ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Au început referendumurile în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. Care e întrebarea de pe buletinul de vot

23 September 2022 at 07:49

Au început „referendumurile” privind aderarea la Federația Rusă a zonelor controlate în totalitate sau parțial de Moscova în Ucraina. Kievul și Occidentul califică procesul drept o „farsă”.

În condițiile în care luptele continuă, „autoritatea electorală” a separatiștilor din Donețk a declarat că „din motive de securitate” votul se va desfășura în principal din ușă în ușă timp de patru zile, secțiile de votare urmând să se deschidă „doar în ultima zi”, marți, pe 27 septembrie.

Guvernatorul regiunii Lugansk transmite că autoritățile ruse din regiunile controlate au interzis populației locale să părăsească orașul între 23 și 27 septembrie, în timp ce secretarul consiliului orașului Zaporojie declară că rezidenților locali li se promit recompense în numerar și aparate de uz casnic pentru furnizarea datelor pașapoartelor și obținerea cetățeniei Federației Ruse.

Presa de stat rusă relatează că votul a început în teritoriile ocupate de ruși în Ucraina. Agenția de presă Tass spune că „votul a început la ora 08:00 (ora locală) în Republica Populară Donețk și Republica Populară Lugansk, precum și în regiunea Herson și în teritoriile eliberate din regiunea Zaporojie”. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Haidai, a susținut într-o postare pe Telegram că forțele ruse constrâng locuitorii să voteze și le interzic să părăsească zona. „Conform informațiilor disponibile, ocupanții creează grupuri armate care să meargă din casă în casă și să forțeze oamenii să participe la așa-numitul referendum”, a spus oficialul ucrainean. Haidai precizează că are informații că „cei care nu vor lua parte la vot vor fi automat concediați de la locul de muncă”. În altă parte, „autoritățile au interzis populației locale să părăsească orașul între 23 și 27 septembrie”, mai spune guvernatorul regiunii Lugansk.

Secretarul consiliului orașului Zaporojie, Anatoli Kurtev, a declarat vineri că s-a intensificat „desfășurarea așa-numitului „referendum”. „Rezidenților locali li se promit recompense în numerar și aparate de uz casnic pentru furnizarea datelor pașapoartelor și obținerea cetățeniei Federației Ruse”, a spus Kurtev. Ce scrie pe buletinele de vot ale referendumurilor organizate în regiunile din Ucraina ocupate de Rusia

Conform presei de stat din Rusia, citată de The Guardian, în regiunile Donețk și Lugansk, despre care Putin a susținut înainte de invazie că erau „independente” față de Ucraina, rezidenții vor trebui să răspundă dacă susțin „alipirea republicii la Rusia”. Pe buletinele de vot din regiunile Herson și Zaporojie apare întrebarea: „Sunteți în favoarea desprinderii de Ucraina, formării unui stat independent și aderării acestuia la Federația Rusă ca subiect al Federației Ruse?” Voturile vor fi colectate de autoritățile selectate de Rusia, care vor merge din ușă în ușă în primele patru zile, iar secțiile de votare vor fi deschise până marți, 27 septembrie. Referendumurile au fost condamnate ca fiind false și ilegale de Ucraina și de Occident. Ele amintesc de referendumul din 2014 care a dus la anexarea ilegală a peninsulei Crimeea. Acel vot, criticat la nivel internațional și descris drept unul trucat, a avut un rezultat oficial de 97% în favoarea anexării oficiale.

Mykhailo Podolyak, consilier al președintelui Ucrainei, a evidențiat pe twitter poziția Ucrainei cu privire la „referendumurile” care au început vineri în Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie. „Astăzi, nu există o acțiune legală numită „referendum” în teritoriile ocupate. Există doar 1 – Spectacol de propagandă pentru recrutare. 2 – Teritoriul Ucrainei care are nevoie de o eliberare imediată”, a scris Podolyak.

articolul original.

Referendumurile privind anexarea Luganskului, Donețkului, Zaporojie și Hersonului la Rusia încep azi | AUDIO

23 September 2022 at 06:12
image

Separatiștii din estul Ucrainei dau startul, astăzi, unor așa-zise referendumuri pentru alipirea regiunilor din Donbas la Rusia. Considerat un simulacru, demersul a devenit pretext pentru președintele Vladimir Putin să ordone mobilizarea militară, din dorința de a masca eșecurile de pe front ca urmare a contraofensivei ucrainene.

