ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 26 November 2022Ultimele Stiri

Monede celtice foarte valoroase, furate dintr-un muzeu german

26 November 2022 at 06:00
image

Hoții au furat un tezaur de monede celtice foarte valoroase, de până la „milioane de euro”, dintr-un muzeu german, după ce se pare că au întrerupt conexiunile locale de telefonie și internet.

Angajații muzeului din Manching au descoperit că „o vitrină a fost spartă” și că colecția de 450 de a fost furată, a declarat poliția locală.

Anchetatorii nu au oferit alte detalii cu privire la circumstanțele furtului, dar oficialii locali au evidențiat o întrerupere a serviciilor telefonice și de internet, notează The Guardian.

Cum au dispărut sute de monede celtice foarte valoroase dintr-un muzeu?

„Au întrerupt întregul Manching. Muzeul este o locație de înaltă securitate. Dar toate au fost tăiate”, a declarat primarul, Herbert Nerb, pentru Sueddeutsche Zeitung.

„Pare că hoții sunt profesioniști”, a adăugat Nerb. Dispariția comorii a fost o „catastrofă completă” pentru orașul bavarez, a mai spus el.

Colecția de monede de aur a fost un punct culminant al muzeului celtic și roman din Manching. Descoperite în 1999, monedele datează din secolul al III-lea î.Hr. și au o valoare de „câteva milioane de euro”, potrivit poliției.

„Pierderea comorii celtice este un dezastru. Ca mărturie a istoriei noastre, monedele de aur sunt de neînlocuit”, a declarat ministrul științei și artelor din Bavaria, Markus Blume.

Fulturile de acest gen s-au înmulțit în Germania în ultimii ani

Acest furt de monede este cel mai recent dintr-o serie de de profil foarte cunoscute din Germania.

Într-un alt jaf numismatic, moneda „Big Maple Leaf”, considerată a fi a doua cea mai mare monedă de aur din lume, a fost furată din prestigiosul muzeu Bode, din Berlin, în 2017.

Hoții au luat, de asemenea, 21 de bijuterii și alte obiecte de valoare într-un raid de noapte în muzeul Green Vault din Palatul Regal din Dresda, în noiembrie 2019.

Autoritățile cred că membrii unei familii interlope notorii au comis acel jaf. Nu a mai rămas nicio urmă de bijuterii, care includ o sabie cu mâner încrustat cu diamante și un ornament care conține un diamant alb de 49 de carate.

Experții în asigurări au spus că prada din Green Vault valorează 113,8 milioane de euro, mass-media germană numind-o cel mai mare furt de artă din istoria modernă.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Doi bătrânei au furat aproape 2.000 de lei uitați de o femeie într-un bancomat. Cei doi sunt căutați de poliție

24 November 2022 at 15:33
image

Doi bătrânei suspectaţi că au luat 1.900 de lei dintr-un bancomat din Sfântu Gheorghe, sunt căutaţi de poliţişti, care au publicat fotografia celor doi, cerând ajutorul populaţiei.

Ulterior finalizării tranzacției, persoana în cauză a procedat la ridicarea cardului bancar, fără a prelua suma retrasă.

La scurt timp, o persoană necunoscută, respectiv o femeie de 50-60 de ani și-a însușit, pe nedrept, suma de aproximativ 1.900 de lei. Aceasta era însoțită de un bărbat, ulterior aceștia părăsind zona”, se arată într-un comunicat al Poliţiei.

Femeia în cauză avea părul tuns scurt și era îmbrăcată cu o geacă de culoare roz, pantaloni de culoare roșie, având pantofi de culoare închisă. Bărbatul care o însoțea purta pe cap o pălărie de culoare închisă, îmbrăcat cu o geacă de culoare  roșie, pantaloni de culoare albastră, având pantofi de culoare închisă cu dungi albe.

”Întrucât, până la acest moment, persoanele în cauză nu au fost identificate în vederea stabilirii răspunderii judiciare, pentru buna desfășurare a urmăririi penale, rugăm cetățenii care pot furniza informații cu privire la identitatea persoanelor bănuite să se adreseze celei mai apropiate unități de poliție sau să contacteze Poliția Municipiului Sfântu Gheorghe – Biroul de Investigații Criminale tel: 0267 307 400 interior 20257″, mai transmit polițiștii.

Marinela Sârbu este absolventă a Facultății de Jurnalism în cadrul Universității Hyperion din București. În presa scrisă, a activat timp de doi ani ca redactor pe secția Externe în cadrul agenției Mediafax. A lucrat apoi în redacțiile B1Tv citeste mai mult
articolul original.

