ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022Ultimele Stiri

Judecătoria Brașov a decis: Mariana Tîrcă a câștigat procesul cu CSM Corona Brașov

24 June 2022 at 15:41
By: M.Ex.


Adi MARICA

Mariana Târcă, fost director tehnic la Corona Brașov , a câștigat în instanță procesul cu CSM Corona Brașov. Conform deciziei Judecătoriei Brașov, Mariana Tîrcă are de primit aproximativ 50.000 de euro din partea clubului finanțat de Municipalitate!
Scandalul de dopaj de la finalul anului 2019 a zduguit handbalul românesc. Corona Braşov, în acel moment pe locul secund în Liga Naţională, a fost retrasă din campionat pentru că a folosit o terapie cu laser intravenos pentru recuperarea jucătoarelor, iar Mariana Tîrcă ocupa postul de director tehnic si a susținut mereu că nu a avut nicio implicare în acest caz. Mariana Tîrcă a câștigat apelul la ANAD la finalul lui 2020 si a dorit sa-si continue activitatea la Corona. Doar că, surpriză, la începutul lui 2021, fosta mare handbalistă a primit prin poștă decizia desfacerii contractului de muncă de la Corona printr-o decizia semnată de seful clubului la acea vreme, Emilian Cernica. In aceste condiții, Mariana Târcă a apelat la instanța.
Procesul a început in decembrie 2021, iar decizia Judecătoriei Brașov a venit astăzi. Decizia poate fi atacata cu apel in termen de 30 de zile.

„Ora estimata: 09:00
Complet: C4
Tip solutie: Admite in parte cererea
Solutia pe scurt: Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta MARIANA TÎRCĂ, în contradictoriu cu pârâtul CLUBUL SPORTIV MUNICIPAL CORONA BRASOV. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 44.149 lei reprezentând drepturi financiare derivate din Contractul de Activitate Sportivă nr. 67/27.06.2019. Obligă pârâtul la plata sumei de 131.333 lei cu titlu de despăgubiri pentru rezilierea nelegală a Contractului de Activitate Sportivă nr. 67/27.06.2019. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a sumei de 50.000 lei cu titlu de daune morale. Obligă pârâtul la plata către reclamantă a cheltuielilor de judecată partiale în cuantum de 11.814,96 lei. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare. Cererea de apel se depune la Judecătoria Brasov. Pronuntată prin punerea solutiei la dispozita părtilor prin mijlocirea grefei instanţeei, astăzi, 24.06.2022” , este decizia Judecătoriei Brașov.

articolul original.

Curtea Supremă a SUA revocă dreptul la avort al americancelor şi permite statelor să-l interzică

24 June 2022 at 15:28
By: M.Ex.

Curtea Supremă a Statelor Unite a revocat vineri – într-o răzgândire istroică – cu votul unei majorităţi a judecătorilor conservatori, hotărârea ”Roe v. Wade” din 1973, care garanta de aproape o jumătate de secol dreptul americancelor de a avorta, care nu a fost acceptat niciodată de către dreapta religioasă, relatează AFP.

Această hotărâre nu face întreruperea sarcinii ilegală, însă aruncă Statele Unite în situaţia în care se aflau înaintea acestei hotărâri emblematice ”Roe v. Wade”, când fecare stat era liber să autorizeze sau nu avortul.
Cu o majoritate de 6 la 3, Curtea Supremă a menţinut o lege din Mississippi, sprijinită de republicani, care interzice avortul după 15 săptămâni de sarcină.

Judecătorii au stabilit că decizia din cazul Roe v. Wade, care permitea avortul înainte ca fătul să fie viabil în afara uterului, adică între săptămâna a 24-a şi a 28-a de sarcină, a fost greşită întrucât Constituţia SUA nu face nicio menţiune specifică la dreptul la avort.

Se așteaptă ca jumătate dintre statele americane să introducă noi restricții sau interdicții.

Treisprezece state americane au adoptat deja așa-numitele legi care vor interzice automat avortul în urma deciziei Curții Supreme. Însă și alte state sunt susceptibile să adopte rapid de noi restricții.

În total, este de așteptat ca accesul la avort pentru aproximativ 36 de milioane de femei de vârstă reproductivă să fie interzis, potrivit cercetărilor de la Planned Parenthood, o organizație de asistență medicală care se ocupă de avorturi, scrie BBC.

Hotărârea Curţii Supreme acordă o victorie foarte importantă republicanilor şi dreptei conservatoare, care doresc să limiteze sau să interzică procedura de întrerupere de sarcină.

Guvernatorii democrați ai mai multor state, inclusiv California, New Mexico și Michigan, au anunțat deja planuri de a menține dreptul la avort în constituțiile lor, dacă hotărârea „Roe v Wade” este anulată.

articolul original.

CM Natație: Robert Glinţă s-a calificat în finala probei de 50 m spate

24 June 2022 at 17:49
image

Robert Glinţă s-a calificat în finala probei de 50 m spate din cadrul Campionatului Mondial de Natație de la Budapesta, după ce a înregistrat al șaselea timp al semifinalelor.

Înotătorul român Robert Glinţă s-a calificat, vineri, în finala probei de 50 m spate, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu al şaselea timp din semifinale, 24 sec 54/100.

Tot vineri, Glinţă (25 ani), legitimat la CS Dinamo, obţinuse al şaptelea timp din serii, 24 sec 79/100, conform Agerpres.

Cel mai bun timp din semifinale a fost reuşit de americanul Justin Ress, 24 sec 14/100, medaliat cu aur la Budapesta cu ştafeta de 4×100 m liber a SUA. Finala se va desfăşura sâmbătă, la ora 19:02. Robert Glinţă a ocupat locul 8 în finala de la 100 m spate.

România are două medalii de aur cucerite la Mondialele de la Budapesta, ambele prin tânărul David Popovici, la 100 m liber, respectiv 200 m liber.

articolul original.

Bărbat de 40 de ani, decedat la o piscină din Târgu Jiu

24 June 2022 at 17:34

Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a decedat vineri la o piscină din Târgu Jiu. Poliția Municipiului Târgu Jiu a fost sesizată prin apelul unic 112 despre faptul că o persoană ar fi decedat într-o piscină de pe raza municipiului.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, stabilind că un bărbat de 40 de ani, din comuna Bălesti, a fost scos din piscină in stare de inconștiență.
La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanță Gorj, care a efectuat manevre de resuscitare persoanei, însă din păcate a fost constatat decesul.

Corpul bărbatului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Gorj în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cu exactitate a cauzei decesului.
A fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

articolul original.

David Popovici decorat de președintele Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României”

24 June 2022 at 15:44
By: D. A.
image

Președintele României, Klaus Iohannis, a decis să îl decoreze pe sportivul David Popovici cu cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, ca urmare a performanțelor extraordinare obținute la Campionatele Mondiale de Natație, care l-au plasat în rândul celor mai buni sportivi ai lumii, precum și în semn de recunoaștere și apreciere pentru întreaga activitate.

