ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 December 2022Ultimele Stiri

Care sunt joburile cel mai des căutate de români în 2022?

1 December 2022 at 00:00
image

Ce joburi au căutat românii în 2022. Pozițiile de inginer, contabil și șofer se află în topul preferințelor candidaților. Cu aproximativ 25.000 de căutări, joburile remote continuă să rămână atractive pentru cei care vor să se angajeze.

Aproape 8,5 milioane de căutări au fost făcute, de la începutul anului, pe eJobs.ro, de către candidații aflați în căutarea unui loc de muncă. Cu o medie de 35.000 de joburi nou postate în fiecare lună, 2022 a fost cel mai bun an pentru din acest punct de vedere, în timp ce numărul de aplicări atrase ajunge la aproximativ zece milioane până în acest moment.

„Pentru că a fost un an bun nu doar din perspectiva numărului de locuri de muncă scoase în piață, ci și din perspectiva salariilor oferite, am văzut multe mișcări în segmentul de specialiști, care au avut parte de o plajă foarte generoasă pentru negocieri salariale, dar și în cel al candidaților aflați la început de carieră, respectiv cei din categoria 18-24 de ani. Ei au fost mai activi decât oricând, atât din punctul de vedere al prospectării pieței, cât și al aplicărilor efective”, spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.

Anunțurile dominante de joburi în 2022: șoferi, ingineri și contabili

Cu 58.000 de căutări pe site, joburile de inginer au fost cele mai căutate anul acesta, vârfurile de categorie fiind inginerii constructori, inginerii mecanici și inginerii de instalații. Contabilii ocupă locul secund în același clasament, cumulând 39.000 de căutări.

Urmează șoferii pentru care sunt raportate peste 33.000 de interogări ale candidaților.

Salariul mediu net al celor care lucrează în inginerie este 4.500 de lei, 3.900 de lei pentru angajații din contabilitate și 3.500 de lei pentru cei din transporturi / distribuție. Tot pentru aceleași domenii, angajatorii au postat anul acesta peste 100.000 de joburi. Cele mai multe au fost pentru șoferi (48.000 de poziții), urmați de ingineri (28.000) și contabili (25.000).

„Un loc important îl ocupă în continuare locurile ce permit , acestea adunând nu doar un număr mare de căutări, ci și o cotă de 13,1% din totalul de aplicări anuale, respectiv 1,3 milioane, nivel similar cu cel înregistrat în 2021. Interesant este faptul că, în ciuda previziunilor de la începutul anului, 2022 a dovedit că și angajatorii au rămas deschiși la ideea de joburi remote, de vreme ce numărul de poziții postate a fost cu aproximativ 25% mai mare decât anul trecut”, spune Bogdan Badea, CEO al platformei de recrutare.

Alte poziții care au sugerat mai bine de 10.000 de căutări

Alte poziții care au generat peste 10.000 de căutări în parte au fost cele de manager, economist ori specialist în resurse umane. Lor li se alătură și cuvinte cheie care indică interesul pentru anumite domenii precum resurse umane, call center sau vânzări.

Finalul acestui an arată, totuși, o scădere a interesului pentru joburile de inginer și pentru cele part time și remote, dar marchează, în schimb, creșteri pentru contabili, șoferi și economiști.

articolul original.

Marea Barieră de Corali din Australia ar trebui inclusă pe lista patrimoniilor „în pericol”

30 November 2022 at 23:00
image

Marea Barieră de Corali din Australia ar trebui să fie inclusă pe lista patrimoniului mondial „în pericol”, a recomandat marți un grup de experți ai ONU, afirmând că ecosistemul, cel mai mare din lume, a fost afectat în mod semnificativ de schimbările climatice și de încălzirea oceanelor.

Fenomenele frecvente de albire amenință reciful. Albirea are loc atunci când apa se încălzește prea mult, determinând coralii să expulzeze algele colorate care trăiesc în țesuturile lor și să devină albe. Coralii pot supraviețui unui episod de albire, dar acesta le poate opri creșterea și le afectează reproducerea.

„Rezistența (recifului) de a se reface în urma impactului schimbărilor climatice este substanțial compromisă”, se arată într-un raport al oamenilor de știință de la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), care au vizitat reciful în luna martie.

Australia nu este de acord cu includerea Marii Bariere de Corali pe lista patrimoniilor aflate „în pericol”

Raportul ar fi trebuit să fie publicat înaintea unei reuniuni a comitetului UNESCO pentru patrimoniul mondial din iunie, programată să aibă loc în Rusia, dar care a fost amânată din cauza războiului din Ucraina. Datele pentru următoarea reuniune nu au fost încă stabilite.

Deși eforturile de abordare a schimbărilor climatice s-au intensificat în ultima vreme, în special în ceea ce privește cercetarea , este nevoie de „maximă urgență” pentru a salva reciful, se arată în raport.

Canberra face lobby de ani de zile pentru ca reciful – care contribuie cu 6,4 miliarde de dolari australieni la economie – să nu fie inclus pe lista celor pe cale de dispariție, deoarece acest lucru ar putea duce la pierderea statutului de patrimoniu, ceea ce i-ar diminua atracția pentru turiști.

Reciful din largul coastei de nord-est a Australiei oferea 64.000 de locuri de muncă

Înainte de COVID-19, aproximativ două milioane de turiști vizitau în fiecare an reciful situat în largul coastei de nord-est a Australiei, conform datelor oficiale, oferind locuri de muncă pentru 64.000 de persoane.

Anul trecut, Australia a evitat includerea recifului pe lista „în pericol”, după ce lobby-ul intens din partea guvernului anterior a determinat UNESCO să amâne o decizie până în acest an.

Ministrul Mediului, Tanya Plibersek, a declarat că guvernul va face presiuni asupra pentru a nu include reciful pe lista „în pericol”, deoarece schimbările climatice amenință toate recifele de corali din întreaga lume.

Guvernul laburist al Australiei intenționează să cheltuie 800 de milioane de dolari pentru a proteja reciful

Guvernul laburist recent ales al Australiei s-a angajat să cheltuiască 1,2 miliarde de dolari australieni (800 de milioane de dolari) în următorii ani pentru a proteja reciful. În septembrie, parlamentul a adoptat o legislație pentru emisii nete zero până în 2050.

Fundația independentă Great Barrier Reef Foundation a declarat că era deja conștientă de seria de amenințări identificate în raportul ONU, dar că recomandarea de a adăuga reciful pe lista celor pe cale de dispariție este prematură.

articolul original.

Platforma cripto BlockFi a demarat procedura de faliment

30 November 2022 at 22:00
image

Platforma BlockFi a demarat procedura de faliment, fiind cea mai recentă victimă a industriei crypto, după ce firma a fost afectată de expunerea puternică pe FTX şi de prăbuşirea spectaculoasă a exchange-ului la începutul acestei luni.

