ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022Ultimele Stiri

Un urs reclamat ca agitat și agresiv a fost împușcat la Comarnic. Mesaje RO-ALERT la Breaza și Bușteni

24 June 2022 at 19:19
By: -

Un urs care a fost reclamat că manifestă un comportament agitat şi agresiv a fost împuşcat, vineri seară, în oraşul Comarnic, în urma unei decizii a autorităţilor.

Conform datelor comunicate AGERPRES de Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Prahova, în jurul orei 18,00, în urma unui apel la numărul de urgenţă 112, un echipaj a fost direcţionat să intervină în localitatea Comarnic, unde a fost semnalată prezenţa unui urs în curtea unui imobil.

Persoana care a făcut sesizarea a relatat faptul că, în timp ce se afla în grădină, şi-a făcut apariţia un urs care ulterior a fost îndepărtat spre o zonă forestieră de către câţiva câini, a transmis IJJ.

Persoana care a făcut sesizarea le-a relatat autorităţilor faptul că animalul sălbatic era agitat şi agresiv.

La faţa locului, s-a constituit o echipă de intervenţie formată din viceprimarul localităţii, paznicul de vânătoare şi medicul veterinar, care a luat decizia ca ursul să fie împușcat.

Mesaje RO-ALERT la Breaza și Bușteni

De asmenea, autorităţile prahovene au emis, vineri seară, mesaje RO-ALERT pentru locuitorii din Breaza şi Buşteni, în urma apariţiei unor urşi pe străzi.

Conform Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova, un urs a apărut pe Strada Salcâmilor din Breaza, o zonă frecventată de către animalele sălbatice, iar la Buşteni, prezenţa unui urs a fost semnalată lângă magazinul Lidl.

În ambele cazuri au fost informate comitetele locale pentru situaţii de urgenţă, iar echipaje de jandarmi au fost direcţionate în zonă, precizează sursa citată.

Săptămâna aceasta, parlamentul a adoptat o lege care permite intervenția imediată împotriva urșilor periculoși, nu doar în interiorul, ci și în exteriorul localităților, iar cheltuielile administrațiilor locale privind permanența și intervenția imediată urmează să fie decontate de către Ministerul Mediului.

articolul original.

Ce înseamnă pentru soarta războiului pierderea orașului Severodonețk

24 June 2022 at 18:23
By: -
image

Trupele ucrainene se retrag din Severodoneţk şi astfel îşi recunosc de fapt epuizarea în faţa ofensivei trupelor ruse, dar s-ar putea ca acestea din urmă să nu poată exploata momentul dificil al adversarului şi să schimbe cursul războiul, scrie vineri France Presse, citând mai mulţi analişti occidentali.

Aceştia avertizau de mult timp că ploaia de proiectile ruseşti va sfârşi prin a uza moralul, unităţile şi echipamentele armatei ucrainene. Căderea unui oraş, după săptămâni de lupte sângeroase, este aşadar ceva logic.

”Unităţile ucrainene sunt epuizate, însângerate. Ele au înregistrat pierderi teribile, cu batalioane întregi complet neutralizate”, au existat unităţi compuse din 300-400 de soldaţi din care acum mai sunt apţi de luptă doar vreo 20, spune un ofiţer superior francez care a vorbit sub protecția anonimatului.

”Cei care vin ca întăriri ştiu că merg în infern. Asistăm probabil la o fază de basculare a uzurii morale”, adaugă ofiţerul francez, referindu-se la euforia primelor săptămâni ale războiului, când ucrainenii au blocat înaintarea rusă în nord şi au forţat Rusia să-şi concentreze ofensiva în estul Ucrainei.

O victorie pentru propaganda rusă

Pierderea Severodoneţkului, evoluţie fundamentală din punct de vedere tactic pentru controlul regiunii Donbas, relevă deopotrivă un eşec al Kievului şi un raport de forţe militare complicat.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ''aproape că nu mai are oameni pentru a susţine războiul'', spunea mai devreme săptămâna aceasta politologul rus pro-Kremlin Serghei Markov. ''NATO poate trimite enorm de multe arme. Dar NATO se teme să trimită soldaţi'', a adăugat acesta, anticipând atunci o ''cădere'' rapidă a armatei ucrainene la Severodoneţk.

Cucerirea acestui oraş este ''o victorie pentru propaganda rusă'', spune un analist al societăţii britanice de securitate Janes, care explică de ce această reușită nu are o importanţa strategică atât de mare pentru înaintarea Rusiei. ''Severodoneţk nu este un pivot (...) Forţele ruse au înregistrat câştiguri şi în alte locuri în ultimele patru zile'', notează sursa menţionată.

Ucrainenii, care nu au renunţat şi la Lisiceansk, oraşul geamăn al Severodoneţkului, nu au motive să anticipeze un progres semnificativ al trupelor ruse, crede Ivan Klyszcz, cercetător la universitatea estonă Tartu. ''Viziunea globală - a unui război de poziţii statice - nu s-a schimbat aproape deloc'', susţine acesta, considerând retragerea ucraineană din Severodoneţk mai degrabă o acţiune tactică.