Prin talentul, dăruirea, devotamentul și profesionalismul său, demonstrate atât în bazinul de înot, cât și în afara sa, David Popovici a promovat numele țării noastre în întreaga lume. David Popovici este un model pentru tânăra generație și un veritabil ambasador al sportului, iar energia depusă în slujba afirmării înotului pe plan internațional reprezintă un câștig uriaș pentru România.Totodată, Președintele Klaus Iohannis a decis să-l decoreze și pe antrenorul Adrian Rădulescu, cel care a fost tot timpul alături de David Popovici, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru contribuția remarcabilă în atingerea excelenței sportive.Ceremonia de decorare va avea loc la Palatul Cotroceni, la o dată care va fi comunicată ulterior.
articolul original.

Daniel Morar: Curtea Constituțională nu este partenerul organelor de urmărire penală

24 June 2022 at 11:53
image

Fostul judecător al Curții Constituționale, Daniel Morar, consideră că în ce privește decizia CCR privind prescripția, vina aparține în totalitate legiuitorului și clasei politice, incluzând aici Guvernul și Parlamentul.

„Toată vina îi aparține legiuitorului, îi aparține clasei politice. Vina aparține Guvernului și Parlamentului. Iar din Guvern, miniștrii de Justiție trebuie să spună, trebuie să știe, trebuie să atenționeze Guvernul sau Parlamentul că sunt decizii care trebuie transpuse. N-o s-o facă ministrul Sănătății. Și 4 ani de zile nu au făcut nimic”, a declarat Daniel Morar la Aleph News.

„A fost cazul prescripției în care Curtea iarăși a rezolvat o problemă în două trepte deși, în mod normal, ar fi trebuit să fie rezolvată în primă instanță. Dar a trebuit să intervină după 4 ani tocmai ca urmare a ceea ce spuneți dumneavoastră – că legiuitorul ignoră la modul grosolan deciziile Curții.

A fost o greșeală a Legiuitorului din 2014 care spune că prescripția se întrerupe prin efectuarea oricărui act de procedură. Până atunci, lucrurile erau în regulă, prescripția se întrerupea doar dacă erau efectuate acte care se comunicau celui cercetat. Acum ca să înțeleagă lumea ce este acea prescripție – este o uitare pe care legea o concepe cu privire la anumite fapte penale, sunt stabilite anumite termene. Prescripția are o dublă valență: mai întâi îi spune organului judiciar – polițistului, procurorului și judecătorului – cât timp are la dispoziție să tragă pe cineva la răspundere și, în al doilea rând, este vorba de timpul pe care Legiuitorul l-a considerat suficient de mare încât societatea să uite de comiterea unei anumite infracțiuni și s-a mers pe principiul: o Justiție târzie nu mai este o Justiție. Și atunci noi știm ca procurori, ca polițiști, ca judecători că trebuie să ne încadrăm în anumite termene stabilite expres de lege.

De la această regulă, există această excepție: a întreruperii cursului prescripției. Și asta cum operează? Dacă tu ca procuror sau polițist sau chiar judecător faci acte de cercetare, acte de judecată – acele acte întrerup cursul prescripției și luând exemplul unui termen general de prescripție de 5 ani – dacă l-ai făcut astăzi, curge un nou termen de 5 ani, faci altul noi, curge altul de 5 ani, cu mențiunea clară că nu poate nicidecum să depășească dublul – adică 10 ani.

De ce este această instituție? Pentru a arăta că organele statului au o atitudine constantă în a cerceta și judeca pe cineva. Dacă organele statului uită dosarele în fișet și se trezesc în ultima lună al ultimului an al termenului de prescripție generală și operează atunci o întrerupere, o dublare a termenului, deturnează însăși sensul prescripției”, a spus Daniel Morar pe Aleph News, vorbind despre cele două decizii ale CCR în cazul prescripției.

Fostul judecător CCR a explicat care a fost rolul și rostul fiecărei decizii a Curții Constituționale în privința articolului 155 alin 1 din Codul Penal:

„Curtea a venit în 2018 și a spus Legiuitorului: nu poți să dai dreptul procurorului să întrerupă cursul prescripției prin orice act pe care-l face el din birou. Trebuie ca acel act să fie cunoscut de suspect, de inculpat, de persoana cercetată ca, pe ansamblu, să se știe în societate, în comunitate, că față de persoana respectivă este o instrucție penală. Asta le-am spus în 2018.

Le-am mai spus un lucru: că soluția legislativă pe vechiul Cod era una care corespundea standardelor constituționale. Prin urmare dacă ei nu voiau să adapteze cumva instituția aceasta a întreruperii cursului prescripției, putea să ia soluția legislativă de până în 2014 să o pună în Cod. N-au făcut-o. Timp de 4 ani nu au făcut nimic.

Această decizie din 2018 categoric că nu este o decizie interpretativă. Decizia interpretativă este decizia prin care CCR conservă înțelesul constituțional al unei legi. Adică explică: acest text poate să rămână într-o lege dar înțelesul este cel pe care-l dăm noi, Curtea Constituțională. Poate avea 2,3 sau 5 sensuri, înțelesuri acest text dar singura înțelegere constituțională e cea pe care o scriem noi. Și în cazul de față noi am scris: că nu poate fi întrerupt prin orice act.

O chestie iarăși basic: Curtea lucrează de cel puțin 10 ani, când dă decizii interpretative, cu o sintagmă. Zice: „textul este constituțional în măsura în care”…. Deci dacă nu vezi sintagma „în măsura în care” este clar că nu e decizie interpretativă. Lucrurile au fost clare pentru majoritatea oamenilor. Iar recomandarea aceea din decizie noi n-am dat-o pentru judecători și pentru sistemul judiciar pentru că judecătorii și sistemul judiciar nu pot să combine dispoziții din legi, să ia dispoziția din vechiul Cod și să o pună în Noul Cod. A fost pentru Legiuitor. Dar Legiuitorul n-a făcut nimic.

Rezultatul? S-au dus judecătorii, instanțele de judecată s-au dus de 2 ori la Înalta Curte să le explice decizia din 2018. Ce să facem? Se mai întrerupe cursul sau nu? Înalta Curte de 2 ori le-a respins acțiunile ca inadmisibile. Prin urmare, s-a ajuns din nou la Curtea Constituțională după 4 ani. Foarte multe instanțe au sesizat Curtea Constituțională, printre ele este și un complet al Înaltei Curți. Majoritatea instanțelor care și-au expus punctul de vedere cu privire la textul care a rămas – au spus că este neconstituțional, că este neclar, că nu știu ce să facă. Și atunci a venit Curtea Constituțională în 2022 și a ras în întregime textul ca să nu mai existe niciun dubiu. Și a venit și a spus că decizia din urmă cu 4 ani, din 2018, este o decizie simplă sau extremă și că n-a mai existat de atunci un caz de întrerupere. Adică nu mai există prescripție specială.

Pe vremea mea, mai rar se prescriau dosarele. Se întâmpla, dar mai rar, pentru că se lucra în mod constant în dosare. Ăsta este rostul instituirii unui termen de prescripție: să știi că dacă n-ai făcut ancheta în 5 ani de zile să știi că te oprești și că cel pe care-l cercetezi scapă de răspundere penală. Prin urmare rostul și datoria unui procuror și a unui polițist este să efectueze acte de urmărire penală, de cercetare, în mod constant într-un dosar. Dacă faci acest lucru, se întrerupe cursul prescripției natural: și azi, și mâine, și poimâine și răspoimâine. Problema este cea care a ajuns și în fața CCR: în 2018, era a unui dosar în care nu se întâmplase absolut nimic timp de 5 ani, adică în termenul general de prescripție, și în ultima lună, ultima zi, penultima zi când urma să expire termenul, polițistul a făcut un act- a interogat o bază de date și a făcut un proces verbal pe care nu l-a comunicat nimănui. Prin acel act, făcut din birou, fără cunoștința nimănui, el a dublat termenul de prescripție.

