ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Alertă MAE: E grevă generală în Franţa şi nu vor circula trenurile şi transportul în comun din Paris

28 September 2022 at 13:00

Ministerul de Externe a emis miercuri o alertă de călătorie prin care avertizează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Franţa că, joi, 29 septembrie, va avea loc o grevă generală în numeroase sectoare de activitate.

citizencitizen

În consecinţă, se anticipează perturbări ale circulaţiei feroviare pe liniile: Transilien, Intercité, TER şi RER.

Regia autonomă a transporturilor pariziene (RATP) anunţă probleme de circulaţie care vor dura până vineri, 30 septembrie, la ora 07:00. 

Se recomandă cetăţenilor români să consulte orarul feroviar, accesând pagina web https://www.sncf.com/fr/itineraire-reservation/info-trafic/idf, iar pentru RATP - https://www.ratp.fr/infos-trafic.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris:

  • +33147052966
  • +33147052755
citizencitizen

Cine se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă poate suna la:

  • Misiunea diplomatică a României în Republica Franceză: +33680713729;
  • Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164;
  • Consulatul General al României la Lyon: +33643627736;
  • Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet: http://paris.mae.rohttp://lyon.mae.rohttp://strasbourg.mae.rohttp://marsilia.mae.ro.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Oportunități de investiții în Franța, promovate la TNI!

27 September 2022 at 10:34
image

Franța este una dintre cele mai frumoase țări din lume!

Dacă există un fapt incontestabil, acesta este că Franța are printre cele mai spectaculoase peisaje și monumente istorice din lume. Tot aici puteți găsi cele mai frumoase și mai bine îmbrăcate femei, cea mai bună mâncare, vinuri și brânzeturi rafinate. Mont-Saint-Michel, Turnul Eiffel, Brigitte Bardot într-o rochie Dior, cassoulet, o sticlă de Romanée-Conti, alaturi de un camembert proaspăt – cine poate întrece asta?

Ce țară se poate lăuda cu stațiuni balneare de renume mondial, sute de pârtii de schi și tot atâtea orașe mari, toate pe o suprafață atât de mică? Nici unul! Vrei să te bucuri de o plajă cu nisip alb sau preferi una cu pietricele? Coasta de Azur este perfectă pentru dumneavoastră. Ești mai degrabă un împătimit al surfingului? Biarritz nu vă va dezamăgi.

Franța, țara tuturor plăcerilor culinare. Fiecare regiune are propria sa specialitate. Andouille de Vire, bêtises de Cambrai sau nougat de Montélimar, totul este acolo. Și pentru a însoți aceste delicatese, nimic nu se compară cu un vin bun din regiunea noastră.

Franța este, de asemenea, destinația turistică numărul unu în lume, cu 90 de milioane de vizitatori în 2018. Are 1.200 de muzee care primesc peste 50 de milioane de vizitatori în fiecare an.

Agenția IIDF ce activează în domeniul imobiliar și al optimizării financiare încă din anul 2008 participă în cadrul ediției Târgului Național Imobiliar ce are loc în perioada 28-30 octombrie 2022 la Palatul Parlamentului și oferă asistență în căutarea de proprietăți imobiliare în Franța.

O investiție sigură

Cumpărarea unei proprietăți în Franța este o oportunitate excelentă de investiție, deoarece prețurile au fost întotdeauna în creștere, cu o piață urbană care se stabilizează acum și o piață periurbană și rurală cu un potențial de creștere uriaș. Piața imobiliară franceză este o binecuvântare pentru toate tipurile de investitori, zonele stabile permițând protejarea activelor, ideală pentru investitorii care doresc să investească numerar pentru a-și proteja banii.

Într-adevăr, de ce, în plină perioadă inflaționistă, este momentul să visăm la investiții în imobiliare? Pur și simplu pentru că este cel mai bun moment pentru a face datorii. Atunci când vă împrumutați de la bancă și există inflație, bancherul pierde bani. Da, valoarea reală a datoriei bancare se lichefiază pe măsură ce inflația câștigă teren! Astfel, nu pierdeți bani din împrumut și, matematic, câștigați bani din valoarea investiției dumneavoastră. Cu alte cuvinte, ceea ce dețin valorează din ce în ce mai mult, în timp ce datoria mea valorează din ce în ce mai puțin.

Un sector reglementat în beneficiul investitorilor care doresc să creeze active pe termen lung

Da, este foarte posibil ca un străin să investească în Franța. Legea nu rezervă dreptul de proprietate doar cetățenilor. Prin urmare, indiferent dacă sunteți rezident al zonei europene sau al altor țări din lume, puteți cumpăra o proprietate în Franța.

În materie imobiliară, se aplică legea locului în care este situat bunul imobil, în acest caz legea franceză. Prin urmare, veți fi supus sistemului fiscal francez de impozitare a veniturilor din chirii și a câștigurilor de capital, iar regulile de proprietate vi se vor aplica.

Cu toate acestea, această dispoziție nu se aplică în cazul moștenirii. În cazul decesului dumneavoastră, proprietatea nu este supusă legislației franceze, iar pentru calcularea impozitului pe moștenire se va aplica legea ultimului loc de reședință. Printr-un testament și în anumite condiții, puteți prefera aplicarea legislației naționale.

 

În ce proiecte imobiliare puteți investi în Franța?

