ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Motorul de căutare Google a picat! Câte miliarde de utilizatori au fost afectați

13 November 2022 at 10:15

Motorul de căutare Google a picat! Câte miliarde de utilizatori au fost afectați

Duminică, 13 noiembrie, platforma de căutare Google a suferit o defecțiune, făcând cel mai folosit site neacesibil.

Platforma este folosită de aproximativ 4,3 miliarde de oameni, din populația totală de 7,9 milliarde și poate procesa până la 99.000 de căutări pe secundă.

Alphabet, compania care deține Google, are cifra de afaceri actuală de 1,75 trilioane de dolari.

articolul original.

În ce constă nou parteneriat încheiat între Renault şi Google

10 November 2022 at 08:38
Foto: observator.ro

Constructorul auto francez Renault a anunțat recent că se va asocia cu Google pentru a-și dezvolta mașinile și a produce vehicule ”definite de software”.

Astfel, compania auto franceză Renault se asociază cu Google pentru a-și dezvolta mașinile așa cum o companie de tehnologie produce software. În cadrul acestui pact, care extinde o colaborare anterioară între cele două firme, Renault se va angaja să realizeze ceea ce numește un vehicul „definit prin software„, folosind tehnologia diviziei cloud a Google.

Renault va folosi inteligența artificială în producerea de mașini

Folosind inteligența artificială, cele două companii intenționează să creeze un „geamăn digital” al unui nou vehicul. Gemenii digitali au ca scop replicarea obiectelor fizice într-un cadru virtual, astfel încât acestea să poată fi testate și monitorizate înainte de implementarea în lumea reală, relatează CNBC.

Totodată, acordul va ajuta  compania Renault să dezvolte noi aplicații la bord și în afara bordului, au declarat companiile. Concret, Renault va utiliza analiza datelor pentru a detecta și rezolva orice defecțiuni în modul de funcționare a vehiculului și va personaliza experiența utilizatorilor pentru a se adapta la destinațiile utilizate frecvent, cum ar fi stațiile de încărcare a vehiculelor electrice.

În viziunea sa, „Complexitatea arhitecturii electronice a automobilelor crește exponențial, determinată de sofisticarea funcționalităților și serviciilor așteptate de clienți. Dotată cu o platformă IT comună, cu actualizări continue over-the-air și cu un acces simplificat la datele mașinii, abordarea SDV dezvoltată în parteneriat cu Google va transforma vehiculele noastre pentru a contribui la satisfacerea nevoilor viitoare ale clienților.” a declarat marți, într-un comunicat, Luca de Meo, directorul general al Grupului Renault.

Renault mai face un pas către digitalizare

Constructorul auto Renault a încheiat primul parteneriat cu Google în anul 2018 pentru a integra sistemul de operare Android al gigantului tehnologic în afișajele media din autovehicule. Firma a declarat că intenționează să își mute în cele din urmă întregul model operațional în cloud.

La rândul său, Comentând marți parteneriatul, directorul general al Google, Sundar Pichai, a declarat că acesta „va contribui la accelerarea transformării digitale a Grupului Renault, reunind expertiza noastră în cloud, AI și Android pentru a oferi o experiență sigură și foarte personalizată care să răspundă așteptărilor în continuă evoluție ale clienților”.

articolul original.

Câți dintre români își fac cumpărăturile online?

2 November 2022 at 22:00
image

Datele Google arată că procentul celor care cumpără online a crescut anul acesta: aproape jumătate dintre români (47%) au făcut cea mai recentă achiziție online, față de 41% în 2021, arată datele studiului Google „Smart Shopper”, care analizează obiceiurile de cumpărare în România.

Cel mai mare avans al achizițiilor online în 2022 se observă la electronice, unde ponderea online-ului a ajuns la 60% în 2022, și fashion, unde se apropie de jumătate (45%). Obiceiurile de cumpărare adoptate în pandemie sunt bine înrădăcinate în comportamentul de cumpărare al românilor, arată datele studiului: marea majoritate a românilor (91%) spun că vor continua în viitor.

Comportamentul de achiziție online adoptat de români în pandemie s-a păstrat și chiar s-a accentuat în vara acestui an. Depășirea pandemiei ne-a adus într-o perioadă marcată de o prudență în comportament pe fondul incertitudinilor economice, manifestată printr-o creștere a interesului în căutările pe Google pentru economisire, reduceri sau produse second-hand și o scădere a celui pentru divertisment sau turism și a achizițiilor spontane.

Cum și de unde cumpără românii?

Shopping-ul online a crescut cel mai mult în categoria celor tinerilor în 2022: peste jumătate dintre persoanele cu vârste între 18 și 34 de ani au spus că cea mai recentă achiziție a fost online, față de în jur de 40% în urmă cu un an. În ceea ce privește dispozitivul, datele Google arată că jumătate dintre românii care cumpără online fac achiziția de pe smartphone.

sunt „agnostici” la tipul de achiziție – în magazin sau online. Datele Google arată că aproape 70% dintre cumpărătorii din România nu au o preferință pentru online sau offline, ei își aleg canalul de achiziție în funcție de ocazie și oportunitate. Argumentele pentru achiziția online sau în magazin țin de comoditate și modalitatea în care intră în posesia produsului, precum și tipul de produs achiziționat.

Jumătate dintre cumpărători au spus că au avut nemulțumiri legate de achiziția online. De cele mai multe ori a fost vorba despre lipsa recenziilor independente pentru produsele căutate: unul din 5 respondenți au arătat această nemulțumire, pe toate tipurile de produse. Pe locul doi între nemulțumiri este imposibilitatea de a cumpăra fără cont. Un alt inconvenient notabil este procesul de returnare.

Cum s-a schimbat comportamentul de cumpărare al românilor?

Incertitudinile economice din această perioadă își pun amprenta asupra retailului și comportamentului de cumpărare al românilor. Valoarea vânzările de retail din România a crescut cu un ritm anualizat de 15% în ianuarie 2022, până la 21% în august anul acesta, stimulată și de creșterea prețurilor, potrivit datelor Eurostat și Euromonitor. De asemenea, tarifele la energie alimentează incertitudinile acestei perioade. Căutările pe Google în România legate de prețurile energiei au crescut cu 70% în Q3 față de Q2 2022. În ciuda incertitudinilor, datele Eurostat arată că încrederea în zona de retail și asupra economiei sunt mai ridicate în România decât media Uniunii Europene .

Un alt efect al incertitudinilor este orientarea românilor către economisire și asigurarea de disponibilități financiare pentru viitor, arată datele Google. Astfel, căutările românilor pe Google pentru depozite bancare aproape s-a dublat în primele 8 luni din 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut; căutările după aur au crescut cu 25%, în aceeași perioadă, iar cele pentru carduri de credit cu 14%.