Prescripția, întreruperea cursului prescripției nu are rolul de a proteja procurorul și organul de Poliție și judecătorul în demersul sau activitatea lui de a nu efectua o urmărire penală și o judecată constantă și la timp. Are un alt rol. L-am explicat. Nu te poți folosi de întreruperea cursului prescripției doar să-ți prelungești automat termenul în care tu poți să tragi pe cineva la răspundere penală în condițiile în care în termenul general de prescripție generală tu n-ai făcut nimic”.

Fostul judecător CCR, care a condus și DNA și a fost și șef al Ministerului Public, Daniel Morar, a comentat și circulara recent emisă de Procurorul General al României, Gabriela Scutea, prin care aceasta le cerea procurorilor din subordine să nu aplice deciziile CCR:

„Prin urmare, supărările ministerului Public cred că ar trebui să se îndrepte mai mult pe ceea ce pot face ei, procurorii. Nu pe ceea ce trebuie să facă instanțele pentru că poți să dai orice ordin în calitate de procuror general, cel care decide până la urmă pe dosarele din instanță este judecătorul. Sigur că procurorii sunt cei care decid pe faza de urmărire penală.

Eu am văzut hotărâri ale instanțelor care interpretează corect decizia. De fapt este vorba de efectele deciziei CCR și, în același timp, am văzut că altă instanță a sesizat ÎCCJ să le dezlege problema juridică și să le spună că dacă pentru faptele comise înainte de Ordonanța din mai 2022, iată că s-a putut – prin care se spune clar care sunt actele care întrerup cursul prescripției – dacă până atunci a mai existat prescripție specială. Aceasta este marea întrebare, deși ea are răspunsul foarte clar în paragraful în care Curtea spune că ea constată că în perioada 2018 – 2022 nu a existat un caz de întrerupere. Știind că aceasta este o lege penală de drept material substanțială se aplică legea penală mai favorabilă, nu avem decât să ajungem la concluzia că toate faptele comise până la data Ordonanței din mai 2022 nu au acte de întrerupere a cursului prescripției.

Curtea Constituțională nu este partenerul organelor de urmărire penală sau organelor judiciare în activitatea pe care o fac acestea. Curtea Constituțională trebuie să apere drepturile și libertățile cetățenilor. Consecințe categoric că sunt – și la această decizie și la altă decizie – dar grija nu trebuie să fie a Curții Constituționale iar în cazul de față nici măcar judecătorii – vorbim de dosarele care sunt pe rol, iar atenția este îndreptată spre acestea – nici măcar judecătorii n-au o vină. Pentru că ei au încercat să interpreteze decizia Curții și să o aplice într-un sens așa cum l-au înțeles ei. Toată vina îi aparține Legiuitorului, îi aparține clasei politice. Vina aparține Guvernului și Parlamentului. Iar din Guvern, miniștrii de Justiție. Niciun minister nu are inițiativă legislativă, dar ministrul de Justiție este cel care trebuie să spună, trebuie să știe, trebuie să atenționeze Guvernul sau Parlamentul că sunt decizii care trebuie transpuse. N-o s-o facă ministrul Sănătății. Și 4 ani de zile nu au făcut nimic. Deci este sfidătoare atitudinea Legiuitorului în acest caz, nu atitudinea magistraturii sau cea a Curții Constituționale”.

Interviul integral cu Daniel Morar, fost judecător al CCR, fost procuror șef DNA, fost șef al Ministerului Public, va fi difuzat duminică, 26 iunie, de la 19.55, pe Aleph News.

articolul original.

Dan Alexa, prezentat oficial la FC Brașov. Chirurgul nu e deloc modest: „Sunt cel mai bun din Liga 2”

24 June 2022 at 14:01
By: M.Ex.

FC Brașov l-a prezentat oficial pe noul ei antrenor, Dan Alexa. În vârstă de 42 de ani, fostul mijlocaș a semnat un angajament pe un sezon cu FC Brașov, iar obiectivul este accederea în play-off.”A fost o decizie destul de grea, dar sntem bucuroși că am reușit să finalizăm această problemă cu antrenorul. Am avut discuții cu trei antrenori, iar în ultimele zile au rămas variantele Dan Alexa si Vali Suciu. Noi l-am ales pe Dan Alexa, ne-am asumat și avem mare încredere în el. Sper să facem performanță împreună”, a spus Marin Mitran, președintele clubului.
Contractul lui Alexa este pe un an, cu opțiune de prelungire.” Ca antrenor nu durata contactului e importanta, dacă nu ai rezultate pleci!”, a spus Alexa, care a precizat ca nu a fost reprezentat de Anamaria Prodan la negocierile cu FC Brașov. „Singur am negociat cu cei de la FC Brașov. Cu Ana nu știu daca am vorbit de două ori in ultimii doi ani. Pentru transferuri vom lucra cu orice impresar care are jucători buni”, a declarat Chirurgul.

Obiectiv clar: play-off-ul
Dan Alexa si-a prezentat planurile ambitioase la FC Brașov.
„Mă bucur că cei de la FC Brașov s-au hotărât si m-au ales ca antrenor. Vin la o echipă de tradiție, cu state vechi în Liga 1, foarte motivat, iar împreună cu staff-ul tehnic si cei din conducere, vreau sa formăm o echipă bună care să se bată la primele locuri. Îl apreciez foarte mult pe Vali Suciu, un antrenor foarte bun, iar echipele sale joaca un fotbal bun. Prin venirea mea este clar ca obiectivul nu poate fi decât play-off-ul. Eu nu pot veni la o echipă și sa-mi propun locurile 8-10 sau reconstrucția echipei pentru sezonul viitor. Am mare încredere ca putem reuși si sunt premise bune ca putem îndeplini obiectivele. Fotbalul românesc are nevoie de echipe de tradiție si ne dorim sa readucem Brașovul în elita fotbalului. Important este să ne întărim lotul, asta e condiția de bază. Vreau 5-6 jucători care sa intre în primul 11. Ideal ar fi sa jucam un fotbal care sa pună probleme, dar, in același timp, să nu fim o echipă naiva”, a spus Alexa, care a precizat ca nu este un antrenor scump si a trimis câteva săgeți către Timișoara. „Imi place să antrenez, sa fiu in prim plan, iar fotbalul este viata mea. Am antrenat Poli Timișoara, am fost manager si antrenor, cu zero lei salariu! Cred că e un caz unic. Mai mult am adus si bani pentru ca Timișoara este casa mea. Anul trecut, cu un buget mult mai mic, Poli a jucat play-off – ul, acum a retrogradat!”

Cel mai bun din Liga 2!

