ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 24 June 2022Ultimele Stiri

Bugetul pentru programul Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în două ore şi jumătate de la lansare

24 June 2022 at 16:13

Bugetul de 25 de milioane de lei alocat primei etape a programului Rabla pentru Electrocasnice a fost epuizat în aproximativ două ore şi jumătate de la lansare, potrivit unui comunicat al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Solicitanţii persoane fizice au generat 62.500 de vouchere, a câte 400 de lei fiecare, astfel: 25.695 vouchere pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare; 24.096 vouchere pentru categoria maşini de spălat rufe; 12.709 vouchere pentru categoria maşini de spălat vase.

Voucherele generate în această etapă vor fi aprobate în şedinţa Comitetului de Avizare de marţi, 28 iunie 2022, şi publicate pe site-ul AFM.

Ulterior, solicitanţii se vor putea prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit.

articolul original.

Piața asigurărilor marchează un record istoric pe fondul creșterii substanțiale a concurenței, dar și a solidității sistemului

24 June 2022 at 17:11
By: zdv

Primele Brute Subscrise (PBS) de societățile de asigurare din România, în primele trei luni ale anului 2022, au ajuns la aproape 4,66 miliarde de lei, cea mai mare valoare trimestrială înregistrată în istoria pieței de asigurări din România,  în creștere cu 46% față de perioada similară a anului trecut.

Primele brute subscrise aferente asigurărilor generale au crescut cu 53,9%, în timp ce primele aferente asigurărilor de viață au urcat cu 16,1%. Motorul pieței continuă să rămână segmentul RCA, cu o creștere de 102,2% a primelor brute subscrise, până la aproape 2,4 miliarde lei. Creșteri importante au fost consemnate și pe segmentul asigurărilor de sănătate (+28%), al asigurărilor CASCO (+12,4%) și al asigurărilor de incendiu și calamități naturale (+11%). 

O evoluție remarcabilă se poate constata și în ceea ce privește nivelul de concurență din piață. La finalul trimestrului I al anului 2022, primele patru societăți de asigurare dețineau cote de piață comparabile, formate din două cifre. Diferența dintre primul loc, pe care îl ocupă societatea Euroins România și locul al patrulea, societatea Omniasig VIG, era de sub 7,5 puncte procentuale. Prin comparație, la finalul primului trimestru din 2021, între prima poziția și a patra poziție din top era o diferență de peste 9 puncte procentuale. Procesul de diversificare este chiar mai clar raportat strict la asigurările RCA. Pe această linie de asigurări, trei societăți au cote de piață formate din două cifre, în timp ce alte trei societăți controlează procente notabile, de peste 7%. Primii doi jucători controlau 55,6% din piață, la finalul lunii martie 2022, în timp ce în perioada similară a anului 2021, cele două companii din fruntea clasamentului cumulau peste 77%, ceilalți jucători având cote de piață neglijabile.

Rezultatele aferente primelor trei luni din 2022 arată că majorarea substanțială a primelor subscrise a avut loc pe o bază sănătoasă, în condițiile în care principalii indicatori de solvabilitate și lichiditate s-au îmbunătățit. În perioada amintită, firmele de asigurare au plătit despăgubiri de peste 1,5 miliarde de lei. Coeficientul de lichiditate a urcat la 2,44, de la doar 1,59 în primul trimestru din 2021 și 2,35 la finalul anului trecut. În același timp, ratele SCR și MCR, care evidențiază solvabilitatea companiilor în contextul normelor Solvency II, au fost supraunitare la nivelul întregii piețe, cu o creștere de 11% pentru SCR, principalul indicator de solvabilitate.

O îmbunătățire considerabilă poate fi remarcată și în ceea ce privește indicatorii de daunalitate: rata daunei și rata combinată a daunei. Deși rămâne supraunitară la nivel de piață, nivel care indică faptul că firmele de asigurare au plăți de daune și cheltuieli cumulate peste nivelul primelor câștigate, rata combinată a daunei a scăzut de la 110,54% în prima parte a lui 2021 la 106,13% la finalul lunii martie 2022. De remarcat este că 3 dintre cele 7 companii autorizate de A.S.F. să practice și RCA au înregistrat rate combinate ale daunei subunitare.

Raportul privind evoluția pieței asigurărilor în primul trimestru al anului 2022 poate fi consultat AICI.

articolul original.

Mastercard lansează primul său album muzical: Priceless®

24 June 2022 at 15:24
image
 • Cel mai recent milestone în călătoria de brand audio a Mastercard
 • Album disponibil mai întâi pe Spotify, cea mai populară platformă de muzica din lume

Mastercard a lansat la Cannes Lions Festival of Creativity primul său album muzical numit Priceless®. Albumul, disponibil întâi pe Spotify și ulterior pe alte platforme de streaming, conține 10 melodii compuse de 10 artiști din întreaga lume. Fiecare piesă încorporează melodia recognoscibilă a identitatii audio Mastercard.

Pentru a-și spori angajamentul față de fanii muzicii și talentele emergente, Mastercard și-a unit forțele cu platforma de creație muzicală Beatclub a apreciatului producător Timbaland. Inspirați de melodiile originale dezvoltate pentru albumul Mastercard, noii creatori de muzică Beatclub au fost îndrumați de Timbaland în timp ce remixau două piese remarcabile.

„Primul nostru album muzical care cuprinde munca inspirațională și originală a 10 artiști în ascensiune duce abordarea noastră inovatoare de branding audio la un nivel și mai înalt, de neegalat”, a declarat Raja Rajamannar, Chief Marketing and Communications Officer Mastercard și Președinte Healthcare. „Din Algeria până în Australia și din Slovenia până în Suedia, fiecare dintre artiști a integrat melodia noastră în piesele lor și a creat ceva de care suntem cu toții cu adevărat mândri! Sperăm ca și alții să se bucure de aceste cântece la fel de mult ca noi.”

Ca parte a colaborării cu Beatclub, Mastercard va achiziționa și va oferi abonamente timp de un an pe platforma Beatclub pentru sute de noi creatori din comunități dezavantajate.

„Acest parteneriat a fost o potrivire naturală, având în vedere obiectivul comun al Mastercard și Beatclub de a sprijini artiștii și industria”, a spus Timbaland. „Împreună ridicăm noua generație de artiști prin puterea muzicii și a mentoratului. Furnizarea de platforme, instrumente și conexiuni cu scopul de a ajuta creatorii să-și urmeze pasiunile deschide uși prin care nenumărați artiști pot să pătrundă într-o industrie care este adesea impenetrabilă.”

Mastercard a colaborat îndeaproape cu producătorul executiv Niclas Molinder pentru a găsi artiști care acoperă o varietate de culturi, limbi și genuri – un element central al identității albumului. Fiecare artist a avut sarcina de a încorpora melodia brandului în cântecul său, demonstrând modul în care brandingul audio poate fi folosit în mod inovator. Albumul complet va cuprinde piese de la artiști în ascensiune, precum Michael Rice (Marea Britanie), Shiraz (Liban), Good Harvest (Suedia), Alma Lake (Columbia/SUA), Raees (Algeria), Tejas (India), Nadine Randle (Marea Britanie/Suedia), Tania (Australia), Elle B. (SUA) și Amaya (Slovenia).

