ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Lovitură grea pentru Vladimir Putin! Ministerul Apărării german: Germania, Danemarca și Norvegia vor cumpăra 16 obuziere slovace Zuzana-2 pentru Ucraina

2 October 2022 at 17:50
image

Ministerul Apărării german a anunțat că Germania, Danemarca şi Norvegia vor cumpăra 16 obuziere slovace Zuzana-2 pentru Ucraina.

Armele, care pot lansa şase proiectile pe minut la o distanţă de până la 40 de kilometri, vor fi construite în Slovacia, potrivit ministerului german. Cele trei ţări vor cheltui 92 de milioane de euro pe aceste sisteme, informează Reuters.

Ucraina, care în ultimele săptămâni a înregistrat succese notabile în contraofensiva împotriva Rusiei, a declarat că are nevoie de arme mai multe şi mai grele pentru a putea respinge invazia pe care Moscova a lansat-o în februarie.

După invazia lansată în Ucraina pe 24 februarie, în prezent trupele ruse controlează aproape integral provinciile Lugansk şi Herson şi circa 60% din Doneţk şi Zaporojie. Oficializarea anexării acestora vine în timp ce armata ucraineană, ajutată între timp substanţial cu armament de statele occidentale, îşi continuă o contraofensivă de succes lansată pe mai multe direcţii pe linia frontului, reuşind să elibereze mai ales teritorii din regiunea nordică Harkov, conform agerpres.ro.

Vezi și:

Vin vremuri grele pentru Vladimir Putin! Emmanuel Macron îi întinde o mână de ajutor lui Volodimir Zelenski: ‘Franța va ajuta Ucraina să-și recâștige deplina suveranitate și integritate teritorială’

articolul original.

Scandal în familia regală daneză. Regina Margrethe a II-a i-a lăsat pe patru dintre nepoții săi fără titlurile regale: „Au fost destul de șocați” / Fratele prințului moștenitor „aproape a plâns”

30 September 2022 at 08:54
image

În familia regală daneză s-a produs o ruptură după decizia Reginei Margrethe a II-a de a-i lăsa pe patru dintre cei opt dintre nepoții săi fără titlurile regale pentru a „proteja viitorul” monarhiei”, relatează CNN.

Regina Margrethe a II-a a Danemarcei i-a lăsat pe patru dintre nepoții săi fără titlurile regale

Monarhul în vârstă de 82 de ani, care în acest an a împlinit 50 de ani de la urcarea pe tron, a anunțat joi că începând de anul viitor copiii fiului ei mai mic, Prințul Joachim, nu vor mai fi considerate prinți și prințese.

Familia regală daneză spune că decizia a fost luată pentru a le permite să trăiască vieți mai normale și vine în contextul în care și alte familii regale au hotărât să treacă la monarhii mai suple.

„Decizia Reginei este în concordanță cu ajustări similare pe care le-au făcut alte case regale în diverse moduri în ultimii ani”, se arată în anunț.

„Prin decizia sa, Majestatea Sa Regina dorește să creeze cadrul ca să își poată modela propriile vieți cei patru nepoți ai săi într-o măsură mult mai mare, fără să fie limitați de considerațiile și îndatoririle speciale pe care le implică o afiliere formală la instituției Casei Regale a Danemarcei”, se mai arată în același comunicat.

Joachim, al doilea fiu al Reginei Danemarcei, trăiește la Paris alături de soția sa, Prințesa Marie, și cei doi copii ai lor, Henrik (13 ani) și Athena (10 ani). Prințul are și doi copii mai mari, Nikolai (23 de ani) și Felix (20 de ani), din prima sa căsătorie, cu Alexandra, Contesa de Frederiksborg.

Potrivit Casei Regale Daneze, titlurile lor de ASR (Alteța Sa Regală) vor fi „întrerupte”: „Descendenții Prințului Joachim vor trebui, prin urmare, să fie numiți excelențe pe viitor”.

Pe de altă parte, cei patru copii ai Prințului Joachim își vor păstra locurile în ordinea de succesiune.

Contesa Alexandra este „foarte tristă” și în stare de „șoc”, a spus secretara sa de presă, Helle von Wildenrath Lovgreen, pentru CNN.

„Nu îi vine să creadă de ce și de ce acum, deoarece nu există niciun motiv întemeiat. Și-ar pierde titlurile oricum când se vor căsători într-o bună zi. Fiii săi sunt bărbați tineri, deci poate s-ar putea căsători în viitorul apropiat, așa că de ce să nu se aștepte până în acea zi pentru ca titlurile să dispară într-o zi de bucurie?”, a afirmat reprezentanta Contesei Alexandra.

Palatul susține că inițiativa este o „extensie naturală” a demersurilor anterioare pentru a trece la o monarhie mai suplă: „În aprilie 2008, Majestatea Sa Regina a acordat fiilor ei, soțiilor lor și descedenților lor titlurile de conte și contestă de Monpezat. În mai 2016, s-a anunțat și este de așteptat ca Alteța Sa Regală Prințul Christian, drept singurul dintre nepoții Reginei, să primească o sumă de bani de la stat ca adult”.

