ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

Doar trei candidaţi din Dolj au promovat concursul pentru directori

29 September 2022 at 02:00
image

Cea de a treia sesiune a concursului pentru funcţiile de director din Dolj doar trei candidaţi au promovat. Pentru această sesiune au fost scoase la concurs 11 funcţii de director şi director adjunct. La şcolile la care nu au fost candidaţi promovaţi la concurs, funcţiile de conducere vor fi ocupate prin numiri pe perioadă determinată.

La concursul pentru funcţiile de director şi director adjunct în unităţile şcolare din judeţul Dolj au fost publicate 11 funcţii vacante pentru care s-au înscris 20 de candidaţi. Dintre aceştia au promovat proba scrisă doar cinci candidaţi, iar de interviuri au trecut apoi doar trei candidaţi. Potrivit preşedintelui comisiei de concurs până, ieri, au fost depuse şi două contestaţii.
„Au promovat proba scrisă cinci candidaţi, dar pentru interviuri şi-au încărcat opţiunile doar patru candidaţi. Un candidat nu a depus opţiuni. Interviurile s-au desfăşurat pe durata a două zile.

În prima zi a promovat concursul doar un singur candidat. A fost admis de fapt ca director la Şcoala Gimnazială Botoşeşti – Paia. În a doua zi de interviuri au fost admişi încă doi candidaţi, unul ca director adjunct la Şcoala Profesională Valea Stanciului şi celălalt ca director la Şcoala Gimnazială Leşile. Până în acest moment, după prima probă scrisă avem două contestaţii. Mai aşteptăm să se depună contestaţii şi pentru a doua zi de interviuri pentru că se pot depune la distanţă de 24 de ore de la afişarea rezultatelor de la proba de interviu. Contestaţiile se depun online”, a precizat Oana Zaharie, preşedintele comisiei de concurs pentru funcţiile de director.

Ce note au fost obţinute în această sesiune

Cea mai mare notă din această sesiune la interviuri a fost 9, iar candidatul a obţinut funcţia de director la Şcoala Leşile. Funcţia de director adjunct la Şcoala Profesională Valea Stanciului a fost ocupată cu nota 8,30., iar funcţia de director de la Şcoala Botoşeşti-Paia a fost ocupată cu 7. Pentru a fi declarat admis un candidat trebuie să obţină cel puţin nota 7 şi la interviu, după cum prevede metodologia de concurs. Conform calendarului pentru concurs pe 30 septembrie se vor afişa rezultatele finale, iar numirile se vor face din 5 octombrie.

Şcolile şi grădiniţele la care nu s-au ocupat funcţiile înainte de contestaţii


Practic, după cea de a treia sesiune de concurs pentru funcţiile de director au rămas vacante 8 posturi. Posturi de director adjunct vacante sunt la Liceul „Gh. Vasilichi” Cetate şi la Şcoala Gimnazială „Gheorghe Brăescu” Calafat. Funcţii vacante de directori sunt la Grădiniţa cu program prelungit „Floare Albastră”, la Grădiniţa cu prelungit „Ion Creangă” , la Şcoala Gimnazială Catane, la Şcoala Gimnazială Predeşti, la Şcoala Gimnazială Rojişte şi la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul”. Situaţia ar putea fi schimbată după contestaţii.
În unităţile şcolare care au rămas fără manageri cu concurs vor fi emise noi decizii de detaşare în interesul învăţământului până la organizarea unei noi sesiuni de concurs dar nu mai târziu de 31 august.

articolul original.

Copil de 5 ani s-a înecat în piscina din curte. Mama a plecat de acasă, se pare cu gând să se sinucidă

28 September 2022 at 20:20

Am participat astăzi, 28 septembrie 2022, după multă vreme, la o ședință a Comitetului Consultativ de Dialog Civic, în care au fost dezbătute o mică parte din multele și stufoasele probleme cu care se confruntă persoanele vârstnice.
Au venit în fața reprezentantului Guvernului în teritoriu – prefectul Claudia Gilia și a președintelui Consiliului Județean Dâmbovița – Corneliu Ștefan, mai mulți membri din conducerea Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice. În fruntea acestei echipe de negociatori s-a aflat președintele Gheorghe Popa. De apreciat, încă din primele momente ale dezbaterii, faptul că reprezentanții bătrânilor din Dâmbovița au rămas aceiași oameni consecvenți, modești, dispuși să apere până în pânzele albe drepturile persoanelor vârstnice.

L-am întâlnit pe Gheorghe Popa în multiple ipostaze de lider, personalitatea, intransigența politicoasă totuși, nu au fost alterate de vreme și vremuri. Președintele Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice Dâmbovița, indiferent de cine s-a aflat la putere la un moment dat, a avut același discurs, aceeași abordare directă a problematicii cu care se confruntă pensionarii. Președintele Asociației a spus că, în această perioadă, pensionarii se confruntă cu numeroase probleme generate de explozia prețurilor la energie electrică și gaze naturale, la alimente, medicamente și alte bunuri esențiale în existența de zi cu zi.

Gheorghe Popa a mai spus că asociațiile persoanelor vârstnice nu vor participa, în data de 2 octombrie, la mitingul organizat de liderul AUR, George Simion, pentru a nu implica persoanele vârstnice într-o acțiune cu caracter politic. Liderul Consiliului Județean al Persoanelor Vârstnice și-a arătat totuși neîncrederea și în actuala coaliție de guvernare, care s-a întâlnit de atâtea ori, dar nu au ajuns la un rezultat, la o soluție viabilă pentru țară, pentru cetățenii culcați la pământ de facturile enorme la utilități.

Temele discutate astăzi cu reprezentanții puterii locale au vizat preocuparea Casei Județene de Asigurări de Sănătate cu privire la modul în care furnizorii de servicii se ocupă de îngrijirea medicală la domiciliu a persoanelor vârstnice. Conducerea Consiliului Județean al Pensionarilor și Persoanelor Vârstnice voia să afle dacă aceste servicii acoperă toate nevoile medicale cu care se confruntă bătrânii bolnavi, netransportabili, care, zilnic sau periodic, au nevoie de asistență specială la domiciliu. Despre cum funcționează acest sistem, cum sunt asigurate serviciile, a vorbit celor prezenți Niculina Sandu, directorul economic al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Dâmbovița.

Din opiniile exprimate de unii participanți la întâlnire a reieșit că serviciile medicale la domiciliu ar putea fi îmbunătățite. Neajunsurile derivă din legislație și din finanțarea insuficientă a acestui segment medico-social. Mingea se află în terenul Ministerului Sănătății.

Deschiderea dezbaterilor i-a revenit prefectului Claudia Gilia, după care directoarea economică a CJAS, Niculina Sandu, a prezentat informarea cu privire la asigurarea îngrijirilor medicale la domiciliu.

A luat mai apoi cuvântul președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, care a vorbit despre ceea ce realizează în domeniul medical instituția pe care o coordonează, ținând cont de faptul că cea mai mare unitate sanitară din județ, respectiv Spitalul Județean de Urgență din Târgoviște, se află sub tutela administrativă a Consiliului Județean.

„Astăzi, lucrăm la un sediu nou de ambulatoriu, o clădire cu patru etaje, cu cabinete dotate cu aparatură la standarde europene. Avem, de asemenea, în lucru extinderea Secției de Primiri Urgențe, o investiție foarte importantă ținând cont că, în ultimii ani, am avut probleme mari, mai ales în perioada pandemiei, când UPU era în permanență extrem de aglomerată. Nu în ultimul rând, avem în derulare proiectul privind extinderea Secției Cardiologie și dotarea acestui departament cu un angiograf. Valoarea acestei investiții se ridică la două milioane de euro, întrega sumă destinată finanțării fiind asigurată de CJD. Am mai realizat un obiectiv unic în cei 30 de ani, scoțând toate posturile la concurs la Spitalul Județean, iar acum avem 37 de medici noi, tineri, care au venit pentru a profesa la Târgoviște din toată țara. Media de vârstă a acestor specialiști este de 36 de ani. Să știți că suntem mulțumiți de modul în care aceștia se comportă, de cum își fac meseria.

Nu în ultimul rând, amintesc de proiectul pe care l-am preluat de la dumneavoastră. Este vorba despre redeschiderea Secției Externe a Spitalului Județean de la Voinești. Am văzut că oamenii de pe Valea Dâmboviței sunt mulțumiți. Anul viitor, o să prindem o sumă mai mare pentru investiții, pentru dotarea cu aparatură medicală a acestei secții”, a precizat Corneliu Ștefan.

Președintele Consiliului Județean le-a urat de bine și sănătate pensionarilor, cu ocazia sărbătorii, în data de 1 octombrie, a zilei internaționale a persoanelor vârstnice.