Albumul va fi prezentat la o petrecere de lansare alături de Spotify, partenerul de lansare exclusiv al Mastercard și cea mai populară platformă audio din lume, cu 422 de milioane de utilizatori în 183 de piețe. În calitate de lider global în industria sa, Spotify se angajează să ridice și să sprijine artiștii în ascensiune și le va oferi o platformă și mai mare ca aceștia să se conecteze cu un public global robust de ascultători și fani.

Mastercard are o relație de lungă durată cu industria muzicală, prin intermediul platformei Priceless și lucrează cu artiști precum Jennifer Hudson, SZA și alții.

Björn Ulvaeus din trupa ABBA, co-fondator al Sessions, o platformă care sprijină creatorii de muzică și partener Beatclub, a declarat: „Albumul unic al Mastercard și parteneriatul cu Beatclub pun în lumină sprijinirea artiștilor și creatorilor aflați la început de drum, ceea ce îi va ajuta pe acești interpreți talentați să devină recunoscuți la scară globală.”

articolul original.

Strategia Naţională pentru Siguranţă Rutieră este strategia prin care se trece de la autoturism la căruță!

24 June 2022 at 15:17
image

Strategia Naţională pentru Siguranţă Rutieră (2022-2030) e poate cea mai lipsită de substanță și de credibilitate strategie elaborată până acum!

Preambul      

Această strategie, care ar trebui să sprijine un PNRR care se clatină din ce în ce mai mult (lucru știut, VIZIBIL și prezentat în alte articole), a fost elaborată fără a pune la locul său important, meritat și certificat pe Inginerul de Drumuri.

De fapt, această strategie ar trebui să aibă în vedere, în primul rând, pe Inginerul de Drumuri și pe Inginerul în Transporturi. Unde sunt aceștia? Cu siguranță nu știm, dar efectele se văd!

Politicul se angajează și se mândrește pe rețelele sociale și în formulări cu tot mai multe ,,trăznăii tehnice”. Astfel, politicul ajunge să se facă de râs, dacă nu în fața unui public larg, care nu este obligat să aibă astfel de cunoștințe tehnice detaliate, în fața Comisiei Europene și a Inginerului de Drumuri sau Transporturi.

CU SIGURANȚĂ, Politicul a fost așa de agresiv în a ocupa funcțiile de conducere în instituțiile statului, încât a eliminat și specialiștii în materie, specialiști care ar fi trebuit să ocupe de drept locurile acestora…

Deci  sunt ,,dușmani” fără de vină ai politicului. Prin urmare se pare că azi, Politicul lucrează cu o resursă umană second – hand (cei buni au plecat/ au fost îndepărtați din funcțiile care contează) și acest lucru se vede. Măcar atât ar fi putut să facă politicul, respectiv să-și facă un bine și să țină specialiștii aproape, fie și în umbra, în eșaloanele 2/3, cum făcuseră comuniștii după 1964!

Având în vedere cele de mai sus, constatăm în fapt apariția unei frustrării a Comisiei Europene strict împotriva Politicului. Și de ce nu s-ar naște o astfel de frustrare? Atunci când Comisia Europeană, prin specialiștii săi, se opune propunerilor unor atehnici în costume, pe la diversele întâlniri.

Din acest punct de vedere, acordăm o oarecare clemență Comisiei Europene și tindem să credem că această Comisie nu are nimic personal cu dezvoltarea națională, ci cu faptul că cei care ”o pun pe hârtie”, o fac prost și sunt atât de înapoiați tehnic, încât un dialog de specialitate nu are cum să aibă loc.

Până la urmă, în esența sa, prostul este invincibil și de neconvins!

Deși suntem pe primul loc în Europa la numărul de accidente, decidenții se entuziasmează în fața unor soluții tehnice fanteziste, abordate pur local și deloc în sensul siguranței rutiere, specifice altor țări.

În Strategia Naţională pentru Siguranţă Rutieră (2022-2030), CNAIR se laudă cu ,,Șoselele muzicale”

Continuarea pe:  https://grupinfrastructura.ro/strategia-nationala-pentru-siguranta-rutiera-este-strategia-prin-care-se-trece-de-la-autoturism-la-caruta/

articolul original.

Piața asigurărilor marchează un record istoric pe fondul creșterii substanțiale a concurenței, dar și a solidității sistemului

24 June 2022 at 15:14
image

Primele Brute Subscrise (PBS) de societățile de asigurare din România, în primele trei luni ale anului 2022, au ajuns la aproape 4,66 miliarde de lei, cea mai mare valoare trimestrială înregistrată în istoria pieței de asigurări din România,  în creștere cu 46% față de perioada similară a anului trecut.

Primele brute subscrise aferente asigurărilor generale au crescut cu 53,9%, în timp ce primele aferente asigurărilor de viață au urcat cu 16,1%. Motorul pieței continuă să rămână segmentul RCA, cu o creștere de 102,2% a primelor brute subscrise, până la aproape 2,4 miliarde lei. Creșteri importante au fost consemnate și pe segmentul asigurărilor de sănătate (+28%), al asigurărilor CASCO (+12,4%) și al asigurărilor de incendiu și calamități naturale (+11%).

O evoluție remarcabilă se poate constata și în ceea ce privește nivelul de concurență din piață. La finalul trimestrului I al anului 2022, primele patru societăți de asigurare dețineau cote de piață comparabile, formate din două cifre. Diferența dintre primul loc, pe care îl ocupă societatea Euroins România și locul al patrulea, societatea Omniasig VIG, era de sub 7,5 puncte procentuale. Prin comparație, la finalul primului trimestru din 2021, între prima poziția și a patra poziție din top era o diferență de peste 9 puncte procentuale. Procesul de diversificare este chiar mai clar raportat strict la asigurările RCA. Pe această linie de asigurări, trei societăți au cote de piață formate din două cifre, în timp ce alte trei societăți controlează procente notabile, de peste 7%. Primii doi jucători controlau 55,6% din piață, la finalul lunii martie 2022, în timp ce în perioada similară a anului 2021, cele două companii din fruntea clasamentului cumulau peste 77%, ceilalți jucători având cote de piață neglijabile.

Rezultatele aferente primelor trei luni din 2022 arată că majorarea substanțială a primelor subscrise a avut loc pe o bază sănătoasă, în condițiile în care principalii indicatori de solvabilitate și lichiditate s-au îmbunătățit. În perioada amintită, firmele de asigurare au plătit despăgubiri de peste 1,5 miliarde de lei. Coeficientul de lichiditate a urcat la 2,44, de la doar 1,59 în primul trimestru din 2021 și 2,35 la finalul anului trecut. În același timp, ratele SCR și MCR, care evidențiază solvabilitatea companiilor în contextul normelor Solvency II, au fost supraunitare la nivelul întregii piețe, cu o creștere de 11% pentru SCR, principalul indicator de solvabilitate.

