ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 29 September 2022Ultimele Stiri

Spectacol de marionete al trupei Jordi L. Vidal, vineri 7 octombrie 2022

29 September 2022 at 15:06

Vineri, 7 octombrie 2022, ora 17.00, Alianţa Franceză din Suceava invită publicul sucevean la un spectacol de marionete susținut de compania Jordi L. Vidal în Auditoriumul „Joseph Schmidt” al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava.

Jordi L. Vidal este o companie caracterizată de amestecul creativ al tuturor mijloacelor de expresie artistică – muzică, dans, teatru, acrobaţie, jonglerie…. Cu peste 600 de spectacole susţinute cu precădere în Europa, dar şi în ţări din Africa sau America de Sud, membrii companiei propun publicului sucevean spectacolul de marionete Alamor, laureat al juriului în cadrul Parcours d’Artistes – Saint Gilles, Belgia.

Spectacolul va fi interpretat de Despina Psymarnou şi Julie Querre, după o punere în scenă şi coregrafie de Jordi L. Vidal pe un aranjament muzical creat de Virginie Tasset. Spectacolul de marionete va fi urmat de piesa interactivă Hands wash şi de o întâlnire a profesorilor de limba franceză cu trupa Jordi L. Vidal pe tema punerii în scenă a unui spectacol de marionete.

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Casa de Cultură a Studenților Suceava, Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, Centrul de Reuşită Universitară, Agenţia Universitară a Francofoniei, Colegiul Naţional „Petru Rareş” şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.

La Suceava, spectacolul Alamor continuă activităţile din cadrul „La Rentrée francophone à Suceava”, manifestare consacrată începutului de an şcolar francofon şi destinată profesorilor şi viitorilor profesori de limba franceză, dar şi tuturor francofonilor şi francofililor din judeţul şi oraşul Suceava. Această manifestare ajunsă la cea de-a doua ediţie va cuprinde un concert de muzică pop cu grupul elveţian Sophie de Quay şi două ateliere de formare în domeniul benzii desenate şi al comunicării non-violente.

Intrarea la spectacol este gratuită, în limita locurilor disponibile.

articolul original.

Expoziție Teodora Coltofean la Centrul de Cultură Arcuș

29 September 2022 at 14:50

În perioada 1- 23 octombrie 2022, la Centrul Cultural Arcuș din Sfântu Gheorghe va putea fi vizitată expoziția de pictură „Pasaje și limite”, semnată Teodora Coltofean. Vernisajul organizat de Centrul Cultural Arcuș, sub egida Ministerului Culturii, va avea loc sâmbătă, 1 octombrie 2022, ora 17:00, la adresa centrului din strada Oltului nr. 6.

Despre expoziție, Maria Pașc, curatorul expoziției, notează: „Teodora Coltofean, artist și dascăl din ale cărei artă și purtare rezultă spiritualitate. O lecție de bună și frumoasă viețuire. Lucrările Teodorei Coltofean, prin spiritul lor pur, sunt o invitație la reflecție. Caruselul expresiv al picturilor artistei implică valori de culoare, de lumină și umbră, precum și pasaje ce dau măsura experienței artistice aparte, educate și care educă, la rându-i. Expoziția Teodorei Coltofean ne dovedește că nu există artă pentru artă despărțită de căutare după natură. Lucrările expuse ne fac să vedem limpede că arta, cu cât este mai cuprinzătoare, cu atât este mai legată de motive picturale inspirate din realitatea imediată. Între viața și opera artistei nu există nicio tensiune, nicio incongruență.

Fiecare dintre lucrările Teodorei Coltofean este un moment moral transformat estetic. Pictura Teodorei Coltofean e consolidată într-o adevărată tehnică spirituală. Această expoziție stă mărturie că există înălțare prin acumulări succesive, prin suprapunere.

Cât de clar devine faptul că frumusețea nu trebuie simțită ca excepție, ea nu trebuie să lipsească nicio clipă din viața noastră de toate zilele. Teodora Coltofean este una dintre artistele care, prin opera și prin expozițiile pe care le prezintă publicului, duc mai departe prestigiul și disciplina atelierului ca și respectuoasa, dar vitala așezare în spațiul tradiției.

Flori înveșmântate în discreție, bisericuțe singuratice ori maiestuoase catedrale gotice, peisaje, colțuri rustice, lucrări în care lumina se simte devin personaj omniprezent, în aer și în reflexiile obiectelor. Lumina înveșmântează lucrările Teodorei Coltofean. Acea lumină ce pare să se aștearnă pe pânză cu un sentiment muzical de suave și fluide armonii interioare.

Un scaun de rugăciune așezat lângă un zid devine un lucru însuflețit, care aproape îți străpunge sufletul.

În peisaje tehnica sa variază potrivit motivului pictural de care se apropie, mai nuanțat și mai cald în lucrări în care natura are un caracter intim, cu factură mai liberă și mai simplificată în lucrări cu un cuprins larg. În lucrări de compoziție îi recunoaștem preocuparea și atenția apăsată pentru probleme de construcție liniară și modelare plastică a materiei. Demersul Teodorei Coltofean este de a îmblânzi culoarea, acest fluid nestatornic și continuu în care linie și formă se topesc în unduiri imateriale de lumină. Pânzele artistei abundă de împletiri nelămurite de lumini și tonuri care nu știi de unde vin, dar care se impun privirii cu o irezistibilă realitate învăluită în această lume pe care ai vrea să o poți opri o clipă din fluiditatea ei, ca să o poți atinge”.

articolul original.

Daniel Gheba, deputat USR: Agricultura românească, încotro?

29 September 2022 at 16:01
daniel gheba

„Săptămâna aceasta, în Comisia de agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice de la Camera Deputaţilor a fost dezbătut proiectul de modificare a Codului Civil cu privire la arendă.

Iniţiativa a trecut de Senat cu stabilirea unei perioade de minim 7 ani pentru derularea acestor contracte şi obligativitatea moştenitorilor şi a cumpărătorilor de a prelua contractul. Mă opun prelungirii termenului la 10 ani şi atrag atenţia asupra protejării proprietarilor împotriva scăderii artificiale a preţului terenurilor şi a cuantumurilor nerezonabile ale arendei pe parcursul tuturor anilor din contract.

Pentru a avea produse alimentare pe piaţă trebuie să protejăm producătorii agricoli care depăşesc nivelul subzistenţei. În condiţiile în care terenul agricol a fost mult fărâmiţat după 1991, acest lucru s-a realizat, de multe ori, prin arendare. Pentru creşterea productivităţii, accesarea fondurilor europene şi asigurarea perioadei de sustenabilitate a proiectelor, pentru a încuraja trecerea la agricultura ecologică, este nevoie de predictibilitate şi de o perioadă rezonabilă în care producătorul, în acest caz arendaşii, să poată lucra acelaşi teren.

Dar, atrag atenţia colegilor de la PSD că nu trebuie să neglijăm interesul şi drepturile proprietarilor de teren.

Printr-un amendament toxic, în Comisie s-a încercat extinderea perioadei contractelor la 10 ani. Măsura poate duce la scăderea artificială a preţurilor terenurilor agricole, arendaşul fiind deja într-o poziţie privilegiată de preempţiune, prin scăderea interesului unor noi investitori concurenţi care ar fi astfel nevoiţi să păstreze contractele vechiului proprietar. Astfel, arendaşii ar putea profita, oferind sume nedrept de mici proprietarului în schimbul terenului şi prejudiciindu-l. Pentru unii dintre ei, aceasta ar echivala cu „a le lua pământul de sub picioare” la un preţ de nimic.

