ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 27 September 2022Ultimele Stiri

Noilor recruți ruși li se cere să meargă pe front cu tampoane și absorbante. Responsabilă cu recrutările: „Băieți, nu râdeți!” (VIDEO)

26 September 2022 at 21:03
image

O înregistrare intens distribuită pe rețelele sociale o arată pe o responsabilă cu recrutările cum le cere noilor soldați ruși să facă rost de absorbante și tampoane în caz că vor fi împușcați pe frontul din Ucraina.

”A doua armată a lumii” caută tampoane

În clip se aude cum femeia le spune noilor recruți să vină ei cu mai multe lucruri, între care cu saci de dormit. Unul dintre ei întreabă dacă acestea nu ar trebui asigurate de armată. „Ar trebui să fie ale voastre, băieți!” – e răspunsul primit.

Ea spune apoi că armata nu oferă decât uniformele și armele, restul, inclusiv medicamentele, fiind asigurate chiar de soldați.

Un nou recrut intervine atunci și afirmă că în farmacii nu se mai găsesc garouri.

Șefa vine apoi cu ”soluțiile alternative”: „Cereți rudelor să vă trimită. Luați trusele de prim ajutor de la mașini. Băieți, nu râdeți! Cereți soțiilor, fetelor, mamelor voastre absorbante și tampoane. Cele mai ieftine. Știți pentru ce sunt? Pentru a opri sângerarea! Puneți tampoanele direct în rana provocată de glonț. Tamponul se umflă și închide rana”.

This in the video shows the actual weight of the #RussianArmy , not other data

Newly mobilized #Russians are told what they need to take to the war. Spoiler – pads and tampons.
(English subtitles)#Russia #Putin #MobilizationInRussia #mobilization #Mobilized #Ukraine 🇺🇦💪 pic.twitter.com/IlAM8wyce1

— Ukraine News 🇺🇦 (@Ukrainene) September 26, 2022

Lipsa de dotare a armatei ruse stârnește furia propagandiștilor ruși

Mobilizarea haotică și incapacitatea armatei de a-i dota pe noii recruți a ajuns să-i enerveze până și pe cei mai înflăcărați propagandiști ai lui Putin, care acum sunt îngrijorați de o eventuală revoltă împotriva mobilizării și războiului.

„Vă jucați cu oameni înarmați…”, a remarcat Margarita Simonian, șefa postului Russia Today, având un mesaj pentru comandanți: „Nu e momentul pentru așa ceva… nu supărați poporul!”.

La excesul de zel al responsabililor, care au chemat pe front până și bunici, bolnavi sau mame singure, Vladimir Soloviov, principalul propagandist al Kremlinului, a venit cu o ”soluție” în stilul caracteristic: „Am putea să îi împușcăm pe cei responsabili?”.

articolul original.

Turcia nu va recunoaște anexarea de către Rusia a regiunilor ocupate în Ucraina: „Nu recunoaștem nici rezultatele referendumurilor”

26 September 2022 at 20:57
image

Turcia nu va recunoaște aderarea la Rusia a autoproclamatelor republici populare separatiste Lugansk şi Doneţk (regiunile Luhansk și Donețk, din Ucraina, ocupate de Rusia – n.red.) şi nici a regiunilor Herson și Zaporijie – a declarat ministrul turc de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, citat de Agenţia de presă Ria Novosti, potrivit Rador.

„Am declarat și continuăm să susţinem faptul că nu recunoaștem anexarea Crimeii la Federația Rusă. Nu recunoaștem nici rezultatele referendumurilor care au loc pe teritoriul Ucrainei”, a explicat ministrul turc de externe la o conferință de presă susţinută la Clubul Național de Presă din Japonia.

Ankara „și-a exprimat deja îngrijorarea și poziția faţă de această chestiune”

Ministrul turc a menționat că acest conflict din Ucraina trebuie să se încheie „prin reinstaurarea unei păci juste, echitabile, şi în primul rând echitabilă pentru Ucraina”, scrie Știri pe surse.

O poziție similară a fost luată și de Kazahstan. Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Kazahstanului, Aibek Smadiarov, a menționat că republica kazahă ţine cont de principiile integrității teritoriale a statelor și nu susţine organizarea de referendumuri.

În perioada 23-27 septembrie au loc referendumuri pe tema aderării lor la Rusia, în calitate de subiecte federale, în  regiunile Herson și Zaporijjia, precum și în autoproclamatele republici populare Lugansk şi Doneţk.

Potrivit vicepreședintelui Consiliului coordonator pentru controlul public asupra votului din cadrul Camerei Civice a Federației Ruse, 129 de observatori internaționali din 26 de țări, inclusiv cei din statele care au declarat nerecunoașterea referendumurilor, monitorizează procesul de vot.

articolul original.

Scandal în Germania: Directorul general al unui furnizor de energie din Hesse a participat la „referendumurile” din Donbas: „Oamenii votează voluntar”

26 September 2022 at 20:40
image

Stefan Schaller, director general al unui furnizor de energie din nordul landului Hessa, a fost eliberat din funcție după ce s-a dovedit că a participat la referendumurile false din Donbas și a încercat să le legitimeze prin declarațiile sale, potrivit Der Tagesspiegel.

Organele de supraveghere ale Energie Waldeck-Frankenberg în cadrul unei ședințe extraordinare convocate în grabă luni, au decis demiterea acestuia.

Comportamentul directorului a fost „împotriva lumii”

Comportamentul directorului general a fost în mod clar „împotriva viziunii lumii, a valorilor morale și a filozofiei companiei”, a explicat administratorul districtual Jürgen van der Horst, care conduce consiliul de supraveghere al furnizorului de energie.

În presa de stat rusă, declarațiile „observatorului din Germania” au fost folosite pentru a legitima referendumul fals.

„Organizarea este cât se poate de bună în timpul limitat”, a spus Schaller în Zaporizhia, o regiune ocupată de trupele ruse. Un videoclip difuzat de agenția de presă de stat Tass îl arăta pe managerul german în fața unui steag rus.

