ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 2 December 2022Ultimele Stiri

Schimbări în educația superioară? Admitere centralizată la facultate, pe baza rezultatelor la Bacalaureat?

2 December 2022 at 12:01

Schimbări în educația superioară? Admitere centralizată la facultate, pe baza rezultatelor la Bacalaureat?

Ce ar însemna ca în România să fie introdus un sistem centralizat de admitere la facultate, bazat în principal pe rezultatele de la Bacalaureat și realizat pe o platformă digitală centrală?

Un sistem care să înlocuiască felul actual prin care, în baza autonomiei universitare, fiecare universitate sau chiar facultate stabilește după cum crede de cuviință că trebuie să organizată admiterea? Opțiunea, folosită într-o mai mică sau mai mare măsură în unele state europene, este analizată într-un studiu publicat recent de UEFISCDI, organism care se ocupă cu finanțarea învățământului superior și a cercetării.

Studiul prezintă o serie de avantaje pe care admiterea centralizată le-ar aduce, dar și o serie de provocări ce ar afecta în cascadă organizarea bacalaureatului și felul cum e conceput curriculumul. Iar documentul, declarat a fi unul care să susțină fundamentarea politicilor publice în domeniul educației, este prezentat într-un moment în care aceste aspecte urmează să fie decise deja, în bună măsură, de așteptatele legi privind învățământul superior și cel preuniversitar.

Studiul “Evaluare ex ante a impactului introducerii unui sistem centralizat de admitere în universități” (accesibil pe această pagină a UEFISCDI) arată că modul cum sunt folosite, în prezent, rezultatele la Bacalaureat pentru admiterea în multe facultăți, ar facilita aplicarea unui sistem centralizat de admitere, considerat drept o posibilă soluție pentru a crește echilibrului între echitate și selecție și, astfel, pentru a întări accesul tinerilor în învățământul superior. Pe de altă parte, el arată că, în sistemul actual, există numeroase complicații de care trebuie ținut cont și care ridică semne de întrebare privind viabilitatea procedurală și legală a unui astfel de sistem.
Ce înseamnă un sistem centralizat?

Potrivit versiunii luate în considerare în analiza UEFISCDI, un astfel de sistem ar fi unul care s-ar baza pe o platformă online gestionată centralizat de o entitate a Ministerului Educației, platformă unde s-ar înscrie candidații și care s-ar putea dezvolta în jurul rezultatelor obținute la Bacalaureat – completate, dacă unele universități doresc, de rezultate la probe specifice. Modelul ține cont de faptul că foarte multe facultăți iau deja în considerare – uneori, ca unică modalitate de ierarhizare și selecție – rezultatele candidaților la Bacalaureat. Această soluție, afirmă documentul, ar duce la o creștere a eficienței administrative și tehnice, rămânând ca unele universități să organizeze unele probe suplimentare (de exemplu, probe specifice pentru Arte sau teste psihologice în domeniile militare), probe care să nu contribuie, însă, la ierarhizarea candidaților, ci doar la trierea lor.

Analiza UEFISCDI face trimitere la practicile Internaționale, arătând că există trei tipare urmate de majoritatea țărilor lumii: sisteme selective, majoritare în Europa, sisteme în care universitățile folosesc teste, examene etc pentru a-i selecta pe absolvenții de liceu (țări precum Marea Britanie, Spania, Ungaria); țări cu sisteme deschise, cu admitere centralizată (Franța Grecia, Elveția), sau sisteme unde sunt folosite teste standardizate. Și sunt țări care folosesc sisteme hibrid.

Studiul citat are două componente – o cercetare cantitativă a modelelor aplicate de universitățile românești, respectiv una cantitativă, bazată pe 27 de interviuri, preponderent cu experți din Ministerul Educației, ARACIS, universități sau din conducerea liceelor.
Principalele concluzii:

Cercetarea arată, pe de o parte, că sistemul actual, în care notele la Bacalaureat sunt principalul instrument de selecție, ar facilita introducerea unui sistem centralizat. Doar 17,3% dintre facultăți nu iau în calcul la admitere bacalaureatul (mai ales în științe biologice și biomedicale, artă sau instituțiile militare).

Interviurile la nivel de experți arată că modelul ar contribui la standardizarea și digitalizarea procesului de admitere, la creșterea transparenței și obiectivității, la creșterea relevanței examenului de Bacalaureat.

În același timp, sunt identificate “forțe de rezistență”: autonomia universitară, inerția sistemului, dorința de a face ierarhizări specifice fiecărei specializări.
Argumente pro și contra

Pe baza interviurilor, studiul consemnează o serie de argumente pro și contra acestui sistem.

“Argumente pro:

scăderea efortului depus de elevii din anii terminali, care se vor concentra doar asupra probelor de bacalaureat

reducerea presiunii financiare create de pregătirea suplimentară (meditații) pentru examenele de admitere

creșterea motivației elevilor de a se pregăti pentru bacalaureat, ca și a șanselor de acces la învățământul superior pentru categoriile defavorizate

corectitudinea și obiectivitatea repartizării computerizate

accesul unitar la informații privind admiterea la universitate și sporirea transparenței admiterii

diminuarea efortului depus de universități pentru organizarea admiterii.

Argumentele contra țin de:

lipsa de relevanță a notelor de la bacalaureat pentru profilul unor facultăți, mai ales al celor vocaționale

perpetuarea unor practici incorecte privind notarea absolvenților

faptul că bacalaureatul încetează să constituie un examen de evaluare a competențelor dobândite la nivelul liceului, transformându-se într-un examen de admitere la programele de licență

riscul ca la examenul de bacalaureat unii elevi să performeze sub nivelul cunoștințelor acumulate din motive contextuale, fără posibilitatea unui nou examen, ceea ce ar diminua șansele de admitere la studiile de licență
faptul că elevii de liceu nu au același curriculum, însă pot susține, pentru admiterea la universitate, examen la o disciplină mai puțin studiată ori chiar nestudiată în timpul liceului
posibila creștere a abandonului universitar, din cauza alegerii greșite a domeniului de studii
scăderea prestigiului unor universități
pierderea sau diminuarea veniturilor obținute de universități din organizarea admiterii la învățământul de licență
temerea că se încalcă autonomia universitară
existența unui număr mare de documente ce trebuie verificate la admitere și a unui număr mai mare decât în prezent de retrageri, în condițiile înscrierii candidaților la mai multe facultăți.”

Deși analiza constată că impactul unui sistem de admitere centralizat, pe bază de Bacalaureat, ar fi mai degrabă unul pozitiv (creșterea accesului, sporirea transparenței, reducerea efortului de organizare, modernizare prin digitalizare), recomandările oferite de respondenți în cadrul interviurilor sunt mai degrabă împotriva unui astfel de sistem sau de abordare precaută a subiectului, la nivel de politici publice.

articolul original.

Scene șocante: Elevă bătută cu pumnii și picioarele de către colege

2 December 2022 at 09:59
image

Cazul șocant s-a petrecut în fața unei școli din județul Teleorman, în comuna Segarcea-Vale. Nimeni nu a luat nicio măsură în momentul incidentului șocant, nici colegii, nici cadrele didactice.

Ulteiror, tatăl fetei a depus o plângere la poliție dar nu a fost luat în seamă, potrivit propriilor declarații. Acesta și-a adus fiica la București, unde lucrează, pentru a o duce la un psiholog. Fata s-a ales cu părul smuls din cap după ce a fost bătută.

Totul a început săptămâna trecută, când fata a fost oprită la ieșirea din școală de colege de-ale ei, care au amenințat-o că o vor bate. Agresoarele au scos-o cu forța din curtea școlii și au început să o lovească.

Fata de nici 14 ani a fost lovită cu pumnii și picioarele de cele trei colege de clasă. 