Scriitoare suceveană inclusă în impresionantul volum „Un veac de poezie românească – Panoramă critică și antologică”

24 November 2022 at 13:05
image

Sub genericul <Poezia ca armă de luptă>, scriitoarea suceveană Angela Furtună a fost inclusă, de către cercetătorul, istoricul și criticul Cristian Livescu, în impresionantul volum „Un veac de poezie românească – Panoramă critică și antologică”, apărut anul acesta la Editura TipoMoldova din Iași. Volumul conține 1.800 de pagini și include poeții reper pentru direcțiile și modelele imaginare ale poeziei românești din ultimul secol. Angela Furtună este autoarea a 24 de cărți de poezie, proză, eseu, critică literară și jurnalism cultural și a avut nenumărate selectări în antologii interne și internaționale. Scriitoarea suceveană este laureată a zeci de premii literare și autoare a sute de articole, cicluri de creație și de cercetare, eseuri și studii apărute în prestigioase publicații. În curînd, volumul „Un veac de poezie românească – Panoramă critică și antologică” semnat de Cristian Livescu va fi lansat și la Suceava.

articolul original.

Au fost prinși zmeii din Bârlad: Au alimentat fără să plătească!

24 November 2022 at 08:04
image

Poliţiştii Biroului Investigații Criminale, din cadrul Poliției Municipiului Bârlad, au reținut cinci bărbați cu vârste cuprinse între 16 și 24 de ani, din județul Vaslui, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de furt calificat și complicitate la furt calificat.

Polițiștii Biroului Investigații Criminale Bârlad au documentat și probat activitatea infracțională a cinci bărbați, bănuiți de comiterea unui furt calificat și complicitate la furt calificat, în seara zilei de 21-22 noiembrie 2022,  la o benzinărie de pe raza municipiului Bârlad.

În urma cercetărilor efectuate, polițiștii bârlădeni au stabilit faptul că, în data de 22 noiembrie 2022, ora 01.20, persoanele bănuite au alimentat cu combustibil un autoturism înmatriculat în județul Vaslui și au plecat fără să plătească, prejudiciul creat fiind de peste 200 de lei.

În ziua de 22 noiembrie 2022, ca urmare a administrării probatoriului, polițiștii bârlădeni au dispus față de cei cinci bărbați măsura reținerii, pe o perioadă de 24 de ore. Aceștia au fost prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, care a dispus măsura preventivă a controlului judiciar, pentru 60 de zile față de trei dintre persoanele bănuite, iar pentru celelalte două persoane s-a dispus arestarea preventivă pe o perioadă de 30 de zile.

Cercetările sunt continuate de către polițiști, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, în vederea stabilirii și probării întregii activități infracționale a bărbaților.

articolul original.

A spart biserica și s-a îmbătat cu vinul de împărtășanie. L-a trezit preotul, dimineață!

23 November 2022 at 17:16
By: M.Ex.

Un bărbat din Săvineşti care a spart o biserică din localitatea Dobreni a adormit în lăcaşul de cult după ce a băut vinul furat de acolo. Purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, subinspectorul Ramona Ciofu, a declarat că asupra bărbatului a fost descoperită şi o icoană pe care a sustras-o din biserică. „Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, în noaptea de 21 spre 22 noiembrie, persoane necunoscute ar fi pătruns, prin efracţie, în incinta paracliserului unei biserici, din localitatea Dobreni, de unde ar fi sustras mai multe sticle de vin şi o icoană. Poliţiştii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei, un bărbat în vârstă de 44 de ani, din Săvineşti”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, citat de Agerpres. Poliţiştii continuă cercetările cu privire la săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

articolul original.

Un bărbat a băut tot vinul pe care l-a găsit într-o biserică și a adormit

23 November 2022 at 16:16

Un bărbat din Săvineşti care a spart o biserică din localitatea Dobreni a adormit în lăcaşul de cult după ce a băut vinul furat de acolo. Purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, subinspectorul Ramona Ciofu, a declarat că asupra bărbatului a fost descoperită şi o icoană pe care a sustras-o din biserică.

„Poliţiştii au fost sesizaţi cu privire la faptul că, în noaptea de 21 spre 22 noiembrie, persoane necunoscute ar fi pătruns, prin efracţie, în incinta paracliserului unei biserici, din localitatea Dobreni, de unde ar fi sustras mai multe sticle de vin şi o icoană. Poliţiştii au identificat persoana bănuită de comiterea faptei, un bărbat în vârstă de 44 de ani, din Săvineşti”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Neamţ, citat de Agerpres. Poliţiştii continuă cercetările cu privire la săvârşirea infracţiunii de furt calificat.

.

articolul original.

De Black Friday infractorii cibernetici au profitat de oferte! Aproape 20 milioane de atacuri prin troieni bancari au fost înregistrate în 2022, dublu față de 2021

23 November 2022 at 12:53
image

Aproape 20 de milioane de atacuri prin troieni bancari au fost înregistrate în 2022, dublu față de 2021, se arată în raportul Kaspersky.

