ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022Ultimele Stiri

David Popovici, decorat de președintele Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler

24 June 2022 at 16:08

Klaus Iohannis îl decorează pe înotătorul David Popovici cu cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, ca urmare a performanțelor extraordinare obținute la Campionatele Mondiale de Natație, care l-au plasat în rândul celor mai buni sportivi ai lumii, precum și în semn de recunoaștere și apreciere pentru întreaga activitate.

„Prin talentul, dăruirea, devotamentul și profesionalismul său, demonstrate atât în bazinul de înot, cât și în afara sa, David Popovici a promovat numele țării noastre în întreaga lume. David Popovici este un model pentru tânăra generație și un veritabil ambasador al sportului, iar energia depusă în slujba afirmării înotului pe plan internațional reprezintă un câștig uriaș pentru România”, transmite administrația prezidențială.

Totodată, președintele Iohannis a decis să-l decoreze și pe antrenorul Adrian Rădulescu, cel care a fost tot timpul alături de David Popovici, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru contribuția remarcabilă în atingerea excelenței sportive.

articolul original.

David Popovici, decorat de președintele Iohannis cu cea mai înaltă distincție a statului

24 June 2022 at 15:53

Președintele Klaus Iohannis a decis să îl decoreze pe sportivul David Popovici cu cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, citat de G4media.

David Popovici va fi decorat ca urmare a performanțelor obținute la Campionatele Mondiale de Natație, precum și în semn de recunoaștere și apreciere pentru întreaga activitate, potrivit sursei citate. De asemenea, David Popovici, care a scris istorie, va fi premiat de guvern cu 1 milion de lei, banii urmând să fie alocați din Fondul de rezervă, a anunțat joi premierul Nicolae Ciucă.

David Popovici a câștigat două medalii de aur la Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta, la 100 m și 200 m liber.

Președintele Iohannis a decis să-l decoreze și pe antrenorul Adrian Rădulescu cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru contribuția remarcabilă în atingerea excelenței sportive.

articolul original.

David Popovici, decorat de Klaus Iohannis cu cea mai înaltă distincție a statului român

24 June 2022 at 15:54

Președintele Klaus Iohannis a decis să îl decoreze pe David Popovici (17 ani), dublul campion mondial la natație, cu cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler.

David Popovici, deja cel mai mare înotător din istoria României, a cucerit medaliile de aur în probele de 100 și 200 de metri liber la Campionatele Mondiale de la Budapesta.

Performanțele îi vor fi răsplătite de președintele Klaus Iohannis. Și antrenorul Adrian Rădulescu va fi decorat cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de cavaler. Ceramonia de premiere va avea loc la o dată ulterioară, după revenirea celor doi de la Budapesta.

”Prin talentul, dăruirea, devotamentul și profesionalismul său, demonstrate atât în bazinul de înot, cât și în afara sa, David Popovici a promovat numele țării noastre în întreaga lume. David Popovici este un model pentru tânăra generație și un veritabil ambasador al sportului, iar energia depusă în slujba afirmării înotului pe plan internațional reprezintă un câștig uriaș pentru România”, se scrie în comunicatul administrației prezidențiale.
Totodată, Președintele Klaus Iohannis a decis să-l decoreze și pe antrenorul Adrian Rădulescu, cel care a fost tot timpul alături de David Popovici, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru contribuția remarcabilă în atingerea excelenței sportive.
Ceremonia de decorare va avea loc la Palatul Cotroceni, la o dată care va fi comunicată ulterior”

– Comunicatul Administrației Prezidențiale

articolul original.

David Popovici va primi cea mai înaltă distincție a statului român

24 June 2022 at 15:22
By: (R.C.)

Sportivul David Popovici, câștigător a două medalii de aur la Campionatele Mondiale de Natație de la Budapesta, va fi decorat de președintele Klaus Iohannis cu Ordinul Național „Steaua României” în grad de cavaler.

Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Klaus Iohannis a decis să îl decoreze pe sportivul David Popovici cu cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, ca urmare a performanțelor extraordinare obținute la Campionatele Mondiale de Natație, care l-au plasat în rândul celor mai buni sportivi ai lumii, precum și în semn de recunoaștere și apreciere pentru întreaga activitate.

„Prin talentul, dăruirea, devotamentul și profesionalismul său, demonstrate atât în bazinul de înot, cât și în afara sa, David Popovici a promovat numele țării noastre în întreaga lume. David Popovici este un model pentru tânăra generație și un veritabil ambasador al sportului, iar energia depusă în slujba afirmării înotului pe plan internațional reprezintă un câștig uriaș pentru România”, se arată în comunicat.

Totodată, președintele a decis să-l decoreze și pe antrenorul lui David Popovici, Adrian Rădulescu, cu Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Cavaler, în semn de apreciere pentru contribuția remarcabilă în atingerea excelenței sportive.

Ceremonia de decorare va avea loc la Palatul Cotroceni, la o dată care va fi comunicată ulterior.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

David Popovici va primi de la Guvern un milion de lei !

