ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 30 November 2022Ultimele Stiri

Profesorul Mircea Coșea, despre creșterea pensiilor și salariilor: ‘Sperăm însă că nu va fi o chestiune de natură electorală, pentru că ar fi un lucru negativ în momentul de față’

30 November 2022 at 19:19
image

Prof. dr. Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a vorbit despre creșterea pensiilor și salariilor românilor.

„Statul trebuie să își reducă cheltuielile pentru a putea să mai aibă un oarecare impuls în stoparea inflației. Sigur că nu este posibil să se stopeze inflația în momentul de față, dar eforturile statului pentru reducerea cheltuielilor ar trebui să fie evidente. În măsura în care statul nu poate să mărească pensiile până la nivelul inflației e clar că există niște incapacități din partea bugetului de a acoperi nevoile. Așteptăm să vedem cum o să fie ordonanța, pentru că și aici pot să apară lucruri care sunt diferite de prima reacție pe care o avem și care este negativă față de această creștere”, a declarat Mircea Coșea, conform euronews.ro.

Totodată, profesorul a mai adăugat faptul că „înghețarea în acest an a salariilor demnitarilor este binevenită”.

„Deci este o situație contradictorie, pentru că nu cunoaștem în amănunt ce se va întâmpla. Sperăm însă că nu va fi o chestiune de natură electorală, pentru că ar fi un lucru negativ în momentul de față. Să sperăm că nu va fi din nou o greșeală politică, pe care Guvernul o face. A mai făcut astfel de greșeli atunci când a mărit veniturile unor funcționari peste nivelul inflației, în măsura în care pensionarii au fost sub nivelul inflației”, a mai spus el.

Mircea Coșea este de părere că această majorare „nu va rezolva situația veniturilor în România, care trebuie neapărat aduse la nivelul inflației”, adăugând că „există o lipsă de performanță în economia României”.

„Acordarea acestor ajutoare, care apar ca niște cadouri, are o parte necesară în momentul de față, pentru că avem oameni care chiar sunt în dificultate. Pe de altă parte, nu e bine să mărim această parte de ajutoare sociale în discordanță cu ceea ce ar trebui să primească toți oamenii, în funcție de contributivitate. Aceste cadouri pe care le face Guvernul nu sunt cum ar trebui să fie, pentru că se bazează pe anumite venituri de pensie și ar trebui să se bazeze pe venituri materiale. Sunt pensionari care se încadrează în aceste ajutoare, dar care, de fapt, au venituri mai mari decât pensia pe care o au. La orașe, în apartamente de 80 de mp, stau pensionari care nu au alte venituri, în afara de pensie”, a conchis profesorul.

articolul original.

Uniunea Europeană l-a avertizat pe Elon Musk că va interzice Twitter dacă nu va modera conţinutul conform regulilor sale stricte

30 November 2022 at 19:21
image

Comisarul pentru Industrie al UE, Thierry Breton, a transmis avertismentul în timpul unei întâlniri video cu Musk de miercuri, a relatat FT, citând persoane care cunosc discuţia.

Breton i-a spus lui Musk că trebuie să respecte o listă de reguli, inclusiv renunţarea la o abordare ”arbitrară” a restabilirii conturilor utilizatorilor interzişi şi acceptarea unui ”audit independent amplu” al platformei, până anul viitor, potrivit raportului.

Potrivit unui transcript al conversaţiei cu Musk, pus ulterior la dispoziţia Reuters de Breton, comisarul a spus că Twitter se confruntă cu ”o muncă uriaşă” pentru a se conforma reglementărilor europene

”Mai este de lucru enorm, deoarece Twitter va trebui să implementeze politici transparente pentru utilizatori, să consolideze în mod semnificativ moderarea conţinutului şi să protejeze libertatea de exprimare, să abordeze dezinformarea cu hotărâre şi să limiteze publicitatea direcţionată”, i-a spus Breton lui Musk.

Breton şi Musk au convenit că UE va efectua un ”test de stres” la sediul Twitter, la începutul anului 2023, pentru a evalua conformitatea Twitter cu regulile UE.

Breton l-a îndemnat anterior pe Musk să respecte regulile importante ale UE împotriva discursului instigator la ură şi a dezinformarii online.

De asemenea, comisarul de Justiţie al Comisiei Europene, Didier Reynders, a exprimat comentarii similare.

articolul original.

Avarie la reţeaua Termoenergetica din Sectorul 6 al Capitalei / Cinci puncte termice care deservesc 78 de blocuri, o grădiniţă şi o şcoală, oprite joi pentru reparaţii

30 November 2022 at 18:28
image

Potrivit companiei, începând de joi, 1 decembrie 2022, pentru realizarea lucrărilor de blindare a conductei, vor fi oprite până la ora 23.00, cinci puncte termice, care deservesc un număr de 78 de blocuri, Grădiniţa 195 şi Şcoala Gimnazială Ion Dumitru.  

”Manevrele de blindare sunt acţiuni premergătoare lucrărilor de înlocuire a porţiunii de conductă afectată şi sunt necesare pentru ca în perioada lucrărilor de reparaţii, consumatorii să poată fi alimentaţi cu agent termic pentru apă caldă şi căldură. Având in vederi particularităţile conductei DN800, care este nu amplasată în galerie, se întâmpină greutăţi în remedierea avariilor din această zonă, fiind necesară decopertarea întregului tronson de conductă”, a transmis compania.  

Dispeceratele Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti şi echipele de intervenţie lucrează în regim permanent pentru soluţionarea problemelor apărute în teren.  

 

 

articolul original.

