ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Volodimir Zelenski cere ajutorul Occidentului: Rusia încearcă să facă practic regiunea Herson o zonă de excludere

28 October 2022 at 20:15
image

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis vineri seara că Federația Rusă vrea ca regiunea Herson să devină o zonă de excludere. De asemenea, liderul de la Kiev a preciat faptul că actuala conducere rusă va căuta orice nouă oportunitate pentru a continua războiul.

Zelenski a menţionat că Rusia, deşi spune că a încheiat mobilizarea, ar putea avea nevoie în curând de “un nou val” de oameni mobilizaţi care să ajungă pe front.

El a mai spus că a discutat cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, despre oportunităţi de cooperare între cele două ţări. În plus, Zelenski le-a mulţumit SUA şi Canadei pentru ajutorul acordat Ucrainei.

“Astăzi inamicul vorbeşte despre presupusa încheiere a mobilizării sale. Despre presupusa lipsă de necesitate a unor noi valuri de trimitere a cetăţenilor ruşi pe front.

Noi simţim total diferit pe linia frontului. Deşi Rusia încearcă să mărească presiunea pe poziţiile noastre folosind oameni mobilizaţi, ei sunt atât de slab pregătiţi şi echipaţi, atât de fără milă folosiţi de comandanţii lor, încât asta ne permite să sugerăm să Rusia ar putea avea nevoie în curând de un nou val de trimitere a oamenilor la război. Ne pregătim pentru asta – ne pregătim pentru faptul că actuala conducere rusă va căuta orice nouă oportunitate pentru a continua războiul. În special datorită complicilor săi din Iran.

De aceea lucrăm cu partenerii noştri în fiecare zi pentru a întări apărarea noastră aeriană, celelalte capacităţi de apărare. În fiecare zi întărim protecţia infrastructurii noastre critice, în primul rând energia”, a afirmat Volodimir Zelenski.

Zelenski a menţionat că ruşii transformă Hersonul într-o zonă fără civilizaţie. El le-a cerut ucrainenilor care trăiesc în regiunile ocupate să se aajute reciproc şi să nu cedeze.

“Ocupanţii au venit cu o nouă provocare – în teritoriul ocupat. Ei demontează întregul sistem de sănătate de acolo. Ocupanţii au decis să închidă instituţii medicale din oraşe, să ia echipamente, ambulanţe, totul… Ei pun presiune pe medicii care au rămas în zonele ocupate să plece în Rusia.

În primul rând, este vorba de regiunea Herson. Rusia transformă regiunea Herson într-o zonă fără civilizaţie, fără lucruri elementare disponibile în majoritatea ţărilor din lume. Înainte de venirea Rusiei, această regiune, la fel ca alte regiuni ale Ucrainei, era total normală şi sigură, erau garantate acolo toate serviciile sociale… Era garantată viaţa acolo.

Iar acum Rusia încearcă să facă practic regiunea Herson o zonă de excludere. Lumea trebuie să reacţioneze. Ministerul Afacerilor Externe, toţi reprezentanţii noştri informează organizaţiile internaţionale şi partenerii cu privire la acest pas al ocupanţilor.

Şi vreau să fac apel acum la toţi oamenii noştri din aceste oraşe şi districte ocupate: vă rog să faceţi totul pentru a vă ajuta reciproc, în ciuda acţiunilor ocupanţilor. Drapelul Ucrainei va reveni. Vom readuce viaţa normală. Dar trebuie să rezistaţi”, a spus Zelenski în discursul său de vineri seară, scrie news.ro

articolul original.

Italia: Guvernul Meloni primește votul deputaților

25 October 2022 at 21:38
image

Deputaţii italieni au încuviințat, marţi seară, învestirea guvernului de extremă dreapta condus de Giorgia Meloni.

În discursul din legislativ, noua șefă a executivului și-a reafirmat susţinerea pentru Alianţa Nord-Atlantică, Uniunea Europeană şi Grupul G7.

“Obiectivul Guvernului nu este de a frâna sau a sabota integrarea europeană, ci de a contribui la direcţionarea acesteia spre a fi mai eficientă în gestionarea crizelor. Referitor la poziţia pe care Italia o va avea în Europa, acolo este locul în care ne vom face auzită vocea”, a subliniat Giorgia Meloni, citată de ANSA.

Executivul de la Roma mai are de obținut votul senatorilor înainte de a-și începe activitatea.

articolul original.

Prim-ministrul italian, despre șantajul liderului de la Kremlin: A ceda la șantajul lui Putin cu energia nu ar rezolva problema, ci ar agrava-o

25 October 2022 at 13:45
image

Prim-ministrul italian Giorgia Meloni a transmis în primul său discurs în fața Parlamentului, de când a preluat mandatul de premier, că țara sa va rămâne un „partener de încredere” al NATO pentru susținerea Ucrainei în fața agresiunii rusești.

În primul său discurs în fața Parlamentului, de când a preluat mandatul de premier, Meloni a spus că nu va ceda presiunilor președintelui rus Vladimir Putin.

„A ceda la șantajul lui Putin cu energia nu ar rezolva problema, ci ar agrava-o, deschizând calea către alte pretenții și șantaje”, a arătat ea.

Situația Italiei nu permite să se piardă timpul, a susținut ea în timpul prezentării programului său de guvernare pe cinci ani.

Meloni urma să treacă, marți, de votul de încredere în Camera inferioară a Parlamentului de la Roma.

Votul de încredere din Senat este programat miercuri.

Noul premier de dreapta din Italia respinge orice „simpatie” față de fascism
În Camera inferioară, partidul condus de Meloni, Fratelli d’Italia, dispune, împreună cu formațiunile Liga și Forza Italia, de o majoritate confortabilă.

Adusă la putere de o coaliție politică de dreapta, Giorgia Meloni a negat orice fel de simpatie față de curentul fascist.

În privința crizei energetice, șefa guvernului a afirmat că trebuie „exploatate pe deplin” zăcămintele maritime de gaze și că, deși ar dori să sprijine sectorul energetic și să îi ajute pe italieni la plata facturilor, unele măsuri vor trebui amânate.

Ea s-a pronunțat pentru o redistribuție „mai echilibrată, la nivel internațional”, a „poverii energetice”, scrie antena3.ro

articolul original.

Rareș Bogdan, conectat la Guvernul Giorgiei Meloni! Noul vicepremier și ministru de Externe al Italiei este un prieten și admirator al României

23 October 2022 at 07:58
image

Prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, anunță că are un prieten în Guvernul conservator al Giorgiei Meloni.

Este vorba despre Antonio Tajani, noul vicepremier și ministru de Externe al Italiei. Rareș Bogdan informează că Tajani este un prieten și admirator al României.

„Antonio Tajani, noul vicepremier și ministru de Externe al Italiei, este un prieten (și admirator) al României, un om cu totul special, cum sunt tot mai rari. Pentru mine, Antonio Tajani este o garanție că Italia va fi un stâlp de temelie al construcției europene, un pilon al parteneriatului transatlantic.

A fost comisar în Comisia Barroso și președinte al Parlamentului European, are o minte brici, o cultură remarcabilă și, lucru mare, obraz. Succes, presidente! Grazie, grande amico Antonio!”, este mesajul lui Rareș Bogdan.

articolul original.

Volodimir Zelenski jubilează! ‘Felicitări Giorgiei Meloni, prima femeie prim-ministru a Italiei!’

22 October 2022 at 16:20
image

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, aplaudă numirea Giorgiei Meloni ca prim-ministru al Italiei. Giorgia Meloni este prima femeie prim-ministru din istoria Italiei.

Într-o postare pe Twitter, Zelenski îi transmite felicitările sale Giorgiei Meloni, cea care i-a promis că-l va susține cu armament împotriva Rusiei lui Vladimir Putin.

„Felicitările mele Giorgiei Meloni, prima femeie prim-ministru a Italiei. Îi urez noului guvern să răspundă cu succes provocărilor din zilele noastre.

Aștept să continuăm cooperarea fructuoasă pentru a asigura pacea și prosperitatea Ucrainei, Italiei și a lumii întregi”, a transmis Zelenski.

articolul original.