Fratele mai mare al lui Joachim, Prințul Coroanei Frederik, este moștenitorul tronului danez. Fiul său cel mare, Prințul Cristian, este al doilea în linia de succesiune. Toți copiii lui Frederik își vor păstra titlurile.

Contesa Alexandra a precizat pentru CNN că Von Wildenrath Lovgreen a fost autorizată să vorbească în numele său, precum și în numele lui Joachim și Marie.

„Tatăl le-a spus copiilor. Au fost destul de șocați. El chiar este un om de onoare. Și-a trăit întreaga viață în familie cu acel titlu și este șocat și aproape a plâns în această dimineață, când un tabloid european a discutat cu el la Paris”, spune Von Wildenrath Lovgreen.

articolul original.

Scandal în Danemarca, după ce regina Margrethe a retras titlurile nepoţilor săi

30 September 2022 at 05:21
By: -
image

Regina Margrethe a Danemarcei a decis să retragă titlurile regale la patru dintre cei opt nepoţi ai săi, pentru a „proteja viitorul” monarhiei.

Regina de 82 de ani, care anul acesta a sărbătorit jumătate de secol pe tron, a anunţat că de anul viitor copiii fiului ei mai mic, prinţul Joachim, nu vor mai fi cunoscuţi drept prinţ şi prinţesă, relatează CNN.

Motivul mişcării e acela de a permite tinerilor să ducă o viaţă mai normală, în timp ce urmează o decizie similară a altor familii regale.

„Decizia reginei este în concordanţă cu ajustările similare pe care alte case regale le-au făcut în diferite moduri în ultimii ani. Prin decizia ei, Majestatea Sa Regina doreşte să creeze cadrul pentru ca cei patru nepoţi să îşi poată modela propria viaţă într-o măsură mult mai mare, fără a fi limitată de consideraţiile şi îndatoririle speciale pe care o afiliere formală la Casa Regală a Danemarcei o implică", susţine Casa Regală.

Joachim, al doilea fiu al reginei, locuieşte la Paris cu soţia sa, prinţesa Marie, şi cei doi copii ai lor, Henrik, 13 ani, şi Athena, 10. Prinţul mai are doi fii mai mari, Nikolai, 23 de ani, şi Felix, 20 de ani, din primul sa căsătorie cu Alexandra, contesa de Frederiksborg.

Casa regală a spus că titlurile lor de prinţi (ASR) vor fi suspendate, adăugând: „Descendenţii prinţului Joachim vor trebui, prin urmare, să fie numiţi excelenţă în viitor”.

Toţi cei patru copii ai lui Joachim îşi vor menţine locurile în ordinea succesiunii la tron.

Fratele mai mare al lui Joachim, prinţul Moştenitor Frederik, este primul în linia de succesiune la tron. Copilul său cel mai mare, prinţul Christian, este al doilea în rând. Toţi cei patru copii ai lui Frederik, prinţul Christian, prinţesa Isabella, prinţul Vincent şi prinţesa Josephine, îşi păstrează titlurile.

În stare de şoc

Într-o conversaţie telefonică cu CNN, Helle von Wildenrath Løvgreen, secretarul de presă al contesei Alexandra, a spus că aceasta este „foarte tristă şi în stare de şoc".

„Nu-i vine să creadă de ce şi de ce acum, pentru că nu există niciun motiv întemeiat. Şi-ar pierde titlurile oricum când se vor căsători într-o zi. Fiii ei sunt bărbaţi tineri, aşa că poate s-ar putea căsători în viitorul apropiat, aşa că de ce nu ar trebui să aştepte până în acea zi pentru ca titlurile să dispară într-o zi fericită?".

Von Wildenrath Løvgreen a explicat că este, pur şi simplu, vorba de o formalitate, deoarece copiii lui Joachim nu primesc niciun ban din fonduri publice: „Este doar pierderea identităţii lor şi este foarte greu pentru copiii mici şi bărbaţii tineri. După cum mi-a spus prinţul Nikolai: ce vor scrie acum pe paşaportul meu?

Copiii nu au mai vorbit cu bunica lor de când a fost făcut anunţul

Răspunzând la explicaţia palatului regal cum că retragerea titlurilor le va permite să ducă o viaţă mai normală, Von Wildenrath Løvgreen a adăugat: „Nu vor avea niciodată o viaţă normală. Dacă fac vreo prostie, se va răsfrânge asupra familiei”.

Lene Balleby, directorul de comunicare al familiei regale, a declarat pentru CNN: „După cum a declarat ieri Majestatea Sa Regina, decizia a fost luată de mult timp. Decizia reginei a luat diferite forme pe parcurs, dar prinţul Joachim a fost implicat şi informat despre proces din 5 mai. Înţelegem pe deplin că există multe emoţii implicate în acest moment, dar sperăm că dorinţa reginei de a proteja Casa Regală a Danemarcei va fi respectată.”

