ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 8 August 2022Ultimele Stiri

Statele Unite nu lasă Ucraina la greu: Un nou ajutor financiar, de 4,5 miliarde de dolari, pentru acoperitea nevoilor bugetare se îndreaptă spre Kiev

8 August 2022 at 20:00
image

Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor financiar suplimentar, în valoare de 4,5 miliarde de dolari.

Potrivit anunţului făcut de Agenţia pentru Dezvoltare Internaţională a SUA (USAID), finanţarea, coordonată cu Departamentul Trezoreriei SUA şi cu Banca Mondială, va fi oferită Ucrainei în tranşe; prima dintre acestea, de 3 miliarde de dolari, este programată pentru luna august, relatează luni Reuters.

Pe lângă ajutorul financiar destinat nevoilor bugetare, Washingtonul i-a oferit Ucrainei miliarde de dolari ca ajutor militar pentru a lupta împotriva Rusiei, fiind acum în pregătire un nou pachet de ajutor militar, de circa 1 miliard de dolari.

O sursă din guvernul german a anunţat săptămâna trecută că Uniunea Europeană intenţionează la rândul ei să strângă până în septembrie un nou pachet de ajutor financiar destinat Ucrainei, în valoare de circa 8 miliarde de euro.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că în urma agresiunii militare ruse deficitul bugetar al Ucrainei a ajuns la circa 5 miliarde de dolari lunar, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Bulgaria i-a luat la mișto pe ucraineni și le-a trimis armament ruginit din perioada sovietică! Ucraina a făcut returul tehnicii militare prin România

articolul original.

Nicuşor Dan: Nu e deloc adevărat că sunt localităţi din România care subvenţionează metroul din Bucureşti

8 August 2022 at 18:56
image

Întrebat luni seară, la B1 TV, cum comentează declaraţiile ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, privind preluarea de către Primăria Capitalei a metroului, Nicuşor Dan a explicat că are o colaborare bună cu acest minister. 

”Avem o colaborare foarte bună cu Ministerul Transporturilor în ceea ce priveşte trenul metropolitan. Peroanele vor fi amplasate în zona de protecţie a liniei CFR care aparţine Ministerului Transporturilor. Am avut foarte multe discuţii bune şi vom mai avea”, a declarat Nicuşor Dan. 

 Edilul a adăugat că nu este adevărat că localităţi din România subvenţionează metroul bucureştean. 

 ”Nu e deloc adevărat că prin această subvenţie sunt localităţi din România care subvenţionează metroul. Adevărul este – şi e absolut normal să fie aşa – adevărul este că Bucureştiul, prin munca oamenilor din Bucureşti, subvenţionează munca oamenilor din ţară. Salariile profesorilor, contribuţia Bucureştiului este de 25 la sută, dar profesorii din Bucureşti sunt 10 la sută. La fel pe ce înseamnă sistem de sănătate, asigurări sociale. Contribuţia Bucureştiului e mai mare, dar e normal să se întâmple aşa, dar nu se pune problema că dacă există o subvenţie pentru metrou, celelalte localităţi subvenţionează”, a precizat Nicuşor Dan. 

 Ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu a declarat că bucureştenii sunt nemulţumiţi de frecvenţa scăzută cu care circulă metroul, din cauza contractului de mentenanţă la Metrorex care nu a fost plătit.  

El a mai spus că anul trecut, de exemplu Metrorex, nu a avut buget şi că s-a săturat ca mereu Ministerul, Guvernul să vină de fiecare dată să aloce bani pentru a acoperi găurile companiei.  

Ministrul a adăugat că e dispus să aibă o discuţie cu Primăria Capitalei dacă doreşte să preia gestiunea transportului în comun în Bucureşti. 

 ”M-am săturat şi eu şi alţii, sunt convins că şi dvs, ca acest disconfort pe care îl au bucureştenii să fie folosit ca un fel de mijloc de presiune asupra Ministerului, Guvernlui, în a veni de fiecare dată cu bani ca să astupăm anumite găuri de la Metrorex. Nu asta este soluţia. Soluţia este ca totuşi, într-un final, şi lucrul acesta se va întâmpla în acest semestru, până la sfârşitul anului, ca acolo să existe un plan foarte bine pus la punct legat de management, de cum vor arăta toţi indicatorii economici, fiindcă bugetul statului nu poate să vină de fiecare dată să acopere minusul pe care Metrorexul în are. Am mai spus acest lucru – de ce nu se plăteşte de la bugetul statului transportul în comun la Cluj, la Iaşi, la Craiova, la Timişoara?”, a afirmat Grindeanu. 

 

articolul original.

Controlor de tren, agresat de un bărbat în trenul Mangalia – Sibiu – VIDEO

8 August 2022 at 16:38
image

”Ieri, 7 august a.c., în trenul IR 1914 Mangalia – Sibiu, în timp ce verifica legitimaţiile de călătorie, conductorul trenului a identificat un călător fără legitimaţie de călătorie şi într-o ţinută indecentă. După solicitarea plăţii în tren a legitimaţiei de călătorie, pasagerul a devenit violent şi l-a agresat verbal şi fizic pe conductorul de tren”, a transmis, luni seară, CFR.  

Sursa citată a precizat că în prezent, conductorul de tren se simte bine. 

”Organele abilitate desfăşoară o anchetă pentru stabilirea circumstanţelor acestui incident”, a mai precizat compania.  

 

 

articolul original.

Grindeanu: A fost finalizată reevaluarea ofertelor şi desemnat câştigătorul pentru proiectarea şi construirea secţiunii Cheţani-Câmpia Turzii din Autostrada Braşov-ârgu Mureş-Cluj- Oradea

8 August 2022 at 15:55
image

„A fost finalizată reevaluarea ofertelor şi desemnat câştigătorul pentru proiectarea şi construcţia secţiunii Cheţani-Câmpia Turzii din Autostrada Braşov- Târgu Mureş – Cluj- Oradea. Asocierea de constructori austrieci şi germani, care a câştigat licitaţia cu suma de 420,34 milioane de lei (făra TVA), are la dispoziţie 3 luni pentru proiectare şi 18 luni pentru execuţia lucrărilor, după semnarea contractului”, a scris Sorin Grindeanu, luni pe Facebook.

 

El a adăugat că pentru acest tronson de autostradă, care are o lungime de 15,70 km, finanţarea este din fonduri europene nerambursabile.

 

articolul original.

Comitetul de coordonare a PNRR a analizat stadiul de pregătire a apelurilor competitive şi a schemelor de ajutor – 85% dintre apeluri trebuie lansate în 2022 / S-au analizat cele 24 de jaloane cu termen de finalizare în luna septembrie

8 August 2022 at 15:52
image

”Având în vedere că 85% din apelurile de proiecte competitive din PNRR, inclusiv schemele de ajutor de stat, au stabilite termene de lansare în 2022, reuniunea de astăzi a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), la care au participat din partea MIPE ministrul Marcel Ioan Boloş şi secretarul de stat Carmen Moraru, a analizat demersurile realizate de ministerele implicate pentru respectarea termenelor propuse”, a transmis, luni, Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), într-un comunicat de presă. 