Giorgia Meloni a depus jurământul ca premier al Italiei. Liderii de la București, printre puținii care au felicitat-o

22 October 2022 at 13:22
By: -
image

Uniunea Europeană, foarte circumspectă iniţial faţă de venirea la putere a extremei drepte în Italia, s-a declarat gata „să coopereze” cu guvernul eurosceptic al Giorgiei Meloni, care a depus jurământul sâmbătă şi urmează să-şi înceapă mandatul duminică.

„Felicitări Giorgiei Meloni pentru nominalizarea sa ca prim-ministru, prima femeie care obţine acest post", a postat pe Twitter preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. „Contez pe o cooperare constructivă cu noul guvern, în faţa provocărilor pe care trebuie să le înfruntăm împreună", a adăugat ea.

„Să lucrăm împreună pentru binele Italiei şi al UE", a scris la rândul său preşedintele Consiliului European, Charles Michel, în timp ce șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, și-a scris mesajul chiar în italiană: „Europa are nevoie de Italia. Împreună, vom depăşi toate dificultăţile”.

Această reacţie a principalelor trei instituţii europene contrastează cu tăcerea marilor capitale europene Berlin, Paris şi Madrid.

Premierul conservator ungar Viktor Orban, unul dintre liderii foarte prost văzuţi la Bruxelles, a fost unul dintre singurii lideri europeni care a felicitat-o pe Giorgia Meloni, salutând "o mare zi pentru dreapta europeană".

După-amiază, a transmis felicitări și Bucureștiul, prin vocile liderilor coaliției.

Premierul Nicolae Ciucă a avut un mesaj standard pe Twitter: „Felicitări, Giorgia Meloni, cu ocazia numirii ca prim-ministru al Italiei! Sunt încrezător că putem continua să lucrăm împreună în cadrul Parteneriatului Strategic Consolidat România - Italia, pentru a ne spori schimburile economice, cooperarea sectorială şi contactele interpesonale!”.

Marcel Ciolacu, în schimb, a punctat în mesajul său atât valorile occidentale, cât și protejarea numeroasei comunități de români care muncesc și trăiesc în Italia.

„Salut numirea Giorgiei Meloni ca premier al Italiei. PSD este deschis discuţiilor pentru protejarea românilor care trăiesc în Italia şi să colaboreze pentru a proteja valorile şi interesele comune ale UE şi NATO!, a scris Ciolacu pe Twitter.

Spre seară, s-a alăturat cu felicitări și preşedintele american Joe Biden: „Ca lider al G7, abia aştept să ne continuăm sprijinul pentru Ucraina, să facem Rusia să dea socoteală pentru agresiunea sa, să impunem respectarea drepturilor omului şi a valorilor democratice şi să construim o creştere economică durabilă. Italia este un aliat vital din NATO", a afirmat Biden, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

Giorgia Meloni a fost desemnată, vineri, de către preşedintele Sergio Mattarella, să formeze guvernul Italiei. Ea a devenit astfel prima femeie prim-ministru din istoria Italiei.

Meloni, liderul partidului post-fascist Fratelli d’Italia, este primul premier italian de extremă dreaptă din ultimele şapte decenii.

Giorgia Meloni a depus jurământul sâmbătă şi urmează să preia mandatul de premier duminică.

articolul original.

Giorgia Meloni a devenit premierul Italiei. Matteo Salvini, ministrul Infrastructurii: Nu, sancțiunilor împotriva Rusiei!

22 October 2022 at 12:11

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a transmis noului premier al Italiei, Giorgia Meloni, felicitări pentru numirea în funcţie, exprimându-şi încrederea într-o conlucrare care să conducă la dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Strategic Consolidat dintre România şi Italia.

„Felicitări Giorgia Meloni la numirea dumneavoastră ca prim-ministru al Italiei! Sunt încrezător că putem continua să lucrăm împreună în cadrul Parteneriatului Strategic Consolidat dintre România şi Italia pentru a creşte schimburile economice, cooperarea sectorială şi relaţiile interpersonale!”, a transmis Nicolae Ciucă, sâmbătă, înr-un mesaj pe pagina de twitter a Guvernului.

Noul premier Giorgia Meloni şi miniştrii săi, care formează guvernul cel mai de dreapta şi cel mai eurosceptic al Italiei din 1946, au depus jurământul sâmbătă dimineaţă la Palatul Quirinale, relatează AFP.

Ceremonia din palatul care domină Roma, reşedinţă a papilor şi regilor Italiei înainte de a deveni sediul preşedintelui Republicii, s-a derulat în prezenţa şefului statului, Sergio Mattarella.

Primele mesaje din Europa au venit de la Viktor Orban și de la Marine le Pen, care „exultă pentru că e ziua marilor patrioți”, cum titrează ziarul italian La Repubblica, în timp ce din partea instituțiilor europene, Von der Leyen și Roberta Metsola fac un apel către noul premier italian „de-a lucra împreună și de a rămâne uniți.”

„Transmit Giorgiei Meloni, noul președinte al Consiliului de miniștri italian și lui Matteo Salvini, vicepreședinte, urările mele de succes. Peste tot în Europa, patrioții vin la putere și, odată cu ei, această Europă a națiunilor pe care ne-o dorim”, a scris într-un twitt Marine Le Pen.

Președintelui Zelensky nu-i rămâne decât să spere că cele două țări „vor coopera pentru pace”, în timp ce președintele Joe Biden arată că „Italia este un aliat vital NATO”, pe care se bazează „pentru a susține Ucraina”.

My congratulations to @GiorgiaMeloni, the first female Prime Minister of Italy. I wish the new government to successfully respond to all the challenges of today. I look forward to continued fruitful cooperation to ensure peace and prosperity in Ukraine, Italy and the world!

— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa)
October 22, 2022

„Felicitările mele Giorgia Meloni, prima femeie președinte al Consiliului de Miniștri al Italiei. Urez noului Guvern să răspundă cu succes tuturor provocărilor zilelor noastre. Aștept cu nerăbdare o continuare fructuoasă a cooperării pentru garantarea păcii și properității în Ucraina, în Italia și în lumea întreagă”, a scris Zelensky într-un mesaj pe Twitter.

Președintele american, într-o notă publicată de Casa Albă, subliniază rolul Italiei în pacea lumii: 1Italia este un aliat vital NATO, un partener apropiat, în timp ce națiunile noastre înfruntă împreună provocări comune. Sunt nerăbdător să continuăm cooperarea pentru a înainta în sprijinul nostru către Ucraina, în a cere socoteală Rusiei în responsabilitatea ei pentru agresiune, în garantarea respectării drepturilor umane și valorilor democratice.”

„PUTIN E DE VINĂ”

Ambrus Bela anticipa, într-un comentariu publicat de Q Magazine, imediat după anunțarea victoriei din seara alegerilor, că cele mai dificile negocieri între cele trei partide care alcătuiesc acum coaliția aflată la putere vor fi legate de Rusia, cei trei protagoniști ai dreptei având viziuni divergente.

Salvini depune jurământul în fața președintelui Italiei, Sergio Mattarella Foto Palazo Quirinale

„Dacă Berlusconi și Salvini au o abordare cât de cât realistă în privința Rusiei, Meloni îmbrățișează versiunea progresistă, pro-americană, pro-NATO. Ceea ce, automat, duce la discuții despre energie și situația economiei italiene.

Dependența Italiei de gazul rusesc a scăzut la 25% de la 40%, potrivit spuselor fostului premier Mario Draghi, deși cifrele ar trebui luate cu reținere. În general, Italia importă gaz și petrol rusesc în valoare de 12 miliarde de euro pe an, în condițiile în care țara consumă 1.236.628 de barili pe zi. Orice reducere a consumului se reflectă direct în economie, în prețuri și în inflație. Iar de aici, lovește direct în nivelul de trai al italianului de rând.

Dar chiar și fără a ne gândi la cetățeanul obișnuit, ar trebui luat în calcul dependența lui Matteo Salvini de zona din care-și culege voturile, zona industrială a Italiei, care în mod evident nu își dorește nici criză energetică și nici inflație. Va exista aici un nod gordian greu de retezat!