Consumatorii s-au orientat către produse second-hand

Obiceiurile românilor legate de achiziții de serviciile asociate cu relaxarea și divertismentul, precum și produse de valoarea ridicată sunt în schimbarea în această perioadă. Datele arată că interesul românilor în căutări a scăzut pentru turism, călătorii sau ieșiri în oraș (restaurant, bar, divertisment, etc.). Mai mult, în primele 7 luni din 2022 au scăzut căutările pentru achiziția de mașini și imobiliare, două zone unde este nevoie de o investiție semnificativă. Achizițiile spontane au scăzut și ele în 2022, arată datele studiului Google: de la 36% în 2021, la 13% în 2022. Pe de altă parte, a crescut apetența românilor pentru reduceri. Căutările pe Google legate de „reduceri” au crescut cu 23% în primele 8 luni ale acestui an.

O altă caracteristică a acestei perioade este orientarea consumatorilor către produse second-hand: 37% dintre participanții în cadrul studiului spun că au cumpărat astfel de produse. Categoriile fashion și electronice sunt cele mai populare zone pentru achizițiile second-hand. De exemplu, căutările pentru telefoane second hand au crescut în 2022 cu 80% față de anul anterior.

Studiul Smart Shopper a fost realizat pentru Google de compania de studiu de piață Savanta, în perioada iunie-iulie 2022. Studiul are o reprezentativitate națională pentru persoanele de peste 18 ani din România, care folosesc un dispozitiv conectat la internet și care au realizat o achiziție în ultimele 3 luni în cele 4 mari categorii de produse analizate: electronice, îmbrăcăminte/încălțăminte, casă/grădină și înfrumusețare.

articolul original.

Studiul „Smart Shopper” de la Google: Ce și cum cumpără românii online

1 November 2022 at 10:17

Comportamentul de achiziție online adoptat de români în pandemie s-a păstrat și chiar s-a accentuat în vara acestui an, arată datele celui mai recent studiu Google „Smart Shopper”, care analizează obiceiurile de cumpărare în România.

Depășirea pandemiei ne-a adus într-o perioadă marcată de o prudență în comportament pe fondul incertitudinilor economice, manifestată printr-o creștere a interesului în căutările pe Google pentru economisire, reduceri sau produse second-hand și o scădere a celui pentru divertisment sau turism și a achizițiilor spontane.

Datele Google arată că procentul celor care cumpără online a crescut anul acesta: aproape jumătate dintre români (47%) au făcut cea mai recentă achiziție online, față de 41% în 2021. Cel mai mare avans al achizițiilor online în 2022 se observă la electronice, unde ponderea online-ului a ajuns la 60% în 2022, și fashion, unde se apropie de jumătate (45%).

Obiceiurile de cumpărare adoptate în pandemie sunt bine înrădăcinate în comportamentul de cumpărare al românilor, arată datele studiului Google: marea majoritate a românilor (91%) spun că vor continua să achiziționeze online în viitor.

Majoritatea tinerilor cumpără online

Shopping-ul online a crescut cel mai mult în categoria celor tinerilor în 2022: peste jumătate dintre persoanele cu vârste între 18 și 34 de ani au spus că cea mai recentă achiziție a fost online, față de în jur de 40% în urmă cu un an. În ceea ce privește dispozitivul, datele Google arată că jumătate dintre românii care cumpără online fac achiziția de pe smartphone.

Cei mai mulți români sunt agnostici la tipul de achiziție – în magazin sau online. Datele Google arată că aproape 70% dintre cumpărătorii din România nu au o preferință pentru online sau offline, ei își aleg canalul de achiziție în funcție de ocazie și oportunitate. Argumentele pentru achiziția online sau în magazin țin de comoditate și modalitatea în care intră în posesia produsului, precum și tipul de produs achiziționat.

image

Jumătate dintre cumpărători au spus că au avut nemulțumiri legate de achiziția online. De cele mai multe ori a fost vorba despre lipsa recenziilor independente pentru produsele căutate: unul din 5 respondenți au arătat această nemulțumire, pe toate tipurile de produse. Pe locul doi între nemulțumiri este imposibilitatea de a cumpăra fără cont. Un alt inconvenient notabil este procesul de returnare.

Prudență și economisire

Incertitudinile economice din această perioadă își pun amprenta asupra retailului și comportamentului de cumpărare a românilor. Valoarea vânzările de retail din România a crescut cu un ritm anualizat de 15% în ianuarie 2022, până la 21% în august anul acesta, stimulată și de creșterea prețurilor, potrivit datelor Eurostat și Euromonitor.

De asemenea, tarifele la energie alimentează incertitudinile acestei perioade. Căutările pe Google în România legate de prețurile energiei au crescut cu 70% în Q3 față de Q2 2022. În ciuda incertitudinilor, datele Eurostat arată că încrederea în zona de retail și asupra economiei sunt mai ridicate în România decât media Uniunii Europene.

image 1

Un alt efect al incertitudinilor este orientarea românilor către economisire și asigurarea de disponibilități financiare pentru viitor, arată datele Google. Astfel, căutările românilor pe Google pentru depozite bancare aproape s-a dublat în primele 8 luni din 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut; căutările după aur au crescut cu 25%, în aceeași perioadă, iar cele pentru carduri de credit cu 14%.

Mai puțin interes pentru călătorii și cheltuieli mari

Obiceiurile românilor legate de achiziții de serviciile asociate cu relaxarea și divertismentul, precum și produse de valoarea ridicată sunt în schimbarea în această perioadă. Datele Google arată că interesul românilor în căutări a scăzut pentru turism, călătorii sau ieșiri în oraș (restaurant, bar, divertisment, etc.).

Mai mult, în primele 7 luni din 2022 au scăzut căutările pentru achiziția de mașini și imobiliare, două zone unde este nevoie de o investiție semnificativă. Achizițiile spontane au scăzut și ele în 2022, arată datele studiului Google: de la 36% în 2021, la 13% în 2022. Pe de altă parte, a crescut apetența românilor pentru reduceri. Căutările pe Google legate de „reduceri” au crescut cu 23% în primele 8 luni ale acestui an.

image 2

O altă caracteristică a acestei perioade este orientarea consumatorilor către produse second-hand: 37% dintre participanții în cadrul studiului Google spun că au cumpărat astfel de produse. Categoriile fashion și electronice sunt cele mai populare zone pentru achizițiile second-hand. De exemplu, căutările pentru telefoane second hand au crescut în 2022 cu 80% față de anul anterior.