„Presa occidentală a relatat că votul a fost organizat sub presiune. Dar când sunt aici, văd cu ochii mei că oamenii votează voluntar”, a explicat Schaller.

Referendumurile simulate din regiunile ucrainene Donețk, Lugansk, Cherson și Zaporizhia vor continua până marți. Nu sunt recunoscuți internațional și sunt priviți ca un pas către anexarea acestor teritorii de către Rusia. De aceea, pseudovoturile nu sunt însoțite de observatori electorali de la organizații internaționale precum OSCE sau Consiliul Europei.

articolul original.

Premierul sârb: Serbia este sub cele mai mari presiuni din 1999 după ce președintele Vucic a spus „adevărul în fața Marilor Puteri”

26 September 2022 at 19:44
By: FLUX 24
image

Brnabić a spus pentru TV Pink că în acest moment Serbia este sub cele mai mari presiuni din anul 1999, presiuni provocatede adresarea președintelui, în care, după cum spune, fără mari emoții a spus adevărul în față marilor puteri.

Brnabić a spus că presiunile sunt intensificate și din cauza semnării Planului de consultări între Ministerele Afacerilor Externe ale Serbiei și Rusiei, menționând că reacțiile negative din cauza acestui document sunt inutile, deoarece el nu este obligatoriu din punct de vedere juridic și se semnează deja de 26 de ani.

articolul original.
Ieri — 26 September 2022Ultimele Stiri

Hong Kong se pregătește pentru o creștere a numărului de călătorii, după reducerea restricțiilor

26 September 2022 at 20:10
Hong Kong se pregătește pentru o creștere a numărului de călătorii, după reducerea restricțiilor

Hong Kong se pregătește pentru o creștere a numărului de călătorii după ce luni centrul financiar mondial a pus capăt luni carantinei obligatorii COVID-19 pentru sosirile internaționale. Companiile de turism au raportat o creștere de 10 ori mai mare a numărului de solicitări, potrivit Reuters.

Restricțiile au fost ridicate pentru prima dată în ultimii doi ani și jumătate.

„Aștept acest lucru de aproape trei ani. Restul lumii s-a deschis, așa că Hong Kong trebuie să se deschidă acum și să revină la normalitate, pentru că este un loc atât de fantastic pentru a trăi", a declarat Barbara Van Moppes, o rezidentă din Hong Kong, în vârstă de 58 de ani, care a sosit din Bangkok.

Toate persoanele sosite din străinătate în regiunea administrativă specială chineză erau obligate anterior să stea până la trei săptămâni în carantină la hotel, pe cheltuiala lor. Treptat, perioada de carantină a fost redusă la trei zile.

Totuși, schimbarea de luni încă lasă Hong Kong-ul cu mult în urma unei mari părți a lumii în ceea ce privește renunțarea la restricții.

Celor care vin în oraș li se interzice accesul în baruri și restaurante timp de trei zile. Lor li se permite să meargă la muncă și la școală, însă trebuie să facă în continuare mai multe teste COVID în prima săptămână de la sosire.

În ciuda restricțiilor rămase în vigoare, Consiliul Industriei de turism din Hong Kong se așteaptă la o creștere de până la 50% a numărului de călătorii în următoarele câteva luni, a declarat directorul executiv Fanny Yeung pentru postul public de televiziune RTHK.

Site-ul de turism Expedia Hong Kong a anunțat că au crescut de 10 ori căutările pentru Japonia, în timp ce cele pentru Taiwan aproape s-au dublat în ultimele 14 zile.

De asemenea, au crescut foarte mult căutările și comenzile pentru bilete de avion, Tokyo, Bangkok, Osaka și Singapore fiind principalele destinații.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Câștigătorul marelui premiu la loteria indiană s-a izolat deoarece este asaltat de cereri de ajutor

26 September 2022 at 19:05
Câștigătorul marelui premiu la loteria indiană s-a izolat deoarece este asaltat de cereri de ajutor

Un bărbat care a câștigat peste 3 milioane de dolari la loteria din India susține că regretă câștigul deoarece s-a săturat de cererile de ajutor. El spune că nu mai poate ieși din casă din cauza atenției pe care i-o acordă concetățenii și jurnaliștii, potrivit BBC.

Bărbatul a declarat că este atât de copleșit de cereri de ajutor financiar încât regretă că a câștigat premiul cel mare.

Anoop, un șofer de autoturism din statul sudic Kerala, a câștigat 250 de milioane de rupii (3,06 milioane de dolari) la loterie, la începutul lunii septembrie.

O săptămână mai târziu, el a postat un videoclip în care le cere străinilor să nu-l mai deranjeze pe el și familia sa.

„Îmi doresc să nu fi câștigat. Premiul al treilea ar fi putut fi mai bun", a explicat câștigătorul.

Anoop mai spune în videoclip că se gândește să se mute pentru a scăpa de atenția publică copleșitoare.

El a ajuns pe prima pagină a ziarelor naționale atunci când a câștigat premiul, cel mai mare oferit vreodată în stat la loterie.

Anoop a cumpărat biletul pe 17 septembrie, cu o zi înainte de a zbura în Malaezia pentru un loc de muncă. Pentru a-și acoperi cheltuielile de transport bărbatul a folosit banii din pușculița fiului său.

După ce a apărut vestea câștigului, familia sa a primit o mare atenție din partea presei.

„Am fost foarte fericit când am câștigat. Erau oameni și camere de luat vederi acasă și eram fericiți", a relatat indianul.

Foarte repede, situația a scăpat de sub control. El este asaltat de cereri de ajutor deși încă nu a încasat marele premiu.

„Nu pot ieși din casă, nu pot merge nicăieri. Copilul meu este bolnav și nu-l pot duce la doctor. Tot ce pot să le spun tuturor este că nu am primit încă niciun ban. Nimeni nu pare să înțeleagă problema mea, indiferent de câte ori o spun", s-a plâns câștigătorul marelui premiu.

