ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 December 2022Ultimele Stiri

Ficatul produce HDL colesterol, dar și intestinul subțire. Cum facem să ne fie bine. Explicații, la „Doctor de bine”

4 December 2022 at 08:43

Protecția naturală împotriva bolilor cardiovasculare se numește HDL colesterol sau colesterol bun. Cu o condiție ne protejează: să fie corect construit de la început.

Ficatul produce HDL colesterol, dar și intestinul subțire. Ca să fie normal construit, hrana are cel mai important rol. Cum facem să nu ne facem rău. Explicații, la „Doctor de bine”.

Grăsimea nu se combină cu apa. De aceea, grăsimile din sânge au fost îmbrăcate în proteine și astfel pot circula în sânge, adică într-un mediu apos.

Andreea Groza:Ambalajul face diferența în cazul lor. Luăm un tip de ambalaj numit HDL colesterol sau colesterol bun. Adică cel care se opune formării de plăci de grăsime în vasele de sânge. Sunt molecule, care trebuie să ne ajute. Le legăm, însă de mâncare proastă și vedem cum putem să ne facem rău cu mâna noastră, de fapt, cu farfuria noastră”.

HDL colesterol, colesterolul bun, este produs în ficat, dar și în intestinul subțire. Iată ce se întâmplă dacă mâncăm preponderent alimente prăjite sau caramelizate. Acestea se duc, din farfurie, direct în intestinul subțire. Aducem astfel, prin mâncare, molecule așa numite prooxidante. Ne explică membrul Academiei Române, Anca Sima.

Citește și

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară:Mâncarea conține compuși prooxidați sau foarte glicați. Intestinul, celula intestinală, imediat îi transportă și, în momentul în care sintetizează proteinele din care va face HDL, le face defectuoase, pentru că are o sumedenie de produși prooxidanți, pe care i-a luat din alimentație. Celula intestinală le aplică pe HDL când îl sintetizează acolo. Pac! De aceea, contează foarte mult cum e hrana. De exemplu, hrana bună, dar prăjită în exces, înseamnă grămadă de prooxidanți, gramadă molecule de glicare târzie. Zahărul caramelizat adică, e mai periculos dacât zaharul ca atare”.

Așa apare colesterolul bun, HDL colesterol, dar care nu își face treaba, pentru că e prost construit de la început. Ce înseamnă că nu își face treaba? Nu se poate opune formării plăcii de colesterol în vasele de sânge.

Andreea Groza:La această formare proastă, am particupat singuri. Cu o porție de cartofi prăjiți, cu o carne prăjită în ulei, cu zahăr caramelizat. Cum ne ajutăm? De fapt, cum ajutăm lupta permanentă din vasele de sânge între colesteroul bun, HDL colesterol, și colesterolul rău, LDL colesterol, cel care face, de fapt, depunerile de grăsime din vasele, numite artere”.

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: Cum se ajută? Singurul ajutorul pe care LDL îl primește de la HDL este acela de anti-oxidant. HDL protejează LDL de oxidare, ceea ce înseamnă că îl protejează de a se transforma într-o particulă extrem de aterogeneră”.

Care intră ușor în vasele de sânge, dar ca să își îndeplinească funcția de protecție, colesterolul bun trebuie să fie normal construit de la început. Menținem HDL, colesterul bun, funcțional, dacă nu mâncăm alimente prăjite, și dacă ne mișcăm.

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: Dacă ne mișcăm, este probabil să îi creștem cantitatea, acesta este un lucru bun. În rest, ca să nu fie compromise proteinele din învelișul lui, înseamnă să nu avem situații prooxidante. Primele prooxidante sunt simplu de înțeles, pentru că provin din intestin, adică din hrană”.

Facem relația alimentelor cu particulele de grăsimi din sânge și vedem cum stă în puterea noastră să prevenim boala numită atero-scleroză, cea care determină acccidentul vascular cerebral și infarctul de miocard.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: doctor de bine, andreea groza, colesterol,

Dată publicare: 04-12-2022 10:43

articolul original.

Ce înseamnă bogăția alimentară pentru organism. Medicii ne explică la ce riscuri ne supunem atunci când mâncăm prea mult

4 December 2022 at 08:34

Am intrat în cea mai generoasă lună din an din punct de vedere culinar. Ca să fim conștienți de riscuri, aflăm ce înseamnă bogația alimentară pentru organism și vă spunem că pancreasul uman e calibrat pentru aproximativ 70 de kilograme corporale.

Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii:Imediat după ce mâncăm o cantitate mare de hrană, glicemia crește foarte mult. Pancreasul eliberează o cantitate mare de insulină, ceea ce ne moleșește foarte mult după o masă copioasă. Este exact această cantitate de insulină, care ajunge și la creier”.

Vă apuca somnul după o masă? Așa știti că insulina descărcată de pancreas e în cantitate prea mare pentru dumneavoastră. Propriul organism vă spune să îi dați mai puține alimente.

Prof. univ. dr. Ștefan Voicu, Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii:Cu cât mâncăm mai mult și mai dezordonat, cu atât cantitatea de energie bruscă pe care o folosește ca să prelucreze tot ce i-am dat, este mai mare, și atunci ne simțim din ce în ce mai obosiți”.

Prea multă mâncare, prea multă muncă pentru pancreas.

Citește și

Andreea Groza:Inițial, suferă ficatul care se umple de grăsime. Boala se numește steatoză hepatică. Grăsimea nu rămâne doar în ficat, ci particulele migrează spre pancreas, unde atacă celulele care produc insulină și le distrug. Numim situația biologică diabet”.

Grăsimea apare în ficat din cauza obezității, din cauza grăsimilor prea mari din sânge, din cauza diabetului, dar și când tiroida suferă.

Dr. Nicu Caceaune, medic primar Medicină Internă: Dacă sursa steatozei e dată de diabet, tratăm diabetul ca atare. Dacă sursa steatozei este dată de dislipidemie, cu siguranță vom trata colesterolul și trigliceridele cu sport și regim alimentar. Nu există un tratament medicamentos al stetozei. Este un tratament al cauzei, care generează steatoza. După ce îi informez că au steatoză hepatică, instant întrebarea ce hepato-protector mi se potrivește mie x, y sau y, z. Probabil niciunul”.

