ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

„Sunetul muzicii”. Ce a fost real și ce a reprezentat ficțiune într-unul din cele mai iubite filme

15 November 2022 at 13:00
image

Sunetul muzicii este unul dintre cele mai cunoscute și mai iubite filme din istoria cinematografiei. Produs în 1965, în regia lui Robert Wise, pe o muzică de Oscar Hammerstein II, Richard Rodgers și Irwin Kostal, filmul i-a avut ca protagoniști pe faimoșii Julie Andrews (interpreta personajului Maria) și Christopher Plummer (în rolul căpitanului de marină Georg von Trapp).

În 1966, a câștigat Oscarul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun montaj, cel mai bun mixaj sonor și pentru cea mai bună coloană sonoră, în același an Julie Andrews și Robert Wise fiind, de asemenea, recompensați cu Globul de aur pentru cea mai bună actriță și, respectiv, cel mai bun regizor.

Cu un buget de 8 milioane de dolari, Sunetul muzicii a avut încasări de aproape 290 de milioane de dolari, clasându-se timp de cinci ani pe primul loc în topul filmelor cu cele mai mari încasări din istorie și fiind considerat cel mai de succes musical.

Adevăruri vs ficțiune

Sunetul muzicii se bazează pe musicalul The sound of music compus în 1959 de Richard Rodgers pe versurile lui Oscar Hammerstein II, inspirat din memoriile „Povestea cântăreților familiei Trapp”, scrise de Maria von Trapp (născută Kutschera). Cu toate acestea, intriga filmului nu a fost mereu fidelă realității.

Sunetul muzicii prezintă povestea Mariei, o fată modestă care fusese crescută la mănăstire și care devine guvernanta celor șapte copii ai căpitanului Von Trapp, un bărbat serios și autoritar care pe parcurs ajunge să se îndrăgostească de Maria. Guvernanta, o femeie plină de viață, blândă, optimist, îi cucerește pe copii și le deschide gustul pentru muzică. În lumea care părea aproape perfecta, liniștea familiei von Trapp este perturbată de naziști, astfel că Maria și căpitanul plănuiesc în Elveția împreună cu toți copiii.

Atunci când adevărata Maria von Trapp a fost invitată de Julie Andrews (actrița care i-a interpretat rolul în film) într-una din emisiunile show-ului ei de televiziune The Julie Andrews Hour, aceasta i-a lăudat performanța actriței spunând că a fost absolut minunată, mai puțin partea în care performa yodeling-ul. Legat de familia von Trapp, cea în jurul căreia se petrece acțiunea, în film reușește să scape de naziști trecând, dar în realitate von Trapp a luat trenul spre Italia (de acolo plecând mai departe spre Statele Unite ale Americii), cu o zi înainte ca Austria să-și închidă granițele. Dacă ar fi ales ca variantă munții Austriei, ar fi ajuns în Germania, dând nas în nas, probabil, cu Hitler și oamenii săi.

În realitate, familia von Trapp avea 10 copii și nu șapte câți apăreau în Sunetul muzicii, iar adevărata Maria Trapp se angajase să aibă grijă de unul singur și nu de toți, așa . Cât despre căpitan, cel real, nu personajul sever și lipsit de umor interpretat de Christopher Plummer, acesta era descris ca fiind un om tare blând, total diferit de cum a fost el creionat în film. Tot în realitate, Maria nu l-a iubit pe soțul ei, căpitanul von Trapp. „Adevărul este că nu eram deloc îndrăgostită de el. L-am plăcut, da, însă nu l-am iubit. Dar îi iubeam foarte mult pe copii, așa că, într-un fel sau altul, pot spune că m-am măritat cu ei”.

Christopher Plummer a urât filmul

Când producătorii de la Hollywood-ul au început să contureze proiectul filmului, inițial le-au avut în vedere pentru rolul principal feminin pe actrițele Audrey Hepburn, Doris Day și Anne Bancro, iar în momentul în care s-au oprit la Julie Andrews, aceasta a ezitat și a fost cât pe ce să refuze propunerea, temându-se că rolul este prea asemănător cu acela pe care îl jucase în Marry Poppins, cu un an în urmă. Pe de altă parte, Christopher Plummer, pentru rolul din film, a învins candidați precum Bing Crosby, Rex Harrison și Sean Connery.

Așa cum a scris presa internațională, lui Christopher Plummer i-a displăcut atât de mult filmul, încât l-a numit The sound of mucus (Sunetul mucusului). „Pentru că a fost îngrozitor, sentimental și siropos. A trebuit să te străduiești prea mult ca să inserezi și ceva umor, în cantități minuscule, de altfel”, spunea actorul care în timpul filmărilor a băut și a mâncat atât de mult, încât nu-l mai încăpeau costumele din recuzită. De altfel, chiar el a recunoscut faptul că era deseori beat la filmări.

„Nu mi s-a părut că e cel mai bun rol al meu. Am vrut chiar să scap cu orice preț de imaginea perfectului căpitan Von Trapp. Mi se părea o dulcegărie desuetă” (Christopher Plummer)

Ultima supraviețuitoare a familiei von Trapp a murit în 2014

S-a dorit ca filmările să se realizeze în adevărata casă a , dar nu a fost posibil, având în vedere faptul că la acea vreme era ocupată de Missionaries of the Precious Blood, o comunitate de călugări și preoți catolici. În prezent, vila este transformată în hotel, începând cu anul 2008. Georg von Trapp a murit în 1947 la vârsta de 67 de ani, iar Maria von Trapp s-a stins în anul 1987, la 82 de ani, în Morristown, Vermont, SUA.

