ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Pericol de avalanșă în Munții Făgăraș

1 February 2023 at 07:11
By: M.Ex.
Foto: Serviciul Salvamont Brașov

Având în vedere observațiile și măsurătorile nivometeorologice realizate de ANM, condițiile meteorologice precum și stratul de zăpădă depus în ultima perioadă, salvamontiștii recomandă iubitorilor de munte să evite deplasarea pe traseul Victoria – Viștea Mare – Vf. Moldoveanu. Salvatorii montani din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Brașov, serviciu aflat în subordinea Consiliului Județean Brașov, au desfășurat marți o acțiune de patrulare preventivă în Munții Făgăraș și au montat indicatoarele cu “PERICOL DE AVALANȘĂ”, potrivit Monitorul de Făgăraș.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Premieră în justiţia din România: A fost deschis la Cluj primul proces de climă. Statul român este chemat în judecată

1 February 2023 at 06:55
By: M.Ex.
Foto: Declic

Comunitatea Declic a intentat marți primul proces de climă împotriva Guvernului și cere, printre altele, amendarea premierului Nicolae Ciucă și a miniștrilor Mediului și Energiei, informează Monitorul de Cluj.

„Premieră în justiţie: Primul proces pe climă deschis împotriva statului român. Declic cere măsuri urgente, dar şi amendarea premierului Ciucă, alături de miniştrii Mediului şi Energiei. Comunitatea Declic a depus, marţi, 31 ianuarie 2023, la Curtea de Apel Cluj, actele pentru primul proces pe climă din România, proces prin care este chemat statul român în judecată. Declic cere judecătorilor să oblige Guvernul să ia acţiuni concrete pentru combaterea schimbărilor climatice. Mai mult, membrii Declic cer în instanţă şi amendarea premierului Nicolae Ciucă, a ministrului Energiei, Virgil Popescu, şi a ministrului Mediului, Tanczos Barna, pentru fiecare zi în care amână măsurile”, se arată într-un comunicat transmis de Comunitatea Declic.

Declic a invocat, în acţiunea de la Curtea de Apel Cluj, faptul că inactivitatea Guvernului afectează „dreptul la viaţă şi dreptul la viaţă privată, dreptul de proprietate, dreptul la un trai decent, dreptul la un mediu sănătos şi durabil, precum şi dreptul la un viitor demn al generaţiilor viitoare”. „Statul are obligaţia de a lua măsuri pentru a asigura un viitor sănătos şi durabil pentru toţi cetăţenii”, se arată în acţiunea depusă la Curtea de Apel Cluj.

„De aceea, Declic solicită în instanţă: ‘Obligarea pârâţilor Nicolae Ionel Ciucă, Tanczos Barna şi Virgil Popescu la plata unei amenzi de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, care se face venit la bugetul de stat, până la adoptarea efectivă a măsurilor ce se impun pentru atingerea obiectivelor prevăzute’. Procesul urmăreşte ca, la final, instanţa să oblige statul român, prin hotărâre judecătorească: 1. să ia toate măsurile necesare în vederea reducerii cu 55% a gazelor cu efect de seră (în continuare GES) până în anul 2030, respectiv atingerii neutralităţii climatice până în anul 2050, măsuri ce se vor concretiza într-un angajament scris în termen de 30 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii”, se precizează în comunicat.

De asemenea, cere ca statul român să ia toate măsurile necesare în vederea creşterii ponderii regenerabilelor din consumul final de energie la 45% şi creşterii eficienţei energetice cu 13% până în anul 2030.

„În termen de maximum 30 zile de la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, să adopte planuri concrete şi coerente de atenuare şi adaptare la schimbările climatice ce cuprind inclusiv bugete anuale de carbon, în vederea atingerii obiectivelor asumate potrivit punctului 1.1 şi 1.2., precum şi mecanisme de raportare şi monitorizare a progresului în atingerea acestor obiective; Declic a depus la dosarul din instanţă şi studii şi rapoarte realizate de cercetători specializaţi care susţin nevoia adoptării urgente a măsurilor de combatere a schimbărilor climatice”, mai arată sursa citată.

Acţiunea Declic vine în continuarea altor procese asemănătoare din Europa. În Franţa, Olanda şi Irlanda, societatea civilă a câştigat în instanţă procesele deschise împotriva guvernelor respective şi a obţinut obligarea statelor la asigurarea unor măsuri eficiente pentru atingerea neutralităţii climatice.

De asemenea, în 2022, Înalta Curte a Marii Britanii a decis că Strategia Net Zero a Guvernului încalcă Legea privind schimbările climatice. Guvernul britanic a trebuit să-şi actualizeze strategia climatică pentru a include un raport cuantificat al modului în care politicile sale vor atinge obiectivele climatice.

„Am făcut acest pas pentru că, de ani buni, auzim de la politicienii români numai promisiuni. Semnează acorduri internaţionale, participă la summituri despre schimbări climatice şi apoi se întorc în România fără să aplice vreuna dintre măsurile care ne-ar salva planeta. E vorba de viitorul nostru şi al copiilor noştri. De aceea, ne cerem dreptatea în instanţă. Ca să le pese cu adevărat, cerem ca reprezentanţii statului român să fie taxaţi pentru inactivitate: 20% amendă din salariu, pentru fiecare zi în care întârzie să ia măsuri”, a declarat Cătălina Hopârteanu, campaigner Declic.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

„RE:IMAGINE BRAȘOV”: Muzeul de Artă Brașov se transformă în atelier de creație pentru 5 artiști

1 February 2023 at 06:31
By: M.Ex.

l „RE:IMAGINE BRAȘOV” – Artiști brașoveni contemporani propun un Brașov reimaginat într-un eveniment artistic și muzical la Muzeul de Artă Brașov

Muzeul de Artă Brașov în colaborare cu Depoul de Artă Urbană organizează un eveniment artistic și muzical, având Brașovul în prim-plan vineri, 3 februarie, începând cu ora 17. Vineri, Muzeul de Artă Brașov se va transforma în atelier de creație live pentru artiștii: Anda Ansheen, Corina Drăgan, Ana-Maria Gălețeanu, Agata Secelean și Alice Zigman. Radu Croitoru va completa atmosfera cu inconfundabilul sunet de violoncel.
Muzeul de Artă Brașov îi provoacă pe artiștii contemporani brașoveni să creeze noi opere artistice inspirate din fotografiile prezentate în cadrul expoziției „Brașov. Atmosferă, arhitectură și spațiu urban”, precum și de clădiri emblematice ale orașului, în timp ce publicul va avea acces la procesul de creație desfășurat în muzeu.
Proiectul urmărește aducerea în contemporaneitate a patrimoniului arhitectural care definește Brașovul prin lucrările artiștilor care trăiesc și creează în acest oraș. Evenimentul le oferă vizitatorilor șansa să descopere procesul de creație al artiștilor contemporani brașoveni, să interacționeze cu aceștia și să descopere mai multe despre istoria clădirilor emblematice care vor fi recreate de artiștii contemporani prin intermediul expoziției.
Accesul la eveniment este gratuit.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

FC Brașov a început antrenamentele în Antalya! Așteptările lui Dan Alexa: „Important este să ne găsim ritmul“

1 February 2023 at 06:13
By: M.Ex.

FC Brașov a ajuns luni în Antalya, iar seara Dan Alexa a condus primul antrenament din acest stagiu de pregătire. Antrenorul brașovenilor se declară mulțumit de condițiile de pregătire de care echipa are parte în Antalya. Brașovenii se antrenează la o bază de pregătire din apropierea hotelului, locație unde se antrenează și Concordia Chiajna. „Chiar sunt mulțumit de terenurile pe care le avem la dispoziție. Am început cu antrenamente fizice, dar, bineînțeles, că lucrăm și cu mingea. Chiar mie groază când mă gândesc ce vom face la întoarcerea în țară, ținând cont de vremea nefavorabilă de la Brașov “, a spus Alexa.

