ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Delta Dunării: Minivacanța de Sfânta Maria, cu grad de ocupare de aproape 100% la Green Village Resort din Sfântu Gheorghe

7 August 2022 at 09:11
image

Jumătatea lunii august, care coincide cu sărbătoarea religioasă Adormirea Maicii Domnului, una dintre cele mai mari sărbători din calendarul creștin și, totodată, zi legală nelucrătoare, este, de ani buni, perioada cea mai aglomerată în destinațiile de vacanță, iar Delta Dunării nu face excepție. Conform datelor centralizate de reprezentanții Green Village Resort 4* din Sfântu Gheorghe, în weekendul prelungit 12-15 august, gradul de ocupare va fi de aproape 100%.

Unul dintre motivele pentru care turiștii au ales Delta Dunării este legat de evenimentele cultural-artistice programate în cadrul cunoscutului Festival Internațional de Film Independent “Anonimul”, ce se va desfășura în intervalul 8 – 14 august la Sfântu Gheorghe.

“În acest moment, conform rezervărilor pe care le avem, zilele de vineri și sâmbătă sunt pline datorită Festivalului Anonimul; în zilele de duminică și luni, gradul de ocupare depășește 90%. Pentru a veni în întâmpinarea turiștilor, am creat pachetul special <<O noapte de blues>>, ce include, pe lângă două nopți de cazare cu mic dejun pentru două persoane, și biletele la concertul trupei The Nightlosers din 14 august”, declară Octavian Moldovan, Director General Green Village 4* Resort.

În general, turiștii care aleg Delta Dunării ca destinație pentru vacanța de vară sunt atrași de plajele sălbatice de la Sfântu Gheorghe, precum și de numeroasele experiențe de care pot avea parte aici (excursii cu barca pe canale, explorarea deltei într-un caiac, bird-watching etc.). Tocmai de aceea, delta rămâne o destinație căutată și după mijlocul lunii august, dată considerată vârful sezonului estival; rezervările efectuate până în acest moment indică un grad de ocupare de aproape 100%. În ceea ce privește tarifele, acestea vor scădea cu aproximativ 10% după data de 10 septembrie.

“Sperăm ca până la finalul sezonului estival să recuperăm pierdurile înregistrate până acum, de aproximativ 10%, generate, în principal, de incertitudinile legate de conflictul din Ucraina. Pe de altă parte, un alt factor ce a dus la scăderea numărului de turiști în destinațiile interne în ansamblu, nu doar în deltă, a fost redeschiderea granițelor și posibilitatea de a călători în străinătate fără restricții după doi ani de pandemie, o situație de care au vrut să profite cât mai mulți români”, afirmă Octavian Moldovan.

articolul original.

Programul ANONIMUL 2022 este acum disponibil pe www.festival-anonimul.ro Invitați speciali, discuții, ateliere și concerte, toate între 8-14 august la Sfântu Gheorghe

2 August 2022 at 09:19
image

Programul celei de-a 19-a ediții a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL 2022, care va avea loc în perioada 8 – 14 august la Sfântu Gheorghe (Delta Dunării) este acum disponibil aici: https://bit.ly/Anonimul2022

Festivalul se deschide luni, 8 august cu proiecția în premieră în România a filmului „Mariupolis 2”, în regia regretatului cineast lituanian Mantas Kvedaravičius. Filmul a avut premiera mondială la Festivalul de Film de la Cannes 2022, într-o proiecție specială.

Programul Focus Ucraina – curatoriat împreună cu selecționerul Ludmila Cvikova – din care face parte și „Mariupolis 2” – se va închide vineri, 11 august, cu o altă proiecție, tot în premieră în România, cea a filmului „Butterfly Vision” în regia lui Maksim Nakonechnyi, care a fost inclus în secțiunea Un Certain Regard, anul acesta la Cannes.

Actrița din rolul principal, Rita Burkowska, rezidentă în Kiev, va ajunge la Sfântu Gheorghe pentru a sta de vorba cu publicul prezent la festival, într-o discuție amplă despre felul în care filmul acesta, dar și cinemaul, în general, poate vorbi despre ororile unui război care schimbă vieți.

Miercuri, 11 august, începând cu ora 11:00, cortul festivalului amenajat în camping va găzdui o întâlnire din seria Anonimul Talks, cu actorii Emilia Popescu, Vlad Ivanov, Alexandru Papadopol, regizorii Emanuel Pârvu și Bogdan George Apetri, producătoarea Miruna Berescu și alți invitați ai festivalului și public, la care se va discuta despre filmul românesc – „Așteptările publicului vs. așteptările realizatorilor”. Discuția informală va avea ca punct de plecare interesul crescut al publicului de festival din România pentru filme românești, interes care nu se regăseste întotdeauna în numărul de spectatori ale acestora, odată ajunse în cinematografe.

Ediția de anul acesta a festivalului are un număr de 11 filme de lungmetraj românesc în lineup, incluse în secțiunea Romanian OFF Section. Unele dintre ele au intrat deja în distribuție în cinematografele din România, precum „R.M.N” de Cristian Mungiu, „Miracol” de Bogdan George Apetri, etc., iar altele, precum „Marocco” de Emanuel Pârvu, „Metronom” de Alexandru Belc sau „Balaur” de Octav Chelaru, vor avea premiera în această toamnă.

Programul festivalului cuprinde și trei secțiuni competitionale: două competiții de scurtmetraje, românești și internaționale, anunțate în luna iunie și o competiție de lungmetraje. Toate acestea vor fi prezentate atât în cinematograful amenajat în camping, cât și în sălile din Green Village.

Trofeul ANONIMUL va fi acordat în urma voturilor primite de la public, este în valoare de 3000 de euro și este oferit de OTP Bank.

Premiile pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc, respectiv internațional, vor fi oferite de asemenea în urma voturilor primite și sunt în valoare de 1000 de euro.

Fundația Anonimul va acorda și anul acesta Premiul „Ovidiu Bose Paștină”, în valoare de 1000 de euro, unui scurtmetraj din Competiția românească sau internațională.

