ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 7 February 2023Ultimele Stiri

Protocol cu o universitate din Cluj: „Cum ar fi să lucrezi la SRI?”

7 February 2023 at 11:45
By: (I.R.)

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca organizează studii pentru viitori SRI-iști.

𝐂𝐮𝐦 𝐚𝐫 𝐟𝐢 𝐬𝐚̆ 𝐥𝐮𝐜𝐫𝐞𝐳𝐢 𝐥𝐚 𝐒𝐞𝐫𝐯𝐢𝐜𝐢𝐮𝐥 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧 𝐝𝐞 𝐈𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐭̦𝐢𝐢?
Pe principiul „𝑖𝑎𝑟𝑛𝑎 𝑐𝑎𝑟 𝑠̦𝑖 𝑣𝑎𝑟𝑎 𝑠𝑎𝑛𝑖𝑒“, am demarat selecția pentru admiterea din 2023.
𝗖𝗲 𝗮𝗶 𝗱𝗲 𝗳𝗮̆𝗰𝘂𝘁:
Dacă ești interesat de oferta noastră, îți recomandăm să accesezi și site-ul Serviciului Român de Informații, secțiunea Aplică, unde vei regăsi inclusiv Ghidul candidatului și detalii despre admiterea prin studii de licență.

Purtătoarea de cuvânt a Universității Tehnice, Mirela Botan, a declarat pentru Cluj24.ro:

„Avem un protocol semnat cu SRI de vreo 3 ani. Cerințele lor pe această zonă au fost în domeniile de interes menționate și anume calculatoare, electronică aplicată și telecomunicații. Cursurile de licență propriu-zise încep în octombrie, după finalizarea acestora existând posibilitatea angajării absolvenților în structurile SRI.”

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

În rezervația Dunele Marine de la Agigea a fost identificată o nouă specie de insecte în premieră pentru România

6 February 2023 at 16:31

După ce în luna decembrie a anului 2022 a fost confirmată oficial prezența în Rezervația „Dunele Marine de la Agigea” a speciei Aplocnemus jejunus pentru prima dată în România, specialiștii rezervației au identificat o a doua specie de insecte în premieră națională: Procas picipes steveni. Aceasta face parte tot din ordinul Coleoptera (insecte cunoscute popular sub numele de gândaci, fără a se confunda cu gândacii de bucătărie, care fac parte dintr-un ordin separat – Blattodea).

Noua specie de gândac a fost identificată pentru prima oară pe teritoriul țării noastre, în cadrul Rezervației de Dune Marine de la Agigea, în toamna anului 2021. De atunci și până acum au fost efectuate numeroase căutări pentru a identifica mai multe exemplare ale speciei, însă fără succes, deocamdată. Acest fapt se datorează modului de viață ascuns și aproape în totalitate necunoscut al acestei specii de insectă, biologia acesteia reprezentând o necunoscută pentru entomologii din întreaga lume.

Specia Procas picipes steveni nu are încă un nume popular românesc, fiind atât de recent descoperită pe teritoriul țării. Nu depășește 2 cm lungime și este de culoare cenușie, cu numeroși perișori albi pe corp și pe picioare. Face parte din familia gărgărițelor (Fam. Curculionidae, în termeni științifici), un grup de insecte cu numeroase specii distribuite peste tot în lume. Caracteristic acestei familii de gândaci este trompa lungă, care la unele specii depășește cu mult lungimea întregului corp. Trăiește în zone stepice, deschise, și cel mai probabil e activă noaptea (ca restul speciilor înrudiți). Nu se știe dacă zboară, fiind o specie care trăiește mai mult la nivelul solului, cu toate că are aripi membranoase funcționale. Este fitofagă (se hrănește cu plante), dar nu se cunosc speciile pe care le preferă. Astfel, biologia speciei este în general învăluită în mister, așteptând să fie deslușită de către oamenii de știință. În Europa, specia este prezentă în Moldova, Bulgaria, Ucraina și acum, și în România.

Această descoperire sugerează încă o dată necesitatea existenței și păstrării intacte a zonelor protejate din România, acestea adăpostind cu siguranță multe specii de nevertebrate ce așteaptă să fie descoperite, reprezentând printre ultimele refugii din Europa ale acestora. Studiile au demonstrat că sănătatea și stabilitatea unui habitat sunt cu atât mai mari cu cât numărul de specii din habitatul respectiv este mai mare și mai divers. Astfel, este imperios necesar să cunoaștem cât mai bine speciile cu care împărțim planeta (mai ales când vine vorba de nevertebrate, care reprezintă elemente-cheie în funcționalitatea ecosistemelor) și relațiile dintre acestea.

Prin această descoperire, rezervația de Dune Marine de la Agigea se dovedește a fi o adevărată oază de biodiversitate și demonstrează încă o dată importanța zonelor verzi, fie ele și înconjurate de arii puternic modificate de către om. Prin urmare, conservarea zonelor verzi de lângă sau din localități pentru perioade lungi de timp vor asigura un refugiu pentru natură, permițând și generațiilor viitoare să se bucure de ea.

Rezervația „Dunele Marine de la Agigea” poate fi vizitată zilnic între orele 08.00 – 18.00.

Aria naturală protejată Dunele Marine de la Agigea se află în incinta Stațiunii biologice marine „Prof. Dr. Ioan Borcea”, care aparține Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC). Începând cu luna aprilie 2022, Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate împreună cu UAIC implementează proiectul „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul sitului Natura 2000 ROSCI0073 Dunele marine de la Agigea și a ariei naturale protejate de interes național Dunele Marine de la Agigea”, finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2021. Proiectul își propune implementarea măsurilor de conservare activă identificate în cadrul elaborării Planului de Management al ariei naturale protejate Dunele Marine de la Agigea. Statutul ariei naturale protejate depinde în foarte mare măsură de punerea imediată în aplicare a măsurilor de conservare întrucât acest sit a fost afectat în decursul timpului de mai multe lucrări de infrastructură (construirea Portului Constanța, sistemul de apărare din al II-lea Război Mondial). De asemenea, având în vedere locația sa centrală, în rândul stațiunilor turistice de la Marea Neagră, proiectul își propune și elaborarea unei strategii de educare a publicului larg, care să se concretizeze într-un punct de informare cu privire la structura, funcționarea și importanța ecosistemelor litorale de la Marea Neagră.

articolul original.

UAV Arad, implicată într-un proiect pentru reciclarea deșeurilor textile

6 February 2023 at 15:36
image

Comunicat. Elevi și profesori din Serbia, Turcia, Portugalia și Italia au fost prezenți la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, partener în cadrul proiectului „Sustainable Waste of Textile SWOT”, un proiect Erasmus plus, coordonat de Liceul Tehnologic „Francisc Neuman” din Arad. Proiectul a fost demarat în 1 septembrie 2022 și se va finaliza în 30 septembrie 2024.

