ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Greva deceniului în Marea Britanie. Sunak le transmite angajaților că o fac degeaba

1 February 2023 at 08:09
By: -
image

Profesori, lucrători feroviari, funcţionari publici, profesori universitari și multe alte categorii de salariați au de gând să protesteze miercuri în Marea Britanie, care se pregăteşte pentru o nouă zi de greve, în cea mai amplă mişcare de acest gen din ultimul deceniu, în condiţiile în care ţara trece printr-o criză economică alimentată de inflaţie.

Până la o jumătate de milion de oameni ar putea intra în grevă miercuri, cu o zi înainte ca guvernul conservator al lui Rishi Sunak să împlinească 100 de zile de când a venit la putere.

Federaţia sindicală TUC a avertizat că aceasta va fi „cea mai mare zi de grevă din 2011 încoace".

Perturbările vor fi grave atât în transporturi, cât şi în şcoli şi vor afecta întreaga economie având un efect de domino pentru britanici, chiar şi pentru cei care nu sunt în grevă, dar care sunt forţaţi să stea acasă pentru a avea grijă de copii sau pentru că nu pot ajunge la serviciu.

Mulţi oameni au decis să lucreze de acasă sau chiar să-şi ia o zi liberă miercuri pentru a evita o deplasare dificilă către serviciu.

Pasagerii care tranzitează aeroporturile britanice ar putea, de asemenea, să-şi vadă călătoriile perturbate de o grevă a funcţionarilor de la imigrări.

„Nimic nu mi-ar plăcea mai mult (...) decât să am o baghetă magică şi să vă plătesc pe toţi mai mult", a declarat premierul Rishi Sunak, în timpul unei vizite la angajaţii din sistemul sanitar, care intenţionează şi ei să-şi continue acţiunile de protest în zilele următoare.

Premierul a explicat însă că majorările salariale ar alimenta inflaţia şi ar înrăutăţi finanţele publice, care s-au deteriorat deja de la pandemie şi de la criza energetică.

Este de aşteptat ca aproximativ 23.000 de şcoli să aibă activitatea perturbată miercuri, în prima din cele şapte zile de greve planificate de sindicatul profesorilor NEU. Pentru a maximiza impactul acţiunii lor, reprezentanţii cadrelor didactice au declarat că este „perfect adecvat" ca profesorii să nu le comunice în prealabil intenţiile lor directorilor de şcoli.

„Guvernul refuză să discute despre cauzele grevei", au declarat secretarii NEU, Mary Bousted şi Kevin Courtney, într-un comunicat. Aceştia spun că lipsa măririlor salariale a cauzat probleme în recrutarea şi păstrarea personalului, ceea ce „perturbă educaţia copiilor în fiecare zi".

Greviştii din toate sectoarele cer salarii în concordanţă cu inflaţia, care a ajuns la 10,5% în Marea Britanie şi care afectează veniturile disponibile, împingând milioane de britanici în sărăcie.

Potrivit celor mai recente previziuni ale FMI, Marea Britanie va fi singura mare economie care va suferi o recesiune în acest an, cu o contracţie de 0,6% a PIB-ului.

Nemulţumirile salariaţilor se referă însă şi la condiţiile de muncă, la pensii şi la dorinţa Guvernului de a limita dreptul la grevă.

Mişcarea socială de protest a început încă din primăvară. Numai în luna noiembrie, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) a numărat 467.000 de zile lucrătoare pierdute din cauza conflictelor sociale, un record din 2011, când s-au înregistrat aproape un milion de zile de grevă. Din iunie 2022, a arătat institutul de statistică, 1,6 milioane de zile lucrătoare au fost „pierdute".

Cu toate acestea, sindicatul feroviar TSSA a dat speranţe că se va reuşi o schimbare, afirmând într-o declaraţie, marţi, că a primit „două oferte oficiale" mai substanţiale decât cele anterioare, care sunt acum analizate de comitetul său executiv.

Între timp, o nouă grevă feroviară este programată pentru vineri, în timp ce pompierii au votat pentru prima lor grevă din ultimii 20 de ani.

Marţi, de cealaltă parte a Canalului Mânecii, au avut loc din nou greve şi demonstraţii în Franţa, unde este contestată în primul rând reforma pensiilor.

articolul original.

Un chirurg cardiolog de renume a ajuns să câștige 6.000 de euro pe lună, în România. Cerea șpagă de la pacienți

1 February 2023 at 07:51
By: -
image

Un renumit chirurg cardiolog din Braşov a fost condamnat la doi ani și 11 luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Judecătorii spun că Sorin Baloș a cerut bani de la patru pacienți pe care i-a operat în Spitalul Județean Brașov.

Faptele s-au petrecut în urmă cu un an și trei luni, când doctorul a fost prins în flagrant după ce nepotul uneia dintre bolnave l-a denunţat la poliție.