Accesul la toate proiecțiile din cadrul festivalului este gratuit. Doar pentru proiecțiile care au loc în sală, în Complexul Cinema Green Village, accesul este condiționat de deţinerea unui bilet cu valoare 0, care asigură rezervarea locului la proiecție și care poate fi obținut de pe platforma Eventbook.ro. Pentru fiecare zi de proiecție, biletele vor fi disponibile pe platformă din ziua precedentă, începând cu ora 10:00. Comenzile sunt limitate la 4 bilete / adresă de e-mail.

articolul original.

Debitul Dunării va începe să crească săptămâna viitoare, anunță hidrologii

31 July 2022 at 10:40
image

În ultimele săptămâni, pe Dunăre au apărut dune de nisip. Nivelul apei a scăzut îngrijorător de mult.

Debitul Dunării va începe să crească spre sfârșitul săptămânii viitoare, dar va fi tot sub mediile anuale ale lunilor iulie și august, anunță, duminică, hidrologii. Ei avertizează că din cauza ploilor abundente este pericol de inundații pe unele râuri din zonele de deal şi munte.

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar în prima parte a săptămânii viitoare, la valoarea de 1.850 metri cubi pe secundă (mc/s), apoi în creştere uşoară până la 2.050 mc/s la sfârşitul intervalului, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor iulie (5.350 mc/s) şi august (4.300 mc/s), potrivit prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la 6 august 2022.

În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi relativ staţionare în prima parte a intervalului pe sectorul Gruia – Giurgiu şi în scădere pe sectorul Olteniţa – Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în creştere uşoară pe sectorul Gruia – Hârşova şi relativ staţionare pe sectorul Vadu Oii – Tulcea.

Pentru râurile din ţară, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, în intervalul 31 iulie – 6 august 2022, exceptând prima parte a intervalului, râurile din jumătatea de nord a ţării unde vor fi în creştere datorită averselor prognozate şi partea a doua a intervalului când vor fi în creştere prin propagare pe cursurile inferioare ale râurilor mari din această zonă şi în uşoară scădere pe cursurile lor superioare şi mijlocii.

Hidrologii avertizează că, pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri din zonele de deal şi munte, cu o probabilitate mai mare în prima parte a intervalului de prognoză pe râurile din Maramureş, Crişana, Banat, Transilvania şi Moldova, datorită precipitaţiilor, torenţiale, izolat însemnate cantitativ, prognozate.

articolul original.

Puflene Resort, alternativa perfectă la litoralul românesc. O vacanță de basm în Delta Dunării, cu un peisaj unic și servicii pe măsură (FOTO, VIDEO)

30 July 2022 at 13:30

În plin sezon estival, turiștii nemulțumiți de condițiile de pe litoral românesc caută alternative la stațiunile tradiționale de la Marea Neagră, iar una dintre ele este spectaculoasa Deltă a Dunării, acolo unde tot mai mulți turiști optează pentru „Puflene Resort”. Situat pe malul lacului Murighiol, complexul este destinația perfectă pentru o vacanță desprinsă din basme, cu un decor natural unic și o gamă de servicii pe măsură.

Cu multă atenție la detalii și eleganță, „Puflene Resort” răspunde celor mai exigente cerințe și este recunoscut pentru condițiile pe care le pune la dispoziția turiștilor.

Restaurantele își încântă turiștii cu preparate internaționale și mâncăruri autohtone deopotrivă, iar centrul de relaxare al hotelului este soluția perfectă pentru recuperarea tonusului și a bunei dispoziții.

Mai mult, pasionații de pescuit se pot bucura de excursii cu ambarcațiunile proprii pe canalele Deltei, acolo unde peisajul este asigurat de o faună recunoscută în toată lumea și întinderi generoase de vegetație.

„Situat pe marginea lacului Murighiol, resortul nostru dispune de 95 de camere duble, 9 apartamente și 16 bungalow-uri decorate în stil modern, oferind o evadare răcoritoare din viața de zi cu zi. Fie pentru afaceri, fie pentru plăcere și relaxare, Puflene Resort combină intimitatea unui hotel din inima Deltei Dunării cu serviciile de lux care să răspundă tuturor nevoilor și confortului dumneavoastră”, spun reprezentanții „Puflene Resort” pe site-ul oficial.

Numeroaselor servicii li se adaugă și o piscină exterioară de dimensiuni olimpice, dar și o piscină pentru copii. Copiii se pot bucura și de părculețe de joacă, dar și de un aventura parc.

Puflene Resort dispune chiar și de un centru de conferințe compus din 5 săli de conferință dotate cu aparatură de ultimă generație (wifi, flipchart, ecran, videoproiector), având o capacitate cuprinsă între 25 și 350 de locuri.

articolul original.

Rusia susține că nava de cercetare ucraineană avariată în Delta Dunării a fost victima minelor plantate chiar de ucraineni

30 July 2022 at 12:04
image

Șeful Centrului de Control al Apărării Naționale din Rusia, generalul Mihail Mizintsev, susține că nava hidrografică ucraineană care a fost avariată joi după ce a lovit un dispozitiv explozibil în zona gurilor canalului Bâstroe de la Dunăre, a atacat o mină plantată de ucraineni, conform  Tass.

Evenimentul a avut loc când nava „măsura adâncimile unei căi navigabile din estuarul Dunării”, conform generalului. Portalul ucrainean Dumskaia transmite că „Şliahovik” este numele navei implicate şi aparţine Ministerului ucrainean al Infrastructurii.

Ucraina este acuzată de Rusia pentru că încalcă securitatea navigației

Nava plecase joi din Vâlcov, localitate de partea ucraineană a graniței fluviale dintre Ucraina și România, la circa 5 kilometri de cea mai apropiată localitate din țară, Periprav, relatează MarineTraffic.

În ceea ce privește  explozia, aceasta a avut loc la intrare pe canalul Bâstroe.

