ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Ireal! Pompierii din Regatul Unit, sub ancheta polițiștilor, după ce au fotografiat cadavrele unor femei, apoi au râs de lenjeria lor intimă

1 February 2023 at 08:23
image

Salvatorii de la Serviciul de Pompieri din Dorset și Wiltshire, Regatul Unit, sunt acuzați că au fotografiat cadavrele unor femei care au murit în accidente de mașină, le-au distribuit pe un grup de WhatsApp și s-au amuzat pe baza acestora!

O femeie a fost cea care i-a denunțat pe bărbați.

Ea a declarat că pompierii au făcut comentarii inadmisibile despre victimele pe care trebuiau să le ridice de la locul accidentului.

Nu doar atât, aceștia ar fi glumit chiar și despre lenjeria intimă pe care o purtau femeile care au murit în accidente.

„Am văzut oameni făcând comentarii despre tipul de lenjerie pe care îl purtau femeile implicate în accidentul de mașină.

Recuperarea cadavrului cuiva mort ar trebui să te sfâșie, nu să te facă să vrei să-i faci fotografii, doar pentru a glumi despre asta mai târziu.

Pentru că acesta este persoana iubită a cuiva”, a spus o femeie pompier.

Femeile se plâng de favorurile cerute de colegii lor

Totodată, mai multe femei care lucrează ca pompieri au depus plângeri de hărțuire sexuală la locul de muncă.

Acestea se plâng că de mai multe ori li s-au cerut favoruri la serviciu, și că au fost primit și ele fotografii și mesaje explicite cu conținut sexual, din partea colegilor lor.

Și mai revoltător este faptul că o altă femeie a povestit că șeful său i-ar fi spus că ”este datoare să facă sex cu el pentru a avansa în funcție”.

Poliția din Dorset a deschis o anchetă, în timp ce Serviciul de Pompieri din Dorset și Wiltshire a demarat propria investigație.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Ce făcea Alec Baldwin în timpul antrenamentului cu arme, când se afla pe platoul de filmare: „O abatere nesăbuită”

1 February 2023 at 08:07
image

Actorul Alec Baldwin vorbea la telefon în timpul antrenamentului cu arme de foc pentru filmul ”Rust”, în timpul căruia a împuşcat-o mortal pe directoarea de imagine Halyna Hutchins, au declarat procurorii. Biroul procurorului districtual din Santa Fe l-a acuzat pe actor de „numeroase cazuri de acte extrem de necugetate”.

Halyna Hutchins a murit pe platoul de filmare al filmului ”Rust” din New Mexico după ce Baldwin ar fi tras cu o armă de recuzită.

Armurierul filmului a fost, de asemenea, acuzat de omor prin imprudenţă.

Documentele publicate marţi, care detaliază acuzaţiile anunţate pentru prima dată la 19 ianuarie, descriu un platou de filmare haotic, cu o abordare nechibzuită a siguranţei armelor.

Alec Baldwin a fost „distras” vorbind cu membrii familiei la telefon în timpul antrenamentului privind modul de operare a armei de recuzită, a scris Robert Shilling, un anchetator special al biroului procurorului districtual, într-o declaraţie de cauză probabilă depusă împreună cu acuzaţiile de omor prin imprudenţă.

Dacă Alec Baldwin ar fi efectuat verificările de siguranţă obligatorii cu armurierul Hannah Gutierrez-Reed şi nu ar fi îndreptat arma spre Hutchins, ”tragedia nu s-ar fi produs”, a susţinut Shilling, potrivit BBC.

„Această abatere nesăbuită de la standardele şi practicile şi protocolul cunoscute a cauzat în mod direct împuşcătura fatală”, a afirmat el.

„Baldwin ştia că prima regulă de siguranţă a armelor de foc este să nu îndrepţi niciodată o armă spre cineva pe care nu intenţionezi să îl împuşti”, a adăugat Shilling.

Ce acuzații i se aduc actorului

Documentul de acuzare subliniază cel puţin o duzină de ”acte sau omisiuni de nepăsare” care au condus la împuşcături, printre care:

Nu a folosit o replică a armei de foc pentru o repetiţie neprogramată.

Lăsarea armurierului să părăsească platoul de filmare, contrar protocolului.

Abaterea de la practica de a primi arma doar de la armurier.

Nerezolvarea plângerilor privind siguranţa pe platou.

Neefectuarea verificărilor de siguranţă necesare cu armurierul, care a fost angajat fără o certificare adecvată.

Avocaţii lui Baldwin şi ai lui Gutierrez-Reed au declarat că intenţionează să lupte împotriva acuzaţiilor în instanţă.

Astfel, dacă vor fi găsiţi vinovaţi, ar putea fi condamnaţi la 18 luni de închisoare şi la o amendă de 5.000 de dolari. Ei vor fi judecaţi de un juriu, potrivit procurorilor.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Marea Britanie se pregătește de cea mai mare grevă din ultimii zece ani. Patru zile de grevă anunțate și în Franța

1 February 2023 at 07:53
image

Regatul Unit se pregăteşte miercuri pentru cea mai mare zi de grevă din ultimii zece ani. Și vameşii britanici, dar și cei din Franța, anunţă patru zile de grevă în timpul vacanţelor școlare din această lună.

În Marea Britanie, de la profesori la lucrători feroviari şi până la funcţionari publici, peste jumătate de milion de persoane ar putea manifesta miercuri pentru a cere creşteri salariale într-o ţară aflată în plină criză economică.

În decembrie, din cauza protestelor, aproximativ 1.200 de militari au fost mobilizaţi în Regatul Unit pentru a înlocui personalul de pe ambulanţe şi poliţia de frontieră aflate în grevă.

Poliţia de frontieră din Anglia şi Franţa va intra în grevă timp de patru zile în timpul vacanţelor şcolare din februarie, în perioada 17-20 februarie, anunță  un sindicat care îi reprezintă, dând de înţeles că vor fi afectaţi călătorii care intenţionează să traverseze Canalul Mânecii.

