ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

„Cea mai mare zi de grevă din 2011 încoace” are loc miercuri în Marea Britanie

1 February 2023 at 08:03

O grevă de amploare are loc în Marea Britanie miercuri. Profesori, lucrători feroviari, funcţionari publici, profesori universitari, toţi au de gând să protesteze miercuri, 1 februarie, în Marea Britanie,, în cea mai amplă mişcare de acest gen din ultimul deceniu, în condiţiile în care ţara trece printr-o criză economică alimentată de inflaţie, relatează AFP.

Până la o jumătate de milion de oameni ar putea intra în grevă miercuri, cu o zi înainte ca guvernul conservator al lui Rishi Sunak să împlinească 100 de zile de când a venit la putere. Federaţia sindicală TUC a avertizat că aceasta va fi “cea mai mare zi de grevă din 2011 încoace”.

Perturbările vor fi grave atât în transporturi, cât şi în şcoli şi vor afecta întreaga economie având un efect de domino pentru britanici, chiar şi pentru cei care nu sunt în grevă, dar care sunt forţaţi să stea acasă pentru a avea grijă de copii sau pentru că nu pot ajunge la serviciu.

Mulţi oameni au decis să lucreze de acasă sau chiar să-şi ia o zi liberă miercuri pentru a evita o deplasare dificilă către serviciu. Pasagerii care tranzitează aeroporturile britanice ar putea, de asemenea, să-şi vadă călătoriile perturbate de o grevă a funcţionarilor de la imigrări.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Atenționare de călătorie: Greve în transporturi în Franța. Traficul aerian, feroviar și transportul public local, afectate

30 January 2023 at 13:19

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atrage atenția cetățenilor români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Franța săptămâna aceasta.

MAE informează cetățenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească în Republica Franceză că marți, 31 ianuarie 2023, este anunțată o grevă generală, la nivel național, context în care sunt așteptate perturbări ale tuturor categoriilor de transport.

Pe linia circulației feroviare naționale (TGV, Ouigo), locale (TER, Intercités, Transilien) și internaționale (Thalys, Eurostar), se vor putea obține detalii privind mersul trenurilor cu 24 până la 48 de ore în avans și pot fi consultate site-urile: https://www.sncf.com/frhttps://www.sncf-connect.com/train/grevehttps://www.thalys.com/fr/fr/info-trafic/34482https://www.eurostar.com/fr-fr/voyage/info-trafic/perturbations.

De asemenea, transportul public ar putea fi perturbat ca urmare a grevei șoferilor, precum și din cauza devierii unor linii de transport, pe fondul manifestațiilor planificate în orașe.

Autoritățile franceze recomandă cetățenilor să consulte site-urile rețelei locale de transport pentru prognoze ale circulației, disponibile cu 24 până la 48 de ore în avans, precum și site-ul RATP: https://www.ratp.fr/, pentru detalii privind circulația din regiunea pariziană.

Se preconizează, de asemenea, perturbări ale curselor aeriene, pasagerii fiind rugați să verifice eventualele anulări/întârzieri ale zborurilor pe site-ul: https://www.parisaeroport.fr/.

Nu sunt excluse perturbări ale circulației feriboturilor către Regatul Unit și insula Corsica.

articolul original.

Ucraina își propune să adere la UE în termen de doi ani

30 January 2023 at 10:23

Premierul Ucrainei, Denis Șmihal, a declarat pentru site-ul Politico că țara sa își propune să adere la Uniunea Europeană în termen de doi ani. 

„Avem un plan foarte ambițios de a adera la Uniunea Europeană în următorii doi ani. Așa că ne așteptăm ca anul acesta, în 2023, să putem avea deja această etapă de negocieri premergătoare intrării”, a afirmat acesta, citat de G4Media.

Problema corupției din Ucraina, ca o condiție esențială de adereare și o preocupare a UE, nu a fost ocolită de Șmihal în intervenția sa. Potrivit Politico, Șmihal a insistat asupra faptului că guvernul Zelenski ia în serios problema corupției. „Avem o abordare de toleranță zero față de corupție”, a spus el, subliniind „viteza fulgerătoare” cu care au fost demiși mai mulți funcționari în această lună. „Din nefericire, corupția nu s-a născut ieri, dar suntem siguri că vom dezrădăcina corupția”, a spus el.

articolul original.

