ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Momentul în care omenirea a fost la un pas de DISPARIŢIE

28 October 2022 at 04:30
image
La 28 octombrie 1962, liderul sovietic Nikita Hruşciov ordonă retragerea rachetelor din Cuba, încheindu-se astfel criza dintre URSS şi SUA.

Celebra şi totodată controversata criză a rachetelor din Cuba a fost fără îndoială, cel mai important moment al Războiului Rece, derulat în trecut între blocul sovietic şi cel ocidental. În urmă cu aproape cincizeci de ani, Statele Unite şi Uniunea Sovietică au fost mai aproape ca niciodată de declanşarea Armaghedonului.

Când în luna octombrie a anului 1962, J.F. Kennedy – preşedintele american din acea vreme a fost informat că un avion de spionaj americand e tip U-2 a descoperit rachete cu încărcătură nucleară trimise de sovietici în Cuba, bastionul lor comunist din Caraibe, acesta şi-a dat seama că este în mijlocul unei situaţii limită. Timp de 13 zile fatidice, cât timp Kennedy s-a confruntat cu Hruşciov, întreaga lume a trăit probabil cele mai încordate momente din întreaga noastră istorie. Cele două superputeri aveau nu doar posibilitatea de a se distruge reciproc, ci şi pe cea de a stinge definitiv lumina pe Terra. Din fericire, lucrurile s-au terminat altfel. Însă detaliile crizei din 1962 rămân şi astăzi extrem de interesante. Mai ales în prisma situaţiei actuale. Care nu este deloc una liniştitoare.

Situaţii tensionate
Imediat după ce a obţinut puterea deplină în Cuba anului 1959, liderul revoluţionar cubanez Fidel Castro a avut ca obiectiv principal, şi logic până la un punct, stabilirea unei alianţe trainice între ţara sa şi Uniunea Sovietică. Sub regimul său, Cuba s-a dezvoltat ca o ţară dependentă ombilical de URSS datorită ajutorului militar şi economic oferit de aceasta. Guvernul lui Castro era iniţial neutru competiţiei multiple dintre cele două superputeri.
URSS-ul iniţial nu era interesată de Cuba, iar Fidel Castro chiar vizitase Statele Unite în decursul anului 1959. Dar când reformele socialiste implementate de Castro au ameninţat intersele americanilor proprietari de pâmânturi din Cuba, brusc Castro a devenit un personaj indezirabil în toate cercurile de putere din Washington. Ostilitatea relaţiilor cubaneze-americane a oferit o ocazie mult aşteptată de Uniunea Sovietică care dorea instalarea unui avanpost militar în coasta americanilor. SUA a decis atunci să înceteze în anul 1961 orice relaţie diplomatică cu Cuba.
 În acelaşi timp sovieticii erau în plin Război Rece (1945-1991) cu americanii şi aliaţii lor occidentali, perioadă presărată pe atunci cu numeroase confruntări politice şi economice. Cele două blocuri au intrat în probabil cea mai tensionată fază a relaţiei lor imediat după ce pilotul unui avion de spionaj de tip U-2 care zbura la mare altitudine deasupra Cubei pe data de 14 octombrie 1962 a fotografiat asamblarea mai multor rachete sovietice cu rază medie de acţiune de tip SS-4 care erau asamblate pentru o ulterioară instalare.
Două zile mai târziu, preşedintele Kennedy a fost informat oficial despre situaţie, fapt care l-a făcut să convoace de urgenţă un grup de strategi şi consilieri, grup care avea să fie cunoscut ulterior sub numele de Comitetul Executiv sau pe scurt, ExCom. În cadrul acestui for suprem activau cei mai importanţi oameni din SUA, precum Secretarul de Stat Dean Rusk, Secretarul Apărării Robert McNamara, directorul CIA, John McCone şi mulţi alţii. Timp de aproape două săptămâni, preşedintele Kennedy şi echipa sa urmau să se lupte cu criza diplomatică deja instalată între cele două superputeri, la fel cum în Kremlin, Nikita Hruşciov convocase un for asemănător.
Descoperă îţi prezintă principalele semnificaţii istorice ale zilei de 28 octombrie:
312 – Împăratul Constantin cel Mare îl învinge pe rivalul său Maxentius1728 – Se naşte, la Marton, navigatorul englez James Cook; este descoperitorul insulelor Société (azi Polinezia franceză), Noua Zeelandă şi Sandwich (azi arhipelagul Hawaii) (m. 14 februarie 1779)