Georg și Maria, care se căsătoriseră cu 11 ani înainte să fugă din Austria, au avut împreună trei copii, Rosmarie (născută în 1929), Eleonore (născută în 1931) și Johannes (născută în 1939).

Rosmarie și Eleonore s-au născut în Austria înainte ca familia să plece în Statele Unite în 1938. Între timp, Johannes s-a născut la Philadelphia. Familia von Trapp, care a ajuns în SUA în 1938, a continuat să cânte sub numele de Trapp Family Singers, mergând în turnee în SUA și în alte țări ale lumii, până în 1957. După ce formația s-a destrămat și von Trapp și-a încheiat cariera muzicală, membrii familiei au îmbrățișat diferite profesii.

Unii au devenit misionari în Noua Guinee, alții s-au orientat către medicină și învățământ, iar alții au intrat în domeniul turismului ocupându-se de cabana familiei, Trapp Family Lodge din Vermont. Ultimul membru al familiei von Trapp, Maria Franziska, a murit în 2014, la vârsta de 99 de ani.

Surse:

https://www.mentalfloss.com/article/61706/14-things-you-might-not-know-about-sound-music

https://www.vogue.co.uk/arts-and-lifestyle/article/the-sound-of-music

https://www.insider.com/sound-of-music-interesting-and-cool-facts-to-know

https://www.britannica.com/topic/The-Sound-of-Music-film-by-Wise

articolul original.

Un muncitor a căzut în cuva cu aluminiu topit la 720 de grade, suferind răni serioase, dar a reușit să iasă singur de acolo

11 November 2022 at 20:27
image

Un muncitor a căzut în cuva cu aluminiu topit la 720C dintr-o fabrică. Din fericire, acesta a reușit să se salveze singur.

Un electrician în vârstă de 25 de ani a scăpat ca prin minune după ce a căzut într-un cuptor plin cu aluminiu lichid la 720 de grade Celsius, într-o fabrică din Elveția.

Chiar dacă avea dureri serioase, bărbatul a reușit să iasă singur din cuva cu metal topit și a ajuns la spital unde va fi tratat pentru arsuri.

În timp ce efectua lucrări la cuptor, ieri, 10 noiembrie, în orașul St. Gallen, în nord-estul Elveției, bărbatul a căzut printr-o trapă în metalul fierbinte. Era scufundat până la genunchi în lichidul fierbinte, dar, în ciuda faptului că simțea dureri groaznice, a reușit să se tragă afară.

După ce a fost dată alarma, medicii au intervenit și, ulterior, o ambulanță aeriană Rega l-a preluat pentru a-l transporta la spital.

Electricianul a ajuns de urgență la spital

Electricianul a avut nevoie de îngrijirea medicilor pentru că avea arsuri și răni grave pe corp.

Poliția locală investighează acum circumstanțele în care s-a produs acest accident.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucrainean citeste mai mult
articolul original.

Povestea unei elvețience care s-a mutat în Sulina și promovează Delta Dunării: „Vor fi şi mai mulţi turişti străini, unii au mai fost deja şi abia aşteaptă să se întoarcă”

8 November 2022 at 17:40
image

Janine Holenstein s-a mutat din Elveția în România. Femeia și-a găsit liniștea interioară în Sulina. Aceasta promovează activ Delta Dunării și este convinsă că numărul turiștilor străini care vizitează zona ei preferată va fi în creștere. Acum șase ani, elvețianca a venit pentru prima dată în Sulina cu bicicletă și a decis să facă o schimbare radicală.

Elvețianca a parcurs 3.000 de km cu bicicletă ca să ajungă în România

”Locuiesc în Sulina, m-am mutat acolo în urmă cu cinci ani. Am venit pentru prima dată în Sulina cu bicicleta, acum şase ani şi jumătate, din Elveţia. Mi-am stabilit singură traseul, singură am venit, cu cortul şi tot ce aveam nevoie, 3.000 de km. Sulina mi-a vorbit şi când lucrurile s-au schimbat în Elveţia, am decis că trebuie să mă mut la Sulina.

Deoarece e diferită, e frumoasă şi e vie! Mult mai energică decât alte locaţii mai civilizate din România, unde totul este foarte strict reglementat. Şi întotdeauna mi-am dorit să locuiesc în astfel de locuri, cum e Delta, unde totul este natural”, a explicat Janine Holenstein, pentru news.ro.

Potrivit sursei citate, Janine Holenstein este prezentă la Târgul de Turism din Londra (World Travel Market), cel mai mare târg de turism generalist din lume, pentru a promova România.

”Vreau să promovez Delta Dunării şi România turiştilor care doresc să exploreze Delta şi să cunoască diversitatea de acolo, precum şi biosfera imensă ce poate fi întâlnită, cu mai mult de 300 de specii de păsări, mâncarea din peşte, preparată în mai mult de 100 de feluri. Este vorba şi de tradiţii, la fel de importante”, mai spune ea.

Janine Holenstein, despre viitorul turismului

Aceasta estimează că va creşte numărul turiştilor care vin în Delta Dunării: ”Vor fi şi mai mulţi turişti străini, unii au mai fost deja şi abia aşteaptă să se întoarcă. Vedem problemele care se întâmplă în România, în special în regiunea Deltei Dunării. De exemplu, cele legate de gunoi şi deşeuri. Dar văd că lucrurile se schimbă în bine.

Văd oameni luptând spre o Românie mai bună, ceea ce pentru mine înseamnă că ei nu uită de tradiţii, dar profită de partea modernă, iar asta nu e şi cazul altor state. Noi avem în România ‘uneltele’: modelul şi tradiţiile şi dacă le facem să fuzioneze, putem crea ceva puternic”, a afirmat  Janine Holenstein.

articolul original.