Nu este prima dată când titlurile s-au dovedit controversate pentru familie. Soţul reginei, prinţul Henrik, a spus că nu vrea să fie înmormântat într-un teren destinat soţiei sale la Catedrala Roskilde, deoarece nu i s-a acordat titlul de rege.

Prinţul născut în Franţa, care a murit în 2018, a fost nemulţumit de titlul său de când a fost numit prinţ consort – mai degrabă decât rege consort – la căsătoria cuplului în 1967.

articolul original.

Scurgerile de gaze din Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, rezultatul unor „acţiuni deliberate”

28 September 2022 at 23:00
image

Scurgerile de gaze din conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică, sunt rezultatul unor „acţiuni deliberate”, a afirmat marţi seară premierul Danemarcei, Mette Frederiksen.

„Scurgerile sunt rezultatul unor acţiuni deliberate, nu sunt accidentale”, a declarat Mette Frederiksen, conform cotidianului Le Monde.

Guvernul Danemarcei estimează, pe baza expertizelor, că scurgerile de gaze din 1 şi Nord Stream 2 vor dura „cel puţin o săptămână”.

Autorităţile daneze au depistat fisuri la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2

Administraţia de la Washington a anunţat că este pregătită să le ofere susţinere partenerilor europeni în anchetarea fisurilor la gazoductele din Marea Baltică, pe fondul suspiciunilor privind acte de sabotaj.

Autorităţile daneze au depistat fisuri la gazoductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în Marea Baltică, iar oficiali din Germania suspectează acte de sabotaj. „Gazoductul Nord Stream 1 are două scurgeri într-o zonă aflată la nord-est de Bordholm, iar Nord Stream 2 are o scurgere la sud de Dueodde. Scurgerile au fost depistate de unitatea de intervenţie a apărării daneze”, a transmis Ministerul Apărării de la Copenhaga. Circulaţia navelor a fost oprită în aceste zone din Marea Baltică, de teama unor explozii.

Seismologul Björn Lund, citat de postul de televiziune suedez SVT, a declarat că staţiile seismice din Suedia şi Danemarca au înregistrat explozii în zonele în care sunt fisurile, .

Un act de sabotaj din partea Occidentului

La rândul său, nici Rusia nu a exclus un act de sabotaj din partea Occidentului. „Nu poate fi exclusă nicio variantă”, a declarat recent Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Gazoductul Nord Stream 1 nu este operaţional de trei săptămâni din cauze tehnice invocate de Moscova, pe fondul tensiunilor dintre Germania şi Rusia, iar conducta Nord Stream 2, un proiect criticat de mulţi ani de Statele Unite, nu a fost funcţional deloc, întrucât Germania a suspendat autorizarea, pentru sancţionarea Rusiei. Deşi nu sunt funcţionale, cele două conducte sunt umplute cu gaz.

articolul original.

Autoritățile daneze: Mai mult de jumătate din gazul din gazoductele Nord Stream 1 și 2 s-a scurs deja

28 September 2022 at 17:24
image

Mai mult de jumătate din gazul din gazoductele Nord Stream 1 și 2, avariate în urma unui presupus sabotaj în Marea Baltică, a scăpat deja în atmosferă, au anunțat miercuri autoritățile daneze, potrivit AFP.

„O majoritate clară a gazului a ieșit deja din conducte. Ne așteptăm ca restul să scape până duminică”, a declarat șeful autorității daneze pentru energie, Kristoffer Böttzauw, într-o conferință de presă.

Scurgerea de gaz provoacă o fierbere generalizată în mare

Ministrul danez al Apărării a declarat miercuri dimineață că, din cauza cantității mari de scurgeri, care provoacă o fierbere generalizată în mare, va fi necesar să se aștepte „una sau două săptămâni” înainte de a începe inspecțiile la structurile avariate.

Din motive tehnice, cele două instalații au fost umplute cu gaz, în pofida faptului că nu funcționau din cauza războiului. Organizațiile de protecție a climei au menționat că Nord Stream 1 și 2 conțineau aproximativ 350.000 de tone de gaz natural – metan – care este un generator important de gaze cu efect de seră, dăunător pentru climă.

Greenpeace a subliniat că acest lucru corespunde efectului a aproape 30 de milioane de tone de CO2, adică mai mult de două treimi din emisiile anuale ale vecinilor danezi.

De ce se tem agențiile germane de securitate că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna

Agențiile germane de securitate se tem că Nord Stream va deveni inutilizabil pentru totdeauna, după infiltrații majore atât de la Nord Stream 1, cât și de la Nord Stream 2 în Marea Baltică, au declarat surse guvernamentale pentru cotidianul german Tagesspiegel, conform The Guardian.

Ministrul german al Apărării, Christine Lambrecht, a spus că Marina germană contribuie la ancheta privind scurgerile de gaz, adăugând că situația trebuie clarificată, iar responsabilii trebuie identificați rapid.

De asemenea, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a acuzat miercuri că scurgerile de la conductele de gaze ce trec pe sub Marea Baltică sunt rezultatul unor acte de „sabotaj”.

articolul original.