Metodologie

Studiul Smart Shopper a fost realizat pentru Google de compania de studiu de piață Savanta, în perioada iunie-iulie 2022. Studiul are o reprezentativitate națională pentru persoanele de peste 18 ani din România, care folosesc un dispozitiv conectat la internet și care au realizat o achiziție în ultimele 3 luni în cele 4 mari categorii de produse analizate: electronice, îmbrăcăminte/încălțăminte, casă/grădină și înfrumusețare.

Foto 125080196 © Alexandersikov | Dreamstime.com

articolul original.

Gigantul Google, acuzat că trimite în spam e-mailurile republicanilor americani

23 October 2022 at 21:00
image

Compania care deține Google a fost dată în judecată deoarece ar trimite în fișierele spam e-mailurile republicanilor americani. Politicienii acuză compania de discriminare și spun că au pierdut fonduri și informații din acest motiv, potrivit Reuters.

Comitetul Național Republican (RNC) a intentat recent un proces împotriva Google, deținut de Alphabet Inc., pentru că ar fi trimis e-mailurile sale în fișierele de spam ale utilizatorilor.

Comitetul politic american acuză gigantul tehnologic de „discriminare” prin „blocarea mesajelor sale de e-mail din cauza afilierii și opiniilor politice ale RNC”, potrivit documentului depus la Tribunal.

„Google a trimis milioane de e-mailuri ale RNC în fișierele de spam”

„ milioane de e-mailuri ale RNC în fișierele de spam ale potențialilor donatori și susținători în timpul unor momente cruciale pentru strângerea de fonduri pentru alegeri și construirea comunității”, a susținut RNC.

Reprezentanții Google au respins acuzațiile.

„Așa cum am spus în repetate rânduri, pur și simplu nu filtrăm e-mailurile pe baza afilierii politice. Filtrele de spam ale Gmail reflectă acțiunile utilizatorilor”, a răspuns purtătorul de cuvânt al Google, José Castañeda, prin intermediul unui comunicat.

„Oferim instruire și orientări pentru campanii, am lansat recent un proiect pilot aprobat de FEC pentru expeditorii politici și continuăm să lucrăm pentru a maximiza capacitatea de livrare a e-mailurilor, reducând în același timp la minimum spam-ul nedorit”, a mai spus el, referindu-se la Comisia Electorală Federală.

„discriminarea” durează de aproximativ 10 luni

Filtrele de spam de pe serviciile de e-mail redirecționează mesajele care astfel nu mai apar pe pagina principală.

RNC susține că, în cea mai mare parte a lunii, sale ajung în căsuțele de primire ale utilizatorilor, dar la sfârșitul lunii, care este o perioadă importantă pentru strângerea de fonduri, acestea merg în fișierele de spam.

„În mod critic și suspect, această perioadă de sfârșit de lună este, din punct de vedere istoric, cea în care RNC are cel mai mare succes în strângerea de fonduri”, se arată în plângerea republicanilor.

Comitetul a mai susținut că „discriminarea” durează de aproximativ 10 luni, în ciuda eforturilor de a colabora cu Google pentru a rezolva problema.

Republicanii se plâng că presupusa direcționare a e-mailurilor către dosarele de spam îi afectează financiar chiar înaintea alegerilor de la mijlocul mandatului.

Republicanii au acuzat de mai multe ori marile companiile de tehnologie că discriminează opiniile conservatoare și suprimă libertatea de exprimare.

articolul original.

De ce a primit Google o amendă de 161 de milioane de dolari în India?

22 October 2022 at 22:00
image

Autoritățile indiene au amendat Google cu 13 miliarde de rupii (161 de milioane de dolari) pentru utilizarea platformei Android cu scopul de a domina piața, potrivit BBC.

Autoritatea de reglementare a concurenței din India a acuzat gigantul tehnologic că a încheiat „acorduri unilaterale” cu producătorii de smartphone-uri pentru a asigura dominația aplicațiilor sale. Instituția indiană a ordonat Google „să renunțe” la astfel de practici. Google nu a răspuns încă la acuzații.

Comisia pentru Concurență din India (CCI) a anunțat joi că Google „abuzează” de licențele acordate pentru sistemul său de operare Android pentru o serie de smartphone-uri, căutări pe internet, navigare și servicii de găzduire video.

Google avea acces continuu la datele consumatorilor

Comisia a afirmat că Google a încheiat acorduri forțate cu jucătorii de pe piață pentru a se asigura că aplicațiile sale, Chrome, YouTube, Google Maps și altele, sunt utilizate. Ancheta a mai stabilit că metoda sufoca toată concurența și oferea Google acces continuu la datele consumatorilor și la oportunități de publicitate profitabile.

„Piețelor ar trebui să li se permită să concureze pe baza meritelor, iar sarcina revine jucătorilor dominanți (în cazul de față, Google) astfel încât comportamentul său să nu afecteze această concurență pe bază de merite”, se arată în declarația CCI.

Google se confruntă cu mai multe acuzații în India

Google se confruntă cu mai multe acuzații , iar autoritățile investighează și comportamentul companiei pe piața televizoarelor inteligente și în ceea ce privește sistemul său de plăți în aplicații. Ancheta legată de Android a fost demarată în 2019, în urma plângerilor depuse de consumatori.

Cazul este similar cu cel cu care Google s-a confruntat în Europa, unde autoritățile de reglementare au impus companiei o amendă de 5 miliarde de dolari.

articolul original.

Rețelele de socializare au devenit teritoriul miliardarilor extremiști și iadul oamenilor obișnuiți

21 October 2022 at 21:06
image

Kanye West, Elon Musk și Donald Trump, „cei trei cavaleri ai dreptății pe rețelele de socializare”, susțin în cor că promovează discursul liber atunci când resping moderarea conținutului sensibil. Dar în absența moderării, oamenii obișnuiți devin victimele conținutului abuziv.

Platforma de socializare Parler, de orientare conservatoare, a anunțat luni că a fost cumpărată de rapperul Kanye West, care în această lună a fost suspendat pe Twitter pentru o postare antisemită. Într-un comunicat al fondatorului rețelei se arată că artistul care și-a schimbat legal numele în Ye a făcut "o mișcare emoționantă în terenul spațiului media al discursului liber", unde "el nu va mai trebui să se teamă că va fi scos din nou din social media".

West a declarat pentru Parler că "într-o lume în care opiniile conservatoare sunt considerate controversate, trebuie să ne asigurăm că avem dreptul să ne exprimăm liberi". Aceasta este prima lui postare pe Parler:

Această mișcare atestă că mai multe rețele de socializare ar putea cădea în curând în mâinile unor oameni bogați care vor folosi ca pretext discursul liber pentru a exprima opinii de genul celei expuse de West pe Twitter, arată Kara Alaimo, profesor asociat la școala de comunicare Lawrence Herbert din cadrul Universității Hofstra și fostă purtătoare de cuvânt pentru afaceri internaționale în cadrul Departamentului de Trezorerie al SUA în administrația Obama, într-un articol publicat de CNN.