Sumele ajungeau chiar și la 10.000 de lei, deși intervențiile erau integral decontate de Casa de Asigurări de sănătate, iar salariul medicului depășea adesea 30.000 de lei pe lună.

Citeşte mai departe pe ŞtirileProTV.ro

articolul original.

Și fiul lui Pițurcă, și directorul ROMARM scapă de arest

1 February 2023 at 07:42
By: -
image

Tribunalul Bucureşti a decis plasarea sub control judiciar a lui Alexandru Piţurcă şi a directorului ROMARM, Gabriel Ţuţu, respingând astfel cererea procurorilor DNA de arestare preventivă.

Fiul lui Victor Piţurcă, Alexandru, este acuzat de cumpărare de influenţă. Conform DNA, acesta ar fi acceptat condiţiile impuse de Gabriel Ţuţu, directorul ROMARM. 

„Pe fondul pandemiei generate de virusul Covid – 19, în perioada 19.03.2020 - 10.04.2020, omul de afaceri ar fi acceptat, în mod direct, condiţiile impuse de inculpatul Ţuţu Gabriel în schimbul cărora acesta din urmă ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul MApN şi că îi va determina pe aceştia să încredinţeze direct şi fără proceduri publice contracte de furnizare produse de protecţie împotriva coronavirusului asocierii din care făcea parte şi societatea administrată de inculpat. 

De asemenea, inculpatul Ţuţu Gabriel ar mai fi promis că îi va determina pe aceiaşi funcţionari să efectueze recepţia produselor respective, chiar dacă acestea erau neconforme şi să achite la timp facturile emise în acest sens”, informează DNA.

Şi Victor Piţurcă este cercetat în continuare sub control judiciar.

Alexandru Piţurcă a fost reţinut, marţi, după mai multe ore de audieri la DNA, în dosarul achiziţiilor de măşti neconforme din pandemie.

articolul original.

Momentul în care Trump invocă al 5-lea amendament de peste 400 de ori, după ce a susținut că doar mafioții fac asta (Video)

1 February 2023 at 05:54
By: -
image

O înregistrare video a depoziţiei din august 2022 pe care Procuratura Generală a New York-ului a luat-o fostului preşedinte Donald Trump, în care acesta a invocat Al Cincilea Amendament şi a refuzat să răspundă la întrebări, a fost publicată marţi.

„Oricine în poziţia mea care nu ar invoca Al Cincilea Amendament ar fi un prost, un prost absolut”, a spus Trump la începutul depoziţiei.

Fostul preşedinte a invocat Al Cincilea Amendament de peste 400 de ori în timpul depoziţiei, potrivit mai multor surse familiarizate cu subiectul.

Trump a depus mărturie în cadrul anchetei civile a procurorului general al New York-ului, Letitia James, privind practicile de afaceri ale organizaţiei Trump, care a culminat cu un proces intentat de James în septembrie împotriva lui Trump, a unora dintre copiii săi şi unor directori ai afacerii sale.

Videoclipul este o imagine de aproape a lui Trump. Anchetatorii care îl interoghează nu sunt filmaţi. James poate fi auzită prezentându-se la începutul depoziţiei.

După un du-te-vino superficial între Trump şi anchetatori cu privire la termenii depoziţiei, Trump a citit o declaraţie lungă în care a numit ancheta lui James „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare din istoria ţării noastre".

El a adăugat că îşi va afirma drepturile constituţionale de a nu răspunde la întrebări în cadrul depoziţiei.

Declaraţia sa de deschidere incoerentă, care a durat aproape şapte minute, a trecut în revistă acuzaţiile că James îl investighează din motive politice şi a inclus lovituri la adresa lui Michael Cohen, fostul avocat al lui Trump a cărui mărturie în Congres despre practicile sale de afaceri a declanşat ancheta procurorului general.

De asemenea, el a făcut referire la percheziţia FBI la casa sa din Mar-a-Lago, care a avut loc cu două zile înainte de depoziţia din 10 august.

Trump spune că nu a avut „altă opţiune" decât să invoce Al Cincilea Amendament.

„Nu putem permite unui procuror renegat şi scăpat de sub control să folosească această anchetă ca mijloc de a-şi avansa cariera politică", a declarat Trump.

Odată ce interogatoriul - care a inclus întrebări despre situaţiile financiare ale companiei sale şi despre modul în care a funcţionat Trump Organization - a început, Trump a dat un răspuns de formă pentru a se referi la invocarea dreptului său la cel de-Al Cincilea Amendament.

Depoziţia s-a desfăşurat pe parcursul mai multor ore, la 10 august. Videoclipul publicat marţi se întinde pe o durată de aproximativ 37 de minute şi acoperă porţiunile din transcrierea depoziţiei care au fost publicate anterior.