Suplimentele alimentare numite protectoare hepatice nu vindecă fiatul gras. Grăsimea cotropeşte ficatul. Dacă lăsați boala să avanseze, grăsimea va determina cicatrici, iar cicatricile vor lua, treptat, locul celulelor funcționale. Ultima etapă a bolii se numește ciroză hepatică. Înseamnă un organ vital nefuncțional.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: mancare, doctor de bine, andreea groza,

Dată publicare: 04-12-2022 10:34

articolul original.

Excesul de zahăr din sânge scade elasticitatea vaselor de sânge și le face să se îngusteze. Ce recomandă specialiștii

4 December 2022 at 08:34

Excesul de zahăr din sânge scade elasticitatea vaselor de sânge, le face să se îngusteze. Împiedică astfel fluxul sanguin normal. Fenomenul crește riscul de hipertensiune arterială și deteriorează vasele de sânge mari și mici.

Drumul îngust, plin de gropi, este ultima etapă a bolii numite atero-scleroză. Adică depuneri grase în vasele de sânge. Le vor bloca. Așa apare infarctul de miocard ori accidentul vascular cerebral. Atero-scleroza nu se declanșeaza peste noapte.

Vedem prima oară cum stratul interior al vaselor de sânge face mici răni. Colesterolul din sânge întâlnește aceste răni. Ne explică medicul cardiolog intervenționist Iulian Călin.

Dr. Iulian Călin, cardiologie intervențională:Colesterolul ca să fie rău trebuie să intre sub această peliculă, sub acest endoliu. Noi îl fisurăm. Spre exemplu, fumatul fisurează foarte mult”.

Fumatul este o boală cronică. Răni în peretele vascular face și hipertensiunea netratată ori glicemia prea mare, de asemenea, netratată.

Citește și

Andreea Groza:Așa arată celulele imunitare numite macrofage. Odată ce simt că interiorul vaselor de sânge au răni, vin să le repare și să elimine colesterolul din vas, un intrus. În luptă sunt, însă despașite și inflamația ramâne permanentă”.

Dacă fumatul se menține, dacă hipertensiunea nu este tratată, dacă hiperglicemia nu este tratată.

Dr. Iulian Călin, medic cardiologie intervențională:Se vor transforma în ceva mai rău, celule spumoase, ele manâncă colesterolul și devin pro-inflamatorii și apare boala inflatorie numită ateroscleroza, care se autointreține”.

Livia Trașcă medic specialist cardiolog:Inflamația crează instabilitate, pe de altă parte atrage colesterolul și pe de altă parte favorizează formarea unui cheag de sânge pe placa respectivă, astupă vasul. Fumatul e ca un fierăstrău care vine pe placa de colesterol, o rupe, se formează un cheag de sânge”.

Aveți colesterol LDL mare, dar fară alți factori de risc, fumat, hipertensiune, diabet. Acesta nu se tratează cu medicamente. Aveți grijă să vă mișcați și să mâncați corect. Aveți colesterol mare și factori de risc asociați, veți lua medicamente numite statine.

Celula hepatică. Aici găsim receptori care preiau colesterolul rău, LDL, și reduc cantitatea care circulă în sânge. Medicamentele numite statine măresc numărul receptorilor. Celula hepatică va fi capabilă să extragă mai mult colesterol din sânge. Tratamentul este pentru toată viața.

Dr. Livia Trașcă:Medicația pentru colesterol stabilizează plăcile deja formate, colesterolul deja depus pe artere”.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: doctor de bine, andreea groza, colesterol,

Dată publicare: 04-12-2022 10:34

articolul original.

Prea mult zahăr în sânge face ca în fluxul sanguin să existe o așa numită stare prooxidantă. Ce înseamnă și cum se tratează

4 December 2022 at 08:34

Zahărul din sânge face legături spectaculaose cu grăsimile numite trigliceride. În relație intră și colesterolul. Din aceste relații apreciem riscul cardio-vascular.

Hiperglicemie. Înseamnă de la 126 în buletinul de analize, acolo unde e trecută glicemia. Vorbim de prea mult zahăr în circulație. Zaharisește tot ce trece chiar prin sânge, și, în special, colesterolul rău, numit LDL.

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară:Nu doare, nu mănâncă, nu știi. Ai aflat că ai 200 glucoză circulantă. Ce înseamnă asta? Înseamnă că o sumedenie de proteine, care circulă în plasmă, inclusiv LDL, sunt glicate, se lipește această glucoză, și le face mai reactive, devin mult mai lipicioase”.

Colesterolul prezent în mod normal în sânge, devenit lipicios sau zaharisit, va intra mai rapid în vasele numite artere, acolo unde apar plăcile de grăsime.

Prea mult zahăr în sânge face ca în fluxul sanguin să existe o așa numită stare prooxidantă. Apare cel mai periculos tip de colesterol, colesterolul oxidat. Un fel de bombă atomică.

Citește și

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: E suficient ca LDl să se oxideze, să devină mai reactiv, asta chiar înainte de a avea glucoză pe el. Ambele situații sunt foarte periculoase. Cu cât cantitatea de LDL e mai mare, cu atât mai mult se oxidează. Este interesant că, în ultimii ani, cei care sunt în amenințare de diabet, li se fac analizele și se constată că LDL e prea mult și primul tratament sunt statinele. Să scadă LDL, trebuie să scadă baza”.

Statinele sunt medicamente care blochează producția exagerată de colesterol din ficat. Înainte de aceste evenimente biologice, cresc alte grăsimi în sânge, numite trigliceride.

Acad. dr. Anca Sima, Institutul de Biopatologie Celulară: Te îngrași și analizele sunt normale. Și zici, eu nu. După o vreme, când procesul ăsta avansează, constați că a crescut și glicemia”.

Andreea Groza:Prima oară, înainte să crească glicemia, cresc aceste grăsimi numite trigliceride. Analizele uzuale se fac din șase în șase luni. Și nu doar cele de sânge. Pe lângă vase, rinichiul suferă în aceste condiții”.