Elon Musk, încă aflat în cărți pentru a cumpăra Twitter, a spus că platforma de socializare ar trebui să fie "o arenă intruzivă a discursului liber". Iar fostul președinte american Donald Trump, care a fost eliminat de pe Facebook și Twitter după atacul asupra Capitoliului, în ianuarie 2021, a fondat platforma Truth Social, care se autoproclamă "Raiul discursului liber".

Dacă West și Musk semnează acordurile de preluare, aceste trei platforme de socializare vor
servi, aproape sigur, ca ecosisteme ale gândirii conservatoare. Asta va face ca opiniile celor care intră pe aceste rețele să devină mai extreme, ceea ce va afecta mediul politic, anticipează Alaimo, precizând că acest lucru se întâmplă când oamenii care gândesc similar se adună și își reafirmă și susțin convingerile.

West, Musk și Trump susțin la unison că promovează discursul liber atunci când resping moderarea conținutului sensibil. Însă în lipsa moderării, oamenii obișnuiți cad victime conținutului abuziv.

Un studiu din 2020 realizat pe femei din 51 de țări de divizia de cercetare și analiză a Economist Group a arătat că 38% au căzut victime violenței online, de la hărțuire la doxxing (dezvăluirea publică a datelor de identificare personală), femeile de culoare fiind cel mai afectate, potrivit Amnesty International.

Conținutul antisemit a explodat, de asemenea, în mediul online. Un raport din 2021 difuzat de organizația Center for Countering Digital Hate a arătat că 714 postări antisemite de pe cinci rețele de socializare aveau peste 7,3 milioane de vizualizări.

Situația femeilor este una aparte: când devin victime ale urii online, ele tind să-și închidă blogurile, să evite site-urile pe care obișnuiau să le frecventeze și să-și reprime orice comentariu politic, arată Mary Anne, profesoară de drept la Universitatea din Miami.

De fapt, așa-zisul discurs liber se transformă într-o formă cinică de cenzură care îndepărtează vocile celor care sunt atacați de utilizatorii de pe platformele sociale.

Kanye West a descris deja Parler drept un loc în care vederile conservatoare pot înflori. E greu de crezut că oamenii cu alte opinii vor intra pe Truth Social, dată fiind asocierea sa cu Trump.

Dacă femeile, persoanele de culoare și alții încep să părăsească Twitter, această rețea va deveni una conservatoare, iar opiniile celor care vor rămâne vor deveni mai dure.

"Când oamenii care au aceleași idei se întâlnesc, ajung adesea să se gândească la o versiune mai extremă a ceea ce credeau înainte de a începe să vorbească între ei", a scris Cass Sunstein, profesor de drept la Harvard, în volumul "On Rumors: How Falsehoods Spread, Why We Believe Them, and What Can Be Done". El susține că acest lucru se întâmplă pentru că schimbul de opinii le întărește convingerile preexistente și îi face mai încrezători.

Prin urmare, când conservatorii se adună pe rețelele de socializare, e de așteptat ca opiniile lor să se îndrepte și mai mult spre extrema dreaptă, scrie Alaimo, dând ca exemplu felul în care Rush Limbaugh și alți realizatori de talk-show-uri radicale au alterat scena politică americană în anii '90, pregătind cu mult timp înainte terenul pentru președinția lui Trump - tot așa, opiniile de extremă dreapta de pe aceste rețele ar putea avea un impact uriaș asupra politicii, crede ea.

"Nu este greu de imaginat că oamenii care comunică pe aceste site-uri s-ar putea uni pentru a susține și alege candidați politici care își împărtășesc viziunile asupra lumii", scrie aceasta, arătând că e de așteptat ca proprietarii platformelor să-și amplifice vederile, chiar și când acestea sunt sexiste, misogine, rasiste sau propagă alt tip de ură.

Kara Alaimo este convinsă că dacă West ajunge să preia Parler, iar Musk devine proprietarul Twitter, pe rețelele de socializare se va dezvolta ecosistemul conservator deja existent, iar așa-zisul discurs liber îi va izgoni pe cei care devin victimele urii online. Cei care vor rămâne vor deveni și mai extremiști în urma interacțiunii dintre ei, cultivând o ideologie de extremă-dreapta periculoasă.

"Să ne gândim doar la ceea ce acești proprietari au postat deja, Musk sugerând recent că ar fi bine ca China să controleze Taiwanul și Rusia să ia o parte din Ucraina, iar West difuzând un clip cu o sosie a lui Pete Davidson, iubitul de atunci al fostei soții, Kim Kardashian, fiind răpit și îngropat. Dacă așa vor arăta rețelele de socializare în viitor, ar trebui să ne temem toți", conchide Alaimo.

articolul original.

Vatis Tech a ajuns la o acuratețe de până la 95%, în tehnologii speech-to-text, depășind giganți precum Google sau Microsoft

19 October 2022 at 07:51
image

Startup-ul românesc Vatis Tech a lansat  noi modele de transcriere pentru domenii dificile, cu termeni foarte specifici, precum cel medical sau juridic, dar și pentru un sector economic cu nevoi uriașe de transcriere, cum este cel al call centerelor.

Specializarea pe aceste domenii are un impact major asupra eficienței și costurilor asociate acestei activități de transcriere sau asupra proceselor operaționale de business care sunt digitalizate prin implementarea transcrierii automate cu soluția Vatis Tech. În domeniul juridic, spre exemplu, grefierii nu mai stau să facă manual transcrierea ședințelor judecătorești, doctorii doar dictează, iar call-centerele pot să analizeze volume mari de apeluri înregistrate. În același timp, tehnologia deschide noi perspective de utilizare precum dictare în timp real sau search by voice”, spune Adrian Ispas, fondator și CEO al Vatis Tech.

On premise

Odată cu lansarea noilor modele de speech-to-text, Vatis oferă acum și posibilitatea instalării tehnologiei sale on premise, pe serverele companiei, alături de platforma în cloud.

Am considerat necesară lansarea acestei versiuni on premise în urma cererii pe care am primit-o de la clienți importanți și de la organizațiile foarte mari. Performanțele tehnologiei sunt identice, indiferent dacă este utilizată versiunea în cloud sau cea instalată pe serverul clientului”, adaugă spune Adrian Ispas.

Noul update lansat în octombrie 2022 aduce un plus de acuratețe semnificativ pe cele 3 domenii. În acest moment, raportul de acuratețe al Vatis Tech pe limba română este de 94,41% pe domeniul medical în timp ce la Google sau Microsoft este între 62,61% și 76,45%.