Când candida pentru președinție în 2016, Trump i-a acuzat pe cei din echipa lui Hillary Clinton că vor să ascundă adevărul, invocând dreptul de a nu se autoincrimina.

Dacă ești nevinovat, de ce să invoci al 5-lea Amendament? Doar mafioții o fac”, a spus atunci Trump.

Ratificat în 1791, al 5-lea amendament asigură dreptul de a nu fi obligat de partea adversă să fii martor în procesul în care eşti acuzat.

articolul original.

Părinții care nu își trimit copiii la școală riscă amenzi usturătoare sau muncă în folosul comunității. Poliția locală va putea aplica aceste sancțiuni

1 February 2023 at 08:54
image

Din nefericire, abandonul școlar a devenit o problemă din ce în ce mai mare în România, iar pentru a combate acest fenomen îngrijorător, autoritățile sunt în căutarea celor mai eficiente soluții.

Se pare că în Craiova, Poliția Locală va avea dreptul de a amenda părinții care nu își trimit copii la școală.

Prezența la școală, „asigurată” cu Poliția Locală

Unităţile şcolare din Craiova au primit o adresă prin care sunt informate că Poliţia Locală Craiova este împuternicită să aplice amenzi contravenţionale familiilor care nu asigură frecvenţa şcolară a elevilor în învăţământul obligatoriu şi de a lua măsuri pentru şcolarizarea elevilor până la finalizarea studiilor. Amenzile sunt între sunt 100 şi 1.000 de lei, dar se ia în calcul şi munca în folosul comunităţii, potrivit Gazeta de Sud.

Totodată, Primăria transmite că în cazul elevilor care studiază la şcoli din oraş, dar au domiciliul în altă localitate, unitatea şcolară trebuie să anunţe unităţile administrativ- teritoriale (U.A.T) pe raza cărora au domiciliul familiile elevilor care absentează.

Această decizie a fost luată în conformitate cu Regulamentul de Organizare şi Funcţionare a Unităţilor de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP).

„Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor contravenţionale se realizează de către Poliția Locală, la sesizarea consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ. Până la acestă dată, nu s-a primit nicio sesizare în acest sens”, a precizat Marina Andronache, şef Serviciu Imagine din cadrul Primăriei Craiova.

Părinții copiilor care nu merg la școală vor fi amendați

Legea prevede ca învățământul general obligatoriu să fie de 10 clase, ceea ce le dă dreptul autorităților să îi sancționeze pe părinții care, din diferite motive, nu își trimit copiii la școală.

„Părintele sau reprezentantul legal al antepreşcolarului/preşcolarului sau al elevului din învăţământul obligatoriu are obligaţia de a-l susţine pe acesta în activitatea de învăţare desfăşurată, inclusiv în activitatea de învăţare realizată prin intermediul tehnologiei şi al internetului, şi de a colabora cu personalul unităţii de învăţământ pentru desfăşurarea în condiţii optime a acestei activităţi.

Frecventarea învăţământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvenţă la 18 ani. Persoanele care nu au finalizat învăţământul obligatoriu până la această vârstă şi care au depăşit cu mai mult de trei ani vârsta clasei îşi pot continua studiile, la cerere, şi la forma de învăţământ cu frecvenţă, cursuri serale sau la forma cu frecvenţă redusă”,  se arată în Regulamentul de Organizare şi Funcționare a Unităților de Învăţământ Preuniversitar (ROFUIP).

Amenzile contravenţionale vor varia între 100 şi 1.000 de lei

„Vorbim despre prevederile Odinului nr. 4183 emis de Ministrul Educației, potrivit cărora părintele sau reprezentantul legal are obligaţia de a asigura frecvenţa şcolară a elevului în învăţământul obligatoriu şi de a lua măsuri pentru şcolarizarea elevului până la finalizarea studiilor.

Astfel, părintele sau reprezentantul legal care nu asigură şcolarizarea elevului în perioada învăţământului obligatoriu este sancţionat, conform legislaţiei în vigoare, cu amendă cuprinsă între 100 lei şi 1.000 lei ori este obligat să presteze muncă în folosul comunităţii”, a mai precizat Marina Andronache, şef- Serviciu Imagine Primăria Craiova.

articolul original.

Mama celor 3 copilași morți în București a recunoscut că nu era acasă. Unde ar fi fost, de fapt, femeia când a izbucnit incendiul

1 February 2023 at 08:44
image

Mama celor trei copii care au murit ieri în Sectorul 5 din Capitală a declarat că nu a fost, de fapt, acasă. Aceasta a recunoscut că a fost plecată la niște rude și că a lipsit câteva ore. Noile informații ies la iveală după ore întregi în care anchetatorii au încercat să deslușească răspunsurile pe alocuri vagi date de femeie.