Partidul cancelarului Nehammer are sub 40% voturi și a pierdut majoritatea absolută în alegerile regionale din Austria Inferioară

30 January 2023 at 07:00

După rezultate parțiale, partidul cancelarului austriac Karl Nehammer a suferit o înfrângere drastică în alegerile regionale-cheie din Austria Inferioară.

Aproape 1,3 milioane de alegători și-au exprimatul duminică votul în cadrul alegerilor regionale din landul Austria Inferioară, iar potrivit rezultatelor oferite de exit-poll-uri, partidul ÖVP al Cancelarului Karl Nehammer ar fi obținut doar 39,9%, după numărarea a 100% din voturi, ceea ce înseamnă că ar urma să piardă majoritatea parlamentară într-o regiune în care locuiesc cei mai mulți imigranți români.

Partidul Popular (ÖVP) al cancelarului austriac Karl Nehammer şi-a pierdut majoritatea absolută, din cauza unui scor bun al naţionaliştilor din cadrul Partidului Libertăţii (FPÖ) – care a obţinut cu un sfert mai multe voturi decât în alegerile anterioare – în alegeri regionale-cheie, duminică, în Austria Inferioară, şi este nevoit să încerce să formeze o coaliţie pentru a rămâne la putere, pentru prima oară în ultimii 20 de ani, ceea ce semnalează o scădere a susţinerii Guvernului lui Nehammer.

Potrivit unui exit-poll difuzat de televiziunea publică ORF, FPÖ se clasează pe locul doi, cu 24.2% dintre voturile exprimate, iar Partidul Social Democrat (SPÖ) se clasează pe locul trei, cu 20.6% dintre voturile exprimate.

ÖVP a obţinut o victorie, cu 39.7% dintre voturile exprimate, cu zece puncte procentuale mai puţin decât în alegerile precedente.

Austria Inferioară, în care se află Viena, în estul ţării, este a doua cea mai populată regiune şi este considerată fieful ÖVP (centru-dreapta).

articolul original.

Ursula von der Leyen: Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de „dacă” sau „dar”

28 January 2023 at 14:45

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, înaintea summitului UE-Ucraina de săptămâna viitoare, că Ucraina beneficiază de sprijinul necondiționat al blocului comunitar, relatează Reuters, citată de Mediafax.

Înaintea summitului UE-Ucraina de săptămâna viitoare, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat, că Ucraina beneficiază de sprijinul necondiționat al blocului comunitar și că țara aflată acum în război trebuie să învingă atacurile rusești pentru a apăra valorile europene.

„Suntem alături de Ucraina, fără niciun fel de „dacă” sau „dar””, a declarat von der Leyen într-un discurs susținut sâmbătă la un eveniment al partidului său, CDU (creștin-democrat), la Duesseldorf, în Germania.

Ucraina „luptă pentru valorile noastre comune, luptă pentru respectarea dreptului internațional și pentru principiile democrației și de aceea Ucraina trebuie să câștige acest război”, a spus ea.

Von der Leyen și colegii săi comisari europeni intenționează să organizeze un summit UE-Ucraina pe 3 februarie. (Mediafax)

articolul original.

Israel: Şapte morţi într-un atac armat la o sinagogă din Ierusalimul de Est

28 January 2023 at 03:38

Un palestinian înarmat a împuşcat mortal şapte persoane vineri seară lângă o sinagogă din Ierusalimul de Est, în timpul rugăciunilor de şabat, după lovituri israeliene asupra Fâşiei Gaza, într-o nouă spirală de violenţă mortală între israelieni şi palestinieni, transmite AFP, citată de Agerpres.


Acest atac armat, al cărei autor a fost împuşcat, a avut loc în cartierul Neve Yaakov, colonizat de evrei în Ierusalimul de Est, parte a Oraşului Sfânt anexată de Israel, pe fondul apelurilor internaţionale de a preveni o nouă escaladare după 36 de ore de violenţă în Cisiordania, Fâşia Gaza şi Israel, şi în seara Zilei Internaţionale de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

“Este deosebit de josnic faptul că acest atac s-a produs asupra unui lăcaş de cult şi [în această] zi de comemorare” a genocidului evreilor de către nazişti în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU Antonio Guterres.

“Şapte oameni nevinovaţi au fost masacraţi” de atacator, un palestinian de 21 de ani rezident în Ierusalimul de Est, care a deschis focul în stradă în jurul orelor 20.15 (18.15 GMT), a raportat poliţia.