Conf. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog:Sângele ăsta plin de glucoză se duce în toate țesuturile și acolo produce reacții chimice, care dau naștere unor substanțe dăunătoare denumite radicali de oxigen. Acesta este un mecanism suplimentar prin care diabetul necontrolat poate să strice rinichiul”.

Examen de urină anual este recomandarea unanimă. Arată de la început eventualele suferințe funcționale ale acestor organe vitale.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: doctor de bine, andreea groza, sange, zahăr,

Dată publicare: 04-12-2022 10:34

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Vasele de sânge sunt calibrate pentru o presiune de până la 14. Ce se întâmplă dacă valoarea crește

20 November 2022 at 08:31

Vasele de sânge sunt calibrate pentru o presiune de până la 14 sau cum spun medicii, 140 coloană de mercur. Crește peste această valoare? Vasele nu se sparg, ci se adaptează să fie mai puternice. Mai puternic, în acest caz, nu e bine.

Gravitația. Nu o putem controla. O învinge, însă sistemul cardio-vascular, după fiecare bătaie de inimă.

Arterele conduc sânge oxigenat. Sunt formate din trei straturi. Stratul din mijloc, muscular, preia unda de puls a inimii și o duce mai departe. Așa simțim pulsul la mână, spre exemplu, ori de la gât. Stratul muscular suportă direct hipertensiunea arterială. Se chinuie să se adapteze la presiunea prea mare, și reușește.

Dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog:Se apără prin a-și modifica structura, se îngroașă să fie mai puternice, să reziste. Creșterea mușchiului din interiorul vasului înseamnă că va deveni mai rigid. Dacă devine mai rigid, nu mai poate să amortizeze presiunea mare și presiunea mare va ajunge la organe, care nu mai sunt păzite să primească tensiunea mare de artere. Și atunci încep să reacționeze prin diverse modificări în strucrua lor”.

Sub stratul muscular din vase găsim o foiță fină, sensibilă la colesterolul prea mare din sânge, la glicemia prea mare. Tensiunea e prea mare? Vor apărea accelarat depuneri de grăsime în vase.

Citește și

Dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog: Orice pacient hipertensiv netratat va dezvolta mai repede ateroscleroză și aceste vase de sânge care, în afară de faptul că au mușchii îngroșați din cauza tensiunii mari, încep să aibă depuneri de grăsimi, încep să aibă diamentrul mai mic, mai puțin sânge ajunge, mai puțin sânge hrănește organul”.

Organele cel mai des afectate și, de obicei, în această ordine, sunt inima, rinichiul și creierul.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: hipertensiune, doctor de bine, sange,

Dată publicare: 20-11-2022 10:31

articolul original.

De ce tensiunea arterială trebuie menținută în limite normale. Explicațiile medicilor specialiști

20 November 2022 at 08:30

Prea multă presiune în vasele de sânge. Acestea se adaptează la forțele mari să devină mai puternice. Inima se adaptează să fie mai puternică.

Aceste adaptări fac cele mai mari pagube în organismul uman. Explicăm de ce tensiunea arterială trebuie menținută în limite normale.

Vedem organismul uman drept o rețea uriașă de comunicare. Peste tot, legăturile fac posibilă viața.

Andreea Groza:Inima și rinichii comunică chimic. Mai puțin oxigen ajunge în rinichi? Situația o găsim spre exemplu când în artere sunt depozite grase. Boala o numim ateroscleroză”.

Prea puțin oxigen? Declanșează o cascadă de comunicare chimică. Nu e în ajutorul organismului uman. O începe hormonul numit angiotensină. Determină vasele să se strângă, să se contracte și contribuie la apariția hipertensiunii arteriale. Acest hormon este secretat, după ce rinichiul produce substanța numită renină. De aici, și inima primește comenzi.

Citește și

Conf. univ. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog:Renina e produsă de rinichi atunci când există, de exemplu, mai puțin oxigen. După ce e produsă angiotensină, comandă vaselor, comandă mușchiului inimii să se îngroașe, să poată să se contracte mai bine. Comandă glandelor suprarenale să producă un alt hormon aldosteron, care, la rândul lui, comandă rinichiului să elimine sodiu, important pentru hipertensiune, dar și potasiul”.

Este un exemplu de colaborare între organe interne. Hipertensiune arterială înseamnă tensiunea în artere peste 140 cu 90 coloană de mercur.

Ce se întâmplă dacă rămâne multă vreme nediagnosticată și netratată?

Aici vedem rinichii. În aceste organe se produc leziuni cronice. Ce înseamnă leziuni?

Conf. univ. dr. Cristina Căpușă, medic primar nefrolog:Celulele rinichiului se usucă. Până la urmă, asta se întâmplă. El devine mai mic, dar mai important că devine mai mic, nu mai are toate celulele funcționale și nu își mai face meseria lui. Ce însemană meseria lui? Să elimine apă, să elimine toxine și hormoni”.

Rinichii sunt organe extrem de versatile. Începem să vedem căi uriașe de comunicare din organismul uman și să aflăm de ce tensiunea arterială se ia de două ori pe an, chiar dacă sunteți perfect sănătoși.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: inima, doctor de bine, rinichi,

Dată publicare: 20-11-2022 10:30

articolul original.

Vitamina de care au nevoie 60% dintre copii și adulți. Cum se administrează eficient

18 November 2022 at 05:52
image

Vitamina D administrată continuu - este ceea ce recomandă medicii, la toate vârstele. Începând cu a zecea zi de viață și indiferent de anotimp.

60% dintre copii și adulți au deficit de vitamina D. Aceasta înseamnă că au nevoie de suplimente zilnic. Se numește administrare continuă.

Ați uitat o doză, compensaţi cu o doză mai mare zilele următoare. Nu aveți cum să vă faceţi rău. Cum se absorbe corect?

Dr Anca Hoisescu, medic primar endocrinolog: „E mai eficient să iei vitamina D cu un pahar de lapte decât cu un pahar de apă și poate fi stocată în țesutul adipos şi ficat, ceea ce e un lucru bun. Vitamina D se poate depozita în țesutul adipos și poate fi eliberată de acolo. Necesarul e între 400 și 800 de unități.”