Au fost audieri până seara târziu în cazul morţii celor trei copii, găsiţi ieri dimineaţă într-o locuinţă din Bucureşti. Patul în care dormeau a ars mocnit până când n-au mai avut aer. Mama lor le-a spus anchetatorilor că s-a trezit prea târziu ca să îi salveze. Declaraţia ei a fost neclară în primă fază, aşa că pe dosar scrie ucidere din culpă. La Poliţia Capitalei a ajuns şi tatăl copiilor, care era plecat la muncă în Germania. Târziu, dar şi unchiul femeii.

Vecinii au văzut trupurile celor trei copii întinse în curtea casei

Tragedia s-a întâmplat ieri dimineaţă, când nici nu se luminase de ziuă. Vecinii au văzut trupurile celor trei copii întinse în curtea casei. Femeia le-a povestit că s-a trezit brusc, într-o cameră în care nu mai respira - în jur era numai fum, iar patul în care dormeau cele două fete şi băiatul cel mare ardea. A sărit din fotoliul unde aţipise, a scos copiii din încăpere şi a sunat la 112. Până să vină pompierii, a stins singură flăcările.

Paramedicii de la SMURD au resuscitat copiii aproape o oră.

Daniel Vasile, ISU București: Echipajele medicale au efectuat manevre de resuscitare, însă, din nefericire, s-a constatat decesul acestora.

Copiii ar fi murit intoxicaţi cu monoxid de carbon

Unchiul femeii: Nu am reuşit să vorbim nimic pentru că şi ea e în stare de şoc nici ea nu ştie ce spune, acum spune ceva, imediat altceva, acum ţipă urlă şi au băgat-o în maşina de poliţie să nu vadă. Văd ca e plină de tăciuni funingine.

Copiii de 2, 3 şi 6 ani ar fi murit intoxicaţi cu monoxid de carbon, spun surse din anchetă. Unul dintre ei era deja fără viaţă când au ajuns paramedicii. Mama copiilor crede că unul dintre ei s-ar fi jucat cu o brichetă, ar fi aprins ceva din cameră, iar focul a mocnit până a aprins patul. Cei care îi cunosc pe părinţi nu înţeleg cum s-a putut întâmpla nenorocirea.

Autopsia pe care o vor face azi medicii legişti ar urma să stabilească dacă cei trei copii au murit din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon. 

articolul original.

Elev umilit și pus cu capul în WC, la Liceul "Dumitru Mangeron" din Bacău. La final a fost pus să meargă în genunchi

1 February 2023 at 08:37
image

"Eu vreau să vomit și tu trebuie să mă ții de cap. Așa mă ții!", i-a spus agresorul, zeflemitor. Întrebat de ce l-a lovit, bătăușul a început din nou să-i dea cu palmele peste față. Ba chiar a avut curajul să prezinte totul ca o "joacă între prieteni". "Gata, hai, nu te teme. Noi ne jucăm așa, suntem prieteni buni, eu glumesc cu tine. Ai văzut, și tu mi-ai dat două palme", a spus agresorul. În tot acest timp niciunul dintre martori nu a intervenit. După cum se întâmplă în astfel de situații, imaginile au apărut pe internet și au stârnit un val de indignare. Postarea publicată pe Facebook a strâns peste 1.300 de distribuiri și sute de mesaje.

"Vă spun eu cum se va întâmpla. Profesorii / poliția, se vor duce la el, îl vor mustra puțin. Poate familia va primi ceva amenda, el se va liniști câteva zile, apoi o va lua de la capăt.Asta pentru că legile nu sunt făcute în asa fel încât sa apere victimele", a comentat un bărbat. "Nu este posibil așa ceva, nici nu am putut privi. Am rămas eu cu trauma dar băiatul acela saracu de el! Există profesor de serviciu, există psihologi în școli, unde sunt la cafele? Să se ia măsuri imediate și trimis la scoala de corecție acest dobitoc!", a fost de părere o femeie.

Ce spune Poliția din Bacău despre incidentul de la Liceul Tehnologic "Dumitru Mangeron"

"La data de 31 ianuarie a.c, polițiștii Biroului Siguranță Școlară s-au sesizat din oficiu cu privire la imaginile apărute în spațiul public, în care sunt surprinse acte de violență între elevi în cadrul unei unități de învățământ din mun. Bacău. În acest moment, polițiștii efectuează verificări la fața locului în vederea stabilirii întregii situații de fapt. Totodată, a fost deschid un dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de lovire sau alte violențe, sub supravegherea parchetului", au transmis reprezentanții poliției.

articolul original.

Polițiștii verifică dacă mama celor trei copii morți în București era acasă când a pornit incendiul

1 February 2023 at 08:34
image

Au fost audieri până seara târziu în cazul morţii celor trei copii, găsiţi ieri dimineaţă într-o locuinţă din Bucureşti.