O îmbunătățire considerabilă poate fi remarcată și în ceea ce privește indicatorii de daunalitate: rata daunei și rata combinată a daunei. Deși rămâne supraunitară la nivel de piață, nivel care indică faptul că firmele de asigurare au plăți de daune și cheltuieli cumulate peste nivelul primelor câștigate, rata combinată a daunei a scăzut de la 110,54% în prima parte a lui 2021 la 106,13% la finalul lunii martie 2022. De remarcat este că 3 dintre cele 7 companii autorizate de A.S.F. să practice și RCA au înregistrat rate combinate ale daunei subunitare.

Raportul privind evoluția pieței asigurărilor în primul trimestru al anului 2022 poate fi consultat AICI.

articolul original.

Inventatorul Iuliean Horneț arată cum am fi putut scăpa de criza energetică: În 6 ani, România ar fi fost bec. M-am certat cu ministerul

24 June 2022 at 01:59
image

Inventatorul Iuliean Horneț a declarat la DC NEWS că România ar fi putut scăpa de criza energetică dacă urma anumiți pași.

Inventatorul român Iuliean Horneț a fost invitatul jurnalistului Răzvan Dumitrescu în cadrul emisiunii ”Ce se întâmplă?” de la DCNews și DCNewsTV.  Acesta a declarat că România se confruntă momentan cu 6 crize care necesită o rezolvare stringentă, iar țara noastră ar fi putut scăpa ușor de criza energetică dacă lua mai multe măsuri în acest sens.

România, lovită de 6 crize simultan
"România poate fi scoasă din aceste crize. Din multe crize, șase le-am enumerat eu, unde din trei am eu competențe și aici pot să bag mâna în foc:

1. Criza de mediu, unde ne ține într-o abundență de deșeuri și poluare.

2. Criza energetică

3. Criza alimentară

4. Criza în sănătate

5. Criza în educație 

6. Criza în infrastructură.

Sunt cele șase crize pe care eu le propun pentru introducerea de urgență în CSAT. Avem legea care ne protejează, declarăm stare de siguranță națională și atunci cu proiecte finanțate, de acolo nu ies până când nu scoatem România din criză: 10 ani, 7 ani, 4 ani...", a declarat Iuliean Horneț.

Când ar putea scăpa România de criza energetică?
"Dar pe energetic, strict pe soluțiile pe care aveți brevet, vorbim de torefiere, vorbim de piroliză, vorbim de folosirea acelui combustibil, în cât timp am putea să scăpăm de pălăria asta care ne sperie, de criza energetică, adoptând toate soluțiile astea?", l-a întrebat Răzvan Dumitrescu.

"Dacă se aprobau în PNRR proiectele pe care le-am depus oficial pe formular european de la Clusterul Med Green, ca să nu spun de la ECOHORNET,  în 6 ani de zile România ar fi fost bec, România era independentă energetic și agricultura refăcută total.", a explicat Iuliean Horneț.

"Eu nu cred că nu există oameni care să nu înțeleagă, să nu facă calcule și să nu-și dea seama că lucrurile astea chiar se puteau întâmpla în bine în România și atunci eu va întreb, credeți că nu se pricep sau credeți că este altceva la mijloc?", a intervenit Răzvan Dumitrescu.

Mai mult, pe dcnews

articolul original.

Emil Boc: „Criza gazului poate avea consecințe mai dramatice decât COVID-19. Eu am avertizat”

24 June 2022 at 11:30
image

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc a tras un semnal de alarmă cu privire la o viitoare criză economică în Europa și a criticat dur decizia Germaniei de a nu folosi energia nucleară.

Edilul a arătat că o potențială criză a gazului ar putea avea efecte mai dramatice decât criza COVID-19 și a criticat lipsa unei strategii la nivel european pentru aprovizionarea cu gaz în următoarea iarnă.

„Partea goală a paharului este criza economică și o potențială recesiune care bate la ușă, datorită crizei gazului. Eu am tras niște semnale foarte serioase de alarmă că această criză a gazului poate avea consecințe mai dramatice decât COVID-19, dacă nu se iau acum măsurile necesare pentru la iarnă. Sunt decizii strategice ca până în octombrie, 80% din capacitatea de stocare a gazelor să fie realizată pentru iarnă, iar până la începutul iernii să fie 90. Dar, la cum arată lucrurile astăzi, aceste scenarii sunt doar ipotetice, nu sunt realizabile”, a declarat Emil Boc într-o emisiune radio.

Emil Boc, mesaj dur la adresa Germaniei

Primarul Clujului a transmis un mesaj dur cu privire la refuzul Germaniei de a folosi energie nucleară și arată că este nevoie de o analiză matură la nivelul Uniunii Europene privind folosirea unor surse alternative de energie pentru a reduce dependența de gazele rusești.

„Mai sunt țări precum Germania care refuză cu obstinație să folosească energia nucleară, deși mai au câteva surse de energie nucleară pe care vor să le închidă în vara aceasta. Ar trebui să se gândească, pentru că, dacă declanșezi o criză economică pornind de la ea și pornind de la cea mai importantă economie a Europei, dacă intră în declin economia Germaniei, totul se duce în Europa ca un bumerang și se întoarce împotriva salariilor și a condițiilor de viață.

Ucraina trebuie să câștige acest război, Rusia trebuie să piardă acest război, Rusia trebuie învinsă strategic astfel încât să nu mai fie capabilă niciodată să mai ridice capul ca să șteargă de pe harta Europei sau a lumii țări sau să pretindă să dispară națiuni din Europa, aceste atitudini trebuie categoric să fie oprite. Cu atitudini precum «Ucraina să cedeze teritorii Rusiei ca să le dea gaz europenilor», cu asta nu sunt de acord. Nu poți să fii șantajat la infinit de către Rusia”, a mai spus edilul.

Criza economică, tratată superficial de UE?

Fostul premier vede atitudinea instituțiilor UE ca fiind una superficială când vine vorba de o viitoare criză economică. Edilul susține că sursele alternative de energie trebuie îmbrățișate nu doar în perspectiva războiului din Ucraina, ci și ca strategie pe termen lung pentru a avea o Europă neutră climatic în 2050.

„Trebuie să ne gândim că sunt și alte metode de energie, de la gazele lichefiate, trebuie să ne gândim la sursele de energie alternative, cum este energia nucleară, pe care o consider verde și nepoluantă și care se încadrează în principiile europene pentru o Europă neutră climatic până în 2050. Deciziile trebuie luate acum, iar problema este astăzi pe agenda Consiliului European de la Bruxelles, dar problema economică mi se pare că este tratată superficial, cu o atitudine de «lasă, că ne-om descurca noi cumva». Iarna nu e departe, suntem în luna iunie și deja din octombrie avem nevoie de gaz pentru iarnă”, mai spune Boc.

articolul original.

Încep înscrierile la Școala Duală Banat. O nouă specializare și aproape 100 de locuri disponibile pentru anul școlar 2022 – 2023

24 June 2022 at 08:19

Pe 4 iulie, Școala Duală Banat din cadrul Liceului Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” din Timișoara începe înscrierile absolvenților claselor a VIII-a. Sunt disponibile 96 de locuri, iar la cererea operatorilor economici parteneri în program, începând cu anul școlar 2022 – 2023 va funcționa și o nouă specializare, cea de Mecanic echipamente hidraulice și pneumatice.