Numărul de atacuri prin intermediul troienilor bancari care fură date de plată s-a dublat în 2022 faţă de 2021, ajungând la aproape 20 de milioane de atacuri, se arată într-un comunicat al Kaspersky.

Mai ales de Black Friday, infractorii cibernetici au folosit pentru prima dată un nou tip de schemă de phishing, exploatând serviciile de tipul „Cumpără acum, plăteşte mai târziu (BNPL)”.

Troienii bancari sunt instrumente utilizate pe scară largă în arsenalul infractorilor cibernetici care profită de sezonul ofertelor.

Odată ce utilizatorul navighează într-un magazin online, troianul salvează toate datele pe care utilizatorul le introduce în formularele site-ului, iar asta înseamnă că infractorii cibernetici au acces la un număr de card de credit sau de debit, la data de expirare, la codul CVV şi la datele de conectare ale victimei.

După ce au obţinut informațiile necesare, atacatorii le pot folosi pentru a extrage bani din contul bancar al utilizatorului, dar şi pentru a efectua diverse achiziţii sau pentru a vinde datele în magazinele Dark web.

În 2022, numărul de atacuri s-a dublat faţă de aceeaşi perioadă de timp din 2021.

„Verificați de două ori expeditorul înainte de a deschide orice fișier”

Prin urmare, serviciile de acest fel atrag consumatorii, în special tinerii, şi s-au dovedit a fi deosebit de populare în perioadele de cumpărături precum Black Friday.

Un exemplu al acestei înşelătorii este utilizarea greşită a unui serviciu popular numit Afterpay (Clearpay în Regatul Unit şi Italia), cu 20 de milioane de utilizatori activi în întreaga lume.

Atacatorii au creat o pagină care imită site-ul oficial, păcălind victimele să-şi introducă numerele cardului de credit şi CVV-urile într-un formular fals.

După ce utilizatorul şi-a introdus datele, infractorii cibernetici vor încerca să fure cât mai mulţi bani de pe acest card, golind contul victimei, subliniază sursa citată.

Experţii îndeamnă oamenii să fie foarte atenți când primesc linkuri sau documente.

„Nu luaţi de bun niciun link sau document primit online. Verificaţi de două ori expeditorul înainte de a deschide orice fişier”, se arată în raport.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

„Se fură din cartierul Funcționarilor ca în codru!”. Prădat de hoți de două ori, un arădean a identificat o persoană suspectă și acuză autoritățile că nu au luat măsurile necesare

23 November 2022 at 13:25
image

F., un arădean care locuiește în cartierul Funcționarilor, a căzut de două ori pradă spargerii locuinței. A treia oară când a presimțit că o va păți însă, a surprins un bărbat suspect când „tatona terenul”, la miezul nopții, în 19 noiembrie. Când i s-a adresat, suspectul a luat-o la fugă, acesta l-a urmat și între timp a sunat la 112, dar dispecerul nu s-ar fi lăsat impresionat. Apoi, pe drum, a dat de un echipaj de jandarmi și le-a relatat întâmplarea, dar F. susține că nici aceștia nu au reacționat la solicitarea lui.

„Se fură în cartierul Funcționarilor ca în codru! Mie personal mi-au întrat în casă de 2 ori și au furat, a 3-a oară l-am surprins și a fugit, am sunat la 112 și am dat semnalmente, direcția de deplasare și nu l-au prins. Partea ce-a mai gravă e că eu ziua lucrez și noaptea fac pândă să nu între hoții. Sunt mai mulți vecini de pe strada Nicolae Ștefu și din cartierul Funcționarilor care au avut probleme cu hoții… În seara de 19.11.2022, ora 00:40, am surprins un individ care se uita la mai mulți vecini peste gard, avea mănuși și glugă. L-am observat că se uită peste gard și l-am întrebat ce caută și a fugit imediat. Am sunat la 112, am cerut un echipaj, iar dispecerul îmi spune «ce, nu are voie să se plimbe pe stradă?», iar eu i-am spus că are voie, dar nu cu glugă și mănuși, uitându-se peste garduri, noaptea la ora 00:40. Individul a fugit din cartierul Funcționarilor, până pe Calea Victoriei, la întrarea în Spitalul Județean. Între timp, apare un echipaj de jandarmi, le fac semn și le spun de persoana suspectă. Unul dintre jandarmi îmi spune și el că «ce, nu are voie să se plimbe?» și că îl cunoaște pe suspect și pentru ce să îl legitimeze, după care au plecat”, ne-a relatat F.