Pentru ruși este periculos să avanseze

''Ruşii pot avansa atât timp cât sunt acoperiţi de focul artileriei lor. Altfel, pentru ei este foarte periculos'' să încerce să înainteze, consideră la rândul său Alexander Grinberg, analist la Jerusalem Institute for Security and Strategy (JISS), amintind că armata rusă încearcă să evite contactul direct cu inamicul.

Spargerea frontului şi pătrunderea rapidă ar impune o mobilizare în efective şi echipamente pentru care armata rusă s-ar putea să nu fie capabilă. ''Nu se întrevede nicio soluţie pentru penuria de resurse umane în tabăra rusă. Atât timp cât Moscova nu anunţă o mobilizare generală, înaintarea sa va continua să fie lentă şi războiul prelungit'', explică Alexander Grinberg.

Încă de la începutul agresiunii ruse, ucrainenii au ales strategia defensivă, rezistând în unele puncte strategice cheie până la ultimul om, reuşind astfel să încetinească adversarul. Ucrainenii ''trebuie să se apere în profunzime, acceptând să piardă teren în faţă pentru a-şi salva forţele, provocându-le în acelaşi timp ruşilor pierderi grele în oameni şi în timp pentru fiecare kilometru pătrat câştigat'', subliniază colonelul francez Michel Goya.

La ce ne așteptăm în zilele următoare

Prin urmare, zilele care vin ar putea semăna cu cele precedente. ''Fie trupele se îngroapă din nou (în tranşee), fie ruşii îşi limitează acţiunile pentru a lansa ceva mai amplu în august'', crede ofiţerul francez menţionat anterior.

Luptele ar mai putea continua totuşi la Severodoneţk, dar trupele ruse vor încerca o încercuire a oraşului Lisiceansk şi vor creşte presiunea asupra oraşelor Bahmut şi Slaviansk, în direcţia fluviului Nipru către vest, spune analistul societăţii Janes.

''Este un moment în mod special dificil pentru Ucraina'', admite Ivan Klyszcz, constatând că ambele tabere sunt obosite şi au probleme logistice. ''Suntem departe de un impas, dar nu mă aştept la schimbări faţă de situaţia actuală: lupte lente şi costisitoare pe toate fronturile'', concluzionează el.

Oficiali ucraineni au confirmat vineri că trupele ruse au ocupat complet şi localitatea Hirske, situată la sud de Lisiceansk, în timp ce Rusia afirmă că a încercuit lângă oraşele Hirske şi Zolote o grupare alcătuită din circa 2.000 de soldaţi ucraineni.

articolul original.

Stare de urgență în mai multe regiuni din Italia

24 June 2022 at 18:01
By: -
image

Seceta se răspândește cu viteză în Italia și sunt tot mai multe râuri și rezervoare care seacă. Iar situația este posibil să se înrăutățească, având în vedere prognoza meteo, care anunță temperaturi și mai ridicate.

Mai multe regiuni italiene au declarat deja stare de urgență, încercând să elibereze fonduri pentru a contracara criza tot mai mare de apă, în timp ce asociațiile agricole spun că producția va scădea în acest an în zonele cheie de cultură.

"O combinație între cea mai gravă secetă din ultimii ani și temperaturile care au atins 40 de grade Celsius la sfârșitul lunii iunie conduc Italia spre o situație economică și de mediu dramatică", a declarat organismul de irigații ANBI, conform Reuters.

Cel mai lung râu din Italia, Po, care traversează marile regiuni nordice și care asigură aproximativ o treime din producția agricolă a țării, se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

"Po continuă să înregistreze un nivel scăzut de-a lungul întregului său curs", a declarat ANBI: "Debitul s-a înjumătățit în două săptămâni, scăzând la puțin peste 170 de metri cubi pe secundă", adăugând că debitul trebuie să fie de 450 cm/s pentru a preveni intrarea apei sărate dinspre mare și distrugerea terenurilor agricole.

Marile lacuri din nordul țării se află deja sub sau aproape de minime record, iar nivelul rezervoarelor naturale din centrul Italiei a scăzut, de asemenea, vertiginos. Râul Tibru se află la minime multianuale, în timp ce debitul râului Aniene s-a înjumătățit.

Regiunea Lazio, care include Roma, a declarat starea de urgență în această săptămână, impunând restricții în unele comunități, inclusiv interdicții privind utilizarea furtunurilor de apă și umplerea piscinelor.

Un proiect finanțat de Agenția Spațială Europeană a declarat joi că săptămânile de vreme caldă au crescut temperatura la suprafața Mediteranei cu aproximativ 4C peste media din perioada 1985-2005.

"Înțelegerea a ceea ce se întâmplă cu exactitate cu clima actuală este din ce în ce mai importantă, deoarece schimbările încep să aibă un impact concret asupra vieții de zi cu zi", a declarat Gianmaria Sannino, șeful ENEA Climate Modelling.