Prin această mișcare Rusia vrea să justifice o escaladare a conflictului, spune Taras, un soldat ucrainean aflat pe frontul de est, chiar în prima linie unde a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu.

Comunitatea internațională a anunțat că nu va recunoaște rezultatele consultărilor populare. Kievul susține că pe listele de vot ar urma să fie incluși chiar și minori. Alianța Nord-Atlantică a condamnat planurile Moscovei și susține că referendumurile reprezintă „o încălcare flagrantă a Cartei Națiunilor Unite”.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/23sept-07-SNDW-Raul-referendumuri.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

NATO cer tuturor statelor să respingă „încercările flagrante de cucerire teritorială ale Rusiei”, așa cum acestea au fost numite de oficialii Alianței.

Aliații nu vor recunoaște anexarea ilegală și nelegitimă, se arată în poziția NATO. Alianța Nord-Atlantică a condamnat planurile Moscovei privind organizarea referendumurilor în regiunile Donețk, Lughansk, Zaporojie și Herson din Estul Ucrainei.

Referendumurile în regiunile din Donbas încep astăzi și ar urmă să se încheie marți, scopul principal fiind acela de alipire la Rusia, mai ales în contextul în care Kremlinul a început să piardă, grație contraofensivei ucrainene, din controlul în zona respectivă.

De altfel, soldații ucraineni sunt optimiști și cu moralul ridicat, chiar după anunțul lui Vladimir Putin de mobilizare a rezerviștilor. Taras, un militar din prima linie, a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu, aflat de asemenea pe frontul de este din Ucraina. Voluntar în armata Ucrainei, acesta spune că referdumurile sunt un joc politic.

„Este foarte greu de prezis care va fi efectul acesto referendumuri organizate în regiunile separatiste. Este un joc politic. Rusia încearcă, probabil, să-și consolideze prezența în regiunile Lughansk și Donețk. Poate în acest fel vor încerca să-și justifice eventuale acțiuni viitoare cum ar fi escaladarea conflictului”, a spus Taras.

Tot în contextul mobilizării parțiale din Rusia, președintele Ucrainei, Volodimir Zelesnki, i-a îndemnat pe ruși să protesteze.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Volodimir Zelenski: Faceți tot ce e posibil pentru salvarea celor capturați de Rusia | FOTO

articolul original.

Harta Europei se va schimba!? Anunțul făcut de un lider separatist din Donețk

20 September 2022 at 16:31
image

Harta Europei se va schimba!? Războiul din Ucraina a provocat atât dezechilibre economice și sociale, cât și pagube materiale și pierderi de vieți omenești. La 209 zile de la declanșarea conflictului pe teritoriul ucrainean, Denis Puşilin, un lider separatist din Donețk a lansat un apel către omologul din Lugansk. Se dorește organizarea unui referendum ca zonele separatiste din estul Ucrainei să se anexeze Rusiei.

Au trecut peste 200 de zile de când a început războiul în Ucraina. Conflictul armat care a pornit pe teritoriul ucrainean în data de 24 februarie 2022 a creat dezechilibre majore în societate. Pe lângă cele economie și sociale, războiul a provocat și pagude materiale și pierderi de vieți omenești.

La mai bine de opt luni de când a pornit războiul în Ucraina, un lider separatist din Donețk, Denis Pușilin, a lansat un apel către omologul din Lugansk. Liderul separatist vrea, urgent, să se organizeze un referendum în urma căruia zonele separatiste din estul Ucrainei să se anexeze Rusiei.

„Cred că este necesar să pregătim anumite lucruri împreună, că anumite acţiuni ale noastre trebuie să fie sincronizate. Propun să ne unim eforturile administraţiilor şi parlamentelor pentru a începe să rezolvăm problemele de pregătire ale unui referendum”, sunt declarațiile făcute de liderul separatist într-o înregistrare video.