Femeie călcată de trei ori, de mașina personală. Cum a avut loc accidentul

5 November 2022 at 06:07
By: Geo
image

O femeie a fost călcată de propria-i mașină, de trei ori. Incredibila întâmplare s-a petrecut în Elveția, din neglijența șoferiței, care a lăsat mașina cu motorul pornit, neasigurată.

Femeia a încercat să oprească maşina, însă nu a reuşit şi a căzut. Automobilul a trecut apoi peste ea.

Continuându-şi cursa nebună, autovehiculul a lovit un autoturism aflat ceva mai departe şi apoi a luat-o în sens opus, în direcţia femeii căzută pe jos, care a fost călcată a doua oară.

Maşina şi-a continuat, însă, traiectoria şi, lovindu-se de trotuar, a pornit din nou în spate, trecând pentru a treia oară peste femeie, și oprindu-se, în cele din urmă, într-o barieră de lemn.

(Sursa: Agerpres)

articolul original.

O șoferiță din Elveția a fost călcată de trei ori de propria mașină

4 November 2022 at 18:32

O șoferiță din Elveția a ajuns la spital în stare gravă după ce a fost călcată de trei ori de propria mașină, a anunțat poliţia municipală din Saint-Gall, în nord-estul Elveţiei, citată de Agerpres.

Femeia, în vârstă de 45 de ani, a coborât din mașină pentru a scoate ceva din portbagaj, însă fără a opri motorul.

Staţionat pe o stradă uşor în pantă, autovehiculul s-a pus în mişcare în marşarier. Femeia a încercat să oprească maşina, însă nu a reuşit şi a căzut, iar automobilul a trecut peste ea.

După ce autovehiculul a lovit un autoturism aflat ceva mai departe, a luat-o în sens opus, în direcţia femeii aflată pe jos, care a fost lovită a doua oară.

Maşina şi-a continuat drumul și după ce s-a lovit de trotuar a pornit din nou în marşarier, trecând a treia oară peste femeie înainte de a se opri, în cele din urmă, într-o barieră de lemn.

articolul original.

De ce a construit Elveția cel mai lung tren de pasageri din lume?

31 October 2022 at 12:30
image

Pentru a sărbători cea de-a 175-a aniversare a primei căi ferate din Elveția, industria feroviară elvețiană s-a reunit pentru a pune în mișcare cel mai lung tren de pasageri din lume – 100 de vagoane, 2 990 de tone și aproape doi kilometri lungime.

Format din 25 de garnituri electrice noi „Capricorn”, trenul de 1.906 metri, care a bătut recordul, a avut nevoie de aproape o oră pentru a parcurge aproximativ 25 de kilometri pe spectaculoasa linie Albula, aflată în patrimoniul mondial UNESCO, de la Preda la Alvaneu, .

Linia Albula este faimoasă pentru curbele sale și coborârile abrupte. O capodoperă a ingineriei civile de renume mondial, linia de 62 de kilometri între Thusis și St Moritz a fost construită în doar cinci ani, deși a necesitat 55 de poduri și 39 de tuneluri.

Cel mai lung tren de pasageri din lume

Înainte de finalizarea sa, în iulie 1904, vizitatorii trebuiau să facă o călătorie riscantă de 14 ore pe trasee accidentate, în trăsuri trase de cai sau sănii.

Piesa centrală a liniei este tunelul Albula, lung de 5.866 de metri.

În mai puțin de 25 de kilometri, trenul a coborât de la 1.788 de metri deasupra nivelului mării la Preda la 999,3 metri la Alvaneu, folosind o succesiune de serpentine, viaducte și tuneluri.

Tentativa de record a fost organizată de Rhaetische Bahn (Calea ferată retică, sau RhB), susținută de constructorul elvețian de trenuri Stadler, și a avut loc pe o cale ferată cu ecartament îngust.

Deținătorii anteriori ai recordului de pasageri din lume – Belgia și, înainte de aceasta, Țările de Jos – au folosit în avantajul lor căi ferate cu ecartament standard prin peisaje plate.

Un test inițial s-a soldat cu un eșec

Un test inițial s-a soldat cu un eșec înainte ca trenul să se fi pus în mișcare, când s-a descoperit că sistemul de frânare de urgență nu a putut fi activat, iar cei șapte mecanici nu au putut comunica între ei prin radio sau telefon mobil în numeroasele tuneluri.

Un software special modificat și un interfon între cei șapte mecanici au permis celor 25 de garnituri să lucreze coordonat.

Îmbunătățirea rețelei existente de cîi ferate pentru a crea o capacitate suplimentară va fi prioritară în fața altor proiecte majore de infrastructură. Ministrul transporturilor, Simonetta Sommaruga, a declarat: „Nu este vorba de a economisi câteva minute pe o rută principală precum Zürich-Berna. Calea ferată este deja imbatabilă pe astfel de rute. Este vorba mai degrabă de extinderea acolo unde calea ferată a fost lăsată în urmă.”

Obiectivele planului, care ar trebui să fie promulgat până în 2026, includ creșterea utilizării anuale a transportului public de la 26 de miliarde de pasageri-kilometri la 38 de miliarde de pasageri-kilometri până în 2050, creșterea „semnificativă” a cotei de piață a transportului feroviar de pasageri și de marfă și asigurarea unei integrări și mai strânse a serviciilor feroviare cu alte moduri de transport pentru a oferi o mai mare mobilitate pentru toți.

articolul original.