Antrenorul Brașovului a lăsat modestia deoparte si spune că este cel mai bun tehnician din Liga 2. „Fără falsă modestie, în cinci ani de Liga 2, am trei promovări si două play-off-uri. S-a schimbat puțin Liga 2, este un campionat mai puternic, se investesc foarte mulți bani și sunt antrenori foarte buni, cu nume, Bogdan Andone la Timișoara, Dorinel Munteanu la Oțelul, Daniel Oprița la Steaua, Claudiu Niculescu la Iași, Costel Enache la Slobozia, si chiar nu vreau sa omit pe cineva. Cu tot respectul pentru ei, niciunul nu are o promovare la Liga 1. Din punctul asta de vedere, pe cifre, sunt numarul 1 la Liga 2. Ceilalți antrenori din Liga 2 nu trebuie sa supere, cifrele spun asta”, spus Alexa.

Staff-ul lui Alexa
Stefan Grigorie și Rareș Forika vor fi cei doi secunzi ai lui Alexa, iar staff-ul tehnic este completat de Cătălin Voicu (preparator fizic) și Andrei Șanta (antrenor de portari). Ca antrenor principal, Dan Alexa a reușit în cariera sa trei promovări din Liga 2 în Liga 1 cu echipele ACS Poli Timișoara (2015) și Rapid (2016) și Dunărea Călărași (2018). În cariera sa a condus echipele ACS Poli Timișoara, Rapid, FCM Târgu Mureș, Concordia Chiajna, Dunărea Călărași, Astra, din nou Rapid, Poli Timișoara și CSM Reșița.

articolul original.

Șefii de promoție ai Universității Transilvania din Brașov, premiați !

24 June 2022 at 12:45
By: M.Ex.

Universitatea Transilvania din Brașov și-a premiat și în acest an șefii de promoție de la toate cele 18 facultăți. Cei care au avut cele mai bune rezultate și au reușit să finalizeze cei 3, 4 sau 6 ani de studii cu cea mai mare medie au fost sărbătoriți astăzi.
Munca lor a fost recompensată cu o mică atenție din partea universității – suma de o mie de lei și câteva cadouri care să le amintească de viața de student. În acest an, la Universitatea Transilvania din Brașov au fost 20 de șefi de promoție: un student a reușit să finalizeze ciclul de studii de licență cu media 10, iar 19 studenți au absolvit cu medii peste 9, iar la Facultățile de Matematică și informatică și Psihologie și științele educației, câte doi studenți au avut aceeași medie.

Cei 20 de absolvenți, șefi ai promoției 2022 sunt:

Alături de cei 20 de șefi de promoție, a fost premiată și Drăghici Gabriela Lăcrămioara câștigătoare a bursei de excelență „Transilvania”, studentă la Facultatea de Psihologie și Științele Educației. Bursa de excelență „Transilvania” se acordă anual, de către UNITBV, unui singur student, care de-a lungul anului universitar a participat la competiții naționale sau internaționale, a fost implicat în activități sau proiecte ale universității sau a publicat articole în reviste de prestigiu. Valoarea bursei este de 3.000 de lei.

Tot în cadrul acestui eveniment au fost felicitați și studenții care au realizat cele mai bune lucrări în cadrul sesiunilor cercurilor științifice. 20 de studenți au fost premiați pentru lucrările de cercetare realizate în acest an universitar.

Gala șefilor de promoție este un eveniment devenit deja tradiție pentru Universitatea Transilvania din Brașov.

articolul original.

Programul rabla: voucherele au fost epuizate în 2 ore și jumătate !

24 June 2022 at 12:30
By: M.Ex.

Bugetul de 25 de milioane de lei alocat primei etape a Programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în aproximativ două ore și jumătate de la lansare! Solicitanții persoane fizice au generat 62.500 de vouchere, a câte 400 de lei fiecare, astfel:

• 25.695 vouchere pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare;
• 24.096 vouchere pentru categoria mașini de spălat rufe;
• 12.709 vouchere pentru categoria mașini de spălat vase.

Voucherele generate în această etapă vor fi aprobate în ședința Comitetului de Avizare de marți, 28 iunie 2022 și publicate pe site-ul www.afm.ro. Ulterior, solicitanții se vor putea prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

articolul original.

Tânără agresată azi noapte, pe aleea din fața Primăriei !

24 June 2022 at 12:05
By: M.Ex.

Asociația ASUM a prezentat astăzi un material traumatizant despre o agresiune întâmplată azi noapte în centrul Brașovului. Nu putem să comentăm întâmplarea, astfel încât vă prezentăm ce au scris cei de la ASUM, pe pagina lor de socializare.

”Imagini Șocante în centrul Brașovului!
În cursul nopții, în jurul orelor 3, o tânără a fost victima unei agresiuni fizice. Evenimentul s-a petrecut peste drum de Modarom, în fața Primăriei Brașov! Aceasta a fost lovită, de două ori, de o persoană de sex masculin. Un smardoi, un chiloțar, un Rambo de Brașov! A fost apelat serviciul de urgență 112. La fața locului s-au deplasat echipaje de Poliție, Jandarmerie dar și o Ambulanță. Tânăra a fost transportată de urgență la unitatea medicală de primiri urgențe din Brașov. Dureros este că, o mulțime de persoane au asistat la incident dar nimeni nu a intervenit. Nici măcar „băiatul de băiat, smardoiul de femei” nu a schițat nimic după lovitură, măcar să o ridice, să vadă dacă este ok! Solicităm public IPJ Brașov lămuriri cu privire la acest caz îngrozitor. Mai sunt cetățenii în siguranță pe domeniul public? Individul, smardoiul ăsta, a fost identificat? A fost reținut…!? Conducerea IPJ Brașov ne-a transmis că…”La nivelul Poliției Municipiului Brașov – Secția 1 Poliție sunt efectuate cercetări în cadrul unui dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „lovirea sau alte violențe”, instrumentat sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Brașov, în care se va propune soluție legală la finalizarea cercetărilor”!
În această dimineață, victima s-a prezentat la Serviciul de Medicină Legală Brașov în vederea evaluării! Tot astăzi va depune și o plângere penală împotriva agresorului. Avem încredere că Poliția îl va identifica pe „băiat”! Din ce am aflat noi, acesta ar fi din București! Nu suntem siguri de informație!”
, au încheiat postarea cei de la ASUM.
Clipul video filmat de un martor, pe link-ul de mai jos.

https://www.facebook.com/www.asum.ro

articolul original.

Doar 2 brașoveni au solicitat în ultima săptămână serviciile gratuite de sterilizare, microcipare, deparazitare a animalelor, oferite de primărie