23 June 2022 at 14:39
By: M.Ex.

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că va fi alocată înotătorului David Popovici suma de un milion de lei din Fondul de rezervă al Guvernului.
„Astăzi în cadrul şedinţei de guvern am luat decizia de a recunoaşte performanţa sportivului nostru David Popovici şi în felul acesta am decis ca, fiind vorba despre o performanţă excepţională, să avem o recunoaştere pe măsură şi am hotărât să îi fie alocată din Fondul de rezervă al Guvernului o sumă de un milion de lei”, a declarat Ciucă după şedinţa de guvern, conform Agerpres.
Înotătorul român David Popovici, în vârstă de 17 ani, a cucerit două medalii de aur la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, în proba de 100 m liber, miercuri, şi în cea de 200 m liber, luni, la care a stabilit şi un nou record mondial de juniori.
Popovici este al doilea înotător din toate timpurile care reuşeşte să câştige aur în probele 100 şi 200 m liber la aceeaşi ediţie a Campionatelor Mondiale, după americanul Jim Montgomery, care a reuşit acest lucru în 1973, la Belgrad.

articolul original.

David Popovici va primi un milion de lei din Fondul de rezervă al Guvernului

23 June 2022 at 11:13
Sursa foto: Facebook/ David Popovici

Performanța excepțională a lui David Popovici va fi premiată de Guvernul României cu suma de 1 milion de lei, a informat premierul Nicolae Ciucă.
„Astăzi în cadrul şedinţei de guvern am luat decizia de a recunoaşte performanţa sportivului nostru David Popovici şi în felul acesta am decis ca, fiind vorba despre o performanţă excepţională, să avem o recunoaştere pe măsură şi am hotărât să îi fie alocată din Fondul de rezervă al Guvernului o sumă de un milion de lei”, a declarat prim-ministrul României după şedinţa de guvern.

Tânărul sportiv, în vârstă de 17 ani, a cucerit două medalii de aur la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, în proba de 100 m liber, miercuri, şi în cea de 200 m liber, luni, la care a stabilit şi un nou record mondial de juniori.

Popovici este al doilea înătător din istorie care reuşeşte să câştige aur în probele 100 şi 200 m liber la aceeaşi ediţie a Campionatelor Mondiale, după americanul Jim Montgomery

articolul original.

David Popovici, recompensat de Guvern cu 1.000.000 lei

23 June 2022 at 11:27
image

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, joi, că va fi alocată înotătorului David Popovici suma de un milion de lei din Fondul de rezervă al Guvernului.

„Astăzi în cadrul şedinţei de guvern am luat decizia de a recunoaşte performanţa sportivului nostru David Popovici şi în felul acesta am decis ca, fiind vorba despre o performanţă excepţională, să avem o recunoaştere pe măsură şi am hotărât să îi fie alocată din Fondul de rezervă al Guvernului o sumă de un milion de lei”, a declarat Ciucă după şedinţa de guvern.

Înotătorul român David Popovici, în vârstă de 17 ani, a cucerit două medalii de aur la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, în proba de 100 m liber, miercuri, şi în cea de 200 m liber, luni, la care a stabilit şi un nou record mondial de juniori.

Popovici este al doilea înotător din toate timpurile care reuşeşte să câştige aur în probele 100 şi 200 m liber la aceeaşi ediţie a Campionatelor Mondiale, după americanul Jim Montgomery, care a reuşit acest lucru în 1973, la Belgrad. 

articolul original.

David Popovici – două medalii de aur la CM de natație de la Budapesta

23 June 2022 at 08:31
By: Regie

David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 100 m liber, în 22 iunie 2022, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta. Luni, Popovici a câștigat aurul în proba de 200 de metri liber.  El intră astfel în istoria natației mondiale, fiind al doilea înotător din toate timpurile care câștigă aurul la 100 și 200 metri liber la același campionat mondial.

Înotătorul român David Popovici a câștigat, miercuri, medalia de aur și la proba de 100 metri liber la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta. El a reușit un timp de 47 sec 58/100. Luni, Popovici a câștigat aurul și în proba de 200 de metri liber.

Cu cele două victorii de la Budapesta, înotătorul român a reușit o performanță istorică în natație. „David este al doilea înotător din toate timpurile care reușește să câștige aur la probele 100 și 200 m liber la aceeași ediție după americanul Jim Montgomery, care a reușit acest lucru în 1973, la prima ediție a Campionatelor Mondiale de la Belgrad”, scrie Comitetul Olipic și Sportiv Român pe Facebook.

Marți seara, românul s-a calificat în finala probei de 100 m liber cu cel mai bun timp din semifinale, 47 sec 13/100.

Popovici (17 ani), care la jumătatea cursei nu se afla între cei mai rapizi trei înotători, a stabilit un nou record mondial de juniori. Al doilea timp din semifinale a fost obţinut de francezul Maxime Grousset, 47 sec 54/100, în timp ce canadianul Joshua Liendo Edwards a fost înregistrat cu al treilea timp, 47 sec 55/100.

Multiplul campion mondial şi olimpic american Caeleb Dressel s-a retras înaintea semifinalelor din „motive medicale”.

David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 200 m liber, luni seara, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu timpul de 1 min 43 sec 21/100. Popovici a stabilit astfel un nou record mondial de juniori, după ce îl ameliorase, duminică, în semifinale (1 min 44 sec 40/100).

