ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Astazi — 1 February 2023Ultimele Stiri

Boemul care a inspirat Boema (1896)

1 February 2023 at 06:09
image

Henri Murger a fost unul dintre puținii poeți nevoiași din Parisul secolului al XIX-lea care au reușit să-și transforme experiențele vieții duse pe Malul Stâng într-o poveste profitabilă.

Născut în Paris în 1822, Murger a fost fiul unui croitor și al unei portărese, iar educația lui oficială s-a oprit la vârsta de 13 ani. Primele sale creații nu s-au distins prin nimic și a trăit adesea în sărăcie, cu o sănătate precară, dar romantismul și veselia Parisului din secolul al XIXlea l-au fascinat. Când abia împlinise 20 de ani a început să scrie povestiri în foileton despre viața boemă de la mijlocul deceniului al cincilea al acelui secol.

În creațiile lui apăreau radicalii, rebelii și, mai presus de toate, artiștii care respingeau valorile burgheze, preferând în schimb ceea ce considerau a fi onestitatea creației artistice și suferind de privațiunile care adesea o însoțeau, hotărâți să ducă o viață independentă, de muncă și de plăceri. El a denumit viața boemă „la préface de l’Académie, de l’Hôtel- Dieu ou de la Morgue” (prefața Academiei Franceze, a spitalului sau a morgii).

Dacă sunteți un împătimit al operei, una dintre istorisirile lui Murger vă va suna cunoscută: „Pe vremea aceea, marele filosof Gustave Colline, marele pictor Marcel, marele muzician Schaunard și marele poet Rudolphe, așa cum își spuneau unul altuia, frecventau cu regularitate cafeneaua Momus, unde erau cunoscuți drept cei patru muschetari, dat fiind că erau mereu văzuți împreună. De fapt, cei patru veneau împreună, plecau împreună, jucau împreună și, uneori, nu-și plăteau băuturile împreună, întotdeauna într-o armonie demnă de Orchestra Conservatorului”. Rudolph, desigur, era un portret al lui Murger însuși.

Povestirile lui Murger au devenit atât de populare încât, în cele din urmă, acesta a contopit câteva dintre ele într-o piesă numită La Vie de Bohème, un succes instantaneu al zilei. Autorul a fost celebrat de către Victor Hugo, lăudat de Ludovic Napoleon și decorat cu Legiunea de Onoare. Dar n-a apucat să se bucure prea mult de celebritate și avere. El s-a stins din viață la numai 39 de ani.

Din păcate, Murger n-a mai trăit până în seara de 1 februarie 1896, când opera lui Giacomo Puccini Boema, bazată pe piesa lui Murger, a fost interpretată pentru prima oară la Torino. Acum, la mai bine de un secol de la premieră, Boema rămâne opera cu cele mai multe producții și interpretări din câte au fost scrise vreodată.

Tot la 1 februarie:

1328: Moare regele Carol al IV-lea al Franței, ceea ce pune capăt dinastiei Capețienilor după trei sute patruzeci și unu de ani, și începe dinastia de Valois, cu Filip al VI-lea.

1650: Filosoful francez René Descartes moare la Stockholm.

1793: Marea Britanie declară Franței un război care avea să dureze timp de 22 de ani.

Geo Alupoae, critic de teatru

Boemul care a inspirat Boema (1896), 10.0 out of 10 based on 1 rating
articolul original.

Caragiale, “eternul nostru contemporan”

1 February 2023 at 05:37
image

S-au împlinit 171 de ani de la nașterea eternului nostru contemporan I.L. Caragiale. Șerban Cioculescu scrie că s-a născut “în noaptea de 29 spre 30 ianuarie” sau “în zorii zilei de 30 ianuarie”. Pe certificatul de botez apare data de 1 februarie.

Caragiale (1852-1912 - n.n.) a fost un geniu al umorului și al realismului ironic. Nu și-a menajat contemporanii, așa cum nu s-a menajat nici pe sine. Este unul dintre marii scriitori ai neamului său, pe care l-a privit cu luciditate și exigență etică:

- “Așadar, să nu ne mai facem inimă rea și spaimă gândindu-ne că lumea românească ar fi mai stricată decât altele. Nu, hotărât; neamul acesta nu e un neam stricat; e numai nefăcut încă; nu e pân-acuma dospit cumsecade”.

- “Cinste și gramatică, acestea sunt cele dintâi condiții ale unei prese bune”.

- “Noi, românii, suntem o lume în care, dacă nu se face ori nu

se gândește prea mult, ne putem mândri că cel puțin se discută foarte mult”.

- “Voiești să cunoști lucrurile? Privește-le de aproape. Vrei să-ți placă? Privește-le de departe”.

Prof. univ. dr. Iulian Boldea

articolul original.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Workshop de pictură „My Street, My Home” la Facultatea de Arte și Design din Timișoara

31 January 2023 at 18:53
image foto: Facebook/Facultatea de Arte si Design - UVT
Facultatea de Arte și Design din Timișoara va găzdui în data de 3 februarie, de la ora 17, în sala 210, workshopul de pictură „My Street, My Home”. Atelierul va fi ghidat de Cristina Daju și este destinat atât adulților, cât și copiilor.

Potrivit organizatorilor, workshopul de pictură „My Street, My Home” își propune să exploreze prin intermediul picturii povestea locului real sau imaginar, a ceea ce semnifică acasă.

Atelierul va fi ghidat de Cristina Daju și este destinat atât adulților, cât și copiilor. Va avea loc în data de 3 februarie de la ora 17, în sala 210, la Facultatea de Arte și Design, de pe str. Oituz nr. 4. Cu această ocazie veți avea oportunitatea să descoperiți Facultatea de Arte și Design într-un mod diferit și să pictați într-un atelier al secției de Pictură.

Participarea este gratuită și instituția oferă toate materialele necesare. Locurile sunt limitate, pentru rezervare vă puteți înscrie AICI.

Cristina Daju este absolventă a programelor de studii de masterat și licență Pictură la Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Arte și Design. Studiile de doctorat în domeniul artelor vizuale le-a desfășurat la aceeași universitate, finalizând cercetarea despre „Simbolicul și imaginarul în Renașterea florentină”.

Lucrările sale abordează subiecte care privesc comunitatea, ecologia, sistemele de interogare și experiențele personale din viața de zi cu zi.

În prezent este lector dr. la Facultatea de Arte și Design, UVT, unde își desfășoară cercetarea artistică cu studenții.

Evenimentul din 3 februarie se va desfășura în cadrul proiectului „Arta în comunitate”, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici Filiala Timișoara în parteneriat cu studioul artouching.

articolul original.

„O catedrală a corpului”, de la Veneția la Timișoara

31 January 2023 at 17:45
image foto: Kunsthalle Bega
Lucrările care au reprezentat cu succes România la cea de-a 59-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de Artă - La Biennale di Venezia 2022 vor putea fi văzute și la Timișoara. Expoziția „Tu ești un alt eu - O catedrală a corpului” va fi prezentată de Kunsthalle Bega.

Proiectul „Adina Pintilie: Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” va fi prezentat în deschiderea oficială a programului Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, în perioada 17-19 februarie.

Anul trecut, proiectul a reprezentat cu succes România la cea de-a 59-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezia.

Lucrările „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” ale artistei și regizoarei Adina Pintilie vor fi prezentate în premieră în România, la Kunsthalle Bega (strada Circumvalațiunii nr. 10), în deschiderea oficială a programului „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. La evenimentul de deschidere, ce va avea loc în perioada 17-19 februarie vor fi prezenți artista Adina Pintilie, alături de curatorii Cosmin Costinaș, Viktor Neumann, protagoniștii Hermann Müller și Dirk Lange și producătoarea creativă Bianca Oana.

Expoziția a fost adaptată spațiului alternativ de artă Kunsthalle Bega din Timișoara de către artistul Bogdan Rața împreună cu Martin Backhaus (exhibition designer), Marius Leftărache, care mixează sunete, și designerul de lumini Răzvan Pascu.

„Pentru noi reprezintă o mare onoare încrederea acordată de Adina Pintilie, ale cărei esențe umane și artistice ne-au cucerit din primul moment, de a co-produce și prezenta publicului timișorean cel mai nou proiect «Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului» la Kunsthalle Bega”, a transmis Alina Cristescu, cea care a înființat Kunsthalle Bega.

De asemenea, zilele trecute a fost lansat Programul de Mediere culturală pentru tineri cercetători și studenți care să asiste vizitatorii pe toată durata expoziției „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului”.

Tinerii aleși vor avea importantul rol de a asigura, pe de o parte, procesul de mediere a conținutului expozițional în relație cu publicul vizitator al expoziției, și pe de altă parte, de a extinde și aprofunda cercetarea artistică despre intimitate și corporalitate care a dat naștere proiectului.

„Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” prezintă în premieră lucrări noi ale artistei Adina Pintilie – o instalație multi-media și o sculptură cinematografică. Pentru ediția din 2022 a Bienalei de Artă de la Veneția, artista a reimaginat Pavilionul încărcat de istorie al României ca pe o „catedrală” contemporană, care încurajează deschiderea către experiențe diverse ale corporalității și viziuni diferite asupra lumii. Proiectul propune noi posibilități de a vedea, de a gândi și de a relaționa, ce destabilizează retoricile vizuale și politicile convenționale ale privirii, generând perspective noi și experiențe transformatoare.

Expoziția „Tu ești un alt eu – O catedrală a corpului” poate fi vizitată la Kunsthalle Bega în perioada 17 februarie – 30 aprilie 2023. Apoi își va continua traseul expozițional internațional și va fi prezentată în Germania, la Stuttgart Württembergischer Kunstverein (octombrie 2023 – februarie 2024).

Foto: Kunsthalle Bega

articolul original.

Salonul anual al artelor vizuale, la galeria Park și la galeria Helios Timișoara

31 January 2023 at 16:24

Vernisajul Salonului anual al artelor vizuale va avea loc,= la galeria Park, în 2 februarie, de la ora 17.00, și la galeria Helios Timișoara, tot în 2 februarie, din Piața Victoriei, de la ora 18.00.

Salonul cu ediția a XCII-a va putea fi vizitat în perioada 01.02 – 23.02.2023

Calendarul evenimentului: termen pentru depunerea lucărilor a fost 26.01.2023. Jurizarea lucrărilor a avut loc în 27.01.2023. Termenul pentru ridicarea lucrărilor respinse: 30.01.2023. Panotarea expoziției: 30-31.01. 2023. Durata expoziției: 01.02 – 23.02.2023. Ridicarea lucrărilor se va face în 23 februarie.

articolul original.