Nord Stream 1…and 2: „Clear and Present Danger”?

27 September 2022 at 18:55

..for whom?

Europe investigates ‘attacks’ on Russian gas pipelines to Europe

articolul original.

Seismologii suedezi au înregistrat explozii în apropierea gazoductelor Nord Stream, chiar în zonele în care au avut loc scurgerile de gaze

27 September 2022 at 14:58
image

Stații de măsurare ale seismologilor suedezi au înregistrat, luni, explozii puternice subacvatice în apropierea conductelor Nord Stream 1 și 2. Și asta în aceleași zone în care au loc scurgeri de gaze din aceste conducte.

Explozii în zonele în care au loc scurgeri de gaze din Nord Stream

Stații de măsurare din Suedia și din Danemarca au înregistrat luni explozii puternice subacvatice în aceleași zone în care au avut loc scurgerile de gaze, a transmis radiodifuzorul național suedez SVT, citat de The Guardian.

Björn Lund, profesor de seismologie la Rețeaua seismică națională suedeză (SNSN), a declarat pentru SVT că „nu există nicio îndoială că este vorba de explozii”.

Prima explozie a fost înregistrată în noaptea de luni spre marți, la ora 2.03, iar a doua luni seara, la ora 19.04.

Avertismente privind scurgeri de gaze de la Nord Stream

Danemarca a declanşat alerta după ce, în zona gazoductului rusesc Nord Stream 2, în Marea Baltică, a fost detectată o scurgere de gaz. Suedia a luat o decizie similară după două scurgeri de gaze la conducta Nord Stream 1.

Autoritatea maritimă daneză a interzis navigația pe o rază de cinci mile marine față de poziția raportată.

SVT a obținut coordonatele exploziilor măsurate și ele sunt în aceleași zone în care au fost înregistrate scurgerile de gaz.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, a declarat că Rusia nu exclude posibilitatea unui sabotaj.
Polonia, în schimb, consideră că totul e o provocare din partea Moscovei.

„Din păcate, vecinul nostru estic (Rusia) duce constant o politică agresivă. Dacă e capabil de o politică militară agresivă în Ucraina, e evident că nicio provocare nu poate fi exclusă, chiar în Europa Occidentală”, a declarat Marcin Przydacz, viceministrul de externe polonez.

articolul original.

Suedia și Danemarca confirmă două breșe și scurgeri de gaze din conducta rusă Nord Stream 1 și încă una în Nord Stream 2

27 September 2022 at 08:56
By: -
image

Autoritatea Maritimă a Suediei a emis în această dimineață o avertizare privind scurgerile din Nord Stream 1: „Există două scurgeri ale conductei – una în zona economică marină a Suediei și una în zona economică marină a Danemarcei. Cele două scurgeri sunt la o distanță relativ mică între ele”, a transmis purtătorul de cuvânt al instituției, citat de Reuters și Biziday. Oficialul a precizat că, mai exact, cele două scurgeri se află la nord-est de insula daneză Bornholm, unde autoritățile din Danemarca au anunțat o scurgere de gaze din conducta Nord Stream 2.

Totodată, în această dimineață și ministrul danez al Energiei, Dan Jorgensen, a cerut companiilor și autorităților din domeniul energetic și al gazelor naturale să fie în alertă și pregătite de o eventuală reacție rapidă în urma scurgerilor.

În acest context, cotația gazului TTF Amsterdam a crescut marți cu 5%, la peste 180 de euro pe megawatt oră, după patru zile consecutive de pierderi. Totuși, prețurile sunt în continuare aproape de minimele din ultimele două luni, în condițiile în care stocurile de gaze ale Europei sunt ridicate.

În timp ce conducta Nord Stream 2 nu a fost niciodată pornită, Nord Stream 1 este oprită de aproape o lună, operatorul rus invocând probleme tehnice la turbinele care împing gazul din Rusia spre Germania.

Sursa: Biziday

articolul original.

Scurgere de gaze din Nord Stream 2 al Rusiei în Marea Baltică. Autoritățile daneze au emis o alertă de navigație, iar situația este investigată

27 September 2022 at 05:53
image

Autoritățile daneze au solicitat luni navelor să se îndepărteze pe o rază de cinci mile marine în largul insulei Bornholm, în condițiile în care peste noapte a avut loc o scurgere de gaze din defunctul gazoduct Nord Stream 2 în Marea Baltică, relatează Reuters.

Scurgere de gaze din Nord Stream 2 al Rusiei

Guvernul german a precizat că este în contact cu autoritățile daneze și colaborează cu autoritățile locale pentru a afla ce anume a provocat scăderea bruscă a presiunii din conductă. Ministerul danez al energiei a refuzat să comenteze situația.

Operatorul Nord Stream 1, care de la jumătatea lunii iunie a funcționat la capacitate redusă până să se închidă complet în august, a anunțat la rândul său o cădere de presiune pe ambele linii ale gazoductului.