Ștefan Amuza a intervenit, ridicând o problemă cu care se confruntă de câteva luni bolnavii din Dâmbovița. La Spitalul Județean nu funcționează IRMN-ul și Computerul Tomograf (CT). Spune pensionarul că oamenii sunt orientați, când ajung la Spitalul Județean, către clinicile private care dețin astfel de aparatură medicală. Numai că aici, de multe ori, fie sunt refuzați, fie sunt obligați să plătească pentru investigații chiar dacă sunt asigurați și au asupra lor trimiteri de la medic. Niculina Sandu a încercat să lămurească problema, afirmând că nu se poate întâmpla un astfel de episod nedorit. Probabil a fost vorba despre o nerespectare a programării pentru investigații. Ștefan Amuza a insistat că nu a fost vorba de așa ceva. Asiguratul a plătit la respectiva clinică pentru efectuarea investigațiilor medicale. A intervenit și președintele CJD, care a precizat că la spital computerul tomograf funcționează, nu și aparatul IRMN, existând o problemă la instalația de răcire, problemă care va fi remediată.

A mai luat cuvântul și Ion Oproiu, care a apreciat implicarea reprezentanților Instituției Prefectului și ai Consiliului Județean Dâmbovița în problemele cu care se confruntă persoanele vârstnice. Liderul de sindicat a dezvoltat apoi tema serviciului medical la domiciliu care trebuie asigurat bătrânilor cu probleme mari de sănătate. Ion Oproiu a lăudat activitatea CJAS, dar a spus că nu este suficient. Mai trebuie făcute destule. Într-un stil care îl caracterizează, cu o mână mângâia, lauda activitatea instituțiilor implicate și cu cealaltă lovea. Ion Oproiu le-a cerut autorităților județene să solicite Guvernului României și Ministerului Sănătății să îmbunătățească aceste servicii medicale la domiciliu care sunt foarte importante, dar care sunt tratate cu superficialitate. A mai venit cu o propunere Ion Oproiu. Medicii care prestează profesional în spitalele de stat să nu mai acorde consultații și în clinicile private. A spus Oproiu că au fost motivați suficient financiar pentru a-și desfășura activitatea doar în unitățile sanitare de stat și ar trebui să-și facă acolo meseria cum trebuie.

A ridicat o problemă și Napoleon Dobra, președintele pensionarilor de pe Valea Dâmboviței, cetățeanul care a insistat pe lângă autoritățile județene pentru redeschiderea Secției de la Voinești a Spitalului Județean Târgoviște. Acum, Napoleon Dobra și-a exprimat din nou mulțumirea pentru faptul că unitatea medicală de la Voinești a fost reactivată. Ba mai mult decât atât, liderul vârstnicilor de pe Vale a spus că secția este extrem de solicitată și că s-ar impune sporirea capacității de cazare cu încă zece paturi. Președintele Consiliului Județean a promis că va analiza situația și va răspunde pozitiv propunerii venite din partea pensionarilor.

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Mercedes zburător în Brașov ! Pe Alexandru Vlahuță !

28 September 2022 at 16:24
By: M.Ex.

Pe bdl. Alex Vlahuță din municipiul Brașov a avut loc în această după amiază un accident rutier – coliziune între două autoturisme. În urma impactului au rezultat două victime care au fost transportate la spital pentru investigații medicale de specialitate. La testarea conducătorilor auto din punct de vedere al prezenței alcoolului în aerul expirat rezultatul a fost 0. Martorii spun că urmele de frânare ale Mercedesului sunt de peste 100 de metri, ceea ce ar putea sugera o viteză destul de ridicată.
Polițiștii Biroului Rutier Brașov efectuează cercetări pentru a stabili cu exactitate cauzele și împrejurările producerii accidentului rutier.

articolul original.

Hotărâre judecătorească definitivă! Sfinxul și Babele aparțin județului Dâmbovița

28 September 2022 at 14:49

Astăzi – 27 septembrie 2022, am efectuat, împreună cu executivul târgoviștean, o nouă incursiune pe șantierul de reconstrucție și modernizare a Stadionului „Eugen Popescu”. Edilul Cristian Daniel Stan a vrut să prezinte târgoviștenilor, prin intermediul presei, stadiul lucrărilor la acest obiectiv deosebit de important pentru viața socială și sportivă a orașului. O demonstrație prin care primarul municipiului a vrut să arate cetățenilor că la stadion se lucrează intens și că nu mai este mult până ce arena va fi dată în folosință, primii care vor beneficia de noul stadion fiind jucătorii echipei de fotbal Chindia, care vor încheia astfel perioada de provizorat, de folosință a altor terenuri de joc, fapt care, spun specialiștii, are o influență negativă asupra moralului sportivilor.

Cristian Daniel Stan a făcut și o mărturisire de tip angajament. Vrea ca partida de fotbal dintre Chindia și FCSB, din 10 decembrie 2022, să se dispute pe Stadionul „Eugen Popescu”. Primarul Târgoviștei nici nu vrea să conceapă ca, până la acea dată, arena sportivă să nu fie gata. Și nu au fost doar simple declarații, fără acoperire, date în fața reportofoanelor și a camerelor de luat vederi. Edilul Târgoviștei a invitat presa, ca și acum ceva timp, să vadă cum au evoluat lucrările. A fost foarte ușor de remarcat că pe șantierul stadionului s-a muncit din plin, s-au depus eforturi considerabile pentru a se atinge nivelul de astăzi.

„Ne aflăm într-una dintre zonele de acces a spectatorilor către tribuna nouă. Tot ceea ce înseamnă elemente de construcție la tribuna nouă sunt acum gata. Se lucrează și în zona de vopsitorii. Instalațiile sunt toate trase inclusiv la etajul 1. De asemenea, gradenele, cu excepția zonelor de centru unde mai avem de lucru, inclusiv la structura metalică, toate gradenele sunt pe poziție. Dacă vremea ne va permite săptămâna aceasta sperăm să hidroizolăm și prima parte a tribunei noi aceasta va însemna că pe zona de gradene vor rămâne numai scaunele de montat. Va fi ultima etapă. De asemenea, s-a lucrat la structura tribunei oficiale. S-au modificat puțin datele problemei urmând ca în perioada următoare să se intre la tot ceea ce vizează pavajul”, a precizat Cristian Daniel Stan.

Edilul a dezvăluit presei că, luna viitoare, vor începe lucrările de montaj la acoperișul tribunei noi, metalice.

„Estimăm că va dura cu totul, inclusiv cu montarea membranei aceea specială care va acoperi integral tribuna nouă, undeva la 30 de zile din momentul în care va începe asamblarea ultimelor elemente de acoperiș. La tribuna veche sunt toate scaunele montate. Sunt instalate inclusiv corpurile de iluminat, în marea parte a tribunei. Gardul împrejmuitor este finalizat în proporție de 95%. Se montează acum și turnurile de televiziune care vor fi utilizate pentru transmisiile TV”, a mai adăugat primarul municipiului Târgoviște.

Reconstrucția Stadionului municipal „Eugen Popescu” a fost una dificilă, autoritățile și constructorii au întâmpinat numeroase probleme, dar au reușit să le depășească. Pe lângă dificultățile obiective, au mai fost și implicațiile pe linie de imagine a cârcotașilor, ale celor cărora, de pe margine, le-a fost ușor să lanseze tot soiul de acuze, de critici, multe dintre ele iscate și exploatate pe canale politice.

Evident, au fost vizați în comentariul primarului, chiar dacă nu au fost nominalizări, liberalii, care, așa cum a declarat Cristian Daniel Stan, în perioada în care s-au aflat la guvernare, alături de USR-PLUS, nu au alocat niciun ban pentru edificarea stadionului târgoviștean.

„Să critici investițiile care se realizează în infrastructura sportivă a municipiului Târgoviște, care sunt cele mai mari din istoria acestui oraș, mi se pare cam mult. Dacă se va insista pe acest subiect, vom reveni. Să știți că ceea ce se întâmplă acum în Târgoviște, și mă refer la infrastructura sportivă, dar este valabil și pentru celelalte investiții, este fără de precedent. În acest stadion nu s-au mai băgat bani de cinci-șase decenii. Ca să spun că nu cred că a avut vreodată vreun proces-verbal de recepție de natură să certifice finalizarea lucrărilor sau alte documente de urbanism”, a mai spus Cristian Daniel Stan.

Am încheiat vizita pe șantierul stadionului municipal la care, alături de primarul Cristian Daniel Stan, s-au aflat administratorul public Gabriel Boriga și viceprimarii Monica Ilie și Cătălin Rădulescu, cu promisiunea edilului că, pe 10 decembrie 2022, meciul de fotbal dintre Chindia și FCSB se va juca pe „Eugen Popescu”.


articolul original.

