ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Ultimele Stiri

Statuie a lui Hercule veche de 2.000 de ani, descoperită în Grecia

5 October 2022 at 13:57
image

O echipă de arheologi a dezgropat o statuie veche de 2.000 de ani a zeului roman Hercule pe locul vechiului oraș grecesc Filipi, actualul Kavala, în nordul Greciei. Situată într-o piață a orașului, statuia reprezintă una dintre cele mai semnificative descoperiri din ceea ce a fost mult timp considerat unul dintre cele mai promițătoare situri arheologice din toată Grecia, infomrează We-wealth.com

Statuia a fost descoperită de o echipă a Universității Aristotel din Salonic. Grupul a efectuat săpături în punctul în care două străzi converg și se deschid într-o piață principală, unde au descoperit o clădire ornamentată și ceea ce se crede a fi o fântână. 

Statuia datează din anul 2 d.Hr. și a fost atașată clădirii, care datează din anii 7-8 d.Hr. Ea îl înfățișează pe Hercule purtând o bâtă și ținând o piele de leu cu o coroană de frunze de viță de vie, într-o poziție triumfală. 

În perioada bizantină, se obișnuia decorarea clădirilor și spațiilor publice cu statui romane ca aceasta, dar, conform experților, dimensiunea și calitatea statuii sunt remarcabile.

Mitul lui Hercule și orașul Filipi

Heracles, fiul lui Zeus, este cunoscut cel mai adesea sub numele lui roman, Hercule, fiul lui Jupiter. În mitologie, el era cunoscut pentru puterea lui fizică incredibilă. reprezintă depășirea propriilor demoni și este recunoscut ca un campion al celor slabi.

Orașul Filipi a primit acest nume când regele Filip al II-lea al Macedoniei, tatăl lui Alexandru cel Mare, a cucerit regiunea în 356 î.Hr. Orașul făcea parte din Imperiul Bizantin, dar probabil a fost abandonat după cucerirea otomană.

Cercetătorii sunt de părere că statuia a fost element de decor al unei clădiri, care datează din perioada bizantină târzie, din secolul al VIII-lea sau al IX-lea d.Hr., deoarece statuile romane au fost adesea folosite pentru a împodobi clădirile până în perioada bizantină târzie.

Statuia ar proveni din secolul al II-lea d.Hr., ceea ce înseamnă că ar avea 2.000 de ani.

articolul original.

Turiștii români au gătit mici și mămăligă pentru patronii unui restaurant din Grecia dar au fost criticați de alți români. Din meniu lipsea ceva

5 October 2022 at 08:47
image

Un grup de români care merg de ani de zile în vacanță în Grecia au vrut să îi surprindă pe patronii unui restaurant pe care îl frecventează de 15 ani, așa că s-au oferit să le gătească ceva românesc.

I-au așezat la masă pe ospătari, patroni și bucătari

”Nu e o poză care să îți ia ochii pe social media, dar după ce ne-au gătit toată vara la foc continuu, am avut plăcerea să le gătim și noi… Le-am ocupat bucătăria, iar ei, ospătarii, bucătarii și patronii s-au așezat la masă și au mâncat mici și mămăligă cu feta și smântână.

Nu o să menționez taverna, o să le spun doar că îi iubim de 15 ani…”, a scris Adriana R. pe grupul de Facebook Forum Thassos.

Inițiativa românilor a fost lăudată în secțiunea de comentarii, însă au primit și critici privind modul în care au așezat masa.

”Data viitoare, pui la ceaun cu mămăliguță și mujdei de usturoi”
”Felicitări pentru respectul arătat față de ei”
”Super, felicitări, lipsește un pic de slănină prăjită și o brânză bună de burduf”
”Poate că meritau și ei un plating mai de doamne ajută….Dacă am fi fost serviți și noi la fel, (aruncate cu lopata) nu cred ca reveneam în acel loc. Intenția bună, prezentarea nu prea”, sunt câteva dintre comentarii.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Generalul (r) Virgil Bălăceanu: ‘NATO nu are niciun interes, Statele Unite nu au niciun interes pentru o ofensivă, pentru o invazie a Federației Ruse. Beijingul va avea un cuvânt foarte serios de spus în condițiile în care se va folosi această

2 October 2022 at 08:15
image

Generalul (r) Virgil Bălăceanu a afirmat că Alianța nu are niciun interes în a declanșa o ofensivă împotriva Federației Ruse, apelând, mai degrabă, la loviturile chirurgicale, „care nu înseamnă un război generalizat”.

„NATO nu are niciun interes, Statele Unite nu au niciun interes pentru o ofensivă, pentru o invazie a Federației Ruse. Este o problemă complexă, este o provocare, dar asta nu înseamnă că NATO va face un război, care înseamnă o aplicare a articolului 5, în condițiile în care vorbim de un stat non-NATO.

NATO poate răspunde – luăm, din nou, ca și scenariu, folosirea armei nucleare tactice, pe care am considerat-o foarte puțin probabilă, pentru că și Beijingul va avea un cuvânt foarte serios de spus în condițiile în care se va folosi această armă nucleară. O face în condițiile în care Putin îi recunoaște supremația președintelui Xi Jinping.

Sigur că NATO poate să apeleze, în condițiile folosirii armei nucleare tactice, la acele lovituri chirurgicale, care nu înseamnă un război generalizat. Loviturile chirurgicale, israelienii le aplică atunci când e vorba de amenințarea nucleară. Deci eu nu lovesc, spre exemplu, poporul sirian, dar distrug o facilitate în Siria care ar putea să însemne armă nucleară”, a afirmat generalul (r) Virgil Bălăceanu.

Generalul (r) Virgil Bălăceanu este de părere că războiul energetic nu va destabiliza Uniunea Europeană, în contextul în care blocul comunitar „are un corp puternic”.

„Atacurile teroriste în Europa Occidentală n-au destabilizat Uniunea Europeană. Afluxul emigranților nu au destabilizat Uniunea Europeană, în esență. Războiul energetic – pentru că e un război și energetic – nu va destabiliza Uniunea Europeană. Uniunea Europeană are un corp puternic – eu nu vorbesc de o unitate de nezdruncinat – are unitate în divsersitate.

Are, însă interese economice, la care toți se racordează, dincolo de anumite poziții, interese economice care sunt legate de surse extraordinare de finanțare. Când am văzut că Uniunea Europeană, prin Germania, pompează zeci de milioane de euro să scoată Grecia din criză – Grecia având probleme legate de cheltuirea fondurilor europene mai tot timpul – mi-am spus că își permite Uniunea Europeană un astfel de lucru”, a precizat generalul (r) Virgil Bălăceanu, conform gândul.ro

articolul original.