Oferta culturală a Consiliului Județean Timiș, până duminică, 5 februarie

31 January 2023 at 16:22

Consiliul Județean Timiș propune prin instituțiile sale de cultură, în această săptămână, expoziții temporare și permanente precum și teatru de păpuși.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș continuă înscrierile la Festivalul – Concurs „Gelu Stan”, ediția a V-a, până miercuri, 22 februarie. Competiția artistică se adresează concurenților cu vârste cuprinse între 15 – 25 de ani care, astfel, se vor afla pe aceeași scenă cu orchestra profesionistă a Ansamblului Banatul, condusă de dirijorul Sebastian Roșca, și vor fi implicați, alături de muzicieni consacrați, într-un eveniment de amploare. Condițiile de participare și informații suplimentare se găsesc pe pagina web: ww.cecart.ro

Pentru cei mai mici dintre noi, Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara pune în scenă spectacolele: „Țara Rutabaga. Hoinăreală în zig-zag” și „Motanul încălțat”,

Descoperiți mai jos lista activităților culturale din perioada 31 ianuarie – 5 februarie.

MARȚI, 31 IANUARIE

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”

Expoziția de design textil: ,,Între culoare și cuvânt”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”;

Expoziție de sculptură ,Spiritul lemnului”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

Expoziția de artă plastică „Miracolul sărbătorii”;

Înscrieri la Școala de Arte Timișoara, sesiunea a II-a.

Muzeul Național al Banatului

Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);

Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului” (Bastionul Maria Theresia, parter);

Expoziția temporară „ZEII TANGIBILI. Gemele și Cameele Antice între Utilitate și Estetică” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);

Expoziția temporară „Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;

Expoziția fotografică „Postavuri bănățene”- Sala de expoziție permanentă;

Icoane pe sticlă bănățene din colecția muzeului – holul bibliotecii.

MIERCURI, 1 FEBRUARIE

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”

Expoziția de design textil: ,,Între culoare și cuvânt”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”;

Expoziție de sculptură  ,Spiritul lemnului”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

Expoziția de artă plastică „Miracolul sărbătorii”;

Înscrieri la Festivalul – Concurs „Gelu Stan”, ediția a V-a.

Muzeul Național al Banatului

Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);

Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului” (Bastionul Maria Theresia, parter);

Expoziția temporară „ZEII TANGIBILI. Gemele și Cameele Antice între Utilitate și Estetică” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);

Expoziția temporară „Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Național de Artă Timișoara

„MNArT Open View: „Mic reprezentant al universului”, a pictorului Constantin Flondor;

Expoziția temporară „The Void of Silence / Vidul tăcerii”;

Expoziția temporară „Paul Neagu. O retrospectivă”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;

Expoziția fotografică „Postavuri bănățene”- Sala de expoziție permanentă;

Icoane pe sticlă bănățene din colecția muzeului – holul bibliotecii.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara

Spectacolul „Țara Rutabaga. Hoinăreală în zig-zag”, ora 10:00.

JOI, 2 FEBRUARIE

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”

Expoziția de design textil: ,,Între culoare și cuvânt”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”;

Expoziție de sculptură  „Spiritul lemnului”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

Expoziția de artă plastică „Miracolul sărbătorii”;

Înscrieri la Festivalul – Concurs „Gelu Stan”, ediția a V-a.

Muzeul Național al Banatului

Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);

Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului” (Bastionul Maria Theresia, parter);

Expoziția temporară „ZEII TANGIBILI. Gemele și Cameele Antice între Utilitate și Estetică” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);

Expoziția temporară „Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Național de Artă Timișoara

„MNArT Open View: „Mic reprezentant al universului”, a pictorului Constantin Flondor;

Expoziția temporară „The Void of Silence / Vidul tăcerii”;

Expoziția temporară „Paul Neagu. O retrospectivă”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;

Expoziția fotografică „Postavuri bănățene”- Sala de expoziție permanentă;

Icoane pe sticlă bănățene din colecția muzeului – holul bibliotecii.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara

Spectacolul „Țara Rutabaga. Hoinăreală în zig-zag”, ora 18:00.

VINERI, 3 FEBRUARIE

Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”

Expoziția de design textil: ,,Între culoare și cuvânt”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”;

Expoziție de sculptură ,Spiritul lemnului”, Secția de Arte ,,Deliu Petroiu”.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș

Expoziția de artă plastică „Miracolul sărbătorii”;

Înscrieri la Festivalul – Concurs „Gelu Stan”, ediția a V-a.

Muzeul Național al Banatului

Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);

Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului” (Bastionul Maria Theresia, parter);

Expoziția temporară „ZEII TANGIBILI. Gemele și Cameele Antice între Utilitate și Estetică” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);

Expoziția temporară „Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Național de Artă Timișoara

„MNArT Open View: „Mic reprezentant al universului”, a pictorului Constantin Flondor;

Expoziția temporară „The Void of Silence / Vidul tăcerii”;

Expoziția temporară „Paul Neagu. O retrospectivă”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;

Expoziția fotografică „Postavuri bănățene”- Sala de expoziție permanentă;

Icoane pe sticlă bănățene din colecția muzeului – holul bibliotecii.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara

Spectacolul „Țara Rutabaga. Hoinăreală în zig-zag”, ora 10:00.

SÂMBĂTĂ, 4 FEBRUARIE

Muzeul Național al Banatului

Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);

Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului” (Bastionul Maria Theresia, parter);

Expoziția temporară „ZEII TANGIBILI. Gemele și Cameele Antice între Utilitate și Estetică” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);

Expoziția temporară „Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Național de Artă Timișoara

„MNArT Open View: „Mic reprezentant al universului”, a pictorului Constantin Flondor;

Expoziția temporară „The Void of Silence / Vidul tăcerii”;

Expoziția temporară „Paul Neagu. O retrospectivă”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;

Expoziția fotografică „Postavuri bănățene”- Sala de expoziție permanentă;

Icoane pe sticlă bănățene din colecția muzeului – holul bibliotecii.

DUMINICĂ, 5 FEBRUARIE

Muzeul Național al Banatului

Expoziția permanentă „Ștefan Popa Popa’s” (Bastionul Maria Theresia);

Expoziția permanentă „Istoria militară a Banatului” (Bastionul Maria Theresia, parter);

Expoziția temporară „ZEII TANGIBILI. Gemele și Cameele Antice între Utilitate și Estetică” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B1);

Expoziția temporară „Memoria obiectelor și cultura urbană din vestul României” (Bastionul Maria Theresia, mansarda B2).

Muzeul Național de Artă Timișoara

„MNArT Open View: „Mic reprezentant al universului”, a pictorului Constantin Flondor;

Expoziția temporară „The Void of Silence / Vidul tăcerii”;

Expoziția temporară „Paul Neagu. O retrospectivă”.

Muzeul Satului Bănățean Timișoara

Expoziția etnografică permanentă – ceramică, țesături, port, podoabe – Sala de expoziție permanentă;

Expoziția fotografică „Postavuri bănățene”- Sala de expoziție permanentă;

Icoane pe sticlă bănățene din colecția muzeului – holul bibliotecii.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin” Timișoara

Spectacolul „Motanul încălțat”, ora 11:00 și ora 13:00.

articolul original.

Stop violenței în școli – campanie cu poliția în rândul elevilor

31 January 2023 at 13:13

30 ianuarie este declarata Ziua Internațională pentru Nonviolență în Școală. Pentru marcarea acestei zile, polițiștii din cadrul inspectoratului au desfășurat o serie de activități informativ – preventive în unități de învățământ preuniversitar (ciclul primar, gimnazial și liceal), sub sloganul „Ia atitudine, spune STOP violenței!”.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară, Compartimentului de Analiza și Prevenire a Criminalității, alături de polițiștii de proximitate din cadrul celorlalte unități de poliție din județ, urbane și rurale, au organizat sesiuni de informare și dezbatere în compania elevilor, pentru cunoașterea și prevenirea fenomenului de bullying și violență fizică în mediul școlar și conștientizarea urmărilor unui comportament violent.

Activitățile au fost desfășurate în 43 unități de învățământ de pe raza județului Cluj, atât din mediul urban, cât și rural, participând peste 3.000 de elevi.

scoala elevi politie

Întâlnirile polițiștilor cu aceștia au vizat cunoașterea noţiunii de violenţă în şcoală, formele de manifestare ale acesteia, dar și modalitățile de soluționare a conflictelor și promovare a respectului în cazul dezvoltării unor divergențe de opinii, printr-o comunicare nonviolentă.

Totodată, elevii au fost informați asupra aspectelor legislative din domeniu.

articolul original.

Armata a VI-a germană se predă la Stalingrad (1943)

31 January 2023 at 05:32
image

În această zi, imediat după a zecea aniversare a venirii sale la putere, Adolf Hitler i-a avansat pe patru dintre generalii săi la rangul de feldmareșali. Exact în acel moment, unul dintre acei mareșali tocmai preda armata către inamic. Pentru feldmareșalul Friedrich Paulus și Armata a VIa, la comanda căreia se afla, ca și pentru Hitler și Germania nazistă, mareea Operațiunii Barbarossa, cum s-a numit invadarea Rusiei de către Germania, s-a inversat. Punctul maxim al fluxului a fost orașul Stalingrad.

Nu cu multe luni înainte, crezând că Armata Roșie ajunsese la capătul puterilor și nu mai poseda rezervele necesare cu care să lanseze un contraatac, înaltul comandament german hotărâse să dea inamicului lovitura de grație, înainte de instalarea iernii. Hitler voia ca orașul lui Stalin să fie cucerit cu orice preț. În acest spirit, comandanții germani au ignorat rapoartele de spionaj cu privire la forțele inamice numeroase care se adunau în jurul poziției de la Stalingrad.

Așa se face că, începând cu 12 septembrie, când Paulus a lansat ceea ce ar fi trebuit să fie ultimul atac, Armata a VI-a s-a confruntat cu cea mai înverșunată rezistență în luptele de gherilă, pe când încerca să-și croiască drum printre ruinele orașului distrus, cvartal după cvartal, clădire după clădire, chiar etaj după etaj. Când ofensiva a scăzut în intensitate, spre sfârșitul lui octombrie, centrul Stalingradului rămăsese în mâinile sovieticilor.

Zăpada a început să cadă pe 12 noiembrie. Au urmat atacuri sovietice înverșunate, purtate pe flancurile lungului avanpost german care se întindea spre vestul și sudul Stalingradului. Dintr-odată, pe 22 noiembrie, Armata a VI-a, cu efective de 290.000 de oameni, s-a pomenit izolată și împresurată.

În săptămânile care au urmat, rușii au atacat pe flancurile pozițiilor deținute de germani. Proviziile trebuiau acum aduse pe calea aerului, dar Luftwaffe putea transporta doar jumătate din ceea ce era necesar pentru menținerea armatei în stare de funcționare. Din cartierul lui general din Prusia de Est, Hitler a proclamat „Fortăreața Stalingrad” și a interzis orice tentativă de retragere spre siguranța oferită de liniile germane din vest.