Surse: Îndrăgostit, Marcel Ciolacu și-a luat amanta în vizita din Japonia

28 September 2022 at 18:21
image

Aflat în vizită oficială în Japonia alături de premierul Nicolae Ciucă pentru a participa la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului prim-ministru nipon Shinzo Abe, Marcel Ciolacu, 55 de ani, și-ar fi luat și amanta cu el, Sorina, 31 de ani, fostă miss Buzău, fostă nevastă a lui Robert Negoiță și fostă nevastă a lui Mădălin Stan, poreclit Mădălin de la Giurgiu, omul de încredere al lui Nelu Iordache.

Surse apropiate de Sorina care au dorit să-și păstreze anonimatul ne-au relatat despre un divorț între Marcel Ciolacu și soția sa și despre o nuntă în Cipru între liderul PSD și Sorina fostă Docuz, fostă Negoiță și fostă Stan, informații care nu au putut fi verificate până la închiderea ediției.

Informația că „Marcel e îndrăgostit de Sorina Docuz fosta nevastă a lui Robert Negoiță”, a apărut vara trecută în Ziarul de Cluj condus de jurnalistul Liviu Alexa devenit între timp și președinte al PSD Cluj. Alexa anunța vara trecută că „Marcel Ciolacu a fost la Mykonos, unde a fost surprins la o masă cu amanta sa actuală, Sorina Docuz, Bănicioiu și Ghiță.”

Surse politice au declarat la începutul acestui an pentru G4 Media că Sorina este văzută tot mai des în ultima perioadă la sediul partidului din Kiselleff, aceasta fiind foarte apropiată de liderul PSD, Marcel Ciolacu.

Această legătură strânsă între Marcel și Sorina i-a adus surorii buzoiencei, Elena Arghir, fostă Docuz, o numire în Consiliul de administrație al Loteriei Române pe locurile revenind PSD.

Sorina a devenit celebră după ce a pozat goală pentru reviste de profil (vezi foto AICI)  și apoi s-a căsătorit cu Robert Negoiță, mai în vârstă cu 19 ani decât ea. La trei ani de la căsătorie, Sorina a divorțat de Negoiță și s-a măritat cu Mădălin Stan, după ce a bifat o scurtă relație cu omul de afaceri Alin Niculae, așa cum povestea fostul deputat PSD Cristian Rizea.

După ce a divorțat și de Mădălin Stan, Sorina a intrat într-un con de umbră până l-a întâlnit pe Marcel Ciolacu, însurat cu Roxana, o femeie discretă, de profesie ingineră chimistă.

Se pare că frumoasa Sorina a tras cartea câștigătoare de data asta și poate ajunge chiar prima doamnă a României, desigur dacă PSD ar mai putea câștiga vreodată președinția țării.

articolul original.

6300 de zile, 151.229 de ore, 9.073.740 de secunde…până când a venit CNN

28 September 2022 at 17:46
By: F J

Luni, 26 septembrie 2022, va rămâne o zi memorabilă nu doar pentru jurnaliștii trustului Intact, ci pentru toată presa din România. Pentru că, într-un fel, am fost validați, cu toții, ca școală de media și ca importanță geostrategică a țării.

La finalul a doi ani de parteneriat experimental, Antena 3 a convins liderul global al știrilor, postul american CNN, să-i devină partenerul oficial din România. Nicio altă televiziune de la noi nu a reușit această performanță, deși toate și-ar fi dorit în palmares această asociere.

Mihai Gâdea, directorul Antena 3, și Rani Raad, directorul CNN Worldwide Commercial, au semnat colaborarea oficială, în cadrul unei recepții găzduite în istorica Sală a Tronului din Palatul Regal.

O selecție riguroasă pe care am apreciat-o mult a lăsat ca martori ai evenimentului să fie doar vedetele Antenei, directorii unor agenți de media care colaborează de mult cu trustul, și doar câțiva medici, profesori, oameni de afaceri apropiați, alături de cei doi „regi” ai României, Florin Piersic și Gheorghe Hagi. Niciun politician nu a fost invitat, postul păstrând neutralitatea acestui moment.

Atmosfera a fost regală în toate detaliile, de la primirea invitaților, la decorul superb organizat de Casa Dadoo-fastuos, dar fără ostentație- de la discursurile rostite de semnatarii Acordului, până la ținutele invitaților.

Să acționezi din convingere, când alții aşteaptă, să creezi o forță pozitivă într-o lume care abundă de cinici, să oferi informații care nu erau disponibile înainte, să oferi celor care vor – o opțiune.

Pentru românii a căror sete de înțelegere este uriaşă şi pentru o viață mai bună, am făcut posibil acest demers.

Pentru industria TV – al cărei spirit întreprinzător a generat acest uriaş pas înainte în comunicații- și pentru această echipă fantastică de jurnalişti al căror angajament total față de această companie ne-a adus astăzi împreună, AICI.

Dedicăm acest canal de ştiri, ROMÂNIEI!

Am parafrazat cuvintele folosite de Ted Turner, la lansarea CNN din 1 iunie 1980. Acestea sunt la fel de potrivite şi actuale, şi astăzi, pentru România.

Când vizionarul Ted Turner schimba un canal local din Georgia, în prima televiziune de ştiri a lumii, în România erau anii cei mai întunecați ai comunismului. Foamea şi frigul erau greu de dus, dar lipsa libertății era insuportabilă.

Jurnaliştii CONSEMNEAZA istoria, aşa cum a făcut CNN în 1989, chiar aici, în Piața Palatului Regal, făcand reportaje printre gloanțe. Uneori, însă, FAC istorie. Azi, CNN SCRIE istorie în Palatul Regal.

Data de azi, 26 septembrie, intră în istoria presei din România, odată cu parafarea celui mai important parteneriat din media semnat vreodată în țara noastră, cel dintre liderul global de ştiri, CNN, şi Antena 3, cel mai important canal de ştiri din România.”, a spus Mihai Gâdea.

Poate că mulți dintre noi nu realizăm că dincolo de informația pe care am aflat-o stând comod pe canapea sau răsfoind un site, sunt 6300 de zile, 151.229 de ore, 9.073.740 de secunde, de când Antena 3 e în casele noastre. „În spatele lor sunt fapte. Sunt oameni.”, spunea Mihai Gâdea.

Dar sunt și multe altele.

Munca într-o redacție de știri, mai ales televizate, înseamnă o presiune uriașă asupra psihicului celor care lucrează în ea, cu nimic mai prejos decât cea a pirotehniștilor sau a controlorilor de trafic aerian, pentru că, în egală măsură, o știre dată la timp sau prea târziu, o informație adevărată sau falsă, pot face diferența în soarta unei țări, în cariera oamenilor, și chiar în viața lor.

Probabil, puțini înțeleg sacrificiile pe care le fac oamenii de televiziune pentru care, deseori, celebritatea devine obligația de autocenzură-ceea ce înseamnă un tip de prizonierat care se decontează, la un moment dat-și „condamnarea” la a fi mai întâi al publicului și abia apoi al propriei familii.

Din experiența pe care am avut-o în urmă cu câțiva ani, ca invitat permanent al emisiunii Q&A, realizată de Sandra Stoicescu, pot depune mărturie nu doar că nu am mai avut weekenduri timp de un an de zile, ci nici zilele săptămânii în care a pregăti aparițiile mele televizate devenise prioritar în fața altor alegeri pe care le-aș fi făcut cu sufletul și potrivit firescului meu. Responsabilitatea pe care conștientizezi că o ai față de oamenii de acasă, care cred în tine și cărora le poți influența gândirea prin adevăr sau manipulare, trece în subsidiar orice altceva. De multe ori copii, părinți, pasiuni sau dorințe, pur și simplu.

Și în spatele unei figuri care se vede pe ecran sunt redactori, producători, operatori, mașiniști, ingineri de sunet și lumini, pe care nu îi vedem, dar care fac parte din efortul colectiv. Cât de mult contează până și doamna de la machiaj care poate lua din rotunjimea feței, din cearcănele nesomnului sau din umbrele oboselii prin știința de a aplica un fard de contur! Pentru că telespectatorii vor să vadă pe ecranul televizorului oameni perfecți, oameni cu aspect impecabil, siguri pe ceea ce fac pentru că siguranța lor inspiră încredere în ceea ce spun.

„Am prețuit fiecare secundă. Am trecut împreună prin schimbări istorice. Am fost aici, pentru voi.

Fie că AICI a însemnat să trimitem echipe şi cei mai buni oameni pe front, la marile catastrofe, pe Marea Neagră sau în minele din Valea Jiului, la marile evenimente globale, la capătul pământului sau la căpătâiul Regelui.

Am fost, suntem şi vom fi oriunde se întâmplă ceva care contează pentru oamenii acestei țări.

Parteneriatul semnat azi cu CNN, nu este doar un upgrade, ci este schimbarea de care România are nevoie. FACTS FIRST! Faptele în primul rând! Adevărul!