Domnilor socialişti şi democraţi, mă voi opune categoric extinderii perioadei şi a modificării formei adoptate de Senat în favoarea arendaşilor.

În acelaşi timp, pentru perioada de 7 ani, în condiţiile în care puterea de negociere a micilor proprietari va fi şi mai diminuată, rămâne întrebarea la care trebuie să ne gândim cu toţii: cum se va stabili un preţ rezonabil pentru arendă pe toată perioada contractului, în cazul plăţilor în bani, în condiţiile unei pieţe agricole lipsite de predictibilitate? Noi, românii, părem mai degrabă o naţie de proprietari decât de chiriaşi. Domnilor guvernanţi, nu lăsaţi proprietarilor doar praful de pe tobă sau combină!

D e p u t a t
Daniel Sorin Gheba

articolul original.

Ansamblurile Kaláka şi Kiskaláka la festivalul de dans și muzică din Croaţia

29 September 2022 at 08:02

La mijlocul lunii septembrie, formaţiile de dansuri populare „Kaláka” şi Kiskaláka”, care activează în cadrul  Fundaţiei Culturale Téka din Gherla, au participat la cea de a VIII-a ediţie a Festivalului de dans şi muzică de la Zaton, o manifestare folclorică de tradiţie, onorat de mai multe formaţii artistice din Croaţia şi străinătate. 

Mesagerii folclorului din Gherla au prezentat pe scena amenajată în aer liber din localitatea Nin o suită de dansuri populare de pe Câmpie, apreciate și aplaudate de publicul prezent la eveniment.

kalaka gherla szmaosujvar croatia

kalaka gherla szmaosujvar croatia

Cu ocazia prezenţei la festival, tinerii gherleni au avut un schimb de experienţă cu ceilalți participanți, împărtășind reciproc din frumusețea dansurilor traditționale, un semn al colaborării şi prieteniei.

Vizita în Croația, prima de acest fel, a fost prilej pentru adolescenți să viziteze diverse obiective de interes cultural, dar și să se bucure de zile calde de vară, cu plajă și baie pe malul Mării Adriatice.

kalaka gherla szmaosujvar croatia

foto: Fundația Teka / Facebook

Recent, membrii Ansamblului „Kaláka” din Gherla au mai fost prezenți la întâlnirea ansamblurilor folclorice „Transylvania Dance House” de la Odorheiu Secuiesc.

Szekely Csaba

articolul original.

O manifestare culturală de înaltă clasă! Festivalul internaţional “Lugoj Clasic” 2022

29 September 2022 at 09:49

Festivalul internaţional “Lugoj Clasic” a ajuns la ediţia a șaptea și va avea loc cu sprijinul financiar al Primăriei Municipiului Lugoj,  în 5 octombrie, de la ora 18.00, la Lugoj, organizat de Asociația Culturală Enthousiasmos, director artistic Aura Twarowska.

Participă ansamblul profesionist Banatul și cuprinde o șezătoare cu Liliana Laichici, iar invitați speciali sunt Marius Cârnu și Felicia Stoian.

Și în acest an, festivalul Lugoj Clasic își propune îmbogățirea ofertei culturale lugojene, prin realizarea unui eveniment cultural de înaltă clasă, care să promoveze valorile locale și să deschidă orizontul cultural lugojean spre valorile naționale. Prin programul festivalului se urmărește promovarea orașului Lugoj, oraș în care diversitatea culturală este un incontestabil atu.

articolul original.

Stagiunea CLOUD. Două spectacole excepționale, online, la Teatrul Național Timișoara

29 September 2022 at 09:48

Teatrul Național din Timișoara aduce spectacolul aproape de cei de departe. Iubitorilor de teatru care nu pot vedea spectacolele Naționalului din fotoliul de spectator, Stagiunea CLOUD, proiect inclus în programul VIRTUAL al Teatrului Național din Timișoara, le oferă opțiunea ca în luna  octombrie să vizioneze on-line două dintre cele mai noi succese teatrale.

Joi, 27 octombrie, de la ora 19:00 pe platforma Stage ON, spectatorii on-line vor putea fi alături de spectatorii fizici aflați în Sala 2 TNTm la o nouă reprezentație a spectacolului ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI, în adaptarea și regia lui Radu Iacoban, un spectacol incitant, de atitudine, redând textului lui Shakespare dimensiunea critică și comentariul răsturnat privind imaginea femeii ca marfă, ascunse în spatele termenului „comedie”, cu care această piesă a fost etichetată de-a lungul timpului.

Duminică, 30 octombrie, de la ora 19, tot pe platofrma Stage On, va fi disponibilă vizionarea în transmisiune directă a celei mai recente premiere a Teatrului Național, ȘCOALA FEMEILOR versus ȘCOALA BĂRBAȚILOR, spectacol de teatru coregrafic de Gigi Căciuleanu pe texte de Molière, o suită de istorii despre această luptă căreia civilizația, cu toate marile ei cuceriri, încă nu i-a dat de capăt după 6000 de ani de patriarhat – femei versus bărbați.

Biletele pentru transmisiunile în direct ale spectacolelor din Stagiunea Cloud se vor pune în vânzare în scurt timp pe platforma Stage ON, la adresa https://www.stageon.ro/shop/.

ÎMBLÂNZIREA SCORPIEI. Locul: Padova, Italia. Timpul: ieri, astăzi, mâine, oricând. Problema: Batista vrea să-și negocieze fetele, inclusiv pe Catarina. Dar cine s-o ia pe Catarina cu limba ei ascuțită și cu manierele ei îngrozitoare? Catarina, cea care n-are chef de macho-isme, de atitudine patriarhală? Se știe: fug toți de Catarina unde văd cu ochii. Și în sfârșit apare Petrucchio, un pic cool, un pic afumat, un pic genul „sunt călare pe situație chiar dacă nu știu încotro mă-ndrept” și intră în meciul cu deja celebru de recalcitranta Catarina. Tot ce ne rămâne este să sperăm că metodele lui „didactice” (mai degrabă încadrabile în Codul Penal la capitolul „rele tratamente”) nu vor fi vătămat pe nimeni și să decodăm în cheia comediei o lume care este foarte, foarte aproape de noi.

ȘCOALA FEMEILOR versus ȘCOALA BĂRBAȚILOR. Cum am putea aniversa 400 de ani de la nașterea lui Molière mai bine decât printr-un spectacol Molière? Cum am putea dovedi mai clar că Molière ne este contemporan în spirit, ba fiindcă a luat-o înaintea timpului său, ba fiindcă lumea a mai întârziat pe ici, pe colo decât printr-un spectacol Molière? Și cine ar  putea s-o facă mai bine decât cel care a înțeles și a dat formă, la patru secole după Molière și „Regele Soare”, dansActorului, marele coregraf Gigi Căciuleanu, care „traduce” cu imaginația sa ludică și profundă vocea unică a marelui dramaturg francez? ȘCOALA FEMEILOR versus ȘCOALA BĂRBAȚILOR este o suită de istorii despre această luptă căreia civilizația, cu toate marile ei cuceriri, încă nu i-a dat de capăt după 6000 de ani de patriarhat. Povești fermecătoare despre mici iubiri, mici infernuri domestice, mici nedumeriri și multe subterfugii, mici războaie și diplomații repun în discuție, cu lucidă bonomie și cu grație fără milă, o societate care încearcă și tot încearcă să îndrepte o balanță în care nedrept stăm despărțiți de-atâta timp – femeile de-o parte, de alta – bărbații.

articolul original.

Test de cultură generală. Cine a fost al doilea președinte al SUA?