Anoop a dezvăluit că el și familia sa stau la rude pentru a scăpa de atenție.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

Lagarde îndeamnă statele UE să adopte doar măsuri de asistenţă "temporare", în contextul inflaţiei

26 September 2022 at 18:35
Lagarde îndeamnă statele UE să adopte doar măsuri de asistenţă "temporare", în contextul inflaţiei

Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE), a afirmat, luni, că statele din cadrul Uniunii Europene trebuie să adopte măsuri de asistenţă socială doar în mod "temporar" şi "punctual", pentru a evita să alimenteze inflaţia.

"Este esenţial ca susţinerea fiscală utilizată pentru a proteja familiile de impactul preţurilor mari să fie temporară şi punctuală", a declarat Christine Lagarde, preşedintele Băncii Centrale Europene, în cursul unei audieri în Parlamentul European.

"Această abordare limitează riscul alimentării presiunilor inflaţioniste, faclitând astfel sarcina politicii monetare", a subliniat Christine Lagarde, conform stenogramei declaraţiilor făcute la audierea în Comisia pentru Afaceri Economice şi Monetare a Parlamentului European, postată pe site-ul BCE şi vizualizată de agenţia MEDIAFAX.

"Cea mai bună contribuţie pe care politica monetară o poate avea pentru economia zonei euro este să asigure stabilitatea preţurilor pe termen mediu. Acest lucru înseamnă asigurarea că aşteptările privind inflaţia rămân bine-ancorate şi că solicitările sunt conforme cu obiectivul nostru", a subliniat Christine Lagarde.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.

În deschiderea „Zilelor muzicale sătmărene” ascultăm Schubert și Dvořák

26 September 2022 at 19:18
image

Paul Mann
 

Primii invitați ai noii ediții ale ZMS sunt dirijorul englez Paul Mann și violoncelistul român prin naștere, maghiar prin simțuri, Áron Petrus Bölöni. Aceștia vor interpreta „Simfonia a IV-a, Tragica, în do minor a lui Franz Schubert și „Concertul pentru violoncel în si minor” al lui Antonín Dvořák.

Despre Paul Mann puteți găsi amănunte în ziarul nostru din 26/27 (site/cotidian) aprilie când am adus câteva amănunte despre universalitatea acestui  relativ tânăr dirijor. În ceea ce privește biografia tânărului violoncelist Áron Petrus Bölöni vă redau mai jos propria sa descriere, tradusă din limba maghiară), cea care m-a și determinat să scriu despre el că este maghiar prin simțuri.

 Áron Petrus Bölöni

„M-am născut la Nagyvárad (n.a. – Oradea) în 11.11.1989 într-o familie de muzicieni și artiști. Am început să cânt la violoncel la vârsta de 7 ani, la Liceul de Muzică Nagyvárad (n.a. – v-ați prins, tot Oradea) cu profesoara Ágnes Marcu Sikes.

image

   Când aveam 11 ani, am fost admis la catedra pregătitoare a Conservatorului Béla Bartók din Budapesta ca elev al violonistului Zsolt Puskás.

Pentru a învăța să cânt în orchestră, am fost admis la Academia de muzică Szent István (n.a. – nu am găsit referințe despre această academie; în Ungaria este Academia de Muzică Franz Liszt; există totuși o Universitate Szent István, dar aceasta nu are legătură cu muzica), unde mi-am continuat studiile cu profesorul Zsolt Puskás și am fost admis la Orchestra Filarmonicii Zuglói (n.a. – Zugló este sectorul XIV al Budapestei). În timpul petrecut aici, am reușit să cunosc și să stăpânesc munca orchestrală profesionistă și am avut norocul să cânt cu muzicieni și dirijori excelenți. În iunie 2010, am fost admis la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta. Mi-am obținut diploma de licență la clasa lui György Déri, ​​violonist.

Am participat la mai multe cursuri de master: Miklós Perényi, Steven Isserlis, László Mező, Tamás Koó, Tamás Mérei, Pál Banda, György Kertész, Ottó Kertész, György Déri, ​​​​Jonathan Cohen, Fridrich Gauwerky, Tamás Varga, Dmitry Ferschretman, Franz Helmerson, Zakhar Bron, Ivan Monighetti, Andreas Brantelid. Am obținut distinsul meu master ca student al renumitului  Miklós Perényi la Academia Liszt în vara anului 2015.

În cei 5 ani petrecuți la academie, am fost invitat la concerte în China, Elveția, Italia, Cehia, Slovacia, Olanda, Spania și România. Ca muzician de cameră și solist, concertez în mod regulat atât în ​​Ungaria, cât și în străinătate.”

Tragica lui Schubert

    Simfonia nr. 4 în do minor este o simfonie finalizată în aprilie 1816 când Schubert avea 19 ani, la un an după a treia simfonie a sa, dar premiera a avut loc la mai bine de două decenii după moartea lui Schubert (19 noiembrie 1949, la Leipzig).

image
   Schubert a adăugat titlul Tragica manuscrisului său autograf la ceva timp după ce lucrarea a fost finalizată. Nu se știe de ce. Se poate observa, totuși, că simfonia este una dintre cele două pe care le-a scris („Simfonia neterminată” este cealaltă) într-o tonalitate minoră. Partitura este pentru două flaute, două oboaie, două clarinete, două fagoturi, patru corni, două trompete, timpani și coarde. Există patru mișcări iar în timp durează în jur de 30 de minute.

   Introducerea lentă este modelată după uvertura „Reprezentarea haosului” a lui Haydn la oratoriul „Creația”. Tema de deschidere a allegro-ului primei mișcări derivă din tema de deschidere a „Cvartetului de coarde” al lui Ludwig van Beethoven, în aceeași cheie.