Ministerul de Externe de la București îi anunță pe românii care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Regatul Unit că vor avea mai mult de aşteptat la controlul de la frontieră.

Vor fi afectate toate punctele de trecere a frontierei internaţionale din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi  3 puncte de frontieră din nordul Franței, susține MAE .

Foto: Shutterstock

Citește și: Aproximativ 2,8 milioane de francezi au ieșit în stradă, anunță sindicaliștii, pentru a protesta față de reforma pensiilor | VIDEO

articolul original.

Aproximativ 2,8 milioane de francezi au ieșit în stradă, anunță sindicaliștii, pentru a protesta față de reforma pensiilor | VIDEO

1 February 2023 at 07:05
image

Protest de amploare în Franța. Aproximativ 2,8 milioane de persoane au ieșit în stradă, a anunţat Confederaţia Generală a Muncii (CGT). Autoritățile estimează  că numărul participanților a fost însă de 1,2 milioane de persoane.

Francezii au protestat față de reforma sistemului de pensii promovate de preşedintele Emmanuel Macron.

În ciuda manifestațiilor, puterea de la Paris nu vrea să dea înapoi în ceea ce privește reforma pensiilor care a stârnit mișcări sindicaleîn toată țara.

O mobilizare puternică a manifestanților a fost în Paris dar și în mai multe orașe mari din Hexagon. Printre participanți s-au numărat multe femei,  ele considerându-se “marile perdante” ale unei reforme “injuste”.

Potrivit BBC 11.000 de polițiști au fost mobilizați în toată țara în contextul protestelor.

Police attacks were carried out on the General Strike actions in France today. Dozens of people were detained by the police.#greve31janvier #manif31Janvier #France #antireport #paris pic.twitter.com/rHf5EXa6RC

— Partizan Yunanistan (@partizanGreece1) January 31, 2023

Au fost semnalate unele incidente violente izolate în Paris. 30 de persoane au fost arestate.

Ministrul de interne a lăudat poliția pentru gestionarea protestelor.

Les forces de l’ordre se mettent à charger d’un seul coup sans AUCUNE sommation et sans AUCUNE raison renversant les personnes qui n’ont pas eu le temps de se décaler. #greve31janvier #ReformeRetraites #NonALaReformeDesRetraites #MacronDEGAGE #Paris pic.twitter.com/OvfrvaoXx4

— AB7 Média (@Ab7Media) January 31, 2023

Pe lângă proteste, grevele au avut însă efecte vizibile mai ales în sectorul transporturilor, cu perturbări ale traficului aerian şi feroviar, precum şi în funcţionarea liniilor de metrou.

Reforma care a stârnit această mişcare de protest prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani şi de asemenea creşterea duratei de cotizare.

În ciuda manifestaţiilor, guvernul de la Paris rămâne ferm pe poziţii. Preşedintele Macron a descris această reformă drept “indispensabilă”, în timp ce şefa executivului, Elisabeth Borne, a insistat că majorarea vârstei de pensionare la 64 de ani “nu mai este negociabilă”.

Guvernul francez argumentează că această creştere a vârstei de pensionare se impune în urma îmbătrânirii populaţiei şi a scăderii încasărilor în sistemul public de pensii.

Foto: Twitter

Citește și: Harta corupției la nivel mondial: România se află la mijlocul clasamentului, în timp ce Ungaria este cea mai coruptă din UE

articolul original.

Care sunt ţările care o ajută pe Rusia să ocolească sancțiunile impuse de Occident?

1 February 2023 at 07:38

Rusia ocolește sancțiunile impuse de Occident, cu ajutorul prietenilor. În acest sens, se poate observa o creștere semnificativă a schimburilor comerciale între vecinii și aliații Rusiei, explicând astfel unul dintre motivele pentru care economia sa rămâne atât de rezistentă după sancțiunile drastice.

Concret, sancţiunile impuse de Occident, Rusiei nu par să aibă efectul scontat, comerţul său exterior situându-se aproape la nivelul de dinainte de războiul declanşat împotriva Ucrainei, în principal din cauză că unele dintre ţările ei vecine servesc drept platformă de intrare şi de ieşire pentru multe produse către şi dinspre Rusia, potrivit ediţiei de marţi a publicaţiei The New York Times, citată de EFE.

Rusia ajutată să ocolească sancțiunile comerciale

În ultima perioadă, Rusia a încetat să-şi mai publice datele privind comerţul extern după invazia în Ucraina, dar o analiză a cifrelor din ţări vecine cu ea arată o creştere, ceea ce indică faptul că acestea aprovizionează Moscova cu multe dintre bunurile a căror furnizare trebuia să fie oprită de sancţiuni.

În plus, Moscova profită de alianţa sau neutralitatea unor ţări care nu aplică sancţiunile pentru a redirecţiona o mare parte a comerţului său prin intermediul lor.

În contextul economico-bancar, cei doi indicatori care demonstrează că sancţiunile nu dau rezultat sunt stabilitatea rublei şi cifrele Fondului Monetar Internaţional (FMI), care a publicat în ajun o previziune potrivit căreia economia rusă va creşte cu 0,3 % în acest an, mult peste contracţia de -2,3% dintr-o prognoză anterioară.

Dacă portul din Sankt Petersburg, cel mai mare din Rusia, a încetat să mai primească bunuri precum telefoane mobile, piese auto sau aparate electrocasnice, aceste produse intră acum pe căi rutiere dinspre ţări care nu aplică sancţiunile, precum Belarus, China, Armenia şi Kazahstan; în unele cazuri, cantitatea lor este într-atât de mare încât nu poate fi explicată decât prin faptul că are un alt destinatar, ca în cazul Armeniei.

În plus, portul Istanbul a devenit, de facto, un port de intrare a multor mărfuri pentru Rusia, de unde transporturile pleacă în portul Novorossiisk.

