ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Rechinul albastru

9 December 2022 at 04:00

Daca pana acum balena albastra era cea celebra, iata ca Naval Group au prezentat un nou concept – Rechinul Albastru:

Are o structura catamaran [ mai corect trimaran] desigur… in clasa de 5000 de tone (lungime de 160 metri si o latime de 37 metri), deci doar un pic superior unei fregate FTI/FDI si cu o clasa de misiuni specifice unei fregate. Corpul multicoca ar asigura potrivit celor de la Naval Grup o  rezistenta la inaintare la jumatate din cea a unui corp clasic, o stabilitate marita pe mare agitata, o semnatura acustica redusa.

Sistemul de propulsie hibrid combinat diesel-electric și diesel (CODLAD) combina motoare diesel, generatoare diesel, baterii litiu-ion, pile de combustie, motoare electrice și propulsoare electrice cu transmisie continuu variabila care antreneaza propulsoare cu pompa. Propulsia hibrida i-ar asigura pe langa alte avantaje, cum ar fi silentiozitatea, si o viteza maxima de 30 de noduri.

Apropos, unde e catargul de senzori? Disparut din cauze de „furisare”?

Iar conceptorul sau mai sustine cum ca ar fi un proiect responsabil cu impact redus fata de mediu…

Apoi nava poate fi echipata cu diverse tipuri de drone pentru lupta in toate mediile, ceea ce devine ceva natural, cel putin la nivel de marketing. De remarcat inclusiv o drona de intretinere, care ar trebui sa curete suprafetele (cu invelis „antifouling”/ anti-depunere viata marina) in imersie de depunerile de viata acvatica pentru a pastra intacte caracteristicile navei.

Managementul inteligent al energiei și sistemele de incalzire, ventilatie si aer conditionat (HVAC) participa la reducerea consumului de energie.

Tehnologia de reducere catalitică selectiva (SCR) este utilizata pentru gazele de esapament ale generatorului diesel pentru a reduce emisiile de CO2, tehnologia de oxidare umeda este aplicata la tratarea deseurilor pentru a se alinia la reglementarile maritime internationale; iar noul gaz frigorific R744 reduce, de asemenea, impactul CO2 .

In fine, mi se pare mie, sau ar putea exista o legatura cu … XWind 4000?

Marius Zgureanu

Surse:

Naval Group presents Blue Shark, a high-tech and environmentally responsible concept ship at Euronaval 2022 

Naval Group présente Blue Shark, un nouveau concept de frégate „à fort potentiel éco-responsable” 

Euronaval 2022: Naval Group’s Blue Shark concept ship combines combat power and reduced environmental impact (janes.com)

articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Când Prima Dragoste crește: Te frigi, o piesă despre maturizarea care vine după o inimă frântă

8 December 2022 at 20:30
image

Când Prima Dragoste crește: Te frigi, o piesă despre maturizarea care vine după o inimă frântă

Prima Dragoste lansează, joi, 8 decembrie, „Te frigi”, o  piesă care exprimă atât o melancolie profundă, alături de o maturizare iminentă, cât și o suferință interioară puternică, alături de o transformare inevitabilă.

„Te frigi” este o piesă asemeni unei întregi maturizări, urmând o cale pe care toți o cunoaștem sau cu care ne-am intersectat în trecut: dragoste, inimă frântă, transformare. În fond, „Te frigi” este o piesă despre tranziție și poate fi despre fiecare dintre noi.

Fie că vorbim de o relație ajunsă la final, fie că vorbim de o prietenie care a dispărut, durerea, neajutorarea și incapacitatea de a înțelege ce s-a întâmplat sunt la fel, iar Prima Dragoste știe asta.

Astfel, artista transmite o mulțime de emoții și de această dată, așa cum o face prin fiecare piesă pe care o lansează.

„E o piesă despre durerile mele interioare, dar nu numai ale mele. Poate fi percepută ca o avertizare: știu că îi va părea rău mai târziu, că ne-am despărțit. Sunt acel om care iubește mai mult și, înțelegând că și de data asta totul se va termina la fel de trist, încerc să mă conving să nu mai sar în prăpastia asta”, a povestit Prima Dragoste.

Despre Prima Dragoste

Prima Dragoste, pe numele real Alexandra Cebotar, este o tânără artistă din Chișinău, care își dorește care fiecare piesă pe care o lansează să ajungă la inimile oamenilor. Cântăreață și compozitoare, Prima Dragoste a câștigat numeroase trofee la diferitele concursuri muzicale la care a participat. În plus, aceasta a studiat vioară și pian la Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău. Prima Dragoste lansează piese inspirate din propriile trăiri și experiențe.

articolul original.

Un nou val de COVID-19 în Franţa

8 December 2022 at 18:07
image

În faţa unui al nouălea val de COVID-19, căruia i se adaugă epidemii de gripă şi de bronşiolită, Guvernul de la Paris refuză deocamdată să adopte măsuri obligatorii, dar nu exclude posibilitatea de a îşi înăspri poziţia privind purtarea măştii sanitare dacă situaţia epidemiologică o va impune.

Duminică, ministrul francez al Sănătăţii a lansat „un apel solemn” compatrioţilor săi, îndemnându-i pe cei mai fragili dintre ei să se vaccineze împotriva COVID-19 în faţa acestui nou val al pandemiei, conform Agerpres.

În Franţa, primele opt valuri epidemiologice au adus o anumită imunitate a populaţiei generale, în mare parte vaccinată cu schemă completă, dar care înregistrează întârzieri în ceea ce priveşte vaccinările cu cel de-al doilea booster anti-COVID-19. Deşi numărul total al pacienţilor spitalizaţi a rămas inferior în comparaţie cu cele mai înalte niveluri observate de-a lungul acestui an, noua recrudescenţă a pandemiei riscă să afecteze un sistem naţional de sănătate aflat deja în dificultate.

Pandemia de COVID-19 a provocat peste 158.000 de decese în Franţa

Pandemia de COVID-19 a provocat peste 158.000 de decese în Franţa şi peste 6,6 milioane de victime la nivel mondial, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Emmanuel Macron a purtat din nou în public o mască sanitară

Preşedintele francez Emmanuel Macron a purtat din nou în public o mască sanitară joi şi a spus că este nevoie de o „revenire la obiceiuri” în faţa unei noi recrudescenţe a pandemiei de COVID-19, „pe bază de voluntariat”, informează AFP.