24 June 2022 at 11:24
By: M.Ex.

Pentru a veni în sprijinul iubitorilor de animale de companie, Serviciul de Gestionare al Câinilor fără Stăpân, în parteneriat cu Asociația Milioane de prieteni, continuă campania gratuită de microcipare, înregistrare în Registrul de Evidență al Câinilor cu Stăpân, sterilizare, vaccinare anti-rabică și deparazitare internă, cu scopul de a-i susține pe proprietari să intre în legalitate.
,,Continuăm și în acest weekend campania de informare a cetățenilor cu privire la serviciile gratuite pe care Serviciul de Gestionare al Câinilor fără Stăpân, în parteneriat cu Asociația Milioane de Prieteni, le asigură iubitorilor de câini, dar și cu obligațiile pe care aceștia le au, conform prevederilor legale. Din păcate, ne confruntăm în continuare cu abandonul de pui pe domeniul public, deși asigurăm sterilizarea gratuită, iar legea prevede că este interzisă deținerea de câini nesterilizați, excepție de la sterilizare făcând exemplarele cu acte de proveniență, cu probleme medicale certificate de medic și câinii utilitari. Numai în ultimele zile am dus la adăpost o femelă cu 6 pui și un alt puiuț de 6 săptămâni, abandonat la poarta unei case. Nimeni din zona respectivă nu avea căței nesterilizați, prin urmare, cel mai probabil a fost abandonat. Din fericire, el și-a găsit foarte repede niște oameni iubitori, care l-au adoptat. Este foarte bine că Brașovul este unul dintre orașele în care numărul iubitorilor de animale de companie crește de la an la an, mai ales în ceea ce privește cel mai bun prieten al omului, câinele. Dar proprietarii trebuie să fie conștienți și de obligațiile pe care le au, dincolo de grija și iubirea pe care trebuie să le-o arate prietenilor necuvântători. Conform legislației în vigoare, este interzisă deținerea de câini neidentificați și neînregistrați, nevaccinați anti-Rabic și nesterilizați, cu anumite excepții în ceea ce privește sterilizarea. Dacă vă iubiți animalul de companie, apelați la serviciile noastre gratuite!”, a precizat viceprimarul Sebastian Rusu.
Pentru a beneficia de gratuitatea acestor servicii, proprietarii trebuie să sune la nr. 0268547815 și să facă o programare, urmând ca, ulterior, să își ducă prietenul patruped la cabinetul Adăpostului Public Stupini, aflat pe Strada Merilor nr.6, sau la Adăpostul Victory, aflat pe Str.Timiș Triaj nr 20. În ultima săptămână, doar două persoane au solicitat aceste servicii.

articolul original.

457 locuri de muncă vacante pentru români în Uniunea Europeană

24 June 2022 at 12:23
image

Angajatorii din Spațiul Economic European oferă, prin intermediul rețelei EURES România, 457 locuri de muncă vacante, la data de 24 iunie.

Locurile de muncă sunt, după cum urmează:

 1. Belgia – 155 locuri de muncă vacante: muncitori necalificați în agricultură (cultivarea legumelor, cultivarea florilor, căpșunilor, lucrători sezonieri în horticultură, în seră)
 2. Finlanda – 60 locuri de muncă vacante: muncitori necalificați – culegători căpșuni, sudori (lucrători în metal); controlul calității;

3) Germania – 60 locuri de muncă: tăietori de carne și lucrător în producție, educatoare, ospătar, bucătar, lucrător în bucătărie, șoferi camion, curieri colete și scrisori, încărcători/sortatori corespondență;

4) Irlanda – 20 locuri de muncă vacante: îngrijitori persoane;

5) Italia – 10 locuri de muncă vacante: șoferi autobus;

6) Malta – 8 locuri de muncă vacante: director de departament-consultant superior pescuit, proiectant AUTOCAD 2D/3D, asamblator pneumatic și cablaj, consultant acvacultură; manager proiect, inginer servicii IT, dukgheri montatori;

7) Norvegia – 14 locuri de muncă: bucătari, manageri instalații sanitare, instalatori, inginer suport software, inginer asistență server și rețea;

8) Olanda – 94 locuri de muncă: îngrijitori animale, legumicultori, culegători căpșuni, culegători zmeură, culegători fructe, culegători mere și pere, muncitori în pepenieă de flori în seră;

9) Polonia – 36 locuri de muncă vacante: operatori CNC, lăcătuși, sudori MIG/MAG, strungari/frezori, lăcuitori/vopsitori, operatori mașină CNC, asistenți producție, muncitori depozit, operatori mașină, electroniști, electroniști-automatiști, montatori de instalații electrice.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă  în UE pot vizualiza ofertele complete accesând site-ul www.anofm.ro/eures, pagina de facebook a instituței “Agenția Jud pt Ocuparea Forței de Muncă Vâlcea” sau se pot prezenta la sediul AJOFM Vâlcea, precum și la telefon 0250.735.608.

articolul original.

Președinte CJ Dâmbovița: Cu un simplu mulțumesc, primarul de la Găești putea intra în istorie

24 June 2022 at 09:21
image

Șoseaua de centură a orașului Găești este cel mai important proiect al Consiliului Județean Dâmboviţa, care a primit finanțare, săptămâna aceasta, prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”. Este vorba despre 80 de milioane de lei din costul total de 90 de milioane de lei. Diferența de cost va fi suportată de administrația județeană – a precizat președintele CJ Dâmbovița. Cu toate acestea, primarul orașului Găești, Grigore Gheorghe, și-a alocat meritele pentru această investiție – a mai spus Corneliu Ștefan, care a punctat de asemenea că edilul ar fi putut intra în istorie dacă ar fi scris pe Facebook un simplu mulțumesc. Atât.

„Când alții nu au fost în stare nici măcar să o deseneze, noi avem un program aprobat anul trecut de către Ministerul Transporturilor și astăzi avem deja și sursa de finanțare. Centura orașului Găești este un drum județean, este proiectul CJ Dâmbovița, este proiectul pe care noi, cei din administrația județeană, l-am gândit pentru județul Dâmbovița.

Domnul primar de la Găești nu are niciun merit în realizarea acestei centuri ocolitoare. Îmi pare rău că a ieșit să își asume munca noastră, a CJ Dâmbovița și a parlamentarilor PSD. Îi transmit că dacă scria pe Facebook un simplu mulțumesc intra în istoria orașului Găești și a județului Dâmbovița printr-un gest de noblețe. Dar, a luat copy-paste toată postarea mea și a scris-o pe contul personal.

Dl. primar, centura orașului Găești este un drum județean, este munca noastră, a conducerii CJ Dâmbovița și a parlamentarii PSD, care ne-am asumat în fața dâmbovițenilor acest proiect. Astăzi este un moment istoric. Avem un contract de finanțare și, în perioada următoare, vom scoate la licitație partea de proiectare și execuție. Pe 17 iulie, se vor depune oferte pentru studiul de fezabilitate”, a declarat Corneliu Ștefan în cadrul unei conferințe de presă organizată la sediul PSD Dâmbovița.

articolul original.

Forțele armate ucrainene au primit ordin să se retragă din Severodonețk

24 June 2022 at 08:59
image

Forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul Severodoneţk, în estul ţării, scena unor lupte acerbe cu armata rusă, a anunţat vineri guvernatorul regional.

Cucerirea Severodoneţk reprezintă o etapă crucială în planul rus de cucerire a bazinului industrial Donbas, deţinut deja parţial de separatiştii pro-ruşi din 2014.

„Forţele armate ucrainene vor trebui să se retragă din Severodoneţk. Au primit ordinul”, a scris pe Telegram Serghei Gaidai guvernatorul regiunii Lugansk, unde se află această localitate strategică.

„Nu mai are sens să rămânem pe poziţii care au fost bombardate constant luni de zile”, a adăugat el.

Oraşul a fost „aproape redus la ruine” din cauza bombardamentelor continue, a mai spus oficialul ucrainean.

„Toată infrastructura esenţială a fost distrusă. 90% din oraş este avariat, 80% din case vor trebui dărâmate”, a estimat el. 

articolul original.