Ciucă: România nu va suferi în iarna aceasta de lipsa gazului

1 October 2022 at 14:35
image

Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări, sâmbătă, că România are cantităţile necesare de gaz, iar ţara noastră nu va suferi din lipsa acestuia în iarna 2022 – 2023.

Şeful Executivului s-a aflat sâmbătă la Sofia, unde a participat la evenimentul de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului Grecia – Bulgaria, potrivit Agerpres.

„Este o activitate pe care o aşteptam de mult timp, pentru că operaţionalizarea acestui interconector, practic, pune în valoare demersurile pe care le-am făcut pentru indetificarea de noi surse de energie şi, desigur, pentru diversificarea reţelelor de transport al gazelor, astfel încât Coridorul sudic să poată să asigure conectivitatea pe proiectul pe are noi l-am demarat şi l-am pus în aplicare odată cu Bulgaria, Ungaria şi Austria, vorbim de proiectul BRUA.

Prin acest interconector, practic, se realizează punerea în valoare a proiectului BRUA şi totodată ne ajută să putem la rândul nostru să sprijinim Republica Moldova şi Ucraina prin cantităţile de gaz care pot fi transportate prin acest coridor”, a spus Ciucă, într-o declaraţie acordată presei la sediul Ambasadei României la Sofia.

Nicolae Ciucă, întâlnire cu premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis

Nicolae Ciucă a menţionat că, în contextul deplasării la Sofia, a avut o întâlnire cu premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, cu care a discutat aspectele legate de operaţionalizarea acestui interconector.

„Ca atare, în acest moment, pot să dau asigurări că avem cantităţile necesare de gaz, iar ţara noastră nu va suferi în iarna 2022 – 2023 de lipsa gazului”, a punctat el.

Şeful Executivului, întrevedere cu preşedintele Bulgariei, Rumen Radev

Şeful Executivului de la Bucureşti a menţionat că a avut şi o întrevedere cu preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, cu care a vorbit despre demersurile ce urmează a fi făcute pentru mărirea capacităţii de tranzit al gazelor.

„Am discutat acest subiect pentru că împreună am ajuns la concluzia că este nevoie ca societăţile naţionale de transport gaz să poată să conlucreze mai bine şi să folosească fondurile europene, pentru că sporirea capacităţii de transport gaze nu este doar în beneficiul ţării noastre, ci este în beneficiul tuturor ţărilor din regiune şi, de asemenea, asigurăm o capacitate de transport mai mare pentru Europa Centrală”, a explicat Ciucă.

Prim-ministrul a arătat că a mai discutat cu preşedintele Bulgariei şi despre proiectele pentru asigurarea navigabilităţii pe Dunăre, dar şi despre realizarea unui al doilea pod Giurgiu – Ruse.

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă: ‘Europa trebuie să își reducă într-un ritm mai rapid dependența de combustibili fosili din Rusia. România este pregătită să își joace rolul de partener de încredere în asigurarea securității energetice a Europei

1 October 2022 at 11:46
image

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a precizat că deficienţele în lanţul de aprovizionare, în special cu gaz, „create artificial de Rusia”, au impact nu numai asupra Europei, ci şi asupra pieţelor globale de energie.

„Deficienţele în lanţul de aprovizionare, în special cu gaz, create artificial de Rusia, au impact nu numai asupra Europei. Acestea creează tulburări pe pieţele globale de energie şi au generat costuri neaşteptat de mari pentru partenerii noştri din diferite părţi ale lumii. Orice pas întreprins în vederea creşterii securităţii energetice regionale şi – la o scară mai largă – a Europei are o conotaţie mai puternică astăzi, când aprovizionarea fiabilă, accesibilă şi sigură cu energie este cheia pentru îndeplinirea obiectivelor noastre de redresare şi rezilienţă„, a afirmat premierul, la Sofia, la evenimentul de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului Grecia – Bulgaria.

El a adăugat că punerea în funcţiune a Interconectorului Grecia – Bulgaria „contribuie în mod semnificativ la diversificarea aprovizionării cu gaze naturale”.

Deşi evenimentul la care participăm reprezintă un moment de sărbătoare pentru dezvoltatorii proiectului şi pentru toţi beneficiarii lui, trebuie să rămânem realişti şi să recunoaştem că este necesar să accelerăm procesul de diversificare a surselor şi a rutelor de aprovizionare, deoarece Europa trebuie să îşi reducă într-un ritm mai rapid dependenţa de combustibili fosili din Rusia. Criza energetică resimţită de întreaga Europă ne-a unit şi mai mult în eforturile noastre de a găsi soluţii pentru asigurarea nevoilor energetice atât pentru această iarnă, cât şi pentru viitor, respectând principiile sustenabilităţii şi protecţiei mediului. În plus, cooperarea regională şi soluţiile dezvoltate împreună sunt cheia succesului, deoarece acţiunea individuală nu oferă răspunsuri suficiente în vreme de criză„, a subliniat Nicolae Ciucă.

Prim-ministrul român a arătat că finalizarea Coridorului Vertical face parte din soluţiile de acest fel, deoarece va facilita tranzitul gazelor către Europa Centrală şi de Est şi către Balcanii de Vest, prin conectarea Coridorului de Sud şi a gazoductului BRUA.

Acest lucru va oferi acces la resursele de gaz din Marea Caspică, precum şi la terminalele de gaze naturale lichefiate (GNL) din nordul Greciei. În acelaşi timp, toţi cei prezenţi aici suntem conştienţi de faptul că investiţiile în exploatarea gazelor naturale şi în infrastructura de transport aferentă sunt investiţii pe termen mai lung, deoarece economia noastră are nevoie de gaze naturale pentru a sprijini tranziţia către neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon care se doreşte a fi obţinută până în 2050„, a spus şeful Executivului de la Bucureşti.

Nicolae Ciucă i-a felicitat pe toţi cei care, de-a lungul anilor, au investit voinţă politică, resurse şi tehnologie pentru a transforma proiectul Interconectorului Grecia – Bulgaria în realitate.

România este pregătită să îşi joace rolul de partener de încredere în asigurarea securităţii energetice a Europei„, a dat asigurări premierul român.

Premierul Nicolae Ciucă a participat sâmbătă, la Sofia, la evenimentul de lansare a exploatării comerciale a Interconectorului Grecia – Bulgaria.

La ceremonie au fost prezenţi de asemenea preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev, premierul Republicii Elene, Kyriakos Mitsotakis, preşedintele Republicii Serbia, Aleksandar Vucic, preşedintele Republicii Macedoniei de Nord, Stevo Pendarovski, preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, prim-ministrul interimar al Republicii Bulgaria, Galab Donev, informează agerpres.ro.

articolul original.