La evenimentul de deschidere au participat rectorul UAV, Ramona Lile, directorul Liceului Tehnologic „Francisc Neuman” Doina Stoica, inspector de specialitate din cadru IȘJ Arad, Adina Avacovici, coordonatorul proiectului, Anca Lupei, profesori din mediul universitar și preuniversitar, tinerii și cadrele didactice din țările partenere.

Tinerii implicați în proiect vor participa la activități organizate în cadrul celor două instituții de învățământ din Arad, vor vizita orașul și vor încerca să găsească soluții pentru reciclarea deșeurilor textile.

„Mă bucur să vă pot saluta astăzi aici, la Universitatea „Aurel Vlaicu” și să vă urez bun venit în România, în Arad. Sper să vă bucure vizita în orașul nostru, și să rămâneți cu amintiri frumoase. Lăsați creativitatea să vă inspire, bucurați-vă de diversitatea oferită de culturile din care proveniți, legați prietenii și faceți ca acest proiect Erasmus să fie un început pentru colaborările viitoare”, le-a transmis rectorul UAV, Ramona Lile, celor prezenți la deschidere.

articolul original.

Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava, locul VI între instituțiile de învățământ superior din România

6 February 2023 at 11:29
image

Ediția din ianuarie 2023 a clasamentului mondial Webometrics Ranking of World Universities plasează Universitatea <Ștefan cel Mare> din Suceava pe locul VI între instituțiile de învățământ superior din România. La nivel mondial, ca urmare a analizei celor 31.000 de universități, USV ocupă poziția 1.464. Universitatea suceveană a comunicat că Webometrics Ranking of World Universities este o inițiativă din 2004 a laboratorului Cybermetrics, cel mai mare organism public de cercetare din Spania. Obiectivul urmărit este acela de a cuantifica nivelul de vizibilitate în spațiul virtual a producției științifice a universităților și calitatea cercetării la nivel global. Sunt analizați indicatori precum vizibilitatea în spațiul web, transparența, prin calcularea numărului de citări, dar și excelența, măsurată prin numărul de lucrări științifice situate în primele 10% cele mai citate titluri, în cadrul a 27 de domenii. În comunicatul universității sucevene se arată: „Această nouă plasare onorantă a USV în topul celor mai performante universități, atât la nivel național, cât și internațional, în primul top din 2023, certifică rezultatele obținute în cele mai relevante clasamente publicate anul trecut – Cybermetrics, Times Higher Education, QS World University Rankings și THE WUR. Totodată, locul VI la nivel național, ocupat în pragul aniversării a 60 de ani de învățământ superior la Suceava, confirmă faptul că, astăzi, USV este un nume de referință între universitățile din România și o emblemă a regiunii pe care o deservește”.

articolul original.

Mobilitate în Bulgaria a elevilor și profesorilor de la Școala Gimnazială ”George Voevidca”, Câmpulung Moldovenesc

5 February 2023 at 15:56

Școala SU ”Otets Paisii” din orașul Vratsa, Bulgaria, a fost timp de cinci zile gazda celei de-a doua mobilități a proiectului de schimb interșcolar din cadrul Programului Erasmus+, acțiunea KA2, cu titlul ”Struggle Against Values Extinction – SAVE”, număr de referință 2020-1-RO01-KA229-080276_1. În cadrul mobilității au participat elevi și profesori din România, Italia, Croația, Portugalia și Turcia. Școala noastră, în calitate de coordonator al proiectului, a fost reprezentată de un grup de trei elevi și două cadre didactice.

Scopul principal al proiectului este ca elevii și profesorii să cunoască și să aprecieze identitatea locală, tradiția, cultura și aspectele care țin de moștenirea culturală proprie, lucru ce îi ajută să conștientizeze faptul că toate acestea fac parte dintr-un tablou mai mare, acela al unei culturi comune europene/internaționale.

Săptămâna de lucru în mobilitate a fost plină de dinamism și densă în activități. Prima zi a debutat cu vizite de documentare la muzee și locuri istorice, urmate de workshopul „Artă și meșteșuguri”.

A doua zi de activitate a început cu vizitarea școlii gazdă, incluzând ceremonia de bun venit și prezentarea tuturor participanților. În cadrul sesiunii de lucru a profesorilor s-au discutat acțiunile întreprinse de fiecare  țară participantă (Bulgaria, Croația, Italia, Turcia, Portugalia, România) pentru atingerea obiectivelor propuse și finalizarea produselor finale, conform calendarului activităților. Au fost propuse măsuri remediale, au fost stabilite obiectivele, termenele, responsabilitățile și produsele finale ce urmează a fi realizate până la următoarea mobilitate, care va avea loc în Croația. Activitățile de învățare ale profesorilor au continuat cu asistențe la ore, discuții privind curriculumul, metodele de predare, materialele didactice folosite la clasă,  planurile remediale și incluziunea elevilor.

Programul celei de-a treia zile a constat în vizite de documentare și ateliere de lucru pentru cunoașterea moștenirii culturale a partenerilor bulgari. Elevii țărilor participante au fost receptivi la activitățile propuse și au promovat școlile și țările de origine, prezentând vechile jocuri uitate, semnificația și importanța zilelor naționale ale țărilor sau patrimoniul cultural UNESCO. Elevii și profesorii parteneri în proiect au avut ocazia să cunoască modul de viață bulgar, obiceiurile de muncă și tradițiile locale, au conștientizat că există diferențe și  asemănări între culturile și obiceiurile popoarelor nostre.

În cea de a patra zi am participat la atelierul de lucru ,,Dansuri populare bulgărești” în compania a doi profesori coregrafi, la atelierul de lucru ,,Muzică populară și instumente muzicale tradiționale – gadulka, tapan and tambura”  realizat de către profesorii de muzică și la prezentarea ,,Festivalul Folk – partea a II-a”.

Ultima zi din programul activităților a fost dedicată atelierelor de lucru la dicționarul etimologic, activităților de documentare culturală, asistențelor la ore la clasele primare și grădiniță și întreaga activitate s-a finalizat prin acordarea certificatelor de participare.

Dansurile, degustarea felurilor de mâncare tradițională, costumele populare și zâmbetele tuturor au creat o atmosferă pe care nu o vom putea uita prea curând!

Profesor coordonator, Lăcrămioara Băcanu

articolul original.

Care este nivelul de educaţie în România?