  Concertul pentru violoncel în si minor a lui Dvořák

   A fost ultimul concert solo al compozitorului și a fost compus pentru prietenul său, violoncelistul Hanuš Wihan, deși violoncelistul englez Leo Stern a fost cel care l-a interpretat la premieră. Este una dintre cele mai cunoscute compoziții ale lui Dvořák precum și una dintre cele mai importante lucrări din repertoriul pentru violoncel și orchestră.

image

Concertul este orchestrat pentru două flauturi (al doilea dublează piculina), două oboaie, două clarinete, două fagoturi, trei corni, două trompete, trei tromboni, tubă, timpane, trianglu (doar în ultima parte), coarde și, bineînțeles, violoncel solo.

Concertul este structurat în trei părți:

  1. Allegro
  2. Adagio, ma non troppo
  3. Allegro moderato – Andante – Allegro viv

O interpretare tipică durează aproximativ 40 de minute.

În 1865, la începutul carierei sale, Dvořák a lucrat la un concert pentru violoncel în La major (B. 10), compus pentru violoncelistul Ludevít Peer. A oferit partitura (cu acompaniament de pian) lui Peer pentru recenzie dar nici el nici Dvořák nu au avut intenția de a finaliza concertul. A fost recuperat de la reședința lui Dvořák în 1925.

Hanuš Wihan, printre alții, au comandat de mai multe ori un concert pentru violoncel dar Dvořák a refuzat de fiecare dată, declarând că violoncelul este un instrument orchestral bun dar total insuficient pentru un concert solo. Într-o scrisoare adresată unui prieten, Dvořák a scris că el însuși este poate cel mai surprins de decizia sa de a compune un concert pentru violoncel, în ciuda numeroaselor sale ezitări.

image

   Dvořák a compus concertul la New York în al treilea său mandat ca director al National Conservatory. În 1894 unul dintre profesorii de la Conservator, Victor Herbert, și el compozitor, a finalizat Concertul pentru violoncel nr. 2 în mi minor, pe care l-a prezentat printr-o serie de concerte începând cu 9 martie. Dvořák a audiat cel puțin două interpretări ale concertului și a fost inspirat pentru a onora comanda lui Wihan de a compune propriul său concert pentru violoncel. Herbert a fost violoncelistul principal în orchestra care a interpretat premiera Simfoniei nr. 9 a lui Dvořák pe 16 decembrie 1893 și a compus concertul său în aceeași gamă, mi minor. Partea a doua a concertului lui Herbert era în si minor, ceea ce l-ar fi inspirat pe Dvořák să compună concertul său în această gamă. A început să lucreze la concert pe 8 noiembrie 1894 și l-a finalizat pe 9 februarie 1895.

După ce văzut partitura Hanuš Wihan a făcut câteva sugestii de îmbunătățire, inclusiv două cadențe, dar Dvořák a acceptat doar câteva modificări minore și niciuna din cadențe. Hanuš Wihan a interpretat prima dată concertul în particular acompaniat de Dvořák la pian la Lužany în August 1895. Deși nu a acceptat majoritatea sugestiilor lui Wihan, Dvořák tot dorea ca Wihan să interpreteze concertul într-o premieră la Londra în timpul vizitei sale acolo în martie 1896 și până pe 14 februarie 1896 a declarat ferm că refuză să se implice în interpretarea de la Londra dacă Wihan nu este solist. Faptul că Leo Stern a fost ulterior ales ca solist în locul lui Wihan este atribuit următoarelor teorii:

  • Wihan a refuzat să interpreteze concertul după ce Dvořák i-a interzis să interpreteze cele două cadențe sugerate de Wihan;
  • Concertul de la Londra se suprapunea cu concertele Cvartetului Boem, pe care Wihan le acceptase deja;
  • Societatea Filarmonică l-a ales pe Stern fără a-l consulta pe Dvořák iar compozitorul nu a spus clar Societății că i-a promis interpretarea lui Wihan;
  • Stern ar fi luat legătura cu Dvořák la Praga și, după ce a devenit clar că Wihan nu mai poate interpreta la premieră, Dvořák l-a ales pe Stern în locul său;
  • Stern a primit acordul doar după ce i-a trimis lui Dvorak două exemplare rare de porumbei (Dvořák era un mare iubitor de porumbei).

Există o oarecare doză de adevăr în fiecare dintre aceste teorii. Totuși, orice s-a întâmplat, nu este adevărat (după cum s-a sugerat) ca Dvořák și Wihan s-au certat. Wihan a interpretat concertul înregistrând un succes important, inclusiv sub bagheta lui Dvořák într-un concert la Budapesta pe 20 decembrie 1899, și au rămas prieteni apropiați.

Premiera concertului a avut loc pe 19 martie 1896 la Queen’s Hall din Londra cu Orchestra Filarmonică din Londra sub bagheta lui Dvořák, cu Leo Stern în calitate de solist. Violoncelul la care a interpretat Stern a fost “General Kyd” din 1684, unul din cele doar 60 de violoncele realizate de Stradivarius. Concertul a fost publicat în 1896 de N. Simrock în Berlin.

Johannes Brahms, prietenul și mentorul lui Dvořák, a compus un dublu concert pentru vioară și violoncel în 1887, cu opt ani înainte de concertul lui Dvořák. În 1896 Robert Hausmann a interpretat concertul lui Dvořák la reședința sa cu Brahms la pian și se spune că Brahms a declarat: “Dacă știam că este posibil să compun un asemenea concert pentru violoncel, aș fi încercat și eu unul”. Pe 7 martie 1897 Brahms a audiat interpretarea lui Hugo Becker a concertului împreună cu Filarmonica din Viena și i-a spus prietenului său Gänsbacher înainte de concert: “Astăzi vei auzi o piesă adevărată, o piesă masculină!”.

Partitura originală a lui Dvořák, înainte de a accepta sugestiile lui Wihan, a fost descrisă ca fiind “mult mai muzicală” și această versiune este interpretată din când în când. Pe tot parcursul lucrării există un motiv care amintește de muzica folclorică americană. S-a sugerat că Dvořák a fost puternic influențat de muzica amerindienilor și a folosit-o ca inspirație pentru concertul său pentru violoncel.

articolul original.