Pe domeniul juridic Vatis Tech reușește să obțină un procent de acuratețe de 90,65% în timp ce Google și Microsoft obțin între 55,47% și 81,13%. Pe înregistrări audio de tip apel telefonic, Vatis Tech ajunge la 95,00% acuratețe în timp ce Google și Microsoft obțin între 70,43% și 83,89% acuratețe.

articolul original.

Mașina Google Street View și-a făcut curaj mare: a intrat pe străzile Crișan și Vasile Alecsandri. S-au actualizat imagini din oraș

11 October 2022 at 09:52

Mașina Google Street View, dotată cu camere performante, care înregistreaza imagini foto din toate unghiurile, din toată lumea, pentru aplicația de pe internet, și-a făcut curaj și a intrat chiar și pe străzile cel mai greu accesibile din Gherla.

Cele mai recente imagini au fost realizate și publicate în aplicație în luna septembrie 2022. Mașina Google a intrat inclusiv pe străzile Crișan și Vasile Alecsandri, care dau mari bătăi de cap șoferilor, din cauza lucrărilor de reparații care par să nu se mai termine.

strada crisan gherla

foto: Google Street View

Curajul nu a mai fost la fel de mare pentru a încerca o vizită pe Aleea Stăruinței, paralizată de o jumătate de an de lucrări interminabile, spre disperarea locuitorilor din zonă.

Tot în septembrie au mai fost actualizate imagini de pe străzile Tudor Vladimirescu (parțial), Călărași, Tineretului,  Codrului (parțial), Dumbravei, Izvorului, Horea, Hășdății (parțial), Iazului, Clujului, Victoriei (de la intersecția cu Liviu Rebreanu până la intersecția cu Plugarilor), Mihai Eminescu. Imagini noi sunt și de pe varianta ocolitoare de la Bunești, dar și pe drumul național spre Livada.

Mașina Google a mai vizitat Gherla și în luna august 2022. Atunci s-au luat instantanee de pe strada Liviu Rebreanu, Bobâlna, 1 Decembrie 1918, dar și pe drumul Nicula – Bonț – Săcălaia – Sic.

Primele imagini disponibile online din Gherla au fost realizate în urmă cu 10 ani, în septembrie 2012.

Potrivit Google Maps, mașina Google acționează în județul Cluj până în luna noiembrie 2022, astfel că mai sunt posibile actualizări din zonă în perioada imediat următoare.

articolul original.

Ucraina, sprijinită în războiul cu Rusia de către mai mulţi miliardari străini

7 October 2022 at 06:02
image

Ucraina este susținută în războiul declanşat de Rusia nu doar la nivel de state care fac parte din lumea civilizată, ci și de către persoane private – reprezentanți ai spaţiului public și oameni care au averi de miliarde de dolari – scrie portalul de ştiri şi analize Slovo i Dilo, preluat de Rador.

Printre acești susţinători ai Ucrainei se numără nu doar șeful SpaceX, Elon Musk, care i-a înfuriat recent pe ucraineni cu “planul său de pace”, ci și Bill Gates, Jeff Bezos și Richard Branson.

Microsoft, de exemplu, companie care îl printre dintre fondatori pe Bill Gates, a alocat peste 242 de milioane de dolari pentru a sprijini Ucraina, inclusiv 90 de milioane de dolari pentru ajutor umanitar. În plus, Microsoft colaborează cu ONU pentru a împărtăși informații despre pagubele cauzate de războiul din Ucraina.

Amazon, compania miliardarului american Jeff Bezos, a anunțat, la sfârșitul lunii august, că va oferi startup-urilor ucrainene sprijin de aproape un milion de dolari pentru utilizarea tehnologiei cloud.

De asemenea, potrivit ministrului ucrainean pentru transformare digitală, Mihailo Fedorov, Amazon a suspendat pentru o perioadă de un an taxele percepute de la antreprenorii ucraineni.

Compania Google, fondată de Larry Page și Sergey Brin, a oferit Ucrainei un ajutor de 15 milioane de dolari, precum și granturi directe și credite de publicitate.

Iar fostul director al companiei, Eric Schmidt, a vizitat Kievul, unde, împreună cu şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andri Ermak, a discutat despre “soluții tehnologice care ar putea ajuta Ucraina să accelereze eliberarea teritoriilor și să revină la o viață sigură și pașnică”.

În Ucraina a fost şi Howard Buffett, miliardarul american călătorind în regiunea Rivne, unde s-a întâlnit cu fermierii locali.

Anterior, organizația caritabilă a omului de afaceri a donat 2,7 milioane de dolari pentru cumpărarea de autobuze destinate necesităţilor trupelor de apărare teritorială, precum și aproape 400 de truse de prim ajutor pentru Forțele Armate ale Ucrainei.

Fondatorul corporației Virgin Group, britanicul Richard Branson, de asemenea, a vizitat Ucraina. Acesta a fost la Hostomel, în regiunea Kiev, unde a promis autorităţilor că va ajuta la construcția noului avion “Mriya”, distrus în timpul ocupaţiei ruse.

Conglomeratul francez LVMH (care include Louis Vuitton, Givenchy, Kenzo, Chaumet, Moet & Chandon și Hennessy), condus de Bernard Arnault, a donat cinci milioane de euro Crucii Roșii pentru a ajuta victimele războiului, iar miliardarul japonez Hiroshi Mikitani, care deține Rakuten Viber, a donat 8,7 milioane de dolari Ucrainei.

articolul original.

OTP Bank România lansează plățile prin Google Pay pentru clienții posesori de carduri Mastercard

4 October 2022 at 08:50
image

OTP Bank România introduce serviciul Google Pay în portofoliul său, astfel că acum clienții băncii posesori de carduri Mastercard pot realiza plăți online sau contactless la POS, cu ajutorul telefoanelor cu sistem de operare Android prin intermediul aplicației Google Wallet. 

„Lansarea serviciului Google Pay completează gama de instrumente bancare ale OTP Bank și aduce clienților noștri una dintre cele mai cunoscute soluții de plată, prin care pot face rapid și sigur plăți contactless sau online la comerciant. Această nouă dezvoltare derivă din evoluția consumului de servicii de acest tip din partea clienților noștri, cresterea apetitului pentru platile efectuate prin intermediul terminalelor mobile, precum și faptul că peste 90% din tranzacțiile realizate în mod uzual de aceștia au loc online.”

Roxana Hidan, Director General Adjunct, Divizia Business, OTP Bank România

Pentru activarea serviciului Google Pay este necesară instalarea aplicației Google Wallet, după care cardul dorit se adaugă în portofelul digital prin selectarea opțiunii „Gpay – Card de plată”, sunt introduse datele cardului, apoi parola unică, iar instrumentul devine activ.