La valori normale de vitamina D în sânge, veți absorbi 30% din calciul prezent în alimente. La deficit de vitamina D se absoarbe sub 10%.

Dacă organismul rămâne fără calciu în sânge, îl extrage din oase, situație dramatică în copilărie, adolescență și la menopauză.

Vedem și invers situația.

Iuliana Vasilache, farmacist primar: „Administrarea de vitamina D înseamnă absorbție mai mare de calciu, ori calciul are tendința să se acumuleze în organe la care nu ar trebuie de exemplu la nivel renal. Ca acest lucru să nu se întâmple, e nevoie de vitamina K2. Activează o proteină, numita osteocalcina, care e folosită în fixarea și direcţionarea calciului la nivel osos, la nivel dentar - unde e nevoie.”

Formula chimică corectă este de fapt – vitamina D plus vitamina K2 plus magneziu. Iată de ce.

Iuliana Vasilache, farmacist primar: „Magneziul este un microelement implicat în aproape 300 de reacții enzimatice, atât vitamina D3 cât și vitamina K 2 au nevoie de magneziu în procesul lor de transformare metabolică.”

Adică în procesul prin care pot fi folosite corect de propriul organism.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: Vitamina D, calciu,

Dată publicare: 18-11-2022 07:52

articolul original.

Legătura dintre pixul roșu și nivelul ridicat de stres al copiilor. Ce recomandă un expert în educație

13 November 2022 at 07:49

Pixul roşu de la şcoală ne-a obsedat tuturor copilăria. Probabil că şi altora, pentru că avem şi studii despre această obsesie.

Recomandarea pentru profesori este ca măcar în clasele de trecere - clasa 0, clasa a V-a, clasa a IX-a - să îl evite. De ce? Crește prea tare nivelul de stres al elevilor.

Se numește teoria culorilor. Prin culori, creierul învață mai repede. De aceea, elevilor li se recomandă să sublinieze pe carte cu diverse culori. Ne explică expertul în educație Ovidiu Pânișoară.

Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară, Facultatea de Psihologie și Știintele Educației:Colorăm pasaje cu culori diferite astfel încât creierul să rețină - roșu era acolo, albastru acolo - și să nu colorăm la întâmplare, ci să ne gândim ce culoare simțim că ar trebui să punem. Voi colora cu roșu ce voi simți mai activ, mai dinamic, cu albastru elemente care liniștesc creierul, cu verde, care țin de mine”.

De ce profesorul să nu folosească roșu pentru evaluare

Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară, Facultatea de Psihologie și Știintele Educației:Dacă eu, de cele mai multe ori, scriu cu albastru și, ca profesor, corectez cu roșu, acel roșu transmite agresivitate. Eu, când folosesc roșu, voi fi mai sever decât în mod firesc. Le propun o teorie celor care sunt sceptici: să corecteze aceeași lucrare, iar la o perioadă de timp să o corecteze cu verde. Vor vedea că atunci când au corectat cu roșu, au dat mai puțin”.

Citește și

Studiile arată că la corectura cu verde, profesorul e mai relaxat și mai prieten cu propriul elev. La școală, culoare roșie de la corectură este completată de efectul stenzo.

Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară, Facultatea de Psihologie și Știintele Educației:Stând față în față, noi tindem să ne atacăm unul pe altul din poziții de concurență. Toată școala așa e construită – profesorul acolo, elevii încoace, de când a intrat, e un conflict. Asta e efectul stenzo, de aceea profesorul de când intră, intră el contra lor, el trebuie să găsească strategii să iasă de aici”.

Andreea Groza: De ce? Copilului îi e teamă să spună ce a făcut la școală. Apar minciunile prin evitare. 'Ce îţi place la şcoală?' Ar fi prima întrebare din partea părinţilor și cea mai bună, pentru ca cel mic să se concentreze pe ce e mai bine. Mintea lui va pune apoi pe locul al doilea ce nu i-a plăcut”.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: copii, scoala, doctor de bine, rosu, pix,

Dată publicare: 13-11-2022 09:49

articolul original.

De ce supraponderalii au puțină vitamina D în sânge și ce recomandă medicii

13 November 2022 at 07:40

Acționează la nivelul sistemului imunitar, în respirație, în compoziția sângelui. Vorbim despre obezitate. De fapt, despre o boală care are nevoie de tratament pentru cele trei direcții.

De ce supraponderalii au puțină vitamina D în sânge și ce recomandă medicii 

Andreea Groza:De ce supraponderalii au puțină vitamina D în sânge? Vitamina D poate fi depozitată în celulele grase, dacă acestea sunt multe. Odată depozitată, scade concentrația din sânge, cea care contează”.

Dozele corecte de vitamina D se recomandă după analiza de sânge, care apreciază concentrația de vitamină din sânge. Apoi cereți medicului suplimente. Kilogramele de grăsime afectează răspunsul imun. Așa arată celulele numite macrophage. Aparțin sistemului imunitar. Se infiltrează în țesutul gras și determină inflamația.

Dr. Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: Țesutul gras e un țesut toxic. Produce și factori de inflamație, se duc în mușchi, în ficat, în pancreas. Țesutul gras este un țesut inflamator, nu e un țesut mort, inactiv. Inflamația cronică te sapă pe dedesubt”.

Citește și

De aceea, dacă sunteți supraponderali, vi se recomandă să faceți testele de inflamație. Este vorba de proteina C reactivă, fibrinogen, VSH. Acestea sunt modificate, chiar dacă nu aveți vreo infecție în organism. Sângele are o funcție normală de coagulare asigurată de celulele numite trombocite. În lipsa acestei funcții, nu s-ar vindeca leziunile. Grăsimea o modifică.

Prof. dr. Cătălin Copăescu, medic chirurgie minim invazivă:Obezitatea asociază un sindrom pro-coagulant, sângele se coagulează mai ușor, apar tromboze, agravează situația”.