 

PARIS

Descoperiți spiritul unic și autentic al arondismentului 18, între Montmartre și Jules Joffrin. Pentru a se adapta la viața antreprenorilor, a orășenilor activi și a familiilor, reședința oferă, în spatele fațadelor aerisite și complet vitrate, o gamă de apartamente foarte luminoase, de la garsoniere la 5 camere, precum și două case triplex.

 

NISA

Din secolul XX, Nisa este cunoscută în întreaga lume pentru străduțele sale fermecătoare și pentru promenada sa de-a lungul Mării Mediterane. Este, de asemenea, un oraș strălucitor, un important centru de cercetare și de ocupare a forței de muncă care nu încetează să inoveze.

Oferă locuri de activitate și locuri de muncă puternice și durabile, cum ar fi Eco-Valley. Bogăția centrului istoric al orașului este, de asemenea, prețuită și beneficiază de o „Operațiune programată de îmbunătățire a locuințelor – renovare urbană”. Vila Honoré Louise, situată chiar în centrul orașului, va fi primul martor al acestei revitalizări active.

MONTPELIER / AGDE

Cu satul său pescăresc Grau d’Agde, cu inima sa istorică traversată de râul Hérault, cu coasta abruptă din rocă de lavă și cu plajele sale cu nisip fin, Agde are multe atuuri.

Orașul este situat la 24 km est de Béziers și la 24 km sud-vest de Sète. Datorită stațiunii balneare Cap d’Agde, a devenit unul dintre principalele porturi de agrement din Marea Mediterană și prima stațiune turistică din Europa prin capacitatea sa de cazare. Reședința este situată în acest municipiu unde viața este frumoasă, cu 300 de zile de soare pe an. Este aproape de magazine și la 2 minute de o stație de autobuz.

articolul original.

Cum se luptă alții cu criza energetică: În Franța a fost inaugurat primul parc de eoliene în mare (Video)

22 September 2022 at 20:25
By: -

Emmanuel Macron a inaugurat joi, în largul Saint-Nazaire, primul parc de eoliene în mare din Franța, a cărui desfășurare intenționează să o accelereze în fața crizei energetice. Președintele a stabilit un obiectiv de aproximativ cincizeci de parcuri eoliene până în 2050, potrivit France24.

citizencitizen

„Acesta este un început de drum, un prim pas spre dezvoltarea masivă a energiilor regenerabile”, a declarat Palatul Elysée.

Le parc éolien de Saint-Nazaire est enfin opérationnel. Il a fallu 10 ans pour qu’il voie le jour. Toutes les éoliennes sont installées. La production d’électricité a commencé. Elle sera indispensable cet hiver. Ce parc contribue à la reprise en main de notre avenir énergétique. pic.twitter.com/7xJavshyhh

— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron)
September 22, 2022

Scopul este de a consolida „suveranitatea energetică” a Franței într-o perioadă de creștere a prețurilor la hidrocarburi și de risc de penurie din cauza războiului din Ucraina, precum și de a reduce întârzierea considerabilă a țării în domeniul energiei regenerabile în comparație cu vecinii săi.

citizencitizen

În cursul dimineții, șeful statului a vizitat cu o barcă 80 de turbine eoliene, amplasate între 12 și 20 km în largul coastelor Le Pouliguen și Le Croisic.

Parcul, operat de EDF, va fi complet operațional până la sfârșitul anului. Aceasta va avea atunci o putere de 480 de megawați, capabilă să alimenteze 700.000 de persoane.

Emmanuel Macron a vizitat, de asemenea, Chantiers de l'Atlantique din Saint-Nazaire, unde sunt asamblate turbinele eoliene înainte de a fi instalate pe mare, și a prezentat principalele puncte ale proiectului de lege pentru „accelerarea energiei regenerabile”, care va fi prezentat luni în Consiliul de Miniștri.

citizencitizen

Textul vizează reducerea timpului necesar pentru finalizarea proiectelor prin simplificarea procedurilor administrative și prin limitarea duratei de examinare a recursurilor depuse de ecologiști, pescari și locuitori.

Președintele francez dorește ca Franța să acționeze „de două ori mai repede” în ceea ce privește proiectele de energie regenerabilă, reducând termenele la șase ani, în conformitate cu alte țări europene. În prezent, este nevoie în medie de zece ani pentru ca un sit offshore să intre în funcțiune în Franța, în comparație cu cinci ani în Germania și șase ani în Regatul Unit. Pentru energia eoliană terestră, termenul este de șapte ani - de două ori mai mult decât în Spania sau Germania - iar energia fotovoltaică nu stă mai bine.

articolul original.

Cum suplineşte statele europene, stocurile de gaz pentru iarnă?

20 September 2022 at 09:11
Foto: e-energia.ro

Pe măsură ce iarna se apropie, iar livrările de gaz rusesc către Europa s-a redus considerabil, statele din occident au identificat soluții de conservare a energiei. Astfel, Germania a făcut presiuni luni de a obține gaze lichefiate (GNL) de la furnizorii din Golf.

Concret, autoritățile germane au afirmat că intenţionează să semneze contracte pentru GNL în Emiratele Arabe Unite, pentru a aproviziona terminalele pe care le construieşte. Gazoductul Nord Stream 1 prin care gazele rusești ajungeau către Europa a fost închis. În același timp, Spania şi Franţa au subliniat planuri de urgenţă pentru a încerca să evite întreruperile de curent.