Pentru folosirea Google Pay și plata la comercianți utilizatorul va debloca telefonul și prin simpla apropiere de POS tranzacția va fi realizată simplu și în siguranță, confirmarea fiind primită instant în aplicație.

Banca anunță că serviciul va fi disponibil și pentru posesorii de carduri Visa, începând de anul viitor.

OTP Bank România este subsidiara OTP Group, o bancă universală cu o prezență foarte bună în Europa Centrală și de Est, care oferă soluții financiare complete, fiind activă atât în segmentul retail, cât și corporate. Din 2019, OTP Bank trece printr-un amplu proces de transformare, prin care își propune să crească semnificativ pe segmentele de business și, de asemenea, să creeze o experiență mai bună pentru clienți. Banca ocupă locul 9, după active, în clasamentul jucătorilor bancari din România, potrivit ultimelor date BNR. În România, membrii Grupului OTP sunt: OTP Bank România, OTP Consulting, OTP Leasing, OTP Asset Management, OTP Factoring, OTP Advisors și Fundația OTP Bank România.

articolul original.

Kaufland lansează primul mobile game în lumea Animaterra

28 September 2022 at 21:22

Kaufland lansează primul mobile game în lumea aventurii Animaterra și aduce, astfel, inovația în retailul din România și în rândul clienților.

Primul joc în lumea Animaterra este disponibil gratuit în App Store și Google Play. Descoperirea personajelor de poveste este un proces dinamic și invită la îmbunătățirea atenției, creativității și inteligenței utilizatorului.

Probele dispuse pe harta jocului se desfășoară într-un spațiu rural, alături de personaje îndrăgite ale copilăriei și Tudor, Lia, Sara și Cosmin. Personajele vor ghida jucătorii, imediat după logare, în descoperirea fantasticei lumi Animaterra.

Kaufland lansează primul mobile game în lumea Animaterra

„Menținerea poziției de game changer cere inovație continuă, iar la Kaufland ne concentrăm permanent pe metode și soluții care să răspundă nevoilor clientului. Primul mobile game în lumea Animaterra reprezintă o mare realizare pentru noi și pentru piața de retail din România și suntem bucuroși că o putem împărtăși cu toți cei care încă mai cred în valorile românești.”, a declarat Silviu Buidan, Head of Digital Marketing la Kaufland România.

Campania de marketing care însoțește lansarea primului mobile game în lumea Animaterra include toate canalele de comunicare: TV, radio, materiale instore, OOH și proiecte media dedicate. Campania aduce în prim-plan un produs care subscrie la una dintre cele mai importante valori Kaufland – inovația.

Jocul Animaterra poate fi descărcat de către utilizatorii cu vârsta de peste 12 ani.

articolul original.

Cafeneaua Book Coffee Shop din Brașov, premiată de Google cu „Recenzia de Aur”

28 September 2022 at 05:56
By: M.Ex.

Cafeneaua Book Coffee Shop a fost premiată de Google cu „Recenzia de Aur” cu ocazia Zilei Mondiale a Turismului, marcată în fiecare an pe 27 septembrie, în acest context fiind premiate cele mai apreciate afaceri din domeniul HoReCa, de pe Google Maps. Sunt premiate astfel 24 de afaceri din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României și 3 domenii de activitate, cu cel mai mare rating pe Google Maps în regiunea și sectorul din care fac parte. Fiecare afacere câștigătoare primește trofeul „Recenzia de Aur” din partea Google, ca apreciere a calității serviciilor și produselor oferite, reflectate în recenziile de pe Google Maps.

Alături de afacerea din Brașov, printre premianți se numără nume precum cafenelele Send Coffee din Hunedoara, Chubby Bubble Tea din Iași sau Cutura Coffee din Râmnicu Vâlcea, restaurantele STAGE – Nice Dining din Galați, Burger & burrito din București, sau pensiunea Hangița din Câmpulung Muscel.

Afacerile premiate sunt din cele 8 regiuni de dezvoltare ale României și trei domenii de activitate (restaurante, hoteluri și cafenele). Au fost selectate afacerile din domeniul HoReCa cu un profil verificat și actualizat cu toate detaliile în Google Profilul Companiei, unde au publicat actualizări constante, afacerile care au avut cel puțin 100 de recenzii pe Google Maps și un rating de minim 4,5 stele.

„Unul dintre principalele obiective ale Google în România este să sprijinim atât persoanele fizice, cât și afacerile mici să crească prin digital. Proiectul Recenzia de Aur își propune să facă cunoscute acele afaceri care sunt apreciate de clienți prin note și recenzii pe Google Maps și Căutare. O prezență digitală puternică, ce poate fi creată prin instrumente gratuite și la îndemână precum actualizarea Profilul Companiei pe Google, ajută micile afaceri să fie vizibile către clienți din toată țara și chiar din străinătate. Ne bucurăm totodată că putem să oferim aceste premii în special afacerilor din HoReCa, una din cele mai afectate industrii în ultimii ani”, a declarat Dan Oros, Head of Marketing Google România.

În România, profilurile afacerilor actualizate cu toate detaliile în Google Maps primesc în medie, în comparație cu profilurile incomplete, de 4,9 ori mai multe apeluri telefonice, de 2,9 ori mai multe solicitări de direcție și de 3,1 ori mai multe vizite pe site-uri. Prin completarea Profilului Companiei în Google, afacerile apar pe Google Maps și Google Căutare cu toate detaliile, iar informațiile despre acestea pot fi găsite de cei interesați prin căutare pe Google.

articolul original.

EXCLUSIV | Gândul a aflat sumele uriașe pe care le cheltuiește USR pentru a ataca în online celelalte partide. Aproape 750.000 de lei dați în ultimele trei luni pentru a promova paginile Uniunea Salvați România și Fără Penali în Funcții Publi

26 September 2022 at 15:58

Peste 150.000 de euro a plătit USR pentru promovarea online a unor postări și asta doar în ultimele trei luni. Reclamele plătite pe Google au atins o sumă maximă de 158.000 lei, conform Google Ad Library, iar promovarea paginilor de Facebook i-a costat pe liderii USR nu mai puțin de 590.000 de lei, după cum reiese din statisticile Facebook Library Report.

Paginile și postările promovate de USR-iști în perioada 26 iunie – 23 septembrie conțin fie în nume, fie în disclaimer USR/Uniunea Salvați România și pagina ”Fără Penali în Funcții Publice”. Separat, au fost promovate și pagini Facebook ale liderilor și ale membrilor USR din teritoriu.