Sursa citată a precizat că, de asemenea, discuţiile au vizat stadiul de îndeplinire a celor 24 ţinte şi jaloane cu termen de finalizare septembrie 2022.  

”În acest moment, la nivelul Guvernului sunt pregătite soluţiile pentru asigurarea cofinanţărilor necesare implementării investiţiilor asumate prin PNRR”, a mai transmis MIPE.  

Instituţia face referire şi la aprobarea, de către Comisia Europeană, a schemei de ajutor de stat pentru România în valoare de 149 de milioane euro dedicată sprijinirii producţiei de hidrogen din surse regenerabile.  

”Schema este deschisă întreprinderilor care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei de hidrogen sau de energie electrică, unităţilor administrativ-teritoriale sau institutelor naţionale de cercetare şi dezvoltare din domeniul energiei, inclusiv asociaţiilor sau parteneriatelor formate de acestea, iar sprijinul va fi acordat sub formă de granturi directe. 52% din finanţările Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României sunt dedicate tranziţiei verzi, în cadrul căreia componenta de energie se adresează principalelor provocări ale sectorului energetic din România, printre care şi producţia de energie electrică din surse regenerabile”, a mai precizatMIPE.  

Comitetul Interministerial de Coordonare a Planului National de Redresare şi Rezilienţă este un organism interinstituţional coordonat de prim-ministru, în calitate de preşedinte, şi de ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, în calitate de vicepreşedinte, având în componenţă ministrul finanţelor şi miniştrii/conducătorii instituţiilor cu rol de coordonator de reformă şi investiţii din PNRR. 

 

 

articolul original.

Producția de miere GRAV afectată de condițiile meteo nefavorabile

8 August 2022 at 18:40
Producția de miere GRAV afectată de condițiile meteo nefavorabile

Producția de miere se va situa la circa 13.000 de tone în acest an, anunță Ioan Fetea, potrivit Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA.

Aceasta va fi mult scăzută față de 35.000 de tone înregistraăt în 2015. Cea de rapiță va fi redusă cu 45% din cauza ploilor și vântului din perioada nectarului, producția pentru mierea de salcâm va mai mai mică cu 45-70% in cauza înghețului. 

Astfel, cheltuielile apicultorilor vor fi cu aproximativ 50% în 2022, fapt care va fi reflectat în prețul mierii. 

Ajutorul de minimis cerut de Asociație către  Ministerul Agriculturii se ridică la 20 de euro/familie de albine. 

Totodată, cererea de miere va fi redusă pe piața internă din cauza cantităților rămase de anul precedent dar și a intrării din Ucraina. Și la export situația este dificilă din cauza lipsei contractelor dar și a mierii rămase din 2022 în UE, și a celei mai ieftine din Ucraina și America de Sud. 

În România se produc anual o medie de 22.000 de tone de miere, țara noatră fiind pe locul 4 în UE, cu 1,47 de milioane de familii de albine.

articolul original.

Germania va intra într-o perioadă de declin economic, asta după ce industria a primit mai puține comenzi față de luna precedentă

8 August 2022 at 14:20

În prezent, Germania trece prin momente extrem de dificile. Cea mai mare economie a Uniunii Europene este din ce în ce mai aproape de intrarea într-o recesiune economică.

Din ce în ce mai multe date arată faptul că Germania va intra într-o perioadă de declin economic, asta după ce industria a primit mai puține comenzi față de luna precedentă pentru a cincea oară consecutiv.

În acest sens, specialiștii spun că fenomenul s-ar agrava, având în vedere că în luna iunie, comenzile au scăzut cu 0,4 procente față de luna mai. în timp ce a fost înregistrată și o scădere de 5,6% în trimestrul doi din acest an.

Cu toate că, numărul comenzilor este în continuare destul de ridicat, însă economistul-șef de la Commerzbank, Jörg Krämer, este de părere că primejdia unei recesiuni este în creștere, luând în considerare problemele din lanțul de aprovizionare.

Acesta nu este singurul economist cu o astfel de perspectivă. Dekabank se așteaptă ca Germania să treacă printr-o recesiune tehnică – scăderea economiei timp de două trimestre consecutiv,

în estimările sale, „Dar este posibil ca recesiunea din trimestrul patru al acestui an să se prelungească până în al doilea trimestru al anului viitor„, spune Andreas Scheuerle, expert în materie de conjunctură economică.

Puterea de cumpărare are de suferit din cauza inflației

În contextul social, expertul Andreas Scheuerle spune că inflația face ca puterea de cumpărare a oamenilor să nu mai fie la fel de influentă, precizând că „cetățenii nu îşi mai pot permite atât de multe, şi poate că nici nu mai vor”.

În același timp, în plan mondial, economistul aduce în discuție  situaţia economică mondială, care în prezent este slăbită, subliniind că economia din SUA, una dintre cele mai importante piețe de desfacere pentru industria germană, a avut cel mai mult de suferit.

Nu trebuie uitată nici problemele legate de aprovizionarea cu gaze care pune presiune pe firmele din Germania.

Astfel, „O raţionalizare puternică nu va exista probabil la iarnă”, este de părere economistul, care adaugă că firmele vor face, cel mai probabil, economie de gaze, producând mai puțin decât în mod obișnuit.

În plus, deși nu mai este în prim-plan, coronavirusul este luat și el în considerare, economistul precizând că un alt val va afecta foarte mult economia, cu toate că este puțin probabil ca țara să mai intre într-un lockdown.

Totuși, economistul spune că trebuie luată în considerare situația din China, acolo unde se mai închide temporar câte un oraș sau port.

Firmele se tem de o criză a gazelor

În contextul energetic, Indicele IFO face ca firmele din Germania să-și piardă din ce în ce mai mult optimismul, asta după ce, în luna iulie, s-a înregistrat o cerere mai mică decât în luna iunie. În acest timp, așteptările de afaceri au scăzut foarte mult în ultima jumătate de an, ajungând la un nivel specific recesiunii, spune Jörg Krämer, expertul Commerzbank.

Concret, „În cele din urmă, Putin se joacă cu robinetul de gaze, amplificând teama de o criză a gazelor. Acest război al nervilor legat de gaze produce nesiguranţă şi în întreprinderi, care devin mai prudente în privinţa comenzilor pe care le contractează”, spune acesta.

Există informații care spun că o parte din clienți ar putea rezilia sau amâna comenzi, iar acest lucru ar duce la o epuizare a volumului mare de comenzi.