Ce s-ar putea întâmpla în condițiile în care zonele separatiste se vor uni cu Rusia

Declarațiile liderului separatist nu sunt întâmplătoare. Acestea vin după ce Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a spus că referendumurile de acest tip sunt „esențiale”. Astfel, liderii separatiști din cele două zone doresc, urgent, ca acestea să fie anexate Rusiei.

„Referendumurile în Donbas sunt esenţiale, nu numai pentru protecţia sistematică a rezidenţilor din DNR şi LNR şi alte teritorii eliberate, ci şi pentru restabilirea dreptăţii istorice”, a spus Medvedev într-o postare pe Telegram.

În condițiile în care cele două zone separatiste se vor uni cu Rusia, atunci va avea loc o transformare geopolitică, arată Reuters.com.

Citește și CHINA SE PREGĂTEȘTE DE RĂZBOI?! ANUNȚUL CARE A PUS PE JAR ÎNTREAGA LUME

Sursă foto: Pixabay

articolul original.

Reacțiile ucrainenilor din estul țării la referendumul de anexare la Rusia: „Este pământul nostru, nu se poate ceda altora” | AUDIO

20 September 2022 at 14:01
image

Oficialii pro-ruși din Donețk și Lugansk vor referendum de anexare la Rusia. O altă regiune a Ucrainei care este vizată de acest demers este și Herson. Deocamdată nu este clar cum vor avea loc aceste referendumuri, având în vedere că forțele ruse nu mai controlează toate teritoriile, iar contraofensiva ucraineană a ajuns în Lugansk. Jurnalistul Mircea Barbu se află în estul Ucrainei și ne spune cum au primit ucrainenii anunțul referendumurilor.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-18-CORESP-SNDW-Ucraina-Mircea-Barbu-anunt-referendum-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Mă aflu în micul orășel P`yatyhirs`ke din regiunea Harkov, la granița cu Rusia. Puținii oameni rămași în această localitate au primit vestea referendumului cu indignare. Aceștia spun că Donbas-ul și Crimeea sunt teritoriul Ucrainei și niciodată nu vor recunoaște referendumul care va avea loc săptămâna viitoare

image

„Este pământul nostru, nu se poate ceda altora”

„Donbas și Lugansk sunt teritoriile noastre și nu ar trebui să le dăm. Am locuit aici toată viața, am 43 de ani, am fost prin Donbas, Lugansk, Donețk. Totul este Ucraina. Este pământul nostru, nu se poate ceda altora. Am lucrat in Kirci, Crimeea, erau ale noastre. De ce vor pământul nostru?”, spune un ucrainean.

Din punct de vedere etnic și lingvistic, Donbas, cele două regiuni componente, deține cea mai numeroasă populație rusofonă din țară. Potrivit recensământului ucrainean din 2001, populația regiunii constituia 7.365.754 de locuitori dintre care ucraineni 57,24% și ruși 38,5%.

Numărul acestora este aproape imposibil de aflat în acest moment. Din cauza conflictului zeci de mii de oameni au părăsit regiunea în ultimele șase luni.

Din estul Ucrainei, pentru Europa FM, Mircea Barbu.

Sursa foto: Mircea Barbu

Citește și: Oficialii pro-ruși din Donețk și Lugansk vor referendum de anexare la Rusia. Este vizat și Hersonul | AUDIO

articolul original.

Oficialii pro-ruși din Donețk și Lugansk vor referendum de anexare la Rusia. Este vizat și Hersonul | AUDIO

20 September 2022 at 13:33
image

Liderii Republicilor Proruse autoproclamate Doneţk şi Lugansk cer organizarea de urgenţă a unui referendum de anexare la Rusia. Vizată de un astfel de demers este şi regiunea Herson, luată cu asalt de la începutul lunii de către armata ucraineană. În cea mai recentă evaluare a sa, Institutul pentru Studiul Războiului scrie că acest lucru sugerează că ofensiva ucraineană în curs de desfășurare din nordul țării panichează forțele proruse și unii factori de decizie de la Kremlin.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/20sept-16-ADA-DNR-si-LNG-cer-alipirea-la-Rusia-.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Liderul „Republicii” de la Doneţk, Denis Puşilin, și-a îndemnat omologul din Lugansk să-și uneasca eforturile pentru pregătirea referendumurilor. Donețsk ar fi stabilit pentru o astfel de consultare populară data de 4 noiembrie, de Ziua Unităţii Naţionale a Rusiei. Aceste scrutinuri i-ar permite Rusiei să-şi legitimeze ocupaţia estului Ucrainei.