Ce spune Alexa de noii veniți, Boboc și Florică

Referitor la Robert Boboc și Luca Florică, ultimii doi jucători ajunși la FC Brașov, tehnicianul are mare încredere că aceștia pot ajuta echipa. „Boboc este un jucător experimentat, iar Florică a jucat foarte bine la Progresul Spartac și cred că ne poate ajuta și ca under“, a mai spus Alexa, care se confruntă în Antalya și cu primele probleme medicale în lot. Cociș și Florică au acuzat probleme medicale, primul acuzând dureri la spate, iar Florică are probleme musculare. Cei doi au fost menajați la antrenamentele de marți.

„Să ne găsim ritmul“

Dan Alexa spune că în primele două jocuri de pregătire le va acorda minute tuturor jucătorilor din lot. „Nu voi pune preț pe rezultate, important este să ne găsim ritmul. Primele jocuri sunt și cele mai dificile, de acomodare și sper ca jucătorii noi veniți să înțeleagă cerințele pe care le am de la ei. În primele două jocuri de pregătire le voi da minute tuturor jucătorilor “, a spus Alexa. Altfel, marți seara, în cantonament a fost sărbătorit secundul Ștefan Grigorie, cel care a împlinit 41 de ani.

Patru amicale în Turcia pentru FC Brașov

În Turcia, echipa lui Dan Alexa are perfectate patru jocuri de pregătire, pe 2 februarie cu Șahtior Karagandy (Kazahstan), pe 5 februarie cu BK Fremad Amager (Danemarca), pe 7 februarie cu Tuzla City (Bosnia-Herțegovina) și pe 9 februarie cu Dinamo Kiev U21 (Ucraina). În țară, în prima parte a pregătirii, FC Brașov s-a impus cu 2-1 în amicalul cu Sepsi OSK 2 (Liga 3), iar testul cu Olimpic Zărnești, programat în weekendul trecut, a fost anulat din cauza condițiilor meteo.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Dâmbovițeanul căutat în Europa ar fi fost lăsat de prieteni într-un spital din Bremen

1 February 2023 at 06:37
image

Conducerea Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște anunță publicul iubitor de artă dramatică că, din data de 11 februarie 2023, instituția teatrală pornește din nou, cu vânt la pupa, pe mările creației artistice. Au fost trei ani de provizorat, datorați lucrărilor de reabilitare și modernizare a Sălii Mari, demers indispensabil pentru a aduce acest templu al Thaliei aproape de standardele internaționale ale conceptului de scenă și de comunicare a actorilor cu publicul în condiții de confort și civilizație.

Și nu putea fi mai potrivit decât ca intrarea în casă nouă a actorilor și a Măriei Sale Publicul să se facă cu o premieră. Vor însufleți personajele din piesa „Împărăteasa Chinei”, de Ruth Wolff, actorii Teatrului Tony Bulandra și doi colaboratori de marcă de la Teatrul Nottara din Capitală – Ada Nafrot și Tache Florescu. Spectacolul va fi pus în scenă de regizorul Alexander Hausvater. Misiunea de a crea costumele pentru acest regal artistic i-a revenit maestrului Mc Ranin – managerul Teatrului Tony Bulandra.

Așadar, pe 11 februarie, de la ora 19:00, publicul târgoviștean este invitat în casă nouă pentru a viziona, în condiții excelente, pe o scenă schimbată total, un spectacol de excepție.

„Deși adesea par să am de-a face cu trecutul, cu istoria, pentru mine acestea sunt prezentul. Ar fi prea limitativ să fiu legată de acest moment, de acest loc. Simt că existența mea este în orice clipă, în toate locurile. Chiar și iadul, și raiul. Asta pentru că simt că natura umană nu se schimbă niciodată. Atitudinile se schimbă. Suprafețele se schimbă. Trăirile esențiale, nu. Dacă există vreo temă care trece prin toate piesele mele, aceasta este tenacitatea acestor eroine, luându-și viața în propriile mâini și realizând cât mai mult din ea. Dacă există vreun subiect care este comun tuturor textelor mele, acesta este, într-o variantă sau alta, derutantul, incitantul, enervantul, inepuizabilul, impenetrabilul subiect al iubirii” – Ruth Wolff, dramaturg.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Va fi redeschisă Sala Mare a Teatrului Tony Bulandra Târgoviște. Pe scenă, „Împărăteasa Chinei”

31 January 2023 at 18:59
image

Conducerea Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște anunță publicul iubitor de artă dramatică că, din data de 11 februarie 2023, instituția teatrală pornește din nou, cu vânt la pupa, pe mările creației artistice. Au fost trei ani de provizorat, datorați lucrărilor de reabilitare și modernizare a Sălii Mari, demers indispensabil pentru a aduce acest templu al Thaliei aproape de standardele internaționale ale conceptului de scenă și de comunicare a actorilor cu publicul în condiții de confort și civilizație.

Și nu putea fi mai potrivit decât ca intrarea în casă nouă a actorilor și a Măriei Sale Publicul să se facă cu o premieră. Vor însufleți personajele din piesa „Împărăteasa Chinei”, de Ruth Wolff, actorii Teatrului Tony Bulandra și doi colaboratori de marcă de la Teatrul Nottara din Capitală – Ada Nafrot și Tache Florescu. Spectacolul va fi pus în scenă de regizorul Alexander Hausvater. Misiunea de a crea costumele pentru acest regal artistic i-a revenit maestrului Mc Ranin – managerul Teatrului Tony Bulandra.

Așadar, pe 11 februarie, de la ora 19:00, publicul târgoviștean este invitat în casă nouă pentru a viziona, în condiții excelente, pe o scenă schimbată total, un spectacol de excepție.

„Deși adesea par să am de-a face cu trecutul, cu istoria, pentru mine acestea sunt prezentul. Ar fi prea limitativ să fiu legată de acest moment, de acest loc. Simt că existența mea este în orice clipă, în toate locurile. Chiar și iadul, și raiul. Asta pentru că simt că natura umană nu se schimbă niciodată. Atitudinile se schimbă. Suprafețele se schimbă. Trăirile esențiale, nu. Dacă există vreo temă care trece prin toate piesele mele, aceasta este tenacitatea acestor eroine, luându-și viața în propriile mâini și realizând cât mai mult din ea. Dacă există vreun subiect care este comun tuturor textelor mele, acesta este, într-o variantă sau alta, derutantul, incitantul, enervantul, inepuizabilul, impenetrabilul subiect al iubirii” – Ruth Wolff, dramaturg.

articolul original.

Linia de măști de la Dragomirești a clacat după trei zile de produs… rebuturi

31 January 2023 at 18:40
image

Conducerea Teatrului Tony Bulandra din Târgoviște anunță publicul iubitor de artă dramatică că, din data de 11 februarie 2023, instituția teatrală pornește din nou, cu vânt la pupa, pe mările creației artistice. Au fost trei ani de provizorat, datorați lucrărilor de reabilitare și modernizare a Sălii Mari, demers indispensabil pentru a aduce acest templu al Thaliei aproape de standardele internaționale ale conceptului de scenă și de comunicare a actorilor cu publicul în condiții de confort și civilizație.