1740 – A încetat din viaţă Anna Ivanova Romanova, împărăteasa Rusiei (1730-1740)

1919 – A încetat din viaţă istoricul Constantin Giurescu, membru fondator al Academiei Române (n. 10 august 1875)

1931 – S-a născut actorul Ilarion Ciobanu, remarcat pentru rolurile jucate în filmele „Aurul, dolarii şi ardelenii” – 1978, „Crucea de piatră” – 1993 şi „Terente, regele bălţilor” – 1995 (m. 7 sept 2008).

1954 – Ernest Hemingway primeşte premiul Nobel pentru Literatură

1958 – Cardinalul Angelo Giuseppe Roncalli a fost ales Suveran Pontif, luându-şi numele de Ioan al XXIII-lea

1992 – Au fost alese conducerile celor două Camere ale Parlamentului României, în urma convocării parlamentarilor nou aleşi. Oliviu Gherman (FDSN) a fost ales preşedinte al Senatului, iar Adrian Năstase (FDSN) a fost ales preşedinte al Camerei Deputaţilor

1993 – Întrunit în sesiune plenară, la Strasbourg, Parlamentul european a ratificat Acordul de asociere a României la Comunităţile Economice Europene

2000 – Se desfăşoară primele alegeri municipale organizate în provincia Kosovo, administrată de către ONU

2005 – A încetat din viaţă sculptorul Ion Irimescu, membru de onoare al Academiei Române, deţinător al ordinului „Steaua României”, cea mai mare distincţie pe care o poate acorda instituţia prezidenţială, câştigătorul Premiului de Excelenţă în Cultura Româna pe anul 2001 (n. 27 februarie 1903)

2008 – A încetat din viaţă actriţa Dina Cocea. A jucat pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, dar a cochetat şi cu apariţiile pe marile ecrane, debutând, în 1939, în filmul „O noapte de pomină” şi continuând cu producţii precum „Neamul Şoimăreştilor”, „Ştefan cel Mare”, „Cantemir” şi „Iancu Jianu” (n. 27 noiembrie 1912)

articolul original.

Putin nu a învăţat nimic din criza rachetelor din Cuba

22 October 2022 at 21:07
By: -
image

Criza rachetelor din Cuba oferă o lecţie preţioasă despre cum poate fi evitată catastrofa unei confruntări nucleare, însă Vladimir Putin nu pare să aibă calităţile demonstrate de Nikita Hruşciov, scrie David Ignatius, editorialist pentru The Washington Post.

“La 60 de ani de la criza rachetelor din Cuba, contrastul între modul în care doi lidei ruşi, Nikita Hruşciov şi Vladimir Putin, s-au exprimat în privinţa armelor nucleare este izbitor. Simplu spus, unul a demonstrat că are un compas moral, iar celălalt, nu”, îşi începe Ignatius articolul de opinie.

Când confruntarea din Cuba a atins punctul culminant, în octombrie 1962, Hruşciov a căutat să detensioneze situaţia, astfel încât să nu se ajungă la “catastrofa” unui război nuclear. Putin, pe de altă parte, nu a ezitat să-şi exprime intenţia de a folosit toate armele de care dispune, avertizând, într-o exprimare de gangster,  că “nu este o cacealma”.

Săptămâna aceasta a avut loc la Harvard un forum de comemorare a 60 de ani de la criza rachetelor din Cuba, printre moderatorii discuţiei numărându-se şi Nina Hruşciov, nepoata liderului sovietic, alături de Ignatius. Au fost comparate cu această ocazie cele două abordări ale crizei nucleare.  

Pe 26 octombrie 1962, Hruşciov i-a trimis o scrisoare lui Kennedy, îndemnând la “înţelepciune” din partea liderilor politici, aminteşte Ignatius, pledând ca niciunul dintre ei să nu mai tragă de capetele frânghiei cu care a fost legat “nodul războiului”, riscând să-l strângă atât de tare încât nu va mai putea fi desfăcut şi va trebui să fie tăiat. “Şi ce înseamnă acest lucru nu trebuie să vă explic eu”, a scris Hruşciov.

