ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 9 December 2022Ultimele Stiri

Ministerul Educaţiei renunță la Catalogul electronic și pierde 40 milioane de euro din fonduri europene

9 December 2022 at 10:41
By: M.Ex.

Proiectul cu finanțare europeană Sistemul Informatic de Management al Școlarității – SIMS, cu funcții de catalog electronic și platformă de management performantă, nu va mai fi derulat de Ministerul Educației.
Investiția în Educație, mai exact în digitalizarea Educației, pierde astfel 40 de milioane de euro. Potrivit fișei bugetare publicate de Ministerul de Finanțe, Ministerul Educaţiei nu va mai derula acest proiect, scrie edupedu.ro.
Proiectul Catalogl electronic avea o valoare de 225 milioane de lei, dintre care circa 191 milioane lei – fonduri nerambursabile. Timp de 3 ani, Ministerul Educaţiei nu a reușit nici măcar să scoată la licitație proiectul.
Despre acest proiect fostul ministru Sorin Cîmpeanu spunea că incapacitatea Ministerului Educației de a-l scoate măcar la licitație „este un semnal de alarmă major pentru sumele pe care le avem la dispoziție prin PNRR”.
Între timp, în loc să dezvolte proiectul public gratuit pentru școli, pentru care fondurile europene ar fi asigurat resursele de finanțare, Ministerul Educației a lansat un așa-zis „program-pilot”, aprobat prin ordin de ministru, prin care școlile pot folosi aplicații comerciale de catalog electronic, înlocuind catalogul clasic, cu anumite obligații, aplicații cumpărate de multe ori din banii părinților, mai scrie Edupedu.ro.
În anul şcolar 2022 – 2023, 742 de școli folosesc catalog electronic de la firme private.

articolul original.

Orarul elevilor a fost dat peste cap. Petrec mai mult timp la școală să recupereze ziua liberă de 2 decembrie

9 December 2022 at 09:34

Elevii vor petrece mai mult timp la școală, în următoarele zile, pentru a recupera orele pierdute în ziua liberă din 2 decembrie, când Guvernul a făcut „punte” ca să obțină o minivacanța de Ziua Națională.

Încă din luna noiembrie, Ministerul Educației a anunțat școlile că trebuie să se organizeze în așa fel încât ziua de 2 decembrie să fie recuperată până la data de 21 decembrie 2022. Acest lucru înseamnă modificări la orarul elevilor, prin prelungirea timpului petrecut de copii la școală.

În Alba, de exemplu, modalitatea de recuperare a orelor din 2 decembrie a fost lăsată la latitudinea școlilor din județ, potrivit unei declarații făcute de inspectorul școlar general ISJ Alba, Cornel Sandu.

”Da, sigur ca se recuperează, dar fiecare școală a stabilit modul în care se face acest lucru” a spus șeful ISJ Alba.

Vacanța de iarnă 2022-2023: 23 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023

Școlile mai au la dispoziție aproximativ două săptămâni pentru a recupera ziua liberă de 2 decembrie pentru că, potrivit structurii anului școlar 2022-2023, în perioada 23 decembrie – 8 ianuarie, elevii vor fi în vacanță de iarnă.

Vă reamintim, nouă structură a anului școlar 2022-2023 este împărțită în cinci module de învățare, alternate cu cinci vacanțe. În total, anul școlar 2022-2023 are o durată de 36 de săptămâni.

Structura anului școlar 2022-2023

Modulul 1

Cursuri: 5 septembrie 2022 – 21 octombrie 2022

Vacanță octombrie: 22 octombrie 2022 – 30 octombrie 2022

Modulul 2

Cursuri: 31 octombrie 2022 – 22 decembrie 2022

Vacanța de iarnă: 23 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023

 Modulul 3

Cursuri: 9 ianuarie 2023 – 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor

Vacanța mobilă: o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023

 Modulul 4

Cursuri: 13 februarie 2023 – 20 februarie 2023, sau 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până pe 6 aprilie 2023

Vacanța de Paște: 7 aprilie 2023 – 18 aprilie 2023

Modulul 5

Perioada cursuri: 19 aprilie 2023 – 16 iunie 2023;

Vacanța de vară: 17 iunie 2023 – 3 septembrie 2023.

Potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial, anul școlar 2022-2023 se încheie pe 16 iunie 2023.

articolul original.

Catalogul electronic nu mai este o prioritate pentru Ministerul Educației

9 December 2022 at 08:21
image

În proiectul de buget pe 2023 Ministerul Educației a trecut 0 lei la programul ce implementează catalogul electronic din proiectul cu finanțare europeană nerambursabilă. Acest proiect de informatizare a școlilor, început în anul 2019, urma să faciliteze și înscrierea la liceu, potrivit declarațiilor oficiale de la momentul semnării contractelor de finanțare. Sistemul Informatic de Management al Școlarității SIMS este în valoare de 225 milioane lei, din care 191 milioane lei nerambursabili. Conform proiectului de buget pus în dezbatere, au fost alocate câte 37.000 lei în primii doi ani, respectiv în 2020 și în 2021, anul acesta doar 10.000 lei și pentru anul viitor propunerea de finanțare este 0.

Dacă digitalizarea învățământului pare a nu mai fi o prioritate pentru Ministerul Educației, să mai menționăm că este în derulare un program pilot pe catalogul electronic, adoptat prin ordinul de ministru 5157/2021. În program sunt 742 de școli din țară care în acest an școlar au adoptat catalogul electronic. Din județul Neamț sunt 14 școli din Piatra-Neamț, Târgu Neamț, Dumbrava Roșie, Bălțătești, Ion Creangă, Roman, Săbăoani și Tașca, pilotarea catalogului electronic fiind gratuită pentru elevi.

Proiectul ce viza introducerea catalogului electronic cu finanțare europeană SIMS urma să fie scos la licitație, ceea ce nu s-a întâmplat în cei trei ani, potrivit unei analize edupedu.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla cu acest proiect la adoptarea bugetului de stat pe 2023 în Parlament.

C.I.

articolul original.

Profesorii extraordinari din mediul rural, premiați de Teach for Romania. Nominalizările se fac până pe 15 ianuarie 2023

9 December 2022 at 06:59
By: M.Ex.

Teach for Romania a dat startul nominalizărilor pentru a doua ediție a Galei Profesorul Anului din mediul rural 2023, și caută profesorii care reușesc să demonstreze că, oricât de mari ar fi provocările, educația de înaltă calitate este posibilă în școala din mediul rural.
Gala „Profesorul Anului din mediul rural” este singurul eveniment din România care scoate la lumină și celebrează eforturile și rezultatele oamenilor excepționali care lucrează în învățământul din mediul rural. Potrivit organizatorilor, prin această competiție se dorește aducerea unui plus de vizibilitate profesorilor, învățătorilor, educatorilor din mediul rural care cred în potențialul fiecărui copil, care se pregătesc și își folosesc toată creativitatea și resursele pentru a le oferi acestora șansa la un viitor mai bun prin educație modernă, de calitate, relevantă. Oameni care pot să inspire și care schimbă fața sistemului de educație din România.