L-am spus chiar şi atunci când durea, îl spunem chiar şi atunci când deranjează puternicii zilei. Adevărul este misiunea noastră şi acesta trebuie spus cu mult curaj şi, aşa cum s-a văzut uneori, cu sacrificii. De azi înainte, primiți în casele voastre Antena 3 cu forța dată de partenerul CNN. Nu e cazul să mai întrebe nimeni: Antena 3 e aici? Ştiți răspunsul şi-l găsiți pe orice televizor sau smartphone: We are here! Suntem aici!”, a anunțat Mihai Gâdea.

De-a lungul celor doi ani de colaborare experimentală, emisiunea liant News Hour with CNN a adus o cotă de piață de 30% în plus, Antenei 3, și acest succes se datorează, înainte de toate, realizatorilor Sabrina Preda, Ana Maria Roman și Sergiu Cora.

Ana Maria Roman, Sergiu Cora, Sabrina Preda, John Mastrini (CNN) și Monica Sîrbu

De altfel, Sabrina a fost cea mai spectaculoasă apariție de la recepția de semnare, cu părul strâns într-un coc fin și cu rochie roșie care îi lăsase umerii perfecți la vedere. Totuși, n-aș așeza „coroana” pe un cap frumos coafat, ci la picioarele unei doamne care purta o pereche de pantofi Mach&Mach, probabil cea mai frumoasă bijuterie din Sala Tronului în seara evenimentului. Trebuie să ai însă multă clasă și rafinament pentru a purta prețiosul discret, la picioare, nu vizibil.

Oficialul CNN a recunoscut echipei de la Antena 3 capacitatea profesională și tehnică de-a îndeplini standardele și valorile promovate de televiziunea americană de 42 de ani încoace, și de a avea printre cele mai dotate studiouri din lume.

Rani Raadi a venit, a semnat, a plecat. Dar pe umerii jurnaliștilor de la Antena 3 va fi o responsabilitate și mai mare, pentru că ei au intrat în liga internațională a jurnalismului de acum și reportajele lor vor fi preluate de orice altă stație din lume a CNN.

Am plecat gândindu-mă ce preț s-a plătit pentru a ajunge la acest moment de recunoaștere profesională, câte sacrificii care au însemnat pierderi de case sau de sedii și chiar ani de libertate.

Mai țineți minte momentul acela în care ziariștii Antenei 3 erau scoși în stradă, de pe o zi pe alta, pentru a li se confisca sediile, nu cu intenția declarată de a recupera prejudicii care ar fi adus prosperitatea poporului român, ci cu scopul perfid și abscons al reducerii la tăcere, al demoralizării și al îngenunchierii celor care au demascat și au luptat timp de 10 ani cu un regim politic care a adus, probabil ireversibil, nevroza colectivă a acestui popor?

Cum spunea Mircea Badea, jurnaliștii trustului Intact au dus lupte despre care se știa dinainte că vor fi pierdute-pentru că, în timp ce unor oameni, chiar înarmați cu adevărul, li se „scurge”, la un moment dat, timpul și energia, statul, ca instrument și sistem de teroare, beneficiază de resurse nelimitate și de executanți nu doar disciplinați, ci chiar pasionați de exterminări.

Însă nu există, cred, răzbunare mai creativă și împlinire mai mare decât acelea ca, peste timp, să vezi că Băsescu și toți jihadiștii lui din servicii, media sau parchete, AU PLECAT, în timp ce Antena 3 E AICI! De acum…și alături de CNN!

articolul original.

Grupul ALTEN a preluat Qualitance

28 September 2022 at 11:19
image

QUALITANCE, companie de tehnologie și inovație fondată de Ioan Iacob si Radu Constantinescu (foto), a încheiat un acord cu ALTEN, în urma căruia grupul internațional de consultanţă şi servicii de tehnologie şi inovaţie, cu prezență în 30 de țări, va achiziționa compania înființată acum 15 ani. Tranzacția se va încheia până la finalul anului, sub rezerva îndeplinirii condițiilor de aprobare de către Consiliul Concurenței.

Peste 200 de angajați

QUALITANCE, o echipă de 220 de specialiști, creează produse și business-uri digitale pentru organizații mari și startup-uri, utilizând tehnologii emergente, experience design, rapid prototyping, psihologie comportamentală și strategie de produs.

Compania și-a construit propria formulă pentru dezvoltarea accelerată și eficientă a soluțiilor digitale, având o activitate extinsă la nivel internațional și o experiență dovedită în domeniile care prioritizează transformarea digitală. QUALITANCE este prezentă pe 3 continente – Europa, America de Nord, Australia și numără în portofoliu unele dintre cele mai mari companii din lume, precum News Corp, Virgin, IKEA, Johnson & Johnson.

În ultimii patru ani, echipa a valorificat experiența dobândită în proiectele internaționale și pe plan local, accelerând transformarea digitală a serviciilor bancare prin parteneriate cu BCR, Banca Transilvania și Raiffeisen Bank, dar și în domeniul asigurărilor sau în cel al utilităților și energiei, împreună cu OMV Petrom.

După 15 ani de transformări succesive și creștere continuă, următorul pas firesc în evoluția QUALITANCE este să aibă alături forța grupului internațional ALTEN pentru a putea deservi cu și mai multă agilitate nevoile de transformare digitală ale organizațiilor la scară internațională. Oportunitatea de a deveni parte din ALTEN Group ne bucură cu atât mai mult cu cât avem competențe complementare și împărtășim aceeași filozofie de business centrată pe nevoile și succesul organizațiilor, respectiv ale clienților și angajaților acestora.”, a declarat Radu Constantinescu, CEO și cofondator QUALITANCE.

Peste 45.000 de angajați

ALTEN este un grup de consultanță și servicii de tehnologie și inovație înființat în 1988 în Franța, cu o echipă internațională de peste 45 000 de angajați, dintre care 90% ingineri. Compania dezvoltă proiecte de transformare digitală pe multiple verticale de business pentru lideri importanți din Aeronautică, Apărare, Securitate, Automotive, Energie, Financiar, Retail, Telecomunicații etc. și a avut în 2021 o cifră de afaceri consolidată de 2,925 miliarde euro. ALTEN Group este prezent în România prin două entități cu peste 1000 de angajați – ALTEN SI-Techno Romania și ALTEN Delivery Center, obținând consecutiv distincții pentru condițiile, programele și inițiativele adresate angajaților.

articolul original.

Și-a violat fiica vitregă timp de un an ! La Feldioara !

28 September 2022 at 15:24
By: M.Ex.

În data de 28.09.2022, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană de sex masculin în vârstă de 50 de ani, aceasta fiind cercetată sub aspectul comiterii infracţiunilor de viol în formă continuată şi agresiune sexuală în formă continuată. ”Din probatoriul administrat până în prezent, s-a reţinut că, de aproximativ doi ani, inculpatul, în calitate de tată vitreg, a profitat de ascendentul avut asupra fiicei minore, în vârstă de 12 ani la momentul respectiv, ocazie cu care a atins-o în mod frecvent în zone intime.
Totodată, în cursul anului 2022, în mod repetat, inculpatul a întreţinut acte sexuale orale cu minora.
Inculpatul a fost prezentat judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Braşov, în cursul zilei de 28 septembrie 2022, cu propunere de arestare preventivă.
Cauza a fost instrumentată împreună cu organele de cercetare penală din cadrul Poliţiei municipiului Braşov – Secţia 1 de Poliţie Rurală Feldioara.
Precizăm că urmărirea penală este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”
, au declarat procurorii brașoveni

articolul original.

Aeroportul Brașov devine oficial frontieră de stat

28 September 2022 at 14:25
By: M.Ex.

Terminalul de pe Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav devine oficial punct de trecere al frontierei de stat pentru persoane și mărfuri. Acest lucru este confirmat într-un proiect de HG, inițiat de Ministerul Afacerilor Interne, care este pus în dezbatere publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.
Odată cu deschiderea punctului de trecere a frontierei, se înființează și autoritatea vamală din cadrul aeroportului, cu număr maxim aprobat de posturi de 3.072.

Conform documentului semnat de premierul României, punctul de trecere a frontierei va fi deschis pentru persoane
și mărfuri, iar în ceea ce privește programul de funcţionare acesta va fi permanent, în intervalul orar
00.00-24.00 atât pentru punctul de trecere a frontierei, cât pentru biroul vamal de frontieră, dar și
pentru Aeroport.
„Instituțiile care trebuie să asigure personalul necesar pentru efectuarea controlului la trecerea
frontierei de stat sunt: Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei de
Frontieră Române, Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică a Județului Brașov,
structurile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
și ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Spaţiile şi utilităţile necesare pentru desfăşurarea activităţilor de control la trecerea frontierei
de stat, pentru activitatea vamală şi pentru desfăşurarea activităţilor de control sanitar-uman şi
fitosanitar se asigură de către Regia Autonomă „Aeroport Internațional Brașov – Ghimbav” în
calitate de administrator, cu respectarea prevederilor Anexei nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr.
791/2009 privind condițiile pentru certificarea aeroporturilor civile internaționale sau deschise
traficului aerian international, cu modificările și completările ulterioare.
Cheltuielile de personal, pentru dotări și alte amenajări specifice se suportă de către fiecare
ordonator de credite, pentru instituțiile care desfășoară activități în punctul de trecere a frontierei,
potrivit prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 105/2001 privind frontiera de stat
a României, aprobată cu modificări prin Legea nr. 243/2002, cu modificările și completările
ulterioare, cu încadrarea în creditele de angajament și creditele bugetare anuale aprobate, potrivit
legii, din bugetul ordonatorilor principali de credite.
Posturile necesare efectuării controlului la frontiera de stat vor fi asigurate prin suplimentarea
numărului de posturi aprobat Poliției de Frontieră Române din numărul de posturi aprobat
Ministerului Afacerilor Interne, respectiv prin suplimentarea numărului de posturi aprobat
Autorității Vamale Române”, se mai arată în Nota de fundamentare.

articolul original.