Astfel, cele 96 de locuri sunt distribuite pe patru calificări:

 • 24 locuri – Electrician aparate și echipamente electrice și energetice, cod fișă înscriere: 568D
 • 24 locuri – Mecanic echipamente hidraulice și pneumatice, cod fișă înscriere: 537 D
 • 36 locuri – Electromecanic utilaje și instalații industriale, cod fișă înscriere: 543 D
 • 12 locuri – Operator mașini cu comandă numerică (CNC), cod fișă înscriere: 530 D

„Specializarea Mecanic echipamente hidraulice și pneumatice apare în acest an la cererea operatorilor economici parteneri în program, ca o cerință a pieței muncii. Aceștia vor asigura de altfel și pregătirea practică a elevilor pe parcursul celor 3 ani de studiu, precum și prioritate la angajarea acestor elevi”, transmit reprezentanții școlii.

Care ar fi beneficiile elevilor de la Școala Duală Banat?

Pe lângă pregătirea practică la școală și în companii de top, cu aparatură de ultimă generație, elevii se bucură și de multe alte beneficii. Amintim: bursă lunară de 400 lei, cazarea gratuită, masa decontată de Primăria Timișoara, obținerea unui certificat de calificare profesională recunoscut în Europa – Europass, mentori dedicați programului și foarte bine pregătiți. Cei care doresc își pot continua studiile la liceul seral, pentru a-și lua diploma de bacalaureat.

Cum se realizează înscrierea?

Elevii sau părinții/ reprezentanții legali ai elevilor completează în perioada 4 – 8 iulie fișa de opțiuni pentru învățământul dual la secretariatul școlii gimnaziale absolvite. După completarea acesteia, trebuie să o depună la secretariatul Liceului Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” din Timișoara (strada Renașterii, nr. 24/ A), în perioada 4-8 iulie, între orele 9-15.

Despre Școala Duală Banat

Școala Duală Banat este dezvoltată de 10 ani de Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I” din Timișoara, cel care a pus bazele învățământului profesional de tip dual în România, alături de o altă unitate de învățământ din Brașov. Este un parteneriat între liceu, Primăria Timișoara (care decontează masa elevilor) și 17 parteneri economici din județ, companii de top în România.  Obiectivul lor comun este acela de a forma meseriași bine pregătiți în domeniile lor, ale căror meserii sunt la mare căutare pe piața muncii, bine plătite, dar pentru care nu există suficient personal calificat.

„Anul acesta am aniversat 10 ani de când am avut curajul să pornim acest proiect de formare profesională în sistem dual, alături de 3 companii germane. Acum avem 17 companii partenere. Putem spune că suntem o școală cu tradiție, în cadrul căreia ne implicăm cu toții pentru a forma meseriași bine pregătiți, conform cerințelor pieței muncii. Datorită dotărilor, cadrelor didactice și partenerilor economici pe care îi avem, ne vin copii nu numai din Timiș, dar și din alte județe. Ei aleg școala profesională duală în detrimentul unui liceu teoretic, pentru că au văzut potențialul și perspectivele de viitor. Cred că la acest lucru contribuie și exemplul pe care îl dau o parte dintre absolvenții noștri, care acum sunt studenți sau au absolvit deja o facultate și acest lucru ne bucură foarte mult”, declară Luminița Filip, director Liceul Tehnologic Energetic „Regele Ferdinand I”.

Mai multe detalii despre Școala Duală Banat găsiți la: scoaladualabanat.ro.

Despre învățământul profesional dual

Învățământul dual reprezintă o formă de organizare a învăţământului profesional, derulat la inițiativa operatorilor economici interesați în calitate de potențiali angajatori ai absolvenţilor, asigurând oportunități sporite de educație și formare profesională de calitate, în relație cu un potențial loc de muncă.

În cadrul școlii duale, elevii fac practică nu doar în școala în care învață, ci și în companii. La școala duală, companiile se implică în tot ce înseamnă școlarizarea elevului și îi asigură practica în interiorul companiilor, elevii învățând de la specialiștii din domeniu. De asemenea, elevii beneficiază de burse lunare și au masa și cazarea gratuite.

Învăţământul dual se adresează absolvenţilor clasei a VIII-a, are o durată de cel puţin 3 ani, iar componenta de pregătire practică este foarte importantă:

– în primul an pregătirea practică este realizată în atelierele şcolii şi la operatorul economic; reprezintă aproximativ 20% din timpul total alocat programului;

– în al doilea an aproximativ 60% din timp este alocat pregătirii practice;

– în anul al treilea aproximativ 72% din timp este alocat pregătirii practice.

articolul original.

Avertisment de la BNR în legătură cu amânarea ratelor

24 June 2022 at 07:27
By: M.Ex.

Banca Națională a României avertizează că o nouă amânare a ratelor pentru persoanele fizice și juridice afectate de criză riscă să ducă la scăderea solvabilității băncilor.
În cazul în care 15% din debitori vor apela la amânarea ratelor, așa cum s-a întâmplat în cazul moratoriilor Covid 19, lichiditatea băncilor ar rămâne adecvată, însă ar apărea provocări pe benzi de scadență și monede, arată BNR, potrivit Profit.ro.
Iar o problemă suplimentară pentru bănci vine din faptul că spre deosebire de 2020, acum nu s-a anunțat nicio scutire de provizioane pentru împrumuturile cu ratele suspendate.
”Impactul noilor moratorii asupra indicatorilor de calitate a activelor și de solvabilitate a instituțiilor de credit va fi influențat semnificativ de tratamentul contabil ce va fi aplicat împrumuturilor care beneficiază de noi moratorii”, arată BNR.
Firmele care au apelat la moratorii au ajuns să genereze o rată a creditelor neperformante de 14%, față de 4,2% în cazul celor care nu au apelat la astfel de facilități, potrivit datelor BNR.
În cazul populației, rata creditelor neperformante pentru cei care au apelat la suspendarea ratelor este de 9%, față de 3% în cazul celor care nu au solicitat o întrerupere a plăților.
Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere publică un proiect care prevede posibilitatea amânării ratelor cu 9 luni.
Moratoriul se adresează atât persoanelor juridice, cât şi persoanelor fizice afectate de actuala criză şi prevede posibilitatea amânării la plată pe baza solicitării adresate de debitor către creditor.

articolul original.

Rabla pentru Electrocasnice 2022. Încep înscrierile la prima etapă a programului. Cum vă puteți schimba mașina de spălat sau frigiderul

24 June 2022 at 06:36
image

Vineri, la ora 10:00, încep înscrierile în prima etapă a Programului Rabla pentru Electrocasnice. Voucherele vor putea fi folosite pentru achiziționarea de mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și frigidere/congelatoare.

Bugetul primei etape este de 25 milioane lei, iar selecția voucherelor se face în perioada 24 iunie 2022, ora 10:00 – 30 iunie 2022, ora 2359 sau până la epuizarea bugetului.

