ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Analistul militar Radu Tudor prezintă harta cu locațiile bazelor militare din țara noastră: ‘În România, sunt prezenți 5000 de militari aliați în diverse baze românești’

24 January 2023 at 16:00
image

NEWS ALERT

articolul original.

Aeronavele AWACS își încep misiunile în România

17 January 2023 at 17:19
By: (R.C.)

Şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, a declarat, marţi, cu ocazia sosirii în ţara noastră a aeronavelor AWACS, că această operaţiune reprezintă „o consolidare semnificativă” a prezenţei aliate pe Flancul estic al NATO.

„Este o consolidare semnificativă a prezenţei aliate aeriene pe Flancul estic. Sunt capabilităţi aeriene suplimentare foarte importante şi, aş spune, complementare capabilităţilor NATO terestre şi aeriene dislocate deja pe teritoriul României”, a afirmat Petrescu.

Din februarie 2022, aeronavele AWACS au executat misiuni de patrulare regulate în estul Europei şi în regiunea Mării Baltice.

„Principala noastră bază de transport aerian, Baza 90 din Otopeni, va găzdui şi coopera strâns în desfăşurarea zborurilor de recunoaştere şi supraveghere a spaţiului aerian al Alianţei în următoarele săptămâni. Misiunile comune care se vor desfăşura aici vor aduce valoare adăugată şi în planul creşterii coeziunii dintre personalul român şi cel al Flotei 14 NATO de supraveghere, precum şi în planul interoperabilităţii”, a explicat şeful SMAp.

El a evidenţiat că Armata Română, Forţele Aeriene Române contribuie permanent în cadrul efortului NATO de a menţine stabilitatea regională şi stabilitatea globală.

„Suntem împreună, umăr la umăr, cu colegii aliaţi, pentru a asigura o apărare colectivă robustă, inclusiv prin garantarea siguranţei spaţiului aerian naţional şi aliat. Pe linia apărării colective, dispozitivul defensiv aliat din regiunea Mării Negre a fost întărit şi echilibrat. Grupul de luptă pentru apărare colectivă dislocat în Cincu, creşterea efectivelor şi capabilităţilor din Baza aeriană ‘Mihail Kogălniceanu’ , în principal, dar şi în alte locaţii, precum şi augmentarea cu noi trupe aliate a Brigăzii multinaţionale de Sud-Est sunt exemple concrete ale fermităţii relaţiilor europene şi transatlantice în România”, a indicat Daniel Petrescu.

Conform şefului Statului Major al Apărării, comandamentele multinaţionale constituite pe teritoriul ţării noastre au avut un aport considerabil pentru coordonarea forţelor aliate pe Flancul estic.

„În acest context, prezenţa aeronavelor AWACS în România se înscrie în setul de decizii adoptate la Madrid. În ţara noastră, aeronavele AWACS vor contribui la realizarea unei imagini operaţionale complete asigurând avertizare timpurie şi întărirea capacităţii de reacţie a Alianţei”, a transmis Petrescu.

Ministerul Apărării Naţionale anunţa săptămâna trecută că aeronave AWACS (Airborne Warning and Control System) din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control cu baza permanentă la Geilenkirchen, Germania, vor ateriza, marţi, în Baza 90 Transport Aerian din Otopeni, în contextul aplicării măsurilor de întărire a posturii defensive a Alianţei în regiunea Mării Negre.

„Ca răspuns la agresiunea ilegală a Rusiei în Ucraina, NATO a sporit prezenţa aeriană în flancul estic al Alianţei cu avioane de luptă suplimentare, avioane de supraveghere şi avioane cisternă”, arăta ministerul.

Aeronavele AWACS vor executa, în perioada următoare, zboruri de recunoaştere şi supraveghere pe teritoriul ţărilor NATO.

articolul original.

România ar putea fi în pericol? Analistul militar Radu Tudor: ‘Trebuie să ne întărim pe flancul estic al NATO pentru a nu fi surprinși de vreo agresiune’

22 December 2022 at 10:18
image

Jurnalistul și analistul militar Radu Tudor a comentat afirmația președintelui rus Vladimir Putin, referitoare la susținerea „triadei nucleare” (capabilitățile de lansare a armelor nucleare de la sol, din aer și de pe submarine, n.r.)

