și să se îndrepte spre centrul Ucrainei”, a continuat el.

În zona Hersonului nu vor ataca, vor rămâne pe loc pentru că preferă să aibă poziții defensive puternice, pentru că, apărând partea din Herson care le aparține acum, practic apără Peninsula Crimeea. Există o mare teamă la Statul major al armatei ruse să nu vină o surpriză strategică din partea armatei ucrainene, cum a mai avut parte, și să fie o singură lovitură de berbece care să treacă rapid prin Herson și să intre în Peninsula Crimeea, acel eșalon pe care Statul major al armatei ucrainene îl pregătește, cu noi blindate, cu armament performant, capabil să distrugă defensiva rusă din Crimeea, dar aceasta este doar o proiecție”, a mai spus Ion Petrescu, conform b1tv.ro.

Vezi și:

Ne aflăm în pragul celui de-al Treilea Război Mondial? Fregata rusă ‘Admiral Gorșkov’ a simulat trageri cu rachete Zircon în Oceanul Atlantic

articolul original.

Ieșire a lui Volodimir Zelenski: ‘Întreaga Ucraină va auzi sunetele victoriei’

22 January 2023 at 11:45
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a felicitat pe ucraineni de Ziua Unităţii şi şi-a exprimat încrederea că ţara sa va ieşi victorioasă în detrimentul Rusiei, transmite duminică dpa.

Atacul Rusiei din 24 februarie 2022 a dus la o „nouă renaştere a unităţii noastre ucrainene”, a transmis Zelenski într-o înregistrare video emoţionantă, potrivit sursei citate.

Milioane de oameni în Ucraina s-au unit astăzi să-şi apere ţara, a adăugat şeful statului.

„Fiecare regiune o protejează pe cealaltă. (…) Şi noi toţi împreună apărăm Kievul. Şi noi toţi împreună apărăm Harkovul. Şi noi toţi împreună eliberăm Hersonul”, a declarat preşedintele ucrainean.

Oraşul Herson se află sub control ucrainean, dar o mare parte a regiunii cu acelaşi nume se află sub ocupaţia trupelor ruse, aminteşte dpa.

„Şi vom câştiga. Împreună. Şi întreaga Ucraină va auzi sunetele victoriei”, a declarat Zelenski, insistând încă o dată că toată Ucraina va fi eliberată, inclusiv Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Moscova în 2014.

Ţara sărbătoreşte Ziua Unităţii Ucrainene la 22 ianuarie, dată la care, în anul 1919, a fost proclamat Actul de Unificare a Republicii Populare Ucrainene (Ukrainska Narodna Respublika) cu Republica Populară a Ucrainei Occidentale (Zahidno-Ukrainska Narodna Respublika), informează agerpres.ro

articolul original.

Volodimir Zelenski, ieșire în forță: ‘Nu le vom da nimic. Ei sunt împreună doar cu frica’

1 January 2023 at 21:15
image

În primul său mesaj din 2023 adresat compatrioţilor, preşedintele Volodimir Zelenski a lăudat apărarea antiaeriană care a doborât de Revelion 45 de drone inamice şi a subliniat contrastul de mentalitate între ucraineni şi invadatorii ruşi, promiţând că Ucrainei nu îi va fi luată independenţa „nici măcar un an”

„Teroriştii ruşi au fost patetici şi au intrat în acest an rămânând la fel. Apărătorii noştri au fost grozavi, iar pe 1 ianuarie s-au prezentat foarte bine. Ştiţi, zilele acestea s-a văzut clar cât de mult ne-am îndepărtat, mental, uman, de ceea ce fierbe în Rusia. Sentimentul nostru de unitate, de autenticitate, de viaţă în sine – toate acestea contrastează dramatic cu frica ce domneşte în Rusia”, a arătat Volodimir Zelenski în mesajul adresat în prima zi a anului.

„Ei se tem. Se simte asta. Şi au dreptate să se teamă. Pentru că ei pierd. Dronele, rachetele, orice altceva nu îi va ajuta. Pentru că suntem împreună. Iar ei sunt împreună doar cu frica”, a continuat Zelenskl.

El le-a promis compatrioţilor că ruşii „nu vor lua nici măcar un an din Ucraina. Nu ne vor lua independenţa. Nu le vom da nimic”, a spus preşedintele.

El le-a mulţumit din nou tuturor celor care se luptă cu inamicul pe linia frontului . „Răspundem la fiecare lovitură rusă la Herson, Nikopol, regiunea Harkov, toate oraşele şi comunităţile noastre”, a subliniat el.

articolul original.

Război în Ucraina. Forțele ucrainene au respins mai multe atacuri rusești în provincia Donețk

26 December 2022 at 21:15
image

Potrivit informațiilor transmis de Statului Major ucrainean, Forţele ucrainene au respins mai multe atacuri ruseşti în regiunea din jurul oraşului Bahmut în provincia Doneţk.

Potrivit Statului Major, artileria ucraineană a lovit trupe ruse în satul Polovinkino din provincia vecină Lugansk, aproximativ 150 de ruşi fiind ucişi sau răniţi.

Un atac similar cu artilerie asupra soldaţilor ruşi în provincia Herson, sud, s-a soldat cu aproximativ 50 de morţi şi 100 de răniţi, se arată într-un raport al armatei ucrainene, transmite AGERPRES

articolul original.

Rușii au bombardat Ucraina și de Ajun. Cel puțin 5 oameni au murit

24 December 2022 at 11:46
image

Cel puţin cinci persoane au murit şi 20 au fost rănite într-un bombardament al forţelor ruse în centrului oraşului Herson din sudul Ucrainei, a transmis sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Kirilo Timoşenko, potrivit agenţiilor Reuters şi France Presse, citate de Agerpres.

La scurt timp, preşedintele Volodimir Zelenski a condamnat un act de ‘teroare’ pentru ‘intimidarea’ ucrainenilor.

‘Dimineaţa, sâmbătă, în ajunul Crăciunului, în centrul oraşului. Acestea nu sunt instalaţii militare. Acesta nu este un război conform regulilor definite. Este teroare, este a ucide pentru a intimida şi de plăcere’, a scris preşedintele Zelenski pe reţelele sociale.

articolul original.

Bombardament în centrul oraşului Herson: Cinci morți

24 December 2022 at 11:20
By: (R.C.)

Cel puţin cinci persoane au murit şi 20 au fost rănite într-un bombardament al forţelor ruse în centrului oraşului Herson din sudul Ucrainei, a transmis sâmbătă consilierul prezidenţial ucrainean Kirilo Timoşenko, potrivit agenţiilor Reuters şi France Presse.