Depunerea cererii la un tribunal din New Jersey vine în contextul în care şi preţurile cryptomonedelor s-au prăbuşit. , de departe cea mai populară monedă digitală, a scăzut cu peste 70% faţă de un vârf din 2021.

„Restructurarea BlockFi în baza capitolului 11 subliniază riscurile semnificative de contagiune a activelor asociate cu ecosistemul cripto”, a declarat Monsur Hussain, director senior la Fitch Ratings.

BlockFi a demarat procedura de faliment

BlockFi, cu sediul în New Jersey, fondată de executivull fintech devenit antreprenor cripto Zac Prince, a declarat în dosarul de faliment că expunerea sa substanţială la FTX a creat o criză de lichidităţi. FTX, fondată de Sam Bankman-Fried, a cerut protecţie în Statele Unite luna aceasta, după ce comercianţii au retras 6 miliarde de dolari de pe platformă în trei zile, iar exchange-ul rival Binance a renunţat la un acord de salvare.

„Deşi expunerea debitorilor la FTX este o cauză majoră a acestei declaraţii de faliment, debitorii nu se confruntă cu multitudinea de probleme cu care se pare că se confruntă FTX”, se arată în declaraţia de faliment a lui Mark Renzi, director general la Berkeley Research Group, consilierul financiar propus pentru BlockFi. „Dimpotrivă”.

BlockFi a declarat că criza de lichidităţi s-a datorat expunerii sale la FTX prin intermediul împrumuturilor către Alameda, o firmă de tranzacţionare de criptomonede afiliată la FTX, precum şi pe platforma FTX care au rămas blocate acolo. BlockFi şi-a enumerat activele şi pasivele ca fiind cuprinse între 1 şi 10 miliarde de dolari.

articolul original.
Ieri — 30 November 2022Ultimele Stiri

Prognoza meteo pentru următoarele săptămâni. Cum va fi vremea de Ziua Națională?

30 November 2022 at 07:00
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele 2 săptămâni. Nu se anunță variații importante de temperatură, însă în intervalul 2 – 4 decembrie vremea va fi mai caldă.

Precipitaţii vor fi cu o probabilitate mai ridicată , în mai multe zone.

Prognoza este valabilă pentru perioada 28 noiembrie – 11 decembrie.

Banat

Pe parcursul celor două săptămâni nu sunt estimate variații semnificative de temperatură. La nivelul acestei regiuni media valorilor maxime va fi de 7…8 grade, un interval mai cald fiind așteptat între 2 și 4 decembrie, când se vor atinge 10 grade, însă sunt posibile și zile mai reci (6 și 7 decembrie) cu temperaturi ce vor scădea la 4…5 grade.

Temperaturile minime vor fi ușor negative în prima noapte, apoi în perioada 30 noiembrie – 5 decembrie media acestora va fi de 2…3 grade, urmând ca până la finalul primei decade din decembrie să se situeze în jurul valorii de 0 grade. Probabilitatea de precipitații va fi ridicată în jurul datei de 1 decembrie, iar în a doua săptămână (5 – 11 decembrie) de prognoză sunt estimate perioade cu precipitații.

Crișana

Pe parcursul celor două săptămâni nu sunt estimate variații semnificative de temperatură. Media temperaturilor maxime va fi de 8…10 grade în prima săptămână, cu cele mai calde zile în intervalul 2 – 4 decembrie, iar în a doua săptămână în jurul a 6 grade, posibile valori mai scăzute fiind estimate în 6 și 7 decembrie.

la nivelul regiunii vor fi de -4…3 grade în prima noapte, apoi se va înregistra o creștere ușoară, iar în perioada 2 – 5 decembrie media acestora va fi de 2 grade, urmând ca până la finalul primei decade din decembrie să se situeze în jurul valorii de 0 grade. În prima săptămână numai izolat vor fi posibile precipitații slabe, însă în perioada 5 – 11 decembrie va crește probabilitatea de a avea perioade cu precipitații.

Transilvania

La nivelul acestei regiuni media temperaturilor maxime va oscila între 3 și 6 grade. Cele mai calde zile vor fi în intervalul 2 – 4 decembrie, iar cele mai reci în zilele de 6 și 7 decembrie.

Temperaturile minime se vor menține în general negative pe tot parcursul celor două săptămâni, valori în jur de 0 grade fiind estimate doar în 3 și 4 decembrie, iar în cele mai reci nopți (7 și 8 decembrie) media acestora va fi de -6…-5 grade. Probabilitatea pentru precipitații va crește în a doua săptămână de prognoză (5 – 11 decembrie). Sunt posibile precipitații slabe și în ziua de 2 decembrie.

Maramureș

În prima săptămână tendința va fi de creștere ușoară și treptată a valorilor termice diurne, de la o medie de 6 grade în prima zi, până la 9 grade în 3 decembrie, apoi pentru restul intervalului sunt estimate maxime în jurul a 5 grade.

Evoluția va fi asemănătoare și pentru temperaturile minime, cu o tendință de creștere, de la -4 grade în prima noapte, până la 0…1 grad în perioada 2-5 decembrie, iar pentru a doua săptămână sunt prognozate valori cuprinse în medie între -4 și -2 grade. Probabilitatea pentru precipitații va crește în a doua săptămână de prognoză (5 – 11
decembrie).

Moldova

În intervalul de anticipație, valorile termice diurne se vor menține ușor sub mediile multianuale, la o medie zilnică în general de 0…2 grade. Media regională a temperaturilor minime va oscila între -2 și 1 grad în prima săptămână și între -6 și -3 grade în a doua săptămână, cu cele mai reci nopți estimate în zilele de 7 și 8 decembrie.

Sunt așteptate intervale cu precipitații slabe cu caracter trecător și pe arii restrânse pe tot parcursul celor două săptămăni.

Dobrogea

Media temperaturilor maxime va fi de 6…8 grade în prima săptămână, va scădea la 4 grade în zilele de 6 și 7 decembrie, iar spre finalul intervalului se va reveni la 8 grade. Temperaturile minime vor urma aceași tendință; o medie regională de 2…4 grade în prima săptămână, urmată de o scădere până spre 0 grade în perioada 6 – 8 decembrie și o creștere ușoară la finalul intervalului până la 2…3 grade.

Temporar se vor semnala ploi slabe la începutul intervalului și cu o probabilitate destul de ridicată și în noaptea de joi spre vineri (1/2 decembrie) și pe parcursul zilei de vineri (2 decembrie). În restul intervalului precipitații slabe vor fi posibile pe arii mai restrânse.

Muntenia

Pe parcursul celor două săptămâni nu sunt estimate variații semnificative de temperatură. La nivelul regiuni media valorilor maxime va fi de 4…6 grade, cu cele mai reci zile în jurul datei de 1 decembrie și în perioada 6 – 8 decembrie.