„Urmez recomandările ministrului meu”, a declarat preşedintele francez, alături de ministrul Sănătăţii, Francois Braun, care a purtat şi el o mască sanitară în timpul unei deplasări la Poitiers, un oraş din partea central-vestică a Franţei.

„În faţa recrudescenţei pandemiei (…), cred că ar fi bine să facem puţină pedagogie, pentru că nimeni nu mai vrea să revenim la obligaţiile generalizate” , a continuat şeful statului francez.

„Este şi un fel prin care ne reluăm obiceiurile pe bază de voluntariat, precum şi spiritul responsabilităţii”, a subliniat Emmanuel Macron.

articolul original.

Codul secret al împăratului Carol al V-lea, descifrat după cinci decenii. Ce secrete ascundea?

8 December 2022 at 17:00
image

O echipă de cercetători francezi a descifrat un cod vechi de cinci secole, care dezvăluie un presupus complot francez, prin care se pregătea uciderea împăratului Carol al V-lea al Sfântului Imperiu Roman și Rege al Spaniei.

Carol a fost unul dintre cei mai puternici bărbați ai secolului al XVI-lea, conducând un vast imperiu care a cuprins o mare parte din Europa de Vest și America, în timpul domniei sale de 40 de ani.

Echipa de cercetători de la laboratorul Loria, din Franța, a avut nevoie de șase luni ca să descifreze epistola scrisă în 1547 de către împărat pentru ambasadorul său din Franța, potrivit Science Alert.

„Scrisoarea era în același timp misterioasă și absolut de neînțeles”

Tumultuoasa perioadă a fost marcată de o succesiune de între Spania și Franța, condusă la acel moment de Francisc I al Franței, conducătorul Renașterii, care l-a adus pe Leonardo da Vinci din Italia. Scrisoarea de la Carol al V-lea către Jean de Saint-Mauris a fost uitată vreme de cinci secole în colecțiile bibliotecii Stanislas, Nancy, din Franța.

Cecile Pierrot, un criptograf de la Loria, a auzit pentru prima dată de existența scrisorii în timpul unei cine, în 2019, iar după mai multă cercetare, a reușit să o găsească în 2021.

„Purtând semnătura lui Carol al V-lea, scrisoarea era în același timp misterioasă și absolut de neînțeles”, a declarat criptograful Cecile Pierrot.

Descifrarea codului împăratului, un proces extrem de laborios

În urma unei munci minuțioase efectuate de computere, Pierrot a găsit „familii distincte” de aproximativ 120 de simboluri folosite de Carol al V-lea. „Cuvinte întregi sunt criptate cu un singur simbol”, iar împăratul a înlocuit vocalele care veneau după consoane cu semne, a spus Pierrot, o inspirație venită probabil din limba arabă.

Descoperirea a avut loc în iunie, atunci când Pierrot a reușit să deslușească o frază din scrisoare, iar echipa cu ajutorul istoricului Camille Desenclos.

„A fost o muncă minuțioasă și de lungă durată, dar a fost într-adevăr o descoperire care s-a produs într-o singură zi, în care, dintr-o dată, am avut ipoteza corectă”, a adăugat Pierrot.

O altă scrisoare de la Jean de Saint-Mauris, în care destinatarul mâzgălise pe margine o formă de cod de transcriere, a ajutat, de asemenea.

Teama lui Carol al V-lea de a fi ucis, un fapt descifrat din scrisoare

Desenclos a spus că a fost „rar ca un istoric să reușească să citească o scrisoare pe care nimeni nu a putut-o citi timp de cinci secole.” Acesta „confirmă starea oarecum degradată” în 1547 dintre Francis I și Carol al V-lea, care a semnat un tratat de pace cu trei ani mai devreme”, a mai spus Desenclos.

Relațiile ar fi rămas tensionate între cei doi, cu multiple încercări ale acestora de a-și slăbi puterea unul altuia, potrivit istoricului. Ca urmare a acestora, una dintre informațiile dezvăluite privește un complot de asasinat , care se spunea că se pregătea în Franța, a spus Desenclos.

Cercetătorii speră acum să identifice și alte scrisori între împărat și ambasadorul său „pentru a avea o imagine de ansamblu a strategiei lui Carol al V-lea în Europa”.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Francezii cu venituri scăzute care merg la lucru cu mașina vor primi un ajutor de 100 de euro pentru carburanți

7 December 2022 at 12:27
image

Francezii care merg la lucru cu mașina vor primi un ajutor de 100 de euro din partea statului pentru achiziția de carburant. Premierul francez a anunțat că măsura se va aplica de anul viitor, când statul nu va mai compensa cu 10 eurocenți litrul de benzină sau motorină.

10 milioane de francezi ar urma să primească ajutorul de 100 de euro pentru achiziția de carburanți.

„Începând de anul viitor, va intra în vigoare indemnizația pentru carburanți destinată francezilor cu venituri modeste care au nevoie de mașină ca să meargă la serviciu. E vorba despre 100 de euro pentru aproape jumătate dintre gospodării”, a spus la postul francez de radio RTL premierul Elisabeth Borne.

Oficialul a menționat că pentru un șofer care parcurge 12.000 de kilometri pe an, acest ajutor reprezintă echivalentul unei subvenții de 10 eurocenți pe litru de carburant.

Pentru a beneficia de acest ajutor, francezii trebuie să depună pe site-ul Fiscului o declarație pe propria răspundere că folosesc mașina pentru a ajunge la locul de muncă, însoțită de numărul de identificare fiscală și numărul de înmatriculare al mașinii.

Potrivit BFMTV, o altă condiție este ca venitul lunar net să nu depășească 2.000 de euro lunar.

Indemnizația nu va fi acordată pensionarilor,șomerilor și nici celor care folosesc transportul public.

Foto: Shutterstock

Citește și: Spania: Cel puțin 155 de persoane au fost rănite în Catalonia, după ce două trenuri s-au ciconit

articolul original.