Într-o postare pe Telegram, vicepreşedintele Consiliul de Securitate al Federaţiei ruse, Dmitri Medvedev, a confirmat un astfel de scenariu. Transformarea Republicilor Populare Donețk și Lugansk în părți oficiale ale Rusiei le-ar oferi protecție specială din partea Moscovei, aceasta putând justifica inclusiv recurgerea la un atac nuclear în cazul în care acestea sunt atacate – a avertizat Medvedev pe Telegram.

Regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk nu se află în întregime sub controlul armatei ruse. Prin urmare, Rusia ar urma să anexeze regiuni parțial „ocupate” de autoritățile ucrainene legitime și de trupele în plină ofensivă ale Kievului, notează Institutul pentru Studiul Războiului, care menționează că nu este deloc clar dacă Vladimir Putin ar fi dispus să se pună într-o astfel de încurcătură pentru beneficiul îndoielnic de a putea amenința mai ușor NATO sau Ucraina cu o escaladare la care este foarte puțin probabil să recurgă în acest stadiu.

Pe de alta parte, loviturile ucrainene în Crimeea demonstrează în mod clar că atacurile ucrainene pe teritoriul anexat ilegal de Moscova nu declanșează automat represalii ale Rusiei împotriva NATO. Tot Institutul pentru Studiul Războiului notează că este posibil ca liderii ruși să nu mai aibă capacități de a opri forțele ucrainene în timp ce acestea avansează peste râul Oskil și mai aproape de regiunea Lugansk.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov reacționează la anunțurile privitoare la referendum susținând că inițiativa vorbește despre „dorința popoarelor de a-și decide independent propria soartă”.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Trupele ucrainene au mai eliberat un teritoriu din Lugansk. Guvernatorul regiunii spune că înaintarea va fi tot mai greoaie

articolul original.

Separatiștii din Donețk și Lugansk anunță referendumuri pe 23-27 septembrie de alipire la Rusia

20 September 2022 at 13:33

Liderii separatiști din așa-zisele republici Donețk și Lugansk au anunțat că vor organiza referendumuri de aderare la Rusia în perioada 23-27 septembrie, scrie Reuters. Separat, administrația prezidențială de la Kiev notează că „este vorba despre un șantaj naiv”.

Liderul separatist din Doneţk a cerut organizarea de urgență a unor referendumuri pentru ca regiunea să devină parte a Rusiei. Imediat, separatiştii din Lugansk au decis în parlamentul local să facă referendum între 23 şi 27 septembrie. Liderul autoproclamat din Donețk l-a rugat pe Putin să analizeze cât mai curând întrebarea privind alipirea republicilor separatiste de Rusia: „Vă rog, ca într-un timp cât mai scurt, în cazul în care rezultatul referendumului va fi unul pozitiv, lucru de care nu mă îndoiesc, să analizați întrebarea privind intrarea în componența Rusiei a Republicii Populare Donențk”.  „Acest eveniment va fi refacerea adevărului istoric, pe care-l așteaptă milioane de oameni ruși”, a mai declarat acesta, citat de genția rusă de presă RIA.

Agenția de presă RIA Novosti a anunțat că și în partea controlată de Rusia din regiunea Zaporijie va urma, zilele următoare, să fie organizat un referendum pentru alipirea la Rusia. Separat, oficialii instalați de ruși în regiunea Herson din Ucraina au declarat că au decis să organizeze un referendum pentru aderarea la Rusia și au îndemnat Kremlinul să-și dea permisiunea cât mai curând posibil, a declarat marți șeful separatist al regiunii.

Forțele ruse controlează aproximativ 95% din teritoriul Ucrainei Herson, în sudul țării. Saldo nu a desemnat o dată pentru votul propus. De asemenea, Saldo a spus că alăturarea regiunii Herson la Rusia va „securiza regiunea noastră” și va fi un „triumf al justiției istorice”. „Sunt sigur că actuala conducere rusă va accepta rezultatele referendumului”, a adăugat acesta.