Acesta ne-a spus că în momentul în care a apucat să-i facă o poză suspectului, acesta a început să râdă, spunându-i că „poți să faci ciorbă cu poza”, după care s-a urcat într-un taximetru și a plecat.

F. ne-a declarat că este extrem de nemulțumit de conduita jandarmilor, de la care se aștepta să-l fi legitimat pe suspect, mai ales că în zonă au avut loc mai multe furturi, plus că el le-a cerut ajutorul. „Deci, la solicitarea unui cetățean ei au plecat neîndeplinindu-și atribuțiile de serviciu. Pentru aceasta, am să le depun și o plângere penală jandarmilor”, ne-a spus bărbatul.

Organele legii au o altă variantă

În legătură cu cele expuse de F. referitoare la apelul 112, Inspectoratul de Poliție Județean Arad susține pe de altă parte că s-au luat măsuri: „Dispecerul 112 a transmis patrulelor din teren semnalmentele persoanei în cauză, aceasta fiind interceptată și legitimată de o patrulă de jandarmi”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Arad.

Și varianta Jandarmeriei Arad diferă. Răsunsul ne-a fost trimis după cum urmează: „În momentul în care cetățeanul s-a întâlnit cu patrula de jandarmi și a solicitat-o, patrula de jandarmi era directionată pentru identificarea unui autoturism. Din cauza faptului că la acel moment persoana în cauză nu se mai afla în zona respectivă, patrula de jandarmi i-a recomandat cetățeanului să apeleze 112, pentru a da semnalmentele persoanei în cauză pentru ca aceasta să fie căutată de patrulele din teren. În urma apelului 112, persoana în cauză a fost ulterior identificată și legitimată de o patrula de jandarmi”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Arad.

articolul original.

L-au prins la Sebiș cu motorina furată, ascunsă în portbagaj

23 November 2022 at 13:18
image

Astăzi în Parlamentul European a fost votată o rezoluție care încadrează Rusia în rândul statelor care sprijină terorismul. Europarlamentarii au dezbătut acest subiect și au luat în considerare modul în care Rusia a înțeles să atace Ucraina și să conducă acest război.

Europarlamentarul Vlad-Marius Botoș a declarat: „Poate că în termeni diplomatici este foarte grav să spui despre un stat că sprijină terorismul. Poate că până acum am considerat că trebuie să ne purtăm cu tact față de vecinul nostru de la est, dar astăzi, într-o rezoluție votată în Parlamentul European majoritatea europarlamentarilor au spus lucrurilor pe nume: Rusia este un stat care susține terorismul.
Nu poți avea alte cuvinte, mai diplomatice pentru un stat care atacă populația civilă în mod constant de aproape un an de zile. Nu poți avea tact în fața atâtor crime de război.”

Este deja cunoscut faptul că Rusia, pe lângă atacurile asupra multor ținte civile, chiar ieri a bombardat o maternitate și iese clar din regulile războiului din ultimele decenii. Nu putem nega faptul că în conflictele militare au existat victime civile sau chiar bombardamente ale unor ținte civile, însă acestea au fost, în general, accidentale, iar artileria s-a orientat spre ținte militare, în ultimele decenii.

Războiul din Ucraina este diferit și prin faptul că o companie privată este autorizată să lupte în război și să facă recrutări așa cum consideră de cuviință, fără implicarea armatei.

Vlad Botoș mai precizează: „Este foarte clar că ceea ce face astăzi Rusia este susținerea terorismului prin colaborarea deschisă cu o firmă care recrutează și trimite pe front pușcăriași, indiferent de crimele comise.
Urmărim cu toții războiul din Ucraina și ne dorim să se termine cât mai repede pentru că noi toți simțim efectele atacurilor Rusiei, mai ales prin creșterea prețurilor.”

Această rezoluție este o declarație politică, fără urmări legale, dar sancțiunile impuse Rusiei sunt simțite de economia Rusiei.


Comunicatul de față a fost publicat contra cost. Conținutul acestuia reprezintă în mod exclusiv punctul de vedere al partidului / organizației mai sus amintit/e, pentru care Redacția Special Arad nu-și asumă nicio responsabilitate.

articolul original.

(VIDEO) Dolj: Doi tineri, reţinuţi pentru furt de cabluri de telecomunicaţii

23 November 2022 at 12:33
image

Poliţiştii Secţiei nr.2 Rurală Breasta au executat, ieri, trei percheziţii, în comuna Carpen, la persoane bănuite de furt de cabluri de telecomunicaţii.

Trei persoane, cu vârstele de 14, 18 şi 22 de ani, toţi din comuna Carpen, sunt bănuiţi că în noaptea de 13/14 noiembrie, ar fi secţionat şi sustras 300 de metri de cablu de telecomunicaţii, amplasat în comuna Seaca de Pădure.