David Popovici, deţinător a numeroase recorduri mondiale de juniori în probele de 100 şi 200 metri liber, şi proaspăt campion mondial la seniori, s-a născut la 15 septembrie 2004, la Bucureşti. Specializat în stilul liber, este legitimat la CS Dinamo Bucureşti după ce a activat la rivala CSA Steaua.

A început înotul în bazinul din incinta Complexului Naţional Sportiv „Lia Manoliu” din Bucureşti, la recomandarea unui medic ortoped, pentru a-şi corecta micile deformaţii ale coloanei vertebrale, potrivit www.cosr.ro, site-ul oficial al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. După iniţierea în nataţie cu antrenorii Bogdan Stroe şi Bogdan Manea, au urmat antrenamentele cu Doina Potolea, sub îndrumarea căreia şi-a perfecţionat tehnica.

La numai zece ani a cucerit primul său titlu naţional la înot, performanţă care l-a determinat să continue să practice acest sport de performanţă. Începutul colaborării cu tehnicianul Adrian Rădulescu a însemnat startul rezultatelor remarcabile.

După o serie de noi recorduri naţionale stabilite la categoria sa de vârstă, în 2019, la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Baku a cucerit medalia de aur la 100 m liber, cu record naţional la categoriile de vârstă de 15, 16, 17 şi 18 ani şi două de argint, la 50 şi 200 metri liber.

În 2020, a cucerit titlurile naţionale de seniori la 100 şi 200 metri liber, şi 200 metri mixt, iar în luna mai 2021, la Campionatele Europene de la Budapesta, în calificările probei de 100 metri liber, a reuşit să înoate sub baremul pentru Jocurile Olimpice Tokyo 2020 şi şi-a asigurat prezenţa în întrecerile olimpice din capitala niponă.

Cu două săptămâni înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Tokyo, la Campionatele Europene rezervate juniorilor de la Roma, a câştigat titlul mondial la 100 metri liber cu un nou record mondial la juniori (47:30) care a reprezentat şi cel mai bun timp al anului, inclusiv la seniori. Câteva zile mai târziu, tot cu record mondial s-a calificat în semifinalele probei de 200 metri liber. La finalul competiţiei, în palmaresul său s-au adăugat trei medalii de aur (50, 100, 200 metri liber) şi una de argint în proba de ştafetă 4 X 100 metri liber cu echipa României, alături de Mihai Gergely, Ştefan Cozma şi Patrick Dinu.

La Jocurile Olimpice de la Tokio 2020, David Popovici a obţinut un merituos loc 4 în proba de 200 metri liber şi o clasare în finală (locul 7) la 100 metri liber. La 6 noiembrie 2021, a câştigat finala la 200 de metri liber la Campionatul European de nataţie de la Kazan, devenind primul înotător român campion european în bazin scurt la seniori.

Alături de Robert Glinţă, a fost desemnat sportivul anului 2021 de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern.

David Popovici a câştigat Premiul Piotr Nurowski pe anul 2021, după ce a fost votat drept cel mai bun tânăr sportiv de pe continent la sporturile olimpice de vară, mai notează Agerpres.

La 20 iunie 2022, la numai 17 ani, a cucerit medalia de aur în proba de 200 metri liber, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, la debutul său la un Campionat Mondial de seniori, devenind primul şi singurul campion mondial la nataţie, la masculin, din istoria României.

Prin performanţele sale la o vârstă fragedă, David Popovici a uimit lumea, fiind considerat o nouă stea a înotului mondial.

articolul original.

La bazinul lăudat nu te du cu telefonul, sau cum e să fim luați prin surprindere că avem un campion mondial la înot

23 June 2022 at 06:54
image

Era vara anului de grație 1992, an de grație pentru că toții anii copilăriei, dacă ai noroc, sunt ani de grație. În 1992, mai avea loc și Olimpiada de vară de la Barcelona. Silueta Sagradei Familia în generice, Montserrat și Freddie pierzându-și suflarea în acea nesfârșită Barcelonă din refren, trambulina de la Montjuic cu orașul în fundal, prima dată când am ajuns la Barcelona, orașul acela l-am căutat, orașul din spatele trambulinei e Barcelona eternă a acelei veri de neuitat. Înotul mi-a plăcut în mod deosebit, pentru că știam că nu voi fi în stare să-l practic vreodată cum trebuie, oamenii din bazin erau ființe magice. Mă duseseră ai mei la Polivalentă, mi s-au făcut ochii literalmente cât cepele de la clor, salvamarii din Grecia încă se întreabă dacă ceea ce fac eu în mare e un mod sofisticat de a te îneca sau cel mai penibil bras din istoria omenirii. Un comentator maghiar mi-a explicat că proba regină a înotului e suta stil liber, am studiat competitorii, să văd cu cine țin, era acolo un băiat din echipa care, în mod dubios, concura cu steagul olimpic în locul steagului național, reprezentând ceva ce se chema Echipa Unificată. Era rus, asta e, pe vremea inocentă când era ok să fii rus. Dacă e să mă gândesc la înotătorul perfect și cursa perfectă, reperul meu e Alexander Popov. După ce s-a retras, m-am mai uitat la înot într-o doară, parcă așteptând momentul când mă voi putea entuziasma din nou pentru cursa de o sută stil liber.