Elveția: Garnitură feroviară demnă de Cartea Recordurilor, într-o călătorie prin Alpi | VIDEO

29 October 2022 at 20:17
image

O companie feroviară elvețiană susține că a doborât, sâmbătă, recordul pentru cel mai lung tren de pasageri din lume pus în mișcare, relatează Euronews.

Călătoria s-a desfășurat pe una dintre cele mai spectaculoase căi ferate din Alpi.

Compus din 100 de vagoane, trenul s-a întins pe 1,9 kilometri de-a lungul rutei Albula-Bernina.

Traseul a fost inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO în 2008 și include 22 de tuneluri, dintre care unele în spirală prin munți, dar și viaductul Landwasser.

Căile Ferate Elvețiene celebrează jubileul de 175 de ani.

articolul original.

Povestea soților din Elveția care călătoresc în jurul lumii într-un camion de 200.000 de euro: „Vrem să descoperim cât mai multe”

8 October 2022 at 18:20

Doi pensionari din Elveția au luat hotărârea de a face înconjurul lumii pentru a se putea bucura de peisajele mirifice și de diferitele culturi de pe toate continentele. Silvia și Werner Berger au renunțat la tot și au plecat la drum în urmă cu 8 ani.

După ce au petrecut foarte mulți ani într-un singur loc și și-au dat seama că nu se simt pe deplin împliniți, soții Berger au luat decizia de a pleca în lumea largă și de a se bucura de timpul pe care îl mai au. Acest lucru a dus la multe sacrificii, mai ales financiare, pe care Silvia și Werner au fost nevoiți să le facă.

Cum au decis soții Berger să călătorească în jurul lumii

Werner Berger a recunoscut că lipsa copiilor și implicit a nepoților i-a făcut să ia decizia de a călători atât de mult în ultimii ani. Bărbatul susține, însă, că regretă faptul că nu a putut fi tată niciodată, dar nu lasă acest aspect să îi afecteze viața, ba din contră, se bucură pe deplin de momentele petrecute alături de soția sa.

Silvia, partenera bărbatului, mărturisește că în 2019 a luat decizia de a-și vinde compania pe care o deținea, precum și imobilul din Elveția, după care a achiziționat un camion de 200.000 de euro, perfect pentru drumuri lungi. Cei doi au pornit abia după ce au obținut permisele de conducere pentru acest autovehicul, deoarece doreau să se asigure că nu vor apărea incidente pe parcurs.

„Peisajele spectaculoase, departe de aglomerație, de turiști, ne inspiră mereu. Nu mai suntem chiar tineri, dar vrem să descoperim cât mai multe noi colțuri de lume”, a declarat Silvia Berger.

Printre cele mai frumoase locuri pe care soții Berger le-au vizitat se numără și deșerturile din Africa, Canada, America de Sud, Asia și Europa. Werner susține că a avut grijă ca „Expi”, camionul pe care îl dețin, să fie dotat cu panouri solare și cu un rezervor de apă uriaș.

articolul original.

Povestea soților din Elveția care călătoresc în jurul lumii într-un camion de 200.000 de euro: „Vrem să descoperim cât mai multe”

7 October 2022 at 20:41

Doi pensionari din Elveția au luat hotărârea de a face înconjurul lumii pentru a se putea bucura de peisajele mirifice și de diferitele culturi de pe toate continentele. Silvia și Werner Berger au renunțat la tot și au plecat la drum în urmă cu 8 ani.

După ce au petrecut foarte mulți ani într-un singur loc și și-au dat seama că nu se simt pe deplin împliniți, soții Berger au luat decizia de a pleca în lumea largă și de a se bucura de timpul pe care îl mai au. Acest lucru a dus la multe sacrificii, mai ales financiare, pe care Silvia și Werner au fost nevoiți să le facă.

Cum au decis soții Berger să călătorească în jurul lumii

Werner Berger a recunoscut că lipsa copiilor și implicit a nepoților i-a făcut să ia decizia de a călători atât de mult în ultimii ani. Bărbatul susține, însă, că regretă faptul că nu a putut fi tată niciodată, dar nu lasă acest aspect să îi afecteze viața, ba din contră, se bucură pe deplin de momentele petrecute alături de soția sa.

Silvia, partenera bărbatului, mărturisește că în 2019 a luat decizia de a-și vinde compania pe care o deținea, precum și imobilul din Elveția, după care a achiziționat un camion de 200.000 de euro, perfect pentru drumuri lungi. Cei doi au pornit abia după ce au obținut permisele de conducere pentru acest autovehicul, deoarece doreau să se asigure că nu vor apărea incidente pe parcurs.

„Peisajele spectaculoase, departe de aglomerație, de turiști, ne inspiră mereu. Nu mai suntem chiar tineri, dar vrem să descoperim cât mai multe noi colțuri de lume”, a declarat Silvia Berger.

Printre cele mai frumoase locuri pe care soții Berger le-au vizitat se numără și deșerturile din Africa, Canada, America de Sud, Asia și Europa. Werner susține că a avut grijă ca „Expi”, camionul pe care îl dețin, să fie dotat cu panouri solare și cu un rezervor de apă uriaș.

articolul original.

Ghețarii elvețieni trec prin cea mai mare rată de topire din istorie

28 September 2022 at 21:00
image

Ghețarii elvețieni au cea mai mare rată de topire din istorie, iar fenomenul se produce în urma unor valuri consecutive de căldură. Este o experiență șocantă, susțin experții, potrivit CNN.

Ghețarii elvețieni au în prezent cea mai mare rată de topire de la începutul înregistrărilor, în urmă cu mai bine de un secol. Anul acesta au pierdut 6% din volumul lor, adică aproape dublu față de recordul precedent din 2003, a anunțat miercuri organismul de monitorizare GLAMOS.