Schimburi comerciale record între China și Rusia

În plus, traficul comercial între China şi Rusia a atins un nivel record în decembrie, după o perioadă de adaptare imediat după invazie: China – principalul furnizor de semiconductori al Rusiei – a fost întotdeauna foarte critică faţă de aceste sancţiuni.

Ziarul îl citează în acest sens pe Matthew Klein, economist şi coautor al unui volum despre războaiele comerciale, care a calculat că, în noiembrie trecut, exporturile globale către Rusia au fost cu doar 15% sub nivelul de dinaintea invaziei.

De asemenea, Rusia a găsit mai multe căi pentru a eluda condiţiile impuse asupra exporturilor sale de petrol, prima dintre ele vizând utilizarea de intermediari din ţări precum Emiratele Arabe Unite, India, Pakistan, Indonezia sau Malaezia, care cumpără petrol rusesc pe care îl revinde apoi, explică el.

Un alt expert citat de ziar este Ami Daniel, director al Windward, o companie de date maritime. Acesta spune că a observat în mod repetat, în ultimele luni, nave ruseşti transferându-şi încărcăturile de petrol în nave arborând alt pavilion în largul mării, în apele internaţionale sau care îşi închid receptoarele de satelit pentru a nu fi localizate.

articolul original.

Echipă de jurnaliști cehi, atacată de ruși, lângă Bahmut: „Două obuze au aterizat la 20 de metri de noi”

1 February 2023 at 07:35
image

„Între Soledar și Bahmut, după ce am fost urmăriți de o dronă rusească, două obuze au aterizat la doar 20 de metri de noi”, a relatat Andreas Papadopoulos, corespondent al postului public Česká Televize (CT) pe frontul din Ucraina, informează Blesk. Incidentul s-a consumat pe 26 ianuarie, iar echipa a scăpat teafără.

„O crimă”, a scris Papadopoulos, pe Twitter, în condițiile în care echipa CT purta pieptarele care evidențiau că este vorba de jurnaliști.

„La mai puțin de cinci minute de la înregistrarea acestui videoclip, o dronă a zburat peste noi, iar în alte cinci minute, rușii au început să ne bombardeze de pe partea opusă a dealului. Două lovituri au aterizat la 20 de metri de noi, deși suntem marcați vizibil ca presă”, a afirmat Andreas Papadopoulos.

Necelých pět minut po nahrání tohoto videa nad námi přeletěl dron, za dalších pět nás rusové z protější strany kopce začali ostřelovat. Dvě rány dopadly 20 metrů od nás, přestože jsme viditelně označení jako press. Zločin. pic.twitter.com/dg6ekBTX8U

— Andreas Papadopulos (@andreas_ppdp)
January 26, 2023

„Orașul este în prezent înconjurat de trupe rusești. Nori de fum se ridică pe întregul orizont de la căderea obuzelor de artilerie sau de la tirurile de mortiere și lansatoarele de rachete”, a descris Papadopoulos situația de lângă Bahmut într-un videoclip, în timp ce împușcăturile răsunau.

Ještě jedna sekvence z odjezdu z místa: https://t.co/SQL2qzRgTv pic.twitter.com/NdAy4Urxkg

— Andreas Papadopulos (@andreas_ppdp)
January 26, 2023

Potrivit lui Papadopoulos, înainte să fie atacați, el și echipa lui filmaseră un cimitir plin de morminte nemarcate. 

Cazul a fost listat și pe site-ul organizației Reporteri Fără Frontiere. Jurnalistul, cameramanul Jan Bradáč, și asistenta lor ucraineană, Anastasia Juk, nu au fost răniți.

articolul original.

Statele UE cer Bruxelles-ului să nu mai dea speranțe „nerealiste” Ucrainei cu privire la o aderare rapidă

1 February 2023 at 07:20
image

În urma declarațiilor optimiste auzite în ultimele luni, unii oficiali de la Kiev au ajuns să creadă că Ucraina ar putea adera în doar doi ani la UE. Scenariul este imposibil, spun pentru Financial Times mai mulți diplomați europeni, care vor ca oficialii ucraineni să înțeleagă că, în ciuda bunăvoinței, procesul de aderare va fi unul dificil și îndelungat.

Statele membre UE au avertizat Bruxelles-ul să nu ofere Ucrainei speranțe „nerealiste” în legătură cu o aderare rapidă la blocul comunitar, la summitul care va avea loc pe 3 febuarie la Kiev.

Reuniunea din Ucraina îi va oferi președintelui Volodimir Zelenski posibilitatea de a pleda pentru aderarea țării sale la UE, în fața președintei Comisiei Europene Ursula von der Leyen și a președintelui Consiliului European Charles Michel.

Zelenski vrea, de asemenea, să îi convingă pe europeni să adopte un mecanism legal de urmărire penală a rușilor pentru crime de război și să accepte utilizarea activelor rusești înghețate pentru a finanța reconstrucția Ucrainei.

Mai mulți diplomați de rang înalt din capitalele UE sunt îngrijorați însă de faptul că așteptările imposibile ale Ucrainei – inclusiv aderarea la UE până în 2026 – au fost încurajate, în loc să fie temperate, de către înalții oficiali de la Bruxelles.

„Niciun lider politic nu vrea să fie de partea greșită a istoriei. Nimeni nu vrea să fie acuzat că nu a făcut suficient”, a declarat un diplomat de rang înalt din UE, pentru Financial Times.

„Așa că li se spune că totul este posibil”, a adăugat el.

Premierul ucrainean așteaptă o aderare în doi ani

În semn de răspuns la invazia Rusiei din februarie anul trecut, UE s-a grăbit să sprijine Ucraina prin pachete militare, umanitare și financiare, inclusiv prin sancțiuni împotriva Rusiei care au afectat și economiile statelor membre.

De asemenea, blocul comunitar a luat măsura fără precedent de a acorda Ucrainei statutul de candidat oficial la aderare, în ciuda faptului că această țară nu îndeplinește cerințele standard.

