ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 29 September 2022Ultimele Stiri

Românii din Florida sunt în pericol. Uraganul Ian a lăsat în beznă peste un milion de gospodării: ”Aoleu, ne zboară!”

29 September 2022 at 10:22

Uraganul Ian a „măturat” pur și simplu locuințele oamenilor din Florida. Peste 2,5 milioane de cetățeni se află în pericol, printre aceștia numărându-se și câteva zeci de mii de români. În plus, din cauza uraganului, peste un milion de gospodării au rămas fără electricitate.

Încă de ieri, peste 2,5 milioane de persoane se află în pericol, după ce uraganul Ian a a lovit Florida cu rafale de 225 de kilometri la oră. Printre aceștia se află și câteva zeci de mii de români care fie lucrează temporar în zona respectivă, fie au devenit oameni „de-ai locului”. Uraganul Ian a făcut ravagii, iar peste un milion și jumătate de gospodării au rămas fără curent electric. Tornadele și inundațiile au „măturat” totul.

Uraganul Ian a creat o întreagă „apocalipsă” în Florida

Pericolul, însă, nu s-a sfârșit. Autoritățile au tras un semnal de alarmă și le recomandă cetățenilor să rămână adăpostiți, iar, în cazul în care se impune plecarea forțată din zonele respective, să asculte de salvatori.

”Pregătiţi-vă şi nu subestimaţi forţa acestei furtuni! Dacă autorităţile locale vă spun să evacuaţi, vă rog să ascultaţi! Decizia poate fi diferenţa dintre viaţă şi moarte!”, a transmis Deanne Criswell, şef agenţie situaţii de urgenţă.

Uraganul Ian a lovit Florida. Sursă foto: Captură video

Furtuna de gradul IV a provocat pagube uriașe, lucru ce poate fi observat și în imagini. Orașul Naples a fost pur și simplu înghițit de ape, iar Insula Sanibel a fost inundată complet. Nici Fort Myers nu a fost iertat din calea uraganului Ian.

Autoritățile au declarat stare de urgență în Florida. Printre persoanele afectate de furtuna tropicală se află și o comunitate mare de români.

”Cam aşa arată uraganul. Deja a început!”, ”Aoleu! Ne zboară! Hai cu Doamne Ajută!”, sunt cuvinte rostite de românii din Florida.

Printre românii afectați de situația din Florida se numără și Cristian Dascălu, un tânăr aflat într-o călătorie de afaceri. Acesta a spus, potrivit observatornews.ro: ”Prezenţa lui (a uraganului – n.r.) se simte chiar dacă traiectoria preconizată este undeva la 400 de kilometri de oraş. Se simt vânturi destul de puternice. Dacă vă uitaţi la palmierii din spatele meu astea e poziţia în care stau non stop”.

Citește și UN ASTEROID URIAȘ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL! FENOMENUL VA AVEA LOC ÎN 2027:” VA PROVOCA MILIOANE DE VICTIME ÎN 48 DE ORE”

Sursă foto: capturi video Youtube / Twitter

articolul original.

Uraganul Ian face pagube în statul american Florida. Furtuna s-ar putea dovedi cea mai periculoasă din ultimul secol | VIDEO

29 September 2022 at 06:32
image

Statul american Florida a fost atins de uragan Ian. Însoțită de rafale de vânt de peste 240 de kilometri pe oră, furtuna s-ar putea dovedi cea mai periculoasă din ultimul secol. Autoritățile statului american Florida sunt în stare de alertă sporită din cauza amenințătorului uragan Ian.

Uraganul este unul de categorie 4, pe o scară cu 5 trepte de intensitate care a produs deja inundații și pagube.

Catastrophic storm surge in Bonita Springs, Florida.#IAN #HurricaneIan #Florida #floridahurricane #Ian2022 #PineIsland #hurricaneian #stormsurge #Storm #Hurricane #Florida #Orlando #Ian pic.twitter.com/kBdfjsghv8

— Siraj Noorani (@sirajnoorani) September 29, 2022

Milioane de persoane au primit ordin să fugă din calea uraganului, care ar putea provoca un dezastru de proporții, deoarece va mătura o zonă foarte locuită şi expusă la inundaţii.

Potrivit preşedintelui american Joe Biden, Ian „ar putea fi un uragan foarte violent, cu un impact devastator şi care să pună vieţi în pericol”.

Current situation at our hotel in Port Charlotte. Getting absolutely rocked by strongest winds yet! #Ian pic.twitter.com/M2SsHpkNPL

— Aaron Rigsby (@AaronRigsbyOSC) September 28, 2022

Liderul de la Casa Albă a aprobat deja un ajutor federal de urgenţă pentru 24 din cele 67 de comitate din Florida.

Potrivit Pentagonului, 3.000 de membri ai Gărzii Naţionale au fost mobilizaţi în Florida, iar alţi 1.800 se aflau aseară în drum către statul american.

I’ve been capturing video from this webcam in Fort Myers all day and I’ve put it into a Timelapse. Check out the storm surge rushing in! Crazy. #Ian #flwx pic.twitter.com/lj7a1wThga

— Brennan Prill (@WxBrenn) September 28, 2022

Până să ajungă în Florida, uraganul Ian a lăsat Cuba fără electricitate.