Și nu putea fi mai potrivit decât ca intrarea în casă nouă a actorilor și a Măriei Sale Publicul să se facă cu o premieră. Vor însufleți personajele din piesa „Împărăteasa Chinei”, de Ruth Wolff, actorii Teatrului Tony Bulandra și doi colaboratori de marcă de la Teatrul Nottara din Capitală – Ada Nafrot și Tache Florescu. Spectacolul va fi pus în scenă de regizorul Alexander Hausvater. Misiunea de a crea costumele pentru acest regal artistic i-a revenit maestrului Mc Ranin – managerul Teatrului Tony Bulandra.

Așadar, pe 11 februarie, de la ora 19:00, publicul târgoviștean este invitat în casă nouă pentru a viziona, în condiții excelente, pe o scenă schimbată total, un spectacol de excepție.

„Deși adesea par să am de-a face cu trecutul, cu istoria, pentru mine acestea sunt prezentul. Ar fi prea limitativ să fiu legată de acest moment, de acest loc. Simt că existența mea este în orice clipă, în toate locurile. Chiar și iadul, și raiul. Asta pentru că simt că natura umană nu se schimbă niciodată. Atitudinile se schimbă. Suprafețele se schimbă. Trăirile esențiale, nu. Dacă există vreo temă care trece prin toate piesele mele, aceasta este tenacitatea acestor eroine, luându-și viața în propriile mâini și realizând cât mai mult din ea. Dacă există vreun subiect care este comun tuturor textelor mele, acesta este, într-o variantă sau alta, derutantul, incitantul, enervantul, inepuizabilul, impenetrabilul subiect al iubirii” – Ruth Wolff, dramaturg.

articolul original.

Tudor Chirilă îi felicită pe brașoveni pentru victorie: au impus regulament pentru salvarea dealurilor

31 January 2023 at 18:39
By: M.Ex.

Felicitări cetățenilor Brașovului! Este mesajul lui Tudor Chirilă, artistul, dar și activistul civic recunoscut pentru atitudine și verticalitate. El i-a felicitat, printr-o postare pe facebook, pe brașoveni pentru victoria obținută în impunerea unui regulament care să salveze dealurile orașului de construcții. Tudor Chirilă și-a însosit mesajul cu postarea lui Radu Hosu pe această temă:

Ce credeți? „Războiul” de la Brașov a fost câștigat de cetățeni!
Regulamentul pentru construcții în pantă – adică cele care protejează dealurile din Brașov, a trecut, după ce de 2 ori a fost picat de majoritatea potrivnică primarului Allen Coliban și după toate amenințările și hărțuirile la adresa viceprimarului Flavia Boghiu, doar pentru că au fost peste 100 de cetățeni în sală și o prezență record online!
Cum spunea viceprimarul Flavia Boghiu – „Puterea celor mulți împotriva șmecherilor” – a câștigat! Acest regulament are efecte doar în viitor, prin urmare, ceea ce în trecut a fost aprobat de fosta administrație ca început de construcție (inclusiv cerere de urbanism) nu intră sub incidența acestui set nou de reglementări.
Asta e frumusețea democrației, atunci când cetățenii se implică! Faceți la fel și în orașele voastre, în municipiile voastre! După cum o spun de când am început rezumatele de noapte legate de războiul din Ucraina: păsarea față de cel de lângă tine, informarea și implicarea, duc la progresul societății. Ignorarea, la regres.
Aceasta este victoria celor mulți și care de prea de multe ori sunt fără de voce! Felicitări! victoria

Articolul precedent
articolul original.

PSD-înțelept! PNL-de căruță! Consiliul Local a aprobat regulamentul privind construcțiile de pe dealurile Brașovului

31 January 2023 at 17:34
By: M.Ex.

Consiliul Local a aprobat Reglementările privind construcțiile în pantă, cu ajutorul consilierilor locali USR și PSD. Cei ai PNL, conduși absolut fără decență de viceprimarul Sebastian Rusu, s-au abținiut, cu prezentarea unor motive absolut puerile, mai ales prin consiliera locală Pamela Diaconu. Care a părut desprinsă din ”Pe aripile vântului”, când la cinematograf rula ”Gladiator” !!!Cei 4 consilieri locali PSD din Consiliul Local Brașov, spre deosebire de cei 10 ai PNL, au înțeles că interesul brașovenilor este mai important decât interesul de partid, astfel încât au votat pentru a bloca acele construcții aberante, plănuite pe dealurile Brașovului !
Înainte de aprobarea proiectului, câteva zeci de cetățeni, parlamentari, consilieri locali, reprezentanți ai executivului, avocați și dezvoltatori au luat cuvântul pentru a își exprima punctul de vedere cu privire la acest document. Scopul acestui document este de a clarifica modul în care se va putea construi pe dealurile Brașovului,

,,Dealurile Brașovului fac parte din bogăția orașului, din patrimoniul natural pe care trebuie să-l protejăm”

În ședința de astăzi, Consiliu Local, cu ajutorul consilierilor locali PSD ( cei ai USR erau clar de partea acestui proiect iar cei PNL erau ”la comandă”) a aprobat hotărârea privind „Reglementările Juridice și Tehnice cu privire la întocmirea Documentațiilor de Urbanism pentru construirea pe terenuri în pantă”, prin care este clarificat modul în care se construiește în municipiul Brașov în zonele de dealuri, versanți, terenuri în pantă. Obiectivul acestor reguli este de a reduce la minim impactul construcțiilor asupra cadrului natural, prin crearea unui mecanism de control al transformării peisajului local.
,,Dealurile Brașovului fac parte din bogăția orașului, din patrimoniul natural pe care trebuie să-l protejăm. Rolul municipalității este de a se asigura că reglementările pe care le impune au în vedere atât cadrul natural, cât și specificul orașului. Tocmai de aceea am elaborat acest set de reguli privind construcțiile în pantă, pentru a ne asigura că aberațiile urbanistice de până acum nu se vor repeta. Vrem să fim siguri că brașovenii se pot bucura de dealurile din centrul orașului și că oricine va construi acolo va respecta reguli de bun simț privind felul în care trebuie construit. Acesta este punctul de pe ordinea de zi care a stârnit cel mai mare interes. Le mulțumesc tuturor celor care au urmărit dezbaterea și au fost prezenți. Este un punct cu privire la felul în care se va dezvolta Brașovul, între ce limite și în ce condiții în zona de pantă, în zona dealurilor. Este o nevoie reală de a clarifica aceste aspecte, cu privire la felul în care calculăm gabaritul, dimensiunea unor clădiri din această zonă, o nevoie identificată și pe un istoric al construcțiilor, cu care Brașovul s-a confruntat în ultimul deceniu și chiar mai mult, în ultimii 15 ani”, a declarat primarul Allen Coliban.
Totodată, primarul a ținut să sublinieze importanța implicării cetățenilor în aprobarea acestui act normativ, cetățeni care s-au implicat activ sacrificând-și timpul și energia pentru binele comunității, fie prin participarea la dezbaterile publice, la ședințele de consiliu local, organizând petiții publice și susținând, atât în mod direct, cât și pe rețelele de socializare, dreptul brașovenilor de a își proteja patrimoniul natural.