Inflația, cadrul și explozia de prețuri la energie, sunt subiectele care s-au discutat la întâlnirea Grupului PPE în Grecia

30 September 2022 at 08:35
Foto: cristianbuşoi.eu

Europarlamentarul Cristian Bușoi a participat la întâlnirea Grupului PPE în Grecia. Cu această ocazie, el a adus în discuție atât inflația, cadrul și explozia de prețuri la energie care afectează țările europene.

Concret, Cristian Bușoi anunță că a participat la întâlnirea Grupului PPE. Într-o postare pe pagina personală de Facebook, europarlamentarul spune că în cadrul reuniunii s-a discutat despre soluții privind inflația, dar și despre creșterea prețurilor la energie care afectează țările membre ale Uniunii Europene de luni de zile, odată cu declanșarea războiului din Ucraina.

În informaţiile sale, „O întâlnire foarte importantă a Grupului PPE în Grecia, unde am discutat despre soluții la problema inflației, dar mai ales a creșterii prețurilor la energie”, se arată în postarea europarlamentarului.

În problema energetică din prezent, Cristian Bușoi explică că la dezbatere a participat și premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, pe care l-a întrebat dacă este acord cu o reformă profundă a pieței de electricitate, sau, chiar cu o reglementare pe anumită perioadă de timp.

Cristian Bușoi, după întâlnirea Grupului PPE în Grecia

Totodată, europarlamentarul l-a întrebat pe oficialul grec și dacă este de acord cu eliminarea mecanismului maximal de ajustare a prețurilor din piața de electricitate, având în vedere actuala criză care generează mari îngrijorări.

Astfel, „La dezbaterea pe care am avut-o cu premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, în calitate de președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European, l-am întrebat pe acesta dacă este de acord cu o reformă mai profundă a pieței de electricitate, chiar cu o reglementare pe o perioadă limitată de timp și cu eliminarea mecanismului maximal de ajustare a prețurilor din piața de electricitate”, mai precizează Cristian Bușoi.

Europarlamentarul susține că în urma discuțiilor din Grecia, șeful Executivului grec, Kyriakos Mitsotakis, a insistat că este nevoie de un efort mult mai susținut la nivel european.

Principiile pieței libere nu trebuie abandonate

În același timp, în sectorul energetic, oficialul grec a mai adăugat și că principiile pieței libere nu trebuie abandonate în niciun caz. Premierul Greciei a mai spus și că mecanismele de până acum prin care țările europene s-au ghidat nu au fost unele de succes.

Aşadar, „Premierul a insistat pe nevoia unui efort mai susținut la nivel european, fără abandonarea principiilor pieței libere, în care credem ca oameni politici de dreapta, și pe admiterea faptului că mecanismele după care ne-am ghidat până acum în piața de energie, dar mai ales în piața gazului, nu au reprezentat un succes”, se mai arată în postarea lui Cristian Bușoi.

articolul original.

Un grec la București. Din nou

22 September 2022 at 15:33
image

Fascinat iremediabil de România, pasionat de tradițiile și gastronomia locale, pe care a avut ocazia să le experimenteze pe parcursul mai multor ani, Nikos Vertis este un artist îndrăgit în toată lumea, care se dedică artei sale cu pasiune.

Hiturile sale și prezența scenică electrizantă sunt rezultatul talentului și muncii pe care o face cu dedicare și cu dorința de a fi de fiecare dată mai bun. Spectacolele sale sunt adevărate show-uri complexe, explozii de jocuri de lumini și aranjamente scenice gândite în cel mai mic detaliu, cu un band ales cu grijă și backing vocals care completează perfect vocea să caldă și vibrantă.

De 6 ani, România se află constant pe harta turneelor lui Nikos Vertis, care revine aici împreună cu o echipa de profesionișți impecabil pregătiți, pentru a oferi spectacole unice, în care muzică, dansul și atmosfera unei autentice petreceri grecești se împletesc armonios.

Pentru iubitorii muzicii bune și pentru cei care simt grecește nu doar în vacanțele însorite pe plajele aurii ale Egeei, Nikos Vertis revine și anul acesta în România, pentru două concerte speciale.

Pe 6 și 7 octombrie, superstarul Greciei te așteaptă la cea mai mare petrecere bouzoukia, condimentată din plin cu bună dispoziție, muzică de calitate și o surpriză specială pregătită de artist exclusiv pentru fanii din România.

Nikos Vertis, supranumit „Noul mare interpret Laïka”, mix-ul de muzică tradițională grecească cu pop și dance, ambasador în toată lumea a modului de a simți grecesc exprimat în muzică, te invită și anul acesta la 2 evenimente unice, concepute special pentru publicul din România.

Show-urile spectaculoase vor avea loc pe scenă Sălii Palatului, unde vocea specială, plină de emoție și pasiune a lui Nikos Vertis, te va transporta într-o lume a muzicii de calitate și a unei atmosfere electrizante.

Biletele pentru concertul Nikos Vertis pot fi cumpărate aici.

articolul original.

Conducta care poate aduce GNL american în România poate fi inaugurată la 1 octombrie

20 September 2022 at 09:15
sursa foto https://en.trend.az
Inaugurarea oficială a interconectorului Grecia-Bulgaria care va putea conduce gazul provenit din metanierele ce descarcă GNL inclusiv către România ar putea fi făcută la 1 octombrie, relatează Trend citând EURACTIV Bulgaria. O reuniune regională neoficială pe teme energetice este posibil să se regăsească pe agenda de la Sofia pentru luna octombrie.
Surse spun că societatea care operează interconectorul (ICGB) dintre Bulgaria și Grecia va invita părțile interesate de profil înalt la inaugurarea sa pe 1 octombrie, cu o zi înainte ca țara să meargă la vot.
Acest lucru va plasa chestiunile legate de energie și de cooperarea regională pe ordinea de zi, în special cu Azerbaidjanul, care este curtat de mai multe țări din UE pentru potențialul său de aprovizionare cu gaze naturale”, precizează EURACTIV.
Proiectul IGB este de o importanță cheie pentru creșterea securității aprovizionării și pentru asigurarea diversificării surselor de gaze naturale pentru Bulgaria și pentru regiunea Europei de Sud-Est. La nivel regional, IGB va oferi acces la rețeaua de transport al gazelor naturale pentru municipalitățile și regiunile bulgare care nu aveau o opțiune de conectivitate. Interconectorul cu Grecia reprezintă o rută complet nouă pentru transportul gazelor naturale către Europa și va oferi Bulgariei și regiunii acces la aprovizionarea din noi surse. Proiectul va conecta țara cu coridorul sudic de gaze și are o sinergie excelentă cu alte proiecte energetice majore, cum ar fi TAP, TANAP, EastMed și terminalul GNL de la Alexandroupolis. Aici, la terminalul Alexandroupolis (din proeictul căruia Romgaz, inexplicabil, s-a retras), vor descărca metanierele cu GNL american și qatarez, dar și din alte țări.
Conducta IGB (cu o lungime de 182 km) va conecta rețelele de gaze ale Greciei și Bulgariei și va avea o capacitate anuală inițială de trei miliarde de metri cubi (bcm), cu posibilitatea de creștere. De la momentul punerii în funcțiune a conductei IGB, Bulgaria va putea primi prin intermediul acesteia gaze naturale aduse prin conducta TAP, care transportă gaz azer pe piața europeană. În același timp, Grecia are capacitatea de a acoperi nevoile energetice ale Bulgariei prin intermediul terminalului de la Revythousa, pentru care se analizează și închirierea unui rezervor plutitor de GNL pentru a rezolva eventualele goluri în aprovizionarea cu energie. Din Bulgaria, gazul poate ajunge și în România.
Alexandroupolis este o poartă de acces, iar Bulgaria va fi veriga de legătură în lanțul de aprovizionare, în traseul spre Serbia și România. Cel de-al doilea FSRU, licențiat de RAE joia trecută, permite extinderea în continuare a acestei rute către Moldova și Ucraina. Prin aceste două proiecte, contribuim la crearea unui real hub energetic regional, care va consolida economia, securitatea și cooperarea”, declara, acum o săptămână, Konstantinos Sifnaios, vicepreședinte și CEO Gastrade.
Gastrade este prima companie din Grecia care a obţinut o licenţă INGS pentru „Terminalul LNG de la Alexandroupolis”.
articolul original.