3 February 2023 at 11:44
Foto: didactic.ro

În contextul socio-educaţional din ţara noastră, în ultimele date publicate de INS cu privire la Recensământul Populației din 2021, derulat în 2022, arată că România s-a mai împuținat populaţia față de 2011, anul recensământului anterior. Datele provizorii publicate de INS arată care este acum populația Românie, dar și alte date precum nivelul de educație al românilor.

Ce populație are România și câți dintre români au măcar studii medii absolvite

Concret, din primele date provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL2021) prezentate la finele anului 2022, arată că populația rezidentă a României este de 19.053,8 mii persoane. Dintre aceștia, 9.808,3 mii (reprezentând 51,5%) sunt femei și 9.941,2 mii (reprezentând 52,2%) în mediul urban.

Din totalul populației rezidente, 43,5% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 40,5% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 16,0% nivel superior.

În contextul statisticii, mai mult de o treime dintre locuitorii municipiului București (35,2%) și aproximativ un sfert dintre cei din județele Ilfov (25,2%) și Cluj (24,6%) au studii superioare.

La popul opus se plasează județele Vaslui, Călărași și Botoșani unde ponderea populației cu studii superioare este mai mică de 8% (7,2%, 7,4% și, respectiv, 7,9%), mai arată datele de la Recensământul Populației și Locuințelor 2021.

În ceea ce priveşte educaţia, în municipiul București se regăsește cea mai mică pondere a populației cu nivel scăzut de educație (28,4%), iar la cealaltă extremă se regăsesc județele Giurgiu și Vaslui cu mai mult de jumătate dintre locuitori cu nivel scăzut de educație: 51,6%, respectiv 50,3%.

articolul original.

La LPS Suceava copiii sînt încurajați de către director să-și spună păsurile, pentru a nu se ajunge la probleme grave

3 February 2023 at 11:28
image

La Liceul cu Program Sportiv din Suceava, copiii sunt încurajați de către director să-și spună păsurile, pentru a nu se ajunge la probleme de genul celei de la Bacău, unde un elev de 15 ani şi-a bătut doi colegi încadraţi în categoria celor cu cerinţe educaţionale speciale, iar pe unul dintre ei l-a băgat cu capul în vasul toaletei. Aseară, agresorul a fost arestat preventiv, pentru 20 de zile. Într-o emisiune la Radio Top directorul LPS, profesorul Ciprian Anton, a declarat: „Totul pleacă de la cadrele didactice, de la modul cum interacționăm cu elevii. Încerc să fiu cât mai apropiat de elevii noștri, fie că sunt de gimnaziu, fie că sunt de liceu. Ascultăm problemele lor, fiindcă sunt probleme. Este o relație deschisă. Vin copiii la mine și nu este ceva rău”.

Directorul și-a amintit că la un moment dat, copiii s-au plâns de meniu și a precizat: „Este foarte, foarte important pentru noi să știm ce se întîmplă, să fim aproape de elevi și să schimbăm când putem. Copiii doreau o diversificare mai amplă a meniului. Copiii poate nu mănâncă foarte multă mazăre, foarte multă varză, sau alte alimente care nu le priesc. Cert este că la noi, fiind vorba de un liceu cu program sportiv, meniul este mai diferit, nu mergem pe prăjeli. Așadar, îi ascultăm pe copii și acolo unde putem interveni, intervenim, pentru a nu fi necazuri. La LPS prânzul costă aproximativ 13 lei: felul I, felul II și desert. Ascultându-i pe elevi, ne punem în gardă, să nu se ivească probleme”. Profesorul Anton a continuat spunând: „Încurajăm copiii să vină să ne spună dacă sunt probleme, pentru a nu se ajunge la lucruri regretabile, ca la Bacău. Vremurile s-au schimbat, copiii au altfel de personalități, încearcă să-și expună punctul de vedere și noi trebuie să-i înțelegem mult mai bine”.

articolul original.

Salarii mărite pentru educație

3 February 2023 at 07:31
image

Ligia Deca, ministrul Educației, anunță salarii mărite pentru personalul didactic și nedidactic din învățământ, începând cu februarie. Pentru anul 2023, Ligia Deca anunță majorări salariale de până la 24%

Profesorii vor primi măriri cuprinse între 3 și 8% în plus la salariul din februarie, reprezentând bani aferenți salariului din ianuarie. Potrivit ministrului Ligia Deca, personalul didactic ar putea să primească măriri chiar de 24% în 2023, în timp ce profesorii ar primi creșteri de 10%.

Funcțiile de conducere din școli și inspectorate nu vor beneficia de aceste majorări pentru că sunt deja încadrați pe maximul admis de lege.

Concret, în ceea ce privește categoriile de personal pentru funcțiile didactice auxiliare din învățământ, discutăm despre o creștere medie de 9,86%, pentru personalul nedidactic discutăm despre creșteri medii de 24%, pentru funcțiile didactice din învățământul preuniversitar discutăm despre o creștere medie de 6,7%, pentru funcțiile didactice din învățământul universitar discutăm despre o creștere de 4,5%,  conform declarației făcute de  Ligia Deca.

În luna decembrie, când sindicatele ieșiseră în stradă, premierul Nicolae Ciucă dădea asigurări că se va găsi o soluție pentru o formulă  de abordare salarială unitară și echitabilă pentru sectorul educației.

Ligia Deca insistă asupra faptului că majorările de salariu pentru profesori nu pot fi făcute în orice condiții, pentru că totul depinde de PNRR, și a adus lămuriri în această situație:

”Creșterile salariale sunt moderate, însă acestea vor fi actualizate ulterior îndeplinirii reformei privind sistemul public de salarizare prevăzută în PNRR. Creștem cu 16,7% bugetul alocat bunurilor și serviciilor, astfel încât elevii din România să studieze în unități de învățământ în care vor beneficia de căldură și electricitate, fiind prevăzute sumele necesare pentru achitarea utilităților. Finanțarea învățământului superior ajunge la o sumă record – 5,45 de miliarde de lei – în contextul în care urmărim să punem un mai mare accent pe calitate, prin creșterea ponderii finanțării alocate în baza unor criterii de performanță de la 26,5% la 30%.

articolul original.

Proiectul „EduAll-Împreună învăţăm altfel!” lansat de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava

1 February 2023 at 17:43

Vineri 27 ianuarie 2023, la Liceul Teoretic Filadelfia Suceava, Sala de Festivități, a fost lansat oficial proiectul „EduAll-Împreună învăţăm altfel!”, cod MySMIS 154198, de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Școala Gimnazială „Simion Florea Marian” Ilișești, Școala Gimnazială Ciprian Porumbescu şi Asociația Româna de Literație Iași.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa Prioritară 6 „Educație și competențe”, Prioritatea de investiții-10.i.Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, nonformale și informale pentru reintegrarea în educație și formare, O.S.6.3. – Reducerea părăsirii timpurii a școlii prin măsuri integrate de prevenire și de asigurare a oportunităților egale pentru elevii aparțînând grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii aparținând minorității roma și elevii din mediul rural/comunitățile dezavantajate socio-economic, O.S.6.6.- Îmbunătățirea competențelor personalului didactic din învățământul preuniversitar în vederea promovării unor servicii educaţionale de calitate orientate pe nevoile elevilor și a unei școli inclusive,  Apel –Educaţia nonformală în sistem outdoor.