Principalele prevederi și efecte ale noului regulament

Rolul acestui document este de a explica condițiile în care trebuie elaborate viitoarele documentații de urbanism, astfel că acest proiect de hotărâre a beneficiat de dezbateri ample pentru a clarifica importanța acestor reglementări, oportunitatea și legalitatea lui.
Prin acest document se urmărește, în primul rând, accentuarea importanței etapei de analiză premergătoare demarării proiectelor de construire, necesară pentru evaluarea cât mai obiectivă a intervențiilor viitoare și a gradului de integrare în specificul local. Sunt precizate clar criterii de analiză și evaluare pentru viitoarele investiții din „zonele sensibile”, dar și o metodologie de analiză.
Reamintim că proiectul de hotărâre a fost supus dezbaterii publice în luna septembrie, perioadă în care s-au primit mai multe propuneri, parte dintre ele fiind integrate în proiectul de hotărâre. Ulterior, proiectul de hotărâre a fost propus în ședințele de Consiliu Local din lunile noiembrie și decembrie, dar nu a fost aprobat, deoarece majoritatea consilierilor s-au abținut de la vot, astfel că documentul nu a întrunit numărul necesar de voturi.

Care sunt principalele prevederi și efecte ale noului act normativ?

La toate solicitările de certificat de urbanism pentru terenurile din această categorie se vor include, obligatoriu, și următoarele studii: studiul privind raportarea la factorii de risc natural; studiul privind organizarea circulației și impactul traficului asupra zonei studiate; studiul privind soluțiile de echipare edilitară și racord la rețelele edilitare centralizate ale localității (după caz); studiul de însorire; studiul privind configurația terenului, granulația țesutului urban și conformarea clădirilor; studiul privind impactul vizual al propunerilor urbanistice. În acest fel, înainte de a emite un document de urbanism, municipalitatea va avea o imagine completă a impactului construcțiilor asupra orașului și comunității.

Ponderea suprafeței de spații verzi va fi de minimum 50%

În plus, proiectul de regulament introduce o serie de indicatori de control, cum ar fi: limitarea unei ponderi maxime a terenului afectat de construcții și amenajări și a unei ponderi minime de teren păstrat în stare naturală; regula de calcul a înălțimii maxime a unei construcții; numărul de niveluri supraterane; reguli privind distanța între clădiri/ corpuri supraterane; gabaritul și conformarea volumetrică; spațiile plantate și împrejmuirile.
Conform propunerii de regulament, minim 25% din suprafața de teren va rămâne în stare naturală, fără a fi afectată de construcții (clădiri, construcții supraterane și subterane), căi de comunicație/alei interioare, împrejmuiri și amenajări (terasări, taluzări, terasamente aferente infrastructurii rutiere).
De asemenea, ponderea suprafeței de spații verzi va fi de minimum 50%. În calculul acestei ponderi se consideră cumulativ următoarele: ponderea suprafeței de teren păstrate în stare naturală, minimum 25%, și ponderea spațiilor verzi amenajate (taluzări/ terasări amenajate ca suprafețe verzi), care va fi și ea de minimum 25% din suprafața parcelei.

Regulamentul stabilește înălțimea clădirilor

Și în ce privește înălțimea clădirilor, documentul clarifică modul de calcul al nivelurilor, astfel încât să nu mai existe situații în care dintr-o latură numărul de niveluri este de P+2, iar din partea opusă să fie P+5, diferența fiind până acum încadrată ca „nivel subteran“. Conform noului regulament, se consideră nivel suprateran orice nivel care are cel puțin o fațadă vizibilă pe cel puțin jumătate din suprafața acesteia. În același timp, se interzice reducerea vizibilității fațadei unui nivel prin amenajări ulterioare care nu urmăresc configurația terenului natural, cu scopul încadrării acestuia ca nivel subteran.
O altă prevedere importantă este cea care vizează locuințele colective. Pentru a se evita situațiile în care pe aceste terenuri se construiesc ansambluri de blocuri cu multe niveluri, numărul maxim de apartamente dintr-o clădire este limitat la maxim șase.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Consiliul Copiilor Brașoveni și-a prezentat propunerile de completare a proiectului de buget 2023

31 January 2023 at 17:19
By: M.Ex.

Cei 20 de copii, membri ai Consiliului Copiilor Brașoveni, și-au prezentat în fața consilierilor locali cele 8 propuneri care vor face ca Brașovul să fie un oraș mai prietenos cu copii. Consiliul Copiilor Brașoveni este un proiect derulat de municipalitate împreună cu UNICEF pentru ca Brașovul să devină ,,Localitate Prietenă a Copiilor” –

În cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local de astăzi, 31 ianuarie, reprezentanții Consiliului Copiilor Brașoveni le-au prezentat consilierilor locali propunerile acestei structuri consultative, formate exclusiv din copii, de completare a proiectului de buget, ce va fi dezbătut în ședința din data de 2 februarie 2022. Cele 8 propuneri prezentate astăzi au ca scop transformarea Brașovului într-un model de oraș prietenos cu copiii.

,,Consiliul Local al Copiilor Brașov înseamnă pentru noi implicare, înseamnă reprezentare. Este o șansă să ne facem vocea auzită și să ne implicăm ca și tineri cetățeni ai Brașovului și să facem o diferență. Noi vom fi acum vocea copiilor din Brașov, tuturor copiilor din Brașov și ne vom consulta cu ei, vom merge, vom asista la anumite discuții cu ei și astfel vom reuși să le identificăm problemele și să le aducem aici, la Consiliu, pentru a reuși să le rezolvăm. De exemplu, am venit cu o propunere care vizează locurile de joacă incluzive din Brașov, adică dotarea locurilor de joacă deja existente din Brașov cu echipamente pentru copiii care au dizabilități, echipamente care să le permită să se joace cu copiii tipici și să se simtă în largul lor acolo. Venim, de asemenea, cu propuneri pentru dotarea școlilor din Brașov cu echipamente cum ar fi laboratoare de informatică, săli de sport, pentru a asigura condiții egale de învățământ pentru toți elevii din Brașov. Și mai venim și cu o propunere: să existe un centru stomatologic în Brașov, cel puțin într-o școală unde se identifică mai mulți copii vulnerabili, întrucât aceștia nu își permit să meargă la un cabinet de stomatologie și acolo să aibă cumva un loc unde să se ducă gratuit și să beneficieze de aceste servicii. Toate aceste propuneri și proiecte pe care noi le-am redactat împreună au fost făcute pe baza nevoilor pe care le-am identificat pentru copiii din municipiul Brașov, prin activitățile la care noi am participat ca și consilieri“, au declarat Alexia și Horia, cei doi reprezentanți ai Consiliului Copiilor Brașoveni, prezenți în ședința de astăzi.