Podul Minciunilor din Blaj, refăcut din temelii, va fi redat circulaţiei pe 1 decembrie

30 November 2022 at 17:49
image

Anunţul privind redeschiderea circulaţiei pe podul din municipiul Blaj a fost făcut pe Facebook de către primarul municipiului, Gheorghe Valentin Rotar. Potrivit acestuia, podul va fi redat circulaţiei rutiere şi pietonale pe 1 decembrie, la ora 16:00.

 

Miercuri seară, în prezenţa mai multor localnici, autorităţile au făcut teste privind iluminarea construcţiei la evenimentul organizat joi seară. 

 

”Este o investiţie realizată în timp record, de aproximativ 8 luni, în condiţiile în care construcţia unui pod la parametrii cei mai înalţi (din punct de vedere tehnic şi arhitectural) durează, în ţara noastră, în medie 2 ani, iar lucrările la noul pod au fost complexe şi au început cu demolarea vechii structuri. Podul Minciunilor este una dintre cele mai spectaculoase construcţii din România, cu un aspect arhitectural modern şi futurist, care îmbină vechiul şi noul, respectând patrimoniul existent în zonă. Este o investiţie foarte importantă, în valoare de aproximativ 3 milioane de euro, obligatorie pentru Blaj, care rezolvă dificultăţile create de traficul rutier din zonă”, a scris edilul pe reţeaua de socializare. 

 

Inaugurarea oficială a podului va avea loc luni, 5 decembrie, printr-un concert organizat pe pod.

articolul original.

Vom încheia anul 2022 cu aproape 1.000 km de autostradă şi drum expres. Trebuie să dublăm această cifră

30 November 2022 at 17:24
image

”Avem 444 kilometri de autostradă în licitaţie. Sunt 18 segmente de pe 4 autostrăzi (A0, A3, A7 şi A13), puţin peste 444 km cu o valoare estimată totală de 6,54 miliarde euro. Unele merg neaşteptat de bine (A7 unde UMB a ofertat extrem de agresiv şi a speriat competitorii), iar altele îşi continuă epopeile halucinante începute acum mai bine de 3 ani (A0 Nord)”, au transmis, miercuri seară, reprezentanţii Asociaţiei Pro Infrastructură.  

Aceştia afirmă că cei 444 în licitaţie se adaugă celor 451 kilometri de autostradă şi drum expres care au contracte de lucrări semnate în acest moment.  

”Împreună sunt 895 km care pot fi livraţi în următorii 10 ani, într-un scenariu realist-optimist, inclusiv secţiunile teribile de pe A1 Sibiu-Piteşti (69 km prin creierii munţilor) şi A3 Poarta Sălajului-Nuşfalău (include Tunelul Meseş lung de aproape 3 km). O medie de 90 km inauguraţi pe an este dublul vitezei medii a ultimilor 5 ani, dar este un obiectiv care poate fi atins şi trebuie asumat de toţi miniştrii Transporturilor şi de către responsabilii CNAIR”, au mai transmis reprezentanţii asociaţiei.  

Aceştia precizează că vom încheia anul 2022 cu 994,6 km de autostradă şi drum expres aflaţi în exploatare, iar pentru o reţea decentă (chiar dacă nu completă), mai avem nevoie de aproximativ 2.000.  

”În următorii 10 ani TREBUIE şi PUTEM construi MĂCAR 900 kilometri, chiar dacă ţinem cont de bâlbele şi poticnelile legendare ale autorităţilor, provocările tehnice şi riscurile la trecerile Carpaţilor şi lălăiala şi lenea unor antreprenori generali”, mai arată Pro Infrastructură.  

articolul original.

România va pierde 2,5 miliarde de euro din PNRR! FACIAS va acționa în judecată vinovații

30 November 2022 at 17:40
By: zdv

România este responsabilă ca stat pentru conţinutul PNRR. Acest proiect de ţară nu a fost impus de vreo entitate superioară, ci chiar de reprezentaţii Guvernului României. Tot ei şi-au asumat că vor pune în aplicare ceea ce au scris.

În acest moment sunt probleme pe mai multe paliere:
– reforma pensiilor speciale
– respectarea procentului de 9,4% din PIB pentru bugetul de pensii
– legea decarbonizarii
– legea privind avertizorii de integritate
Înregistrarea unor întârzieri mai mari de 6 luni în implementarea jaloanelor va conduce automat la pierderea unor sume importante de bani.

Autoritățile nu și-au îndeplinit obiectivele, iar Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a semnalat disfuncționalitățile în cadrul proiectului “Transparență și Responsabilitate – Monitorizare PNRR”. În ciuda semnalelor de alarmă, atât cu privire la gestionarea defectuoasă a PNRR cât și cu privire la posibilele pierderi financiare, reprezentanţii statului nu au făcut nimic pentru a remedia deficienţele.