Cozile uriașe de mașini de la granița dintre Rusia și Georgia se văd din satelit. Mii de ruși așteaptă să treacă în țara vecină

26 September 2022 at 20:09

Compania americană de tehnologie Maxar Technologies a publicat duminică imagini din satelit care arată cozile kilometrice de mașini formate pe partea rusă a frontierei cu Georgia, în contextul în care mulți bărbați ruși încearcă să fugă din țară după ce președintele Vladimir Putin a decretat săptămâna trecută o mobilizare militară parțială pentru a suplimenta forțele din Ucraina, informează CNN, potrivit news.ro.

Maxar Technologies precizează că imaginile care prezintă partea cea mai nordică a ţării arată maşini ce se întind pe o coadă de aproximativ 16 kilometri (aproximativ 10 mile) la punctul de trecere a frontierei şi adaugă că “ambuteiajul în trafic a continuat probabil și mai la nord de zona fotografiată”.

O înregistrare video surprinsă luni din dronă sugerează că sute de vehicule s-au îngrămădit pe partea rusă, martorii spunând că oamenii aşteaptă până la 48 de ore pentru a trece în Georgia.

De asemenea, mai multe înregistrări video arată forţe de securitate ruse suplimentare care sosesc la graniţă, într-un transportor blindat de trupe.

Cozile s-au format la punctul de trecere a frontierei Verkhnii Lars din Osetia de Nord în Georgia și la alte puncte de trecere a graniței, după anunțul făcut săptămâna trecută de președintele Vladimir Putin privind mobilizarea parțială.

Imaginile arată câteva familii, dar și mulţi bărbaţi singuri printre cei care aşteaptă să treacă frontiera pe la Verknii Lars.

Georgia 🇬🇪 is allowing Russians 🇷🇺 to cross the border by foot: Hundreds of Russians appear to have abandoned their transport and are making a massive line to walk into Georgia.

Earlier, the border was shown to have a multi-kilometer long line of cars seeking to enter Georgia. pic.twitter.com/DZWenoe5D4

— Jason Jay Smart (@officejjsmart)
September 26, 2022

Sute de oameni se îndreaptă spre punctul de trecere pe jos, trăgând după ei valize.

Cozile uriașe de mașini de la granița dintre Rusia și Georgia se văd din satelit. Mii de ruși așteaptă să treacă în țara vecină
Oameni cu valize trec pe lângă vehicule cu numere de înmatriculare rusești pe partea rusă a frontierei spre punctul de control vamal Nijni Lars, între Georgia și Rusia, la aproximativ 25 km de orașul Vladikavkaz, la 25 septembrie 2022. Autoritățile ruse au recunoscut că există un aflux „semnificativ” de mașini care încearcă să treacă din Rusia în Georgia, la câteva zile după ce Moscova a anunțat o mobilizare parțială | Foto: Profimedia Images

Nona Mamulashvili, politician de opoziție din Georgia, a declarat pentru postul american de televiziune că, pe fondul afluxului brusc de cetățeni ruși, “am presat guvernul să introducă vize şi/sau să închidă graniţele”

VIDEO: 🇷🇺🇬🇪 Russians flock to Georgia border after military call-up

Russian vehicles flock to cross the border after President Putin announced a partial mobilisation. Regional Russian authorities say 2,300 private vehicles were waiting to enter Georgia at one crossing. pic.twitter.com/OIXB2T5NEP

— AFP News Agency (@AFP)
September 26, 2022

La ora actuală, graniţa pare să fie încă deschisă, notează CNN.

Un număr record de ruși au intrat şi în Finlanda în acest weekend, potrivit poliției finlandeze de frontieră.

Foto: Profimedia Images

articolul original.

Un număr record de ruși a intrat în Finlanda în weekend, mulți dintre ei fiind în tranzit spre alte țări

26 September 2022 at 18:51
image

Numărul cetățenilor ruși care au intrat duminică în Finlanda pe la frontiera terestră cu Rusia s-a dublat față de duminica precedentă, a anunțat poliția de frontieră finlandeză, potrivit CNN.

Duminică, 8.314 ruși au intrat în Finlanda trecând granița terestră ruso-finlandeză, un număr dublu față de săptămâna precedentă, a declarat Matti Pitkäniitty, șeful departamentului de afaceri internaționale al poliției de frontieră.

Incluzând cifrele de sâmbătă, 16.886 de ruși au sosit, în total, în acest weekend în Finlanda, „mulți fiind în tranzit spre alte țări”, a adăugat el.

Situation 26.9.2022 at 09.00 Finnish time
Yesterday 8 314 Russians entered Finland via Finnish Russian land border. Double the number than week before. During Saturday and Sunday total of 16 886 Russians arrived. Many in transit to other countries.
Sunday 5 068 Russians exited.

— Matti Pitkäniitty (@MPitkaniitty)
September 26, 2022

În urma anunțului Kremlinului privind „mobilizarea parțială”, Rusia s-a confruntat cu proteste la nivel național și cu un exod al cetățenilor care părăsesc țara.

Miercurea trecută, ministrul finlandez al apărării, Antti Kaikkonen, a declarat că țara sa monitorizează îndeaproape situația.

Finlanda și Rusia au o graniță terestră comună care se întinde pe o distanță de 1.340 de kilometri, existând mai multe puncte de trecere a frontierei.

Border between Finland ?? and Russia. pic.twitter.com/iaqlM5OJn4

— Dmytro Report ? (@thedimsol)
September 24, 2022

Vineri seară, mai mulți miniștri finlandezi au anunțat că guvernul de la Helsinki va interzice turiștilor ruși să treacă granița în Finlanda în următoarele zile, deși se vor mai putea face excepţii din considerente umanitare.

Foto: EPA

articolul original.

Danemarca raportează o scurgere de gaze din gazoductul Nord Stream 2 în Marea Baltică

26 September 2022 at 18:38
image

Autoritățile daneze le-au cerut luni navelor să se îndepărteze pe o rază de cinci mile marine de locul în care are loc scurgerea de gaze din conducta Nord Stream 2, deținută de Rusia, care trece prin Marea Baltică, potrivit Reuters.