Este “unul din cele mai grave atacuri pe care le-am suferit în ultimii ani”, a declarat presei la faţa locului şeful poliţiei israeliene, Kobi Shabtai.

Potrivit poliţiei, “teroristul a fost neutralizat şi declarat mort” după o urmărire cu maşina şi un schimb de focuri cu poliţişti.

“L-am văzut pe terorist sosind cu maşina. S-a oprit în mijlocul intersecţiei, a deschis focul din maşina lui” şi a continuat să tragă în oamenii care se apropiau să-i ajute pe cei căzuţi, a declarat pentru AFP Shalom Borohov, un frizer de 48 de ani care locuieşte lângă sinagogă.

Magen David Adom, echivalentul israelian al Crucii Roşii, a spus că a identificat în total zece victime lovite de gloanţe, printre care un bărbat de 70 de ani şi un adolescent de 14 ani. Un fotoreporter al agenţiei France Presse a văzut la faţa locului trei cadavre întinse pe stradă.

Vestea atacului a fost urmată de manifestări zgomotoase de bucurie la Ramallah şi în Fâşia Gaza, numeroşi rezidenţi fluturând drapeluri palestiniene, potrivit jurnaliştilor AFP.

În timp ce la locul tragediei, zeci de israelieni l-au întâmpinat pe premierul Benjamin Netanyahu strigând “Moarte arabilor!”.

Într-un discurs televizat, Netanyahu a promis ulterior “acţiuni imediate”, fără alte precizări, şi le-a cerut israelienilor să nu îşi facă dreptate singuri, ci să se bazeze pe armată şi pe poliţie.

Atacul de la Ierusalim “este o reacţie firească la crimele ocupaţiei (israeliene) împotriva poporului nostru palestinian”, a declarat Hazem Qassem, purtătorul de cuvânt al mişcării islamiste palestiniene Hamas, amintind de moartea cu o zi înainte a nouă palestinieni în cursul unui raid al armatei israeliene la Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate.

Atentatul a fost condamnat de preşedintele american, Joe Biden, care i-a telefonat premierului israelian pentru a-l asigura de “angajamentul neclintit al Statelor Unite faţă de securitatea Israelului”.

Joe Biden a criticat acest “atac terorist cumplit”, numindu-l drept un “atac împotriva lumii civilizate”, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

articolul original.

Rusia acuză Occidentul de implicare directă în conflict și exclude orice negociere cu Zelenski

26 January 2023 at 22:09

Administrația Vladimir Putin a acuzat, joi, națiunile occidentale de implicare directă în războiul din Ucraina, în contextul deciziei privind transferul de tancuri avansate, și a semnalat că exclude orice posibilitate de negocieri cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

“Există constant declarații din capitalele europene și de la Washington că trimiterea diverselor sisteme de armament în Ucraina, inclusiv tancuri, nu înseamnă în niciun fel implicarea acestor țări sau a Alianței în ostilitățile din Ucraina. Noi, în mod categoric, nu suntem de acord cu această poziție și, la Moscova, orice face Alianța și capitalele menționate este considerată o implicare directă în conflict. Vedem că acest lucru se intensifică”, a afirmat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Președinției Rusiei, citat de agenția Reuters.

De altfel, Dmitri Peskov a exclus orice perspectivă de negociere cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. “Noi știm ce promisiuni a făcut Zelenski în campania electorală prezidențială și nu este greu să ne amintim și să le împrospătăm memoria celor care l-au votat în Ucraina: nu a rezolvat deloc problemele din Donbas, a renegat Acordurile Minsk, se pare că nu a intenționat niciun moment să le aplice, pentru că se pregătea de război. În acest context, a încetat de mult timp să mai fie un potențial interlocutor pentru discuții cu președintele Vladimir Putin”, a afirmat Dmitri Peskov, citat de agenția Tass.

Joi dimineață, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, într-un interviu acordat postului de televiziune britanic Sky News, că nu este interesat de negocieri cu Vladimir Putin. “Rusia nu vrea negocieri, iar acest lucru era valabil încă înaintea invaziei. Președintele Putin a decis așa”, a declarat Zelenski. În același timp, președintele Ucrainei a afirmat că “nu înțelege cine ia decizii în Rusia”, argumentând că, deși Moscova pledează public pentru pace, armata rusă atacă noaptea Ucraina cu rachete.