Turiști români, jefuiți și bătuți în Grecia: „Soția mi-a spus că m-au transformat într-un sac de box”

14 September 2022 at 07:41
By: -
image

Grecia este o țară renumită pentru peisajele sale de vis și pentru turismul bine dezvoltat. Totuși, uneori aceste argumente nu sunt suficiente pentru a garanta un concediu reușit, iar unii află acest lucru din experiența proprie. Este și cazul unui român care a ales să-și petreacă acolo opt zile de vacanță, însă a avut însă o experiență profund negativă și spune că nu se va mai întoarce niciodată acolo,

Pe finalul sejurului, când mai avea două zile de vacanță, românul a trăit un episod dramatic. El povestește că a fost atacat pe o plajă din Thassos de trei indivizi care vorbeau limba greacă. Așa a rămas fără ceas, fără bani și a încasat o bătaie zdravănă, iar soția sa a rămas și fără bijuterii.

Transformat în sac de box

Ne plimbam liniștiți pe o plajă din Thassos, era cred ora 3-3.30 și ne pregăteam să mergem spre hotel ca să ne culcăm. De nicăieri parcă ne-au ieșit în cale trei persoane, trei bărbați care au sărit ca la un semn asupra noastră. A urmat o ploaie de pumni, au dat și în soția mea și i-au smuls cerceii din urechi și au lovit-o. Am încercat să intervin și să o apăr și l-am lovit zdravăn chiar pe cel care i-a smuls cerceii. Cred că e ultimul lucru pe care mi-l amintesc, pentru că imediat m-a lovit unul pe la spate și cred că am leșinat, din acel moment nu mai știu ce s-a întâmplat. Soția mi-a spus că m-au transformat într-un sac de box, deși eu nu mai puteam să mă apăr pentru că leșinasem”, povestește bărbatul.

A avut totuși noroc pentru că infractorii s-au gândit că ar fi prea mult să îl lase și fără acte, așa că atunci când i-au luat portofelul i-au aruncat pe jos actele aflate în interior.

A doua zi, cei doi s-au dus la poliție și au reclamat cele întâmplate, însă cazul lor a rămas nerezolvat. „Polițiștii mi-au spus că ar fi ca și cum ar căuta acul în carul cu fân. Au spus că sunt mulți infractori aici, greci și străini, că mulți dintre ei vin aici pe timpul sezonului estival, iar apoi se fac nevăzuți în te miri ce colț al lumii. Le-am spus că probabil că erau greci, pentru că vorbeau limba greacă, dar ei au replicat că există mulți muncitori străini care lucrează în Grecia și care au învățat limba. Deși le-am dat toate indiciile, nu au reușit să rezolve acest caz. Nu știu dacă suntem noi ghinioniști sau dacă au mai pățit-o și alți turiști români, dar noi nu o să ne mai întoarcem niciodată aici”, a concluzionat turistul ghinionist.

Thassos, insula luată cu asalt de români

Cu sau fără probleme și chiar dacă mulți turişti se plâng de condiții și au diverse nemulțumiri, Grecia rămâne și în acest an pentru români una dintre cele mai atractive destinații estivale, iar hotelurile din insula Thassos sunt luate cu asalt de români. Conform unor statistici, în ultimii ani opt turişti din zece care au ales această insulă erau români.

Statisticile au arătat că în ultimii 15-20 de ani românii au ales să-şi petreacă vacanţa în Grecia. Alături de români, tot mai numeroşi sunt şi turiştii polonezi şi cehi, potrivit Euro2day.gr. Potrivit sursei citate, în 2021 turiştii din România au preferat Thassos, Halkidiki, Pieria şi Zakynthos.

Mai multe detalii AICI

articolul original.

Un român a plecat în vacanță, în Grecia, cu mâncarea de acasă. Care au fost reacțiile internauților

13 September 2022 at 19:05

Dacă nu știi cum să-ți  planifici o vacanță pe un buget minim, un român îți poate da câteva sfaturi. Acesta a plecat în concediu în Grecia cu portbagajul plin de mâncare. Iată care a fost reacția internauților!

Atunci când vrei să mergi în vacanță și nu ai un buget foarte mare, soluții există. Mergi cu mâncarea de acasă și economisești semnificativ. Asta a ales să facă un român, după ce a văzut cât de piperate sunt prețurile la restaurantele din Grecia. Așa că, bărbatul și-a făcut provizii de acasă. Și-a umplut portbagajul cu mâncare în valoare totală de 100 de euro și a pornit la drum, scrie Adevărul. 

Ca să fie treabă, treabă, Daniel, căci așa îl cheamă pe autor, a dorit să împărtășească și prietenilor de pe facebook ideea.

„Mâncare adusă cu portbagajul. Taverna Aragazum.greek. Vă las adresa? Meniul respectiv: Ostropel de pui. Legume făcute la aburi cu ulei de măsline de Thassos. Salată cu roșii din gradina mea. Vișinată de la congelator. Și șpriț alb de Drăgășani”, a scris acesta în dreptul fotografiei.

Un român și-a adus mâncare de acasă în vacanța din Grecia / (foto: Facebook Daniel Neacșu)

Care a fost reacția internauților

Unii au îmbrățișat ideea lui Daniel, în timp ce alții au fost puțin mai răutăcioși.