29 September 2022 at 08:00
image

John Adams a fost un susținător al independenței americane față de Marea Britanie, o figură importantă în Congresul Continental (1774-77), autorul Constituției statului Massachusetts (1780), semnatar al Tratatului de la Paris (1783), ambasador la Curtea de la Saint James (1785-88) și prim-vicepreședinte (1789-97) și al doilea președinte (1797-1801) al Statelor Unite.

După ce s-a clasat pe locul al doilea în urma lui George Washington la primele alegeri prezidențiale americane din 1789 și a fost vicepreședintele lui Washington (1789-97), Adams a obținut o victorie la limită în fața lui Thomas Jefferson pentru a fi ales în 1796.

A pierdut apoi în fața lui Jefferson în alegerile prezidențiale din 1800.

Familia lui John Adams își putea urmări descendența până la prima generație de coloniști puritani din Noua Anglie și a adus contribuții majore la viața politică și intelectuală a Statelor Unite timp de peste 150 de ani. Vărul său, Samuel Adams, a fost, ca și John Adams, un pionier al Revoluției Americane. John Quincy Adams, ca și tatăl său, John Adams, a

Cum a ajuns John Adams președinte?

John Adams s-a născut și a crescut în Braintree (acum în Quincy), Massachusetts. Cel mai mare dintre cei trei fii ai fermierului și cizmarului Deacon John Adams, a fost încurajat să aspire la minister și a absolvit Colegiul Harvard (1755). A predat la școala de gramatică timp de trei ani, înainte de a alege cariera de avocat în locul celei de ministru.

După ce a absolvit Colegiul Harvard în 1755, a practicat avocatura în Boston. În 1764 s-a căsătorit cu Abigail Smith, scrie Britannica.

Activ în mișcarea de independență americană, a fost ales în legislativul din Massachusetts și a fost delegat la Congresul Continental (1774-78), unde a fost numit într-un comitet, alături de Thomas Jefferson și alții, pentru a redacta Declarația de Independență.

Mandatul său de președinte a fost marcat de controverse

În perioada 1776-78 a fost numit în numeroase comisii ale Congresului, printre care una pentru crearea unei marine și alta pentru a analiza afacerile externe. A fost diplomat în Franța, Olanda și Anglia (1778-88).

La primele , a primit al doilea cel mai mare număr de voturi și a devenit vicepreședinte sub George Washington.

Mandatul de președinte al lui Adams a fost marcat de controversele legate de semnarea de către acesta a Legii privind străinii și a Legii privind seducerea în 1798 și de alianța sa cu Partidul Federalist conservator.

În 1800 a fost învins pentru realegere de Jefferson și s-a retras pentru a duce o viață retrasă în Massachusetts. În 1812 și-a depășit amărăciunea față de Jefferson, cu care a început o corespondență îndelungată. Amândoi au murit la 4 iulie 1826, la cea de-a 50-a aniversare a Declarației.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Primul împărat habsburg

29 September 2022 at 03:02
image

În această zi a anului 1273, Herzog (duce) Rudolf de Habsburg a fost ales împărat al Sfântului Imperiu Roman de către ceilalți prinți germani, devenind primul habsburg care a deținut acest titlu. Prin alegerea lui, habsburgii aveau să devină cea mai puternică familie din Europa, în următorii 600 de ani.

Familia Habsburg și-a luat numele de la fortăreața lor, construită pe piscurile din Elveția zilelor noastre – Habichtburg sau Castelul Șoimului. Peste secole, numele acesta a fost prescurtat în Habsburg. În a doua jumătate a secolului al XIII-lea, Rudolf a moștenit ducatul tatălui său.

Era un războinic inteligent și întreprinzător, a cărui familie era prea slabă pentru a reprezenta o amenințare la adresa prinților germani. De fapt, slăbiciunea lui Rudolf a devenit punctul său forte, având în vedere că ceilalți nobili l-au ales împărat, gândindu-se că nu reprezenta nici un pericol.

Cu toate că Rudolf s-a dovedit a fi un bun împărat (i-a înfrânt atât pe puternicii boemieni, cât și pe francezi), nu a reușit să-i convingă pe electori să-i garanteze tronul fiului său.

Însă faptul că devenise împărat a creat un precedent care i-a ajutat pe habsburgi să dețină coroana, cu intermitențe, până în 1438, când au reușit s-o câștige definitiv, până în momentul în care Napoleon l-a forțat pe împăratul Francisc al II-lea să renunțe la acest titlu, în 1804, aducând sfârșitul Sfântului Imperiu Roman.

Tot la 29 septembrie:

1582: Moare la Alba Sfânta Teresa.

1758: Se naște amiralul britanic Horatio Nelson.

1910: Moare pictorul american Winslow Homer.

Geo Alupoae, critic de teatru.

Primul împărat habsburg, 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Biblioteca Aman îşi deschide larg porţile pentru „O noapte la bibliotecă”

28 September 2022 at 21:51
image

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează vineri, 30 septembrie 2022, începând cu ora 18.00, o nouă ediție a evenimentului „O noapte în bibliotecă”, desfășurat anul acesta sub sloganul „Share location @ Bibliotecă”.

Timp de șase ore, biblioteca își deschide larg porțile pentru cititorii de toate vârstele, care sunt invitați să ia parte la numeroasele evenimente organizate cu scopul de a cunoaște mai bine biblioteca, serviciile și spațiile în care își desfășoară activitatea.

Până la miezul nopții, craiovenii vor participa la un adevărat maraton. Printre surprizele pregătite se află: numere de magie, ora de colorat, ateliere de pictură pe față, desene pe asfalt, hand-made, vizite si prezentări ale secțiilor bibliotecii, vizionări de filme, o cabina foto pentru instantanee. Începând cu ora 21, craiovenii sunt invitați în curtea bibliotecii, la concertele oferite de trupele „Your Midwife On Ice” și „2Normal”. În interior, bibliotecarii au pregătit expoziții, prezentări video ale unor colecții din fondul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, vizionări de filme, sesiune de discuții și lecturi publice, dezbatere cu tema „Fenomenul bullying”.

Programul activităților pregătite pentru „cea mai lungă zi a anului în bibliotecă” și spațiile în care se desfășoară:

●18.00 – „Jocurile copilăriei”- desene pe asfalt, pictură pe față, ateliere de lucru, în curtea bibliotecii

●19.00 – 20.00 – „Ora de magie”, cu magicianul Mario Popescu, în curtea bibliotecii

●19.00 – 22.00 – „Cabina foto”, instantanee și amintiri de la „O noapte în bibliotecă”

●19.00 – 20.00 – „Târg de locuri de muncă”, acțiune pentru integrarea pe piața locurilor de muncă a persoanelor defavorizate”, coordonator Constantin Crăițoiu – sala „Acad. Dinu C. Giurescu”

●20.00 – 21.00 – „Fenomenul bullying”, o discuție cu adolescenții, condusă de psihologul Mihail Jianu – sala „Acad. Dinu C. Giurescu”

●20.00 – 21.00 – sesiune de lecturi publice –sala Biblioteca Exilului din Paris „Basarab Nicolescu”

●20.00 – 23.00 – vizionare de filme- „Pinguinii din Madagascar” (film pentru copii, durată 88 minute) și „Cats” (durata 110 minute) – sala American Corner

●21.00 – 22.00- concert trupa „2NormaL” – curtea bibliotecii

●22.00 – 23.00 – concert trupa „Your Midwife On Ice”

Pe toată durata desfășurării evenimentului „O noapte în bibliotecă”, craiovenii pot vizita expozițiile:

●„Emoții de toamnă prin file de carte”, expoziție de carte – holul de la parterul instituției

●„Arhivele Olteniei 1922- 2022 – Arc secular peste timp” – sala „Acad. Dinu C Giurescu”

●„Cărți, documente, manuscrise, corespondență, fotografii din exil” – sala Biblioteca Exilului din Paris „Basarab Nicolescu”

●„Horia Vintilă”, expoziție de mobilier, obiecte personale și fotografii – holul de la etajul instituției

●„Mircea Milcovitch și Maria Mesterou”, expoziție de artă – holul de la etajul instituției

●„Basarab Nicolescu” – film de prezentare

●„Horia Vintilă” – film de prezentare

●„Leonid Mămăligă” – film de prezentare

●„Nicolae Romanescu” – film de prezentare

Proiectul național „O noapte în bibliotecă” se desfășoară anual sub egida Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR) și are ca scop promovarea lecturii și a bibliotecilor publice în comunitățile locale.

articolul original.