În consecinţă, FACIAS va acționa în judecată pe cei care se fac responsabili de banii pierduți din PNRR și va cere acoperirea prejudiciului ce va rezulta în urma neimplementării proiectelor din PNRR la termenele stabilite.  Din cauza modului în care a fost redactat și negociat Planul Național de Redresare și Reziliență, România s-a confruntat cu întârzieri în aprobarea acestuia de către Comisia Europeană și implicit primirea surselor de finanțare. În timp ce alte țări europene intrau în posesia sursei de pre-finanțare, România abia primea aprobarea Planului Național de Redresare și Reziliență, iar când statul român transmitea prima cerere de plată în urma îndeplinirii țintelor și jaloanelor aferente trimestrului IV al anului 2021, alte țări primeau banii pentru cea de a doua cerere de plată transmisă. Planurile aprobate de Uniunea Europeană au fost propuse de autoritățile române, prin specialiștii desemnați, și nu impuse, așadar aceștia sunt responsabili de conținut, care în urma aprobării, de către forurile europene, a devenit obligatoriu. Din cauza modalităților ineficiente de negociere și derulare a PNRR-ului, ministerul investițiilor și proiectelor europene a anunțat deja că din suma maximă de care ar fi putut să beneficieze România – 29,2 miliarde de Euro, în urma unor recalculări, se vor pierde 2,1 miliarde de Euro. Alte aproximativ 4 milioane de euro se vor pierde din neîndeplinirea jaloanelor care privesc pensiile. Având în vedere traseul legislativ și data la care ne aflăm, șansele de reușită sunt minime, deoarece proiectul de lege privind reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale ar trebui să fie adoptat de Guvern până la 31 decembrie 2022, iar noua lege privind sistemul de pensii să intre în vigoare la data de 31 martie 2023. Conform Comisiei Europene este exclusă posibilitatea înlocuirii plafonului de pensii de 9,4% din PIB (media europeană fiind de aproximativ 11%) cu un alt mecanism de referință, iar România trebuie să continue să lucreze la implementarea acestei reforme, care va fi evaluată în contextul viitoarelor cereri de plată. Acțiunea în instanță va fi depusă de FACIAS după ce România va primi răspuns din partea Comisiei Europene referitor la a doua cerere de plată, atunci când prejudiciul va fi cert și efectiv.

articolul original.

Avertisment îngrijorător al analiștilor economici: Vom avea parte de o încetinire a creșterii economiei la 1,6%, anul viitor

30 November 2022 at 15:52
image

Analiştii CFA România estimează o încetinire la 1,6% a avansului economiei anul viitor, de la 4,5% în acest an, în timp ce datoria publică este de aşteptat să crească la 57% din PIB.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei, pentru deficitul bugetului de stat pe anul 2022, valoarea medie a anticipaţiilor a scăzut la 6,6% din PIB, iar pentru anul 2023 valoarea estimată este de 5,8%.

În ceea ce priveşte cursul de schimb euro/leu, peste 83% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0652 lei pentru un euro. Ambele valori anticipate înregistrează o uşoară reducere faţă de exerciţiul din luna august.

Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni s-a majorat faţă de exerciţiul anterior, ajungând la o valoare medie de 10,56%.

Pe fondul anticipaţiilor de încetinire puternică a economiei globale, indicatorul de încredere macroeconomică şi-a continuat scăderea, înregistrând valori apropiate de minimele istorice, evoluţie în concordanţă cu scăderea la minime istorice a indicatorilor de încredere la nivel global. În concordanţă cu scăderea încrederii în economie, şi anticipaţiile de creştere economică s-au redus de la 4,5% în 2022 la 1,6% în 2023„, a afirmat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Pe de altă parte, analiştii CFA România estimează scăderea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale din marile oraşe, nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a preţurilor.

Este de remarcat faptul că în jur de 79% dintre participanţii la sondaj anticipează scăderea preţurilor proprietăţilor rezidenţiale din marile oraşe (nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a preţurilor), în timp ce peste 83% dintre participanţi consideră aceste preţuri supraevaluate (nefiind înregistrată nicio opinie de sub-evaluare)„, arată sondajul este realizat lunar de organizaţie.

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA România a scăzut la valoarea de 33,3 puncte, această situaţie fiind cauzată de reducerea, cu 0,3 puncte, a componentei de anticipaţii, şi cu 3,4 puncte a componentei de condiţii curente, informează agerpres.ro.

articolul original.

Republica Moldova: Populația află dacă beneficiază de compensare la facturi și în ce categorie de ajutor se încadrează | AUDIO

30 November 2022 at 12:01
image

Populația din Republica Moldova este anunțată dacă beneficiază de compensare la facturi și în ce categorie de ajutor se încadrează. 700.000 de familii s-au înregistrat pe  platforma online compensații.gov.ro, pusă la dispoziție de Guvern.

Cei care nu au apucat, vor primi din oficiu o compensare pe care o vor pierde dacă nu se vor înregistra.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari:

„A fost un proces foarte voluminos, multă muncă, 40% din beneficiari sunt înregistrați de asistenți sociali, comunitari și bibliotecari și vor fi emise toate deciziile în sistem. Vom începe să transmitem SMS-uri către toți cei care s-au înregistrat, dar în facturile pe luna următoare deja vor fi compensațiile așa cum le-am promis.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/30nov-13-Spatari-sms-uri-pentru-cei-compensati.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

În total, Guvernul a stabilit cinci categorii considerate vulnerabile, în funcție de venituri, de numărul de membri ai familiei și de tipul sistemului de încălzire.

Platforma compensaţii.gov.md a fost lansată în data de 12 octombrie.

Site-ul a costat aproximativ 100.000 de euro. Banii au fost oferiţi de către partenerii externi ai Republicii Moldova.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Klaus Iohannis: „Trebuie realizate interconectări directe între România și Republica Moldova. Mai multe și mai bune” | AUDIO

articolul original.

Racordarea la rețeaua de energie electrică va fi mai simplă pentru prosumatorii cu o putere până la 10,8 KW

image

La propunerea ministerului Energiei, Executivul a aprobat pe 28 noiembrie Ordonanţa de urgență pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile. Aceasta va simplifica racordarea la rețeaua de energie a prosumatorilor cu o putere până la 10,8 KW.

Mai concret, Ordonanța prevede că, în termen de 6 luni de la adoptarea sa, ANRE va stabili o procedură de notificare simplă pentru racordările la rețea, ”prin care instalațiile sau unitățile generatoare ale prosumatorilor de energie din surse regenerabile și proiectele demonstrative cu o putere electrică aprobatǎ inferioară sau egală cu 10,8 KW, ori echivalentă pentru conexiunile diferite de conexiunile trifazice, se racordează la rețea în urma transmiterii unei notificări operatorului de distribuție și realizării, dacă este necesar, a modificărilor instalațiilor de racordare la retea a respectivului loc de consum”.