Citește și: Istoricul Armand Goșu: Un stat care are un submarin sau instalații mari a putut să provoace avariile la Nord Stream 1 | AUDIO

Foto: Colaj Twitter

articolul original.

Reporteri luați de vânt, rechini pe străzi: Uraganul Ian a lovit Florida

29 September 2022 at 04:25
image

Uraganul Ian, una dintre cele mai puternice furtuni înregistrate în SUA, a ajuns miercuri pe coasta Floridei. Imagini de la uragan arată reporteri luați de vântul puternic și rechini care înoată pe străzi.

Iată câteva dintre imaginile surprinse de localnicii din zonă:

Meteorologul Jim Cantore este aproape doborât de vânt în timp ce relata despre uraganul Ian

The one and only @JimCantore taking a beating in Hurricane #Ian’s vicious eyewall in Punta Gorda, Florida. Live on the @weatherchannel pic.twitter.com/dNI6igdByw

— Collin Gross (@CollinGrossWx) September 28, 2022

Un rechin a ajuns într-un cartier din Fort Myers în timpul uraganului Ian

@Gutfeldfox somehow a shark ended up in a Fort Myers neighborhood during Hurricane Ian.. 😬 pic.twitter.com/l3WbzgNQHj

— Brad Habuda (@BradHabuda) September 28, 2022

Vântul a atins viteza de 241 de kilometri pe oră (kmph). Peste 1,8 milioane de persoane din Florida au rămas fără electricitate, potrivit PowerOutage.us. Aproape toate casele și afacerile din trei comitate au rămas fără curent electric, potrivit AP.

Transformatoare electrice au fost distruse de furtună, iar scânteile au luminat cerul Floridei.
Înainte de a ajunge în Florida, furtuna a lovit Cuba, ucigând două persoane.

De asemenea, a pus la pământ rețeaua electrică a țării, lăsând în urmă 11 milioane de oameni fără electricitate. Autoritățile de frontieră din SUA au raportat că 20 de migranți cubanezi sunt dați dispăruți după ce barca lor s-a scufundat în largul coastei Floridei, în timp ce uraganul se apropia de coastă.

Imaginea din satelit furnizată de Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) arată cum uraganul Ian a ajuns în Florida sub forma unei furtuni catastrofale de categoria 4.

Guvernul federal a trimis 300 de ambulanțe cu echipe medicale și a fost pregătit să furnizeze 3,7 milioane de mese și 3,5 milioane de litri de apă după trecerea furtunii.

Președintele SUA, Joe Biden, i-a asigurat pe oameni că guvernul va ” fi acolo pentru a vă ajuta să curățați și să reconstruiți, pentru a ajuta Florida să se pună din nou în mișcare”. El a adăugat: „Și vom fi acolo la tot pasul. Acesta este angajamentul meu absolut față de oamenii din statul Florida”.

articolul original.
Ieri — 28 September 2022Ultimele Stiri

Sonda InSight, aflată pe Marte, refuză să moară chiar dacă asta trebuie să se întâmple cu luni în urmă

28 September 2022 at 07:00
image

O mică sondă își continuă operațiunile pe Marte, deși oamenii de știință credeau că va muri în urmă cu mai multe luni.

NASA credea că sonda InSight va muri în urma cu mai bine de un an, însă, cu puțin noroc, nava spațială sfidează toată așteptările și continuă să funcționeze.

Încă din iunie 2021, NASA se pregătea de sfârșitul sondei marțiene, experții estimând că InSight se va stinge până în primăvara anului 2022. Însă, în luna mai, NASA și-a actualizat estimările și a anunțat că sonda se va opri din funcționare în această vară, ori cândva până la sfârșitul anului 2022.

Actualizările de sistem și un pic de noroc au ajutat sonda InSight să rămână în viață

Totuși, actualizările de sistem și un pic de noroc au ajutat să rămână în viață în tot acest timp.

„Încă din 2021, noi am modificat un pic operațiunile și am avut parte și de vreme marțiană care a fost norocoasă pentru noi, pentru că nu au fost furtuni de praf puternice sau alte fenomene de acest fel”, a explicat Chuck Scott, manager de proiect pentru InSight la Institutul de Tehnologie din California, SUA (CalTech) și Jet Propulsion Laboratory al NASA.

Marte se află momentan în plin sezon de furtuni de praf, fapt pentru care orice sondă de tipul lui InSight ar fi afectată, pe măsură ce praful se adună pe panourile sale solare și o forțează să rămână fără energie. Însă, așa cum a explicat Scott, acest sezon de furtuni de praf a fost neobișnuit de liniștit.

InSight a ajuns în versiunea robotică de îngrijire paliativă

„Ne așteptam la furtuni de praf regionale care să ne cauzeze probleme. Însă, având în vedere vremea din acest an, oamenii care prognozează vremea pentru Marte cred că nu vom vedea nicio furtună de praf regională pentru alte câteva săptămâni bune”, a adăugat Scott.