Atât colegii, cât și șoferul microbuzului școlar care erau în fața școlii nu au intervenit în conflict. 
Mai mult, colegul de bancă al fetei agresate care a filmat scenele șocante s-a ales cu nota scăzută la purtare. Așa au ajuns imaginile și la părinții fetei bătute. Aceștia anunțaseră că vor depune plângere și la Inspectoratul Școlar București.

Iar directorul unității de învățământ ar fi încercat să mușamalizeze acest caz, potrivit Realitatea PLUS. 

articolul original.
Ieri — 1 December 2022Ultimele Stiri

Educația nu va primi 6% din PIB nici în 2023

1 December 2022 at 09:49
image
Guvernul amână din nou articolul 8 din Legea Educației nr 1/2011, prin care bugetul Educației Naționale să fie 6% din PIB, potrivit unui proiect ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, publicat de Ministerul de Finanțe. Practic, acordarea a 6% din PIB s-a amânat în fiecare an de la adoptarea legii Educației în 2011. “Având în vedere obligaţia Guvernului de a conduce politica fiscal-bugetară în mod prudent (…) prevederile art. 8 din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011 se aplică începând cu anul 2024”, se precizează în proiectul de ordonanță de urgență.

Produsul Intern Brut pe 2023 a fost estimat de Comisia Națională de Prognoză: 1.552,1 miliarde lei. Bugetul pentru Educație ar fi trebuit să fie de 93 de miliarde de lei, dacă s-ar aloca 6% din PIB.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Tensiuni, din nou, la Şcoala Leu: C.A.-ul a votat demiterea directorului

29 November 2022 at 03:10
image

Este scandal, din nou, la Şcoala Gimnazială „Nică Barbu Locusteanu” din comuna Leu, judeţul Dolj. Consiliul de Administraţie al şcolii a propus şi a votat, săptămâna trecută, eliberarea din funcţie a managerului. În urma propunerii venite de la şcoală, conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a anunţat că va face un audit la unitatea respectivă.

Astfel de situaţii tensionate au fost şi în anii anteriori, încheiaţi cu o demisie a aceluiaşi manager, care apoi a participat la concursul pentru funcţia de manager, pe care l-a şi promovat.

Ce reclamă membri Consiliului de Administraţie

Sunt din nou tensiuni între o parte dintre angajaţi, părinţi şi managerul şcolii gimnaziale din Leu. Ca drept dovadă, Consiliul de Adminsitraţie al şcolii a votat, săptămâna trecută, eliberarea din funcţie a managerului, reclamând mai multe aspecte interne. Unul dintre motive este că un elev de clasa a VIII-a nu ar mai apărea înscris la şcoală.
„Sunt din nou tensiuni în relaţia cu managerul şcolii din mai multe motive. Avem un elev care nu poate să-şi continue studiile. Copilul a învăţat la Zănoaga, într-o clasă de simultan, unde învaţă clasa a II-a cu clasa a IV-a şi clasa a V-a cu a VII-a. Acest copil, ajungând în clasa VIII-a, nu mai are loc în clasa respectivă şi trebuia mutat la Leu, unde este o clasă a VIII-a. Până acum nu figurează în nici un catalog. În Consiliul de Administraţie s-a ridicat problema acestui copil care ar trebui să fie la şcoală şi managerul ne-a spus că este o cerere de transfer, dar atât. Au fost discuţii, dar nici o decizie. Au trecut aproape trei luni de când a început şcoala”, reclamă unul dintre membrii CA-ului.

ISJ Dolj a mai fost în control

Reprezentanţii Şcolii Leu contestă şi condiţiile în care învaţă copiii din satul Zănoaga dar şi relaţiile din şcoală, aspecte care au fost reclamate şi la ISJ Dolj, fiind făcută şi o vizită de către inspectorii şcolari.

„Sunt multe aspecte pe care le reclamăm. La Zănoaga sunt condiţii jalnice. Copiii de grădiniţă merg prin frig şi nesupravegheaţi la toaleta din curte. Nu au apă caldă să se spele pe mâini. Nici la şcoală nu sunt condiţii mai bune. Au fost câteva bănci noi şi le-au mutat la Leu. La aceste aspecte se adaugă şi starea tensionată din şcoală. CA-ul nu a aprobat ore pentru director. Dumnealui a refăcut încadrările şi fără acordul CA-ului şi deşi este de istorie şi-a luat ore de TIC şi de muzică. Copiii stau nesupravgheaţi la orele dumnealui, În plus, intră la clasă peste unii profesori.

Se implică şi în relaţiile dintre angajaţi, cerându-le unora să nu vorbească cu alţii. Din cauza situaţiilor tensionate ne-a plecat secretara, a venit altă doamnă din Coşoveni şi dumneai vrea să plece, pentru că are calculatorul parolat şi poate intra când veea dumnealui. Am depus reclamaţii şi la ISJ Dolj şi au venit inspectorii şcolari. A fost linişte o săptămână. Acum este din nou teroare”, a mai spus un membru al CA-ului.

Ce anunţă ISJ Dolj, ce spune managerul

Propunerea şi votul pentru eliberarea din funcţie a managerului şcolii au fost consemnate în ultimul consiliu de administraţie. „Eliberarea din funcţie a directorului a fost propusă de un cadru didactic şi a fost votată de şase din cei 7 membri. Aşteptăm să vedem ce decizie se va lua de la ISJ”, a spus membrul CA-ului. Conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj a primit reclamaţiile de la Şcoala Leu şi anunţă că va fi o comisie care va face un audit la Şcoala Leu.


„Vom face un audit la unitatea şcolară. Auditul va veni cu un raport care va fi citit în Consiliul de Adminsitraţie al Inspectoratului Şcolar Judeţean Dolj şi pe baza acestuia se vor lua decizii”, a precizat inspectorul şcolar general Daniel Ion.
Managerul Şcolii Gimnaziale Leu s-a ferit să dea prea multe detalii în privinţa acuzaţiilor aduse de membri Consiliului de Administraţie, scuzându-se că este încă în timpul programului, dar menţionând că va reveni cu precizări.
„Sunt încă în programul de lucru. Ideea este că suntem la şcoală, ne facem datoria zi de zi. Nu sunt de acord cu nimic din ceea ce se spune despre mine. Nu parolez nici un calculator. Nu e nimic. Voi reveni cu amănunte, acum suntem în perioada în care pregătim unitatea de învăţământ pentru 1 decembrie şi pentru sărbătorile de iarnă”, a precizat Eugen Răduţ, managerul şcolii gimnaziale din Leu.

Au fost conflicte şi în anii anteriori


La Şcoala Leu şi în anteriori au fost conflicte între manager şi o parte dintre angajaţi. În aprilie 2021, managerul chiar a demisionat din funcţie şi a fost cercetat disciplinar de o comisie a Inspectoratului Şcolar dar nu a fost sancţionat. Având calificativul „foarte bine”, cadrul didactic a aplicat la concursul pentru ocuparea funcţiei de manager la Leu şi a obţinut încă un mandat la Leu pentru patru ani.

articolul original.

Școala din România care și-a făcut propriul radio intern: "Să îi pregătim pentru viaţă, că teorie știm mulți"

28 November 2022 at 16:38
image

"Bună dimineaţa, dragilor! Vreau să vă anunţ că la ora 12:00 va avea loc activitatea pentru 1 decembrie". Teodora îşi depăşeşte zilnic frica de a vorbi în public. Este vocea care transmite cele mai importante anunţuri în şcoala din Rădeşti. Colegii o aud la radioul intern al instituţiei de învăţământ.

Teodora: Pregătesc melodiile care vor fi prezentate pe parcursul zilei, văd cine este sărbătorit, vorbesc cu doamna bibliotecară pentru a afla care sunt cărţile cele mai citite din săptămâna respectivă.

Radioul funcţionează de la începutul acestui an şcolar şi se bucură de un real succes în rândul elevilor

Nela Porumb, profesor învăţământ primar: Ne-am dorit ca ei să aibă posibilitatea de a se exprima liber, de a-şi face curajul să vorbească în public. Nu facem cursuri de oratorie cu ei, dar în felul acesta se învaţă singuri să vorbească în faţa colegilor. 