“Comparaţi această diplomaţie rusă creativă cu răspunsul lui Putin în Ucraina. La fiecare moment decisiv, a strâns nodul mai tare, mobilizând armata rusă, anexând teritoriile ucrainene ocupate şi lansând drone iraniene împotriva oraşelor ucrainene. Pe măsură ce Putin strânge nodul, el ameninţă să îl şi taie, folosind arme nucleare în cazul în care s-ar întrevede înfrângerea”, notează Ignatius.

În continuare, el arată că evenimentele legate de Cuba oferă un exemplu despre cum poate fi rezolvată această criză. La o zi după faimoasa sa scrisoare, Hruşciov condiţiona retragerea rachetelor din Cuba de o mişcare similară a lui Kennedy vizând rachetele nucleare americane din Turcia. Americanii s-au temut că dacă vor da curs acestei cereri, Statele Unite vor părea slabe. Kennedy a răspuns oficial doar scrisorii dintâi. În acelaşi timp, l-a trimis pe fratele său, Robert Kennedy, să îi comunice ambasadorului Anatoli Dobrînin că SUA îşi va retrage rachetele din Turcia în şase luni – dacă ruşii nu vor spune nimic, nu vor publica niciun document cu privire la înţelegere. Ruşii au păstrat tăcerea, iar criza rachetelor din Cuba s-a stins. În lunile ce au urmat, Hruşciov şi Kennedy au continuat să corespondeze în secret despre consolidarea încrederii şi cooperării.

Dar Putin nu pare să aibă calităţi precum încredere şi empatie, ca Hruşciov, continuă Ignatius. Pe măsură ce criza din Ucraina a avansat, comentariile lui au devenit tot mai dure la adresa Occidentului, acuzându-l că  urmăreşte “să slăbească, să dividă şi în cele din urmă să distrugă” Rusia.

În final, Ignatius redă un pasaj din scrisoarea trimisă lui Hrușciov de Jackie Kennedy după asasinarea soţului său: “Pericolul care l-a preocupat pe soţul meu a fost acela că războiul ar putea izbucni nu atât din cauza oamenilor mari, ci din cauza oamenilor mici. În timp ce oamenii mari cunosc nevoia de autocontrol şi de înfrânare, oamenii mici sunt conduşi uneori de teamă şi de mândrie”.

“Hruşciov a fost un om mare, la minte, trup şi inimă. Putin este în această criză un om foarte mic”, încheie David Ignatius.

C.S.

articolul original.

Acord bilateral româno-cubanez în domeniul sănătății. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, va fi într-o vizită oficială

17 October 2022 at 13:57
image

România și Cuba vor semna un acord interguvernamental în domeniul sănătății. Acordul va fi semnat marți de Guvernul României și de Guvernul din Cuba. Acordul interguvernamental va reglementa cadrul legal de cooperare în domeniul sanitar. Anterior, România și Republica Cuba au mai semnat un acord privind cooperarea economică și tehnologică.

Pe lângă serviciile de sănătate pulică, acest acord va face referire și la prevenirea și controlul bolilor netransmisibile, precum diabetul, bolile cardiovasculare și cancerul. Mai mult, acordul în cele două state include schimbul de informații în domeniul medical, dar și vizite de studiu și participarea specialiștilor din ambele țări la diferite conferințe științifice.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, urmează să semneze un acord bilateral româno-cubanez

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, se află într-o vizită oficială în Republica Cuba, unde participă la o conferință internațională.

„Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii se află în aceste zile într-o vizită oficială în Republica Cuba. În cadrul vizitei în Republica Cuba, ministrul Sănătăţii participă la cea de a IV-a Conferinţă internaţională “Cuba-Salud 2022”, a cărei temă este: “Sănătatea Universală, ca parte integrantă a Agendei de Sănătate 2030, în scenariul post-Covid-19”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătății.