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat marți că este la latitudinea locuitorilor din zonele controlate de separatiști să organizeze referendumuri privind aderarea la Rusia. „Încă de la început am spus că popoarele din teritoriile respective ar trebui să își decidă soarta”, a declarat Lavrov la televiziunea de stat rusă. Potrivit lui Lavrov, situația actuală arată că cetățenii din Donbas vor să fie „stăpânii propriului destin”.

Biroul de presă al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a răspuns imediat la anunțurile bruște despre referendumuri privind aderarea Rusiei în părțile ocupate ale Ucrainei: „Este vorba despre un șantaj naiv, cu amenințări și povești de groază despre așa-zise referendumuri, mobilizări de la cei care știu să se lupte doar cu copii și cu oameni pașnici. Așa arată teama de înfrângere. Inamicul se teme, manipulează într-un mod primitiv. Ucraina va rezolva problema rusă. Amenințarea poate fi eliminată doar prin forță”.

articolul original.

Statul Major ucrainean: Putin a ordonat ca regiunea Doneţk să fie cucerită până la 15 septembrie

2 September 2022 at 15:45
image

Vladimir Putin a dat ordin forţelor sale să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Doneţk până la 15 septembrie, a declarat joi seară într-un interviu pentru Ukrainska Pravda şeful adjunct al Statului Major al armatei ucrainene, Aleksei Gromov.

„Inamicul continuă să deţină zone ocupate în regiunile Harkov, Lugansk, Doneţk, Zaporojie, Herson şi Nikolaev (Mikolaiv) şi încearcă, de asemenea, să creeze condiţii favorabile pentru relansarea ofensivei”, a spus Gromov.

Trupele de ocupaţie ruse îşi ajustează din nou planurile şi acţiunile

Astfel, trupele de ocupaţie ruse îşi ajustează din nou planurile şi acţiunile în conformitate cu ordinul lui Putin de a ajunge până la 15 septembrie la graniţele administrative ale regiunii Doneţk, a subliniat înaltul responsabil militar ucrainean.

Potrivit acestuia, inamicul continuă regruparea formaţiunilor şi unităţilor Corpului 3 de armată în teritoriul ocupat, probabil pentru a suplimenta gruparea forţelor deja existente şi pentru a crea condiţii pentru reluarea ofensivei în zona operaţională Doneţk.

„Conform informaţiilor primite, din cauza pierderilor semnificative de personal, înaltul comandament al forţelor armate ruse a decis desfiinţarea Brigăzii 31 aeropurtate autonome de asalt şi a Brigăzii 22 de trupe aeropurtate cu destinaţie specială, unde au rămas în viaţă doar 20% din personal, ţinând cont de pierderile suportate”, a mai spus reprezentantul Statului Major General ucrainean, citat de Agerpres.

Forţele ruse au luat sub control aşezările Severodoneţk-Lisiceansk-Rubejnoie

La începutul lunii iulie, forţele ruse au luat sub control aşezările Severodoneţk-Lisiceansk-Rubejnoie şi întregul teritoriu al regiunii Lugansk.

Regiunile Doneţk şi Lugansk sunt două componente ale zonei miniere Donbas din estul Ucrainei pe care Kremlinul spera să le cucerească până la 1 iulie, conform unui ordin precedent dat de preşedintele rus, aminteşte publicaţia citată.

După eşuarea cuceririi rapide a Kievului şi retragerea forţelor ruse din împrejurimile capitalei ucrainene în martie, Rusia s-a reorientat spre capturarea întregului Donbas, parţial controlat de miliţiile separatiste încă din 2014, şi a sudului Ucrainei pentru a-şi asigura un coridor terestru spre Crimeea anexată şi obţinerea unui eventual acces spre Transnistria, conform unor analişti ucraineni, citaţi de aceeaşi publicaţie.

articolul original.