Autostrada Ploieşti-Braşov: A trecut un an şi jumătate din termenul prevăzut pentru studiul de fezabilitate și nu s-a făcut nimic

28 September 2022 at 13:42
By: M.Ex.

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a dezminţit miercuri informaţiile potrivit cărora termenul pentru finalizarea studiului de fezabilitate şi a proiectului tehnic la Autostrada Ploieşti-Braşov ar fi de cinci ani, menţionând că sunt prevăzuţi doi ani şi jumătate pentru studiul de fezabilitate şi încă un an pentru proiectul tehnic, conform agerpres.ro.

Pe de altă parte, el a susţinut că a trecut deja un an şi jumătate din termenul prevăzut pentru studiul de fezabilitate şi că „nu se întâmplă nimic” în cazul acestui contract.

„E vorba de studiul de fezabilitate şi proiect tehnic pentru Autostrada Ploieşti-Braşov. Termenele pentru această licitaţie au fost stabilite în mandatul dinainte de mandatul meu, era o licitaţie deja lansată, cu oferte depuse. Deci, oricum nu le-am stabilit eu. El (ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, n.r.) spune că le-am stabilit eu. Nu este adevărat. Dar termenele sunt de trei ani şi jumătate. A proferat în spaţiul public termenul de şapte ani, apoi termenul de cinci ani. Este trei ani şi jumătate. Doar partea de studiu de fezabilitate – care practic e cam munca întreagă – are doi ani şi jumătate. Dar partea mai tristă este că din acei doi ani şi jumătate deja s-au scurs un an şi jumătate. Un an în mandatul domnului Grindeanu şi nu se întâmplă nimic pe contract. Deci, nu e vorba de cât durează contractul, ci e vorba de faptul că nu se întâmplă nimic în contract”, a declarat liderul USR, fost ministru al Transporturilor.

El a menţionat că în timpul mandatului său ar fi existat „o activitate intensă” privind acest proiect, dar că de un an încoace „nu se întâmplă nimic”.

„Pe termenele contractuale, anul viitor, în septembrie – practic, peste 11 luni -, ar fi trebuit să avem studiul de fezabilitate livrat şi deja se putea lansa licitaţia pe o strategie de contractare de tip design and build. În loc de asta, de un an de zile nu se întâmplă nimic. Domnul Grindeanu nu reuşeşte să pună ordine în acest contract. În primele cinci luni de derulare a acestui contract a fost o activitate intensă – şi aici poate verifica oricine pe un site oficial al statului român care se numeşte Ploieşti-Braşov.ro. Cât am fost ministru am rugat ca ceea ce se întâmplă în fiecare săptămână pe acest contract să fie pus acolo”, a mai spus el.

Cătălin Drulă a precizat că în cazul unor autostrăzi realizate în zona de câmpie, studiile au avut durată similară, dar că în ce priveşte Autostrada Ploieşti-Braşov este vorba inclusiv de zonă montană, ceea ce presupune mai multe dificultăţi.

„Studiul de fezabilitate este doi ani şi jumătate, proiectul tehnic este încă un an peste. Este vorba despre sute de foraje geo-tehnice care trebuie realizate, modelarea terenului, proiectare. Pentru autostrăzi mult mai uşoare, în zona de câmpie, de exemplu, pe A7, care acum de-abia se lansează în licitaţie, paşii aceştia au durat cam trei ani şi jumătate. De prin 2018 a pornit şi abia acum s-a ajuns la finalizare. Dar în zona montană e chiar mai greu. Repet: nu sunt şapte ani, nu sunt cinci ani. Sunt trei ani jumate şi nici aceia stabiliţi în mandatul meu, ci în mandatul de dinainte, dar mai trist este că din aceşti trei ani şi jumătate au curs deja până acum un an şi jumătate – deci, ar mai fi doar un an până la livrarea studiului de fezabilitate, un an până la livrarea proiectului tehnic – dar statul poate alege ca după studiul de fezabilitate să lanseze deja la licitaţie, dacă vrea – şi nu se întâmplă nimic pe contract”, a mai declarat el.

articolul original.

Apare prima creșă 100% din mandatul Coliban . În Tractorul!

28 September 2022 at 13:14
By: M.Ex.

Primăria Brașov a semnat astăzi primul contract de finanțare nerambursabilă prin Programul Național de Redresare și Reziliență. Proiectul presupune construirea unei creșe cu o capacitate de 7 grupe, care va face parte din campusul educațional care va fi amenajat în locul fostului depou de tramvaie, campus care mai include și o grădiniță. Conform contractului de finanțare, valoarea eligibilă a investiției este 13.983.421,80 lei fără TVA, finanțare nerambursabilă 100%, și include toate categoriile de cheltuieli necesare dării în folosință a acestei creșe, respectiv:
– lucrări pentru amenajarea terenului, lucrări de demolare pentru eliberarea terenului;
– lucrări de construire și dotare a obiectivului de investiții;
– proiectare și asistență tehnică;
– asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții;
– alte cheltuieli (cote, taxe, avize, diverse și neprevăzute, organizare șantier).
” Municipalitatea a semnat primul proiect de finanțare prin PNRR, iar acesta este într-un domeniu atât de important pentru dezvoltarea Brașovului, cel al educației. Astfel, cu o finanțare nerambursabilă de 100%, primăria va construi o creșă nouă pentru copiii din Tractorul. Este cea de a doua pe care Municipalitatea o construiește în cartier, după cea din Coresi. Sperăm, ca la acest apel să reușim să obținem finanțarea și pentru creșa din zona Avantgarden, iar la următorul apel să asigurăm finanțarea pentru creșa de pe strada Fundăturii. Toate aceste creșe sunt rezultatul evaluării pe care Municipalitatea a făcut-o la nivelul întregului oraș, pe baza căreia am elaborat și aprobat, în acest an, «Strategia privind infrastructura de educație timpurie a municipiului Brașov 2022-2030». În paralel continuăm și programul de construire grădinițe, la care se adaugă proiectele de campusuri școlare, astfel încât să ne atingem obiectivul ca brașovenii să aibă creșă, grădiniță și școală lângă casă“, a declarat primarul Allen Coliban.
Alte proiecte de construire de creșe în Brașov:
-Creșă Avantgarden, str. Lebedei
Este una dintre cele 3 creșe incluse pe lista-sinteză a Companiei Naționale de Investiții, ceea ce asigură un punctaj superior pentru acceptare la finanțare prin PNRR. Se încearcă obținerea finanțării în cadrul acestui apel.
-Creșă Stupini, str. Fundăturii
Este, de asemenea, pe lista-sinteză a CNI și se va depune solicitare de finanțare la următorul apel.

articolul original.

Comisia de amenajarea teritoriului și urbanism din primăria Brașov ”cerne” cu o sită mai deasă

28 September 2022 at 12:31
By: M.Ex.

Comisia tehnică de amenajarea teritoriului și urbanism din cadrul primăriei Brașov pare că a început să privească mai atent solicitările dezvoltatorilor care doresc să construiască blocuri în Brașov. Dacă săptămâna trecută Comisia de Circulație a blocat 2 dezvoltări imobiliare din Sânpetru ( peste 2500 de apartamente noi) din cauza insuficienței căilor de acces spre aceste locații ( doar strada 13 decembrie, care deja este sufocată de traficul spre și dinspre Sânpetru ), a venit rândul Brașovului. Astfel, membrii comisiei de amenajarea teritoriului și urbanism au început să refuze noi proiecte, dacă planurile nu sunt conforme cu zona de dezvoltare, accesibilitate, zone verzi. Iată câteva exemple de proiecte refuzate sau amânate de comisie, la începutul acestei săptămâni.