La scurt timp, preşedintele Volodimir Zelenski a condamnat un act de ‘teroare’ pentru ‘intimidarea’ ucrainenilor.

‘Dimineaţa, sâmbătă, în ajunul Crăciunului, în centrul oraşului. Acestea nu sunt instalaţii militare. Acesta nu este un război conform regulilor definite. Este teroare, este a ucide pentru a intimida şi de plăcere’, a scris preşedintele Zelenski pe reţelele sociale.

articolul original.

Forțele armate ruse, bombardamente masive în Ajunul Crăciunului, în centrul Hersonului: ‘5 persoane au murit și 20 au fost rănite’

24 December 2022 at 10:47
image

NEWS ALERT

articolul original.

O femeie a fost ucisă în timp ce împărțea ajutoare în Herson. Doi copii vor crește fără mama lor

23 December 2022 at 14:21

Războiul declanșat de armata lui Vladimir Putin în Ucraina a intrat în ziua 303. Rușii continuă să omoare civili nevinovaţi, să pună la pământ case și să distrugă familii. Victoria avea doar 39 de ani și era voluntară a Crucii Roșii. A sfârșit brusc și brutal, ucisă de un fragment dintr-o rachetă, în timp ce distribuia ajutoare locuitorilor din Herson.

Victoria a lăsat doi copii – Olena, în vârstă de 17 ani, și Sasha, de doar 12 ani.

Joi, 15 decembrie, la Herson, un fragment dintr-o rachetă a ucis-o pe loc. Distribuia ajutor umanitar locuitorilor orașului, când au început bombardamentele. „Nu eram acolo în acel moment, țineam cursuri cu un alt grup de voluntari, în alt loc. Dar m-au sunat și mi-au spus că avem o victimă. Am întrebat doar: Cine? Ei au spus: Vica”, mărturisește cu amărăciune Mykola Taranenko, șeful echipei din care făcea parte și Victoria.

Obuzul a explodat destul de departe de locul unde lucra tânăra de 39 de ani. Dar fragmentele au zburat peste, iar unul a lovit-o în zona capului. A murit pe loc.

SURSA: OBSERVATORNEWS

articolul original.

Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite neatinse în Herson

28 November 2022 at 11:13
image

Pisaniile lui Ştefan cel Mare au fost găsite în Herson, a anunțat ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, care confirmă că sunt neatinse și că România discută cu Ucraina preluarea lor până la sfârșitul războiului, pentru a le păstra în siguranță.

“Printre veștile rele pe care războiul din Ucraina le transmite lumii și-a făcut loc și o veste bună pentru istoria și cultura română. În urma unei noi discuții purtate sâmbătă cu ministrul ucrainean al Culturii, Dl. Olexandr Tkacenko, am aflat cu mare bucurie că pisaniile lui Stefan cel Mare au fost găsite în Herson! Sunt neatinse, în siguranță, le puteți vedea în fotografia atașată. Din nefericire, toate icoanele muzeului din Herson au fost furate de agresorul rus, crimă culturală care se repetă peste tot pe unde armata rusă a ajuns în Ucraina… Am discutat cu ministrul Tkacenko despre posibilitatea de a evacua pisaniile și alte artefacte în România pentru a le păstra în siguranță până la încetarea conflictului. Așteptăm decizia oficialilor ucraineni, suntem gata să ajutăm”, a scris pe Facebook ministrul Culturii, care a postat și o fotografie cu artefactele.

La începutul lunii noiembrie, se credea că Pisaniile lui Ștefan cel Marear fi fost furate de soldații lui Putin în timpul evacuării din Herson. Anatol Popescu, președintele fondator al Asociației românilor din sudul Basarabiei, susținuse atunci că pisaniile lui Ștefan cel Mare, artefacte din secolul al XV-lea luate de pe zidurile Cetății Albe de pe Nistru, practic lespezi cu scriere în slavonă care atestă evenimente,  ar fi fost furate de la muzeul din Herson și duse în Crimeea de către armata lui Putin.

articolul original.

Bastoane, gloanțe și dispozitive de electrocutare, găsite de procurorii ucraineni în 4 presupuse camere de tortură din Herson

21 November 2022 at 15:41
image

Procurorii ucraineni au oferit detalii despre ce au găsit în patru presupuse camere de tortură din Herson, după ce trupele rusești au părăsit orașul din sudul țării. Ei spun că oamenii au fost „torturați cu brutalitate” și că au fost descoperite bastoane, gloanțe și un dispozitiv de electrocutare.

BBC a publicat imagini din aceste camere și a stat de vorbă cu două persoane care au declarat că au fost ținute mai mult de o lună în camere de tortură în interiorul unei secții de poliție.

Prezentatoare TV: Nu mai pot să dorm pe întuneric

Anzhela Slobodian, 49 de ani, prezentatoare TV înainte de invazia Rusiei, a declarat că a fost torturată psihologic într-o celulă mică, pe care a împărțit-o cu alte patru femei.

„Când o persoană era electrocutată, se auzea un sunet ciudat. În plus, bărbații țipau de durere”, a declarat ea.

Jurnalista a spus că nu putea să adoarmă pentru că luminile erau aprinse, iar când a fost eliberată, a constatat că nu mai poate să doarmă pe întuneric.

Un bărbat de 69 de ani a împărțit o cameră cu alți 15 bărbați care au fost torturați

Oleksandr Maksimenko, în vârstă de 69 de ani, a împărțit o cameră cu alți 15 bărbați, despre care susține că au fost bătuți și torturați fără încetare. Unii au fost electrocutați.

„A fost îngrozitor”, își amintește el. „Un tip care a fost adus în celulă după interogatoriu s-a întors cu limba neagră. Era atât de umflată încât nu mai putea intra înapoi în gură”.

Rusia a negat toate aceste acuzații. Recent, însă, Adunarea Parlamentară a NATO a recunoscut Rusia ca stat terorist și a cerut crearea unui tribunal internațional.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ucraina: Experții AIEA evaluează, luni, situația centralei Zaporojie

articolul original.

Căile Ferate din Ucraina organizează prima cursă către regiunea eliberată Herson. „Trenul Victoriei” pornește de la Kiev

18 November 2022 at 13:33
image

Pentru prima dată de la începutul invaziei Rusiei, Căile Ferate din Ucraina organizează vineri seară, prima cursă către regiunea sudică Herson, abia eliberată. Trenul a fost pictat cu mesaje de susținere de către artiști locali.

În ultimele zile, Căile Ferate din țara vecină au restabilit legăturile și cu alte orașe eliberate recent de armată de ocupația rusă.

