ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 5 October 2022Ultimele Stiri

În Ungaria au loc proteste de amploare ale profesorilor și elevilor

5 October 2022 at 09:52
Foto: digi24.ro

Un protest de amploare are loc la Budapesta, unde mii de elevi și profesori au format un adevărat lanț uman miercuri dimineață. Ei protestează față de salariile mici și din cauza lipsei de reformă din sistemul de educație.

Concret, mii de elevi din școlile primare și secundare din Ungaria, profesori și părinți au format miercuri dimineață lanțuri umane prin centrul Budapestei în sprijinul cadrelor didactice care luptă pentru salarii mai mari și al celor concediate pentru că au protestat.

Proteste la nivel național în Ungaria

Profesorii au lansat o campanie „Vreau să predau” și au făcut apel la nesupunere civilă pentru a cere salarii mai mari și rezolvarea problemelor din sistem.

Sindicatele organizează miercuri și o grevă a profesorilor la nivel național. După greva profesorilor din ianuarie, guvernul a restricționat dreptul la protest. Mai mulți profesori au fost concediați săptămâna trecută la un liceu din Budapesta pentru că s-au alăturat protestului.

În ziua de miercuri dimineața, elevii au format un lanț care se întindea pe kilometri prin Budapesta. Unii au afișat pancarte cu mesajele „Fără profesori, fără viitor” și „Cine va preda mâine?”, în timp ce mașinile care treceau prin zonă au claxonat în semn de susținere, potrivit Reuters.

Mii de elevi și profesori sunt așteptați să participe miercuri seara la o demonstrație în fața parlamentului.

Profesorii nemulțumiți de salariile mici

În contextul învăţământului, profesorii maghiari cer de mult timp, printre altele, salarii mai mari și o reducere a volumului de muncă. Deși nesupunerea civilă nu este o formă de acțiune reglementată din punct de vedere legal, educatorii au apelat la ea după ce dreptul lor la grevă le-a fost practic retras printr-un decret guvernamental în februarie.

De la începutul noului an școlar, luna trecută, elevii au organizat proteste în sprijinul profesorilor și al revendicărilor acestora, iar sindicatele profesorilor au făcut apel la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg împotriva refuzului guvernului de a le interzice dreptul la grevă.

În opinia sa, „Eram în drum spre etajul al doilea pentru a preda o oră și, înainte de a suna clopoțelul, am primit un telefon de la director. M-a rugat să mă duc în biroul său și am bănuit imediat despre ce va fi vorba.

Reprezentanții districtului școlar mă așteptau și mi-au spus că sunt doar executanți, că nu au niciun comentariu, iar apoi mi-au înmânat o hârtie în care mi-au spus că îmi încetează contractul de muncă în calitate de angajat public”, a povestit un profesor, potrivit Telex.

Însă, concedierea nu îl va afecta doar pe el, ci și pe elevii săi, mai ales că elevii clasei sale vor absolvi în acest an: „ne pregătim pentru absolvire și pentru balul de absolvire cu clasa mea, iar acum toate acestea se vor întâmpla fără mine”.

Probleme pentru guvernul Orban

În acest sens, premierul Viktor Orban, care a fost reales pentru al patrulea mandat consecutiv la 3 aprilie, se confruntă cu o provocare tot mai mare, în condițiile în care economia se îndreaptă spre recesiune.

Guvernul a declarat că va majora salariile profesorilor odată ce Comisia Europeană va elibera fondurile de redresare ale UE pentru Ungaria, care au fost blocate pe fondul unei dispute privind statul de drept.

articolul original.

„Danțuri de-nvățat”

5 October 2022 at 06:38
image

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, în parteneriat cu Asociația Atelierul de Joc Popular și Asociația Sinaptica, organizează trei evenimente de promovare dedicate proiectului cultural „Danțuri de-nvățat”, în vederea facilitării cunoașterii folclorului coregrafic tradițional.

Evenimentele vor consta în demonstrații de dansuri din patrimoniul cultural imaterial al Sălajului și vor avea loc după cum urmează: joi, 6 octombrie 2022, începând cu ora 16; luni, 10 octombrie 2022, începând cu ora 17 și miercuri, 14 octombrie 2022, începând cu ora 16. Vor fi prezenți coregrafi și interpreți de dansuri populare, implicați în implementarea proiectului cultural. În cadrul celor trei evenimente vor fi prezentate publicului și rezultatele primelor patru luni de activitate ale proiectului (iunie-septembrie).

Cele trei evenimente vor fi găzduite în Sala „Porolissum” a Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj.

Intrarea publicului este liberă.

Prin „Danțuri de-nvățat”, proiect cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național se va crea o platformă de comunicare mobilă și web dedicată dansurilor tradiționale din județul Sălaj.

Mai multe informații legate de proiect sunt disponibile pe pagina web a Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (www.culturasalaj.ro) și pe pagina de facebook a proiectului (https://www.facebook.com/danturisalaj).
Daniel Săuca,
Manager

articolul original.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

Compania Blue Air, sancţionată de ANPC cu peste 10 milioane de lei pentru cursele anulate din 15 iunie până în prezent

4 October 2022 at 19:05
image

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a făcut un amplu control care a avut în vedere modul de respectare a prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor privind serviciile de transport aerian, ale operatorului, verificându-se inițial situația zborurilor anulate în perioada 15 iunie - 30 august 2022 și ofertele practicate de operatorul economic atât pe site-ul oficial, cât și pe pagina oficială de Facebook a acestui sau din aplicația Blue Air și extinsă, ulterior, ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public cu privire la anularea tuturor zborurilor din 06.09.2022 până în 10.10.2022.