Beneficiar 1….solicită: Emitere Aviz de oportunitate pentru documentația de urbanism ”Întocmire PUZ- Construire locuințe colective cu dotări complementare ”, Str. Nicolae Labiș f.n.
Răspuns : Nu se avizează studiul de oportunitate întrucât nu se poate evalua impactul intervenției propuse raportat la: 1. lipsa unei trame stradale coerente corelata cu proiectul pasajului rutier cartier Tractorul, 2. amplasarea în zona de siguranță a CF, 3. tipologia construcțiilor existente din zona. Este necesara realizarea unui masterplan, coordonat cu municipalitatea, ce sa cuprindă un teritoriu extins, minim între Str. Griviței, Str. 13 Decembrie, Str. Bronzului si Ocolitoarea Brașov, ce va trasa liniile directoare în ceea ce privește mobilitatea/trama stradală, zonele funcționale și dotările de interes public necesare.

Beneficiar 2…solicită : Avizare temă pentru documentația de urbanism PUD ” Construire locuințe colective, cazare turiști și funcțiuni complementare locuirii și turismului”, str Dobrogeanu Gherea f.n.
Răspuns : Nu se avizează tema de proiectare în forma prezentată, întrucât nu este respectat regimul de înălțime P+2+M, respectiv numărul maxim de niveluri supraterane (ce se calculează unitar pentru întreg imobilul propus), specificul zonei (granulația țesutului/ gabaritul inserțiilor), raportarea indicatorilor urbanistici la fiecare zona funcțională în parte, accesibilitatea dificilă, lipsa însoririi. De asemenea se va avea în vedere necesitatea elaborării unui studiu de trafic, în vederea stabilirii posibilității de preluare a fluxurilor propuse, ținând cont de particularitățile zonei (pante, rampe, trotuare, acces pietonal).

Beneficiar 3…solicită: Avizare temă pentru documentația de urbanism PUD „Demolare construcție C1,construire imobil de locuințe colective și birouri , organizare de șantier și sistematizare verticala”, Str. Tomis nr…
Răspuns : Nu se avizează tema de proiectare în forma prezentată. Este necesară încadrarea în specificul arhitectural, conform art. 11 al regulamentului de urbanism aferent PUG (inserție ce nu respectă gabaritul specific). Se recomandă fragmentarea volumului în vederea încadrării în specificul local.

Beneficiar 4…solicită: Avizare temă pentru documentația de urbanism PUD ”Construire ansamblu locuințe colective, spații comerciale, birouri”, Mihai Viteazul nr. ..
Răspuns: Nu se avizează tema de proiectare în forma prezentată. Se vor respecta retragerile față de limitele de proprietate, precum și între construcții pe aceeași parcelă, raportate la anvelopa construcțiilor (inclusiv balcoane). Se va dimensiona conform normativelor (6m) aleea de acces la locurile de parcare exterioare. Se va reglementa funcțiunea de apartamente în regim hotelier prin asigurarea funcțiunilor conexe și revizuirea fluxurilor de circulație între funcțiuni, întrucât planurile de nivel prezentate nu releva diferența între funcțiunile propuse. Se va asigura procentul minim de 20% spațiu verde pe teren natural. Se va avea în vedere relocarea locurilor de parcare adiacente Str. M. Viteazu, în corelare cu municipalitatea, în vederea asigurării accesului corespunzător la parcela.

articolul original.

Semnal dinspre Parcul Industrial Moreni: Fără plafonarea prețului la energie, firmele nu pot rezista!

28 September 2022 at 11:18

Directorul Parcului Industrial Moreni, Gabriel Purcaru, a purtat, în ultimele săptămâni, mai multe discuții cu reprezentanții firmelor care-și desfășoară activitatea în cadrul unității, în vederea identificării celor mai bune soluții pentru a depăși problemele cauzate de creșterea prețurilor la utilități, respectiv energie electrică și gaze naturale.

„Oamenii sunt speriați. Își fac tot felul de calcule. Să închidă activitatea pentru două-trei luni de zile, să trimită oamenii acasă în 75%, să facă disponibilizări de personal, se gândesc la reducerea capacităților de producție… Dacă firmele nu vor lucra, va fi greu și pentru Parc. Trebuie să găsim soluții favorabile tuturor.

Cheltuielile Parcului cu utilitățile au crescut cu 60%, pe majorările de anul trecut! Spre exemplu, pe partea de energie electrică, până în majorarea de anul trecut, plăteam 56.000 lei lunar, apoi, am ajuns la 97.000 de lei. La gaze naturale, de la 64.000 lei m-am dus la 114.000 lei. Pe majorarea din 2021! Anul acesta, nu știu ce va fi”, ne-a precizat directorul Parcului Industrial Moreni.

Au mai punctat antreprenorii, în cadrul discuțiilor cu conducerea Parcului Industrial Moreni, că niciodată nu au mai traversat o perioadă așa de grea. Criza din 2008-2010 nu i-a afectat la un nivel atât de ridicat, pentru că atunci nu a existat presiune pe partea energetică, așa cum se întâmplă astăzi. Și, foarte grav, viitorul este unul incert!

„Nu putem efectua calcule estimative, pentru că nu știu dacă și la ce nivel vom intra și noi la plafonare. Anul trecut, când s-a stabilit plafonarea prețului, parcurile industriale nu erau incluse. La ANRE, apărem ca și client final, ori eu refacturez și, având în vedere că nu sunt IMM, nu mă încadram la plafonare. Atunci, s-au inițiat demersuri prin Asociația Parcurilor Industriale – APITSIAR. Ne-am oprit, fiindcă s-a găsit o soluție și pentru noi. Acum, soluția aceea nu mai este valabilă. Dacă nu se modifică legea, rămânem neacoperiți. Nu știm dacă intrăm sau nu la plafonare. Se pare că se va rezolva. Problema este ce facem cu octombrie și noiembrie. Două luni de zile, ne omoară! Eu, la Parcul Industrial Moreni, sunt puțin norocos, pe partea de energie electrică, fiindcă am contract anual și, până la 31 decembrie, nu mi se modifică prețul. Dar, la gaze naturale, nu am putut să închei contractul așa”, ne-a declarat directorul Gabriel Purcaru.

Ne-a mai spus șeful Parcului Industrial Moreni că, dacă s-ar ajunge și la raționalizarea consumului, efectiv, ar trebui să pună lacătul pe poartă, întrucât în cadrul unității își desfășoară activitatea firme mari consumatoare de energie electrică în special, dar și de gaze naturale.

articolul original.

Drulă cere șefului DNA să ia atitudine în cazul BMWgate. „Autosesizaţi-vă, domnule Bologa!”

28 September 2022 at 09:31
image

Preşedintele USR, Cătălin Drulă, îi cere procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Crin Bologa, să se autosesizeze în cazul licitaţiei desfăşurate de Poliţia Română pentru achiziţionarea de automobile BMW.

„În ceea ce priveşte cazul BMW-urilor cumpărate de Poliţie, am arătat cu date tehnice cum a fost o licitaţie cu dedicaţie. Practic, se potrivea un singur model cu caietul de sarcini. Şi am sesizat acolo autorităţile cu rol de control în fondurile europene, DG Regio – pentru că este un proiect pe fonduri europene. În primul rând – autoritatea de management din România, care ar trebui să fie prima care să verifice că nu se introduc specificaţii restrictive, un principiu de bază în achiziţiile europene. Acolo e vorba de un caiet de sarcini scris pentru prietenul preşedintelui, care să se potrivească cu un singur model. Lucrurile sunt foarte clare. Pe partea de Minister Public, de procurori, am văzut declaraţia din spaţiul public a domnului Bologa, de ieri, în care a spus că sigur că se poate autosesiza. Autosesizaţi-vă, domnule Bologa, atât pe cazul BMW, cât şi pe cazul Blue Air”, a spus Cătălin Drulă într-o conferință de presă.

Şeful Poliţiei Române, Benone Matei, a declarat luni, 26 septembrie, că procedura de achiziţie a autospecialelor BMW pentru dotarea IGPR a fost supravegheată de Agenţia Naţională de Achiziţii Publice.

„Pe toată durata derulării procedurii de achiziţie, Poliţia Română a beneficiat de verificarea observatorilor Agenţiei Naţionale de Achiziţii Publice, care, la finalizarea evaluării, au emis ‘avizul conform necondiţionat final’ – fără de care nu era posibilă semnarea Acordului-Cadru”, a spus Benone Matei. 

După această declarație de presă, președintele USR a postat pe Facebook maniera în care presupune că au decurs „aranjamentele” pentru licitația cu dedicație.

„A ieșit astăzi Poliția lui Bode să mintă pentru el și Iohannis, despre licitația pentru 600 de BMW-uri.

Cu un minim efort, am documentat cum au făcut băieții o licitație cu dedicație.

Să zicem că vrei să cumperi 600 de BMW-uri 320ix de la prietenul președintelui.

Ai putea să ceri o berlină, relativ puternică (min. 175 cai putere), pe benzină, cu cutie automată, tracțiune integrală, accelerație de la 0-100km/h în cel mult 8 secunde.

Ai putea.