Mesajul este de șantaj și de amenințare: dacă nu este lăsat să invadeze, să omoare, să genereze suferință, va folosi arma nucleară și lucrul acesta îl vom vedea amplificat de sute sau de mii de ori. Pentru că o armă nucleară poate genera la fel de multă moarte și la fel de multă suferință cât s-a întâmplat în 300 de zile de război. Motiv pentru care avem de-a face cu un personaj care e clar în afara rațiunii, dar noi trebuie să acționăm extrem de rațional. 

Noi, aici, pe flancul de est al NATO, trebuie să ne întărim și mai mult, având în vedere creșterea amenințării, limbajul folosit de Vladimir Putin și, nu în ultimul rând, faptul că a amenințat Alianța Nord-Atlantică în mod direct, a menționat-o în discursul său. Sunt elemente care trebuie analizate și, pe măsură ce ele sunt decriptate, trebuie să luăm măsuri foarte serioase pe flancul estic, în zona țărilor baltice, în Polonia, Ungaria, Slovacia, România, Bulgaria, în așa fel încât să nu ne surprindă nimic.

Trebuie să monitorizăm și să supraveghem toate mișcările de trupe ale Rusiei, cel puțin aici, în zona asta de est, la nord de Marea Neagră, și tot ceea ce se poate întâmpla în așa fel încât să nu fim surprinși de o activitate agresivă posibilă„, a concluzionat Radu Tudor, conform antena3.ro.

articolul original.

Ieșire a lui Klaus Iohannis: ‘Invadarea Ucrainei de către Rusia a evidențiat, o dată în plus, capacitatea NATO și a Aliaților de a acționa ferm, solidar și coerent atât în sprijinul poporului ucrainean, cât și pentru întărirea și reasigu

20 December 2022 at 12:15
image

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la vizitarea Batalionul 1 Instrucţie Olt de la Caracal împreună cu omologul portughez Marcelo Rebelo de Sousa, că militarii portughezi aflaţi aici alături de cei din Republica Macedonia de Nord şi de ceilalţi aliaţi aduc „o contribuţie importantă la consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi la întărirea apărării şi securităţii României şi a cetăţenilor noştri”.

Este o plăcere să îl avem astăzi alături de noi pe preşedintele Republicii Portugheze. Domnule preşedinte, bine aţi venit în România! Bine aţi venit la Caracal! Vizita dumneavoastră în România are loc într-un context de securitate foarte dificil pentru securitatea europeană şi euroatlantică, marcat de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Cu atât mai mult, prezenţa dumneavoastră şi a militarilor portughezi în ţara noastră are o însemnătate deosebită. Aceasta este şi expresia relaţiilor foarte bune de cooperare dintre România şi Portugalia, inclusiv în domeniul apărării, pe care le vom dezvolta în continuare.

Contingentul militar portughez din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est, aflat aici, la Caracal, alături de militarii din Republica Macedonia de Nord şi de ceilalţi aliaţi, are o contribuţie importantă la consolidarea posturii NATO de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi la întărirea apărării şi securităţii României şi a cetăţenilor noştri”, a declarat Klaus Iohannis, marţi la vizita la Batalionul 1 Instrucţie Olt, împreună cu preşedintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa

El a adăugat că „invadarea Ucrainei de către Rusia a evidenţiat, o dată în plus, capacitatea NATO şi a Aliaţilor de a acţiona ferm, solidar şi coerent atât în sprijinul poporului ucrainean, pentru a diminua efectele severe ale războiului, cât şi pentru întărirea şi reasigurarea Aliaţilor de pe Flancul Estic”.

Suntem recunoscători că Portugalia, stat aliat de pe Flancul Sudic, reconfirmă unitatea aliată şi convingerea că apărarea noastră comună trebuie consolidată pe toate dimensiunile şi direcţiile. Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru prezenţa militarilor portughezi şi pentru excelenta cooperare pentru modernizarea Forţelor Aeriene ale României. Prezenţa şi activitatea dumneavoastră constituie o componentă importantă în cadrul demersurilor de întărire a apărării în Europa şi în România, iar poporul român vă mulţumeşte pentru efortul dumneavoastră.  Aveţi ocazia să vă pregătiţi împreună şi să participaţi la exerciţii militare într-un cadru multinaţional şi dinamic, ceea ce va permite creşterea interoperabilităţii forţelor NATO.  Vă doresc succes în activităţile de pregătire pentru luptă şi în misiunile pe care le veţi desfăşura!”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele Iohannis a urat sărbători fericite tuturor.