În ciuda vremii plăcute , InSight a ajuns, fără îndoială, în versiunea robotică de îngrijire paliativă, operatorii săi de pe Pământ reprogramând sonda astfel încât aceasta „să moară în liniște”, în loc să intre în modul de siguranță (safe mode). Scott a mai precizat că, de la amartizarea sa din 2018, producția de energie a lui InSight a scăzut treptat, iar acum a ajuns la doar o zecime din capacitatea sa originală.

„Nu va mai exista niciun mod de a se reporni singură”

De fiecare dată când o furtună lovește, „sonda va fi afectată”, a spus managerul de proiect, iar în cele din urmă una dintre acele furtuni o va scoate complet din uz.

„Vom ajunge la un punct în care bateria nu va mai funcționa și nu va mai exista niciun mod de a se reporni singură”, a aspus Scott, citat de Futurism.

Este cu adevărat un miracol faptul că sonda InSight a rezistat atât de mult timp.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Canada, lovită de furtuna Fiona. Mii de oameni fără curent electric

26 September 2022 at 23:00
image

Puternica furtună Fiona a lovit sâmbătă estul Canadei cu vânturi cu forța unui uragan, doborând copaci și linii electrice și lăsând sute de mii de case și companii fără electricitate, scrie Reuters.

Centrul național american pentru uragane (NHC) a declarat că centrul furtunii se află acum în Golful St. Lawrence, după ce a traversat Nova Scoția. Rapoartele privind copaci și linii electrice doborâte s-au răspândit în Nova Scotia și în Insula Prince Edward.

Fiona, care în urmă cu aproape o săptămână a lovit Puerto Rico și alte părți ale Caraibelor, a atins pământul între Canso și Guysborough, în Nova Scotia, unde Centrul canadian pentru uragane a declarat că a înregistrat ceea ce ar fi putut fi cea mai scăzută presiune barometrică a unei furtuni care a lovit pământul în istoria țării.

Vânturi puternice, valuri de furtună și precipitații abundente

Aproximativ 79% dintre consumatori, adică 414.000, în Nova Scotia, iar 95%, adică 82.000, au rămas fără curent în Insula Prince Edward , au declarat companiile de utilități. Regiunea se confrunta, de asemenea, cu servicii de telefonie mobilă cu probleme. Poliția din întreaga regiune a raportat multiple închideri de drumuri.

Furtuna a slăbit oarecum în timp ce se deplasa spre nord. La ora 8.00 a.m. (1200 GMT), se afla deasupra Golfului St. Lawrence, la aproximativ 340 km nord-est de Halifax, cu vânturi maxime de 140 km/h și se deplasa spre nord cu aproximativ 37 km/h, a precizat NHC.

Experții au prezis vânturi puternice, valuri de furtună și precipitații abundente. Fiona ar urma să slăbească treptat, dar se așteaptă ca furtuna să mențină vânturile cu putere de uragan până sâmbătă după-amiază, a precizat NHC.

Aproape un milion de persoane fără curent electric

după ce a lovit insulele din Caraibe la începutul săptămânii, Fiona a provocat moartea a cel puțin opt persoane și a lăsat fără curent electric aproape toți cei 3,3 milioane de locuitori din Puerto Rico. Aproape un milion de persoane au rămas fără curent electric cinci zile mai târziu.

Premierul canadian Justin Trudeau și-a amânat plecarea de sâmbătă spre Japonia, acolo unde urma să participe la funeraliile fostului premier Shinzo Abe, pentru a primi informări și a sprijini răspunsul de urgență al guvernului, a declarat pe Twitter secretarul de presă Cecely Roy.

articolul original.

(VIDEO) Litoralul bulgăresc, lovit de furtuni

18 September 2022 at 09:10
image

O furtună violentă a avut loc în largul staţiunii Pomorie, sâmbătă, 17 septembrie, când mai multe iahturi au anunţat că sunt în dificultate şi o persoană a căzut peste bord.

O familie a rămas blocată pe insula Sfântul Ivan, iar o duzină de bărci au fost împinse în mare, relatează BTA.

Vântul puternic, cu rafale care au atins 100 km/h, a doborât zeci de copaci în capitala regională Burgas, a comunicat biroul de presă al guvernului municipal. Un copac căzut a perturbat transportul public de-a lungul unei artere din Burgas, potrivit ziare.com. Mai multe localităţi din zonă au avut întreruperi de energie electrică.

Administraţia Maritimă a fost alertată cu privire la această situaţie.

Primarul din Pomorie, Ivan Alexiev, a convocat o şedinţă de urgenţă în condiţiile în care situaţia aici este destul de gravă. Guvernul regional a raportat străzi inundate şi pene de curent în oraş. Principalele artere de circulaţie au fost blocate de inundaţii.

articolul original.

Furtună violentă în staţiunea bulgară Pomorie de la Marea Neagră. Pagube importante (VIDEO, FOTO)

17 September 2022 at 19:57
image

O furtună violentă a lovit, sâmbătă, stațiunea bulgară Pomorie de la Marea Neagră. Rafalele de vânt au împins o duzină de bărci în larg, mai multe iahturi au anunţat că sunt în dificultate şi o persoană a căzut peste bord. De asemenea, o familie a rămas blocată pe insula Sfântul Ivan, relatează BTA, preluată de Agerpres.