„Amenințarea atacurilor cu obuze și pericolul minelor, ca urmare a acțiunilor guvernului de la Kiev, împiedică navele să iasă liber în larg”, a spus Mizintsev.

„În același timp, există încă riscuri pentru navigația maritimă și infrastructura portuară, reprezentate de minele care s-au rupt de cabluri”, a spus oficialul. „Federația Rusă ia toate măsurile pentru a asigura siguranța navigației civile în Marea Neagră și Marea Azov”.

De asemenea, 70 de nave străine din 16 țări rămân blocate în șase porturi – Herson, Mikolaiv, Cernomorsk, Ochakov, Odesa și Yuzhny, conform oficialului.

Kievul susține că nava a fost atacată de un dispozitiv exploziv necunoscut

Comandamentul Operaţional Sud al forţelor de apărare din Ucraina a transmis vineri  că nava a fost avariată, joi, după explozia unui dispozitiv necunoscut, conform agenţia de presă ucraineană Unian.

„Ca urmare a unei explozii la impactul cu un dispozitiv exploziv necunoscut în zona gurilor (canalului) Bâstroe de la Dunăre, o navă maritimă hidrografică ucraineană de mici dimensiuni s-a ales cu o gaură la provă, sub linia de plutire”, transmite Comandamentul Sud.
De asemenea, autoritățile din Ucraina au transmis  că nu sunt victime, respectiv că se efectuează lucrări pentru repararea navei.

articolul original.

Avioanele aliate specializate au survolat din nou zona Dobrogei

19 July 2022 at 07:39

Avioanele de supraveghere electronică aliate au împânzit din nou cerul Dobrogei, luni, fiind vizată mai ales Delta Dunării, dar nepierzând din vedere nici largul Mării Negre.

Avioanele specializate şi-au continuat misiunile de supraveghere în zona Dobrogei

Mai exact, după prânz în zonă se aflau patru aeronave. În primul rând a fost vorba de un Lockheed EP-3E Aries II, un avion de supraveghere electronică al US Navy, cu seria 159893, care a decolat din Creta şi a zburat sub indicativul DF21, la altitudinea de 8.000 de metri, în buclă, pe traseul Mila 23, Sfântu Gheorghe, Mamaia, Tulcea şi largul Marii Negre aproximativ 20 de kilometri.

Ulterior, conform flightradar24.com, a mai fost un avion de supraveghere, cel mai probabil tot american, care a decolat din Italia şi a zburat fără indicativ la vedere (NO CALLSIGN) în buclă la aproape 10.000 de metri pe traseul Mahmudia, Gura Portiţei şi 20 de kilometri în largul Marii Negre.

Sursa Foto: adevarul.ro

Spaţiul aerian românesc a mai fost survolat şi de un Boeing RC-135W Rivet Joint britanic specializat în recunoaştere electronică. Avionul cu indicativul RRR7218 şi înregistrarea ZZ664 a zburat la 11.000 de metri şi, la un moment dat, a survolat Constanţa şi a ieşit în Marea Neagră.

De asemenea, deasupra Dobrogei a mai zburat şi un Gulfstream G550 AEW specializat în război electronic al Aeronautica Militare. Aparatul cu seria MM62303 şi indicativul PERSEO71 a survolat Dobrogea de la peste 13.000 de metri. În timpul misiunii, aeronava italiană şi-a oprit transponderul cel puţin o dată, potrivit adevarul.ro.

articolul original.

La Tulcea s-a dat startul în cadrul Cupei Internaționale Delta Dunării la înot sportiv

18 July 2022 at 12:41

Vicepreședintele Consiliului Județean Tulcea, Mihai Huleni, a participat luni, 18 iulie 2022, la deschiderea Cupei Internaționale Delta Dunării – înot sportiv, ediția a IV-a, eveniment organizat de Asociația Clubul Sportiv Natantibus și cofinanțat de Consiliul Județean Tulcea prin Legea 350/2005, privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general.

 „Este o zi importantă și mă bucur să văd o prezență atât de mare la această competiție. Ne bucurăm că am putut să ajutăm această acțiune, sperăm ca pe viitor să facem mai mult. Rolul unui politician este să vorbească mai puțin și să facă mai mult. Din acest motiv, subliniez doar câteva lucruri: felicit pe toți cei care se pregătesc atât de mult în această disciplină sportivă, precum și pe cei care stau în spatele lor, pe antrenori, pe părinți, pe toți cei care îi sprijină să obțină rezultate. Recent, s-au încheiat Campionatele Europene de Juniori și sunt convins că printre dumneavoastră sunt câțiva campioni cu care ne vom mândri la viitoarele campionate. „Mens sana in corpore sano“ este dictonul care se potrivește cel mai bine în aceste momente. Pentru ca viitorul nostru să fie asigurat din punct de vedere al sănătății și al educației, trebuie să îi încurajăm pe acești copii minunați să facă sport iar sportul total este înotul. Vă felicit pe toți pentru ceea ce faceți și Doamne ajută!“, a declarat vicepreședintele Mihai Huleni.

La Cupa Internațională Delta Dunării participă 11 cluburi cu 177 competitori din țară și străinătate: Iași, Constanța, Tuzla, Tulcea, Medgidia, Mioveni, Pitești și Chișinău. Proiectul își propune să promoveze un stil de viață sănătos prin activități fizice și să valorifice aptitudinile individuale într-un sistem organizat de pregătire și competiție.

articolul original.

Una din cele mai populare plaje de pe litoralul românesc întâmpină turiştii cu un concept inedit

14 July 2022 at 20:13
image

Pentru persoanele care vor să evite aglomeraţia şi preţurile extrem de mari din staţiunile consacrate, există şi o altfel de vacanţă, la cort sau la rulotă, pe o plajă sălbatică. Plaja Corbu este locul perfect pentru plajă, departe de aglomerație și gălăgie.

Plaja de poveste din România care întâmpină turiştii cu un concept inedit

Plaja Corbu este cea mai nouă plajă amenajată de pe litoralul românesc al Marii Negre, situată la mică distanță de renumitele stațiuni Mamaia și Navodari la sud si rezervația Delta Dunarii la Nord. 