Emmanuel Macron a nimerit şi scorul, și marcatorii la meciul Franţa – Polonia

4 December 2022 at 21:15
image

Președintele francez Emmanuel Macron a nimerit și scorul, și marcatorii la meciul Franța – Polonia din optimile Cupei Mondiale. Franța s-a calificat în sferturile de finală, unde va întâlni Anglia.

Macron a prezis corect rezultatul meciului Franța – Polonia

Franța a învins Polonia cu 3-1, prin golurile marcate de Olivier Giroud și Kylian Mbappe (de două ori). Pentru polonezi a marcat Robert Lewandowski, din penalty.

Adică exact cum a spus Macron zilele trecute, într-un interviu pentru Le Parisien, constată The Independent.

„Lewandowski va înscrie unul, la fel ca Mbappé sau poate Giroud, care vrea să facă istorie”, a spus președintele francez atunci.

Iar Giroud chiar a intrat în istorie cu golul său, căci a devenit cel mai bun marcator din istoria naţionalei Franţei. El a înscris în total 52 de goluri, depăşindu-l pe Thierry Henry (51).

Emmanuel Macron a mai spus că va merge în Qatar, acolo unde se desfășoară Campionatul Mondial, dacă Franța va ajunge în faza semifinalelor, deoarece francezii vor să-și apere trofeul câștigat acum patru ani.

articolul original.

Franța câștigă cu 3-1 în fața Poloniei și merge în sferturi la Mondiale. Macron a nimerit rezultatul meciului și marcatorii

4 December 2022 at 17:21

Naţionala Franţei a învins duminică, cu scorul de 3-1, echipa Poloniei, în optimile de finală ale Cupei Mondiale din Qatar. Golurile echipei franceze au fost înscrise de Olivier Giroud, în minutul 44, şi de Kylian Mbappe (foto), în minutele 74 şi 90+1. Golul Poloniei a fost marcat de Lewandowski dintr-un penalti cu repetiție.

În ultimele secunde ale partidei, prelungite cu 5 minute, polonezul a tras slab prima oară şi portarul  Lloris a apărat, dar nu a avut un picior pe linia porţii şi lovitura s-a repetat, iar Lewandowski a înscris.

De remarcat că în a doua repriză Giroud a înscris dintr-o foarfecă de toată frumusețea, însă o secundă mai devreme portarul a scos un alt șut pe poartă și a fost faultat, arbitrul a fluierat, așa că golul lui Giroud nu a fost valabil. Ar fi fost poate cel mai frumos gol de până acum din Qatar.

Francezii acum așteaptă deznodământul din al doilea meci al serii de duminică, Anglia – Senegal, putându-ne aștepta cel mai probabil la un duel istoric în sferturile de finală, între cele două rivale.

Emanuel Macron a nimerit rezultatul final și marcatorii meciului Franța- Polonia. Președintele francez a spus înaintea partidei că echipa sa va învinge cu 3-1 și vor marca Giroud, Mbappe și Lewandowski.

“Cred că vom câştiga cu 3-1. Lewandowski va marca, la fel ca Mbappé sau poate Giroud, care vrea să intre în istorie. Am foarte mult respect pentru Didier Deschamps (n.r. – selecţionerul Franţei), experienţa lui, know-how-ul lui. Media de vârstă a acestui colectiv este foarte tânără şi, în acelaşi timp, trebuie să fie unsprezece jucători care au o stea pe care ei înşişi au brodat-o (n.r – referire la titlul modial de acum patru ani)”, a mai spus Emmanuel Macron, pentru Le Parisien.

articolul original.

Franța anunță al nouălea val al coronavirusului. Peste 1.000 de bolnavi de COVID sunt internați zilnic

4 December 2022 at 10:33
image

Franța a anunțat al nouălea val al coronavirusului, cu o creștere săptămânală a contaminărilor care depășește 40%.

„Tripla epidemie” cu care se confruntă Franța, de COVID-19, bronșiolită și gripă, este „complet fără precedent”.

La data de 28 noiembrie au fost înregistrate 48.629 de cazuri noi de coronavirus, față de 33.177 în vinerea precedentă, ceea ce reprezintă o creștere de 46%.

În urmă cu un an, la aceeași dată, numărul de cazuri COVID-19 a fost puțin sub 40.000.

Mai mult de 1.000 de bolnavi COVID, internaţi zilnic în Franţa

Peste de 1.000 de pacienți sunt acum internați în fiecare zi în spital din cauza COVID-19, față de puțin peste 800 în aceeași perioadă a anului trecut.

Reapariția epidemiei pare că a venit mai devreme în acest an.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Veran, a făcut apel la francezii în vârstă sau bolnavi să facă un nou rapel al vaccinului anti-COVID: „Vă ia 5 minute și vă va proteja, va limita riscurile de complicații și spitalizare”.

Totodată, presa a scris de vineri despre alerta de sănătate publică din Franța, din cauza „triplei epidemii” fără precedent – Covid, gripă, bronșiolită -, cu evoluție incertă.

Cel puțin 90% din populația lumii are o formă de imunitate la Covid-19, a declarat vineri directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertizând totodată că vigilența este în scădere, potrivit ElFigaro.fr.

Și de asemenea, scăderea vigilenței lasă ușa deschisă pentru apariția unei noi variante care s-ar putea răspândi și ar putea suplini varianta Omicron, dominantă acum, a declarat Tedros într-o conferință de presă.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

SUA vrea ca Europa să se pună ‘împotriva’ Chinei: Beijingul a devenit o amenințare tot mai mare pentru companiile americane

4 December 2022 at 08:15
image

Statele Unite vor ca Europa să adopte o politică fermă împotriva Chinei, oficialii americani recomandându-le omologilor europeni să ia în considerare utilizarea restricţiilor de control al exporturilor în China.

Administraţia americană s-a concentrat în special pe China, făcând ca subiectul să fie o trăsătură dominantă a discuţiilor internaţionale, la scurt timp după preluarea mandatului preşedintelui Joe Biden.