După comiterea faptei, cei trei s-ar fi deplasat pe un câmp din apropierea comunei Carpen, unde ar fi ars cablul, în vederea obţinerii metalului de cupru aflat în interior.

În urma percheziţiilor efectuate au fost identificate şi ridicate mai multe mijloace de probă, susceptibile a fi fost folosite la comiterea faptei.

Cele trei persoane au fost conduse la audieri, iar în urma probatoriului administrat a fost dispusă reţinerea tinerilor de 18 şi 22 de ani, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de furt calificat, aceştia fiind introduşi în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj.

În cursul acestei zile, cei doi vor fi prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova în vederea dispunerii unei măsuri preventive.

articolul original.

Un bărbat din Lipova, extrem de agresiv, s-a ales cu dosar penal și arest, după ce a furat o mașină, a condus-o băut și a avariat alte 2 vehicule

23 November 2022 at 04:21

Un bărbat din Lipova a fost reținut pentru 24 de ore de polițiști și i s-a întocmit dosar penal pentru patru infracțiuni: furt în scop de folosinţă, distrugere, conducerea unui vehicul fără permis de conducere şi refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice.

Foto arhivă

Un bărbat de 40 de ani, din comuna Lipova, pasager pe locul din dreapta al unui autovehicul condus de un tânăr de 18 ani, din municipiul Bacău, a devenit agresiv verbal, solicitând conducătorului auto să coboare din autoturism.

Apoi, ar fi luat locul șoferului la volan, a pus mașina în mișcare pe o distanţă scurtă și a acroşat alte două autovehicule parcate și a plecat.

„La scurt timp, poliţiştii Biroului Rutier Bacău, împreună cu cei din cadrul Secţiei 1 Poliţie l-au identificat pe bărbat pe holul unui bloc de locuințe. Întrucât acesta se manifesta agresiv a fost imobilizat de polițiști şi condus la sediul Poliţiei Municipiului Bacău, unde a fost testat cu aparatul etilometru, rezultatul fiind 0,78 mg/l alcool pur în aerul expirat. Ulterior, a fost condus la spital pentru a-i fi recoltate mostre biologice de sânge, dar a refuzat recoltarea”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Bacău, Cătălina Păduraru.

articolul original.

În Argeș, lemnele se fură în neștire!

22 November 2022 at 19:05

În Argeș, lemnele se fură în neștire!

În ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu polițiștii din cadrul Poliției Orașului Ștefănești, au finalizat verificările privind activitățile de transport material lemnos efectuate de către un bărbat de 38 de ani, din Merișani, care nu are calitatea de transportator autorizat pentru această activitate.

În urma verificărilor efectuate în aplicația SUMAL 2.0, s-a stabilit că în perioada 18 mai 2022-09 noiembrie 2022 cel în cauză ar fi efectuat 57 de transporturi de material lemnos, cu cinci autoutilitare, transportând un volum total de peste 82 de metri cubi de material lemnos, limita din punct de vedere legal fiind de 20 de metri cubi pe an calendaristic.

Ca urmare a constatării încălcării prevederilor  art. 19, alin. 2, lit. c din Legea 171/2010, rap. la art. 12, alin. 1, lit. o din Normele H.G. 497/2020, celui în cauză i-au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.000 de lei fiecare, totodată fiind luată măsura complementară de confiscare valorică a cantității de 62,606144 mc material lemnos, cu o valoare de 9.817,30012 lei.

De asemenea, în ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii din cadrul Serviciului Ordine Publică – Biroul pentru Protecția Fondului Forestier și Piscicol, împreună cu specialiștii Gărzii Forestiere Ploiești – Biroul Județean Argeș, au verificat o societate comercială din Coșești, cu obiect de activitate în domeniul silvic.

Cu ocazia verificării stocului scriptic și a celui faptic din depozitul agentului comercial, au fost constatate următoarele diferențe:

– lipsa cantității totale de 15,81 mc de material lemnos (compusă din 13,28 mc lemn foc de diverse specii și 2,53 mc cherestea rășinoase);

– deținerea în depozit, fără proveniență justificată, a cantității de 3,802 mc cherestea specia plop.

Ca urmare a abaterilor constatate, reprezentantul societății a fost sancționat contravenționale cu amenzi în valoare de 6.000 de lei, conform Legii 171/2010 privind contravențiile silvice, după cum urmează:

– o sancțiune de 5.000 de lei, cu măsura complementară de confiscare valorică a materialului lemnos, care a fost expediat fără documente de însoțire, respectiv a cantității de 13,28 mc lemn foc diferite specii în valoare de 1.830,16 lei și 2,53 mc cherestea rășinoase în valoare de 2.201,10 lei.