Aceasta este o zonă protejată a litoralului și face parte din Rezervația Delta Dunării. Turiștii nu își pot plasa rulota sau cortul oriunde doresc pe plajă. În schimb, se plătește o taxă de rezervație, iar cine dorește să își programeze o vacanță poate să campeze în zonele special amenajate.

Întotdeauna este mai bine la mare. Briza este cea salvatoare. Meteorologii spun că la acest sfârşit de săptămână vom avea valori între 29 şi 31 de grade Celsius, iar cei care vor să se răcorească pot face lucrul acesta cu o baie în mare. Apa este perfectă, are 24-25 de grade Celsius. Românii care vor să scape de caniculă pot veni la mare: tarifele la hoteluri pornesc de la 250 de lei pe noapte şi ajung la 500-600 de lei, în funcţie de hotel sau staţiune.

Dacă vreţi să staţi cu rulota sau cortul, puteţi face asta la Corbu, unde sunt zone special amenajate pentru aşa ceva. Costă 30 de lei pe zi. Plaja de la Corbu are un aer sălbatic, iar pentru asta e în topul turiştilor, care se bucură din plin de linişte. Nu sunt şezlonguri, nici beach baruri, doar tihnă”, spune Andreea Filip, reporter Observator.

Persoanele care aleg să petreacă aici mai multe zile pot veni cu cortul, cu rulota sau se pot caza în singurul camping tematic de pe litoral. Este vorba despre un concept cu totul inedit, în stil amerindian. 12 corturi, amplasate la doar 130 de metri de mare îi aşteaptă pe turiştii care doresc să se bucure de natură.

Avem Pielile Roşii, Focul viu, Valurile mării, Apă dulce, Pădurea Neagră, Săgeată Iute”, a explicat Claudia Dumitru, adminsitrator camping.

Fiecare are o tematică specială, inspirată din cultura amerindiană. O mică terasă în faţă, grup sanitar, duş, venilator, un frigider”, a transmis Ionuț Bulgaru, administrator camping.

Îmi place. Sunt înâcântată. Pentru început, sunt înântată”, a mărturisit o turistă.

Cei care aleg să-şi petreacă vacanţa aici plătesc 390 lei pe noapte în timpul săptămânii și 490 lei în timpul weekendului. Sunt însă şi turişti care preferă să economisească, aşa că vin cu propriul cort sau chiar cu rulota.

articolul original.

Primarul din Jurilovca, apel către TURIȘTI: La noi e LINIȘTE și toate păsările călătoare sunt ACASĂ, în DELTĂ

13 July 2022 at 10:06
image

Primarul din Jurilovca, satul cu cea mai rapidă dezvoltare turistică din Dobrogea, îi îndeamnă pe români să își petreacă zilele de concediu în țară și îi invită în Delta Dunării. Eugen Ion consideră că în actualul climat internațional, marcat de scăderea puterii de cumpărare și de haosul creat pe aeroporturi din cauza zborurilor anulate, cea mai bună decizie pentru români este să rămână în țară și să meargă în Delta Dunării, un loc liniștit, în care se pot bucura de natură și de tradiții.

Nu e cel mai bun an pentru turismul din Delta Dunării, așa cum nu e nici pe litoral, nici în stațiunile de la munte. Pentru zona noastră o spun cifrele oficiale de la AMDTDD, dar o resimțim și pe străzile localităților, în pensiuni și la restaurante.

Ne-au afectat toate zvonurile alarmiste legate de război, chiar dacă și noi, și operatorii de turism, și proprietarii de pensiuni sau de bărci am asigurat permanent că Delta e o destinație sigură.

Oameni buni, dacă nu ar fi fost, nu am fi invitat turiștii să ne viziteze, ba am fi căutat noi înșine soluții să ne punem la adăpost.

Dar turismul e afectat și de creșterea costurilor vieții și știm că oamenii calculează acum de două ori înainte de a cheltui o dată. De aceea, le transmit celor care plănuiesc o vacanță, să aleagă înțelept și să călătorească în România în această vară.

De ce să riscați să pierdeți avioane – ale căror zboruri se anulează unul după altul, să pierdeți timp și bani prin aeroporturi, să vă chinuiți cu familiile prin aglomerație, nesiguranță și la capăt să bifați o vacanță mai scumpă decât ați estimat și… ratată?

La noi se ajunge cu mașina, drumurile din județ sunt bune și peisajele superbe. Nu doar că veți fi bine primiți la pensiunile din Jurilovca și din alte localități, dar vă veți bucura de zile frumoase în natură, plimbări cu barca, plajă și mâncare bună.

La noi e liniște și toate păsările călătoare sunt acasă, în Deltă.

Vă așteptăm!”, a transmis primarul comunei Jurilovca.

Foto facebook-Imagine de la Capul Doloșman, Jurilovca

articolul original.

Țibuleac (AMDTDD): Zeci de mii de turiști au ales Delta Dunării în primele șase luni ale anului 2022

12 July 2022 at 12:03
image

Reprezentanții Asociației de Management a Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD) informează că, la șase luni de la începutul acestui an, Delta Dunării se dovedește a fi în continuare destinația ideală pentru turiștii care își doresc o vacanță în natură, cei care știu să aprecieze linștea, gastronomia locală, tradițiile multiseculare și dovedesc respect față de o Rezervație a Biosferei. Delta Dunării este în prezent o destinație sigură, cu toate zvonurile alarmiste, fiind una dintre cele mai izolate, unice și protejate zone turistice din România, unde turiștii pot petrece vacanțe de neuitat în natură, ținând cont de activitățile de recreere specifice turismului deltaic: pescuit, plimbările pe canale cu bărcile deschide, traseele de caiac-canoe, plimbările cu bicicleta, birdwatching și nu în ultimul rând plajele sălbatice, neamenajate, mai puțin populate.