„Motivele sunt investigate”, a spus Nord Stream AG pe site-ul oficial, fără să ofere și alte detalii.

Conducta a fost în epicentrul războiului energetic dintre Europa și Moscova după invazia Rusiei în Ucraina, o situație care a dus la creșterea prețurilor la gaze.

„O scurgere a avut loc astăzi la conducta Nord Stream 2 din zona daneză”, a precizat agenția de resort a Danemarcei.

Președintele autorității germane de reglementare a rețelei, Klaus Mueller, a spus pe Twitter că scăderea presiunii în ambele conduce „subliniază evaluarea” instituției „conform căreia situația este tensionată”.

Potrivit reglementatorului german, la ora actuală nu se știe ce a provocat scăderea de presiune, iar evenimentul nu afectează securitatea aprovizionării în Germania, acolo unde depozitele de înmagazinare a gazelor sunt la circa 91%.

Autoritățile daneze au emis un avertisment de navigație și au declarat o zonă în jurul Nord Stream 2 ca fiind „periculoasă pentru traficul navelor”.

Operatorul Nord Stream 2 spune că presiunea din conductă – care conține o anumită cantitate de gaz cu toate că nu a devenit operațională niciodată – a scăzut peste noapte de la 105 la 7 bari.

Gazoductul, care ar fi urmat să dubleze volumul de gaz livrat de la Sankt Petersburg către Germania prin Marea Baltică, tocmai fusese finalizat și umplut cu 300 de milioane de metri cubi de gaz când partea germană a anulat proiectul cu doar câteva zile înainte de invazie.

articolul original.

Scurgeri de gaz în Marea Baltică, de la Nord Stream 1 şi 2, care au suferit „daune fără precedent”. Kremlinul nu exclude sabotajul

27 September 2022 at 11:12

Danemarca şi Suedia au raportat, luni şi marţi, mai multe breșe și scurgeri de gaze în Marea Baltică din conductele ruseşti Nord Stream 1 și Nord Stream 2, ambele oprite acum.

citizencitizen

Mai întâi, Danemarca a raportat, luni, o scurgere de gaz în apropierea insulei Bornholm, aflată în apropierea gazoductului Nord Stream 2. Autoritatea maritimă daneză a sfătuit navele să se îndepărteze de zonă.

Scurgerea de gaz „este periculoasă pentru traficul maritim” și „navigația este interzisă pe o rază de cinci mile marine față de poziția raportată”, a arătat autoritatea maritimă.

Ulterior, marţi, autoritatea maritimă suedeză a emis un avertisment cu privire la două scurgeri de gaze la Nord Stream 1.

citizencitizen

„Există două scurgeri pe Nord Stream 1, una în zona economică suedeză și una în zona economică daneză. Ele sunt foarte aproape una de cealaltă", a declarat un purtător de cuvânt al administrației maritime pentru Reuters.

Scurgerile au fost localizate la nord-est de insula daneză Bornholm, dar nu se știe cauza.

„Menținem o supraveghere suplimentară pentru a ne asigura că nicio navă nu se apropie prea mult de zonă", a declarat alt purtător de cuvânt al SMA.

UPDATE Kremlinul nu exclude sabotajul ca motiv pentru deteriorarea rețelei de conducte Nord Stream din Marea Baltică. Nord Stream AG, operatorul rețelei, a declarat, marți, că trei linii offshore ale sistemului de gazoducte Nord Stream au suferit daune „fără precedent” într-o singură zi.

citizencitizen

„Nu poate fi exclusă nicio opțiune în acest moment”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, când a fost întrebat dacă sabotajul a fost cauza problemelor, transmite Reuters.

El a mai spus că Kremlinul este foarte preocupat de situație, care necesită o investigație promptă, deoarece este o problemă pentru securitatea energetică pentru „întregul continent”.

Scurgerea vine în contextul în care, marţi, a fost inaugurată o nouă conductă Baltic Pipe, care leagă resursele de gaze norvegiene cu Danemarca şi Polonia. În primă fază, gazoductul va transporta 2-3 miliarde de metri cubi de gaze anual.

articolul original.

Prima țară care oferă finanțare pentru climă. Unde vor ajunge banii?

23 September 2022 at 05:00
image

Danemarca devine prima țară care oferă finanțare pentru climă în baza conceptului „pierderi și daune”. Banii vor ajunge la țările sărace care au suferit pierderi din cauza schimbărilor climei, potrivit Reuters.

Danemarca s-a angajat marți să aloce peste 13 milioane de dolari pentru a sprijini țările în curs de dezvoltare care au suferit pierderi cauzate de perturbările climatice, devenind astfel prima țară care oferă compensații pentru „pierderi și daune”.

Ministrul danez al dezvoltării, Flemming Møller Mortensen, a făcut această promisiune în timpul Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite, anunțând că noile vor fi destinate regiunii Sahel din nord-vestul Africii și altor regiuni fragile.