SALVINI, CONSIDERAT INACCEPTABIL DE AMERICANI

Mai e, apoi, faptul că Meloni este susținută de americani. Nu reprezintă nici un secret nici apropierea ei de establishmentul republican, nici de Aspen Institute. Ceea ce, ridică noi bariere majore și, concomitent, explică apetența arătată de Meloni pentru aprovizionarea Ucrainei cu bani și arme, în general chestiuni nesusținute nici de partenerii ei de coaliție, dar nici de electoratul italian.

Cel mai mare coșmar al americanilor este Salvini! Americanii nu îl vor pe Salvini la guvernare. Nu oricine, ci Departamentul de Stat și Blinken, care potrivit cotidianului La Repubblica, consideră că prezența lui Salvini în guvern nu este acceptabilă”, scria comentatorul.

„Principala îngrijorare a americanilor în privința lui Salvini o reprezintă faptul că cei de peste ocean îl consideră pe liderul LEGA ca fiind omul lui Putin. Povestea nu este nouă, și a dus deja la respingerea Cabinetului Salvini de către Mattarella, la repudierea lui Salvini de către Donald Trump și îmbrățișarea fără rezerve a fostului premier Giuseppe Conte etc.

Nu în ultimul rând, americanii nu văd cu ochi buni nici apropierea lui Salvini de Viktor Orban, ceea ce este hazliu, întrucât Meloni are relații mult mai trainice cu liderul Fidesz decât Salvini! Dar, desigur, acestea nu sunt ingerințe în politica internă a Italiei, ni se pare doar.

Ca lucrurile să fie și mai clare, să nu uităm că amenințarea șefei Comisiei Europene la adresa Italiei s-a făcut din fața unui drapel american și exact de pe continentul american. Iar singurul care a dat și o replică a fost Salvini, nicidecum Meloni.

Nu în ultimul rând, mai există și problema spinoasă a migranților ilegali. Potențiala revenire a lui Salvini la Ministerul de Interne, îngrozește atât Bruxellesul, cât și Washingtonul, dar este în armonie deplină cu viziunile deja exprimate de Giorgia Meloni.”, arăta Ambrus Bela. Iată că Salvini nu s-a întors la Interne, ci la Ministerul Infrastructurii, dar chiar și de aici, arată că, deocamdată, americanii au pierdut această bătălie. Dar dacă au câștigat războiul…prin Meloni?

articolul original.

Meloni și-a văzut visul cu ochii

21 October 2022 at 16:11
By: (D.N.)

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a desemnat-o vineri seară pe Giorgia Meloni, liderul partidului Fraţii Italiei (FdI), pentru funcţia de prim-ministru, după victoria forţelor politice de dreapta în scrutinul parlamentar anticipat desfăşurat în septembrie.

„Preşedintele Republicii, Sergio Mattarella, i-a oferit sarcina de formare a Guvernului Giorgiei Meloni, care a acceptat fără rezerve şi a prezentat lista miniştrilor”, a anunţat vineri seară secretarul general al Palatului Quirinale, Ugo Zampetti, citat de cotidianul La Repubblica.

Preşedintele Sergio Mattarella a avut o discuţie de aproximativ o oră cu Giorgia Meloni înainte de anunţarea deciziei. Depunerea jurământului de către membrii noului Guvern italian este programată sâmbătă dimineaţă.

„Întreaga coaliţie, care s-a prezentat împreună la consultări, a dat un semnal unanim privind reprezentarea majorităţii parlamentare, propunându-mă pe mine ca persoana desemnată pentru sarcina de formare a viitorului guvern”, a declarat Giorgia Meloni.

Conform agenţiei ANSA, Antonio Tajani, fost preşedinte al Parlamentului European, membru al partidului Forza Italia (centru-dreapta), al fostului premier Silvio Berlusconi, va fi vicepremier şi ministru de Externe în noul guvern. De asemenea, va fi vicepremier şi ministru al Infrastructurii Matteo Salvini, liderul formaţiunii Liga Nordului (Liga, extremă-dreapta).

Matteo Piantedosi este propus pentru postul de ministru de Interne, iar Guido Crosetto pentru postul de ministru al Apărării. Daniela Garnero ar urma să fie titularul portofoliului Turismului, iar Orazio Schillaci este propus ministru al Sănătăţii.

Eugenia Roccella este propusă pentru funcţia de ministru al Familiei, iar Roberto Calderoli a fost desemnat ministru al Afacerilor Regionale.

articolul original.

Președintele a desemnat-o prim-ministru pe Giorgia Meloni. Este prima femeie premier din Italia

21 October 2022 at 16:46
By: -
image

Preşedintele Italiei, Sergio Mattarella, a desemnat-o vineri seară pe Giorgia Meloni, liderul partidului Fraţii Italiei (FdI), pentru funcţia de prim-ministru, după victoria forţelor politice de dreapta în scrutinul parlamentar anticipat desfăşurat în septembrie.

"Preşedintele Republicii, Sergio Mattarella, i-a oferit sarcina de formare a Guvernului Giorgiei Meloni, care a acceptat fără rezerve şi a prezentat lista miniştrilor", a anunţat vineri seară secretarul general al Palatului Quirinale, Ugo Zampetti, citat de cotidianul La Repubblica.

Preşedintele Sergio Mattarella a avut o discuţie de aproximativ o oră cu Giorgia Meloni înainte de anunţarea deciziei. Depunerea jurământului de către membrii noului Guvern italian este programată sâmbătă dimineaţă.

"Întreaga coaliţie, care s-a prezentat împreună la consultări, a dat un semnal unanim privind reprezentarea majorităţii parlamentare, propunându-mă pe mine ca persoana desemnată pentru sarcina de formare a viitorului guvern", a declarat Giorgia Meloni.

Conform agenţiei ANSA, Antonio Tajani, fost preşedinte al Parlamentului European, membru al partidului Forza Italia (centru-dreapta), al fostului premier Silvio Berlusconi, va fi vicepremier şi ministru de Externe în noul guvern. De asemenea, va fi vicepremier şi ministru al Infrastructurii Matteo Salvini, liderul formaţiunii Liga Nordului (Liga, extremă-dreapta).

Matteo Piantedosi este propus pentru postul de ministru de Interne, iar Guido Crosetto pentru postul de ministru al Apărării. Daniela Garnero ar urma să fie titularul portofoliului Turismului, iar Orazio Schillaci este propus ministru al Sănătăţii.

Eugenia Roccella este propusă pentru funcţia de ministru al Familiei, iar Roberto Calderoli a fost desemnat ministru al Afacerilor Regionale.

articolul original.

Giorgia Meloni și ”Europa patrioţilor!”

9 October 2022 at 17:35
By: (S.P.)

Viitorul premier italian, Giorgia Meloni, a pledat duminică pentru o ”Europă a patrioţilor”, într-un mesaj video transmis la un miting, la Madrid, al partidului de extremă dreapta spaniol Vox, informează France Presse.

În mesajul său, lidera partidului Fratelli d’Italia s-a pronunţat pentru a ”o Europă mai curajoasă (…) pentru a răspunde marilor crize internaţionale”.

”Trăiască Europa patrioţilor!”, a spus Meloni, care a început negocieri cu partenerii săi de coaliţie, Liga condusă de Matteo Salvini şi partidul conservator Forza Italia, al lui Silvio Berlusconi, pentru a forma un guvern ce ar urma să îşi preia mandatul până la finalul lunii octombrie.

”În câteva zile în Italia, vom fi chemaţi să transformăm aceste idei în politici guvernamentale concrete, aşa cum fac deja prietenii noştri în Polonia”, a susţinut ea.

La fel ca Ungaria, Polonia se află într-o dispută cu Bruxellesul legată de nerespectarea valorilor statului de drept.

Giorgia Meloni a dat asigurări că va lucra pentru ca ideile familiei sale politice ”să ajungă la guvern într-un număr tot mai mare de naţiuni europene”.

”În Spania, în Italia şi probabil în toată Europa, o majoritate a cetăţenilor nu se mai regăsesc în utopiile şi ideologia stângii şi noi cerem să ne asumăm responsabilitatea de a guverna”, a accentuat politiciana italiană.