Scopul proiectului îl constituie reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu prin măsuri integrate de prevenție, respectiv participarea unui număr de 324 de elevi la programe de educație nonformală în sistem outdoor și îmbunătățirea competențelor a 36 de cadre didactice/personal de sprijin din cele 3 unități de învățământ din județul Suceava.

Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea competenţelor a 36 de cadre didactice din cele 3 unităţi de învăţământ partenere prin participarea acestora la un program de perfecţionare profesională, cu 15 credite, în domeniul organizarii şi furnizării educaţiei nonformale în sistem outdoor, în vederea promovării unor servicii educationale de calitate, centrate pe nevoile elevilor şi a unei şcoli incluzive. Cele 36 de cadre didactice după finalizarea programului de formare vor deveni traineri care vor desfăşura activiţăţi de educaţie nonformală în sistem outdoor cu  324 de elevi din grupul ţintă.

De asemenea, în vederea creşterii ratei de participare a elevilor în învăţământul primar şi secundar, proiectul prevede  un set complex de măsuri integrate de prevenţie, prin organizarea de activitati educationale activ-participative, interactive, centrate pe nevoile elevilor din grupul ţintă.

GRUPUL ȚINTĂ

 • 36 cadre didactice /personal de sprijin din care :
 • 20 persoane -Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus
 • 8 persoane- Școala Gimnazială „Simion Florea Marian” Ilișești
 • 8 persoane – Școala Gimnazială Ciprian Porumbescu
 • 324 de elevi din clasele 0-X (ISCED 1-3) din care
 • 164 elevi ( 64 din învățământul gimnazial, 100 elevi din învățământul secundar )- Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus
 • 80 elevi ( 40 din învățământul primar, 40 elevi din învățământul gimnazial) – Școala Gimnazială „Simion Florea Marian” Ilișești
 • 80 elevi ( 40 din învățământul primar, 40 elevi din învățământul gimnazial) – Școala Gimnazială Ciprian Porumbescu

Cele mai importante rezultate propuse:

 • 18 Evenimente de informare – profesori -elevi
 • 1 curs de formare profesională -Educație prin activități outdoor pentru fiecare copil- pentru 36 Cadre didactice și personal de sprijin înscrise în grupul țintă;
 • 36 cadre didactice și personal de sprijin instruiți și certificați;
 • 3 Centre Interactive de Educație Outdoor (CIEO) create în școlile partenere;
 • 1 personaj Super Erou Creat și promovat în cadrul evenimentelor de informare;
 • 450 elevi informați despre activitățile proiectului și importanța sistemului educațional;
 • 324 elevi înscriși în grupul țintă-participanți la Programe de educație nonformală în sistem outdoor;
 • 1 Compendium activități outdoor;
 • 324 de elevi participanți la workshop-uri de educație pentru ecologie și dezvoltare durabilă;
 • 162 elevi participanți la workshop-uri de educație pentru sănătate, igienă şi nutriție;
 • 162 elevi participanți la cluburi de dezbateri Democrația suntem noi, implică-te și tu!
 • 162 elevi participanți la acțiuni de promovare a educației

Proiectul are o durată de 14 luni și se vă implementa în perioada 20 Octombrie 2022 – 19 Decembrie 2023. Valoarea totală eligibilă a proiectului este de 1,729,434.53 lei.

Evenimentul a fost organizat în detaliu de doamna Lidia Acostoaie, inspector şcolar proiecte educaţionale europene şi managerul proiectului„EduAll-Împreună învăţăm altfel!”, moderat cu multă  măiestrie   şi  abordat ”altfel”,  adaptat în context de educaţie nonformală în sistem  outdoor de  doamna  Tatiana Vîntur- inspector școlar educație nonformală.

“Conferința a fost o experiență de învățare autentică pentru participanți: profesori, elevi și inspectori.  Multă creativitate, implicarea participanților și, poate cel mai important, ieșirea din tiparul clasic cu intervenții fără conținut, fără inspirație și fără învățare. Cuvintele cheie ale conferinței au fost: educație, învățare, împreună și bucurie. Le adun în următoarea expresie: Educația este despre a învăța împreună, cu bucurie! Așa a fost la acest eveniment”-conchide profesor Liliana Romaniuc, Președintele Asociației Române de Literație Iași, partener în proiect”.

articolul original.

Proiectul „EduJoy- Bucuria de a învăța altfel”, lansat de Inspectoratul Școlar Județean la Liceul Filadelfia

1 February 2023 at 17:16

Vineri 27 ianuarie 2023,  la Liceul Teoretic Filadelfia Suceava, Sala de Festivități,  a fost lansat oficial proiectul EduJoy– Bucuria de a învăța altfel”, cod MySMIS 153434, de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu Colegiul Național “Mihai Eminescu” Suceava, Școala Gimnazială Dornești, Școala Gimnazială “Iraclie Porumbescu” Frătăuții Noi și Asociația Centrul de Studii Sociale şi Educatie Civică Suceava.

Proiectul este  cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa Prioritară 6 „Educație și competențe”, Prioritatea de investiții-10.i.Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, nonformale și informale pentru reintegrarea în educație și formare, O.S.6.3. – Reducerea părăsirii timpurii a școlii prin măsuri integrate de prevenire și de asigurare a oportunităților egale pentru elevii aparțînând grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii aparținând minorității roma și elevii din mediul rural/comunitățile dezavantajate socio-economic, O.S.6.6.- Îmbunătățirea competențelor personalului didactic din învățământul preuniversitar în vederea promovării unor servicii educaţionale de calitate orientate pe nevoile elevilor și a unei școli incluzive, Apel –Educaţia nonformală în sistem outdoor.

Scopul proiectului îl constituie reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu prin măsuri integrate de prevenție, respectiv participarea unui număr de 324 de elevi la programe de educație nonformală în sistem outdoor și îmbunătățirea competențelor a 36 de cadre didactice/personal de sprijin din cele 3 unități de învățământ din județul Suceava.

Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea competenţelor a 36 de cadre didactice din cele 3 unităţi de învăţământ partenere prin participarea acestora la un program de perfecţionare profesională, cu 15 credite, în domeniul organizarii şi furnizării educaţiei nonformale în sistem outdoor, în vederea promovării unor servicii educationale de calitate, centrate pe nevoile elevilor şi a unei şcoli incluzive. Cele 36 de cadre didactice după finalizarea programului de formare vor deveni traineri care vor desfăşura activiţăţi de educaţie nonformală în sistem outdoor cu  324 de elevi din grupul ţintă.