Finanțare pentru pentru „pierderi și daune”

„Sunt foarte bucuros că am convenit să creștem sprijinul pentru pierderile și daunele legate de climă. Este extrem de nedrept, cei mai săraci din lume suferă cel mai mult din cauza consecințelor schimbărilor climatice, la care au contribuit cel mai puțin”, a explicat ministrul danez.

Unele dintre cele mai fragile zone din lume, cum ar fi insulele joase, fac presiuni pentru crearea unui mecanism de finanțare pentru „pierderi și daune”. Mecanismul ar putea fi stabilit în cadrul negocierilor de la ONU privind clima din Egipt, care vor avea loc în noiembrie.

Națiuni bogate care au produs cea mai mare poluare

SUA, UE și alte națiuni bogate care au produs s-au opus formării unui fond separat pentru a aborda pierderile și daunele.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat marți țările bogate să impoziteze profiturile excepționale ale companiilor producătoare de combustibili fosili și să folosească acești bani pentru a compensa „țările care suferă pierderi și daune cauzate de criza climatică”.

articolul original.

Margareta a II-a a Danemarcei, diagnosticată cu Covid-19. Regina are 82 de ani

21 September 2022 at 11:24
image

Miercuri, 21 septembrie 2022, casa regală daneză a anunţat faptul că Margareta a II-a a Danemarcei a fost diagnosticată cu Covid-19.

Regina are vârsta de 82 de ani şi a urcat pe tron la vârsta de 31 de ani.

Margareta a II-a a Danemarcei, diagnosticată cu Covid-19. Care este starea de sănătate

Regina Margareta a II-a a Danemarcei a fost testată pozitiv cu noul coronavirus, a anunţat miercuri casa regală daneză într-un comunicat de presă, potrivit Reuters.

Suverana în vârstă de 82 de ani şi-a anulat întâlnirile din această săptămână. Un purtător de cuvânt al palatului nu a dorit să ofere alte detalii despre acest subiect şi informaţii despre starea sa de sănătate.

Devenită regină la vârsta de 31 de ani, Margrethe a II-a a Danemarcei a împlinit în luna ianuarie 50 de ani de domnie.

Originală şi cu un spirit de artistă, această suverană, meru demnă şi cu o ţinută impecabilă, a traversat ultima jumătate de secol fără niciun zgomot sau pas greşit, departe de scandalurile monarhiei britanice, unind tot mai mult poporul danez.

În momentul de faţă, monarhia daneză este una dintre cele mai populare din lume. Trei sferturi dintre danezi erau favorabili monarhiei, conform unui sondaj făcut în anul 2018.

Devenită regină pe 14 ianuarie 1972 după moartea tatălui ei, Frederik al IX-lea, Margrethe a II-a a fost prima femeie care a urcat pe tronul celei mai vechi case regale europene aflate încă în exerciţiu.

Regina Margareta a II-a a Danemarcei, prezentă la înmormântarea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii

Vă aducem aminte că în jur de 500 de lideri şi demnitari din Regatul Unit şi din lume au asistat luni, 19 septembrie 2022, la Abaţia Westminster, la slujba defunctei regine Elisabeta a II-a, relatează BBC News.

Numeroşi membri ai unor familii regale sunt aşezaţi în partea opusă celei în care se află în biserică familia regală britanică. Iar în fata regelului Charles al III-lea a fost prezenta şi regina Margrethe a II-a a Danemarcei.

Ea este cea mai veche suverană din Europa. Margrethe a II-a şi Elisabeta a II-a erau foarte apropiate.

Regina daneză îşi serbează Jubileul de Aur anul acesta, 50 de ani de când se află pe tron, însă ea şi-a modificat programul, în semn de respect faţă de moartea prietenei sale.

Ambele regine sunt stră-strănepoate ale Reginei Victoria — ceea ce le face verișoare de gradul trei — Margareta privind-o adesea pe Elizabeta ca pe o soră mai mare.

În luna mai, Margareta a transmis pentru ITV că Elizabeta, cu 14 ani mai mare decât ea, a fost o „inspirație uriașă” pentru ea fiind singura altă regină în viață.

„[Regina Elisabeta] avea 26 de ani când a devenit regină. Când creșteam mare, îmi doream să nu fiu la fel de tânără atunci când a murit tatăl meu. Mi-a făcut o impresie enormă. Faptul că își dedica viața. Am înțeles ce înseamnă asta. Asta e pe viață. Acesta este scopul vieții mele. Și știu că și ea vede asta”, a spus regina Margareta a II-a.

„Când eram copil, mama și tatăl meu mi-au spus: «Uită-te la ce fac ei în Anglia» așa că am putut vedea că se poate face și că merită și poți trăi o viață foarte împlinită, chiar și cu un program dificil și un loc de muncă solicitant”, a mai spus ea, scrie DailyMail.

Margareta a II-a a Danemarcei a fost diagnosticată cu Covid-19. Momentan nu se cunosc detalii despre starea de sănătate a reginei.

articolul original.