Ea a salutat recenta victorie electorală a unei alianţe de dreapta şi extremă dreapta în Suedia, din care face parte partidul Democraţii Suedezi, ce a luat naştere din mişcarea neonazistă.

articolul original.

Giorgia Meloni anunță o schimbare de atitudine a Italiei

1 October 2022 at 15:21
By: (R.C.)

Italia se va concentra mai mult în viitor din nou asupra intereselor sale, a indicat sâmbătă Giorgia Meloni, care urmează să devină noul prim-ministru după ce partidul său Fratelli d’Italia s-a plasat pe primul loc la recentele alegeri parlamentare, transmite dpa.

‘Italia trebuie să revină la apărarea intereselor sale naţionale în primul rând’, a declarat Giorgia Meloni, la Milano, în primul discurs public după câştigarea alegerilor, vorbind despre o ‘schimbare în următoarele câteva luni’.

Ea a precizat că aceasta nu înseamnă o atitudine negativă împotriva altora, ci una pozitivă faţă de Italia.

Giorgia Meloni a mai spus că simte că Italia permite să fie tratată de sus de parteneri europeni şi de Bruxelles şi că nu este tratată ca un egal.

Lidera Fratelli d’Italia a reluat astfel o afirmaţie din campania electorală, la finalul căreia partidul său a reieşit drept cea mai puternică formaţiune din alianţa de dreapta care a promis o politică naţionalistă şi protecţionistă.

Potrivit Giorgiei Meloni, evaluarea sa a fost confirmată acum de faptul că alte ţări din Europa pun de asemenea interesele proprii deasupra celor ale Uniunii Europene.

Aceasta poate fi interpretată ca o critică la adresa guvernului german, care pune la punct un pachet de asistenţă de până la 200 miliarde de euro pentru a-i ajuta pe germani să lupte cu creşterea preţurilor la energie, notează dpa.

În Italia, aceasta a fost interpretată ca o lipsă de solidaritate, inclusiv de prim-ministrul demisionar Mario Draghi, adaugă agenţia germană.

articolul original.

Este Meloni viitorul?

27 September 2022 at 05:57
image

Ce ne așteaptă acum? – întreabă La Repubblica:

"Criza prelungește sezonul populismului. Este o victorie anunțată, dar care schimbă istoria țării.

Constituția va fi schimbată prin calul troian al prezidențialismului, instrumentul perfect pentru discursul populist, care dorește identificarea între lider și popor. Și întregul peisaj instituțional, cu echilibrele sale delicate, va trebui să se adapteze ierarhiei puterilor".

L'Obs notează, însă, că "în această țară cu instabilitate guvernamentală cronică, experții sunt deja de acord asupra speranței scurte de viață a coaliției victorioase, o căsătorie de conveniență între trei aliați cu ambiții concurente".

Puterea nu va veni de la sine

Și Le Monde atenționează că de-abia după victorie încep adevăratele dificultăți:

"Nu înseamnă că puterea îi va cădea în brațe, ca un fruct copt.

Provocarea  cea mai urgentă, pe termen scurt, va fi consolidarea alianței dreptei, traversată de contradicții profunde care nu vor ezita să apară în zilele următoare. Pentru că cei doi parteneri ai săi, Forza Italia și Liga riscă în zilele următoare să-i complice misiunea".

În Germania, Die Zeit insistă asupra spațiului limitat de manevră de care dispune Italia, o „țară foarte îndatorată care nu poate ignora cele 192 de miliarde de euro din planul de redresare al UE". (Sursa: Toute L'Europe)

Corriere della Sera scrie că "odată cu rezultatele italiene, care vin în urma celor suedeze, există temeri legate de un efect de domino, cu o revigorare a suveranismului și o bunăvoință sporită față de Rusia, datorită prezenței Lega și Forza Italia în coaliție.(...) Dar direcția va deveni clară odată cu primele declarații ale învingătorilor privind relația cu Europa și sancțiunile împotriva regimului Putin."(Sursa: Eurotopics).

Libération vede în "Italia postfascistă, o amenințare la adresa valorilor europene"

Ziarul francez se întreabă în ce măsură aceste alegeri riscă să ducă la paralizie sau chiar la implozie în Europa:

"Este mai mult decât îndoielnic. Giorgia Meloni a promis viitorilor săi parteneri europeni, cercurilor de afaceri și opiniei publice italiene, moderându-și criticile antieuropene: nu se pune problema unei „Italexit" sau a unei ieșiri din euro. Nici măcar nu este vorba de încălcarea tratatelor, așa cum vor să facă în Franța Adunarea Națională și Franța Nesupusă. Dar este clar că Roma nu va da undă verde unei reforme a tratatelor europene, așa cum își dorește Parisul.

Dispare și speranța unui consens pentru a trece de la votul unanim la cel cu majoritate calificată  în cadrul Consiliului de Miniștri în anumite domenii strategice".

Răbdarea italienilor se poate epuiza rapid

În sfârșit, BBC comentează că  "Italia este iubită în lume pentru mâncare, artă, istorie și cultură, dar pur și simplu nu funcționează pentru o mare parte a propriei populații.

O economie în perpetuă stagnare a contribuit la alimentarea unui exod masiv de creiere.

Gerontocrația politică a provocat o dorință masivă de schimbare. Pentru mulți italieni, Giorgia Meloni reprezintă asta - în bine și în rău.

Rigiditatea ei în ceea ce privește drepturile LGBT și imigrația își găsește susținători în Italia, o țară în care conservatorismul catolic încă este prezent și care a suportat povara crizei migrației.

Și în timp ce ea insistă că partidul ei a trimis fascismul în istorie, o țară care nu a avut niciodată echivalentul denazificării Germaniei a lăsat ca urmele trecutului său întunecat să se mențină în politica sa de după război.

Există, fără îndoială, o secțiune a bazei lui Meloni care încă îl glorifică pe Il Duce [dictatorul fascist Benito Mussolini].

Dar ea știe că acum îi revine sarcina să-i asigure pe italieni - și pe europeni - că a trecut cu adevărat mai departe.

Meloni este, oare, viitorul? Cel puțin pentru o vreme, cu siguranță. Dar într-o țară ale cărei guverne durează în medie puțin peste un an, ea știe că răbdarea italienilor se poate epuiza rapid".

articolul original.

Avem de-a face cu o revoltă masivă, cu multe chipuri, a maselor italiene. În România, linia suveranistă ar putea veni de la diaspora – Interviu video

26 September 2022 at 21:10

Alegerile din Italia au reprezentat o revoltă masivă, cu multe chipuri, a maselor italiene, în primul rând împotrivă împotriva UE și a oficialilor UE. Iar Comisia Europeană trebuie să înțeleagă că popoarele vor să fie ascultate, cer securitate economică, afirmă prof. univ. dr. Andrei Țăranu.

citizencitizen

Într-un interviu pentru spotmedia.ro, prof. Țăranu a explicat că “Giorgia Meloni și partidul său Fratelli d’Italia sunt cu adevărat conservatori, spre deosebire de Salvini, care e populist. Fratelli a sprijinit întotdeauna mișcările anti-rusești, are o componentă puternică anticomunistă, anti-Rusia, anti-Putin”.

În Romania, AUR este un partid slab, care comunică prost și are un electorat extrem de volatil, dar pot să apară alte mișcări de protest mult mai radicale, eurosceptice, suveraniste în primul rând. Iar linia ar putea să vină din Italia, din Spania, de la diaspora românească foarte de dreapta, a arătat prof. Țăranu.

După Ungaria, nu chiar de neașteptat, după Suedia, iată că a venit și impactul italian prin victoria... și asta e chiar prima întrebare. Victoria cui? A extremei drepte, a populismului, a conservatorismului? Pentru că toate sunt invocate în funcție de propriile convingeri, inclusiv în România.
citizencitizen

Se întâmplă că tocmai m-am întors din Italia și vă spun că sunt toate la un loc. Avem de-a face cu o revoltă masivă, cu multe chipuri, a maselor italiene.

Este, în primul rând, revolta împotriva UE și a oficialilor UE. Pentru că senzația Italiei, a șasea economie a lumii și a treia economie a UE, este că a fost și este în continuare înșelată de structurile europene.