De asemenea, în vederea creşterii ratei de participare a elevilor în învăţământul primar şi secundar, proiectul prevede  un set complex de măsuri integrate de prevenţie, prin

organizarea de activitati educationale activ-participative, interactive, centrate pe nevoile elevilor din grupul ţintă.

GRUPUL ȚINTĂ

 • 36 cadre didactice /personal de sprijin din care :
 • 20 persoane Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava
 • 8 persoane Școala Gimnazială Dornești,
 • 8 persoane  Școala Gimnazială „Iraclie Porumbescu” Frătăuții Noi
 • 324 de elevi din clasele 0-X (ISCED 1-3) din care
 • 164 elevi ( 64 din învățământul gimnazial, 100 elevi din învățământul secundar)- Colegiul Național „Mihai Eminescu” Suceava
 • 80 elevi ( 40 din învățământul primar, 40 elevi din învățământul gimnazial) – Școala Gimnazială Dornești,
 • 80 elevi ( 40 din învățământul primar, 40 elevi din învățământul gimnazial) -Școala Gimnazială „Iraclie Porumbescu” Frătăuții Noi

Cele mai importante rezultate propuse:

 • 18 Evenimente de informare – profesori -elevi
 • 1 curs de formare profesională -Educație prin activități outdoor pentru fiecare copil- pentru 36 Cadre didactice și personal de sprijin înscrise în grupul țintă;
 • 36 cadre didactice și personal de sprijin instruiți și certificați;
 • 3 Centre Interactive de Educație Outdoor (CIEO) create în școlile partenere;
 • 1 personaj Super Erou Creat și promovat în cadrul evenimentelor de informare;
 • 450 elevi informați despre activitățile proiectului și importanța sistemului educațional;
 • 324 elevi înscriși în grupul țintă-participanți la Programe de educație nonformală în sistem outdoor;
 • 1 Compendium activități outdoor;
 • 324 de elevi participanți la workshop-uri de educație pentru ecologie și dezvoltare durabilă;
 • 162 elevi participanți la workshop-uri de educație pentru sănătate, igienă şi nutriție;
 • 162 elevi participanți la cluburi de dezbateri Democrația suntem noi, implică-te și tu!
 • 162 elevi participanți la acțiuni de promovare a educației

Proiectul se va derula pe o perioada de 14 luni cu un Buget de 1,731,088.41lei

Evenimentul a fost organizat de doamna Lidia Acostoaie, inspector şcolar proiecte educaţionale europene,  moderat cu multă  măiestrie   şi  abordat ”altfel”,  adaptat în context de educaţie nonformală în sistem  outdoor de  doamna  Tatiana Vîntur- inspector școlar educație nonformală.

“Printr-un management de proiect bine planificat, organizat, gestionat și prin controlul sarcinilor și a  resurselor  ne dorim să   atingem  cu succes  obiectivele, rezultatele și indicatorii propuși” susține managerul de proiect.

articolul original.

„EduOut-Şcoala din afara clasei”, proiect cu fonduri europene implementat de Inspectoratul Școlar Județean

1 February 2023 at 16:58

Vineri 27 ianuarie 2023, la Liceul Teoretic Filadelfia Suceava, Sala de Festivități, a fost lansat oficial proiectul„EduOut-Şcoala din afara clasei”, cod MySMIS 154196, de către Inspectoratul Școlar Județean Suceava în calitate de Beneficiar, în parteneriat cu Școala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Șcheia, Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava, Școala Gimnazială Păltinoasa şi Asociația Centrul de Studii Sociale şi Educație Civică Suceava.

Proiectul este  cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020, Axa Prioritară 6 „Educație și competențe”, Prioritatea de investiții-10.i.Reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu și promovarea accesului egal la învățământul preșcolar, primar și secundar de calitate, inclusiv la parcursuri de învățare formale, nonformale și informale pentru reintegrarea în educație și formare, O.S.6.3. – Reducerea părăsirii timpurii a școlii prin măsuri integrate de prevenire și de asigurare a oportunităților egale pentru elevii aparțînând grupurilor vulnerabile, cu accent pe elevii aparținând minorității roma și elevii din mediul rural/comunitățile dezavantajate socio-economic, O.S.6.6.- Îmbunătățirea competențelor personalului didactic din învățământul preuniversitar în vederea promovării unor servicii educaţionale de calitate orientate pe nevoile elevilor și a unei școli inclusive,  Apel –Educaţia nonformală în sistem outdoor.

Scopul proiectului îl constituie reducerea și prevenirea abandonului școlar timpuriu prin măsuri integrate de prevenție, respectiv participarea unui număr de 324 de elevi la programe de educație nonformală în sistem outdoor și îmbunătățirea competențelor a 36 de cadre didactice/personal de sprijin din cele 3 unități de învățământ din județul Suceava.

Proiectul urmăreşte îmbunătăţirea competenţelor a 36 de cadre didactice din cele 3 unităţi de învăţământ partenere prin participarea acestora la un program de perfecţionare profesională, cu 15 credite, în domeniul organizarii şi furnizării educaţiei nonformale în sistem outdoor, în vederea promovării unor servicii educationale de calitate, centrate pe nevoile elevilor şi a unei şcoli incluzive. Cele 36 de cadre didactice după finalizarea programului de formare vor deveni traineri care vor desfăşura activiţăţi de educaţie nonformală în sistem outdoor cu  324 de elevi din grupul ţintă.

De asemenea, în vederea creşterii ratei de participare a elevilor în învăţământul primar şi secundar, proiectul prevede  un set complex de măsuri integrate de prevenţie, prin

organizarea de activitati educationale activ-participative, interactive, centrate pe nevoile elevilor din grupul ţintă.