Topirea a fost atât de extremă în acest an, încât la suprafața au ajuns roci îngropate timp de milenii. De asemenea, au fost recuperate cadavre și resturile unui avion pierdut în Alpi cu zeci de ani în urmă. Alți ghețari mici au dispărut aproape complet.

„Cea mai surprinzătoare sau șocantă experiență a acestei veri”

„Știam, cu ajutorul scenariilor climatice, că se va ajunge la această situație, cel puțin undeva în viitor. Și realizând că viitorul este deja chiar aici, chiar acum, aceasta a fost poate cea mai surprinzătoare sau șocantă experiență a acestei veri”, a declarat, pentru Reuters, Matthias Huss, șeful Rețelei elvețiene de monitorizare a ghețarilor (GLAMOS).

Mai mult de jumătate din se află în Elveția, unde temperaturile cresc de aproximativ două ori mai repede decât media globală.

Ghețarii din Alpi vor pierde peste 80% din masa lor actuală până în 2100

Pierderile mari din acest an, care s-au ridicat la aproximativ trei kilometri cubi de gheață, au fost rezultatul unor căderi de zăpadă excepțional de scăzute în timpul iernii, combinate cu .

Dacă emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească, se așteaptă ca ghețarii din Alpi să piardă peste 80% din masa lor actuală până în 2100. Mulți dintre ei vor dispărea indiferent de măsurile de reducere a emisiilor care se iau acum, potrivit unui raport din 2019 al ONU.

articolul original.

Femeile din Elveția ar putea merge în armată. Ce intenții au autoritățile

21 September 2022 at 18:13
image

Parlamentul Elveției, una dintre puținele țări europene unde serviciul militar încă este obligatoriu pentru bărbați, a luat miercuri în discuție posibilitatea recrutărilor și în cazul femeilor. Propunerea Parlamentului este o soluție pentru problema efectivelor insuficiente ale forțelor armate, spun aceștia.

Acestă opțiune se regăsește într-un raport prezentat de o comisie parlamentară în fața Consiliului de Stat, camera superioară a parlamentului elvețian. Documentul atestă că deși pe hârtia armată elvețiană se arată un număr de 100.000 de soldați, în realitate sunt doar aproximativ 80.000.

Prin urmare, respectiva comisie propune două alternative, fuzionarea forțelor armate cu serviciile de protecție civilă sau stabilirea serviciului militar ca fiind obligatoriu și pentru femei, în prezent în cazul femeilor acesta fiind voluntar.

Raportul mai sugerează şi invitarea tinerelor femei elveţiene să participe la zilele de informare pe care armata le desfăşoară în prezent doar pentru bărbaţi, pentru a le explica cât de important este să servească în armată.

În Elveţia serviciul militar are o durată cuprinsă între patru şi şase luni, în funcţie de armă, dar ulterior rezerviştii trebuie să participe anual la activităţi de instrucţie pentru menţinerea nivelului de pregătire.

Cetăţenii elveţieni au respins prin referendum în anul 2013 eliminarea serviciului militar obligatoriu. Printre puţinele ţări care au serviciul militar obligatoriu şi pentru femei se numără Israel sau Coreea de Nord.

Serviciul militar era voluntar pentru femei

Regulamentele sistemului militar elvețian stipulează că soldații își păstrează propriul echipament personal, inclusiv toate armele atribuite personal, acasă (până în 2007, acesta a inclus și muniție) sau într-un depozit special.

Serviciul militar obligatoriu se aplică tuturor cetățenilor elvețieni bărbați, femeile servind în mod voluntar. Bărbații primesc de obicei comenzi inițiale la vârsta de 18 ani pentru verificarea eligibilității militare.

Aproximativ două treimi dintre tinerii elvețieni sunt considerați potriviți pentru servicii, în timp ce există servicii alternative pentru cei considerați neeligibili.

Anual, aproximativ 20.000 de persoane sunt instruite în pregătire de bază timp de 18 săptămâni (23 săptămâni pentru forțele speciale).

Reforma „Armata XXI” a înlocuit modelul anterior „Armata 95” și a fost adoptată prin vot popular în 2003, reducând forța de muncă de la 400.000 la un personal de aproximativ 200.000, 120.000 primind pregătire militară periodică și 80.000 de rezerviști care și-au îndeplinit cerințele totale de formare militară.

În 2016, Adunarea Federală Elvețiană a votat pentru reducerea în continuare a armatei de la 140.000 de oameni la 100.000 de oameni, reducând timpul de pregătire de bază de la 21 de săptămâni la 18, dar și creșterea bugetului militar cu 2,4 miliarde de franci elvețieni, potrivit Agerpres.ro.

articolul original.

Francul elvețian a atins un nou record

14 September 2022 at 21:26
image

Încrederea piețelor în evoluția economiei zonei euro și a modului în care BCE gestionează creșterea inflației în paralel cu evitarea intrării în recesiune a regiunii, a majorat plasamentele în monedă elvețiană care este considerată drept un „refugiu”. Ea s-a apreciat miercuri la 0,9581 – 0,9630 franci/euro. Aceasta a făcut ca media francului să crească de la 5,0961 la un nou record istoric de 5,1211 lei.

Creșterea aversiunii față de risc s-a reflectat și în evoluția raportului euro/leu, după dispariția factorilor sezonieri din august, creșterea vânzărilor de valută făcute de exportatorii de cereale și majorarea intrărilor la nivelul caselor de schimb, care au beneficiat de revenirea în țară a românilor care muncesc în străinătate. La aceasta s-a adăugat cererea de lei venite din partea străinilor care au dorit să achiziționeze titluri de stat în lei.