Trenul de la Kiev la Kherson se numește „Trenul Victoriei”.

Pentru călătorie, reluată după luni de ocupație, inginerii feroviari ucraineni au verificat stația din Herson, au dotat-o cu facilități suplimentare pentru producerea de energie și cu terminale Starlink pentru internet.

Astfel, autoritățile ucrainene au creat un al doilea loc în Herson unde oamenii își pot încărca telefoanele.

După cum povestește un localnic fericit agenției France Press, în oraș nu e current electric, deci nici lumină în case, nu este caldură, apă, dar ucraineanul povestește că, în schimb, rușii au plecat, iar asta îl face să zâmbească larg.

Joi, Căile Ferate Ucrainene au reuși să trimită un tren și la Izium, o altă localitate eliberată de ucraineni.

Urmează ca o altă garnitură să plece și către Mikolaiv pentru prima dată de la invadarea Ucrinei de către ruși.

Convinși că în curând vor elibera și Crimeea, ucrainenii de la Căile Ferate vând deja bilete și către Simferopol. Deocamdată, smbolic.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/18nov-14-Anca-relatare-reluare-curse-feroviare-Ucraina.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Peste 10 milioane de ucraineni nu au curent electric, după atacurile rusești de joi

articolul original.

Hoțul ratonului din Ucraina, devenit viral pe internet, a fost identificat | AUDIO

14 November 2022 at 15:45
image

Ucrainenii l-au identificat pe cel care a furat mai multe animale de la grădina zoologică din Herson înainte de retragerea rusească. Bărbatul în cauză este Oleg Zubkov, directorul grădinii zoologice din Yalta și a Parcului de Lei „Taigan”, o grădină zoologică privată din Crimeea.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/14nov-17-ADA-Hotul-de-ratoni.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pe canalul său de Youtube, Oleg Zubkov a postat o înregistrare video mai lungă cu „evacuarea” animalelor de la grădina zoologică din Herson. O secvență de 30 de secunde – în care barbatul ia un raton din cușcă – s-a viralizat zilele trecute pe rețelele sociale, declanșând un val de ironii: unii au remarcat că ratonul „se luptă cu toată puterea, ca un războinic ucrainean”, alții au glumit că animalul va fi schimbat pe prizonierii de război ruși sau va fi numit seful în exil al Administrației pro-ruse din Herson. Au fost și câțiva care au comentat că rușii au luat animalele pentru a le mânca.

Video of the theft of a raccoon from the Kherson Zoo

This is the owner of the zoo “Taigan” in Crimea Oleg Zubkov. On his YouTube channel he posted a video of the theft of a raccoon, a llama and a donkey from #Kherson. pic.twitter.com/iTjjAeLUkh

— NEXTA (@nexta_tv) November 13, 2022

Cine este hoțul de animale

Hoțul este un fost deputat al Republicii Autonome Crimeea din anii 2000. Oleg Zubkov a susținut deschis anexarea Crimeii de către ruși, dar ulterior a ajuns să se plângă constant de corupția din peninsulă sub autoritatea acestora.

În august, Zubkov a fost condamnat la închisoare dupa ce un vizitator rus a fost mușcat de un animal în parcul zoo pe care-l administra.

Animalele de la grădina zoologică din Herson se adaugă lungului șir de bunuri furate de soldații ruși în ultimele 9 luni, de la mașini de spălat, WC-uri, laptopuri, haine și încălțăminte, până la utilaje agricole inutilizabile, fiindcă ucrainenii le-au blocat de la distanță.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Soldații ucraineni au intrat în orașul Herson. Locuitorii, în lacrimi, i-au întâmpinat pe salvatori cu flori | VIDEO

articolul original.

Orașul Herson, eliberat: între bucurie și teama față de represaliile rusești

14 November 2022 at 07:20
image

"Herson trăiește într-un amestec de bucurie și teamă că Rusia va riposta", titrează The New York Times.

Soldații care au ajuns în orașul strategic din sudul Ucrainei au fost primiți ca niște eroi de o populație care a trăit aproape nouă luni sub ocupație rusă.

Dar la o zi după ce forțele de la Kiev au început să recupereze orașul, oamenii care se adunau pe străzi le-au spus jurnaliștilor de la New York Times că bucuria lor este amestecată cu un sentiment profund de neliniște cu privire la posibilele represalii ale Rusiei.

„Aceste steaguri ucrainene sunt peste tot, nu-mi pot crede ochilor", spune un locuitor din Herson reporterului ziarului Le Monde.

Ziarul francez descrie și el emoția cu care populația care nu fugise din oraș i-a întâmpinat pe soldații ucraineni.

"Prima confirmare vizuală a recuceririi Hersonului pentru acești oameni, care nu au avut acces la televizoare sau rețelele de socializare, a fost sâmbătă, în zori, când un steag ucrainean a fost plantat, în Piața Libertății, în faţa clădirii pustii a administraţiei regionale.

Bate vântul peste ceea ce a fost monumentul dedicat eroilor Maidanului, distrus de forțele ruse în primele zile de ocupație. Într-un oraș fără curent, fără apă, fără telefon, oamenii scot telefoanele mobile cu bateriile încărcate miraculos și fac poze. Amintiri pentru mai târziu".

Vor fi consecințe pentru armată și elita politică a Rusiei

The Moscow Times vorbește despre „Cea mai fericită zi" în Herson, când trupele ucrainene au reintrat în oraș.

"Recucerirea nu este doar o lovitură simbolică majoră pentru Putin, dar deschide o poartă pentru ca forțele ucrainene să atace restul regiunii Herson, care se extinde până la Marea Neagră. Dacă mișcarea reușește, ar perturba culoarul de uscat care leagă Rusia continentală de peninsula Crimeea, anexată în 2014.

În timp ce retragerea a fost minimalizată de presa rusă de stat, doi înalți oficiali ruși, care au cerut anonimatul, au declarat pentru The Moscow Times că pierderea Hersonului ar putea avea repercusiuni grave în armată și elita politică rusă".

BBC avertizează asupra temerilor că trupele ruse, care se fixează acum pe malul opus al râului Nipru, ar putea relua bombardamentele :

"Oficialii din Kherson au interzis utilizarea transportului fluvial în perioada 13-19 noiembrie.

Localnicii care au fugit au fost avertizați să nu se întoarcă până când casele lor nu vor fi verificate pentru mine sau alte capcane.

Există, de asemenea, temeri că unii soldați ruși ar fi rămas în urmă, deghizați, în timp ce colaboratorii care i-au ajutat pe ruși în timpul ocupației sunt acum pasibili de urmărire penală.