A fost lansată prima etapă a Programului Rabla pentru electrocasnice

24 June 2022 at 08:56
image

Începând de vineri, 24 iunie 2022, ora 10:00, persoanele fizice se pot înscrie în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice pentru selectarea voucherelor aferente categoriei din care fac parte mașinile de spălat rufe, mașinile de spălat vase și frigiderele/congelatoarele.

Bugetul primei etape este de 25 milioane lei, iar selecția voucherelor se face în perioada 24 iunie 2022, ora 10 00 – 30 iunie 2022, ora 23 59 sau până la epuizarea bugetului.

Persoanele fizice se mai pot înscrie în program prin crearea contului de utilizator până joi, 23 iunie, ora 23 59 , în aplicația informatică disponibilă pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu – www.afm.ro.

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

– 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasă energetică C;

– 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D;

– 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E.

Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor este de 7 zilesau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective.

După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit.

articolul original.

Avertisment de la BNR în legătură cu amânarea ratelor

24 June 2022 at 07:27
By: M.Ex.

Banca Națională a României avertizează că o nouă amânare a ratelor pentru persoanele fizice și juridice afectate de criză riscă să ducă la scăderea solvabilității băncilor.
În cazul în care 15% din debitori vor apela la amânarea ratelor, așa cum s-a întâmplat în cazul moratoriilor Covid 19, lichiditatea băncilor ar rămâne adecvată, însă ar apărea provocări pe benzi de scadență și monede, arată BNR, potrivit Profit.ro.
Iar o problemă suplimentară pentru bănci vine din faptul că spre deosebire de 2020, acum nu s-a anunțat nicio scutire de provizioane pentru împrumuturile cu ratele suspendate.
”Impactul noilor moratorii asupra indicatorilor de calitate a activelor și de solvabilitate a instituțiilor de credit va fi influențat semnificativ de tratamentul contabil ce va fi aplicat împrumuturilor care beneficiază de noi moratorii”, arată BNR.
Firmele care au apelat la moratorii au ajuns să genereze o rată a creditelor neperformante de 14%, față de 4,2% în cazul celor care nu au apelat la astfel de facilități, potrivit datelor BNR.
În cazul populației, rata creditelor neperformante pentru cei care au apelat la suspendarea ratelor este de 9%, față de 3% în cazul celor care nu au solicitat o întrerupere a plăților.
Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică un proiect care prevede posibilitatea amânării ratelor cu 9 luni.
Moratoriul se adresează atât persoanelor juridice, cât şi persoanelor fizice afectate de actuala criză şi prevede posibilitatea amânării la plată pe baza solicitării adresate de debitor către creditor.

articolul original.

A murit Leluț „Megastarul” Vasilescu, toboșarul trupei Compact

24 June 2022 at 06:55
By: M.Ex.

Fostul toboșar al trupei Compact, Leluț Vasilescu, s-a stins din viață pe 23 iunie, seara, la doar 66 de ani. „Megastarul” se lupta de ani buni cu o boală gravă.
„Colegi de 40 de ani, am locuit 20 de ani în aceeași cameră, am cântat mii de spectacole împreună…acum simt un gol în suflet, dar sunt liniștit că a plecat într-o lume mai bună. Dragul meu prieten, Leluț Vasilescu, drum bun!”, este mesajul lui Adrian Ordean.
Trupa Compact, una dintre cele mai cunoscute formații de muzică rock de la noi din țară, a fost fondată în anul 1977.

articolul original.

Liudmila Climoc, CEO Orange România: Comunicații la puterea Orange

24 June 2022 at 05:16

Orange marchează în acest an o dublă aniversare: 25 de ani de prezență pe piața locală, precum și 20 de ani de brand Orange în România. Cu 4 miliarde de euro investiți până acum la nivel local și peste 11 milioane de clienți, Orange nu este doar unul dintre cele mai importante branduri de pe piața autohtonă, dar și o companie cu o contribuție esențială la transformarea și modernizarea societății prin tehnologie.

În 2021, istoria Orange în România a mai depășit o bornă importantă: alăturarea operatorului de servicii fixe, Orange Romania Communications. Care este rețeta succesului și care sunt provocările unui lider pe cea mai competitivă piață ne spune Liudmila Climoc, CEO al Orange România.    

Cum a păstrat Orange forța de a fi operatorul numărul 1 pe piața ultracompetitivă a comunicațiilor?

Piața de telecomunicații din Româ­nia este competitivă nu doar la nivel local, ci aș putea spune și la nivel european. Chiar și atunci când ne comparăm cu colegii din cadrul grupului ­Orange, dar nu numai, observăm acest „value for money”, care în România este net superior mediei europene. În plus, clientul nostru este bine educat când vine vorba de calitatea serviciilor așteptată de la furnizor, ceea ce și pe noi ne motivează să fim și mai agili și să nu ne oprim acolo unde suntem.

Competiția ne inspiră, iar rezultatul se vede în serviciul în favoarea clientului și în evoluția pe care am văzut-o noi pe par­cursul acestei perioade de 25 de ani de dezvoltare a comunicațiilor, de digitalizare a businessurilor, a societății și a României în general. Ne mândrim cu faptul că suntem prima rețea din România, atât în ceea ce privește comunicațiile mobile, cât și pentru calitatea conexiunilor fixe. Suntem convinși că primul lucru pentru care un client ne alege este calitatea rețelei și a serviciilor ofe­rite, iar mai apoi pentru relația pe care o avem cu clienții și atitudi­nea față de ei. Stan­dardul de suport pe care-l ofe­rim este reflectat în fiecare dintre angajații noștri din prima line, fie că e vorba de call ­center, ­magazine sau de cei care susțin aplicațiile noastre digitale.

Un ”dialog” început în 1997…

Povestea noastră începe în 1997, atunci când Dialog a venit cu servicii de telecomunicații mobile pe piața din România. De la conectivitate EDGE la prima transmisiune live 5G, Orange a provocat întotdeauna convențiile și a conectat clienții la ­viitor. În 2002, Dialog a devenit ­Orange. A trecut ceva timp de ­atunci, dar îmi aduc perfect aminte anul 2002, pe vremea când lucram deja la Voxtel, devenită ­Orange Moldova, și am aflat cu entuziasm că un membru important al echipei noastre extinse a pășit în universul Orange. Era ­vorba despre MobilRom și al său brand ­Dialog, care devenea Orange.

În timp, de­oa­rece există o extraordinară ­deschidere spre tehnologie la nivel local, România a fost, în mai multe rânduri, un spațiu de testare și implementare a inovațiilor pentru grupul Orange. Spre exemplu, am fost prima țară din Grupul Orange care a lansat 5G, în 2019. Odată cu trecerea anilor, crește și responsabilitatea noastră față de ceea ce facem: ne propunem să contribuim la reducerea a ceea ce numim „digital divide” și să conectăm cât mai mulți oameni la servicii digitale, beneficiile fiind clare.

Cu această misiune vine și responsabilitatea de a promova o utilizare responsabilă a serviciilor și de a contribui, prin programele și eforturile noastre la dezvolta­rea rețelelor, la incluziune digitală. În 2016, Fundația Orange lansa Digitaliada – o investiție în educație digitală care se ridică astăzi la 3,2 milioane de euro. În același timp, tot ca parte a inițiativelor de ­responsabilitate socială, Orange a fost primul operator de telefonie mobilă care, în 2021, a inclus ­telefoane premium recondiționate în portofoliul său, oferindu-le clienților alternative mai prietenoase cu natura.