Danemarca şii Germania concep o insulă de eoliene în Marea Baltică pentru a scăpa de dependenţa energetică

5 September 2022 at 20:59
image

Pe continentul european se pun la punct noi proiecte inovative prin care să reziste crizei energetice provocate de lipsa gazului rusesc.

Printre acestea, Germania și Danemarca au anunţat azi că s-au pus de a cord cu privire la realizarea unei insule de parcuri eoliene.

În declarația de azi a proiectului State of Green, Dan Jørgensen, ministrul danez pentru climă, energie și utilități, a numit proiectul un „punct de referință în istoria energiei” într-un moment în care „cooperarea internațională este mai importantă ca niciodată”.

Cele două state deţin deja capacități eoliene off-shore de 1,5 gigawați, respectiv 1 gigawatt în Marea Baltică, reprezentând peste 90% din energia eoliană din regiune.

Programul comun va dispune de un buget alocat de nouă miliarde de dolari

Proiectul anunțat luni, vizează zona Mării Baltice unde insula eoliană ar putea avea o capacitatea de furnizare a energiei suficientă pentru a asigura necesarul a 4,5 milioane de gospodării până în 2030.

Acordul presupune ca autoritățile de la Copenhaga să susțină creșterea capacității de energie eoliană și de pe Insula energetică Bornholm iar liderii danezi au anunțat o majorare de la 2 la 3 gigawați.

Conform infoactual.ro, va fi instalat un cablu submarin de 292 de mile care va face legătura între resursele energetice din Bornholm și rețeaua germană.

Eolienele, eficiente la crizele actual

Infrastructura de conectare a parcurilor eoliene va costa 3 miliarde dolari iar pentru a consolida parcurile eoliene sunt necesare 6 miliarde de dolari, conform Bloomberg, citând guvernul danez.

articolul original.

Wizz Air, două noi rute din Craiova către destinații din Italia și Danemarca

19 August 2022 at 12:58

Wizz Air, compania aeriană cu cea mai rapidă creștere din Europa, anunță astăzi adăugarea a două noi rute din Craiova către destinații din Italia și Danemarca. Românii pot călători acum de pe Aeroportul Internațional Craiova către Torino (Italia), în zilele de marți și sâmbătă, începând din 17 decembrie.

În plus, un alt zbor va decola către Billund (Danemarca), în fiecare miercuri și duminică, începând din 18 decembrie. Biletele pentru aceste noi rute sunt deja disponibile online pe wizzair.com și prin intermediul aplicației pentru mobil începând cu 24,99 EUR / 119 RON.

Perfectă pentru cei care vor să călătorească în timpul vacanțelor și pentru a se reuni cu prietenii și familia din Italia, noua rută către Torino suplimentează zborurile deja operate din Craiova. Billund este o destinație perfectă pentru vacanțe de familie și un adevărat centru pentru divertisment în Danemarca. Împreună cu cele două noi destinații, Wizz Air va opera 12 rute de pe Aeroportul Internațional Craiova.

Pentru o garanție în plus, Wizz Air le recomandă pasagerilor să adauge serviciul WIZZ Flex atunci când rezervă un bilet, drept măsură suplimentară de protecție. Astfel, pasagerii pot alege să călătorească la o altă dată sau către o altă destinație, precum și să aibă opțiunea de a-și anula zborul cu până la 3 ore înainte de plecare fără nicio taxă și de a primi 100% din tariful original rambursat imediat sub formă de credit de companie.

Daria Sergeeva, Corporate Communications Manager la Wizz Air, a spus: „Ne angajăm să extindem rețeaua de rute operate din România și Craiova, oferind destinații variate în Europa și nu numai la cele mai mici tarife, chiar și în aceste vremuri dificile pentru industrie. Noile rute operate de la Aeroportul Internațional Craiova către cele două frumoase orașe din Italia și Danemarca vor oferi pasagerilor români mai multe destinații de vacanță și alternative pentru a-și vizita prietenii și familia în străinătate. Așteptăm cu nerăbdare să ne întâmpinăm pasagerii la bordul primelor noastre zboruri ce vor decola către Torino și Billund.”

CELE MAI NOI RUTE WIZZ AIR DIN CRAIOVA

RUTĂ

ZILE

ÎNCEPÂND CU

DE LA

Craiova – Torino

marți, sâmbătă

17 decembrie

24,99 EUR / 119 RON

Craiova – Billund

miercuri, duminică

18 decembrie

24,99 EUR / 119 RON

articolul original.

Titus Corlățean, senator: Băiețelul soților români arestați abuziv în Danemarca a fost repatriat

14 July 2022 at 06:24
image

Băiețelul soților Ionuț și Sorana Rotundu, arestați în Danemarca, în luna februarie 2022, într-un presupus caz de neglijență sau abuz asupra copilului, a fost repatriat, aseară, în România. Anunțul a fost făcut de senatorul Titus Corlățean, care s-a implicat cu fermitate pentru descâlcirea ițelor acestui caz. Mathias a fost încredințat părinților Soranei, iar bucuria acestora li se citea pe chip în momentul când și-au strâns nepoțelul în brațe.