Majorarea deficitul balanţei de cont curent în primele șapte luni cu 14,931 miliarde euro comparativ cu perioada similară a anului trecut și cererea mare de valută din partea importatorilor, au împins cursul euro de la 4,9216 la 4,9247 lei, în timp ce cotațiile din piață au urcat de la 4,918 lei, la deschidere, la 4,93 lei.

Piața monetară a fost calmă iar dobânzile interbancare au cunoscut ușoare scăderi. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 7,91%, valoare stabilită luni.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de la 8,07%, valoarea stabilită la începutul săptămânii, la 8,6%. Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a coborât de la 8,23 la 8,22%.

Posibilitatea ca Rezerva Federală americană să majoreze săptămâna viitoare dobânda sa de politică monetară cu 1 punct procentual, cu scopul de a frâna majorarea prețurilor, care au crescut luna trecută cu 8,3% față de august 2021, a provocat deprecierea monedei unice de la 1,0188 dolari, acum două zile, la 0,9956 – 1,0024 dolari, în cursul zilei de miercuri. La aceasta a contribuit și deteriorarea din septembrie a indicatorului ZEW care măsoară încrederea investitorilor aproape de nivelul minim atins în octombrie 2008.

În piața locală, cursul dolarului a crescut de la 4,8424 la 4,9217 lei. Reamintim că maximul istoric de 4,9391 lei a fost atins în data de 12 iulie.

Ușoara scădere a inflației din Regatul Unit în august la 9,9%, față de maximul ultimilor 40 de ani de 10,1% în iulie, a apreciat lira sterlină față de euro iar cursul monedei britanice a urcat de la 5,6691 la 5,6857 lei.

Chiar dacă cererea de metal galben s-a redus iar uncia a scăzut la 1.700 – 1.706 dolari, prețul gramului de aur a crescut la 269,8354 lei, consecință a aprecierii monedei americane.

În regiune, media monedei maghiare s-a depreciat la 402,09 forinți/euro iar a celei poloneze la 4,7195 zloți/euro.

Bitcoin se deprecia la 20.065 – 20.689 dolari, după creșterea de marți la aproape 22.800 dolari. La rândul său, ether a coborât la 1.556 – 1.637 dolari.

articolul original.

Ministrul Energiei din Elveţia recomandă duş în doi pentru economie

12 September 2022 at 14:29
image

Ministrul energiei din Elveția, Simonetta Sommaruga, recomandă dușul în doi și respinge criticile la adresa campaniei lansate pentru economisirea energiei electrice, informează publicația elvețiană Blick. Ea recunoaște că, deși dușul în doi după o anumită vârstă nu mai este „confortabil”, propunerea trebuie luată foarte în serios.

Într-un interviu, Simonetta Sommaruga a vorbit despre măsurile care ar trebui respectate pentru a trece iarna mai ușor, cu un consum mai mic de energie. Ea le transmite oamenilor să reducă încălzirea în case, să stingă luminile după încetarea programului de lucru, dar și să scoată din priză aparatura electronică. Totodată, ea recomandă dușul în doi. În legătură cu această din urmă propunere, ea spune că este foarte serioasă, deși „mulți s-au distrat”,

„Știu că dușul pentru doi nu mai este confortabil pentru toată lumea după o anumită vârstă”, a spus ea într-un interviu pentru ziarul elvețian Tages-Anzeiger, citat de Blick.

„Rusia duce un război energetic împotriva Europei“

Simonetta Sommaruga afirmă că și ea și-a schimbat comportamentul la birou. „Stingem toate luminile când terminăm lucrul la birou. Se pot deconecta toate dispozitivele de la rețea printr-o apăsare de buton. Campania noastră a venit exact la momentul potrivit. Oamenii s-au întors din vacanță. Și în curând va începe sezonul rece. Este o perioadă dificilă pentru toată lumea. Rusia duce un război energetic împotriva Europei și, prin urmare, și împotriva Elveției”, spune Sommaruga.

articolul original.

Ministrul Energiei din Elveția recomandă dușul în doi pentru a economisi energie

12 September 2022 at 12:05

Simonetta Sommaruga, ministrul Energiei din Elveția, a dat publicării unele măsuri de a economisi energie în această iarnă. Oficialul a transmis faptul că recomandă dușul în doi pentru a mai scuti din apă și din resursele energetice.

Asta în condiţiile în care oficialii discută despre pedepse cu închisoarea dacă la iarnă se va face risipă de energie. Anunțul vine și cu precizări. Concret, dacă va exista o raționalizare a gazelor naturale, iar elvețienii vor avea mai mult de 19 grade în apartamente, atunci aceștia ar putea sta în spatele gratiilor chiar și 3 ani.

Ministrul Energiei din Elveția recomandă dușul în doi pentru a economisi energie

Simonetta Sommaruga, ministrul Energiei din Elveția, arată cum să treci peste iarnă cu un consum mai mic de energie. Ea respinge criticile la adresa campaniei de economisire a energiei electrice. Ea vrea să le arate persoanelor fizice și companiilor cum pot folosi resursele cu moderație în timpul crizei energetice. Încălzește mai puțin, stinge toate aparatele și lumina, răcește mai puțin frigiderul – și duș pentru doi! Ministrul energiei a atras imediat o mare atenție cu această propunere de economisire. Subiectul era pe buzele tuturor. Dușul ca act economic de menținere a relațiilor? Asta te face fericit.