Revolta că s-a simțit lăsată singură în fața valului de migranți, singură în fața pandemiei în primele luni, când a fost cea mai lovită de coronavirus.

citizencitizen

Avem această retorică a Giorgiei Meloni, dar și a lui Salvini, legată de cei lăsați în urmă. Senzația Italiei este că ea se prăbușește din punct de vedere economic, cu 160% datorie publică, și nu numai, că nimeni nu o ajută, dar i se cere să accepte imigranți mai mult decât li se cer Franței și Germaniei.

În al doilea rând, avem un fenomen despre care i-am întrebat pe toți amicii mei, marea majoritate cadre didactice și studenți în Napoli și la Palermo, și nimeni n-a știu să-mi răspundă, în afară de mafie și finanțări foarte serioase.

Cum se face că un personaj atât de toxic cum este Silvio Belusconi a ajuns să fie cuiul lui Pepelea într-o guvernare care nu anunță nimic bun nici măcar pentru italieni?

Silviu Belusconi și cei din jurul lui reprezintă dreapta extrem liberală, cu foarte mulți bani și care plătește din nord în sud, anumite cartiere, anumite zone, ca să le asigure voturi.

Este aproape incredibil cum în zonele cele mai sărace din Palermo, unde e clară verticala puterii din partea mafiei, să votezi Forza Italia, oamenii aceia neavând nimic de-a face cu Belusconi. Avem foarte multe secvențe sociale care au condus la acest deznodământ terifiant pentru multă lume.

Există și varianta că victoria dreptei, mai ales a dnei Meloni, înseamnă, de fapt, victoria valorilor tradiționale creștine, în frunte cu familia tradițională. Este și aceasta o componeneta a rezultatului de ieri?

Da, indiscutabil. Doar că nici guvernarea anterioară nu a fost una progresistă. Partidul Democrat este de centru-stânga, cu foarte multe asemănări cu PSD-ul românesc, câteodată cu accente populiste.

Mișcarea  LGBTQ în Italia nu este atât de puternică precum în nordul Europei sau în Franța. Fără discuții însă că împotriva Mișcării Cinci Stele (M5S) s-a ridicat Biserica Catolică.

Este la fel ca în Polonia, oarecum ca în Ungaria, o “conspirație” a catolicilor care, odată cu dispariția în 1992 a Partidului Democrat Creștin, s-au orientat mai mult sau mai puțin spre Forza Italia și au creat niște rețele care au importanța lor în mediul rural.

Totuși, în mediu rural din zonele predilect sărace ale Italiei nu s-a votat masiv cu aceste partide, haideți să le spunem, de dreapta, ci tot M5S, care s-a păstrat cât a putut de bine, având în vedere felul în care a apărut, faptul că nu este un partid în sensul științific al cuvântului, ci o mișcare de protest la adresa lui Berlusconi.

Deci acestea au fost mai mult niște baloane de săpun care au avut micul lor impact.

Da, o câștigat coaliția de dreapta, are în jur de 45%, dar fiecare din partide are un scor relativ mic. Fratelli d'Italia are 22 - 25 % încă nu știm exact care este totalul.

E un sistem mixt în care grupul care câștigă cele mai multe voturi primește o primă electorală ca să facă guvernarea. Asta pentru că totdeauna a fost o fărâmițare masivă a partidelor din Italia, ceea ce a condus și conduce la un sistem foarte volatil.

Din nou fac apel la ceea ce știu din Italia: marea majoritate a italienilor sunt convinși că această coaliție nu va dura mai mult de un an.

Care este semnalul către UE, care ar fi lecția de înțeles și aplicat?

Semnalul foarte clar e adresat Comisiei Europene și birocrației de la Bruxelles. Senzația multor italieni, dar și a multor suezdezi, polonezi, maghiari, de ce nu și români, este că există un fel de superioritate tehnocratică, care face ca popoarele să nu mai fie ascultate.

Sigur, multe din lucrurile pe care le vor popoarele nu sunt bune. Dacă ați face un sondaj în România sau în Polonia ați vedea câți oameni își doresc pedeapsa cu moartea. 

Birocrația ar trebui să accepte că este nevoie de mai multă politică, ceea ce ar fi trebuit să înțeleagă din 2016, odată cu Brexitul: că sistemul acesta nu o să poată funcționa la nesfârșit.

State ca România sau Bulgaria sunt legate intim de UE pentru că stau cu mâna întinsă după bani europeni. Cetățenii își arată mai ușor frustrările, politicienii însă nu prea îndrăznesc.

Însă partidele astea de protest, cum sunt democrații suedezi, cu e Liga lui Salvini, mai mult decât Fratelli d'Italia, mișcările din Franța, arată că cetățenii au o problemă cu UE în țările bogate.

Suedezii, de exemplu, simt că sistemul lor, care era foarte incluziv, foarte social, a fost perturbat de UE. În mod paradoxal, deși sunt populiști, democrații suedezi vor întoarcerea la Suedia socială dinainte de UE. Paradoxal sau nu, italienii, la fel ca francezii, au nevoie de niște state mult mai sociale, mult mai protective cu ei ca cetățeni.

Modelul european este încă neo-liberal, care nu lasă ca moneda euro să fie trimisă pe câmpii ca să ajute grupuri sociale.

Paradoxul îi face pe tot mai mulți să voteze această dreaptă, conservatorism social, împotriva modelelor clasice, care, fără discuții, au o componentă democratică mai puternică.

Deci votează mai multă dreaptă ca să obțină mai multă stângă?

Asta pentru când deja termenii dreapta și stânga nu mai sunt atât de ușor de manipulat. În știința politică, dreapta a însemnat securitate, în timp ce stânga a însemnat libertate.

Din nefericire, anticomunismul a schimbat complet raporturile. Și în felul ăsta ajungi să crezi că, de exemplu, Dodon ar fi de stânga, deși el e prin excelență conservator.

Oamenii au nevoie de securitate economică, o cer, iar UE nu o poate oferi din motive ușor de înțeles, pentru că s-ar transforma într-o imensă Grecie din 2010 într-un timp foarte scurt.

Și așa, măsurile sociale luate în pandemie, când s-a aruncat cu bani, își arată acum colții prin inflație.

Sigur că da, deși trebuie spus că e o criză în generalizată de reașezare a faliilor tectonice într-un nou conflict între Vest și lumea orientală.

Războiul din Ucraina cu efectele lui economice are o contribuție în aceste rezultate?

Nu cred. Giorgia Meloni și partidul său Fratelli d’Italia sunt cu adevărat conservatori, spre deosebire de Salvini, care e populist. Fratelli a sprijinit întotdeauna mișcările anti-rusești, are o componentă puternică anticomunistă, anti-Rusia, anti-Putin.

Deci cred că războiul din Ucraina nu a afectat aproape deloc dezbaterea. Interesant e că italienii au fost divizați ideologic între cei care l-au susținut Putin și cei care sunt împotriva războiului. Nu sunt mulți cei pentru Ucraina.

Întrebarea este despre război: ce face Putin este un război drept sau nedrept?

Ați spus că România, ca toate țările estice, este legată financiar de UE. Există totuși riscul ca acest val de contestare a UE să se ridice și în România având ca vârf de lance AUR, deocamdată singurul pe care îl avem, ceea ce nu înseamnă că așa va și rămâne?

Din fericire, AUR este un partid slab, care comunică prost și are un electorat extrem de volatil. A fost votat masiv în pandemie din cauza restricțiilor. Electoratul AUR nu este stabil, cum este electoratul PSD, de exemplu, pe care îl poți măsura în sondaje, te poți duce să-l vezi în mediul lui natural. Deci din punctul ăsta de vedere nu mi-aș face griji.

Problema este, cum foarte bine ați spus, că pot să apară alte mișcări de protest mult mai radicale decât AUR, eurosceptice, suveraniste în primul rând.

Și, așa cum s-a întâmplat și în cazul AUR, linia ar putea să vină din Italia, din Spania, diaspora noastră este înspăimântător de la dreapta, din punctul meu de vedere. La Milano, am o studentă care susține cu toată inima Forza Italia, deși este partidul cel mai puternic împotriva imigrației și mai ales a celei intracomunitare.