Lucrări aflate în premieră la o licitație publică, în prima licitație Ans Azura cu focus pe artiști români. Romanian Artists in the Spotlight – Art in Central and Eastern Europe

28 September 2022 at 16:57

Europei și Orientul Mijlociu, lansată în 2021 de Andreea Stănculeanu și Suzana Vasilescu, anunță prima licitație ce aduce în atenție artiști români consacrați, alături de artiști din regiunea CEE. Reunite sub numele Romanian Artists in the Spotlight – Art in Central and Eastern Europe o parte dintre lucrările listate în premieră la o licitație publică au fost expuse într-un vernisaj privat adresat colecționarilor de artă. În perioada 28 septembrie- 6 Octombrie, în intervalul orar 11:00 – 19:00 expoziția este deschisă publicului. Începând cu data de 3 octombrie, ora 10 GMT + 2 (10 AM ora României) iubitorii și colecționarii de artă din întreaga lume vor putea începe să liciteze online selecția atent curatoriată, urmând ca în data de 6 octombrie de la ora 19 GMT +2 (7 PM ora României) să urmărească și să își adjudece loturile favorite în licitația condusă de Tom Best și transmisă LIVE pe ansazura.com.

Licitația Romanian artists in the Spotlight – Art in Central and Eastern Europe continuă contextualizarea artei din regiunea CEE prin prezentarea celor mai importanți artiști români din perioada avangardei și post-modernismului. În selecția de lucrări evaluată la peste 1 milion de Euro și curatoriată de specialiștii Ans Azura se regăsesc piese importante semnate de Adrian Ghenie, Ștefan Câlția, Geta Brătescu, Alma Redlinger, Victor Brauner, Marcel Iancu, Mihai Olos, Max Hermann Maxy, Ovidiu Maitec, dar și artiști consacrați din regiune precum Mangelos, Edward Dwurnik, Diet Sayler, Janina Kraupe și mulți alții.

O piesă foarte rară prezentă în licitație este Compoziție semnată de Marcel Iancu în 1926 care pornește de la 30.000 Euro și este una dintre puținele lucrări din perioada românească a artistului, înainte de a pleca în Palestina  împreună cu familia sa, în 1941. Marcel Iancu a fost unul dintre cei mai importanți promotori ai artei de avangardă, alături de Victor Brauner, prezent deasemenea în selecția Ans Azura cu un desen excepțional realizat pentru prietenul său Andre Breton în 1948. Lucrarea a făcut parte din colecția lui Andre Breton și reprezintă un pictopoem dedicat lui Breton, având un preț de pornire de 8000 Euro. O altă lucrare ce intră în licitație începand de la 40.000 Euro este pictura din 1926 Natură moartă cu o păpușă de celuloid și fier de călcat semnată de Max Hermann Maxy. Lucrarea a facut parte din faimoasa colecție de artă aparținând fostului ministru al Afacerilor Externe al RDG, Lothar Bolz. Peste 60 de lucrări având prețuri de pornire între 1.000 Euro și 150.000 Euro sunt pregatite să fie licitate. Informații despre fiecare lucrare în parte pot fi parcurse aici.

Licitația Romanian Artists in the Spotlight – Art in Central and Eastern Europe transmisă LIVE pe 6 octombrie va fi condusă de Tom Best, unul dintre cei mai tineri comisari de licitații care a condus o licitație publică de seară în cadrul prestigioasei case de licitații Christie’s, locul în care și-a început cariera.

Ans Azura este spatiul digital care urmărește atragerea și implicarea următoarei generații de colecționari care poate proba, alături de și cu asistența echipei Ans Azura experiența extraordinară a formării unei colecții de artă. Platforma susține vizibilitatea practicilor artiștilor din Europa Centrală și de Est și își dorește să contribuie la recunoașterea relevanței acesteia la nivel internațional. Lucrările selecționate sunt prezente pentru prima dată într-o licitație organizată în Romania și au nivel de calitate muzeală. Echipa de specialiști Ans Azura are o experiență vastă și o reputație puternică, prețuiește calitatea mai presus de orice și operează cu angajamentul, în primul rând personal, de a oferi lucrări relevante in context locat, regional și internațional. Ans Azura crede în importanța artei din Europa Centrală și de Est si Orientul Mijlociu și lucrează la construcția unui ecosistem puternic și stabil, punând accent pe educare, apreciere și valorizare a unei colecții.

Despre ANS AZURA

ANS AZURA, prima platformă digitală dedicată artei din Centrul și Estul Europei și din Orientul Mijlociu, lansată pe 7 noiembrie 2021 și susținută de o rețea internațională de experți din piețele CEE și din Orientul Mijlociu, a fost concepută din dorința de a obține o vizibilitate mai mare,  necesară pentru aprecierea artiștilor din cele două regiuni.

Inițiatoarele proiectului sunt Suzana Vasilescu, istoric de artă, art advisor și fondator al galeriei de artă contemporană SUPRAINFINIT din București, România, și Andreea Stănculeanu, art adviser, fondator și director al Galeriei de Artă Contemporană Sector 1, aflată tot în București. Cele două partenere își propun să creeze o comunitate online de artiști, cumpărători, vânzători și iubitori de artă care să aibă acces facil la un flux continuu de lucrări atât printr-o secțiune de expoziții și vânzări private, cât și prin licitații (5 licitații și 3 expoziții curatoriate pe an).

ANS AZURA promovează cei mai importanți artiști din teritoriile Europei Centrale și de Est – România, Slovenia, Croația, Serbia, Polonia și Ungaria, și din Orientul Mijlociu – Peninsula Arabă, Anatolia, Liban, Egipt, Siria, Iran și Irak.

Suzana Vasilescu este istoric de artă (specializat în arta postmoderna şi contemporană) şi manager cultural. A fost, printre altele, organizatorul primei licitaţii de artă contemporană şi postmodernă din România, în cadrul casei de licitații Artmark, unde a condus departamentul de Artă Contemporană și Post-Modernă. În anul 2015 a organizat prima ediție a celei mai mari Bienale de Artă din România, Art Encounters, la Timișoara. În prezent conduce propria galerie de artă contemporană, SUPRAINFINIT și lucrează ca art advisor pentru importante colecții private din România, dar și pentru primul muzeu de artă contemporană privat, MARe (Muzeul de Artă Recentă). Între anii 2011-2014 a fost directorul galeriei de artp contemporană, Nicodim. Este absolventă a Universităţii Bucureşti, secţia de Istoria Artei, și a unui MBA în cadrul prestigioasei școli de business ASEBUSS.