Şi pentru că ne aflăm în pragul Sărbătorilor de iarnă, vreau să vă urez tuturor Sărbători fericite, sănătate şi, deşi sunteţi departe de cei dragi, sunt convins că veţi regăsi aici, în România, o parte din căldura familiei, alături de militarii români”, a conchis Klaus Iohannis, conform news.ro.

articolul original.

Planul NATO care îi dă frisoane lui Vladimir Putin. Parlamentul României a aprobat constituirea Grupului de Luptă Aliat pe teritoriul țării noastre, sub conducerea Franţei

19 December 2022 at 18:24
image

Vești proaste pentru Vladimir Putin! Plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat, luni, cu 309 de voturi „pentru” şi cinci „împotrivă”, constituirea Grupului de Luptă Aliat pe teritoriul României, sub conducerea Franţei.

Găzduirea de către România a unuia dintre cele patru Grupuri de Luptă Aliate pe teritoriul naţional va demonstra unitatea Alianţei şi va contribui semnificativ la o integrare a structurilor operaţionale ale Armatei Române cu forţele aliate, va duce la creşterea coeziunii şi întărirea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei şi, nu în ultimul rând, va întări parteneriatul strategic cu Franţa şi va îmbunătăţi relaţiile cu Belgia şi Ţările de Jos„, se arată în scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis, prin care solicită Parlamentului să aprobe constituirea acestei structuri.

Potrivit documentului, intenţia de a înfiinţa patru noi Grupuri de luptă în Bulgaria, România, Slovacia şi Ungaria a fost anunţată la Summitul extraordinar extraordinar al NATO de la Bruxelles din martie 2022, în contextul declanşării de către Federaţia Rusă a invaziei armate în Ucraina şi a generării unei situaţii de securitate deosebite în regiune, ca parte a măsurilor aliate de întărire a posturii de descurajare şi apărare pe termen mediu şi lung. În aceste condiţii, Franţa şi-a exprimat intenţia de prelua rolul de naţiune-cadru a structurii de pe teritoriul României.

Declanşarea invaziei armate a Ucrainei de către Federaţia Rusă ne obligă să gestionăm o situaţie de securitate deosebită în regiune, atât pentru ţara noastră, cât şi pentru regiunea euro-atlantică, cu accent pe statele membre NATO din Flancul estic„, a explicat şeful statului, conform agerpres.ro.

articolul original.

Video. Despre cooperarea militară româno-polonă la Piatra Neamț

9 November 2022 at 11:07
image

Excelenţa Sa Maciej Lang, Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţiar al Poloniei în România, a vizitat astăzi, 9 noiembrie, pentru prima dată, oraşul Piatra-Neamţ cu ocazia unei conferinţe internaţionale cu tema relaţiilor militare româno-polone, la Muzeul de Artă de pe platoul Curţii Domneşti.

Conferinţa a fost organizată, alături de autorități locale, de Divizia 4 Infanterie Gemina Cluj-Napoca prin Batalionul 634 Infanterie Mareşal Józef Pilsudki Piatra-Neamţ, Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt Iaşi.

După ceremonialul militar de primire a oficialităţilor române şi polone, a avut loc o prezentare a unor uniforme din perioada interbelică din Armatele României şi Poloniei.

Conferinţa propriu-zisă a avut loc în sala Muzeului de Artă. Excelenţa Sa Maciej Lang a pus un accent deosebit, în cuvântul său, pe importanţa relaţiilor de colaborare româno-polone în domeniul securităţii în flancul estic al NATO în contextul războiului din Ucraina.

Momentul care a animat asistența a fost generat de leșinul unui militar, probabil din cauza unei căderi de calciu, chiar în mijlocul discursului susţinut de ambasador.

Redactor: Angela Croitoru

Operator imagine Bogdan Călian

articolul original.
  • There are no more articles
❌