Cu toată situația inedită în care s-a găsit la început de sezon, industria ospitalității din Delta Dunării și-a revenit și a primit și primește turiștii în condiții de siguranță, oferind acestora noi experiențe deltaice de vacanță.

”Nu o spunem noi, o spun cifrele comparative, astfel dacă până în luna mai a anului trecut, un an atipic ca și 2020, am avut în Deltă 59.119 de turiști, iată că în 2022, în aceași perioadă, au ales destinația 42.735 de turiști, cu 27% mai puține înoptări, prezența acestora fiind evident grevată de zvonurile alarmiste, dar și de creșterea prețurilor determinată de criza economică.
Îi încurajăm pe turiști să viziteze Delta Dunării, un loc unic în lume, unde industria ospitalității a fost în permanență pregătită să primească turiștii pentru practicarea un turism responsabil, lent, de vizitare, armonios îmbinat cu biodiversitatea, multiculturalitatea, tradițiile și gastronomia locală.
Toți acești ani, complicați, ne-au învățat să ne reinventăm și să schimbăm modul de a face turism. Cine nu înțelege va dispărea natural, iar cei care practicau nefiscalizat și “vânătoarea” de turiști, pentru a îi supratarifa la transportul în Deltă, sunt de domeniul trecutului. Să înțelegem că în astfel de perioade, de ”curățenie”, informațiile privind evoluția turismului deltaic ar trebui prelute de la cei reprezentativi și nu de la acei a căror afacere, nefiscalizată, este în pericol de a falimenta.
Îi asigurăm pe turiștii care aleg să viziteze Delta că vor avea parte de o primire călduroasă, de servicii de calitate și de prețuri corecte, proprietarii de hoteluri, pensiuni, dar și și localnicii încercând să nu mărească tarifele la cazare și transport decât cu rata inflației” a declarat Cătălin Țibuleac, președintele AMDTDD.

articolul original.

Românii care au descoperit cea mai frumoasă plajă sălbatică din țară, nu se mai întorc în stațiuni

10 July 2022 at 08:35
image

Când vine vorba să își petreacă vacanță pe litoralul românesc, românii se gândesc la stațiuni luxoase și supraaglomerare.
Totuși, malul românesc al Mării Negre are și stațiuni sălbatice deosebit de frumoase.

Una dintre acestea este gura de vărsare a brațului Sfântu Gheorghe în mare. Plaja are lungimea de 30 de km. Valurile spectaculoase create de amestecarea apei fluviului cu cea a mării, nisipul fin și animale sălbatice oferă un farmec aparte locației.

Cum se ajunge la plaja sălbatică de la Sfântu Gheorghe?

Frumușetea nu este pentru cei comozi, care vor să își petreacă vacanța în orașele de la malul mării. De la Tulcea, Murighiol sau Mahmudia, drumul până la delta de la Sfântu Gheorghe se continuă cu vaporul din port. Călătoria âdurează aproximativ patru ore și jumătate, dar mai frumoasă pentru că se poate sta afară, pe punte, și admira Delta tot mai sălbatică pe măsură ce te apropii de destinație.

articolul original.

Test de cultură generală. Care este cel mai estic oraș al României?

7 July 2022 at 08:00
image

În cel mai estic oraș al României nu poți ajunge cu mașina, ci doar pe apă, pe Dunăre sau prin Marea Neagră. Știi care este acest oraș?

este Sulina. În plus, este și orașul situat la cea mai mică altitudine, la doar 4 metri deasupra nivelului mării.

Orașul este amplasat de-a lungul Dunării, majoritatea habitatului aflându-se pe malul drept.

Cât de vechi este cel mai estic oraș al României?

că Sulina ar fi existat din secolele VI-VII î.Hr., fiind „meleagul vestiților traci cimerieni”. Însă grecii și romanii care traversau Delta Dunării nu au semnalat niciun port și nu au lăsat dovezi arheologice în locul pe care astăzi îl numim Sulina.

Pe de altă parte, Sulina este menționată pentru prima dată în perioada bizantină, sub numele de „Solina”. Cronicile bizantine spun că flota grecească a trecut prin această zonă în timpul expedițiilor de apărare împotriva Bulgarilor. Sulina apare ulterior pe hărți italiene din secolele XIV și XV, conform Wikipedia.

Ce poți vizita în Sulina?

În Sulina poate fi văzut un cimitir maritim unic în România, dar și în Europa. În cimitirul „rezervație istorică” sunt îngropați funcționari ai Comisiei Europene a Dunării: danezul Magnusen, inginer-șef al lucrărilor din Sulina și inginerul Carl Kühl. Aici au fost îngropate persoane de 21 de naționalități, având monumente funerare impresionante și povești tulburătoare.

Un alt obiectiv turistic este Farul Vechi din Sulina, construit între anii 1869 și 1870. Turnul înalt de 17,34 metri, actualmente muzeu, păstrează cabinetul de lucru al lui Eugeniu Botez, cunoscut sub pseudonimul literar Jean Bart.

Nu în ultimul rând, Sulina are kilometri de plajă la Marea Neagră. Deși este o alternativă la Vama Veche, aceasta nu este foarte căutată de turiști, cu excepția celor care , menționează Wikipedia.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Majorare URIAȘĂ a amenzilor în Delta Dunării. „Turiștii care respectă legea nu au de ce să se teamă”

27 June 2022 at 10:59

Guvernul a elaborat o propunere de majorare (chiar și cu 800 la sută!) a cuantumului amenzilor aplicabile pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării. Inițiatorii spun că nivelul amenzilor este în prezent foarte mic, iar majorarea sancțiunilor va ajuta la o mai bună protecție a mediului.

Amenzile mai mari se referă la domeniul construcțiilor, aruncarea gunoiului, accesul în zonele strict protejate, camparea, viteza bărcilor, protecția florei și faunei.

În prezent în dezbatere publică, actul normativ va intra în vigoare de anul viitor.

Președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării (AMDTDD), Cătălin Țibuleac, consideră că este firesc ca într-o rezervație aflată în patrimoniul UNESCO să existe reguli pe care să le respecte toată lumea. Cum amenzile erau ridicol de mici, ȚibuLeac consideră că se impunea creșterea lor.

Există și turiști care care nu au cei șapte ani de-acasă, pătrund în zone strict protejate, depășesc viteza legală a ambarcațiunilor, lasă gunoi și eu cred că era momentul să se intervină și sub acest aspect coercitiv, pecuniar. Amenzile fiind modice, ele nu aveau niciun efect de descurajare”, a declarat Cătălin Țibuleac.

Vă prezentăm mai jos textul propunerii Hotărârii de Guvern, aflată în prezent în dezbatere publică.

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre :

Articol unic. – Cuantumul amenzilor contravenţionale prevăzute la art.13 din Legea nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei „Delta Dunării”, cu modificările ulterioare, se actualizează după cum urmează:

1. executarea lucrărilor de amenajare şi construcţie, de orice natură ar fi ele, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea condiţiilor prevăzute în acestea se sancționează cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

2. deteriorarea malurilor naturale sau amenajate, a terenurilor şi a vegetaţiei prin deplasarea unor utilaje ori prin efectuarea unor lucrări se sancționează cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

2.1. schimbarea utilizării terenurilor din amenajări agricole sau piscicole, cu excepţia celor prevăzute la art. 10 alin. 4^1, cu amendă de la 10000 lei la 15000 lei pentru persoane fizice şi de la 20000 lei la 30000 lei pentru persoane juridice.

2.2. nerespectarea de către proprietarii, arendaşii sau concesionarii terenurilor ocupate de amenajări agricole sau piscicole, a căror utilizare a fost schimbată, fără a avea la bază studii tehnice de specialitate, din care să rezulte necesitatea schimbării folosinţei amenajării agricole sau piscicole,cu amendă de la 10000 lei la 15000 lei pentru persoane fizice şi de la 20000 lei la 30000 lei pentru persoane juridice.

3. intrarea persoanelor şi pătrunderea mijloacelor de transport navale ori rutiere în locurile de cuibărit, distrugerea cuiburilor sau a locurilor de cuibărit, precum şi recoltarea ori distrugerea ouălor păsărilor sălbatice, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

4. intrarea persoanelor şi pătrunderea mijloacelor de transport navale sau rutiere neautorizate în zonele strict protejate, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

5. accesul şi circulaţia cu mijloace navale sau rutiere pe teritoriul rezervaţiei fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei ori cu încălcarea prevederilor acestora, cu excepţia ambarcaţiunilor uşoare aparţinând populaţiei locale şi rudelor de gradul I ale acesteia şi folosite în scopuri personale, cu amendă de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoane fizice şi de la 10000 lei la 15000 lei pentru persoane juridice;

6. nerespectarea regulilor de navigaţie şi circulaţie pe teritoriul rezervaţiei,cu amendă de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoane fizice şi de la 10000 lei la 15000 lei pentru persoane juridice;

7. survolarea teritoriului rezervaţiei fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea prevederilor acestora, cu amendă de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoane fizice şi de la 10000 lei la 15000 lei pentru persoane juridice;

8. debarcarea pasagerilor sau turiştilor la mal natural, cu excepţia cazurilor de forţă majoră, care vor fi anunţate Administraţiei Rezervaţiei,cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

9. camparea în afara zonelor aprobate sau în altfel de condiţii decât cele autorizate, precum şi nerespectarea regulilor stabilite pentru utilizarea zonelor de campare,cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

10. fotografierea sau filmarea în scop comercial, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei ori cu încălcarea prevederilor acestora, cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

11. producerea, prin orice mijloace, de zgomote intense în perimetrele zonelor de cuibărit sau de adăpost ale păsărilor ori ale altor animale sălbatice, semnalizate în mod corespunzător, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

12. organizarea focurilor de artificii fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea prevederilor acestora, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

13. păşunatul pe terenuri ce constituie domeniul public, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea acestora. Actele de reglementare pot fi acordate pe o perioadă de un an sau pe mai mulţi ani, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

14. păşunatul în zonele strict protejate şi în zonele de reconstrucţie ecologică, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

15. recoltarea sau incendierea stufului, a papurii, a fânului, a vegetaţiei ierboase şi a altor resturi vegetale din zonele aparţinând patrimoniului natural al rezervaţiei, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea condiţiilor acestora, cu excepţia recoltării stufului, papurii şi a fânului pentru necesităţile populaţiei locale, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

16. exploatarea vegetaţiei lemnoase din zonele aparţinând patrimoniului natural al rezervaţiei fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea prevederilor acestora, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

17. recoltarea, în scopul comercializării, a fructelor de pădure, a ciupercilor, a plantelor medicinale şi a unor organisme acvatice, altele decât peştii, din zonele care aparţin patrimoniului natural al rezervaţiei, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea prevederilor acestora, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

18. tăierea sau deteriorarea arborilor declaraţi monumente ale naturii ori din zone strict protejate, cu amendă de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoane fizice şi de la 10000 lei la 15000 lei pentru persoane juridice;

19. recoltarea speciilor de plante şi animale protejate sau declarate monumente ale naturii, cu amendă de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoane fizice şi de la 10000 lei la 15000 lei pentru persoane juridice;

20. însoţirea turmelor şi cirezilor, pe teritoriul rezervaţiei, de către câini fără jujeu, nevaccinaţi, nedehelmintizaţi şi în număr mai mare de unul pentru fiecare turmă sau cireadă, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

21. abandonarea, lăsarea în libertate, nesupravegherea animalelor de companie pe teritoriul rezervaţiei, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

22. pescuitul comercial în zonele care constituie patrimoniul natural al rezervaţiei, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea prevederilor acestora, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

23. pescuitul comercial cu traulere în interiorul zonei maritime de coastă, delimitată de izobata de 20 m, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

24. pescuitul comercial în perioadele de prohibitive, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