Temperaturile minime se vor menține preponderent pozitive în prima parte a intervalului de anticipație, la o medie de 1…2 grade, în 7 și 8 decembrie sunt așteptate valori în jurul a -3 grade, iar spre finalul perioadei se va înregistra o creștere ușoară (sunt estimate temperaturi în medie de 0 grade). Local și temporar se vor semnala ploi slabe pe parcursul primei săptămâni (îndeosebi în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie). În a doua săptămână probabilitatea pentru precipitații se va menține relativ ridicată.

Oltenia

Pe parcursul celor două săptămâni nu sunt estimate variații semnificative de temperatură. Media zilnică a valorilor maxime de temperatură va fi cuprinsă între 3…6 grade, cu cele mai reci zile în jurul datei de 1 decembrie și în perioada 6 – 8 decembrie. Temperaturile minime se vor menține în general pozitive până în 5 decembrie, la o medie de 1…2 grade, iar pentru restul intervalului sunt prognozate valori de -2…0 grade.

Local și temporar se vor semnala ploi slabe pe parcursul primei săptămâni (îndeosebi în perioada 28 noiembrie – 2 decembrie). Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține relativ ridicată și în a doua săptămână.

La munte

Intervalul va debuta cu valori termice diurne în medie de -2 grade și minime de -7 grade, apoi până spre finalul săptămânii se va încălzi ușor și treptat, astfel că la nivelul zonei se va atinge o medie a maximelor de 2 grade, iar a minimelor în jurul a -2 grade.

În a doua săptămână sunt estimate maxime care vor prezenta o medie zilnică cuprinsă între – 2 și 0 grade și minime ce vor oscila între -7 și 4 grade, cele mai reci zile urmând a se înregistra în perioada 6 – 8 decembrie. Probabilitatea de apariție a intervalelor cu precipitații se va menține ridicată în cea mai mare parte a intervalului de prognoză.

articolul original.

Elevii vor putea învăța istoria, engleza și matematica prin jocuri video

30 November 2022 at 06:00
image

Elevi din peste 20 de școli din întreaga țară învață, începând cu această toamnă, cu ajutorul jocurilor video. RGDA (Asociația Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România) a demarat programul Games in Schools, al cărui scop este să ofere instrumente alternative profesorilor.

În acest sens, RGDA a pus la dispoziția profesorilor manualul european Games In Schools, realizat de către European School Network si ISFE (Interactive Software Federation of Europe). Manualul, tradus în limba română de către RGDA, oferă informațiile necesare pentru ca profesorii să poată înțelege care sunt beneficiile educaționale ale jocurilor și să învete modul în care să folosească jocuri video ca resurse educaționale și motivaționale în timpul orelor de curs.

Pe lângă manualul generic european tradus, RGDA a inițiat și un program pilot al Games in Schools pentru trei materii gimnaziale: istorie, engleză și matematică. Pe parcursul anului școlar, profesorii de clasele V-VIII din Constanța, Bihor, Dolj, Suceava, Iași, Ilfov, Galați, Maramureș, Brașov și alte județe vor preda materiile elevilor, folosindu-se de jocurile video potrivite pentru a capta mai mult atenția acestora.

Elevii vor putea învăța prin jocuri video, în cadrul unui proiect pilot

Alături de câțiva voluntari din industrie și profesorii din programul pilot, asociația a creat liste de jocuri specifice, gândite să fie conforme cu programa școlară a elevilor de gimnaziu. De exemplu, la orele de istorie, fie că vor preda lectii despre antichitate, primul război mondial, fie despre revoluția franceză, epoca victoriană sau Grecia Antică, profesorii vor avea la îndemână exemple specifice din jocuri celebre. Sesiuni de joc în titluri precum Valiant Hearts: The Great War, Assassin’s Creed Unity și Odyssey, The Great Conqueror: Rome War Game sau Triviador, printre multe altele, îi vor ajuta pe profesori să explice, într-un mod interactiv, aceste perioade definitorii pentru civilizație.

La clasele de matematică, elevii de clasa a V-a și a VI-a vor acumula cunoșținte despre numerele naturale, fracții Q și Z, elemente geometrice cu ajutorul unor jocuri precum Otter Rush, Meteor Multiplications, Hungry Puppies și multe altele.

Ce beneficii au jocurile video?

implică mai multe beneficii educaționale, printre care dezvoltarea aptitudinilor cognitive, spațiale și motorii, a principiilor elementare (relațiile cauză și efect) și pot fi folosite, în mod creativ, la soluționarea problemelor complexe. Mai mult, jocurile oferă exemple practice ale unor concepte și reguli care, altfel, ar fi dificil de ilustrat în lumea reală.

“Jocurile video sunt o pasiune pentru foarte mulți copii, iar dacă sunt utilizate corespunzător, pot fi și un mediu prin care copiii înțeleg, explorează sau sedimentează o anumită materie. Alegerea jocului video precum și rolul de moderator al profesorului sunt vitale pentru a se obține rezultatele dorite ale învățării. Jocurile video pot completa învățarea tradițională, dar nu o pot înlocui. Vedem Games in Schools ca un program ce oferă unelte extra profesorilor ce caută noi modalități de a atrage interesul copiilor pentru materiile lor,” a precizat Andreea Medvedovici Per, director executiv RGDA.

Pe parcursul programului pilot, membrii asociației oferă suport fizic și online profesorilor care au ajutat la adaptarea manualului european generic. În urma feedback-ului lor, RGDA își propune să îmbunătățească experienta la clasă a profesorilor din program, astfel încât, începând cu septembrie 2023, să poată include în program și alte instituții de învățământ, profesori și noi materii.

articolul original.

Papa Francisc, înregistrat în secret în timpul unei convorbiri cu unul dintre cardinalii săi

30 November 2022 at 01:00
image

Papa Francisc a fost înregistrat în secret în timpul unei convorbiri telefonice cu unul dintre cardinalii săi, s-a aflat în timpul unui proces aflat în desfășurare la Vatican, potrivit CNN.

Un tribunal de la Vatican a ascultat înregistrarea audio dintre Papa Francisc și cardinalul Angelo Becciu, un inculpat în proces, în care cardinalul îi cere Papei să confirme că a autorizat plăți pentru a ajuta la eliberarea unei călugărițe răpite în Africa.

Jurnaliștii nu au fost autorizați să asculte înregistrarea, dar o transcriere a fost publicată ulterior de agenția de presă italiană Adnkronos. De asemenea, trei avocați ai apărării prezenți la proces au confirmat conținutul conversației jurnaliștilor prezenți la Vatican, notează CNN.

Convorbirea a avut loc cu trei zile înainte de începerea procesului de la Vatican

Înregistrarea a fost făcută de o terță persoană care se afla în cameră cu cardinalul Becciu în timpul conversației telefonice, care a avut loc la 24 iulie 2021. cu trei zile înainte de începerea procesului de la Vatican, în care Becciu este acuzat de deturnare de fonduri și abuz de funcție, și la doar 10 zile după ce Francisc a fost externat din spital pentru o operație intestinală.