Andreea Stănculeanu este consultant artistic și manager cultural, fondator al Galeriei de Artă Contemporană Sector 1 din București, absolventă a Facultății de Relații Economice Internaționale din cadrul ASE București cu o experiență de peste 20 de ani în afaceri internaționale și producție de film. Din 2017, Andreea s-a concentrat în primul rând pe urmărirea pasiunii sale de o viață și a deschis Galeria Sector 1, devenind o voce pe scena artei contemporane din România. Printr-o serie de proiecte curatoriale construite în jurul fenomenul artistic reprezentat de comunitatea artistică din Cluj, reprezentarea artiștilor români istorici post-avangardiști și printr-un program internațional axat mai ales pe artiștii din ECE, Andreea a devenit parte a unei rețele de consultanți pentru colecții est-europene relevante.

articolul original.

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, spectacol performativ despre locurile nepătrunse unde se ascund fricile bărbaților

28 September 2022 at 14:50

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci”, cel mai nou spectacol de teatru creat de compania Vanner Collective, pe textul dramaturgei Raluca Mănescu, demască masculinitatea toxică și fuga barbaților din fața propriilor emoții și frici. Spectacolul se lansează în turneu național în orașele București, Sibiu și Craiova, continuând demersul companiei Vanner Collective început în 2020 de a aduce în conștiința publicului masculin importanța vulnerabilității și asumării emoțiilor, în rândul bărbaților ca pas esențial către dezvoltarea adultului și viitorului părinte.

Denisa Nicolae, actriță și creatoare a spectacolului:

„Suntem într-o continuă explorare a unor forme noi de expresie pentru temele care ne preocupă. Așa s-a născut Komorebi, cel mai colaborativ și plin de căutari spectacol pe care l-am dezvoltat pană acum, un spectacol care continuă un demers pornit în 2020 despre masculinitatea toxică. Vorbim despre bărbații pe care îi vedem, ne sunt familiari, îi admirăm, îi cunoaștem. Sau credem că îi cunoaștem. Ne-am provocat prin acest spectacol să vedem mai departe de măști, să sondăm în traume, să ne acceptăm fricile și mai ales, să deconstruim conceptul de „bărbat adevărat”.

Calendarul evenimentelor este:

București – Teatrelli – CREART – 8&9 octombrie

Sibiu – Teatrului GONG, Sala Mare – 14&15 octombrie

București – Centrul Educațional de Teatru REPLIKA – 1&2 noiembrie

Craiova – Teatrul Național „Marin Sorescu”, sala Studio – 8&9 noiembrie

„KOMOREBI. Lumina care se filtrează printre copaci” este drumul inițiatic al unui bărbat, în luptă cu Frica. Este o poveste învăluită de dragoste, umor și curaj despre traume deconstruite, despre iubire și acceptare. Ce mai înseamnă azi să fii un „bărbat adevărat”? O disecție actuală a parcursului către sine și a impactului pe care îl are descoperirea adevăratului chip ascuns sub măști fabricate.

Liviu Romanescu, actor și creator al spectacolului:

„Nu se poate vorbi despre masculinitate toxică disociind-o de importanța igienei și sănătății mintale. O mare parte din comportamentul masculin toxic este dominată de nevoia de putere, de statut, dependența de muncă, infidelitate, mecanisme „de apărare” împotriva vulnerabilității. Am vrut să creăm o lume care să se joace cu aceste pericole, să le arate, să le cânte, să le exprime în orice formă posibilă. Vreau prin Komorebi să vorbim despre emoții pe care bărbații le îndeasă sub pat încă din copilărie, despre frici ascunse după ușă, despre voci din background adânc inscripționate pe disc, disc pe care și eu de multe mă trezesc ascultându-l.”

Conceptul spectacolului le aparține Denisei Nicolae și lui Liviu Romanescu. Performerii sunt Denisa Nicolae, Liviu Romanescu și Teodora Velescu. Coregrafia și mișcarea scenică aparține Teodorei Velescu, muzica originală din spectacol este creată de Mihai Dobre, scenografia și costumele de Elena Gheorghe, iar măștile de Elena Gheorghe, Cristina Milea și Tudor Lucanu. Oana Pușcatu s-a ocupat de pregătirea muzicală. Universul sonor și light designul sunt create de Alexandros Raptis.

Proiectul este inițiat de Vanner Collective alături de partenerii Teatrelli-CREART, Teatrul GONG Sibiu, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Centrul de Teatru Educațional REPLIKA, DEPREHUB / Happy Minds, Fundația Friends for Friends, Asociația A.L.E.G., Centrul pentru Tineret al Municipiului București. Proiectul dorește să crească încrederea, cu precădere în rândul bărbaților, în demersul de acceptare și exprimare a emoțiilor, pentru spargerea stereotipurilor moștenite și pentru recadrarea imaginii a ceea ce înseamnă „un bărbat adevărat”.

Parteneri media: Rock FM, AGERPRES, Zile și Nopți, IQads, Spotmedia, Ziarul Metropolis, Liternet, Observator Cultural, Suplimentul de Cultură, The Institute, LIFE.ro, Revista Golan, Curatorialist, Curatorial, Igloo, Zeppelin, Modernism, Propagarta, B365.ro, PRwave, Happ.ro, Goingout.ro, Bucharest-guide.ro, Probucuresti.ro, Munteanu.

articolul original.