Furtună puternică în stațiunea bulgară Pomorie

Rafalele au atins și 100 km/h, doborând zeci de copaci în capitala regională Burgas. Unul dintre arborii căzuți a perturbat transportul public de-a lungul unei artere. De asemenea, mai multe localităţi din zonă au avut pene de curent.

În Pomorie, primarul Ivan Alexiev a convocat o şedinţă de urgenţă.

Guvernul regional a raportat străzi inundate şi pene de curent în oraş. Principalele străzi au fost blocate de inundaţii.

articolul original.

Toamna își intră în drepturi! Vremea se răcește brusc în România, la munte va ninge

17 September 2022 at 18:40
image

Toamna își intră în drepturi în România. Meteorologii avertizează că vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte, deși suntem abia la mijlocul lunii septembrie.

Mai mult decât atât, în zona montană înaltă a României, vântul ar putea să bată la rafală cu viteze de 100 de km/oră. Meteorologii au emis mai multe coduri de vreme severă și de furtună.

Astfel, în intervalul 17 septembrie, ora 10:30 – 18 septembrie, ora 12:00, local în vestul, nordul, centrul țării și la munte temporar va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp. În regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade în care pe alocuri instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii.

COD PORTOCALIU

În perioada 17 septembrie ora 12:00 – 18 septembrie, ora 12:00, în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, precum și în sudul Banatului se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

Vântul va sufla cu putere în aproape toată ţara

Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, estul, centrul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte.

Sursa foto: Pexels.com

articolul original.

Cod portocaliu de furtună la Arad și alte opt județe

15 September 2022 at 08:29
By: -
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis trei avertizări meteo Cod portocaliu și galben de ploi torențiale și vijelii puternice. Alertele sunt în vigoare joi și vineri. Sub Cod portocaliu de furtuni vor fi 9 județe. Prima avertizare meteo Cod galben vizează vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte.

Începând de joi ora 14.00 și până vineri ora 21.00 vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp. Perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică și ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice.

Codul portocaliu va viza, în intervalul joi ora 17.00 – vineri ora 12.00, Banatul, Crișana, vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali. Meteorologii anunță aici perioade cu averse torențiale, vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 40…60 l/mp și izolat 70 l/mp. Județele vizate sunt Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. O altă alertă Cod galben va fi în vigoare joi între orele 10.00 și 22.00. Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele vor depăși 80…100 km/h și temporar în sudul și estul Transilvaniei cu viteze în general de 55…65 km/h. Local și temporar, intensificări ale vântului se vor semnala și în regiunile sud-estice.

Citeste mai multe AICI

articolul original.

Trei avertizări de Cod portocaliu! Acoperiş smuls de rafale, în Bacău

11 September 2022 at 06:36
image

Trei avertizări de Cod portocaliu! Acoperiş smuls de rafale, în Bacău.

Furtuna abătută sâmbătă seară asupra judeţului Bacău a provocat pagube materiale. În municipiul Bacău, rafalele au smuls bucăţi mari de tablă dintr-un acoperiş, iar într-o altă zonă a oraşului un demisol a fost inundat din cauza ploii torenţiale.

Potrivit ISU Bacău, pompierii au intervenit de asemenea pe strada Bicaz, unde un demisol a fost inundat. În urna fenomenelor meteorologice nu au fost raportate victime, relatează news.ro.

Meteorologii au emis, sâmbătă seară, avertizare Cod portocaliu vizând intensificări ale vântului de peste 80…90 km/h, averse de peste 35 … 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină pentru zeci de localităţi din judeţele Bacău şi Vrancea. Avertizarea a fost valabilă între orele 19:25 şi 20:30. 

Trei avertizări de Cod portocaliu

Sâmbătă seară, până la ora 22:00, în judeţul Bacău localităţile Podu Turcului, Răchitoasa, Stănişeşti, Glăvăneşti, Motoşeni, Plopana, Dealu Morii, Lipova, Vultureni, Coloneşti, Onceşti, Izvoru Berheciului se află în continuare sub avertizare nowcasting cod portocaliu vizând intensificări care vor depăşi la rafală 80…90 km/h, averse care vor depăşi 35 … 40 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină.

Codul portocaliu este valabil şi pentru judeţul Iaşi, localităţile Iaşi, Tomeşti, Holboca, Ciurea, Răducăneni, Ţibăneşti, Miroslava, Leţcani, Ţibana, Voineşti, Costuleni, Ciorteşti, Comarna, Mironeasa, Sineşti, Valea Lupului, Mogoşeşti, Schitu Duca, Popeşti, Scânteia, Ungheni, Prisăcani, Horleşti, Tansa, Cozmeşti, Bârnova, Golăieşti, Grajduri, Şcheia, Gorban, Dolheşti, Dobrovăţ, Aroneanu, Ţuţora, Moşna, Ipatele, Grozeşti, Mădârjac, aflate sub Cod portocaliu tot până la ora 22:00.

Sursa: observatornews.ro

articolul original.