Acum câteva săptămâni, în anul de dizgrație 2022, am realizat că Budapesta s-a oferit, eroic, să fie gazda mondialelor de natație, după ce Fukuoka s-a retras din cauza dificultăților logistice cauzate de pandemie. Asta-mi mai lipsea, am bolborosit, având în memorie ororile ultimului mondial organizat la Budapesta, când toată Insula Margareta a devenit teatru de război o vară întreagă, cu șantiere infinite care blocau orice posibilitate de a face sport a budapestanului de rând. Totul pentru bălăcirea campionilor maghiari, ditamai arena futuristă construită ca să piardă tragic finala turneului de polo împotriva Croației.

Iată-mă deci, om consecvent ce sunt, la coadă în fața arenei futuriste, Duna Aréna în acte, cu biletul de 50 de euro în mână. Nici nu mă gândesc dacă se merită sau nu, de când am fost în vacanță în perioada în care guvernul Orbán a dat cu forintul de pământ la cote istorice, valoarea monedei maghiare mi-e aproape indiferentă, fiind mereu rodul unei conjuncturi de moment. Dar, ca să fiu sinceră, aș fi plătit și dublu. Oameni buni, după vreo douăzeci de ani petrecuți în exil, mă entuziasmează favoritul cursei de o sută stil liber. Și la modul cel mai neașteptat, ca în serialele care își termină sezonul cu o răsturnare șocantă de situație, e un puștan din România. Mi-am scos de la naftalină tricolorul cumpărat pentru meciurile naționalei de fotbal. Cea care pierde cu Lituania și Muntenegru și eu mă mir de ce mai spăl din când în când steagul, să fie gata. Gata pentru ce? Evident, cursa de o sută stil liber. Coada avansează rapid, organizarea e bună, fără excesele ediției găzduite anterior, niște italieni îmi zâmbesc, bravissimo David, le mulțumesc de parcă aș ști eu să înot atât de repede și atât de frumos.

M-a intrigat întotdeauna iraționalul instinctului de a ține cu „ai noștri”, pe baza unor categorisiri în fond întâmplătoare. Ne-am născut între aceleași linii trase pe o hartă, vorbim aceeași limbă, dar David Popovici știe să înoate. Eu nu. Nici nu rețin ce făceam la 17 ani, dar vă asigur că nu câștigam un titlu mondial la nimic, în cel mai bun caz terminam pe locul doi la faza județeană a olimpiadei de engleză. Și totuși, am inima cât un purice în timp ce-mi caut locul pitit undeva în negura unui sector marcat de multe litere și cifre. La stânga mea e un grup de chinezi foarte politicoși, care își susțin entuziaști o conațională care, din păcate, nu se califică din semifinală. Zic din păcate pentru că, în pofida dificultăților lingvistice, mai că ne împrietenim. După finala cursei „mele” una dintre chinezoaice mă privește solemn și mă felicită „for the victory of your person”. Ne holbăm împreună, aiurea, în timpul imnului României, organizatorii făcând economie fix la steaguri, înlocuindu-le cu niște versiuni electronice afișate pe un ecran din capătul opus podiumului, așa că sau alegi să te uiți la sportivi, sau la pixelii de vizavi. Majoritatea fanilor aleg podiumul, oficialii fixează solemn pixelii. Admit că m-am temut puțin de reacția fanilor maghiari în timpul imnului, așa e când rămâi cu sechele după meciurile de fotbal, dar totul decurge fără incidente. Pentru câteva momente magice e normal ca țara cu bazine sufocate de clor și infrastructură sportivă inexistentă să fie țara campionului mondial la o sută stil liber. În mod și mai absurd, țara asta mai e și în relații de bună prietenie cu țepoșii vecini de la vest. În ce utopie mă aflu, îmi zic, cum era să știu că după un Popov împrumutat voi avea și un Popovici „de-al meu”.

Cursa în sine nu o prea rețin. Întâmpin dificultăți similare urmăririi în direct a oricărui sport cu care m-am obișnuit la televizor. Nu există o regie, nu sunt cadre apropiate, totul se întâmplă deodată. Organizatorii licitează pe elementul de show și prezintă toți finaliștii în penumbră, luminați de reflectoare. Dar odată aprinsă lumina de concurs, imediat după start, bazinul devine un dreptunghi brăzdat de linii albe de spumă. Sunt aproape convinsă că Popovici e primul, m-aș uita pe unul dintre multele ecrane din jurul bazinului, să mă edific, dar atunci nu mai văd cursa în sine. Până să mă decid, concurenții parcurg și a doua lungime de bazin. Publicul așteaptă abia perceptibilele fracțiuni de secundă dinaintea afișajului oficial, fanii români s-au înmulțit simțitor de data trecută, între luni și miercuri am devenit o națiune de înotători. Și de cunoscători, un domn îmi explică ce frumos înoată David Popovici, eu îi zic că mi-ar fi plăcut să fie și Caeleb Dressel în finală, pe Dressel nu-l cunoaște, asta e, mai avem cale lungă de parcurs, poate se vor transmite toate finalele în direct la televiziune, să mai prindă gust și alții de noul sport național.