Proiectul a luat naştere la iniţiativa directorului şcolii, cu ajutor din partea primăriei. Aceştia au reuşit să strângă aproximativ 1.000 de euro, sumă pe care au investit-o în totalitate în staţia de radio.  

Cătălin Porumb, director școală: Ăsta a fost scopul, să se implice. La urma urmei, şcoala trebuie să facă nu numai noţiuni şi informaţii, ci trebuie să îi pregătim pentru viaţă, să aibă iniţiativă, că teorie ştim mulţi. 

Aflată la 80 de kilometri de Galaţi, şcoala din Rădeşti doreşte să transmită un exemplu şi şcolilor de la oraş prin proiectul pe care l-a implementat. 

articolul original.

Articol ştiinţific al unui cercetător ieşean, publicat în prestigioasa revistă Nature Communications

28 November 2022 at 03:52
image

Dr. Dumitru-Claudiu SERGENTU, Asistent de Cercetare Științifică al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, în cadrul Laboratorului de investigare a proceselor fizico-chimice din fază gazoasă cu implicaţii în formarea aerosolilor organici secundari, RA-03 RECENT-AIR, a realizat un studiu, în colaborare cu o echipă pluridisciplinară de cercetători din Statele Unite ale Americii și China, privind sinteza și caracterizarea unor noi compuși ce stabilizează legături chimice multiple între un atom de uraniu și unul de azot, care a fost publicat în prestigioasa revistă Nature Communications, în data de 23 noiembrie 2022.

„Relevanța acestui studiu este susținută la un nivel mai general de problematica procesării deșeurilor nucleare la nivel global, ce atrage după sine nevoia de a cunoaște cât  mai precis comportamentul fizico-chimic al actinidelor.

Actinidele sunt elemente metalice radioactive cu aplicații, în principal, în industria nucleară, acestea fiind extrem de nocive vieții odată intrate în contact necontrolat cu mediul înconjurător (sol, apă sau atmosferă).

 Astfel, dintr-o perspectivă științifică, cercetătorii din cele mai mari laboratoare ale lumii îşi unesc eforturile pentru a se ajunge la un consens cu privire la capacitatea actinidelor de a forma legături chimice cu alte molecule și de a le caracteriza pe acestea. Articolul, intitulat “A charged diatomic triple-bonded U≡N species trapped in C82 fullerene cages”, descrie legătura covalentă triplă dintre un atom de uraniu și unul de azot ce se formează în interiorul unor fulerene. Astfel de compuși chimici sunt foarte rari în literatura de specialitate”, a declarat ACS. Dr. Dumitru-Claudiu SERGENTU.

Mai multe informații sunt publicate aici: https://www.nature.com/articles/s41467-022-34651-5

Dr. Dumitru-Claudiu SERGENTU a absolvit Facultatea de Chimie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași în anul 2011, a absolvit un master European în Chimie teoretică și modelare computațională în cadrul Universității din Groningen (Țările de Jos) și a obținut titlul de doctor în Chimie la Universitatea din Nantes, Franța. Până la sfârșitul anului 2021, Dr. Sergentu a efectuat studii de la Universitatea din Buffalo, New York (SUA), sub îndrumarea Profesorului Jochen Autschbach. De asemenea, este autor a 31 de articole științifice publicate în reviste de prestigiu la nivel mondial, precum Nature, Nature Communications sau Journal of The American Chemical Society.

Revista Nature Communications este o revistă științifică cu acces deschis, care publică cercetări de înaltă calitate din toate domeniile științelor naturale și are un factor de impact de 17,69.

articolul original.

Şcoala 23 din Craiova va intra în reabilitare şi modernizare

28 November 2022 at 03:00
image

Clădirea Şcolii 23, structură a Şcolii Gimnaziale „Sfântul Gheorghe” din Craiova, va intra în reabilitae. În aceste zile reprezentanţii unităţii şcolare eliberează corpul de clădire. Potrivit managerului, elevii care învăţă în acest corp de clădire vor fi mutaţi în clădirea Şcolii 24 şi vor învăţa în două schimburi.

Lucrările pentru reabilitarea corpului de clădire al Şcolii 23, structură a Şcolii Gimnaziale „Sfântul Gheorghe” din Craiova, vor începe în perioada următoare. În aceste zile angajaţii şcolii eliberează clădirea. Elevii şi preşcolarii care învăţau în această clădire îşi vor desfăşura activitatea în corpul central, în două ture. Programul s-ar putea modifica din 5 decembrie. Potrivit managerului şcolii, lucrările se vor desfăşura pe o perioadă de un an.
„În prezent, cursurile se desfăşoară într-o singură tură, dar din 5 decembrie, după minivacanţă, elevii vor învăţa într-o singură clădire, în două schimburi. Clădirea Şcolii 23 va intra în reabilitare. Se vor face lucrări mari, începând de la acoperiş. Sunt lucrări necesare, pe care Primăria Craiova le face cu fonduri BERD”, a precizat Alina Dumitru, directorul Şcolii Gimnaziale „Sfântul Gheorghe” din Craiova.

Şcoala va fi dotată cu panouri fotovoltaice

Potrivit reprezentanţilor Primăriei Craiova, corpul de clădire al fostei Şcoli 23 va intra într-un amplu proces de modernizare care va implica, printre altele, înlocuirea instalației electrice de iluminat cu panouri solare fotovoltaice monocristaline dar şi branșarea la rețeaua de termoficare a municipiului Craiova, prin înlocuirea instalației de încălzire existentă și dotarea cu panouri solare pentru prepararea apei calde de consum.


„Școala Gimnazială Sf. Gheorghe (fosta Nr. 23) va fi reabilitată cu fonduri de la BERD. În acest moment, proiectul se află în faza de elaborare a documentației de avizare a lucrărilor de intevenție și aprobarea indicatorilor tehnico-economici de către Consiliul Local. Lucrările ce urmează să fie realizate vizează: înlocurirea parchetului existent cu linoleum trafic intens și termoizolarea cu polistiren ; placarea cu vată minerală bazaltică; refacerea terasei acoperiș cu termoizolație de vată minerală bazaltică; înlocuirea elementelor de construcție vitrate, ferestre și uși exterioare din aluminiu; branșarea la rețeaua de termoficare a municipiului Craiova, cu înlocuirea instalației de încălzire existentă și dotarea cu panouri solare pentru prepararea apei calde de consum înlocuirea instalației electrice de iluminat cu panouri solare fotovoltaice monocristaline; dotarea cădirii cu sistem descentralizat de ventilare cu recuperarea de căldură și echiparea clădirii cu sistem de climatizare”, a precizat Marina Andronche, şef Serviciu Imagine în cadrul Primăriei Craiova.

articolul original.

Pune dezvoltarea juniorului pe lista de prioritati si inscrie-l la cursuri pentru copii – efectele vor fi uimitoare! (P)

24 November 2022 at 09:34

Fiecare copil ar trebui sa aiba sansa de a se dezvolta inca de la varste fragede. Ca parinte, trebuie sa faci tot ceea ce iti sta in putinta pentru a-i oferi celui mic conditii optime pentru a evolua intr-un mod armonios. Educatia sta la baza unui om de succes, iar acest lucru este de necontestat.

Cu siguranta iti doresti ca micutul tau sa aiba o cariera stralucita, iar participarea la cursuri pentru copii poate fi primul pas din tot acest proces. Aceste sesiuni ii ofera juniorului tau sansa de a dobandi abilitati de care va avea nevoie pe tot parcursul vietii, indiferent de drumul pe care va dori sa porneasca.

Ce invata cursantii?

Prin metodele moderne si interactive de predare, trainerii profesionisti reusesc sa ii faca pe copii sa aiba incredere in propriile forte. Pentru a ajunge la aceste performante, cei mici isi vor identifica atat calitatile, cat si defectele. In acest fel, vor sti cu ce aspecte se pot mandri si ce atuuri sa isi puna in valoare, dar vor identifica si care sunt lucrurile pe care trebuie sa le indrepte la personalitatea lor.