„Persoanele fizice se mai pot înscrie în program prin crearea contului de utilizator până joi, 23 iunie, ora 2359, în aplicația informatică disponibilă pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) – www.afm.ro”, anunță AFM.

Rabla pentru Electrocasnice 2022. Care sunt paşii

În prima etapă, se acordă vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, după cum urmează:

 • 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasă energetică C;
 • 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D;
 • 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E.

„Perioada de derulare a unei etape de selecție a voucherelor este de 7 zile sau până la epuizarea bugetului alocat etapei respective. După publicarea listei persoanelor fizice aprobate pe site-ul AFM, solicitanții se vor prezenta la unul dintre comercianții validați, de unde vor achiziționa echipamentul dorit”, transmite Administrația Fondului pentru Mediu.

Citește și:

Absolventă a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Otilia Serescu a debutat în presă la televiziunea locală Iași TV Live și la săptămânalul 7Est, în anul 2010. Ulterior, citeste mai mult
articolul original.

Toyota recheamă în service SUV-urile electrice bZ4X. Roțile acestora se putea desprinde în timpul mersului

24 June 2022 at 06:14
image

Toyota a emis o rechemare în service la nivel mondial a SUV-ului său crossover electric bZ4X 2023 la mai puțin de două luni de la lansarea vehiculului.

Nu e singura mașină electrică rechemată în servici dar problema acesteia pare cea mai gravă

Constructorul auto a declarat că șuruburile butucului de pe roată se pot slăbi în timpul conducerii, ceea ce ar putea duce la desprinderea întregii roți. Toyota avertizează proprietarii să nu își conducă vehiculele până când problema nu este rezolvată.

Anunțul companiei reprezintă un eșec pentru cel mai mare producător auto din lume, care s-a angajat să cheltuiască 17,6 miliarde de dolari pentru a lansa 30 de modele electrice pe bază de baterii până în 2030. Modelul bZ4X, care a început să fie livrat clienților în urmă cu mai puțin de două luni, era deja considerat o încercare tardivă a Toyota de a trece la vehicule electrice.

Dintre cele 2.700 de vehicule care fac obiectul rechemării în service, 2.200 erau destinate Europei, 280 Americii de Nord, 110 Japoniei și 60 pentru restul Asiei. Cele mai multe dintre vehicule nu au fost livrate consumatorilor.

bZ4X nu este singura mașină electrică rechemată în service, deși, prin comparație, pare că are cea mai gravă problemă. Săptămâna trecută, Ford a emis o rechemare în service pentru 49.000 de SUV-uri Mustang Mach-E, dar a insistat că problema ar putea fi rezolvată printr-o actualizare de software over-the-air. Alte mașini au fost, de asemenea, rechemate în service din cauza diverselor erori de software și ale altor probleme minore.

Crește cererea pentru mașini electrice pe fondul creșterii prețului la combustibil

Rechemarea vine într-un moment în care cererea de vehicule electrice este în continuă creștere, datorită creșterii prețurilor la benzină și a numărului tot mai mare de modele disponibile pentru cumpărare.
Tesla continuă să domine piața, dar producătorii auto tradiționali câștigă teren prin lansarea unor crossovere de gamă medie și a unor vehicule de lux.

Prețurile sunt, de asemenea, în creștere, datorită inflației, cererii ridicate și creșterii costurilor materialelor cheie, cum ar fi mineralele care compun bateriile litiu-ion.

articolul original.

Mediul de afaceri recomandă menținerea cotei unice și reducerea reală a evaziunii fiscale

24 June 2022 at 05:50
image

Mediul de afaceri recomandă Guvernului să mențină cota unică de impozitare și să reducă în mod real evaziunea fiscală.  CAonsiliul Investitorilor Străini (FIC), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Confederația Patronală CONCORDIA, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Romanian Business Leaders (RBL), Camera de Comerț Olandeză Română (NRCC), Camera de Comerț Româno-Britanică (BRCC), Camera de Comerț Bilaterala Eleno-Română (HRCC), Camera de Comerț pentru Belgia, Luxemburg, România şi Moldova (BEROCC) au transmis o serie de recomandări privind măsurile fiscale:

Menținerea unei cote unice de impozitare – un sistem de impozitare simplu și esențial pentru creșterea economică, care a adus prosperitate, a generat locuri de muncă, a încurajat formarea unei clase de mijloc în România și care, totodată, reprezintă unul dintre principalele avantaje competitive ale României.

Reducerea reală a evaziunii fiscale, inclusiv a deficitului de încasare TVA, precum și reducerea cheltuielilor statului. Un instrument fundamental pentru îndeplinirea acestui scop rămâne digitalizarea ANAF.

Creșterea colectării taxelor și combaterea evaziunii fiscale, prin sancțiuni mai aspre și controale în zonele unde sunt identificate probleme.

Reevaluarea cadrului în care sunt utilizate microîntreprinderile și PFA-urile în România. Acestea sunt forme de organizare benefice și binevenite atât timp cât au un scop bine-definit prin lege și sunt folosite cu bună-credință, de o manieră real antreprenorială, nu pentru a masca forme de angajare.

Reașezarea sistemului fiscal astfel încât să stimuleze munca, să scoată la suprafață munca la negru și la gri, să reducă exodul de angajați și să readucă românii din străinătate acasă. Acest deziderat poate fi atins prin plafonarea contribuțiilor sociale de sănătate și pensii la un număr rezonabil de salarii medii pe economie.

Identificarea sectoarelor cheie pe care guvernul vrea să le stimuleze, ținând cont de interesul României și perspectiva pe termen mediu și lung.

Stimularea exportului de bunuri și servicii cu valoare mare adăugată poate ajuta la reducerea deficitului comercial.

Potrivit mediului de afaceri,  este important ca economia să fie încurajată, iar companiile să fie stimulate să investească și să asigure locuri de muncă pentru cetățeni.

Pentru aceasta este nevoie de stabilitatea și predictibilitatea regimului fiscal, iar introducerea unor noi taxe, precum cea de solidaritate, raportată la cifra de afaceri ar încetini și mai tare redresarea economiei și ar descuraja activitatea unui segment important de contribuitori la bugetul de stat, amplificând efectul inflației aflată deja la cote semnificative.

Totodată, mediul economic consideră că este vital ca orice modificare a politicilor publice să se facă prin consultarea cu toate părțile interesate, într-un mod transparent. Comunitatea de afaceri își exprimă și pe această cale deschiderea și disponibilitatea pentru dialog cu autoritățile pentru a pune împreună bazele unui sistem fiscal sustenabil, clar, digital și predictibil. Ne dorim o economie sănătoasă care să respecte principiile și bunele practici europene în ceea ce privește taxarea, deziderat pe care îl putem atinge doar printr-un dialog constant între mediul de afaceri și autorități.

articolul original.
Ieri — 23 June 2022Ultimele Stiri

Roșii de la piață legate cu ața de plante. Cea mai nouă înșelătorie din vestul României

23 June 2022 at 18:50
By: zdv

Un legumicultor din Bihor s-a dovedit a fi extrem de inventiv, ca să pună mâna pe banii din programul Tomata.