Visul nopții de vară e spulberat de un domn șmecher, bronzat bine, frezat atent și cu niște bermude fosforescente, care a observat că la dreapta mea sunt două scaune libere. S-a insinuat în spațiul îngust și a început să filmeze, de zor, cu un telefon. Filmează concentrat tribunele, mă întorc deci să văd ce poate să-l intrige, e o tânără botoxată care se face că studiază un program. Păcatele mele, am nimerit lângă o influenceriță, hai că trec și peste asta, doar că domnul între timp îmi intrase în aură așa cum nici înainte de covid nu se făcea. Eu îmi dreg vocea să-i explic cum e cu distanțarea socială, el îmi vede steagul și mă informează exaltat că „face un live pentru Antena 3”. Cred că spera că voi rămâne interzisă de magnitudinea proiectului, până la urmă interzisă am și rămas, săgetată de spaima că voi ajunge, din greșeală, în cadru. Asta e, visele sunt intacte doar în copilărie, România e țara care poate avea campionul mondial la o sută stil liber, dar cineva tot se va gândi că cel mai profesionist mod de a prezenta evenimentul e de a trimite pe teren un tip în pantaloni scurți și o fufă cu un microfon. Probabil nici ei nu știu cine e Caeleb Dressel. De pe Arenă, plec totuși cu un zâmbet. Îmi zic că uneori e destul să ai un singur om drept în bazin pentru ca și Gomora noastră să merite să fie salvată, și noi toți cu ea.

PS: Am făcut și eu niște poze cu telefonul. Vi le las aici, că văd că așa se face.

articolul original.

Ce mănâncă David Popovici, dublu campion mondial la înot: „Vă mai dau un pont”

23 June 2022 at 06:41
image

David Popovici (17 ani) a devenit miercuri seară dublu campion mondial la natație, însă drumul înotătorului spre marea performanță a fost unul marcat de muncă, talent și reguli de alimentație.

Ce mănâncă marele campion David Popovici

Un material realizat de Scoala9.ro în toamna anului trecut a surprins un pic din regimul de viață al înotătorului, unul povestit de el și de tatăl său într-o discuție cu copiii care se antrenau la bazinul Miramar din București.

Tatăl sportivului spunea că în acea perioadă David mânca un iaurt mare amestecat cu banane, chiar, mere și fulgi de ovăz. A fost completat chiar de înotător, care a spus că printre ingrediente se găsesc și migdalele, și curmalele.

„Vă mai dau un pont”, a continuat tatăl lui, „după antrenament, cam de șase ani, David bea o combinație de lapte, miere și scorțișoară. Uneori lapte, miere și cacao”. Proteinele sunt importante și ar fi important ca pâinea albă să fie înlocuită de cea integrală, iar cârnații să fie excluși din meniu.

David Popovici, primul înotător român care cucerește aurul mondial într-o probă masculină de înot, a vorbit despre dieta sa și într-un interviu pentru publicația americană Swim Swam.

„Îmi era foarte dificil să mă trezesc devreme – nu înțelegeam de ce trebuie să înot la 5 dimineața. Obiceiurile mele alimentare nu îmi făceau situația mai ușoară. Sunt obișnuit să iau micul dejun cu două ore înainte să înot. Iar antrenamentul la 5 însemna să mă așez la masă la 3 dimineața. Nu a existat nici măcar un moment în care părinții mei să nu-mi fi pregătit micul dejun, arătându-mi o dragoste infinită și un respect enorm pentru visurile mele”, povestea marele campion.

articolul original.

Nicolae Giugea: Acum, toată lumea a descoperit că nu avem bazine de înot! În campania electorală pentru alegerile locale am propus ca proiect construirea a 5 bazine pentru elevii din Craiova

23 June 2022 at 06:00

Dupa performanta fantastică a lui David Popovici, toată lumea a descoperit că nu avem bazine de înot, sustine deputatul Nicolae Giugea. De asemenea, acesta reaminteste craiovenilor ca, in campania electorală pentru alegerile locale a propus ca proiect construirea a 5 bazine pentru elevii din Craiova și cursuri gratuite de înot pentru elevii din ciclul primar.

”Acum, toată lumea a descoperit că nu avem bazine de înot.
În campania electorală pentru alegerile locale am propus ca proiect construirea a 5 bazine pentru elevii din Craiova și cursuri gratuite de înot pentru elevii din ciclul primar.
Dacă erau fonduri? Desigur. O bună parte a banilor s-ar fi asigurat doar din stoparea risipei pe care Primăria o face aruncând banii craiovenilor pe geam (lalele de miliarde, fântâni care se demolează și se refac zilnic, etc).
Acum, după performanța fantastică a lui David Popovici, toată lumea a descoperit că nu avem bazine de înot și că autoritățile nu încurajează performanța.
Este foarte corect. Dar, și mai corect este ca la vot să nu uitați indignarea de azi.”
articolul original.

Le-a distrus visul francezilor. Ce scrie L’Equipe după ce David Popovici l-a învins la “o respirație” pe Maxime Grousset

23 June 2022 at 05:28

David Popovici (17 ani) a scris istorie la Campionatele Mondiale de natație de la Budapesta.