Propunerile membrilor Consiliului Copiilor Brașoveni

Propunerile membrilor Consiliului Copiilor Brașoveni, ca urmare a nevoilor identificate în comunitate, sunt:
* Dotarea școlilor din municipiul Brașov cu laboratoare și săli de sport în vederea
asigurării accesului la servicii educaționale în condiții de egalitate pentru toți copiii;
* Înnoirea / creșterea fondului de carte din bibliotecile școlare, astfel încât elevii să fie atrași spre lectură;
* Accesibilizarea și adaptarea mediului fizic al unităților de învățământ și al altor spații cu rol educativ pentru facilitarea accesului elevilor cu dizabilități;
* Locuri de joacă incluzive: dotarea parcurilor existente cu ansambluri de joacă și echipamente adaptate nevoilor copiilor cu dizabilități;
* Înființarea unui loc de joacă pentru copiii care locuiesc pe strada Carierei;
* Înființarea unor cluburi de robotică, cinematografie și finanțarea activităților desfășurate de astea, precum și susținerea copiilor care participă la concursuri naționale și internaționale;
* Înființarea unui Centru Multifuncțional pentru Tineri – o alternativă de petrecere a timpului liber, studiu în echipă, activități cultural – educative etc;
* Înființarea unor cabinete stomatologice școlare, în școlile în care sunt preponderenți, copiii care provin din familii vulnerabile.

„Este pentru prima oară când copiii din municipiul Brașov contribuie activ la întocmirea unui proiect de buget”

„Este pentru prima oară când copiii din municipiul Brașov, tinerii din municipiul Brașov contribuie activ la întocmirea unui proiect de buget. Acest demers este parte din activitățile pe care Consiliul Local al Copiilor brașoveni le desfășoară. Este un proiect care a început deja de anul trecut, iar propunerile pentru bugetul pe anul 2023 cu care au venit copiii astăzi în fața Consiliului Local vin în urma unor analize, vin în urma unor documentări pe teren pe care aceștia le-au făcut, a unor analize privind nevoile copiilor din municipiul Brașov și pe care le aduc către consilierii locali, pentru a fi incluse în proiectul de buget pe 2023. Atunci când discutăm despre felul în care funcționează și se dezvoltă orașul nostru, nu putem să scoatem din discuție generațiile viitoare. Atât acum, pentru ei, din rolul de copii, de tineri, cât și pentru cum va fi orașul pentru ei ca adulți. De aceea este normal să-i includem în procesul de luare a deciziilor. Mă bucur să văd că avem în Brașov tineri implicați, care pot să pună bazele unei comunități incluzive, unei comunități sănătoase și ei să devină la rândul lor cetățeni implicați în funcționarea orașului lor” a precizat viceprimarul Flavia Boghiu.

Cei 20 de membri ai Consiliului Copiilor au fost aleși

Reamintim că, începând din 1 septembrie 2022, Consiliul Local are ca structură consultativă acest Consiliu al Copiilor, format din 20 de elevi, cu vârste între 11 și 17 ani (neîmpliniți), din cartiere/zone diferite ale Brașovului, cu o experiență variată în domeniul reprezentării, de etnii diverse, din grupuri vulnerabile (de ex. copii cu dizabilități, copii care trăiesc în sărăcie, copii instituționalizați, copii cu părinți plecați la muncă în străinătate etc.), care își doresc să fie implicați, care sunt creativi și care sunt conectați cu grupuri mari de alți copii din comunitățile lor.
Acest consiliu a fost constituit ca urmare a parteneriatului dintre municipiul Brașov, Direcția de Asistență Socială Brașov și UNICEF România privind Inițiativa „Localități Prietene ale Copiilor“, și a fost aprobat prin H.C.L. nr. 640/2022.
Cei 20 de membri ai Consiliului Copiilor au fost aleși în urma unui proces de selecție la care au participat 134 de copii, pe baza unor criterii care să asigure atât reprezentarea, cât și capacitatea și dorința lor de implicare și de înțelegere a „treburilor publice“. Ei sunt elevi la următoarele unități de învățământ: școlile gimnaziale nr. 2, 4, 12, 13, 14, 27 și colegiile naționale Andrei Șaguna, Ioan Meșotă, Unirea, Andrei Bârseanu și Liceul Andrei Mureșanu.

Ce sunt „Localitățile Prietene ale Copiilor“

O „Localitate Prietenă a Copiilor” este un municipiu, un oraș, o comunitate sau un sistem de guvernare locală care se angajează să respecte drepturile copilului așa cum sunt exprimate în Convenția ONU cu privire la drepturile copilului. În practică este un oraș sau o comunitate în care vocile, nevoile, prioritățile și drepturile copiilor sunt integrate în politicile, programele și deciziile publice. Viziunea este ca fiecare copil și tânăr să se bucure de copilărie și să își atingă potențialul maxim pe măsură ce cresc. Principiile care ghidează inițiativa sunt: interesul superior al copilului, demnitate, participare și apartenență, viață, nediscriminare și echitate, transparență și responsabilitate, interdependență și indivizibilitate.
Este, de asemenea, o rețea ce reunește autoritățile și alți actori relevanți, precum organizațiile societății civile, sectorul privat, mediul academic, media și, cel mai important, copiii care doresc să transforme orașele și comunitățile lor în localități mai prietenoase pentru ei.
Inițiativa este implementată în prezent în 48 de țări la nivel global (alte 11 țări analizează în prezent posibilitatea implementării ILPC), în peste 5.600 de orașe și comunități și implică peste 30 de milioane de copii și tineri din întreaga lume. Reprezentanța UNICEF în România a decis să se alăture inițiativei globale și să sprijine pilotarea ILPC în cinci localități din România (Bacău, Moinești, Colonești și Corbasca din județul Bacău și municipiul Brașov).
În acest sens s-a semnat, la Brașov, în data de 23 iulie 2021, „Memorandumul de înțelegere între municipiul Brașov și Reprezentanța UNICEF în România“.
Municipiul Brașov și Direcția de Asistență Socială Brașov participă în calitate de parteneri, în colaborare cu UNICEF România, la proiectul “Asigurarea incluziunii sociale – ruperea cercului vicios al excluziunii în cazul copiilor celor mai vulnerabili”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021, Programul Dezvoltare locală, reducerea sărăciei și creșterea incluziunii romilor, potrivit HCL nr. 324/2021. Costul total al proiectului este de 3.015.367 lei, fonduri integral nerambursabile.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

13 percheziții la persoane care dețineau ilegal arme. Un bărbat a fost prins când vindea ilegal arme letale

31 January 2023 at 17:05
By: M.Ex.

13 percheziții domiciliare la persoane bănuite de săvârșirea infracțiunii de „nerespectarea regimului armelor și munițiilor” făcute de Polițiștii Serviciului Investigații Criminale Brașov, cu sprijinul Direcției Operațiuni Speciale. Oamenii legii au surprins în flagrant delict un bărbat care ar fi oferit spre vânzare, ilegal, arme letale.

La nivelul structurii de investigații criminale din Brașov, s-a constituit un dosar penal, în care, în colaborare cu Serviciul Arme, Explizivi și Substanțe Periculoase, s-a constatat existența indiciilor că anumite persoane dețin și confecționează în mod ilegal arme de foc letale, acestea putând fi folosite la săvârșirea de activități infracționale.

Investigațiile au arătat că armele letale ar fi fost comercializate de un bărbat care le-ar fi procurat de la alte persoane, acestea din urmă confecționându-le și ansamblându-le artizanal, din diferite componente ce proveneau de la alte arme de foc.

Cercetările efectuate și materialul probator au dus la prinderea în flagrant delict astăzi, 31 ianuarie 2023, a unui bărbat, de 36 de ani, din orașul Zărnești, care ar fi oferit spre vânzare unei persoane două arme letale confecționate artizanal, tranzacție ce s-ar fi realizat în aceeași localitate.