Soldații ruși înarmați vor păzi fiecare școală ucraienană din teritoriile ocupate. Mii de copii ar fi fost adoptați ilegal

28 August 2022 at 06:07
image

Rușii controlează cu o mână de fier teritoriile ocupate din Ucraina. Vladimir Putin a ordonat amplasarea soldaților înarmați în apropierea fiecărei școlile din Donețk și Lugansk , precum și din toate celelalte teritorii controlate, a declarat prim-adjunctul șefului Administrației Prezidențiale Serhiy Kiriyenko, citat de publicația Kremlinului „Ria Novosti ”, scrie newstimes.com.

Potrivit surselor ucrainene, noua putere folosește mijloace de îndoctrinarea în unitățile de învățământ din Donețk unde copiii ucraineni sunt instruiți să deveni viitori soldați în armata rusă. Imaginile în care sunt văzuți copii manevrând arme au fost făcute într-o tabără de copii soldați din #Melekin, Donețk și publicate de Erik Korsas, pe Twitter.

The #Russian occupying power has now created #indoctrination schools in #Donetsk where, with #redberets, #Ukrainian children are brainwashed into becoming future #childsoldiers and deminers in the #Russianarmy. The pictures were taken at a child soldier camp in #Melekin, Donetsk. pic.twitter.com/wAjLClg5mo

— Erik Korsas (@KorsasErik) August 27, 2022

Moscova ar plăti familiile ruse pentru a adopta copii ucraineni

De când Rusia a invadat Ucraina au existat numeroase mărturii și acuzații că trupele invadatoare trimit forțat ucraineni în Rusia, inclusiv copii.

Un raport recent al Institutului american pentru Studiul Războiului arată că Moscova a transferat peste 1.000 de copii ucraineni în Rusia, pentru a fi daţi spre adopţie unor familii de ruşi. Cei care adoptă copiii primesc bani pentru acest lucru.

Mai mulți ucraineni au fost răpiți din Herson

Pe de altă parte, ucrainenii se plâng că rușii le răpesc conaționalii civili, chiar din propriile case.
Autoritățile din Herson spun că trei bărbați și o femeie au dispărut după ce rușii le-au intrat în case sub pretextul că au de căutat arme, scrie Kyev Independent.
Puținii oameni care au reușit să scape din astfel de situații până acum au povestit că au fost supuși unor interogatorii dure, în timpul cărora au fost bătuți și agresați.

Rușii oferă sprijin financiar ucrainenilor care își părăsesc țara

Recent, Vladimir Putin a semnat un decret ce prevede beneficii financiare pentru ucrainenii care-și părăsesc țara și se mută în Rusia, informează Sky News. Suma la care se ridică ajutorul de relocare ajunge la 10.000 de ruble pe lună, adică aproximativ 166 de euro.

articolul original.

Atacurile ruseşti se intensifică în Doneţk, preşedintele Zelenski cere mai multe arme

7 August 2022 at 12:00
image

Atacurile forţelor ruse în Doneţk (estul Ucrainei) au crescut în intensitate în ultimele ore duminică, în timp ce preşedintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a cerut Occidentului mai multe arme pentru ca forţele sale să poată riposta invadatorilor, relatează EFE.

În mesajul său video zilnic, Zelenski a mulţumit pentru ajutorul primit deja care, potrivit lui, a permis realizări importante în apărarea Doneţkului şi în distrugerea logisticii militare ruse.

„Fiecare atac asupra unui depozit de muniţie inamic, asupra posturilor sale de comandă şi asupra logisticii sale salvează vieţi, vieţi ale soldaţilor şi civililor ucraineni”, a declarat Zelenski.

Atacurile ruseşti se intensifică în Doneţk, preşedintele Zelenski cere mai multe arme

Potrivit Statului Major ucrainean, atacurile împotriva oraşelor Sloviansk, Bahmut şi Adviidka au fost respinse.

Bahmut, unde au loc lupte grele de câteva zile, este considerat un punct-cheie al strategiei de apărare ucrainene în această zonă dens populată din Donbas.

Căderea Bahmut, potrivit analiştilor militari, ar deschide calea trupelor invadatoare către oraşe mai mari din regiunea Doneţk.

La ora actuală, se estimează că, după cucerirea regiunii Lugansk, ruşii controlează deja 60% din regiunea Doneţk, cele două componente ale zone miniere Donbas, în estul Ucrainei.

Citeste mai departe AICI.

articolul original.
  • There are no more articles
❌