Una dintre cele mai mari furtuni solare a lovit planeta Venus

11 September 2022 at 09:00
image

Planeta soră a Pământului, Venus, se confruntă cu vreme extremă în această perioadă, după ce o pată solară gigantică, care nu este vizibilă de pe Pământ, a expulzat o cantitate enormă de plasmă generând una dintre cele mai mari furtuni solare.

Sonda spațială STEREO-A observat o ejecție de masă coronală erupând din stratul superior al Soarelui.

Aceasta este a doua ejecție care a lovit planeta Venus în decurs de o săptămână; o alta a erupt pe 30 august și a lovit planeta trei zile mai târziu, exact atunci când nava spațială European Solar Orbiter se afla .

Radiațiile intense pot deteriora navele spațiale

Din fericire, nava aparținând ESA și NASA este concepută pentru a măsura tipul de izbucnire violentă pe care tocmai l-a întâlnit și astfel ar putea rezista cu ușurință asaltului solar.

Nava spațială poartă 10 instrumente științifice pentru a observa suprafața Soarelui și a colecta date despre ejecțiile de masă coronală, vântul solar și al Soarelui.

Cu toate acestea, Solar Orbiter a reușit să colecteze câteva măsurători valoroase ale mediului său, detectând o creștere a particulelor solare. Evenimentele solare violente aruncă în spațiu particule precum protoni, electroni și chiar atomi de heliu ionizați aruncați de la soare și accelerați la viteze foarte mari.

Astfel de particule prezintă un risc de radiații pentru astronauți și pot deteriora navele spațiale. Înțelegerea mișcărilor și comportamentului lor în spațiu va fi, prin urmare, valoroasă pentru protejarea vieții și a tehnologiei pe Pământ și în spațiu.

„Nu a fost un eveniment banal”

Georgo Ho, un fizician solar la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins, a declarat, citat de Live Science, că cea mai recentă erupție „nu a fost un eveniment banal”.

„Pot spune cu siguranță că evenimentul din 5 septembrie este una dintre cele mai mari furtuni de particule energetice solare pe care le-am văzut până acum de la lansarea Solar Orbiter în 2020”, a mai adăugat cercetătorul.

Ho a adăugat că intensitatea energetică a particulelor încărcate din jurul navei spațiale „nu a scăzut de la începutul furtunii”. Se crede că sursa erupției puternice este regiunea AR3088, care a fost orientată spre Pământ în luna august.

Datorită rotației Soarelui, această regiune solară va fi orientată spre Pământ din nou, în luna septembrie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Toamna își intră în drepturi! Cod galben de vreme rea în jumătate din țară. Harta zonelor afectate

9 September 2022 at 08:00

Administrația Națională de Meteorologie a emis o avertizare de cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată și cantități de apă însemnate, valabilă până sâmbătă seara pentru jumătate de țară. 

Astfel, în intervalul 9 septembrie, ora 10:00 – 10 septembrie, ora 22:00, în Banat, Crișana, Maramureș, jumătatea de nord a Moldovei, nord-vestul Olteniei și local în Transilvania vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși local 25…30 l/mp și pe arii restrânse 40…50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii mai restrânse și în restul țării.

Vine frigul în România!

Prognoza meteo pentru săptămâna 12.09.2022 – 19.09.2022

Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nordice, centrale și nord-estice.

Prognoza meteo pentru săptămâna 19.09.2022 – 26.09.2022

Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în jumătatea vestică a teritoriului.

Prognoza meteo pentru săptămâna 26.09.2022 – 03.10.2022

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval în cea mai mare parte a țării.

Prognoza meteo pentru săptămâna 03.10.2022 – 10.10.2022

Mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

articolul original.

Imagini cu distrugerile cauzate de taifunul Hinnamnor în Coreea de Sud

7 September 2022 at 06:30
image

Cea mai puternică furtună ciclonică din acest an, Taifunul Hinnamnor, a lovit Coreea de Sud, provocând pagube orașelor de pe coasta de sud.

Temându-se de alunecări de teren și inundații, oficialii au evacuat aproximativ 3.500 de oameni înainte ca să lovească, acesta atingând pământul în orașul insular Geoje.

Acesta a început să devasteze deplasându-se cu 54 de kilometri pe oră spre nord, ridicând valuri și provocând ploi abundente și inundații.

Taifunul Hinnamnor a lovit coasta Coreei de Sud

Nu au fost raportate victime, dar un tânăr de 25 de ani din Ulsan rămâne dispărut, spun autoritățile, potrivit BBC.

Președintele Yoon Suk-yeol a ținut luni, 5 septembrie, întâlniri de răspuns la urgențe, în timp ce țara se pregătea pentru Hinnamnor, taifun care a fost măsurat a fi la fel de intens ca devastatorul Maemi din anul 2003.

Circulația trenurilor a fost suspendată, sute de zboruri au fost anulate la nivel național, iar întreprinderile și școlile au fost închise devreme.

Taifunul se deplasează spre Japonia, prin Coreea de Nord

Și s-a pregătit pentru furtună, liderul Kim Jong Un ținând o întâlnire de două zile pentru prevenirea dezastrelor.

Oficialii au spus că taifunul a părăsit Coreea de Sud în largul coastei Ulsan marți dimineață, dar a lăsat o urmă de distrugeri în urma lui.