Pe pagina președintelui USR, Cătălin Drulă, s-au plătit 110 postări pentru a fi promovate de către Facebook, în timp ce pe profilul principal al partidului s-au derulat nu mai puțin de 490 de reclame, adică de postări sponsorizate, cu rolul de a ajunge la cât mai multe persoane și de a obține cât mai multe aprecieri, comentarii și distribuiri din partea utilizatorilor.

Spre deosebire de majoritatea liderilor USR, precum Cătălin Drulă, Dan Barna, Cosette Chichirău, Cristina Prună, dar și fostul ministru al Economiei Claudiu Năsui, pe pagina primarului din Câmpulung, Elena Lasconi, nu au fost derulate campanii sponsorizate de la centru.

Cu cât o pagină atrage atenția utilizatorilor mai mult, cu atât Facebook o promovează mai tare. Dacă acest lucru nu se întâmplă organic, adică în mod natural, promovarea se poate face direcționând sume de bani către Facebook și Google, pentru a apărea cât mai multor utilizatori, sub formă de reclamă.

Și promovarea în Google practicată de USR a fost extrem de agresivă. De regulă, USR a ”finanțat” atacuri cu precădere la PSD. De exemplu, pentru o știre în care Cătălin Drulă susține că ”Guvernul desființează instituția care trebuia să ancheteze plagiatul lui Ciucă” s-au investit de la partid aproximativ 700 de euro.

Știre platita USR
Știre platita USR
articolul original.

Rușii fug de încorporare: Google a fost plin de căutări despre „cum să-ți rupi o mână acasă” imediat ce Putin a anunțat mobilizarea la război

23 September 2022 at 06:50

Rușii fug de încorporare: Google a fost plin de căutări despre „cum să-ți rupi o mână acasă” imediat ce Putin a anunțat mobilizarea la război

Rușii căutau pe Google „Cum să-și rupi o mână acasă” după ce președintele Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială a populației pentru a lupta în Ucraina.

Bărbații în pericol să fie recrutați și încorporați încearcă să scape de front pe motive medicale.

În discursul său de miercuri dimineață, președintele rus Vladimir Putin a anunțat mobilizarea parțială a rezerviștilor, decretul intrând în vigoare în aceeași zi.

Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, care a vorbit după discursul lui Putin către națiune, a spus că 300.000 de oameni cu „experiență militară anterioară” vor fi chemați imediat.

La scurt timp după anunțurile oficiale, căutările Google după „как сломать руку в домашних условиях” sau „cum să rupi un braț acasă”, au explodat în toată Rusia, relatează publicația Newsweek.

Google Trends clasifică termenii de căutare de la zero la 100 pe o perioadă de timp setată, zero reprezentând punctul de cel mai mic interes și 100 cel mai mult.

Conform datelor Google Trends din ultimele șapte zile, nu au fost înregistrate căutări pentru „cum să-ți rupi un braț acasă” la momentul când Putin și-a început discursul. Acest lucru nu înseamnă totuși, că nu au existat căutări pentru această sintagmă, doar că suma acestora era atât de mică, încât datele nu au putut fi cuantificate, arată sursa citată.

Cu toate acestea, miercuri dimineață, indicele de căutare a crescut la 38 din 100, arătând o creștere dramatică a căutărilor pentru fraza dată.

În timpul discursului său, Putin a spus că o mobilizare parțială ar fi „pe deplin adecvată amenințărilor cu care ne confruntăm, și anume pentru a ne proteja patria, suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia, pentru a asigura securitatea poporului și poporului nostru în teritoriile eliberate”.

El a avertizat ţările NATO că Rusia are la dispoziţie „diverse mijloace de distrugere”,respectiv armele nucleare.

articolul original.

Căutând o destinație de vacanță pe Google Maps, elevul din imagine a găsit „o gaură către centrul Pământului”

11 September 2022 at 13:27

Rory Chapman, un elev din Merseyside, a descoperit ”o gaură către centrul Pământului”, în timp ce încerca să găsească un traseu pentru el și familia lui, pe o insulă din apropiere. Surpriza a fost când a descoperit pe hartă altceva decât se aștepta.

Tânărul a fost uimit când a descoperit ceea ce numește ”o gaură către centrul Pământului”, în timp ce naviga pe Google Maps.

Întâmplarea a avut loc anul trecut, când, Rory, în vârstă de 13 ani, încerca să descopere un traseu de mers pe jos pentru el și familia lui pe insula Hilbre din West Kirby.

În timp ce stătea deasupra coastei și naviga pe Google Maps, a observat o insulă mai mică la sud de Hilbre.

Rory a spus: „M-am uitat la insula Hilbre pe hartă cu mama când am făcut geografie în pandemie, așa că am știut unde este situată.”

„Nu am observat niciodată asta până acum și când am văzut, m-am gândit „stai, ce? Au săpat o groapă uriașă pe una dintre insule? Au săpat una dintre insulele Hilbre?”., a continuat elevul.

Între timp, marcajul de pe hartă a dispărut

Derutat, băiatul l-a întrebat pe tatăl său, Sean, în vârstă de 36 de ani, care a fost la fel de nedumerit de situație. Oamenii de pe Facebook nu aveau nicio idee despre ce ar putea fi marcajul, iar de atunci inscripția de pe harta google a dispărut.

„Oooh ce intrigant!”, a fost comentariul unui internaut. Un altul a spus: „Orice a fost, acum nu mai este”.

„Poate că există o gaură în centrul pământului acolo. Fii atent.”, a scris un altul.

Insulele Hilbre sunt un set unic de insule care sunt o rezervație naturală locală într-un estuar.  Ele sunt, de asemenea, un interes științific deosebit.

Mulți ies și explorează pământul nelocuit și speră să descopere lucruri rar întâlnite, potrivit DailyStar.com.

articolul original.

Opțiunea rută ecologică din Google Maps, disponibilă în România

7 September 2022 at 07:19
image

Opțiunea de rută ecologică din Google Maps este disponibilă în România și aproape 40 de țări din Europa, începând din această săptămână. Prin această funcționalitate, utilizatorii pot alege să ajungă la destinație pe ruta cu cel mai mic consum de carburant, ceea ce se traduce în economie de bani și reducere a emisiilor de carbon – un lucru în atenția a tot mai mulți europeni.

Cum funcționează ruta ecologică

Pentru a se decide asupra unui traseu, utilizatorul deschide Google Maps, introduce destinația, iar aplicația îi va oferi ruta cea mai rapidă. Odată cu noua funcționalitate, Google Maps va afișa, alături de traseul cel mai rapid, și ruta cu cel mai mic consum de combustibil. În cazul rutei aeroportul Henri Coandă – Călărași, de exemplu, utilizatorul va vedea că ruta ecologică este mai lungă cu 7 minute decât cea mai rapidă, dar are un consum de combustibil cu 12% mai mic decât aceasta.