În România, 1 din 5 elevi din mediul rural abandonează școala. Tot 1 din 5 elevi nu reușește să ia nota 5 la Evaluarea Națională, de două ori mai mulți decât în mediul urban. Mai mult decât atât, 6 din 10 copii din mediul rural au dificultăți de scris și citit la finalul ciclului primar.

Cu toate acestea, există copii din mediul rural care reușesc să sfideze aceste statistici, copii care au parte de o educație de calitate mulțumită unor profesori, învățători, educatori și consilieri școlari profesioniști. Aceste cadre didactice trec peste numeroasele provocări inerente predării în mediul rural – de la naveta dificilă și zecile de ore pierdute pe drum în fiecare săptămână, la normele împărțite între 3 sau chiar 4 școli mici și până la nevoile diferite, mai mari, ale elevilor lor care depind uneori exclusiv de oamenii de la catedră pentru a-și găsi motivația și determinarea de a da o șansă educației. Acești dascăli demonstrează că se pot obține rezultate excepționale și în condiții dificile. Că inechitatea poate fi adresată.

Acești profesioniști merită să iasă din anonimat, iar efortul, dăruirea și perseverența lor merită să fie recunoscute, susțin organizatorii. Se vor acorda recunoștință, vizibilitate și premii profesorilor câștigători pornind de la nominalizările făcute de elevi, colegii de cancelarie, părinți, specialiști în educație și alți membri ai comunității.

Categoriile de nominalizare reflectă provocările reale și nevoile critice ale copiilor din mediul rural:
• Prevenirea abandonului școlar;
• Dezvoltarea literației (competențelor de citit-scris);
• Dezvoltarea abilităților socio-emoționale;
• Dezvoltarea leadership-ului la elevi;
• Implicare în comunitate.

Pentru fiecare categorie, un juriu format din 5 persoane va evalua fiecare candidatură și va oferi un punctaj pe baza grilei de evaluare. Din juriu vor face parte: reprezentanți ai societății civile, experți în educație, reprezentanți ai sectorului business, elevi, parteneri instituționali, parteneri media, profesori sau alumni susținuți de Teach for Romania. Primele 3 candidaturi conform punctajului, din fiecare categorie, vor fi documentate în teren pentru a verifica validitatea informațiilor furnizate.

Nominalizările pot fi făcute până pe 15 ianuarie, 23.59, pe site-ul: https://teachforromania.org/gala-2023 pentru proiectele derulate în perioada septembrie 2021 – august 2022. Pentru mai multe detalii despre categoriile de nominalizare, procesul de jurizare, premii, aici poate fi consultat regulamentul.

Anunțarea câștigătorilor va fi făcută în cadrul unui eveniment de premiere organizat la Iași, în data de 23 februarie.

articolul original.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ protestează față se salariile mici. George Purcaru: „Suntem prioritate națională din vorbe, o dată la patru ani” | VIDEO

8 December 2022 at 18:20
image

„Academia Europa FM” expune azi problema protestelor din învățământ. Marcel Bartic, moderatorul emisiunii, îl are joi ca invitat pe George Purcaru – vicepreședinte al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ. Lipsa banilor în învățământ atrage cu sine și apariția protestelor. Sindicatele din învățământ au anunțat că vor porni proteste din cauza subfinanțărilor.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ a dat startul protestelor. Nu suntem nici noi bucuroși că în prag de sărbători că în loc să ne gândim la aceste sărbători suntem nevoiți să ieșim în stradă. Protestele deja au început. Ieri a fost primul la Buzău, colegii noștri au ieșit în stradă. În mod special, am început aceste demersuri și aceste proteste pentru personalul nedidactic, dar sigur că vorbim și despre personalul auxiliar și pentru personalul didactic de predare.

Acum, situația este foarte tensionată și ingrată. Vorbim și despre un buget foarte, foarte mic și aceste măsuri anunțate de către Guvernul României pentru anul 2023 – acele majorări care nu sunt, de fapt, majorări”, a explicat la Europa FM George Purcaru.

George Purcaru: „Suntem prioritate națională, din vorbe, o dată la patru ani”

„Noi am așteptat încă din septembrie 2020 aplicarea în integralitate a Legii 153. Aveam Legea de partea noastră, Lege care prevedea foarte clar ca în septembrie 2020 Legea 153 să se aplice pentru educație. Suntem prioritate națională, din vorbe, o dată la patru ani. În fapt, cea mai bună dovadă că nu suntem prioritate națională, ba suntem lăsați în coadă – vorbim despre această alocare de procent din PIB foarte mică.

A fost un șoc și pentru noi pentru că nu ne-am așteptat că o să avem un astfel de procent – 2,1% strict pentru Educație – nu ajunge mai mult de 3,2% din PIB cu tot ceea ce se întâmplă – fonduri alocate către Consiliile Locale, Consiliile Județene. Dar este strigător la cer că am ajuns într-o astfel de situație”, a mai spus George Purcaru.

George Purcaru, despre personalul nedidactic: „Oamenii aceștia sunt condamnați. Nici nu mai pot supraviețui cu banii aceștia”

„Sistemul de educație nu mai este atractiv nici pentru cadre didactice, nici pentru personal auxiliar, nici pentru personalul nedidactic. În București, pentru a angaja personal nedidactic reprogramezi un concurs de foarte multe ori pentru că nimeni nu vine. Nici nu are cum să vină cineva când vorbim despre salarii exagerat de mici: între 1700 și 2200 de lei pentru personalul nedidactic. Oamenii aceștia sunt condamnați la… nici nu mai pot supraviețui cu banii aceștia”, a mai explicat George Pucaru.

George Purcaru: „Profesorii debutanți sunt condamnați să trăiască pe banii părinților în continuare”

„Profesorul debutant are un salariu foarte mic: 2782 de lei la momentul acesta , fără dirigenție, dar trebuie să spunem foarte clar că de cele mai multe ori nu au această dirigenție care ar fi însemnat o majorare a salariului de bază cu 10% și aceea… infim de mică. Și acești colegi ai noștri, profesori debutanți, sunt condamnați să trăiască pe banii părinților în continuare.

Peste 50%, 54% în primii cinci ani – mă refer la cei tineri – părăsesc sistemul tocmai din aceste motive. Mai mult decât atât, nu vorbim doar de salarii, vorbim și despre condițiile de muncă pentru că sunt foarte importante. În multe cazuri, nici naveta colegilor noștri care merg în zone izolate și în sate îndepărtate de localitatea de domiciliu nu este decontată. Ajungem în instanță să recuperăm și astfel de lucruri”, a mai spus George Purcaru.

Nu putem vorbi despre calitate, despre viitor cu alocări de 2,1% din PIB. Avem un articol foarte clar în Legea Educației care spune: 6% din PIB. Dacă s-ar aduce investiții – și aici nu vorbim doar de partea de salarii, deși azi ne doare foarte mult acest lucru pentru că ai noștri colegi nu mai pot trăi. Vin sărbătorile și matematica în învățământ a devenit scădere. În loc să aduni, te gândești ce mai tai de pe listă,

Vă dau exemplu, chiar am fost ieri, alături de colegii de la protestul de la Buzău, o tânără îngrijitoare care avea 1832 de lei și 300 de lei îi dădea pe navetă – care nu i se decontează – și avea și copil în întreținere. Nu vreau să mă gândesc cum poate trăi această colegă a noastră și ca ea sunt foarte, foarte mulți. De aceea am declanșat aceste proteste, iar acestea vor continua în toată țara, dar și în Capitală”, a mai spus George Purcaru.