Tromboze înseamna cheaguri de sânge în vase care pot determina accidente vasculare. Obezitatea vulnerabilizează toate funcțiile sistemului cardio-vascular. Boala numită obezitate are nevoie de diagnostic, apoi de program medical. Prin acestea se normalizează inclusiv funcțiile vitale ale organismului uman.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: Vitamina D, doctor de bine, obezitate,

Dată publicare: 13-11-2022 09:40

articolul original.

Ce este „gândirea catastrofică” și de ce crește aceasta riscul anxietății

9 November 2022 at 05:35

Să presupunem că mâine aveți un interviu pentru un nou loc de muncă. Unii se gândesc: „Ce întrebări voi primi, ca să mă pot pregăti”?

Pe alții, gândul unui interviu îi face să-şi imagineze cele mai rele scenarii. Se numește „gândire catastrofică” şi crește riscul anxietății. Cum o putem gestiona, aflăm la „Doctor de bine”.

Ce este „gândirea catastrofică” și de ce crește aceasta riscul anxietății

80% dintre gândurile noastre au conținut negativ. Suntem setați genetic să vedem pericole. Așa a supraviețuit specia. Un experiment major arată, însă că 80% dintre catrastrofele pe care le gândim, nu se întâmplă.

Andreea Groza: Mâine sigur nu iau salariul, dar e zi de salariu. Gândirea catastrofică înseamnă  presupunerea că se va întâmpla cel mai rău. Când vă imaginați o situație viitoare, chiar dacă aveți dovezi că acesta nu este cel mai probabil rezultat”.

Citește și

Acest mod de a vedea lucrurile este legat de anxietate. Ne explică profesorul universitar Ovidiu Pânișoară.

Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară, Facultatea de Psihologie: Știti ce fac cei care au personalitate anxioasă? Se concetreaza asupra pericolelor care ar putea să se întâmple. Dacă te uiți doar la pericole, doar te ferești, nu evoluezi, nu încerci lucruri noi, pentru că nu merg departe, pentru că mi-e frică”.

Se numește teoria inoculării sau o vaccinării, și funcționează ca un vaccin. Doar că vorbim despe educația propriului creier.

Prof. univ. dr. Ovidiu Pânișoară, Facultatea de Psihologie:Există o modalitate de a scăpa să ne gândim și dacă se întamplă chestia aia? Ce pot să făc să schimb, îmi asum aceast realitate și nu mai e atât de speritoare. Adică să mă bucur un pic. Asta trebuie să facem noi, să luăm doze mici de frică, dar să fie mici să nu ne domine”.

Andreea Groza:Când mă gândesc la o catastrofă fac o reacție emoțională la povestea din capul meu. Folosesc acest răsuns pentru a determina cum mă voi simți în viitor, dar modul catastrofic de a prezice viitorul este greșit. Așa creez răspuns emoțional greșit la situațiile viitoare”.

O strategie este să inventați nu doar una, ci o serie de povești plauzibile despre ceea ce s-ar putea întâmpla. Acest lucru vă ajută să vă amintiți că poveștile pe care vi le spuneți sunt doar povești. Nu luați decizii seara ori noaptea. Activitatea în partea rațională a creierului este redusă și activitatea în partea emoțională a creierului este crescută.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: doctor de bine, anxietate,

Dată publicare: 09-11-2022 07:35

articolul original.

Celulele stem hematopoietice. De ce este important să ne înscriem în Registrul Național al Donatorilor

6 November 2022 at 09:28

Celulele stem hematopoietice. Din ele facem celule roșii, celule albe și trombocite. Celulele stem hematopietice pot fi recoltate din sânge, dacă sunteți compatibil cu un bolnav de leucemie. Așa îl vindecați pintr-o simplă donare.  

Primul pas este să vă încrieți în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem.

Andra Badiu, pacient transplantat: „Am avut noroc să fiu eu persoana care a primit celule. O compatibilitate mai mare decât aș fi avut de la o soră sau de la un frate geamăn. Mi-am dat sema că ceva nu în regulă în iunie 2021, când oboseam foarte tare. O oboseală mare. Mi se tăia respirația”.

Pe 15 decembrie anul trecut, Andra Badiu a primit transplant de celule stem de la o donatoare de 29 de ani din Germania. Au fost compatibile 100%. Acum, e bine.

Germania are cel mai mare registru de celule stem din Europa. Două registre, de fapt, care însumează aproape 10 milioane de oameni. Prin comparație, registrul de celule stem hematopoietice din România a strâns puțin peste 85.000 de oameni.

Citește și

De ce este important să ne înscriem în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem

De ce e important ca, odată ce am făcut 18 ani, să ne înscriem în Registrul Național al Donatorilor de Celule Stem? Înscrierea prepune un formular și o probă, recoltate din cavitatea orală.

Așa intrați într-o bază internațională de date. Și, dacă un bolnav de leucemie acută este compatibil cu voi, îi salvați viața printr-o donare de sânge. Vorbim despre vindecarea leucemiei.

Pe suprafața celulelor albe găsim 12 piese de puzzle. Prin ele, sistemul imunitar face distincția între celulele proprii și cele străine. Aceste piese de puzzle determină compatibilitatea imunologică cu o altă persoană.

Piesele voastre de puzzle sunt identificate, de fapt, cu o analiză simplă. Cu un bețișor, apăsați pe partea internă a obrazului. apoi trimiteți bețișosul la registru-celule-stem.ro.

Î: De ce trebuie să creștem acest registru în România?

Dr. Aurora Dragomirișteanu, director Registrul Celule Stem: O treime din pacienții care au indicație de transplant au trecut prin chimio și radioterapie, boala este în remisie, deci ar putea să fie vindecați, nu au găsit nicio persoană compatibilă. Avantajul înscrierii în registru este că boala nu alege. Odată diagnosticat, timpul pe care îl ai la dispozițe să fii vindecat este foarte mic, dacă ai prieteni, cunoștințe din aceeși regiune în registru, potențiala potrivire e găsită în jumătate de oră”.

Celulele stem hematopoietice construiesc celulele roșii din fluxul sanguin, leucocitele și trombocitele.