Oamenii au murit cu miile din pricina rănilor, a epuizării, a expunerii la intemperii sau de foame. Cu puțin înainte de Crăciun, o misiune de salvare a fost oprită în loc de inamic la mai puțin de 60 de kilometri de liniile Armatei a VI-a. În ziua de Crăciun, temperatura coborâse la –32 de grade. În ajunul Anului Nou, Hitler le-a trimis acest mesaj lui Paulus și comandamentului său: „Voi și soldații voștri… trebuie să intrați în Anul Nou cu convingerea nezdruncinată că eu și întregul Wehrmacht german vom face tot ce stă în puterea noastră ca să îi eliberăm pe apărătorii Stalingradului..”.

N-a fost să fie. Armata a VI-a a fost abandonată. Tratativele de capitulare au început pe 31 ianuarie. Bolnav și demoralizat, Paulus a refuzat la un moment dat să ordone Corpului XI să se alăture capitulării, dar n-a mai avut nici o importanță. Pe 2 februarie, la ora 4.00, ultimele semne ale rezistenței s-au stins. Rămășițele Armatei a VI-a (91.000 de soldați și 22 de generali) au fost conduse către liniile sovietice. Corespondenții străini care au asistat la preluarea acestor trofee ale marii victorii sovietice au remarcat cât de sănătoși păreau generalii germani prin comparație cu soldații lor subnutriți.

Dintre soldații germani capturați la Stalingrad, 95% au murit în lagărele de prizonieri de război. Cei care au supraviețuit, în jur de 5.000, au fost eliberați după război, ultimii 2.000 de soldați fiind eliberați în 1955.

Tot la 31 ianuarie:

1543: Se naște Tokugawa Iayasu, fondator al șogunatului Tokugawa în Japonia.

1606: Teroristul englez Guy Fawkes și alți trei complici sunt spânzurați, trași pe roată și spintecați în patru.

1797: Se naște compozitorul austriac Franz Schubert.

1919: Se naște Jackie Robinson, primul jucător negru de baseball din liga profesionistă.

Geo Alupoae, critic de teatru

articolul original.

Test de cultură generală. Ce fus orar folosește România?

31 January 2023 at 09:00
image

Știm cu toții că există diferențe orare între unele dintre țările lumii, ceea ce numim că folosesc un fus orar diferit. Ce fus orar folosește România?

Înainte de sfârșitul secolului al XIX-lea, menținerea evidenței timpului era un fenomen pur local. Fiecare oraș își potrivea ceasul la prânz, când soarele ajungea în cel mai înalt punct de pe cer. Un ceasornicar sau un ceas orășenesc dădea ora „oficială”, iar cetățenii își potriveau ceasurile de buzunar și pe cele din case după ora orașului, conform Thought Co.

Cetățenii cu spirit antreprenorial își ofereau serviciile de „oră exactă” purtând cu ei săptămânal potrivit după ora oficială pentru a regla ceasurile din casele clienților. Călătoria între orașe aducea nevoia de ajustare a orei de pe ceasul de buzunar la sosire.

Cu toate acestea, odată ce au început să funcționeze și să miște oamenii rapid pe distanțe mari, timpul a devenit mult mai critic. În primii ani ai căilor ferate, orarele erau foarte confuze, deoarece fiecare oprire se baza pe o oră locală diferită. Standardizarea timpului a fost esențială pentru funcționarea eficientă a căilor ferate.

Istoria standardizării fusurilor orare

În 1878, canadianul Sir Sandford Fleming a propus sistemul de fus orar mondial pe care îl folosim astăzi. El a recomandat ca lumea să fie împărțită în douăzeci și patru de fusuri orare, fiecare distanțat la 15 grade longitudine față de următorul.

Deoarece pământul se rotește o dată la 24 de ore și există 360 de grade de longitudine, în fiecare oră pământul se rotește cu a douăzeci și patra parte dintr-un cerc, adică 15 grade de longitudine. Fusurile orare ale lui Sir Fleming au fost anunțate ca o soluție genială la o problemă haotică din întreaga lume.

Ce fus orar folosește România?

? România (și alte încă 10 țări din Europa și 7 din Asia și Africa) folosește Ora Europei de Est (EET).

Potrivit Wikipedia, Ora Europei de Est este o denumire alternativă pentru UTC+2, adică un avans de două ore față de timpul coordonat universal.

Vă recomandăm să citiți și:

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

UNATC i-a acordat dramaturgului Matei Vișniec titlul de Doctor Honoris Causa

30 January 2023 at 18:02

Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” București a acordat titlul de Doctor Honoris Causa lui Matei Vişniec, dramaturg, poet, romancier, jurnalist şi personalitate culturală recunoscută la nivel internaţional. Evenimentul a avut loc luni, 30 ianuarie, la Sala „Ileana Berlogea” din sediul pe de Strada Matei Voievod, nr 75-77,  și în ziua în care UNATC a sărbătorit 73 de ani de existenţă. Remarcabilul dramaturg a fost sărbătorit și de teatrul din Suceava care îi poartă cu cinste numele în  cadrul proiectului ”Dramaturgi români din toate timpurile – care a avut loc în perioada 27 – 29 ianuarie. Matei Vișniec a împlinit duminică 67 de ani.

Matei Vişniec s-a născut pe 29 ianuarie 1956 la Rădăuţi, în nordul României. A debutat cu poezie în revista Luceafărul în 1972. Mai târziu, stabilit la Bucureşti unde a făcut studii de filozofie, s-a numărat printre fondatorii Cenaclului de luni condus de criticul Nicolae Manolescu. A debutat în volum în 1980, la editura Albatros, cu o culegere intitulată „La noapte va ninge”. Matei Vişniec este autorul a şapte volume de poezie, șapte romane dintre care menționăm: „Sindromul de panică în orașul luminilor”, „Iubirile de tip pantof, iubirile de tip umbrelă” și „Un secol de ceață”; o carte de nuvele şi peste 50 de piese de teatru. Din 1987 trăieşte în Franţa unde lucrează ca jurnalist la Radio France Internationale. După căderea comunismului în 1989, activitatea lui Matei Vişniec s-a derulat între Franţa şi România, între două culturi şi două limbi, între Vest şi Est. Piesele sale sunt traduse în peste 30 de limbi şi s-au aflat pe afiş în peste 30 de ţări. Numeroase premii i-au răsplătit actvitatea, începînd cu Premiul pentru poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România în 1984 pentru volumul „Înţeleptul la ora de ceai”. El a mai obţinut Premiul Academiei Române şi Premiul UNITER (Uniunea Teatrală din România) pentru întreaga activitate. În Franţa i s-a decernat Premiul presei la Festivalul Internaţional de Teatru de la Avignon, Premiul european al Societăţii Autorilor şi Compozitorilor Dramatici (SACD), precum şi Premiul de literatură europeană Jean Monnet.

articolul original.

Apel pentru proclamarea anului 2023 “Anul Iuliu Maniu”

30 January 2023 at 18:37
image

Către:

- Președinția României

- Parlamentul României

- Guvernul României

- Ministerul Afacerilor Externe

- Ministerul Afacerilor Interne

- Ministerul Culturii

- Academia Română

- Institutul de Istorie “Nicolae Iorga” al Academiei Române

- Biserica Ortodoxă Română

- Biserica Greco-Catolică din România

- Biserica Romano-Catolică din România

- Bisericile Protestante și Neoprotestante din România

În anul 2023 se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui patriot român Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873) și 70 de ani de la moartea sa martirică, în Temnița Sighetului (5 februarie 1953).

În semn de recunoaștere și respect, dar și în spiritul bunei-cuviințe care a caracterizat istoria noastră națională în zbuciumata ei existență, apelăm la Domniile Voastre, reprezentanți responsabili ai instituțiilor-cheie ale statului român, cu rugămintea de a proclama în mod oficial anul 2023 ca fiind Anul Iuliu Maniu.

Pentru Iuliu Maniu pledează limpede înfăptuirile sale extraordinare. Preotul Matei Boilă, fost senator al României, spunea: “Socotesc că valoarea lui Iuliu Maniu ca om politic a constat în înmănuncherea în personalitatea sa a două calități rare, chiar și singur[e] luate, dar care împreună se întâlnesc cu totul excepțional la un om politic. Pe de o parte, «idealismul», capacitatea de a sacrifica interesele personale, de grup sau chiar imediate ale societății în scopul promovării unor interese majore de perspectivă, și subordonarea politicului față de morală. Și, pe de altă parte, realismul său, bazat pe o deosebită capacitate de anticipație a mersului istoriei și a impactului pe care îl avea actul său politic în concretul istoric dat”.

Enumerăm câteva momente și împrejurări semnificative din lucrarea politică a lui Iuliu Maniu.

În 1892, la 19 ani, delegat al studenților ardeleni la Congresul Panromân Studențesc de la Roman, face jurământul de taină, împreună cu alți colegi, că toată viața lor vor lupta pentru re-unirea Transilvaniei cu vechea Românie.

La 23 de ani, cunoscute fiind calitățile sale morale și intelectuale, este ales membru în Comitetul Național al Partidului Național Român din Transilvania, organul suprem politic al românilor din întreaga Transilvanie. Începând cu 1903 și până la Unire, Iuliu Maniu a fost conducătorul real și necontestat al politicii românești din Ardeal.

În 1912, primind acordul Prințului Franz Ferdinand, inițiază noua lege electorală, făcută pe baza votului universal, egal și secret, ce ar fi dus la dezrobirea românilor din Austro-Ungaria.

În octombrie 1918, Partidul Național Român “a constituit o delegație permanentă - o adevărată conducere operativă - alcătuită din Iuliu Maniu, Ștefan Cicio Pop, Vasile Goldiș, Theodor Mihali, Alexandru Vaida Voevod și Aurel Vlad”, consemnează istoricul Florin Constantiniu în volumul “O Istorie sinceră a Poporului Român”.

La Viena, în toamna anului 1918, organizând  strângerea ostașilor români, care se întorceau de pe front, Iuliu Maniu a obținut instalarea unui Comandament românesc în clădirea Ministerului de Război, instaurând astfel ordinea în capitala imperială atacată de bolșevism.

La întâlnirea româno-maghiară de la Arad (15-16 noiembrie 1918), fruntașii români au cerut să fie așteptată venirea lui Iuliu  Maniu pentru a se da răspuns maghiarilor. Sosind la Arad, la întrebarea ministrului Jászi Oszkár - “Ce vor, în definitiv, românii?” -,  Iuliu Maniu a perforat în marmura istoriei cuvintele: “Despărțire totală și definitivă!” (“Teljes elszakadas!”). Scurt și hotărât.

Iuliu Maniu a fost însărcinat cu pregătirea și organizarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, unde discursul său a fost unul de temelie.