Dar, la fel ca în cazul Brexitului, sunt foarte mulți conaționali care au plecat acolo și vor să închidă ușa după ei. E foarte interesant cum va reacționa societatea românească de acasă.

Mă gândesc și la faptul că pe seama UE sunt puse insistent și cu succes niște acuzații foarte grave, de tipul: ne vor obliga să mâncăm gândaci, ne vor obliga să facem duș câte doi, din cauza lor plătim cel mai mare preț al gazelor etc.

Sunt fără discuții niște infodemii trimise de Rusia putinistă și pe care le vehiculează nu doar în România. Problema nu e atât cum oprești propagarea lor, cât, în special, motivele pentru care oamenii tind să creadă.

Pentru asta ai nevoie de educație. Dar când tu te pregătești să faci o lege a educației care este o “minunăție” nu te aștepți că societatea nu va crede bazaconii în continuare, mai ales în cazul unor adolescenți și tineri care sunt expuși la mediul virtual enorm de mult.

Cum se vă translata asta în opțiunea de vot?

Inclusiv în Italia, persoanele info-dematice, lovite de “viruși” de genul ăsta, se duc foarte rar la vot. Intră în bulele lor radicalizate și au impresia că nu au cu cine să voteze. Ei  sunt radicalizați, din nefericire, dar încă nu există vehiculul radicalizării lor.

Colegul meu Alfred Bulai a făcut o cercetare foarte interesantă legată de valorile pe care le au tinerii și a descoperit un lucru foarte interesant: tinerii cu atitudinea cea mai autoritară au dimensiunea ideologică cea mai slabă, adică nu înțeleg prea bine care sunt valorile pe care, de fapt, ar trebui să le apere.

Și atunci devin reactivi și prin asta autoritari. Aici UE ar putea lucra. Există un proiect de foarte mare succes, Erasmus, probabil cel mai bun lucru gândit vreodată de UE.

Cel puțin la nivelul educației, ar fi foarte bine și împotriva acestor mișcări dacă ar exista măcar o discuție de curriculum comun. Dacă l-am echilibra într-un sens european probabil am avea succes mai mult decât dacă în curriculum național tot introducem materii, liceul este sufocant și nu mai înveți nimic.

articolul original.

Giorgia Meloni a fost pusă la zid pentru că promovează normalitatea și valorile de bun simţ

26 September 2022 at 13:43
image

Celebrul scriitor şi editor american Raymond Oliver Dreher Jr., cunoscut sub numele de Rod Dreher, a realizat un amplu material despre Giorgia Meloni, prima femeie care ar putea deveni premier în Italia. Acesta este pusă la zid din cauza faptului că promovează normalitatea și valorile de bun simţ, în prezent.

„FRUMOS, FOARTE FRUMOS! Nimic de adăugat la cuvintele acestei femei frumoase din toate punctele de vedere, şi simplă. Radiază efectiv căldură şi dragoste, prin ceea ce spune. Dar care este atu-ul Giorgiei Meloni?”, a transmis scriitorul Rod Dreher.

Vă aducem aminte că Giorgia Meloni a câștigat cu un scor zdrobitor alegerile din Italia și pare că ţara s-a salvat de curentul neomarxist promovat de Uniunea Europeană. Într-un bloc comunitar european în care unele drepturi sunt mai importante decât altele, Georgia Meloni a câștigat fabulos alegerile folosind un discurs bazat pe normalitate, bazat pe drepturile egale dintre oameni și împotriva discriminării pozitive.

Giorgia Meloni a fost pusă la zid. Ce spune jurnalistul Rod Dreher

Conform jurnalistului și scriitorului american Rod Dreher, Meloni este o persoană care „are mai mult curaj decât un Congres întreg plin de Republicani”. Dreher a exemplificat cu un discurs al liderului FDI, în care practic încapsulează valorile în care crede, cu tărie, Meloni: identitate, credință, familie și având în vedere circumstanțele, biologie!

„Acum au reînceput discuțiile despre eliminarea „mamei” și „tatălui” din documente, pentru că familia este un inamic, identitatea națională este un dușman, identitatea gen (în sens biologic) este un dușman, tot ce ne definește pentru ei este un inamic. Este jocul „adevărului unic”, trebuie să ne ia tot ceea ce suntem, pentru că atunci când nu mai avem identitate și rădăcini, vom fi privați de conștientizarea realității și vom fi incapabili să ne apărăm drepturile. Acesta e jocul lor. Vor să fim „părinte 1” și „părinte 2”, de gen LGBT, cetățeanul X și…coduri! Dar noi nu suntem niște coduri, suntem persoane și ne vom apăra identitatea.

Eu sunt Giorgia, sunt o femeie, sunt o mamă, sunt italiancă, sunt creștină și voi nu-mi veți lua asta! Mi-e rușine de un stat care nu face nimic pentru familii, mi-e rușine de un stat în care toată lumea vorbește de azile gratuite, dar nimeni nu le face. Eu vreau să zic că nu cred într-un stat care pune dorințele legitime ale unui homosexual de a adopta un copil înaintea dreptului acelui copil de a avea un tată și o mamă, doar că pentru homosexualul votează și copilul nu. Un stat corect are grijă de cel mai slab, de cel care nu se poate apăra singur”, a spus ea în fața unei mulțimi entuziaste, în 2019.

Rod Dreher a menționat că nu a văzut niciodată un politician american să vorbească cu asemenea convingere precum a făcut-o Giorgia Meloni, în Italia.

„Ați văzut vreun politician american care să vorbească asemenea cuvinte, cu asemenea forță și convingere”, s-a întrebat Rod Dreher.

Între timp, Meloni s-a remarcat că fiind singura opoziție autentică la guvernările de stânga și „tehnocrate” din ultimii ani. De altfel, ea a promis că ajunsă la Guvernare, coaliția de dreaptă „nu va reintroduce niciun certificat verde” și va „face comisie de anchetă asupra gestionării pandemiei”.

Discursul Giorgiei Meloni despre familie și normalitate

Giorgia Meloni, prima femeie din istoria Italiei care ar putea fi premier, a avut un discurs prin care a reușit să atragă foarte multe persoane de partea ei deoarece aceasta promovează normalitatea, familia compusă dintre femeie și bărbat, dar și libertatea de a alege.

„Sunt despre ceea ce facem azi aici. De ce este familia un inamic? De ce este familia aşa înspăimântătoare? Este un singur răspuns la aceste întrebări. Pentru că ne defineşte. Pentru că defineşte identitatea noastră. Pentru că tot ce ne defineşte este acum un inamic pentru cei ce îşi doresc ce îşi doresc ca noi să nu mai avem o identitate şi să fim nişte sclavi, consumatori perfecţi. Deci ne ataca identitatea naţională, ne ataca identitate religioasă, ne ataca identitatea de gen, ne ataca identitatea familiei. Nu mă pot defini ca italiană, creştină, femeie, mama, NU. Trebuie să fiu cetăţeanu x, genul x, părinte 1, părinte 2. Trebuie să fiu un număr. Pentru că atunci când sunt doar un număr, când nu mai am o idenitate sau rădăcini, atunci o să fiu sclavul perfect la mila speculanţilor financiari. CONSUMATORUL PERFECT. Acesta este motivul pentru care pentru care inspiram atât de multă frică. Acesta este motivul pentru care acest eveniment inspira atât de multă frică. Pentru că noi nu vrem să fim nişte numere”, a precizat Giorgia Meloni.

Mai mult decât atât, Giorgia a transmis că va apăra aceste valori de care se tem tot mai multe persoane și nu vor ajunge cetățenii niște „sclavi perfecți”.

„O să apărăm valoarea fiinţei umane. Fiecare om. Pentru că fiecare dintre noi are un cod generic unic care nu se repeta. Şi fie că vă place sau nu, acest lucru este sacru. O să-l apărăm. O să-l apărăm pe Dumnezeu, ţară şi familia. Aceste lucru care dezgusta oamenii aşa mult. O să ne apărăm libertatea. Pentru că noi nu o să fim sclavi niciodată la mila speculanţilor financiari. Aceasta este misiunea noastră, de aceea am venit azi aici. Chesterton a scris, acum mai bine de un secol „Focurile vor fi aprinse să depună mărturie că 2+2 fac 4. Săbiile vor fi scoase să demonstreze că frunzele sunt verzi vara”. Acest timp a sosit. Mulţumesc”, a declarat Giorgia Meloni, potențial premier al Italiei.

articolul original.

