ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Forțele armate ucrainene, puse la grea încercare de armata rusă. Volodimir Zelenski: ‘O situație foarte gravă se menține în regiunile Donețk și Lugansk’

16 October 2022 at 05:45
image

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a precizat că din punct de vedere militar, în prezent situaţia „cea mai dificilă” este în apropiere de Bahmut, în estul Ucrainei, la câteva zile după ce forţele pro-ruse au anunţat că se apropie de acest oraş.

„O situaţie foarte gravă se menţine în regiunile Doneţk şi Lugansk”, în bazinul industrial Donbas, a declarat Volodimir Zelenski în mesajul său zilnic.

„Cea mai dificilă este în apropiere de Bahmut, ca în zilele precedente. Încă ne menţinem poziţiile”, a adăugat el, notează AFP.

Forţele separatiste susţinute de Rusia în regiunea Doneţk din Ucraina au declarat joi că au cucerit două sate din apropiere, Opitne şi Ivangrad.

De mai multe săptămâni, trupele ruse bombardează Bahmut, un oraş care avea cândva 70.000 de locuitori, în speranţa de a-l ocupa.

La aproximativ cincisprezece kilometri de Bahmut, în Ceasiv Iar, jurnalişti ai agenţiei France Presse au discutat cu un soldat care tocmai se întorsese din prima linie a frontului în această regiune.

„Zile întregi, n-am dormit, n-am mâncat, n-am băut nimic, în afară de cafea”, a povestit acest soldat în vârstă de 50 de ani din brigada 93, zis şi Poliak.

„Din cei 13 băieţi din grupul meu, am pierdut doi soldaţi şi cinci au fost evacuaţi”, a continuat acest soldat, uşor rănit de schije şi dând semne de epuizare.

„Este viaţa noastră acum, vom face totul pentru ţara noastră”, a mai spus el, aproape în pragul lacrimilor.

De săptămâni întregi, trupele ucrainene eliberează zone largi de teritoriu în sudul şi estul Ucrainei, reaminteşte AFP, informează agerpres.ro.

articolul original.

Vineri începe referendumul pentru alipirea regiunilor din Donbas la Rusia. Kremlinul vrea astfel să justifice noi acțiuni viitoare, spune un soldat ucrainean | AUDIO

22 September 2022 at 08:29
image

Scrutinul care începe vineri, anunțat de separatiștii pro-ruși din Lugansk, Donețk, Herson și Zaporojie, zone ce țin de Ucraina dar ocupate de ruși, a fost catalogat de Statele Unite drept un simulacru.

Poate prin această mișcare Rusia vrea să justifice o escaladare a conflictului. Este opinia lui Taras, un soldat aflat pe frontul de Est al Ucrainei, chiar în prima linie.

Militarul, inginer de meserie și voluntar în armata Ucrainei, a fost intervievat de jurnalistul român Mircea Barbu.

Soldatul ucrainean spune că nu se poate cunoalte în acest moment deznodămîntul referendurilor, însă este un semn că Rusia vrea să se folosească de chemarea la vot pentru a justifica viitoare acțiuni militare în regiune:

„E foarte greu de prezis care va fi efectul acest referendumuri organizate în regiunile separatiste. Este un joc politic. Rusia încearcă probabil să-și consolideze prezența în regiunile Lugansk și Donețk.

Poate în acest fel vor încerca să își justifice eventuale acțiuni viitoare, cum ar fi escaladarea conflictului”.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/09/22sept-11-Taras-M.-Barbu-despre-referendumuri-TRADUS.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Cum au reacționat soldații ucraineni după discursul lui Putin. „Nu contează câte trupe va trimite, noi ne vom apăra teritoriile” | AUDIO

Autor: Mircea Barbu

Foto: Shutterstock

articolul original.

BREAKING NEWS Medvedev amenință cu arme nucleare

22 September 2022 at 11:41
By: M.V.

Dmitri Medvedev, vicepreşedinte al Consiliului Securităţii Rusiei, a declarat joi că toate armele din arsenalul Moscovei, inclusiv armele nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra teritoriile încorporate de Rusia de la Ucraina, relatează Reuters.

Medvedev a spus că referendumurile organizate de responsabili proruşi numiţi de Moscova şi autorităţile separatiste în mari zone ale teritoriului ucrainean ocupat de ruşi vor avea loc şi că „nu există cale de întoarcere”.

„Republicile din Donbas (Doneţk şi Lugansk) şi alte teritorii vor fi primite în Rusia”, a spus el.

Medvedev a declarat că apărarea tuturor teritoriilor va fi consolidată semnificativ de către forţele armate ruse, adăugând: „Rusia a anunţat că nu doar capacităţile mobilizate, ci şi orice arme ruseşti, inclusiv arme nucleare strategice şi arme bazate pe noi principii, ar putea fi folosite pentru o astfel de protecţie”.