Apoi, Iuliu Maniu a condus spre re-unire cu Țara, depășind condiții vrăjmașe incredibile, Consiliul Dirigent al Transilvaniei, în 1919-1920.

Sunt cunoscute aportul său la întărirea unității naționale în România Mare, modelul manist de politică morală în deceniile interbelice, acțiunile de rezistență împotriva dictaturilor succesive - regală, antonesciană și sovieto-comunistă.

Iuliu Maniu a pledat și a acționat înțelept și curajos, sub cvasiocupația hitleristă, pentru menținerea legăturilor cu Națiunile Unite ale Occidentului - SUA, Marea Britanie, Franța.

Iuliu Maniu a avut un rol central în Actul de la 23 August 1944, demers istoric ce a deschis calea revenirii la Țară a Zonei Transilvane răpite de fascism-hitlerism-comunism-horthysm.

Iuliu Maniu a pregătit Conferința de Pace din 1947, pentru revenirea Basarabiei, nordului Bucovinei, ținutului Herța, Cadrilaterului la Patria-Mamă, România, în condițiile în care guvernarea României era în mâinile ocupanților ruși.

În anii 1944-1947, “Maniu a decis să ajute Poporul Român să piardă cu demnitate o bătălie, astfel încât această demnitate [și martirajul său în temnițele Sighetului] să stea la baza victoriei finale”, avea să consemneze preotul Matei Boilă.

Iuliu Maniu a prefigurat nașterea obiectivă și dezvoltarea Uniunii Europene, ca o comunitate mai mare de state perene, subliniind - în 1944 - că nici familia nu a dispărut odată cu crearea statelor, ci continuă să le fie nucleul. El a atras atenția că, în împrejurările înscrierii României într-o comunitate mai mare, este imperativ să fim în măsură să facem față unei competiții inevitabile, să fim egali cu partenerii noștri “în plan politic, cultural, civilizator și spiritual”.

Iuliu Maniu a fost un creștin puternic, patriot impecabil, democrat generos, un mare vizionar, a fost și rămâne un model briliant al oamenilor de stat români, europeni, din toată lumea, așa cum subliniază fruntașul țărănist Liviu Petrina în volumul “Îndreptări la Marea Istorie Ilustrată a României și a Republicii Moldova”, în curs de apariție la Editura Maritain din București.

Pentru a înțelege dimensiunea personalității lui Iuliu Maniu, merită detaliat episodul salvării Vienei de bolșevism, în 1918, prin acțiunile hotărâte ale marelui român, după cum menționează mai mulți istorici români și studii de specialitate.

Astfel, când la Viena izbucnește revoluția, Iuliu Maniu, îmbrăcat în aceeași uniformă de sublocotenent, alături de Iosipescu-Grecul, deputat bucovinean cu rol important în unirea ulterioară a Bucovinei cu România, s-a prezentat la Ministerul de Război austriac, în fața ministrului, generalul Stroger-Steiner, anunțându-l în numele Comitetului Național Român că a luat comanda efectivă a trupelor românești și cerându-i să-i pună la dispoziție o parte din minister pentru a putea conduce afacerile militare române. Derutat, generalul a cerut timp de gândire, dar după o jumătate de oră, în care a constatat că Viena era în fierbere și 5.000 de români ascultau doar de acest sublocotenent, mai mult, un regiment austriac se răzvrătise și începuse jefuirea în suburbiile vieneze, i-a răspuns  lui Iuliu Maniu că se supune evenimentelor și îi pune la dispoziție un departament al ministerului. Era printre puținele evenimente în istorie când un general, ministru de război, ceda puterea unui simplu sublocotenent.

Revoluția făcea prăpăd prin Viena și împrejurimi. Regimentele austriece s-au descompus și prădau orașul și depozitele. În întreaga capitală a Imperiului Habsburgic nu exista nicio trupă disciplinată care putea impune ordinea. Până și Jandarmeria și Poliția se bolșevizaseră. În situația dată, amenințat cu o totală anarhie, Guvernul austriac intervine pe lângă Iuliu Maniu, solicitându-i să asigure ordinea. Iuliu Maniu își asumă această sarcină, condiționând acceptul de acordul  Comandamentului austriac, de a pune la dispoziția Sfatului militar român a tuturor alimentelor necesare trupelor române, întreaga tabără militară de la Wiener Neustadt și trenurile necesare pentru transport. Guvernul acceptă fără rezerve.

Au fost câteva zile, aproape două săptămâni, când ordinea publică în Viena a fost păstrată exclusiv de Regimentul românesc 64 Orăștie. În cazărmile Vienei se aflau cam 15-20.000 de români, iar în Wiener Neustadt 30-40.000. Instruiți, cu jurământul depus pe steagul românesc, aceștia erau expediați acasă, în Ardeal, pentru a întări gărzile naționale române abia formate. Plebea vieneză recalcitrantă, turbulenții, au fost liniștiți și reduși la tăcere de patrulele românești ce traversau zilnic străzile sub flamura tricoloră cântând “Deșteaptă-te, române”. Viena a fost ferită de pericolul bolșevizării ca urmare a acțiunii tinerilor români conduși de Iuliu Maniu, singura trupă disciplinată și organizată, gata să intervină împotriva haosului generalizat, având capacitatea de a impune ordinea.

În afara acestui episod care denotă calitățile militare, organizatorice și morale ale lui Iuliu Maniu, menționăm viziunea politică a acestui patriot ardelean care, împreună cu învățătorul muntean Ion Mihalache - cel ce înființase Partidul Țărănesc “în tranșeele din Moldova”, în timpul Primului Război Mondial -, a unit Partidul Național Român cu Partidul Țărănesc, formând Partidul Național Țărănesc (PNȚ). Partid care, condus de cei doi lideri, a asigurat statalitate, dezvoltare, prosperitate și demnitate României în perioada interbelică - perioadă deosebit de complicată pe plan european - atât de la guvernare, cât și din opoziție.

Iuliu Maniu și Ion Mihalache au fost liderii necontestați ai promovării moralei în politică și democrației în România. După sovietizarea țării noastre sub șenilele Armatei Roșii, cei doi au ajuns martiri în cumplitele temnițe comuniste. Iuliu Maniu a pierit la Sighet, în 1953, iar Ion Mihalache la Râmnicu Sărat, în 1963.

Națiunea română are obligația să țină vie memoria iluștrilor săi înaintași. Omagierea lor peste timp ar însemna victoria rațiunii asupra ororilor bolșevismului rusesc, care ne-a zdrobit elitele în lagăre de exterminare, dar n-a reușit să zdrobească demnitatea poporului român.

Conducerea Partidului Național Țărănesc Maniu-Mihalache

București, 8 ianuarie 2023

articolul original.

Din învățământul mureșean - Activități de prevenire a traficului de persoane

30 January 2023 at 18:31

ZIUA INTERNAȚIONALĂ A NONVIOLENȚEI ÎN ȘCOALĂ

Mesajul pentru Ziua internațională a nonviolenței în școală, marcată la 30 ianuarie, este că trebuie să luptăm împotriva agresivității în fiecare zi.

Un demers educațional în care grija pentru dezvoltarea cognitivă nu este dublată de grija pentru confortul fizic și emoțional al copiilor în mediul școlar este unul incomplet - manifestările violente de orice tip lasă urme și pun în pericol dezvoltarea armonioasă a tuturor celor implicați.

Să-i învățăm pe copii să spună nu violenței! Mai întâi, fiindu-le noi, adulții, model.

Apoi, explicându-le de ce să spună nu - vorbindu-le despre drepturile și obligațiile pe care le au, despre consecințele faptelor ilegale, despre efectele pe care violența le are asupra a ceea ce ei sunt și vor fi!

Îmi exprim convingerea că a educa în spiritul armoniei, al solidarității, al toleranței, al nediscriminării și al respectului față de celălalt înseamnă a crea premise pentru siguranță, confort și stare de bine, deopotrivă pentru elevi, cadre didactice și părinți.

Purtăm, cu toții, responsabilitatea unei educații în spiritul nonviolenței, iar un mediu școlar sigur înseamnă siguranță și dincolo de el!

Cu mulțumiri pentru efortul dumneavoastră din fiecare zi,

Ligia DECA, Ministrul Educației

LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ DIN CEUAȘU DE CÂMPIE

Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane evaluează și monitorizează, la nivel național, activitatea desfășurată în domeniul luptei împotriva traficului de persoane, îndeplinind rolul de raportor național.

Specialiștii Centrului Regional Tg. Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane au reluat activitățile de prevenire a traficului de persoane, prima din acest an fiind la Școala Gimnazială din Ceuașu de Câmpie. S-a discutat despre evitarea racolării tinerilor de către traficanții de carne vie.

Elevii claselor a VII-a și a VIII-a din cadrul acestei unități de învățământ au primit cu interes informațiile despre tipurile de exploatare și sfaturile de evitare a victimizării, înțelegând cât de ușor se poate ajunge în situația de exploatare dacă nu sunt atenți la câteva detalii care fac diferența între libertate și trafic de persoane.

“Filmulețele de prevenire ne-au fost de ajutor, iar conducerea unității a fost deschisă pentru continuarea unor astfel de acțiuni și pentru cadrele didactice.

Mulțumim pentru tot interesul acordat acțiunii derulate și pentru grija față de elevii acestei școli”, spunea comisar-șef de poliție ZAHARIA Cristina Gabriela, coordonator al Centrului Regional Tg. Mureș al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane.

SIMULAREA EVALUĂRII NAȚIONALE ȘI A BACALAUREATULUI

În cursul săptămânii trecute, Ministrul Educației, Ligia Deca, a aprobat Ordinul privind organizarea simulării Evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și a simulării probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, în anul școlar 2022-2023.

Astfel, simularea Evaluării Naționale va începe pe 20 martie cu proba scrisă la Limba și literatura română, iar în 21 martie va fi susținută proba la Matematică.

Elevii de clasa a VIII-a din partea minorităților naționale vor susține pe 22 martie proba scrisă la limba și literatura maternă. Rezultatele vor fi comunicate pe 29 martie.

Simularea probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, în anul școlar 2022-2023, va începe pe 27 martie cu proba la Limba și literatura română, care va fi urmată, în 28 martie, de proba obligatorie a profilului, iar în 29 martie de proba la alegerea profilului și specializării.

Elevii din partea minorităților naționale vor susține în 30 martie proba scrisă la limba și literatura maternă. Rezultate vor fi comunicate pe 6 aprilie.

Rezultatele obținute de elevi la simularea Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a și la simularea probelor scrise ale examenului național de Bacalaureat, în anul școlar 2022-2023, sunt analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ în care s-au desfășurat aceste simulări, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri pentru îmbunătățirea performanțelor școlare.