– o sancțiune de 1.000 de lei, cu măsura complementară de confiscare a cantității deținute fără documente legale de proveniență, repectiv 3,802 m.c. cherestea specia plop, care a fost lăsată în custodia Ocolului Silvic Domnești.

articolul original.

Spărgătorii unui depozit din Săbăreni-Giurgiu, reținuți de Poliție

22 November 2022 at 15:56
image

Două persoane, în vârstă de 24 și 22 de ani, au fost rănite într-un accident de circulație petrecut în această după-amiază pe DN 5B, în județul Giurgiu. Cei doi tineri au fost scoși dintre fiarele contorsionate ale mașinii de echipajul de descarcerare, au primit îngrijiri medicale la fața locului, după care au fost transportați la spital.

Potrivit ISU Giurgiu, în evenimentul rutier au fost implicate două autoturisme, iar cel cu care se deplasau victimele a fost găsit în șanțul de la marginea drumului. În celălalt vehicul se aflau, de asemenea, două persoane, care nu au fost rănite.

La locul accidentului au fost modificate bilizate două ambulanțe SMURD și una SAJ. Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, iar cazul a rămas în atenția Poliției pentru cercetări.

articolul original.

Peste 30.000 de euro furati de un tanar din Timis din conturile unei firme din Bucuresti

22 November 2022 at 13:28
image

TIMIS. Un tanar fost retinut de politisti la un an dupa ce a furat zeci de mii de euro din conturile unei firme din capitala.

Barbatul in varsta de 31 de ani din Lugoj a fost imputernicit de administratorul societatii, un cetatean francez, sa ii ridice cardul si tokenul de la o banca din Romania si sa i le trimita in Franta. Lugojeanul a facut acest lucru, insa inainte de a le expedia si-a notat datele cardului si parola.

Astfel in perioada 6 septembrie – 18 octombrie 2021, a facut 5 tranzactii catre propriul sau cont, reusind sa scoata din firma pagubita 34.000 de euro.

La jumatatea lunii aprilie a acestui an, francezul a anuntat Politia Romana. Dupa aproape un an de investigatii, politistii au dat de urma hotului, tanarul din Lugoj.

Barbatul a fost retinut pentru 24 de ore si dus in Arestul Politiei. Este cercetat pentru efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos in forma continuata.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

Bărbat din Pitești, după ce a fost reținut pentru furt, a recidivat

22 November 2022 at 14:22

Bărbat din Pitești, după ce a fost reținut pentru furt, a recidivat.

În ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 1 Poliție Pitești au finalizat cercetările într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, privind săvârșirea mai multor infracțiuni de furt.

Din cercetări s-a stabilit că un bărbat de 62 de ani, din Pitești, cu antecedente penale, ar fi sustras, în ziua de 03 noiembrie a.c., un portofel conținând bunuri personale și suma de aproximativ 300 de lei, iar în ziua de 04 noiembrie a fost surprins în flagrant, la scurt timp după ce ar fi sustras dintr-un bagaj de mână, un portofel cânținând bunuri personale și suma de 170 de lei.

Reamintim că în ziua de 05 noiembrie a.c., după administrarea probatoriului, acesta a fost reținut de polițiști pentru 24 de ore.
Dosarul cauzei a fost înaintat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești cu propunere de trimitere în judecată. Tot în ziua de 21 noiembrie a.c., polițiștii de investigații criminale din cadrul Secției 1 Poliție Pitești, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, au reținut din nou, pentru 24 de ore, pe același bărbat, ca urmare a cercetărilor ce se desfășoară în altă cauză penală privind săvârșirea infracțiunii de furt.

Astfel, din cercetări s-a stabilit că în dimineața zilei de 17 noiembrie a.c., în jurul orei 09:00, în timp ce se afla într-un mijloc de transport în comun din Pitești, bărbatul în cauză ar fi sustras dintr-un rucsac purtat la spate de către o persoană vătămată, un portofel conținând bunuri personale și suma de aproximativ 20 de lei. După administrarea probatoriului, cel în cauză a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță.

În cursul zilei de astăzi, 22 noiembrie a.c., bărbatul a fost prezentat de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești în fața instanței competente, iar Judecătoria Pitești a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile.

(Foto: descriptiv)

articolul original.

Metoda ingenioasă prin care un pădurar din Bihor a decis să prevină furturi de lemne

22 November 2022 at 14:07
image

Ioan Marcel Sabău este un pădurar de la Ocolul Silvic Marghita, care a inventat o metodă ingenioasă și a reușit să scape de hoți. Acesta a blocat mai multe drumuri forestiere cu şanţuri uriaşe, scrie Bihoreanul.