În opinia sa, „Dacă totul merge bine, economiile în Germania sunt mari şi avem puţin noroc cu vremea, avem… şansa de a trece confortabil iarna”, a declarat ministrul Economiei, Robert Habeck, după un tur al unui viitor terminal GNL din nordul Germaniei.

Germania va putea conta pe gazele care vor veni din Franța

Compania germană RWE a afirmat că este „în discuţii bune şi constructive” cu Qatarul despre livrările de GNL, înainte de o vizită planificată a cancelarului Olaf Scholz în Golf. Aceștia nu a ajuns încă la o înţelegere.

În plus, Germania va putea conta pe gazele care vor veni din Franţa din jurul datei de 10 octombrie, a declarat şeful autorităţii de reglementare a energiei CRE din Franţa, în urma unui anunţ al preşedintelui Emmanuel Macron că cele doiuă ţări se vor ajuta reciproc cu aprovizionarea cu energie.

În Franţa, şefa CRE, Emmanuelle Wargon, a spus că, dacă eforturile grupului energetic EDF de a repara reactoarele nucleare afectate de coroziune vor suferi întârzieri, măsurile „excepţionale” din această iarnă ar putea include întreruperi localizate de electricitate. „Dar nu vor exista reduceri ale livrărilor de gaze pentru gospodării. Niciodată”, a spus ea pentru postul franceinfo.

Preţurile petrolului au stagnat luni, presate de aşteptările privind scăderea cererii globale şi de puterea dolarului american

În contextul procentual, depozitele europene de gaze sunt acum în proporţie de 85,6%, iar cele din Germania în proporţie de aproape de 90%, arată datele Gas Infrastructure Europe.

Astfel, „Stocurile vor continua să fie suplinite în continuare, sprijinite de finalizarea lucrărilor de întreţinere planificate şi de creşterea livrărilor norvegiene începând cu această săptămână”, au declarat analiştii de la Energi Danmark, într-o notă de dimineaţă.

Importurile de cărbune din Europa în 2022 ar putea fi cele mai mari din cel puţin patru ani, au afirmat analiştii.

Aşadar, preţurile petrolului au stagnat luni, presate de aşteptările privind scăderea cererii globale şi de puterea dolarului american, înainte de o posibilă majorare creştere a dobânzii de referinţă, deşi îngrijorările privind oferta au limitat scăderea.

articolul original.

Tenisul românesc la putere! Jaqueline Cristian a ridicat trofeul de la „Le Neubourg“

18 September 2022 at 15:36
image

O revenire pe terenul de tenis cum rar întâlnim! Jaqueline Cristian, aflată pe locul 87 WTA, a cucerit titlul la turneul ITF de la Le Neubourg, Franța, dotat cu premii totale de 80.000 de dolari. Sportiva noastră, în vârstă de 24 de ani, s-a impus în fața belgiencei Magali Kempen, aflată pe locul 327 WTA. Cristian a câștigat cu scorul de 6-4, 6-4, la capătul unui meci care a durat o oră și 33 de minute de joc.

Cristian, principala favorită a turneului, și-a respectat astfel statutul de cap de serie numărul 1 și și-a mai trecut în palmares un succes important. Românca a suferit în luna februarie o accidentare teribilă, care a ținut-o departe de teren timp de mai multe luni.

La Le Neubourg, Jaqueline Cristian a trecut de Kartal, Partaud, Bonaventure, Tan și Kempen, cedând patru seturi. Doar în ultimul act nu a avut nevoie românca de set decisiv pentru a obține victoria.

Datorită succesului înregistrat în Franța, Jaqueline Cristian va înregistra o ascensiune importantă în clasamentul WTA, notează Eurosport. Sportiva noastră a început această săptămână pe locul 87 WTA, însă grație victoriilor foarte bune din Franța, ea se află pe locul 68 în clasamentul LIVE, având 841 de puncte. 

articolul original.

Circa 200 de călători, jefuiţi de trei bărbaţi deghizaţi în femei, în cursele de tren dintre Franța și Elveția

17 September 2022 at 11:04
By: -
image

Poliţia din oraşul francez Marsilia încearcă să îi găsească pe călătorii de tren cărora le-au fost furate bunuri de valoare de către tei bărbaţi deghizaţi cu peruci şi haine de femei, informează Rador.ro.

Poliţia locală bănuieşte că aproape 200 de persoane au fost jefuite.

Hoţii au acţionat în trenuri de mare viteză, ce efectuau curse de la Paris şi Geneva către sudul Franţei.

Potrivit BBC, bărbații au mărturisit că a comis furturile în trenurile franceze. Mai mult, poliția, pe baza informațiilor și a declarațiilor obținute de la unul dintre bărbați, a efectuat o raiune într-un mic apartament din apropierea gării Saint Charles din Marsilia, unde a găsit un depozit de bunuri furate. În apartament au fost descoperite 170 de portofele, 150 de bagaje, sute de perechi de ochelari de soare și 137.000 de dolari în valoare mică în numerar, printre alte articole.

articolul original.

Francezii au rămas fără condimentul lor favorit, din cauza căldurii din Canada

14 September 2022 at 18:44
By: -
image

Un val de căldură în Canada – cel mai mare producător mondial de semințe de muștar – a provocat lipsa drastică a condimentului preferat al Franței: muștarul de Dijon.