Prognoza meteo pentru restul lunii sporește îngrijorarea, cu temperaturi care se așteaptă să fie cu 10-12C peste normal săptămâna viitoare, cu vârfuri de până la 44C în insulele Sardinia și Sicilia.

articolul original.

Cel puțin 3.000 de delfini au murit în Marea Neagră

24 June 2022 at 17:42
By: -
image

Cel puţin trei mii de delfini au murit în Marea Neagră din cauza războiului din Ucraina, a declarat vineri un biolog ucrainean citat de agenţia EFE.

''Spre deosebire de anii anteriori, delfinii mor acum din cauza activităţilor militare în Marea Neagră, din cauza războiului barbar şi fără sens'' al Rusiei, a scris pe Facebook biologul ucrainean Ivan Rusev.

Acesta a mai menţionat că primeşte în continuare informaţii despre moartea delfinilor în zonele de coastă ale României şi Bulgariei, iar concluziile analizelor efectuate pe baza articolelor de presă pe acest subiect din ţările riverane Mării Negre ''nu sunt încurajatoare''.

Dacă anterior delfinii mureau pentru că ajungeau captivi în plasele de pescuit, mai ales în partea de nord-est a Mării Negre, acum ei sunt ucişi cu precădere de activităţile navelor militare.

''Sonarele puternice şi exploziile perturbă delicatul sistem de orientare al animalelor şi aceşti delfini orbi mor de foame, nemaifiind capabili să captureze peşti'', explică cercetătorul ucrainean. În plus, din cauza organismului slăbit, delfinii capătă mai uşor boli infecţioase care de asemenea îi ucid.

articolul original.

Fumul se vede de la kilometri! Groapa de gunoi de la Arad a luat foc

24 June 2022 at 17:16
By: zdv

Un incendiu a izbucnit vineri la groapa de gunoi a Aradului. Mai multe echipaje ale pompierilor au fost trimise să stingă flăcările, în condițiile în care o coloană groasă de fum negru este vizibilă de la mare distanță.

La fața locului a fost trimisă inițial o autospecială de la Detașamentul Arad cu trei subofițeri și doi soldați, potrivit ISU Arad. Incendiul se manifestă pe o suprafață de aproximativ 700 de metri pătrați.

În sprijin a mai fost trimisă o autospecială cu apă si spumă, un echipaj SMURD și 4 subofițeri. De asemenea, a fost dislocată în zonă și o autospecială de stingere din cadrul Detașamentului Ineu.

Totodată, intervin pentru stingerea flăcărilor și două autospeciale de la SVSU Covăsânț și Zădăreni.

articolul original.

Un urs agresiv, împușcat după ce a ajuns în grădina unui localnic din Comarnic

24 June 2022 at 19:52

Un urs agresiv care a ajuns vineri seara în grădina unui localnic din Comarnic a fost împușcat de autorități.

Potrivit Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Prahova, un echipaj a intervenit vineri seara în Comarnic unde a fost semnalată prezența unui urs în curtea unui imobil.

Împușcat după ce a intrat în grădina unul localnic

Persoana care a făcut sesizarea a relatat faptul că în timp ce se afla în grădină și-a făcut apariția un urs care ulterior a fost îndepărtat spre o zona forestieră de câțiva câini. Conform acestuia, ursul era agitat și agresiv.

La fața locului, s-a constituit o echipă de intervenție formată din viceprimarul localității, paznicul de vânătoare și medicul veterinar. Comisia a luat decizia ca exemplarul de urs să fie recoltat.

articolul original.

Gorj: Primarul din Albeni, arestat preventiv pentru 30 de zile

24 June 2022 at 19:24
image

Primarul comunei gorjene Albeni, Silviu Ionuț Stan, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru fapte de corupție. Magistrații au admis vineri cererea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

Procurorii îl acuză de comiterea unor infracțiuni de corupție, trafic de influență, luare de mită, abuz în serviciu, fals intelectual și divulgarea unor informații secret de serviciu, nedestinate publicității. Primarul fusese reținut inițial pentru 24 de ore, în urma unor descinderi la sediul Primăriei Albeni și la casa edilului.

articolul original.

Gorj: Explozie la etajul al treilea al unui bloc din Turceni

24 June 2022 at 18:09
image

O explozie s-a produs vineri seară la un apartament situat la etajul al treilea al unui bloc din Turceni, Gorj. Conform ISU Gorj, o butelie a explodat în bucătăria apartamentului.

Au fost afectați 3 copii și trei adulți. Copiii au fost răniți ușor de bucăți de sticlă și au fost găsiți în fața blocului. Un bărbat, proprietarul locuinței a fost ars la un picior. Soția acestuia a făcut atac de panică, iar o vecină s-a speriat și a căzut pe scări.

La fața locului au intervenit autospeciale de pompieri din Turceni și Târgu Jiu, precum și ambulanțe. La spital au fost transportate două victime, respectiv bărbatul care a suferit arsuri și vecina căzută pe scări. Locatarii blocului s-au autoevacuat. Incendiul a fost lichidat în limitele găsite.

Imobilul urmează să fie verificat pentru a se stabili dacă proprietarii pot reveni în apartamente.

articolul original.