La această conferință, Alexadru Rafila va avea o intervenție în panelul „Politici de sănătate ca răspuns la Agenda pentru Sănătate 2030 din cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”. La conferință mai participă delegați din peste 80 de țări, 30 de miniștri ai Sănătății și lideri din cadrul Organizației Mondiale a Sănătății, Organizației Panamericane a Sănătății, dar și a altor agenții internaționale.

În cadrul acestei vizice oficiale, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, va semna acest acord de cooperare.

„Mâine va avea loc semnarea acordului de cooperare în domeniul Sănătăţii între Guvernul României şi Guvernul Republicii Cuba”, scrie în comunicat.

Colaborarea dintre România și Cuba ar putea fi un model de dezvoltare a relațiilor bilaterale.

„Dezvoltarea colaborării extinse cu Republica Cuba în domeniul sănătăţii şi în producţia de medicamente reprezintă un bun model de dezvoltare a relaţiilor bilaterale în interesul pacienţilor din cele două ţări”, a precizat Ministerul Sănătății.

Pe lângă Conferința internațională și semnarea acordului româno-cubanez, ministrul va mai avea întâlniri cu omologi din statele din Regiunea Caraibilor, dar și cu conducerea unor spitale din Havana și alte instituții medicale locale. Totodată, ministrul Sănătății va avea o întâlnire și cu directorul companiei farmaceutice BioCubaFarma.

Ce acord de cooperare a mai fost semnat între România și Republica Cuba

Anterior, guvernul României și guvernul Republicii Cuba au mai semnat un acord de cooperare bilateral în sectoarele economice și cel al tehnologiilor. Printre obiectivele acelui acord se numără dezvoltarea și prosperitatea sectoarelor industriale, încurajarea cooperării economice, contribuirea la dezvoltarea economiilor și a standartelor de viață. În baza acelui acord, relațiile economice ar trebui să se dezvolte prin promovarea activităților legate de sectorul economic și cel tehologic.

Anul acesta, pentru prima dată în 60 de ani, Cuba a afirmat că permite investitorilor străini să intre în comerț, în contextul crizei economice accentuate. În domeniul tehnologic, Republica Cuba a înregistrat progrese. Pe de altă parte, aducem aminte că republica a fost prima țară din lume care a vaccinat, împotriva Covid-19, copii mai mari de 2 ani. Conform studiilor existente, vaccinul creat de Cuba, Soberana 2, combină antigenul virusului cu o componentă a tetanosului.

De-a lungul timpului, au fost semnate nu doar un acord bilateral româno-cubanez. Guvernul României și Guvernul Republicii Cuba au încercat să semneze acorduri în mai multe sectoare pentru a contribui la dezvoltarea celor două țări.

articolul original.

Ministrul Rafila participă la Conferința „Cuba-Salud” de la Havana

17 October 2022 at 09:28

Ministrul român al Sănătății participă, în aceste zile, la o Conferinţă internaţională în Cuba, la care sunt prezente delegații din 80 de țări și lideri ai Organizației Mondiale a Sănătăţii și ai altor agenții internaționale.

Alexandru Rafila

După ce a închis Secția ATI de la Spitalul Clinic Județean Mureș, chiar în ajunul Zilei Mondiale a Anesteziei, pentru că „a fost identificat un focar de infecţie asociată asistenţei medicale, focar constituit din 6 cazuri, din care 5 s-au soldat cu deces, cazuri care au fost raportate şi depistate în ultimele zile”, după cum a anunțat secretarul de stat Adriana Pistol, care a menționat că este vorba de piocianic şi acinetobacter, germeni cu rezistenţă mare la antibiotice, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a plecat pentru o săptămână în Cuba.

Ministerul Sănătății a anunțat astăzi, că prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, participă la cea de-a IV-a Conferinţă internaţională „Cuba-Salud 2022”, având ca temă „Sănătatea Universală, ca parte integrantă a Agendei de Sănătate 2030, în scenariul post-Covid-19”.

În cadrul Conferinței, Rafila va susține, marți, o intervenție în panelul „Politici de sănătate ca răspuns la Agenda pentru Sănătate 2030 din cadrul Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă”.