În termen de 15 zile de la primirea acestei notificări, operatorul de distribuție poate aproba, poate refuza racordarea la rețea în condițiile prevăzute de legii sau poate propune un punct alternativ de racordare la rețea, din motiv de siguranță sau de incompatibilitate tehnică. În cazul unei decizii de aprobare - sau în absența unei decizii din partea operatorului de distribuție - în termen de o lună de la notificare, instalația sau unitatea de producție agregată poate fi conectată.

Citește AICI textul complet al Ordonanței de urgență.

O altă prevedere importantă este aceea că prosumatorii au dreptul la decontare a energiei electrice produse și livrate cu energia electrică consumată din rețea pentru mai multe locuri de producere și consum. Condiția este aceea ca pentru locurile de consum respective să fie același furnizor de energie electrică și să fie sunt racordate la reţeaua electrică a aceluiași distribuitor. În acest caz, nu se menționează o limită de putere electrică.

România ar putea ajunge anul acesta la 30.000 de prosumatori. La sfârșitul lunii august 2022 erau 24.000, potrivit lui Claudiu Dumbrăveanu, director general al Direcţiei Piaţă Energie în cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Și tot anul acesta, cererile de instalare de panouri solare au crescut de 5 ori, în contextul crizei energiei.

articolul original.

Și-au făcut dobânzile efectul? Inflaţia în zona euro a scăzut pentru prima dată în ultimele 17 luni

Și-au făcut dobânzile efectul? Inflaţia în zona euro a scăzut pentru prima dată în ultimele 17 luni

Rata anuală a inflaţiei în zona euro a înregistrat o scădere peste aşteptări în luna noiembrie, aceasta fiind şi prima scădere a inflaţiei înregistrată de zona euro după luna iunie 2021, dar cu toate acestea a continuat să rămână în zona de două cifre, transmite AFP, citează Agerpres.

Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut până la 10% în luna noiembrie 2022, de la un nivel record de 10,6% înregistrat în luna octombrie. Cifra anunţată de Eurostat este mai bună decât estimările analiştilor, care mizau pe o creştere a preţurilor de 10,4%.

Scăderea inflaţiei în zona euro se explică mai ales prin faptul că preţurile la energie au înregistrat un avans de 34,9% în luna octombrie, semnificativ mai mic decât avansul de 41,5% înregistrat în luna octombrie. În schimb, inflaţia preţurilor la alimente au continuat să accelereze, de la 13,1% în octombrie, până la 13,6% în noiembrie.

De asemenea, datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a continuat să crească până la 6,6%, la 6,4% în octombrie. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

În rândul ţărilor din zona euro, cea mai ridicată inflaţie se înregistrează în ţările baltice, toate cu o creştere a preţurilor de peste 20%, în frunte fiind Letonia (21,7%), urmată de Estonia şi Lituania (ambele cu o inflaţie de 21,4%). La polul opus, cea mai mică creştere a preţurilor se înregistrează în Spania (6,6%) şi Franţa (7,3%).

Faptul că inflaţia a scăzut în luna noiembrie ar trebui să reducă presiunile la adresa Băncii Centrale Europene, care în acest an a fost nevoită să demareze cea mai rapidă majorare a dobânzilor de referinţă din istoria sa pentru a ţine sub control o inflaţie care este de cinci ori peste ţinta sa de 2%.

Cu toate acestea, preşedintele BCE, Christine Lagarde, a spus luni că ar fi "surprinsă" dacă vârful de inflaţie a fost atins în octombrie, sugerând că există riscul ca inflaţia să continue să crească în lunile următoare astfel că înăsprirea politicii monetare va continua. "Mi-ar plăcea să văd că inflaţia a culminat în octombrie dar cred că este mult prea multă incertitudine pentru a spune că aşa s-a întâmplat", a declarat preşedintele BCE cu ocazia unei audieri în Parlamentul European.

articolul original.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură primeşte cereri iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor

30 November 2022 at 10:48
image

”Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că până la data de 15 decembrie 2022 se depun la centrele judeţene APIA pe raza cărora se află sediul social al solicitantului cererile iniţiale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru serviciile ce urmează a fi prestate începând cu 1 ianuarie până la 30 iunie 2023 inclusiv, cereri avizate de către ANZ”, anunţă APIA.

Conform H.G nr. 1423/29.11.2022, publicată în Monitorul Oficial nr. 1158/29.11.2022, valorile maxime ale ajutoarelor de stat pentru perioada 1.01 – 30.06.2023 sunt următoarele:

– Pentru serviciile de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei: 15 lei/cap pentru rasele de animale din speciile taurine, bubaline şi ecvine; 5 lei/cap pentru rasele de animale din speciile ovine, caprine şi porcine.

– Pentru serviciile de determinare a calităţii genetice a raselor de animale: 40 lei/cap în cazul controlului performanţelor producţiei de lapte şi 20 lei/cap în cazul controlului producţiei de carne pentru rasele de animale din speciile taurine şi bubaline; 7,5 lei/cap în cazul controlului performanţelor producţiei de lapte, 2,5 lei/cap în cazul producţiei de carne, 1,5 lei/cap în cazul producţiilor de lână pentru rasele cu lână fină şi 2 lei/cap în cazul producţiei de pielicele pentru rasele de animale din speciile ovine şi caprine; 5 lei/cap în cazul controlului performanţelor de producţie la rasele de animale din specia porcine.