„Vis! Să te afli în vacanță și să te răsfețe de la vecini mirosul de tocăniță e tot ce iți poți dori! Presupun că urmează desfăcutul berilor, desigur tot de acasă, până târziu în noapte, în balcon, însoțite de sunetul ambiental al zarurilor și al tablelor. Vacanța minunată! Și vecinilor de apartament, de asemenea!

„Nu vreau să par răutăcios, dar mergem în concediu să ne relaxam și să mai gustam din mâncărurile specifice zonei. Cu gătitul pot să mă alint în fiecare zi acasă.”

„Eu iubesc Thassos, dar sincer mâncarea nu prea mă avantajează, noroc cu salatele, pastitsio, gyros și supa de pui (șnițele, fripturi și cartofi prăjiți mănânci la orice restaurant-deci la astea spun pas din start), soțul și fiul mănâncă fructe de mare până le cresc tentacule, eu nu suport nimic din ce provine din viața acvatică și nu mă împac nici cu toate condimentele folosite în bucătăria grecească. Sunt sătulă de gătit acasă, deci în concediu spun pas, dar cred că dacă aș sta pe lângă dumneavoastră aș înghiți în sec. Să aveți poftă!”

„Halal concediu. Asta făceai acasă liniștit”, au fost câteva dintre comentariile internauților.

articolul original.

VIDEO | Klaus Iohannis a decorat pompierii români: „Să nu uitați că nimic nu este mai onorant decât să vă puneți în serviciul semenilor voștri”

13 September 2022 at 15:35
image

Cu ocazia Zilei Pompierilor președintele Iohannis i-a decorat marți pe pompierii români care s-au implicat în stingerea incendiilor, în ciuda unor condiții deosebit de grele.  Printre aceștia se numără comandanții care au ajutat la stingerea incendiilor de vegetație din Grecia. Au fost felicitați și cei care au acordat sprijin refugiaților din Ucraina.

Klaus Iohannis a marcat Ziua Pompierilor, sărbătorită în fiecare an pe 13 septembrie prin decorarea comandanților. Acesta a amintit de rezultatele deosebite ale pompierilor din București – Ilfov care au câștigat competiția “World Rescue Challenge”, dar și de ajutorul oferit de pompierii români în cadrul transporturilor de materiale umanitare oferite de România, Ucrainei:

”Dragi pompieri,

Aveți vocație de salvatori și vă suntem recunoscători pentru sacrificiile uriașe făcute, astfel încât situațiile de criză să fie depășite fără victime și pagube majore.

Vă îndemn ca acolo unde vă trimite datoria, să nu uitați că nimic nu este mai onorant decât să vă puneți în serviciul semenilor voștri, să le garantați securitatea și să contribuiți la păstrarea unui mediu înconjurător sănătos pentru noi și pentru generațiile viitoarele!” a felicitat Klaus Iohannis pompierii români.

Faptul că tipologia crizelor cu care se confruntă cetățenii în zilele noastre s-a diversificat a condus și la extinderea responsabilităților pe care pompierii sunt nevoiți să și le asume:

”Rolul dumneavoastră a crescut de la an la an, dobândind noi valențe. De la o instituție cu un rol principal în stingerea incendiilor ați reușit să vă transformați într-o instituție universală de intervenție și salvare, care depășește acum cu mult responsabilitățile pe care le aveați în urmă cu trei decenii.

Populația se bazează mult pe dumneavoastră, indiferent de natura provocării sau a dezastrului care amenință comunitățile” a menționat Klaus Iohannis.

Ziua Pompierilor din România a avut ca element central rolul vital și tot mai extins, pe care această instituție îl are în salvarea vieților umane.

articolul original.

Ansamblul Valea Someșului și majoretele MCM Girls la festival în Grecia – VIDEO

12 September 2022 at 10:30

Pe străzile din Paralia Katerini, în Grecia, a răsunat între 7-11 septembrie muzica, ia turiștii și localnicii au avut parte de spectacole cu oaspeți din România.

Festivalul „Days in Greece” s-a desfășurat între 7-11 septembrie și a reunit ansambluri de dans, formații corale și echipe de majorete.

Drapelul României a fost purtat cu mândrie la parada participanților de Ansamblul Valea Someșului din Gherla, condus de Ilie Tegean și majoretele MCM Girls, formație aparținând de Casa de Cultură din Gherla, coordonată de Alexandra Blejan și Alexandra Chiriac.

video gherla info

La festival au participat echipe din România și Bulgaria, care au încercat sa transmită oamenilor din Paralia Katerini și nu numai dragostea lor pentru muzică și dans.

video gherla info

Deplasarea și participarea la festivalul din Grecia a fost posibilă cu sprijinul primăriei și consiliului local Gherla.

articolul original.

Grecia se aşteaptă la încasări record din turism în acest an

12 September 2022 at 07:23
image

Grecia se aşteaptă la venituri record din turism în 2022, de aproape 20 de miliarde de euro, depășind nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, susțin oficiali locali, experţi din industrie şi analişti, citați de Xinhua și Agerpres.

”2022 a fost extraordinar pentru turism, sunt foarte încântat să spun că atât destinaţiile celebre, cât şi cele alternative, Grecia continentală sau insulele, au fost pline de călători şi de turişti anul acesta, urmând să depăşim în 2022 numărul de vizitatori străini înregistrat în 2019, care până acum a fost un an record în domeniul turismului”, a afirmat Vassilis Kikilias, ministrul elen al Turismului, într-un interviu acordat recent Xinhua.

În 2019, au sosit 32 milioane de turişti, iar veniturile s-au situat la 18 miliarde de euro (18 miliarde de dolari), potrivit datelor publicate de Banca Centrală a Greciei (BoG).

Datele de până acum indică o revenire solidă. Veniturile din turism au urcat cu 224,5% în iunie şi cu 329,3% în perioada ianuarie-iunie 2022, faţă de perioadele similare din 2021. Faţă de 2019, veniturile din turism au urcat cu 2,3% în iunie 2022.

Turismul, motorul economiei grecești

Creditorul elen Alpha Bank se aşteaptă ca veniturile Greciei din turism să ajungă la 20 miliarde de euro anul acesta, în urma reluării călătoriilor după pandemie.

”După doi ani foarte dificili pentru turism, anul acesta avem o redresare robustă, care va sprijini semnificativ economia Greciei. În condiţiile în care în mod obişnuit turismul este responsabil pentru 25% din Produsul Intern Brut al Greciei, evoluţia foarte bună a turismului este importantă pentru economie”, a apreciat Alexandros Vassilikos, preşedintele Asociaţiei hotelierilor eleni (HCH).