Pentru că rămăsese în urmă cu recolta, a luat roşii de la piaţă şi le-a legat – la propriu – de plante. Inspectorii Direcţiei pentru Agricultură din județ au rămas cu gura căscată când au văzut de ce a fost în stare fermierul pentru cei 3.000 de euro puși în joc pentru fiecare exploatație.

Mai exact, omul a cumpărat roșii coapte din piață și le-a legat cu ață de plantele încă tinere, care mai aveau până să dea rod, ca să pară că sunt din producţia proprie.

După ce înșelătoria a ieșit la iveală, reprezentanții Direcției pentru Agricultură Județeană Bihor au declarat neeligibile dosarele depuse de fermierul inventiv.

Care sunt condițiile pentru a obține banii prin Programul Tomata 2022

Iată condițiile pe care cei înscriși în Programul Tomata trebuie să îndeplinească cumulativ pentru a primi bani de la stat:

-să solicite ajutorul de minimis prevăzut de hotărârea Guvernului

-să utilizeze o suprafață cumulată de minimum 1.000 mp/ciclu de producție, cultivată exclusiv cu una dintre culturile menționate în programul TOMATA 2022

-să marcheze suprafața pentru care iau bani la loc vizibil, cu o placă indicator, pe care să se găsească inscripţia ”Program susţinere legume, anul 2022, beneficiar numărul ………….., Direcţia pentru Agricultură a Judeţului ………/ Municipiului Bucureşti”

-să obțină producțiile minime corespunzătoare culturii înființate să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu legume în spaţiile protejate, în anul 2022

– să deţină Registrul de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor,, completat începând cu data înfiinţării culturii și avizat de oficiul fitosanitar județean;

-să facă dovada obținerii producţiei minime realizate, prin documente justificative în funcție de forma de organizare, se arată în actul legii elaborat de Ministerul Agriculturii.

articolul original.

Trei jucători din Bundesliga la care trebuie să fii atent sezonul viitor. Potențialul lor este uriaș

23 June 2022 at 17:24


Sezonul viitor din Bundesliga ar putea să fie unul dintre cele mai interesante din istoria campionatului german. Sunt semne că am putea să asistăm în sfârșit la detronarea lui Bayern Munchen. Bavarezii au câștigat ultimele 10 titluri, ceea ce este o performanță remarcabilă, însă urmează o vară plină de instabilitate la club, iar plecarea lui Robert Lewandowski ar putea să le afecteze serios șansele la titlu. 

Tocmai de aceea, este și momentul propice pentru ca jucătorii tineri să strălucească cu adevărat, într-un sezon în care orice este posibil. La ce ne putem aștepta de la cele mai promițătoare talente din Bundesliga? Poți să pariezi pe meciuri din Bundesliga, însă fii atent la aceste nume importante dacă vrei să știi cine va face cu adevărat diferența.

Care sunt jucătorii care vor impresiona lumea fotbalului din Germania în următorul sezon?

 1. Jude Bellingham

Tânărul englez este deja unul dintre cei mai bine cotați jucători din lume la ora actuală, însă ne putem aștepta ca în stagiunea care urmează să își continue ascensiunea și să ajungă la un nou nivel, devenind cel mai bun mijlocaș central din lume. Bellingham are un potențial nelimitat și este playmakerul perfect, fiind capabil atât de acțiuni ofensive, cât și de cele defensive, fiind astfel extrem de versatil și util la mijlocul terenului. Bellingham este un vis pentru orice antrenor, indiferent de stilul de joc abordat de acesta. Tocmai de aceea, această fluiditate a rolului său îi va permite să strălucească și ne putem aștepta cu siguranță ca vara viitoare englezul să facă următorul pas, la fel ca Erling Haaland. Acest lucru pare inevitabil în acest moment al carierei sale.

       2. Florian Wirtz

Dincolo de Bellingham, cu siguranță că Wirtz este cel mai talentat tânăr fotbalist din Bundesliga. Tânărul german a impresionat pe toată lumea la Bayer Leverkusen, fiind deja, la doar 19 ani, motorul creativ al echipei. Face ca totul să pară atât de simplu, fotbalul pare cel mai ușor sport din lume când îl vezi jucând. Agilitate, inteligență, un dribling letal, pase care schimbă direcția jocului… Wirtz le are pe toate. Nu pare că îl poate opri nimeni pe acest puști din ascensiunea lui către topul fotbalului mondial. Întrebarea este doar legată de cine va veni la ușa lui Bayer la sfârșitul sezonului viitor cu o ofertă de peste 70 de milioane de euro.

        3. Jamal Musiala

Probabil că Musiala va fi unul dintre cele mai mari regrete din istoria recentă a naționalei Angliei. Tânărul fotbalist a jucat pentru Anglia la nivel de juniori, însă după transferul la Bayern Munchen a decis să reprezinte Germania la nivel de seniori. A ajutat și faptul că a prins multe minute de joc și în această stagiune, sub comanda lui Julian Nagelsmann, la Bayern Munchen, cel mai mare club din istoria Germaniei. Musiala are o viziune în joc extraordinară și este capabil de pase care să destabilizeze o defensivă întreagă. 

Așadar, aceștia sunt jucătorii spre care ar trebui să îți îndrepți privirea în noul sezon din Bundesliga.

sursă foto: unsplash.com

articolul original.

Producatorul de vinuri Crama La Salina listeaza prima sa emisiune de obligatiuni la bursa in valoare de 2 milioane de Euro

23 June 2022 at 17:27
image
 • Joi, 23 iunie, intra la tranzactionare obligatiunile Crama La Salina, pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare al bursei, in valoare de 2 milioane de euro
 • Compania a vandut in cadrul unui plasament privat, la sfarsitul anului trecut, 20.000 de obligatiuni garantate, neconvertibile, dematerializate, cu o valoare nominala a unei obligatiuni de 100 Euro
 • Obligatiunile au o maturitate de 5 ani, cu scadenta la 10 decembrie 2026 si o rata a cuponului de 8% pe an, cu plata trimestriala

Crama La Salina, producator de vin din Turda, cu o podgorie care se intinde pe 42 de hectare aflate pe Dealurile Durgau, intr-o zona cu traditie milenara in viticultura, a listat astazi, 23 iunie 2022 prima sa emisiune de obligatiuni pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare (SMT) al Bursei de Valori Bucuresti. Obligatiunile in valoare de 2 milioane de euro se tranzactioneaza sub simbolul bursier ISSA26E.

„Bursa de Valori Bucuresti ofera solutii de finantare pentru toate companiile romanesti aflate in diferite etape de dezvoltare, iar listarea primei emisiuni de obligatiuni a Cramei La Salina dovedeste, inca o data, acest lucru. Crama La Salina este al treilea producator de vin care debuteaza la bursa si al doilea de pe Sistemul Multilateral de Tranzactionare. Ne bucuram de fiecare data cand un antreprenor roman este increzator in mecanismele pietei de capital si acceseaza instrumentele financiare pe care le are la dispozitie”, a declarat Radu Hanga, Presedinte al Consiliului de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti.