Avem 25 de ani de istorie în spate despre care putem povesti ore în șir, însă, privind spre viitor, cel mai ­important pilon al strategiei noastre este convergența – serviciile integrate de mobil, fix și TV.  Acum avem ocazia de a lucra ­într-un perimetru mai mare, alături de Orange ­Romania Communications (fostul ­Telekom ­Romania ­Communications), tranzacție înche­iată în luna octombrie a anului trecut. Așadar, ne aflăm într-un an de transformare în parcursul nostru, suntem acum o echipă mai mare.

Cât a investit Orange pe piața din România în acești 25 de ani? La ce ar trebui să ne așteptăm pe viitor, ținând cont și de alăturarea companiei Orange Romania Communications?

Dacă luăm în calcul cei 25 de ani, inclusiv tranzacția cu Orange ­Roma­nia Communications, vorbim de 4 miliarde de euro. Suntem unul dintre cei mai mari investitori din România, ca parte a unui sector din economie ce presupune investiții permanente și consistente în infrastructură. Vom continua să investim în rețelele fixe și mobile, în special 4G+ și 5G, concentrându-ne pe cele mai noi tehnologii și inovații, precum Open RAN. Pentru acest an, investițiile în rețele, precum și în soluții IT vor depăși, cumulativ, 200 de milioane de euro, pentru ­Orange România și Orange ­Romania Communications.

Liudmila Climoc - Orange Romania
Liudmila Climoc – CEO Orange Romania

Care este mentalitatea din spatele performanțelor în acești 25 de ani de prezență în România? Cât contează filosofia brandului?

Toți cei care lucrăm în Orange suntem atașați de acest brand și trăim în spiritul valorilor lui: transparență, pozitivism, simplitate, îndrăzneală și dinamism. Sunt atri­bute pe care încercăm să le reflectăm atât în produsele și serviciile noastre, cât și în relațiile cu clienții ori cu angajații, în ceea ce facem în fiecare zi ca echipă. Este un brand uman, cald, mereu axat pe beneficiul clientului.

Ce am făcut diferit de la bun început? Am vorbit despre tehnologie pe limba oamenilor – mai simplu, cu cât mai puțini termeni tehnici. Am adus tehnologia mai aproape de oameni și am arătat cum o pot utiliza în folosul lor, pentru a le simplifica activitățile de zi cu zi și a-i conecta cu ceea ce e important pentru ei. Sigur, prestăm servicii digitale, moderne, aducem inovație, dar vorbim de inovație cu un focus pe om, pe familie și societate în sens larg. Ca să arătăm puterea brandului și importanța lui, trebuie să menționăm că, după rebrandingul din 2002, Orange a devenit, în 2004, lider pe piața de comunicații mobile din România.

Cum ajustați strategia globală la specificul pieței locale? Cât aport competitiv are managementul din România?

În mod clar, avem nevoie de ajustarea strategiei la nevoile și specificul pieței locale, iar aici este meri­tul echipei: toate ofertele lansate în România nu sunt dezvoltate copy-paste, după modele externe, ci ajustate la necesitățile pieței. Bineînțeles, împărtășim o viziune între toate țările Orange din ­Europa pentru a ne asigura că fiecare client și organizațiile partenere se bucură de o viață digitală autonomă și sigură.

Convergența este parte a strategiei noastre europene – servicii integrate pentru a simplifica experiența clienților. Un aport esențial, cum am spus, în adaptarea strategiei globale îl au echipele noastre, dezvoltate în spiritul autonomiei și al leadershipului. Când vorbim despre oamenii din Orange, punctul forte este cultura organizațională bazată pe cele 5 ­valori menționate anterior – acest fel de a fi și de a acționa ne deosebește în piață. Chiar și cei care nu mai lucrează la Orange păstrează aceste valori și rămân parte din familia Orange. Echipa are și o capacitate extraordinară de a concentra efortul într-un timp scurt și de a duce la bun sfârșit, de a implementa un proiect sau ofertă, în pofida provocărilor, iar această abilitate, această mobilizare, este un mod de lucru „day to day„.

Spiritul Orange este puternic antreprenorial. În mai multe proiecte  se lucrează ca într-un startup – un bun exemplu este aici echipa YOXO. Eu sunt în Orange din 1998, pe atunci în Republica ­Moldova, și același spirit de startup se păstrează și acum, mutatis mutandis, acela de a face lucruri frumoase împreună, cu o energie și coeziune care, însă, trebuie să aibă în vedere și cei peste 11 mili­oane de clienți. De aceea, nu îmi place să vorbesc ­despre management. Nu cred că noi avem o echipă de mana­geri, ci avem echipă de lideri. Reușitele noastre nu sunt meri­tul unui grup restrâns de persoane, ci contribuția tuturor liderilor din Orange, reflectate în rezultatul pe care îl avem, precum și această cultură corporativă despre care am menționat.

Una dintre priorități, pentru mine și pentru companie, este creșterea capacității de leadership, cu deschiderea oportunităților de a crește, de a descoperi potențialul propriu și de a se dezvolta la maximum posibil. Drept dovadă, majoritatea colegilor mei, că ne referim la top sau la middle mana­gement, sunt crescuți în ­Orange. Este unul din marile avantaje pe care Orange le oferă în România angajaților, acela de a crește, de a se dezvolta.

Cum a decurs achiziția pachetului majoritar de acțiuni al Orange ­Romania Communications, fosta  Telekom Romania Communications?

A fost un proces complex, desfășurat într-un context socio-economic dificil, însă am avut reușite importante începând cu 1 octombrie 2021 – prima zi de lucru alături de Orange Romania Communications. Printre proiectele remarcabile realizate, aș menționa: lansarea primei oferte comune, Orange și Orange Romania Communications, și finalizarea tranziției operatorului de servicii fixe către brandul Orange. Sunt aspecte esențiale, care ne arată că suntem pe drumul cel bun. În primul rând, tranzacția reprezintă un pas consecvent și consistent în implementa­rea stra­tegiei noastre de convergență. Am început să oferim servicii convergente integrate pentru B2B (mai ales în zona corporate) de mult timp, iar în zona B2C (consumer pentru persoane fizice) am venit cu astfel de servicii convergente încă din 2016. Acum, odată cu achiziția pachetului majoritar al Orange ­Romania Communications, accelerăm strategia noastră, aceea de a deveni operatorul preferat pentru clienții din România, pentru servicii convergente. Acesta este scopul nostru.

În al doilea rând, arată angajamentul grupului Orange, al investitorului, pentru România. Suntem prezenți aici de 25 de ani și odată cu acești pași facem un angajament pentru următorii 25 sau 50 de ani. Suntem aici și vom rămâne încă o lungă perioadă de timp. Ne bucurăm de obiectivele atinse, suntem lideri de piață, dar mai avem multe de făcut. Ne aflăm în fața unui nou început, care aduce noi posibilități și oportunități pentru noi, ca organizație, dar mai ales pentru clienții noștri. Păstrăm acel spirit de startup despre care vorbeam mai devreme. Avem nevoie de acest spirit specific pentru a realiza tot ce ne propunem acum la Orange România și Orange Romania Communications. Lucrăm ca două companii ­separate, dar unite sub un singur brand, cu o viziune comună și lucrăm la o cultură comună. Împreună construim noul Orange.