Publicitate

Produsul este greu de găsit în această perioadă, iar pe rafturile supermarketurilor există afișe care îi avertizează pe norocoșii care îl mai găsesc că pot cumpăra o singură bucată.

Canada furnizează aproximativ 80 la sută din semințele de muștar folosite de producătorii francezi de condiment picant, restul provenind în principal din Burgundia. Dar seceta a redus recolta canadiană la jumătate în 2021.

Acum, producătorii francezi de muștar își propun să stimuleze producția acasă, în Burgundia.

Publicitate

"Este foarte important să creștem această cotă, astfel încât să putem face față riscurilor meteorologice care diferă de la o țară la alta", a declarat pentru AFP Luc Vandermaesen, președintele Asociației Muștarului din Burgundia, un grup industrial.

Regiunea Dijon este renumită pentru semințele sale de muștar încă din Evul Mediu, dar producția a fost decimată de dăunători, deoarece substanțele chimice folosite pentru a le distruge au fost interzise.

Producția a scăzut, între anii 2017 și 2021, de la 12.000 de tone la 4.000 de tone.

Publicitate

În iunie, producătorii locali au fost îndemnați să dubleze suprafața plantată cu semințe de muștar, până la 10.000 de hectare.

articolul original.

Două zile de grevă pe aeroporturile Franţei

15 September 2022 at 06:33
image

Sindicatul național al controlorilor de trafic aerian din Franţa a anunțat intrarea în grevă din 16 septembrie, ora 6.00, până în 17 septembrie, ora 6.00.

Publicitate

Traficul aerian va fi perturbat atât în Franța metropolitană, cât și în teritoriile de peste mări, avându-se în vedere asigurarea a doar jumătate din zborurile prevăzute.

Pentru a urmări eventualele modificări apărute în orarul de zbor, MAE ne recomandă site-ul aeroporturilor din Paris: https://www.parisaeroport.fr/passagers/les-vols sau ale aeroporturilor din localitatea de destinație/plecare.

Românii pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Paris: +33147052966 și +33147052755, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Publicitate

De asemenea, cei care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziție următoarele telefoane de permanență:

  • misiunea diplomatică a României în Republica Franceză: +33680713729,
  • Consulatul General al României la Marsilia: +33610027164,
  • Consulatul General al României la Lyon: +33643627736,
  • Consulatul General al României la Strasbourg: +33627050022
articolul original.

Un dentist a ajuns la închisoare, după ce a mutilat intenționat mii de pacienți

9 September 2022 at 08:21
image

Un medic stomatolog multimilionar a fost condamnat la închisoare, pentru că a mutilat în mod intenționat pacienți din cartiere sărace din Marsilia.

Publicitate

Lionel Guedj, în vârstă de 41 de ani, a fost condamnat la opt ani de închisoare, iar tatăl său, Carnot Guedj, de 70 de ani, care lucra cu jumătate de normă la cabinetul lui, a fost condamnat la cinci ani de închisoare, scrie The Guardian.

Sentința a fost dată după ce instanța din Franţa a ascultat relatările îngrozitoare ale pacienților care își făcuseră o programare pentru probleme minore, cum ar fi o carie, și au ajuns să le fie îndepărtați zeci de dinți sănătoși fără niciun motiv medical.

Publicitate

Judecătorii au descris modul în care Lionel Guedj a căutat să obțină profituri maxime forțând pacienții să se supună unor proceduri inutile, arătând „dispreț total” pentru sănătatea lor și încasând bani de la asigurările sociale.

De exemplu, între 2006 și 2012, Guedj a fost acuzat că a efectuat 3.900 de tratamente de canal radicular la 327 de pacienți care nu aveau nevoie de această procedură. Procedurile, care durau în mod normal între 45 de minute și o oră, au fost efectuate de Guedj în aproximativ 10 minute – multe dintre ele ducând la infecții, complicații sau leziuni.

Publicitate

În acest mod, în ​​2010 a devenit cel mai bogat chirurg stomatolog din Franța, încasând până la 2,9 milioane de euro.

A folosit banii pentru a cumpăra proprietăți, tablouri și mașini de lux.

O femeie a povestit că a mers la el, când avea 18 ani, pentru o problemă minoră cu smalțul dinților. I-a scos 24 de dinți sănătoși, fără a dezinfecta. „Am și acum dureri zilnice”, a declarat femeia.

Guedj le spunea adesea pacienților că le va oferi oamenilor un zâmbet ca al actorilor de la Hollywood.

articolul original.

18 agenţii de presă europene, inclusiv din România, se aliază pentru a forma „European Newsroom”

6 September 2022 at 07:05
By: -
image

Lansarea oficială a „European Newsroom (enr)”, un proiect de cooperare între 18 agenţii de presă europene, va avea loc marţi, la Bruxelles, în prezenţa a doi vicepreşedinţi ai Comisiei Europene, Vera Jourova, însărcinată cu portofoliul valori şi transparenţă, şi Margaritis Schinas, responsabil de promovarea modului de viaţă european, scrie HotNews.