Guvernul german a declarat că a luat legătura cu autoritățile daneze și cu autoritățile locale pentru a afla ce anume a cauzat scăderea bruscă a presiunii din conductă. Ministerul danez al Energiei a refuzat să comenteze.

„O scurgere a avut loc astăzi pe conducta Nord Stream 2 din zona daneză”, a declarat agenția daneză pentru energie într-un comunicat.

Autoritățile maritime daneze au emis o avertizare de navigație și au stabilit o zonă în jurul conductei, „deoarece (n.r. – scurgerea) este periculoasă pentru traficul naval”, a adăugat acesta.

Operatorul Nord Stream 2 a spus că presiunea din conductă, care conținea gaz etanș în interior, deși nu a devenit niciodată operațională, a scăzut de la 105 la 7 bari peste noapte.

Conducta, care urma să dubleze volumul de gaz transportat de la Sankt Petersburg pe sub Marea Baltică spre Germania, tocmai fusese finalizată și umplută cu 300 de milioane de metri cubi de gaz când Germania a anulat lansarea, cu câteva zile înainte de invazie.

„Peste noapte, dispeceratul Nord Stream 2 a înregistrat o scădere rapidă a presiunii gazului pe linia A a conductei de gaze naturale Nord Stream 2”, a declarat operatorul Nord Stream 2 într-un comunicat.

„Ancheta este în curs”.

Scurgerea de gaz de luni a avut loc cu o zi înainte de lansarea ceremonială a conductei Baltic Pipe, care transportă gaz din Norvegia în Polonia.

Proiectul este piesa centrală a eforturilor Varșoviei de a-și diversifica sursele de gaz și de a renunța la dependența energetică de Rusia.

Nord Stream 2 a fost un subiect controversat în rândul parlamentarilor danezi, iar țara a adoptat în 2017 o lege care i-a permis să interzică trecerea proiectului prin apele sale teritoriale din motive de securitate. Dar Nord Stream 2 a schimbat ulterior ruta inițială astfel încât să treacă prin zona economică exclusivă a Danemarcei, unde acest drept de veto nu a putut fi aplicat.

Rusia a întrerupt aprovizionarea cu gaze către mai multe țări și, de asemenea, a oprit fluxurile prin conducta Nord Stream 1, dând vina pe sancțiunile occidentale pentru împiedicarea operațiunilor.

articolul original.

Mobilizarea parțială îi sperie chiar și pe propagandiștii lui Putin. Ei se tem de o revoltă populară: „Vă jucați cu oameni înarmați!”

26 September 2022 at 19:43
image

Vladimir Soloviov, principalul propagandist al Kremlinului, și Margarita Simonian, șefa postului Russia Today, au criticat dur modul în care se face mobilizarea parțială pentru suplimentarea trupelor rusești din Ucraina și s-au arătat înrgrijorați cu privire la o posibilă revoltă care s-ar putea declanșa împotriva războiului și a mobilizării.

„Vă jucați cu oameni înarmați…”, a remarcat Simonian, având un mesaj pentru comandanți: „Nu e momentul pentru așa ceva… nu supărați poporul!”

Mobilizarea haotică din Rusia îi enervează până și pe propagandiști

În cadrul unei emisiuni dedicată aproape în exclusiviotatea subiectului mobilizării, Soloviov a susținut că atât el, cât și Simonian au primit „apeluri panicate”, ceea ce arată „că mai multe persoane au uitat cum să-și facă treaba”.

La rândul ei, Simonian a susținut că după discursul lui Putin a rămas cu impresia că vor fi mobilizați doar bărbații cu experiență militară, numai că realitatea s-a dovedit a fi alta: au fost chemați pe front bătrâni, bolnavi, profesori, muzicieni și o mamă singură cu doi copii mici. În schimb, nu au primit ordinul persoane care chiar au experiență de luptă.

Soloviov a reproșat apoi și că noii recruți primesc arme vechi și ruginite.

„Toți au telefoane și nu-și vor ține gurile. Dacă primesc lucruri putrede, dacă nu au căști, veste antiglonț, nimeni nu va ascunde asta… O spun foarte politicos: nu vă jucați cu oamenii! Nu este vorba de niște rable liberale, sunt oamenii noștri și refuz să tac în legătură cu asta!”, a spus Soloviov, citat de Daily Beast.

Propagandiștii ruși, supărați că rușii de rând nu vor să moară pe frontul din Ucraina

Cei doi propagandiști au tratat și subiectul sutelor de mii de ruși care au fugit din țară ca să scape de trimiterea pe front.

„Unii sunt trimiși ca niște eroi la un război al poporului, iar alții se uită cu lașitate unde și cum să cumpere un bilet”, a spus Solovion.

În schimb, Simonian a ținut să le transmită un mesaj rușilor care fug din țară: „Drum bun! Dar țineți minte că nimeni nu vă așteaptă acolo! Banii o să vi se termine și atunci va trebui să vă întoarceți”.

Șefa RT a avut cuvinte dure și pentru mamele care încearcă să-și protejeze copiii de încorporare, spunând că ar trebui să le fie rușine: „Copiii mei sunt mici, dar dacă i-aș fi născut la momentul potrivit, acum ar fi avut vârsta de încorporare”.

Propagandiștii ruși admit că țara lor a greșit în calculele privind invadarea Ucrainei

Simonian a mai susținut că s-a ajuns la prelungirea războiului și la mobilizarea parțială pentru că ei au supraestimat puterea Rusiei și au subestimat puterea și dorința de a lupta a ucrainenilor, precum și ajutorul pe care aceștia l-au primit de la Occident.

„Ne-am gândit că toate acestea puteau fi realizate cu mai puțin sânge și nu am anticipat o rezistență atât de puternică din partea NATO și a Occidentului. Asta se întâmplă la începutul oricărui război: subestimarea rezistenței, supraestimarea propriei forțe. Așa că iată-ne aici”, a spus ea.

articolul original.