Datele experților arată că intrarea în recesiune pare inevitabilă, dar țin să menționeze că această nu va fi la fel de gravă ca cea de acum 14 ani, provocată de falimentul băncii Lehman Brothers.

„În perioada de vârf, economia germană s-ar putea diminua cu 0,4% mai spune economistul.

Aşadar, penuria de gaze ar putea persista, motiv pentru care există posibilitatea ca Germania să întâmpine dificultăți și în iarna 2023-2024. Acest lucru poate face ca anumite sectoare ale economiei germane să își mute capacitățile de producție în afara țării, în locurile unde energia este mai ieftină, scrie Deutsche Welle.

articolul original.

Toyota RAV4 Hybrid – puternic pe șosea și performant în teren accidentat

8 August 2022 at 13:30
image

În 1994, Toyota a lansat în lumea auto un nou tip de mașină, una care combina capacitatea de a călători oriunde cu un design robust de SUV, dimensiuni compacte și manevrabilitate asemănătoare cu cea a unui hatchback. Aceasta a fost în1994 prima generație Toyota RAV4.

RAV4 se află acum în centrul gamei globale Toyota. Vânzările cumulate la nivel mondial în patru generații din 1994 au atins peste 8,5 milioane de unități, în timp ce RAV4 este la ora actuală cel mai bine vândut SUV din lume.

La Toyota Piatra Neamț puteți vedea, experimenta și testa a cincea generație RAV4. Fundamentul calităților dinamice ale noului RAV4 este noua sa platformă botezată “TNGA-K”. Aceasta oferă mașinii un centru de greutate scăzut, greutate redusă și un șasiu puternic, rigid și echilibrat, care oferă manevrabilitate, stabilitate și senzații excepționale pentru șofer. Mașina este mai distractiv de condus, permițând, în același timp, adoptarea un design avangardist în interior și în exterior, sisteme siguranță îmbunătățite și un confort mai mare pentru toți cei aflați la bord.

Față de generația a patra, noua platformă tehnică a actualei generații de RAV4 a permis o creștere cu 57% a rigidității caroseriei. Ca o “curiozitate tehnică” care a putut fi adoptată datorită noii platforme pentru îmbunătățirea capacităților dinamice, designul și locația rezervorului de combustibil au fost schimbate: rezervorul este acum amplasat lateral în fața punții din spate, astfel încât sarcina acestuia să fie distribuită uniform între roți. Echilibrul optim de greutate nu se realizează doar față-spate (51/49), ci și de la stânga la dreapta.

Aspectul exterior al lui RAV4 este caracterizat de o imagine puternică și originală, cu o formă ce inspiră soliditate. În față, accentul este pus pe lățime și rezistență. Există un efect similar în spate, unde linia orizontală creată de lămpile din spate și de geamul hayonului se înclină brusc în jos la fiecare margine, atrăgând privirea către roțile din spate și exprimând influența „poligonului” asupra designului.

Interiorul este caracterizat de o calitate senzorială ridicată și de o execuție de precizie. Suprafețele soft la atingere abundă, inclusiv tabloul de bord și panourile ușilor sunt moi la atingere. Sunt aplicate modele, texturi și culori consistente, cu forme simetrice. Toate comenzile generației a cincea de RAV4 sunt noi, cu butoane integrate curat și comenzi tactile plăcute.

Noul RAV4 rămâne unic în segmentul său, oferind clienților un sistem de propulsie hibrid cu autoîncărcare. Noul sistem Dynamic Force hibrid de 2,5 litri pe benzină/electric oferă 218 CP în configurația cu tracțiune față și 222 CP în cea cu tracțiune integrală. Accelerația de la zero la 100 km/h se realizează în doar 8,1 secunde. Această motorizare oferă putere, eficiență și cele mai bune valori de consum și emisii din segment.

RAV4 Hybrid este echipat cu un sistem 4×4 electric AWD-i semnificativ îmbunătățit care oferă o economie de combustibil în condusul urban, performanță mai silențioasă la viteze mari și tracțiune mai bună în condiții alunecoase, oferind șoferului permanent sentimentul de siguranță. De asemenea, este mai compact și mai ușor decât sistemele 4×4 mecanice, astfel încât consumul de combustibil nu este compromis. În funcție de condiții, cuplul motor poate varia de la 100:0 față:spate până la 20:80 față:spate.

Sistemul AWD-i de pe RAV4 Hybrid oferă și un nou control automat al diferențialului cu patinare limitată – Trail Mode – care asigură cea mai bună aderență și control posibil pe suprafețe cu aderență redusă. Prin activarea Trail Mode, roata care se rotește liber, fără aderență, poate fi frânată și cuplul poate fi direcționat către roata cu aderență. Controlul accelerației și răspunsul cutiei de viteze sunt, de asemenea, adaptate pentru a ajuta șoferul să parcurgă trasee off-road dificile.

La reprezentanța Toyota Piatra Neamț – Tokyo Motors, situată în Piatra Neamț, bulevardul Decebal nr. 79, vă puteți programa la o sesiune de test-drive exstinsă cu modelul RAV4 Hybrid pentru a descoperi calitățile modelului atât pe șosea, cât și în teren accidentat. Consilierii Toyota vă vor oferi informații detaliate despre programul Rabla prin care poate fi achizitionat modelul RAV4 Hybrid și vă vor ajuta să alegeți echiparea potrivită pentru nevoile dvs.

articolul original.

Toyota C-HR Hybrid – design inedit și tehnologie de ultimă generație

8 August 2022 at 13:00
image

Toyota Piatra Neamț, prin dealer și reparator autorizat Tokyo Motors, te invită să faci cunoștință cu modelul Toyota C-HR Hybrid, crossover-ul perfect atât pentru deplasările în oraș, cât și pentru călătoriile mai lungi.

Lansat în 2016 și poziționat  pe piață ca un crossover dinamic, primul Toyota C-HR a avut un impact puternic asupra segmentului C-SUV. În primul său an, s-au comercializat 120.000 de unități în Europa, obținând instantaneu o cotă de 10% din segment. Mai mult, 8 din 10 dintre aceste vehicule au fost echipate cu sisteme de propulsie hibrid. Povestea de succes a continuat, iar astăzi peste 400.000 de europeni conduc Toyota C-HR.

Toyota C-HR este cel mai atrăgător model Toyota din punctul de vedere al designului și se adresează celor care își doresc un SUV compact, potrivit orașelor, dar desenat spectaculos și avangardist. Liniile caroseriei amintesc de un coupe, având un stil îndrăzneț, care continuă să iasă în evidență atât în ​​gama Toyota, cât și în segmentul C-SUV. Farurile și grupurile de lumini spate folosesc cea mai recentă tehnologie LED.