Notele obținute la simulările naționale nu se trec în catalog. Prin excepție, la solicitarea scrisă a elevului, notele obținute la simulările naționale pot fi trecute în catalog.

În județul Mureș sunt 4.869 de elevi în clasa a VIII-a și 4.016 elevi în clasele a XII-a/a XIII-a, aflăm de la prof. Irimie-Matei Camelia, inspector școlar pentru monitorizarea programelor privind accesul la educație și purtător de cuvânt la Inspectoratul Școlar Județean Mureș.

LA ȘCOALA GIMNAZIALĂ EUROPA” DIN TÂRGU MUREȘ

Problematica traficului de persoane/ minori a fost abordată de specialiștii Centrului Regional Târgu Mureș al ANITP și cu elevii Școlii Gimnaziale “Europa” din Târgu Mureș.

Aceștia s-au arătat foarte interesați de cum arată un traficant și de ce să se ferească atunci când li se face o propunere care poate ascunde o situație de trafic. Le-au plăcut și filmulețele pe care le-au vizionat și care i-au ajutat să înțeleagă ce înseamnă recrutarea.

ÎN UNITĂȚILE DE ÎNVĂȚĂMÂNT DIN REGHIN, ACȚIUNI DE PREVENIRE A CONSUMULUI DE DROGURI

Agenția Națională Antidrog are misiunea de a elabora, coordona, evalua și monitoriza, la nivel național, politicile în domeniul prevenirii și combaterii traficului și consumului ilicit de droguri, precum și în domeniul asistenței integrate a consumatorilor, politici aplicate de către instituțiile cu atribuții în domeniu.

Specialiștii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Mureș, în parteneriat cu Primăria municipiului Reghin, au continuat acțiunile de prevenire a consumului de droguri în unitățile de învățământ din Reghin. La acestea au participat 120 de elevi din cadrul Liceului Tehnologic ,,Ioan Bojor” din municipiul Reghin.

În acest an școlar, specialiștii CPECA Mureș vor fi prezenți, în mod constant, alături de elevi și vor realiza activități de prevenire a consumului de droguri, menite să îi sensibilizeze cu privire la efectele și riscurile asociate consumului, preciza comisar de poliție Ion Roman Aleodor - Agenția Națională Antidrog.

Letiția Bota

articolul original.

Seară de arii din opere și operete

30 January 2023 at 19:39
image

   Invitații acestei seri sunt clujenii Köpeczi Sándor (voce bas) și Balázs Demény (pian). Cu ei ne vom transporta în acea lume mirifică a timpurilor fără etalon, a întâmplărilor negestionate de cotidian, a poveștilor adevărate sau mai puțin reale desprinse din lumea bibliotecilor sau a sălilor de teatru. De acea lume cu greu ne vom debarasa. Părăsirea edificiului cultural nu va coincide cu revenirea la viața de zi cu zi. Pașii noștri către casă vor fi însoțiți de amintirea unor triluri care ne-au impresionat mai mult. Trecătorii ne vor surprinde fredonând încet pasaje din ariile preferate…

image

   Despre viața și activitatea lui Balázs Demény am relatat în această pagină în 7 decembrie 2020. De atunci consacratul pianist ne-a mai vizitat în două rânduri, ultima dată acum un an când ne-a oferit o neuitată seară Chopin. Nici despre basistul Köpeczi Sándor nu putem spune că este pentru prima oară la Satu Mare. În octombrie lui 2021, alături de corul Filarmonicii din Tg. Mureș, a umplut cu vocea sa Catedrala Romano- Catolică din municipiul nostru.

     Köpeczi Sándor

Basistul în vârstă de 34 de ani s-a născut la Cluj-Napoca. Aici a absolvit Liceul de Muzică și Academia de Muzică Gheorghe Dima, unde s-a specializat în pian ca elev al lui Tibor Pap și Csiki Boldizsár. Și-a început cariera de cântăreț în urmă cu unsprezece ani la corul Filarmonicii de Stat Transilvania, iar în prezent este absolvent al Academiei de Muzică din Cluj.

image

   Din stagiunea 2018/19 și până în toamna anului trecut a fost membru al Operei Maghiare din Cluj, iar în urmă cu trei ani a debutat și la Budapesta, la Opera Maghiară, la seara jubiliară a lui Mihály Kálmándy. În prezent, după spusele sale, este solist la Bayerische Staatsoper din Munchen. Deocamdată pe site-ul operei bavareze compatriotul nostru nu apare nici ca solist, nici ca membru al corului, deci nu vă putem oferi date suplimentare. Știm cu toții încetineala cu care se mișcă IT-iștii de la instituțiile culturale de la noi. Se pare că nu numai la noi.

   A debutat pe scena internațională ca solist vocal în 2014, la premiera mondială a operei contemporane Bizánc (Kalil) de Selmeczi György, spectacol care a făcut parte din Festivalul de Operă Miskolc, Ungaria. De atunci, repertoriul său liric s-a îmbogățit cu roluri precum Sparafucile (Rigoletto), bătrânul evreu (Samson și Dalila), comandant (Don Giovanni), Sacristan (Tosca), Bartolo (Nunta lui Figaro), Ferrando (Trubadurul), Colline (Boema), José Castro și Billy Jackrabbit (Fata din Far-West) sau Lodovico (Otello). Apropo de repertoriul vocal-simfonic, Sándor a interpretat Requiem de Mozart, Requiem de Dvořak, Requiem Parastas de Marțian Negrea și Damnarea lui Faust de Berlioz.

   Franz Joseph Haydn

  A fost un compozitor austriac. Alături de Wolfgang Amadeus Mozart și Ludwig van Beethoven face parte din rândul marilor personalități muzicale ale epocii clasice vieneze. A fost unul din cei mai influenți maeștri ai tradiției muzicale din Europa apuseană. Este autorul melodiei imnului național al Germaniei, compusă inițial în onoarea împăratului Francisc al II-lea al Austriei în timpul războaielor napoleoniene și introdusă apoi ca „mișcare a doua” în cvartetul de coarde cunoscut sub numele de ”Cvartetul imperial”.
image

Joseph Haydn s-a născut pe 31 martie 1732 în Rohrau an der Leitha, un sat la răsărit de Viena, provenind dintr-o familie modestă. Tatăl lui, Mathias Haydn, era rotar, iar mama, Anna Maria Koller, fusese înainte de a se căsători bucătăreasă la familia contelui Karl Anton Harrach. La vârsta de opt ani, Joseph Haydn este admis în corul catedralei din Viena “Stephansdom” unde cântă până la vârsta de 17 ani când, fiind în schimbare de voce, este concediat. În perioada 1749-1759, timp de zece ani, Joseph Haydn își câștigă existența ca muzician liber. Studiază ca autodidact teoria muzicală și contrapunctul și primește ocazional lecții de la compozitorul italian Nicola Porpora. În acest timp începe să compună diverse bucăți muzicale. În 1755 este angajat de baronul Karl Josef von Fürnberg, pentru care compune primele sale cvartete de coarde. Din anul 1759 funcționează ca director muzical în serviciul contelui Ferdinand Maximilian von Morzin în Lukawitz în apropiere de orașul Pilsen. Aici se căsătorește în 1760 cu Maria Anna Keller. Anul 1761 reprezintă un punct de cotitură în viața lui Joseph Haydn, fiind angajat în serviciul familiei Eszterházy în calitate de conducător muzical secund iar, din 1765, va prelua poziția de  șef de orchestră.   Haydn diversifică și mărește componența orchestrei la circa 30 de instrumentiști și, cu toate obligațiile ce decurgeau din funcția avută, se bucura de suficientă libertate să experimenteze cu orchestra, să-și dezvolte și să-și perfecționeze propriul său stil, așa cum mărturisește el însuși într-o convorbire cu primul său biograf, Georg August Griesinger. În această izolare creatoare, Haydn pune bazele a două genuri importante ale muzicii clasice, simfonia și cvartetul de coarde și compune un mare număr de piese muzicale simfonice, opere și muzică de cameră.

După moartea prințului Nikolaus Joseph Esterházy în anul 1790, urmașul acestuia desființează orchestra. Haydn primește o pensie permanentă de 1.400 guldeni și se mută la Viena. Acceptă oferta impresarului englez, Johann Peter Salomon, pentru a dirija un ciclu de concerte la Londra în stagiunea 1791/92. Succesul extraordinar obținut în metropola engleză îi aduce o a doua invitație pentru stagiunea 1794/95. În Londra compune 12 simfonii – Simfoniile Londoneze – și șase cvartete de coarde care constituie unele din cele mai importante creații ale sale. La Londra, Haydn redescoperă genul vocal simfonic-oratoriu, gen pe care îl mai abordase o singura data compunând oratoriul „Întoarcerea lui Tobias”. Haydn compune la Londra alte două oratorii, lucrări ce devin reprezentative pentru creația sa: “Creațiunea” și “Anotimpurile”. Cele mai cunoscute dintre simfoniile londoneze sunt: „Simfonia surpriză”, „Simfonia cu lovitură de timpan”, Simfonia “Militară” și „Simfonia Ceasornicul”.

image

Despre Anglia, Haydn știa doar câteva lucruri: cum ar fi faptul că Mozart la doar nouă ani a cucerit Londra; Händel a trăit o bună parte din viață și a murit la Londra; tot acolo, Haydn avea un editor, Forster, care îi tipărise câteva cvartete și simfonii pentru care primise un onorariu apreciabil. Contractul pe care l-a semnat Haydn prevedea douăzeci de concerte pe care urma să le dirijeze. Fiecare concert trebuia să conțină o audiție a unei lucrări noi proprii. Haydn trebuia să compună o operă lirică pentru directorul de teatru Gallini, co-asociatul lui Salomon; și încă șase simfonii noi pentru concertele organizate de Salomon. În data de 15 decembrie 1790 Haydn a părăsit Viena însoțit de Salomon, îndreptându-se spre Londra; au călătorit prin Munchen, Wallerstein, Bonn și Calais, de unde s-au îmbarcat pe un vas mai mic, care făcea cursa între coasta Franței și cea a Angliei. Au ajuns în Londra în data de 2 ianuarie 1791. Haydn s-a stabilit în aceeași casă în care a trăit Salomon, iar mai târziu datorită zgomotului existent s-a mutat într-o suburbie. Viața muzicală din Londra era activă și variată, și îmbogățită de un flux constant de artiști din străinătate. Despre activitățile lui Haydn există scrisorile sale către Genzinger și Polzelli precum și observațiile și anecdotele notate în carnețelele sale proprii. La data de 7 februarie 1791 a avut loc prima seară muzicală în care s-a cântat o operă a compozitorului mult așteptat de amatorii de muzică; nu a fost prima simfonie londoneză, ci o lucrare mai veche, o cantată scrisă cu zece ani în urmă, cantata „Ariana la Naxos”.   Primul concert simfonic – din seria de douăzeci de concerte prevăzute în contract – a avut loc pe data de 11 martie 1791. În vederea evenimentului reprezentat de ciclul de concerte al lui Haydn, numărul instrumentiștilor a fost ridicat la patruzeci și unu: șaisprezece viori, șase viole, patru violoncele, patru contrabasuri, apoi instrumentele de suflat și instrumentele de percuție. Pentru concertul simfonic de deschidere, Haydn a compus primele două simfonii din seria celor douăsprezece compuse la Londra în cadrul celor două călătorii efectuate. Prim violonistul era Salomon. La Londra, nu se introdusese încă obiceiul ca dirijorul să dirijeze de la pupitru, astfel încât Haydn a dirijat de la pian, „punctând din când în când armonia prin acorduri” . Programul primului concert simfonic a fost alcătuit din două părți: în prima parte s-a regăsit o simfonie compusă de Mozart, iar în partea a doua s-au regăsit primele două simfonii londoneze, simfonia nr. 93 și simfonia nr. 94. Între cele două simfonii din partea a doua a concertului s-a intercalat un „catch în gen italian scris de Haydn, lucrare compusă pentru șapte voci” .Primul concert susținut de Haydn în Londra a avut un succes desăvârșit; publicul englez cunoscut drept un public rece, a fost mai mult decât mulțumit.