Turismul a reprezentat motorul creşterii economiei Greciei cu 7,7% în trimestrul doi din 2022, faţă de perioada similară din 2021, conform datelor Oficiului elen de statistică (ELSTAT).

Performanţa impresionantă a turismului din Grecia – în pofida dificultăţilor legate de pandemie, războiul din Ucraina şi criza energiei – este rezultatul unei bune planificări, a muncii intense şi a colaborării în rândul tuturor celor implicaţi, a explicat Kikilias.

articolul original.

Grecia vrea să țină deschise canalele de comunicare cu Turcia, în ciuda comentariilor „inacceptabile” pe care le-a făcut Erdogan

11 September 2022 at 14:35
image

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat, duminică, că Atena va încerca să mențină canalele de comunicare cu Ankara deschise, în ciuda comentariilor „inacceptabile” pe care le-a făcut recent președintele turc Recep Tayyip Erdogan, transmite Reuters.

Erdogan acuzase Grecia că ocupă insule demilitarizate din Marea Egee, spunând că Turcia este pregătită să facă, când va veni momentul, „ceea ce este necesar”.

Grecia vrea să țină deschise canalele de comunicare deschise cu Turcia

„Consider inacceptabile declarațiile recente ale președintelui turc”, a afirmat Kyriakos Mitsotakis, duminică, în orașul Salonic.

„Cu toate acestea, vom încerca întotdeauna să ținem deschise canalele de comunicare”, a adăugat liderul elen, care susține că a fost mereu dispus să îl întâlnească pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Deși sunt state membre NATO, Turcia și Grecia sunt rivale istorice și s-au contrat pe subiecte multiple, de la statutul insulelor din Marea Egee și până la hidrocarburile din Mediterană sau Ciprul divizat din punct de vedere etnic.

Recent, Ankara acuzase Atena că înarmează insulele demilitarizate din Marea Egee, însă până acum Erdogan nu acuzse Grecia că le și ocupă.

„La momentul potrivit, vom face ceea ce este necesar”, spunea liderul turc.

articolul original.

Cine a fost micenianul supranumit „Războinicul Grifon”?

9 September 2022 at 12:00
image

Folosind noi instrumente științifice, arheologii de la Universitatea din Cincinnati au descoperit că un lider grec antic cunoscut astăzi sub numele de „Războinicul Grifon” a trăit probabil în jurul orașului pe care ar fi ajuns să îl conducă.

Descoperirile fac parte din trei noi studii publicate în revista Science care au examinat al Războinicului Grifon și al altor 726 de oameni care au trăit înainte și în timpul Epocii Bronzului, pentru a afla mai multe despre originile și migrațiile lor pe cele trei continente din jurul Mării Mediterane.

„Atunci când ne uităm la ascensiunea civilizației miceniene, ADN-ul antic susține ideea că a fost un fenomen local, nu ceva importat din exterior”, a spus co-autorul Jack Davis, profesor de istorie antică. „Dezvoltarea statului de către micenieni a fost indigenă Greciei”, a spus Davis.

„Dezvoltarea statului de către micenieni a fost indigenă Greciei”

Printre rămășițele studiate pentru analiza ADN-ului antic au fost cele ale Războinicului Grifon, al cărui mormânt a fost descoperit în 2015 de Davis și Sharon Stocker.

Davis și Stocker sub o livadă de măslini din Pylos, un oraș de coastă din sudul Greciei. O expertiză medico-legală a stabilit că rămășițele aparțineau unui tânăr între 30 și 35 de ani, care era înstărit.

Mormântul său conținea arme, armuri și opere de artă prețioase, inclusiv o placă de fildeș împodobită cu imaginea mitologicului grifon, ființă fantastică jumătate vultur și jumătate leu, care i-a dat războinicului porecla.

Cercetătorii, interesați de originile grecilor

„Era un bărbat tânăr și bogat, care a îndeplinit diferite funcții: o funcție religioasă sau sacră, ca un războinic remarcabil și ca lider al poporului său”, a spus Stocker.

„A fost unul dintre primii regi ai . Până atunci au existat familii aristocratice concurente, ceea ce explică de ce au existat mai multe morminte tholos”, a spus Stocker. „Dar Războinicul Griffin a fost unul dintre primii indivizi care a unit toate aceste funcții în societate.”

„Această cercetare abordează o întrebare mai mare despre dinamica populației. De unde au venit grecii? Nu aveam cum să abordăm această întrebare fără să ne uităm la relațiile genetice”, a mai spus Davis.

ADN-ul antic susține, de asemenea, ceea ce experții au bănuit de-a lungul timpului. Războinicul Grifon provenea din regiunea pe care avea să o conducă mai târziu în viață. De asemenea, Davis a spus că noile dovezi resping sugestia că ar fi fost un invadator sau un străin.

articolul original.

Un nou conflict mocneşte: Franţa va susţine Grecia dacă va fi atacată de Turcia

8 September 2022 at 17:09
image

Poziția Franței a fost și este dintotdeauna de partea Greciei, în ceea ce privește amenințarea la adresa suveranității sale naționale, a declarat ministrul de externe al Franţei, Catherine Colonna, citată de Defense Romania.

Mesajul vine după recentele ameninţări lansate de președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan la adresa Greciei.

În context, șefa diplomației franceze, Catherine Colonna, s-a deplasat la Ankara și Atena pentru a încerca să atenueze disensiunile dintre cele două state referitoare la posesia unor insule din Marea Egee.

Președintele Turciei a amenințat din nou Grecia

„E timpul ca Atena să-şi vină în simţiri. În caz contrar, aşa cum spun mereu, putem coborî acolo într-o noapte pe neaşteptate”, le-a spus recent Erdogan reporterilor, la Ankara, înaintea plecării într-un turneu în zona Balcanilor.

În ultimele săptămâni, tensiunile turco-elene au escaladat plecând de la acuzația Turciei potrivit căreia, apărarea antiaeriană elenă ar fi folosit radarul de control al unui sistem S-300 pentru a monitoriza un avion militar turcesc.

Turcia a mai susținut că Grecia îşi militarizează ilegal insulele din estul Mării Egee, fapt interzis prin Tratatul de la Lausanne din 1923 şi Tratatul de la Paris din 1947. De cealaltă parte, Grecia spune că soldaţii săi sunt poziţionaţi pentru a îndepărta navele care se apropie dinspre coasta vestică a Turciei.

Poziţia Franţei, la scurt timp după vizita lui Colonna în Turcia

La Atena, șefa diplomației franceze s-a întâlnit cu omologul său grec, Nikos Dendias.

Catherine Colonna, ministrul francez de externe, a sosit în Turcia pe 05 septembrie, unde s-a întâlnit cu omologul său turc Mevlüt Çavuşoğlu iar a doua zi, pe 06 septembrie, când aceasta se afla în Grecia, președintele Erdogan, aflat în Bosnia și Herțegovina, a reiterat remarcile belicoase pe care le făcuse anterior.