Comentariile şi acţiunile au crescut în ultimele luni. De exemplu, secretarul american pentru Comerţ, Gina Raimondo, a declarat miercuri că Beijingul a devenit o ameninţare tot mai mare pentru companiile americane.

Acest mesaj a fost împărtăşit şi recunoscut în Europa.

Potrivit informaţiilor disponibile sugerează că oficialii americani le-au spus omologilor europeni să ia în considerare utilizarea restricţiilor de control al exporturilor în China.

Departamentul pentru Comerţ al SUA nu a fost disponibil imediat pentru comentarii atunci când a fost contactat de CNBC, joi.

În octombrie, SUA au impus restricţii asupra accesului Chinei la anumite tehnologii dezvoltate de SUA. Dar, în timp ce Uniunea Europeană a numit China drept ”un rival strategic”, în diferite ocazii, ea urmăreşte o abordare diferită faţă de cea a SUA.

”UE încearcă să-şi creeze propria strategie pentru China, care să fie distinctă de SUA. Această strategie se referă la ”reducerea riscurilor” relaţiei, mai degrabă decât ”decuplarea”,” a declarat joi Anna Rosenberg, director de geopolitică la Amundi Asset Management.

Decuplarea se referă la separarea legăturilor economice dintre cele două superputeri. Dar, pentru UE, acest lucru nu este în interesul ei.

Datele biroului de statistică al Europei au arătat că China a fost al treilea cel mai mare cumpărător de bunuri europene şi cea mai importantă piaţă pentru produsele UE importate în 2021.

Importanţa Chinei ca piaţă pentru Europa devine şi mai relevantă într-un moment în care economia sa are probleme din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

”În timp ce SUA încearcă să tragă UE în direcţia sa pentru a se distanţa de China, UE este dornică să menţină legăturile economice cu China. Această dorinţă este accentuată de consecinţele economice ale războiului care vor afecta economiile europene mai acut anul viitor”, a spus Rosenberg.

Hosuk Lee-Makiyama, director al think tank-ului European Center for International Political Economy, a mai spus pentru CNBC că ”există o mulţime de cereri suspendate” în China din cauza politicii sale stricte privind Covid-19 şi ”Europa nu are multe pieţe” pentru a face faţă.

El a adăugat că preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a vizitat China joi, probabil pentru a încerca să negocieze ca Europa să fie ”în fruntea cozii” atunci când Beijingul îşi va relaxa măsurile împotriva Covid-19.

Cancelarul german Olaf Scholz a călătorit şi el în China la începutul lunii noiembrie.

”Vedem că relaţia UE-China se îmbunătăţeşte de fapt pe termen scurt, iar călătoria actuală a lui Michel, atât de aproape după vizita lui Scholz în China, este o dovadă pentru acest lucru”, a spus Rosenberg.

Acest lucru vine într-un moment în care relaţia dintre UE şi SUA se înrăutăţeşte puţin.

Lee-Makiyama a spus că ”relaţia transatlantică este cea mai proastă din ultimii 20 de ani”.

Oficialii europeni s-au plâns de subvenţiile de stat pe care administraţia americană le propune pentru a sprijini adoptarea maşinilor electrice.

UE a spus că acest lucru contravin normelor comerciale internaţionale şi reprezintă o ameninţare pentru companiile europene.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a purtat discuţii cu Biden joi, sperând să rezolve unele dintre aceste diferenţe şi să evite o nouă dispută comercială, scrie news.ro

articolul original.

Francezii au predat la poliție zeci de mii de arme de foc

4 December 2022 at 06:00
image

Posesorii francezi de arme de foc și-au predat armele la punctele de colectare ale poliției din întreaga țară în această săptămână, în cadrul unei campanii de strângere a armelor de foc fără licență, deseori moșteniri care zac în poduri sau sunt uitate în dulapuri, scrie Reuters.

Deținerea de arme de foc în Franța nu este nici pe departe la fel de răspândită ca în Statele Unite, de exemplu, iar infracțiunile cu arme de foc sunt relativ rare, însă Franța dorește să limiteze numărul de arme de foc deținute ilegal – până la șase milioane, potrivit estimărilor autorităților.

Puști, pistoale, muniții, chiar și cuțite și grenade, au fost predate în 300 de puncte de colectare de la începutul campaniei Ministerului de Interne, la 25 noiembrie.

Francezii care-și predau armele nu riscă nicio sancțiune

Cei care aduc armele nu riscă nicio sancțiune. Ei pot fie să le înregistreze, fie să le lase la poliție.

Până miercuri, 65.000 fuseseră predate, împreună cu 1,6 milioane de gloanțe și alte proiectile.

Câte arme de foc au adus francezii la poliție?

„Această campanie are loc pentru a-i ajuta pe francezi să predea aceste obiecte care sunt destul de incomode pentru majoritatea”, a declarat comandantul poliției, Florence Gavello, la punctul de colectare din Nisa. „Atunci când vorbim cu ei, sunt destul de fericiți că … scapă de ele”.

Campania se încheie vineri, după care armele colectate vor fi fie predate muzeelor, fie distruse.

articolul original.

Joe Biden: Sunt gata să vorbesc cu Putin!

2 December 2022 at 10:41
image

Preşedinţii Joe Biden şi Emmanuel Macron şi-au manifestat, joi, la Washington, dorinţa de a căuta împreună o soluţie pentru războiul din Ucraina, dar fără a reduce sprijinul pentru Kiev, în timpul unei vizite de stat a preşedintelui Franţei în SUA caracterizată de afecţiune diplomatică, informează Agerpres.

„Sunt gata să vorbesc cu Putin în cazul în care caută o modalitate de a pune capăt războiului. Nu a făcut-o încă”, a declarat preşedintele SUA în cadrul unei conferinţe de presă cu omologul său francez. „Dacă s-ar întâmpla acest lucru, atunci, în consultare cu prietenii mei francezi şi ai NATO aş fi bucuros să mă aşez împreună cu Putin să văd ce are de gând. Nu a făcut-o încă”, a continuat Joe Biden.