Odata ce au fost stabilite aceste aspecte, juniorii nu vor mai avea retineri in a arata lumii de ce sunt in stare. Vor avea incredere sa incerce lucruri noi, sa isi gaseasca hobby-uri si pasiuni, care se pot transforma, in viitorul apropiat, intr-o cariera.

Abilitati de socializare

Este bine cunoscut faptul ca, pe tot parcursul vietii, oamenii trebuie sa comunice intr-un mod eficient. Acest lucru va invata si juniorul tau, in cadrul unor cursuri pentru copii. Aici, gratie exercitiilor interactive, va socializa atat cu colegii, dar si cu trainerii, va discuta, va invata sa isi exprime pareri, intr-un mod potrivit, dar si sa primeasca feedback de la ceilalti.

In orice domeniu va dori sa profeseze, ii vor fi de folos abilitatile de exprimare si de ascultare. La cursuri pentru copii, micutul tau isi face prieteni si reuseste sa comunice eficient cu acestia, iar, in viitor, pe baza acestor experiente, va reusi sa formeze relatii cu parteneri de afaceri, colaboratori etc.

Invatarea limbii engleze

Cu totii stim cat de importanta este limba engleza, caci, in orice domeniu, acest skill este un must have. Juniorii participa la cursuri pentru copii atat in limba romana, cat si in engleza, iar, astfel, ai siguranta ca cel mic are toate sansele sa invete aceasta limba de la specialisti din domeniu, cu o vasta experienta in predarea limbilor straine.

Dupa cum poti observa, odata ce il inscrii pe cel mic la cursuri pentru copii, ai siguranta ca acesta este pe maini bune. El se va dezvolta intr-un mediu prielnic pentru invatatura, in timp ce tu ii vei urmari evolutia “din umbra”.

Daca alegi o scoala consacrata, asa cum este Success Academy, cel mic va avea parte si de consiliere, iar tu vei primi feedback, prin care esti informat despre evolutia sa. Inca de la inceput, vei stabilii cu trainerii care este obiectivul final pe care acesta trebuie sa il atinga, iar, pe parcurs, vei observa care este traseul copilului.

Pune pe lista de prioritati dezvoltarea juniorului tau si cu siguranta vei reusi sa il pozitionezi pe drumul catre o viata de succes!

articolul original.

Săptămâna Educației Globale la Liceul Petru Maior

23 November 2022 at 19:49

Educația pentru toți, egalitatea de șanse, incluziunea și valorizarea fiecărui individ în parte, parteneriatul, educația pentru dezvoltare durabilă sunt doar câteva dintre conceptele care au stat la baza activităților care s-au derulat săptămâna trecută la Liceul Teoretic ”Petru Maior”, pentru a marca ”Săptămâna Educației Globale” 2022.

Dacă echipa de robotică a ales parteneriatul cu școli din mediul rural și promovarea atât a educației științifice (STEM), cât și a unor obiective de dezvoltare durabilă, ceilalți elevi ai liceului au ales alte forme de manifestare, toate menite să demonstreze interesul lor pentru o lume mai bună, mai sigură, pentru o lume a tuturor.

Bucuria lor de a acționa, de a căuta împreună soluții pentru problemele actuale ale lumii s-a făcut simțită din plin prin entuziasmul manifestat în conceperea costumelor, a unor obiecte decorative, jocuri și aparate, realizate toate din materiale reciclabile, cu care au captat atenția publicului prin inventivitate și talent. Cel mai ingenios obiect expus a fost ales prin vot de către participanții la expoziție.

Iar cum tehnologia face incontestabil parte din viața noastră, o dezbatere având ca tema influența acesteia asupra mediului a fost pusă în scenă de către elevi, cele două echipe ”adversare” arătând, cu argumente puternic susținute, efectele benefice sau negative pe care evoluția tehnologiei le are asupra naturii. Concluzia lor a fost una clară: tehnologia trebuie să fie pusă în slujba omului!

galerie foto: imagini de la activități

galerie foto gherla

Cei aproape 100 elevi de gimnaziu și liceu, actori ai activităților descrise mai sus, alături de profesorii lor coordonatori, prin creativitatea și implicarea lor au dat viața devizei propuse de Consiliul Europei pentru ediția din acest an a Săptămânii Educației Globale, și anume ”Este lumea noastră, să acționăm împreună!”.

prof. Livia Divricean

articolul original.

Anchetă la Liceul „Voltaire” după ce un elev a dat cu spray lacrimogen

22 November 2022 at 13:58
image

Este anchetă la Liceul „Voltaire” din Craiova, unde un elev ar fi pulverizat cu spray lacrimogen pe coridorul de la parterul unităţii şcolare. Din cauza substanţelor toxice pulverizate a fost necesară evacuarea elevilor din toate sălile de clasă. Reprezentanţii ISJ Dolj spun că la faţa locului s-a deplasat şi o echipă de inspectori şcolari şi că în acest caz a fost sesizată şi poliţia.

Incidentul cu spray-ul lacrimogen la Liceul Voltaire din Craiova a avut loc în această dimineaţă, în jurul orei 10.00. Managerul liceului, Dorina Popi, spune că nu este vorba de un caz violenţă , ci doar de un moment de rătăcire al unui elev. Până în acest moment nu a fost identificat autorul faptei.


„Este vorba de un moment de rătăcire al unui copil. Nu este vorba de un caz de violenţă. Pur şi simplu, un elev a dat cu spray lacrimogen la parterul şcolii. A fost nevoie să aerisim întreaga şcoală pentru că substanţele s-au răspândit şi pe holurile de la etajele superioare. Astfel că, elevii au fost evacuaţi din sălile de clasă. Ei au stat în curtea şcolii dar şi în sala de sport. Am aerisit aproximativ o oră şi jumătate.

Am chemat şi medicul şcolar, dar nu a constatat vreo afecţiune. O parte dintre elevi au prezentat doar disconfort în zona ochilor, dar fără alte complicaţii. Nu am identificat încă elevul care a folosit spray-ul pentru că aştept echipa tehnică pentru a mă ajuta cu filmarea. Pentru a lua măsuri vom discuta situaţia în Consiliul Clasei, în Consiliul Profesoral. Există şi o comisie de disciplină la nivelul şcolii.


Dar, mai întâi vom sta de vorbă cu elevul pentru a ne spune ce anume l-a determinat să recurgă la acest gest, pentru a afla dacă respectivul copil are şi alte probleme. Trebuie să avem în vedere că sunt fiinţe umane. Vom sta de vorbă şi cu familia copilului pentru a analiza situaţia. Sigur că vor fi şi repercursiuni ale gestului, dar trebuie să luăm în calcul şi cauzele, nu doar să sancţionăm”, a spus managerul liceului, Dorina Popi.

Poliţia a deschis dosar penal


În cazul de la Liceul Voltaire din Craiova s-a deplasat şi o echipă de inspectori şcolari.
„În acest moment la Liceul Voltaire din Craiova este o anchetă în desfăşurare. La nivelul ISJ Dolj s-a constituit o echipă de inspectori şcolari care s-a deplasat la faţa locului. În paralel, pentru a identifica persoana care a folosit spray-ul lacrimogen, a fost sesizată şi poliţia”, a precizat inspectorul şcolar, Nicoleta Liţoiu-purtător de cuvânt în cadrul ISJ Dolj.

Reprezentanţii IPJ Dolj au precizat că în acest caz s-a întocmit dosar penal.

„La data de 22 noiembrie a.c., polițiștii Secţiei nr.3 Poliţie Craiova au fost sesizaţi de conducerea unei unităţi de învăţământ cu privire la faptul că, un elev neidentificat ar fi pulverizat spray iritant lacrimogen, pe holul clădirii.Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de portul sau folosirea de obiecte periculoase, cercetările fiind continuate pentru stabilirea cu exactitate a împrejurărilor în care avut loc evenimentul, iar la finalizare urmând a fi propusă soluţie prin unitatea de parchet competentă”, au spus reprezentanţii IPJ Dolj.

articolul original.