Statele Unite au anunțat miercuri că vor livra Ucrainei 31 de tancuri M1 Abrams, în cadrul unui aranjament cu Germania, care va furniza 14 tancuri Leopard 2 și va autoriza transferul de vehicule blindate de fabricație germană de către alte state europene. Surse citate de publicația Der Spiegel afirmă că Germania și alte națiuni europene analizează posibilitatea de a furniza împreună Ucrainei două batalioane de tancuri Leopard 2, adică în total 80 de vehicule blindate.

Cancelarul german, Olaf Scholz, a reafirmat că, deși va continua să ofere asistență militară Ucrainei, nu vrea ajungerea la un război între Rusia și Alianța Nord-Atlantică. “Am luat toate deciziile prin cooperare strânsă cu aliații noștri. Vom continua în același mod. Germania va continua să ofere sprijin Ucrainei, dar va încerca să evite o escaladare spre un conflict militar între Rusia și NATO”, a subliniat Scholz.

Rusia și Ucraina nu poartă negocieri pentru oprirea conflictului militar. Kievul și Occidentul au acuzat Moscova de lipsă de seriozitate în negocierile inițiale, iar Kremlinul denunță refuzul liderilor ucraineni de a negocia și furnizarea de armament de către NATO și Uniunea Europeană. Administrația Volodimir Zelenski condiționează negocierile cu Rusia de retragerea trupelor ruse și a emis un decret prin care nu va purta negocieri atât timp cât este în funcție președintele Vladimir Putin.

articolul original.

Biden afirmă că asistenţa pentru Ucraina nu este “ameninţare ofensivă” la adresa Rusiei  

26 January 2023 at 22:02

Preşedintele Statelor Unite, Joseph Biden, a afirmat, miercuri seară, că oferirea de asistenţă militară Ucrainei, inclusiv prin furnizarea de tancuri ultramoderne, nu constituie o “ameninţare ofensivă” la adresa Rusiei.

“Totul se referă la ajutarea Ucrainei să se apere şi să protejeze teritoriul ucrainean. Nu este o ameninţare ofensivă la adresa Rusiei. Nu există nicio ameninţare ofensivă”, a declarat Biden, citat de postul de televiziune CNN.

Preşedintele SUA a subliniat că trupele ruse ar trebui să revină “unde le este locul”, adică pe teritoriul Rusiei. “Acest război ar fi deja terminat în acest moment. Noi acest lucru îl vrem, sfârşitul acestui război”, a susţinut preşedintele SUA.

Biden a negat că a decis trimiterea de tancuri Abrams în Ucraina din cauza presiunilor exercitate de Germania. “Nu m-a forţat Germania să mă răzgândesc. Am vrut să ne asigurăm că suntem cu toţii pe aceeaşi linie”, a subliniat Biden. Săptămâna trecută, Pentagonul anunţa că Statele Unite nu vor transfera tancuri în Ucraina, dar, în cadrul unui aranjament cu Germania, Biden a anunţat miercuri seară că Statele Unite vor furniza Ucrainei 31 de tancuri de tip M1 Abrams.

“Anunţ că vom trimite 31 de tancuri de asalt M1 Abrams în Ucraina”, a declarat preşedintele Biden într-o conferinţă de presă, potrivit cotidianului Le Monde. “Statele Unite se sincronizează cu aliaţii şi partenerii din întreaga lume pentru a ne asigura că poporul ucrainean este în cea mai puternică poziţie posibilă pentru apărarea naţiunii şi a familiilor de agresiunea brutală a Rusiei”, a susţinut Biden, citat de postul de televiziune CNN. “Statele Unite şi Europa sunt unite în mod total. Aşteptările Rusiei sunt că ne vom destrăma, dar vom rămâne uniţi. Suntem uniţi în totalitate”, a insistat preşedintele SUA.

Liderul de la Casa Albă a mulţumit Germaniei pentru aprobarea trimiterii de tancuri Leopard 2 în Ucraina. “Germania într-adevăr a intensificat asistenţa. Cancelarul Olaf Scholz a fost o voce puternică în favoarea unităţii. Îi sunt recunoscător cancelarului Scholz pentru transferul de tancuri de tip Leopard 2 şi vom coordona eforturile pentru a organiza o contribuţie europeană cu două batalioane de tancuri pentru Ucraina. Vreau să îi mulţumesc cancelarului pentru angajamentul constant în favoarea eforturilor noastre colective de susţinere a Ucrainei. Ajutarea Ucrainei este un angajament mondial”, a subliniat Biden.