Cele douăzeci de concerte prevăzute au continuat cu regularitate pe toată durata primăverii și a verii anului 1791, unul pe săptămână. În acest interval s-au cântat cele șase simfonii compuse atunci la Londra, dar și numeroase simfonii vechi, necunoscute publicului londonez. În cadrul fiecărui concert, la cererea publicului care era din ce în ce mai dornic de piese noi, au fost interpretate cvartete, cantate, serenade și o multitudine de alte lucrări improvizate de către compozitor.

Prezența lui Haydn la Londra a stârnit multă simpatie, astfel încât numeroase persoane din diferite cercuri sociale au cerut autorităților să „facă un gest, ceva care sa demonstreze public admirația și recunoștința Angliei față de marele artist”. Astfel, Haydn a fost numit doctor honoris causa al Universității Oxford. Evenimentul s-a desfășurat în zilele de 5,6 și 7 iulie 1791. Numirea propriu-zisă a avut loc în ultima zi a evenimentului, 7 iulie. Teza de doctorat pe care a prezentat-o Haydn a fost un Canon cancrizans. Cele trei zile muzicale s-au încheiat fiecare cu câte un concert simfonic în care s-au interpretat lucrări ale compozitorului. În ultima seară a fost executată „Simfonia nr. 92 Oxford”, în sol major. Această lucrare a fost compusă în anul 1783, la Esterhaz, însă poartă acest nume deoarece aici a fost locul primei audiții.

Ultimul concert susținut de Haydn la Londra în prima sa călătorie a fost cel din ziua de 15 iunie 1792. După acesta, Haydn s-a întors la Viena, însă pentru puțin timp, deoarece, în vara anul 1793 o nouă ofertă trimisă din Londra de Salomon a ajuns la Viena. Oferta cuprindea un nou contract în care erau prevăzute numeroase evenimente muzicale dar și compunerea unui alt ciclu de șase simfonii. Haydn a acceptat oferta lui Salomon; a două călătorie la Londra era stabilită pentru începutul anului 1794.

În data de 15 ianuarie 1794, compozitorul a plecat spre Anglia; a ajuns în capitala în data de 4 februarie 1794. Cel de-al doilea turneu din Londra a durat optsprezece luni. Timp de un an și jumătate, Haydn a susținut alte douăsprezece concerte simfonice, douăzeci de concerte cu program variat și a luat parte la nenumărate manifestări muzicale. În cele douăsprezece concerte simfonice, programul prevedea șase lucrări „inedite” ca și în cazul primei călătorii, compuse special pentru al doilea turneu din Anglia. Simfoniile acestea poartă numerele 99-104, completează ciclul celor douăsprezece simfonii „londoneze” și încheie întreaga creație simfonică a compozitorului. Din seria simfoniilor nr. 99-104, simfonia nr. 99 a fost compusă la Viena, în vara anului 1793. Celelalte au fost compuse la Londra în anii 1794-1795.

La a doua sa venire în Londra, Haydn a fost primit cu aceeași căldură ca și în prima călătorie. Diferența a constat în faptul că de această dată, scopul compozitorului nu a mai fost acela de a cuceri publicul, ci de a-și stabili o reputație incontestabilă.

Aceste două experiențe au schimbat viziunea compozitorului despre lumea din jur, dar și modul său componistic. Haydn însuși a realizat schimbarea structurală realizată atât în interiorul său cât și în creația sa, astfel a numit ultimele sale șase simfonii „simfonii de tranziție” .

Seria simfoniilor nr. 99-104 se diferențiază de precedentele șase simfonii londoneze prin elemente inovatoare ce apar în esența lor; putem vorbi de o „neobișnuită nuanță de tristețe” , unde simțul ludic cu care ne-a obișnuit compozitorul cedează în favoarea seriozității. Nu se poate spune că temele ultimelor simfonii sunt depresive, însă putem spune că sunt mai profunde.

A doua călătorie în Anglia a compozitorului a luat sfârșit în data de 15 august 1795.

Joseph Haydn moare la Viena pe 31 mai 1809.

Opriți războiul!

articolul original.

Mai multe grupe, clase pregătitoare și clase a IX-a în Cluj, în proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2023-2024

30 January 2023 at 15:59
image

Proiectul planului de școlarizare pentru anul școlar 2023-2024 a fost elaborat în conformitate cu „Metodologia privind fundamentarea cifrei de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat pentru anul școlar 2023-2024”, aprobată prin O.M.E. 6217/9.11.2022, în urma analizării propunerilor venite din partea unităților de învățământ preuniversitar din județ, a solicitărilor agenților economici pentru clasele de învățământ tehnologic, profesional și dual, a promovabilității la examenul de bacalaureat și a datelor rezultate din chestionarea opțiunilor elevilor din clasele a VIII-a, privind continuarea studiilor în învățământul liceal sau profesional.

În privința fundamentării proiectului planului de școlarizare pentru anul școlar 2023-2024 s-a ținut cont de criteriile generale, precum și de criteriile cu specific legislativ, demografic, geografic, socio-economic și al relevanței.
Potrivit criteriului demografic, datele statistice furnizate de Institutul de statistică privind evoluția demografică a populației cu vârsta cuprinsă între 0-18 ani, a densității acesteia, a componenței etnice, au constituit principalele referințe, iar, potrivit criteriului geografic, s-a urmărit accesul la educație al tuturor copiilor și elevilor, atât din mediul rural, cât și din mediul urban al județului, cu ofertă educațională pentru toate nivelele.

Raportat la criteriul socio-economic, s-a urmărit ca specializările pentru nivel liceal, precum și calificările pentru învățământul profesional și dual să valorifice tradiția locală și potențialul de dezvoltare socio-economică din zonă, în scopul de a crește potențialul inserției socio-profesionale a absolvenților, în concordanță cu solicitările agenților economici, țintele de ocupare a pieței muncii și a acreditărilor pe care unitățile de învățământ le dețin.
Potrivit criteriului relevanței, având în vedere specificitatea județului s-au asigurat forme de învățământ și niveluri corespunzătoare și pentru învățământul copiilor cu cerințe educaționale speciale, pentru asigurarea solicitărilor unităților de învățământ liceal vocațional teologic, artistic și sportiv, precum și a solicitărilor pentru învățământul în limbile minorităților naționale maghiară și germană.

În vederea reducerii fenomenului de părăsire timpurie a școlii au fost prevăzute clase pentru învățământul seral, fără frecvență și organizarea programului ”A doua șansă”, precum și clase pentru învățământul postliceal și școala de maiștri.

În egală măsură, ținând cont de numărul solicitărilor absolvenților de zece clase de liceu din promoțiile anterioare, absolvenților de stagii de practică și a absolvenților învățământului profesional din seria curentă și din seriile anterioare, s-au realizat propunerile pentru clasele de început de ciclu superior al liceului, clasa a XI-a seral, filiera tehnologică.

Cumulând toți acești indicatori, Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Cluj a aprobat pentru anul școlar 2023-2024 următoarele cifre de școlarizare:
1. Învățământul antepreșcolar: 114 grupe, cu 90 de grupe mai multe, față de anul școlar în curs;
2. Învățământul preșcolar: 301 grupe cu Program Normal, 511 grupe cu Program Prelungit;
3. Învățământul primar: 1496 clase, din care 340,25 clase pregătitoare, cu 69,23 mai multe clase pregătitoare față de anul școlar în curs;
4. Învățământul gimnazial: 1086 clase, din care 266,33 clase a V-a și 6 clase cu Frecvență redusă, din care 1,5 clase a V-a;
5. Pentru învățământ liceal au fost alocate 232 clase a IX-a, cu 23 de clase mai mult față de anul școlar în curs, având în vedere numărul, în creștere, al elevilor din clasa a VIII-a, înscriși în anul școlar 2022-2023, respectiv 5.661, conform datelor înregistrate în SIIIR, la nivelul județului Cluj, la care se adaugă, în medie, 150 de elevi veniți din județele limitrofe, având în vedere anumite specializări existente doar în liceele vocaționale clujene și liniile de predare, inclusiv în limbile minorităților naționale. Aceste clase sunt repartizate astfel: 205 clase a IX-a cu predare în limba română, 2 clase a IX-a cu predare în limba germană, 25 clase a IX-a cu predare în limba maghiară. Din punctul de vedere al distribuției pe filiere, profiluri și specializări, ponderea claselor se prezintă astfel: 93,5 de clase învățământ liceal teoretic; 25,5 de clase învățământ liceal vocațional; 57 de clase învățământ liceal tehnologic; 56 de clase învățământ învățământ profesional și dual.
6. Învățământ seral și învățământ cu Frecvență redusă: 54 de clase seral, din care 2 clase a IX-a și 13 clase a XI-a; 11 clase cu Frecvență redusă, din care 1 clasă a IX-a;
7. Învățământ postliceal și de maiști: 48 de clase învățământ postliceal, din care anul I-27 de clase (21 de clase la zi și 6 clase la seral); 10 clase de maiștri, din care anul I-5 clase ( 2 clase la zi și 3 clase la seral);
8. Învățământul special: 204 clase;
9. Cluburile sportive, cluburi și Palatul Copiilor Cluj: 8488 locuri;
10. Pentru învățământul particular, unitățile de învățământ au propus 607 clase.