Urmărește aici întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Președintele României: „Atitudinea Austriei riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene”

articolul original.
Ieri — 8 December 2022Ultimele Stiri

Sindicaliștii reclamă bugetul Educației și pichetează Parlamentul

8 December 2022 at 08:28
image

Gabriel Ploscă, liderul Sindicatului Liber din Învățământ Neamț și vicelider al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ declară că propunerea de buget pentru Educație nu este așa de acoperitoare pe cât susține ministrul Ligia Deca. Este concluzia la care s-a ajuns la ședința Consiliului Național al Liderilor de aseară, 7 decembrie, când s-a decis declanșarea protestelor. „Miercuri vom picheta Parlamentul, este ziua când se va dezbate legea bugetului pe 2023. Am primit aprobare pentru 200 de oameni, vom fi acolo în primul rând din cauza bugetului. Într-adevăr, e un pic mai mare decât cel din acest an, cu un miliard lei, adică doar 5,1%, ceea ce nu acoperă nevoile din sistem, nici salariale, nici de infrastructură. Dacă va fi adoptat acest buget, înseamnă o alocare de doar 2,1% din PIB, cel mai scăzut nivel. Protestăm și față de creșterea de 10% ca să se ajungă la salariul maxim prevăzut în grilă, o creștere medie de 4,3% practic, dar noi ar fi trebuit să avem salariile din grilă mai demult!”, declară Gabriel Ploscă.

Imagini de la protestul sindicaliștilor din decembrie 2021 pe aceeași temă

În viziunea ministrului Ligia Deca, proiectul de buget al Educației pe anul viitor este suficient, urmând ca pe măsură ce vor fi adoptate noile legi ale Educației, promise pentru anul 2023, să solicite fonduri în plus. „Mergem pe varianta din proiectul de buget, acesta fiind acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege. În momentul adoptării noilor legi, vom solicita actualizarea bugetului în concordanță cu noile prevederi”, a declarat ministrul Educației citată de edupedu. Afirmația se bazează pe cifrele care compun tot bugetul învățământului, prezentate în comunicatul de presă de aseară, în care detaliază absolut toate finanțările, nu doar strict bugetul estimat al Ministerului Educației, care este de de 32.529,5 milioane de lei, adică doar 2,1% din PIB.

Publicăm mai jos comunicatul ME integral:

„Bugetul pentru învățământ prevăzut pentru anul 2023 este de 49.509 milioane de lei, respectiv 3,2% din PIB.

În aceste condiții, bugetul învățământului pentru anul 2023, pe toate sursele de finanțare, este mai mare cu 6.032 milioane de lei față de execuția preliminară pentru anul 2022.

Astfel, în anul 2023, cheltuielile cu educația vor avea o pondere de 8,14% în Bugetul General Consolidat (în creștere față de 2022), ponderea raportată la PIB fiind, de asemenea, în creștere: 3,2%, față de execuția preliminară de 3,12%.

Finanțarea învățământului se realizează din mai multe surse, respectiv:

– Bugetul de stat: 34.098 milioane de lei (dintre care prin bugetul Ministerului Educației este cuprinsă suma de 32.529,5 milioane de lei). Celelalte sume sunt cuprinse în bugetele altor ministere care desfășoară acțiuni de învățământ.

Din sumele prevăzute în bugetul Ministerului Educației se asigură:

– Cheltuieli de personal: 23.000 milioane de lei, pentru plata salariilor personalului din învățământul preuniversitar și alte instituții;

– Bunuri și servicii: 95,4 milioane de lei, pentru funcționarea unităților din subordine;

– Transferuri între unități ale administrației publice: 5.948,8 milioane de lei, pentru finanțarea instituțiilor de învățământ superior și altor unități;

– Asistență socială: 427 milioane de lei, sume din care se asigură transportul elevilor și studenților, manuale, competiții școlare și alte acțiuni sociale;

– Proiecte cu finanțare europeană: 750 milioane de lei;

– Burse studenți, burse bani de liceu, bursă profesională și alte acțiuni: 1.187 milioane de lei;

– PNRR: 758,5 milioane de lei;

– Cheltuieli aferente programelor cu finanțare rambursabilă: 160 milioane de lei;

– Cheltuieli de capital: 200,2 milioane de lei;

– Alte transferuri: 2,6 milioane de lei.

– Bugetul de stat – sume defalcate din TVA, prin bugetele locale, respectiv 5.850,4 milioane de lei, dintre care:

 •  101,7 milioane de lei: bunuri și servicii;
 •  605,3 milioane de lei: burse elevi (bursa socială, de merit și de performanță);
 • 500 milioane de lei gratuitate transport local elevi;
 • 262,2 milioane lei: programul-pilot de suport alimentar („masa caldă”) în cele 450 unități de învățământ incluse;
 • 370,2 milioane de lei: Programul pentru școli (lapte, corn, fructe);
 • 523,1 milioane de lei: învățământ particular;
 • 419,8 milioane de lei: drepturi copii cu cerințe educaționale speciale din învățământ de stat;
 • 68,1 milioane de lei: stimulent educațional copii grădinițe.

III. Venituri proprii ale intituțiilor de învățământ superior: 5.356 milioane de lei.

– Bugetele locale din venituri proprii: 4.205 milioane de lei, sume asigurate pentru finanțarea învățământului preuniversitar.

Sumele prevăzute în buget asigură:

➢ plata salariilor personalului din învățământ;

➢ cheltuielile cu bunuri și servicii pentru funcționarea unităților și instituțiilor de învățământ;

➢ plata burselor pentru elevi și studenți;

➢ plata transportului elevilor care nu sunt școlarizați în localitatea de domiciliu, cât și plata transportului studenților;

➢ subvenții cămine/cantine studențești;

➢ finațarea programelor din PNRR;

➢ cheltuieli de capital pentru unitățile/instituțiile din subordinea și coordonarea Ministerului Educației;

➢ finanțarea unităților și instituțiilor din subordine/coordonare.”

Cristina Iordache

articolul original.

5400 de școli au primit videoproiectoare, notebook-uri și kituri STEM pentru laboratoarele de fizică

8 December 2022 at 09:03

Ministerul Educației anunțat că școlile incluse în proiectul „Platforma digitală cu resurse educaționale deschise – EDULIB (Biblioteca virtuală)”, cod SMIS 130181, au început să intre în posesia kiturilor multimedia (notebook, videoproiector cu ecran și suport, precum și un kit STEM pentru laboratorul de fizică). Este vorba despre 5.400 de școli incluse în program.