Bărbat de 40 de ani, decedat la o piscină din Târgu Jiu

24 June 2022 at 17:34

Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a decedat vineri la o piscină din Târgu Jiu. Poliția Municipiului Târgu Jiu a fost sesizată prin apelul unic 112 despre faptul că o persoană ar fi decedat într-o piscină de pe raza municipiului.

Polițiștii s-au deplasat la fața locului, stabilind că un bărbat de 40 de ani, din comuna Bălesti, a fost scos din piscină in stare de inconștiență.
La fața locului s-a deplasat un echipaj din cadrul Serviciului de Ambulanță Gorj, care a efectuat manevre de resuscitare persoanei, însă din păcate a fost constatat decesul.

Corpul bărbatului a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Gorj în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cu exactitate a cauzei decesului.
A fost întocmit un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

articolul original.

Deputat PNL Giurgiu, Gabriela HORGA: „Terenurile agricole extravilane din categorii inferioare pot fi utilizate pentru producerea de energie din surse regenerabile!”

24 June 2022 at 13:41
By: admin

Am adoptat săptămâna aceasta în Camera Deputaților proiectul de lege inițiat de colegul meu liberal, Glad Varga, prin care sunt facilitate investiţiile pentru producerea de energie din surse regenerabile pe terenuri agricole extravilane din categorii inferioare – declară Gabriela HORGA, deputat PNL Giurgiu.

Camera Deputaților este for decizional, iar proiectul va fi trimis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare. Mă număr printre inițiatorii proiectului de lege, al cărui obiectiv este creșterea producției de energie electrică.

Potrivit actului normativ, pe terenurile agricole de clasa III-a, a IV-a și a V-a de calitate, având categoria de folosință arabil, pășune, vii și livezi, situate în extravilan, pot fi amplasate obiective de investiție din surse regenerabile. Este vorba de capacități de producție a energiei solare (panouri foto-voltaice), energiei eoliene, energiei din biomasă, biolichide și biogaz, unităţi de stocare a electricității, stații de transformare sau alte sisteme similare.

Vorbim de terenuri de calitate inferioară, pe care le putem folosi pentru a crește cantitatea de energie regenerabilă produsă de România. Legea este benefică și pentru județul Giurgiu, acolo unde sunt terenuri degradate care pot fi folosite pentru astfel de proiecte.

Trebuie să folosim contextul favorabil la nivel european. România are acces la fonduri europene pentru producerea de energie din surse regenerabile, atât prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cât și prin Fondul pentru Modernizare – a mai precizat Gabriela HORGA, deputat PNL Giurgiu.

(Gabriela HORGA, deputat PNL Giurgiu)

articolul original.

Craiova intră în weekend cu propuneri de evenimente pentru toate vârstele și preferințele

24 June 2022 at 12:43

Craiova intră în weekend cu propuneri de evenimente pentru toate vârstele și preferințele. Cei care doresc să se relaxeze în aer liber pot merge în Parcul Romanescu, la Filarmonica Oltenia, în parcul Pușkin, în părculețul de la Mercur sau la stadionul de atletism. Pentru că au de ales între un regal al tradițiilor pregătit special de Ziua Universală a Iei, recitaluri de muzică și poezie, concert simfonic, competiții naționale de atletism sau festivalul luminii, organizat sâmbătă, de Cercetașii României în Parcul Romanescu.

Craiova se îmbracă în IE

A VIII-a ediție a evenimentului “Craiova se îmbracă în ie”, organizat sub egida Primăriei Craiova de Ansamblul Folcloric Maria Tănase, va marca și în acest an, Ziua Universală a Iei. Evenimentul se va derula vineri, 24 iunie, astfel: între orele 17:00 – 17:15, are loc adunarea participanților în Piața Mihai Viteazul, zona magazinului Mercur, pentru a pleca împreună la Parada iei, pe traseul Piața Mihai Viteazul, Calea Unirii, Cercul Militar, Parcul Romanescu (intrarea principală), Teatrul de Vară, Casa Bibescu. În zona foișor și a Casei Bibescu din Parcul Romanescu, craiovenii sunt invitați pe Aleea OLTENEASCĂ, la o expoziție de costume populare, prezentate de Casa Băniei, dar și la ateliere interactive demonstrative și proiecție de filme documentare. Începând cu ora 18:30, Orchestra și formația de dansuri ale Ansamblului Folcloric Maria Tănase, alături de Taraful Fănel Blondea de la Târgu Jiu, vor încânta publicul de pe esplanada Casei Bibescu.

Concert imperial, la Filarmonica Oltenia

Filarmonica „Oltenia” Craiova încheie stagiunea 2021/2022 vineri, 24 iunie, ora 19.00, cu „Imperialul”, Concertul nr. 5 de Ludwig van Beethoven. Conducerea muzicală va fi asigurată de BOGDAN VODĂ, iar la pian va interpreta MIHAI UNGUREANU, solist concertist al Filarmonicii „Oltenia”. Programul serii se va dechide cu opera muzicală „Pe urmele lui Mihai Viteazul”, cantată pentru solist, cor și orchestră de Eugen Petre Sandu, avându-l ca solist vocal pe DAVID POGANA de la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.