Însă în timp ce unele state membre din Europa Centrală și de Est au susținut solicitările Ucrainei, alte capitale din nord și vest și-au exprimat îngrijorarea cu privire la dificultățile integrării unei țări cu o populația mare și săracă și cu un vast sector agricol.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a fost deosebit de precaut în ceea ce privește viteza aderării Ucrainei, avertizând în luna mai, înainte ca țara să devină oficial candidată, că procesul ar putea dura „câteva decenii”. 

Liderii instituțiilor UE au adoptat însă un ton ceva mai optimist. Președinta Comisiei Europene a declarat, cu ocazia unei vizite la Kiev, în septembrie, că „procesul de aderare este pe drumul cel bun”. „Este impresionant să vedem viteza, determinarea și precizia cu care progresați”, a adăugat ea.

Președintele Consiliului European, Michel, a declarat și el în această lună că UE trebuie să facă toate eforturile pentru a transforma promisiunea față de Ucraina în realitate, „cât mai repede posibil”. „Ucraina este UE și UE este Ucraina”, a declarat el în fața parlamentului ucrainean.

Această retorică a creat așteptări la Kiev, unde unii oficiali au semnalat deja o posibilă aderare rapidă în bloc. Prim-ministrul ucrainean Denis Șmihal a declarat, spre exemplu, că are în vedere un calendar de doi ani.

„Există riscul ca retorica să se ciocnească de realitate”

Sub acoperirea anonimatului, politicienii europeni care au vorbit cu Financial Times au temperat optimismul.

„Nu va exista o cale rapidă de aderare a Ucrainei la UE”, a declarat un al doilea diplomat UE. „Există riscul ca retorica să se ciocnească de realitate”, a observat el.

Mai mulți oficiali din statele membre au declarat pentru cotidianul financiar că executivul UE trebuie să clarifice Ucrainei faptul că există obstacole uriașe înainte de începerea negocierilor oficiale de aderare, care pot dura, la rândul lor, un deceniu sau mai mult.

„Acest decalaj (între promisiuni și realitate) a crescut de ceva timp. Și ajungem în punctul în care este prea mare”, a declarat un al treilea diplomat al UE.

„Ei par să creadă că pot deveni membri chiar mâine. Și, în mod evident, nu este cazul”, a explicat acesta.

Summitul de la Kiev presupune întâlniri ale comisarilor europeni cu membrii guvernului ucrainean și discuții ale lui von der Leyen și Michel – care reprezintă statele membre – cu Zelenski.

Discuțiile de la Kiev vor sublinia necesitatea continuării reformelor, abordând, de asemenea, cooperarea economică și reducerea barierelor comerciale cu UE.

Și unii oficiali europeni se tem că promisiunile acestora vor merge prea departe.

„Von der Leyen și Michel s-ar putea să se întreacă, în dorința de a fi unul mai proucrainean decât celălalt”, a declarat unul dintre diplomații UE.

articolul original.

Iulia Timoșcenko, deputat și fost premier ucrainean, pe plajă în Dubai, în plin război cu Rusia: „Mi s-a făcut dor de nepoți”

1 February 2023 at 07:03

Iulia Timoșcenko, 62 de ani, deputată, lideră a partidului Batkivșina și fostă prim-ministră a Ucrainei (2005, 2007-2010), a petrecut primele săptămâni din ianuarie în Dubai, Emiratele Arabe Unite, arată o investigație publicată de Ukrainska Pravda. Politiciana a explicat, într-un interviu pentru CH Media, preluat de Blick, că și-a vizitat fiica și nepoții.

În investigația „Batalionul Dubai. Cine se ascunde în Golful Persic” se arată că Iulia Timoșenko a petrecut mai mult timp la hotelul de cinci stele „Kempinski”, de pe insula Palm Jumeirah.

Iulia Timoșcenko, deputat și fost premier ucrainean, pe plajă în Dubai, în plin război cu Rusia: „Mi s-a făcut dor de nepoți”
Iulia Timosenko, pe plaja exclusivistă din Dubai

Jurnaliștii au surprins-o pe Timoșenko și pe soțul acesteia pe plaja privată închisă a hotelului, pe 5 ianuarie. După ce a sesizat că este filmată, deputata a părăsit plaja de lux.

Ziarul Ukrainska Pravda scrie că politicana s-ar fi întors la Kiev la cinci zile după interacțiunea cu ziariștii.

Mai mulți oameni de afaceri au explicat că familia fiicei lui Timoșenko s-a mutat în Dubai chiar înainte de începerea invaziei la scară largă din 24 februarie.

În ianuarie 2022, Iulia Timoșenko a petrecut aproape o lună în Emiratele Arabe Unite.

„Da, asta e slăbiciunea mea umană!”

„Fiica mea și cei trei nepoți ai mei locuiesc în Dubai. S-au mutat acolo înainte de a începe războiul. Poate că a fost slăbiciunea mea umană, dar mi-a fost foarte dor de fiica mea și de nepoții mei”, a declarat Timoșenko, pentru presa elvețiană.

Membră a Parlamentului de la Kiev și șefă a unui partid de opoziție, Timoșenko a condus de două ori guvernul de la Kiev, sub președintele Viktor Iușcenko.

Ea fost închisă aproape de doi ani și jumătate, pentru abuz financiar, în timpul regimului Ianukovici. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a descris detenția lui Timoșenko drept „arbitrară și ilegală”. 

După protestele de pe Maidan, din 2014, parlamentul ucrainean a modificat un articol din codul penal al Ucrainei, astfel încât infracțiunile pentru care Timoșenko fusese condamnată să nu mai fie urmărite penal. Politiciana a fost atunci eliberată.

Ea a candidat și la alegerile prezidențiale din 2019, dar a fost învinsă de actualul președinte Volodimir Zelenski, 45 de ani. 