Pentru a reaminti amenințarea continuă, o salvă de foc de artilerie a lovit zona aeroportului Herson duminică".

Iar CNN transmite că după eliberare, locuitorii din Kherson se confruntă acum cu lipsuri severe și amenințări din partea minelor.

"Viața rămâne departe de a fi normală, iar autoritățile avertizează locuitorii să fie precauți cu privire la explozivi.

Acesta nu este sfârșitul luptei împotriva ocupației ruse din țară”, relatează corespondentul CNN, care a asistat sâmbătă la scene emoționante în piața centrală a Hersonului.

articolul original.

Ukrainians ad portas!

14 November 2022 at 04:00

Hersonul a cazut!

Cam aceasta este expresia pe care mass-media rusa ar trebui s-o foloseasca cu litere de-o schioapa. Sigur, orasul Herson a “cazut” din perspectiva rusilor, din perspectiva ucrainenilor si a celorlalti oameni normali din lume, orasul a fost eliberat.

Cel mai mare oras ucrainean capturat de rusi, singura capitala regionala, Hersonul a fost ocupat de rusi in primele zile ale razboiului, cand singura brigada ucraineana care apara zona s-a retras, cu intelepciune, fiind sub atacul unor forte ruse net superioare, atat numeric cat si ca nivel de dotare.

Ucrainenii s-au retras, azi au revenit, dar daca retragerea ucraineana a fost logica si de inteles pentru toata lumea, fuga rusilor din Herson este mult mai greu explicabila pentru stiristii Kremlinului.

A doua armata a lumii, a doua super-putere mondiala, Rusia si-a aratat inca o data capabilitatile de tara bananiera, sub-sahariana, o tara a carei armata este efectiv buna doar pentru parade pompoase in Piata Rosie, nicidecum gata de razboi, chiar si cu modesta Ucraina.

Cum explica rusii pierderea Hersonului, greu de prevazut, dar cum explica rusii pierderea acestui oras in rapoartele lor secrete, ei bine, aici lucrurile ar fi foarte interesant de citit.

Armata Rusa s-a dus efectiv de-a rostogolul spre est, cu pierderi de + 100 de mii de morti si raniti grav, adica undeva la +50% din efectivul cu care invazia Ucrainei a inceput. Logistica – ioc, trupe de inlocuire – ioc, rezervisti dupa chipul si asemanarea lui Putin – ioc, generali n-au de unde, si pana la urma ramane doar de vazut unde se va opri aceasta retragere, care nu este nici macar o retragere onorabila (prin lupta, prin actiuni de hartuire a inamicului etc) ci doar retragere in fata unui inamic net superior la absolut toate capitolele care chiar conteaza.

Spera ivanii ca Niprul sa-i apere? Probabil ca Niprul este cel mai de nadejde “mobilizat” in armia ivanilor. N-are bietul rau nici unde sa fuga, nici unde sa se “retraga”, el trebuie sa stea in matca lui, doar ca desi o operatiune de traversare prin lupta a unui rau mare precum Niprul poate deveni un cosmar pentru oricine, nici eliberarea unui oras maricel precum Hersonul nar fi fost floare la ureche.

Ba chiar putem spune ca lupta urbana este net superioara ca intensitate si pierderi posibile fata de o traversare in forta a unui rau. Cu toate acestea rusii au cedat Hersonul, desi il puteau fortifica masiv, astfel incat putem presupune ca nici Niprul nu va fi aparat precum Stalingradul pe vremea lui stalin, macar ca nkvdul si Naganul sunt istorie si doar acolo statea curajul marii armate ruse.

In alta ordine de idei, trupele ucrainene nici nu au nevoie sa forteze Niprul in dreptul orasului Herson ci – daca totul merge bine – unitatile proprii pot “cobora” pe malul stang al raului venind din nord, dinspre Donbas, mai mult decat atat, rusii de pe malul stang al Niprului sunt in pericol mare de incercuire daca frontul Donobas va cadea tot in mana “hainilor” de ucraineni.

Ar mai fi de remarcat ca principala ruta de aprovizionare terestra pentru rusii este calea ferata care vine din Donbas spre sud si care cale ferata se afla deja – in anumite sectoare – sub tirul artileriei ucrainene. Daca Kievul “taie” calea ferata rusii raman in camioanele care nu le au, stiindu-se faptul ca logistica rusa se bazaeza mult mai mult pe transportul pe calea ferata decat pe cel pe sosele cu ajutorul camioanelor. Cand s-au bazat pe camioane am vazut ca au ajuns subiect de bascalie pe frontul din nordul Kievului.

Asadar, inca o enorma rusine pentru armata rusa, nimic de explicat aici decat coruptie, incompetenta, lasitate, lipsa de pregatire a trupelor, un corp de ofiteri de toata jena si, evident, o conducere centrala formata din imbecili, pana la urma lucruri banale si normale in Armata Imperiala Rusa, in Armata Rosie bolsevica si acum in Armata Rusa din zilele noastre. Motivul real al retragerii nu-l vom cunoaste la nivel oficial, dar cel mai probabil ca armata rusa numai are capacitate de lupta si atunci s-au retras.

Recapituland putin, avem:

  • Retragerea din portile Kievului – “un gest de bun-vointa fata de ucraineni”;
  • Bataia luata in Harkov – “regruparea fortelor”;
  • Harson – “redistribuirea fortelor”.

Deocamdata, Rusia tine sub control un procent important din teritoriul estic al Ucrainei dar semnele sunt de rau augur pentru Kremlin, pentru ca nu mai pare a avea nici cu ce si nici cu cine. Astfel inca din “gesturi de bunavointa” in “regrupare” si “redistribuire”rusii dau inapoi si deocamdata nimic nu pare sa-i mai poata opri din marsul lor triumfal spre Rusia natala.

Dar ce vor face cu Crimeea?

Si la sfarsit cateva intrebari care cred eu ca arata mai bine starea armatei ruse, pentru ca o intrebare poate face mai multa lumina decat o explicatie.