Înaintea invadării Ucrainei, pe 24 februarie, preşedintele Biden şi secretarul de stat Antony Blinken au discutat cu Rusia, avertizând-o asupra consecinţelor unui astfel de atac. De atunci, preşedintele Biden nu a mai avut niciun contact direct, chiar dacă înalţi oficiali americani au menţinut căile de comunicare deschise cu Moscova, iar şeful diplomaţiei americane a vorbit cel puţin o dată cu omologul său rus Serghei Lavrov.

„Există o modalitate de a pune capăt acestui război, o modalitate raţională. Putin să se retragă din Ucraina. Dar nu este cazul”, a spus din nou Biden. „Creşe, spitale, case cu copii bombardate. Este îngrozitor ceea ce face”, a adăugat el, subliniind că „ideea că Putin poate învinge Ucraina este dincolo de înţelegere”.

Operațiunea militară continuă

Kremlinul a respins condițiile lui Joe Biden pentru negocieri.

„Biden a spus de facto că negocierile vor fi posibile numai după ce Putin va părăsi Ucraina”, ceea ce Moscova „evident” că respinge, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov. „Operaţiunea militară continuă”, a adăugat el.

Preşedintele Vladimir Putin este deschis discuţiilor despre o posibilă soluţionare a conflictului în Ucraina, dar refuzul Statelor Unite de a recunoaşte teritoriile anexate ca fiind ruse împiedică găsirea unui posibil compromis, a explicat Kremlinul.

„Cel mai preferat mod de a ne atinge interesele este prin mijloace paşnice, diplomatice”, a adăugat Peskov. „Putin a fost, este şi rămâne deschis contactelor şi negocierilor”, a insistat el.

articolul original.

New Generation Fighter nimic concret

2 December 2022 at 04:00

Desi pe 18 noiembrie guvernul german a anuntat ca un acord industrial in programul NGF a fost atins lucrurile nu stau deloc asa.

In acelasi timp, directorul general al Dassault Aviation, Éric Trappier, a fost chiar mai dur cand, pe 21 noiembrie, a declarat sec, ca anuntul facut de guvernul de la Berlin este doar: “pseudo political announcement that has been made.”

Pe 25 noiembrie, premierul francez, doamna Elisabeth Borne, a spus – in cadrul unei conferinte de presa comune cu cancelarul german Olaf Scholz – ca s-ar fi ajuns la un acord intre Airbus Defense & Space (Germania) si Dassault Aviation.

Insa, extrem de prompt, un purtator de cuvant al celor de la Dassault, raspunzand unei intrebari de la Reuters, a negat ca asa ceva s-ar fi intamplat. Cele doua companii nu au facut progrese si nu s-au inteles deloc.

Deocamdata francezii nu se inteleg cu germanii si spaniolii pentru distribuirea “sarcinilor de serviciu” in faza 1B a programului. O problema aparte ar fi zona sistemelor de control al zborului. Francezii nu renunta la proprietatea lor intelectuala, iar germanii nu accepta asa-zisele “cutii negre”.

Aceste probleme persista de aproape doi ani si nu exista deocamdata nici o licarire de speranta intru depasirea lor. Este de facto o problema structurala.

Astfel ca francezii cauta solutii de avarie sau macar un plan “B”, iar Adunarea Nationala franceza a inceput probabil sa se gandeasca ca atunci cand Éric Trappier vorbea despre un plan “B” in relatia cu germanii si spaniolii avea bietul om mare dreptate.

In proiectul de buget pentru anul fiscal 2023 a aparut un amendament, modest deocamdata – doar 10 milioane de euro – pentru demararea unui studiu de fezabilitate  pentru finantarea de catre partea franceza – fara nicio colaborare – a dezvoltarii si fabricatiei unui viitor aparat de noua generatie.

Si chiar daca efortul financiar pare mare, discutam probabil de foarte multe miliarde de euro, deputatii francezii au in vedere pastrarea capabilitatilor industriei de aparare franceze ca si apararea drepturilor intelectuale ale acestei industrii, adica exact “cuiul lui Pepelea” cu care germanii nu sunt de acord. Prin “drepturi intelectuale” trebuie sa intelegem de fapt experienta tehnologioca dobandita de francezi in zecile de ani de cand isi fabrica singuri avioanele de lupta.

Ar putea insa ca acest amendament sa fie foarte serios, iar francezii sa-si faca deja planurile de retragere din programul SCAF sau sa fie doar un raspuns catre Bundestagul german care de curand a adoptat o rezolutie prin care cere guvernului german sa tina cont de interesele industriale germane atat in programul SCAF cat si in programul franco-german pentru tancul viitorului – MGCS.

Ori cu asemenea intentii ostile de ambele parti foarte greu sa se ajunga la un acord sincer si de durata. In principiu, tancul ar fi al germanilor cu Berlinul sef, in timp ce SCAF ar fi al francezilor, ca natiune-lider.

Insa de peste doi ani cele doua programe nu fac altceva decat sa bata pasul pe loc, iar timpul trece, F 35 se maturizeaza, iar americanii lucreaza deja la alte doua programe pentru aparate de generatie a VI-a, unul pentru fortele aeriene si altul pentru US Navy.

Evident ca nici Marea Britanie & Co nu sta pe loc in programul Tempest desi nici acolo nu se intrevad colaborari prea usoare.

GeorgeGMT

articolul original.

Președintele SUA, Joe Biden, a luat decizia! Apelurile omologului său francez Emmanuel Macron au dat roade

1 December 2022 at 20:45
image

Statele Unite va modifica Legea privind reducerea inflaţiei astfel încât să nu afecteze întreprinderile din sectorul verde din Europa, a transmis joi președintele american Joe Biden.

În conferinţa de presă de după întâlnirea pe care au avut-o la Washington, cei doi lideri au anunţat că au ajuns la un acord asupra unor modificări tehnice ale legislaţiei, dar nu au precizat care sunt acestea.

Biden a recunoscut existenţa unor „defecte tehnice” în Legea privind reducerea inflaţiei şi le-a atribuit amplorii legislaţiei, adoptată în august anul trecut, care prevede cea mai mare investiţie în tehnologii verzi din istoria SUA pentru a reduce emisiile cu 40% până în 2030.