Iulia Timoșcenko, deputat și fost premier ucrainean, pe plajă în Dubai, în plin război cu Rusia: „Mi s-a făcut dor de nepoți”
Timoșenko și Putin, în 2008, când cei doi erau premierii Ucrainei și Rusiei

Ce spune despre Putin

„Mitul conform căruia armata rusă este a doua cea mai puternică din lume a fost spulberat. La fel ca mitul politic conform căruia Rusia este o superputere”, a declarat Timoșenko, în presa elvețiană. Ea crede că o înfrângere a Rusiei e „inevitabilă”.

„Unii politicieni și experți spun că Putin este nebun sau bolnav și că asta îl motivează. Nu împărtășesc această părere“, adaugă deputata.

Scopul lui Putin nu a fost Crimeea sau Donbasul. Nici măcar Ucraina. Scopul lui este puterea. În toată lumea, nu numai în Rusia. El vrea să submineze supremația occidentală în lume. Ucraina este doar începutul.

Iulia Timoșenko:

Cine face parte din „Batalionul Dubai”

Potrivit Ukrainska Pravda, mai mulți oameni de afaceri bogați și politicieni ucraineni locuiesc la Dubai, pe fondul războiului pe scară largă declanșat de Rusia:

 • oligarhul Valeri Horoșkovski, fost conducător al SBU, Serviciul ucrainean de Securitate
 • omul de afaceri Vilen Șatvorian, un apropiat de fostul ministru de interne Arsen Avakov:
 • deputații Natalia Korolevska și soțul ei, Iuri Solod și deputatul Vadim Stolar s-au mutat deja în Dubai;
 • deputatul Suto Mamoian vine adesea în vizită;
 • prezentatorul TV Savik Șuster.

Anul trecut, Ukrainska Pravda a scris despre „Batalionul Monaco“, oameni de afaceri și politicieni ucraineni care huzureau pe Coasta de Azur, pe fondul războiului pe scară largă declanșat de Rusia. Aluzia amară era la sacrificiul soldaților din Batalionul Azov.

articolul original.

O nouă declarație scandaloasă a premierului maghiar Viktor Orban: Ungaria s-ar învecina la est cu Rusia, nu cu Ucraina

1 February 2023 at 06:38
image

Premierul maghiar Viktor Orban a făcut o altă declarație scandaloasă la adresa Ucrainei. El crede că țara sa se învecinează la est cu „rușii”. Incidentul a fost raportat de ediția europeană a publicației Pravda.

Orban a refuzat să recunoască existența poporului ucrainean într-o seară festivă dată în onoarea președintelui azer Ilham Aliyev. El a spus că Ungaria s-ar fi învecinat cu „rușii” din est, deși țara nu are granițe comune cu Federația Rusă.„Nu trebuie să fii un fizician nuclear pentru a vedea (...): Azerbaidjanul se învecinează cu Iranul la sud și Rusia la nord, vorbitorii de limbă germană trăiesc în vestul Ungariei, iar rușii trăiesc în est„ a spus premierul ungar.Devenind un ecou al propagandei de la Kremlin, el nu numai că a negat statalitatea Ucrainei, dar a arătat clar că nu îi recunoaște pe ucraineni ca popor.Orban face în mod regulat declarații anti-ucrainene.

Săptămâna trecută a numit Ucraina „pământul nimănui” și a încercat, de asemenea, să convingă că țara vecină nu va putea câștiga războiul cu Rusia.Guvernul Orban alimentează sentimentul separatist în partea de vest a Ucrainei. Budapesta se opune integrării europene și euro-atlantice a Ucrainei în toate modurile posibile, împiedicând impunerea de sancțiuni împotriva Rusiei.

Sursa: ziare.com

articolul original.

Cocaină și heroină legale - noul experiment canadian

1 February 2023 at 06:20
Cocaină și heroină legale - noul experiment canadian

După ce a legalizat consumul de canabis în 2018, Canada permite de ieri un experiment de trei ani în provincia British Columbia: deținerea unei mici cantități de droguri grele, cum ar fi heroina și cocaina, este dezincriminată. Astfel, deși aceste substanțe vor rămâne ilegale, adulții aflați în posesia unui total combinat de mai puțin de 2,5 g de droguri nu vor fi arestați, acuzați și nici nu vor fi confiscate substanțele. În schimb, li se vor oferi informații despre serviciile de sănătate și sociale disponibile.

Autoritățile federale și regionale consideră acest experiment o încercare de a salva vieți. Aproximativ 10.000 de locuitori au murit din cauza supradozelor de droguri de când Columbia Britanică a declarat drogurile drept o urgență de sănătate publică în 2016.

„Decriminalizarea persoanelor care consumă droguri distruge frica și rușinea asociate cu consumul de substanțe și le asigură că se simt mai în siguranță în căutarea asistenței care salvează vieți”, a declarat Jennifer Whiteside, ministrul Sănătății mintale și dependențelor din Columbia Britanică.

Nu căutați în magazine

Mii de ofițeri de poliție din provincie au primit instruire cu privire la schimbarea regulilor, inclusiv cei din Vancouver, cel mai mare oraș din provincie.

Drogurile permise acum în cantități mici rămân interzise, ceea ce înseamnă că nu există planuri de a le vinde în magazine, spre deosebire de marijuana. Traficul lor peste granițe rămâne, de asemenea, ilegal.

Vânzarea de droguri rămâne ilegală. De asemenea, este ilegală deținerea de droguri în școli, grădinițe și aeroporturi.

Metamfetamina, fentanilul și morfina se află și ele pe lista substanțelor incluse în acest experiment.

Ministrul federal al Sănătății mintale și al dependențelor, Carolyn Bennett, numește această măsură „o schimbare monumentală a politicii în materie de droguri, care favorizează încurajarea relațiilor de încredere și de susținere în domeniul sănătății și al serviciilor sociale, în detrimentul incriminării ulterioare”.

articolul original.