Kazahstan, fostă republică sovietică și unul dintre partenerii apropiați ai Moscovei, nu recunoaște referendumurile din Ucraina

26 September 2022 at 19:41
image

Autoritățile din Kazahstan anunță că susțin „integritatea teritorială” a Ucrainei în timp ce în zonele ocupate au loc referendumuri susținute de Rusia, potrivit CNN.

Fosta republică sovietică și unul dintre partenerii apropiați ai Moscovei, Kazahstan, a declarat că „aderă la principiul integrității teritoriale a statelor”. Anunțul a fost făcut public în contextul desfășurării referendumurilor în patru zone ocupate de ruși în Ucraina, privind aderarea la Rusia.

Referendumurile sunt ilegale în conformitate cu dreptul internațional

Guvernele occidentale și Kievul au respins referendumurile și le consideră „un simulacru”. În conformitate cu drepturile internaționale acestea sunt ilegale.

„În ceea ce privește referendumurile privind aderarea la Federația Rusă care se desfășoară în statele autoproclamate ale RPL și RPD, precum și în administrațiile militare din regiunile Zaporojia și Herson, Kazahstanul aderă la principiul integrității teritoriale a statelor, al egalității suverane a acestora și al coexistenței pașnice” a declarat luni purtătorul de cuvânt al Ministerului kazah al Afacerilor Externe, Aibek Smadyarov, citat de agenția de presă Kazinform, potrivit Știri pe surse.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că guvernul este disponibil de a oferi asistență pentru promovarea dialogului politic. De asemenea, el a spus că „țara consideră că menținerea stabilității la nivel regional și global este de o importanță capitală”.

„Președintele nostru a declarat în repetate rânduri, inclusiv în discursul său recent de la tribuna ONU, importanța respectării constante a principiilor dreptului internațional, în baza Cartei acestei organizații globale universale. Carta stipulează responsabilitatea statelor membre ale ONU în menținerea păcii și aderarea la integritatea teritorială a țărilor”, a precizat Smadyarov.

articolul original.

Human Rights: Cel puţin 76 de persoane din Iran au fost ucise de la începutul protestelor

26 September 2022 at 07:38
image

Cel puţin 76 de persoane au fost ucise în Iran în contextul protestelor declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini, după ce femeia a fost arestată de poliţia morală, a anunţat luni organizaţia nonprofit Iran Human Rights (IHR), din Oslo, relatează AFP.

”Conform informaţiilor culese de Iran Human Rights, cel puţin 76 de persoane au fost ucise în demonstraţii” în 14 provincii ale ţării, a precizat ONG-ul într-un comunicat.

De asemenea, printre morţi se numără ”şase femei şi patru copii”. IHR susţine că a obţinut ”videoclipuri şi certificate de deces care confirmă că asupra protestatarilor s-a tras cu muniţie reală”.

articolul original.

Emmanuel Macron va fi primit de Joe Biden în cadrul unei vizite de stat la Casa Albă, pe 1 decembrie

26 September 2022 at 07:08
image

Preşedintele american Joe Biden îl va primi pe omologul său francez Emmanuel Macron pe 1 decembrie la Casa Albă în cadrul unei vizite de stat, a anunţat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre luni, relatează AFP.

”Această vizită va afirma profunzimea şi vigoarea relaţiei dintre Statele Unite şi Franţa, cel mai vechi aliat al nostru”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe.

Relaţiile între Paris şi Washington s-au confruntat cu o criză majoră după ce Australia a anunţat brusc că renunţă la un contract privind achiziţia de submarine convenţionale franceze î, favoarea unui acord privind achiziţia de submarine nucleare de atac americane.

articolul original.

Premierul Albaniei: Serbia trebuie să recunoască Kosovo

26 September 2022 at 18:11
By: FLUX 24
image

În discursul la Adunarea Generală ONU, Rama a declarat că Tribunalul special pentru crimele comise de membrii fostei Armate de Eliberare a Kosovo, înființat în baza raportului lui Dick Marty prezentat în Consiliul Europei, este un „eșec monumental”, deoarece „raportul este unul dintre cele mai grave cazuri de distorsionare a realității”. De asemenea, Rama a declarat că fostul președinte al Kosovo, Hashim Thaci, se află în detenție la Haga pentru acuzații care nu au nicio legătură cu raportul prezentat în Consiliul Europei.

„Este un eșec monumental la nivel internațional. Nu are nicio legătură cu procesul judiciar. Are legătură cu defăimarea unei țări și a istoriei ei” – a declarat Rama, citat de cotidianul „Koha ditore” de la Pristina, adăugând că are speranța că în Consiliul Europei se va lua decizia de se elabora un nou raport. „Niciodată nu vom renunța la adevăr și nu vom înceta să-i respectăm pe cei care și-au dat viața pentru libertate și independență și pe care nimeni nu are dreptul să-i blameze” – a declarat Rama

articolul original.

Marea Britanie angajează din nou muncitori străini. În ce domenii sunt cele mai multe locuri de muncă

26 September 2022 at 18:11
image

Lucrătorii nu mai trebuie să ştie foarte bine limba engleză, după ce Regatul a rămas fără forţă de muncă după Brexit.

Guvernul va anunţa în următoarele săptămâni sectoarele care pot recruta angajaţi din străinătate, fără a face distincţie între muncitorii din Uniunea Europeană şi cei din restul lumii. Au nevoie în prima fază de un sfert de milion de oameni, în special în construcţii, transporturi, servicii şi telecomunicaţii.

articolul original.

Italienii scriu istorie: au pentru prima dată o femeie premier şi cel mai radical guvern de după Al Doilea Război Mondial. Cine e Giorgia Meloni

26 September 2022 at 17:55
image

Un zâmbet uriaş şi un carton pe care era scris un mesaj simpul: Mulţumesc, Italia!. Aşa intră Giorgia Meloni pe marea scenă a politicii Internaţionale. Va conduce a treia cea mai mare economie a Europei, după ce exit-poll-urile au oferit coaliţiei sale, considerată de extrema dreaptă, peste 44% din voturi. "Obiectivul nostru principal, ca partid politic este să îi facem pe italieni să fie din nou mândri că sunt italieni, să fluture tricolorul Italiei cu mândrie", a declarat Giorgia Meloni, liderul partidului Fraţii Italiei.