Cererea iniţială aferentă perioadei 1.01-30.06.2023 pentru efectuarea serviciilor de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei, completată de către solicitanţii prestatori ai serviciilor, va fi însoţită de următoarele documente:

a) dovada că solicitantul este persoană juridică, conform legislaţiei în vigoare;

 b) acreditarea  solicitantului pentru întocmirea şi menţinerea registrului genealogic al rasei pentru care solicită ajutorul de stat, eliberată de ANZ;

c) lista microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii beneficiare ale serviciilor de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei, avizată de ANZ, care va cuprinde: denumirea întreprinderii, adresa, CUI/CIF/CNP, după caz, codul CAEN, numărul unic de identificare a întreprinderii la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), numărul contractului de prestări servicii încheiat între prestator şi beneficiar, rasa şi numărul de animale care fac obiectul serviciilor, numărul de angajaţi şi cifra de afaceri, iar în cazul întreprinderilor noi, se va menţiona “întreprindere nou-înfiinţată”;

d) copia contractului între deţinătorul registrului genealogic şi prestatorul serviciului de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, în cazul în care acesta este altul decât deţinătorul registrului genealogic, din care să rezulte contribuţia părţilor la realizarea obiectivelor programului de ameliorare;

e) lista activităţilor, inclusiv lucrările şi tarifele acestora pentru serviciile de întocmire şi menţinere a registrului genealogic al rasei, pentru perioada  de aplicare, avizată de ANZ.

Cererea iniţială aferentă perioadei 1 ianuarie-30 iunie 2023 de solicitare a ajutorului de stat pentru efectuarea serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, completată de către solicitanţii prestatori ai serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, va fi însoţită de următoarele documente:

a) dovada că solicitantul este persoană juridică, conform legislaţiei în vigoare;

b) acreditarea solicitantului pentru prestarea serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, eliberată de ANZ;

c) lista microîntreprinderilor şi întreprinderilor mici şi mijlocii beneficiare ale serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, avizată de ANZ, care va cuprinde: denumirea întreprinderii, adresa, CUI/CIF/CNP, după caz, codul CAEN, numărul unic de identificare a întreprinderii la APIA, numărul contractului de prestări servicii încheiat între prestator şi beneficiar, rasa şi numărul de animale care fac obiectul serviciilor, numărul de angajaţi şi cifra de afaceri, iar în cazul întreprinderilor noi, se va menţiona “întreprindere nou-înfiinţată”;

d) copia contractului între deţinătorul registrului genealogic şi prestatorul serviciului de determinare a calităţii genetice a raselor de animale sau adeverinţă eliberată de ANZ, în cazul în care acesta este altul decât deţinătorul registrului genealogic, din care să rezulte contribuţia părţilor la realizarea obiectivelor programului de ameliorare;

e) lista activităţilor, inclusiv lucrările şi tarifele acestora pentru serviciile de determinare a calităţii genetice a raselor de animale, pentru perioada de aplicare, avizată de ANZ.

”Documentele prezentate în copie vor purta sintagma „conform cu originalul”, însuşite prin semnătura solicitantului şi vor sta la baza operării/verificării datelor în aplicaţiile electronice de gestionare a ajutorului de stat şi la efectuarea verificărilor administrative ulterioare”, precizează APIA.

articolul original.

Preşedintele Curţii de Conturi a României: Trecem printr-un proiect amplu de reformă şi modernizare, în care ne propunem să aducem această instituţie mai aproape de Parlament, de Guvern şi de cetăţeni

30 November 2022 at 10:02
image

Conducerea Curţii de Conturi a României a primit, în perioada 27-29 noiembrie, la Bucureşti, o delegaţie oficială a Oficiului Suprem de Audit al Slovaciei, formată din Ľubomír Andrassy, preşedintele instituţiei, Miriam Mešková, director al Departamentului de Relaţii Internaţionale, Zuzana Martincová, director al Departamentului de IT, şi Lubica Hajduckova, din cadrul Departamentului de Suport al Calităţii.

Vizita a debutat cu discuţii bilaterale la nivel de preşedinţi privind rezultatele recente ale celor două instituţii supreme de audit, fiind abordate, de asemenea, aspecte de interes comun la nivel internaţional.

”Trecem printr-un proiect amplu de reformă şi modernizare, în care ne propunem să aducem această instituţie mai aproape de Parlament, de Guvern şi de cetăţeni. Implementăm acum o foaie de parcurs. Actualizăm manualele de audit financiar, de conformitate şi al performanţei, în acord cu standardele Organizaţiei Internaţionale a Instituţiilor Supreme de Audit (INTOSAI)”, spune Mihai Busuioc, preşedintele Curţii de Conturi a României.

În cadrul întâlnirii cu membrii Plenului Curţii de Conturi au fost discutate mai multe subiecte precum: Sistemul de Control Informaţional KIS din Oficiul Suprem de Audit al Republicii Slovace şi Sistemul de Păstrare şi Identificare a Documentelor (SPID) din Curtea de Conturi a României; cadrul de performanţă în domeniul planificării; calitatea auditului; experienţa şi beneficiile evaluării peer-review şi aspecte legate de Subcomitetul INTOSAI pentru evaluatorii peer-review.

De asemenea, în cadrul discuţiilor a fost prezentată Evaluarea “inter-pares” a Curţii de Conturi 2020-2021, componentă esenţială a procesului de modernizare şi consolidare a instituţiei, realizat prin intermediul Proiectului CCR – SAI pentru cetăţean, co-finanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional pentru Capacitate Administrativă 2014-2020. Raportul evaluării peer-review, realizat de o echipă internaţională compusă din reprezentanţi ai instituţiilor supreme de audit din Polonia, Austria şi Olanda, poate fi consultat pe pagina de internet a Curţii de Conturi.