Potrivit sursei citate, silvicultorul are în gestiune 365 hectare din Pădurea Frumoasă, situată în zona comunei Popeşti, care e străbătută des de săteni pentru a scurta distanţa între reşedinţa de comună şi satul Varviz. De câteva săptămâni încoace, însă, rând pe rând, drumurile forestiere au fost blocate.

„A săpat cu excavatorul şanţuri de-a latul drumului. Dacă nu eşti atent, cazi cu maşină cu tot. Putea pune măcar un indicator”, s-a plâns Bihoreanului unul dintre săteni.

Șanțuri de „minim sanitar”

Potrivit regulamentului de pază şi protecţie a pădurilor, astfel de şanţuri, denumite oficial „de minim sanitar”, se fac la limita cu terenurile neîmpădurite pentru că au rolul de a delimita fondul forestier de stat.

Acestea au mărime standard – baza mare de 1,5 metri, baza mică de 0,5 metri, iar înălţimea de 1 metru – fiind săpate de regulă la marginea pădurii, după cum scrie în regulament.

Până recent, pădurarul Ioan Marcel Sabău a respectat regulile, însă degeaba, căci şanţurile erau astupate de hoţi, cu crengi şi pământ, iar furturile au continuat.

„Sunt grupuri de hoţi de lemne din Popeşti, din Varviz. Toamna se întorc din străinătate şi se apucă de furat lemne. Îşi iau maşini de teren, le scot banchetele şi folosesc aceste drumuri pentru că nu sunt camere de supraveghere aici. Vin chiar şi de 2-3 ori pe noapte.

Mi-ar fi uşor să număr cioatele şi să fac raport că s-a furat. Dar eu nu sunt pădurar să număr cioate după hoţi, ci să păzesc pădurea. Peste doi ani ies la pensie, vreau să las pădure aici, nu cioate!”, spune Sabău.

Hoții s-au orientat spre alte păduri

Aşa că, de nevoie spune el, a închiriat un excavator şi a săpat şanţuri, dar nu doar la marginea pădurii, ci şi pe drumurile forestiere. „Pe astea noi nu le vor mai putea acoperi…”, zice Sabău.

Până acum, pădurarul a blocat cu şanţuri 4 drumuri forestiere secundare de pe teritoriul localității Popești. Late de 2 metri şi adânci cam tot de atât, gropile pot „înghiţi” cu uşurinţă o maşină, motiv pentru care pădurarul le recomandă sătenilor să folosească drumul forestier principal, căci altfel riscă să ajungă cu maşina-n gropi.

„Acela e drum lat, frumos. Aceste drumuri (n.r. – forestiere) sunt folosite mai mult de hoţi, dar şi de braconieri, pentru că nu sunt camere de supraveghere. În urmă cu doi ani, un braconier era să mă împuşte şi pe mine”, explică el.

Dacă în ultimele luni, din pădurea gestionată de pădurar s-au furat 31 metri cubi de lemne, în valoare de 21.844 lei, de când cu şanţurile, în pădure nu mai intră maşini şi nici căruţe, căci hoţii s-au reorientat spre alte păduri, relatează Bihoreanul.

articolul original.

Grecia organizează operațiune de salvare a unei nave cu 500 de migranți

22 November 2022 at 09:03
image

Paza de coastă a Greciei a salvat marți o barcă de pescuit cu până la 500 de migranți la bord, în condiții de vânt puternic la sud-vest de Creta, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP.
„Apelul de urgență a spus că sunt 400-500 de oameni la bord”, a declarat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a pazei de coastă, adăugând că operațiunea a fost îngreunată de furtună.

„Ei pot vedea barca, este în derivă, există un număr mare de oameni la bord”, a adăugat ea.

Paza de coastă a spus că a primit un apel de urgență la scurt timp după miezul nopții luni. Două nave de marfă din apropiere, un tanc și două bărci de pescuit italiene au oferit asistență, se arată în comunicat.

Datorită patrulelor întărite ale pazei de coastă elene și ale agenției de frontieră a UE Frontex în Marea Egee, traficanții de migranți folosesc din ce în ce mai mult ruta mai lungă și mai periculoasă de la sud de Creta, spun oficialii greci.

„Optzeci la sută din fluxurile din Turcia merg direct în Italia”, a declarat săptămâna trecută ministrul migrației, Notis Mitarachi, la Skai TV.

Grecia, Italia și Spania se numără printre țările folosite de oamenii care fug din Africa și Orientul Mijlociu

Luna trecută, una dintre bărcile cu pânze despre care se crede că avea 95 de persoane la bord s-a scufundat în insula Kythira, la sud de peninsula Peloponez.

Barca a coborât pe sub o stâncă verticală uriașă. Cel puțin opt persoane au murit, iar supraviețuitorii – în principal din Irak, Iran și Afganistan – au fost transportați în siguranță cu frânghii și o macara de construcție într-o operațiune frenetică înainte de zori.