Dotarea acestor școli de nivel gimnazial cu câte un pachet compus din trusa STEM pentru laboratorul de fizică (etapa în curs de derulare) este completată de:

– realizarea unui LCMS (Learning and Content Management System);

– adaptarea tehnologica a lecțiilor existente (aproximativ 3000 de lecții din nivelul gimnazial);

– crearea de noi lecții (aproximativ 700 de lecții);

– realizarea unei componente a LCMS destinată cadrelor didactice (și nu numai) pentru crearea de noi lecții.

Crearea unui mediu coerent integrat

Obiectivul proiectului îl reprezintă crearea unui mediu coerent integrat, administrat și protejat, pentru a răspunde nevoilor specifice utilizării resurselor de e-content de interes educațional, ca resurse critice pentru procesul educațional modern.

Kiturile STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) reprezintă un mijloc de a educa elevii pentru profesiile viitorului și pentru a realiza proiecte școlare cu caracter transdisciplinar. Kitul este destinat elevilor din ciclul gimnazial. Sunt utile pentru a dezvolta competențe necesare în viitor, în domenii precum robotica, programarea și transformarea digitală, în general. Folosirea kiturilor STEM ajuta foarte mult la dezvoltarea competențelor digitale ale elevilor.

Kitul STEM din EDULIB poate fi utilizat în activități didactice pentru informatică, fizică, robotică și tehnologie. Cu ajutorul unui kit pot lucra grupuri de maximum 40 de elevi. Kitul este gândit pentru a fi folosit la nivel de clasă sau în cercuri de robotică. Platforma EDULIB conține lecții digitale pentru ciclul gimnazial, acoperind mai multe discipline. Unele lecții folosesc acest kit.

Tehnologia kiturilor livrate este bazată pe platforma open source ARDUINO, folosită în țări precum Germania, Italia, UAE, China și multe altele. Semiconductorii principali sunt furnizate de compania americana Microchip, fiind de ultima generație.

În EDULIB se livrează 5400 de kituri către 5400 de școli.

Fiecare kit conține următoarele:

 • 40 de plăcute programabile ambalate în pungi antistatice;
 • cutie cu 37 de senzori uzuali, 1500 de leduri, 40 de breadboarduri, cabluri rezistente și cutii de plastic cu compartimentare multiplă pentru organizare.

Vineri, 9 decembrie, Ministerul Educației va organiza un webinar cu directorii de școli și reprezentanții inspectoratelor școlare, pentru prezentarea kiturilor, actualizarea informațiilor și răspunsuri la eventualele întrebări.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Proiectul adoptat din nou de Parlament: Acces liber la terenurile de sport din curtea școlii, după program

7 December 2022 at 14:21

Inițiativă legislativă care permite accesul liber pe terenurile de sport din școli, în afara orelor de program, astfel încât copiii să aibă posibilitatea de a se juca într-un mediu sigur, a fost adoptată din nou de Parlament, anunța USR.

Proiectul adoptat miercuri de Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a fost depus de USR în iunie 2022, după ce o prima lege cu obiect similar a fost blocată de Guvernul Ciucă printr-o sesizare la Curtea Constituțională.

„Ca urmare, porțile școlilor au rămas închise cu lacătul și milioane de copii au fost forțați să se joace în continuare printre mașini, în locuri periculoase”, anunța USR.

Dacă va fi promulgată, accesul în spațiile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ va fi permis și gratis tuturor copiilor și tinerilor cu vârsta peste 18 ani care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional.

În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii, unitățile de învățământ vor fi obligate să introducă în regulamentele de funcționare prevederi privind accesul și modul de utilizare a spațiilor și terenurilor de sport, precum și orarul de acces, după orele de program, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare.

„Între riscurile obezității infantile, lipsa infrastructurii sportive publice și dependența dată de ecrane, copiii trebuie să aibă opțiunea desfășurării unor activități recreative în condiții de siguranța și, pe cat posibil, cât mai aproape de casă. Curtea școlii este locul ideal pentru a oferi copiilor șansa de a se îndrăgosti de sport și mișcare.

Curtea școlii este șansa unei copilării sănătoase. Salut susținerea colegilor parlamentari și solicit directorilor de școli și autorităților locale să găsească voința și resursele necesare pentru a permite copiilor accesul gratuit pe terenul de sport din curtea școlii cu aceeași bunăvoință cu care găsesc soluții atunci când închiriază contra cost sală de sport din școală”, declară deputatul USR Tudor Pop, inițiatorul legii.

articolul original.

Elevi la spital, cu arsuri pe față, după ce învățătoarea lor a pornit o lampă cu ultraviolete. ”Erau niște neoane arse și mi-au spus că nu văd să scrie”

Copii la spital, cu arsuri pe față, după ce învățătoarea lor a pornit o lampă cu ultraviolete. ”Erau niște neoane arse și mi-au spus că nu văd să scrie”

Șase copii de la o școală din comuna Dobroești, județul Ilfov, au ajuns la spital cu afecțiuni ale ochilor și pielii, din cauza unei lămpi cu ultraviolete. Poliția a deschis dosar penal.

Poliţiştii au deschis dosar de urmărire penală pentru vătămare corporală din culpă în contextul în care şase elevi de clasa a doua din localitatea Dobroeşti au ajuns la spital, după ce învăţătoarea a pus în funcţiune în sala de cursuri o lampă cu ultraviolete, a informat, marţi, IPJ Ilfov, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al IPJ Ilfov, poliţiştii oraşului Pantelimon s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, la data de 24 noiembrie, în intervalul orar 8,30 - 12,00, o învăţătoare din cadrul unei unităţi de învăţământ din localitatea Dobroeşti, în timp ce preda unor elevi din clasa a doua, a pus în funcţiune o lampă cu ultraviolete, context în care şase elevi s-au prezentat la diferite unităţi spitaliceşti pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Potrivit secretarul de stat din Ministerul Educației Sorin Ion, citat de Euronews România, 6 dintre cei 27 de copii din clasa respectivă au prezentat simptome specifice conjunctivitei și arsuri ușoare. ”Este evident că e vorba de o neglijență, nu putem discuta aici de o intenție. Doamna învățător a pornit acea lampă fără să-și amintească faptul că a fost instruită cu privire la utilizarea acesteia. Pe 2 septembrie a avut loc și un instructaj de protecția muncii în care au semnat toate cadrele didactice”, a declarat oficialul.

”Copiii mi-au spus că nu văd să scrie, că erau niște neoane arse și mi-au spus că nu văd să scrie. Eu am băgat-o atunci în priză, pentru că am vrut să le fac un bine copilașilor, da? Nu m-am gândit niciodată că le fac vreun rău”, a explicat învățătoare, înregistrată cu camera ascunsă de Euronews România.

articolul original.

Educație media pentru elevi

6 December 2022 at 13:29
image

Elevii Liceului Pedagogic Gheoaghe Șincai din Zalău au posibilitatea de a opta, la una din variantele propuse pentru curriculum la decizia școlii, pentru materia educație media. Aceștia au fost invitați în redacția Sălăjeanul pentru a parcurge, împreună cu echipa redacțională și directorul liceului, profesor Laura Crișan, o oră specială de educație media.

