ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Fotbal și politică

29 November 2022 at 06:58
image

Suntem în plin turneu final de Campionat Mondial de Fotbal, eveniment cu o audiență extraordinară pe întreaga planetă și cu o vizibilitate maximă. Bun prilej pentru omenire să-și expună ideile cele mai arzătoare la ordinea zilii, n’așa! Și cei din Qatar au așteptat cele 32 de echipe și alaiurile de suporteri cu tradițiile, cutumele și obiceiurile de pe-acolo, iar oaspeții au venit venit fiecare cu-ale lor din toate punctele planetei. Ei, și de-aici, lung prilej de vorbe și de ipoteze. Nu lipsesc controversele, unde Federația Internațională e la mijloc și trebuie să le modereze întrucâtva, în funcție de regulamente și, mai ales, de interese.

Prima controversă este legată, desigur, de moartea a peste 6500 de muncitori care au lucrat în ultimii ani la construcția stadioanelor și hotelurilor. Dar, cum petrodolarii nu au miros, sărbătoarea fotbalului a început și în aceste condiții, în stadioane ultramoderne și hoteluri de lux ridicate pe jertfe, pe cadavre de oameni săraci și necăjiți din lumea a treia.

Apoi, mai multe echipe au vrut ca fotbaliștii să poarte banderole cu logoul cu curcubeu pentru promovarea diversității de orientări sexuale, ceea ce contravine legii islamice din țara gazdă care pedepsește prin lege homosexualitatea. A ieșit tevatură, declarații (semi)belicoase de-o parte și de alta. Fotbaliștii Germaniei s-au fotografiat cu mâna la nas, musulmanii din tribune le-au răspuns la următorul meci de asemenea cu mâna la nas, ca un fel de „ba pe-a mă-tii!” S-a renunțat la inițiativă de teama sancțiunilor din partea FIFA. Amenzile le plăteau federațiile naționale cu ochii închiși, dar s-au temut de represalii asupra judecătorilor: cartonașe, eliminări etc.

Evenimentul acesta cu cea mai mare vizibilitate a momentului este folosit și în alte scopuri politice. De pildă, naționala Iranului a refuzat să cânte imnul țării, ca semn de protest împotriva nerespectării drepturilor omului în țara lor.

Mai multe federații naționale vor să protesteze împotriva FIFA. O lasă până după campionat. Dar, FIFA, cu șefii ei controversați, are interese mari, ea a ales Qatarul ca gazdă, ea este câștigătoare de sume colosale din turneu, ea trebuie să facă concesiile cele mai mari și probabil că nu gratuit, dacă vedem că președinți din trecut ai forului internațional au fost anchetați, arestați, condamnați pentru corupție.

În concluzie, în Qatar s-au întâlnit în aceste zile mai multe culturi seculare, unele milenare, și ele trebuie, cum-necum, să ajungă la un punct comun. La un eveniment de-o asemenea anvergură există totdeauna pericolul de ciocnirea obiceiurilor, cutumelor, tradițiilor. Până la urmă, fotbalul va triumfa, chiar dacă controversele vor rămâne.

P.S. România este și ea prezentă la CM de Fotbal din Qatar. Prin reprezentanții ei  Răzvan Burleanu, președintele FRF, și Edy Iordănescu, antrenorul naționalei, pe bani mulți de la buget. Ei stau în tribună oficială alături de numele cele mai mari ale fotbalului mondial. Ca un fel de răsplată că n-au calificat echipa la turneul final.

articolul original.

Lotul lui Iordănescu

19 September 2022 at 11:24
By: Regie
image

Federația Română de Fotbal a anunțat cei 27 de fotbaliști convocați de Edi Iordănescu pentru meciurile din Liga Națiunilor cu Finlanda și Bosnia.

Partidele se vor disputa în 23 septembrie la Helsinki și în 26 septembrie la București.

România va evolua contra Finlandei pe data de 23 septembrie, de la ora 21:45, la Helsinki, în timp ce jocul contra Bosniei se va disputa pe data de 26 septembrie, de la ora 21:45, la București, pe arena Rapidului.

Florin Niță, care până acum a fost titularul naționalei în meciurile din Nations League, a fost lăsat în afara lotului de selecționerul naționalei.

Edi Iordănescu este încrezător că  „tricolorii” vor reuși să scoată maximum de puncte din partidele cu Finlanda și Bosnia & Herțegovina. Cu trei puncte în patru meciuri disputate în Liga Națiunilor, România ocupă ultimul loc, însă Edi Iordănescu pune rezultatele slabe ale naționalei pe seama ghinionului.

„Obiectivul principal rămâne calificarea la turneul final. Este clar pentru toată lumea, îmi doresc să fie cât mai clar și pentru băieți, dar până acolo e un drum lung și greu. Ne dorim rezultate solide în această acțiune pentru a ne oferi o posibilitate cât mai bună pentru tragerea la sorți care urmează. Și în mod cer, ne dorim definitivarea unui nucleu cu care să abordăm preliminariile pentru Euro.

Provocări au fost și încă din prima zi în care am început colaborarea cu FRF m-a lovit de probleme. La o zi după ce am semna am aflat de accidentarea lui Ianis (Hagi), a cărui absență o resimțim din plin, traversa o perioadă foarte bună.

(Hagi), a cărui absență o resimțim din plin, traversa o perioadă foarte bună.

Apoi, alte două-trei zile distanță am aflat de decizia lui Nicușor Stanciu de a semna în China, jucător care, la fel, ne-a lipsit foarte mult. După care au apărut problemele din timpul acțiunilor.

Vă aduceți aminte problemele din pandemie și problemele grave de sănătate pe care le-am avut. 14-15 jucători cu probleme care nu s-au antrenat, n-au intrat în procesul de pregătire. Deși aveam o perioadă foarte bună pentru a testa, a trebuit să ne repliem și să ne adaptăm la situație.

După care a venit acțiunea din iunie, au fost probleme cu jucătorii importanți, accidentați. Man, care ne-a lipsit, și Mihăilă, Sorecu, Iulian Cristea care chiar la primul joc, după doar zece minute s-a accidentat foarte grav. Au fost probleme pe care le-am resimțit.

Sigur, trebuie să găsim rezolvări, pentru că de asta suntem aici, dar nu a fost ușor și mai mult de atât mărturisesc faptul că, acum, la rece. după o analiză foarte profundă, complexă, a acțiunii din iunie, am avut multă neșansă și la cele patru meciuri, trei în mod special, pentru că pe unul cum-necum am reușit să-l câștigăm”,  a declarat  Edi Iordănescu pentru FRF TV.

După 4 dintre cele 6 meciuri din grupă, România este ultima, cu o victorie și 3 înfrângeri.

articolul original.
  • There are no more articles
❌