De la Kremlin, la AUR. Cine se bucură de victoria extremei drepte din Italia

26 September 2022 at 14:54

În timp ce Occidentul privește cu precauție rezultatul alegerilor din Italia, unde partidul post-fascist Fratelli d’Italia al Giorgiei Meloni a primit încrederea pentru a forma noul guvern, felicitările nu au încetat luni să curgă de la cei care sunt în război mai mult sau mai puțin deschis cu UE.

citizencitizen

Primul care a dat tonul a fost premierul ungar Viktor Orban, bucurându-se că are acum în Italia „prieteni care împărtăşesc o viziune şi o abordare comune faţă de Europa”.

Și premierul polonez Mateusz Morawiecki a salutat „marea victorie” a post-fascismului şi extremei drepte italiene, sugerând, cu ajutorul unor emoticoane, că cele două ţări vor fi puternice împreună.

Și Kremlinul a reacționat, prin vocea purtătorului de cuvânt al lui Putin, Dmitri Peskov.

citizencitizen

„Suntem pregătiți să salutăm orice forță politică ce poate depăși retorica impusă, plină de ură împotriva țării noastre, și poate dezvolta relații mai constructive cu Rusia”, a spus Peskov.

Santiago Abascal, liderul partidului de extremă dreaptă Vox din Spania, s-a bucurat de asemenea pentru victoria lui Meloni, spunând că „milioane de europeni își pun speranțele în Italia, care arată calea spre o Europă liberă și mândră, formată din națiuni suverane care pot coopera pentru prosperitatea și securitatea tuturor”, arată The Guardian.

citizencitizen

Din Franța, Jordan Bardella, liderul formațiunii Adunarea Națională, s-a bucurat că italienii și-au luat destinul în propriile mâini și i-au dat șefei Comisiei Europene Ursula von der Leyen „o lecție de umilință”.

Și Marine Le Pen a comentat pe același ton: „Poporul italian a decis să-și ia destinul în propriile mâini și au votat un guvern de patrioți și suverani. Felicitări, Giorgia Meloni și Matteo Salvini, pentru că ați rezistat amenințărilor antidemocratice și arogante ale UE și ați obținut această victorie”.

După-amiază, din România a transmis un mesaj și partidul extremist AUR, părând o compilație a tuturor mesajelor anterioare.

„Poporul italian a decis să își ia soarta în propriile mâini și să propulseze la putere un guvern patriotic! Alegerile parlamentare din Italia sunt o lecție pe care italienii o dau tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Nicio amenințare, indiferent din partea cui vine, nu poate să îngenuncheze democrația, nu poate să se opună voinței cetățenilor.

Coaliţia condusă de Giorgia Meloni merită felicitări pentru că a rezistat amenințărilor venite din partea liderilor Uniunii Europene. Datorită determinării lor și pentru că au pus pe primul loc interesele poporului pe care îl reprezintă, Giorgia Meloni și aliații săi au condus coaliția pe care o reprezintă către o mare victorie.

Poporul italian și-a luat soarta în propriile mâini, a dat dovadă de curaj și a decis pentru binele său, așa cum este normal într-o țară democratică, în care voința oamenilor este respectată. Felicitări și mult succes membrilor coaliției câștigătoare”, a transmits Alianța pentru Unirea Românilor.

Extrema dreaptă din Italia a câștigat alegerile parlamentare care au avut loc duminică, iar Giorgia Meloni ar putea deveni astfel prima femeie premier al țării.

articolul original.

Giorgia Meloni a câștigat doar alegerile din Italia, partea ușoară a bătăliei

26 September 2022 at 09:39

Prezența la vot a fost sub 64%, adică mai slabă cu 10 procente decât la precedentele alegeri. Cu toate acestea, forțele de dreapta au câștigat detașat alegerile. Pe primul loc, Fratelli d’Italia, care a urcat de la 4 procente la ultimele alegeri, la 26% acum, deschizând calea pentru Giorgia Meloni să devină prim-ministru al Italiei!

Dreapta are mâinile legate

Rămâne de văzut, odată alegerile încheiate, în ce măsură Giorgia Meloni a învățat (sau nu) câte ceva din experiențele aliatului Matteo Salvini (Lega)! În primul rând, chiar dacă președintele Sergio Mattarella nu are prea multe „instrumente” la îndemână pentru a schimba rezultatul votului, este el însuși unul din „instrumentele” aflate la dispoziția Comisiei Europene pentru a împiedica accederea la putere a dreptei!

Giorgia Meloni (FdI) ar putea deveni prima femeie prim-ministru al Italiei / Foto: Twitter

Mattarella este trup și suflet alături de establishmentul european, fiind cel mai probabil un adversar redutabil al oricărui guvern de dreapta în Italia, mai ales al unui guvern care ar veni cu propriile proiecte și ar repudia falimentarele proceduri ale UE. Președintele Sergio Mattarella face parte din vechea gardă a politicii italiene care nu mai vorbește o limbă comună cu politicienii mai tineri.

În caz că lucrurile ar decurge fără incidente ciudate, ceea ce ar fi o adevărată surpriză, tot mai rămâne pe listă construirea unui guvern alături de Salvini și Berlusconi, iar diferențele în abordarea diferitelor chestiuni ar putea conduce la negocieri cu final greu de prezis.

„Putin e de vină”

În primul rând, dificile vor fi negocierile legate de Rusia, cei trei protagoniști ai dreptei având viziuni divergente. Dacă Berlusconi și Salvini au o abordare cât de cât realistă în privința Rusiei, Meloni îmbrățișează versiunea „progresistă”, pro-americană, pro-NATO. Ceea ce, automat, duce la discuții despre energie și situația economiei italiene.

Dependența Italiei de gazul rusesc a scăzut la 25% de la 40%, potrivit spuselor fostului premier Mario Draghi, deși cifrele ar trebui luate cu reținere. În general, Italia importă gaz și petrol rusesc în valoare de 12 miliarde de euro pe an, în condițiile în care țara consumă 1.236.628 de barili pe zi. Orice reducere a consumului se reflectă direct în economie, în prețuri și în inflație. Iar de aici, lovește direct în nivelul de trai al italianului de rând.

Dar chiar și fără a ne gândi la cetățeanul obișnuit, ar trebui luat în calcul dependența lui Matteo Salvini de zona din care-și culege voturile, zona industrială a Italiei, care în mod evident nu își dorește nici criză energetică și nici inflație. Va exista aici un nod gordian greu de retezat!

Salvini, considerat „inacceptabil” de americani

Mai e, apoi, faptul că Meloni este susținută de americani. Nu reprezintă nici un secret nici apropierea ei de establishmentul republican, nici de Aspen Institute. Ceea ce, ridică noi bariere majore și, concomitent, explică apetența arătată de Meloni pentru aprovizionarea Ucrainei cu bani și arme, în general chestiuni nesusținute nici de partenerii ei de coaliție, dar nici de electoratul italian.

Cel mai mare coșmar al americanilor este Salvini! Americanii nu îl vor pe Salvini la guvernare. Nu oricine, ci Departamentul de Stat și Blinken, care potrivit cotidianului La Repubblica, consideră că „prezența lui Salvini în guvern nu este acceptabilă”.

Liderul LEGA, Matteo Salvini, continuă să stârnească neliniști profunde progresiștilor / Foto: Twitter

Principala îngrijorare a americanilor în privința lui Salvini o reprezintă faptul că cei de peste ocean îl consideră pe liderul LEGA ca fiind „omul lui Putin”. Povestea nu este nouă, și a dus deja la respingerea Cabinetului Salvini de către Mattarella, la repudierea lui Salvini de către Donald Trump și îmbrățișarea fără rezerve a fostului premier Giuseppe Conte etc.