  • Unde a fost aviatia rusa? Suhoi 30, Suhoi 35S, dar mai ales suhoi Su 25? De ce rusii nu au obtinut superioritatea aeriana deasupra frontului? De ce aviatia lor nu a fost in stare sa distruga artileria ucraineana? Stinger? Hai sa fim seriosi, racheta sol-aer americana este batraioara si avioanele rusesti ar fi trebuit sa-i faca fata fara mari pierderi, asta daca ar fi avut sisteme de ghidare/detectie performante la bord si armament ghidat sub aripi. Daca insa lansezi bombe chioare si PRND-uri neghidate…
  • Unde este capacitatea artileriei ruse de a lupta la contra-baterie? 2S35 Koalitsiya-SV poate lovi tinte la o distanta de pana la 80km, BM-27 Uragan, poate atinge tinte la +70km, MLRS Tornado S poate lovi tinte, cu rachete ghidate, la +120km. Astfel incat stai si te intrebi cum de au putut ucrainenii sa foloseasca HIMARS si obuziere auto-propulsate fara sa fie imediat distrusi de aviatia sau artileria rusa?
  • Unde este Spețnazul? Specialii rusii au, printre altele, si sarcina de a distruge centre de comanda si comunicatii, linii de aprovizionare, artilerie etc. Unde or fi fost ei in ecuatia acestui razboi? Se zvonea ca erau foarte buni, dar nu prea s-au vazut…
  • La final o alta intrebare: cum de au reusit rusii sa fie batuti in retragere? Ucraina este o tara cu un relief bun pentru lupta cu blindate si atunci nu era relativ simplu ca tancurile rusesti sa impinga in fata, insotite de infanteria de sprijin? NLAW, Javelin etc nu sunt arme secrete, necunoscute de rusi, exista asadar tactici pentru blocarea lor si cea mai usoara metoda este si cea clasica: infanteria de sprijin care sa apere tancurile in fata vanatorilor de tancuri. Am vazut insa de multe ori coloane de tancuri singure luate la ochi de ucraineni. Cum se ajunge la asa ceva?

GeorgeGMT

articolul original.

Herson: o lovitură de proporții pentru Moscova și Vladimir Putin

10 November 2022 at 06:41
image

TVP, televiziunea publică poloneză, informează că anunțul a marcat una dintre cele mai importante retrageri ale Rusiei și un potențial punct de cotitură în război, care se apropie acum de sfârșitul celei de-a noua luni. Anunțul fusese anticipat de bloggeri influenți de război din Rusia, care l-au descris drept o lovitură grea.

Euronews amintește că vestea a urmat câtorva săptămâni de avans al trupelor ucrainene către oraș. Înainte de a-și lansa ofensiva terestră în nordul regiunii Herson, la sfârșitul verii, forțele ucrainene au distrus poduri cheie pentru aprovizionarea forțelor ruse, datorită armelor livrate de Occident, în special sistemelor americane de rachete HIMARS.

Retragerea de la Herson este apreciată de Politico drept o nouă lovitură pentru Moscova, căci aceasta a fost singura capitală regională pe care trupele ruse au capturat-o de când a început invazia pe scară largă, în februarie.

Dar Kremlinul refuză să prezinte această retragere ca un eșec, titrează Le Monde. "Generalul Surovikin a declarat, chiar înainte de a propune această mișcare a trupelor, că soldații săi respingeau cu succes asalturile ucrainene, provocându-le pierderi considerabile. Kievul, la rândul său, rămâne circumspect", mai scrie ziarul francez.

Un posibil avantaj pentru Zelenski în negocieri

În timp ce BBC transmite că bloggerii de război pro-Kremlin au fost mai puțin precauți, unul dintre ei, cunoscut sub numele de War Gonzo, condamnând retragerea drept o „pagină neagră a istoriei armatei ruse".

Retragerea a fost anunțată la scurt timp după ce presa rusă a relatat că liderul adjunct al Hersonului, Kirill Stremusov, a murit într-un accident de mașină.

Văzut ca unul dintre principalii pioni ai ocupației Hersonului, el avertizase cu doar șase zile în urmă că era „cel mai probabil" ca forțele ruse să fie nevoite să treacă pe malul estic.

Deși avansul ucrainean a încetinit în ultimele săptămâni, liniile de aprovizionare ale Rusiei peste Nipru deveniseră din ce în ce mai dificile după ce mai multe poduri au fost distruse de rachetele ucrainene.

NBC News citează oficiali americani și occidentali potrivit cărora, "dacă Ucraina câștigă la Herson, aceasta ar putea pune guvernul Zelensky într-o poziție mai bună de negociere.

Dar, au adăugat sursele, ar putea descuraja și Rusia să vină la masă dacă Putin va avea impresia că nu negociază dintr-o poziție de forță".

O zonă strategică

The Guardian comentează că "o victorie ucraineană la Herson, unul dintre obiectivele principale ale ofensivei din sud a Kievului, ar fi văzută pe scară largă drept o lovitură semnificativă pentru președintele rus, Vladimir Putin, la doar câteva săptămâni după o ceremonie de mare anvergură la Moscova, în care acesta a anunțat „pentru totdeauna" anexarea regiunii Herson împreună cu alte trei regiuni.

Și ziarul francez Le Figaro notează că retragerea vine la puțin peste o lună după ce Vladimir Putin a revendicat anexarea regiunii Herson și a altor trei regiuni ucrainene. Moscova consideră toate aceste zone drept teritoriul său suveran.

Regiunea Herson este cu atât mai strategică cu cât teritoriul său se învecinează cu Crimeea, peninsula ucraineană anexată de Moscova în 2014. Generalul Surovikin, înainte de a propune retragerea, a justificat necesitatea retragerii prin dorința sa de a proteja viața soldaților ruși și a acuzat forțele ucrainene de bombardarea civililor.

articolul original.

Răspândacii, ambuscada de la Herson și coșmarul nuclear

5 November 2022 at 07:58

Trăim, la început de noiembrie, un moment în care nu doar comunitatea transatlantică se întreabă dacă trupele ruse se vor retrage doar din orașul ucrainean Herson, dacă Forțele Armate ale Ucrainei vor avea puterea de a continua ofensiva, prin care vor elibera teritoriile ocupate de trupele Moscovei, dacă Statele Unite vor menține sprijinul lor complex pentru Kiev și după apropiatele alegeri, în care se pare că numărul legislatorilor republicani va crește în Congresul Statelor Unite și… lista variabilelor care contează în ecuația geopolitică a Europei de Est ar putea continua. 

CE INFORMAȚII AU CREDIBILITATE?

Enervați de folosirea surselor occidentale de informare, postacii plătiți ai serviciilor de diversiune rusești, consideră că exprimarea unor opinii diferite de cele ale Kremlinului sunt doar expresii minimale ale unor reviste ale presei realizate de cei care preferă doar Vestul democratic – cu luminile și umbrele sale – și nu Estul autoritar – cu cenzura și minciunile specifice. 

De pildă, mai nou, 50% dintre cetățenii Slovaciei – un stat membru al comunității euro-atlantice, ca și România –  cred că Rusia nu a provocat războiul din Ucraina. În traducere liberă: și ce dacă a atacat Putin, contează cine l-a provocat, adică omologul ucrainean. Așa gândește un slovac din doi, intervievați cu ocazia unui sondaj recent. 