Prima ediție a International Lugoj Art Festival 2022

28 September 2022 at 13:42

Cele mai importante manifestări de artă plastică contemporană din România se vor reuni, sub egida International Lugoj Art Festival, în perioada 29 septembrie – 31 octombrie 2022, în generoasele spații ale Galerie de Artă și ale Muzeului de Istorie, Etnografie și Artă Plastică din Lugoj. „Începând din acest an, artele vizuale din România vor avea o nouă manifestare de anvergură prin organizarea primei ediții a International Lugoj Art Festival. Acest proiect propune 8 secțiuni distinctive, pornind de la pictură, grafică, tapiserie, scenografie, sculptură și creație vestimentară, vom ajunge la corespondențe muzicale prin realizarea unor serii de concerte. Manifestarea este realizată de Primăria Municipiului Lugoj, Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Galeria de Artă Lugoj și Dan Tudor Truică, curator independent, fondator TRUICART Events Brand. Vor fi lansate 4 albume de artă, care vor prezenta diferite secțiuni ale festivalului”, precizează Dan Tudor Truică, curator independent, fondator International Lugoj Art Festival. Manifestarea va fi deschisă joi, 29 septembrie, ora 18.00, la Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, cu expoziția „Maeștrii tapiseriei românești”, care va cuprinde lucrări de o valoare inestimabilă, realizate de o parte dintre cei mai reprezentativi creatori de frumos din sfera artelor decorative. Artiștii fac parte din diferite generații, din diferite filiale UAPR, iar prin lucrările prezentate în generosul spațiu al Muzeului de Istorie, Etnografie si Artă Plastică Lugoj, se va construi o simeză omogenă și prețioasă, cu lucrări ale artiștilor: Carmen Bazilescu, Adriana Canija Popa, Edit Cociuba, Ana Hoble, Ruxandra Sibil Mermeze, Mihai Moldovanu, Ruxandra Stefana Munteanu, Gabriela Naftanaila Leventu, Magdalena Paree Hahn, Victoria Caraiman Pastuch, Lucia Puscasu, Ana Maria Rugescu, Nicolae Zimbroianu si Zoe Vida Porumb. Totodată, va avea loc și expoziția intitulată „Veșmânt”, care va cuprinde 12 creații vestimentare, reinterpretări o unor motive populare tradiționale, lucrări extrem de prețioase și pline de încărcătură emoțională realizate de Cristiana Maria Purdescu, precum și un recital de pian susținut de prof. Eliana Zah și studenții săi, Cut David și Isabelle Vegh, cu lucrări compuse de W.A. Mozart, F.M. Bartholdy, E. Satie, C. Debussy, A. Diabelli, J. Strauss Sr.. Vineri, 30 septembrie, de la ora 18.00, la Galeria de Artă, va avea loc vernisajul expozției „Atemporal, dialoguri scenografice”, cu lucrări antologice semnate de Ion Truică și Dumitru Popescu, doi dintre cei mai importanți scenografi români, doi artiști care au scris istorie prin calitatea actului creator, două simboluri ale plastici contemporane românești. Un dialog ATEMPORAL bazat pe calitate și responsabilitate. Tot la Galeria de Artă, sâmbătă, 1 octombrie, de la ora 18.00, va avea loc expoziția retrospectivă „Arta conchistadorului”, cu lucrări de pictură și grafică semnate de artistul plastic Marcel Aciocoiței, din colecții particulare. Acestă expoziție va fi dublată și de lansarea albumului “Marcel Aciocoiței – Arta conchistadorului”, albumul cu numărul 4 din colecția TRUICART Events Brand “Artă și destin”, care va conține texte critice, fotografii alături de colegi și o parte semnificativă a operei marelui maestru. După cum a precizat curatorul Dan Tudor Truică, este „un eveniment gândit din dragoste, prețuire și respect față de memoria unui artist vizual emblematic pentru arta contemporană românească”. Totodată, în același spațiu al Galeriei de Artă, vor fi prezentate, sub genericul „Acorduri grafice”, lucrări recente și neexpuse semnate de Ioan Pompiliu Bălașa și Dan Tudor Truică. În 4 octombrie, de la ora 18.00, tot la Galeria de Artă, se va deschide Salonul Național de Artă Plastică „Atitudini Contemporane”, care a reprezentat, din 2008 până în prezent, pentru manifestarile de artă contemporană românească, un eveniment cu totul special atât prin format cât și prin diversitatea lucrărilor prezentate pe simeze. Ajuns la cea de a XV-a ediţie, evenimentul a fost prezentat în 58 de orașe și în 115 spații expoziționale. Astăzi, pentru organizatori, această expoziţie are un caracter internaţional prin larga conexiune postmodernă. Artiștii prezenți pe simeze la cea de-a doua etapă a celei de-a 15-a ediții a Salonului sunt: Roxana Alexa, Alina Axane, Octavian Bică, Lucia Boulescu, Andana Călinescu, Septimiu Căpățînă,  Valentina Chirvase, Daniel Crăciun, Lucia Crenguța, Ana Croitoru, Cornelia Victoria Dedu, Marius Frățilă, Adrian Gălan, Ioana Lidia Ilea, Sanda Ionescu, Simona Adelina Ionescu, Luminița Nicolau, Rebeca Emanuella Mănescu, Aurelia Matei, Lucia Eleonora Pășcuț,  Elena Safta, Evangelia Taka, Delia Vancea, Virginia Videa și Dorina Zah. Tot în 4 octombrie, de la ora 18.00, maestrul Gheorghe Zaharia va aduce prin expoziția personală de sculptură intitulată „CONTRA.PUNCT”, câte un accent tridimensional în toate secțiunile paralele găzduite în spațiile expoziționale ale Galeriei de Artă. Seria manifestărilor expoziționale la Galeria de Artă va continua în 5 octombrie, ora 18:00, cu expoziția Ioanei Enescu Truică – „Meridiane Spirituale”. Această expoziție prezintă o parte din creația din ultimii ani, reprezentări figurative ale civilizațiilor și oamenilor pe care artista i-a cunoscut sau doar zărit în multele și minunatele călătorii pe meridianele spirituale avute. „Cu acest prilej, împreună cu toți colegii și prietenii ce vor fi prezenți la acest vernisaj care va încheia seria manifestărilor festivalului, vom sărbători evenimentul cu numărul 1000 organizat sub egida TRUICART Events Brand. Finalul acestor expoziții va fi consemnat în data de 31 octombrie 2022”, mai precizează Dan Tudor Truică, curator independent, fondator International Lugoj Art Festival.

articolul original.

Test de cultură generală. Câte aripi are o albină?

28 September 2022 at 08:00
image

Albina, deși de dimensiuni mici, este o creatură complexă și sofisticată. Este o insectă perfect adaptată la mediul în care trăiește, permițându-i să coexiste cu alte viețuitoare într-un echilibru delicat, evoluat de-a lungul a milioane de ani.

În cazul anatomiei albinelor, fiecare element are un scop clar și bine definit, reflectând chiar și diferențele de roluri între albinele lucrătoare, trântorii și regina. Corpul albinei este împărțit în 3 secțiuni – capul, toracele și abdomenul. Fiecare secțiune are un scop propriu și sprijină funcțiile părților corpului atașate.

Capul este prevăzut cu ochi, antene, mandibule și un creier minuscul, scrie PerfectBee.

Toracele este baza pentru picioare și aripi. Abdomenul conține acul, glandele de ceară și organele de reproducere. Împreună, acestea formează exoscheletul albinei – un ,,schelet extern”. Acesta este acoperit în mare parte de un strat de păr pentru a ajuta albina să culeagă polenul și să-și regleze temperatura corpului.

Anatomia albinei are o eficiență uimitoare

Antenele de pe capul albinei formează o centrală senzorială, asigurând o funcție pentru simțul tactil, mirosul, gustul și chiar o formă unică de auz al albinei.

În mod curios, masculii au 13 segmente care alcătuiesc fiecare antenă, în timp ce femelele au 12. În ambele cazuri, există o „articulație” asemănătoare unui cot de-a lungul antenei.

Pentru atingere, antenele sunt prevăzute cu mecanoreceptori. Simțul tactil este un beneficiu destul de evident al antenelor, dar, spre surprinderea oamenilor de știință, se pare că acestea oferă și simțul auzului.

Timp de mulți ani s-a crezut că albinele – în ciuda faptului că au un set aproape magic de simțuri primare – nu sunt capabile să audă. Într-adevăr, urechea tradițională bazată pe presiune, ca la oameni, este absentă. Cu toate acestea, oamenii de știință au fost confuzi de ce unele studii au sugerat că la sunete.

Cum aud albinele dacă nu au urechi?

Dar ele pot „auzi” prin antenele lor. Antenele dispun, de asemenea, de receptori de mirosuri, deși nu sunt singura parte a anatomiei albinelor care poate detecta mirosurile. Numai în antene, albinele au un număr impresionant de 170 de receptori de mirosuri, ceea ce le conferă un simț al mirosului extrem de bine dezvoltat.

De asemenea, antenele pentru a comunica cu alte albine, prin atingere.

Albinele posedă două seturi de ochi – compuși și simpli. Ochii mari pe care îi observați atunci când priviți o albină sunt ochi compuși.

Fiecare ochi compus este alcătuit din mai multe unități oculare. Aceste unități recepționează o imagine separată și transferă informațiile către creier, unde sunt asamblate într-o singură imagine. Acest proces ajută, de asemenea, la capacitatea albinei de a vedea lumea în lumină polarizată.

Aripile anterioare, mult mai mari decât cele posterioare

Toracele este secțiunea mediană a albinei și se concentrează în principal pe locomoție. Toracele are șase picioare și două perechi de aripi. Mușchii din torace permit albinei să controleze mișcarea aripilor în timpul zborului. Contracțiile rapide ale mușchilor produc mișcarea vioaie a aripilor.

pot purta insecta prin aer. Acestea sunt dispuse în două perechi, astfel că albinele au în total patru aripi.

Aripile anterioare sunt mult mai mari decât cele posterioare, dar ambele ajută la zbor. Decolarea are loc deoarece fiecare aripă este răsucită ca o elice în timpul mișcărilor de urcare și coborâre.