Echipa de control a constatat utilizarea practicilor comerciale incorecte pe scară largă, de către operatorul economic. Practic, conform legii, orice acţiune sau omisiune care contravine legislaţiei care protejează interesele consumatorilor şi care a adus, aduce sau ar putea aduce prejudicii intereselor colective ale consumatorilor care îşi au reşedinţa în cel puţin două state membre diferite de statul în care îşi are originea sau a avut loc acţiunea sau omisiunea în cauză sau pe teritoriul căruia este stabilit comerciantul responsabil de acţiunea sau omisiunea în cauză.

Reacţie dură a preşedintelui ANPC

''Iată că Blue Air execută ultimul zbor și pleacă de pe piață, așa cum spuneam încă de acum trei luni. De la ultima sancțiune și până la această a doua evaluare, peste 100.000 de consumatori trec prin ceea ce au trecut și primii, în ultimii doi ani. Unde au ajuns banii acestora, pe ce au fost cheltuiți și cum vor putea fi recuperați vreodată rămâne o mare enigmă… Unul dintre avioanele companiei zace pe o pistă a aeroportului Băneasa, fără ambele motoare. Oare câte curse ar fi trebuit să execute, în condițiile în care, fără propulsive, acesta nu se putea deplasa nici măcar pe DN1. Fără combustibil, fără taxe de aeroport plătite, fără salarii achitate la zi, încă mă întreb cum urmau să se execute cursele și de ce au fost promovate, în condiția în care se știa că nu pot fi duse la bun sfârșit. Nu mai vorbesc și de faptul că fără avioane lucrurile s-ar fi complicat și mai tare. Au sau nu au toate aceste lucruri? Mă întreb pentru că nouă reprezentanții companiei nu au vrut să ne răspundă. Declar public că mă supun testului poligraf pentru următoarele aspecte: dacă reprezentantul companiei ne-a spus că ia în calcul plecarea de pe piață în toamnă, dacă acesta ne-a povestit că nu vor mai avea avioane cu care să ducă la bun sfârșit cursele. La câți bani lipsesc din buzunarele consumatorilor, amenzile aplicate de către Autoritatea noastră mi se par extrem de mici. Îmi cer scuze fiecărui păgubit pentru anii trecuți, în care lucrurile puteau fi mai ferm sancționate'', declară Horia Constantinescu, președinte ANPC.

Concluziile ANPC:

  • operatorul economic Blue Air Aviation SA nu a propus angajamente sau un plan de măsuri reparatorii pentru consumatori în termenul stabilit de autorităţile competente;
  • în perioada analizată, respectiv 15.06.2022 - 12.09.2022, au fost afectați 150.227 consumatori din 23 state membre ale Uniunii Europene;
  • practica operatorului economic a avut caracter repetitiv
  • valoarea prejudiciilor suferite de consumatori se ridică la suma de 19.582.065,96 EUR (echivalent, calculat la valoarea cursului din 16.09.2022), respectiv 96.447.549,47 LEI (echivalent, calculat la valoarea cursului din 16.09.2022), pentru perioada analizată şi reprezintă doar valoarea biletelor achiziţionate, în realitate prejudiciul fiind mult mai mare;
  • rambursarea efectivă a contravalorii biletelor pentru zborurile anulate s-a realizat la un număr foarte mic de pasageri la care s-a rambursat efectiv, respectiv au fost rambursate 598 rezervări (reprezentând 0,7% din totalul de 80.826 rezervări anulate), suma totală a rambursărilor efective fiind echivalentul a 115.016,11 EUR (0,6% din suma totală a rezervărilor anulate, respectiv 19.582.065,96 EUR);
  • un procent de 9,8% din suma totală de rambursat, respectiv suma de 1.924.762,33 EURO s-a rambursat în wallet (portofelul electronic), reprezentând 10.685 de rambursări.

În urma acestor constatări, echipa de comisari ANPC a decis aplicarea a 2 amenzi contravenționale, una în cuantum de 2.000.000 euro, echivalent în lei la cursul din 04.10.2022 pentru afectarea pe scară largă a consumatorilor, la dimensiunea Uniunii Europene, și o alta în valoare de 200.000 lei pentru abateri repetate.

Totalul amenzilor este de 10.094.200 lei. Acestora li se adaugă sancșiuni complementare după cum urmează:

  • se dispune măsura de remediere;
  • se propune măsura de încetare a practicilor comerciale incorecte, în sensul de a nu mai pune pe piață, la dispoziția consumatorilor, oferte de zbor înșelătoare, pentru care operatorul economic nu dispune de resursele necesare efectuării acestora;
  • se propune suspendarea prestării serviciilor până la încetarea practicii comerciale incorecte sau până la ducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse.
articolul original.

Sute de oameni pot fi luaţi oricând de ape la Roşia Montană, iar primarul are un plan "măreţ": Să aibă în continuare noroc

4 October 2022 at 16:56
image

Minerii au coborât în adâncuri pentru a vedea dacă apa a inundat galeriile din subteran. La suprafaţă, pompierii duc o luptă contracronometru pentru a scădea nivelul lacului Tăul Mare după ce în digul care stăvileşte 300.000 de metri cubi de apă a apărut o breşă.

Sorin Vlad, director SGA Alba: S-a constatat că până la surpare zidăria de piatră a fost cămăşuită cu beton, de la surpare este doar piatră goală. Mai prezintă riscuri, nu putem să spunem cât de mari sunt. Trebuie intervenit şi făcuri lucrări de reparaţii. Este un pericol, sigur că da.

Specialiştii de la ape spun că o tragedie a fost evitată la minut. Şi asta în timp ce primarul recunoaşte că s-a bazat mereu pe noroc. 

Reporter: În acel tunel care merge către acel fund de golire, când a fost făcută ultima intervenţie? În decursul timpului aţi solicitat fonduri de la Guvern?

Eugen Furdui, primar Roşia Montană: În tunel s-au făcut ceva lucrări cu minerii din zonă pe care îi aveam aici pe vremuri. Eu sper că dacă am avut noroc până acum, să avem noroc şi în continuare. 