Dar ce te faci dacă vine un ofertant cu Skoda Octavia 2.0 TSI DSG 4X4 care se potrivește la toate, dar costă numai 28.000€ pe când BMW-ul e 38.600€?

Cum ce faci? Pui în caietul de sarcini înălțime maximă de 1450mm și Octavia nu se califică pentru că are 1469mm.

Bonus: elimini și Volkswagen Passat-ul care are 1456mm.

Dar cum scapi de Audi A4 40 TFSI quattro care costă tot 38.600€ și se potrivește la toate cerințele sau le depășește?

Cutie de viteze automată CU MINIM 8+1 TREPTE. Ce să vezi? Pe A4 e S-tronic cu 7+1 trepte. O diferența irelevantă în practică și mai ales în practica poliției.

Faci o căutare de piață și vezi că se mai potrivesc niște modele care te-ar putea amenința.

Mercedes C 200 4MATIC. Ăsta e periculos. Are tot ce are și BMW-ul, ba chiar și cutie cu 9+1 trepte (9G-TRONIC). Prețul e competitiv, 41.000€, deci riști dacă nu-l elimini.

Soluția? Motor de minim 1,9 litri. Mercedesul are doar 1,5 litri, deși scoate din ei 224 de cai-putere și te lipește de scaun la 7,1 secunde până la 100km/h.

Afară și cu C200.

Ce rămâne care să se potrivească cu specificația ta? Numai variante care nu pot concura. Un Mercedes C300 4MATIC de 47.000 €, un Alfa Romeo Giulia Veloce de 50.000 € și un Jaguar XE P300 AWD cu producție și disponibilitate mică.

Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți.

*toate prețurile sunt cele de listă, fără TVA inclus”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook.

articolul original.

David Muniz consideră România „una dintre cele mai promițătoare piețe”. Totuși, investitorii americani preferă Ungaria „dictatorului” Orban

28 September 2022 at 09:04

Statele Unite ale Americii continuă să considere România drept una dintre cele mai promiţătoare pieţe din Europa de Est pentru comerţul şi investiţiile americane, a declarat miercuri David Muniz, Charge d’Affaires al Ambasadei SUA la Bucureşti. În ciuda unui Parteneriat strategic și a deschiderii totale a guvernelor de la București către americani, românii nu au primit nici acum, la 30 de ani de la revoluție, ridicarea vizelor de călătorie în America, iar investitorii din SUA preferă Ungaria, unde comerțul bilateral este dublu față de România.

„Creşterea economică a României rămâne printre cele mai mari din Uniunea Europeană din 2010, aspect demn de menţionat, echipamentele de apărare şi conexe constituie o sursă principală de exporturi americane în România. În faţa invaziei brutale şi ilegale a ţării vecine de către Rusia, semnificaţia acestui fapt şi impactul său, de reasigurare a întregii regiuni a Mării Negre, nu pot fi subliniate îndeajuns. Într-o măsură fără precedent, colaborarea dumneavoastră şi Parteneriatul Strategic şi Alianţa noastră ajută la stabilizarea unei părţi vitale a Europei, într-un moment esenţial”, a punctat David Muniz, într-o intervenţie la deschiderea Forumului Economic România – SUA: „De la securitate la prosperitate”, care are loc la București, miercuri, 28 septembrie.

Premierul Nicolae Ciucă și însprcinatul cu afaceri al SUA la București, David Muniz Foto Gov.ro

În opinia lui Muniz, companiile americane continuă să se bucure de un succes real în România, iar acest lucru se datorează în mare parte angajamentului acestui guvern faţă de transparenţă, care constituie baza competiţiei echitabile şi deschise”.

Atunci când se elimină barierele care stau în calea comerţului şi reglementării discriminatorii, prin decizii de politici gândite atent şi bine întemeiate, vedem mai multe investiţii şi prin urmare mai multă transparenţă, cu alte cuvinte, un cerc virtuos”, a arătat el.

La rândul său, preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat că Statele Unite rămân una dintre cele mai importante surse de investiţii străine directe în economia României.

„Parteneriatul nostru strategic reprezintă o investiţie în viitorul nostru. Ne angajăm şi aşteptăm cu nerăbdare o creştere a volumului investiţiilor. Doresc să transmit un mesaj puternic tuturor investitorilor americani că România este angajată în direcţionarea dialogului politic şi a acţiunilor care să ne îmbunătăţească cooperarea în domeniul energiei, securităţii, chiar şi în alte domenii ale economiei şi să permită oamenilor de afaceri americani să-şi crească investiţiile în România. Prin urmare, dorinţa noastră este să urmărim o cooperare mai profundă şi la o scară mai largă, în fiecare dimensiune a registrului economic”, a punctat ea.

Potrivit lui Gorghiu, „România a învăţat să abordeze obstacolele politice şi economice dificile din interiorul şi dincolo de graniţele noastre naţionale”.

„Este clar pentru toată lumea că stabilitatea economică şi socială în orice societate democratică trebuie atinsă printr-un sistem de justiţie fiabil, eficient, accesibil şi imparţial. România a înţeles bine şi urmăreşte această condiţie pentru creşterea economică naţională”, a arătat Gorghiu.

Preşedintele interimar al Senatului a vorbit despre importanţa sistemului judiciar.

„Modul în care funcţionează un sistem de justiţie este vital nu numai pentru cetăţenii unei ţări, ci şi pentru mediul său de afaceri. Cât despre cei care caută dreptate… ei au dreptul la un proces echitabil în care cazurile sunt soluţionate în mod imparţial şi într-un timp rezonabil. Acest obiectiv naţional trebuie susţinut de toate partidele politice democratice şi completat de acţiunea legislativă! Este motivul pentru care formarea unei mari coaliţii guvernamentale a fost o necesitate”, a punctat ea.

În acest sens, Alina Gorghiu a afirmat că „este o prioritate pentru Guvernul României, dar şi pentru Parlament să creeze un sistem de justiţie care să răspundă atât nevoilor cetăţenilor români, cât şi cele ale sectorului privat”.

Și totuși, investitorii americani aleg Ungaria

„Am cumpărat, până acum, armament american în valoare de 4 miliarde de dolari. Adică am dat, nu am luat. Hai să vedem cam ce-am primit „la pachet”. Investiții străine directe din SUA? Aproximativ la fel de mult pe cât armament am cheltuit noi: 3,9 miliarde de dolari.

Poate avem, în schimb, un comerț bilateral impresionant? Aflăm tot din surse americane: am exportat în valoare de 2,6 miliarde de dolari și am importat cam de 1,4 miliarde de dolari în 2020.

Americanii au cheltuit strict pentru „reconstrucția” Afganistanului 145 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult decât a cheltuit Uniunea Europeană pentru „reconstrucția” României.

O fi ceva proporțional cu valoarea achizițiilor de armament? Păi să ne uităm la Ungaria, care a cumpărat armament american de 17 ori mai puțin decât a cumpărat România: are investiții americane de trei ori mai mari, adică 13,3 miliarde de dolari.

Cehia face investiții americane de 5,6 miliarde de dolari, Germania, de 162 de miliarde de dolari, Franța, de 91 de miliarde de dolari, Italia, de 31 de miliarde de dolari, Spania, de 38 de miliarde de dolari, Polonia, de 11 miliarde de dolari.

Ce are atunci, România în minus? De ce nu poate să primească și ea investiții americane precum alți aliați? Ce are Ungaria în plus față de România? Comerțul bilateral al ungurilor cu americanii e dublu față de noi!”, scria analistul economic Petrișor Peiu într-un comentariu din septembrie 2021. Articolul integral poate fi citit aici.

Cifra de afaceri cumulată a companiilor multinaționale americane din Ungaria este, în 2018, de aproape 18 miliarde de dolari. În România, cifra de afaceri cumulată a companiilor multinaționale americane este, în același an, de doar 13,5 miliarde de dolari.

„Valoarea schimburilor comerciale bilaterale se ridică la aproximativ 5 miliarde de dolari, iar investiţiile firmelor americane se ridică la peste 3 miliarde de dolari. Planul nostru, speranţa noastră este să extindem această relaţie, după angajamentul direct al guvernelor noastre şi al companiilor noastre.”, a declarat Don Graves, secretar adjunct al Departamentului Comerţului al Statelor Unite ale Americii, într-un interviu acordat AGERPRES.

Potrivit ultimului raport al Investițiilor Străine Directe, la nivelul anului 2021, primele țări clasate în funcție de soldul total al ISD deținut la 31 decembrie 2020 sunt: Țările de Jos (19.994 milioane euro, reprezentând 22% din totalul ISD), Germania (11.070 milioane euro, 12,2%), Austria (10.858 milioane euro, 12%), Italia (7.652 milioane euro, 8,4%), Franța (5.642 milioane euro, 6,2%) și Cipru (5.445 milioane euro, 6%).

articolul original.