Poliţiştii verifică dacă femeia era acasă

Patul în care dormeau a ars mocnit până când n-au mai avut aer. Mama lor le-a spus anchetatorilor că s-a trezit prea târziu ca să îi salveze, dar poliţiştii verifică dacă femeia era acasă.

Declaraţia ei a fost neclară în primă fază, aşa că pe dosar scrie ucidere din culpă. La Poliţia Capitalei a ajuns şi tatăl copiilor, care era plecat la muncă în Germania.

Tatăl copiilor a venit din Germania

Lângă mamă, în taxi a urcat şi tatăl copiilor, venit de urgenţă din Germania, unde era plecat la muncă. A mers de la aeroport direct la Poliţia Capitalei, unde soţia sa a fost audiată mai bine de opt ore.

Vecinii au văzut trupurile celor trei copii întinse în curtea casei. Femeia le-a povestit că s-a trezit brusc, într-o cameră în care nu mai respira – în jur era numai fum, iar patul în care dormeau cele două fete şi băiatul cel mare ardea.

A sărit din fotoliul unde aţipise, a scos copiii din încăpere şi a sunat la 112. Până să vină pompierii, a stins singură flăcările.

Paramedicii de la SMURD au resuscitat copiii aproape o oră

Copiii de 2, 3 şi 6 ani ar fi murit intoxicaţi cu monoxid de carbon, spun surse din anchetă. Unul dintre ei era deja fără viaţă când au ajuns paramedicii.

Mama copiilor crede că unul dintre ei s-ar fi jucat cu o brichetă, ar fi aprins ceva din cameră, iar focul a mocnit până a aprins patul.

Cei care îi cunosc pe părinţi nu înţeleg cum s-a putut întâmpla nenorocirea.
Autopsia pe care o vor face miercuri medicii legişti ar urma să stabilească dacă cei trei copii au murit din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon.

articolul original.

„Cea mai mare zi de grevă din 2011 încoace” are loc miercuri în Marea Britanie

1 February 2023 at 08:03

O grevă de amploare are loc în Marea Britanie miercuri. Profesori, lucrători feroviari, funcţionari publici, profesori universitari, toţi au de gând să protesteze miercuri, 1 februarie, în Marea Britanie,, în cea mai amplă mişcare de acest gen din ultimul deceniu, în condiţiile în care ţara trece printr-o criză economică alimentată de inflaţie, relatează AFP.

Până la o jumătate de milion de oameni ar putea intra în grevă miercuri, cu o zi înainte ca guvernul conservator al lui Rishi Sunak să împlinească 100 de zile de când a venit la putere. Federaţia sindicală TUC a avertizat că aceasta va fi “cea mai mare zi de grevă din 2011 încoace”.

Perturbările vor fi grave atât în transporturi, cât şi în şcoli şi vor afecta întreaga economie având un efect de domino pentru britanici, chiar şi pentru cei care nu sunt în grevă, dar care sunt forţaţi să stea acasă pentru a avea grijă de copii sau pentru că nu pot ajunge la serviciu.

Mulţi oameni au decis să lucreze de acasă sau chiar să-şi ia o zi liberă miercuri pentru a evita o deplasare dificilă către serviciu. Pasagerii care tranzitează aeroporturile britanice ar putea, de asemenea, să-şi vadă călătoriile perturbate de o grevă a funcţionarilor de la imigrări.

articolul original.

Sofer mort dupa ce s-a infipt cu masina sub un tir pe Autostrada Vestului langa frontiera cu Ungaria. Foto

1 February 2023 at 07:28

TIMISOARA. Grav accident de circulatie pe Autostrada Vestului, miercuri dimineata. Un sofer a murit dupa ce a intrat cu masina sub un autotren.

Accidentul s-a petrecut la 8 km de granita cu Ungaria pe sensul de iesire din tara catre Nadlac.

Soferul autoturismului a ramas incarcerat, iar martorii au cerut ajutor la numarul de urgenta 112. La locul accidentului au intervenit rapid pompierii si echipaje medicale.

Din pacate, doctorii n-au mai putut face nimic pentru conducatorul auto ramas captiv in masina zdrobita.

In urma accidentului în care au fost implicate doua persoane (șoferul autoturismului si soferul autotrenului) a rezultat o victima, soferul autoturismului.
Din pacate, victima prezenta leziuni incompatibile cu viata in momentul sosirii echipajelor medicale.
Soferul autotrenului nu a solicitat ingrijiri medicale„, transmit reprezentantii ISU Arad.

Politistii au inceput cercetarile pentru a stabili cum s-a produs tragedia. Din primele date, se pare ca soferul autoturismului a adormit la volan.