Brexitul afectează puternic economia britanică: 100 de miliarde de lire sterline pe an pagubă

31 January 2023 at 22:00
Brexitul afectează puternic economia britanică: 100 de miliarde de lire sterline pe an pagubă

Brexitul costă economia britanică 100 de miliarde de lire sterline pe an (124 de miliarde de dolari), iar efectele se întind de la investiţiile în afaceri până la capacitatea companiilor de a angaja muncitori, relatează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

O analiză realizată de Bloomberg la trei ani de la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană conturează o imagine sumbră a pagubelor provocate de modul în care a fost gestionată de guvernul conservator despărţirea de Uniunea Europeană.

Economiştii Ana Andrade şi Dan Hanson estimează că economia este cu 4% mai mică decât ar fi putut fi, investiţiile în afaceri fiind semnificativ întârziate, iar deficitul de lucrători din UE este din ce în ce mai mare.

Cu toate acestea, este clar că performanţa economică a Regatului Unit a început să se îndepărteze de restul Grupului celor şapte după votul din 2016 pentru ieşirea din UE şi s-a extins de atunci.

Performanţa scăzută se explică parţial prin investiţiile întreprinderilor, deoarece firmele au pus în aşteptare deciziile de cheltuieli din cauza incertitudinii cu privire la ceea ce ar însemna viaţa în afara UE. Deşi o parte din această prudenţă se risipeşte, Regatul Unit mai are un drum lung de parcurs pentru a reduce decalajul faţă de principalii săi colegi. La aproximativ 9% din PIB, investiţiile întreprinderilor sunt în urma mediei Grupului celor şapte, de 13%.

Economia britanică continuă să fie afectată de deficitul de forţă de muncă - iar Brexit-ul nu a jucat un rol minor.

Hanson şi Andrade estimează că există cu 370 000 de lucrători din UE mai puţini angajaţi în Regatul Unit decât ar fi fost cazul dacă Marea Britanie ar fi rămas pe piaţa unică, cifră compensată doar parţial de sosirea cetăţenilor din afara UE.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Trei polițiști din SUA au împușcat un bărbat fără picioare ce se afla într-un scaun cu rotile. Cum și-au motivat polițiștii fapta (VIDEO)

31 January 2023 at 21:55
image

Trei ofițeri de poliție din SUA au împușcat un bărbat în scaun cu rotile, ce avea ambele picioare amputate, iar întregul incident a fost filmat de un martor prezent la fața locului.

Individul a sărit din scaunul cu rotile încercând să fugă de polițiști, în timp ce îi amenința pe aceștia cu un cuțit.

Justificarea autorităților

Trei polițiști la Departamentul de Poliție Huntington Park din California, SUA, l-au împușcat de minim opt ori, joi, pe Anthony Lowe Jr, în vârstă de 36 de ani, care a încercat să fugă din scaunul cu rotile. Poliția a precizat că bărbatul era tatăl a doi copii și ar fi înjunghiat un trecător cu un cuțit, informează Mirror.

Anthony a fost arestat, însă a decedat mai târziu din cauza rănilor grave pe care le-a suferit.

Huntington Park, California police officers shoot dead Anthony Lowe Jr, a double amputee man who tried to run away from them on the stumps of his legs. The cops said they were afraid Lowe would throw the knife he had at them. pic.twitter.com/y4FjqED4Hy

— Mike Sington (@MikeSington) January 31, 2023

articolul original.

Noi proteste masive în Franța față de reforma pensiilor: Sindicatele spun că au fost 2,8 milioane de manifestanţi (VIDEO)

31 January 2023 at 21:43
image

Confederaţia Generală a Muncii (CGT) din Franța a anunțat că circa 2,8 milioane de persoane au protestat, marți, față de reforma pensiilor. Ministerul de Interne a estimat, însă, că numărul a fost de 1,27 milioane.

Noi proteste în Franța față de reforma pensionării

În vreme ce sindicatele franceze au anunțat o prezență de 2,8 milioane de persoane la protestele de marți, Ministerul de Interne a estimat un număr de 1,27 milioane, informează Le Figaro.

La manifestațiile din 19 ianuarie, ministerul estimase că au participat 1,12 milioane de francezi, iar sindicatele au spus că au fost două milioane.

Prefectura Parisului a transmis că în capitală au manifestat acum 87.000 de oameni, iar în urmă cu 12 zile 80.000. Un număr de 23 de persoane au fost arestate azi.

Manifestațiile au fost marcate de ciocniri între protestatari și forțele de ordine.

Sindicatele au îndemnat la noi proteste pentru zilele de 7 și 11 februarie.

Ce prevede reforma pensiilor, care-i nemulțumește pe unii francezi

Reforma prevede creșterea vârstei de pensionare de la 62 și 64 de ani până în 2030 și majorarea perioadei de cotizare pentru o pensie completă de la 41 la 43 de ani.

De asemenea, proiectul mai include eliminarea pensiilor speciale.

Guvernul francez a adoptat această reformă, în ciuda protestelor masive. Ea ajunge la dezbatere și vot în Parlament.

Ministrul Muncii, Olivier Dussopt, a declarat că „multe solicitări” au fost deja incluse în proiectul de lege, dar nu se va renunța la amânarea vârstei de pensionare deoarece „renunțarea la acest punct ar însemna renunțarea la echilibrul” financiar.

articolul original.

Momentul în care o femeie a fost la un pas să fie strivită de un bolovan care i-a ajuns în mijlocul casei

31 January 2023 at 20:16

[unable to retrieve full-text content]O femeie din statul american Hawaii a scpăpat ca prin minune după ce un bolovan uriaș i-a ajuns până în mijlocul casei.

articolul original.

Peste 1,2 milioane de oameni au ieșit în stradă în Franța, să protesteze față de reforma pensiilor. „Pentru Macron, e ușor. El stă pe scaun”

31 January 2023 at 20:19
image

Sute de mii de oameni au mărșăluit marți pe străzile din oraşele franceze împotriva planului guvernului de la Paris de a crește vârsta de pensionare. În ciuda manifestaţiilor, guvernul rămâne ferm cu reforma, relatează Reuters.

Potrivit Ministerului francez de Interne, un total de 1,2 milioane de persoane au participat la proteste la nivel național.