„Rănile vor rămâne încă o perioadă, dar vor putea fi depășite cu ajutorul Domnului. Rămâne însă obligația de a face tot ceea ce este posibil ca, pe viitor, drama familiei Rotundu din Danemarca să nu se mai repete… Statul român are încă mult de muncă, din păcate, pentru că alte familii de români trec și ele prin drama separării de copiii lor, din diferite motive, în state vest-europene. Toate… state democratice (nu-i așa..?), prospere, impecabile, care nu o dată ne-au dat nouă, românilor, lecții de moralitate. Oare aceste state și-au făcut și propria lor evaluare?”, a punctat senatorul Titus Corlățean.

De asemenea, președintele Comisiei parlamentare politică externă a Senatului României spune că se așteaptă ca autoritățile daneze să înceteze urmărirea penală pornită abuziv împotriva soților români Ionuț și Sorana Rotundu, dar și la scuze oficiale și regrete.

„Aștept ca cineva cu poziție relevantă din sistemul politic-administrativ danez să transmită direct, fără publicitate nenecesară în speță, SCUZE OFICIALE și REGRETE celor doi părinți aruncați abuziv în detenție, în baza unei PREZUMȚII DE VINOVĂTIE care nu există decât în statele care NU CUNOSC SI NU PRACTICĂ DEMOCRAȚIA! Greu de înțeles de ce se pot întâmpla astfel de lucruri în state nordice cu democrație consolidată..

Mă aștept ca autoritățile daneze să realizeze o reevaluare foarte serioasă a procedurilor medicale și de cercetare penală în astfel de situații! Nu dorim repetarea acestei suferințe și în cazul altor familii!

Restul, prefer sa discut direct (și discret) în limbaj politico-diplomatic, cu date factuale certe, verificate, cu reprezentanții politici și diplomatici ai statului danez, așa cum se procedează între state aliate și partenere europene”, a opinat senatorul Titus Corlățean.

articolul original.

Un avion plin cu pasageri al British Airways a luat foc la Copenhaga

9 July 2022 at 16:47

O aeronavă plină cu pasageri a fost evacuată miercuri seara pe aeroportul din Copenhaga, după ce un incendiu a izbucnit la unul dintre motoare, au transmis autoritățile daneze.

Imaginile de la fața locului i-au surprins pe pompieri încercând să stingă incendiul, în timp ce pasagerii priveau dintr-o sală de așteptare.

Potrivit Daily Mail, pasagerii și întregul echipaj au coborât din Airbus-ul A320-232 teferi, a declarat poliția daneză pe Twitter.

„Un incendiu a izbucnit într-un motor al unui avion de pasageri care a fost oprit la poarta de îmbarcare. Focul este stins. Pasagerii evacuați. Nimeni nu a fost rănit,” a scris poliția.

Potrivit unor surse din partea British Airways (BA) au spus pentru MailOnline că a fost observat fum venind din avionul companiei din cauza „frânelor fierbinți”, în jurul orei 20, când avionul se afla la poartă.

Zborul de întoarcere către Londra a fost anulat, lăsând pasagerii frustrați încă o dată, într-o perioadă în care zborurile din Europa suferă multe anulări și întârzieri.

Videoclipurile și imaginile postate pe Twitter au arătat echipe din aeroport inspectând aripa și motorul avionului pentru a detecta daune.

„Toți clienții și echipajul au debarcat BA820 în siguranță. Nu vom opera niciodată o aeronavă decât este sigur să facem acest lucru,” a declarat British Airways.

articolul original.

De frica Rusiei, o ţară nordică menţine în zbor avioanele de luptă F-16

20 June 2022 at 19:42

Danemarca îşi va menţine flota de avioane de vânătoare F-16 operaţională cu trei ani mai mult decât era prevăzut, pe fondul unei ameninţări sporite la adresa securităţii din partea Rusiei, a declarat luni ministrul apărării, Morten Bodskov.

Danemarca, ţara NATO va cheltui 1,1 miliarde de coroane daneze (156 milioane de dolari) pentru a-şi menţine în funcţiune avioanele F-16 până în 2027, relatează Reuters.

Țara nordică a convenit în 2016 să cumpere o flotă de avioane de luptă F-35 Lightning de la Lockheed Martin, cu un plan de retragere a avioanelor sale F-16 în 2024.

„Apărarea teritoriului NATO de la est este mai centrală decât în orice alt moment din istoria recentă. Acesta este motivul pentru care extindem capacitatea operaţională a avioanelor F-16 în timp ce noile avioane F-35 sunt introduse treptat”, a declarat Bodskov, într-un comunicat.

„Agresiunea lui Putin în Ucraina a schimbat Europa şi ameninţările cu care ne confruntăm”, a mai spus el.

Decizia va permite Danemarcei să îşi consolideze apărarea naţională şi să participe la misiuni NATO, cum ar fi poliţia aeriană în ţările baltice, a precizat Ministerul Apărării.

articolul original.
  • There are no more articles
❌