În Slovacia, ca și în România, Federația Rusă recurge la  campanii hibride online,  pentru a insufla credulilor convingerea că armata rusă este formată din îngerași, iar Alianța Nord-Atlantică este vinovată de continuarea confruntărilor militare pe Frontul de Est. De aceea, mai mulți cetățeni slovaci – dintre respondenții la sondaj  au afirmat că au mai multă încredere în ruși, decât în  americani – aliații lor oficiali. Cazacioc, nu alta…

Președintele rus Vladimir Putin a declarat recent că „singurul garant real al statalității, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei ar puta fi doar Rusia, caree a creat Ucraina de astăzi” Foto: Kremlin.ru

Ceea ce au constatat în Slovacia realizatorii sondajului menționat indică anumite similitudini cu unele realități observabile și pe câteva dintre rețelele de socializare, la noi în țară, unde, deloc întâmplător, a crescut numărul postărilor pro-Kremlin. Aceasta se datorează credulității unora pentru fluxul unilateral de informații, comentariilor difuzate de postacii Moscovei, ascunși în internauți mimați, cu domiciliile chipurile peste hotare, cu fotografii de pensionari obosiți de viață, cu imagini de bărbați între două vârste extrem de înverșunați, în judecarea unui prezent și așa deloc facil, în Europa de Est. 

În România am avut parte și de isterii feminine antologice, pe micul ecran, adresate de te miri cine unor oficiali deloc nominalizați, dar etichetați cu prezumția de vinovăție (!!!), pentru simplul fapt că țara noastră transpune în practică deciziile Summitului NATO de la Madrid, din vara acestui an. Carevasăzică…

Realitatea este că pe teritoriul românesc s-a constituit un dispozitiv defensiv aliat credibil, disuasiv și cu forța de a reacționa extrem de puternic în ipoteza unei agresiuni răsăritene. 

ÎNTRE SCILA ȘI CARIBDA

Orașul ucrainean Herson pare a fi acum între  Scila – grupul de unități militare ucrainene pregătite pentru ofensivă – și  Caribda, aici fiind vorba de vârtejul creat de retragerea ordonată a trupelor ruse, spre litoralul nordic al Mării Negre. Deocamdată, este anticipată o nouă bătălie între apărătorii ucraineni, ce vor fi în atacul eliberator, și ocupanții militari ruși, care, în mod paradoxal, se vor situa pe poziții defensive. 

După ce au spart frontul rusesc la începutul lui octombrie, înaintarea trupelor ucrainene a încetinit Foto Facebook Ministerul Apărării din Ucraina

Teoretic, miza este asigurarea apei dulci pentru locuitorii peninsulei Crimeea și menținerea unei conexiuni terestre cu trupele dislocate în Republica Crimeea, acum parte a Federației Ruse, unde locuiesc circa două milioane de locuitori, pe o suprafață de 26.081 kilometri pătrați. 

Practic, destul de ciudată este anunțarea unei retrageri care încă nu a avut loc și chemarea adresată locuitorilor Hersonului de a părăsi orașul pentru că vin trupele ucrainene, ce nu au cum să fie ostile populației care a trăit, până recent, în statul european numit Ucraina. 

După cum este mai degrabă o iluzie faptul că de bătălia pentru orașul Herson depinde soarta… oblast-ului Herson, asta și pentru că în teren trupele ruse au tranșee bine consolidate, au adus și mobilizați conștienți de sacrificarea lor –  în absența unei instruiri minimale -, situația fiind una mai degrabă de ceață, pe plan tactic, decât de limpezire rapidă a raportului de forțe și mijloace pe câmpul de luptă. 

De ce întârzie ofensiva ucraineană? A apărut un adversar neobișnuit. Și aici este vorba nici mai mult, nici mai puțin de ploile de toamnă. În plus, comandanții ruși de la eșaloanele pluton, companie și batalion și-au însușit lecțiile de învățat, din fuga rușinoasă a camarazilor lor, din oblast-ul Harkov, aflat în estul Ucrainei.

Reiterez aici ceea ce am semnalat și pe micul ecran. Nu putem exclude o viclenie a generalului Serghei Surovikin, care ar savura atragerea trupelor ucrainene într-o ambuscadă, unde ar fi țintele unor bombardamente menite a le diminua efectivele și voința de luptă. 

PREJUDECATA PRIVIND RECURSUL LA ARMA NUCLEARĂ

Din rațiuni diverse și cu argumente diferite se tot reia psihoza cu posibila folosire de către Rusia a armei nucleare tactice, pe teritoriul Ucrainei, ca modalitate de a influența revenirea diplomaților Kievului la masa negocierilor pentru pace. 

Sigur că declarațiile liniștitoare ale lui Putin nu sunt 100% credibile, pentru că enunțuri comparabile – a se citi pacificatoare – a făcut și înainte de a declanșa operațiunea militară specială, la 24 februarie 2022,  prin care negase că va invada Ucraina. 

Chiar dacă presa americană a făcut referire la  înalți oficiali militari ruși, care ar fi discutat în ce circumstanțe ar folosi Rusia o armă nucleară tactică în Ucraina, asta nu înseamnă că va fi cineva care va da un ordin în acest sens și niște bezmetici, în salopete kaki, vor acționa orbește. 

Atăt la Pentagon, cât și la Comandamentul Forțelor Aliate din Europa se evaluează în fiecare zi imaginile transmise la sol de sateliții focalizați pe locațiile de dispunere a 2.000 de arme nucleare tactice, care sunt concepute – scrie The New York Times –  „pentru a fi folosite pe câmpurile de luptă, pentru a copleși forțele convenționale. Nicio armă nucleară tactică nu a fost folosită vreodată în luptă, dar una ar putea fi desfășurată în mai multe moduri, inclusiv cu rachete sau obuze de artilerie.”

Nici președintele Putin, nici guvernul său, nici Ministerul rus al Apărării nu ignoră faptul că recursul la o singură armă nucleară tactică va genera un covor de bombe convenționale occidentale, care va scoate efectiv din luptă atât pe cei 70.000 de militari ruși încă activi, din forța inițială expediționară rusă trimisă în Ucraina, cât și pe cei peste 82.000 de bărbați ruși mobilizați trimiși în cele patru oblast-uri din sudul și estul statului ucrainean – Herson, Zaporojie, Donețk și Lugansk. 

CE VA FI PÂNĂ LA 1 martie 2023? 