European Newsroom este o iniţiativă derulată în comun de agenţiile dpa (Germania), care este şi coordonatorul proiectului, AFP (Franţa), ANSA (Italia), AGERPRES (România), APA (Austria), ATA (Albania), Belga (Belgia), BTA (Bulgaria), EFE (Spania), Europa Press (Spania), FENA (Bosnia şi Herţegovina), HINA (Croaţia), MIA (Macedonia de Nord), STA (Slovenia), Tanjug (Serbia) şi TASR (Slovacia). La acestea se adaugă PAP (Polonia) şi Ukrinform (Ucraina) care au statut de agenţii de presă partenere, notează Agerpres.

Conform descrierii proiectului „este vorba despre agenţii de presă europene care lucrează împreună, la vedere şi dincolo de graniţe”. „Aceasta nu este doar ideea care stă la baza creării redacţiei, ci şi ideea care stă la baza unei Europe unite”.

European Newsroom (enr) a început să fie operaţională la Bruxelles la 1 iulie şi îşi propune să promoveze şi să consolideze cooperarea şi schimburile între corespondenţii agenţiilor de presă participante. Este un concept nou şi unic, caracterizat prin schimb de informaţii obiective şi precise între agenţiile de presă din şi despre Europa, înţelegere reciprocă şi diversitate. Platforma oferă agenţiilor fapte verificate şi acces la ştiri şi surse dincolo de propagandă şi ştiri false, ceea ce contribuie la menţinerea jurnalismului de calitate prin contracararea diseminării tot mai accentuate a dezinformării.

Pentru utilizatorii individuali, verificarea multitudinii de informaţii disponibile pe internet este adesea greu de realizat, mai ales atunci când este vorba de evenimente care au loc în alte ţări sau de complexa politică europeană. De aceea, verificările faptelor fac parte integrantă din Newsroom-ul european, care se doreşte a fi un centru de calitate şi integritate jurnalistică în inima UE.

articolul original.

Fiscul francez a depistat mii de piscine construite fără autorizație, cu ajutorul Inteligenței Artificiale

30 August 2022 at 08:43
image

Autoritățile din Franța au descoperit 20.356 de piscine construite fără autorizație pe proprietăți private, prin intermediul Inteligenței Artificiale. Încasările suplimentare la buget obținute prin taxarea piscinelor ilegale vor ajunge la zece milioane de euro.

Publicitate

Sistemul dezvoltat de Google și compania Capgemini poate identifica piscinile pe baza analizării fotografiilor aeriene și a verificării încrucișate cu datele din cadastru.

Proiectul a fost lansat cu titlu experimental, anul trecut, în nouă departamente din Franța și va fi extins în toată țara, relatează The Guardian.

Conform legislației, modificările aduse proprietăților, inclusiv construirea piscinelor, trebuie declarate la Fisc în termen de 90 de zile de la încheierea lucrărilor. Impozitul pe proprietate se calculează în funcție de valoarea chiriei proprietății, astfel că orice îmbunătățire crește nivelul de taxare. O piscină de 30 de metri pătrați mărește impozitul cu 200 de euro pe an.

Publicitate

Autoritățile intenționează să folosească sistemul de recunoaștere și pentru identificarea anexelor, extensiilor și verandelor amenajate ilegal, inclusiv a pergolelor permanente care necesită autorizație de construire.

Echipa de IT a Fiscului a explicat, însă, că deocamdată softul nu poate stabili dacă o formă dreptunghiulară dintr-o imagine aeriană este o extensie a unei case sau un acoperiș, o terasă sau chiar o prelată întinsă pe sol.

"Urmărim în special extinderile de locuințe precum verandele, dar trebuie să fim siguri că softul poate găsi clădiri cu o amprentă mare la sol, nu cuștile câinilor sau căsuța de joacă a copiilor. Aceasta este a doua fază a cercetării și vom putea să verificăm, de asemenea, dacă o proprietate este nelocuită și nu ar mai trebui taxată", a declarat Antoine Magnant, director general adjunct al Finanțelor Publice (DGFiP), pentru cotidianul Le Parisien.

Publicitate

În aprilie, autoritățile au declarat că softul Google-Capgemini are o marjă de eroare de 30%. Tehnologia a confundat panourile solare cu piscine și nu a reușit să identifice extensiile de clădiri ascunse sub coronamentul copacilor sau mascate de umbră, astfel că sunt necesare noi teste pentru îmbunătățirea acurateții.

Potrivit Fiscului, extinderea programului în toată țara ar putea aduce în 2023 încasări suplimentare la buget de 40 de milioane de euro din taxarea piscinelor private.

În Franța există aproximativ 3,2 milioane de piscine private, iar acestea s-au înmulțit în timpul pandemiei, când multe persoane au lucrat de acasă.

articolul original.

Franța și Germania resping ideea de a interzice accesul rușilor în UE. România, de cealaltă parte a baricadei

30 August 2022 at 08:10
image

Germania şi Franţa au respins într-un document comun de poziţie propunerea unor ţări membre de a interzice intrarea în Uniunea Europeană (UE) pentru toţi cetăţenii ruşi, informează Agerpres.

„Trebuie să ne gândim la moduri inteligente de utilizare a importantei pârghii pe care o constituie eliberarea vizelor”, se subliniază în documentul trimis altor ţări membre ale UE înainte de reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor UE ce va avea loc marţi şi miercuri la Praga.