Sorin Vlad, director SGA Alba: Dacă ar fi ajuns apa la acel con şi începea să sape, mai mult de 30 de minute nu ştiu dacă aveam la dispoziţie să evacuăm populaţia. 

Pompierii au reuşit să scada apa lacului cu un metru. Pentru a îndepărta pericolul e nevoie de încă patru metri. Adică cel puţin patru zile. 

Tanczos Barna, ministrul Mediului: În momentul de faţă nu există nicio agravare a situaţiei. Nu există niciun semnal cum că acea fisură de sus ar afecta şi partea de bază, partea care ţine cantitatea de apă şi care protejează, practic, acea localitate de un eventual incident. 

Din cei 268 de oameni care trăiesc în Roşia Montană, 137 au refuzat evacuarea. 

''Nu ne-am evacut că nu-i un pericol la noi că nu e aproape.'' 

''Nu imi e frică de apă. Dacă îl consolidează şi bagă ţevile în jos cum trebuie făcute, ala nu se duce în veci.'' 

Autorităţile de la Bucureşti au cerut verificarea de urgenţă a tuturor digurilor din ţară 

Situaţia de la Roşia Montană a dat alerta în toată ţara.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: S-a dispus verificarea tuturor barajelor, de categoria C şi D, până la data de 20 noiembrie. 

În jur de 2.000 de baraje sunt în aceste categorii. Potrivit ultimelor date oficiale, jumătate dintre ele nu aveau autorizaţie, sunt în administrare privată.  În Buzău, inspectorii de la ape au verificat 10 baraje numai astăzi. 

Silviu Baciu, inspector Administraţia Bazinală Buzău – Ialomița: Găsim un grad de stufizare ridicat, conform reglemntărilor în vigoare şi expirate în 2020. Vom lua măsurile legale ce se impun. 

Proprietarii barajelor care nu respectă cerințele inspectorilor, pot fi amendați cu sume cuprinse între 35 și 85 de mii de lei.

articolul original.

Campionii mediului de afaceri, premiați de Camera bucureșteană la Topul firmelor

4 October 2022 at 12:27

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) organizează miercuri, 5 octombrie, ediţia a XXIX-a a TOPULUI FIRMELOR DIN BUCUREŞTI, eveniment tradițional pentru cea mai dinamică și solidă comunitate de afaceri a țării, cea din Capitală.

La Gala de înmânare a premiilor participă, alături de manageri ai celor mai performante companii bucureştene, reprezentanţi ai administraţiei centrale și locale, dar și ai unor organizaţii neguvernamentale – asociaţii profesionale, camere de comerţ şi organizaţii patronale.

„Performanțele celor aflați în top la această ediție sunt cu atât mai meritorii cu cât au fost răsplătite rezultatele obținute în 2021, al doilea an marcat de criza economică și sanitară generată de pandemia de Covid-19. Anul acesta, mai mult ca niciodată, premiem viziunea, reziliența și capacitatea de adaptare a modelelor de business la un mediu economic și social volatil, complicat de reașezarea lanțurilor de aprovizionare și distribuție. Chiar și în aceste condiții dificile, comunitatea de afaceri din capitală s-a dovedit a fi, încă o dată, la înălțime”, afirmă Iuliu Stocklosa, preşedintele Camerei bucureştene.

Laureaţii topului au fost stabiliţi conform unei metodologii complexe și riguroase, aplicate unitar la nivelul sistemului cameral. În stabilirea clasamentelor finale au fost luaţi în calcul indicatori precum: cifra de afaceri netă, profitul din exploatare, rata profitului din exploatare, eficienţa utilizării resurselor umane și al capitalului angajat, calculaţi în baza a 16 elemente extrase din situaţiile financiare depuse de companii la Ministerul Finanţelor Publice şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Dintre cele 156.777 firme cu sediul social în Capitală, care au depus bilanţul aferent anului 2021, au îndeplinit criteriile de eligibilitate 56.760 firme, în creștere cu 15,6% față de anul precedent. Dintre acestea, premiem 7.251 firme (+4,2%, comparativ cu ediția precedentă).

În ceea ce priveşte structura pe domenii de activitate, cele mai multe companii premiate de Camera bucureşteană activează în domeniul serviciilor (35% din total), fiind urmate de firmele din domeniul comerţului (28%) şi de cele cu profil industrial (20%). De asemenea, o pondere de 6% revine sectoarelor construcţiilor, cercetare, dezvoltare şi high-tech, turismul concentrează 3% dintre firmele premiate, iar din agricultură, silvicultură şi pescuit provin 2%.

Pentru realizarea unui clasament cât mai obiectiv, în cadrul fiecărei grupe sunt premiate companiile pe cinci clase de mărime: întreprinderi foarte mari, mari, mijlocii, mici si microîntreprinderi.

Cele 7.251 companii aflate în Top au realizat o cifră de afaceri de 96 mld. euro, în creştere cu 15% faţă de anul trecut, un profit din exploatare de peste 9,6 mld. euro (+31% fata de ediţia precedentă). În cadrul acestor companii lucrează 536 mii salariaţi, în creștere cu 7% comparativ cu ediția precedentă a Topului.

Laureaţii fac parte din cea mai dinamică şi importantă comunitate de afaceri a ţării. Cu o rată a şomajului de doar 1,08% faţă de 2,56% la nivel naţional, Capitala concentrează 22% din totalul firmelor active din România, 21% din totalul salariaţilor ţării, aproape 30% din suprafaţa de vânzare şi din desfacerile cu amănuntul la nivel naţional, 19% din valoarea exporturilor româneşti, 31% din valoarea importurilor realizate de România şi circa 60% din activitatea de cercetare ştiinţifică a ţării.