După aurul cucerit la 200 de metri liber, sportivul legitimat la CS Dinamo a câștigat și proba de 100 de metri liber.

Ce scriu francezii după ce David Popovici l-a învins pe Maxime Grousset

David Popovici a înotat în 47,58 de secunde și s-a impus la limită, în ultimii metri, în fața francezului Maxime Grousset, care a înregistrat timpul de 47,64 de secunde. Locul 3 i-a revenit canadianului Joshua Liendo Edwards, cu 47,71 de secunde.

Jurnaliștii de la L’Equipe sunt dezamăgiți după ce favoritul lor a luat doar argintul în finala de la Budapesta.

“Maxime Grousset a câștigat medalia de argint miercuri la 100 metri liber la Campionatele Mondiale de la Budapesta. Francezul a fost întrecut de românul David Popovici (17 ani)”a scris, resemnată, L’Equipe.

“Am visat la aur pentru Maxime Grousset, 23 de ani, la 100 de metri liber, dar el a câștigat argintul. A început foarte repede să conducă și a făcut-o aproape pânp la sfârșit, dar a ratat la o respirație, exact 6 sutimi, șansa de a termina primul. A încheiat al doilea, așadar, cu 47.64, iar această medalie de argint a fost cu atât mai ușor de obținut, după locul 4 de la ultimele Jocuri Olimpice, cu cât niciunul dintre primii trei de la Tokyo nu a fost în bazin”, a u mai scris jurnaliștii francezi.

Clasamentul final al probei de 100 de metri liber de la Campionatele Mondiale:

 1. David Popovici 47:58.00
 2. Maxime Grousset 47:64.00
 3. Joshua Liendo Edwards 47:71.00
 4. Zhanle Pan 47:79.00
 5. Brooks Curry 48:00.00
 6. Nandor Nemeth 48:13.00
 7. Lewis Edward Burras 48:23.00
 8. Alessandro Miressi 48:31.00

Imaginile cursei istorice a lui David Popovici și cum a reacționat francezul pe care l-a învins dramatic

Galerie Foto

David Popovici a câștigat, la Mondialele de la Budapesta, medalia de aur și în proba de 100 de metri liber, și în cea de 200 de metri liber.

Dacă la 200 de metri liber a obținut medalia de aur cu o oarecare lejeritate, la 100 de metri liber cursa a fost foarte strânsă, iar David Popovici a reușit să-l devanseze pe francezul Maxime Grousset in extremis. Diferența dintre cei doi a fost de doar șase sutimi!

În ciuda înfrângerii dramatice, înotătorul francez a dat dovadă de foarte mult fair-play și i-a strâns mâna lui David Popovici, chiar în bazin, imediat după finalul probei, moment care poate fi văzut, la fel ca imaginile cursei istorice de la Budapesta, în galeria foto de mai sus.

David Popovici, performanță nemaivăzută în acest secol

David Popovici este doar al doilea sportiv din istorie care reușește să câștige și proba de 100 de metri liber, și cea de 200 de metri liber la aceeași ediție a Campionatului Mondial.

Precedentul înotător care a izbutit o astfel de performanță este americanul Jim Montgomery, care obținea medalia de aur în ambele probe în 1973, acum 49 de ani, secolul trecut, la chiar prima ediție a Mondialelor de natație.

articolul original.

Fotografia “de aur” postată de David Popovici, după recordurile doborâte la Budapesta

23 June 2022 at 05:23

David Popovici (17 ani) a reușit să cucerească medalia de aur la probele de 100 m liber și 200 m liber, în cadrul Campionatului Mondial de la Budapesta.

Sportivul din România a reușit două performanțe istorice, nemaiîntâlnite din anul 1973 și până în prezent. După ce a terminat cu cel mai bun timp în proba de 200 m liber, David Popovici a reușit același lucru și în proba de 100 m liber, doborând mai multe recorduri mondiale la vârsta de doar 17 ani.

La scurt timp după rezultatele uriașe de la Budapesta, Popovici a ținut să se mândrească cu cele două medalii de aur pe rețelele sociale.

david popovici
Medaliile de aur ale lui David Popovici / Foto: Facebook@davidpopovici

Ce urmează pentru David Popovici, după victoriile de la Budapesta!

După cele două victorii fantastice de la Budapesta, unde a devenit campion mondial în probele de 100 metri liber și 200 metri liber, pentru prima dată în istorie după 49 de ani de pauză, David Popovici va mai concura la alte trei competiții internaționale, în următoarele două luni și jumătate.

Pentru David Popovici, după o scurtă dar binemeritată vacanță, vor urma trei competiții foarte importante. Nu la fel de puternice precum cea de la Budapesta, dar la fel de prestigioase. Iată cele trei concursuri unde Popovici va căuta să strălucească din nou:

 • Campionatele Europenele de juniori de la Otopeni (5-10 iulie);
 • Campionatele Europene de seniori la Roma (11-17 august);
 • Campionatele Mondialele de juniori de la Lima (30 august-4 septembrie).
articolul original.