În convorbire, Becciu îi cere Papei să confirme că a autorizat plățile pe care cardinalul le-a făcut către o consultantă autointitulată Cecilia Marogna, care este, de asemenea, acuzată de deturnare de fonduri în cadrul procesului. La rândul ei, Marogana trebuia să plătească firma britanică Inkerman Group, pentru a ajuta la eliberarea călugăriței care fusese răpită de militanți islamici în Mali în 2017, se arată în transcriere.

Sumele plătite, potrivit cardinalului Becciu, care era la acea vreme numărul doi la Secretariatul de Stat al Vaticanului, au fost de 350.000 de euro către firma britanică și 500.000 de euro drept răscumpărare pentru călugăriță.

Papa Francisc nu poate fi chemat ca martor în proces

Potrivit transcrierii, a spus în timpul convorbirii că își amintește vag și îi cere cardinalului să pună în scris ceea ce ar dori ca Papa să confirme.

Conform legislației Vaticanului, nu există nicio prevedere care să permită ca un Papă să fie chemat ca martor într-un proces.

Cardinalul Becciu, care a fost concediat din funcție și lipsit de majoritatea drepturilor sale de cardinal de către Papa Francisc în septembrie 2020, a susținut întotdeauna că toate tranzacțiile financiare pe care le-a întreprins au fost pe deplin aprobate de superiorii săi, inclusiv de Papa. Atât Becciu, cât și Marogna au pledat nevinovat la toate acuzațiile din acest proces.

articolul original.

Un bărbat a fost salvat după mai bine de 15 ore petrecute în mare

30 November 2022 at 00:00
image

Pasagerul unui vas de croazieră a fost salvat după 15 ore petrecute în mare. Incidentul s-a produs în Golful Mexic.

Un pasager care a dispărut de pe un în Golful Mexic a fost salvat după mai bine de 15 ore petrecute în mare, anunță Paza de Coastă americană.

Bărbatul, în vârstă de 28 de ani, a fost miercuri seară la un bar de pe nava Carnival Valor împreună cu sora sa, dar nu a mai fost văzut după ce a mers la toaletă.

Bărbatul a stat în apă mai bine de 15 ore

Mai multe echipaje de salvare au cercetat zona, iar bărbatul a fost găsit la aproximativ 30 de kilometri în largul coastei statului Louisiana. Se pare că victima era în stare stabilă atunci când a fost scoasă din apă.

Locotenentul Seth Gross, de la Paza de Coastă a SUA, a declarat că bărbatul mai mult de 15 ore aceasta fiind „cea mai lungă perioadă absolută despre care am auzit și doar unul dintre acele miracole de Ziua Recunoștinței”.

Nu este clar cum a căzut bărbatul în apă

Nu este clar cum a căzut în apă bărbatul de pe nava care se îndrepta spre Cotumel, în Mexic, potrivit BBC.

În 2018, o britanică în vârstă de 46 de ani a fost salvată la 10 ore după ce a căzut în Marea Adriatică de pe vasul de croazieră.

articolul original.

Cel mai mare vulcan din lume a erupt pentru prima dată în ultimii 38 de ani

29 November 2022 at 23:30
image

Cel mai mare vulcan din lume, Mauna Loa din Hawaii, a erupt pentru prima dată în ultimele decenii, înroșind cerul din jurul său. Erupția a început în dimineața zilei de 28 noiembrie, în jurul orei 11:30 (ora României), potrivit Serviciului Geologic al Statelor Unite (USGS).

Agenția american a precizat că lava curgea din partea de nord-est a vulcanului, cunoscută sub numele de Riftul de Nord-Est.

„Fluxurile de lavă nu amenință nicio comunitate aflată în aval și toate indiciile arată că erupția va rămâne în zona Riftului de Nord-Est”, a precizat USGS. Agenția a adăugat că vânturile ar putea transporta cenușă vulcanică, gaze și sticlă în zonele din jur.

Migrarea fluxurilor de lavă și impacturile acesteia, analizate de către specialiști

Avertizarea privind cenușa vulcanică emisă de agenție a determinat compania aeriană Southwest să anuleze 10 zboruri între Hilo și Honolulu.

„În acest moment nu ne așteptăm la alte impacturi”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei aeriene.

„Pe baza evenimentelor din trecut, primele etape pe Mauna Loa pot fi foarte dinamice, iar locația și avansul fluxurilor de lavă se pot schimba rapid. Dacă erupția rămâne în Moku’āweoweo (caldera de vârf), fluxurile de lavă vor fi cel mai probabil limitate în interiorul pereților caldeirei. Cu toate acestea, dacă orificiile eruptive migrează în afara pereților acesteia, fluxurile de lavă se pot deplasa rapid în pantă”, a transmis USGS.

Agenția de gestionare a situațiilor de urgență și Autoritatea pentru turism din Hawaii au anunțat că nu există o amenințare imediată pentru zonele populate.

Oficialii nu au emis ordine de evacuare, dar au fost deschise mai multe adăposturi.

Un vulcan mai înalt decât Everest

Mauna Loa acoperă jumătate din cea mai sudică insulă din Hawaii – Hawai’i – ridicându-se la peste 4.000 de metri deasupra Oceanului Pacific, ceea ce face decât Muntele Everest.

Mauna Loa a erupt de 33 de ori din 1843, atunci când a avut loc prima „erupție istorică bine documentată” a vulcanului, potrivit USGS.

Acest vulcan nu a mai erupt din 1984. Erupția vine după săptămâni de cutremure frecvente în vârful vulcanului, care i-au determinat pe oamenii de știință și pe oficiali să ceară locuitorilor să se pregătească pentru evacuare.

De două ori în septembrie, peste 100 de cutremure au fost raportate într-o singură zi, conform Science Alert.

Care sunt efectele erupțiilor vulcanice asupra mediului?

Erupțiile vulcanice aruncă în atmosferă cantități mari de gaze și particule, inclusiv cenușă, dioxid de sulf și dioxid de carbon, potrivit USGS.

Dioxidul de carbon este care încălzește planeta, contribuind la schimbările climatice, deși sursele umane de dioxid de carbon, precum arderea de combustibili fosili, contribuie mai mult la încălzirea globală decât erupțiile vulcanice.

Între timp, cenușa și dioxidul de sulf pot produce uneori un efect temporar de răcire a climei.

articolul original.

Acțiunile talibanilor împotriva femeilor afgane, o crimă împotriva umanității

29 November 2022 at 23:00
image

Tratamentul aplicat de talibani femeilor și fetelor afgane, inclusiv excluderea lor din parcuri și săli de sport, precum și din școli și universități, poate constitui o crimă împotriva umanității, a transmis un grup de experți al Organizației Națiunilor Unite (ONU).