Modelul compact full-hybrid din gama SUV Toyota este disponibil cu două versiuni de motorizare hibrid, o caracteristică unică în segment. Sistemul de propulsie hibrid standard de 1,8 litri cu 122 CP este completat de un vârf de gamă echipat cu sistem Hybrid Dynamic Force de 2,0 litri. Generând 184 CP și emisii CO2 de doar 118 g/km (WLTP), acest sistem combină eficiența ridicată cu o creștere semnificativă a puterii și, datorită suspensiei îmbunătățite, asigură o rulare mai lină și mai silențioasă.

Gama de modele Toyota C-HR este echipată cu cea mai recentă versiune Toyota Safety Sense – un set de tehnologii de siguranță activă concepute pentru a ajuta la prevenirea sau atenuarea coliziunilor într-o gamă largă de situații de trafic.

Câteva funcții noi au fost adăugate sistemului pre-coliziune (PCS). Acestea includ asistent direcție pentru situații de urgență (ESA) cu detecție de pietoni și asistența la viraj în intersecție. Aceasta oferă avertizare și frânare automată dacă șoferul virează la stânga sau la dreapta în fața unui vehicul care se apropie pe banda opusă sau a unui pieton care traversează drumul.

Inserțiile interiorului sunt finisate rafinat, panourile ușilor sunt moi la atingere în toate zonele predispuse la contact. Întărind legătura dintre designul interior și exterior, multe comutatoare folosesc o formă care amintește de designul caroseriei și de detaliile acesteia.

Sistemul multimedia ce echipează Toyota C-HR dispune de integrare Apple Car Play și Android Auto, permițând telefonului mobil nu doar să se sincronizeze, ci să fuzioneze cu sistemul media al mașinii. Sistemul include, de asemenea, funcționalitatea e-call pentru asistență imediată în caz de urgență. În plus, permite actualizări over-the-air, făcând posibil ca proprietarii Toyota să acceseze în mod continuu cea mai recentă versiune a hărții de navigație fără a fi nevoiți să viziteze un dealer.

Toate versiunile Toyota C-HR sunt echipate cu servicii MyT Connected. Prin intermediul aplicației MyT ce poate fi descărcată pe telefonul mobil, posesorii pot să comunice cu mașina lor, indiferent unde se află. Ei pot planifica călătorii de acasă și transmite itinerariul către mașină, pot identifica pe hartă locația unde este parcată mașina, și pot primi mementouri de întreținere pentru service.

Foarte interesantă este funcționalitatea Hybrid Coaching din aplicația MyT. Aceasta oferă analize despre stilul de condus, cu o instruire personalizată și contextualizată pentru a vă ajuta să reduceți consumul de combustibil. După fiecare călătorie, utilizatorii primesc feedback și află punctele forte ale stilului lor de condus dar și ce poate fi îmbunătățit pentru a crește eficiența consumului de combustibil. Vor vedea, de asemenea, cât de mult au condus în mod complet electric dar și cât de mult combustibil și CO2 au economisit datorită tehnologiei Toyota full-hybrid.

Vă invităm la Toyota Piatra Neamț – Tokyo Motors în Piatra Neamț, bulevardul Decebal nr. 79 pentru a vă convinge de atuurile modelului Toyota C-HR Hybrid. Aici veți putea efectua o sesiune de test-drive, veți afla detalii despre cum puteți beneficia de sprijin pentruachiția modelului prin programul Rabla, iar consilierii Toyota vă vor ajuta să alegeți cea mai avantajoasă soluție de finanțare pentru noul dvs. autoturism Toyota.

articolul original.

Rectificarea bugetară arată dezastrul economic al României

8 August 2022 at 13:35
image

Proiectul următoarei rectificări bugetare spulberă tot optimismul și festivismul guvernanților, scoțînd la lumină realitatea dramatică: România se îndreaptă spre cataclism economic.

Cifrele sunt prezentate azi, în exclusivitate, de siteul economedia.ro, și sunt terifiante. Situația e atît de dramatică, încît nici măcar răsfățatele tuturor rectificărilor, serviciile secrete, nu mai primesc bani, ci, dimpotrivă, pierd. Dar loviturile cele mai cumplite vin de la Energie, Dezvoltare și Investiții, acolo unde sumele alocate sunt infime în raport cu cele solicitate. Ceea ce nu dovedește decît un fapt: adio bani pentru compensări de facturi la energie, adio mărețe investiții, deci creștere economică sustenabilă.

Singurul răsfățat rămîne Iohannis, care primește pentru Cotroceni cîteva milioane de euro, în timp ce Sănătatea, Educația ori Cultura pierd bani.

Prima rectificare bugetară din acest an este pozitivă, iar cele mai mari sume în plus le primesc Ministerul Muncii (6,77 miliarde lei), Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (2,7 miliarde lei), Ministerul Energiei (2,4 miliarde lei) și Ministerul Transporturilor (2 miliarde lei), conform documentelor obținute de Economedia. Ministerul Energiei este cel care a cerut cea mai mare sumă, de 31 de miliarde lei, în contextul schemei de plafonare și compensare a facturilor. Și bugetele pentru bunuri și servicii vor fi reduse cu un total de 540 milioane lei, conform propunerii Finanțelor.