Rugat de jurnalişti să explice posibilitatea unei acțiuni militare turcești neanunţate împotriva Greciei, președintele Erdogan a răspuns: „Ceea ce vorbesc nu este un vis. Înseamnă că, atunci când va veni momentul, putem sosi brusc într-o noapte.”

articolul original.

Recep Tayyip Erdogan, o nouă amenințare la adresa Greciei: ‘Putem coborî acolo într-o noapte pe neașteptate’

6 September 2022 at 14:45
image

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi-a reiterat marţi avertismentul puternic faţă de ţara vecină Grecia în legătură cu presupusele încălcări ale spaţiului aerian în Marea Egee, transmite dpa.

Este timpul ca Atena ‘să-şi vină în simţiri’, le-a declarat Erdogan reporterilor la Ankara, înaintea plecării sale într-un turneu de trei zile în zona Balcanilor.

‘În caz contrar, aşa cum spun mereu, putem coborî acolo într-o noapte pe neaşteptate’, a spus liderul turc, recurgând la retorica folosită adesea de Turcia atunci când ameninţă cu lansarea unei operaţiuni militare.

Erdogan s-a referit la sistemele S-300 de apărare aeriană ale Greciei care s-ar fixa pe avioanele turceşti deasupra Mării Egee, acuzaţii negate de Atena.

Erdogan a acuzat în weekend Grecia că ‘ocupă’ insule demilitarizate din Egee.

Turcia afirmă că Grecia îşi militarizează ilegal insulele din estul Mării Egee, o acţiune interzisă prin Tratatul de la Lausanne din 1923 şi Tratatul de la Paris din 1947.

Atena răspunde că soldaţii săi sunt poziţionaţi pentru a îndepărta navele care se apropie dinspre coasta vestică a Turciei.

Uniunea Europeană şi-a exprimat luni îngrijorarea faţă de ceea ce Bruxellesul a numit ”remarci ostile” ale conducerii politice din Turcia.

”Remarcile ostile continue făcute de conducerea politică din Turcia la adresa Greciei… provoacă îngrijorări serioase şi contrazic în totalitate necesarele eforturi de detensionare în Mediterana de Est. (…) Ameninţările şi retorica agresivă sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze. (…) UE îşi reiterează aşteptările la adresa Turciei, ca (această ţară) să acţioneze cu seriozitate în direcţia detensionării într-un mod sustenabil, în interesul stabilităţii regionale şi a integrităţii teritoriale a tuturor statelor membre ale UE”, a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell, într-un comunicat de presă, informează agerpres.ro

articolul original.

Grecia vrea să folosească veniturile din turism pentru subvenţionarea facturilor la electricitate

5 September 2022 at 16:09
image

Grecia intenţionează să utilizeze profiturile peste aşteptări generate în acest an de sectorul turismului, cea mai importantă sursă de venituri, pentru a putea subvenţiona în continuare facturile la electricitate, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Executivului de la Atena, Giannis Oikonomou, scrie Agerpres.

În acest an, veniturile din sectorul turismului ar urma să depăşească performanţele record înregistrate în anul 2019, fiind prognozate să treacă de 18,2 miliarde de euro. Aceste venituri ar urma să ajute Grecia să finanţeze o parte din subvenţiile pe care le-a oferit gospodăriilor şi firmelor începând încă din 2021, în ideea de a reduce povara creată de explozia preţurilor la energie apărută după ce Rusia a redus livrările de gaze spre Europa.

Grecia va cheltui peste 10 miliarde de euro pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor

O parte importantă a gospodăriilor din Grecia utilizează energia electrică în locul de păcură pentru a-şi încălzi locuinţele în timpul lunilor de iarnă, iar creşterea preţurilor în ultimele luni a creat dificultăţi pentru gospodăriile din Grecia.

„Există un spaţiu fiscal suplimentar graţie unei execuţii bugetare bune şi a creşterii solide, în pofida crizei energetice. Desigur, performanţele impresionante înregistrate de sectorul turismului au ajutat şi ele în mod semnificativ”, a spus Giannis Oikonomou.

Anterior, ministrul elen al Finanţelor, Christos Staikouras a spus şi el că autorităţile de la Atena vor cheltui peste 10 miliarde de euro, faţă de ţinta iniţială de 8,5 miliarde de euro, pentru a proteja consumatorii de creşterea preţurilor la gaze şi electricitate în acest an.

Cu toate acestea, Staikouras a tras un semnal de alarmă cu privire la riscul ca cheltuielile suplimentare să submineze ţintele fiscale ale Greciei, inclusiv cu privire la un deficit bugetar primar de 2% din PIB în acest an.

„Ar trebui să fim foarte atenţi cu privire la atingerea ţintelor fiscale pentru că pieţele financiare iau în serios aceste ţinte”, a spus Christos Staikouras pentru un post de radio, scrie Reuters, ciatată de Agerpres.

Turismul, responsabil pentru 20% din PIB-ul Greciei

Pe lângă subvenţii, Grecia a introdus un plafon asupra plăţilor către producătorii de electricitate, care să reflecte costurile lor reale de producţie, ceea ce a împiedicat practic încărcarea facturilor la electricitate, iar sumele strânse de această schemă sunt direcţionate spre finanţarea subvenţiilor.

Potrivit unui document consultat de Reuters, miniştrii europeni ai Energiei urmează să discute luni opţiunile pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, inclusiv plafonarea preţului gazelor şi linii de credit în regim de urgenţă pentru participanţii de pe piaţa energetică.

Turismul este responsabil pentru 20% din Produsul Intern Brut al Greciei şi totodată pentru unul din cinci locuri de muncă.

În 2019, Grecia a înregistrat un număr record de 32 de milioane de vizitatori, care au generat venituri de aproximativ 18 miliarde de euro. 2020 a fost cel mai slab an din istorie, în condiţiile în care pandemia de COVID a paralizat călătoriile la nivel global, însă între timp sectorul şi-a revenit.

articolul original.

Originile mitologiei dragonului. Au existat cu adevărat aceste creaturi?

5 September 2022 at 16:00
image

Dragonii au apărut în mod independent în arta, mitologia și folclorul multor culturi și civilizații de-a lungul istoriei. Cuvântul ,,dragon”, a intrat pentru prima dată în limba engleză în secolul al XIII-lea, derivând din latinescul ,,dracōnis” și din grecescul ,,drakōns”.

Una dintre primele reprezentări înfățișează dragonii ca șerpi uriași în mitologiile din Orientul Apropiat Antic, în special în arta și literatura mesopotamiană, unde sunt descrise în Epopeea Creației, Enuma Elish, de la sfârșitul mileniului al II-lea î.Hr.