Preşedintele SUA a discutat, miercuri, cu liderii Marii Britanii, Franţei, Italiei şi Germaniei, despre coordonarea acţiunilor pentru oferirea de asistenţă militară Ucrainei. “Preşedintele Biden a vorbit în această dimineaţă cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, cu Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, cu premierul Italiei, Giorgia Meloni, şi cu premierul Marii Britanii, Rishi Sunak, în cadrul acţiunilor de coordonare strânsă a susţinerii noastre pentru Ucraina”, a declarat miercuri după-amiază Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA. (Mediafax)

articolul original.

Pană majoră de curent în Marea Britanie. Rețeaua electrică a cedat și a fost susținută din Europa

26 January 2023 at 16:15

O pană majoră a afectat o porțiune importantă din Marea Britanie, în special în sudul țării, în condițiile în care în care oamenii primesc bani de la stat dacă nu consumă curent în orele de vârf. Rețeaua de electricitate din Marea Britanie e la un pas de colaps, iar autoritățile au cerut deja ajutor din Europa, relatează stirileprotv.ro.

Marea Britanie a cerut ieri Europei ajutor de urgență, pe fondul temerilor că sute de mii de familii s-ar putea confrunta cu întreruperi de curent. A fost o pană de curent majoră în sud, iar rețeaua națională de electricitate a avut nevoie de aport suplimentar din Europa. Ca măsură de siguranță, s-au redus exporturile de curent către Franța și au crescut importurile prin cablurile submarine din Țările de Jos, arată The Times, preluat de Daily Mail.

Phil Hewitt, de la firma de consultanță EnAppSys, a declarat că acest tip de asistență este „neobișnuit” și are loc doar de câteva ori pe parcursul anului.

El a adăugat că incidentul arată o „nevoie de a investi în mai multă capacitate de transport” a energiei primite în partea de sud-est a Regatului. În mod normal, ar fi putut fi redirecționat un flux din nord, unde cererea este mai mică, către sud, dar există o problemă cu instalațiile de transport, a explicat consultantul.

Temerile privind un black-out în Marea Britanie vin într-un moment în care mulți britanici, pe fondul creșterii prețurilor la energie, întrerup voit consumul pentru a face economie.

Un milion de familii și proprietarii a mici afaceri s-au grăbit să se înscrie într-o schemă guvernamentală prin care se acordă bani, cu cât se consumă mai puțin între anumite ore considerate „de vârf”. Statul îi plătește pentru a opri mașinile de spălat, cuptoarele, mașinile de spălat vase și chiar luminile. Familiile britanice care aleg să facă economie vor primi între 10 și 20 de lire prin această schemă, dar au nevoie de un contor inteligent care să marcheze orele de consum.

articolul original.

Ucraina înăsprește pedepsele pentru militarii care dezertează sau nu execută ordinele

26 January 2023 at 00:57

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a promulgat miercuri o lege care înăsprește pedepsele pentru militarii care nu execută ordinele sau dezertează, în contextul conflictului cu Rusia, lege criticată de apărătorii drepturilor omului, transmite AFP, citata de Agerpres.


Conform textului publicat pe website-ul parlamentului ucrainean și adoptat în decembrie, faptele incriminate privesc refuzul de a executa un ordin, amenințările adresate comandanților, dezertarea și fuga de pe câmpul de luptă, dar și consumul de alcool. În plus, legea interzice tribunalelor să reducă pedepsele militarilor găsiți vinovați.
Militarii ucraineni riscă astfel până la 12 ani de închisoare pentru dezertare, până la 10 ani pentru neîndeplinirea ordinelor sau refuzul de a lupa și până la 7 ani pentru amenințarea unui superior.
În timpul dezbaterii în parlament, textul a fost criticat de apărătorii drepturilor omului și mai multe organizații i-au cerut președintelui Zelenski să nu-l promulge. O petiție împotriva legii înregistrată pe website-ul președinției adunase aproape 35.000 de semnături în decembrie.
“În loc să li se mulțumească militarilor, care au respins invazia rusă pe scară largă timp de aproape un an și au desfășurat operațiuni reușite pentru eliberarea teritoriului, obținem pedepse cu închisoarea pentru cel mai mic dezacord sau remarcă față de comandanți”, se arată în petiție.
Legea este însă sprijinită și de șeful Statului Major al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi. Acesta argumentează că, pe teren, comandanții au “cerut o soluție sistematică pentru acest ansamblu de probleme”, iar “în condiții de război sunt necesare decizii rapide și eficiente”. (Agerpres)

articolul original.