Nu în ultimul rând, americanii nu văd cu ochi buni nici apropierea lui Salvini de Viktor Orban, ceea ce este hazliu, întrucât Meloni are relații mult mai trainice cu liderul Fidesz decât Salvini! Dar, desigur, acestea nu sunt ingerințe în politica internă a Italiei, ni se pare doar!

Ca lucrurile să fie și mai clare, să nu uităm că amenințarea șefei Comisiei Europene la adresa Italiei s-a făcut din fața unui drapel american și exact de pe continentul american. Iar singurul care a dat și o replică a fost Salvini, nicidecum Meloni!

Nu în ultimul rând, mai există și problema spinoasă a migranților ilegali. Potențiala revenire a lui Salvini la Ministerul de Interne, îngrozește atât Bruxellesul, cât și Washingtonul, dar este în armonie deplină cu viziunile deja exprimate de Giorgia Meloni.

Piețele financiare și BCE

Mai e, apoi, Banca Centrală Europeană! Există diferențe semnificative în abordarea chestiunilor financiare, în funcție de priorități. O politică „Prima l’Italia” – pe modelul Meloni-Salvini, nu concordă deloc cu politicile imaginate de Lagarde, în condițiile în care datoria Italiei este de peste 152% din PIB, în creștere!

Un nou instrument al Băncii Centrale Europene pentru a proteja statele îndatorate de creșterea costurilor împrumuturilor nu a reușit deocamdată să impresioneze investitorii pe piețele financiare, dimpotrivă chiar!

Pe scurt, în cadrul Instrumentului de protecție a transmisiei (TPI), BCE va cumpăra obligațiuni din țări ale căror costuri de împrumut (în raport cu Germania) se află pe creștere, dar fără ca țara să aibă vreo vină.

Pentru a fi eligibilă pentru utilizarea TPI, o țară trebuie să respecte regulile fiscale (suspendate în prezent) ale UE, să nu se confrunte cu dezechilibre macroeconomice majore, finanțele să fie „sustenabile” și să aibă „politici macroeconomice solide și durabile”, conforme cu planurile prezentate UE pentru Fondul de recuperare COVID-19. Iată „instrumente” despre care nici măcar nu vorbea Ursula von der Leyen!

Problema datoriei Italiei, provine din insistența de sorginte totalitară a UE de a deține controlul asupra sistemului politic. Nu e nici o surpriză că problemele de astăzi sunt mult mai grave decât erau în 2011, când Silvio Berlusconi a fost înlăturat de la conducerea țării și înlocuit forțat cu tehnocratul Mario Monti.

Mai către zilele noastre, Mario Draghi nu a făcut decât să agraveze problemele, conducând BCE și (implicit) UE la dobânzi negative timp de aproape un deceniu. Christine Lagarde a fost adusă pentru a menține sistemul, în timp ce „Super Mario” a fost instalat la cârma Italiei pentru a se asigura că țara este legată fedeleș de Comisia Europeană prin fondurile de ajutor COVID. Ca atare, datoriile Italiei au devenit datoriile UE și nu există nici un mecanism prin care acestea ar putea fi rambursate. Singurul „instrument” este hiperinflația, care mai reduce datoriile. Cel puțin aceasta pare să fie viziunea „genială” a cuplului Lagarde – von der Leyen.

Ca atare, viitorul guvern, indiferent de orientare, aici ar trebui să acționeze prioritar: să scape din chingile UE și BCE pentru a putea redresa economia.

Salvini și Meloni ar putea îndrepta politicile Italiei spre dreapta / Foto: Twitter

Deocamdată, fiecare zi aduce facturi suplimentare de achitat, la prețuri tot mai ridicate „din vina lui Putin”, singurul scop nemărturisit al eurocraților fiind, după toate aparențele, naționalizarea industriilor și centralizarea puterii, cu distrugerea piețelor de capital încă funcționale și a clasei de mijloc. Adică, nu tocmai ce și-ar propune un guvern de dreapta.

În plus, Giorgia Meloni dorește să revizuiască reformele italiene convenite cu UE în schimbul celor aproape 200 de miliarde de euro în granturi și împrumuturi din programul de redresare post-Covid, argumentând că actuala criză energetică a schimbat situația în care se afla țara la momentul acordării fondurilor din programul de redresare.

Rămâne de văzut cum va reuși Meloni să „revizuiască” banii europeni cu von der Leyen în condițiile în care noul guvern și-a propus să reducă taxe și cum anume se gândește dreapta italiană să repornească motoarele economiei din Italia, în condiții de totală ostilitate, în penurie de energie, de materii prime, cu lanțuri de aprovizionare fracturate și firme care se închid.

Cu Ucraina în cârcă, cu „schimbările climatice”, Green Deal-ul halucinant și niscaiva „valori europene”, e de presupus că noul guvern va avea o existență interesantă. Nimic nou, căci Italia e dusă de căpăstru și biciuită de diversele guverne ilegitime de aproape un deceniu! Mult mai dificil decât până acum va fi ca un eventual cabinet Meloni să mențină economia Italiei pe linia de plutire în condițiile în care BCE tipărește miliarde de euro în mod constant și iresponsabil, iar Comisia Europeană crește la fel de artificial și iresponsabil prețurile.

Așadar, greu de crezut că Meloni va reuși să realizeze miracolul de a ține datoria Italiei sub control, mai ales în situația în care investitorii de pe piețele de obligațiuni și-ar putea pierde (ori li s-ar sugera să-și piardă) încrederea în soliditatea demersurilor guvernamentale și ar începe să vândă hârtiile de valoare.

Altfel spus, politicile fiscale ale noului guvern depind deocamdată de disponibilitatea Băncii Centrale Europene de a răscumpăra periodic obligațiunile și de a colabora pentru a menține obligațiunile din piață la randamente stabile.

Foarte multe depind, în consecință, de persoana viitorului ministru al Finanțelor și de stabilitatea coaliției care ține în viață guvernul.

articolul original.

Extrema dreaptă câștigă alegerile din Italia, prima dată de la Musolini încoace

25 September 2022 at 22:56
By: M.Ex.

Coaliţia de dreapta condusă de Fratelli d’Italia, partidul Giorgiei Meloni, a câştigat alegerile legislative din Italia, conform unui exit poll Consorzio Opinio Italia pentru Rai, relatează The Guardian.
Astfel, un partid neofascist ar putea prelua puterea în Italia pentru prima dată de la Mussolini încoace. Iar Giorgia Meloni, nepoată a fostului dictator italian, are toate șansele să devină premier.
Coaliţia de dreapta ar fi obţinut între 41 şi 45 la sută din voturi, iar alianţa de stânga a obţinuut 25-29 la sută, ceea ce înseamnă că dreapta va aaveaa majoritate în Camera Deputaţilor şi în Senat.
Conform estimărilor, dreapta ar urma să aibă între 227 şi 257 de locuri în Camera Deputaţilor şi între 111 şi 131 de locuri în Senat.
The Guardian notează că aceste cifre indică o victorie răsunătoare a coaliţiei din care fac parte Fratelli d’Italia, Forza Italia şi Lega.
Dacă rezultatul se va confirma, Giorgia Meloni va deveni premierul Italiei: ea va fi prima femeie în frunteaa guvernului şi guvernul va fi cel mai de dreapta de după al doilea Război Mondial.
Acesta este un adevărat cutremur în Italia, o ţară fondatoare a Europei comunitare şi a treia economie a zonei euro, dar şi în Uniunea Europeană (UE), care ar urma să aibă de a face cu această ideologă apropiată premierului suveranist ungar Viktor Orban.
Giorgia Meloni, în vârstă de 45 de ani, avea doar 15 ani în 1992, când a intrat în Mişcarea Socială Italiană (MSI), un partid neofascist, moştenitor al lui Mussolini.
În 2008, la vârsta de 31 de ani, ea a devenit cel mai tânăr ministru italian al Tineretului şi Sportului, în Guvernul lui Berlusiconi.
În 2012, ea a înfiinţat Fratelli d’Italia şi a preluat retorica şi poziţiile populiste ale M5S şi Alianţei Naţionale, fostul partener de dreapta al lui Silvio Berlusconi.

articolul original.
  • There are no more articles
❌