Google Maps va afișa ruta ecologică la fiecare căutare, în cazul în care aceasta este diferită de ruta cea mai rapidă. Utilizatorul va vedea afișate economia relativă de combustibil pe ruta ecologică (exprimată ca procent din consumul pe ruta rapidă) și diferența de timp între cele două trasee. În cazul în care cineva vrea ca Google Maps să-i afișeze întotdeauna ruta cea mai rapidă, poate să o facă alegând această opțiune din „Setări”. 

Funcția de rută ecologică a fost deja lansată în Statele Unite, Canada și Germania, iar rezultatele utilizării ei arată că a dus la o reducere (estimată) de jumătate de milion de tone metrice de emisii de carbon – echivalentul a reducerii traficului auto de pe șosele cu 100.000 de mașini cu motor termic.

Ruta ecologică în funcție de tipul de motor

Cea mai eficientă rută din punct de vedere a combustibilului variază în funcție de tipul de motor al autovehiculului. De exemplu, motoarele diesel sunt mai eficiente decât cele pe benzină sau pe GPL la viteze mai mari, iar vehiculele hibride sau electrice performează mai bine în condițiile de trafic aglomerat, cu multe plecări de pe loc. De aceea, utilizatorii vor putea selecta în Google Maps tipul de motor al mașinii – benzină, motorină, gaz, hibrid sau electric, pentru a putea obține cea mai eficientă rută ecologică și estimări mai exacte privind consumul de combustibil sau energie.

Această soluție tehnologică este posibilă grație datelor privind eficiența combustibililor și energiei electrice furnizate de European Environment Agency și de Department of Energy’s National Renewable Energy Laboratory (NREL) din Statele Unite. Coroborând cu datele Google Maps privind trendurile de trafic, Google a dezvoltat modele avansate de machine learning pentru cele mai utilizate tipuri de motor din fiecare regiune.

articolul original.

Google schimbă căutarea. Cine va fi afectat

20 August 2022 at 08:39
image

Google pregătește o actualizare de amploare a motorului de căutare despre care spune că va îmbunătăți calitatea și autenticitatea rezultatelor.

Într-o postare pe blog, compania descrie o serie de modificări care urmează să fie implementate în lunile următoare, al căror obiectiv este de a dezavantaja conținutul „SEO-first” conceput să aibă rezultate bune în clasamentele de căutare, în loc să se adreseze direct nevoilor cititorilor umani. În mod similar, Google va încerca să reducă prioritatea conținutului lipsit de originalitate, inclusiv al agregatorilor de informații care nu adaugă ei înșiși valoare conținutului, și va promova recenziile care demonstrează o cunoaștere directă a produselor.

Compania vrea să pună accentul mai mult pe calitate decât pe cantitate. Deși compania operează anual astfel de actualizări, se așteaptă ca cea de acum să producă o îmbunătățire semnificativă pentru experiența utilizatorilor.

Răspunzând unor întrebări formulate de TechRadar Pro, Danny Sullivan de la Google, a cărui sarcină este de a ajuta publicul să înțeleagă mai bine Căutarea, a explicat că întrebările referitoare ce vizează cumpărături, divertisment și tehnologie, precum și căutări gen „cum să” vor fi cele mai avantajate.

„De obicei anunțăm actualizări de clasare care vor fi vizibile sau ne așteptăm să fie resimțite în mod deosebit de editori”, a spus el. „Aceasta este o actualizare semnificativă a clasamentului pentru Căutare și vom continua această activitate cu mai multe actualizări în acest sens în lunile următoare. Utilizatorii ar trebui să se aștepte să vadă utilitatea rezultatelor căutării evoluând și îmbunătățindu-se în acest timp.

În linii mari, scopul este de a minimiza frecvența cu care utilizatorii sunt dezamăgiți de rezultatele căutării, fie pentru că o mare parte a conținutului este concepută în principal pentru a genera clickuri, fie pentru că nu furnizează informațiile necesare. Google spune că actualizarea va produce un volum mai mare de rezultate care conțin „ceva ce nu ați văzut până acum”.

Schimbarea s-ar putea să afecteze piața veniturilor din publicitate. cei care oricum furnizau conținut original nu vor avea d esuferit, însă în cazurile unor pagini care se bazau excesiv pe un SEO foarte bun, acestea vor fi retrogradate.

articolul original.

O nouă tehnologie Bitdefender a detectat zeci de aplicații periculoase în magazinul Google Play

18 August 2022 at 13:43
image

Specialiștii în securitate informatică de la Bitdefender au identificat peste 30 de aplicații periculoase de Android, descărcate de peste două milioane de ori din magazinul oficial Google Play Store. Descoperirea a fost posibilă datorită unei noi tehnologii Bitdefender care analizează comportamentul aplicațiilor după ce au fost instalate.

Cercetătorii au descoperit că peste 30 de aplicații aveau un comportament suspect, după ce posesorii de telefoane Android le instalau. Aplicațiile își schimbau apoi numele și pictograma pentru a nu putea fi identificate ușor de către victime. De asemenea, la instalare, cereau drepturi speciale care le permiteau să afișeze reclame peste alte aplicații deschise.

Principalele rezultate ale investigațiile

  • Unele aplicații descărcate din magazinul oficial de aplicații de la Google își schimbă denumirea, pictograma și cer permisiuni speciale pentru a arăta reclame agresive.
  • Aplicațiile sunt greu de identificat după instalare, dar pot fi șterse ca orice altă aplicație dacă sunt găsite.
  • Deși principalul lor obiectiv este să arate reclame, este foarte probabil să încerce să imite interacțiunea cu utilizatorul și să apese singure pe reclame.
  • Același sistem de reclame, care este controlat de atacatori, poate fi folosit pentru promovarea unor campanii cu amenințări informatice mult mai periculoase.

Recomandări pentru utilizatori

  • Aveți întotdeauna grijă la ce permisiuni oferiți aplicațiilor pe care le instalați, mai ales atunci când cer drepturi care nu nimic de a face cu funcționalitatea aplicației (de exemplu, acces la lista de contacte, deși nu ar avea nevoie)
  • Fiți atenți mai ales la aplicațiile care cer permisiuni speciale, precum cea de Accesibilitate
  • Dacă instalați o aplicație din magazinele oficiale de aplicații, nu înseamnă ca sunteți în siguranță. Folosiți o soluție de securitate care poate detecta comportamentele anormale și care scanează fiecare aplicație la instalare sau în timpul procesului de update.
  • Fiți atenți la aplicațiile cu număr foarte mic de evaluări de la alți utilizatori, mai ales când acestea sunt descărcate de foarte multe ori.
articolul original.
❌