Chiar dacă acceptă faptul că cererile de vize din partea cetăţenilor ruşi ar trebui să fie examinate cu atenţie pentru potenţiale riscuri la adresa securităţii, documentul atenţionează de asemenea împotriva subestimării „puterii de transformare pe care o are experimentarea la prima mână a vieţii în sisteme democratice”.

„Politicile noastre privind viza trebuie să reflecte aceasta şi să continue să le permită oamenilor contacte în cadrul UE cu cetăţeni ruşi care nu au legături cu guvernul rus”, se mai spune în documentul consultat de dpa.

Documentul argumentează în favoarea menţinerii cadrului legal actual ce le permite studenţilor, artiştilor, oamenilor de ştiinţă şi altor profesionişti de primă importanţă să intre în UE indiferent de faptul dacă ei personal se confruntă sau nu cu persecuţii în Rusia.

Documentul atenţionează împotriva restricţiilor cuprinzătoare asupra eliberării de vize şi subliniază importanţa de a nu înstrăina generaţii viitoare de ruşi.

De asemenea, atenţionează documentul germano-francez, o interdicţie generală ar putea duce la amplificarea sentimentului naţionalist şi antieuropean în Rusia, unde cetăţenii tind să se alinieze în spatele liderilor lor politici atunci când se simt atacaţi sau victimizaţi de ceea ce sunt considerate acolo forţe externe rusofobe.

Documentul de poziţie germano-francez vine ca răspuns la dezbaterea în curs în cadrul guvernelor ţărilor din UE cu privire la cât de oportun ar fi să le fie interzis ruşilor să călătorească în blocul comunitar în scopuri de recreere, în timp ce oameni continuă să moară în Ucraina ca rezultat direct al invaziei ruse. 

De altfel, și șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, crede că Uniunea Europeană ar trebui să evite interzicerea totală a vizelor pentru cetățenii ruși care doresc să călătorească în statele blocului comunitar.

În România, solicitarea de a le fi interzisă intrarea rușilor în România a fost adresată premierului Nicolae Ciucă, printr-o scrisoare deschisă semnată de trei formațiuni politice: USR, Forța Dreptei și PMP.

Ministerul Afacerilor Externe a anunțat într-un comunicat că, la reuniunea informală a miniştrilor de la Praga, Bogdan Aurescu va susţine suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor pentru cetățenii ruși.

„Referitor la acordarea de vize pentru cetățenii ruși care călătoresc în UE, ministrul român de externe va susține suspendarea Acordului UE-Rusia privind facilitarea acordării vizelor, respectiv va exprima deschiderea pentru adoptarea unor măsuri de restrângere a circulației cetățenilor ruși, cu referire la vizele în scop turistic”, se arată în comunicatul MAE.

articolul original.

Germania şi Franţa resping propunerea de a interzice accesul turiștilor ruși în UE

30 August 2022 at 07:40
image

Germania şi Franţa au respins într-un document comun de poziţie propunerea unor ţări membre de a interzice intrarea în Uniunea Europeană (UE) pentru toţi cetăţenii ruşi.


”Trebuie să ne gândim la moduri inteligente de utilizare a importantei pârghii pe care o constituie eliberarea vizelor”. Asta se subliniază în documentul trimis altor ţări membre ale UE înainte de reuniunea miniştrilor de externe ai ţărilor UE ce va avea loc marţi şi miercuri la Praga.

Documentul acceptă faptul că cererile de vize din partea cetăţenilor ruşi ar trebui să fie examinate cu atenţie pentru potenţiale riscuri la adresa securităţii. Totuși, atenţionează de asemenea împotriva subestimării „puterii de transformare pe care o are experimentarea la prima mână a vieţii în sisteme democratice”. „Politicile noastre privind viza trebuie să reflecte aceasta şi să continue să le permită oamenilor contacte în cadrul UE cu cetăţeni ruşi care nu au legături cu guvernul rus”, se mai spune în documentul consultat de dpa.
Documentul argumentează în favoarea menţinerii cadrului legal actual ce le permite studenţilor, artiştilor, oamenilor de ştiinţă şi altor profesionişti de primă importanţă să intre în UE indiferent dacă ei personal se confruntă sau nu cu persecuţii în Rusia. Documentul atenţionează împotriva restricţiilor cuprinzătoare asupra eliberării de vize şi subliniază importanţa de a nu înstrăina generaţii viitoare de ruşi.


De asemenea, atenţionează documentul germano-francez, o interdicţie generală ar putea duce la amplificarea sentimentului naţionalist şi antieuropean în Rusia, unde cetăţenii tind să se alinieze în spatele liderilor lor politici atunci când se simt atacaţi sau victimizaţi de ceea ce sunt considerate acolo forţe externe rusofobe.
Sursa: Libertatea

articolul original.

Macron anunță „sfârşitul abundenţei și al lipsei de griji”

24 August 2022 at 14:40
By: -
image

Preşedintele francez Emmanuel Macron i-a atenţionat miercuri pe francezi în legătură cu „marea schimbare” ce va veni odată cu toamna, ce va marca „sfârşitul abundenţei și al lipsei de griji”.

Publicitate

„Trăim o mare schimbare”, a avertizat şeful statului, revenind asupra unei recente „serii de crize grave", de la Ucraina la secetă, ca preambul la consiliul de miniştri de după vacanţă la Paris.