Viteza este îmbunătățită de mușchii cu pulsații rapide situați în torace. În plus, ea are trei perechi de picioare care se împart în șase segmente, ceea ce o face foarte flexibilă. Picioarele din față sunt special concepute pentru a curăța antenele, în timp ce picioarele din spate au o secțiune dedicată acumulării polenului, numită coș de polen.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Cea mai solo chitară solo: Maxim Belciug cântă în premieră la Giurgiu

28 September 2022 at 03:34
By: admin

Duminică, 02 octombrie 2022, ora 19.00, Sala Mare a Teatrului Tudor Vianu din Giurgiu găzduiește un recital extraordinar de chitară susținut de carismaticul chitarist Maxim Belciug, unul dintre cei mai apreciați muzicieni români de astăzi. Evenimentul, care este o premieră pentru publicul giurgiuvean, promite o întâlnire unică cu magia unei chitare și cu muzica sclipitoare, de la baroc la flamenco, ce poate fi împărtășită cu acest instrument solist.

Supranumit uneori “chitaristul Încântărilor”, ori “cea mai solo chitară solo”, Maxim Belciug este un nume bine cunoscut printre amatorii de muzici rafinate. Un artist clasic în formarea și preferințele sale, discret ca persoană, dar expresiv până la năstrușnicie ca muzician, care stăruie, de peste 20 de ani, să convingă oamenii că frumusețea chiar poate “mântui omenirea”. A cântat mult, în diverse formule camerale, atât în țară cât și în străinătate, în toată Europa, dar cel mai bine se simte în recitalurile solo, atunci când, singur cu chitara sa, poate da frâu liber fanteziei, transformând matematica riguroasă a partiturii în clocot și pasiune. Concertele lui Maxim Belciug nu au nimic spectaculos. Apare singur pe scenă, împovărat deja de muzica ce va să vină, și se așează pe scaun. Apoi începe. Mâna sa atinge corzile, iar chitara se transformă într-o orchestră cu sunet limpede, care simte, suferă, plânge și cântă, se tulbură sau strigă bucurii fără nume. Iar tu asculți cântarea sa firească, fără zorzoane, și te întrebi cum de-ai uitat că sufletul se hrănește cu lucruri simple. Un om cu o chitară. Atât de simplu. Și totuși, ce încântare.

Așadar duminică, 02 octombrie 2022, chitara vrăjită a lui Maxim Belciug va răsuna pentru prima dată pe scena Teatrului Tudor Vianu din Giurgiu, într-un eveniment oferit de către Asociația Culturală Kitarodia în cadrul proiectului „Musica Perennis”, desfășurat cu finanțare de la Ministerul Culturii. Concertul începe la ora 19:00, iar intrarea pentru public este liberă.

(1) Maxim Belciug live. Recital de chitară | Teatrul Tudor Vianu Giurgiu | Facebook

https://youtu.be/DkjLwfRqOvs

articolul original.

Este asasinat adevăratul rege Venceslau (935)

28 September 2022 at 04:10

„Bunul rege Venceslau privea

De sărbătoarea lui Ștefan,

Când zăpada cădea și se-așeza-mprejur,

Înaltă, proaspătă și netedă.

Tare mai strălucea luna în noapte-aceea

Deși gerul era crud,

Când zări un sărman care aduna surcele de foc”.

Acest colind a fost scris în 1853 de un predicator englez, pe nume Neale, pe o melodie suedeză din secolul al XVI-lea. Chiar și astăzi se mai cântă despre acel bun rege din Boemia (care, de fapt, a fost duce), asasinat la 28 septembrie 935, în drum spre biserică.

Tatăl lui Venceslau murise tânăr, însă băiatul a fost crescut ca un bun creștin de credincioasa lui bunică, Ludmila. Din nefericire, mama lui Venceslau, Drahomira, a rămas păgână și în scurt timp a poruncit ca soacra să fie ucisă, astfel încât să pună mâna pe putere ca regentă a tânărului Venceslau.

Când Venceslau a ajuns la vârsta majoratului, a preluat frâiele guvernării, dovedind pe loc că avea instincte bune, în vremurile neprielnice ale istoriei. A făcut legământ să rămână virgin, a încurajat răspândirea creștinismului în Boemia și, spre marea dezamăgire a soldaților săi, a făcut pace cu împăratul german, Henric Păsărarul.

Și-a înfuriat nobilii prin rectitudinea sa creștină, mai ales prin dorința de a-i ajuta pe săraci.

În anul 935, tânărul duce în vârstă de douăzeci și doi de ani și-a părăsit capitala, Praga, să-l viziteze pe fratele său, Boleslau. După o seară de petreceri magnifice, Venceslau s-a trezit devreme ca să se ducă la slujba de dimineață. Însă când dădea să intre în biserică, oameni plătiți de fratele său l-au omorât cu brutalitate.

Potrivit lui Cosma din Praga, unul dintre fiii lui Boleslau s-a născut în ziua morții lui Venceslau și, din cauza circumstanțelor de rău augur ale nașterii sale, copilul a fost numit Strachkvas, care se traduce prin „sărbătoare groaznică”.

Există o tradiție care spune că slujitorul loial al Sfântului Venceslau, Podevin, i-a răzbunat moartea prin uciderea unuia dintre principalii conspiratori, dar a fost executat de către Boleslau.

Boleslau a căpătat ce-și dorise: a devenit duce. Însă Venceslau a devenit mai apoi sfântul patron al Boemiei și, mai târziu, al Cehoslovaciei.

Sărbătoarea sa este celebrată pe 28 septembrie, în timp ce mutarea moaștelor sale, care a avut loc în anul 938, este comemorată în data de 4 martie.

Începând din anul 2000, ziua de sărbătorire a Sfântului Venceslau (28 septembrie) este sărbătoare publică în Republica Cehă, celebrată ca Ziua Suveranității Cehe.

Tot la 28 septembrie:

48 î.Hr.: Este asasinat generalul roman Pompei cel Mare.

1215: Se naște împăratul mongol al Chinei, Kublai Han.

1573: Se naște pictorul italian Caravaggio (Michelangelo Merisi), în orășelul al cărui nume îl poartă, lângă Bergamo.

1841: Se naște prim-ministrul francez Georges Clemenceau.

1864: Karl Marx fondează Prima Internațională la Londra.

1895: Moare omul de știință francez Louis Pasteur.

Geo Alupoae, critic de teatru.

Este asasinat adevăratul rege Venceslau (935), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Biblioteca Aman organizează cea de-a XIII-a ediție a proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”

27 September 2022 at 21:14
image

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” organizează cea de-a XIII-a ediție a proiectului „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, proiect care se adresează preșcolarilor și elevilor din ciclul primar.

Ediția de față este structurată în șaptesprezece teme, programate astfel:

●10-13 Octombrie – Nuanțe de toamnă (pictură/desen/colaj)

●17-20 Octombrie – Mănânc sănătos, cresc frumos! (fișe de lucru)

●7-10 Noiembrie – În lumea poveștilor (pictură/desen/colaj)

●14- 17 Noiembrie – Corpul meu (planșe cu imagini)

●5-8 Decembrie – Colinde, colinde…e vremea colindelor!