Pe lângă distincţiile acordate pentru rezultatele economice obţinute în anul 2021, în cadrul evenimentului sunt decernate trofee de excelenţă companiilor care în ultimii cinci ani s-au clasat pe podium în competiţia elitelor, trofeul „George G. Assan”, pentru „Brandul românesc al anului”, trofeul „Ioan V. Socec”, precum şi o serie de premii speciale unor companii multinaționale și cu capital autohton, precum și unor instituții de presă.

Biroul de Presă al CCIB

 

articolul original.

Acces gratuit la muzeul Antipa pentru cei cu nume de animale. Reacţiile românilor numiţi Purice şi Lăcustă

4 October 2022 at 11:41
image

Postarea care anunţa acces gratuit pentru persoanele cu nume de animale a stârnit o avalanşă de glume şi reacţii amuzante în rândul internauţilor, pe reţelele de socializare, oamenii distribuind şi tăguindu-şi prietenii în comentarii pentru a-i anunţa de ofertă: 

Dnul Purice: "Dacă avem nume de insecte putem veni? Sau de reptile?"

Dnul Lăcustă: “Bine, dacă insistaţi...”

Dl Șoim: ”Dl Corbu, ce faci mâine?”

Dna Epuran: “Păi în mod clar Dl Ursea și Dn Epuran sunt cuplul de aur pe care îl căutați"

Vlad: “Dl Gâscă , Dl Cioc mâine la Antipa”

Adam: “Bună ziua, pe mine mă cheamă Adam ... știți de la primul om. Omul ziceți că să trage din maimuță. Vin cu familia ?”

Radu: "Se poate intra și pe bază de porecle?"

Eduard: "Adăugați și zodia că numele nu prea ne ajută"

Mirela: "Se pun toate mailurile corporate în care m-am semnat Mierla în loc de Mirela?"

Alina: "Pffff...daca stiam, nu mă mai căsătoream şi acum puteam să profit de oferta cu numele Lupu"

Dna Fluture: "Cred că zburăm și noi până la voi. Venim în stol așa că vă rugăm sa pregătiți mai multe flori"

Liliana: “Pffff dacă mi-a trebuit măritat.... Mergeam împreună cu Dl Pupăză X și Dn Pupăză.”

Laur: “Dacă femeia de la intrare consideră că toți bărbații sunt porci, intrăm toți gratis?”

Ciobanu: “Și dacă doar le păstorim?”

“Dacă sunt o scorpie pot veni gratis? ”

Pradă: “Dar Pradă primiți? ”

Ziua Mondială a Animalelor a luat naştere în urma convenţiei ecologiştilor din Florenţa, în anul 1931, şi a avut drept scop atragerea atenţiei asupra creşterii alarmante a numărului speciilor de animale pe cale de dispariţie. În prezent, această zi are menirea de a recunoaşte rolul important ocupat de animale atât în natură, cât şi în viaţa oamenilor.

Program de vizitare: de marţi până duminică, orele 10.00 - 20.00. Ultimul vizitator intră la ora 19.00.

De asemenea, expoziţia Art Safari, oferă mâine o reducere de 50% pentru toţi vizitatorii care au numele de familie Popescu, drept un omagiu adus marelui pictor-călător al României, Ştefan Popescu. 

articolul original.

O tânără de 22 de ani din Botoşani, scoasă cu forţa din maşina iubitului şi sechestrată de trei bărbaţi. Agresorii au fost reţinuţi

4 October 2022 at 11:37
image

Potrivit sursei citate, tinerii ar fi scos-o pe fată cu forţa din autoturismul în care se afla alături de prietenul ei şi ar fi obligat-o să urce în maşina lor. Cei trei tineri, de 30, 19 şi 20 de ani, toţi din comuna Răchiţi, sunt cercetaţi sub aspectul comiterii infracţiunii de lipsire de libertate în mod ilegal.

"În urma probatoriului administrat, a reieşit faptul că, la data de 3 octombrie, în timp ce persoana vătămată, o tânără de 22 de ani, se afla într-un autoturism parcat pe drumul public, din comuna Băluşeni, împreună cu prietenul său, lângă aceştia a oprit un alt autoturism, în care se aflau cei trei tineri, bănuiţi de comiterea faptei, care, prin folosirea forţei fizice, ar fi scos-o pe tânără din maşina sa şi ar fi pus-o în maşina acestora, împotriva voinţei sale. Ulterior, unul dintre cei trei tineri, împreună cu victima, s-a deplasat cu autoturismul pe raza localităţii Bârnova, judeţul Iaşi, unde, în baza informaţiilor oferite de poliţiştii botoşăneni, au fost identificaţi de poliţiştii din judeţul Iaşi", a precizat Nenişcu.

Autorii faptei urmează să fie prezentaţi, marţi, în faţa instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă. 

articolul original.

O autospecială de pompieri s-a răsturnat pe platforma Aeroportului Otopeni. Cum s-a produs incidentul anchetat acum de Poliţia Transporturi Aeriene

4 October 2022 at 05:51
image

Potrivit primelor informaţii, maşina de pompieri se afla în misiune, iar un tractoraş de transportat bagaje i-a tăiat calea. Pentru a evita impactul, şoferul autospecialei a virat brusc, iar maşina s-a răsturnat.

Nu s-au înregistrat victime, dar şoferul autospecialei de pompieri a fost preluat de o ambulanţă pentru un control de rutină. Conform reprezentanţilor aeroportului, traficul aerian nu a fost perturbat. Incidentul este acum anchetat atât de Poliţia Transporturi Aeriene, cât şi de conducerea Aeroportului Otopeni.

Incidentul nu a afectat nici Serviciul de Salvare şi Stingere Incendii de pe Otopeni, care poate acţiona oricând cu alte 5 autospeciale.

articolul original.