 • Administrația Prezidențială a cerut 16,46 milioane lei, dar primește doar 15,45 milioane lei.
 • Senatul a cerut 19,77 milioane lei, dar primește doar 3,79 milioane lei.
 • Camera Deputaților a cerut 20 de milioane lei în plus, însă Ministerul Finanțelor a decis, din contră, să îi scadă bugetul, cu 2,86 milioane lei.
 • Înalta Curte a cerut 15,24 milioane lei, dar îi vor fi tăiate 3,28 milioane lei.
 • Curtea Constituțională nu a cerut sume în plus, însă Finanțele îi taie bugetul cu 564 mii lei.
 • Curtea de Conturi a propus o scădere de 17,5 milioane lei, însă Finanțele au decis o scădere de 23,7 milioane lei.
 • Bugetul Consiliului Concurenței va fi redus cu 12,27 milioane lei, față de propunerea ordonantorului de credite de 7,1 milioane lei.
 • Secretariatul General al Guvernului a cerut o majorare de buget de 2,066 miliarde lei, însă primește numai 231 milioane lei în plus.
 • Ministerul Afacerilor Externe a cerut o majorare de 159 milioane lei, însă bugetul îi va fi tăiat cu 67 milioane lei.
 • Ministerul Dezvoltării și Lucrărilor Publice a cerut o majorare de buget de 6,67 miliarde lei, însă primește doar 649 milioane lei în plus.
 • Bugetul Ministerului Finanțelor va scădea cu 144 milioane lei.
 • Ministerul Justiției a cerut o majorare de 1,3 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor propune doar 864 milioane de lei în plus.
 • Bugetul Ministerului Apărării Naționale rămâne neschimbat.
 • Ministerul Afacerilor Interne a cerut o creștere de 1,14 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor a propus reducerea bugetului cu 625 milioane lei.
 • Ministerul Muncii și Protecției sociale primește, conform propunerii Finanțelor, cea mai mare majorare de buget, de 6,77 miliarde lei, deși a cerut chiar mai mult, 8,48 miliarde lei.
 • Ministerul Sportului primește o majorare de 33 milioane lei, după ce a cerut o suplimentare de buget de 169 milioane lei.
 • Ministerul Agriculturii a cerut un plus de 1,6 miliarde lei, dar primește doar 716 milioane lei.
 • Ministerul Mediului a cerut suplimentare de 416 milioane lei, dar îi va scădea bugetul cu cu 484 milioane lei.
 • Ministerul Transporturilor a cerut și a primit o suplimentare de buget de două miliarde lei.
 • Bugetul Ministerului Educației va fi scăzut cu 542 milioane lei, deși a cerut o suplimentare de 668 milioane lei.
 • Ministerul Sănătății a cerut un plus de 1,3 miliarde lei, dar Ministerul Finanțelor a propus o scădere de 634 milioane lei.
 • Bugetul Ministerului Culturii va scădea cu 290 milioane lei.
 • Și bugetul Ministerului Public va scădea cu 200 milioane lei.
 • Bugetul SRI va fi redus cu 438 mii lei, deși instituția a cerut o suplimentare de 4,2 milioane lei.
 • Bugetul SIE va rămâne nemodificat.
 • Bugetul SPP va scădea cu 500 mii lei.
 • Bugetul STS scade cu 150 milioane lei.
 • Ministerul Economiei primește o suplimentare de 125 milioane lei, deși a cerut 973 milioane lei.
 • Ministerul Energiei a cerut cea mai mare sumă la rectificare, 31,66 miliarde lei, în contextul schemei de plafonare și compensare a facturilor, însă Ministerul Finanțelor a decis că va primi doar 2,4 miliarde lei.
 • Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a cerut o suplimentare de 17,2 miliarde lei, însă va primi doar 2,7 miliarde lei.
 • Ministerul Antreprenoriatului și Turismului a cerut o suplimentare de 1,55 miliarde lei, dar va primi doar 648 milioane lei.
 • Ministerul Cercetării și Digitalizării a cerut 497 milioane lei, dar Finanțele propun o suplimentare de numai 203 milioane lei.
 • Ministerul Familiei și Tineretului primește o suplimentare de 13 milioane lei, deși nu a cerut sume în plus.
 • Totodată, Ministerul Finanțelor propune suplimentarea bugetului Fondului Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate cu 3,89 miliarde lei, arată cei de la economedia.ro.
articolul original.

Cum poate câștiga România din gazele azere

8 August 2022 at 15:51
By: (R.C.)

De când Rusia a invadat Ucraina, iar Uniunea Europeană a impus sancțiuni Moscovei, Europa se confruntă cu o lipsă acută a gazelor naturale, Gazprom fiind cel mai important furnizor al ”Bătrânului continent”.

Așa că Uniunea Europeană trebuie să-și găsescă un nou furnizor major de gaze naturale. Și acesta pare să fie Azerbaidjanul. Cu rezerve de circa 2.600 miliarde mc, țara caspică este acum ”pe val”, ca viitor furnizor pentru Europa.

Problemele apar atunci când vine vorba despre modul în care gazele pot ajunge în Europa. România pare privilegiată din acest punct de vedere: are capacitate de transport! Mai mult, poate deveni un factor de stabilitate și siguranță energetică pentru tot centrul și estul Europei, datorită investițiilor Transgaz, scriu jurnaliștii de la Focus Energetic.

Gazele ajung în Europa prin conducta TANAP (Trans-Anatolian Pipeline), care pleacă din Azerbaidjan și ajunge în Turcia. Aici se leagă de gazoductul TAP (Trans-Adriatic Pipeline), ce ajunge în Grecia, Albania și Italia.

România nu este dependentă atât de mult de combustibilii fosili rusești, ca alte țări europene, dar Rusia acoperă, totuși, aproximativ un sfert din necesarul intern de gaze naturale.

România ar putea importa doar prin sudul țării o cantitate dublă de gaze naturale față de cât produce

Gazoductele TANAP și TAP duc gazele din Azerbaidjan până în Turcia, Grecia și Italia. Era problematic ca gazele să fie transportate mai departe. Abia acum câteva săptămâni a fost finalizată conducta IGB (interconectorul Grecia – Bulgaria), un proiect ce stagna de aproape 15 ani, deși era inclus pe lista proiectelor de interes comun (PCI) aprobată și finanțată de Comisia Europeană. Proiectul IGB este important pentru transportul gazelor azere.

Din Grecia sau Turcia, via Bulgaria, România poate fi aprovizionată cu gaze azere. Același traseu (Grecia – Bulgaria – România) l-ar putea avea gazele naturale lichefiate ajunse pe malul Greciei.

Investițiile Transgaz, operatorul intern de transport și sistem, au dus la majorarea semnificativă a capacității de import a României, din alte surse decât rusești.

Federația Rusă a exportat gaze naturale chiar și în timpul Războiului Rece. Pentru a livra în sudul Europei (spre Turcia și Grecia), conductele treceau prin Ucraina, România (intrau în țară la Isaccea și ieșeau pe la Negru Vodă), Bulgaria și apoi mai departe spre Turcia și Grecia.

Proiectul Isaccea – Negru Vodă, construit exclusiv pe banii rușilor (după 1990 – pe banii Gazprom), cuprinde 3 conducte (T1, T2 și T3), cu o capacitate totală de 28 miliarde mc anual. Sensul gazelor a fost, întotdeauna, dinspre România spre Bulgaria. Prin investițiile Transgaz, acum gazul poate să curgă și în sens invers, dintre Bulgaria spre România (reverse flow la Isaccea).

(…)

Și nici România n-ar avea de pierdut: pe lângă diversificarea surselor și rutelor de import, care asigură securitatea în aprovizionarea cu gaze naturale a țării, Transgaz ar câștiga din transportul și tranzitul spre centrul și estul Europei, iar o bună parte din bani ar ajunge la buget, sub formă de taxe și impozite!

articolul original.

Sînt 920 de posturi vacante în Neamţ. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă recrutează peste 60 de cadre

8 August 2022 at 11:45
image

■ fosta deputată de Neamţ face un „rechizitoriu“ aspru sistemului de detenţie ■ romaşcanul Florin Sima, liderul SNLP Bacău, spune că se pregăteşte o acţiune la CEDO şi pentru condiţiile angajaţilor ■

Postările de pe pagina de Facebook ale Elenei Udrea, ex-deputat de Neamţ, rămîn, în continuare, subiecte de atracţie. În urma ultimei vizite a soţului său, Adrian Alexandrov, care a reuşit să-i ducă la Penitenciarul Tîrgşor şi fetiţa, într-o lungă postare pe Facebook, fostul parlamentar reia subiectul condiţiilor de detenţie

Deţinuta îşi doreşte ca Eva, fiica sa, să fie ferită de imaginile îngrozitoare, ce îi revin obsedant în minte, cînd prietena sa, Monica Iacob Ridzi, îşi ispăşea în 2015 pedeapsa cu închisoare, pentru vina de a fi deturnat fonduri guvernamentale, la vremea cînd era ministru al Tineretului şi Sportului.