Curriculum la decizia școlii reprezintă oferta educaţională propusă de şcoală, în concordanţă cu nevoile şi interesele de învăţare ale elevilor, cu specificul şcolii şi cu nevoile comunităţii locale, şi se constituie atât din pachete disciplinare opţionale ofertate la nivel naţional, regional şi local, cât şi din pachete disciplinare opţionale ofertate la nivelul unităţii de învăţământ. Astfel, la Liceul Pedagogic Gheorghe Șincai din Zalău, educația media reprezintă una din disciplinele opționale pentru care elevii au optat. Materia este predată la clasă chiar de către directorul liceului , professor Laura Crișan, care, împreună cu elevii ce au optat pentru această disciplină, au parcurs o lecție practică în redacția Sălăjeanul.

Elevii participanți la această oră de educație media au fost grupați în 4 ateliere de lucru, fiind împărțite sarcinile unui jurnal pe tipuri de activități: culegere și redactare de știri, montaj audio-video al știrilor redactate, regia materialelor, prezentarea știrilor în studio.

La finalul orei de educație media, elevilor prezenți li s-a explicat importanța majoră a acestei discipline în formarea și educarea lor, dar și faptul că un om corect informat este cu adevărat un om puternic.

articolul original.

Cel mai mare sindicat din educație amenință guvernul cu proteste, dacă nu acordă personalului nedidactic sporul pentru condiții de muncă | AUDIO

6 December 2022 at 11:46
image

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, cel mai mare sindicat din educație, amenință Guvernul cu proteste în toată țara, dacă nu acordă personalului nedidactic sporul pentru condiții de muncă.

Vicepreședintele FSLI, George Purcaru, acuză Executivul de discriminare, întrucât salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare beneficiază de sporurile pentru condiții vătămătoare de muncă:

„Oamenii de serviciu, paznicii, bucătarii, muncitorii de întreținere sunt condamnați la sărăcie având în vedere că au salariile între 1.700 de lei și 2.200 de lei net. E clar că acești colegi ai noștri nu mai pot trăi și sunt condamnați la sărăcie. Noi am cerut guvernului de câțiva ani să ia măsuri în ceea ce privește aplicarea acestui regulament de sporuri. Nu am găsit înțelegere, de aceea, ținând cont de situația financiară, având în vedere salariile, având în vedere inflația și puterea de cumpărare este clar că a ajuns cuțitul la os.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/06dec-13-Purcaru-–-sporuri-pt-femeile-de-servici.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Care ar fi condițiile vătămătoare în care lucrează personalul nedidactic din învățământ și la cât se ridică sporul cerut de sindicaliști?

„Încă se folosesc substanțe nocive în ceea ce privește igienizarea toaletelor școlilor în general, nu mai vorbim și de faptul că sunt nevoiți acești oameni să muncească cel puțin dublu față de ce se întâmpla în anii trecuți. Procentele sunt foarte mici, sporul pentru condiții vătămătoare poate să meargă până la 15% și acum e simplu să facem un calcul: dacă luăm un salariu mediu net în ceea ce privește personalul ne-didactic undeva la 2.000 de lei, gândiți-vă și dacă am vorbi despre maxim tot ar fi o sumă foarte mică.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/12/06dec-13-Purcaru-–-conditii-vatamatoare.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Sindicaliștii anunță că primul protest va fi organizat mâine, în fața Prefecturii Buzău.

Foto: Shutterstock

Citește și: Proiectul de buget pentru 2023: Apărarea, Educația și Sănătatea vor primi mai mulți bani | AUDIO

articolul original.

Angajații din Educație ies în stradă. Federația Sindicatelor Libere din Învățământ amenință cu proteste „la nivelul întregii țări, inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de decizie din București”

6 December 2022 at 12:59

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) amenință cu proteste în stradă „la nivelul întregii țări, inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de decizie din București”.

FSLI afirmă că „protestul are loc ca urmare a nemulțumirilor personalului nedidactic cu privire la neacordarea sporului pentru condiții de muncă, de care salariații din alte sectoare bugetare cu funcții similare beneficiază. Condamnăm pe această cale discriminarea uriașă pe care o fac guvernanții, deși acest beneficiu este prevăzut de Legea 153/2017 care reglementează salarizarea în sectorul bugetar, precum și de H.G. nr.569/2017 care aprobă Regulamentul privind stabilirea locurilor de muncă, precum și condițiile de acordare a acestuia în sectorul bugetar”.

Acordarea sporului pentru condiții de muncă ar aduce, în aceste vremuri dificile din punct de vedere economic și social, un plus, oricum nesemnificativ, la veniturile extrem de mici ale colegilor noștri – personal nedidactic, transmite FSLI.

Cel mai mare sindicat din educație anunță proteste / Sursa foto: Facebook FSLI
Cel mai mare sindicat din educație anunță proteste / Sursa foto: Facebook FSLI

Proteste inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de decizie din București

„Această situație se regăsește în întreaga țară și somăm Guvernul României să aplice legislația în vigoare, fără a face discriminări între salariații bugetari! În caz contrar, anunțăm că acțiunile de protest se vor extinde la nivelul întregii țări, inclusiv în fața sediilor instituțiilor cu putere de decizie din București”, arată federația, într-un comunicat de presă.

„Neacordarea sporului pentru condiții de muncă reprezintă o nouă abatere a Guvernului României de la ceea ce înseamnă respectarea legilor în vigoare! Acesta este un gest de condamnat care provoacă o mare nedreptate colegilor noștri din sistemul de învățământ, ținând cont de faptul că în alte arii profesionale el este plătit. Întreg personalul din educație este solidar cu aceste acțiuni de protest și garantăm că vor avea loc astfel de mișcări de stradă în toată țara, inclusiv în București.

Efortul bugetar este nesemnificativ, dacă ne gândim la veniturile extrem de mici pe care le au colegii noștri. În această perioadă critică din punct de vedere financiar pentru familiile angajaților din educație, consider că membrii Executivului ar trebui să găsească soluții prin care să sprijine acești oameni, nu să-i conducă spre sărăcie extremă, excluziune socială și discriminare”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Anunț privind finalizarea proiectului – Prevenirea răspândirii virusului Sars-Cov-2 la Liceul Tehnologic  „Mihai Viteazul” Zalău

6 December 2022 at 10:56
By: Regie

02.12.2022

Cod proiect SMIS 2014+  143342

 

Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”  Zalău  anunță finalizarea proiectul intitulat Prevenirea răspândirii virusului Sars-Cov-2 la Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul”  Zalău”, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020, Componentă 1 – Apel: POIM/964/10/1/Sprijinirea ameliorării efectelor provocate de criză în contextul pandemiei de COVID-19 și al consecințelor sale sociale/ Componenta 1 REACT-EU-Consolidarea capacităţii unităţilor de învăţământ de stat în vederea gestionării situaţiei de pandemie generată de virusul SARS-COV-2/ Axa prioritară Protejarea sănătăţii populaţiei în contextul crizei sanitare cauzate de COVID-19, creşterea eficienţei energetice şi utilizarea surselor regenerabile de energie, cu finanţare din REACT-EU, număr contract 985/17.02.2022.