Potrivit Reuters, evaluarea realizată de raportorul special al ONU pentru Afganistan, Richard Bennett, și de alți nouă experți ai Națiunilor Unite, afirmă că tratamentul aplicat femeilor și fetelor poate constitui o „persecuție de gen” în conformitate cu Statutul de la Roma, la care Afganistanul este parte.

au afirmat că reținerea femeilor în casele lor „echivalează cu închisoarea”, adăugând că este posibil ca acest lucru să ducă la creșterea nivelului de violență domestică și la probleme de sănătate mintală. Experții au citat arestarea în această lună a activistei Zarifa Yaqobi și a patru colegi bărbați.

O cerere colectivă împotriva unei „pedepse colective”

Guvernele occidentale au cerut respectarea , în timp ce un purtător de cuvânt al biroului ONU pentru drepturile omului a solicitat autorităților talibane să înceteze imediat utilizarea biciuirii publice în Afganistan.

Ca răspuns la evaluare, purtătorul de cuvânt al Ministerului taliban al Afacerilor Externe, Abdul Qahar Balkhi, a declarat că „pedeapsa colectivă” aplicată afganilor nevinovați prin sancțiunile ONU, „totul în numele drepturilor femeilor și al egalității, echivalează cu crime de război și crime împotriva umanității”.

articolul original.

Kim Jong-un vrea ca țara sa să fie cea mai puternică forță nucleară din lume

29 November 2022 at 22:00
image

Liderul nord-coreean Kim Jong-un susține că scopul țării pe care o conduce este să aibă cea mai puternică forță nucleară din lume.

Liderul nord-coreean Kim Jong-un a declarat că țara sa intenționează să aibă cea mai puternică forță nucleară din lume.

Anunțul a fost făcut în timpul unei ceremonii în care Kim Jong-un a promovat zeci de ofițeri militari implicați în recenta lansare a unei noi rachete balistice, a relatat duminică presa de stat, potrivit Reuters.

O strategie menită să construiască „cea mai puternică armată din lume”

Liderul Coreei de Nord a spus că țara pe care o conduce urmărește să aibă „cea mai puternică forță strategică din lume”.

„Scopul final al este de a deține cea mai puternică forță strategică din lume, forța absolută fără precedent în acest secol”, a declarat Kim Jong-un în fața ofițerilor, adăugând că dezvoltarea capacităților nucleare ale țării va proteja demnitatea și suveranitatea statului și a poporului.

Statele Unite ale Americii trag la răspundere Coreea de Nord

El a descris Hwasong-17, noua rachetă, ca fiind „cea mai puternică armă strategică din lume” și a spus că aceasta a demonstrat hotărârea și capacitatea Coreei de Nord de a construi cea mai puternică armată din lume.

Racheta este capabilă să atingă continentul american, ceea ce a determinat Statele Unite ale Americii să ceară o întâlnire a pentru a trage la răspundere Coreea de Nord pentru testele sale cu rachete, care sunt interzise prin rezoluțiile Consiliului de Securitate.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Târgul de Crăciun de la Praga s-a redeschis cu mai puține luminițe

29 November 2022 at 07:00
image

Numărul ornamentelor luminoase a fost redus, iar o parte au fost înlocuite cu LED-uri la târgul de Crăciun din Praga, redeschis recent.

Potrivit Reuters, mii de oameni s-au adunat în Piața Medievală a orașului vechi din Praga în weekend pentru aprinderea beculețelor pe un brad de Crăciun de 25 de metri și pentru redeschiderea târgului, după doi ani de pandemie.

Piața, care este populară atât printre cehi, cât și printre turiștii străini datorită vinului fiert, cârnaților, dulciurilor și cadourilor, a fost amenajată cu becuri mai eficiente din atât pentru a economisi bani, cât și pentru a transmite un mesaj.

„Suntem conștienți că nu trebuie risipită energia”

„Am decis să reducem numărul ornamentelor luminoase de pe străzi și folosim cele mai moderne corpuri de iluminat cu LED-uri, iar acest lucru este valabil și pentru bradul ”, a declarat Jan Chabr, membru al Consiliului local din Praga.

Administrația orașului a decis să nu mai aprindă luminile pe tot parcursul zilei, ca în trecut, ci doar de la ora 16.00 până la miezul nopții.

„Nu vrem să le răpim oamenilor atmosfera festivă de Crăciun și Anul Nou… dar suntem conștienți că nu trebuie risipită energia”, au spus reprezentanții autorităților locale.

articolul original.

Ce arme cu rază lungă ia în considerare SUA să trimită în Ucraina?

29 November 2022 at 06:00
image

Pentagonul ia în considerare o propunere a companiei Boeing privind furnizarea către Ucraina de bombe de precizie ieftine, de mici dimensiuni, montate pe rachete deja disponibile.

Acest lucru va permite Kievului să lovească mult în spatele liniilor ruse, în timp ce Occidentul se străduiește să satisfacă cererea pentru mai multe arme, scrie Sky News.

Ucraina are nevoie disperată de arme mai sofisticate, în condițiile în care , iar stocurile militare ale SUA și ale aliaților se reduc.

Ce se gândește SUA să trimită în Ucraina?

Sistemul propus de Boeing, Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), este unul dintre cele aproximativ o jumătate de duzină de planuri de priducere de noi tipuri de muniție pentru Ucraina și aliații americani din Europa de Est, potrivit unor surse din industrie.

GLSDB ar putea fi livrată încă din primăvara anului 2023, potrivit unui de agenția de presă Reuters și de trei persoane familiarizate cu planul. Sisstemul combină bomba cu diametru mic GBU-39 (SDB) cu motorul de rachetă M26, ambele găsindu-se deja în stocurile americane.

articolul original.

Timișoara, dotată cu un aparat ce determină tuberculoza în mai puțin de două ore

29 November 2022 at 01:00
image

Un aparat care permite depistarea în mai puțin de 2 ore a germenilor care determină tuberculoza se află la Spitalul de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara. Prin metodele tradiționale, rezultatul era obținut după trei săptămâni.

Sistemul GeneXpert reprezintă o tehnică de biologie moleculară modernă folosită pentru diagnosticul rapid și precis al diferitelor tipuri de infecții. Printre acestea se numără complexul MTB (Mycobacterium tuberculosis), microorganismul care provoacă tuberculoza, dar și încărcăturile virale în cazul infecțiilor cu virusurile hepatice B, C și HIV.

Laboratorul de analize al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș are în dotare acum 4 asemenea aparate ultramoderne. Sistemul reprezintă singura metodă de testare moleculară autonomă, complet automatizată.