„Astazi 23 iunie 2022, este o zi importanta pentru echipa Crama La Salina, asta deoarece odata cu listarea obligatiunilor noastre la bursa facem un pas inainte in directia dezvoltarii companiei noastre. Multumim investitorilor care au decis sa investeasca in obligatiunile ISSA26E si ii asiguram ca noi credem in capacitatea noastra de a oferi vinuri de calitate intr-o piata in continua dezvoltare. De asemenea vreau sa multumesc echipei Crama La Salina pentru tot parcursul nostru de pana acum  precum si echipei BRK Financial Group pentru suportul acordat pentru realizarea acestui proiect!” a declarat Maxim Ioan Ovidiu, Administrator Crama La Salina.

Crama La Salina a derulat in perioada 10 -17 decembrie 2021 un plasament privat de vanzare de obligatiuni, in cadrul caruia au participat 41 de investitori, dintre care 40 de persoane fizice si o persoana juridica. Compania a vandut 20.000 de obligatiuni garantate, neconvertibile, dematerializate, cu o valoare nominala a unei obligatiuni de 100 Euro. Obligatiunile ISSA26E au o maturitate de 5 ani, cu scadenta la 10 decembrie 2026 si o rata a cuponului de 8% pe an, cu plata trimestriala.

Plasamentul privat si listarea obligatiunilor s-au realizat cu sprijinul BRK Financial Group.

„Am finalizat proiectul listarii obligatiunilor emise de Crama La Salina, o companie cu o dezvoltare sustinuta inca de la infiintare, si care a devenit un jucator cu o buna notorietate pe piata locala a vinului. Caracteristicile instrumentelor financiare emise (denominate in euro cu o rata a cuponului de 8%, platibila trimestrial) au atras interesul investitorilor in cadrul plasamentului privat, aceasta fiind suprasubscris. Felicitam Crama La Salina pentru ca a ales piata de capital ca modalitate de finantare, iar in acest fel contribuie la cresterea numarului emitentilor din acest sector”, a declarat Razvan Rat, Director General Adjunct BRK Financial Group.

Fondurile atrase prin emisiunea de obligatiuni, in valoare de 2 milioane de euro, vor fi utilizate pentru productia de vinuri si organizarea de evenimente de promovare si vanzare in proximitatea culturii de vie, precum si pentru extinderea cramei, realizarea de noi dotari, echiparea cu un laborator de analize si achizitii de materiale.

Povestea Cramei La Salina a luat nastere in zona Transilvaniei, in anul 2005, iar in prezent, principala activitate este productia si vanzarea de struguri precum si a produselor derivate din struguri. Amplasata intr-o zona istorica, cu o puternica vocatie pentru vinuri albe, asezarea cunoscuta astazi sub numele de Turda se numea Potaissa in perioada Imperiului Roman. Astfel, ca un omagiu adus traditiilor viticole milenare formate in trecut, vinurile Crama La Salina poarta numele ISSA.

articolul original.

S-A DECIS! Compensare la carburanţi în sumă fixă de 50 de bani. Se aplică direct la pompă

23 June 2022 at 12:21
image

Premierul Nicolae Ciucă anunţă, după şedinţa de Guvern, referitor la creşterea preţurilor la carburanţi, că s-a decis o compensare în sumă fixă de 50 de bani ce se va aplica direct la pompă.

„Am identificat împreună cu specialiştii o soluţie de compensare în sumă fixă de 50 de bani care se va aplica direct la pompă. În sprijinul parteneriatului dintre societatea civilă şi Guvern, între Guvern şi populaţie, precum şi mediul de afaceri am luat decizia să aplicăm această măsură, o măsură care a fost, de asemenea, adoptată şi de alte ţări. Este o măsură care implică atât responsabilitatea Guvernului, cât şi responsabilitatea companiilor din industria petrolieră”, a declarat premierul.

Potrivit acestuia, măsura se aplică şi în Spania şi Franţa.

Jumătate din această reducere va fi decontată de către stat, printr-un mecanism care va fi implementat între distribuitori şi ministerele de resort.
Mecanismul prin care se asigură stabilitatea preţurilor la combustibil va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni.

Compensarea va fi evidenţiată pe fiecare bon fiscal emis la staţiile de alimentare cu combustibil.
Valoarea pachetului de compensare pentru această perioadă va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din aceşti bani urmând a fi asiguraţi de la bugetul de stat, a afirmat Ciucă.

sursa : Mediafax

articolul original.

Mihai Daraban: În România, statul mimează dialogul social

23 June 2022 at 13:15
image
Comunicat CCIR / București, 23 iunie 2022: Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), dl. Mihai Daraban, a participat joi, 23 iunie, la Forumul economic național – „Modelul economic românesc în Uniunea Europeană. România-Orizont 2040”, organizat de Asociația pentru Studii şi Prognoze Economico-Sociale (ASPES), Academia de Studii Economice din București (ASE), Asociația Generală a Economiștilor din România (AGER), Asociația Facultăților de Economie din România (AFER).
Evenimentul a urmărit să definească coordonatele principale ale construirii unei economii naționale românești, ca o economie bazată pe potențialul real uman, material, natural, mineral și financiar al României. De asemenea, temele de discuție au vizat principalele căi de acțiune pentru o economie construită pe cunoaștere, pe cercetare și inovare, în concordanță cu interesul național, dar puternic deschisă și ancorată economiei Uniunii Europene și economiei mondiale.
„Din nefericire, în România, dialogul social este mimat, iar lipsa reprezentanților autorităților de la evenimentul de azi, vine ca o confirmare a acestui lucru. Camera de Comerț și Industrie a României este organizația care mediază dialogul dintre mediul de afaceri și decidentul politic, iar, de-a lungul timpului, în urma consultării cu antreprenorii români, am sesizat autoritățile asupra unor probleme cu care aceștia se confruntă, în speranța soluționării acestora. În general, nu s-a întâmplat nimic. Trebuie să ieșim din această paradigmă a capitalului de stat, iar guvernul, oricare ar fi el, trebuie să învețe să delege anumite competențe. Avem un deficit comercial uriaș, raportat pentru sfârșitul anului trecut, iar o mare parte din vină o are diplomația economică, inexistentă în state cu mare potenţial economic. Nu putem face nimic, însă, pentru că sunt așa-ziși diplomați de carieră, angajați ai statului român și nu ai camerelor de comerț așa cum se întâmplă în Austria, de exemplu. Împreună cu mai multe organizaţii patronale sectoriale am ieșit public și am propus reorganizarea teritorială a României pentru că în forma actuală nu se mai pot susține un număr atât de mare de județe. Știm că am deranjat foarte multă lume cu această propunere, pentru că astfel vor dispărea foarte multe posturi plătite din bani publici. Ne dorim o țară ca afară, dar când CCIR a propus modificarea legii camerelor de comerț după modelul german, francez sau italian, au început să apară probleme înainte ca proiectul de lege să ajungă la faza de dezbatere publică. Salut organizarea forumurilor economice, precum cel de azi, dar îmi doresc, în același timp și o implicare reală a decidentului politic”, a declarat președintele CCIR, dl. Mihai Daraban.
articolul original.