Obiectivul general al proiectului a fost: Consolidarea capacității de reacție la efectele crizei sanitare provocate de virusul SARS-CoV-2 la nivelul sistemului de educație preuniversitar din Municipiul Zalău – dotarea unității de învățământ Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” cu echipamente sanitare de tip: mască facială de uz medical, mănuși nitril de uz medical, dezinfectant de mâini, gel igienizant pentru mâini, dezinfectant de suprafețe, covor intrare pentru decontaminare.

Rezultatele proiectului: achiziția de echipamente sanitare și de protecție  (măști faciale de uz medical, dezinfectant mâini, dezinfectant de pardoseli și suprafețe, mănuși nitril de uz medical, covoare de intrare pentru decontaminare) pentru elevii și personalul din unitatea de învățământ necesare în contextul gestionării crizei de COVID-19.

Valoarea proiectului: 101.151,76 lei, reprezentând 100% fonduri europene nerambursabile ale Uniunii Europene.

Perioada de implementare a proiectului: 08.09.2020 – 31.12.2022.

„Proiect cofinanțat din Fondul European Dezvoltare Regională – REACT-EU prin POIM 2014-2020”

 Date de contact:

Liceul Tehnologic „Mihai Viteazul” Zalău

Adresa: Zalău, Str. Tudor Vladimirescu, nr. 5

Telefon/Fax +40 (0)260 613.853

Web: www.mihai-viteazul.ro

E-mail: contact@mihai-viteazul.ro

articolul original.

Școala din Slatina la care copiii pot ține locul directorului sau pot preda ore de curs în zile speciale. Directorul școlii: „Implicăm în schimbare profesorii, elevii, dar și părinții”

5 December 2022 at 12:52
image

Europa FM a mers luni în Slatina, iar Cătălin Striblea a stat de vorbă cu directorul Școlii „George Poboran” – Alexandru Bîscoveanu – chiar într-o sală de clasă, alături de Ruxandra Mercea – fondatoarea „Școala Încrederii”, un program de formare pentru profesorii care își doresc și vor să construiască încredere. În Școala „George Poboran” din Slatina profesorii își lasă mesaje în cancelarie despre elevii pe care îi au la clasă – despre cât de buni sunt, despre parcursul lor – dar și mesaje de apreciere pentru munca de la catedră. „Ai făcut o treabă extraordinară” sau „Ești o colegă foarte conștiincioasă”. „Ai niște copii minunați”, dar și „Bravo pentru munca pe care ai făcut-o” sunt doar câteva dintre mesjele pe care profesorii și le lasă unii altora în cancelarie.

Atât profesorii, cât și elevii se dezvoltă și funcționează într-un mediu în care încrederea reciprocă și sprijinul, mesajele de încurajare și de apreciere sunt elemente solide ale fundației pe care se clădește, în Slatina, un altfel de viitor al copiilor, dar și al profesorilor și al sistemului de învățământ. La Școala „George Poboran” din Slatina nu ești sancționat dacă mergi pe scara profesorilor și poți interacționa cu ei. „Oamenii au zâmbete și pot tot timpul să-și spună lucruri bune”, a spus Cătălin Striblea, chiar din cancelaria școlii. Tot aici, copiii pot preda ore de curs, pot ține locul directorului, pot vorbi uneori neîntrebați, pot avea inițiativă și pot lucra împreună fără să conteze nota.

78% dintre copiii români sunt stresați când vin la școală

„78% dintre copiii din România trăiesc diverse forme de stres când vin la școală. Trei sferturi dintre copiii noștri vin speriați la școală, iar doi din cinci au anxietate – un ghem în stomac când vin la școală și le este frică să-i întrebe mama acasă de ce Popescu a luat notă mai mare și poate că nici domnul profesor nu o să fie îngăduitor dac ai o notă sub 8”, a spus Cătălin Striblea.

Cătălin Striblea: Școala George Poboran din Slatina – multă lume spune că e cea mai bună școală din județul Olt. În această școală, lucrurile se schimbă pentru că oamenii fac parte dintr-un program care se numește Școala Încrederii și azi, aici, lângă mine sunt cei doi care de trei ani lucrează împreună ca să se schimbe ceva, ca învățământul să nu mai arate ca pe vremea mea și a lor: Ruxandra Mercea și Alexandru Bîscoveanu.

Sunt copii care au voie să vă țină locul din când în când? Sunt zile speciale?

Alexandru Bîscoveanu: „Nu chiar din când în când, ci sunt zile speciale. O zi pe care noi o numim Ziua Ștafetei în care copiii sunt invitați să-și asume diverse roluri sociale, atât în școală, cât și în afara ei. Sunt profesori pentru o zi sau directori pentru o zi, avocat pentru o zi, polițist în baza unor parteneriate anterioare cu diversele instituții astfel încât copiii să fie ghidați în experiența lor”.

„Ne place să credem că am devenit cei mai buni”, a spus Alexandru Bîscoveanu, directorul școlii. „Dar cred că este mai indicat, din modestie, să-i lăsăm pe alții să recunoască acest fapt”, a adăugat Alexandru Bîscoveanu.

Cum ați procedat?

„Prin schimbarea mentalității factorilor implicați – a colegilor profesori. Nu putem face schimbarea ca un act impus, ca un act extern. Oricât de mult ar vrea managerul școlii, liderul școlii, dacă toți cei implicați nu consideră că ei înșiși sunt agenți ai schimbării, nu se poate realiza absolut nimic”, a spus Alexandru Bîscoveanu, directorul școlii.

Fondatoarea programului „Școala Încrederii”: „E spațiul lor, al copiilor”

Există o listă de așteptare pe care se află 175 de școli și grădinițe publice care-și doresc să intre în programul „Școala Încrederii” pentru a face o schimbare în mediul de lucru și în viața elevilor la școală.

Ruxandra Mercea: „Și 40% din ele sunt din mediul rural, acolo unde zicem că nu se mai poate sau că profesorii nu vor și că directorii nu vor și asta ni s-a dovedit că este greșit de nenumărate ori. Și uite, azi sunt la Slatina, din Cluj venită tocmai pentru că școala voastră este foarte faină”.

Alexandru Bîscoveanu: „Mulțumim!”.

Cătălin Striblea: Chiar este faină. Să știți că este un spectacol școala asta.

„Copiii au plecat acasă și noi știm și putem să vedem cine ocupă acest spațiu când noi nu suntem aici. Îi vedem: sunt zâmbitori, sunt prezenți și asta ne dovedește că spațiul este al lor, nu al adultului”, a spus Ruxandra Mercea despre fotografiile copiilor care învață în respectiva sală de clasă.

Mai mult, copiii au și un calendar cu datele lor de naștere, iar pe una dintre ușile sălilor de clasă se află mesaje de tipul „Aici îți va fi bine” sau „Sunt aici să te ajut”, dar și „Viața e în controlul meu” și așa mai departe.

Cum ați hotărât să intrați în „Școala Încrederii”?

„Anterior anului 2020, dorind să facem această schimbare despre care vorbeam și de dimineață, mai mulți dintre noi – în special dintre colegii tineri – am participat la multe cursuri de formare profesională, dar și de dezvoltare personală atât cursuri din țară, dar și în străinătate prin programele Erasmus și am încercat să punem în aplicare ceea ce observasem acolo și ce am considerat că ne poate ajuta pe noi pentru a face această schimbare – pentru că am fost cu toții de acord că această schimbare pornește de la noi înșine.