Mobilizarea a fost de o amploare mai mare față de precedenta zi de proteste, care a avut loc pe 19 ianuarie. Atunci, în jur de 1,1 milioane de persoane au protestat pentru a-și exprima opoziția față de reformă, conform datelor furnizate de autorități.

Greva masivă a fost anunțată încă de dimineață de o sursă din poliție, care a spus că aproximativ un milion de persoane sunt așteptate să iasă în stradă în toată țara.

„Este mai bine decât pe 19 ianuarie… Este un mesaj real trimis guvernului, care spune că nu vrem să ieșim la pensie la 64 de ani”, a declarat Laurent Berger, care conduce CFDT, cel mai mare sindicat din Franța, înaintea marșului de la Paris.

Scène tendue ici, du gaz lacrymogène utilisé par les FDO qui recevaient des projectiles.#greve31janvier pic.twitter.com/nG05ziI976

— Wladimir Garcin-Berson (@vladogb)
January 31, 2023

Cu pancarte pe care scria „Nu reformei” sau „Nu ne vom da bătuți”, mulți manifestanți au spus că vor ieși în stradă ori de câte ori este nevoie pentru ca guvernul să cedeze.

„Pentru președintele Macron, este ușor. El stă pe un scaun… poate lucra până la 70 de ani”, a declarat o șoferiță de autobuz, care a luat parte la un protest din Saint-Nazaire.

Printre cei care au luat parte la grevă se numără angajații din domeniul transporturilor. O sursă sindicală a declarat că aproximativ 36,5% dintre lucrătorii operatorilor feroviari SNCF erau în grevă până la prânz. De asemenea, circulația metroului din Paris a fost grav perturbată.

La sfârșitul marșului, liderii sindicali au anunțat, într-o conferință de presă, că vor convoca noi zile de greve și demonstrații, marți, 7 februarie și sâmbătă, 11 februarie.

Reforma „nu este negociabilă”

Reforma care a stârnit nemulțumirea francezilor prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani şi creşterea duratei de cotizare. Guvernul a venit cu explicații pentru aceasta, însă nu i-a convins pe cetățeni. Potrivit unui sondaj, aproximativ 61% dintre francezi susțin protestele.

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că modificările sunt „indispensabile”, în timp ce şefa executivului, Elisabeth Borne, a insistat că majorarea vârstei de pensionare „nu este negociabilă”.

Foto: Epa / Profimedia

articolul original.

Lukașenko, sluga bielorusă a lui Putin, pregătit să ofere mai mult ajutor „fraților ruși” în Ucraina

31 January 2023 at 08:57
image

Președintele Belarusului, Alexander Lukașenko, a declarat că țara sa este „deja pregătită” să ofere mai multă asistență Rusiei în războiul său împotriva Ucrainei, relatează The Guardian.

Vorbind în timpul unei vizite de stat în Zimbabwe, un aliat al Rusiei, Lukașenko a subliniat că Rusia nu are nevoie de „niciun ajutor” în acest moment.

Întrebat dacă are vreo obligație să-și intensifice sprijinul pentru Moscova în ceea ce privește invadarea Ucrainei, el a adăugat:

„Dacă frații noștri ruși au nevoie de ajutor, suntem întotdeauna gata să oferim o astfel de asistență”.
El nu a precizat ce va presupune acel ajutor.

Centre comune militare cu Belarusul


Tot marți, președintele rus Vladimir Putin a cerut guvernului său să negocieze crearea unor centre comune de antrenament militar cu Belarus, aliatul Moscovei, pentru a sprijini ofensiva împotriva Ucrainei, potrivit AFP.

Într-un decret emis marți, Putin i-a însărcinat pe ministrul apărării Serghei Șoigu și ministrul de externe Serghei Lavrov să negocieze cu Minskul crearea unor astfel de centre, fără a face alte precizări.

Lukașenko, un aliat apropiat al omologul său rus Vladimir Putin, se afla în vizită în țara din sudul Africii pentru a consolida legăturile economice și politice dintre Belarus și Zimbabwe.

Cele două țări cooperează strâns, în special în agricultură, iar Lukașenko a oferit marți mai multe tractoare, combine agricole și camioane acestei țări din Africa de sud. Zimbabwe nu a condamnat public Rusia pentru invadarea Ucrainei.

Belarus nu și-a angajat niciuna dintre trupele sale în războiul din Ucraina, dar a permis Rusiei să-și organizeze o parte a invaziei sale de pe teritoriul său în februarie anul trecut și a fost, de asemenea, o rampă de lansare pentru rachetele rusești în Ucraina.

Rusia și Belarus s-au angajat în exerciții militare comune pe teritoriul belarus la începutul acestei luni.

articolul original.

Peste un milion de francezi au protestat împotriva creșterii vârstei de pensionare

31 January 2023 at 21:45
Peste un milion de francezi au protestat împotriva creșterii vârstei de pensionare

Mai mult de un milion de oameni au participat marţi, în zeci de oraşe din Franţa, la protestele faţă de reforma pensiilor, iar premierul Elisabeth Borne a declarat că înţelege "semnele de întrebare şi dubiile" generate de proiect.

Potrivit datelor Ministerului de Interne de la Paris, 1,27 milioane de persoane au participat la protestele organizate de principalele centrale sindicale din Franţa.

Reprezentanţii Confederaţiei Generale a Muncii (CGT) au estimat că la protestele faţă de creşterea vârstei de pensionare au participat 2,8 milioane de oameni. La Paris, autorităţile au raportat aproximativ 90.000 de manifestanţi, iar sindicatele 500.000. Protestele au fost însoţite de greve care au afectat în principal transporturile şi învăţământul.

Principalele sindicate din Franţa au anunţat marţi seară, conform postului BFMTV şi cotidianului Le Figaro, organizarea de noi proteste pe 7 şi 11 februarie.

"Reforma pensiilor suscită semne de întrebare şi dubii. Le înţelegem. Începe dezbaterea parlamentară. Va permite, prin transparenţă, îmbunătăţirea proiectului nostru (...)", a afirmat premierul Elisabeth Borne.