Joe Biden anunţă că Statele Unite vor livra 31 de tancuri Abrams în Ucraina

25 January 2023 at 17:26

Preşedintele Joseph Biden a anunţat miercuri seară că Statele Unite vor furniza Ucrainei 31 de tancuri de tip M1 Abrams, în cadrul acordului cu Germania şi alte naţiuni aliate pentru a ajuta armata ucraineană să respingă invazia militară rusă.

“Anunţ că vom trimite 31 de tancuri de asalt M1 Abrams în Ucraina”, a declarat preşedintele Biden într-o conferinţă de presă, potrivit cotidianului Le Monde.

“Statele Unite se sincronizează cu aliaţii şi partenerii din întreaga lume pentru a ne asigura că poporul ucrainean este în cea mai puternică poziţie posibilă pentru apărarea naţiunii şi a familiilor de agresiunea brutală a Rusiei”, a susţinut Biden, citat de postul de televiziune CNN.

“Statele Unite şi Europa sunt unite în mod total. Aşteptările Rusiei sunt că ne vom destrăma, dar vom rămâne uniţi. Suntem uniţi în totalitate”, a insistat preşedintele SUA. (Mediafax)

articolul original.

Cel puţin doi morţi şi numeroşi răniţi în urma unui atac comis într-un tren din Germania

25 January 2023 at 17:00

Cel puţin două persoane au fost ucise, iar altele sunt rănite după ce un individ înarmat cu un cuţit a atacat călători, miercuri, într-un tren regional din Germania, afirmă surse din cadrul serviciilor de intervenţie.

Incidentul a avut loc miercuri după-amiază într-un tren care circula pe ruta Kiel-Hamburg, în nordul Germaniei. Un individ înarmat cu un cuţit a atacat călători, a declarat Sabine Sütterlin-Waack, ministrul de Interne din landul Schleswig-Holstein, potrivit agenţiei DPA şi publicaţiei Die Welt, citate de Mediafax.

Bilanţul preliminar este de doi morţi şi cinci răniţi, potrivit unor surse din cadrul serviciilor de securitate germane.

Autorul atacului a fost imobilizat şi reţinut în gara din Brokstedt. Anchetatorii încearcă să afle motivul atacului.

articolul original.

Papa Francisc: Homosexualitatea nu este o crimă. Apel la preoții catolici să primească persoanele LGBTQ în biserică

25 January 2023 at 11:45

„Homosexualitatea nu este o crimă, anumite legi sunt nedrepte”, spune Papa Francisc, într-un interviu acordat Associated Press. 

În interviu au fost abordate mai multe subiecte, printre care și problema homosexualității. Papa Francisc a criticat legile statelor care incriminează homosexualitatea, numindu-le “nedrepte” și afirmând că Dumnezeu își iubește toți copiii așa cum sunt. El a făcut apoi apel la episcopii catolici să primească persoanele LGBTQ în biserică: “A fi homosexual nu este o crimă”.

În ce privește episcopii, a adăugat el, poate că aceștia ar avea nevoie de un proces de schimbare pentru a recunoaște demnitatea tuturor: “Acești episcopi trebuie să facă un proces de convertire și să folosească tandrețea, cea pe care Dumnezeu o are pentru fiecare dintre noi”.

Papa Francisc a precizat că nu condamnă criticile care au apărut în ultimele săptămâni, inclusiv cartea cardinalului Gerhard Mueller (“In Buona Fede”), în care Papa a fost foarte criticat. “Dumneavoastră preferați ca ei să nu critice, de dragul liniștii, dar eu prefer ca ei să critice, pentru că asta înseamnă că există libertate de exprimare. Dacă nu, ar fi o dictatură la distanță, cum o numesc eu, în care există împăratul și nimeni nu-i poate spune nimic. Nu, lăsați-i să vorbească deoarece critica te ajută să crești și să îmbunătățești lucrurile”.

În interviul acordat Associated Press, Papa a dat asigurări cu privire la starea sa fizică și a infirmat zvonurile privind o recidivă. Cu toate acestea, Suveranul Pontif a dezvăluit că diverticuloza, pentru care a fost operat de urgență în iulie 2021, a „revenit”.

În ceea ce privește durerea de la genunchi, mica fractură osoasă cauzată de o căzătură s-a vindecat din fericire fără intervenție chirurgicală, după ce a fost supus unei terapii extinse cu laser: “S-ar putea să mor mâine, dar este sub control. Sunt sănătos”. (Mediafax)

articolul original.