Traficul rutier se desfasoara doar pe banda a doua.

FOTO: DRDP Timisoara

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

articolul original.

ONORANT! Senatorul Toma Petcu a fost desemnat coordonator PNL al tuturor filialelor din sudul țării!

1 February 2023 at 06:47
By: admin

Senatorul giurgiuvean, Toma Florin Petcu,  a fost desemnat coordonatorul partidului pentru toate filialele PNL din zona de sud a ţării. 

 Acest lucru vine după ce primvicepreședintele PNL, Dan Motreanu, președintele PNL Giurgiu a fost desemnat la rândul său de însuși premierul României, Nicolae Ciucă împreună cu Biroul Politic Național Liberal să coordoneze şi să conducă echipa PNL de tranziţie pentru rotaţia premierilor, ce va avea loc în luna mai.

Este onorant pentru giurgiuveni ca doi reprezentanți ai acestui județ să fie numiți pentru a îndeplini o misiune atât de importantă, la nivelul uneia dintre cele două formațiuni politice aflate în prezent la guvernare.

(Jurnal)

articolul original.

Un cuplu a fost condamnat în Iran la peste 10 ani de închisoare pentru un videoclip care a devenit viral (Video)

31 January 2023 at 21:35
By: -
image

Un tribunal iranian a condamnat un cuplu tânăr la peste 10 ani de închisoare pentru ca a dansat în faţa unuia dintre principalele monumente ale Teheranului într-un videoclip considerat ca un simbol al sfidării regimului, au declarat marţi militanţi iranieni pentru drepturile omului.

Astiyazh Haghighi şi logodnicul ei Amir Mohammad Ahmadi, ambii în vârstă de 20 de ani, au fost arestaţi în noiembrie, după ce un videoclip cu ei dansând romantic în faţa Turnului Azadi din Teheran a devenit viral, relatează AFP.

Astiyazh Haghighi nu purta văl islamic, sfidând astfel regulile stricte ale Republicii Islamice cu privire la femei, care nu mai au voie să danseze în public în Iran, în niciun caz cu un bărbat.

Un tribunal revoluţionar din Teheran i-a condamnat la 10 ani şi jumătate de închisoare, precum şi la interzicerea utilizării internetului şi interdicţia de a părăsi Iranul, a declarat ONG-ul Human Rights Activists News Agency (HRANA), cu sediul în Statele Unite.

Popular pe Instagram, cuplul a fost găsit vinovat de "încurajarea corupţiei şi a prostituţiei publice", precum şi de "adunare cu intenţia de a perturba securitatea naţională", a adăugat ONG-ul.

Citând surse apropiate familiilor lor, HRANA a spus că cei doi au fost lipsiţi de avocaţi în timpul procedurii judiciare şi că încercările de obţine eliberarea lor pe cauţiune au fost respinse.

ONG-ul precizează că Astiyazh Haghighi se află în renumita închisoare pentru femei Qarchak, ale cărei condiţii de detenţie sunt condamnate în mod constant de militanţii pentru drepturile omului.

Autorităţile iraniene au luat măsuri dure împotriva oricărei forme de disidenţă de la moartea tinerei Mahsa Amini, în septembrie, care a declanşat un val de proteste împotriva regimului.

articolul original.

"A vrut să trăiască, dar îngerii l-au chemat". Costachi, un pompier din Botoșani, a murit la 45 de ani

31 January 2023 at 20:38
image

„A luptat până în ultima clipă ... a vrut să trăiască, dar îngerii l-au chemat în Împărăția Cerurilor, mult prea devreme ... Din această dimineață, colegul nostru plt. adj. Costachi Postăvariu, tată, soț și camarad s-a alăturat armatei pompierilor pentru a ne veghea de sus.

A murit la doar 45 de ani

Vestea trecerii sale în neființă ne-a cutremurat. S-a stins la doar 45 de ani, lăsând în urmă un mare gol. Știm că acum se află aproape de Dumnezeu și tot ce ne rămâne este doar amintirea celor 16 ani în care a fost pompier. Îl vom păstra în gând așa cum îl știam: cu firea sa optimistă și gata să vină în ajutorul semenilor, în orice moment.

În aceste clipe, îl rugăm pe Bunul Dumnezeu să îl aibă în pază și să îl odihnească în pace, iar familiei sale să îi dea alinare și putere. Drum lin, dragul nostru camarad! Nu te vom uita niciodată!

Trupul neînsufleţit va fi depus mâine după - amiază, în Capela Bisericii "Sfântul Ilie" din localitatea Dealu Mare, municipiul Dorohoi. Acesta va fi condus pe ultimul drum și înmormântat cu onoruri militare sâmbătă, 4 februarie, ora 12:00”.