Imediat după realizarea prinderii, sprijiniți de polițiști din cadrul Serviciului Criminalistic, Serviciului Arme, Explozibili și Substanțe Periculoase, Biroului de Investigații Criminale și secțiilor de poliție din cadrul Poliției Municipiului Brașov, respectiv din cadrul serviciilor pentru acțiuni speciale din Brașov, Harghita, Covasna și Prahova, au fost puse în executare 13 mandate de percheziție domiciliară.

În cadrul descinderilor, au fost descoperite mai multe bunuri de interes polițienesc, printre care arme, muniție și carne de vânat.

De asemenea, au fost ridicate, în vederea continuării cercetărilor, două autoturisme și au fost puse în aplicare 13 mandate de aducere, emise pe numele persoanelor percheziționate, acestea urmând a fi conduse la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Brașov, unde se va stabili gradul de participare infracțională a fiecăreia și, în funcție de acestea, se vor face propunerile legale.

Polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Brașov continuă activitățile procedurale, în vederea probării întregii activități infracționale, în cadrul dosarului penal întocmit sub supravegherea procurorului de caz, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brașov, urmând ca, la finalizarea cercetărilor, să fie propusă soluție legală.

Activitățile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române, al Unității Centrale de Analiză a Informațiilor, precum și de cel al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Curtea de Apel Brașov i-a respins cererea. Căncescu mai rămâne în pușcărie

31 January 2023 at 16:18
By: M.Ex.

Curtea de Apel Brașov a respins, astăzi, solicitarea lui Aristotel Căncescu, fostul președinte PNL și al Consiliului Județean Brașov, care ceruse suspendarea executării pedepsei cu închisoarea de șapte ani și zece luni, la care a fost condamnat anul trecut pentru fapte de corupție. Amintim că Aristotel Căncescu a primit în luna februarie 2022 o pedeapsă de 7 ani și 10 luni de închisoare pentru fapte de corupție și se află în acest moment după gratii. Până acum, cumulat cu perioadele petrecute în arest preventiv la sediul Poliției Brașov, fostul baron liberal a petrecut peste un an și jumătate în detenție.
De atunci, Căncescu tot încearcă să obțină eliberarea, dar ca și astăzi, cererile au fost respinse.

Iată Minuta de azi a Curții de Apel Brașov:

În baza art. 430 Cod procedură penală, respinge cererea formulată de contestatorul Căncescu Aristotel Adrian, de suspendare a executării sentinţei penale nr. 44/S din data de 30 aprilie 2020 a Tribunalului Braşov, definitivă prin decizia penală nr. 79/Ap din data de 01 februarie 2022 a Curţii de Apel Braşov, pronunţată în dosarul penal nr. 1751/62/2015. Definitivă. Pronunţată în data de 31 ianuarie 2023, prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei.

Căncescu mai are însă o șansă de a părăsi închisoarea, pe 14 februarie, când judecătorii Curții de Apel Brașov se vor pronunța cu privire la prescrierea unor fapte de corupție pentru care Căncescu a fost condamnat în luna februarie 2022. O sentință pozitivă ar reducere pedeapsa primită de fostul președinte CJ Brașov și i-ar da posibilitatea de eliberare. Și asta pentru că se va ține cont și că deținuții peste 60 de ani pot solicita eliberarea condiționată după efectuarea efectiv a jumătate din durata pedepsei.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Procurorii DNA cer arestarea preventivă a lui Alexandru Piţurcă şi a directorului Romarm

31 January 2023 at 15:41
image

Procurorii DNA vor solicita Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă pentru 30 de zile a directorului Romarm, Gabriel Ţuţu, şi a lui Alexandru Piţurcă, fiul lui Victor Piţurcă, în dosarul legat de achiziţii de măşti de protecţie neconforme pentru Ministerul Apărării.

Alexandru Piţurcă a fost reţinut marţi pentru 24 de ore, fiind acuzat de săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, în timp ce Gabriel Ţuţu este în acest moment în libertate, conform Agerpres.

Propunerea de arestare va fi trimisă de DNA

Potrivit unor surse judiciare, propunerea de arestare a celor doi va fi trimisă de DNA la tribunal marţi seară, însă este posibil ca instanţa să stabilească termen de judecată pentru miercuri.

În acelaşi dosar, Victor Piţurcă este cercetat în libertate, sub control judiciar, pentru cumpărare de influenţă.

Potrivit DNA, pe fondul pandemiei generate de virusul COVID-19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, Gabriel Ţuţu, în calitate de director general al Romarm, cu încălcarea dispoziţiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte şi o societate controlată de Alexandru Piţurcă, în condiţii dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziţie publică ce vizau cumpărarea a şapte utilaje neconforme de producere a măştilor de protecţie.

CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei

„Prin demersurile menţionate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menţionate, valoarea materiei prime şi ulterior contravaloarea unor piese şi servicii conexe (în afara contractului)”, arată anchetatorii.

Într-un context asemănător, procurorii spun că, în perioada 19 martie 2020 – 10 aprilie 2020, Gabriel Ţuţu ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanţii societăţilor implicate în achiziţiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măşti de protecţie neconforme către Ministerul Apărării Naţionale a unui prieten de-al său fără ca acesta să desfăşoare activităţi comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecţie şi efectuarea unor plăţi către acesta (40% din cota de profit rezultată) sub aparenţa unui contract de consultanţă.

„Suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei“

„În schimbul acestor ‘servicii’, suspectul Gabriel Ţuţu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contractele de furnizare, dar şi să efectueze recepţia fără problemă a produselor respective şi să achite la timp facturile emise în acest sens. În contextul menţionat mai sus, suspectul Ţuţu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, menţionează procurorii anticorupţie.

DNA mai susţine că Alexandru Piţurcă ar fi acceptat, în mod direct, condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecţie împotriva coronavirusului.

articolul original.

Craiova: Au început lucrările la noua piață de la Ciupercă

31 January 2023 at 15:24

Încă o piață din Craiova va fi modernizată. Este vorba despre piața de la Ciupercă pentru care Primăria a emis autorizaţie de construire la sfârşitul anului trecut.

Potrivit unei postări pe facebook a primarului Craiovei, Lia Olguţa Rădulescu, au început deja lucrările la noua piață de la Ciupercă. S-au făcut pregătirile din teren și a început turnarea fundației care va susține stâlpii metalici.

„Din această primăvară, atât comercianții, cât și clienții acestora vor beneficia de cele mai bune condiții într-un spațiu nou și modern. Construcția va fi realizată pe o structură metalică, având pereți din rulouri care vor permite deschiderea pe timp de vară. În jur de 20 de mese, de asemenea noi, precum cele deja instalate în Piața Gării și în Piața Centrală, vor fi instalate după finalizarea lucrărilor“, se mai arată în postarea de pe facebook.

articolul original.

35.000 de craioveni au plecat din oraş în ultimii 10 ani. Primăria spune că s-au mutat în Zona Metropolitană

31 January 2023 at 15:23
image

Primăria Craiova interpretează în sens pozitiv datele provizorii ale ultimului recensământ. Potrivit acestuia, din Craiova au plecat circa 35.000 de persoane în ultimii zece ani. Municipalitatea consideră că mare parte din aceste persoane s-au mutat, de fapt, în comunele din jurul datorită dezvoltării Zonei Metropolitane. În realitate, spune Primăria Craiova, doar 5.000 de persoane au părăsit oraşul din 2011 încoace.