Este de așteptat ca taifunul să călătorească într-un ritm puțin mai slab către orașul Sapporo, din nordul Japoniei. Dar temperaturile de la suprafața mării sunt cu câteva grade peste medie, ceea ce ar putea ajuta la susținerea furtunii, .

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Furtună pe litoral. Vijeliile au smuls umbrelele de pe plajă și, în unele zone, au căzut 90 de litri de apă pe metru pătrat

3 September 2022 at 08:12
image

Litoralul a fost măturat, noaptea trecută, de o furtună puternică, ploi torențiale și descărcări electrice. Punctul culminant al codului portocaliu de ploi abundente a fost sâmbătă dimineața, între orele 3.00 și 4.00, când s-a dat  RoAlert de averse torențiale care vor cumula 50 l/mp.

Realitatea a depășit însă alerta extremă.

Ghiulfer Predescu:

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/03sept-11-Coresp-CT-–-sandwich-Feri-–-furtuna-pe-litoral-BUN.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

O familie din comuna Lumina a fost trezită din somn de vuietul torenților puternici care au năvălit peste gospodăria aflată într-o zonă mai joasă a localității. A sunat la 112. La Lumina, a plouat cel mai tare, cu peste 90 l/mp, ne-a declarat prefectul de Constanța Silviu Coșa.

Iar în comuna 23 August, aversele torențiale au cumulat 82 l/mp, dar pământul era așa de uscat încât a înghițit tot. Nu au fost inundații. Nici la Techirghiol, unde a plouat cu aproape 50l/mp. Cele mai multe apeluri la 112 au venit de la constănțeni. A fost emisă și o alertă extremă prin Ro-Alert, spune purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Oana Manoilă:

„La un bloc situat pe Aleea Egretei, s-a acţionat pentru evacuarea apei din demisol unde se aflau 11 garsoniere, 9 din acestea fiind afectate de apă. În municipiul Constanţa s-a acţionat şi pentru degajarea apei din alte două locuinţe şi o curte, precum şi din subsolul unei biserici”.

Pompierii au intervenit şi la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, în subsolul clădirii, unde a pătruns apa de ploaie. Conducerea spitalului a decis să relocheze saloanele pentru spitalizarea de zi, unde oricum nu era nici un pacient.

Turiștii trebuie să își ia gândul de la plajă. E vreme înnorată, cu vânt puternic. Vijelia a smuls umbrelele de pe plaje. La Vama Veche,s-au format cratere de la șuvoaiele de apă care s-au prelins spre mare. Muzeele, Delfinariul, parcurile de distracții și alte atracții pe timp de vreme mai puțin bună de plajă îi așteaptă pe turiștii aflați în acest week-end la mare.

articolul original.

Furtuna a făcut haos în Vama Veche! Umbrele și sezlonguri luate de vânt, iar codul portocaliu de vreme rea e în vigoare!

3 September 2022 at 10:45

Furtuna a făcut dezastru în stațiunea Vama Veche! Vântul puternic a pus la pământ umbrelele de pe plajă, iar valurile extrem de mari au luat pe sus șezlongurile. Și în Constanța, mai multe străzi sunt inundate după ploaia abundentă din ultimele ore.

La primele ore ale zilei de sâmbătă, toamna era prezentă și pe litoral. Temepratura nu trecea de 20 de grade, iar vântul bătea cu putere. Niciun turist nu s-a încumetat să iasă din cameră, vremea rea de pe litoral te trimite cu gândul la o zi mohorâtă de noimebrie, în niciun caz de început de septembrie.

Din cauza vântului puternic, autoritățile portuare au decis să suspende toate activitățile în porturile de la Marea Neagră, intrare și ieșire, dar și operațiunile de încărcare și descărcare. În zonă există riscul unor accidente pe plajă, potrivit Antena 3.

Cod portocaliu de ploi puternice pe litoral

Zona de litoral a județelor Constanța și Tulcea se află, de la ora 10.00 sub cod portocaliu de ploi puternice. Cantitățile de apă vor ajunge la 60 l/mp. Meteorologii au emis și un Cod galben de averse și vijelii pentru Dobrogea, estul Munteniei și sudul Moldovei.

Potrivit ANM, Codul galben a intrat în vigoare sâmbătă ora 10.00 și va fi valabil până la ora 18.00.

În Dobrogea, estul Munteniei și sudul Moldovei vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, iar cantitățile de apă vor depăși local 25…40 l/mp. Ploile vor fi însoțite de descărcări electrice.

Sursa foto: Facebook, ANM

articolul original.

Un fenomen rar, cunoscut drept „spiritele roșii”, observat pe cerul deasupra deșertului Atacama

27 August 2022 at 07:00
image

O nouă imagine, surprinsă pe cerul deasupra deșertului Atacama din Chile, din apropierea Observatorului La Silla din cadrul Observatorului Sudic European (ESO), arată o strălucire roșiatică, un fenomen cunoscut drept „spirite roșii” sau „spiriduși roșii”.

„Spiritele roșii” sunt descărcări electrice la scară largă care apar la mare înălțime deasupra norilor de furtună, fiind de obicei declanșate de descărcările electrice produse între norii de furtună și suprafața planetei.