Prof. dr. Alina Tănase, Centrul de transplant Medular Fundeni: „Cel mai bine este să avem un frate compatibil. Dacă nu avem un frate compatibi, căutam în registrele internaționale pe cineva compatibil 100% . Dacă nu găsim, atunci facem haplo-transplant. Înseamnă transplant cu celule stem de la părinți, frați, copii, ori verișori. Cineva care are pe jumătate aceeași amprentă genetică ca și noi”.

Medicii caută compatibilitate 100%. Se poate găsi într-un Registru Internațional. Cresc șansele dacă în zona unde v-ați născut se înscriu cât mai mulți oameni în registru. De aceea, e important să fie oameni din România înscriși în registrul de celule stem. Cei între 18 și 45 de ani se înscriu în registru.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: donatori, transplant, leucemie, celule stem,

Dată publicare: 06-11-2022 11:28

articolul original.

Antiinflamatoare. De ce este important să nu le combinăm și ce trebuie să facem în cazul administrării unei doze mai mari

6 November 2022 at 09:25

Febră, inflamația și disconfortul sunt ușor de ținut în control cu medicamentele simptomatice numite antiinflamatoare nesteroidiene. Două sunt utilizate larg - paracetamol și ibuprofen.

Nu le combinați, ne spun medicii. Și, în special, nu le combinați în copilărie. Iată motivele!

Peste 42 de serotipuri de aşa numite adenovirusuri circulă în prezent. Unele dintre acestea fac răceala sau guturaiul sau viroză respiratorie. Altele au efecte digestive, adică produc vărsături, diaree şi febră.

Vă puteți infecta, în același timp, cu două astfel de virusuri. Tratamentul este simptomatic, adică înseamnă doar reducerea febrei și a durerii.

Pentru copii, pe piață există două substanțe active simptomatice. Paracetamol și ibuprofen sau antiinflamatoare nesteroidiene.

Citește și

Paracetamolul asigură reducerea simptomelor cu administrare la 6 ore, potrivit greutății copilului. Ibuprofenul asigură ameliorarea simptomelor timp de 8 ore - administrat potrivit greutății copilului.

Nu le combinați! – ne spune spune profesorul secției de toxicologie de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu.”

Prof. univ. dr. Coriolan Ulmeanu, Spitalul „Grigore Alexandrescu”: ”Această modă de a administra alternativ, la interval de 4 ore, paracetamol cu ibuprofen are nicio justificare din punct de vedere al ameliorării febrei. Au fost făcute studii numeroase. Tratamentul alternativ - ibuprofen cu paracetamol -nu are justificare. Paracetamolul, dacă e dat corect, adică 15 mg per kilogram corp, asigură 6 ore nivelul antitermic excelent, ibuprofenul asigură 8 ore.”

Nu e nevoie de aceste tratamente alternative pentru că ele cresc riscul toxic în sine. La paracetamol, doza toxică este de 120 de mg per kilogram corp la 24 de ore, dar există și toxicitate cumulativă. Când dai mai mult zile la rând.

De aceea, administrat la 4 ore crește riscul de toxicitate, iar la paracetamol toxicitatea e hepatică. Hepatite severe medicamentoase, induse de depășirea dozei de siguranță a paracetamolului.

Aşadar la infecţie respiratorie – un singur tip de antiinflamator. Nu combinaţii.

Copilul nu se poate hidrata corect sau varsă sau are diaree.

Odată cu apa, se pierd și electroliți. Are nevoie de soluții de rehidratare orală. Nu de ceai de mentă, mușețel sau alt tip de ceai.

În condiții de piedere de apă și electroliți, copilul nu trebuie să primească doar apă, ci apă cu electroliți. Adică acele săruri de rehidratare orală care se găsesc pe piață. Un plic în 200 de ml de apă plată. Toată Europa îşi educă mamele și poluația să administreze apa şi electroliți, dar mamele din România nu vor şi la diare primește tot felul de ceaiuri – ceai de ulm, de mentă.

Noi avem sarcina de la Societatea Europeană de Pediatrie să învăţăm polulația să dea săruri de rehidratare orală în momentul când ei pierd apă și electroliți.

La ingestia mare, accidentală de paracetamol, sunați la TOXAPEL - (021) 210.61.83 - și chemați ambulanța. Pentru doza toxică există antidot.

Prof. univ. dr. Coriolan Ulmeanu, Spitalul „Grigore Alexandrescu”: „La paracetamol avem antidot, ACC acetil-cisteina, care se face timp de 3 zile ca să prevenim alterarea toxică, deci hepatita toxică.”

La ingestia accidentală de ibuprofen în cantitate mare, copilul se duce la spital.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: paracetamol, ibuprofen, antiinflamatoare,

Dată publicare: 06-11-2022 11:25

articolul original.

Cât de periculoasă poate fi o carie. Dacă dispare durerea, nu înseamnă că a dispărut și infecția

6 November 2022 at 09:24

32 de dinți găsim în cavitatea orală. Toți sunt importanți. Salvarea oricărui dinte este o prioritate pentru întreaga arhitectură orală.  

Dintele este alcătuit din stratul dur, smalțul. Sub acesta găsim dentina. În interior se află camera pulpară, care apără nervul.

Caria dentara, lăsată să evolueze până la nerv, va produce durere.

Dr. Ana Flaugiu, medic stomatolog: „Tratamentul de canal se face cu microscopul. Microscopul ne ajută să vedem mai bine, mărește imaginea de până la 40 de ori. Asta înseamnă că noi vedem dintele în structura lui sănătoasă, dar și ce e distrus, colonizat de bacterii”.

Dacă infecția e lăsată să progreseze, la un moment dat, durerea dispare. Rămâne însă infecția care distruge țesuturile din jur.

Citește și

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog, competență implantologie orală: „Vine pacientul cu o infecție și, de multe ori, acea infecție face o gaură în dinte. Și la dinții învecinați. Și vedem pacienți cărora le cad trei dinți de la un singur dinte infectat, care nu a fost tratat corect la timp. E un proces care durează de ani de zile. Dacă l-am verifica radiologic la fiecare șase luni, putem să intervenim și să salvăm dinții pacietului”.