Mai jos comunicatul integral al Primăriei Craiova:

„Datele ultimului recensământ realizat la nivel național arată că tot mai multe persoane din municipiul Craiova au ales, în ultimii 10 ani, să-și stabilească domiciliul în mediul rural. Asta reiese dacă scoatem în evidență creșterea numărului de persoane recenzate în localitățile din proximitatea municipiului Craiova.

Conform datelor statistice oficiale, se constată că 10 localități, care fac parte din Zona Metropolitană Craiova, au înregistrat creșteri semnificative ale populației rezidente la 1 decembrie 2021, față de recensământul din anul 2011. Localitățile care au câștigat cel mai mare număr de locuitori între cele două recensăminte sunt cele din vecinătatea imediată a municipiului Craiova – Malu Mare, Cârcea, Pielești și Ghercești.

Astfel, Malu Mare a ajuns, în decurs de 10 ani, la o populație de 7548 de persoane, cu 99,7% mai mult decât cea înregistrată la recensământul din 2011. De asemenea, comuna Cârcea a câștigat un număr important de persoane între cele două recensăminte, având o populație actuală rezidentă de 4644 persoane în 2021, față de 3424 persoane înregistrate în 2011, creșterea fiind de peste 35 %.

Conform datelor statistice rezultate la recensământul din 2021, se constată că sunt cu 8737 mai multe persoane care și-au stabilit domiciliul în localitățile din proximitatea municipiului Craiova, față de recensământul din 2011, datorită exploziei de proiecte imobiliare dezvoltate în ultimii ani în zonele respective sau a extinderii zonelor industriale și/sau de servicii către periferie.

Datele complete și finale ale recensământului din 2021 vor fi făcute publice etapizat, în perioada mai – decembrie 2023.

Având în vedere că procentajul persoanelor care nu s-au recenzat (fie prin autorecenzare, fie prin intermediul recenzorului) a fost de 4,8 % din totalul populației rezidente la nivel național, reiese că și la nivelul municipiului Craiova a existat un număr aproximativ de 12.000 persoane care nu s-au recenzat, indiferent de motivația acestora.

Luând în calcul toți ceilalți indicatori, precum fenomenul de îmbătrânire demografică și menținerea negativă a sporului natural al populației la nivel național, procentul persoanelor nerecenzate și tendința de migrație către localitățile din Zona Metropolitană, estimăm că numărul real de persoane rezidente din municipiul Craiova, care a scăzut de la ultimul recensământ, este în jur de 5000 persoane“.

articolul original.

Alarmant: 35.000 de persoane au părăsit Craiova! La fiecare două ore un craiovean pleacă din oraş definitiv!

31 January 2023 at 14:50
image

Datele parţiale ale Recensământului din 2021 arată că Doljul şi Craiova se depopulează în ritm accelerat, ceea ce duce şi la creşterea vârstei populaţiei, dat fiind faptul că cei care pleacă sunt persoane tinere. Oricât de seci ar fi numerele, ele ar trebui să dea frisoane celor care conduc Craiova şi Doljul. Peste 35.000 de persoane au părăsit Craiova în ultimii zece ani, adică 3500 de persoane pe an, 291 pe lună, aproape 10 pe zi. Practic, la fiecare două ore un craiovean pleacă definitiv spre alte zări.

Iată cum arată principalele date provizorii ale recensământului din Dolj

Judeţul are o populaţie rezidentă de 599,4 mii persoane, în scădere cu 61,1 mii locuitori față de recensământul precedent (octombrie 2011). Majoritatea populației rezidente este de sex feminin (309.840 persoane, reprezentând 51,7%) și trăiește în mediul urban (300.950 persoane, reprezentând 50,2 %). Din punctul de vedere al mărimii populației rezidente, județul Dou se situează pe locul 9 in ierarhia județelor.

Îmbătrânim agresiv

Fenomenul de îmbătrânire s-a accentuat, vârsta medie a populației rezidente pentru județul Dolj crescând la 43,2 ani (față de 41,8 ani la RPL2011). Față de vârsta medie pe țară, vârsta medie a județului nostru este mai mare cu 0,8 ani (42,4 ani). În ierarhizarea județelor după vârsta medie la RPL2021, județul Dou se plasează pe locul 29.
În cadrul Regiunii SUD-VEST OLTENIA din care face parte și județul nostru, vârsta medie este de 43,7 ani, județul nostru poziționându-se pe locul întâi. lndicele de îmbătrânire demografică (numărul persoanelor vârstnice de 65 ani și peste care revine la 100 de persoane tinere, sub 15 ani) în județul DOLJ este de 133,5 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, mai mare decât media națională de 121,2 persoane vârstnice la 100 persoane tinere cu 12,3.

Fenomenul de îmbătrânire demografică este relevat și prin prisma raportului de dependenţă demografică care, pentru județul nostru are valoarea de 56,6 persoane tinere și vârstnice la 100 persoane adulte, mai mare decât raportul de dependență demografică la nivel național de 55,5 persoane tinere și vârstnice la 100 persoane adulte. În ultimii zece ani, între cele două recensăminte, majoritatea județelor au scăzut ca dimensiune sub aspectul numărului de locuitori (39 din 42 de județe, inclusiv municipiul București). În aceeași categorie se încadrează și județul nostru.

Malu Mare, Cârcea, Şimnicu de Sus, marii câştigători

Referitor la municipii, orașe și comune, în cadrul județului Dolj, localitățile care au câștigat cel mai mare număr de locuitori între cele două recensăminte sunt: comuna MALU MARE, care a ajuns Ia o populație de 7.548 persoane (cu 3.768 persoane mai mult decât în 2011), comuna CÂRCEA, cu o populație rezidentă de 4.644 persoane (cu 1.220 persoane mai mult decât în 2011) și comuna SIMNICU DE SUS, cu o populație rezidentă de 5.733 persoane (cu 1.106 persoane mai mult decât în 2011). lerarhia se modifică dacă ne referim la creșteri în valori relative.

Astfel, comuna MALU MARE și comuna CÂRCEA au crescut cu 99,7% față de 2011 ajungând Ia o populație de 7.548 locuitori, respectiv 35,6% ajungând Ia o populație de 4.644 locuitori).

O comună cât o gogoşică

Localitățile din județul nostru cu cele mai mari scăderi în valori relative înregistrate în decursul ultimului deceniu sunt comuna BOTOȘESTI-PAIA (585 locuitori, —27,7% față de populația din 2011) și comuna GOGOȘU (523 locuitori, —27,7% față de populația din 2011).
Comuna cea mai mică din județ este comuna GOGOȘU cu numai 523 locuitori (în scădere față de RPL2011 când s-au recenzat 723 locuitori). La recensământul precedent, cea mai mică comună a fost tot comuna GOGOȘU.
Cea mai mare comună din județ este comuna POIANA MARE (9.047 persoane) care a scăzut față de RPL2011 cu 1.693 persoane și care și-a menținut această poziție la ambele recensăminte.

Orașul BECHET este orașul cel mai mic din cadrul județului (4.355 locuitori față de 3.657 locuitori în 2011). Cel mai mare oraș din județ, conform rezultatelor provizorii ale RPL2021, este orașul FILIAȘI cu 15.031 locuitori.
Municipiul CRAIOVA, reședință a județului în care locuim, are o populație rezidentă de 234.140 persoane, mai mică decât în urmă cu zece ani, cu 35.366 persoane.