„Aş fi dorit ca Eva să fie ferită de publicarea imaginilor de felul acesta, poate pentru că eu sînt marcată de filmările cu Tibi Ridzi ducîndu-şi de mînuţă cei doi copilaşi să îşi viziteze mama, acum 6 ani“, spune Elena Udrea. Şi de aici un întreg „rechizitoriu“ al sistemului, închistat în neputinţă, nevoi şi în care se încalcă drepturile deţinuţilor.

Udrea vorbeşte despre părinţii care-şi pot vedea copiii doar printr- un „dispozitiv de protecţie“, ce îi împiedică să-i ţină în braţe. Ea pomeneşte şi despre traumele psihice ale copiilor de condamnaţi, demonstrate de studii ştinţifice şi atrage atenţia că o mamă poate să-şi vadă copilul în camera special amenajată pentru deţinutele care au minori.

„Prin această regulă tîmpită o mamă, condamnată şi pentru te miri ce… are acelaşi regim de primire a vizitelor ca şi un criminal în serie, condamnat pe viaţă“, este concluzia Elenei Udrea, care spune că, dacă tot e obligată să stea încă în penitenciar, printr-un abuz al celor de la Înalta Curte de Casaţie, va încerca să facă ceva bun nu doar pentru deţinuţi, ci şi pentru angajaţii sistemului pentitenciar, care muncesc în aceleaşi condiţii.

O altă problemă gravă e cea legată de interpretarea obtuză a legilor, dînd exemplul sistemului de primire a pachetelor, care conţin 10 kilograme alimente, plus 10 kilograme de legume şi fructe, pentru o lună, în condiţiile în care un deţinut are dreptul la 3-5 vizite lunare şi în care celulele nu au frigidere.

Elena Udrea incriminează pasivitatea autorităţilor la nenumăratele condamnări ale României la CEDO, plătite din bugetul ţării: „E nevoie de o minte luminată şi cu bune intenţii care să schimbe inepţiile din actuala legislaţie, dar şi ca cei aleşi să o aplice, să înţeleagă spiritul legii, nu doar litera ei“, mai spune fosta deputată de Neamţ.

Romaşcanul Florin Sima, lider al Sindicatului Naţional al Lucrătorilor din Penitenciare (SNLP) Bacău este nemulţumit de faptul că politicienii abia atunci cînd ajung ei înşişi la închisoare constată realităţile sistemului: „Ceea ce noi, sindicatele, spunem de 20 de ani, politicieni ca Adrian Năstase, Elena Udrea sau Liviu Dragnea le arată doar după ce ei trec prin experienţele detenţiei, fără să ţină seama că fiecare a pus umărul la prăbuşirea sistemului, prin pasivitate.

Noi, sindicatele, avem în pregătire o acţiune la CEDO pentru a se putea asigura condiţii de muncă normale. După Revoluţie nu s-a construit nici un penitenciar, nu s-au făcut decît cîrpeli. La Bacău, unde sînt încarceraţi şi deţinuţii din Neamţ, clădirile se prăbuşesc şi peste noi, şi peste deţinuţi. Şi apropo de frigidere, la Bacău le-am cumpărat din banii noştri pentru că nu poţi sta 12 ore fără să mănînci“, a declarat Florin Sima.

articolul original.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii organizează o dezbatere privind proiectul de hotărâre a Guvernului prin care se stabileşte taxa minimă de licenţă pentru spectrul radio ce va fi scos la licitaţie

8 August 2022 at 14:11
image

”Joi, 11 august 2022, ANCOM organizează o dezbatere publică pe marginea proiectului de hotărâre a Guvernului privind stabilirea cuantumului valorii minime a taxei de licenţă pentru acordarea unor drepturi de utilizare a frecvenţelor radio disponibile în benzile 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz, precum şi a condiţiilor de plată a taxei de licenţă”, anunta ANCOM.

Actul normativ a fost în consultare publică în perioada 13 – 27 iulie 2022 şi este disponibil pe site-ul ANCOM.

Pentru organizarea procedurii de selecţie competitivă pentru alocarea spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz pentru servicii de bandă largă, ANCOM a lansat în consultare publică şi documentaţia de licitaţie constând în proiectul de decizie privind procedura de selecţie pentru acordarea unor drepturi de utilizare a frecvenţelor radio în benzile 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz şi 3400-3800 MHz, proiectul de decizie pentru modificarea şi completarea Deciziei preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii nr. 551/2012 privind stabilirea tarifului de utilizare a spectrului şi caietul de sarcini.

ANCOM îşi propune să pună la dispoziţie prin această procedură de selecţie drepturi de utilizare cumulate de 555 MHz în cele 4 benzi de frecvenţe, cu intrare în vigoare din 2023 sau 2026.

”În ceea ce priveşte taxa de licenţă, valorile propuse de ANCOM au fost determinate în funcţie de o serie de factori, printre care referinţele naţionale şi europene privind valorile licenţelor în fiecare bandă dintre cele supuse procedurii de selecţie, proprietăţile fizice ale benzilor, drepturile existente în benzile de frecvenţe, precum şi durata şi condiţiile de utilizare a drepturilor ce vor fi acordate”, precizează ANCOM.

Taxa de licenţă se va aproba prin hotărâre a Guvernului şi se face venit la bugetul de stat.

 

 

articolul original.

Sorin Grindeanu anunţă că a început monitorizarea aeriană a şantierelor în lucru pentru a colecta date, printre care Centura Bucureşti şi Giurgiu – VIDEO

8 August 2022 at 14:10
image

„A început monitorizarea aeriană a şantierelor, obiectiv pe care mi l-am asumat încă de la preluarea mandatului!

 

În perioada 11-15 iulie mai multe aeronave au survolat şi au cules date din următoarele şantiere în lucru:

 

– Centura Bucureşti (DNCB),

 

– Autostrada de Centură Bucureşti (A0),

 

– Centura Giurgiu,

 

– Drumul expres Craiova-Piteşti,

 

– Autostrada Sibiu-Piteşti, secţiunea 5”, a scris Sorin Grindeanu, luni pe Facebook.

 

El a mai spus că „toate datele captate au fost procesate în laborator pentru a realiza ortofotoplanuri, modele digitale de suprafaţă şi modele tridimensionale şi în baza acestor misiuni de zbor se realizează inclusiv o radiografie a mobilizării din cadrul şantierelor!”.