Un spital din Timișoara, dotată cu un aparat ce determină tuberculoza rapid

”Este o metodă de screening rapid a complexului MTB, microorganismul care provoacă tuberculoza, dar și a rezistenței la rifampicină, un antibiotic utilizat în tratarea acestei maladii. Practic, vorbim de o diagnosticare rapidă, dar și cu precizie a tuberculozei, inclusiv a celei multidrog rezistente, în mai puțin de două ore. Prin comparație, prin metodele de până acum, metodele tradiționale, rezultatul era obținut doar după 21 de zile. GeneXpert se bazează pe o tehnică de amplificare semi-cantitativă RT-PCR (real time polymerase chain reaction) a ADN-ului bacilului tuberculozei. Această metodă oferă specificitate şi sensibilitate înalte pentru diagnosticul bolii tuberculoase”, spune conf. univ. dr Elena Hogea – șef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Pentru identificare sunt folosite probe biologice ale pacientului, sputa și diverse alte produse patologice (lichid pleural, aspirat bronșic, urină, LCR, fragment osos, fragment ganglionar, lavaj gastric).

Avantajele acestui aparat sunt legate de timpul extrem de mic necesar obținerii rezultatului, în apropierea punctului de îngrijire, sensibilitatea crescută, dar și specificitate ridicată și un risc scăzut de contaminare. Mai mult, sistemul este foarte ușor de utilizat. Aparatul este calibrat anual, astfel încât să nu poată da erori.

Milioane de oameni suferă de tuberculoză

„Vorbim de un test ce poate fi considerat suficient de simplu și robust pentru a fi introdus și utilizat în diagnosticarea tuberculozei. În varianta clasică erau folosite examenele de laborator uzuale, microscopie, cultură, care necesitau foarte mult timp. În plus, aparatul poate fi utilizat și pentru determinarea rapidă a încărcăturilor virale. De exemplu, pentru HIV, aparatul are nevoie de 90 de minute, iar pentru virusurile hepatice B și C, aproximativ o oră. Totodată, tehnica mai poate fi folosită pentru determinarea rapidă și eficientă a unor microorganisme, stafilococul auriu meticilino-rezistent, virusul SARS-CoV-2, HPV sau Clostridium difficile”, spune conf. univ. dr. Elena Hogea – șef laborator analize medicale Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Două dintre sistemele aflate sanitare sunt folosite pentru diagnosticarea tuberculozei și a rezistenței la principalul antibiotic folosit în tratamentul TBC, iar celelalte două pentru stabilirea încărcăturii în cazul HIV și hepatită B și C.

Potrivit OMS, în fiecare an sunt diagnosticate peste 9 milioane de cazuri noi de tuberculoză, iar numărul deceselor se ridică la aproape 2 milioane.

articolul original.

Poliția dintr-un oraș american ar putea folosi roboți pentru a ucide suspecții

29 November 2022 at 00:00
image

Un proiect de politică propus de Departamentul de Poliție din orașul american San Francisco (SFPD) i-ar permite departamentului să folosească roboți care ucid suspecții, fiind primul departament din regiune care obține aprobarea în cazul în care proiectul va trece de Consiliul de Supraveghere.

Deși utilizarea forței prin intermediul roboților nu a fost niciodată strict interzisă, nici nu a fost acceptată până acum în San Francisco, așa că propunerea este un eveniment marcant în utilizarea roboților pilotați de la distanță.

Mișcarea face obiectul unor critici puternice față de adăugarea de armament la roboți, printre care se numără condamnarea la scară largă a propunerii și chiar un proces în curs din partea Boston Dynamics, după ce o altă companie a montat o mitralieră pe unul dintre câinii săi robot.

Potrivit propunerii Departamentului de Poliție, politica va permite utilizarea de , pilotați de la distanță, fără echipaj, dar numai în circumstanțe specifice.

Cum arată propunerea Poliției din San Francisco?

„Roboții enumerați în această secțiune nu vor fi utilizați în afara antrenamentelor și simulărilor, reținerilor penale, incidentelor critice, circumstanțelor urgente, executării unui mandat sau în timpul evaluărilor de dispozitive suspecte”, se arată în propunere, potrivit IFL Science.

„Roboții vor fi folosiți ca opțiune de forță mortală doar atunci când riscul de pierdere a vieții pentru membrii publicului sau ofițeri este iminent și depășește orice altă opțiune de forță disponibilă pentru SFPD”, mai arată propunerea.

Propunerea prezintă anumiți roboți care vor fi autorizați pentru utilizare, inclusiv o serie de platforme mici de eliminare a bombelor și de recunoaștere. De notat, include masivul REMOTEC F6A, un robot de eliminare a dispozitivelor explozive improvizate de mare rezistență, cu un braț robotic mare, și QinetiQ TALON, care poate fi echipat cu mai multe .

Iterațiile anterioare ale propunerii spuneau că „Roboții nu vor fi folosiți ca utilizare a forței împotriva niciunei persoane”, conform publicației Mission Local. Cu toate acestea, acestea au fost eliminate de atunci în favoarea formulării care descrie scenarii specifice în care ar putea fi folosită forța.

Cum pot fi folosiți acești roboți care ucid suspecții?

Există răspunsul evident de a monta o armă pe el, dar singurul beneficiu al acestui lucru este faptul că nu mai este plasat un om în calea gloanțelor. Mai frecvent utilizate sunt plasate pe un robot sau pe o dronă, care fie sunt aruncate aproape de un combatant, fie întregul vehicul este aruncat în aer pentru a elimina amenințarea.

Astfel de drone au fost folosite în conflictul din Ucraina, iar una a fost folosită în 2016 de către departamentul de poliție din Dallas pentru a arunca un exploziv asupra unui lunetist în prima ucidere realizată prin intermediul unui robot de către un departament de poliție american.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

Aproape jumătate din populația lumii încă mai crede în vrăjitorie

28 November 2022 at 23:00
image

A trecut de mult vremea arderii vrăjitoarelor pe rug, totuși, în ciuda incursiunilor făcute de viziunea științifică asupra lumii începând din Evul Mediu, un nou studiu dezvăluie că peste 40% dintre oameni își păstrează credința în vrăjitorie.

În timp ce prevalența acestor superstiții învechite variază foarte mult între țări, cercetătorii identifică mai mulți factori culturali, politici și economici care par să încurajeze astfel de credințe.

Răspunsurile a peste 140.000 de persoane din 95 de țări și teritorii au fost compilate într-un singur set de date masiv, permițându-le autorilor studiului să picteze o imagine amplă despre din întreaga lume.

Credința în vrăjitorie, încă foarte răspândită în lume

În total, 43% dintre participanți au fost de acord cu afirmația potrivit căreia „anumiți oameni pot arunca blesteme sau face vrăji care fac să i se întâmple lucruri rele cuiva”.

„Un calcul simplu bazat pe datele privind populația adultă dă un rezultat de aproape un miliard de credincioși în vrăjitorie doar în cele 95 de țări din eșantion, cu siguranță o numărare insuficientă din cauza sensibilității întrebării, cel puțin pentru unii respondenți”, scriu cercetătorii.

Cu toate acestea, oamenii de știință continuă să explice că, în timp ce unele țări sunt un focar de credințe în vrăjitorie, altele găzduiesc o populație mai rațională.

De ce mai cred oamenii în vrăjitoare?