Au fost aprobate, de asemenea, clase pentru funcționarea sub efectivul minimum legal, în localitățile în care unitățile de învățământ preuniversitar sunt unice la nivelul UAT-urilor, iar copiii și elevii nu au alte posibilități de școlarizare:
1. Cu predare în limba română: 13 clase, din care 7 clase de învățământ gimnazial și 6 clase de învățământ primar;
2. Cu predare în limba maghiară: 10 clase, din care 6 clase de învățământ gimnazial și 4 clase de învățământ primar.

„Elaborarea Proiectului planului de școlarizare este cea mai importantă activitate de pregătire a anului școlar următor. În funcție de numărul claselor aprobate pentru fiecare unitate de învățământ preuniversitar, se realizează proiectul de încadrare cu personal didactic și se publică lista posturilor vacante ce urmează a fi ocupate în cadrul etapelor de mișcare a personalului didactic, de asemenea, se comandă manuale școlare și se iau decizii organizatorice la nivelul unităților de învățământ. Județul Cluj are o rețea de unități de învățământ care acoperă specializări și calificările de la toate filierele și profilurile, iar în învățământul vocațional teologic, de artă și sportiv, precum și în școlile în care învață copii cu cerințe educaționale speciale vin, în fiecare an, copii și din județele limitrofe, având în vedere calitatea serviciilor educaționale și infrastructura la standarde ridicate. Este îmbucurător faptul că numărul prognozat al copiilor și al elevilor pentru anul școlar viitor este în creștere semnificativă, la toate clasele de început de ciclu, dar asta presupune și o reașezare a infrastructurii educaționale a unităților de învățământ preuniversitar pentru ca, în parteneriat cu noi și cu autoritățile publice locale, să se găsească cele mai bune soluții de organizare a programului școlar, astfel încât să menținem standardele de calitate pe care beneficiarii sistemului de educație din județul Cluj le așteaptă”, a declarat Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

foto: arhiva

articolul original.

EXCLUSIV | VIDEO Cum ar trebui despăgubiți fermierii în caz de secetă. Președintele LAPAR: „E mult mai ușor să lucrezi 5.000 de ha decât două”

30 January 2023 at 14:56
image

Fermierul român nu ar trebui să primească de la stat, în caz de secetă, doar 1.500 de lei pe hectar, ci cheltuiala în totalitate pe unitatea de suprafață, susține Nicu Vasile, președintele Ligii Asociației Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Lipsa unei viziuni asupra agriculturii românești ar fi condus la existența unui număr uriaș de fermieri români nefiscalizați și a 4,7 milioane de hectare lăsate ”în bătaia vântului”.

Nicu Vasile, președintele LAPAR, a vorbit pentru Gândul despre situația din agricultura românească și despre efectele lipsei unei strategii agricole naționale.

Acesta susține că fermierii români afectați de secetă nu sunt cu adevărat sprijiniți prin cei 1.500 de lei/ha oferiți de minister, iar cheltuiala acestora ar trebui acoperită de stat în integralitate.

Un alt semnal de alarmă referitor la lipsa eficienței fermelor românești este subliniat de numărul foarte mare al fermierilor nefiscalizați.

Lipsa comasării terenurilor ar duce la imposibilitatea micilor fermieri de a avea câștiguri substanțiale, un sistem de irigații împotriva secetei neputând fi realizat pe ferme fragmentate.

”Am 34% din totalul fermierilor la nivel european adică 830.000 de fermieri, dintre care doar 27.000 sunt fiscalizați.

Și nu discutăm de profitabilitate. Dacă este să revin la o discuție în vogă în ultimele săptămâni este dezastrul din agricultura României, adică seceta. Eu am 7,1 milioane de hectare de secetă, iar până în 2020 nici măcar nu aveam o definiție a secetei pedologice.

Legea a fost în vigoare până în 2010, dar a fost abrogată sub pretextul că este ajutor de stat. Total greșit.

România are 7, 1 milioane de ha de teren care sunt supuse secetei, în fiecare an”, arată șeful LAPAR.

„Dacă nu e secetă, am probleme cu băltirea, dacă nu, am cu alunecările de teren”

Nicu Vasile a accentuat condițiile grele în care fermierii români ar trebui să producă performanță:

”Dacă 20 de zile în România nu plouă discutăm de secetă excesivă, dar mai am o problemă, dacă nu e secetă, am probleme cu excesul de umiditate, pe 3,4 milioane de ha.

Dacă nu e secetă, am probleme cu băltirea, dacă nu, am cu alunecările de teren. Tot timpul voi avea probleme. Avem scenarii pentru toate aceste lucruri?”

Nicu Vasile consideră că o soluție viabilă de sprijin a agricultorului român este susținerea de către stat a cheltuielilor totale pe unitatea de suprafață în caz de secetă.

”Dacă e să aduc în discuție seceta, eu sunt de acord ca fermierul român să primească nu 1.500 de lei, ci cheltuiala în totalitate pe unitatea de suprafață”, a declarat Nicu Vasile la ”Gândul Exclusiv”.

„România are 64 de milioane de sole, astăzi, 2023, la fel cum aveam la 1907”

Un alt impediment al rentabilității agriculturii românești este numărul mare al fermierilor nefiscalizați, care nu sunt profitabili.

”De ce trebuie să am 830.000 de fermieri în condițiile în care Polonia are undeva la 90.000, fiind o țară de două ori mai mare decât România, nu? Ca să nu putem discuta de performanțe”, susține Nicu Vasile.

În viziunea președintelui LAPAR, România reușește să producă numai datorii din cauza nerentabilității generate de lipsa sprijinului față de agricultori. El pledează pentru consultanță în agricultură și pentru utilizarea unor indicatori de performanță.

Micul fermier român se chinuie să fie productiv din cauza faptului că terenurile nu sunt comasate, fiind foarte costisitor să susții cheltuielile agricole pentru ferme și culturi mici.

”Cum celelalte țări creează plus valoare, iar noi nu reușim să creăm decât datorii?

E normal să asiguri consultanță. Nu pot să las așa în bătaia vântului 4,7 milioane de ha.

De ce în România am lăsat 4,7 milioane de ha, la dispoziția acestor fermieri care se chinuie foarte mult. E mult mai ușor să lucrezi 5.000 de ha de teren decât să lucrezi 2 ha de teren.

Micul fermier plătește singur și acciza pe motorină, el plătește și TVA-urile și atunci tot timpul vei avea aceste convulsii sociale.

Vom discuta din ce în ce mai des de aceste convulsii la nivel național. De ce? Că nu avem rentabilitate. Până când te împrumuți ca să supraviețuiești?

România are 64 de milioane de sole, astăzi, 2023, la fel cum aveam la 1907. Păi cum putem să fim rentabili?

O fermă care este fragmentată va trebui să aibă toată gama de utilaje și pentru fermă mică și pentru fermă mare și pentru fermă mijlocie, dar n-are rentabilitate.

Discută cineva în țara asta de rentabilitate și eu nu știu? Nimeni nu vrea să discute”, a atras atenția președintele LAPAR.

”Fermierii vor dispărea unul câte unul.” 270.000 de fermieri români sunt trecuți de 70 de ani

Nicu Vasile a mărturisit faptul că în 2020 a avut o discuție legată de problemele din agricultură, cu mai multe partide parlamentare. Deși politicienii au fost receptivi la discuție, doi ani mai târziu președintele LAPAR susține că nu regăsește niciun rezultat al discuției în politicile agricole:

”Acțiunea pe care am făcut-o eu a avut loc în anul 2020, iar acum suntem în 2022. Nu văd absolut niciun fel de schimbare. Absolut niciuna.”

Reprezentantul producătorilor agricoli susține că a discutat inclusiv cu ministrul Daea, despre importanța comasării terenurilor pentru a se putea construi un sistem de irigații:

”Din moment ce nu discutăm de comasare degeaba cumpărăm utilaje chiar și de un milion de euro, purtătoare de dobânzi și de asigurări, în condițiile în care nu avem rentabilitate pe ele.

Chiar am discutat și cu domnul ministru Daea și l-am întrebat cum poate face irigații pe zona aceasta fragmentată. N-ai cum.”

Un alt aspect alarmant este vârsta înaintată a unui mare număr de fermieri români, ceea ce în timp va conduce la dispariția fermelor.

”După 33 de ani, de fapt tu nici nu știi ce-ți dorești de la agricultură. E clar că fermierii vor dispărea unul câte unul. 270.000 din fermierii români sunt trecuți de 70 de ani.”

Lipsa investițiilor în cercetare este un alt factor care blochează rentabilitatea agriculturii românești:

”Dacă nu ai cercetare cum poți fi viabil din punct de vedere economic?”, se întreabă retoric Nicu Vasile.

Urmăriți interviul integral:Jurnalist Politic
articolul original.

Festivalul Internațional de Muzică Ușoară pentru Copii și Tineri „Voci de Îngeri” revine pe scena Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava

30 January 2023 at 12:38

În perioada 31 martie-2 aprilie, Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava va fi gazda celei de-a VI-a ediții a Festivalului Internațional de Muzică Ușoară pentru Copii și Tineri „Voci de Îngeri”. Evenimentul este organizat de Asociația Culturală Romantic Art în asociere cu Primăria și Consiliul Local. Înscrierile pentru preselecție vor dura până pe 5 martie, iar detalii se găsesc pe pagina de Facebook a festivalului. În concurs pot intra copii și tineri cu vârste cuprinse între 4 și 25 de ani din România și din Republica Moldova. Festivalul se va desfășura pe cinci secțiuni: soliști, grupuri mici, creație, In Memoriam „Marcel Iorga” și „Romantic Art”. Juriul va fi format din artiștii Luminița Anghel, Nico Matei și Aurelian Temisan, compozitorii Mihai Alexandru, Viorel Gavrilă și Claudiu Bulete, compozitorul și jurnalistul George Vanvu de la Radio România Iași și profesorul de muzică și directorul festivalului Andrei Morar.

articolul original.

Lansarea celor trei cărți ale prof. Viorica Bălteanu a trezit un interes foarte mare iubitorilor de cultură

30 January 2023 at 14:13

Lansarea celor trei cărți semnate de prof.univ.dr. Viorica Bălteanu, la sediul revistei Orizont a Uniunii Scriitorilor din Timișoara, din Piața Sf. Gheorghe, 1, et. 1 Timișoara, a trezit un interes foarte mare cititorilor de beletristică, ei venind în număr foarte mare, la sfârșitul săptămânii.

Este vorba de romanul DOMNIȚA VALAHĂ, cartea album de artă INDICELE  DREPT  PENIȚĂ, precum și proaspătul volum bilingv de versuri PRIER  CU  FUNIGEI.

La eveniment a participat și eurodeputata Maria Grapini, o mare iubitoare de cultură, chiar ea publicând mai multe cărți.