 

articolul original.

Partidul lui Scholz, la putere în Germania, hotărăşte să nu-l dea afară pe Schröder, în pofida legăturilor acestuia cu Putin. ”Relaţiile amicale personale fac parte din domeniul vieţii private”. Filiala SPD din Hanovra consideră că este

8 August 2022 at 13:58
image

Filiala SPD din Hanovra, fieful fostului cancelar, în vârstă de 78 de ani, apreciază că acesta nu a încălcat statutul partidului.

”Gerhard Schröder nu s-a făcut vinovat de vreo încălcare a statutului partidului, pentru că nu s-a putut demonstra nicio încălcare împotriva acestuia”, anunţă într-un comunicat filiala.

Ea apreciază însă că o ”distanţare clară” faţă de preşedintele rus este ”de dorit”.

”Comisia de arbitraj consideră că domeniul relaţiilor amicale personale face parte din domeniul vieţii private”, argumentează fialiala.

Un apel împotriva acestei hotărâri poate fi făcut de către membri SPD în termen de lună.

Aproximativ 15 secţii locale SPD, care se află în prezent la putere în Germania, au cerut ca fostul cancelar să fie sancţionat – până la excluderea din partid a acestuia, din cauza faptului că nu s-a distanţat de liderul rus şi a unor activităţi ale acestuia în grupuri energetice ruseşti.

Copreşedinta SPD Saskia Esken, dar şi ministrul de Interne Nancy Faeser s-au declarat în favoarea excluderii lui Gerhard Schröder.

Fostul lider al formaţiunii – şi mentorul actualului cancelar Olaf Scholz – a părăsit în mai Consiliul de Administraţie al companiei petroliere Rosneft şi a anunţat că a renunţat să mai intre în Consiliul de Administraţie al gigantului gazelor naturale Gazprom.

Spre deosebire de foşti lideri europeni, prezenţi înainte de Războiul din Ucraina în instanţe de conducere ale unor întreprinderi ruseşti, Gerhard Schröder, de asemenea foarte implicat în Nord Stream AG – gazoductele controversate dintre Rusia şi Germania – a întârziat să demisioneze din diverse funcţii.

”Nu voi renunţa la posibilităţile mele de discuţie cu preşedintele (rus Vladimir) Putin”, sublinia la 10 iulie, în cotidianul Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), fostul cancelar, în perioada 1998-2005.

În Germania, predecesorului Angelei Merkel i s-au retras avantajele de fost cancelar, iar acesta a fost părăsit de către anturajul său.

Gerhard Schröder, care s-a împrietenit la începutul anilor 2000 cu Vladimir Putin, pe care-l cataloga în 2004 drept ”perfect democrat”, este ameninţat cu sancţiuni de către Parlamentul European (PE).

articolul original.

ANSVSA: Mai multe sortimente de îngheţată Häagen-Dazs, rechemate de producător după ce într-un lot au fost detectate urme de 2-Cloroetanol

8 August 2022 at 13:38
image

Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), General Mills, fabricantul Häagen-Dazs, a rechemat voluntar mai multe tipuri de îngheţată: Belgian Chocolate, Macadamia Nut Brittle, Cookies & Cream, Macadamia Nut Brittle, Belgian Chocolate comercializate în România.

“Această decizie a fost luată ca urmare a detectării unor urme de 2-Cloroetanol (2CE) într-un lot specific de produse Häagen-Dazs şi este întreprinsă ca măsură de precauţie. Acţiunea are loc în urma unor investigaţii care au stabilit că sursa neconformităţii este un furnizor individual şi se limitează la anumite date limită de consum ale anumitor produse din lotul în cauză, după cum se menţionează mai jos.După ce a investigat în mod proactiv această problemă pentru a determina sursa, General Mills ia măsura de precauţie de a retrage în mod voluntar toate loturile afectate de Häagen-Dazs din toate punctele de vânzare din România. Investigaţiile amănunţite întreprinse de General Mills cu privire la cauza principală a acestei probleme de neconformitate au indicat că nivelurile de urme de 2-Cloroetanol (2CE) pot fi depistate la un ingredient asigurat de către unul dintre furnizori. Nivelurile substanţei detectate depăşesc cu puţin limitele de detecţie analitică”, arată sursa citată.

Astfel sunt rechemate sortimentele de înghetaţă Häagen-Dazs: Belgian Chocolate 8X460 ml cu TMV 30/03/2023, Macadamia Nut Brittle 8X460 ml cu TMV 04/04/2023 şi 21/04/2023, Cookies & Cream 8X460 ml cu TMV 22/04/2023, Macadamia Nut Brittle 24X95 ml cu TMV 24/04/2023, Belgian Chocolate 24X95 ml cu TMV 07/04/2023

Această rechemare voluntară se referă doar la produsele menţionate.

Producătorul Häagen-Dazs precizează că “nu foloseşte 2-Cloroetanol (2CE) în niciunul dintre produsele sale si respectă toate reglementările privind siguranţa alimentară şi standardele stricte din fiecare piaţă în care operăm, inclusiv România. Regretăm orice inconvenient cauzat din cauza acestei rechemări de pe piaţă”.

Persoane care au cumpărat aceste produse le pot returna sau chitanţa la locul de cumpărare pentru o rambursare completă.

articolul original.

Diana Șoșoacă, executată silit de ANAF. Senatoarea are conturile blocate și i se va opri o treime din indemnizație | AUDIO

8 August 2022 at 12:15
image

Fiscul a început executarea silită a Dianei Şoşoacă, a transmis, luni, şeful ANAF Lucian Heiuş, în cadrul unei conferințe de presă ce prezenta bilanțul din ultima peroadă a inspectorilor fiscali.

Pentru că nu și-a achitat obligațiile către bugetul de stat, i s-a pus poprire pe conturile bancare şi i se va reţine o treime din indemnizaţia de parlamentar, a anunţat şeful ANAF.

Lucian Heiuş spune că senatoarea are un comportament ca al oricărui alt contribuabil rău platnic:

„În loc să-și achite obligațiile pe care le are, găsește, inventează dușmani și lansează și scenarii fanteziste de multe ori că cineva are ceva cu dumneaei. Doamna senator Șoșoacă a intrat în executare silită, i-a fost emisă somația, nu a achitat, s-a început executarea silită prin proprirea conturilor bancare și emiterea unei adrese către Senatul României prin care i se solicită să i se rețină așa cum prevede legea o treime din indemnizația de senator până la concurența sumei pe care o are de plată către bugetul de stat.”

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/08/08aug-14-Heius-Sosoaca-executata-silit.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: ANAF anunță rezultatele controalelor la cei cu averi nejustificate. Un singur contribuabil trebuie să achite statului peste 3,5 milioane lei | AUDIO

Foto: Inquam Photos / George Călin

articolul original.