25. pescuitul sportiv/recreativ fără acte de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea prevederilor acestora, cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

26. pescuitul sportiv/recreativ în zone interzise sau în perioadele de prohibitive, cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

27. pescuitul familial fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea prevederilor acestora, cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

28. neanunţarea imediată a poluărilor accidentale, a incendiilor şi a altor evenimente care afectează mediul înconjurător, de către cei care le-au cauzat, autorităţilor competente, precum şi neluarea măsurilor posibile pentru limitarea urmărilor acestora, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

29. organizarea şi desfăşurarea de activităţi economice, de turism şi agrement în zone aparţinând patrimoniului natural al rezervaţiei, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea prevederilor acestora, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

30. evacuarea apelor uzate sau a substanţelor petroliere pe terenurile sau în apele de suprafaţă ori subterane aflate pe teritoriul rezervaţiei, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

31. aruncarea în ape, împrăştierea pe teren sau depozitarea în locuri neautorizate a deşeurilor, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

32. abandonarea utilajelor sau a ansamblurilor în locuri neautorizate, indiferent de proprietarul terenurilor; cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

33. poluarea apelor şi a terenurilor de pe teritoriul rezervaţiei prin deversarea de ape uzate sau împrăştierea de deşeuri rezultate din activităţi economice, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

34. folosirea pe teritoriul rezervaţiei, în activităţile de agricultură, silvicultură şi piscicultură, a unor produse chimice şi utilaje de administrare a acestora, fără actele de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau cu încălcarea prevederilor acestora, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

35. refuzul persoanelor de a se legitima, la solicitarea expresă a personalului Administraţiei Rezervaţiei, şi de a prezenta documentele solicitate, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

36. folosirea ambarcaţiunilor motorizate care nu sunt prevăzute cu sisteme de monitorizare, cu amendă de la 1000 lei la 5000 lei pentru persoane fizice şi de la 10000 lei la 15000 lei pentru persoane juridice;

37. introducerea speciilor de plante şi animale alohtone fără autorizare, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

38. circulaţia navelor, ambarcaţiunilor cu motor, precum şi a autovehiculelor în zonele strict protejate, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

40. practicarea sporturilor nautice pe canalele şi lacurile din perimetrul rezervaţiei, cu amendă de la 3000 lei la 6000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

41. neasigurarea salubrizării locurilor de pescuit sportiv sau a locurilor de campare, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

42. accesul persoanelor fizice şi juridice pe teritoriul rezervaţiei fără acte de reglementare emise de Administraţia Rezervaţiei sau nerespectarea prevederilor acestora, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

43. pescuitul cu unelte interzise conform legislaţiei în vigoare, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice;

44. deţinerea, folosirea şi comercializarea plaselor monofilament în perimetrul Rezervaţiei Biosferei “Delta Dunării”, precum şi în orice altă zonă cu statut de rezervaţie naturală, recunoscut prin lege, cu amendă de la 5000 lei la 10000 lei pentru persoane fizice şi de la 25000 lei la 50000 lei pentru persoane juridice.

articolul original.

Test de cultură generală. În ce județ se află Delta Dunării?

23 June 2022 at 08:00
image

A doua cea mai mare deltă fluvială din Europa, Delta Dunării este unul dintre cele mai valoroase habitate de pe continent pentru animalele sălbatice din zonele umede. Cu toate acestea, puțini știu, cu adevărat, unde este localizată.

Poluarea și manipularea deversărilor din amonte au un efect uriaș asupra acestei zone cu o biodiversitate ridicată și, în plus, delta continuă să se schimbe din punct de vedere ecologic – spre mare cu o rată de 10 până la 25 de metri în fiecare an.

Cea mai mare parte a deltei se află în România, în județul Tulcea, dar unele dintre marginile sale nordice și zonele cele mai recent formate se află și în Ucraina.

O suprafață totală de 679.000 ha din deltă se află sub protecție legală, inclusiv zonele inundabile și zonele marine. Nucleul rezervației a fost desemnat ca „sit al patrimoniului natural mondial” în 1991.

Delta Dunării, unul dintre cele mai valoroase habitate de pe continent

pentru România, deoarece țara este situată aproape în întregime în bazinul fluviului Dunărea.

Secțiunea românească acoperă aproape o treime din suprafața bazinului, iar peste o treime din lungimea fluviului traversează țara. În mod esențial, Dunărea românească (dar și ucraineană) este vectorul final al tuturor deversărilor de ape uzate în Marea Neagră.

Din punct de vedere istoric, Dunărea și unii dintre afluenții săi au format rute comerciale importante în Europa.

Amenajarea acestor râuri pentru a facilita navigația a schimbat radical caracteristicile fizice și ecologice ale acestora, în timp ce poluarea provocată de nave și ambarcațiuni reprezintă, de asemenea, o problemă semnificativă, scrie Comisia Internațională pentru Protecția Fluviului Dunărea.

România este situată aproape în întregime în bazinul fluviului Dunărea

De asemenea, ecosistemele constau într-o rețea labirintică de canale fluviale, golfuri de mică adâncime și sute de lacuri.

Intercalate cu mlaștini extinse, stufărișuri, insule și câmpii inundabile, acestea formează o zonă tampon naturală valoroasă, care filtrează poluanții din fluviul Dunărea, contribuind la îmbunătățirea stării apelor vulnerabile din nord-vestul Mării Negre.

Modificările ecologice din deltă au redus biodiversitatea, au alterat modelele naturale de curgere și sedimentare și au diminuat capacitatea deltei de a reține nutrienți.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Delta Dunării, atacată cu FAKE NEWS, de o televiziune de știri din România

22 June 2022 at 16:24
image

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a adresat o Scrisoare deschisă către Guvernul României, în atenția lui Nicolae Ciucă, prim-ministru al Guvernului României, către ministrul Constantin-Daniel Cadariu, ministrul al Antreprenoriatului și Turismului, către ministrul Vasile Dîncu, ministrul al Apărării Naționale, ca urmare a valului de știri false apărute cu privire la Delta Dunării, ce au culminat cu intoxicarea transmisă sub titlul „Rusia a bombardat în Delta Dunării”!