Este al doilea val de proteste față de planurile președintelui Emmanuel Macron de a crește vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani.

La 62 de ani, vârsta de pensionare din Franța este mai mică decât în majoritatea țărilor din Europa de Vest. Italia și Germania au optat pentru creșterea vârstei oficiale de pensionare la 67 de ani, în timp ce în Spania vârsta de pensionare este de 65 de ani, iar în Marea Britanie este de 66 de ani.

imageimage››› Vezi galeria foto ‹‹‹

articolul original.

Țările baltice și Polonia se opun participării sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice

31 January 2023 at 21:30
Țările baltice și Polonia se opun participării sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice

Țările baltice și Polonia se opun oricărei participări a sportivilor ruși și belaruși la Jocurile Olimpice, chiar și sub un steag neutru, a declarat marți ministrul de Externe leton.

Săptămâna trecută, CIO a declarat că examinează o "cale" pentru ca rușii să participe la Jocurile de vară de anul viitor de la Paris, probabil ca atleți neutri, mai degrabă decât sub drapelul lor național, relatează AFP.

Anunțul a stârnit o reacție imediată din partea Kievului, un consilier prezidențial ucrainean acuzând CIO că este un "promotor al războiului".

Ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a arătat într-un tweet: "Decizia de a permite sportivilor ruși și belaruși să concureze la următoarele Jocuri Olimpice este imorală și greșită".

El a cerut ca Rusia să fie izolată atâta timp cât continuă invazia în Ucraina.

"CIO (Comitetul Internațional Olimpic) nu ar trebui să devină complice la eforturile de propagandă ale Rusiei", a declarat Rinkevics după o întâlnire cu omologii săi din țările baltice și Polonia la Riga.

Ucraina a amenințat că va boicota Jocurile de la Paris dacă rușilor li se va permite să participe.

Comitetul olimpic leton s-a alăturat apelului de boicotare.

"Letonia nu va participa la jocuri alături de țara agresoare", a declarat președintele Comitetului, Zorzs Tikmers, pentru LTV1 din Letonia.

Ministrul polonez al sporturilor, Kamil Bortniczuk, a declarat săptămâna trecută că "nu-și poate imagina" un scenariu în care sportivii ruși și bieloruși să participe la Jocurile Olimpice, precizând că nu exclude posibilitatea de a da un "ultimatum" CIO.

Fără a anunța un boicot, Bortniczuk a declarat că Polonia va organiza "o coaliție eficientă de țări" pentru a bloca participarea atleților ruși și belaruși la Jocurile Olimpice de anul viitor.

Șeful Comitetului Olimpic al Rusiei a declarat marți că sportivii săi nu trebuie să fie supuși unor condiții diferite de cele ale altor țări.

articolul original.

Cu ce se mai ocupă Iohannis în plin scandal al plagiatelor, cu un eșec în ”dosarul Schengen” și un război la graniță: L-a decorat pe şeful Statului Major al Apărării din Canada / Președintele a avut 7 evenimente toată luna

31 January 2023 at 19:45
image

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, marţi, mai multe decrete de decorare, precum și câteva de eliberare din funcție a unor magistrați. Pe site-ul Administrației Prezidențiale nu mai figurează niciun eveniment pe agenda lui Iohannis din 27 ianuarie. De altfel, șeful statului a participat la doar șapte evenimente în toată această lună.

Între timp, restul statelor din estul UE, mai puțin Ungaria, se chinuie să convingă aliații vestici să ajute militar mai mult Ucraina, Republica Moldova se confruntă practic cu un atac hibrid din partea Rusiei, românii fac față tot mai greu inflației, scumpirilor și facturilor tot mai mari, am ratat intrarea în Schengen, un eșec major de politică externă (principalul atribut constituțional al președintelui), iar coaliția de guvernare de la București, creată chiar de Iohannis, e zguduită de mai multe scandaluri.

Lipsa de reacție a lui Iohannis nu a trecut neobservată, iar tăcerea mai ales pe subiectul plagiatelor de care sunt acuzați premierul Nicolae Ciucă și ministrul Lucian Bode, ambii de la PNL, e de-a dreptul asurzitoare. O reacție a președintelui încă e așteptată, mai ales că acesta a susținut în trecut că politicienii acuzați de plagiat ar trebui să se retragă din viața politică. Mai mult, Iohannis a prezentat programul „România Educată” ca fiind proiectul său de suflet.

„Oriunde în lume dacă cineva dintre politicieni e prins că a copiat și numai trei rânduri și a plagiat e obligat prin clasa politică să se retragă din politică. La noi, unul dintre ei vrea să fie președintele României”, declara Klaus Iohannis, în dezbaterea organizată de B1 TV în campania pentru prezidențialele din 2014.

Ce decrete a semnat Iohannis marți

Marți, președintele Klaus Iohannis a semnat decretele prin care au fost decorați Stere Tănase, Dana Grigorcea, Fundaţia Botnar, Antonia Isabella Frick, Pascal Praz și Ana-Gabriela Mateiu. De asemenea, a fost decorat și generalul Wayne Eyre, Şeful Statului Major al Apărării din Canada.

Totodată, președintele a semnat trei decrete prin care au fost eliberați din funcție, prin pensionare, doi procurori și o judecător.

Iohannis a participat la 7 evenimente în toată luna ianuarie

În total, potrivit site-ului Administrației Prezidențiale, șeful statului a avut luna aceasta fix șapte evenimente:

 • ședința de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM),
 • o ceremonie cu ocazia Zilei Culturii Naţionale,
 • întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați în România,
 • primirea unor ambasadori străini cu ocazia prezentării scrisorilor de acreditare,
 • ceremonia organizată cu prilejul Zilei Unirii Principatelor Române,
 • primirea viceprim-ministrului Regatului Țărilor de Jos,
 • primirea ministrului pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze.
articolul original.
❌