În Academia de Poliție plouă cu găleata. Noi imagini postate de Europol despre condițiile din instituția de învățământ

21 November 2022 at 19:00
În Academia de Poliție plouă cu găleata. Noi imagini postate de Europol despre condițiile din instituția de învățământ

Sindicatul Europol revine cu un nou material în care prezintă condițiile în care se pregătesc viitorii ofițeri ai României.

"Cursurile unei prestigioase instituții de învățământ superior încep la 5 dimineața cu un apel pe platou, urmat de un bine meritat “dat cu mopul”.

Doar că la ce debit are apa pluvială care a penetrat acoperișul corpurilor de imobile din Academia de Poliție, poate nu e un lucru rău să ia viitura și “mizeriile”, “rebuturile” și “impostura” care s-au adunat în ultimii ani în această instituție.

Ne așteptăm și de această dată ca reprezentanții instituției, în loc să remedieze problemele, să se preocupe de realizarea unui comunicat de presă în care să precizeze din nou că imaginile prezentate sunt tendențioase și nu reprezintă realitatea.", transmite sindicatul Europol.

De altfel, în noul material făcut public despre condițiile improprii de la Academie, este inclus și un mesaj pe care se presupune că l-ar fi primit studenții:

"Mâine dimineață, la ora 5.30, ne prezentăm în fața Sălii 2 și 3 de mese cu mopuri, mături și găleți, întrucât s-au inundat sălile de mese și blocul alimentar, iar dispoziția OS-ului a fost ca noi să mergem să curățăm cât putem."

Academia de Politie

Nu este prima oară când Europol face dezvăluiri referitoare la lipsa investițiilor într-o bază corespunzătoare pentru viitorii ofițeri.

Condiții INSALUBRE pentru studenții de la Academia de Poliție. Imagini de coșmar din grupurile sanitare

De veghe cu șobolanii la Academia de Poliție: 16 în cameră, toalete nefuncționale și condiții insalubre

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Peste 100 de şcoli din judeţ, implicate într-un amplu program de donaţii pentru cei aflaţi în situaţii dificile

21 November 2022 at 06:21

Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi susţine prin proiectele sale voluntariatul promovat prin Strategia Naţională de Acţiune Comunitară. Astfel, în acest an şcolar peste 120 de unităţi de învăţământ din judeţ au aderat la programele comunitare promovate prin SNAC. 

Voluntariatul dezvoltă la elevi responsabilitatea, implicarea şi calităţile personale în care respectul, sensibilitatea şi empatia sunt valori esenţiale pentru raportarea la sine şi la ceilalţi.

Un exemplu concret ne este oferit de campania naţională socială “Săptămâna legumelor şi fructelor donate”, derulată în perioada 21 – 25 noiembrie 2021, în peste 120 de unităţi de învăţământ din judeţul Iaşi. Campania, aflată la a 11-a ediţie, implică voluntari, elevi şi profesori, de la şcolile care promovează acţiunile de voluntariat din cadrul SNAC.

Scopul acesteia este de a sensibiliza elevii şi profesorii din unităţile de învăţământ ieşean cu privire la situaţia dificilă în care se află persoanele afectate de lipsa de alimente. Prin acest demers se intenţionează consolidarea abilităţilor copiilor de a trăi împreună cu ceilalţi într-o societate unită şi solidară în care contează valenţele umanitare, implicarea, angajamentul, responsabilitatea.

Campania “Săptămâna legumelor şi a fructelor donate” constă în strângerea de legume şi fructe de către elevii voluntari implicaţi în programul Strategiei Naţionale de Acţiune Comunitară (SNAC) şi donarea lor familiilor aflate în dificultate sau unor instituţii sociale.

La ediţia din anul 2019, în judeţul Iaşi s-au remarcat rezultate spectaculoase: peste 120 de şcoli şi grădiniţe au fost implicate în acest demers, 2272 elevi voluntari, 2181 profesori voluntari, o impresionantă cantitate de legume şi fructe, 40000 kg, 25000 lei au fost donaţi către peste 9200 de beneficiari, persoane defavorizate sau provenind din medii sociale vulnerabile.

Beneficiarii au fost persoane din categorii defavorizate: elevi cu dizabilităţi din şcoli speciale sau din Centre de plasament, familii aflate în dificultate din comunităţi apropiate şcolilor, bătrâni din instituţii de ocrotire socială.

Voluntariatul SNAC din Iaşi înseamnă implicare, altruism, compasiune şi reflectare asupra nevoii de a-l înţelege şi ajuta pe cel aflat în nevoie.     

Pentru detalii puteti accesa pagina de facebook SNAC Iaşi.

https://www.facebook.com/groups/1794173090832136/?refâbookmarks

Persoană de contact: Gabriela Raus, inspector de specialitate, coordonator judeţean SNAC (tel. 0731331040).

articolul original.

Biblioteca Județeană recomandă cartea acestei săptămâni

21 November 2022 at 03:15
image

Magdalena Șerban

 

Propunerea adresată de reprezentanţii Bibliotecii Judeţene “Ovid Densusianu” Hunedoara Deva pentru această săptămână este cartea Frânturi din ea, de Karin Slaughter, apărută Editura Leda, București, 2022.

Bucăți de viață

Andrea știe totul despre mama ei, Laura. Știe că aceasta și-a petrecut mai toată viața în Belle Isle, un orășel de la malul mării unde pare că nu se întâmplă nimic niciodată; știe că femeia, care lucrează ca logoped nu și-a dorit altceva decât să ducă o viață liniștită ca stâlp al micii sale comunități; știe că Laura nu are niciun secret. Pentru că ne cunoaștem cu toții mamele, nu-i așa?

,,… în lunga ei listă de defecte, felul în care se prezenta uniforma de lucru nici măcar nu figura. Costumul bleumarin atârna pe Andy ca un sac de hârtie. Ecusonul argintiu, cusut pe buzunarul de la piept, era rigid și reprezenta palmierii Belle Isle, mărginiți de cuvintele dispeceratul poliției. Semăna și nu prea cu ecusonul unui polițist. Ca și cum ar fi fost cel adevărat, dar nu chiar. Cinci nopți pe săptămână, Andy stătea într‑o cameră întunecoasă și umedă, alături de alte patru femei, și răspundea la apelurile 911, verificând plăcuțe de înmatriculare și permise de conducere din baza de date și atribuind numere de ordine cazurilor. Apoi, pe la șase dimineața, se întorcea în casa mamei sale, unde își petrecea dormind cea mai parte a timpului când ar fi trebuit să fie trează ” (fragment)

https://www.facebook.com/bibliotecadeva/

articolul original.

Ministrul Educației chemat cu insistență la oră

21 November 2022 at 13:09
By: (R.C.)

Senatorul USR Ştefan Pălărie a criticat-o luni pe Ligia Deca, ministrul Educaţiei, pentru faptul că nu a venit în plenul Senatului pentru a-şi prezenta priorităţile mandatului şi lucrurile pe care doreşte să le facă într-un domeniu „atât de important”, iar dacă „va copia stilul de la Cotroceni, de muţenie şi percepută aroganţă”, nu va creşte în ochii publicului.