Referendumurile care urmează să aiba loc începând de vineri în teritorii aflate sub controlul ruşilor în regiunile Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie din Ucraina, precum şi într-o zonă a regiunii Nikolaev (Mikolaiv) se aşteaptă în mare măsură să producă rezultate care să susţină în mod covârşitor aderarea la Rusia.

Aceste referendumuri, organizate la repezeală în decurs de câteva zile, sub ocupaţie militară, au fost calificate deja false de către Ucraina şi aliaţii săi occidentali.

Dacă vor fi admise în componenţa Federaţiei Ruse, teritoriile ucrainene ocupate – unde contraofensiva ucraineană s-a accelerat în ultimele săptămâni – vor avea dreptul, conform doctrinei nucleare a Moscovei, să intre sub umbrela nucleară rusă.

Moscova nu controlează integral niciuna dintre cele patru regiuni pe care se aşteaptă să încerce să le anexeze; regiunile Doneţk şi Zaporojojie sunt ocupate de armata rusă în proporţie de numai aproximativ 60% şi respectiv 66% .

Medvedev a făcut cu regularitate în ultimele luni declaraţii agresive la adresa Occidentului şi a Ucrainei, ceea ce subliniază trecerea sa de la un liberalism aparent de sorginte occidentală pe când a fost preşedinte în 2008-2012 la un ‘uliu geopolitic’ strident, notează Reuters.

articolul original.

Ucraina trece la contraofensivă, după un concept de rezistență dezvoltat de occidentali

30 August 2022 at 05:28
image

"De două luni, Ucraina vorbește despre planificarea unei contraofensive în aceste regiuni sudice ocupate de armata rusă încă de la începutul invaziei, în 24 februarie", punctează Le Figaro.

”Natalia Humeniuk, purtător de cuvânt al armatei ucrainene, a spus că recentele lovituri ucrainene asupra rutelor logistice care leagă sudul Ucrainei de Rusia au „slăbit fără îndoială inamicul", adăugând că peste zece depozite de muniții rusești au fost lovite săptămâna trecută. Mai multe lovituri au distrus într-adevăr câteva poduri feroviare și rutiere importante în ultimele zile, în special pe râul Nipru”.

Reuters explică faptul că regiunea vizată se află la nord de peninsula Crimeea, stăpânită de Rusia și se întinde până la coastele Mării Negre și Mării Azov. Oficialii ucraineni au refuzat să ofere mai multe detalii despre noua ofensivă. Dar au precizat că forțele Rusiei din sud sunt "destul de puternice" și au fost consolidate de-a lungul timpului.

La scurt timp după anunțul ofensivei, un oficial al președinției Ucrainei, Andriy Yermak, a scris un mesaj criptic pe Telegram în care proclamă „Herson-ul nostru este în fața noastră".

Care este scopul acțiunii?

Financial Times notează că ”atacul mult așteptat asupra forțelor Rusiei are ca scop recucerirea teritoriului pe care Moscova l-a ocupat în primele săptămâni ale războiului. În ultimele două luni, Ucraina a desfășurat zeci de lovituri asupra liniilor de alimentare și infrastructurii rusești. Cheia acestui efort este desfășurarea în Ucraina a armamentului occidental, cum ar fi sistemele de rachete HIMARS, fabricate din SUA, a căror rază de atac de până la 80 km a sporit considerabil capacitatea țării de a lovi mult în spatele liniilor inamice.

Centrul ucrainean pentru Comunicare Strategică și Securitate Informațională a scris pe Twitter că forțele armate ale țării au „spart prima linie de apărare a ocupanților de lângă Herson", singura capitală de provincie pe care Rusia a capturat-o de când președintele Vladimir Putin a ordonat invazia, în februarie”.

The New York Times citează un oficial american potrivit căruia „ofensiva arată apetitul ucrainenilor pentru progres pe câmpul de luptă". Oficialul, care a vorbit sub condiția anonimatului, pentru a putea discuta chestiuni militare sensibile, a adăugat că Pentagonul a rămas precaut cu privire la capacitățile militare actuale ale Ucrainei și dacă acestea sunt suficiente pentru a obține câștiguri semnificative.

Lecțiile războiului din Georgia (2008)

CNN amintește că a raportat încă de săptămâna trecută că, potrivit unor oficiali americani și europeni, Ucraina a folosit cu succes o metodă de luptă de rezistență dezvoltată de forțele speciale ale SUA, pentru a lupta împotriva Rusiei și a-i împotmoli armata, cu mult superioară.