Cu toate acestea, „spiritele roșii” apar la mare înălțime , la o altitudine de până la 90 de kilometri.

Oamenii spun povești și legende despre aceste lumini roșii misterioase de pe cerul nopții de secole, iar aceste mărturisiri au fost în trecut respinse de experți.

„Spiritele roșii” sunt un fenomen destul de rar

Chiar și atunci când piloți sau oameni de știință reputați (inclusiv CTR Wilson, fizician laureat al Premiului Nobel) le-au descris, comunitatea științifică a ignorat evenimentele, potrivit Science Alert.

Totuși, în 1989, oamenii de știință de la Universitatea din Minnesota, SUA au surprins imagini cu „spiritele roșii”, iar atitudinea față de fenomen s-a schimbat de atunci.

Deși au fost acum fotografiate și filmate de mii de ori, inclusiv de astronauții aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale, „spiritele roșii” sunt un fenomen destul de rar.

Luminile roșiatice apar în josul orizontului, asta din cauza perspectivei camerei de fotografiat, situată pe platforma telescopului de 3,6 metri al ESO din La Silla. În fundalul fotografiei poate fi văzută verzuie, cunoscută drept „strălucirea aerului”.

Telescopul din La Silla, perfect pentru surprinderea fenomenelor neobișnuite

Cercetătorii de la ESO au explicat că, în timpul zilei, lumina solară înlătură electronii din nitrogenul și oxigenul din atmosfera Pământului, iar noaptea acești electroni se recombină cu atomii și moleculele, astfel cauzând o strălucire.

De obicei, „strălucirea aerului” poate fi văzută doar în regiunile foarte întunecate ale cerului, acolo unde nu există poluare luminoasă.

Având în vedere locul izolat în care este situat, la mare altitudine și fără poluare luminoasă, telescopul din La Silla este perfect pentru surprinderea acestor.

articolul original.

De ce nu este indicat să faci duș pe timp de furtună?

20 August 2022 at 11:00
image

Serviciul Meteorologic al Regatului Unit a emis câteva „avertizări cod galben de furtună” pentru Marea Britanie, subliniind potențialul ridicat pentru o manifestare frecventă a fulgerelor. 

Deși șansele de a fi lovit de trăsnet sunt scăzute, este important să știi cum să fii în siguranță în timpul unei furtuni. La nivel global, aproximativ 24.000 de oameni sunt uciși de trăsnete în fiecare an și alți 240.000 sunt răniți.

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu regulile de bază în caz de furtună, cum ar fi evitarea căutării unui refugiu sub copaci sau lângă o fereastră și de a nu vorbi la un telefon cu fir, indică Science Alert.

Dar știați că ar trebui să evitați să faceți duș, o baie sau să spălați vasele în timpul unei furtuni? Pentru a înțelege de ce, trebuie mai întâi să știți câteva lucruri despre cum funcționează furtunile, fulgerele și trăsnetele.

Cum se formează furtunile?

Două elemente de bază fac: umiditatea și aerul cald în creștere, care desigur merg mână în mână cu timpul de vară. Temperaturile ridicate și umiditatea creează cantități mari de aer umed care se ridică în atmosferă, unde se poate transforma într-o furtună.

Norii conțin milioane de picături de apă și gheață, iar interacțiunea acestora este ceea ce duce la generarea de fulgere. Picăturile de apă se ciocnesc cu picăturile de gheață care cad, transmițându-le o sarcină negativă și păstrând  o sarcină pozitivă. Într-o furtună, norii acționează ca niște generatoare uriașe Van de Graaff, separând sarcinile pozitive și negative pentru a crea separări masive de sarcină în interiorul norilor.

Pe măsură ce se deplasează peste Pământ, ei generează o sarcină opusă în Pământ și aceasta este ceea ce atrage fulgerul către Pământ. Furtuna vrea să-și echilibreze sarcinile și face acest lucru prin descărcarea între regiunile pozitive și cele negative.

Calea cu cea mai mică rezistență

Cu excepția cazului în care stai într-o baie afară sau faci duș în ploaie, este incredibil de puțin probabil să fii lovit de trăsnet. Dar dacă trăsnetul îți lovește casa, electricitatea ar urma calea cu cea mai mică rezistență la sol. Lucruri precum firele metalice sau apa din țevi oferă o cale conductivă convenabilă pentru ca electricitatea să o urmeze până la pământ.

Dușul oferă ambele lucruri (apă și metal), făcându-l

Ar putea transforma acel duș relaxant și frumos în ceva mult mai puțin relaxant. Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA încurajează cu tărie oamenii să evite toate activitățile pe bază de apă în timpul unei furtuni – chiar și spălatul – pentru a reduce riscul.

Alte riscuri asociate cu fulgerele

Există și alte riscuri la care trebuie să fiți atenți în timpul unei furtuni. Unul care poate nu pare evident este sprijinirea pe un perete de beton. În timp ce betonul în sine nu este un foarte bun conductor, dacă a fost întărit cu grinzi metalice, acestea pot oferi o cale conductivă pentru trăsnete.