Dintele poate fi salvat, dar spațiul din os rămâne

Î: Cum reacționează corpul când vede infecția?

Dr. Ionuț Leahu, medic stomatolog, competență implantologie orală: „Osul nu are o imunitate fantastică în fața infecțiilor. Osul e mai uscat, nu e atât de bine vascularizat, nu ajunge sângele atât de bine la el. Când apare infecția, osul vine cu un țesut de reacție, reacția orgsnimulului la infecție. Corpul vrea să se protejeze ca infecția să nu ajungă în tot coprul. Doar că bătălia e pierdută. Această leziune se tot mărește și, la un moment dat, dintele începe să se miște pentru că nu mai stă deloc în os, ci în acest țesut de reacție”.

Acest țesut de reacție trebuie curățat, apoi medicul intervine cu material pentru refacerea osului și abia apoi poate fi pus implant.

La fiecare șase luni este recomandată vizita la stomatolog pentru igienizare profesională. Astfel aflăm și informații despre cavitatea orală, sănătatea dentară, ca să nu ajungeți la pierderi ale dinților. Educația pentru sănătate e continuă pentru că propria biologie se schimbă permanent.

 

Sursa: StirilePROTV

Etichete: dinti, stomatologie, durere de măsea, carie,

Dată publicare: 06-11-2022 11:24

articolul original.

Cum respiră copilul? Semnalele că este momentul să faceți o vizită la medicul ORL

6 November 2022 at 09:19

Răcelile produc inflamație cu înfundarea nasului. După cel mult șapte zile, simptomele dispar. Copilașul nu respiră pe nas? Mergeți la medicul ORL.  

Cum respiră copilul? Medicii ne spun să îl observăm în somn, când doarme profund, nu când e răcit.

Dr. Adina Popescu, medic primar ORL: „Cu gurița deschisă va dormi când nu va avea pe unde să respire pe nas. Automat, copilul va deschide gura”.

La naștere, copilul are un inel limfatic care cuprinde spatele nasului, amigdalele și baza limbii. Poate fi mărit spre laterale. Nasul nu va comunica cu urechile.

Dr. Adina Popescu, medic primar ORL: „Atunci când orificiul e blocat, automat apare o presiune negativă pe ureche și apar otite. Durere de ureche, senzația de ureche plină, senzația că îti auzi vocea în cap, zgomote distorsionate”.

Citește și

Copilul plânge. Ori nu percepe corect sunetele. Vă poziționati în spatele lui și îi spuneți câteva cuvinte clare. Dacă își îndreaptă urechea spre dumneavoastră, nu aude bine.

Pachetul mare de vegetații în spatele nasului determină respirația orală. Problemele ORL trebuie rezolvate primele, apoi se pun aparate ortodontice.

Dr. Adina Popescu, medic primar ORL: Rezolvăm probleme din spatale nasului, apoi punem aparat ortodonic. Îi pun unui copil care nu respiră bine pe nas aparat ortodontic. Vălul palatin nu se dezvoltă și nu suportă tracțiunile, pentru că acel copil nu are o dezvoltare normală din cauza nasului”.

Respirația orală la vârstă mică poate fi consecința malformațiilor

Dr. Adina Popescu, medic primar ORL:Pot fi malformații ale valului palatin  și malformații ale orificiilor din spatele nasului. Aerul se oprește în spatele nasului și nu trece mai departe, deci copilul nu îi funcționează nasul”.

Respirația nazală mai mult de cinci zile este motiv de vizită la medicul ORL, indiferent de vârsta copilului.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: copil, respiratie, ORL,

Dată publicare: 06-11-2022 11:19

articolul original.

Accidentul cardio-vascular. Ce investigații ne arată dacă suntem expuși riscului și cum putem avea grijă de artere

6 November 2022 at 09:16

Se numește circulație de tip terminal. Îl au inima și creierul. Arterele duc sânge doar într-un anumit teritoriu.

Cum duc sângele? Ne spune ecografia de carotide și ecografia de membre inferioare. Ambele investigaţii arată, obiectiv, riscul cardio-vascular. Aceste investigații se fac când sunteți bine.

Autostrăzile mari din organism numite artere. Cum circulă sângele. Sunt sau nu depuneri în vase?

Depunerile periculoase se constată preponderent în arterele inimii - numite artere coronare, dar și arterele carotide, care irigă creierul. Ori în arterele membrelor inferioare. Aici apar, de obicei, accidente vasculare. O ecografie neinvazivă arată gradul de risc.

Dr. Anca Tău, medic primar cardiolog: „Sunt arterele de la baza gâtului, pe care le putem evalua cu uşurinţă. În ghiduri, a intrat în evaluare și evaluarea arterelor membrelor inferioare. Care pot fi vizulizate cu ușurință și se pot depista eventuale placi. Este o boală sistemică, adică a boală a tuturor arterelor.”

Citește și

Această circulația colaterală, care ocolește acele zone înfundate și duce sângele spre membrul inferior. Aici s-a rupt podul și mai sus sunt niște poduri foarte subțiri.

O arteră înfundată care irigă membrele inferioare. Organismul încearcă să se echilibreze și crează o rețea nouă, secundară, de vase. Chiar și așa, apare conflict în timpul mersului. Aceasta deoarece activitatea fizică cere sânge, arterele au depuneri și nu pot să-l ofere. Apare durerea la mers, dar și senzația de picioare reci. Sunt motive să mergeți la cardiolog.

Dr. Nicolae Cârstea, medic primar cardiolog: „Se duc niște ghiduri și pe aceste balonașe ne ajută să desfundăm acel vas. Poate fi necesară și implantarea unui stent, care să mențină acel vas deschis.Răspunsul e spectaculos, în timpul revacularizării, pacientul care și-a simțit ani de zile piciorul rece se încălzește.”

După rezolvarea obstacolului din artere, medicamentul zilnic este mișcarea. Nu poate fi înlocuită cu nici un medicament de sinteză. Nu există medicamente care să trateze ateroscleroza. Eventuale medicamente țintesc factorii de risc.