”Poziţia în care vă aflaţi implică o responsabilitate incredibilă de a uni oamenii într-un proiect comun. Şi noi ne aflăm în faţa unei provocări de reformare întrucât urmează să adoptăm Strategia de dezvoltare a instituţiei 2023-2025. Asta înseamnă setarea unor borne de control şi a unor indicatori care arată calitatea auditului realizat şi performanţa instituţiei. Rolul auditorilor publici externi este să ajute la crearea unei oglinzi pentru entităţile auditate, care să reflecte corectitudinea deciziilor luate, în vederea utilizării eficiente a resurselor publice”, afirmă Ľubomír Andrassy, preşedintele Oficiului Suprem de Audit al Republicii Slovace.

Reprezentanţii celor două instituţii supreme de audit au analizat situaţia generată de criza energetică, măsurile luate de guverne în acest context şi au convenit să coopereze cu instituţiile similare europene în vederea demarării unor audituri paralele comune care să servească la verificarea eficienţei măsurilor stabilite, dar şi pentru a identifica exemple de bună practică.

Perioada de implementare a proiectului CCR-SAI pentru cetăţean – SIPOCA 744, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020,  este între 9 septembrie 2019 – 9 martie 2023. Valoarea totală a proiectului este de 29,9 milioane de lei, din care cheltuielile totale nerambursabile – din FSE, prin POCA – sunt de 25,12 milioane de lei. Contribuţia proprie a instituţiei este în valoare de 4,79 milioane de lei. Obiectiv general al proiectului este consolidarea capacităţii instituţionale a Curţii de Conturi a României de a realiza activitatea de audit public extern, în acord cu standardele internaţionale în domeniu şi cu aşteptările societăţii.

articolul original.

Ieftinire a carburanților în ultima jumătate de lună

30 November 2022 at 09:31

Un litru de benzină din sortimentul popular se vinde azi în medie cu 7,25 de lei, iar unul de motorină cu 8,46 de lei. La jumătatea lunii noiembrie, prețul la pompă era în medie 8,48 lei litrul de benzină și 8,83 lei cel de motorină. Avem astfel o ieftinire de 3-4% în doar 15 zile, iar trendul pare să continue, mai ales că în ultimele două zile ieftinirea a fost mai abruptă.

Aceste scăderi de preț vin pe fondul unor cotații mai mici la produsele petroliere ca urmare a ieftinirii petrolului. Cotația țițeiului a scăzut la începutul acestei săptămâni la mai redus nivel din acest an, după ce protestele faţă de restricţiile impuse de autorităţile chineze pentru a preveni răspândirea pandemiei de COVID-19 au generat îngrijorări cu privire la evoluţia cererii de carburant în China, cel mai mare importator mondial de ţiţei. Iar aceste proteste par să continue.

Cel mai ieftin litru de benzină se poate găsi la Lukoil, 7,08 lei, și la Mol, 7,16 lei. Gazprom vinde benzina 95 cu 7,67 lei/litru. La motorină, cel mai ieftin litru se găsește la Lukoil, 8,32 lei, și la Mol, 8,38 lei. La fel ca și la benzină, Gazprom are cel mai scump litru de motorină, 8,95 lei.

articolul original.

Guvernul nu intenționează să crească salariile demnitarilor de la 1 ianuarie, anunță purtătorul de cuvânt al Executivului | AUDIO

30 November 2022 at 07:37
image

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a declarat că Guvernul nu are în intenţie o majorare a salariilor demnitarilor începând cu 1 ianuarie 2023, în condițiile în care salariul minim pe economie va crește. Guvernul este în continuare chibzuit, a adăugat el.

Dan Cărbunaru a amintit și de o decizie a premierului care prevede o reducere a cheltuielilor din ministere la capitolul bunuri şi servicii cu 10%:

„Din toate datele pe care le am la nivelul Guvernului, nu doar că nu se va întâmpla, dar nici nu există intenția să aibă loc acest lucru nici în cunoscuta ordonanță trenuleț nu sunt astfel de elemente. Dimpotrivă, există după cum bine știți o orientare extrem de așezată în cumpătare și buna cântărire a modului în care sunt cheltuiți banii publici în guvernul României. Nu există intenția și nici susținerea pentru ca Guvernul să treacă la o astfel de decizie. Ca atare, salariile demnitarilor, așa cum sunt ei definiți în sensul legii, rămân la nivelul anului acestuia.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/29nov-21-Carbunaru-despre-salariile-bugetarilor.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Proiectul ordonanței de urgență care stabilește principalele măsuri fiscale care vor intra în vigoare la 1 ianuarie a fost publicat de Ministerul de Finanțe. Actul normativ stabilește că salariile bugetarilor se majorează cu 10%, de la începutul anului viitor.

De asemenea, valoarea punctului de pensie se majorează cu 12,5%, de la 1.586 la 1.785 lei. Vârstnicii cu venituri scăzute vor primi, separat, ajutoare financiare în două tranșe.

Ordonanța, care mai poate suferi modificări, va fi dezbătută în ședința de guvern de săptămâna viitoare.

Citește și: Anca Dragu: Producem energie și gaz, dar plătim mai mult decât alte state. Ceva nu se leagă | VIDEO

articolul original.

Twitter a anulat politica de combatere a dezinformării legată de Covid-19 pe platforma sa de socializare

30 November 2022 at 05:49
image

Mişcarea vine şi pe fondul îngrijorărilor cu privire la capacitatea Twitter de a lupta împotriva dezinformării după ce a renunţat la aproximativ jumătate din personalul său, inclusiv pe cei implicaţi în moderarea conţinutului, sub noul şef Elon Musk.

”În vigoare din 23 noiembrie 2022, Twitter nu mai aplică politica privind informaţiile înşelătoare despre Covid-19”, potrivit unei actualizări pe pagina sa de blog.