Conceptul de operare a rezistenței a fost dezvoltat în 2013, după războiul Rusiei cu Georgia din 2008, dar valoarea sa a fost înțeleasă abia după invadarea de către Rusia a peninsulei Crimeea în 2014.

Acest concept oferă un plan națiunilor mai mici pentru a rezista în mod eficient, odată invadate de un vecin mai mare.

SUA consideră că ofensiva ucraineană va include o combinație de operațiuni aeriene și terestre. Planurile vin pe măsură ce războiul a depășit pragul de șase luni, evaluările SUA indicând că Rusia a reușit să desfășoare mai puține unități în prima linie decât se credea inițial, potrivit unui înalt oficial.

În timp ce o analiză a publicației Defense One arată că Statele Unite continuă să furnizeze Ucrainei muniție – în principal cartușe nedirijate, dar și muniții ghidate cu laser, care ajută artileria Ucrainei, pentru un efect mai mare. Aceasta sugerează că Ucraina adoptă o abordare răbdătoare și caută să facă viața mult mai dificilă forțelor ruse, mai ales odată ce vremea se va răci.

articolul original.

Volodimir Zelenski: Niciun ucigaș rus nu va scăpa nepedepsit

11 July 2022 at 11:02
image

Kievul intenționează să lanseze o contraofensivă, pentru a recuceri zonele ocupate de trupele ruse în regiunile Herson şi Zaporojie.

Irina Vereşciuk, vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate, i-a îndemnat pe locuitorii din zonele afectate să le părăsească cât mai repede și cu orice mijloace disponibile, subliniind că civilii nu trebuie să devină scuturi umane.

„Nu ştiu în ce interval de timp va fi contraofensiva. Dar ştiu sigur că nu ar trebui să existe femei şi copii acolo. […] La ora actuală, este necesar ca oamenii să fie evacuaţi pentru ca forţele armate să nu pună în pericol populaţia civilă în timpul operaţiunilor.”, a declarat Vereșciuk.

Ucraina încearcă să înarmeze un milion de soldați cu arme occidentale, în încercarea de a recupera teritoriile sudice vitale din punct de vedere economic, capturate de Rusia, a declarat ministrul Apărării, Oleksii Reznikov, într-un interviu pentru The Times.

„Înțelegem că acest lucru este foarte necesar pentru țara noastră din punct de vedere politic. Președintele a instruit comandamentul să pregătească planuri. Ca urmare, Statul Major pregătește planuri pentru a-și îndeplini sarcinile. […] În fiecare zi în care așteptăm obuziere, putem pierde o sută de soldați.”, a spus Reznikov.

Bombardamentele rusești continuă în estul Ucrainei

Trupele ruse bombardează orașul Harkov cu sisteme lansatoare de rachete, iar rezidenții au fost avertizați să nu părăsească locuințele, din cauza condițiilor extrem de periculoase.

“Atenţie! Locuitori ai Harkov și ai Regiunii Harkov, vă rugăm să nu ieșiți afară dacă nu este absolut necesar. Este extrem de periculos.”, a spus Oleh Synyehubov, șeful administrației militare regionale din Harkov.

În orașul Chasiv Yar din regiunea Donețk, cel puțin 18 persoane au murit în urma unui atac cu rachete. Echipele de căutare și salvare încă se întrec pentru a ajunge la supraviețuitorii prinși între dărâmături, potrivit serviciilor de urgență ucrainene.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a precizat că atât cei care dau ordine pentru astfel de atacuri, cât și cei care le efectuează, ucid civili în mod deliberat. De asemenea, Zelenski a ținut să sublinieze că niciun ucigaș rus nu va scăpa nepedepsit.

„Un atac cu rachete în orașul Chasiv Yar din regiunea Donețk. Toți cei care dau ordine pentru astfel de atacuri, toți cei care le efectuează țintind orașele noastre, zonele rezidențiale, ucid absolut deliberat. După asemenea lovituri, ei nu vor putea spune că nu au știut ceva sau că nu au înțeles ceva.

Pedeapsa este inevitabilă pentru fiecare ucigaș rus. Absolut pentru toți. La fel și pentru naziști. Și nu ar trebui să se aștepte ca statul lor să îi protejeze. Rusia va fi prima care îi va abandona atunci când circumstanțele politice se vor schimba.”, a transmis Președintele Ucrainei pe pagina sa de Facebook.

În ceea ce privește pauza operațională a Rusiei pe care analiștii o preconizau în urmă cu puțin timp, Volodimir Zelenski o consideră nulă, având în vedere faptul că treizeci și patru de raiduri au avut loc în Ucraina în ultimele 24 de ore.