De exemplu, în timp ce doar 9% dintre suedezi au spus că vrăjitoria este credibilă, 90% dintre oamenii din Tunisia au recunoscut că cred în vrăjitoare, arată IFL Science.

În loc să respingă pur și simplu aceste convingeri pe motiv că sunt neîntemeiate, autorii studiului încearcă să clarifice și să înțeleagă funcția socială a credinței în vrăjitorie.

„De-a lungul veacurilor, scopul cel mai evident al credinței în vrăjitorie a fost de a oferi o explicație finală pentru evenimentele nefericite din viața oamenilor și, astfel, de a ajuta la depășirea lor”, explică cercetătorii.

În consecință, ei constată că astfel de convingeri sunt „corelate cu expunerea la anumite șocuri, cum ar fi seceta agricolă și șomajul”. Cercetătorii mai spun că conceptul de vrăjitorie ajută la „menținerea ordinii și a coeziunii în absența unor mecanisme eficiente de guvernare” și, prin urmare, este „mai răspândit în țările cu instituții slabe”.

În același timp, ei observă că „aceste funcții potențiale sau beneficii, probabil, au un cost mare de distrugere a țesutului social, și stagnare economică”.

Cum pot fi convinși oamenii să renunțe la credința în vrăjitorie?

Analizând diferite abordări pentru combaterea acestor daune, autorii studiului spun că simpla încercare de a-i educa pe oameni despre falsitatea vrăjitoriei ar putea avea consecințe neplăcute neprevăzute. De exemplu, ei observă că, deși o persoană ar putea înțelege pe deplin că bolile sunt cauzate de mușcăturile de țânțari, aceeași persoană încă i-ar putea atribui vrăjitoriei șansele de a fi mușcată.

În mod similar, cercetătorii avertizează împotriva interzicerii unor astfel de credințe, deoarece acest lucru ar putea spori temerile ca vrăjitoarele să fie „eliberate” și protejate de noile legi.

Cea mai bună abordare, potrivit autorilor studiului, este, prin urmare, să se concentreze pe construirea de instituții sociale care să ofere o , protejându-i pe oameni de dezastrele fizice și economice și reducând astfel nevoia pentru credința în vrăjitorie ca strategie de coping.

Studiul este publicat în jurnalul PLOS ONE.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.

China, pregătită să invadeze piața auto din Europa

28 November 2022 at 22:00
image

Cu toată lumea bună din businessul occidental fugind de ea şi înflăcărată de spirit naţionalist, Rusia a reînviat o celebră marcă auto sovietică, Moskvici.

Dar primul model, ieşit de pe liniile de asamblare ale unei foste fabrici Renault, seamănă izbitor de mult cu unul al unui binecunoscut constructor chinez de automobile, JAC. Este chiar identic şi nimeni nu contestă că şi componentele au cel mai probabil ştampila „made in China“ pe ele. Situaţia nu surprinde, având în vedere blocajele impuse de Vest economiei ruseşti, dar şi imensa ofensivă chineză în industria auto globală şi mai ales europeană.

Era în 2012 când Great Wall Motors – nume cât se poate de simbolic – lansa operaţiunile de producţie auto în Bulgaria. Era prima fabrică de maşini pe care un producător din China o deschidea în Uniunea Europeană. Planurile erau măreţe, chinezii vizând inclusiv exporturi, ce-i drept că mai întâi în cele mai sărace ţări ale Europei. Până la urmă, şi Bulgaria avea cea mai ieftină forţă de muncă din UE.

Vânzările de maşini în UE, la minime istorice

Planurile au venit în cea mai proastă perioadă posibilă, cu vânzările de maşini în UE la minime istorice. Dar către investiţiile chinezeşti era maximă. Incursiunile Chinei în industria europeană nu erau ceva nou, pentru că în 2010 Geely Holding preluase Volvo de la Ford. Însă erau investiţii exotice şi oarecum suspecte. Fiat a acuzat în 2006 Great Wall că i-a copiat cu modelul Peri micuţul Panda.

În 2012 un alt constructor auto chinez, BYD, a venit în Bulgaria, dar pentru a produce autobuze electrice. După doar un an, BYD a plecat.

Litex Motors, cum a ajuns să se numească proiectul Great Wall din Bulgaria, a rezistat doar până în 2017. Se pare că maşinile chinezeşti nu respectau standardele UE de siguranţă şi mediu. Dar, între timp, companiile chinezeşti din industria auto s-au recalibrat, şi-au creat un adevărat ecosistem de furnizori în Europa, iar acum niciun mare constructor de maşini european nu mai poate trăi fără ele, mai ales când vine vorba de .

China se pregăteşte să invadeze piaţa auto europeană

Pe deasupra, China se pregăteşte să invadeze piaţa auto a UE cu maşini electrice. Pot urma uşor şi fabrici de maşini, după modelul ofensivei europene în China. Holdingul de stat polonez creat pentru lansarea primului brand auto autohton a anunţar recent că s-a aliat cu Geely, viitorul furnizor al platformei viitoarei maşini electrice poloneze Izera.

Cu Geely s-a aliat şi colosul francez Renault, dar pentru producţia şi furnizarea de motoare hibride şi cu combustie internă. Francezii au o lungă istorie de colaborare cu companii din China, cu episoade fericite şi altele mai puţin fericite.

Parteneriatele cu companiile chineze sunt esenţiale

Parteneriatele cu companiile chineze sunt esenţiale pentru orice constructor european dacă vrea să producă în China pentru ca aşa cere legea acolo. Dar multe alianţe nu au legătură cu această obligativitate. Sindicatele franceze au fost înfuriate de decizia Renault de a contrui versiunea electrică a Dacia în China, maşina fiind vândută în Europa. Renault a avut un parteneriat şi cu Dongfeng pentru construirea de maşini pe benzină sub brandul Renault, dar francezii s-au retras din el în 2020. Însă cu Dongfeng a ţinut legătura CEO-ul din China al Renault, iar rezultatul este un start-up nou-nouţ, BeyonCa, axat pe modele de lux de maşini electrice destinate pieţei chineze.

De asemenea, Dongfeng a avut o aventură romantică şi cu Peugeot. Geely, pe lângă Volvo, are participaţii la colosul german Daimler (aproape 10%) şi mai nou la Aston Martin.

Câteva branduri chinezeşti sunt deja prezente în Europa

Imperiul european al Geely se extinde. Cu Daimler, care deţine Mercedes, chinezii au tot felul de parteneriate, inclusiv în domeniul electromobilităţii.

Zvonurile spun că anul viitor Geely va intra şi pe piaţa de vânzări auto europeană, cu modelul electric premium Geometry C. Debutul şi-l va face în Ungaria, Cehia şi Slovacia. La Daimler este acţionar, cu o cotă de 10%, şi BAIC, o altă companie auto chineză.

Câteva branduri chinezeşti sunt deja prezente cu vânzări în Europa, mai ales în sectorul electric, printre acestea putând fi menţionate Nio, XPeng, BYD, Great Wall, Hongqi şi BAIC.