Grecia, Italia și Spania se numără printre țările folosite de oamenii care fug din Africa și Orientul Mijlociu în căutarea siguranței și a vieții mai bune în Uniunea Europeană.

Paza de coastă greacă a declarat că a salvat aproximativ 1.500 de persoane în primele opt luni ale anului, cu 600 mai puțin faţă de anul trecut.

Organizația Internațională pentru Migrație a înregistrat aproape 2.000 de migranți uciși și dispăruți în Marea Mediterană în acest an.

articolul original.

S-a făcut lumină în cazul furtului de bijuterii! Laurențiu Reghecampf a răsuflat ușurat

22 November 2022 at 06:32
image

Oamenii legii au finalizat dosarul penal al lui Laurențiu Reghecampf în care acesta este acuzat că ar fi furat bijuteriile fostei soții, dar și mai multe bunuri. IPJ Ilfov a făcut precizări în acest caz.

Laurențiu Reghecampf, acuzat de furt

„Anul trecut, pe 12 decembrie, agenta de jucători a formulat o plângere penală, în care îl acuza pe Laurențiu Reghecampf că ar fi scos dintr-un cont deschis pe numele lui, fără să aibă acordul, sume de bani în valoare de aproximativ un milion de euro pe care și i-a însușit.

Totodată, i-a imputat că ar fi sustras două ceasuri de lux, de 157.000 de euro și 75.952, 50 euro, precum și mai multe bijuterii în valoare de peste 400.000 de euro. Ambele părți au fost audiate, iar oamenii legii au decis să claseze dosarul”, notează cancan.

“Cu privire la bunurile menționate în plângere, arată faptul că acestea sunt bunuri comune ale familiei, nu le-a sustras, întrucât sunt căsătoriți legal.

Cu referire la ceasurile menționate în plângere, arată faptul că nu le mai are în posesie, acestea fiind ceasuri bărbătești, cumpărate de el și a dispus de ele așa cum a dorit, deține documente de proveniență pentru acestea, respectiv extrasele bancare de cont de unde s-a făcut plata pentru ele.

În referire la bijuterii, acestea nu sunt individualizate în plângere decât generic, acestea nu au ajuns niciodată în posesia sa”, a declarat Laurențiu Reghecampf, citat de cancan.

Reghe este nevinovat

Potrivit oamenilor legii, în urma cercetărilor efectuate s-a stabilit faptul că bunurile despre care se face referire în plângerea penală formulată sunt bunuri comune ale ambilor soți, care sunt căsătoriți sub regimul comunității legale de bunuri, situația în care ambii soți dețin deopotrivă atât posesia, cât și detenția liberă a bunurilor comune, arată cancan.

Ambii soți au drept de administrare și de posesie asupra acestora. În referire la bunurile din cele două containere despre care persoana vătămată a precizat că sunt furate de soțul său, acestea sunt comune și sunt depozititate în containerele ce fac obiectul cauzei, iar ambele părți au acces, dar și drept de aministrare și de dispoziție asupra acestora”, a stabilit ancheta.

articolul original.

Doi tineri din Dej merită aplauze: ce au făcut când o bunicuță a fost atacată de un răufăcător

21 November 2022 at 19:43
image

Tinerii dau dovadă de reacții pline de curaj. S-a întâmplat la Dej, când o femeie în vârstă a fost atacată de un borfaș, ziua în amiaza mare.

Pe 19 noiembrie, în jurul orei 16.30, polițiștii din Dej au fost sesizați despre faptul că o femeie în vârstă de 84 de ani  a rămas fără o geantă, smulsă de un trecător, pe strada Carpați din municipiu. Infractorul a bruscat-o pe vârstnică, iar s-a dezechilibrat, a căzut și s-a lovit.

În acel moment, în apropiere se aflau doi tineri, de 25 de ani. Tânărul a alergat pe urmele hoțului aproximativ 200 de metri, până când acesta a abandonat poșetă sustrasă.

Între timp, prietena tânărului i-a acordat ajutor femeii. Pentru că aceasta era rănită, a fost nevoie de intervenția unui echipaj medical de ambulanță.

Pe baza semnalmentelor oferite operatorilor de la 112, echipajul de poliție care se afla în zonă l-a depistat în câteva minute pe bărbatul bănuit de comiterea tâlhăriei. Acesta era domiciliat în Dej.

În urma probatoriului administrat, polițiștii Biroului de Investigații Criminale au dispus reținerea acestuia pentru 24 de ore, iar ulterior, prezentat instanței, bărbatul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Cercetările sunt desfășurate în continuare, sub aspectul comiterii infracțiunii de tâlhărie, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.

foto: arhiva

articolul original.
❌