●12-15 Decembrie – Scrisoare către Moș Crăciun

●16-19 Ianuarie – Mihai Eminescu (recitări poezii)

●23-26 Ianuarie – Banii pe înțelesul copiilor (fișe de lucru/educație financiară)

●13-16 Februarie – Dezvoltare personală (bunele maniere în imagini)

●27 Februarie – 2 Martie – Zâmbete de primăvară (confecționare Mărțișoare)

●6 – 9 Martie – De ziua mamei (realizarea unei felicitări pentru ziua de 8 Martie)

●27 – 30 Martie – Elena Farago, prietena copiilor (recitări poezii)

●24 – 27 Aprilie – Primăvara în culori (desen/pictură)

●8 – 11 Mai – Micii pietoni (fișe de lucru)

●15-18 Mai – „L-ați văzut cumva pe zdreanță?” (recitări poezii de Tudor Arghezi)

●29 – 31 Mai – Pe aripile poeziei (concurs)

●5 – 8 Iunie – A venit vacanța! (diverse activități)

Proiectul „Cărticica pentru prichindei și copii mai măricei”, desfășurat de secția „Împrumut carte pentru copii și tineret”, este unul dintre cele mai longevive și apreciate programe cultural-educative ale Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, dedicat celor mici.

Activitățile desfășurate în cadrul temelor din proiect se desfășoară în afara spațiilor bibliotecii, respectiv la școală, grădiniță, sau la domiciliile participanților. Ulterior realizării acestor teme, cadrele didactice trimit fișierele digitale, fie sub formă de clip audio-video (mp4), cu o durată de maxim cinci minute, fie sub formă de imagini (jpeg), pe adresa de e-mail [email protected]. Toate fișierele primite, care respectă tematica activității, vor fi apoi promovate pe pagina de facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Trimiterea către bibliotecă a fișierelor digitale realizate de participanți presupune existența anterioară a acordului părinților pentru difuzarea acestora în scop cultural și educațional pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.

Înscrieriile se pot realiza exclusiv de către cadrele didactice, la numărul de telefon 0251.532.267, interior 104, de luni până vineri, în intervalul orar 10.00 – 16.00, începând de luni, 3 octombrie 2022.

articolul original.

Săptămâna Europeană a Sportului continuă la Mioveni!

27 September 2022 at 12:56
image

Astăzi, aproximativ 200 de elevi din Mioveni au învațat cum să aibă un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație echilibrată și sănătoasă.

Seminarul “Tinerii și stilul de viață sănătos” s-a desfășurat la Centrul Culltural Mioveni pe parcursul a 2 ore, timp în care s-a discutat despre, piramida alimentației sănătoase, despre cum elevii să își construiască un meniu zilnic cât mai sănătos, dar și despre cum să evite alimentele mai puțin sănătoase.
Scopul acestuia a fost creșterea gradului de conștientizare în rândul tinerilor cu privire la importanța sportului și a activității fizice pentru un stil de viață cât mai sănătos.
Evenimentul a făcut parte din ciclul de manifestări dedicate “Săptămânii Europeane a Sportului” și a fost susținut de către specialistul în nutriție, Valentina Florea.
articolul original.

Universitatea din Craiova a câștigat un proiect de 6,3 milioane euro!

27 September 2022 at 14:04
image

Universitatea din Craiova a câștgat proiectul „iNoi Orizonturi în Era Digitală”, un proiect de 6,3 milioane euro, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Proiectul a fost semnat în ziua marți, 20 septembrie 2022, la sediul Ministerului Educației. Valoarea acestui proiect este de 31.611.804,56 lei (circa 6,3 milioane euro).

Proiectul are ca scop creșterea calității în domeniul formării universitare și al cercetării prin investiții în infrastructura digitală, formarea cadrelor didactice și a studenților in domenii IT emergente precum și consolidarea competențelor antreprenoriale în sectorul digital.

Proiectul își propune ca 500 de cadre didactice universitare și aproximativ 2.000 de studenți să beneficiee de formare în cadrul proiectului și cel puțin 10 programe de studii să fie actualizate pentru dezvoltarea competențelor digitale în domenii de specializare stabilite ca prioritare, în vederea dobândirii de către studenți a unor competențe specifice profesiilor emergente și a consolidării competențelor antreprenoriale în sectorul digital.

În anunțul publicat pe pagina de Facebook a Universității din Craiova se arată:

Universitatea din Craiova se digitalizează complet și va pune un accent deosebit pe activități de formare în domenii emergente pentru studenți și cadre didactice. Ministerul Educației şi Universitatea din Craiova au semnat contractul de finanțare pentru proiectul „Universitatea din Craiova – Noi Orizonturi în Era Digitală”. Prin acest proiect se va achiziționa infrastructură digitală pentru 36 de departamente, centre de cercetare, laboratoare, dar și biblioteci digitale, în vederea creșterii calității procesului de învățământ și activității de cercetare. De asemenea, activitățile grantului vizează formarea de competențe profesionale în domenii digitale avansate și dezvoltarea competențelor antreprenoriale ale studenților pentru profesii emergente în sectorul digital”.

articolul original.

PENTRU VIITOAREA GENERAȚIE DE CETĂȚENI RESPONSABILI - PROGRAM NAȚIONAL DE CONȘTIENTIZARE ȘI COLECTARE A ECHIPAMENTELOR ELECTRICE ȘI A BATERIILOR UZATE

27 September 2022 at 13:10
image

ECOTIC și ECOTIC BAT lansează, vineri, 23 septembrie, cea de-a cincea ediție a campaniei Școala Ecoterrienilor, adresată școlilor și viitoarei generații de cetățeni responsabili. Aceasta se va desfășura în perioada 23 septembrie 2022-10 iulie 2023 și are drept obiectiv conștientizarea elevilor asupra importanței protecției mediului și a colectării separate de deșeuri electrice, electronice, de surse de lumină și baterii.

La ediția precedentă, din județul Mureș s-au înscris Liceul cu Program Sportiv ,,Szász Adalbert" din Târgu-Mureș și Școala Gimnazială Ațintiș, am aflat de la Diana Trifu, Responsabil Comunicare și Campanii în cadrul ECOTIC.

Școlile sunt invitate să participe la programul național de conștientizare și colectare a echipamentelor electrice și a bateriilor uzate, ce se axează pe două direcții principale: de conștientizare, în care școlile participante vor implementa activități de educație ecologică și de colectare de deșeuri de echipamente electrice și electronice, becuri și neoane, precum și deșeuri de baterii și acumulatori.

 “Toate școlile care se implică activ în proiect sunt câștigătoare"

Sunt invitate să se înscrie în perioada 23 septembrie - 10 octombrie 2022 școlile primare și/sau gimnaziale. Înscrierea se poate face accesând un formular dedicat.

Școlile participante la campanie vor primi un set de materiale de informare și educație ecologică și un set de recipiente în care vor putea colecta deșeuri de echipamente electrice si electronice, corpuri de iluminat și deșeuri de baterii și acumulatori. Activitățile se vor desfășura concomitent cu lecțiile de la clasă, putând fi realizate atât în format fizic cât și în sistem online.

Implicarea școlilor în campanie va fi premiată. Astfel, școlile care vor realiza lecțiile și/sau activitățile practice și/sau vor colecta deșeuri electrice și electronice/deșeuri de baterii vor primi vouchere cadou pentru achiziționarea de produse necesare activității școlare. Totodată, organizatorii vor acorda premii și celor mai implicați profesori și elevi pentru a-i răsplăti pentru efortul depus în protejarea mediului. Toate școlile care se implică activ în proiect sunt câștigătoare, sublinia Diana Trifu, Responsabil Comunicare și Campanii în cadrul ECOTIC.

,,Programul Școala Ecoterrienilor, deja binecunoscut în rândul școlilor din România, contribuie la educația pentru mediu a tinerei generații. Prin acțiuni de eco-educație și de colectare a deșeurilor, în special a deșeurilor electrice și electronice și a bateriilor, încercăm să îi învățăm pe cei mici despre impactul pe care activitățile noastre cotidiene îl au asupra mediului și despre modul în care putem avea grijă de planetă ", declara Valentin Negoiță, președinte ECOTIC.

L.B.

articolul original.
❌