Controlați colesterolul din sânge, glicemia și hipertensiunea. Și renunțați la fumat. Fumatul face leziuni în artere, unde intră colesterolul din sânge. Și astfel apare placa de colesterol.

Sursa: StirilePROTV

Etichete: artere, investigatii, accident cardio-vascular,

Dată publicare: 06-11-2022 11:17

articolul original.

Semnalul de alarmă care arată că rinichii nu funcționează bine. Ce trebuie să facem în fiecare an

3 November 2022 at 06:44

O persoană din 10 va ajunge la boală cronică de rinichi, peste tot în lume. Adică va avea rinichi ce nu își mai fac treaba.

Pierderea funcției vitale nu doare. Din acest motiv, diagnosticul apare târziu. Deși analize banale dau informații despre aceste două organe.

Cu două milioane de celule funcționale în rinichi. Așa ne naștem. Nu vom produce altele în timpul vieții. De la 40 de ani, pierdem, în mod normal, 1% din aceste celule, adică din capacitatea rinichiului. În fiecare an. Celulele renale, care nu lucrau, iau locul celulelor nefuncționale. Din acest motiv, în analizele de sânge de vede târziu când rinichii și-au pierdut parte importantă din capacitatea funcțională.

Cum știu că rinichii mei sunt sănătoși și funcționează normal? Există o analiză care arată cum merg filtrele vitale ale organismului uman, rinichii. Analiza e banală și nu doare.

Se face înaintea analizei de sânge numită creatinină. Ne explică medicul nefrolog Cristina Căpușă.

Citește și

Conf. univ. dr. Cristina Căpușă, Spitalul de Nefrologie Doctor Carol Davila: „Cea mai importantă analiză ca să vezi cum funcționează rinichii este să analizei produsul rinichiului - adică examenul de urină. Înainte de examenul de sânge, înainte de orice.”

Creșterea creatininei în sânge este semnul că rinichiul e bolnav, dar e semnul când a pierdut 40-50 % din capacitea lui funcțională. Până la acel moment, creatinina din sânge este menținută în limite normale de mecanisme, care compensează lipsa de funcționare.

Rinichiul functionează pe această funcție de eliminare ca un filtru. Sau dacă vreți ca o sită. Prima stricăciune a rinichiului se produce la nivelul sitei, ochiurile se rup și devin mai mari, trec anumite substanțe, care n-ar trebui să treacă - proteine, se vede în urină. În normal normal proteinele în urină nu trebuie să existe.

Se numește albumină. Este o proteină mică. Și semnalul de alarmă - dacă e găsită în examenul de urină. Iată de ce:

Conf. univ. dr. Cristina Căpușă Spitalul de nefrologie Doctor Carol Davila: „Este proteina din sânge cu greutatea cea mai mică și ea se pierde prima, fiind cea mai mică trece cel mai ușor prin ochiurile alea.”

Sursa: StirilePROTV

Etichete: rinichi, proteine urina, examen urina,

Dată publicare: 03-11-2022 08:44

articolul original.

Infecțiile din spitale sunt extrem de periculoase. Care sunt factorii de risc

20 October 2022 at 06:45
image

Infecțiile asociate actului medical rămân un subiect taboo în spitale din România. La Târgu Mures, secția de ATI a Spitalului Județean a fost închisă pentru igienizare doar după ce 5 pacienți au murit înfectați cu pioceanic și acinetobacter.

Ministerul Sănătății a cerut totodată reinstruirea întregului personal în ceea ce priveste măsurile de dezinfecție, inclusiv a mâinilor. Înfecțiile intraspitalicești sunt extrem de periculoase pentru că bacteriile care le provoacă sunt rezistente chiar și la cele mai puternice antibiotice.

Dr. Mădălina Preda, microbiolog la Institutul Marius Nasta: „Sunt infecții care pot fi relaționate cu un act medical sau cu internarea și au și o perioadă de timp. Teoretic apar în medie la 48 de ore la internare, iar această perioadă a fpst aleasă pentru că s-a observat că este perioada de incubație, se va dezvolta și dă și simptomatologia, deci după 48 de ore ar putea să apară acest tablou clinic cu suspiciune de nosocomială. Se mai consideră de asemenea la 48 de ore de la externare. Mai sunt cazuri particulare pentru intervențiile chirugicale, când se poate considera mai mult, timpul poate fi de 30 de zile. Penumonia este una dintre cele mai frecvente, în special la persoanele care au fost intubate mecanic. Sau poate să fie infecții de tract urinar tot în urma unei cateterizări. De asemenea mai sunt infecțiile sistemice.

Factorii de risc sunt clasifcați în două mari categorii: cei care țin strict de pacient, adică are alte patologii care pot să îi scadă imunitatea, de exemplu diabet. Mai sunt și factorii externi, care nu țin de pacient și aceia ar putea fi reprezentați de manevrele care au loc în timpul internării sale, de exemplu intubarea. Evident sunt mult mai mulți factori, dar aceștia sunt printre primii care ar putea să predispună la aceste infecții.”

Dr. Daniela Negoescu, medic epidemiolog Institutul Marius Nasta: „Dacă nu facem igiena mâinii, spre exemplu, acești germeni pot ajung pe un dispozitiv invaziv. Dacă te duci și acorzi îngrijire pacientului, germenele respectiv ajunge în plămâni, în urină, în sânge. Cu cât atingem mai frecvent și nuse face dezinfecția, cu atât suprafețele respective s einfectează cu germeni mai mulți.”

Liliana Curea: În România, reprezentanții spitalelor încă se tem să raporteze infecțiile asociate actului medical.

Dr. Daniela Negoescu, medic epidemiolog Institutul Marius Nasta: „Oamenii trăiesc cu reticența din punctul acesta de vedere, trăiesc cu teama vor fi sancționați dacă raportează. Dacă educația personalului medical va fi continuată prin măsurile pe care Ministerul Sănătății le va stabili acest lucru va fi încurajat. În alte țări sunt felicitați, ca să spun așa, medicii care raportează și recunosc și intervin în timp util.”

Sursa: StirilePROTV

Etichete: spital, infectii spital,

Dată publicare: 20-10-2022 09:45

articolul original.
  • There are no more articles
❌