În absența negocierilor de pace – văzute de Moscova ca o recunoaștere implicită a desprinderii de Ucraina a celor patru regiuni mai sus enumerate, iar de Kiev ca un demers util doar după eliberarea întregului teritoriu național -, finalul toamnei din acest an și iarna care vine vor fi doar fundalul unor confruntări pe un front care pare a fi fost stabilizat, nu până unde vroia Kremlinul, dar nici până unde aspira conducerea de stat ucraineană. 

Chiar dacă asta se recunoaște doar tacit, avem de a face cu două societăți încă motivate de a își menține voința majorității cetățenilor lor: ucrainenii nu concep să cedeze teritorii – și nu pot ierta pe autorii victimelor numeroase de până acum, militari uciși, răniți, dispăruți în bătăliile anterioare și civili care fie au fost victimele bombardamentelor barbare, fie și-au pierdut viața ca urmare a abuzurilor condamnabile ale unor militari ruși din trupele destinate de Kremlin pentru ocupația militară – și rușii deciși să sprijine politica lui Putin, de extindere teritorială a Federației Ruse.  

Vânătoarea de drone a soldaților ruși are loc cu ZRK-uri ușoare, sisteme antiaeriene, mitraliere și sunt blocate de cele mai recente sisteme de protecție antidronă. Foto Facebook Ministerul Apărării din Ucraina

Totuși, la debutul primăverii următoare, cei 10.000 de ucraineni destinați instruirii militare în Marea Britanie, cei 2.000 planificați a deprinde acțiunile ofensive și defensive în Franța, cei 5.000 care vor fi antrenați de Bundeswehr, în Germania, și cei 10.000 care vor mânui armamentul de infanterie în Polonia, cu toții vor reveni acasă constituind o forță de izbire a inamicului echivalentă cu efectivele a aproape trei divizii foarte bine instruite. 

Rămâne de văzut dacă nu cumva, între timp, ca și în cazul crizei rachetelor sovietice dislocate în Cuba, serviciile secrete – mai degrabă cele americane și acelea rusești – nu vor veni cu soluții sustenabile la Casa Albă și la Kremlin, pentru că, dincolo de apărarea statalității ucrainene, există miza geopolitică a echilibrului necesar pe continentul european. 

Europa fiind acum într-un dezechilibru complex, ce nu poate fi negat. 

articolul original.

Generalul Surovikin: Vine bătălia pentru Herson!

18 October 2022 at 21:10
image

Generalul rus Serghei Surovikin, responsabil de operațiunile din Ucraina, a declarat la televiziunea rusă de stat Rossia 24 că situația este tensionată în zona operațiunii militare speciale.

În interviul acordat televiziunii ruse, generalul care a preluat coordonarea războiului din Ucraina în urmă cu zece zile a anunțat că urmează bătălia pentru Herson.

📺 Sergei Surovikin on Russian TV

"We do not seek a high rate of attack, but we methodically strike the enemy and advance, protecting the lives of our men; our drones have made 8’000 sorties and destroyed 600 targets."#surovikin #tv #drones #Ukraine pic.twitter.com/KQmEidkrTk

— Fedya Достоевский 🇷🇺🇨🇳 (@Dostojewski1821)
October 18, 2022

„Vine bătălia pentru Herson. Știm că inamicul acumulează forțe importante pentru a pătrunde spre Berislav și mai departe spre capitala noii regiuni rusești. (…) Situaţia din zona operaţiunii militare speciale poate fi descrisă ca fiind tensionată. Inamicul nu renunţă la încercările sale de a ataca poziţiile trupelor ruseşti”, a declarat generalul Serghei Surovikin.

„Regimul ucrainean încearcă sa spargă apărarea noastră”, adunându-şi „toate rezervele” pentru o contraofensivă, a spus el.

Potrivit generalului Surovikin, situaţia este „foarte dificilă” în special la Herson, capitala regiunii omonime ocupate militar de Rusia din primăvară şi anexată în septembrie în sudul Ucrainei, din cauza atacurilor ucrainene care vizează „infrastructurile sociale, economice şi industriale” ale oraşului. Potrivit oficialului rus, regiunea Herson va fi apărată cu toate forțele și mijloacele Forțelor Armate ale Federației Ruse.

Generalul a mai spus că există posibilitatea ca ucrainenii să folosească metode de război interzise în regiunea Herson, pregătind un atac cu rachetă asupra barajului hidrocentralei Kakhovskaya

„Vom acționa în mod conștient, fără a exclude posibilitatea de a lua decizii dificile. În aceste condiții, sarcina noastră principală este să păstrăm viața și sănătatea cetățenilor și a personalului nostru militar, aceasta este o prioritate pentru noi”, a declarat Surovikin

Surovikin a prezentat și o statistică privind eficacitatea aviației ruse și a forțelor de apărare aeriană: echipajele aviației au efectuat peste 34.000 de zboruri, au fost lansate peste 7.000 de rachete.

articolul original.

Rușii își pregătesc retragerea din Herson

18 September 2022 at 08:31
image

Forţele ruse îşi pregătesc posibile căi de retragere din regiunea Herson (sud), unde au scufundat în Nipru nouă vagoane pentru a improviza o trecere în zona hidrocentralei Kahovskaia, afirmă Statul Major al armatei ucrainene într-un buletin informativ sâmbătă seara,informează Agerpres.

„În legătură cu acţiunile reuşite ale forţelor noastre privind scoaterea din funcţiune a tuturor podurilor peste fluviul Nipru în direcţia Herson, invadatorii au început să-şi amenajeze căi de retragere”, indică Statul Major ucrainean.

Potrivit armatei, în zona hidrocentralei Kahovskaia, pentru a construi în viitor o trecere, trupele inamice au scufundat nouă vagoane.

Anterior, agenţii de presă ucrainene au relatat că în oraşul Herson ocupat temporar se aud explozii puternice.

Explozii au fost auzite în cursul serii, dar în acel moment nu a fost anunţată nicio alertă de raid aerian pe teritoriul regiunii Herson, indică Unian.

Conform unor conturi de Telegram, în diferite cartiere ale Hersonului se aud împuşcături. Se presupune că s-ar da lupte de stradă. Unii observatori ucraineni presupun că unii soldaţii ruşi îşi reglează conturi între ei. Nu există deocamdată informaţii oficiale referitoare la aceste incidente din oraş, potrivit Unian. 

articolul original.

Armata ucraineană înregistrează noi succese

13 September 2022 at 10:29

Ucraina a anunţat luni noi succese militare, spunând că a ajuns la frontiera cu Rusia şi că a eliberat într-o lună echivalentul unui teritoriu care are de şapte ori suprafaţa Kievului de sub controlul armatei ruse, care a răspuns bombardând unele zone recucerite de forţele ucrainene, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, după care, săptămâna trecută, a realizat un avans fulgerător în regiunea Harkov din nord-est.