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Mioveni: Elevii Școlii George Topîrceanu, activități tematice de ”Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli”

30 January 2023 at 21:16

30 ianuarie a fost declarată ”Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli”, în anul 1964 de poetul spaniol Llorenç Vidal Vidal. Mai este cunoscută și ca Ziua Internațională a Nonviolenței și Păcii. Este o inițiativă mondială, independentă, liberă și nonguvernamentală, ce dorește sensibilizarea oamenilor cu privire la violența din școli.

Aproape fiecare dintre noi am fost victimele sau martorii unor acte de violență în școli, fie că veneau de la colegi, fie că veneau de la cadrele didactice, care erau puse pe o poziție de forță în raport cu elevul de mentalitatea sistemului comunist și chiar de tradiția populară, conform căreia ”Bătaia e ruptă din Rai”

kissfm

SPAȚIU PUBLICITAR

Din fericire, acum putem spune liberi că educația nu poate fi insuflată prin violență și că violența îl desfigurează, ca ființă umană, în primul rând pe agresor.

Indiferent că este vorba despre pedepse corporale, intimidare verbală sau fizică, hărțuire, violența în școli este, din păcate, prezentă încă în viața cotidiană a elevilor.

Un termen la modă care definește ceea ce unii consideră a fi un comportament ”mișto”, este ”bullying”, în fapt un comportament ostil, de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire, cel mai des a celor aflați într-un raport de inferioritate, mai mici sau mai slabi. O fac elevii dintotdeauna, dar de multe ori chiar și profesorii, unii chiar fără să-și dea seama. Mai nou, se vorbește și despre cyberbullying, adică bullying-ul făcut prin intermediul tehnologiei, cel mai des pe rețele sociale.

Conform datelor UNICEF, România este pe locul I în Europa la numărul de elevi cu vârsta între 11 și 15 ani care agresează alți colegi.

Încet, încet, evoluția educațională aduce și la noi programe de conștientizare, de prevenire și de stopare a acestui fenomen.

Elevii și cadrele didactice din Școala Gimnazială George Topîrceanu Mioveni au avut activități tematice de ”Ziua Internațională a Nonviolenței în Școli”, prin care au promovat toleranța, empatia, armonia și respectul față de orice persoană.

Cofetaria Picadilly

SPAȚIU PUBLICITAR

Pe principiul „ce ție nu-ți place, altuia nu-i face” au organizat ateliere canalizându-și emoțiile în scopuri creative, materializate în mesaje împotriva violenței și a bullying-ului.

Inedit a fost și un articol realizat de elevele Nodescu Miruna din clasa 7C si Cica Stefania 6A, membre în Consiliul Elevilor școlii George Topîrceanu, care au documentat subiectul violenței în școli și au intervievat psihologul Dinescu Mihaela și polițistul de proximitate, Claudiu Buică.

Pe aceeași temă, topîrcenii au avut, la Centrul Cultural Mioveni, alături de elevii celorlalte școli din Mioveni, o întâlnire interactivă cu reprezentanți ai Primăriei, Poliției Naționale, Jandarmeriei, Poliției Locale ai Inspectoratului Școlar Județean.

Filmele educative și exemplele concrete prezentate au demonstrat că violența și comportamentul agresiv nu aduc nimic bun.

Cofetaria Picadilly

SPAȚIU PUBLICITAR

Citește și Nicolae Dică le-a vorbit elevilor din Mioveni, de Ziua Internațională a NONVIOLENȚEI în școli

articolul original.

Un autoturism a luat foc pe DN 5. În mod ciudat, proprietarul mașinii nu a fost găsit de pompieri, la fața locului…

31 January 2023 at 20:24
By: admin

Un autoturism a luat foc,  luni  dimineață, pe DN5, adiacent sensului giratoriu, cu intenția probabil de a merge spre șoseaua de centură.

Mașina era staționată, iar în momentul în care au văzut că iese fum de sub capotă oamenii care se aflau în zonă au intervenit în încercarea de a stinge incendiul.

La caz s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o autospecială de stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Aceștia au constatat  faptul că incendiul se manifesta la nivelul compartimentului motor, unde au ars mase plastice.

În mod curios proprietarul mașinii nu a fost găsit de pompieri la fața locului.

Conform echipei de pompieri sosită la fața locului, cel mai probabil evenimentul s-a produs din cauza unui scurtcircuit.

(Jurnal)

articolul original.

Ieri dimineață o femeie a rămas blocată la volanul autoturismului, după ce s-a răsturnat în afara carosabilului…

31 January 2023 at 20:14
By: admin

Luni, 30 ianuarie,  dimineață, o femeie, în vârstă de 46 de ani, a fost implicată într-un accident rutier ce s-a produs,  pe drumul de centură al orașului Mihăilești, rămânând o vreme blocată în autoturismul pe care îl conducea.