Știu că dușul pentru doi nu mai este confortabil pentru toată lumea după o anumită vârstă, dar îl recomand pentru a economisi energie. Am devenit mai consecventă, în ultimele săptămâni, de exemplu când sting luminile. Aici, în Palatul Federal de Nord, purificăm constant încălzitoarele. Oamenii mei își pot deconecta toate dispozitivele de la rețea printr-o apăsare de buton”. a explicat ministrul din Elveția.

Sommaruga respinge criticile conform cărora campania a venit prea târziu.

„Campania noastră a venit exact la momentul potrivit. Oamenii s-au întors din vacanță. Și în curând va începe sezonul de încălzire.”

Au trecut luni de zile să ne pregătim cât mai bine pentru iarnă.

” Cu rezerve și titluri suplimentare în sectorul energetic. Dar da, este o perioadă dificilă pentru toată lumea. Rusia poartă un război energetic împotriva Europei și, prin urmare, și împotriva Elveției”, spune Sommaruga.

Rusia a anunțat o iarnă foarte grea pentru europeni

Pe măsură ce Europa pare că se umple de ridicol, propunând măsuri care mai de care mai ciudate, Rusia pare să lovească în forță economia europeană. Vladimir Putin a anunțat că ar fi o mare greșeală pentru UE să plafoneze prețurile la gaze naturale și i-a îndemnat pe liderii europeni să ridice restricțiile împotriva Kremlinului. Gazprom a publicat un clip în care arăta marile capitale europene scufundate în frig, transmințând un mesaj prin care avertiza Europa că s-ar putea să sisteze complet livrările de gaze naturale.

Adresându-se luni jurnaliştilor, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a acuzat sancţiunile „introduse împotriva ţării noastre de către ţările occidentale, inclusiv Germania şi Marea Britanie”, pentru eşecul Rusiei de a livra gaz prin conducta Nord Stream 1

Și așa, Gazprom a anunțat recent faptul că a închis gazoductul Nord Stream 1 din cauza unor deficiențe. Totuși au apărut numeroase imagini cu faptul că operatorul de stat rus arde gazele naturale care nu reușesc să fie livrate către Europa. Revenind la subiectul principal, Elveția nu este singurul stat care ia măsuri pentru a preveni risipa de energie. Germania a anunțat că cetățenii trebuie să aibă o temperatură maximă de 18 grade în interior pentru a nu consuma multe resurse.

articolul original.

Banii românilor care vin în țară să-și petreacă concediul țin euro sub 4,94 lei

19 July 2022 at 13:41
image

Creșterea intrărilor de valută la casele de schimb de la românii care revin în țară pentru a-și petrece concediul dar și încasările de la exporturile realizate de fermieri, odată cu începerea recoltării cerealelor, asigură leului o perioadă benefică.

Cursul euro a crescut marginal de la 4,9390 la 4,9395 lei, nivel comparabil cu cel din septembrie 2021. Cotația euro a scăzut înainte de deschiderea pieței locale până la 4,934 lei după care tranzacțiile se realizau în culoarul 4,937 – 4,94 lei.

În minuta ședinței de politică monetară al C.A. al BNR din 6 iulie se observă că „cursul de schimb leu/euro s-a menținut relativ stabil și în lunile mai și iunie, comportament cu implicații favorabile asupra inflației și încrederii în moneda națională. Riscurile la adresa acestuia ar putea însă să se reamplifice și să afecteze inclusiv indicatorii de vulnerabilitate externă, au atenționat mai mulți membri ai Consiliului, făcând referiri atât la dezechilibrul extern în accentuare și la incertitudinile asociate consolidării bugetare, cât și la perspectiva politicilor monetare ale Fed și BCE, precum și la diferențialul semnificativ al ratei dobânzii locale față de țările din regiune, în condițiile continuării creșterii alerte a ratelor dobânzilor reprezentative de către băncile centrale din Cehia, Polonia și Ungaria”.

Dobânzile interbancare au crescut într-un ritm mai lent comparativ cu săptămânile precedente și se situează la maxime ale ultimilor 12 ani. Se anticipează ca la ședința de politică monetară din 5 august rata de referință să fie majorată la 5,75%, așa cum a observat în nume propriu și Cristian Popa, viceguvernator al BNR, în cadrul unei emisiuni TV.

Marți, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 7,14 la 7,16%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 7,29 la 7,32%. După scăderea de luni la 7,40%, indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a urcat la 7,42%.

Apariția unei informații conform căreia BCE este pregătită să majoreze cu jumătate de punct dobânda de referință, a impulsionat plasamentele în euro care s-a apreciat la 1,0120 – 1,0269 dolari. În aceste condiții cursul monedei americane a scăzut de la 4,8651 la 4,8195 lei.

Media francului elvețian a coborât la 4,9741 lei iar cel al lirei sterline la 5,7952 lei.

Deprecierea monedei americane și scăderea metalului galben la 1.708 – 1.715 dolari au împins în jos prețul gramului de aur la 265,7050 lei.

Monedele din regiune se apreciau la 399,10 forinți/euro, respectiv 4,7731 zloți/euro.

Bitcoin s-a apropiat, după mai multe săptămâni, de pragul de 23.000 dolari iar cotațiile au urcat marți la 21.607 – 22.933 dolari, investitorii mizând pe sfârșitul perioadei de cădere liberă a criptomonedelor. Ether se tranzacționa în culoarul 1.496 – 1.621 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.

Recorduri pentru dolar și francul elvețian

5 July 2022 at 12:33
image

Leul a reușit să evite consecințele creșterii aversiunii față de risc indusă de majorarea inflației din zona euro în iunie la un nivel record estimat la 8,6%, care a provocat deprecierea euro față de dolar la un minim al ultimilor 20 de ani, dar și de efectele regionale ale creșterii prețurilor an/an din Turcia cu aproape 80%.