Apoi, în 2020 când am aflat despre acest program am considerat că este cea mai bună ocazie pentru a generaliza tot ceea ce noi ne propusesem: să schimbăm mentalitatea tuturor factorilor din școală. Mai ales că acest program ne oferea prosibilitatea să implicăm nu doar profesorii, ci și elevii și părinții lor”, a explicat Alexandru Bîscoveanu.

Ce rezultate ați avut în urma acestor schimbări?

Ruxandra Mercea: „Dacă vrei, spun eu ce se vede din afară: spațiul fizic este evident schimbat, mesajele pozitive, optimiste, copiii prezenți”.

Alexandru Bîscoveanu: „Atunci când a trebuit să amenajăm, cu specificul Școlii Încrederii pentru a promova acest proiect, dar nu numai – pentru a ajuta prin aceste mesaje să schimbăm mentalitatea elevilor, foarte mulți au colaborat, atât profesori, cât și elevi”.

Cât despre note, „în ultimii ani, promovabilitatea a fost aproape de 100% și chiar 100% la evaluări naționale, iar promovabilitatea la sfârșitul anilor de studiu întotdeauna a fost de 100% și sunt admiși la cele mai bune licee și colegii din oraș”, a explicat directorul școlii.

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Bacău: Directoarea unei școli a fost demisă după ce a transmis că etnicii maghiari nu vor fi chemați să participe la manifestările de 1 Decembrie

articolul original.

Elevii s-au întors luni la cursuri. Câte zile de școală mai sunt până la vacanța de iarnă

5 December 2022 at 10:34

Elevii au reluat cursurile luni, 5 decembrie, după o minivacanță de cinci zile de 1 Decembrie. Pentru ei urmează trei săptămâni de școală, până la vacanța de iarnă, programată în intervalul 23 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023, scrie portalînvățământ.ro 

Vacanța de iarnă 2022-2023: 23 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023

Vacanța de iarnă 2022-2023

Atenție! Vacanta de iarna în anul școlar 2022-2023 se încheie pentru toți elevii din învățământul preuniversitar în același timp, în data de 9 ianuarie 2023 fiind reluate cursurile atât pentru clasele primare și grădinița, cat și pentru elevii din gimnaziu și liceu.

Vacanța Crăciun 2022-2023

Elevii intră în vacanța de iarnă vineri, pe 23 decembrie, cu o zi înainte de Ajunul Crăciunului, și revin la cursuri luni, pe 9 ianuarie 2023.

Următoarea vacanță pe care o vor avea elevii va fi vacanța mobilă, din luna februarie. Este vorba despre o săptămână, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6 – 26 februarie 2023. 

Vacanta de iarna 2022-2023: 23 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023

La fel ca în cazul vacantei de iarna, vacanta mobilă din februarie se aplica tuturor elevilor și preșcolarilor din învățământul preuniversitar. În acest fel, familiile cu mai mulți copii, de vârste diferite, nu vor mai fi încărcate de orarul diferit al acestora.

 Vă reamintim, noua structură a anului școlar 2022-2023 este împărțită în cinci module de învățare, alternate cu cinci vacante. In total, anul școlar 2022-2023 are o durata de 36 de săptămâni.  

Structura anului școlar 2022-2023 

Modulul 1

Cursuri: 5 septembrie 2022 – 21 octombrie 2022

Vacanta octombrie: 22 octombrie 2022 – 30 octombrie 2022 

Modulul 2

Cursuri: 31 octombrie 2022 – 22 decembrie 2022

Vacanta de iarna: 23 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023

 Modulul 3

Cursuri: 9 ianuarie 2023 – 3 februarie 2023, respectiv vineri, 10 februarie 2023, sau vineri, 17 februarie 2023, la decizia inspectoratelor

Vacanta mobilă: o săptămâna, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, în perioada 6—26 februarie 2023

Modulul 4

Cursuri: 13 februarie 2023 – 20 februarie 2023, sau 27 februarie 2023, la decizia inspectoratelor școlare județene/al municipiului București, după caz, până pe 6 aprilie 2023

Vacanța de Paște: 7 aprilie 2023 – 18 aprilie 2023

Modulul 5

Perioada cursuri: 19 aprilie 2023 – 16 iunie 2023;

Vacanta de vara: 17 iunie 2023 – 3 septembrie 2023.

Potrivit ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial, anul școlar 2022-2023 se încheie pe 16 iunie 2023

Prin excepție de la prevederile privind durata anului școlar 2022 – 2023 se stabilesc următoarele:

– pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durata de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 2 iunie 2023;

– pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durata de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 9 iunie 2023;

– pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor prevăzute la lit. a) pentru clasele din învățământul postliceal, cu excepția calificărilor din domeniul sănătate și asistență pedagogică, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durata de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 23 iunie 2023; 

– pentru clasele din învățământul postliceal, avand calificări din domeniul sănătate și asistență pedagogică, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile-cadru de învățământ în vigoare.

Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie — 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, a căror planificare se afla la decizia unității de învățământ.

Vacanțe școlare 2022-202

24-30 octombrie – vacanța de toamnă pentru toți elevii

23 decembrie – 8 ianuarie 2023 – vacanța de iarnă pentru toți elevii

februarie 2023 – vacanța mobilă pentru toți elevii

8 aprilie – 23 aprilie – vacanța de primăvară pentru toți elevii

17 iunie – 4 septembrie – vacanța de vară pentru toți elevii

articolul original.

Bacău: Directoarea unei școli a fost demisă după ce a transmis că etnicii maghiari nu vor fi chemați să participe la manifestările de 1 Decembrie

2 December 2022 at 09:43
image

Directoarea unei școli din județul Bacău a fost demisă de Inspectoratul Școlar, după ce aceasta a avut un limbaj reprobabil la adresa unor elevi de etnie maghiară. Totul într-o discuție pe grupul de whatsapp al școlii, în care directoarea a transmis că etnicii maghiari nu vor fi chemați să participe la manifestările de 1 Decembrie.

Cazul a avut loc zilele trecute și este dezvăluit de Ziarul de Bacău. Potrivit sursei citate, directoarea școlii gimnaziale din comuna Pârjol le-a transmis subordonaților să nu invite și elevii aparținînd etniei maghiare la manifestările de Ziua României.

În mesajele transmise profesorilor pe grupul de Whatsapp al școlii ea a folosit un limbaj injurios la adresa etniei, explicând că maghiarii sărbătoresc pe 14 martie, de ziua Ungariei, nu de 1 Decembrie.

Situația a ajuns și la Inspectoratul Școlar, care a declanșat imediat o anchetă.

Iar în urma anchetei, directoarea, care a recunoscut că adresat cuvinte injuriopase, a fost demisă.

Inspectoratul Școlar Bacău condamnă atitudinea directoarei demise, considerând că incidentul este nu doar grav, ci și discriminatoriu, care „e de natură a semăna disensiui artificiale într-o comunitate mică în care domnește respectul și înțelegerea recirprocă”.