Cum ați reușit să aduceți împreună două echipe diferite care până de curând au reprezentat două companii în competiție una cu cealaltă?

Este o tranzacție unică prin complexitatea sa, atât pentru piața din România, cât și la nivel european. Ceea ce a fost diferit în acest caz și a amplificat complexitatea acestui proces a fost faptul că divizia mobilă, de care s-a desprins Orange Romania Communications, a rămas pe piață și continuă să fie un competitor pentru noi. Călătoria noastră comună, alături de Orange Romania Communications, a început abia după finalizarea tranzacției, adică din luna octombrie a anului trecut, ceea ce e neobișnuit. Până atunci, nu am avut posibilitatea să comunicăm cu viitorii noștri colegi, nu am avut acces la date și a trebuit să ne imaginăm cum va arăta activitatea noastră împreună.

După data de 1 octombrie 2021, am făcut împreună un plan care să aibă în centru experiența clienților și a angajaților. Pentru clienți, a fost importantă ­comunicarea susținută a principalelor schimbări, chiar de la început – de aceea am lansat încă din prima zi site-ul HelloFix.ro, cu răspunsuri la cele mai importante întrebări. Au urmat mai multe borne care au culminat cu lansarea pe piață, la final de martie, a primei oferte comune. La nivelul echipelor, am început să ne cunoaștem încă din prima zi, să aducem la masă principalii responsabili din cele două companii, astfel încât să facem atât primii pași spre a lucra ca o echipă unică, unită, cât și pentru a livra proiectele prioritare. Un moment important în adu­cerea împreună a celor două echipe a fost și identificarea principalelor diferențe culturale, precum și a ­celor mai importante puncte forte, ­astfel încât să construim bazele unei culturi organizaționale comune.

Clienții se pot aștepta acum ca cele două companii să vină cu oferte noi?

În paralel cu dezvoltarea unei oferte, am lucrat la a oferi o experiență unitară, în linie cu ­standardele brandului Orange, atât pentru clienții Orange, cât și pentru clienții Orange Romania Communications. Prioritatea noastră, a ambelor echipe, a fost de a aduce ce e mai bun din fiecare companie în această nouă ofertă. Am lansat pachetul Fibra 2000, care oferă,  în premieră la nivel național, viteze de internet prin fibră de până la 1,8 Gbps cu router Wi-Fi 6 inclus, servicii mobile în rețeaua Orange, precum și televiziune cu un conținut variat, care cuprinde, între altele, noile canale Orange Sport. Clienții își doresc o experiență simplificată, servicii integrate, de la un singur ­operator și vedem această tendință în industria de telecomunicații. ­Ne-am propus să venim cu ofertă amplă, îmbogățită, dar pe diferite niveluri de preț, ca să fim siguri că avem un răspuns ­pentru fiecare ­categorie de client.

Cum se poate măsura impactul prezenței serviciilor și tehnologiilor Orange în rândul businessurilor din România?

În zona de business, mai ales acum, după doi ani de pandemie, e nevoie de conectivitate și de servicii digitale integrate. România este a doua țară din grup care folosește brandul Orange Business Services, după Franța, și s-a dovedit că suntem un partener de încredere pentru clienții noștri, prin calitatea rețelei, precum și prin soluțiile inovatoare tehnologice pe care le aducem. De asemenea, am văzut în 2020 și în 2021 o creștere semnificativă a serviciilor IT&C, de soluții integrate (securitate cibernetică, cloud, lucru colaborativ, call center etc.), propulsată și de cererea din pan­demie, desigur. Dar acum, aducând alături și forțele colegilor de la Orange Romania Communications, suntem unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața IT&C, iar Orange Business ­Services devine cel mai mare furnizor de soluții data center, prin cele cinci centre de date localizate în trei orașe: București, Cluj-Napoca și Brașov. De asemenea, am integrat un adevărat ecosistem de conectivitate, cu rețele și echipe de experți și avem capacitatea să oferim cele mai complexe proiecte de pe piață. 

Repere Orange România în 25 de ani

Istoria Orange în România începe în 1997, când Dialog intra pe piața locală de telecomunicații. Timp de 25 de ani, inovația și digitalizarea au stat la baza dezvoltării Orange în țara noastră. De la conectivitate EDGE la prima transmisiune live 5G, Orange a provocat întotdeauna convențiile și a conectat clienții la viitor.

Anul acesta, compania are o dublă aniversare: 20 de ani de brand Orange în România (rebrandingul Dialog – Orange s-a facut în 2002) și 25 de ani de prezență pe piața locală.

 • 2002 – Orange lansează conectivitatea EDGE, România fiind prima țară din grupul Orange care a avut acces la această tehnologie.
 • 2006  Tehnologia 3G devine disponibilă în România.
 • 2012 – Se lansează Fundația Orange, care investește în programe pentru dezvoltarea comunităților, în educație digitală și în îmbunătățirea vieților persoanelor cu dizabilități din România.
 • 2013 – Se lansează serviciile Orange TV și Orange TV Go, prin care clienții au acces la posturi TV prin satelit și prin internet.
 • 2014 – Tehnologia 4G devine accesibilă pentru români, în primul an de la lansare fiind disponibilă în 1.000 de localități din țară.
 • 2014 – Orange organizează prima ediție a SuperCoders, program de referință în susținerea educației digitale, dedicat copiilor pasionați de tehnologie.
 • 2016 – Fundația Orange lansează Digitaliada, programul de educație digitală prin care se încurajează folosirea la clasă a metodelor de lucru interactive și a conținutului digital educativ, cu scopul de a încuraja performanțele școlare ale elevilor.
 • 2017 – Este lansat Orange Fab, programul de accelerare conceput pentru a susține antreprenorii în dezvoltarea de produse inovatoare și distribuirea acestora pe plan local și internațional.
 • 2019 – Orange lansează serviciul 5G, România fiind prima țară din grupul Orange care beneficiază de acest serviciu.
 • 2020 – Se lansează YOXO, abonamentul de mobil 100% digital, complet configurabil în funcție de nevoile și preferințele clienților.
 • 2021 – Orange este, conform măsurătorilor ANCOM, rețeaua #1 cu cele mai bune viteze de internet mobil și fix. Tot anul trecut, Orange inaugura 5G Lab, primul laborator dedicat inovațiilor și dezvoltărilor tehnologice bazate pe 5G.
 • 2021 – Finalizarea tranzacției prin care Orange România achizițio­nează pachetul majoritar de acțiuni al Orange Romania Communications (fosta Telekom Romania Communications).
articolul original.

Robert Glință, semifinalist în proba de 50 m spate! Diseară luptă pentru un loc în finală

24 June 2022 at 07:46
image

După performanţele reuşite de David Popovici la Campionatul Mondial de nataţie, a venit rândul conaţionalului Robert Glinţă să performeze la turneul final.

Vineri dimineaţa, Robert Glinţă a reuşit să se califice în semifinalele Campionatului Mondial de nataţie, la proba de 50 de metri. Înotătorul român s-a clasat pe poziţia secundă în seria sa, cu un timp de 24,79 de secunde, calificându-se de pe locul al şaptelea la general.

Semifinalele urmează să aibă loc vineri, de la ora 20:09, în timp ce finala va avea loc sâmbătă seară.

articolul original.
❌