Legea privind reducerea inflaţiei va oferi, de asemenea, stimulente fiscale, începând cu 2023, companiilor care utilizează componente fabricate în America de Nord pentru produse care sprijină tranziţia către energia verde, cum ar fi vehiculele electrice.

Mai multe ţări din Uniunea Europeană (UE), inclusiv Franţa, şi-au exprimat nemulţumirea faţă de această parte a legii, deoarece subvenţiile ar putea avea un efect negativ asupra industriei europene a energiei verzi şi auto.

În conferinţa de presă, Macron a insistat asupra necesităţii de a „resincroniza” agendele, astfel încât aceste stimulente să nu dăuneze Franţei şi Europei.

Vom lucra împreună la aceste elemente tehnice pentru a ne asigura că nu există un efect de domino asupra proiectelor în curs de desfăşurare în Europa. Vrem să reuşim împreună, nu unii împotriva celorlalţi”, a declarat preşedintele francez.

Una dintre posibilele soluţii pe care Franţa şi SUA le-ar putea propune este introducerea de scutiri pentru companiile europene, pe care Macron o propusese deja, dar pe care nu a repetat-o public la conferinţa de presă.

Problema stimulentelor fiscale s-a aflat în centrul mai multor reuniuni ale UE, iar Franţa a discutat deja cu Germania şi Ţările de Jos despre posibilitatea ca SUA să stabilească scutiri pentru anumite produse europene, transmite AGERPRES

articolul original.

Parada ignoraților și dihonia națională

1 December 2022 at 05:03

Ziua Națională a României nu este niciun moment de festivism și nici de ipocrizie, din perspectivă istorică, ci o clipă de luciditate publică, cu gândul la cei care, în 1918 au pornit la drum, în ianuarie cu o țară ciuntită, iar la 1 Decembrie au sărbătorit România dodoloață, cum a numit-o un copil din Lancrăm, satul natal al lui Lucian Blaga. 

Cei din tribuna oficială pot fi priviți în fel și chip, ca pe vremea lui Trahanache și Tipătescu, dar cei care defilează prin fața lor NU sunt actori de circ, ci români care au depus Jurământul Militar și și-au asumat integral greutățile și privațiunile serviciului efectuat sub Tricolor. 

MAI SUNT PĂCĂLICI ÎN PIAȚA PUBLICĂ

România de azi este o țară a contrastelor, una în care cei cu venituri mari mai primesc o mână de arginți – a se vedea proiectul măririi lefurilor primilor demnitari ai țării și ai celor din legislativul românesc -, iar aceia care și-au pus viața drept chezășie, pentru meseria armelor, sunt duși cu zăhărelul procentelor de la 12,5 la 1%, așa cum nu s-a întâmplat în nicio țară membră a NATO, că tot ne-au vizitat miniștrii de externe ai aliaților noștri, poate mirați de liniștea cu care cetățenii simpli s-au adaptat unei realități triste, în care politicienii se scuză, dau vina unii pe alții, iau decizii de stă mintea în loc și servesc mai degrabă interesele unor terți, nu pe cel național. 

Cei care critică organizarea paradei militare uită, de pildă, că în Franța – țară latină membră a NATO și a UE – de Ziua Națională se organizează Parada Militară. 

Parada militară din 14 iulie 2022, la Paris Foto Facebook Emmanuel Macron

Cu ce detașamente vor defila structurile de forță? Cu cele finanțate de statul român, care cu un procent major s-a angajat la intrarea în NATO, apoi a tăiat bugetul apărării și acum îl mărește doar la presiunea venită de peste Ocean și a realităților văzute pe Frontul de Est, din Ucraina. 

Mai sunt Păcălici, în piața publică, frustrați de ziua a șaptea, care țin de biserica drobului de sare și cădelnițează absența parăzilor militare în SUA, Marea Britanie și Germania sau în arealurile ostile mioriticilor – Suedia, Olanda și Austria -, în contextul în care Biserica și Armata au constituit stâlpii existenței noastre pe aceste meleaguri. 

Aceeași frustrați de ziua a șaptea atacă prezența, pe micul ecran, a unor foști militari profesioniști. 

În primul rând că în Statele Unite ale Americii și în Marea Britanie a devenit un recurs normal invitarea unor generali și colonei în retragere, la diferite posturi private de televiziune, pentru explicarea situației din zone de confruntări militare. 

Prin urmare, aici este vorba de un procedeu folosit de presa din state cu o tradiție democratică indiscutabilă, care nu confundă datul cu părerea ale unor promotori de frici inventate, cu opiniile unor militari cu o experiență redutabilă, care au și consilierea adecvată și sprijinul Pentagonului, respectiv al Ministerului britanic al Apărării. 

Meritul – atâta cât a existat până acum – al acestor români, care au rămas marcați pe viață de evoluția în Armata României este că și-au păstrat cumpătul, nu au împroșcat cu noroi instituția militară și au informat opinia publică cu părerile lor, diferențiate în raport de funcțiile anterioare avute, experiența militară personală și studiile efectuate, de unii dintre ei, în state membre ale NATO. 

Contrar diversiunii de tip răsăritean, că acești seniori nu au susținut cauza militarilor români, mai toți au semnalat, în mod repetat, situația tragi-comică a pensiilor militare, parte a unui sistem în care un subofițer șofer, acum în retragere, are un venit lunar mai mare, decât aceea a comandantului la dispoziția căruia era cu autoturismul armatei. Și inechitatea aceasta persistă! 

Participanții la „Programul de instruire inițială a soldaților și gradaților profesioniști parașutiști comando” s-au antrenat desfășurând activități intense Foto Facebook MApN

O minciună gogonată, tipică lui Ghiță Pristanda, este că toți, fără excepție, speră ca notorietatea obținută în studiourile TV să le aducă un loc eligibil pe listele vreunui partid !!! 

În ce mă privește, dar și în ceea ce îi privește pe majoritatea absolută a celor chemați la diferite televiziuni, nu există o asemenea preocupare. Pentru liste sau avansări la apelul de seară. Dar cei care au lansat această infamie au o problemă. Ei… nu au fost chemați în redacția X sau Y. Este problema lor, nicidecum una de interes public. 