Tradem propune Urban Poetry și filmul R.M.N.
Casa de Cultură Traian Demetrescu revine cu proiectul Urban Poetry. Seara, pe răcoare, începând cu ora 21:00, Andrei Barbu și David Poker tatonează granița dintre poetic și prozaic, inspirați de Daniil Harms. Vineri pot fi aplaudați în Parcul Pușkin, iar sâmbătă – în Piața Prefecturii, părculețul de la Mercur.

Tot Casa de Cultură Traian Demetrescu propune, pentru duminică, 26 iunie 2022, o proiecție specială de film la Teatrul de Vară din Parcul Nicolae Romanescu, proiecție intitulată „R.M.N.”, cu începere de la ora 21.00. Prezenți la eveniment, actorii Marin Grigore și Alin Panc vor răspunde întrebărilor publicului.
Intrarea este liberă.

Și cum mișcarea nu trebuie să lipsească în nicio zi, Primăria Craiova și Federația Română de Atletism îi așteaptă pe doritori să învețe de la marii sportivi cum e cu probele din atletismul de performanță, pe cea mai frumoasă arena de atletism din România, unde se desfășoară etapa finală a Campionatelor Naționale în aer liber și probe combinate, întreceri rezervate seniorilor și tineretului (U23). Vineri, 24 iunie, programul competiției se desfășoară între orele 19.00 – 21.00, sâmbătă între orele 09.30 – 11.30 și 19.00 – 22.30, iar duminică 26 iunie 2022, între orele 09.00 – 10.30 și 18.30 – 21.30. Intrarea este liberă, iar detalii pot fi găsite accesând link-ul https://www.fra.ro/seniorii-isi-aleg-liderii-nationali/.

Un weekend plin de viață și cu vreme bună!

Serviciul Imagine
Primăria Craiova

articolul original.

Geoană anunță „vești istorice” pentru România la Summitul NATO de la Madrid. Ce se știe pe surse

24 June 2022 at 16:32
image

Liderii NATO vor lua decizii istorice pentru România la Summitul NATO care se va desfășura în perioada 28-30 iunie la Madrid, a declarat Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO. El a mai spus că, în urma acestor decizii, România va avea același nivel de securitate cu al membrilor NATO din Vestul Europei.

„Pentru România, integrarea în NATO se încheie abia în 2022. Am intrat în 2004, dar, din punct de vedere militar şi de securitate, România va avea, datorită faptului că Rusia este un actor imprevizibil şi agresiv, aceeaşi calitate a securităţii naţionale cum o are Germania sau Belgia. Nu e niciun fel de diferenţă între ceea ce are NATO pe flancul estic şi ceea ce are deja NATO în Europa de Vest. Este o schimbare fundamentală. Săptămâna viitoare mergem la Madrid, la summitul NATO, şi aşteptăm veşti istorice pentru România”, a explicat Mircea Geoană la Cluj, la o dezbatere organizată de UBB şi Institutul Aspen România.

Potrivit unor surse citate de G4Media, numărul de militari străini în România ar putea crește la 4.000. De asemenea, vor fi aduse echipamente militare și muniție în țările din est. Aliații au decis să echipeze țările din flancul estic pentru a rezista în cazul unui conflict militar. În plus, vor fi create forțe speciale de întărire care vor putea fi trimise rapid, în maximum 48 de ore, în țările din estul NATO în cazul unei agresiuni. Potrivit tabloidului britanic The Sun, această forță de reacție rapidă ar urma să numere 200.000 de militari.

În noul concept strategic al NATO, documentul oficial care dă direcția Alianței pentru viitorul deceniu, Marea Neagră va apărea în premieră ca punct important în ceea ce privește securitatea colectivă. La summitul NATO vor mai fi adoptate pachete de sprijin neletal pentru Ucraina și Republica Moldova și vor exista decizii de sprijin pentru Georgia și Bosnia – Herțegovina, două state partenere NATO și pe care Rusia vrea să le destabilizeze.

Anterior, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a precizat că la summitul NATO de săptămâna viitoare vor fi luate o serie de decizii importante pe cinci capitole cheie, printre care se numără aprobarea noului Concept Strategic, consolidarea prezenţei militare şi sprijinul pentru Ucraina. El a adăugat că acest Concept Strategic este „planul cardinal” pentru viitorul Alianţei şi „va stabili poziţia noastră comună faţă de Rusia, provocările emergente şi China, precum şi asocierea noastră cu UE, care a atins niveluri fără precedent”.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să participe, prin videoconferinţă, la Summitul NATO.

articolul original.

Haos în SUA, după ce Curtea Supremă a decis că avortul nu mai e un drept. În 13 state femeile nu mai pot face avort. Proteste de amploare (Video)

24 June 2022 at 14:46
image

Curtea Supremă a SUA a eliminat vineri dreptul constituțional la avort, anulând hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973.