David Popovici, felicitat de Iohannis și Ciucă după câștigarea celei de-a doua medalii de aur la CM de Natație de la Budapesta

22 June 2022 at 18:27
image

Președintele României Klaus Iohannis și premierul Nicolae CIucă au ținut să-l felicite pe înotătorul David Popovici, pentru performanța din această seară. El a câștigat a doua sa medalie de aur la Campionatul Mondial de Natație de la Budapesta, în proba de 100 de metri liber. 

”O nouă performanță de excepție pentru David Popovici, care a câștigat titlul mondial și la proba de 100 de metri liber. Felicitări, David!”, a scris președintele Iohannis pe pagina sa de Facebook.

”David a scris istorie și astăzi, la proba de 100 de metri liber! Un nou titlu mondial pentru tânărul minune al României. Felicitări, David Popovici!”, a fost mesajul postat de premierul Nicolae Ciucă.

După titlul câștigat la 200 metri liber, românul s-a impus categoric, dar cu emoții, și în finala probei de 100 metri.

Rezultatul este unic în istoria natației românești, Popovici fiind primul înotător român care devine campion mondial în probe masculine de natație. Mai mult, el este și deținătorul recordurilor mondiale de juniori la ambele probe.

articolul original.

Ministrul Novak: David Popovici a câştigat 2 medalii de aur, o ţară întreagă trebuie să-l primească la aeroport | VIDEO

22 June 2022 at 19:59
image

Ministrul Sportului a salutat performanța istorică reușită de înotătorul David Popovici la Mondialele de natație, unde a cucerit medaliile de aur în probele de 100 și 200 m liber.

Eduard Novak a comentat live cursa de 100 m liber de la Budapesta pe contul personal de Facebook, fiind vizibil emoţionat de performanţa sportivului în vârstă de 17 ani.

“Bravo, David. Cum se spune, extraordinar! Vă daţi seama cu cine ne luptăm noi şi în ce condiţii. A câştigat două medalii de aur, o ţară întreagă trebuie să-l primească la aeroport. Eu voi fi acolo. Veniţi şi voi alături de noi, campionul nostru a câştigat”, a spus ministrul, care şi-a exprimat regretul că nu a putut urmări din tribune cursa lui David Popovici: “Din păcate zborul de la ora 17:00 al celor de la Tarom a fost anulat, aşa că nu am reuşit să ajung la Budapesta. Am încercat să văd live competiţia, dar asta este, trebuie să ne adaptăm situaţiei. Urmăresc însă live să văd ce va reuşi campionul nostru în seara asta”.

David Popovici (CS Dinamo), debutant la Mondialele de seniori, a adus primele două titluri mondiale în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. România mai are două medalii de aur, cucerite de Tamara Costache (50 m liber, 1986) şi Diana Mocanu (200 m spate, 2001). Bilanţul României la Mondiale este acum de patru medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.

Popovici este al doilea înotător din toate timpurile care reuşeşte să câştige aur în probele 100 şi 200 m liber la aceeaşi ediţie a Campionatelor Mondiale, după americanul Jim Montgomery, care a reuşit acest lucru în 1973, la Belgrad.

articolul original.

COSR, după performanţa istorică reuşită de David Popovici: Visăm frumos. Eşti inspiraţie, admiraţie şi motivaţie pentru orice sportiv

22 June 2022 at 18:44
image

Comitetul Olimpic și Sportiv Român a salutat performanța istorică reușită de David Popovici la Mondialele de natație, unde s-a dovedit invincibil în probele de 100 și 200 de metri liber.

“Aur, David Popovici!

Copilul minune al înotului mondial a ”recidivat” la Mondialele de la Budapesta. La 17 ani, David a devenit pentru a doua oară campion mondial, acum în proba probelor din înot, 100 m liber.

David a intrat la start cu dezinvoltura pe care a afişat-o în fiecare cursă de la Budapesta, una care vine din pregătirea constantă şi talent. A avut o primă lungime de bazin bună, a întors al doilea iar finalul a fost din nou spectaculos. David a atins primul plăcuţa şi a oprit cronometrul la 47:58.

David Popovici a scris istorie pentru sportul românesc, e primul înotător bărbat din ţara noastră care devine dublu campion mondial.

David este al doilea înotător din toate timpurile care reuşeşte să câştige aur la probele 100 şi 200 m liber la aceeaşi ediţie după americanul Jim Montgomery, care a reuşit acest lucru în 1973, la prima ediţie a Campionatelor Mondiale de la Belgrad.

Felicitări antrenorului Adrian Rădulescu, omul care l-a descoperit şi l-a făcut mare pe David!

Visăm frumos, David! Bucuria asta a umplut sufletul românilor care te-au ”adoptat”. Eşti inspiraţie, admiraţie şi motivaţie pentru orice sportiv care îşi doreşte să ajungă cel mai bun din lume!”, a notat COSR pe Facebook.

articolul original.

Dani Oțil, mesaj impresionant pentru David Popovici: „Lucrăm de 30 de ani la un sistem care să te încurce. Să te bată. Ne-ai bătut”

22 June 2022 at 18:20

David Popovici a luat miercuri a doua medalie de aur la Campionatul Mondial de Natație, la 100 metri liber, după ce luni câștigase tot aurul, la 200 metri liber.

Pe rețelele de socializare curg felicitările, dar un mesaj se distinge: cel al lui Dani Oțil, „matinalul” Antenei 1, publicat pe pagina sa de Facebook. Îl redăm integral:

“Scuze, David Popovici!