16 apartamente şi două maşini, distruse în urma unei explozii provocate de o butelie, la Vatra Dornei. O femeie de 79 de ani a ajuns la spital

4 October 2022 at 05:39
image

Potrivit unui comunicat transmis de ISU Suceava, la faţa locului au intervenit pompierii militari cu două autospeciale de stingere, dar şi un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă. 

Explozie puternică într-un bloc din Vatra Dornei

Femeia de 79 de ani care a fost transportată la spital a suferit arsuri minore la nivelul mâinilor şi al feţei. 

La etajul al doilea al clădirii, o uşă metalică a fost deformată, proprietarul apartamentului respectiv rămânând blocat în casă. Salvatorii au deblocat în cele din urmă uşa şi au reuşit să îl elibereze pe bărbat. 

In urma cercetarilor, au fost identificate în total 16 apartamente afectate, unul distrus, iar restul cu diferite distrugeri (ușile de la intrare, tocurile, tencuiala etc.). De asemenea, două autoturisme parcate langa bloc au fost avariate (geamuri sparte). La faţa locului va ajunge şi un reprezentant al Inspectoratului de Stat in Constructii care va evalua situaţia.

Material realizat cu ajutorul informaţiilor furnizate de reporterul Observator, Angela Bertea.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

unteatru caută povești din București pentru Harta Colecționarului de amintiri: Episodul #Ferestre

3 October 2022 at 16:05
image
În prima etapă a proiectului, 30 de povești petrecute pe străzile orașului au fost aduse la viață de artiști precum Șerban Pavlu, Dana Rogoz, Mihaela Trofimov, Richard Bovnoczki, Liviu Pintileasa, Bogdan Nechifor, Alina Berzunțeanu, Florentina Țilea, Lari Giorgescu, Sânziana Stoican, Ionuț Vișan sau Alex Ștefănescu. Transformate în fragmente audio, video și ilustrații, amintirile personale împărtășite cu generozitate de bucureșteni pot fi revizitate și astăzi prin intermediul hărții interactive disponibile online.

În 2022, atenția se îndreaptă către interioarele clădirilor din oraș. Se caută povești din bucătăriile, dormitoarele și sufrageriile din București, din balcoanele blocurilor și curțile caselor, și din orice spațiu construit pe care-l putem considera privat și intim. Episodul #Ferestre va completa harta disponibilă online cu încă o serie de amintiri readuse la viață de actorii unteatru, dar va lăsa amprente și pe străzile orașului. Câteva case din capitală vor deveni scene de teatru într-o serie de performance-uri inspirate de poveștile înscrise în proiect.

articolul original.

Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis, cu ocazia începerii noului an universitar

3 October 2022 at 11:02
Foto: capital.ro

Preşedintele României Klaus Iohannis a transmis un mesaj pentru studenți, cu prilejul începerii noului an universitar 2022-2023. În acest context, președintele a ținut să sublinieze că autoritățile trebuie să aibă toleranță zero în privința plagiatului.

Astfel, preşedintele a declarat luni, 3 octombrie, că legile educaţiei trebuie să cuprindă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea plagiatului. Declarația lui Klaus Iohannis a fost făcută la deschiderea anului universitar de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”.

În afirmaţiile sale, „Dacă actul de creaţie este fructul libertăţii, educaţia este rădăcina din care aceasta creşte şi dă naştere unei societăţi cu oameni verticali, capabili să-şi pună în valoare talentul şi competenţele, atât pentru împlinirea personală, cât şi pentru binele comun.

Din acest motiv, sunt convins că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educaţional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI şi valorilor europene în care credem. Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrităţii şi eticii în viaţa academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului, iar noile legi ale educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic al mediului educaţional”, a declarat Klaus Iohannis.

În plus, a punctat că „miza în acest sens este însăşi credibilitatea sistemului de învăţământ superior şi a cercetării din România, dar şi viitorul nostru ca societate democratică”.

Astfel, „Trebuie să devină clar că obţinerea unei diplome academice reprezintă o onoare şi este condiţionată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepţie”, a mai spus Klaus Iohannis.

Totodată, preșesintele a apreciat atitudinea Universităţii de Arhitectură faţă de orice încercări de fraudare.

Mai mult, „Îmi doresc ca aceasta să constituie un exemplu de responsabilitate publică pentru comunitatea academică românească”, a conchis șeful statului.

Mesajul premierului Nicolae Ciucă

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a spus că schimbările care au loc la nivel global determină adaptarea perspectivelor de viitor la noua realitate.

Aşadar, „Suntem în plin proces de transformare a sistemului românesc de învățământ. Aceasta presupune o viziune responsabilă și asumată la toate nivelurile decizionale, prin care să le oferim copiilor și tinerilor condiții de studiu la standarde performante. Provocarea este ca fiecare să aibă șansa de a-și pune în valoare calitățile în domeniile în care simte că are potențial și, în același timp, să corelăm oferta educațională cu cerințele de pe piața muncii”, a declarat Nicolae Ciucă cu prilejul începerii noului an universitar 2022-2023.

articolul original.

Vasile Dîncu: Mulțumesc UMF Carol Davila pentru sprijin

3 October 2022 at 10:55
Foto: g4media.ro

Ministrul Apărării a participat la deschiderea anului universitar la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din București și le-a transmis un mesaj viitorilor medici, dar și părinților și profesorilor universitari.

Astfel,  Vasile Dîncu, a participat, luni, alături de studenții și profesorii de la Institutul Medico-Militar, la ceremonia de deschidere a anului universitar 2022-2023 care are loc la Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din București.

Cu această ocazie, ministrul a mulțumit medicilor pentru sacrificiul lor, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19.