„USR a solicitat în Comitetul liderilor chemarea ministrului Ligia Deca, la ‘Ora ministrului’, în plenul Senatului României. Această solicitare a fost momentan însoţită de un refuz de a stabili o dată exactă, dar noi vom insista. De ce facem această cale extraordinară de a o chema pe doamna ministru în Parlament? Pentru un simplu motiv, e o chestiune de bun-simţ, de minimă democraţie, ca un ministru al unui stat, la începutul mandatului, să vină să-şi prezinte priorităţile mandatului şi lucrurile pe care doreşte să le facă într-un domeniu atât de important pentru noi toţi. Aş aminti că suntem într-un moment în care au trecut aproape două luni de la începerea acestui mandat de ministru. Noi am făcut acum 42 de zile o solicitare oficială prin intermediul celor două comisii de învăţământ, iar acum 24 de zile am trimis şi o scrisoare directă către cabinetul ministerial şi către registratura acestui ministru. Nu am primit nici acum un răspuns, sau măcar un număr de înregistrare (…).Temele sunt extrem de importante, nu ştim nimic, suntem lăsaţi în ceaţă referitor la noile legi ale educaţiei. Ni s-a promis, la început, finalul lunii octombrie, apoi jumătatea lunii noiembrie, suntem aproape în decembrie şi nu ştim absolut nimic despre o temă atât de importantă.

(…) Dacă nu veţi face altceva decât să copiaţi stilul de la Cotroceni, de muţenie şi percepută aroganţă, nu veţi creşte în ochii publicului, mai degrabă veţi coborî (…). Doamna Ligia Deca pare să intre în această logică a super – majorităţii, în care nu e nevoie să răspunzi sau nu e nevoie să respecţi regulamente, poţi să intri cu bocancii în absolut orice lege şi să refuzi orice dialog minim – instituţional, care este de fapt semnalul unui proces democratic într-un stat civilizat”, a precizat Pălărie, la Senat.

El s-a referit la probleme punctuale la care ministrul Educaţiei ar trebui să răspundă, cum ar fi chestiunea transportului elevilor, cea a burselor sociale sau cea legată de siguranţa în şcoli.

„Avem nişte focuri care ard şi nişte soluţii pompieristice, de exemplu, rezolvarea problemei transportului elevilor, lucruri care rămân în continuare mutilate de fiecare ministru în parte, fără să rezolve cu adevărat problema. Mai avem, de asemenea, o amendă CNCD, pe care o ştim cu toţii, ministerul a fost amendat pentru că a acţionat discriminatoriu faţă de elevii care învaţă în alte localităţi şi cărora li s-au tăiat bursele sociale. Avem probleme majore de salarizare a profesorilor, avem probleme legate de conţinuturile educaţionale, de siguranţa în şcoli, lucru care începe să apară pe titlurile celor mai importante ziare ca fiind aproape un incident săptămânal. Cu toate acestea, ministrul a refuzat să ne răspundă la aceste invitaţii repetate şi suntem astăzi în această situaţie a unei căi extraordinare de invitaţie”, a spus senatorul USR.

Pălărie a adăugat că o altă problemă nerezolvată este cea a plagiatelor, menţionând că întâlnirile personale ale ministrului Educaţiei cu colegii de partid sau cu parlamentari „nu înlocuiesc o normalitate de dialog instituţional”.

„Nu aş vrea să lăsăm separat şi problema plagiatelor, a imposturii academice. Ştim foarte bine că, de curând, doamna ministru a anunţat CNADTCU că nu va mai putea să dea verdicte în cazul sesizărilor primite şi că aşteptăm. Pe cine şi cum, încă nu ştim. Aş mai vrea să subliniez că întâlnirile personale ale doamnei ministru cu colegi de partid sau cu parlamentari chemaţi luni dimineaţa, aşa, câte unul câte altul, nu înlocuiesc o normalitate de dialog instituţional. Şi eu repet această întrebare, o să o adresez direct doamnei ministru. Doamna ministru, de ce vă este frică?”, a conchis Pălărie.

articolul original.

Săptămâna Educației Globale cu elevii de la liceul Ana Ipătescu

20 November 2022 at 18:49

Educația Globală se concentrează pe drepturile omului, înțelegere internațională și cooperare, pace, durabilitate și încurajează solidaritatea, dialogul intercultural și învățarea de la egal la egal.

Elevii și cadrele didactice de la Liceul Teoretic ,,Ana Ipătescu” au marcat evenimentul, cu scopul de a dezvolta o comunitate de învățare în care se încurajează cooperarea, toleranța și în care să se dezvolte abilități pentru o cetățenie globală participativă. Beneficiari au fost elevii și profesorii școlii, aceștia propunând și participând la activități diverse și interesante.

La ciclul primar, sub coordonarea învățătoarelor, copiii au fost participanți activi ai unor proiecte în care imaginația, creativitatea, bucuria de a se implica, de la mic la mare, au fost elementele cheie. Prin creații artistice, prin mesaje și gesturi, copiii au exprimat împăcarea, înțelegerea și pacea dintre noi, oamenii, pe care ne-o dorim atât de mult cu toții.

Tematica aleasă vorbește de la sine despre mesajul activităților derulate: ,,Copil ca tine sunt și eu!”, ,,Bullying-ul în școli”, ,,Împreună pentru…PACE” , ,,Cu pași mici, dar siguri, salvăm planeta!”

De asemenea, tot în cadrul Săptămânii Educației Globale, desfășurată între 14-22 noiembrie, s-a desfășurat expoziția de desene din cadrul proiectului “Uniți pentru educație prin pictură – Tinere talente gherlene”, organizată în colaborare cu Centrul Național de Informare și PromovareTuristică, Gherla, la care a participat și echipa de robotică a școlii, Trojan EXE.

Cum spunea cineva, ,,Dacă nu ii învățăm noi pe copii ce este pacea, alții o să îi învețe ceea ce este violența!” Este dezideratul de la care au pornit cadrele didactice coordonatoare, prof. înv. primar Adriana Moldovan, Gabriela Nicula, Alexandra Revnic, Alina Deac, Diana Szanto, Daniela Cristurean, prof. logoped Corina Buta, prof. Ioana Butean, directorul liceului, Corina Iftinca.

galerie foto: imagini de la activități

galerie foto gherla

„Sperăm că toate activitățile derulate vor contribui la stabilirea și menținerea relațiilor de prietenie între toți, de la mic la mare, pentru că singurul lucru care poare salva Terra este Pacea!”, spune coordonatorul Proiecte și Activități Educative, prof.înv. primar Daniela Cristurean.

articolul original.

Şcoală de stat pe banii părinţilor. Un copil din doi spune că i se cer bani pentru fondul clasei

20 November 2022 at 10:00
Şcoală de stat pe banii părinţilor. Un copil din doi spune că i se cer bani pentru fondul clasei

Mai mult de jumătate dintre copiii din comunităţile dezavantajate se plang că profesorii le cer bani pentru fondul clasei ca să ia diverse materiale, se arată într- un sondaj realizat de World Vision România, care aminteşte că Legea Educaţiei şi Constituţia prevăd că accesul la învăţământ este gratuit şi obligatoriu

De asemenea, o treime dintre copii susţin că, în clasa lor, profesorii discriminează elevii, în baza capacităţii intelectuale, aspectului fizic, religiei, îmbrăcăminţii sau dizabilităţii, în timp ce 45% spun că sunt colegi care discriminează alţi elevi.

Potrivit Regulamentului de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar, nu doar că orice formă de discriminare este interzisă în unitățile de învățământ, ci ar trebui ca la nivelul fiecărei școli să existe o comisie permanentă pentru „prevenirea şi eliminarea violenţei, a faptelor de corupţie şi discriminării în mediul şcolar şi promovarea interculturalităţii”.

Sondajul a fost lansat cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, care este sărbătorită în întreaga lume astăzi, pe 20 noiembrie.

Drepturile Copilului, stipulate în Convenția ONU pentru drepturile Copilului și alte acorduri internaționale, cât și în legislația națională, sunt încălcate zi de zi în rândul copiilor din România, situația fiind cu atât mai gravă în comunitățile vulnerabile, spune organizația.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România a realizat un sondaj în rândul a 659 de elevi din ciclul gimnazial și liceal, majoritatea din mediul rural sau din orașe mici.

Unul din cinci copii (21%) petrece zilnic, în medie, între trei și patru ore pentru teme și alte activități de învățare în afara programului școlar. Un adolescent din zece (14%) petrece chiar și mai mult de patru ore.

Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România atrage atenția că un astfel de program poate fi extenuant pentru elevi și cere aplicarea Ordinului de ministru privind temele pentru acasă în învățământul preuniversitar. Actul normativ prevede foarte clar că timpul petrecut de un elev pentru teme nu trebuie să depășească două ore pe zi.

Mai mult de jumătate dintre copiii respondenți (52%) spun că ei sau colegii lor au fost dați afară din clasă de către profesori ca pedeapsă pentru un comportament pe care pedagogii l-au perceput ca deranjant sau deviant. În același timp, patru din zece copii spun că profesorii lor dau note mici ca pedeapsă.

Motivul cel mai des întâlnit pentru ambele practici ale profesorilor este legat de gălăgia pe care copiii o fac în clasă, urmat de întârzierea lor la ore. Pe de altă parte, conform Statutului Elevului (aprobat prin ordin al ministrului Educației), singurele sancțiuni pe care le pot primi elevii sunt: observație individuală, mustrare scrisă, retragerea temporară sau definitivă a bursei, mutarea la o altă clasă, preavizul de exmatriculare și exmatricularea.

Mai mult de două treimi (70%) dintre copii spun că profesorii le cer să aducă bani de acasă pentru culegeri și alte caiete speciale cu exerciții de lucru. În plus, jumătate (51%) spun că li se cer bani și pentru fondul clasei ca să cumpere materiale pentru desfășurarea orelor (de la topuri de hârtie și markere la bureți, cretă și altele).

„Accesul la învățământul obligatoriu de stat ar trebui să fie gratuit. Este un drept garantat prin Consituție și prin Legea educației naționale nr. 1/2011. Profesorii care cer bani de la elevi și părinți comit o ilegalitate și exercită o presiune enormă, mai ales asupra familiilor dezavantajate. Avem mai multe reglementări și în ROFUIP (Art. 170), cât și în Codul de Etică pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar (Art. 6), care interzic profesorilor colectarea de bani de la părinți sau de la elevi ori chiar cer recomandarea, cu precădere, de auxiliare curriculare (culegeri și alte asemenea) deschise şi gratuite. Din păcate, vedem că aceste prevederi nu sunt respectate de toți profesorii”, a declarat Mihaela Nabăr, director-executiv World Vision România.

Mai mult de patru din zece (43%) dintre elevii respondenți spun că nu au fost consultați, anul trecut, nici măcar o dată de către profesori referitor la predarea și evaluarea din clasă. Alți 28% spun că li s-a cerut doar o singură dată feedback în anul școlar trecut.

În conformitate cu Statutul Elevului, elevii au dreptul să acorde feedback de două ori pe an (semestrial după vechea structură a anului școlar) prin fișe anonime care să fie completate la clasă.

Aproape jumătate (47%) dintre copii simt că nu se pot exprima liber în fața profesorilor, iar 18% au aceeași părere vizavi de părinți.

Consiliul Consultativ al Copiilor World Vision România solicită participarea copilului în procesul de luare a deciziilor să fie clar și specific definită în legislația privind Protecția și Drepturile Copilului și să devină obligatorie pentru fiecare structură a autorităților publice cu responsabilități în domeniu, asigurarea unei metodologii care să permită și să susțină procesele participative cu copiii, în parteneriat cu ONG-urile care au expertiză în acest domeniu, crearea unei platforme informatice pentru copii care să integreze: informații la zi despre proiectele și modificările legislative/administrative, posibilitatea transmiterii opiniilor copiilor şi a grupurilor formale sau informale care promovează participarea copiilor, precum și asigurarea finanțării programelor dedicate participării copiilor de la bugetul autorităților centrale și naționale.

Philip Morris susține inovația

articolul original.

Sesiune internațională de referate și comunicări științifice „Educația fizică și sportul – prezent și perspective”

20 November 2022 at 06:32

În perioada 17-18 noiembrie, Asociația Profesorilor de Educație Fizică și Sport din județul Arad a organizat, la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Sesiunea internațională de referate și comunicări științifice „Educația fizică și Sportul-prezent și perspective”, ediția a XX-a.

În programul acestei sesiuni au fost cuprinse următoarele momente:

Joi 17.11.2022
• Lansarea revistei Olimpia nr. 35
Profesor Marius Cirin, Colegiul Național „Moise Nicoară” Arad
Profesor Mihaela Chira, Colegiul Național „Elena Ghiba-Birta” Arad

• Dopingul – o mare necunoscută-partea a II-a
Doping control officier Dr. Sorin Văleanu

• Motivația elevilor de liceu din Zenta pentru participarea la activități fizice în timpul liber
Halász Jelena, președinte al Asociației Educatorilor de Educație Fizică și Sport din municipiul Senta, Serbia;
Profesor Jankelics Zsiros Aniko, Liceul Economic Senta

• Sportul de performanța în Republica Moldova prin prisma Centrului Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale
Cornovan Nina, director adjunct în managementul proiectelor de investiții
Tătar Ludmila, director adjunct proces instructiv-educativ, Centrul Sportiv de Pregătire a Loturilor Naționale, Republica Moldova
Zelinski Oxana, Clubul sportiv de hipism „Sparta”, Chișinău, Republica Moldova
Tortola Meneses Daniela, Clubul sportiv de hipism „Sparta”, Chișinău, Republica Moldova

Vineri 18.11.2022
• au fost prezentate lucrări de către cadrele didactice din municipiul şi judeţul Arad;
• au fost acordate diplome de excelenţă pentru munca depusă în activitatea de educaţie fizică şi sport, mai multor profesori din municipiul şi judeţul Arad.

Această manifestare a constituit un eveniment de marcă pentru specialiştii domeniului educaţiei fizice şi sportului şi un reper de calitate al fenomenului, care generează plus valoare comunității profesorilor.

Partenerii evenimentului au fost: Inspectoratul Școlar Județean Arad, Universitatea „Vasile Goldiș”din Arad, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Asociația Județeană de Oină Arad, Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, Clubul Sportiv „Gloria” Arad. Proiectul a fost sprijinit de către Consiliul Județean Arad şi Centrul Cultural Județean Arad.

articolul original.

Săptămâna Educației Globale, marcată la Rădăuți-Prut

19 November 2022 at 15:37

În perioada 14-20 noiembrie 2022 se desfășoară Săptămâna Educației Globale, sub motto-ul „Este lumea noastră, să acționăm împreună!”, cu accent special pe domeniile privind pacea și parteneriatul.

În acest context, elevii din cele șase structuri ale școlii au desfășurat diverse activități educative: dezbateri, discuții, realizarea unor postere, prezentări PPT, prezentare de carte, expoziție desene , mesaje de pace de la copii, cei mai autentici mesageri ai păcii, dans, vizionare film, realizarea lanțului păcii, interpretări cântece. Această săptămână le-a dat ocazia elevilor să consolideze valori și atitudini precum prietenia, armonia, sprijinul, bunătatea în rândul grupului din care fac parte și să desfășoare activități cu un puternic impact emoțional, având în vedere evenimentele ce au loc în vecinătatea țării noastre.

Activități de promovare a păcii

Preșcolarii de la Grădinița nr. 3 Rediu coordonați de profesoara Alexa Livia, împreună
cu elevii de la Școala Primară nr. 3 și profesoara Pușcașu Mihaela au învățat despre roadele
păcii și au realizat cu mânuțele lor dibace desene în tematica săptămânii. Elevii clasei I de la Școala Gimnazială nr. 1 Rădăuți-Prut îndrumați de profesoara Rumega Mihaela au realizat Lanțul păcii din zale de hârtie colorată pe care erau trecute mesaje de pace, au întocmit un frumos tablou colectiv cu porumbelul păcii și au interpretat cântece de pace.