ASF: Datele preliminare confirmă stabilizarea pieței RCA – Concurență în creștere și tarife în scădere

8 August 2022 at 09:44
By: Stiri
image

Piața RCA confirmă, după prima jumătate a anului 2022, că a reușit să depășească efectele dispariției City Insurance S.A., fostul lider din domeniu.

Eficiența măsurilor fără precedent, luate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) atât în ceea ce privește legislația în domeniu, cât și în ceea ce privește activitatea de control și supraveghere, este confirmată de datele preliminare raportate de firmele de asigurare pentru primele 6 luni din 2022.

 

Concret, nivelul de concentrare a pieței, deși este încă ridicat, a ajuns la cea mai mică cotă din ultimii opt ani. După ce crescuse substanțial, în contextul ieșirii din piață a City Insurance S.A., Euroins, liderul actual al pieței RCA, a revenit, în al doilea trimestru al acestui an, la nivelul din perioada similară a lui 2021 în ceea privește cota de piață, scăzând până la 31,8%, în iunie 2022, de la 36% la finalul lui martie a acestui an.

Corelată cu evoluția celorlalte companii autorizate să vândă RCA, dinamica cotei de piață a celui mai mare jucător sugerează că deficitul de asigurare creat de ieșirea City Insurance S.A. a fost acoperit echilibrat, de întreaga piață, fără apariția unor distorsiuni care să încarce până la cote alarmante un singur jucător. De altfel, acest lucru se vede și din situația plăților efectuate de cei  opt jucători activi, în primul semestru al anului 2022. Euroins are o cotă de peste 50% din despăgubirile brute.

Comportamentul Euroins este și rezultatul acțiunilor Autorității de Supraveghere Financiară (A.S.F.), care a fost activă prin supraveghere permanentă și acțiuni de control, unele soldate cu sancțiuni.

Clasamentul primilor trei jucători, raportat la Primele Brute Subscrise (PBS), este completat de Groupama, cu o cotă de piață de aproape 21% și Allianz Țiriac cu aproape 19%, cele două societăți evoluând aproape constant în cel de-al doilea trimestru al acestui an. Cu excepția Generali, toate celelalte societăți au cote între  6% și  8%, de remarcat fiind poziționarea Axeria Yard, societatea franceză care se apropia în iunie de 6% din piață, deși a intrat în România abia în decembrie 2021.

Prețurile RCA s-au stabilizat și chiar sunt în scădere. Scade și rata combinată.

 

O evoluție îmbucurătoare poate fi observată și în ceea ce privește prețurile. Primele medii s-au stabilizat și chiar au intrat pe un trend descendent, începând cu cel de-al doilea trimestru al acestui an, conform datelor centralizate de A.S.F. Prima medie pentru persoane fizice era de 904 lei la finalul lunii iunie, față de 913 lei la finalul lui martie. La persoane juridice, prima medie a rămas aproximativ la același nivel, fiind de 1.984 de lei, față de 1.943 de lei în martie.

Față de prima parte a lui 2021, creșterile sunt încă substanțiale, însă stabilizarea și chiar ușoara scădere la nivelul persoanelor fizice reprezintă semne pozitive care arată că diversificarea pieței are rezultate palpabile.

Indicatorii s-au îmbunătățit și în ceea ce privește daunalitatea. La nivel de piață, rata combinată a ajuns la 107%, față de peste 112% la finalul primului trimestru al acestui an, peste 142% în al doilea trimestru din 2021 și peste 161% la finalul lui 2021.

Nivelul comisioanelor din prime, plătit de asigurători pentru distribuția de RCA, a scăzut la 10,72%, la nivelul primului semestru din 2022, față de 14,40% în semestrul 1 al anului 2021. În același timp, rata daunei a scăzut substanțial în al doilea trimestru al acestui an, la 74,85%, față de 109,15% în al doilea trimestru al lui 2021. Această dinamică arată că asigurătorii și-au redus substanțial pierderile. Amintim că rata combinată a daunei se calculează ca raport între suma daunelor achitate și cheltuielilor de distribuție și administrare și, respectiv, primele brute câștigate.

articolul original.

Până la miliardele promise din Occident, Ucraina se roagă de creditori să îi amâne plățile 2 ani

8 August 2022 at 08:01
By: FLUX 24

Deţinătorii de obligaţiuni ucrainene au timp până marţi la 5 p.m., ora New York-ului (21:00 GMT), pentru a decide dacă sunt de acord sau nu cu propunerea Guvernului de la Kiev, care se confruntă cu un deficit de finanţare de cinci miliarde de dolari pe lună şi problemele cu lichidităţile după invazia rusească. Timpul rămas la dispoziţia Ucrainei se apropie de sfârşit în condiţiile în care la 1 septembrie ajung la maturitate obligaţiuni în valoare de un miliard de dolari.

Potrivit unei surse din apropierea acestui dosar, cel mai probabil creditorii vor aştepta până aproape de termenul limită pentru a vota. Însă sursa a adăugat că investitorii ar urma să fie de acord cu îngheţarea plăţii datoriilor.

Atunci când a anunţat propunerea de îngheţare, ministrul ucrainean al Finanţelor, Sergii Marchenko, a spus că a primit „semnale clare de sprijin” din partea unora dintre cele mai mari fonduri de investiţii din lume, inclusiv BlackRock, Fidelity, Amia Capital şi Gemsstock.

Separat, creditorii a două mari firme de stat din Ucraina, Ukravtodor şi Ukrenergo, cărora Guvernul de la Kiev le-a garantat datoriile, au şi ei timp până la data de 9 august să voteze un plan similar cu cel privind îngheţarea plăţii datoriilor suverane.

Moratoriul de doi ani cu privire la plata datoriilor externe va pemite Ucrainei să evite o intrare legală în incapacitate de plată, deoarece orice modificare a termenilor de rambursare a obligaţiunilor va avea sprijinul creditorilor, a explicat Rodrigo Olivares-Caminal, profesor de drept financiar la Universitatea Queen Mary din Londra.

De asemenea, agenţiile de rating ar putea clasifica aceasta situaţie drept un „selective default” sau „default”.

„Un default contractual, un eveniment de credit şi o incapacitate de plată sunt trei concepte diferite chiar dacă au legătură între ele. Intrarea într-una din aceste situaţii nu înseamnă automat că vor fi declanşate celelalte două”, a spus Olivares-Caminal.

Chiar dacă investitorii ar urma să fie de acord cu îngheţarea plăţii datoriilor este neclar dacă Ucraina va avea nevoie totuşi de o restructurare a acestora pe termen mediu.

Ucraina speră că până la finele anului va reuşi să încheie un acord cu Fondul Monetar Internaţional pentru un program de asistenţă în valoare de 15-20 de miliarde de dolari.

spot_img
articolul original.
❌