De asemenea, evitați să utilizați orice lucru conectat la o priză electrică (calculatoare, televizoare, mașini de spălat, mașini de spălat vase), deoarece toate acestea pot oferi o cale de.

De regulă, dacă auzi tunetul în depărtare, atunci ești suficient de aproape de furtună pentru ca trăsnetele să te poată lovi. De obicei, la o jumătate de oră după auzirea acelui tunet final este un moment sigur pentru a te aventura înapoi în duș.

articolul original.

Pământul urmează să fie lovit de o furtună geomagnetică. Rețelele electrice ar putea fi afectate, iar aurorele boreale ar putea fi văzute și în alte zone

19 August 2022 at 14:56
image

O furtună geomagnetică lovește Pământul în aceste zile, după ce duminică au avut loc mai multe explozii solare. Fenomenul poate afecta rețele electrice, dar a creat deja spectacole de lumină: e vorba de aurore boreale puternice, vizibile și în țări din afara tărâmului lor obișnuit.

Cand una dintre exploziile solare, numită ejecție de masă coronală, se ciocneste și consumă o alta, crează ceea ce oamenii de știiință numesc un eveniment CME „canibal”.

Cu alte cuvinte, când particulele de plasmă solară întâlnesc magnetosfera Pământului, pot provoca furtuni geomagnetice.

Acestea sunt clasate pe o scară de la G1 la G5, G5 fiind cea mai puternică.

O furtună la nivelul G3, precum cea prognozată acum, ar putea provoca întreruperi ale energiei electrice, dar și un efect spectaculos: aurora boreală ar putea fi vizibilă în afara zonelor obișnuite.

Miercuri, când o ejecție de masă coronală a lovit Pământul, a declanșat o furtună geomagnetică G2, după cum notează spaceweather.com, iar luminile aurorei boreale din Norvegia au fost vizibile în orașul geman Herzogswalde prin „nori, ceață și lumini urbane”.

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică estimează că în curând splendoarea pe cer ar putea fi văzută la latitudini mai mari, chiar din Dakota de Nord, Minnesota și cea mai mare parte a Canadei.

Foto: Shutterstock

articolul original.

Cinci persoane, ucise de o furtună violentă în Corsica

18 August 2022 at 17:03
image

Cel puţin cinci persoane au murit, iar alte 22 au fost rănite în furtuni violente, joi, în Corsica, anunţă Prefectura maritimă, relatează AFP.

Corpul unui pescar în vârstă de 62 de ani, despre care nu existau informaţii, a fost găsit joi în Golful Girolata, a declarat AFP o purtătoare de cuvânt a prefecturii.

La Erbalunga, în Haute-Corse, corpul fără viaţă al unui caiacist, cu privire la care soţul său a lansat o alertă, şi care reuşise să se adăpostească, a fost găsit joi după-amiaza cu ajutorul unor mijloace aeriene.

”Corpul a fost recuperat pe mare”, precizează un purtător de cuvânt, care anunţă că ”aproximativ zece persoane” au fost rănite la bordul unor ambarcaţiuni, dar că viaţa niciuneia nu era în pericol, potrivit news.ro.

Prefectuta din Haute-Corse a anunţat joi dimineţaa moartea unui bărbat în vârstă de 46 de ani la Calvi, după ce un copac a căzut pe bungalow-ul în care se afla.

În Corsica de Sud, au murit o adolescentă în vârstă de 13 ani, lovită de un copac care a căzut, şi o femeie în vârstă de 72 de ani, lovită de acoperişul unei cabane în maşina în care se afla.

12 persoane au fost rănite în Haute-Corse şi în Corse-du-Sud

Alte 12 persoane au fost rănite în Haute-Corse şi în Corse-du-Sud, iar trei se aflau în stare de urgenţă absolută. Între aceste persoane se află o italiancă în vârstă de 23 de ani, rănită de un pin care a căzut, la Calvi, unde a murit bărbatul în vârstă de 46 de ani.

Premierul francez Elisabeth Borne a anunţat că a activat o celulă interministerială de criză cu privire la situaţia din Corsica. Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin urmează să efectueze o vizită în Corsica joi seara şi să se întoarcă la Paris vineri.

Haute-Corse şi Corse-du-Sud au fost plasate din nou în alertă cod portocaliu de furtună de către Météo-France pe timpul nopţii de joi spre vineri, din cauza unui ”episod ploios şi furtunos intens” şi ”de durată”, în urma acestor furtuni bruşte, soldate cu cinci morţi şi răniţi.

”Rafalele de vânt din timpul furtunilor din noaptea de joi spre vineri vor fi mult mai puţin violente decât cele de joi dimineaţa”, precizează institutul meteorologic.

Nor de tip arcus, format imediat înainte de linia precipitaţiilor

Un nor de tip arcus s-a format imediat înainte de linia precipitaţiilor. El a fost fotografiat în vestul Corsicăi.

”O imagine ca din (filmul) «Fălci». Acest nor seamnă cu nişte fălci. Este vorba despre sosirea furtunii care a înghiţit Corsica în această (joi) dimineaţa, cu rafale de vânt de peste 200 kilometri pe oră”, potrivit La Chaîne Météo.

articolul original.
❌