Chiar şi cei care nu au votat cu ea îi înţeleg succesul

Nu doar mândrie e ceea ce le promite Meloni, italienilor. Ci o ţară fără imigranţi non-europeni, în care cultura italiană va fi protejată. "Ei ne atacă identitatea naţională, identitatea religioasă, identitatea de gen, identitatea familiei. Eu nu mă mai pot defini ca cetăţean italian, creştin, femeie, mamă. Ei vor să fiu cetăţeanul x, genul x, părintele 1 sau 2. Vor să fiu un număr", a declarat Giorgia Meloni, liderul partidului Fraţii Italiei.

Chiar şi cei care nu au votat cu ea îi înţeleg succesul. De altfel, la fel ca alţi lideri populişti europeni, pe parcursul campaniei electorale, ea a exploatat tocmai crizele cu care se confrută acum Europa: scumpirea nivelului de trai, incertutidinile economice şi oboseala cauzată de pandemie. "Rasismul este atunci când îi dai unui pensionar 480 de euro, iar unui imigrant 1200 de euro", a declarat Giorgia Meloni, liderul partidului Fraţii Italiei.

Partidul ei, Fraţii Italiei, îşi are rădăcinile în mişcarea neo-fascistă, dar actualul său program este mai moderat, deşi include, încă, nostalgici ai lui Mussolini. Din coaliţie mai fac parte Liga condusă de Matteo Salvini, şi el exponent al dreptei radicale, şi Forţa Italia a fostului premier Silvio Berlusconi, care nu s-a sfiit să promoveze mesaje pro-Putin, în timpul mitingurilor electorale. "O forţă politică de dreapta este singura forţă politică ce ne garantează un viitor cu o justiţie mai bună, un trai mai bun şi mai sigur şi libertate", a declarat Silvio Berlusconi, liderul partidului Forţa Italiei.

"Eu cred că Mussolini a fost un bun politician. Tot ceea ce a făcut, a făcut pentru Italia", a declarat Giorgia Meloni. O declaraţie de care se dezice acum. Meloni a câștigat primele alegeri locale la 21 de ani și a devenit cea mai tânără femeie ministru al țării la 31 de ani, când a primit portofoliul tineretului în guvernul Berlusconi din 2008. "Eu sunt Giorgia, sunt o femeie, sunt mamă, sunt italiancă, sunt creştină!", a declarat Giorgia Meloni, liderul partidului Fraţii Italiei.

Victoria Giorgiei Meloni în Italia înseamnă că peste 25% din populaţia Uniunii Europene, locuieşte acum în state ce au o poziţie anti-europeană, conservatoare şi naţionalistă. De altfel, primii lideri care au felicitat-o au fost premierul ungar şi preşedintele Poloniei, în timp ce, Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, avertizează viitorul guvern al Italiei, că nu va mai primi fonduri europene dacă nu va respecta drepturile omului şi se va abate de la valorile europene.

articolul original.

Viktor Orban: Sancțiunile UE împotriva Rusiei au avut "efect invers"

26 September 2022 at 17:05
Viktor Orban: Sancțiunile UE împotriva Rusiei au avut "efect invers"

Premierul Ungariei, Orban Viktor, spune că sancțiunile UE împotriva Rusiei au avut "efect invers": "Europa s-a împușcat singură în picior cu sancțiunile".

Orban a criticat dur sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei, despre care a spus că "s-au întors împotriva sa", determinând creșterea prețurilor la energie, relatează Reuters.

Orban, aflat de mult timp în dezacord cu UE din cauza unora dintre politicile sale considerate antidemocratice la Bruxelles, a îndemnat la o încetare a focului pentru a pune capăt războiului și a spus că sancțiunile împotriva Rusiei au afectat grav economia europeană.

Orban, care a fost reales pentru un al 4-lea mandat consecutiv în aprilie, se confruntă acum cu o inflație în creștere, cu o scădere a încrederii consumatorilor și cu perspectiva unei recesiuni anul viitor.

El a declarat în Parlament că nu este o surpriză că guvernele cad în Europa, referindu-se la alegerile italiene de duminică, în urma cărora Giorgia Meloni pare să conducă cel mai de dreapta guvern italian de după cel de-al Doilea Război Mondial.

"Putem spune cu siguranță că, în urma sancțiunilor, populația europeană a devenit mai săracă, în timp ce Rusia nu a căzut în genunchi", a spus Orban: "Arma s-a întors împotriva noastră, Europa s-a împușcat singură în picior cu sancțiunile".

"Așteptăm un răspuns, întreaga Europă așteaptă un răspuns de la Bruxelles cu privire la cât timp vom continua să facem acest lucru", a spus el.

Orban, al cărui guvern se află în discuții cu Comisia Europeană pentru a obține miliarde de euro din fondurile UE blocate din cauza preocupărilor legate de statul de drept, a declarat că guvernul său va lansa o "consultare națională" prin care îi va întreba pe maghiari despre sancțiuni. Orban a folosit anterior acest instrument de campanie pentru a consolida sprijinul intern pentru partidul său Fidesz cu privire la politici precum drepturile homosexualilor sau migrația.

Orban a declarat că guvernul său și-a revizuit strategia energetică pe termen lung și că își propune să revizuiască sistemul energetic și să prelungească durata de viață a centralei nucleare de la Paks, cu un total de 32 de investiții mari planificate să fie finanțate cu ajutorul fondurilor UE.

"Dacă birocrații de la Bruxelles nu ne dau acești bani, pentru care Ungaria este eligibilă, atunci vom obține fondurile necesare din alte surse financiare", a declarat Orban, adăugând că Ungaria a început discuțiile cu UE și cu "alți parteneri internaționali". El nu a oferit detalii.

Philip Morris susține inovația

 

articolul original.
❌