Moneda elvețiană, care este considerată drept o „valoare refugiu”, s-a apreciat la 0,992 – 1,003 franci/euro, după ce a fost anunțată creșterea inflației luna trecută din Țara Cantoanelor la 3,4%, ceea ce ar putea impune băncii centrale din această țară să recurgă la majorarea dobânzii sale de politică monetară. În aceste condiții, cursul francului a crescut de la 4,9342 la 4,9770 lei care reprezintă un nou maxim istoric.

Dacă media monedei maghiare a atins un nou minim de 404,79 forinți/euro iar cursul celei poloneze s-a depreciat la 4,7538 zloți/euro, leul a avut o evoluție calmă.

Cursul monedei unice a crescut marginal de la 4,9448 la 4,9449 lei, în timp ce tranzacțiile se realizau în culoarul 4,943 – 4,946 lei, identic cu cel de luni.

Euro a scăzut marți până la 1,0281 dolari, valoare care nu a mai fost atinsă din decembrie 2002, după reapariția temerilor legate de intrarea în recesiune a zonei, ceea ce a făcut ca media monedei americane să urce de la 4,7348 la un nou maxim istoric de 4,8082 lei.

Un alt factor care a declanșat deprecierea euro au fost criticile președintelui Bundesbank referitoare la intenția BCE de a sprijini țările cele mai îndatorate din zona euro.

Cursul lirei sterline a urcat de la 5,7408 la 5,7845 lei.

Cu o zi înainte de ședința de politică monetară a BNR, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a crescut de la 6,55 la 6,60%, valoare care a mai fost atinsă la finalul lui noiembrie 2010.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat de la 6,67 la 6,72%, nivel comparabil cu cel de la jumătatea lui decembrie 2011. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a urcat de la 6,80 la 6,83%.

Prețul gramului de aur a crescut consistent de la 274,8111 la 278,6640 lei, în timp ce metalul galben se mișca între 1.801 și 1.812 dolari/uncie.

Aprecierea monedei americane a fost însoțită de scăderea cu circa 4% a principalelor criptomonede. Bitcoins se tranzacționa între 19.420 și 20.436 dolari iar ether fluctua în culoarul 1.101 – 1.166 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.

Cursul francului elvețian l-a depășit pe cel al euro

30 June 2022 at 20:11
image

Iunie a fost o lună stabilă pentru cursul euro/leu, însă comparativ cu sfârșitul lui mai, media francului elvețian și a dolarului s-au apreciat iar cea a lirei sterline a scăzut.

Euro a încheiat luna cu o medie de 4,9454 lei față de 4,9430 lei, la sfârșitul lui mai. Tranzacțiile de joi se realizau în culoarul 4,943 – 4,947 lei.

Moneda elvețiană se aprecia la 0,9996 – 1 franci/euro astfel că media ei a depășit-o, în premieră pe cea a euro și a atins un record istoric de 4,9466 lei.

Jerome Powell, președintele Rezervei Federale, a declarat, la întâlnirea marilor bănci centrale care s-a desfășurat la Sintra (Portugalia), că va fi continuat procesul de înăsprire a dobânzilor pe termen scurt, pentru contracararea presiunilor inflaționiste. La rândul ei, Christine Lagarde, președinta BCE, a afirmat necesitatea unei normalizări mai agresive a politicii monetare în zona euro.

Revenirea aversiunii față de risc a dus la majorarea cererii de monedă americană iar euro a scăzut la 1,0411 – 1,0468 dolari, ceea ce a făcut ca media să crească la 4,7424 lei, față de 4,6037 lei, la sfârșitul lui mai.

Afirmația guvernatorul Băncii Angliei, Andrew Bailey, conform căruia nu va trebui neapărat ca instituția să acționeze „în forță” pentru a controla inflația care a atins un record de 9,1%, a redus presiunea asupra lirei sterline iar media acesteia a urcat la 5,7525 lei, față de 5,8057 comparativ cu ultima ședință din mai.

Evoluția inflației va necesita și din partea BNR o nouă majorare a dobânzii de referință cu 75 puncte de bază la 4,50% la ședința care se va desfășura miercurea viitoare.

Începând din 1 iulie, conform BNR, Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, va crește la 2,65%/an, față de 1,86% nivel calculat utilizat în trimestrul al doilea.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a încheiat luna la 6,44%, valoare care a mai fost atinsă la jumătatea lui noiembrie 2011, față de 5,97%, la finalul lui mai.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a urcat la 6,58%, nivel comparabil cu cel de la sfârșitul lui decembrie 2011, după ce luna mai s-a închis la 6,13%. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a urcat 6,72%, de la 6,33% în urmă cu o lună

Metalul galben stagna joi în culoarul 1.815 – 1.832 dolari/uncie, însă aprecierea monedei americane a provocat creșterea prețului gramului de aur la 276,3032 lei, față de 273,8401 lei la finalul lui mai.

Decizia băncii Ungariei de a majora rata de referință la 7,75%, după ce moneda maghiară a atins un minim istoric de 403,52 forinți/euro, a permis o scădere a mediei la 396,75 forinți. Cursul monedei poloneze s-a apreciat marginal la 4,6806 zloți/euro.

Valul de date negative care a culminat cu intrarea în lichidare, conform unor surse din piață, a fondului de hedging pentru criptomonede Three Arrows Capital a provocat scăderea criptomonedelor. Bitcoin a scăzut joi până la 18.943 dolari iar ether a atins un minim de 1.012 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

articolul original.
  • There are no more articles
❌