ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

În prag de negocieri pentru încetarea războiului, Volodimir Zelenski le face o promisiune ucrainenilor: Nu vom ceda niciun centimetru din teritoriul nostru

9 November 2022 at 07:15
image

Preşedintele Volodimir Zelenski a transmis în alocuțiunea sa zilnică către cetățeni, că înţelege clar ce plănuieşte inamicul şi acţionează în consecinţă, și le promite ucrainenilor că nu va ceda niciun centimetru din teritoriul Ucrainei.

Punctele-cheie ale conflictului din regiunea industrială Doneţk se află în jurul oraşelor Bahmut, Soledar şi Avdiivka, teatrul celor mai grele lupte din ţară de când forţele ruseşti au invadat Ucraina, la sfârşitul lunii februarie.

„Activitatea ocupanţilor rămâne la un nivel extrem de ridicat – zeci de atacuri în fiecare zi. Suferă pierderi extraordinar de mari, dar ordinul lor rămâne acelaşi – să avanseze către graniţa administrativă a regiunii Doneţk. Nu vom ceda niciun centimetru din teritoriul nostru”, a spus Zelenski.

El a mai spus că în regiunea Herson armata ucraineană „înţelege clar ce plănuieşte inamicul” şi acţionează în consecinţă, „cu atenţie şi în interesul eliberării întregului teritoriu”.

În est, „pas cu pas, ne îndreptăm spre revenirea steagului ucrainean în toate oraşele şi comunităţile noastre. De asemenea, consolidăm în mod activ graniţa”, susţine Zelenski.

El a dat asigurări că în paralel se lucrează în continuare la restabilirea vieţii normale în zonele eliberate şi se fac reparaţii la toate instalaţiile energetice avariate de loviturile ruseşti. Marţi seară, de exemplu, 4 milioane de ucraineni din 14 regiuni şi din oraşul Kiev erau deconectaţi de la alimentarea cu energie electrică.

Zelenski a mai anunţat că guvernul Ucrainei a luat decizia de a scuti de TVA şi de taxe de import toate bunurile care au legătură cu energia electrică şi încălzirea – generatoare, baterii, transformatoare şi alte echipamente pentru furnizarea de energie şi căldură.

„Înţelegem clar: transformarea iernii într-o armă este planul unui stat terorist împotriva statului nostru, precum şi împotriva întregii Europe. Dar noi facem totul pentru ca şi acest plan rusesc să eşueze, ca şi diversele planuri anterioare”, a promis Zelenski, conform news.ro

articolul original.

Forțele armate ucrainene, puse la grea încercare de armata rusă. Volodimir Zelenski: ‘O situație foarte gravă se menține în regiunile Donețk și Lugansk’

16 October 2022 at 05:45
image

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a precizat că din punct de vedere militar, în prezent situaţia „cea mai dificilă” este în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, la câteva zile după ce forţele pro-ruse au anunţat că se apropie de acest oraş.

„O situaţie foarte gravă se menţine în regiunile Doneţk şi Lugansk”, în bazinul industrial Donbas, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic.

„Cea mai dificilă este în apropiere de Bahmut, ca în zilele precedente. Încă ne menţinem poziţiile”, a adăugat el, notează AFP.

Forţele separatiste susţinute de Rusia în regiunea Doneţk din Ucraina au declarat joi că au cucerit două sate din apropiere, Opitne şi Ivangrad.

De mai multe săptămâni, trupele ruse bombardează Bahmut, un oraş care avea cândva 70.000 de locuitori, în speranţa de a-l ocupa.

La aproximativ cincisprezece kilometri de Bahmut, în Ceasiv Iar, jurnalişti ai agenţiei France Presse au discutat cu un soldat care tocmai se întorsese din prima linie a frontului în această regiune.

„Zile întregi, n-am dormit, n-am mâncat, n-am băut nimic, în afară de cafea”, a povestit acest soldat în vârstă de 50 de ani din brigada 93, zis şi Poliak.

„Din cei 13 băieţi din grupul meu, am pierdut doi soldaţi şi cinci au fost evacuaţi”, a continuat acest soldat, uşor rănit de schije şi dând semne de epuizare.

„Este viaţa noastră acum, vom face totul pentru ţara noastră”, a mai spus el, aproape în pragul lacrimilor.

De săptămâni întregi, trupele ucrainene eliberează zone largi de teritoriu în sudul şi estul Ucrainei, reaminteşte AFP, informează agerpres.ro.

articolul original.

Discurs halucinant al autoproclamatului ‘Guvernator al poporului’ din Donețk: ‘Ucrainenii sunt ruși posedați de diavol. Noi venim să îi convingem, nu să îi ucidem’

15 October 2022 at 14:16
image

Pavel Gubarev, autoproclamatul ‘Guvernator al poporului’ din regiunea Donețk din estul Ucrainei, susține că ucrainenii sunt de fapt ruși posedați de diavol care vor fi uciși dacă nu se lasă convinși să treacă de partea rușilor.