La DIGI, vacanța de vară aduce voucherul de 50% reducere la orice serviciu nou contractat

23 June 2022 at 11:38

 

 • În perioada 23 – 30 iunie, DIGI lansează campania „Ai voucher, ai preț la jumătate”, prin care, la orice serviciu nou contractat, clienții rezidențiali pot primi o reducere de 50% din valoarea facturii, timp de 4 luni, folosind codul „reducere50”;
 • Oferta este disponibilă exclusiv online, pe site-ul ro, pentru contractele încheiate pe o perioadă de 24 de luni.

La DIGI, veștile bune continuă, odată cu lansarea campaniei „Ai voucher, ai preț la jumătate” prin intermediul căreia atât clienții noi, cât și cei existenți pot beneficia de o reducere de 50% din valoarea facturii, timp de 4 luni. Reducerea se aplică doar la contractarea unuia sau mai multor abonamente noi de internet, televiziune (prin cablu sau prin satelit), telefonie mobilă și fixă.

Oferta este disponibilă exclusiv online, pe site-ul DIGI.ro, iar pentru a beneficia de promoție, clienții trebuie să utilizeze codul „reducere50” direct în coșul de cumpărături, atunci când plasează comanda pentru unul sau mai multe servicii noi.

Abonații pot alege unul dintre cele două pachete de internet fix care le asigură o conexiune stabilă și rapidă, Fiberlink 500, la prețul lunar redus de 15 lei, sau Fiberlink 1000, la prețul redus de 20 lei, dacă folosesc codul „reducere50” la plasarea comenzii online.

Același mecanism se aplică și în cazul serviciilor de televiziune prin cablu analog și digital sau televiziune prin satelit, pentru contractele încheiate pe o perioadă de 24 luni. În funcție de pachetul ales, clienții pot achita lunar, pe durata perioadei promoționale, suma de 15 lei, respectiv 13 lei, pentru serviciul de televiziune prin cablu, respectiv 8.5 lei sau 12.5 lei pentru serviciul de televiziune prin satelit.

De asemenea, clienții care aleg unul dintre abonamentele Optim Nelimitat, Optim 2 sau Optim 3, respectiv Digi Mobil Avantaj 2, 3 sau 5, pentru o perioadă de 24 de luni, pot primi o reducere de 50% din valoarea abonamentului de telefonie mobilă, prin utilizarea codului „reducere50” la plasarea comenzii online.

Grupul DIGI este liderul pieței de internet fix de pe piața autohtonă, cu o cotă de piață de 63% din totalul conexiunilor de internet fix înregistrate în România, dar și pe segmentul de servicii de televiziune, cu o cotă de piață de 65%, potrivit datelor oferite de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), în primul trimestru al anului.

*Reducerea nu se aplică echipamentelor, extraopțiunilor, upgrade-urilor sau portărilor și nu se cumulează cu alte oferte.

Despre Grupul DIGI| RCS & RDS

DIGI este liderul segmentului de servicii de internet fix, pay-tv și telefonie fixă după cotele de piață deținute în România și unul dintre operatorii europeni de top în domeniul comunicațiilor electronice convergente, derulând operațiuni în Spania, Italia și Portugalia. Compania deține cea mai modernă (state of the art) și mai extinsă rețea de fibră optică din regiune. Grupul DIGI pune la dispoziția abonaților săi și o ofertă complexă de conținuturi trans-media, prin intermediul diviziei media care cuprinde: televiziunile Digi24, Digi Sport 1, 2, 3, 4, Digi4K, Film Now (pay-TV), Digi World, Digi Animal World, Digi Life, UTV, Music Channel și Hit Music Channel, radiourile Digi FM, PROFM, Dance FM, Chill FM și serviciul de content Digi Online.

 

 

 

articolul original.

Premierul Nicolae Ciucă anunță compensarea prețurilor la combustibil – LIVE TEXT/VIDEO

23 June 2022 at 10:32
image

În aceste momente, premierul Nicolae Ciucă anunță compensarea prețurilor la combustibili. Șeful Executivului face o serie de declaraţii după ce coaliția de guvernare a anunțat intenţia de a lua mai multe măsuri pe piața de profil din România.

Recent, Marcel Ciolacu a anunțat că trebuiesc luate măsuri de urgență de către Virgil Popescu și de către Guvern.

Premierul Nicolae Ciucă, măsuri de compensare a prețurilor la combustibil

Așadar, premierul Nicolae Ciucă anunță în aceste momente ce măsuri vor fi luate de către Guvern pe tema prețurilor la combustibil. Iată cele mai importante declarații;

Guvernul României continuă să implementeze măsurile de protejare a cetățenilor de efectele crizei pe care o traversăm

Pentru ca cetățenii și firmele să plătească mai puțin pentru carburant, am identificat împreună cu specialiștii măsura de plafonare cu 50 de bani la bani. Am luat decizia de a aplica această măsură, o măsură care a fost adoptată și de alte țări, este o măsură care implică responsabilitatea Guvernului și a companiilor din domeniul petrolier. Sunt măsuri care se aplică și în Franța și Spania. Jumătate din această măsură va fi decontată de stat. Mecanismul prin care vom asigura stabilitatea prețurilor va fi aplicat pentru o perioadă de 3 luni. Compensarea va fi evidențiată pe fiecare bon fiscal. Valorea pachetului de compensare va fi de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani vor fi asigurați de la bugetul de stat. Acesată măsură este parte a pachetului de protejare a cetățenilor și firmelor.

La finalul acestei perioadă vom analiza dacă va fi necesar un alt pachet de măsuri

Avem unelte de verificare împotriva creșterii nejustificate a prețurilor. Măsurile pe care le luăm fac parte dintr-un mecanism și nu afectează bugetul, păstrând ținta de 7% deficit. Vom amplifica eforturile de absorbție a banilor prin fondurilor europene și PNRR.

Am luat decizia de a recunoaște performanța sportivului David Popovici. Am hotărât să îi fie alocat din fondul de rezervă a Guvernului o sumă de 1 milion de lei.

Vă aducem aminte faptul că sportivul român, David Popovici a cucerit miercuri seară a doua medalie de aur la înot la Campionatul Mondial din Ungaria. Sportivul a luat aurul la proba de 100 de metri, după ce în urmă cu câteva zile a cucerit aceeași medalie și la proba de 200 de metri.

De unde sunt banii pentru compensarea prețurilor la combustibil anunțată de Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă a anunțat cu fast faptul că statul român va compensa prețurile la combustibil. Totuși, specialiștii din domeniu și-au pus mai multe întrebări legate de acest aspect. Așadar, aceștia arată faptul că banii pentru compensare vor fi tot din buzunarele românilor. O altă problemă subliniată de aceștia este reprezentată de specula de pe piață. Așadar, ce îi oprește pe patronii de benzinării că nu majoreze prețurile la pompă, făcând compensarea o dulce amintire. Aceeași specialiști au propus o măsură mult mai fermă pentru a putea ca rezultatele să se simtă în realitate. Așadar, vorbim despre faptul că plafonarea prețurilor ar fi fost o măsură mult mai tehnică.

articolul original.
❌