A fost nevoie de intervenția pompierilor pentru a fi extrasă în siguranță. La caz s-au deplasat echipaje din cadrul Gărzii de Intervenție Mihăilești, cu o autospecială de stingere dotată cu modul de descarcerare și o ambulanță SMURD. Aceștia au găsit autoturismul răsturnat pe plafon, în afara părții carosabile.

Femeia, conștientă și cooperantă, a fost preluată de paramedicii SMURD care i-au acordat primul ajutor, dar ulterior aceasta a refuzat transportul la spital.

Pompierii au asigurat măsurile de prevenire a incendiilor, prin deconectarea bornelor de la bateria autoturismului.

(Jurnal)

articolul original.

Un bătrân de 89 de ani a ars ca o torță, de viu, într-un incendiu…!

31 January 2023 at 20:08
By: admin

Imediat după primirea apelului ce anunța incendiul din Moșteni, comuna Ulmi,  la fața locului s-au deplasat pompierii din cadrul Detașamentului Bolintin Deal, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, o cisternă, o ambulanță SAJ și câteva echipaje ale Poliției.

Vecinii le-au explicat pompierilor că exista riscul ca bărbatul care locuiește în casa respectivă să fie într-una dintre încăperi, motiv pentru care echipajele au început imediat căutarea acestuia, concomitent cu acțiunea de stingere a incendiului.

Din păcate, bărbatul a fost surprins sub un tavan care s-a prăbușit, făcând ca trupul bătrânului să se transforme într-o torță vie, fiind găsit de pompieri în holul casei, fără semne vitale.

În consecință, echipajul SAJ, prezent la caz, a declarat decesul acestuia.

La sosirea echipajelor, incendiul se manifesta violent în bucătărie, dormitor, hol, dar și la acoperișul locuinței, pe o suprafață de aproximativ 40 mp.

Incendiul a fost observat târziu și cel mai probabil s-a produs din cauza burlanului de fum neprotejat termic față de materialele combustibile din apropiere – precizează reprezentanții ISU Giurgiu.

(Jurnal)

 

articolul original.

O partidă de vânătoare în Roata de Jos, s-a încheiat tragic pentru unul din participanți, care a ajuns împușcat, la spital!

31 January 2023 at 19:57
By: admin

Un localnic din Bucșani (jud. Giurgiu), în vârstă de 36 de ani, a fost împuşcat la o partidă de vânătoare, la care participa alături de alte două persoane.

Evenimentul s-a  petrecut  la sfârșitul săptămânii trecute, mai exact pe data de 29 ianuarie, când, puțin după ora 16.00, Inspectoratul de Poliție Județean Giurgiu a fost sesizat prin apel 112, de către personalul unui spital din municipiul București, cu privire la identitatea  bărbatului  împușcat, ce fusese adus pentru îngrijiri medicale.

Din primele cercetări, polițiștii au constatat faptul că evenimentul ar fi avut loc în comuna Roata de Jos, județul Giurgiu și că bărbatul ar fi participat la o partidă de vânătoare legal organizată, împreună cu alți doi bărbați.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit faptul că cei trei bărbați erau deținători legal de arme și muniții letale de vânătoare și totodată membri vânători cu drepturi depline.

 Conform acelorași surse partida de vânătoare s-a desfășurat în baza unei autorizații colective, la speciile fazan și vulpe, iar în urma acesteia  bărbatul, de 36 de ani, din comuna Bucșani, județul Giurgiu, ar fi fost rănit de alicele unui foc executat de către un alt bărbat, din localitatea Suseni, județul Giurgiu, care participa și el  la vânătoare.

 Cel împușcat  a fost transportat la spitalul din Capitală  pentru acordarea de îngrijiri medicale.

În cauză, se efectuează acum cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă – anunță IPJ Giurgiu.

(Jurnal)

articolul original.

Un bărbat a fost găsit mort în apartamentul său din Cartierul Tineretului 

31 January 2023 at 19:40
By: admin

Poliţiştii giurgiuveni au deschis un dosar penal pentru moarte suspectă după ce un bărbat a fost găsit decedat, luni seară, într-un apartament din cartierul Tineretului.

Pe surse se pare că este vorba despre un bărbat, de 61 de ani, vecinii fiind cei care au solicitat sprijinul autorităţilor, după ce nu l-au mai văzut de câteva zile.

Pompierii din cadrul Detaşamentului Giurgiu s-au deplasat la fața locului cu o autospecială de descarcerare, o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Pentru a putea intra în apartament, pompierii au deblocat ușa, descoperind că trupul celui decedat   nu prezenta urme de violenţă.

Cadavrul bărbatului mort în condiții suspecte ,  a fost transportat la Morga Spitalului Judeţean de Urgenţă Giurgiu, în vederea efectuării necropsiei.

(Jurnal)

articolul original.
❌