Ce fac ex-militari ajunși în Parlament este o altă chestiune insignifiantă, pentru că fiecare va fi judecat de votanții săi, la următoarele alegeri legislative. Ei sunt acolo pe cont propriu, nicidecum reprezentând organismul militar românesc. Deși, moral, ar trebui să acționeze ca atare. 

MODELUL DE LA PENTAGON

Dacă tot avem un Parteneriat Strategic cu SUA – unul de 25 de ani, marcat pe 29.11. 2022, în prezența lui Antony Blinken, secretarul Departamentului de Stat al SUA – ar fi timpul să luăm de la armata americană modelul de a fi specificate clar funcțiile de civili, din Ministerul Apărării Naționale, care vor fi ocupate doar la venirea unui nou ministru, cu precizarea obligatorie că toți vor pleca la demisia, demiterea sau încetarea activității acestuia în fruntea menestrelului, pardon, ministerului. 

Altfel va continua ping-pong-ul cu transformarea unor funcții de militari în posturi civile și cu rămânerea pe veci, a celor ajutați să fie la adăpostul seriozității instituției militare. 

Apropo! Nu ar strica să fie văzută și lista doctoratelor asumate, în domeniul securității naționale, de civili care se pricepeau, vorba vine, la apărarea națională, nici măcar precum bărbata Zoe Trahanache, care îl traducea, la modul figurat, pe venerabilul ei soț. Dar asta nu contează, nu este așa?… 

ATÂT ÎȘI POATE PERMITE ȚARA? 

Starea dotărilor discutabile ale Armatei României este rezultatul exclusiv al ochelarilor de cal purtați de clasa politică românească postdecembristă. 

Așa că faptul că avem acum aliați pe teritoriul României, cu miile și cu tehnica lor de luptă performantă, este rezultatul unei obtuzități generate de minciuna publică: Atât își poate permite țara! 

Dar România își permite să lase veniturile monstruoase ale multinaționalelor să plece, bine mersi, peste hotare, într-o așa numită normalitate, care ține mai degrabă de Spitalul nr.9. 

Știți cum trebuie să privim Parada Militară organizată de Ziua Națională a României?

Singurul militar român din Garda Regală rămas în viață, maior(ret) Irod Moisă a împlinit, la 30 noiembrie, un secol de viață. Foto Facebook MApN

Privind în ochi pe cei cu Caracter, din șirul detașamentelor de defilare. Sunt ușor de recunoscut, după modestie. 

Cât despre cei care consideră parada o manifestare grotescă și ridicolă, mă mir că nu au rostit și scris asta în limba celor care activează în mașina de propagandă a Kremlinului. Aferim! 

articolul original.

Argentina și-a câștigat grupa și e mare favorită în duelul din optimile Cupei Mondiale / Mexic a bifat o premieră negativă după circa patru decenii

30 November 2022 at 20:59
image

Argentina a învins-o cu 2-0 pe Polonia, miercuri seară, în ultima etapă a Grupei C de la Cupa Mondială din Qatar, dar cele două selecționate vor merge la braț în optimi, cu „pumele” de pe prima poziție. Mexic s-a impus și ea în duelul cu Arabia Saudită, dar nu la un scor suficient de mare pentru a accede în faza piramidală.

Argentina și Polonia s-au calificat în optimile Cupei Mondiale din Qatar

„Pumele” aveau nevoie de o victorie cu Polonia pentru a trece pe prima poziție și a nu depinde de rezultatul din celălalt meci al grupei, așa că au început meciul în forță și și-au creat devreme primele ocazii. Leo Messi putea să deschidă scorul în minutul 39, după un penalty destul de ușor, dar nu a reușit să îl învingă pe Szczesny de la punctul cu var.

Argentina s-a descătușat în repriza secundă, când Mac Allister (46`) și Alvarez (67`) au oferit echipei un avantaj confortabil pentru un final liniștit de partidă, scor final 2-0.

În optimi, Messi & Co își vor măsura forțele cu Australia, care a produs o mare surpriză marți, reușind să o elimine pe Danemarca.

Tot de o victorie avea nevoie și Mexic împotriva Arabiei Saudite pentru a reveni în ecuația calificării, iar fotbaliștii mexicani s-au întrecut în ratări. Primul gol al selecționatei din America Centrală a venit în minutul 47, prin Martin, Chavez a majorat diferența cinci minute mai târziu.

Când s-a încheiat partida Poloniei, ea și Mexic erau la egalitate perfectă din perspectiva numărului de puncte și a golaverajului, iar mexicanii au fost pe punctul de a deveni a doua selecționată din istoria Cupei Mondiale care părăsește competiția din cauza regulii fair-play (numărul de cartonașe), după Senegal în 2019.

Totuși, Mexic a primit gol de la Arabia Saudită în prelungiri, scor final 2-1, așa că polonezii vor merge în optimi grație golaverajului superior celui înregistrat de mexicani. Polonia o va înfrunta pe deținătoarea trofeului, Franța.

Începând cu 1986, Mexic trecuse de grupe la fiecare ediție a Cupei Mondiale, cu o singură excepție, în 1990, când nu a avut drept de participare. În 1982 nu s-a calificat, iar în 1978 a părăsit competiția în grupe.

articolul original.

Franța, campioana mondială, a fost răpusă de Tunisia! Danemarca, eliminată din competiție! Grupa D s-a încheiat cu două surprize uriașe

30 November 2022 at 17:00
image

Franța a fost învinsă surprinzător de Tunisia, miercuri, la Cupa Mondială, dar își asigurase deja prezența în optimile competiției. Tot în Grupa D, Australia a produs un rezultat miraculos, 1-0 împotriva selecționatei din Danemarca, și avansează și ea în faza piramidală a turneului din Qatar.

Franța și Australia s-au calificat în optimile Cupei Mondiale din Qatar

Franța, deținătoarea trofeului, a fost prima echipă calificată în optimile Cupei Mondiale din Qatar, așa că misiunea sa de miercuri a fost mai degrabă una formală, motiv pentru care Didier Deschamps nu a aliniat la start o parte din vedetele cu care ne-a obișnuit, printre care marele Mbappe, Griezmann sau portarul Lloris.