Actualizarea a fost raportată pentru prima dată de CNN marţi.

Măsurile specifice la care  va renunţa Twitter nu sunt clare încă, iar compania nu a răspuns imediat la o solicitare de a partaja mai multe informaţii.

 

articolul original.

Spotify şi Epic Games câştigă un aliat în lupta cu comisioanele percepute de App Store al Apple, în persoana lui Elon Musk

30 November 2022 at 05:22
image

Musk a criticat comisionul pe care Apple îl percepe dezvoltatorilor de software pentru achiziţiile în aplicaţie şi a postat o meme în care sugerează că este dispus ”să meargă în război” în loc să plătească acel comision.

Musk a mai sugerat că Apple a ameninţat că va bloca Twitter din magazinul său de aplicaţii, deşi nu a explicat de ce.

Spotify a depus anterior plângeri antitrust împotriva producătorului de iPhone-uri din Europa, iar Epic Games a dat în judecată Apple în Statele Unite în 2020.

De la cumpărarea Twitter luna trecută, Musk a dezvăluit planuri de a percepe utilizatorilor 8 dolari pe lună pentru verificarea pe platforma de socializare, pentru a-şi spori profitabilitatea şi a evita falimentul.

O reducere de 30% a abonamentului ar afecta mult planul.

Comisia Europeană a investigat dacă regulile Apple pentru dezvoltatorii de aplicaţii încalcă regulile sale după ce Spotify a depus un dosar antitrust împotriva Apple în 2019.

Apple riscă o amendă de până la 10% din cifra de afaceri globală dacă va fi găsit vinovată de încălcarea normelor antitrust ale UE.

Luke Suddards, analist la firma de investiţii Finimize, a declarat că Apple ”joacă un joc periculos” ameninţând că va exclude Twitter din App Store.

”Dacă Twitter va fi exclusă, ar putea fi un alt proces în curs de dezvoltare.

L-am văzut pe Elon Musk folosind instanţele în mod eficient în timpul achiziţiei Twitter şi nu ar fi surprinzător dacă ar urma aceeaşi strategie acum.”

La începutul acestei luni, producătorul de jocuri video Epic Games a cerut unui complet de apel federal format din trei judecători din SUA să anuleze părţi dintr-o hotărâre antitrust a instanţei inferioare care a favorizat în mare măsură Apple şi afacerea sa de plăţi în App Store.

Apple a spus că comisioanele pe care le primeşte îl ajută să finanţeze recenzii ale aplicaţiilor, pentru a se asigura că utilizatorii nu sunt expuşi la aplicaţii frauduloase, pornografice sau care invadează confidenţialitatea.

“Apple continuă să dezavantajeze concurenţii, iar impactul este uriaş – asupra consumatorilor, dezvoltatorilor de aplicaţii şi acum, autorilor şi editorilor. Fără factorii de decizie politică, nimic nu se va schimba”, a scris pe Twitter CEO-ul Spotify, Daniel Ek, luna trecută.

Musk, care era în proces de cumpărare a Twitter în acel moment, a scris ”îngrijorător”, ca răspuns la postarea lui Ek.

Dar unii analişti sunt îngrijoraţi de faptul că lupta cu Apple ar putea îndepărta mai mulţi utilizatori de Twitter.

”În timp ce Musk încearcă să reaprindă lupta continuă dintre Apple şi dezvoltatori, toată această negativitate îi va îndepărta pe utilizatorii de Twitter”, a declarat Paolo Pescatore, analist la PP Foresight.

”Oamenii nu îşi vor abandona iPhone-urile… Au fost obişnuiţi să se înscrie la diferite servicii sociale, dar folosesc doar un telefon la un moment dat”, a spus el.

Apple, Twitter şi Spotify nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

 

articolul original.

Vânzările de Cyber Monday din SUA au atins un record istoric de 11,3 miliarde de dolari

30 November 2022 at 04:55
image

Vânzările, neajustate pentru inflaţie, au crescut cu 5,8% faţă de un an în urmă, conform datelor Adobe Analytics, care măsoară performanţa comerţului electronic prin analizarea achiziţiilor la 85% din primii 100 de retaileri pe internet din Statele Unite.

În timp ce comercianţii cu amănuntul au început promoţii şi oferte de reducere încă din octombrie pentru a induce mai multe vânzări, se pare că americaniii obosiţi de inflaţie şi-au amânat în mare măsură cumpărăturile de sărbători până în weekendul de Black Friday şi Cyber ​​Monday, în speranţa de a găsi cele mai bune oferte.

Retailerii majori, între care Target, Macy’s şi Best Buy au semnalat revenirea la modelele de cumpărături pre-pandemie în timpul evenimentelor tradiţionale de cumpărături de o singură zi.

Jucăriile au fost cele mai populare produse în Cyber ​​Monday, vânzările lor online au crescut de aproape opt ori comparativ cu o zi medie din octombrie 2022, potrivit raportului Adobe Analytics.

Vânzările de produse electronice au crescut de aproximativ cinci ori, în timp ce articolele sportive, electrocasnicele şi cărţile au înregistrat şi ele creşteri de peste 400%.

Cărţile Pokemon, Hot Wheels, PlayStation 5, televizoarele inteligente şi Apple AirPod-urile au fost printre cele mai vândute produse.

Aproximativ 196,7 milioane de cumpărători au făcut achiziţii în perioada de vacanţă de cinci zile, de la Ziua Recunoştinţei până la Cyber ​​Monday, a anunţat marţi Federaţia Naţională de Retail.

Shopify din Canada a declarat că comercianţii săi au înregistrat vânzări de 7,5 miliarde de dolari la nivel global, de Black Friday până în Cyber ​​Monday.