GRUPUL ȚINTĂ

 • 36 cadre didactice /personal de sprijin din care :
 • 20 persoane -Școala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Șcheia
 • 8 persoane- Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava
 • 8 persoane – Școala Gimnazială Păltinoasa
 • 324 de elevi din clasele 0-X (ISCED 1-3) din care
 • 164 elevi (64 din învățământul primar,100 elevi din învățământul gimnazial)- Școala Gimnazială „Dimitrie Păcurariu” Șcheia
 • 80 elevi ( 40 din învățământul primar, 40 elevi din învățământul gimnazial) – Școala Gimnazială „Grigore Ghica Voievod” Suceava
 • 80 elevi ( 40 din învățământul primar, 40 elevi din învățământul gimnazial) -Școala Gimnazială Păltinoasa

Cele mai importante rezultate propuse:

 • 18 Evenimente de informare – profesori -elevi
 • 1 curs de formare profesională -Educație prin activități outdoor pentru fiecare copil- pentru 36 Cadre didactice și personal de sprijin înscrise în grupul țintă;
 • 36 cadre didactice și personal de sprijin instruiți și certificați;
 • 3 Centre Interactive de Educație Outdoor (CIEO) create în școlile partenere;
 • 1 personaj Super Erou Creat și promovat în cadrul evenimentelor de informare;
 • 450 elevi informați despre activitățile proiectului și importanța sistemului educațional;
 • 324 elevi înscriși în grupul țintă-participanți la Programe de educație nonformală în sistem outdoor;
 • 1 Compendium activități outdoor;
 • 324 de elevi participanți la workshop-uri de educație pentru ecologie și dezvoltare durabilă;
 • 162 elevi participanți la workshop-uri de educație pentru sănătate, igienă şi nutriție;
 • 162 elevi participanți la cluburi de dezbateri Democrația suntem noi, implică-te și tu!
 • 162 elevi participanți la acțiuni de promovare a educației

Proiectul se va derula pe o perioada de 14 luni cu un Buget de 1,731,088.41lei

Evenimentul a fost organizat de doamna Lidia Acostoaie, inspector şcolar proiecte educaţionale europene,  moderat cu multă  măiestrie   şi  abordat ”altfel”,  adaptat în context de educaţie nonformală în sistem  outdoor de  doamna  Tatiana Vîntur- inspector școlar educație nonformală.

“Daca vom respecta firul roşu al proiectului ne vom bucura împreună de rezultatele lui”, spune managerul proiectului.

Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020

articolul original.

DESCURAJANT! Mai mult de jumătate din populaţia județului Giurgiu nu are nici măcar liceul terminat!

1 February 2023 at 14:12
By: admin

 

Conform cifrelor din Recensământul Populației din 2021, în România, din totalul populaţiei rezidente, 43,5% au un nivel mediu de educaţie mediu (postliceal, liceal, profesional, învăţământ complementar sau de ucenici), 40,5% au un nivel mediocru/scăzut (preşcolar, primar, gimnazial sau fără şcoală absolvită) şi numai 16% sunt absolvenți de studii superioare.

În timp ce mai mult de o treime dintre locuitorii Capitalei (35,2%) şi circa un sfert dintre cei din judeţele Ilfov (25,2%) şi Cluj (24,6%) au studii superioare, la polul opus se plasează judeţele Vaslui, Călăraşi Botoşani unde ponderea populaţiei cu studii superioare este mai mică de 8%.

Cea mai mare pondere a populaţiei cu nivel scăzut de educaţie se regăsește în judeţele Giurgiu şi Vaslui, cu mai mult de jumătate dintre locuitori cu nivel scăzut de educaţie: 51,6%, respectiv 50,3%. În concluzie mai puțin de jumătate dintre giurgiuveni nu au nici măcar liceul terminat!

La Recensământul 2021 erau analfabete 143,6 mii persoane, față de 245,4 mii, la Recensământul din anul 2011.

(Jurnal)

articolul original.

Natalia Intotero: Subiectele ar trebui să fie făcute la nivel național, de către minister, aşa cum s-a făcut şi până acum

1 February 2023 at 07:13
Foto: glasulhunedoarei.ro

Președintele comisiei de învățământ din Camera Deputaților, Natalia Intotero, consideră că subiectele pentru examenul de evaluare națională ar trebui făcute de ministerul Educației, la nivel național. Deputatul social-democrat spune că nu este de acord cu examenul separat și punctează că „putem asista la evenimente nedorite”.

Astfel, în opinia deputatul PSD, Natalia Intotero, preşedinte al comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor, aceasta a declarat marţi, că nu este de acord cu examenul separat de evaluarea naţională pentru liceu şi consideră că este nevoie de subiecte la nivel naţional. Ea a punctat că ne putem trezi că unii părinţi care au posibilităţi financiare să îşi dea copiii la meditaţii şi alții să nu aibă aceste posibilităţi.

Subiectele ar trebui să fie făcute la nivel național

Concret, Natalia Intotero a declarat despre examenul separat de evaluarea naţională, pentru intrarea la liceu, că „putem asista la evenimente nedorite”.

În precizările sale, „Ştiţi că în momentul de faţă legislaţia prevede că profesorul care predă la o clasă nu are voie să dea meditaţii, dar un profesor de la liceu poate da meditaţii. Ne putem trezi ca unii părinţi care au posibilităţi financiare să îşi dea copiii la meditaţii şi alţii să nu aibă aceste posibilităţi”, a spus Intotero.

Ea consideră că subiectele ar trebui să fie făcute la nivel național, de către minister, aşa cum s-a făcut şi până acum.

În afirmaţiile sale, „Ceea ce îmi doresc eu de la legile educaţiei este ca tinerii, dacă îşi aleg o formă de învăţământ superioară, să şi-o aleagă pe baza vocaţiei. Luând exemplele ţărilor care au scris istorie pe educaţie”, a mai afirmat preşedintele comisiei de învăţământ din Camera Deputaţilor.

În plus, ea a afirmat că în sesiunea trecută a solicitat unele deplasări din partea comisiei în ţări exemplu pe educaţie, şi un singur partid politic a refuzat să meargă, USR.

Prioritățile privind legile educației

În contextul educaţional, Natalia Intotero a arătat că au fost în Israel, în Portugalia, unde sunt exemplu pentru copiii cu cerinţe speciale, incluşi în sistemul de masă. O altă deplasare a fost în Estoria, exemplu pe digitalizare, iar în Elveţia se lucrează cu elevul de la 4 ani pentru descoperirea vocaţiei.

Deputatul PSD a prezentat şi priorităţile PSD privind aceste legi ale educaţiei.

Aşadar, „Ne dorim continuarea politicilor pentru stoparea abandonului şcolar, masa caldă, transport gratuit, burse şcolare, acces gratuit la educaţie pentru toţi copii, stimularea copiilor care obţin rezultate bune, să fie încurajaţi prin premii, dezvoltarea învăţământului dual, formarea viitorilor adulţi. Nu mai avem forţa de muncă calificată, aici e nevoie de o colaborare bună a Ministerului Educaţiei cu celelalte ministere, ne dorim copiii din diaspora să revină acasă. (..) Ne dorim cadre didactice, încurajarea acestora, să fie mai bine plătite, aici trebuie o discuţie serioasă cu Ministerul Finanţelor”, a mai spus Intotero.

articolul original.