Câţi români şi câţi romi sunt în Dolj

Informația privind etnia a fost disponibilă pentru 525.850 persoane (din totalul celor 599442 persoane care formează populația rezidentă a județului DOU). S-au declarat români 494409 persoane (94,0%). Populația de etnie romă a reprezentat 5,7% (29.918 persoane). Urmează macedonenii cu 723 persoane (0,1%). Celelalte etnii însumează 800 de persoane (0,2%).

Potrivit liberei declarații a celor 525.357 persoane care au declarat limba maternă, structura populației din județul Dolj după limba maternă se prezintă astfel: pentru 97,1% limba română reprezintă prima limbă vorbită în mod obișnuit în familie în perioada copilăriei. Urmează apoi limba romani cu 2,8%.

Structura confesională a fost declarată de 521.260 persoane din totalul populației rezidente a județului DOU și arată că 97,7% dintre persoanele care au declarat religia sunt de religie ortodoxă (Biserica Ortodoxă Română). Ponderi mai mari au religia penticostală (Cultul Creștin Penticostal – Biserica lui Dumnezeu Apostolică) reprezentând 0,6% și religia Adventistă de Ziua a Șaptea (0,3%).

40 la sută din doljeni au opt clase sau nu au trecut pe la şcoală

Din totalul populației rezidente a județului DOLJ, 43,4% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 40,5% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 16,1% nivel superior.

Din punctul de vedere al ponderii populației rezidente cu nivel superior de educație, județul Dolj se situează pe locul 10 în ierarhia județelor. Structura populației după nivelul de educație absolvit diferă pe cele două sexe. Astfel, un nivel scăzut educațional absolvit îl au 37,6% persoane de sex masculin și 43,1% de sex feminin iar 47,2% persoane de sex masculin respectiv 40,0% persoane de sex feminin au nivel educațional absolvit mediu. Nivelul superior a fost absolvit de 15,2% persoane de sex masculin și 16,9% persoane de sex feminin.

Populația activă a județului Dolj este de 237.345 persoane, fiind compusă din 216163 persoane ocupate și 21.182 șomeri.
Populația inactivă cuprinde 362.097 persoane din care pensionarii reprezintă 39,4%, iar elevii și studenții aproape o treime (28,0%).

articolul original.

Adrian Mititelu, învins în scandalul de xenofobie de la meciul Sepsi OSK – FCU Craiova: „Sepsi va câștiga procesul”

31 January 2023 at 14:43
By: M.Ex.

Meciul dintre Sepsi OSK și FC U Craiova a fost oprit definitiv în minutul 26 de către arbitrul Andrei Chivulete, după scandările xenofobe ale suporterilor olteni prezenți pe Sepsi Arena.
Chiar dacă era sigur că va câștiga procesul cu Sepsi OSK, Adrian Mititelu s-a recunoscut învins. Ofițerul de securitate al celor de la FC U Craiova a semnat un document prin care își asuma prezența suporterilor olteni la meci.

„Veste proastă!
Din păcate situația se schimbă radical!
SEPSI OSK o să aibă câștig de cauză, vom pierde procesul!
Din păcate ignoranța și naivitatea de care a dat dovadă un angajat al clubului (contrar instrucțiunilor primite) prin semnătura pusă înainte de începerea jocului, pe un document emis de Sepsi, aparent banal, ne duce în postura de club care și-a asumat accesul suporterilor.
Țin să precizez că am aflat de existența acestui document de abia astăzi!”, a scris Adrian Mititelu pe pagina sa de Facebook.

Articolul precedent
articolul original.

CEDO, de acord cu Franța în privința genului „neutru”

31 January 2023 at 13:02
image

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a dat marţi, 31 ianuarie, dreptate Franţei în refuzul său de a face să figureze menţiunea „sex neutru“ cu privire la starea civilă a unei persoane intersexuale, transmite Agerpres.

Reclamantul, un septuagenar care locuieşte în Strasbourg (nord-estul Franţei) şi este părintele unui copil adoptat, luptă de mai mulţi ani pentru ca menţiunea „sex neutru” sau „intersex” să înlocuiască menţiunea „sex masculin” pe actul său de identitate.

Născut în 1951 „fără penis sau vagin”, lipsit de „gonade”, „testicule sau ovare”, reclamantul explica în 2017 pentru AFP că pur şi simplu vrea „să fie recunoscut” ceea ce era „de la naştere“.

Plângerea sa a fost acceptată în august 2015 de un tribunal pentru probleme familiale din Tours (vestul Franţei), oraşul său natal. Însă o curte de apel a respins plângerea în martie 2016, temându-se să „recunoască, sub acoperirea unei simple rectificări a stării civile, existenţa unei alte categorii sexuale”.

Curtea de casaţie, cea mai înaltă jurisdicţie a ordinii judiciare franceze, respinsese cererea în anul următor.

În decizia sa publicată marţi, CEDO „recunoaşte că discordanţa între identitatea biologică a reclamantului şi identitatea sa juridică este de natură să îi provoace suferinţă şi anxietate”, dar relevă că „a da dreptate cererii sale” ar avea drept consecinţă pentru Franţa obligaţia de a-şi „modifica în acest sens dreptul său intern”.

„Este vorba despre o chestiune ce reprezintă o alegere a societăţii”, subliniază CEDO, care lasă Franţei să determine în ce ritm şi până la ce punct este convenabil să răspundă cererilor persoanelor intersexuale.

Mai multe ţări, printre care Australia, Noua Zeelandă, India sau Nepal, au recunoscut un al treilea sex sau gen, încă numit sex neutru sau intersex. 

articolul original.

40,5% dintre români nu au școală. Brașovul se află pe locul 5 în topul județelor „educate”

31 January 2023 at 12:54
By: M.Ex.

Din totalul de 19,05 milioane de români, populație rezidentă, 43,5% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 40,5% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 16,0% nivel superior.

Numărul absolvenților de studii superioare din România a depășit 3 milioane, dar mai mult de un milion dintre ei sunt în București. În opt județe, abia unul din zece locuitori a terminat o facultate, iar peste 65% din populație este inactivă economic.

Datele detaliate ale recensământului INSSE de anul trecut indică o corelație între nivelul studiilor și rata de ocupare a populației, pe județe. Astfel, în privința educației, se observă o discrepanță mare între București (plus Ilfov), Cluj și Timiș, față de județele României (circa două treimi) în care media populației cu studii superioare este sub media națională, de 16%.

În București, unul din trei rezidenți are studii superioare, dar sunt opt județe (Vaslui, Călărași, Botoșani, Giurgiu, Ialomița, Vrancea, Teleorman, Suceava) în care abia unul din zece locuitori a terminat o facultate.

Brașovul se află pe locul 5 în topul județelor privind ponderea persoanelor cu studii superioare.

Din punct de vedere al ratei de activitate a populației, cel mai mare grad de ocupare îl au județul Ilfov (52,2%) și municipiul București (50,8%), în timp ce, la polul opus, sunt județele Vrancea (31,6%) și Mehedinți (32,9%), în care mai puțin de o treime dintre rezidenți au de lucru.

Corelația se face uneori (nu întotdeauna) și cu gradul de îmbătrânire al populației, pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezentând două cincimi (39,5%), iar elevii și studenții aproape o treime (32,0%) din cei peste 10,8 milioane de cetățeni români inactivi economic. Pe total, România mai are o populație activă de 8,18 milioane de persoane, din care 495 de mii își caută de lucru.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.
❌