Directoarea a fost eliberată din funcție înainte de Ziua Națională.

Foto: Shutterstock

Citește și: Alina Pavelescu, scriitoare: 1 Decembrie era un moment care era sărbătorit mai ales în Transilvania | VIDEO

articolul original.

Când începe vacanța de iarnă a elevilor. Două săptămâni libere îi așteptă pe elevi

2 December 2022 at 11:16

În curând va începe vacanța de iarnă a elevilor pentru anul școlar 2022-2023. Aceasta vine scurt timp după trecerea zilele libere primite școlari cu ocazia „Sfântului Andrei” și a „Zilei Naționale”, scrie b365.ro 

Când începe vacanța de iarnă a elevilor

În foarte scurt timp elevii vor intra în vacanța Crăciun și anul nou. Începând de luni, cei mici vor mai merge la școală doar trei săptămâni până să se bucure de alte zile libere.

Astfel că, vacanța ce iarnă a elevilor să începe în data de 23 decembrie 2022, cu doar o zi înainte de Ajunul Crăciunului. Școlarii se vor bucura de două săptămâni libere, ultima zi de vacanță fiind 8 ianuarie 2023, conform Antena 3.

Anul acesta, atât elevii de școală primară sau gimnaziu, cât și cei de liceu vor avea vacanță în aceeași perioadă.

Astfel că, în data de 9 ianuarie 2023, toți vor merge la ore. Și elevii de grădiniță vor avea liber în același interval.

Cei mici vor mai avea liber în luna februarie. Data exactă nu a fost încă stabilită, ci urmează să fie anunțată de inspectoratele școlare. Cu toate astea, se știe sigur că elevii vor avea o săptămână de vacanță.

Anul școlar 2022-2023, împărțit în 5 module

Începând din 2022 acesta, structura anului școlar a fost modificată. Astfel că acesta nu va mai fi împărțit în semestrul I și semestrul II, ci în module – cinci la număr.

Modulul 1

 • Acesta s-a desfășurat în perioada 5 septembrie 2022 – 21 octombrie 2022,
 • Elevii au avut vacanță între 22 oct – 20 oct 2022.

Modului 2

 • Acesta se desfășoară în perioada 31 octombrie 2022 –  22 decembrie 2022,
 • Elevii vor avea vacanță între 23 decembrie 2022 – 8 ianuarie 2023.

Modulul 3

 • Acesta se desfășoară în perioada 9 ianuarie 2023 – 3 februarie 2023,
 • Elevii vor o avea vacanță de o săptămână în luna februarie.

Modulul 4

 • Acesta se desfășoară în perioada februarie – 6 aprilie 2023,
 • Elevii vor avea vacanță între 7 aprilie 2023 – 18 aprilie 2023.

Modulul 5

 • Acesta se desfășoară în perioada 19 aprilie 2023 – 16 iunie 2023,
 • Elevii vor avea vacanță (de vară) între 17 iunie 2023 – 3 septembrie 2023.
articolul original.

Alina Pavelescu, scriitoare: 1 Decembrie era un moment care era sărbătorit mai ales în Transilvania | VIDEO

1 December 2022 at 18:14
image

Invitați lui Marcel Bartic, moderatorul emisiunii „Academia Europa FM” au fost istoricul militar Florin Șperlea și scriitoarea Alina Pavelescu. Despre importanța arhivelor în istoria unui popor și despre sărbătoarea națională de 1 Decembrie, doar două dintre temele discutate în emisiunea Ediție Specială de Ziua Națională a României.

„Nimeni în administrația românească de după Primul Război nu a înțeles importanța arhivelor. Până foarte târziu, la sfârșitul anilor ’20 la Cluj exista o arhivă care fusese înființată de un universitar local și care închiriase o casă și-i plătea pe arhiviști din banii lui făcând rapoarte disperate la Ministerul Instrucțiunii la București și cerând să-i dea un sediu și buget pentru salarii.

Iar în Basarabia, unde exista o așa-zisă arhivă gubernială, care fusese luată sub control de români, primul lucru pe care l-au făcut autoritățile militare române când au venit acolo au fost să dea arhiva aceea afară ca s-o înlocuiască cu sediul prefecturii militare. Asta, pentru mine, a fost un lucru de maximă uimire. Cum poți să vorbești despre construcție identitară atunci când nu te preocupă unificarea arhivelor și memoriei?”, a spus Alina Pavelescu.

Alina Pavelescu: 1 Decembrie era un moment care era sărbătorit mai ales în Transilvania

„Această sărbătoare de 1 Decembrie ca sărbătoare națională este mult mai nouă decât ne imaginăm noi. Ea începe în 1990 pentru că în perioada interbelică sărbătoarea unificatoare era în continuare 10 mai, iar 1 Decembrie era un moment care era sărbătorit mai ales în Transilvania. Cu Casa Regală participantă și cu toată administrația românească convocată, dar nu era o sărbătoare națională și când au serbat primii 10 ani de la Unire au existat niște dubii despre sărbătorire: să se desfășoare în decembrie sau pe 10 mai? Și soluția a fost una de compromis: în sensul că s-a sărbătorit mai degrabă de 10 mai”, a mai explicat Alina Pavelescu.

Urmărește întreaga emisiune „Academia Europa FM”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Ziua Națională a României, sărbătorită în Dobrogea alături de comunitățile etnice din zonă | FOTO

articolul original.

Educație ecologică prin fapte, cu elevii clasei a III-a A de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”

29 November 2022 at 16:05
image

În cadrul acțiunii „Formarea caracterului prin educație ecologică”, elevii clasei a III-a A de la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, împreună cu învățătorul Alexandru Bacter, au dorit să arate că educația poate și trebuie să aducă un folos comunității nu numai prin rezultatele obținute la învățătură, ci și prin fapte care să aibă ecou în viitor.

Astfel, cu sprijinul și îndrumarea celor de la Ocolul Silvic „Iuliu Moldovan” din Arad, în data de 29.11.2022, copiii au participat la o acțiune de reîmpădurire a unei zone din proximitatea municipiului.

„Este o acțiune care dorește să sublinieze faptul că, indiferent de vârstă, toți putem să ne implicăm activ în protejarea mediului și îmbunătățirea aerului pe care îl respirăm. Elevii au învățat de la specialiștii ocolului silvic arădean etapele necesare plantării corecte a pomișorilor precum și perioadele favorabile în care se pot realiza aceste lucrări, pentru a obține rezultate optime. Această acțiune se dorește a fi un punct de plecare și un exemplu pentru toți cei care doresc să se implice în îmbunătățirea calității aerului pe care îl respirăm. Bunele intenții fără a se materializa sub forma faptelor rămân doar… simple vorbe în vânt”, spune învățătorul Alexandru Bacter.

Copiilor li s-a explicat de ce pădurile sunt numite „plămânii planetei” și de ce ele sunt indispensabile unei vieți sănătoase.

De menționat este și faptul că transportul elevilor a fost efectuat gratuit, prin bunăvoința SC Assist Auto SRL.

articolul original.
❌