Astfel, „Am venit cu emoție ca să mulțumesc UMF Carol Davila pentru sprijinul pe care îl dați în a construi o profesie care are o dublă funcționalitate, de medic și de ofițer în Armata Română. Suntem in dublu an aniversar, am împlinit 160 de ani de la nașterea medicinei militare. (…)

Vreau să omagiez meseria de medic, perioada COVID, a pandemiei, a arătat că medicii se sacrifică din prima clipă, că sunt în prima linie”, a declarat ministrul Apărării, Vasile Dâncu, în discursul său de deschidere a anului universitar la UMF Carol Davila din București.

În acest fel, ministrul a spus că nu are nicio îndoială că se adresează „celor care reprezintă viitorul Armatei României”.

În afirmaţiile sale, „Misiunea voastră, a fiecărui student, masterand, cursant sau doctorand este grea, fără îndoială, dar este nobilă. Aveţi datoria să vă pregătiţi, să vă instruiţi, să vă perfecţionaţi pentru a deveni acei lideri de care armata noastră are nevoie în viitorul apropiat. Încrederea înaltă pe care românii o au în instituţia militară va trebui consolidată şi confirmată prin rezultatele de excepţie pe care le aşteptăm de la generaţia dumneavoastră

La început de octombrie marcăm, de fiecare dată cu emoții și speranțe, începutul unui nou an universitar, moment important pentru sistemul militar de învățământ superior care pregătește studenți pentru Armata României și pentru alte instituții din Sistemul Național de Apărare”, a menţionat ministrul Apărării, Vasile Dâncu.

Mesajul transmis studenților

Astfel, „Dragi studenți,

Vă așteaptă o perioadă a speranţelor şi a ambiţiilor, o etapă pe care o parcurgeți pe drumul care vă pregătește pentru cariera militară pe care v-ați dorit-o.

Educaţia este investiţia pe care o naţiune o face pentru viitor și noi, cei care conducem Ministerul Apărării Naționale, considerăm că oamenii sunt resursa noastră cea mai de preţ.

Vă încurajez să fructificați la maximum oportunitățile pe care vi le oferă instituțiile militare de învățământ superior și să deveniți suma aspirațiilor voastre cele mai înalte. Doar prin performanțele dumneavoastră, Armata României va funcționa la standardele de performanță cerute de mediul de securitate al mileniului III.

Nu am nicio îndoială că mă adresez celor care reprezintă viitorul Armatei României. Misiunea voastră, a fiecărui student, masterand, cursant sau doctorand este grea, fără îndoială, dar este nobilă. Aveți datoria să vă pregătiți, să vă instruiți, să vă perfecționați pentru a deveni acei lideri de care armata noastră are nevoie în viitorul apropiat. Încrederea înaltă pe care românii o au în instituția militară va trebui consolidată și confirmată prin rezultatele de excepție pe care le așteptăm de la generația dumneavoastră.

Într-un mediu de securitate regional și global complex și impredictibil, care pune în fața strategilor militari noi și noi provocări, vă cer, dragi studenţi, să vă instruiţi temeinic, să daţi dovadă de responsabilitate în pregătire, să luaţi tot ceea ce este mai bun de pe tărâmul ştiinţei şi educaţiei, ca să deveniţi acele cadre militare cu viziune modernă, cu mentalitate de învingători, profesioniști polivalenţi şi competitivi, gata să își asume importantele misiuni care le vor fi încredințate”, a mai spus Vasile Dîncu.

Ministrul Apărării, mesaj pentru profesori și părinți

Totodată, „Onorat corp didactic,

În calitate de profesor universitar, trăiesc alături de dumneavoastră bucuria începutului unui nou an în care ne vom întâlni la catedre și în amfiteatre cu tinerii studenți. Vă îndemn să transmiteţi noii generaţii tot ceea ce cunoaşteţi dumneavoastră mai bine, să puneţi accent pe acumulările calitative şi, mai ales, pe dezvoltarea abilităţilor de studiu. O mare parte din succesul acestor tineri, pe parcursul viitoarelor lor cariere militare, vi se va datora și dumneavoastră, dascălii și mentorii lor.

Vă mulțumim că reușiți să confirmați așteptările instituției militare, prin modelarea de caractere, instruire și educație de calitate.

Stimați părinți,

Vă rog să sprijiniţi eforturile noastre în formarea unor tineri destoinici, apţi să-şi servească ţara, dornici de afirmare, câştigători în toate împrejurările şi învingători în lupta cu viaţa şi cu noile provocări ale momentului.

Aveți de ce să fiți mândri astăzi! Fii și fiicele dumneavoastră își vor desăvârși educația primită acasă prin pregătirea militară dobândită în instituții de învățământ de elită la nivel național.

Vă mulțumim pentru sprijinul moral acordat și pentru încrederea necondiționată că și-au ales cariera dorită!

Dragi studenți și cursanți, vă doresc mult succes în pregătire, un an universitar cu împliniri şi cu bucurii, multă sănătate şi fericire!”, a mai transmis ministrul Apărării, Vasile Dâncu, în mesajul său la început de an universitar”, a declarat ministrul Apărării.

articolul original.

Alexandru Arșinel, condus pe ultimul drum de familie și colegi. Oameni din toată țara i-au adus un ultim omagiu artistului

2 October 2022 at 17:42
image

O mare de tristeţe l-a însoţit pe Alexandru Arşinel pe ultimul drum. La intrarea în cimitirul Bellu, oamenii au primit cortegiul cu aplauze. Fragilă şi îndurerată, Maria Arşinel şi-a condus soţul în scaun cu rotile. Copiii actorului i-au stat alături, sprijin în suferinţă.

Mari artişti au venit să-şi arate respectul şi recunoştinţa faţă de omul şi actorul care a jucat rolul vieţii sale întreaga carieră.

Actorul, condus pe ultimul drum de colegi

Gheorghe Turda, interpret de muzică populară: "Întotdeauna era cu zambetul pe buze, în suflet nu mai vorbesc, și ne făcea pe toți să râdem la ședințe."