Prof. Bălteanu a explicat: ”O triadă cu coperte! Cu mare întârziere datorată, în principal, lungului de tristă amintire moment COVID-19, azi, la cenaclul ORIZONT, mi-au fost prezentate trei volume: romanul DOMNIȚA VALAHĂ și albumul de artă Gheorghe Văleanu INDICELE DREPT PENIȚĂ (aflate la ediția a II-a), culegerea bilingvă de versuri PRIER CU FUNIGEI/ APRILE DAI FILI VAGANTI DI RAGNO”.

Au vorbit despre triada citată Nina Ceranu, Adrian Dinu Rachieru, Vasile Bogdan. Emoționant a citit trei poezii Rodica Pop. Despre autoare, au vorbit doamna europarlamentar Maria Grapini, scriitorul și editorul Ioan David, plasticianul Andrei Florin Băncilă, ilustratorul copertei în culoarea frunzișului fraged, scriitoarea și realizatoarea radio și TV Veronica Balaj. Alexandru Crețescu ne-a delectat cu un moment muzical fermecător (chitară clasică).

”Mulțumesc, și aici, numerosului public prezent, câțiva din iubitorii de cultură urmărind evenimentul, fără a mai fi aflat locuri pe scaune”, a subliniat prof. Bălteanu.

articolul original.

International Spotlight Heritage Timișoara. Participare de excepție la Budapesta

30 January 2023 at 14:12
By: zdv

Promovarea și valorificarea patrimoniului cultural material și imaterial al orașului Timișoara continuă la nivel internațional, proiectul Patrimoniul sub Reflectoare Timișoara devenind un exemplu de integrare a tehnologiilor digitale în cultură și educație în cadrul programului cultural Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

Universitatea Politehnica Timișoara, în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii, Institutul Cultural Român de la Budapesta, Ambasada României la Budapesta și Universitatea Óbuda din Budapesta au organizat în perioada 19 – 20 ianuarie 2023 „Festivalul Internațional de Cultură Digitală și Patrimoniu – Demonstrații XR”.

În cadrul Institutului Cultural Român de la Budapesta, în 19 ianuarie 2023, a avut loc lansarea și prezentarea Programului Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023 pentru Ungaria. În deschidere, au luat cuvântul Andreea Dogariu, șef de misiune, Institutul Cultural Român de la Budapesta , E.S. Gabriel Șopanda, Ambasadorul României în Ungaria, Ovidiu Megan, director executiv Asociația Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii,  conf. univ. prof. dr. ing. Florin Drăgan, Rectorul Universității Politehnica Timișoara, Claudiu Ilaș, directorul Muzeului Național al Banatului și dr. ing. Diana Andone, directorul Centrului e-Learning din Universitatea Politehnica Timișoara și coordonatorul Spotlight Heritage Timișoara. Au participat numeroși ambasadori, atașați culturali, profesori și studenți, cetățeni români cu domiciliul în Ungaria, jurnaliști ai secției române a Televiziunii naționale maghiare, profesori și studenți UPT și prof.dr.ing. Radu Vasiu, președintele Senatului UPT, dr. Sorin Predescu, directorul Direcţiei de Cultură Timiş și Zoran Marcov, șeful secției de Istorie a MNaB.

Festivalul Internațional de Cultură Digitală și Patrimoniu – Demonstrații XR Patrimoniul sub Reflectoare își propune promovarea diversității culturale a orașului, a comunităților și vecinătăților, prin multiplele povești ale Timișoarei, spuse prin intermediul tehnologiilor digitale. Instalația interactivă ce combină ilustrații și povești documentate în cadrul Spotlight Heritage Timișoara, a fost prezentată în structură multiplă de print integrat cu spații interactive prin ecrane tactile, aplicații mobile, aplicații de realitate virtuală (VR) și aplicații augmentate (AR).

Aplicația VR a permis participanților să viziteze, cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală, 4 cartiere emblemă ale Timișoarei – Iosefin, Elisabetin, Fabric și Cetate. Pornind de la o perspectivă panoramică, spectaculoasă, a orașului, participanții s-au putut “teleporta” pe străzi, în parcuri sau piețe publice, vizitând unul dintre cele câteva zeci de repere documentate în cadrul Spotlight Heritage Timișoara, prin imagini 360 de înaltă calitate realizate atât în exterior cât și în interiorul clădirilor. Profitând de interacțiunile oferite prin tehnologia VR, participanții au putut să afle povestea locurilor și a persoanelor care au trăit acolo. Aplicația este bilingvă, fiind disponibilă și în română și în engleză.

În paralel, aplicația AR a oferit ocazia tuturor celor prezenți să testeze tehnologiile de realitate augmentată și mixtă. Cu ajutorul unor ochelari speciali, ce le-a permis să interacționeze atât cu obiectele fizice din jurul lor cât și cu hologramele unor obiecte virtuale, participanții au fost capabili să manipuleze în timp real obiecte de patrimoniu virtuale, obținute prin scanarea 3D a celor reale aflate în colecția Muzeului Național al Banatului. Firul epic al aplicației, organizat sub forma unui joc, a încântat participanții, în plus față de noutatea și posibilitățile tehnologiei în sine.

12 printuri de mari dimensiuni cu imagini a celor mai reprezentative repere din Timișoara și ecrane tactile interactive pentru navigarea în site web și aplicația mobilă, toate unite și printr-un joc de testare a cunoștințelor dobândite, au completat experiența participanților și a evidențiat importanța legăturii dintre istorie, patrimoniu și sustenabilitate culturală, influențate de tehnologie digitală.

Experiența a fost completată de un concert oferit de Cári Tibor la pian și Szabo Attila la violoncel, combinate și cu tehnologii diverse sonore, într-o interpretare modernă a compozițiilor lui Cári Tibor.

Festivalul Internațional de Cultură Digitală și Patrimoniu – Demonstrații XR a continuat, prin susținerea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara, în data de 20 ianuarie 2023 la Universitatea Óbuda din Budapesta, cu o serie de activități dedicate culturii și patrimoniului orașului Timișoara. Informarea directă prin prezența prof. Levente Kovács, Rector Óbuda University și absolvent UPT și Dr. György Eigner, Decanul Facultății de Informatică a permis o participare a sute de profesori și studenți dar și elevi ai liceelor din Budapesta. Aceștia  au avut posibilitatea de a interacționa cu o lume complexă, real-virtuală, prin utilizarea tehnologiilor digitale de ultimă generație prin care nu numai au aflat despre Timișoara dar și despre cum pot să se implice în dezvoltarea și co-crearea de conținut cultural digital.

Echipa Spotlight Heritage s-a bucurat de numeroasele întrebări ale vizitatorilor despre activitățile din acest an, despre Timișoara 2023, precum și de numeroasele impresii despre cultura și istoria orașului și în special, de evaluarea aplicațiilor prin care au reușit să afle toate aceste informații în detalii vizuale inedite.

Înregistrarea evenimentului de la ICR Budapesta, imagini și mai multe informații despre eveniment:

https://spotlight-timisoara.eu/en/eveniment/international-spotlight-heritage-timisoara-festival-doua-zile-de-exceptie-la-budapesta-in-cadrul-festivalului-international-de-cultura-digitala-si-patrimoniu-demonstratii-xr/ Patrimoniul sub reflectoare / Spotlight Heritage Timișoara este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș. În Ungaria, proiectul a fost prezentat cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Budapesta și al Universității Obuda Budapesta.

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple, căutând „Spotlight Timișoara” sau scanând codul QR alăturat acestui comunicat.

Link aplicații pentru utilizatorii Android: https://is.gd/SjiIgv

Link aplicații pentru utilizatorii iOS: https://is.gd/y6JxeV

Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:

Pagina web: https://spotlight-timisoara.eu/

Facebook: https://www.facebook.com/SpotlightHeritageTimisoara/

Twitter: @spotlight_TM21

Instagram: @spotlight_tm

articolul original.

Capodopere ale cinematografiei românești, la cinema Victoria Timișoara. Veniți!

30 January 2023 at 14:08

Dacă ar fi să găsim un fir roșu programului cu care sunt așteptați cinefilii la Victoria în prima săptămână a lunii februarie, aceasta ar fi cu siguranță prietenia, declinată la genul …masculin!

Dar înainte de toate, venim cu o veste bună. Cinema Victoria lansează încă un parteneriat, de această dată, cu Arhiva Națională de Filme, prin care vă aducem pe marele ecran, o dată pe lună, duminica, capodopere ale cinematografiei românești clasice, în versiune restaurată și subtitrată în engleză! CINEMATECA ITINERANTĂ de la Victoria debutează în februarie cu două ecranizări la fel de celebre ca operele literare care le-au stat la bază: AMINTIRI DIN COPILĂRIE de Elisabeta Bostan și PĂDUREA SPÂNZURAȚILOR de Liviu Ciulei.

Revenind la tema prieteniei, cea mai așteptată noutate a săptămânii este SPIRITELE DIN INISHERIN, nominalizat la nu mai puțin de nouă premii Oscar, pe care îl proiectăm joi și sâmbătă. #VinoLaVictoria să vezi cum personajul jucat de Colin Farrell este capabil de orice pentru a reintra în grațiile celui mai vechi prieten, care refuză brusc și inexplicabil să îi mai vorbească.

Tot despre prietenii vechi și tumultuoase vorbește și PHOENIX. HAR/JAR, noul documentar care trasează istoria celei mai mari trupe de rock românești, așa cum o rememorează numeroșii ei membri, și pe care îl proiectăm sâmbătă.

Miercuri și duminică, emoționantul CLOSE îți dezvăluie frumusețea dar și fragilitatea legăturii dintre doi băieți adolescenți care este pusă la încercare, iar joi readucem pe ecran, la cererea publicului, MAROCCO, cel mai recent film al lui Emanuel Pârvu, o dramă care ilustrează dificultatea relațiilor dintre părinți și adolescenți. Miercuri seara, HOLY SPIDER aduce pe ecran o poveste șocantă din Iran, unde un criminal care ucide lucrătoare sexuale este văzut de mulți ca un erou.

Vineri revine la Victoria UN BĂRBAT PE NUME OTTO, unde personajul interpretat de Tom Hanks pare să fie prieten doar cu… propria pisică. Apoi, îți propunem o nouă cursă de noapte prin București, alături de TAXIMETRIȘTII Lică și Liviu, doi prieteni ale căror viziuni despre lume și viață nu se întâlnesc decât la shaormerie și în frustrarea față de meseria pe care o practică. Celor mai tineri dintre spectatori le propunem două incursiuni în trecut: una, alături de NĂSTRUȘNICUL MOTAN MAURICE care, în mod bizar, se împrietenește cu o bandă de șobolani vorbitori, într-un oraș medieval imaginar, iar a doua alături de clasicul erou Nică al lui Ștefan a Petrei și ceilalți ștrengari din satul Humulești, în AMINTIRI DIN COPILĂRIE.

articolul original.
❌