„Săptămâna trecută, s-a vorbit mult despre o aşa-numită pauză operaţională în acţiunile invadatorilor în Donbas şi în alte zone ale Ucrainei. Treizeci şi patru de raiduri în ultimele 24 ore, iată răspunsul celor care au venit cu această pauză. […] Mai sunt multe de făcut pentru ca pierderile ruseşti să devină într-atât de mari încât să intervină într-adevăr o pauză, dar nu înainte de o nouă ofensivă a ocupanţilor, ci înainte de fuga lor din ţara noastră natală.”, a afirmat Zelenski pe contul său de Telegram.

articolul original.

Putin avansează lent și cu pierderi în Donbas – se apropie momentul negocierilor adevărate?

5 July 2022 at 06:36
image

Politico informează că trupele ruse continuă să forțeze avansul, încet și cu mari pierderi de vieți omenești, în estul Ucrainei.

De asemenea, rușii au lansat raiduri asupra Kievului și a altor orașe.

Dar, așa cum au mai făcut și alți oficiali ai administrației Biden, asistentul secretarului Apărării, John Kirby, a reiterat că Ucraina a făcut față invadatorilor ruși cu mult mai bine decât oricine putea crede, de când Rusia a lansat ceea ce Putin intenționa să fie o invazie fulgerătoare.  

"Nu este rolul Statelor Unite să împingă Ucraina să negocieze un acord cu Rusia, chiar dacă administrația Biden a considerat că este lucrul corect de făcut", a declarat duminică John Kirby pentru Fox News.

„Este timpul ca Statele Unite să continue să sprijine Ucraina și asta facem", a spus a spus acesta, subliniind că este la latitudinea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski dacă și când să caute o înțelegere negociată cu președintele Vladimir Putin și Rusia.

Daily Express îl citează pe Lordul Dannatt, general în retragere, care sugerează că acțiunea Rusiei în Donbas ar putea marca sfârșitul încercării sale active de a avansa.

El spune că rușii aproape au reușit să cuprindă provincia Lugansk și apoi vor încerca să preia controlul asupra Donețkului. ”În acel stadiu, cred că rușii vor fi epuizați", a spus generalul în retragere, care crede că acesta este momentul propice unor negocieri.

Problema este însă că nu există un consens în rândul aliaților cu privire la modul de a trata Rusia, atrage atenția publicația britanică The Observer, citată de Eurotopics:

„Toată lumea este de acord că Putin nu trebuie lăsat să reușească în agresiunea sa actuală. Dar ce înseamnă aceasta? Înseamnă că Rusia ar trebui să fie învinsă fizic pe câmpul de luptă din Ucraina, așa cum susțin Marea Britanie și majoritatea celor din Europa Centrală și de Est? Sau ar fi suficient dacă războiul s-ar încheia fără ca Moscova să poată emite pretenții plauzibile la victorie? Și cum ar prefera liderii Germaniei? În momentul în care Moscova ar da semne că dorește o încetare a focului în Ucraina, toate aceste opinii diferite în cadrul NATO vor ieși la iveală."

În timp ce, pentru Le Point, "Putin se trezește înfundat într-un război fără glorie, în care poate spera să cucerească, în cel mai bun caz, câteva raioane devastate, cu perspectiva dublă a unei economii puternic lovite de sancțiuni și a unei coaliții ostile și întărite la granițele sale.

De la invazia SUA asupra Irakului în 2003, nu se cunoaște un exemplu mai recent de un asemenea dezastru geopolitic. Rusia a obținut opusul a ceea ce căuta, fără să socotească măcar efectele trecerii prin fier și foc a unei națiuni ucrainene care vede acum în ea dușmanul absolut".

articolul original.

Forțele armate ucrainene au primit ordin să se retragă din Severodonețk

24 June 2022 at 08:59
image

Forţele ucrainene au primit ordin să se retragă din oraşul Severodoneţk, în estul ţării, scena unor lupte acerbe cu armata rusă, a anunţat vineri guvernatorul regional.

Cucerirea Severodoneţk reprezintă o etapă crucială în planul rus de cucerire a bazinului industrial Donbas, deţinut deja parţial de separatiştii pro-ruşi din 2014.

„Forţele armate ucrainene vor trebui să se retragă din Severodoneţk. Au primit ordinul”, a scris pe Telegram Serghei Gaidai guvernatorul regiunii Lugansk, unde se află această localitate strategică.

„Nu mai are sens să rămânem pe poziţii care au fost bombardate constant luni de zile”, a adăugat el.

Oraşul a fost „aproape redus la ruine” din cauza bombardamentelor continue, a mai spus oficialul ucrainean.

„Toată infrastructura esenţială a fost distrusă. 90% din oraş este avariat, 80% din case vor trebui dărâmate”, a estimat el. 

articolul original.
  • There are no more articles
❌