Mai multe servicii ale Microsoft au picat miercuri la nivel global

25 January 2023 at 11:31

Mai multe servicii oferite de Microsoft, inclusiv serviciul de mesagerie Outlook, erau indisponibile miercuri dimineaţa la nivel global din cauza unor probleme care sunt în curs de examinare, a informat grupul american într-un mesaj pe Twitter.

“Am identificat o posibilă problemă de reţea şi analizăm datele pentru a stabili care sunt următorii paşi”, se precizează în mesajul postat de Microsoft, potrivit Agerpres.

Pe reţelele sociale, mai mulţi utilizatori din întreaga lume s-au plâns că nu pot accesa serviciile Microsoft. “Am ceva de lucru pe Microsoft Teams şi serverele nu funcţionează în India. Vă rog să faceţi ceva”, scrie un utilizator.

Potrivit site-ului de specialitate Downdetector, mai multe incidente au fost semnalate şi în SUA şi Europa pentru mai multe alte servicii Microsoft, de la platforma de jocuri Xbox Live şi până la reţeaua socială LinkedIn.

La mijlocul acestei luni, Microsoft şi-a anunţat intenţia de a concedia aproximativ 10.000 de angajaţi până la finele lunii martie (adică mai puţin 5% din numărul total de angajaţi), dând o nouă lovitură sectorului tehnologiei care a fost afectat de mai multe planuri ample de restructurări. (Agerpres)

articolul original.

Germania confirmă că va trimite Ucrainei tancuri Leopard

25 January 2023 at 11:20

Cancelarul Olaf Scholz a confirmat oficial miercuri că Germania va trimite tancuri principale de luptă Leopard 2 Ucrainei, anunță Reuters.

„Această decizie urmează linia noastră binecunoscută de a ajuta Ucrainei în cel mai bun mod în care putem. Acționăm îndeaproape într-o manieră coordonată la nivel internațional”, a afirmat Olaf Scholz într-un comunicat remis presei.

Acesta precizează că obiectivul este de a crea rapid două batalioane cu tancuri Leopard 2 în Ucraina și că Germania va furniza 14 tancuri de acest tip din depozitele sale militare.

Comunicatul mai afirmă că antrenarea militarilor ucraineni în vederea utilizării acestor vehicule de luptă va începe în curând în Germania și că Berlinul va pune la dispoziția trupelor Kievului și munițiile și celelalte elemente de logistică necesare pentru folosirea tancurilor Leopard 2.

Scholz a anunțat de asemenea că guvernul său va emite în curând permisele de care au nevoie țările partenere pentru a putea transfera tancurile Leopard 2 din dotarea propriilor forțe armate Ucrainei.

articolul original.

Ceața dă peste cap zborurile pe aeroportul londonez Heathrow. Zeci de curse anulate

24 January 2023 at 16:28

Nu doar la Suceava se poate întâmpla ca pe timp de ceață să nu aterizeze și să nu decoleze avioane. Iată că și la case mai mari, pe aeroporturi mai renumite se poate întâmpla la fel. Când la Suceava s-a putut relua activitatea, la Londra – chiar pe cel mai cunoscut aeroport din metropola britanică, Heathrow – era o ceață de o tăiai cu cuțitul. Și ghici ce? Nici acolo nu făcea față sistemul ILS.

Nu o spunem doar noi, ci toată presa britanică, de la BBC la reputatul cotidian britanic The Guardian și de la The Telegraph la News Sky și The Independent. Toate informațiile convergente arată că la aeroportul Heathrow au fost impuse restricții privind numărul de curse care decolează și care aterizează – circa 70 anulate duminică și luni situația s-a agravat, numărul trecând de 80 de curse anulate.

„La fel ca și alte companii aeriene, programul nostru a fost afectat de condițiile meteorologice nefavorabile cu care se confruntă Londra. Ne cerem scuze clienților ale căror zboruri au fost afectate și facem tot ce ne stă în putință pentru a relua cursele aeriene cât mai curând posibil”, a declarat un purtător de cuvânt al British Airways, citat de The Telegraph. Procedurile de dezghețare a aeronavelor și ceața densă au întârziat și mai mult decolarea aeronavelor. A celor care au putut să aterizeze.