Un sistem de schimb de baterii

Nio a venit cu un sistem de schimb de baterii. Adică şoferul unei maşini electrice Nio în loc să aştepte pentru a încărca acumulatorii maşinii cu electricitate pur şi simplu schimbă în mai puţin de cinci minute bateriile goale cu unele încărcate.

Compania chineză intenţionează să producă staţii de schimb de baterii în Ungaria.

Un studiu recent al PwC estimează că până în 2025 ar putea fi vândute în Europa până la 800.000 de maşini „made in China“, cea mai mare parte electrice. Dar nu toate vor fi de la producători chinezi, o parte, mai mică, fiind vânzări ale companiilor europene ca VW sau Renault care produc în China. PwC a calculat că până în 2030 constructorii chinezi pot ajunge la o cotă din piaţă electrică europeană de până la 8%. Europenii domină, totuşi. Însă nu au ajuns aici fără ajutorul partenerilor chinezi, care le furnizează, printre altele, baterii. O serie în creştere de producători chinezi de baterii îşi construiesc fabrici în Europa, mai ales în est, fiind furnizori pentru mărcile occidentale. Dar lor le-ar putea urma şi producători chinezi de maşini electrice, unul, BYD, având parte de un mare interes din partea guvernelor central şi est-europene la Salonul Auto de la Paris din octombrie. Aiways, producător de maşini electrice din China, vehicula la începutul anului ideea de a-şi construi o fabrică în Germania. În urmă cu câţiva ani, JAC, cei care fac Moskviciul chinezesc, tatonau în urmă cu câţiva ani Bulgaria pentru o uzină. Între timp, s-au aliat cu VW.

articolul original.

Prețurile din Tokyo trec prin cea mai rapidă creștere din ultimii 40 de ani

28 November 2022 at 07:00
image

Prețurile de consum Tokyo, un indicator principal al tendințelor la nivel național, au crescut în noiembrie în cel mai rapid ritm anual din ultimii 40 de ani și au depășit ținta de 2% a băncii centrale pentru a șasea lună consecutiv, semnalând o presiune inflaționistă tot mai mare.

Creșterea, determinată în principal de alimente și combustibili, dar care s-a extins la o gamă mai largă de bunuri, a pus sub semnul întrebării opinia Băncii Japoniei (BOJ) că recenta inflație provocată de creșterea costurilor se va dovedi tranzitorie, au declarat unii analiști.

Indicele de bază al prețurilor de consum (IPC) , care exclude alimentele proaspete, dar include combustibilul, a fost cu 3,6% mai mare în noiembrie față de anul precedent, au arătat vineri datele guvernamentale.

Ultima dată când inflația din Tokyo a fost mai rapidă

Creșterea a depășit o estimarea medie a pieței de 3,5% și creșterea de 3,4% înregistrată în octombrie.

din Tokyo a fost mai rapidă a fost în aprilie 1982, atunci când IPC de bază a fost cu 4,2% mai mare decât cu un an înainte.

Valul de înăsprire monetară din întreaga lume

În timp ce creșterea a fost determinată în principal de facturile la electricitate și de prețurile alimentelor, companiile au cerut, de asemenea, mai mult pentru bunurile durabile, deoarece yenul slab a crescut costul importurilor, au arătat datele.

BOJ a menținut ratele dobânzilor la un nivel ultra-jos, considerând că inflația va încetini din nou sub ținta sa anul viitor, atunci când impulsul dat de creșterea prețurilor la combustibili se va disipa. Prin urmare, banca centrală a rămas o excepție din valul de înăsprire monetară din întreaga lume, menit să combată inflația în creștere.

articolul original.

Ce fel de gustări savurau spectatorii de la Colosseum?

28 November 2022 at 06:00
image

Spectatorii de la Colosseum, vechea arenă de gladiatori din Roma, s-ar putea să fi savurat gustări din măsline, fructe și nuci, au descoperit arheologii, conform BBC.

Fragmente alimentare de smochine, struguri, cireșe, mure, nuci și altele au fost descoperite în sit.

Arheologii au găsit, de asemenea, oase de urși și de feline mari, care au fost probabil folosite în jocurile din arenă.

Descoperirile au fost făcute de arheologii care au examinat canalele monumentului vechi de 2.000 de ani.

Unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Italia

Relicve ca acestea oferă o imagine asupra „experienței și obiceiurilor celor care veneau în acest loc în timpul lungilor zile dedicate spectacolelor”, a declarat Alfonsina Russo, directorul Parcului Arheologic Colosseum.

Cercetătorii spun că oasele de la urși, lei și jaguari au fost probabil lăsate de animalele care erau forțate să se lupte între ele și cu gladiatorii pentru divertisment. De asemenea, au fost găsite oase de animale mai mici, aparținând unor câini.

Studiul a început în ianuarie 2021 și a presupus curățarea a aproximativ 70 m de canale de scurgere și canalizare sub Colosseum, care rămâne unul dintre cele mai vizitate .

Arhitecții și arheologii specialiști au folosit roboți ghidați de cabluri pentru a naviga prin sistemul complex de drenaj al arenei – ajutându-i să înțeleagă viața de zi cu zi din Roma, precum și structurile antice.

Colosseum, cel mai mare amfiteatru din Imperiul Roman

cel mai mare amfiteatru din Imperiul Roman, căzând în desuetudine în jurul anului 523 d.Hr. Era faimos pentru că găzduia lupte de gladiatori și alte spectacole publice în fața unor mulțimi de zeci de mii de oameni.

În timpul săpăturilor au fost descoperite, de asemenea, monede antice, inclusiv 50 de monede de bronz care datează din perioada romană târzie (250-450 d.Hr.) și o monedă comemorativă din argint din jurul anilor 170-171 d.Hr. care sărbătorește 10 ani de domnie a împăratului Marcus Aurelius.

articolul original.

Cum va fi vremea de Crăciun? ANM a publicat prognoza

28 November 2022 at 01:00
image

Temperaturile vor fi apropiate de cele specifice de Crăciun, în majoritatea regiunilor. Excepție face nord-estul țării, acolo unde va fi mai frig. Și cantitățile de precipitații estimate vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, spun specialiștii.

Institutul Naţional de Meteorologie (ANM) a emis prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni. În primele două săptămâni, temperaturile vor fi sub valorile normale ale perioadei.

Săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie

Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere termică negativă ușor mai accentuată în regiunile estice, sud-estice și la munte.

Regimul pluviometric va fi deficitar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice, centrale și la munte.

Săptămâna 5 – 12 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori mai coborâte decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele estice și nord-estice.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 12 – 19 decembrie

apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, posibil ușor mai coborâte în nord-est.

Regimul pluviometric se va situa în general în jurul celui normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 19 – 26 decembrie

, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână în majoritatea regiunilor, posibil ușor mai coborâte în nord-estul țării.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

articolul original.
❌