„Momentul pe care îl trăim poate fi structurat de o serie de crize grave (...) şi s-ar putea ca unii să vadă destinul nostru ca unul în care trebuie să gestionăm permanent crize sau situaţii de urgenţă. În ceea ce mă priveşte, cred că ceea ce suntem pe cale să trăim este mai degrabă o mare schimbare sau o mare bulversare", a declarat Emmanuel Macron în cadrul unei alocuţiuni în faţa miniştrilor săi, transmisă în direct în mod excepţional.

Pentru că, în faţa acestei situaţii, „compatrioţii noştri ar putea reacţiona cu multă nelinişte", el le-a cerut membrilor guvernului „să spună lucrurilor pe nume", „să le numească clar şi fără o abordare catastrofală".

Publicitate

„Mă aştept de la guvern să respecte cuvântul dat şi angajamentele pe care le-am luat faţă de naţiune", a adăugat el.

„Ce îmi doresc să putem face în următoarele săptămâni şi luni este să reafirmăm o unitate foarte puternică a guvernului, a forţelor majorităţii în jurul unei direcţii care să ne permită să ne consolidăm suveranitatea, independenţa noastră franceză şi europeană", a adăugat el.

În contextul „înmulţirii regimurilor iliberale" şi al „consolidării regimurilor autoritare", preşedintele francez le-a cerut miniştrilor săi „seriozitate", „credibilitate" şi să nu cedeze tentaţiei „demagogiei".

„Este uşor să promiţi orice, iar uneori să spui orice. Să nu cedăm acestor tentaţii, demagogiei. Ele înfloresc în toate democraţiile astăzi, într-o lume complexă care înspăimântă. Poate fi seducător să spui ceea ce oamenii vor să audă (...), însă trebuie mai întâi să raţionezi întrebându-te dacă este eficient şi util", a adăugat el, fără a oferi exemple concrete.

articolul original.

Hackerii au atacat un spital din Paris și cer o răscumpărare de 10 milioane de dolari

23 August 2022 at 04:50
By: -
image

Un spital din sud-estul Parisului este victima unui atac informatic survenit în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit instituţiei, căreia piraţii cibernetici i-au cerut o răscumpărare de 10 milioane de dolari.

Publicitate

Cererea de răscumpărare a fost formulată în engleză, a anunţat o sursă a poliţiei. În zadar, pentru că spitalele franceze nu pot plăti răscumpărare dat fiind statutul lor, informează AFP.

Acest atac cibernetic împotriva Centrului Spitalicesc Sud Francilien (CHSF) din Corbeil-Essonnes a făcut "la această oră inaccesibile toate aplicaţiile de afaceri ale spitalului, sistemele de stocare (în special de imagistică medicală) şi sistemul informatic legat de admiterea pacienţilor", a anunţat instituţia într-un comunicat transmis luni.

Publicitate

O anchetă pentru intruziune în sistemul informatic şi tentativă de extorsiune în grup organizat a fost declanşată de departamentul de criminalitate cibernetică al Parchetului din Paris. Potrivit unei surse apropiate anchetei, "a fost identificată o familie de ransomware".

Deschis în 2012 şi având o capacitate de o mie de paturi, acest centru spitalicesc asigură asistenţa medicală pentru aproape 600.000 de locuitori.

Spitalul a declanşat un "plan alb", plan de urgenţă pentru a asigura continuitatea îngrijirilor.

Nu este prima dată când este vizat un spital, un val de atacuri cibernetice ţintind de circa doi ani sectorul spitalicesc francez şi european.

În 2021, în medie un incident pe săptămână survenea într-o instituţie de sănătate din Franţa, potrivit datelor oficiale.

articolul original.

Echipa de 43 salvatori români s-a întors acasă din misiunea din Franța, astăzi, pe la PTF Nădlac 2

22 August 2022 at 11:31
image

Timp de o săptămână, 77 pompierii români au participat la misiuni de stingere a incendiilor în sud-vestul Franței, în condiții meteorologice deosebite.

Misiunile modulului RO-GFFF-V au constat în identificarea și lichidarea focarelor ascunse, precum și protejarea locuințelor aflate în vecinătate, de posibile alte focare existente.

Eforturile pompierilor militari români au fost susținute de implicarea extraordinară a autorităților și a voluntarilor din Franța care, în toată această perioadă, au dovedit solidaritate în lupta pentru stingerea incendiilor înregistrate în țara gazdă.

O parte a modulului a revenit în țară acum două zile, cu o aeronavă a Ministerului Apărării Naționale, iar ceilalți salvatori, împreună cu tehnica de intervenție, au ajuns astăzi, 22 august, pe cale terestră, prin Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac 2.

Astfel, în prezența prefectului județului Arad, domnul Toth Csaba și a comandei ISU Arad, prin prim adjunctul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad, domnul colonel Pintescu Cătălin, 43 de salvatori români, din județele: Argeș, Dâmbovița, Neamț, Mureș, Caraș-Severin, Bihor și Hunedoara, au sosit acasă.

„Felicitări, dragi colegi pentru modul în care v-ați făcut datoria!”, transmite ISU Arad.

articolul original.