Vasile Moraru, actor: "A fost o vreme foarte frumoasă. Înseamnă că nu i-a părut chiar rău după atâta suferință."

Cei care l-au admirat în spectacole şi au crescut cu scenetele lui au simţit că e de datoria lor să-i aducă un ultim omagiu.

"Suntem câteva zile aici."

"Dumnezeul să-l odihnească și să-l răsplătească pentru tot ce a făcut pentru cultura română, pentru noi."

De la sute de kilometri, de la Botoşani sau Suceava, au venit şi prieteni vechi, de-o viaţă. Decebal Isachi, primarul comunei Dolhasca, județul Botoșani: "Nu e tristă doar pentru. Am ținut morţiş să venim aici pentru că este de-al nostru din Dolhasca."

Trupul lui Alexandru Arşinel a fost coborât în eternitate în ropote de aplauze. Actorul îşi pregătise de ani buni locul de veci, în apropiere de Aleea Artiştilor din cimitirul Bellu.

articolul original.

Tinerii din Generaţia Z, greu de angajat. Firmele apelează la petreceri de recrutare pentru a-i convinge să accepte un job

2 October 2022 at 17:25
image

"Deja mi-am făcut câţiva prieteni noi, distracţie. Caut un job în care să vorbesc cu oamenii pentru că sunt extrovertită şi să am contact cu persoanele", spune o studentă. La prima petrecere de recrutare care a avut loc în centrul Bucureștiului au participat peste 300 de studenți. S-au distrat, au dansat şi au despus CV-uri, chiar dacă nu erau foarte hotărâţi să se angajeze. "Am venit şi să studiem piaţa, dar şi să facem legături noi cu omenii, parteneriate. Vedem ce rezultă", a declarat Alexandru Radu - student.

Antreprenorii aproape i-au rugat pe tineri să se angajeze pentru un salariu între 2.500 şi 3.500 de lei

În timp ce stăteau tolăniţi şi făceau selfie-uri, tinerii primeau pliante cu ofertele de muncă. Firmele de HR sunt nevoite să inventeze noi metode de recrutare, ca să îi atragă pe membrii generaţiei Z. "Greutatea vine tocmai din talentul de a pune cap la cap aşteptările companiilor pentru care lucrăm cu aşteptările tinerei generaţii", a declarat Marian Dumitrescu - organizator.

"Din câte am observat în urma poll-urilor de pe comunitatea noastră, ei caută joburi remote, în general part-time, dar şi full-time, însă cât mai flexibil", a declarat Ciprian Nichita - fost student. La petrecerea de recrutare, companiile participante căutau sute promoteri şi consultanți de vânzări pentru reţele din toată ţara. Aproape i-au rugat pe tineri să se angajeze pentru un salariu între 2.500 şi 3.500 de lei.

articolul original.

Tragedie pe Defileul Jiului. Un bărbat a murit, după ce un bolovan a căzut de pe versant peste maşina pe care o conducea

2 October 2022 at 12:36
image

Echipe de salvatori din două judeţe au intervenit la faţa locului şi l-au scos pe şofer din maşină, acesta fiind în stop cardio-respirator, scrie news.ro.

Ulterior medicii au declarat decesul acestuia. Alte două persoane care se aflau în autoturism au fost rănite în urma accidentului. 

Tragedie pe Defileul Jiului

Potrivit datelor furnizate de Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române evenimentul s-a produs pe DN 66 - E 79, în Defileul Jiului, la kilometrul 117+900 de metri, în localitatea Bumbeşti-Jiu din judeţul Gorjâ. 

„Un bolovan a căzut de pe versant pe un autoturism aflat în trafic, prin parbriz. Şoferul este inconştient, fiind efectuate manevre de resuscitare asupra sa”, transmit poliţiştii.

Ce spun autorităţile

"ISU Gorj a fost solicitat să intervină pentru gestionarea unei situații de urgenţă generată de un accident rutier (o bucată de stâncă căzută de pe servant pe parbrizul unui autoturism) pe Defileul Jiului. La faţa locului s-au deplasat echipaje de pompieri din cadrul Gărzii de Intervenție Bumbesti Jiu cu o autospeciala de lucru cu apă și spumă și o ambulanţă SMURD, două ambulanţe SAJ Gorj, echipaje de pompieri din cadrul ISU Hunedoara, cu o autospeciala de lucru cu apă și spumă și o ambulanţă SMURD şi alte două ambulanţe SAJ Hunedoara, sosite in sprijin. 

În urma acestui eveniment au rezultat 3 victime: șoferul autoturismului, un bărbat in vârsta de 56 de ani și doua femei in vârsta de 60, respectiv 50 de ani. Șoferului i s-au aplicat manevrele de resuscitare, însă, din nefericire, fara rezultat, ulterior fiind declarat decedat. Celelalte doua victime au fost preluate de echipajele specializate și li s-au acordat primele îngrijiri medicale la fata locului, însă acestea au refuzat transportul la spital"

articolul original.

TIR, lovit în plin de un fulger pe A1: "În remorcă a fulgerat, aşa e colegu'?". Cum a reacţionat şoferul imediat după incident

2 October 2022 at 12:09
image

Momentul a fost surprins de camera de bord a maşinii care circula în spatele TIR-ului. Şoferul autovehiculului din spate avea montată o staţie, astfel că l-a contactat pe conducătorul autocamionului. Acesta din urmă şi-a dat seama ce s-a întâmplat. "În remorcă a fulgerat, aşa e colegu'?", a fost replica şoferului TIR-ului când a fost întrebat dacă are probleme şi dacă are nevoie de ajutor.