În est, „eliberarea localităţilor de invadatorii ruşi continuă în regiunile Harkov şi Doneţk”, a susţinut armata ucraineană.

For the sake of protecting Freedom, it traveled half the world, from the 🇦🇺 to the 🇺🇦. 19,300 km across the Indian Ocean.
Sept2022.Thanks to "Bushmaster" #UAarmy came to the Oskil river & continue to liberate Kharkiv region.
Thank you to @RichardMarlesMP @AmbVasyl & all 🇦🇺 people pic.twitter.com/UnI0cSbAUu

— Oleksii Reznikov (@oleksiireznikov)
September 11, 2022

Ministrul Apărării ucrainene, Oleksii Reznikov, a făcut recent o vizită în Australia, țară care a ajutat Ucraina

Iar în regiunea Herson (sud), ea a revendicat recucerirea a 500 de kilometri pătraţi în două săptămâni, prima sa estimare în cifre a avansului din sud.

În total, „de la începutul lunii septembrie, soldaţii noştri au eliberat deja 6.000 de kilometri pătraţi de teritoriu ucrainean în est şi sud şi continuăm să avansăm”, a declarat preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski luni seară într-un video online. Kievul nu revendica duminică decât 3.000 de kilometri pătraţi „eliberaţi”.

Armata ucraineană a transmis luni că, pe întreg frontul, a „reuşit să alunge inamicul din peste 20 de localităţi” în 24 de ore, adăugând că „trupele ruse îşi abandonează poziţiile în grabă şi fug”.

În cursul serii, şeful de cabinet al preşedinţiei ucrainene, Andrii Iermak, a publicat un video în care o voce din off explică: „Brigada a 14-a mecanizată separată a ajuns la frontiera regiunii Harkov cu Rusia. Aici este satul Ternova”, situat la cinci kilometri de graniţa rusă.

„Este prea devreme pentru a spune unde ne vor duce toate acestea”, a reacţionat şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, în timpul unei vizite în Mexic.

„Suntem în primele zile (ale contraofensivei – n.r.), prin urmare consider că nu ar fi bine să anticipăm exact unde ne vor duce toate acestea”, a adăugat el.

Tot în regiunea Harkov, parchetul ucrainean a anunţat luni descoperirea a patru cadavre de civili cu „urme de tortură” în satul Zaliznicinoie, recent eliberat. „Conform versiunii preliminare a anchetei, victimele au fost ucise de militari ruşi în timpul ocupaţiei satului”, a precizat parchetul. Forţele ruse au fost acuzate de abuzuri repetate în Ucraina.

Duminică, forţele ucrainene au intrat în Izium, în nord-est, localitate care număra 50.000 de locuitori înainte de război şi care a devenit un punct-cheie pentru logistica şi alimentarea trupelor ruse.

Pierderea acestui oraş ar putea contracara serios ambiţiile militare ale Moscovei în estul Ucrainei, consideră experţi militari.

„Ucraina a aplicat o înfrângere operaţională majoră Rusiei preluând aproape în totalitate regiunea Harkov (…), însă contraofensiva actuală nu va pune capăt războiului”, a atenţionat totuşi ISW (Institute for the Study of War – Institutul pentru Studierea Războiului).

„Soldaţii ucraineni au recâştigat astfel teren în regiunea Lugansk”, unde separatiştii proruşi au proclamat în 2014, la fel ca în regiunea vecină Doneţk, o „republică”, a adăugat acest centru de reflecţie american.

Autorităţile de ocupaţie din regiunea Harkov au spus că au plecat în provincia Belgorod, în Rusia, în apropiere de frontieră, oficial pentru a ajuta la gestionarea afluxului de refugiaţi, conform agenţiilor ruse de presă.

„În regiunea Harkov (…), forţele ruse şi-au abandonat în mare parte câştigurile (teritoriale) în faţa ucrainenilor şi s-au retras. Spre nord şi est, majoritatea acestor forţe s-au întors în Rusia”, a explicat pentru AFP un înalt oficial militar american, sub acoperirea anonimatului.

„Ucrainenii desfăşoară operaţiuni care îi obligă pe ruşi să decidă pe câmpul de luptă unde îşi vor direcţiona resursele şi în ce fel”, a rezumat el. Şi, date fiind dificultăţile ruşilor „pe planul aprovizionării şi logisticii, dar şi în ceea ce priveşte comandamentul (…), este o problemă foarte mare de rezolvat” pentru ei, a adăugat sursa citată.

Moscova a afirmat luni că a bombardat zone recuperate de Ucraina nu departe de Harkov, în sectoarele Kupiansk şi Izium.

Statul Major al armatei ucrainene a numărat la rândul său circa 40 de atacuri ruse în timpul zilei „asupra unor instalaţii militare şi civile ucrainene” şi a semnalat pagube la multiple “infrastructuri esenţiale în oraşe ucrainene paşnice”, printre Harkov, Zoporojie, Sloviansk şi Kramatorsk.

Ofensiva rusă declanşată la 24 februarie va continua „până când vor fi îndeplinite obiectivele”, a transmis luni Kremlinul, conform căruia nu există în prezent „perspective de negocieri” între Moscova şi Kiev. 

Blinken: Este prea devreme

Secretarul de Stat american Antony Blinken consideră că este „prea devreme” pentru a se anticipa rezultatul contra-ofensivei armatei ucrainene în nord-estul Ucrainei împotriva armatei ruse, relatează AFP.

„Este prea devreme să spunem exact unde ne vor conduce toate astea”, a declarat şeful diplomaţiei americani luni, într-o conferinţă de presă la Ciudad de Mexico.

„Suntem în primele zile (ale contra-ofensivei), deci cred că nu ar fi bine să prezicem unde ne vor conduce toate astea. Ruşii menţin forţe foarte semnificative în Ucraina, dar şi echipament şi muniţie. Însă este clar că avem progrese semnificative ale ucrainenilor mai ales în nord-est. Acesta este rezultatul susţinerii pe care noi am furnizat-o, dar mai întâi şi în primul rând este rezultatul extraordinarului curaj şi rezistenţei forţelor armate ucrainene şi poporului ucrainean. Ucrainenii se bat pentru patria lor şi pentru viitorul lor şi nu ruşii. Noi vom continua să facem ceea ce este necesar” în susţinerea Ucrainei, a anunţat secretarul de Stat american.

articolul original.
❌