Asta înseamnă că zeci de milioane de femei din SUA tocmai au pierdut dreptul legal la accesul la procedura de avort, potrivit CNN.

Deja 13 state au legi anti-avort care au intrat în vigoare odată cu decizia Curții Supreme. Astfel, chiar de astăzi, femeile nu mai pot face avort în Arkansas, Idaho, Kentucky, Louisiana, Mississippi, Missouri, Dakota de Nord, Dakota de Sud, Tennessee, Utah, Texas, Oklahoma și Wyoming.

Aici avortul a devenit ilegal dacă nu este necesar pentru a salva viața mamei și unele legi prevăd și arestarea medicilor care încălcă legea.

„Constituția nu face nicio referire la avort, așadar un astfel de drept nu poate fi implicit protejat de prevederile constituționale. Decizia în cazul Roe a fost greșită de la bun început, argumentația a fost extrem de slabă și decizia a avut consecințe grave și a produs dezbateri înflăcărate care au adâncit diviziunea.

Este timpul să ținem cont de Constituție și să întoarcem chestiunea avortului în decizia reprezentanților aleși de popor. (…) Avortul e o chetsiune ce ridică întrebări morale profunde. Constituția nu le interzice cetățenilor din niciun stat să reglementeze sau să interzică avortul. Deciziile din cazurile Roe și Casey au interzis asta.

Anulăm acum acele decizii și întoarcem puterea de a decide către popor și reprezentanții săi aleși”, arată magistrații Curții în motivarea deciziei luată cu 6 la 3 voturi.

În fața Curții Supreme sunt proteste de ambele tabere, existând riscul să izbucnească ciocniri violente. Totodată, oamenii ies în stradă în întreaga țară și organizează marșuri, mai ales în statele unde avortul a devenit deja ilegal.

O imagine puternică a venit de la Washington, unde angajații Congresului au plecat în masă de la muncă și s-au dus în fața Curții Supreme să-și arate nemulțumirea față de decizie.

Instanţa supremă, remodelată de fostul preşedinte Donald Trump pentru a-i da o componenţă foarte conservatoare, readuce astfel SUA la situaţia de dinainte de 1973, când fiecare stat era liber să autorizeze sau să interzică avortul.

Departamentul de Justiție: O lovitură devastatoare dată libertății de reproducere

O reacție promptă a avut vineri procurorul general al SUA Merrick Garland spune că Departamentul de Justiție este în dezacord cu decizia Curții Supreme.

„Curtea Supremă a eliminat un drept care era o componentă esențială a libertăților femeilor de jumătate de secol. Un drept care a apărat capacitatea femeilor de a participa deplin și egal în societate. Anulând acest drept fundamental, ce a fost frecvent reafirmat, Curtea a încălcat doctrina stare decisis (principiul conformităţii cu precedentele hotărâri date, n.red.), un pilon al statului de drept.

Departamentul de Justiție dezaprobă cu putere decizia Curții, care dă o lovitură devastatoare libertății de reproducere din SUA. Va avea un impact imediat și ireversibil asupra vieților oamenilor din întreaga țară. Și cea mai mare povară o vor suporta persoanele de culoare și cei cu venituri mici”, se arată într-o declarație semnată de Garland.

Potrivit statisticilor, 75% dintre femeile din SUA care aleg să facă avort au venituri mici, deci le va fi foarte greu, poate chiar imposibil să călătorească într-un alt stat care permite procedura.

Biden promite să nu lase lucrurile așa

Un raport al Curții pe această temă a ajuns în presă la începutul lunii mai, stârnind furia celor care susțin dreptul femeilor de a alege. Printre ei se numără și Joe Biden.

Președintele american a promis, la acel moment, că situația nu va rămâne așa și că ține de fiecare american în parte să rezolve lucrurile, prin vot, la alegerile legislative din toamnă.

„Vom avea nevoie de mai mulţi senatori favorabili dreptului la alegere, şi de o majoritate în acest sens în Camera Reprezentanţilor, pentru a adopta o legislaţie care să instituie jurisprudenţa existentă, pe care o voi promulga", a dat asigurări Biden, catolic dedicat, dar şi apărător al dreptului la avort.

articolul original.

TikTok va lasa un album cu cele mai virale melodii de pe platformă

24 June 2022 at 13:43
image

Reţeaua de socializare TikTok a adunat unele dintre cele mai virale piese de pe platformă într-un album care va fi lansat pe CD şi vinil în această vară, a anunţat vineri reţeaua de socializare, informează AFP.

Prin acest parteneriat cu Warner Classics, TikTok se aventurează pentru prima dată pe piaţa muzicală tradiţională.

Şase single-uri de pe album vor fi difuzate pe platformele de streaming pe 8 iulie. Toate cele 18 melodii de pe albumul complet „TikTok Classics: Meme and Viral Hits” vor fi disponibile în luna august pe platformele de streaming şi în magazine.

TikTok va lasa un album cu cele mai virale melodii de pe platformă

Oricine a petrecut timp pe populara reţea de socializare va recunoaşte instantaneu melodii precum „No Roots” a lui Alice Merton sau piesa pentru pian „Pieces”, a lui Danilo Stankovic, vizualizate de 3,4 milioane de „TikTokeri”.