Ramona Lile: „Acest centru este pentru copiii defavorizați din comunitatea locală”

31 January 2023 at 13:59
By: -
image

Comunicat. Centrul Interdisciplinar de Practică și Cercetare pentru copii a fost inaugurat la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad. A fost o întâlnire marcată de bucuria finalizării unui proiect de suflet al Facultății de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială, susținut de 40 de parteneri și care va veni în sprijinul comunității locale.

Au fost prezenți rectorul UAV, Ramona Lile, inspector de specialitate din cadrul IȘJ Arad, prof. Milencovici Svetlana Zagorka, decanul facultății, Alina Roman, reprezentanți ai asociațiilor, ai partenerilor economici, profesori și studenți ai Facultății de Științe ale Educației, Psihologie și Asistență Socială.

„Mulțumim partenerilor care au fost alături de universitatea noastră, mulțumim colegilor care s-au implicat din tot sufletul în punerea bazelor acestui centru gândit pentru a veni în ajutorul copiilor defavorizați și pentru a dezvolta competențele transversale ale studenților. Mulțumim Inspectoratului Școlar Județean pentru susținere și colaborare”, a declarat rectorul UAV, Ramona Lile.

S-a vorbit despre educație, despre puterea ei transformatoare, despre parteneri de încredere, implicare și nevoile copiilor din medii defavorizate.

Alina Costin, directorul proiectului, a înmânat diplome tuturor celor care s-au implicat în crearea acestui centru și a subliniat rolul lui în viața comunității și în dezvoltarea profesională a studenților.

articolul original.

De ce ocolesc studenții europeni, universitățile britanice?

31 January 2023 at 10:38

Numărul înscrierilor studenților europeni la universitățile din Marea Britanie s-a redus cu peste jumătate după Brexit, ceea ce a dus la o explozie a taxelor de școlarizare, potrivit datelor oferite de Agenția de Statistică a Învățământului Superior (HESA) din Marea Britanie, scrie La Libre, citat de Rador.

Începând cu anul 2017, anul de după referendumul pentru Brexit, „s-a înregistrat o scădere notabilă a înscrierilor în primul an din primele 10 țări din UE”, indică HESA în studiul său publicat săptămâna trecută și transmis vineri de ziarul „The Guardian”.

În contextul cifrelor colectate, numărul de 66.680 de studenți din UE se înscriseseră în primul an de licență sau master și doctorat la începutul anului universitar 2020. Erau doar 31.000 pentru 2021/2022, primul an școlar complet de la sfârșitul perioadei de tranziție post-Brexit.

„Această scădere semnificativă (…) poate fi atribuită modificărilor taxelor de înscriere”, a estimat HESA.

Înainte de 2021, studenții din UE plăteau aceleași taxe de școlarizare ca și omologii lor britanici, maximum 9.250 de lire sterline (10.500 de euro) pe an.

Însă, de la începutul anului școlar 2021, ei trebuie să plătească mult mai mult, până la 38.000 de lire pe an, în funcție de universități și regiuni, potrivit „The Guardian”.

La fel ca restul studenților internaționali, europenii post-Brexit nu mai pot contracta împrumuturi pentru studenți, trebuie să obțină viză și să plătească pentru a beneficia de NHS, serviciul de sănătate publică.

Rezultatul este că doar 13.155 de studenți europeni s-au înscris pentru 2021 în primul an al primului ciclu, de aproape trei ori mai puțin decât cei 37.530 din anul precedent.

Căutând să reducă imigrația cu orice preț, ministrul britanic de Interne Suella Braverman dorește, de asemenea, ca studenții străini să poată rămâne în țară doar șase luni după finalizarea studiilor (comparativ cu doi ani în prezent).

Din informaţiile cotidianului „The Times”, ea a atras furia Ministerului Educației, care consideră că o astfel de măsură ar face Marea Britanie mai puțin atractivă pentru studenții care totuși contribuie la finanțarea sistemului universitar.

Într-un comunicat de presă, grupul Universities UK, care reprezintă 140 de universități britanice, a estimat, miercuri, că proiectul „ar avea consecințe grave asupra capacității (lor) de a recruta studenți internaționali și, în cele din urmă, consecințe negative semnificative pentru creșterea economică a Marii Britanii”.

Astfel, Ar fi „cu adevărat dăunător pentru competitivitatea și reputația Marii Britanii”.

În prezent, aproximativ 120.000 de studenți europeni urmează încă cursuri în universitățile britanice (față de 152.000 în 2020/2021), mulți dintre ei au început să se formeze înainte de ieşirea ţării din Uniunea Europeană.

articolul original.

Copiii sunt din ce în ce mai pasionați de programare: 540 de animații înscrise în Competiția Națională Orange SuperCoders

30 January 2023 at 17:44
image

Cea de-a IX-a ediție a programului SuperCoders, dezvoltat de Orange România în parteneriat cu Fundația Orange și Simplon România, a început în luna octombrie 2022 și a înregistrat un număr impresionant de participanți: 2300 de copii au luat parte la acțiunile desfășurate în primele două etape ale programului, Caravană și Competiția națională. Tinerii au participat la atelierele de Scratch, limbajul de programare vizuală pentru copii, organizate de trainerii Simplon România, precum și la webinarele susținute de creatorii de conținut zzAndrei și Karinul. Noțiunile învățate le-au aplicat pentru a crea animații interactive, pe care le-au înscris în Competiția Națională. Cu ajutorul superputerilor pe care le dețin – creativitatea și imaginația –, copiii au continuat povestea lui Coder, supereroul programului, aflat într-o nouă misiune ce a vizat consumul responsabil de resurse. 540 de animații dezvoltate în Scratch au fost înscrise în Competiția Națională.

Primii 50 de copii care au avut cele mai complexe animații au câștigat un loc în Academia SuperCoders, o experiență amplă de învățare, care începe astăzi. Pe parcursul a 12 săptămâni de cursuri online, participanții vor învăța noțiuni avansate de Web Development – HTML și CSS. Lista completă a câștigătorilor este disponibilă aici.

Micii programatori au fost jurizați și anul acesta de o echipă de experți din diverse domenii, precum educație, jurnalism sau inovație: Roxana Rugină, fondatoare a Simplon România, Ovidiu Ana, Director Executiv Fundația Orange România, Măriuca Mihăilescu, jurnalist la Televiziunea Română și fondatoare a platformei www.afostodata.ro, Cristian Pațachia, Development & Innovation Manager Orange România și Gheorghe Ciprian Ittu, Director și profesor de matematică și TIC la Școala Gimnazială Nr. 1 Poiana Mărului, județul Brașov.