Este foarte important pentru noi să creăm o imagine a inamicului care se bazează pe realitate: aceștia sunt oameni ruși, posedați de diavol. Noi venim să îi convingem, nu să îi ucidem”, susține Gubarev.

Dar dacă nu vreți ca noi să vă facem să vă răzgândiți, atunci vă vom ucide. Vom ucide câți dintre voi va fi nevoie. Vom ucide un milion sau 5 milioane, vă putem extermina pe toți până când vă dați seama că sunteți posedați de diavol și trebuie să fiți vindecați”, susține el.

Liderul separatist spune apoi că președintele ucrainean Volodimir Zelenski este unul dintre „principalii posedați” și că în realitate este „odrasla diavolului”.

El este Hitler 2.0 cu naționalismul său turbat, cu acea rusofobie turbată cu imagini cu femei tăind un gât, ei sunt sataniști posedați însângerați din punct de vedere al gândirii creștine. Din punctul de vedere secular aceștia sunt consumatori anti-liberalism, oameni proști care nu-și pot da seama ce se întâmplă”, mai spune el.

Cine este Pavel Gubarev, autoproclamatul „Guvernator al poporului” din Donețk

Pavel Gubarev a fost cunoscut în Ucraina ca un activist pro-rus proeminent înainte de ocuparea ilegală a Crimeii în 2014, an în care el s-a autoproclamat drept „Guvernatorul poporului” în regiunea Donețk după ce separatiștii pro-ruși au capturat Adunarea Regională locală.

Ulterior el a fost tras pe linie moartă de ceilalți lideri separatiști precum Denis Pușilin, actualul șef al administrației „civilo-militare” instalate de ruși în Donețk, și i s-a interzis să participe la pretinsele alegeri legislative organizate de insurgenții pro-ruși.

La scurt timp după ce s-a declarat „Guvernator al poporului” în martie 2014, el a fost arestat de SBU, serviciul de securitate al Ucrainei. Însă el a fost eliberat doar două luni mai târziu în schimbul unor ofițeri ai SBU arestați de miliția separatistă din Donbas.

Separatiștii pro-ruși au desființat funcția sa de „Guvernator al poporului” imediat după organizarea unor așa-zise alegeri parlamentare în zonele pe care le controlau în estul Ucrainei în urmă cu 8 ani, conform hotnews.ro.

articolul original.

UE, inclusiv România, respinge și condamnă anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson

30 September 2022 at 15:53
By: M.Ex.

Preşedintele Klaus Iohannis anunţă că membrii Consiliului European au adoptat, vineri, o declaraţie comună prin care anexarea „ilegală” de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson este respinsă „ferm” şi condamnată.”Astăzi, am adoptat, împreună cu ceilalţi membri ai Consiliului European, o Declaraţie comună în care respingem ferm şi condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson. Uniunea Europeană, inclusiv România, nu recunoaşte şi nu va recunoaşte niciodată referendumurile ilegale orchestrate de Rusia, prin încălcarea gravă a independenţei, a suveranităţii şi a integrităţii teritoriale ale Ucrainei”, a scris şeful statului, vineri, pe Twitter.

Prin declaraţia comună, semnatarii solicită tuturor statelor şi organizaţiilor internaţionale să respingă anexarea celor patru regiuni de către Rusia. „Uniunea Europeană, inclusiv România, este ferm alături de Ucraina. Vom continua să oferim un puternic sprijin economic, militar, social şi financiar Ucrainei”, a mai scris preşedintele Iohannis.

Vladimir Putin a semnat astăzi decretele prin care a anexat ilegal teritoriilor ocupate din Ucraina la Rusia, după referendumurile de operetă ilegale pe care rușii le-au organizat de-a lungul săptămânii care a trecut. Rușii au organizat o ceremonie somptuoasă pentru anexarea teritoriilor ocupate, o decizie prin care vor să-și întărească amenințările cu arma nucleară și să descurajeze armata ucraineană eliberatoare din a-și recupera teritoriile.
Vladimir Putin a anunțat anexarea a 18% din teritoriul Ucrainei, într-un discurs plin de ură ce a durat zeci de minute. Spectacolul de la Kremlin s-a încheiat cu Putin trăgându-i de mână pe cei 4 lideri separatiști veniți să semneze acordurile, pentru ca apoi toți 5 să strige, împreună cu sala, „Uraaa, Rusia!”.
Încă mai sunt câțiva pași legali pentru ca cea mai mare anexare din Europa de la Hitler încoace să fie completă, procesul fiind așteptat să se încheie pe 4 octombrie.

articolul original.
  • There are no more articles
❌