Raliul Serbiei. Victorie la Clasa RC5 și locul 8 la general pentru echipajul brașovean Ionuț Zăbavă – Andrei Toderaș

28 September 2022 at 08:23
By: M.Ex.

Echipajul brașovean Ionuț Zăbavă /Andrei Toderaș ( Renault Clio Rally 5), s-a întors din Serbia cu un rezultat onorabil. După cele 12 probe speciale, Ionuț Zăbavă și Andrei Toderaș au obținut locul 1 la Clasa RC5, locul 4 în cadrul Grupei ERT4 și un meritoriu loc 8 în Clasamentul General al competiției desfășurată în perioada 23-25 septembrie, la Vrnjačka Banja, Serbia. „A fost o experiență nu doar utilă, ci și foarte frumoasă. Un raliu organizat impecabil, cu probe foarte frumoase, dar în egală măsură foarte tehnice. Împreună cu Andrei, căruia țin să-i mulțumesc pentru modul impecabil în care a gestionat toată cursa, am avut un ritm bun, lucru confirmat și de poziția noastră în clasament. Daca în prima zi am întâmpinat o mică problemă tehnică, în cea de-a doua parte a competiției am optat pentru o evoluție rapidă, dar sigură, care să ne conserve rezultatul. În concluzie, am înțeles că prezența echipajelor românești în competițiile internaționale este foarte importantă atât din punct de vedere al imaginii, cât și al experienței acumulate”, a declarat pilotul Ionuț Zăbavă.
Credit foto: Drazen Komarica

articolul original.

Trafic îngreunat pe Valea Prahovei spre Brașov ! Din cauza unui accident ! Video

28 September 2022 at 08:10
By: M.Ex.

Un accident de circulația îngreunează astăzi ( și mai mult ) traficul pe Valea Prahovei. Accidentul s-a produs la intrarea în Comarnic dinspre Brașov. Echipajele Poliției, SMURD și Ambulanței acționează la fața locului.

articolul original.

CEO ia fonduri din PNRR pentru noua centrală pe gaze de la SE Craiova

28 September 2022 at 08:02
image

Complexul Energetic Oltenia SA a finalizat, în data de 23 septembrie, încărcarea în platforma PNRR a proiectului: „CPH 295MW pentru Societatea Electrocentrale Craiova SA” în vederea obținerii de finanțare nerambursabilă din cadrul PNRR.

Obiectivul general al proiectului propus pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR îl reprezintă realizarea unei capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficiență, de 295 MW, pentru Electrocentrala Craiova.

Proiectului are în vedere obiective economice (reducerea semnificativă a consumului specific de combustibili, reducerea cheltuielilor de operare, reducerea costurilor specifice de producție pentru energia utilă), obiective sociale (creșterea accesibilității la Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică – SACET și sporirea confortului termic) si obiective de mediu (emisiile poluante în atmosferă sunt nesemnificative, nu cauzează niciun prejudiciu semnificativ obiectivelor de mediu).

„Operarea centralei se va face cu conformarea la cerinţele BAT privind emisiile de NOx, CO, pentru instalaţiile de ardere tip ciclu combinat gaze-abur. Valoarea rezultată a costurilor eligibile necesare pentru implementarea investiției este de 1.26 miliarde lei, diferența până la valoarea totală a proiectului, respectiv 378 milioane lei, va fi acoperită prin contribuția proprie a viitoarei societăţi Electrocentrale Craiova SA care va prelua proiectul depus in PNRR.

Proiectul are o contribuție semnificativă la atingerea obiectivelor Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei si Schimbărilor Climatice (PNIESC) 2021-2030 privind energia și clima, prin crearea de noi capacități de producție a energiei electrice cu emisii reduse de carbon, răspunzând obiectivului climatic al Uniunii Europene pentru 2030 și a obiectivului privind neutralitatea climatică până în 2050, prin reducerea semnificativă a emisiilor de GES”, conform Complexului Energetic Oltenia.

articolul original.

Vlad Rovo, Somfy: Confortul umbrelor

28 September 2022 at 06:02
image

Perioada de (post)pandemie se reflectă și în preferințele românilor pentru confortul locuinței și eficiența energetică. Aflăm mai multe despre piața smart home și cererea de echipamente de umbrire exterioară, precum și despre impactul crizei de componente electronice de la Vlad Rovo, Country Manager Somfy România & Moldova.    

Cum a influențat pandemia piața smart home din România?

În 2022, nu pandemia ci contextul geopolitic a influențat dinamica acestei piețe. Cererea este susținută mai ales în sfera produselor care îmbunătățesc eficiența energetică a locuințelor, ca urmare a conștientizării impactului pe care situația globală îl are în costul energiei și, implicit, în costurile de operare a locuinței. În ceea ce privește piața smart home, un procent majoritar din proiectele individuale noi implementează soluții de casă inteligentă, cerințele principale ale beneficiarilor fiind o interfață unică din care să poată controla întreaga locuință și simplitatea în integrare și utilizare. Aici ne explicăm creșterea peste așteptări pentru soluțiile smart home Somfy prin prisma avantajelor oferite de soluția noastră lansată recent, TaHoma Switch, compatibilă cu soluții de la producători reprezentativi în domeniul lor, precum Danfoss, Hitachi, Daikin, Signify, Legrand, Schneider Electric, Velux etc. dar și cu senzori și sisteme de iluminat cu certificare Zigbee 3.0 de la orice producător.

Care este profilul clienților din România? Se poate vorbi de clienți înainte de pandemie și clienti post-pandemie?

Sigur că da, cred că întregul nostru comportament de achiziție s-a modificat față de perioada pre-pandemică, atât în ceea ce privește canalele de informare și achiziție cât și tipul soluțiilor căutate. Observăm astăzi un interes crescut pentru produse care au impact în confortul locuinței și în eficiența energetică a acesteia. O altă tendință care a continuat și în 2022 este atenția la designul interior, tot mai mulți proprietari apelând la companii specializate pentru acest tip de servicii. Beneficiarii sunt mai bine informați, au nevoi bine definite si cauta solutii usor de instalat si de utilizat, cu beneficii certe si imediate in viata de zi cu zi.

Care este impactul crizei de componente electronice pe piață?

Ca urmare a acțiunilor de reproiectare întreprinse în departamentul de cercetare și dezvoltare al Somfy, am reușit să îmbunătățim semnificativ gradul de disponibilitate a produselor în anul 2022 față de situația din 2021. Totusi, cererea din prima jumătate a anului curent a fost peste așteptări atât la nivel local cât și la nivel global, astfel încât în continuare înregistrăm întarzieri în livrare pentru anumite game de produse. Din informațiile noastre, disponibilitatea componentelor electronice va rămâne problematică și în următoarele luni, însă nivelul cererii poate influența sensibil capacitatea noastră de a servi piața locală.

Care sunt produsele cele mai căutate pe piața din România?

Rămâne dominantă componenta de umbrire exterioară, iar în cadrul acestui segment observăm o accelerare a cererii pentru jaluzele venețiene și copertine, suplimentar față de cererea stabilă pentru rulourile de aluminiu, soluția cea mai des întâlnită în România. De asemenea, observăm o accelerare a cererii pentru produsele de casă inteligentă, atât în Romania dar și la nivel global.

Cum abordați zona aplicațiilor digitale?

Încă de anul trecut am demarat un plan de digitalizare a interacțiunii cu partenerii. Astfel, am lansat un portal online în care partenerii pot găsi informații tehnice, iar ca noutate absolută pot vizualiza și depana la distanță echipamentele conectate. De asemenea, aplicația TaHoma Pro permite instalarea și configurarea din telefonul mobil a produselor prin intermediul unității de casă conectată, TaHoma Switch. Putem menționa și aplicatia Help Me care substituie manualele tiparite de instalare și facilitează acest proces, cu o ghidare pas cu pas. Și în sfârșit, programul de Lead Management, lansat în luna iulie a acestui an, care oferă acces partenerilor noștri  la cererile de ofertă transmise de clienții finali și totodată permite echipei Somfy să vizualizeze stadiul fiecărei cereri și calitatea serviciilor oferite de parteneri.

România trebuia să transpună în legislația locală Directiva UE 844/2018 privind eficiența ener­ge­tică a clădirilor. Care este situatia în prezent?

Din păcate pandemia a pus „on-hold” o serie de inițiative din sfera eficienței energetice a locuințelor. Deși standardul nZEB este obligatoriu pentru clădirile publice nou construite încă din 2019, iar pentru cele private din 2021, actualmente sunt în lucru o serie de acțiuni de actualizare a metodologiei de calcul și implicit a structurii certificatelor de performanță energetică a clădirilor care, odată finalizate și publicate, au potențialul de a debloca situația actuală și de a stimula suplimentar segmentul soluțiilor de creștere a performanței energetice în domeniul construcțiilor. Fondurile puse la dispoziție prin mecanismele Uniunii Europene sunt de asemenea binevenite și pot reprezenta o gură de aer pentru segmentul în care activăm.

articolul original.
❌