Cadrul didactic Matei Popescu Luminița, împreună cu elevii clasei a IV-a au derulat
activitatea „Mesagerii păcii”, în care a avut loc o dezbatere despre pace. Copiii au scris mesaje despre această temă. Elevii clasei a V-a ghidați de dirigintele Pamfil Vlad și de profesorul de religie Postolachi Vasile au desfășurat activitatea ”Pacea este de patru ori mai mare decât dreptatea”, prin care elevii au conștientizat ca în lume pacea e mai valoroasă decât dreptatea.

Discuții despre război și pace

Prin intermediul unui filmuleț au văzut cum în Primul Război Mondial religia și sportul au adus pace pentru o zi în război. Elevii claselor VI-VII coordonați de diriginta Matei Ionela au discutat despre pace și război, cu scopul de a se familiariza cu cele două noțiuni, au realizat desene și postere și au întocmit o machetă cu titlul „Copacul Prieteniei”.

Elevii clasei a-VIII-a împreună cu profesoara Covaș Simona au prezentat informații despre noțiunile de pace, război, refugiat și au dat frâu liber creativității pentru a
ilustra ideea de pace într-o perioadă marcată de grele încercări pe plan internațional. Au
prezentat și recenzia cărții „Am nevoie de pace” -Banna Alabed.

La Școala Gimnazială nr. 2 Miorcani, elevii clasei a III-a coordonați de profesoara Dumitraș Alina au realizat un brainstorming pe tema păcii, au creat diverse desene, s-au bucurat de o serie de filmulețe care au pus în evidență importanța ei, au ascultat și intonat cântece pe aceeași temă. Elevii au învățat că trebuie să creștem dragostea dintre noi, să devină mai puternică.

„Prietenie fără bariere”

Profesoara Gavrilescu Oana-Mihaela a desfășurat împreună cu elevii clasei a IV-a activitatea „Prietenie fără bariere”, în care au vizionat materiale video despre diversitate, au discutat despre diferențe și lucruri în comun. La finalul activității au reprezentat Floarea
prieteniei, folosind steaguri ale diferitelor țări și au scris o scrisoare către un prieten, real sau imaginar pe care doresc să îl viziteze.

Scopul activităților a fost conștientizarea diversității umane, dezvoltarea unei atitudini pozitive, aprecierea calităților și deschiderea către un dialog intercultural.
Profesoara Căruceru Loredana împreună cu clasa a V-a , au vizionat prezentări PPT despre tolerantă și diversitate, pace și război, consecințele conflictelor. Au realizat desene pe care le-au expus mai apoi în sala de clasă.

Cântece intonate de elevi

Elevii clasei a VI-a, coordonați de diriginta Luchian Mirela au urmărit prezentări despre simbolul și importanța păcii în dezvoltarea unui comportament tolerant. Au ascultat povestea unui împărat despre pace, de unde au desprins un mesaj profund: Pacea înseamnă să fii în mijlocul tuturor acestor lucruri și încă să fie liniște în sufletul tău. Acesta este sensul real al păcii. Au intonat cântecul „Să fie pace în lume” și au vizionat în plus un film din care reies dramele războiului și modalități care să promoveze ideea de pace prin toate mijloacele de care dispun. Elevii clasei a VII-a , coordonați de diriginta Nistor Amalia au prezentat informații despre importanța păcii în dezvoltarea copilului și au despre mecanismele de păstrare a păcii în lume. La sfârșit au realizat în grupuri postere conținând desene, mesaje pentru o lume mai bună.

„Heal the world” – Vindecă lumea

Seniorii , elevii clasei a VIII-a îndrumați de dirigintă, profesoara Moga Adina Liliana au scris mesaje de pace și armonie folosind ca simbol porumbelul. Au transmis un îndemn puternic pentru pace dansând în sincron pe melodia Heal the world-Vindecă lumea (Mickael Jackson).

„Copiii și-au exprimat la unison dorința ca toată lumea să trăiască într-o lume sigură, în armonie, uniune și pace, fără războaie. Au conștientizat că pacea vine mereu din interior și au mulțumit lui Dumnezeu că în România ne bucurăm de pace. Gândurile lor s-au îndreptat și pentru cei din țara vecină, aflați într-un moment de grea încercare”, a transmis Adina Moga, coordonator pentru programe și proiecte școlare și extrașcolare.

Colaborare cu profesori de peste Prut

Dar la Rădăuți-Prut pacea și prietenia au trecut Prutul. Săptămâna Educației Globale s-a încheiat cu participarea profesorilor Gavrilescu Oana Mihaela, Dumitraș Alina Gabi și Postolachi Vasile împreună cu elevi ai Seminarului Teologic ”Sfântul Ioan Iacob” Dorohoi la activitatea ”Ion și Doina Aldea-Teodorovici- două inimi gemene”, activitate transfrontalieră desfășurată la Liceul Teoretic Lipcani, Republica Moldova. Participarea la această activitate a marcat deschiderea unei noi ediții a proiectului transfrontalier ”Cartea unește inimi”, proiect menit să consolideze relațiile între ambele maluri de Prut.

Articolul precedent
Articolul următor
articolul original.

Rezidențiat 2022. Regulile oficiale la examenul din 20 noiembrie. Anunț important despre limita de promovabilitate

18 November 2022 at 16:21
Rezidențiat 2022. Regulile oficiale la examenul din 20 noiembrie. Anunț important despre limita de promovabilitate

Ministerul Sănătății împreună cu cele șase Universități de Medicină și Farmacie organizează duminică, 20 noiembrie 2022, concursul național de intrare în Rezidențiat în domeniile medicină, medicină dentară și farmacie.

Anul acesta s-au înscris la concurs 10.330 de candidați. Aceștia vor concura pentru un număr de 5.866 locuri și posturi din cadrul unităților sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătății și a autorităților publice locale, pentru cele 3 domenii de pregătire: 4.734 locuri și posturi pentru domeniul medicină, 621 locuri pentru domeniul medicină dentară și 511 locuri și posturi pentru domeniul farmacie.

Lista completă a locurilor și posturilor scoase la concurs la rezidențiat 2022 o puteți consulta în următorul link: rezidentiat.ms.ro/2022.

Candidații vor avea acces în sălile de examen începând cu ora 8:30, se legitimează în fața șefului de sală cu buletinul/cartea de identitate sau pașaportul. La ora 09:00, candidații primesc grilele pentru răspuns și câte o cariocă de culoare neagră pentru completarea grilei, urmând ca la ora 10:00 să se desigileze sacii în care se află caietele cu întrebări.

Concursul se va desfășura în șase centre universitare medicale: București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Târgu Mureș și Timișoara, cu o durată de 4 ore, în care trebuie rezolvate teste de tip grilă cu 200 de întrebări.

Limita de promovabilitate va fi menținută în acest an la 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional

În data de 06 octombrie 2022, Ministerul Sănătății a publicat în transparență decizională proiectul de ordin privind aprobarea Metodologiei pentru desfăşurarea concursului de admitere în rezidenţiat pe loc și pe post în medicină, medicină dentară și farmacie – sesiunea 20 noiembrie 2022.

Printre prevederile proiectului se ordin se regăsește și creșterea pragului de promovabilitate necesar alegerii unui loc sau post în rezidențiat, la 65% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, față de punctajul minim de 60% care a reprezentat pragul de promovabilitate în anul precedent.

În urma publicării proiectului de metodologie, Ministerul Sănătății a primit din partea Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR) rezultatele unei consultări cu studenții în anii terminali și absolvenții care urmează să susțină examenul de rezidențiat, prin care se comunică faptul că 90% dintre studenți nu consideră oportună majorarea pragului de promovabilitate în contextual intervalului scurt de timp rămas până la ediția din acest an a concursului de rezidențiat.

Astfel, ținând cont de opiniile absolvenților și de timpul limitat până la organizarea concursului de rezidențiat, limita de promovabilitate va fi menținută în acest an la 60% din punctajul maxim realizat la nivel naţional pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, iar pentru sesiunea din anul 2023 va fi ajustat pragul în vederea creșterii calității academice a rezidenților, în condiții de timp optime pentru pregătire.

 

Philip Morris susține inovația

articolul original.
❌