”Delta Dunării NU este bombardată!
Delta Dunării NU face parte din război! Delta Dunării rămâne o destinație de vacanță sigură!

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, alături de membri și parteneri, reprezentînd peste 50% din industria turismului din destinație, se văd nevoiți să transmită această scrisoare deschisă, ca urmare a valului de știri false apărute cu privire la Delta Dunării.

După doi ani de grele încercări, perioadă de pandemie, în timpul căreia turismul cu greu s-a menținut pe linia de plutire, la începutul anului 2022, rezervările in Delta Dunării indicau o revenire la normal. Cu mâhnire și tristețe constatăm că, noi românii, suntem principalul nostru inamic. Suntem obligați să tragem un semnal de alarmă cu privire la știrile și declarațiile menite să alarmeze populația în mod eronat în legătură cu așa-zise bombardamente în Delta Dunării, care nu fac altceva decât să destabilizeaze grav sectorul turistic și să ducă la anulări masive ale rezervărilor din partea turiștilor, români sau, și mai grav, străini.

Spre exemplu în cursul serii trecute, un post de televiziune național titrează: „Rusia a bombardat în Delta Dunării”. Nu, domnilor guvernanți, nu ne-am trezit sub niciun fel de bombardament al rușilor, ci sub bombardamentul propriilor conaționali, sub forma unei intoxicații media.

Mai mult, în cadrul aceleiași emisiuni, in același context, este citat domnul ministru al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, cu mesajul „Există informația că rușii vizează canalele de transport”, o declarație pe care o considerăm scoasă din context și care suntem convinși că nu viza în vreun fel zona Deltei Dunării.

Cerem autorităților să se implice mult mai activ în promovarea destinațiilor de vacanță, din care face parte și Delta Dunării.”

Cătălin Țibuleac, președintele Asociației de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a transmis o solicitare fermă către primul ministru și miniștrii Guvernului României de implicare în combaterea acestui gen de zvonuri fabriate cu deja binecunoscuta metodă FAKE NEWS.

”Va solicităm, domnule prim-ministu Nicolae Ciucă, domnule ministru al Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, domnule ministru al Apărării Nationale, Vasile Dîncu, să vă implicați activ, conform atribuțiilor legale, în combaterea acestui gen de zvonuri, iar când vi se solicită punctul de vedere, să cântăriți cu atenție fiecare declarație, pentru a nu putea fi ulterior interpretată, iar turismul deltaic și turiștii să aibă de suferit ca urmare a unor informații false propagate pe canalele media.

Vă solicităm să considerați, așa cum ar fi normal, turismul ca fiind unul dintre cei mai importanți contributori la PIB-ul României și să nu acceptați subminarea acestei industrii, atât de greu încercate.
Vă invităm așadar să arătăm, încă o dată, că uniți suntem mai buni si să participați alături de noi la promovarea destinației de vacanță România, implicit a Deltei Dunării” a scris Țibuleac.

articolul original.

“Războiul Nu e în Delta Dunării” – Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, scrisoare deschisă către Guvernul României

22 June 2022 at 10:01
image

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării, alături de membrii și partenerii săi, reprezentând peste 50% din industria turismului din destinație, sau văzut nevoiți să transmită următoarea scrisoare deschisă către Guvernul României, ca urmare a valului de știri false apărute cu privire la Delta Dunării.

“După doi ani de grele încercări, perioadă de pandemie, în timpul căreia turismul cu greu s-a menținut pe linia de plutire, la începutul anului 2022, rezervările în Delta Dunării indicau o revenire la normal. Cu mâhnire și tristețe constatăm că, noi românii, suntem principalul nostru inamic. Suntem obligați să tragem un semnal de alarmă cu privire la știrile și declarațiile  menite să alarmeze populația în mod eronat în legătură cu așa-zise bombardamente în Delta Dunării, care nu fac altceva decât să destabilizeze grav sectorul turistic și să ducă la anulări masive ale rezervărilor din partea turiștilor, români sau, și mai grav, străini.

Spre exemplu în cursul serii trecute, un post de televiziune național titrează: “Rusia a bombardat în Delta Dunării”. Nu, domnilor guvernanți, nu ne-am trezit sub niciun fel de bombardament al rușilor, ci sub bombardamentul propriilor conaționali, sub forma unei intoxicații media.

Mai mult, în cadrul aceleiași emisiuni, în același context, este citat domnul ministru al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, cu mesajul “Există informația că rușii vizează canalele de transport”, o declarație pe care o considerăm scoasă din context și care suntem convinși că nu viza în vreun fel zona Deltei Dunării.

Delta Dunării NU este bombardată! Delta Dunării NU face parte din război! Delta Dunării rămâne o destinație de vacanță sigură!

Cerem autorităților să se implice mult mai activ în promovarea destinațiilor de vacanță, din care face parte și Delta Dunării.

Va solicităm, domnule prim-ministru Nicolae Ciucă, domnule ministru al Antreprenoriatului și Turismului, Constantin-Daniel Cadariu, domnule ministru al Apărării Naționale, Vasile Dîncu, să vă implicați activ, conform atribuțiilor legale, în combaterea acestui gen de zvonuri, iar când vi se solicită punctul de vedere, să cântăriți cu atenție fiecare declarație, pentru a nu putea fi ulterior interpretată, iar turismul deltaic și turiștii să aibă de suferit ca urmare a unor informații false propagate pe canalele media.

Vă solicităm să considerați,  așa cum ar fi normal, turismul ca fiind unul dintre cei mai importanți contributori la PIB-ul României și să nu acceptați subminarea acestei industrii, atât de greu încercate.

Vă invităm așadar să arătăm, încă o dată, că uniți suntem mai buni și să participați alături de noi la promovarea destinației de vacanță România, implicit a Deltei Dunării.”

(Sursa foto – AMDTDD)                                           

articolul original.
  • There are no more articles
❌