„Să asculţi ‘No Roots’ într-un nou context muzical este inspiraţional”, a declarat Alice Merton. „Sunt entuziasmată de acest proiect şi abia aştept să văd cum va prinde viaţă”, a adăugat cantautoarea.

Toate piesele au fost refăcute în întregime de Deutsches Filmorchester Babelsberg.

Compilaţia cuprinde melodii tipice care pot deveni virale pe platformă, cum ar fi „Monkeys Spinning Monkeys”, o melodie jucăuşă, care constituie un fundal muzical perfect pentru multe videoclipuri lejere (peste 27,1 milioane).
 

O altă melodie de pe album este „Wellerman (Sea Shanty)”, care a luat cu asalt TikTok-ul la începutul anului 2021, după ce un poştaş scoţian pe nume Nathan Evans s-a înregistrat cântând acest cântec popular din secolul al XIX-lea.

articolul original.

Maia Sandu spune că Moldova vede „lumina de la capătul tunelului”. Reacția Kremlinului (Video)

24 June 2022 at 11:37
image

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat vineri că acordarea statutului de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană (UE) reprezintă „lumina de la capătul tunelului” şi un obiectiv pentru care instituţiile şi societatea ţării lucrează de ani de zile.

"Statutul de ţară candidată ne oferă o direcţie clară de dezvoltare şi, mai important, ne dă speranţă. Suntem o ţară mică care va fi mai sigură în familia UE", a declarat ea într-o conferinţă de presă privind decizia luată joi seara de Cei 27, potrivit agenției EFE.

În discursul său, transmis în direct la televiziunea publică, Sandu a avertizat că statutul "nu schimbă lucrurile peste noapte", dar pentru moldoveni "este o speranţă, lumina de la capătul tunelului". "Apartenenţa la UE înseamnă să faci parte din piaţa UE. Pentru cetăţeni, apropierea de UE înseamnă garantarea drepturilor şi libertăţilor lor şi mai multe oportunităţi aici, acasă", a spus ea.

Preşedinta a subliniat că bucuria pentru obţinerea de către Republica Moldova a statutului de candidat la UE este umbrită de criza majoră provocată de războiul din Ucraina - "nu există niciun domeniu al vieţii sociale şi economice care să nu fie afectat de război, creşterea preţurilor la combustibil şi nu numai, toate au fost afectate în mod dramatic de război. Aceste crize au cauze externe, iar instrumentele cu care ne putem apăra împotriva lor sunt limitate", a spus ea.

Briefing de presă

🔵LIVE: Briefing de presă susținut de Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, ca urmare a deciziei Consiliului European de a acorda Republicii Moldova statutul de țară candidată la aderare la Uniunea Europeană

Publicată de
Președinția Republicii Moldova
pe Vineri, 24 iunie 2022

Maia Sandu a remarcat că moldovenii "s-au mobilizat în mod exemplar pentru a-i ajuta pe refugiaţii ucraineni" şi a făcut apel la aceeaşi mobilizare pentru a aduce standardele moldoveneşti mai aproape de cele europene.

Pe cetăţenii moldoveni îi aşteaptă "o muncă grea şi îndelungată pentru a construi o Moldovă europeană", iar autorităţile moldovene îşi vor asuma "orice cost politic" pentru a atinge acest obiectiv, a mai spus preşedinta Republicii Moldova.

Reacția Rusiei: Moldova vrea să fie "mai europeană decât europenii înşişi"

Decizia de joi a Consiliului European a fost comentată și la nivelul Kremlinului, care a calificat-o vineri drept o "afacere internă a Europei" .

"Este o afacere internă europeană", le-a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că este "important" pentru Moscova ca "toate aceste procese să nu creeze mai multe probleme Rusiei şi (…) în relaţiile acestor ţări cu Rusia".

El a afirmat, totodată, că speră ca această decizie să nu conducă la o deteriorare a relaţiilor dintre Moscova şi Bruxelles, care în prezent sunt la un nivel atât de scăzut "încât este foarte dificil să fie şi mai mult deteriorate".

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a denunţat, de asemenea, dorinţa Republicii Moldova "de a deveni mai europeană decât europenii înşişi".

El a reamintit că Turcia, care este ţară candidată la UE de circa 20 de ani, "nu a reuşit niciodată să avanseze mai mult. Însă, în acelaşi timp, a devenit o ţară suverană şi independentă", a mai spus Peskov.

Şefii de stat şi de guvern ai UE au acordat joi Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de ţări candidate la aderarea la UE, după ce săptămâna trecută Comisia Europeană a făcut o recomandare în acest sens.

Acest statut reprezintă primul pas spre aderarea celor două ţări la UE, proces care ar putea fi reversibil în cazul în care acestea nu se conformează reformelor cerute de executivul comunitar în ceea ce priveşte independenţa justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate sau aplicarea legii care limitează puterea oligarhilor.

articolul original.