În numele meu, al colegilor de media care și-au adus aminte abia acum că avem și sportul intitulat înot în România.

Te vom peria două săptămâni. Apoi, dacă ratezi o finală sau te accidentezi, te vom tăvăli. Dar tu eșți băiat deștept. Te-am auzit la primul live de la Neatza acu un an. Ne-ai dat pe spate la doar 16 ani. Nu semeni cu fotbaliștii majori cu care umplem grupajele de știri. Noi la Neatza am făcut prea puțin…

Ne cerem scuze pt felul în care arată bazinele din România.

Ne cerem scuze pentru că nu ți-am oferit nimic, dar acum îți cerem. Tu vei lua poate argint, cândva… Noi te vom întreba de ce nu aur… Tu vei lua bronz… Noi te vom întreba de ce nu aur. Nu ne va interesa dacă te doare ceva sau dacă mai suporți să te antrenezi la ora la care alți copii de vârsta ta se întorc de la club.

O să uităm orele tale de antrenament, muncă părinților tăi, etc… Ne va interesa să ai steagul pe cască. Și să îl tragi prin apă pe ăla de îl pune grafică tv.

Tu să nu ne bagi în seamă. Semnează cu sponsori, câștiga bani, apari în reclame. Nu ne datorezi nimic.

Ne poți ajuta într-un singur fel: între copiii noștri mai sunt câțiva ca tine, dar pe care îi vom îneca de mici. Am mai înecat până la ține. Tu ești superman. Nu pt că ai bătut recorduri. Pt că ai bătut sistemul.

Noi suntem 20 de milioane. Lucrăm de 30 de ani la un sistem care să te încurce. Să te bată. Ne-ai bătut.

Scuze, David Popovici!”, a scris Dani Oțil.

articolul original.

David Popovici, al doilea înotător din toate timpurile care câștigă aurul la 100 și 200 metri liber la același campionat mondial

22 June 2022 at 17:23

David Popovici a cucerit miercuri medalia de aur în proba de 100 m liber, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu timpul de 47 sec 58/100. Luni, Popovici a câștigat aurul în proba de 200 de metri liber. El intră astfel în istoria natației mondiale, fiind al doilea înotător din toate timpurile care câștigă aurul la 100 și 200 metri liber la același campionat mondial.

Cu cele două victorii de la Budapesta, înotătorul român a reușit o performanță istorică în natație. „David este al doilea înotător din toate timpurile care reușește să câștige aur la probele 100 și 200 m liber la aceeași ediție, după americanul Jim Montgomery, care a reușit acest lucru în 1973, la prima ediție a Campionatelor Mondiale de la Belgrad”, scrie COSR pe Facebook.

„Vă iubesc pe toți și mulțumesc pentru că v-ați uitat la cursă!”, a declarat David Popovici imediat după cursă. „Nu mă așteptam, dar am luptat și am fost pozitiv pe parcursul cursei. Cred că sunt mai mândru de medalia de la 200 de metri liber. E doar începutul, avem foarte mult de muncă în fața noastră”, a completat tânărul dublu campion mondial.

David, care are 17 ani, dovedește și un simț al umorului dezvoltat: la numele de utilizator pentru contul său de Facebook stă scris ”chlorinedaddy”, în traducere liberă ”tăticul clorului”, cu trimitere la miile de ore petrecute în bazinele de înot, unde clorul este indispensabil pentru curățenie.

articolul original.

David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 100 metri liber la Mondiale

22 June 2022 at 17:04
image

Înotătorul român David Popovici a cucerit medalia de aur în proba de 100 m liber, miercuri, la Campionatele Mondiale de nataţie de la Budapesta, cu timpul de 47 sec 58/100.

Popovici (17 ani) a fost urmat în finală de francezul Maxime Grousset, 47 sec 64/100, şi de canadianul Joshua Liendo Edwards, 47 sec 71/100.

David Popovici reuşise cel mai bun timp atât în serii (47 sec 60/100), cât şi în semifinale, stabilind un nou record mondial de juniori (47 sec 13/100). De remarcat că în semifinale a fost mai rapid decât în finală.

Talentatul sportiv român a scris miercuri o nouă pagină de istorie în înotul românesc, după ce a cucerit medalia de aur şi în proba de 200 m liber, luni seara, cu timpul de 1 min 43 sec 21/100, un nou record mondial de juniori, după ce îl ameliorase, duminică, în semifinale (1 min 44 sec 40/100).

David Popovici (CS Dinamo), debutant la Mondialele de seniori, a adus primele două titluri mondiale în bazin olimpic pentru înotul masculin românesc. România mai are două medalii de aur, cucerite de Tamara Costache (50 m liber, 1986) şi Diana Mocanu (200 m spate, 2001). Bilanţul României la Mondiale este acum de patru medalii de aur, una de argint şi şase de bronz.

Robert Glinţă (25 ani), colegul său de la CS Dinamo, clasat pe ocupat locul 8 la 100 m spate, va evolua la 50 m spate, probă în care seriile şi semifinalele sunt programate pe 24 iunie, iar finala pe 25 iunie.

articolul original.
❌