Imediat după incident, TIR-ul a tras pe dreapta, iar şoferul a coborât să inspecteze maşina. Acesta a luat în calcul cel mai pesimist scenariu, acela în care fulgerul i-ar fi aprins marfa pe care o transporta.

articolul original.

Niciun vinovat după incendiul devastator de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa. Rudelor îndoliate le-a rămas doar durerea: ''Era ca un îngeraş''

2 October 2022 at 07:42
image

Despre incendiul care a mistuit spitalul constănţean se ştie că a pornit de la un neon. Însă, până acum, nimeni nu a fost tras la răspundere. La un an de la teribila tragedie, rudelor nu le rămâne decât durerea. 

Rudelor îndoliate le-a rămas doar durerea

Femeia din imagini îşi plânge şi acum mama rămasă fără viaţă în tragicul eveniment. 

''Era ca un îngeraş. Nu neparăt pentru că era mama mea, ci pentru că era o femeie deosebită.''  

Iar de putere au mare nevoie. Faptul că nu există niciun vinovat le macină sufletul şi mai adânc. 

''Nu m-a sunat nimeni, nu mi-a spus absolut nimeni nimic, deocamdată nu se ştie nimic.''

Rudele îndoliate se plâng că primesc informaţii doar de la avocaţi. 

Adrian Cuculis, avocat: Din punctul meu de vedere, dosarul s-a mişcat extrem de prost. Durează de un an de zile, în condiţiile în care o expertiză mult mai complexă, de la Piatra Neamţ, care se întinde pe două mii şi cinci sute de pagini a fost făcută în doar câteva luni de zile. 

''Ce zic acum...eee, lasă, au murit 11 persoane, gata, le dăm pagube şi gata, am scăpat. Spitalul îl reparăm şi ieşim basma curată.''

În urma acestei tragedii s-a luat decizia ca secţia ATI a spitalului să rămână închisă. 

Vergil Chiţac, primarul Constanţei: A fost o decizie, după părerea mea, pripită, luată pe fond emoţional. Chiar nu trebuia închis.  

Cu ajutorul mai multor oameni de afaceri din Constanţa, edilul Constanţei a reuşit în cele din urmă să găsească finanţare pentru modernizarea spitalului. În prezent, 60% din capacitatea iniţială a spitalului este în funcţiune. 

articolul original.

Exercițiu de salvare în Peștera Răteiului. Zeci de salvatori din toată țara au fost mobilizați

2 October 2022 at 07:40
image

50 de speologi au participat, în acest weekend, la un exercițiu național de salvare din peșteră, desfășurat în sudul munților Bucegi. Numărul mare de obstacole de pe traseul pentru evacuarea victimei a făcut ca acțiunea să fie una extrem de dificilă. 

Galeri verticale, de mari dimensiuni, sectoare de râu subteran sau pasaje strâmte, în care transportul victimei devine foarte dificil. 

Gigi Dragomir, speolog: Morfologia galeriilor este deosebită! Galerii largi, succedându-se cu pasaje foarte înguste. Sau cu săritori. 

Așa arată obstacolele din peștera Rătei, pe distanța de un kilometru dintre locul presupusului accident și ieșirea din peșteră. Un medic a fost în prima echipă de salvatori care a ajuns la victimă. 

Dr. Anca Ailene, medic speolog: Am găsit-o în peșteră, era hipotermică, era încă conștientă, avea o posibilă leziune la nivelul membrului inferior drept și la nivelul osului, la nivelul feţei. 

Cum s-a desfășurat exercițiul

Întreaga operațiune a fost dirijată de la un punct de comandă situat la suprafață, printr-un sistem de telefonie instalat în peșteră. Echipele de salvare au fost plasate în cele mai dificile puncte. 

Adrian Sopincean, consilier tehnic Salvaspeo: Oamenii au fost împărțiți în cinci echipe de evacuare, plus echipa de asistență a victimei. Fiecare echipă a avut o porțiune din peșteră, în care a trebuit să facă diverse echipări de Salvaspeo. 

Claudiu Loghin, reporter Observator: Targa cu presupusa victimă a trecut de al cincelea atelier, iar exercițiul de salvare din peșteră e aproape de final. Ne îndreptăm către ieșire. 

Accidentele de peșteră presupun mobilizarea unui număr foarte mare de salvatori din mai multe echipe, iar modul lor de acțiune trebuie să fie omogen. 

Cristi Olteanu, șef de echipă: Ai şanse să repeți și atunci, în cazul unui accident real, să poți evacua cât mai rapid victima. 

Trei ore și zece minute a durat evacuarea victimei. 

articolul original.

LOTO 6/49 - duminică 2 octombrie 2022. Numerele câștigătoare la tragerile loto

2 October 2022 at 06:47
image

La Loto 6/49 se înregistrează la categoria I un report în valoare de peste 14,22 milioane de lei (peste 2,87 milioane de euro), iar la Noroc este în joc un report cumulat în valoare de peste 5 milioane de lei (peste 1 milion de euro).

Rezultate LOTO 6/49, duminică 2 octombrie 2022

Loto 6/49:

Noroc: 

Joker: 

Noroc Plus:

Loto 5/40: 

Super Noroc: 

LOTO 6/49 - duminică, 2 octombrie 2022. Report la Joker la categoria I de peste 1,71 milioane de euro

La Joker, la categoria I, este în joc un report în valoare de peste 8,47 milioane de lei (peste 1,71 milioane de euro), iar la categoria a ÎI-a se înregistrează un report în valoare de peste 30.600 de lei. La Noroc Plus este în joc un report cumulat în valoare de peste 77.400 de lei (peste 15.600 de euro).

La Loto 5/40 se înregistrează la categoria I un report în valoare de peste 27.400 de lei, iar la categoria a ÎI-a este în joc un report în valoare de peste 13.700 de lei. La Super Noroc se înregistrează un report cumulat în valoare de peste 47.000 de lei.

articolul original.
❌