Captura uriasa de droguri. 63 de kilograme de cannabis ridicate de politisti, retea de traficanti destramata. Foto

24 June 2022 at 15:12
image

Operatiune a politistilor de la Crima Organizata si a procurorilor DIICOT Arad. Acestia la Nadlac. Au fost organizate 7 perchezitii la locuintele unor indivizi, iar intr-una dintre locatii a fost gasita o cultura de cannabis, intr-un spatiu amenajat special pentru cresterea plantelor.

Tot acolo, oamenii legii au gasit si mai multe instalatii si aparate folosite pentru ingrijirea culturii.

In urma perchezitiilor, au fost descoperite si ridicate, in vederea cercetarilor, 310 plante de cannabis in diferite stadii de dezvoltare, in cantitate totala de aproximativ 63 de kilograme masa verde, mai multe instalatii artizanale, transformatoare, lampi de caldură, precum si 2 telefoane mobile„, transmit reprezentantii IPJ Arad.

Doi oameni, in varsta de 37 si 43 de ani, au fost arestati pentru trafic de droguri de risc.

articolul original.

Biden a arătat presei din greșeală un bilet cu indicații de la staff: „Intri în Sala Roosevelt și saluți participanții. Te așezi pe locul tău”

24 June 2022 at 13:18

Președintele american Joe Biden a lăsat din greșeală să se vadă ce scrie pe un bilețel primit de la consilierii săi înainte de o întâlnire pe care a avut-o joi la Casa Albă. Consilierii i-au notat pe bilețel ce trebuie să facă pas cu pas, în fiecare moment al întâlnirii, de la intrarea în sala de ședință și salut, până la părăsirea sălii.

Incidentul a avut loc joi, la Casa Albă, unde președintele SUA s-a întâlnit cu mai mulți guvernatori, lideri de sindicat și șefii unor companii private pentru a discuta despre implementarea unui program de accelerare a investițiilor în energie eoliană pe coasta de est a Statelor Unite.

La un moment dat, cel mai probabil din greșeală, Joe Biden a ținut bilețelul cu instrucțiuni îndreptat spre presă, în loc să-l țină cu fața la el. Fotoreporterii au surprins ce scrie pe bilețelul lui Biden:

Intri în Sala Roosevelt și saluți participanții.
Te așezi pe locul tău.
Intră presa.
Faci o scurtă declarație (este menționat și câte minute să vorbească, dar partea este acoperită de degetele președintelui – n.r.).
Presa pleacă.
Îi pui o întrebare lui Liz Shuler, președinta AFL-CIO. Notă: Liz participă online la întâlnire.
Le mulțumești participanților.
Părăsești sala.

sursa foto: NY Post

articolul original.

Sute de plante de cannabis găsite în urma mai multor percheziţii la persoane care se ocupau cu traficul de droguri

24 June 2022 at 15:26
By: zdv

Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Arad, împreună cu procurorii DIICOT Arad, au făcut şapte percheziţii domiciliare la persoane care se ocupau cu traficul de droguri. În cadrul percheziţiilor au fost găsite sute de plante de cannabis şi diferite instalaţii. Două persoane au fost arestate preventiv. 

În cadrul percheziţiilor, într-una din locaţii, poliţiştii şi procurorii din Arad au descoperit o cultura indoor.

”Au fost efectuate 7 percheziţii domiciliare, la unul dintre imobile, fiind descoperită o cultură indoor de cannabis.  În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate, în vederea cercetărilor, 310 plante de cannabis în diferite stadii de dezvoltare, în cantitate totală de aproximativ 63 de kilograme masă verde, mai multe instalaţii artizanale, transformatoare, lămpi de căldură, precum şi 2 telefoane mobile. La data de 23 iunie a.c., în baza probatoriului administrat, 2 persoane, de 37 şi 43 de ani, au fost reţinute, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc”, transmite IPJ Arad.

Vineri cele două persoane au fost prezentate magistraţilor Tribunalului Arad, care au dispus arestarea preventivă.

articolul original.

Cum a încercat un producător din Bihor să obţină 3.000 de euro de la stat: a legat roşii coapte pe plante încă verzi

24 June 2022 at 14:49
image

Românul se află pe primul loc la soluţii ingenioase, mai ales când la mijloc este vorba despre bani. Un legumicultor din Bihor s-a gândit să lege roşii coapte pe plante încă tinere pentru a obţine subvenţia din programul Tomata.

  • Reporter: Roşiile astea practic, trebuiau să fie coapte până la controlul ăsta?
  • Legumicultor: Nu, când încep să se coacă! Nu când s-au copt! Când încep să se coacă ei trebuie să vină să notifice...Prima roşie când se coace tu nu poţi vinde fără notificarea lor. Eu de aia i-am chemat!

Bărbatul a crezut că-i poate duce astfel de nas pe inspectorii de la Direcţia de Agricultură Judeţeană. Înşelăciunea nu i-a mers însă, aşa că a pierdut cei 3.000 de euro oferiţi de stat celor care produc 3000 de kg de roşii până la 1 iulie.

articolul original.
❌