Pompierii militari români continuă să ajute la stingerea incendiilor din Franța

16 August 2022 at 10:40
By: M.Ex.

Misiunile modulului național de stins incendii continuă în Franța. Marți, începând cu ora 08.00, modulul execută operațiuni de stingere în estul localității Belin-Béliet, în cadrul sectorului 2 de intervenție, sub coordonarea ofițerului de legătură al țării gazdă.
În zona menționată, intervin 37 de pompieri care încadrează 5 mașini de stingere incendii de pădure, 2 autospeciale de stins incendii de capacitate mică, 1 cisternă de 12.000 l și 1 autospecială de primă intervenție și comandă.
Un rol foarte important îl are cisterna de 12.000 l care asigură autonomie sporită misiunilor de stingere, fiind utilizată pentru alimentarea continuă cu apă a autospecialelor.

Totodată, pentru identificarea zonelor cu pericol și organizarea optimă a misiunilor de răspuns, a fost utilizată și drona aflată în dotarea echipajelor de intervenție, care facilitează efectuarea recunoașterilor din aer.
Misiunile executate în teren de către personalul modulului RO-GFFF-V constau în identificarea și lichidarea focarelor ascunse, precum și protejarea locuințelor aflate în vecinătate, de posibile alte focare existente.
Eforturile pompierilor militari români sunt susținute de implicarea extraordinară a autorităților și a voluntarilor din Franța care, în toată această perioadă, au dovedit solidaritate în lupta pentru stingerea incendiilor înregistrate în țara gazdă.
Misiunea de sprijin pe care România o oferă autorităților franceze aflate în lupta cu incendiile de vegetație s-a realizat prin deplasarea unui modul specializat de intervenție format din 77 de pompieri salvatori, cu mijloace de intervenție specifice.
Ajutorul se acordă în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Franceze prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

articolul original.

Pompierii români continuă misiunile de stins incendii în zona Chapelle Saint Blaise, la Sud de Bordeaux

15 August 2022 at 08:29
image

Comunicat. Începând cu ora 08.00, modulul execută operațiuni de stingere în zona Chapelle Saint Blaise, în cadrul sectorului 2 de intervenție, sub coordonarea ofițerului de legătură al țării gazdă.

Astfel, 36 de pompieri care încadrează 5 mașini de stingere incendii de pădure, 2 autospeciale de stins incendii de capacitate mică, 1 cisternă de 12.000 l și un microbuz se află dislocați în zona zona Chapelle Saint Blaise. Un rol foarte important îl are cisterna de 12.000 l care asigură autonomie sporită misiunilor de stingere, fiind utilizată pentru alimentarea continuă cu apă a autospecialelor.

Misiunile executate de către personalul modulului RO-GFFF-V constau în identificarea și lichidarea focarelor ascunse.

În aceste zile solicitante pentru pompierii români, în afară de suportul continuu al autorităților franceze, un real sprijin a fost oferit și de voluntarii care au adus colegilor noștri apă, alimente și obiecte de uz sanitar.

Misiunea de sprijin pe care România o oferă autorităților franceze aflate în lupta cu incendiile de vegetație s-a realizat prin deplasarea unui modul specializat de intervenție format din 77 de pompieri salvatori, cu mijloace de intervenție specifice.

Ajutorul se acordă în baza solicitării de asistență internațională formulată de guvernul Republicii Franceze prin Mecanismul European de Protecție Civilă.

articolul original.

„Se plimba cu un cap într-o mână şi cuţitul în cealaltă”! Crimă odioasă în Franța unde un tânăr și-a decapitat tatăl

14 August 2022 at 12:22
By: -
image

Un bărbat, în vârstă de 60 de ani, a fost decapitat cu un cuţit de bucătărie în noaptea de sâmbătă spre duminică într-o parcare din oraşul francez Saint-Priest, în regiunea Lyon. Fiul său, în vârstă de 25 de ani, a fost arestat la faţa locului, au declarat, duminică, surse apropiate subiectului, relatează AFP.

Primele elemente ale anchetei cu privire la această „crimă prin decapitare” arată că bărbatul aflat în custodia poliţiei „şi-a ucis tatăl în vârstă de 60 de ani cu un cuţit de bucătărie”, a precizat procuratura din Lyon. În cursul nopţii, „în jurul orei locale 2.00, poliţia municipală a alertat poliţia naţională cu privire la descoperirea unui cadavru decapitat într-o parcare. Poliţia municipală raportează că un bărbat se plimba cu un cap într-o mână şi cuţitul în cealaltă”, potrivit unei surse apropiate subiectului.

Poliţiştii de la BAC, sosiţi ca întăriri, au reuşit să îl aresteze pe acest bărbat „care a încercat să îi înjunghie, fără să îi rănească”, a mai menţionat sursa. Potrivit agenţiei de presă ActuLyon, în timp ce se lupta cu organele de poliţie, bărbatul ar fi strigat „Allah Akbar”.

Suspectul, de origine marocană, este cunoscut „pentru fapte de drept comun, dispute familiale izbucnite din cauza alcoolului şi a narcoticelor”, potrivit aceleiaşi surse. Bărbatul, care a fost arestat, nu este cunoscut pentru acte de radicalism, a mai adăugat această sursă. Ancheta încredinţată departamentului de securitate din Rhône „ar trebui să stabilească împrejurările exacte ale acestei tragedii, precum şi motivul acesteia şi să aprofundeze personalitatea autorului acesteia”, a explicat parchetului din Lyon.

Citeste mai mult: adevărul

articolul original.
❌