„Prezența tehnologiilor digitale, precum calculatoare, tablete, televizoare inteligente, smartphone-uri și ceasuri inteligente, în viața de zi cu zi a adulților creează cadrul pentru ca tinerii să crească într-un context digital, să interacționeze, să acceseze și să utilizeze tehnologia. Copilăria înseamnă astăzi și utilizarea tehnologiei și a internetului. Astfel, încă de la început, prin programul SuperCoders ne-am propus să-i împrietenim pe copii cu limbajele de programare și să transformăm timpul petrecut de aceștia online în timp de învățare, de modelare a competențelor și cunoștințelor digitale. Suntem onorați de numărul tot mai mare de participanți la activitățile desfășurate în cadrul programului SuperCoders și îi felicităm pe toți cei care s-au înscris anul acesta în Competiția Națională. 50 dintre aceștia încep astăzi o nouă aventură, Academia SuperCoders, la finalul căreia vor avea în portofoliul personal competențe solide de programare. Mulțumiri speciale merg către juriul ediției, profesioniști a căror amprentă în educația tinerilor este incontestabilă și al căror aport în desfășurarea programului SuperCoders este esențial”, a declarat Veronica Dogaru, Corporate Communications & CSR Director Orange România.

Educația digitală este o direcție importantă în strategia de responsabilitate socială a Orange România și unul dintre pilonii strategiei Grupului Orange Engage 2025. La inițiativa Orange, împreună cu Simplon România, programul SuperCoders promovează educația digitală și folosirea responsabilă și utilă a tehnologiei în rândul tinerei generații încă din 2014. Începând cu ediția a IX-a, Fundația Orange s-a alăturat SuperCoders.

articolul original.

Simulare Evaluare Naţională şi BAC 2023

30 January 2023 at 11:17

Ministerul Educaţiei a aprobat astăzi Ordinul privind organizarea simulării Evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, în anul școlar 2022 – 2023.

Astfel, simulările pentru elevii de clasa a VIII-a vor avea loc în zilele de 20, 21 şi 22 martie, urmând ca pe 29 martie să le fie comunicate rezultatele. Liceenii din clasa a XII-a vor începe simulările pentru probele scrise de la Bacalaureat pe 27 martie. Următoarele probe vor fi pe 28, 29 şi 30 martie, iar rezultatele vor fi comunicate pe 6 aprilie.

În contextul Ministerului Educaţiei, astăzi, 25 ianuarie, în cadrul Comisiei de dialog social, a fost avizat Ordinul privind organizarea simulării Evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, în anul școlar 2022 – 2023.

Calendar – Simularea Evaluării Naţionale:

20 martie 2023: Limba şi literatura română – probă scrisă

21 martie 2023: Matematică – probă scrisă

22 martie 2023: Limba şi literatura maternă – probă scrisă

29 martie 2023: Comunicarea rezultatelor

Calendar – Simularea examenului de Bacalaureat:

27 martie 2023: Limba şi literatura română – probă scrisă

28 martie 2023: Proba obligatorie a profilului – probă scrisă

29 martie 2023: Proba la alegere a profilului şi a specializării – probă scrisă

30 martie 2023: Limba şi literatura maternă – probă scrisă

6 aprilie 2023: Comunicarea rezultatelor

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ

Rezultatele obținute de elevi la simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și la simularea probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022 – 2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

Desfășurarea simulării Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de bacalaureat, în anul școlar 2022 – 2023, se realizează în baza unei proceduri care va fi comunicată inspectoratelor școlare.

articolul original.

Stațiunea Gălănești a intrat în patrimoniul Universității ”Al.Ioan Cuza” din Iași

29 January 2023 at 14:40

Stațiunea Gălănești din județul Suceava a intrat în patrimoniul Universității ”Al.  Ioan Cuza” din Iași în baza unei  hotărâri de Guvern din data de 26 ianuarie 2023. ”O nouă staţiune a intrat în patrimoniul UAIC, situată în Gălăneşti, judeţul Suceava

Prin HG, din data de 26 ianuarie 2023, a fost aprobată trecerea staţinii Gălăneşti, judeţul Suceava, din administrarea Filialei Iaşi a Academiei Române, în administrarea UAIC. Staţiunea va fi folosită pentru activităţi recreative, de creaţie, cultural artistice, conferinţe, didactice, studenţeşti, precum şi pentru cazarea participanţilor” notează rectorul UAIC, Tudorel Toader pe pagina sa de facebook.

articolul original.

3.000 de elevi de gimnaziu vor descoperi lumea finanțelor, prin proiectul Sensul banilor

27 January 2023 at 17:44
image
 • Junior Achievement (JA) România și Asirom continuă parteneriatul educațional început în anul 2021 cu proiectul JA Sensul Banilor.
 • Profesorii și elevii vor beneficia de training și materiale educaționale pe teme de Educație economică și financiară, pe o platformă interactivă de învățare.
 • La ediția precedentăa proiectuluiau participat 3.000 de elevi, coordonați de profesori din 42 de instituții de învățământ, din 27 de localități din țară, atât din mediul urban, cât și din cel rural.

„Unul dintre obiectivele noastre este susținerea educației și sprijinirea comunităților în care ne desfășurăm activitatea, construind împreună un viitor mai simplu și mai sigur pentru tinerele generații. Credem cu tărie că educația financiară, înțelegerea nevoii de prevenție și gestionarea resurselor sunt elemente importante în dezvoltarea abilităților sociale ale copiilor, reprezentând bazele pentru o societate modernă și un viitor prosper.’’, afirmă Cristian Ionescu, Președinte al Directoratului Asirom.

În acest an școlar, până în luna iunie, alți 3.000 de elevi din toată țara, din medii defavorizate economic,  își vor îmbunătăți, cu sprijinul profesorilor, cunoștințele financiare, de la noțiuni economice simple legate de bani, bugetul familiei, resurse, la consum și economii, și vor fi motivați, prin exerciții atractive și simulări, pentru a putea lua în viitor decizii raționale legate de finanțele proprii în diferite situații.

Elevii vor fi provocați, lucrând în echipă cu colegii lor, dar și cu membrii familiei, să analizeze diferiți factori care pot influența din punct de vedere financiar și să descopere care sunt răspunsurile potrivite la întrebările:

 • Cum ne putem administra corectbanii?
 • Cum luăm cele mai bune deciziifinanciare?
 • Cum putem economisi inteligent?
 • Cum putemgestiona riscurile apărute?

„Elevii clasei mele au fost încântați de platformă și resursele din proiectul Sensul banilor, pentru că au avut posibilitatea să învețe lucruri noi despre finanțe și să își dezvolte abilități esențiale pentru viață, simulând situații reale, devenind mai responsabili și luând decizii privind utilizarea banilor.” – profesor coordonator clasă gimnaziu, Colegiul Național Pedagogic Ștefan cel Mare din Bacău

articolul original.
❌