Alte creaturi draconice, Bašmu și ušumgal, apar, de asemenea, în textele din perioada akkadiană, cel mai recunoscut fiind Mušmaḫḫū, care înseamnă ,,șarpe roșiatic” sau ,,șarpe feroce”, reprezentat pe Poarta lui Ishtar din orașul Babilon.

În mitologia egipteană antică, Apep sau Apophis este o creatură șerpuitoare uriașă care locuiește în tărâmul morților sau sub orizont. Menționat pentru prima dată în timpul celei de-a 8-a dinastii (2181 î.Hr. – 2160 î.Hr.), Apep s-a născut din cordonul ombilical al lui Ra și a fost adversarul luminii și al lui Ma’at, încleștat în dueluri epice de-a lungul timpului cu Ra.

Dragonii, prezenți în arta, mitologia și folclorul multor culturi

Nehebkau este un alt șarpe uriaș care păzește Duat și care l-a ajutat pe Ra în lupta sa împotriva lui Apep. Deși inițial a fost considerat un spirit malefic, mai târziu funcționează ca zeu funerar asociat cu viața de apoi.

Cartea Lumii de dincolo, un vechi text funerar egiptean găsit în mormântul lui Tutankhamon, înfățișează ouroborosul, un simbol antic care arată un șarpe sau un dragon care își mănâncă propria coadă. Simbolul a persistat în Egipt până în epoca romană, când a apărut frecvent pe talismane magice, uneori în combinație cu alte embleme magice.

În literatura zoroastriană din Iran și Persia, dragoni precum Aži Dahāka, care înseamnă ,,Marele Șarpe Avestan”, erau văzuți ca fiind personificarea păcatului și a lăcomiei. În literatura sufi persană, Jalāl al-Dīn Muḥammad Rūmī sugerează, de asemenea, că dragonii simbolizează sufletul senzual, lăcomia și pofta, care trebuie mortificat într-o luptă spirituală.

important în mitologia Greciei Antice. Unele reprezentări arată, de asemenea, drakaina, un șarpe de sex feminin cu mai multe trăsături ale unei femei umane.

Dragonii în Grecia Antică

Mai mulți eroi greci au luptat sau s-au întâlnit cu creaturi draconice. Heracles a ucis Hidra, Iason a drogat un dragon care păzea Lâna de Aur, Zeus s-a luptat cu monstrul Typhon, iar Cadmus a luptat cu dragonul lui Ares.

Romanii au fost puțin interesați să dezvolte noi tradiții proprii legate de dragoni, adaptând în principal mitologia vechilor greci pentru a se potrivi nevoilor lor. În secolul al II-lea d.Hr. după războaiele dacice, armata romană a folosit dracul ca stindard militar al cohortei, așa cum vulturul era cel al legiunii.

În Asia, în special în China, cu norocul. Dragonii îi însoțeau adesea pe zei și semizei ca și călăreți sau însoțitori personali, în timp ce împărații chinezi foloseau un simbol al dragonului pentru a-și proiecta puterea imperială.

Imaginea tradițională a dragonului chinezesc a apărut în timpul dinastiilor Shang (1766 – 1122 î.Hr.) și Zhou (1046 î.Hr. – 256 î.Hr.), evoluând în Yinglong, un dragon înaripat despre care savantul Chen Zheng propune că este la originea ,,imaginii dragonului real”.

Legătura dintre dragoni și șerpi

Creațiile artistice vor face ca Yinglong să evolueze pentru a avea modele de flăcări sau de nori în loc de aripi, înlocuind în cele din urmă Yinglong cu imaginea unui dragon galben fără aripi în formele de artă chinezească.

O diagramă cosmologică a Zeului Dragon prezintă conceptul de dragoni în cultura chineză și pe cosmologul Sihai Longwang ,,Regele Dragon al celor patru mări”.

Fiecare Rege Dragon este asociat unei culori și unui corp de apă, Dragonul Azur sau Dragonul Albastru-Verde reprezentând estul și esența primăverii, Dragonul Roșu sudul și esența verii, Dragonul Negru nordul și esența iernii, Dragonul Alb vestul și toamna, iar apoi există Dragonul Galben, care este întruchiparea Împăratului Galben.

Este foarte probabil ca dragonul chinezesc să fi influențat multe țări asiatice, dragonii din Coreea fiind reprezentați cu bărbi mai lungi și, uneori, înfățișați purtând o sferă uriașă.

Imaginea modernă a dragonului s-a dezvoltat în Europa în timpul Evului Mediu

În Japonia, legendele dragonilor sunt strâns legate de dragonii chinezi, folosind chiar și cuvinte chinezești împrumutate pentru numele dragonilor. Se crede că călugării budiști din întreaga Asie au transmis legendele cu dragoni și șerpi din mitologia budistă și hindusă în Japonia, deși există câteva exemple de dragoni indigeni descriși în texte antice precum Kojiki și Nihongi.

Popoarele din America și-au creat propriile legende draconice complet independente de restul lumii. Maya Yucateci îl venerau pe Kulkulkan, o divinitate mesoamericană a șarpelui ale cărei origini provin din perioada clasică, adoptată mai târziu de către mayașii postclasici.

Una dintre cele mai comune forme de dragoni nativi americani, o figură recurentă în rândul multor triburi indigene din sud-estul pădurilor și a altor grupuri tribale, este Șarpele cu coarne, asociat cu apa, ploaia, fulgerele și tunete.

Imaginea modernă a dragonului s-a dezvoltat în Europa în timpul Evului Mediu, prin combinarea dragonilor șerpi din literatura clasică greco-romană, a referințelor la dragonii din Orientul Apropiat, păstrate în Biblie, și a tradițiilor populare europene.

Dragonii europeni, monștrii lacomi și înfometați

În secolele al XI-lea și al XIII-lea s-a înregistrat apogeul interesului european pentru dragoni ca ființe vii. Cea mai veche imagine recognoscibilă a unui dragon european complet modern apare într-o ilustrație pictată de mână din manuscrisul medieval MS Harley 3244, produs în jurul anului 1260 d.Hr.

Dragonii europeni sunt în general descriși ca monștri lacomi și gurmanzi, care trăiesc în râuri sau au un bârlog sau o peșteră subterană. Ei sunt adesea identificați cu Satana, datorită referirilor la Satana ca fiind un ,,dragon” în Cartea Apocalipsei, scrie Heritage Daily.

Cercetătorii contestă de unde provine ideea de dragon și au fost propuse o mare varietate de ipoteze. Deoarece primii dragoni atestați seamănă toți cu șerpi sau au atribute asemănătoare șerpilor, s-a sugerat că dragonii sunt creația fricii noastre înnăscute de șerpi.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
❌