Cu toate acestea, unii experţi nu erau convinşi că o Cyber ​​Monday strălucitoare este un semn că inflaţia îşi reduce presiunea asupra încrederii consumatorilor.

”Cumpărăturile online reprezintă în continuare doar aproximativ 15% din totalul vânzărilor cu amănuntul. Aşa că nu este neapărat un indicator excelent al stării de sănătate a economiei în ansamblu”, a spus Dan North, economist senior la asiguratorul global de credite Allianz Trade North America.

 

articolul original.

Qatarul va furniza Germaniei gaz natural lichefiat / Este un “element de bază” pentru securitatea energetică a ţării, spune cancelarul Scholz

29 November 2022 at 21:31
image

QatarEnergy şi ConocoPhillips au semnat marţi două acorduri de vânzare-cumpărare pentru a exporta anual 2 milioane de tone de GNL în Germania timp de cel puţin 15 ani, începând din 2026, în contextul în care Berlinul caută noi parteneriate energetice după ce Rusia a sistat livrările de gaz.

“Sunt foarte încrezător că aceasta este o altă piesă importantă dintr-o casă pe care am construit-o deja în mare măsură”, a declarat Scholz la un briefing de presă, referindu-se la reducerea dependenţei de gazele ruseşti. El a adăugat însă că problemele internaţionale nu ar trebui să ducă la ridicarea unor bariere comerciale între ţări.

La rândul său, ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat marţi că este mulţumit de durata acordului încheiat cu Qatarul. “Cincisprezece ani este grozav”, a declarat Habeck la o conferinţă de afaceri la Berlin, referindu-se la durata contractului. “Nu aş fi avut nimic împotriva unor contracte de 20 (de ani) sau chiar mai lungi”, a adăugat el.

Cu toate acestea, Habeck a atras atenţia asupra planurilor Germaniei de a deveni neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2045, impunând limite asupra cantităţilor de gaz pe care ţara le va primi în viitor. Germania va trebui să înceapă să îşi reducă consumul de gaze de la mijlocul anilor 2030 dacă doreşte să îşi atingă obiectivul ambiţios, a arătat el.

Între timp, ministrul Energiei din Qatar, Saad al-Kaabi, a declarat, într-un interviu publicat marţi de ziarul german “Bild”, că nu vede vreo limitare pentru cantitatea de GNL pe care ţara sa este dispusă să o trimită în Germania.

Gazul lichefiat urmează să fie livrat la un terminal ce se va construi în Brunsbuettel.

Cele 2 milioane de tone din contract sunt echivalente cu 2,8 miliarde de metri cubi de gaz anual, adică aproximativ o treime din capacitatea terminalului Brunsbuettel preconizat a fi finalizat în 2026.

Germania are câteva proiecte de terminale plutitoare pentru a aduce mai repede la ţărm încărcături punctuale, ca o soluţie provizorie până când terminalele fixe, cu baza pe uscat, vor fi funcţionale.

Habeck nu a oferit mai multe detalii despre acordul cu Qatarul, dar a dat asigurări că Germania va achiziţiona cele mai avantajoase oferte disponibile. “Aceasta include Qatarul, dar nu este singurul furnizor de pe piaţa mondială”, a adăugat ministrul german.

Germania a primit, de asemenea, mai mult gaz spot de la terminalele GNL din ţările europene vecine.

 

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ligia Deca, întâlniri la Bruxelles cu reprezentanţii Comisiei Europene – S-a discutat despre reformele din PNRR

29 November 2022 at 20:17
image

”Am avut, astăzi, două întâlniri bilaterale cu reprezentanţii Comisiei Europene, Joost Korte – director general în cadrul Direcţiei Generale Ocuparea Forţei de Muncă, Afaceri Sociale şi Incluziune (DG EMPL) şi Sophia Eriksson Waterschoot – director Tineret, Educaţie, Erasmus+ (EAC.B). În cadrul celor două întâlniri bilaterale, am discutat despre cooperarea pentru implementarea iniţiativelor aferente Spaţiului European al Educaţiei. Printre temele abordate, s-au regăsit reformele din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă pe care Ministerul Educaţiei le coordonează, Anul European al Competenţelor 2023, precum şi sprijinul acordat copiilor, elevilor şi studenţilor din Ucraina”, a scris, marţi seară, pe FAcebook, ministrul educaţiei.  

Ligia deca afirmă că România continuă să sprijinine cele 14 instituţii de învăţământ superior româneşti în cadrul alianţelor europene de universităţi.  

”Ne dorim ca numărul acestora să crească în urma viitoarelor apeluri. În acest sens, am invitat-o pe doamna Mariya Gabriel, Comisar european pentru Inovare, Cercetare, Cultură, Educaţie şi Tineret, în România, pentru a intra în dialog cu reprezentanţii instituţiilor de învăţământ superior pe această temă”, a mai transmis ministrul.  

Deca a precizat că l-a invitat în România pe Joost Korte, pentru a-i prezenta modul în care ne propunem să dezvoltăm consorţiile integrate pentru învăţământ dual, inclusiv prin extinderea rutei la nivel universitar, precum şi prin dezvoltarea campusurilor, care vor oferi infrastructura necesară pregătirii profesionale a tinerilor. 

”La prânz, am avut plăcerea să întâlnesc români ce lucrează în instituţii europene, cu care îmi propun să păstrez legătura pe dosarele relevante.Le mulţumesc tuturor reprezentanţilor Comisiei Europene pentru discuţiile constructive şi pentru sprijinul acordat Ministerului Educaţiei în vederea implementării priorităţilor naţionale, în contextul iniţiativelor specifice Spaţiului European al Educaţiei”, a mai transmis ministrul Educaţiei.  

 

 

articolul original.
❌