Și în ceea ce privește controlul traficului aerian au fost unele măsuri luate. Mii de pasageri stau nemulțumiți ore întregi în aeroport. Călătorii nemulțumiți au postat pe rețelele de socializare videoclipuri în care se plângeau de faptul că au rămas blocați în avioane care nu pot decola. Totul din cauza ceții și a frigului.

Temperaturile au scăzut sub zero grade în cea mai mare parte a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord duminică seara, până la -9,7 grade Celsius în Oxfordshire. Temperaturile pe aeroportul Heathrow au coborât până la -8,4 grade Celsius pe timpul nopții, marcând cea mai rece noapte din zonă, din ultimii zece ani și cea mai friguroasă noapte de ianuarie din 1987. Serviciul de meteorologie al Marii Britanii, Met Office, a emis un cod galben de ceață pentru sud-estul Angliei și o marea parte din Londra. Meteorologii au avertizat că ceața și frigul vor îngreuna traficul rutier în anumite zone. (D.P.)

articolul original.

Acord de principiu al statelor UE privind asistenţă militară suplimentară destinată Ucrainei

23 January 2023 at 15:52

Miniştrii de Externe din statele Uniunii Europene au ajuns, luni, la un acord de principiu privind asistenţă militară suplimentară destinată Ucrainei, care, potrivit unor surse, ar putea fi de peste 500 de milioane de euro.

“Cu ocazia reuniunii Consiliului pentru Afaceri Externe, miniştrii de Externe au ajuns la un acord politic pentru asistenţă militară suplimentară destinată Ucrainei, în cadrul Instrumentului European de Pace. Menţinem susţinerea pentru forţele armate ucrainene”, a anunţat Preşedinţia suedeză a Consiliului Uniunii Europene.

Oficiali europeni citaţi de Agenţia France-Presse şi de cotidianul Le Monde afirmă că noul plan de asistenţă militară se ridică la 500 de milioane de euro. În plus, vor fi oferite echipamente non-letale în valoare de 45 de milioane de euro pentru misiunea UE de instruire a militarilor ucraineni.

Uniunea Europeană oferă Ucrainei asistenţă militară masivă în eforturile de respingere a invaziei militare ruse. Moscova a acuzat statele occidentale că prelungesc conflictul militar din Ucraina prin oferirea de armament. (Mediafax)

articolul original.

Atac armat cu numeroase victime la câțiva kilometri de Los Angeles 

22 January 2023 at 10:24

Poliţia americană a intervenit sâmbătă noaptea la locul comiterii unui atac armat soldat cu numeroase victime în oraşul Monterey Park, din comitatul Los Angeles, statul California, a relatat cotidianul Los Angeles Times, care a citat o sursă din cadrul forţelor de ordine, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Atacul armat a avut loc după ora locală 22:00 (06:00 GMT) în apropierea locului în care se desfăşura o sărbătoare dedicată Noului An chinezesc, în Monterey Park, a informat publicaţia.

Zeci de mii de oameni au participat la un festival desfăşurat mai devreme în timpul zilei în acelaşi loc.

În imaginile postate pe reţelele sociale se vedeau străzi părăsite, înconjurate cu benzi de marcare de culoare galbenă ale poliţiei şi cu maşini de poliţie care păzeau zona.

Monterey Park este un oraş în comitatul Los Angeles, aflat la circa 11 km de centrul oraşului Los Angeles.

foto: Twitter

articolul original.

Șase noi documente secrete găsite la locuința lui Joe Biden din Delaware

22 January 2023 at 09:20

Departamentul de Justiție a descoperit alte şase documente confidențiale în reşedinţa preşedintelui Biden din statul Delaware.

Potrivit avocatului președintelui, o nouă percheziție a Departamentului de Justiție al SUA, care a durat 13 ore, a fost făcută în reședința lui Biden din Wilmington, Delaware, unde au fost găsite șase documente clasificate.

Această nouă descoperire este făcută publică în timp ce alte documente, datând de când Joe Biden era vicepreședinte în timpul mandatului Barack Obama, au fost descoperite din noiembrie atât la locuința familiei sale din Wilmington, cât și la un centru de studii din Washington, unde democratul în vârsta de 80 de ani avea un birou.

Atât Joe Biden, cât și soția sa nu au fost prezenți în timpul perchezițiilor, iar președintele a recunoscut că o parte din documente, “au fost depuse în locul greșit”. El a cooperat cu autoritățile și a predat documentele.

Săptămâna trecută, avocații săi au găsit alte documente clasificate într-un birou privat de-al său.

articolul original.
❌