Tunisia a profitat de lipsa de miză a „cocoșilor” și a reușit să se impună, unicul gol al partidei fiind marcat de Khazri, fotbalist care evoluează chiar în campionatul francez, în minutul 58.

Cu un singur punct după două etape, Danemarca nu avea altă opțiune decât victoria în partida cu Australia și s-a instalat rapid în jumătatea adversă, însă jocul său a fost marcat de aceeași imprecizie la finalizare care i-a dat peste cap și partida cu Tunisia din startul turneului.

Danezii au continuat să preseze și în repriza a doua, însă cea care a dat lovitura a fost Australia, prin Leckie, în minutul 60, iar scorul a rămas neschimbat până la final.

Francezii au câștigat Grupa D și o vor întâlni în optimi pe ocupanta locului 2 din Grupa C, o grupă în care, înaintea ultimei etape, Argentina, Polonia, Mexic și Arabia Saudită au toate șanse la calificare. Australienii vor da peste câștigătoarea Grupei C.

Marți s-au stabilit primele două optimi de finală de la acest turneu.

articolul original.

Generatoare pentru Ucraina trec mai întâi prin România

29 November 2022 at 15:07
By: (R.C.)

Franţa a trimis 100 de generatoare în România, la hubul umanitar de la Suceava, pentru a fi transportate mai departe în Ucraina, a transmis marţi pe Twitter ambasada Franţei la Bucureşti.

Cele 100 de unităţi vor fi predate Ucrainei „foarte curând”, a scris ambasada pe Twitter.

Les 100 générateurs sont bien arrivés au hub européen de Suceava, en Roumanie. Ils seront remis très prochainement à la partie ukrainienne. #solidarité https://t.co/jYKyOkLzwO pic.twitter.com/JpgifKq1Ys

— FranceenRoumanie 🇫🇷🇪🇺 (@FranceRomania) November 28, 2022

articolul original.

Cupa Mondială Qatar. Rezultatele de sâmbătă: Argentina câștigă cu spatele la zid, Mbappe aduce victoria Franței

27 November 2022 at 08:53

Franța s-a calificat sâmbătă în optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Qatar, după ce a învins Danemarca. „Cocoșii galici” s-au impus după două goluri semnate de Kylian Mbappe.

Învinsă surprinzător în primul meci de Arabia Saudită și aflată în pericol, Argentina nu avea decât varianta victoriei și a câștigat disputa cu Mexic, rămânând în cursa pentru calificarea în optimi.

Dar iată rezultatele de sâmbătă și clasamentele:

GRUPA C

Argentina – Mexic 2-0 (Messi ’64, Enzo Fernandes ’87)

’64 – Messi înscrie cu un șut de la 20 de metri.

’87 – Enzo Fernandes marchează superb cu un șut la colțul lung.

Polonia – Arabia Saudită 2-0 (Zielinski ’40, Lewandowski ’82)

’40 – Zielinski deschide scorul dintr-o pasă a lui Lewandowski.

’45+1 – Szczesny apără un penalti executat de Al Dawsari.

’82 – Lewandowski profită de o greșeală a saudiților și mărește avantajul polonezilor.

Clasament: Polonia 4p, 2. Argentina 3p, 3. Arabia Saudită 3p, 4. Mexic 1p.

GRUPA D

Franța – Danemarca 2-1 (Mbappe ’61 și ’86 / Christensen ’68)

’61 – Mbappe combină excelent cu Theo Hernandez și deschide scorul cu un șut din apropiere.

’68 – Christensen egalează cu o lovitură de cap.

’86 – Mbappe marchează din nou, de această dată după o centrare a lui Griezmann.

Tunisia – Australia 0-1 (Duke ’24)

’24 – Duke marchează cu o lovitură de cap foarte frumoasă.

Clasament: Franța 6p, 2. Australia 3p, 3. Danemarca 1p, 4. Tunisia 0p.

La egalitate de puncte, primul criteriu de departajare este golaverajul.

articolul original.

Ireal! Cât costă 1 litru de ulei produs în România, în supermarketurile din Franța. Românii plătesc mult mai mult

26 November 2022 at 18:24

În timp ce românii se plâng de scumpirile care apar peste noapte, francezii se bucură de faptul că își pot cumpăra uleiul produs în țara noastră la jumătate de preț. Un internaut a făcut o postare în mediul online unde a atașat mai multe fotografii potrivit cărora marca de ulei Spornic se vinde la prețul de 5 lei, în timp ce pe rafturile magazinelor noastre prețul este dublu. 

Imagini dintr-un supermarket din Franța. Sursă foto: Facebook

,,Specula din RO, nu o întrece nicio altă țară! Toți îi fac vinovați pe alții ,fermierii vor ajutoare, dar pentru prețurile de la raft, nimeni nu dă socoteală românilor!”, ,,Ne merităm soarta.Nu mai trebuie să așteptăm dreptate, nu o s-o primim niciodată”, ,,Sunt șocată”,  ,,Vom fi umiliți pe veci…”,  ,,Poate are termenul apropiat de expirare”,  ,,Poate să fie 1€, dar la en-gros”, au fost câteva dintre comentariile internauților.

Traiul din România, din ce în ce mai scump

Potrivit informațiilor oferite de INS, pentru un litru de ulei românii au ajuns să plătească cu 52% mai mult. Cât despre alimente precum cartofi, făină sau produsele lactate, nici acolo nu am fost feriți de creșterea procentelor.

Scumpirile din România. Sursă foto: Pixabay

Tot datele INS arată la produse nealimentare că avem campioane la scumpiri gazele naturale cu peste 70% mai mult în ultimul an, tutunul cu 35%, pentru un litru de benzină sau motorină, de asemenea, cu 35%.

Biletele de avion au cunoscut o scumpire de 34%, semn că industria aviatică își revine, energia termică de 23%.

Ca să mergem cu trenurile de stat, a trebuit să scoatem mai mult din portofele cu peste 20% pentru biletele CFR.

Datele oficiale ale celor de la  INS din ultimul an ne arată că gazele naturale s-au scumpit cu peste 70%, iar combustibilii cu 35%”, potrivit INS, după cum informează Antena 3.

articolul original.
❌