La eveniment participă „delegații din peste80 de țări, cu prezența a 30 de miniștri ai Sănătății și a altor lideri din cadrul Organizației Mondiale a Sănătăţii, Organizației Panamericane a Sănătății și ai altor agenții internaționale”, se precizează într-un comunicat al ministerului.

Potrivit Ministerului Sănătății din Cuba, conferința are loc în perioada 17-21 octombrie, la Centrul de Convenții de la Havana, unde în aceeași perioadă se desfășoară și a XV-a ediție a Târgului Sănătate pentru Toți și ediția I-a a Târgului Internațional de Turism Medical și Bunăstare.

Sursă foto: Ministerul Sanatatii – Cuba

În aceeași zi va avea loc semnarea Acordului de cooperare în domeniul Sănătății între Guvernul României și Guvernul Republicii Cuba, menționează MS. „Documentul va reglementa cadrul legal de cooperare în domeniul sănătăţii: serviciile de sănătate publică; prevenirea și controlul bolilor netransmisibile (diabetul, bolile cardiovasculare, cancerul, etc.). Acordul bilateral româno-cubanez include, pe lângă schimbul de informații în domeniul medical între cele două țări, vizite de studiu și participarea specialiștilor din ambele țări la conferințe științifice”, se precizează în comunicat.

În cadrul aceleiași vizite, ministrul Rafila are programate și mai multe întâlniri cu omologi din statele din Regiunea Caraibilor, pentru dezvoltarea colaborării în domeniul medical, și întâlniri cu conducerile unor spitale din Havana, cu directorul companiei farmaceutice BioCubaFarma și a altor instituții medicale locale.

Dezvoltarea colaborării extinse cu Republica Cuba în domeniul sănătăţii și în producția de medicamente reprezintă un bun model de dezvoltare a relațiilor bilaterale în interesul pacienților din cele două țări”, subliniază MS.

articolul original.

Medic din București, acuzat de cruzime. E urmărit penal

7 October 2022 at 11:39
By: (C.T.)

Un medic ginecolog de la Spitalul Polizu este acuzat de tentativă de omor calificat prin cruzimi. Acesta ar fi lăsat copiii născuţi prematur „să moară sau îi omora chiar el pentru a nu mai ocupa un loc în incubator”.

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a început urmărirea penală față de medicul de la Maternitatea Polizu acuzat că lăsa copiii născuţi prematur să moară.

„În urma unei plângeri penale formulate în anul 2022, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus începerea urmăririi penale și ulterior efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un medic de specialitate obstretică-ginecologie din cadrul Maternității Polizu pentru tentativă de omor calificat”, informează într-un comunicat Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

În ordonanța de urmărire penale procurorii au reținut existența unei bănuieli rezonabile că, pe 24 aprilie 2019, o femeie a născut „o fetiță viabilă” la Maternitatea Polizu, sub supravegherea medicului.

Medicul a declarat nașterea ca fiind „un avort spontan al unui produs de concepție de sex feminin fără semne de viabilitate”.

Deși, arată procurorii, semnele de viabilitate erau evidente și o fost semnalată de personalul medical care a intrat în contact cu nou-născutul, medicul a refuzat nejustificat timp de peste 12 ore să ia măsuri pentru acordarea îngrijirilor medicale.

A fost dispusă o expertiză medico-legală ce urmează a fi efectuată de către experți de la Mina Minovici, cercetările fiind continuate de către Parchetul de pe lângă Tribunalul București și serviciul omoruri din cadrul direcției generale de poliție a Municipiului București.

O femeie l-a acuzat pe medic că i-ar fi lăsat bebeluşul, o fetiţă născută prematur la 6 luni, să moară.

Avocatul Adrian Cuculiș a declarat că medicul este acuzat de tentativă la omor calificat prin cruzimi.

„Pe scurt, lăsa copiii prematuri să moară sau chiar îi omora el pentru a nu mai ocupa un loc în incubator”, spunea avocatul, care preciza că nu a documentat cazul, însă din declarațiile martorilor reiese că Polizu, prin medic, „era un abator de copii prematuri, aruncați la propriu în coșul de gunoi până mureau”.

„Cele explicate mai sus și care sunt extrem de precise, au fost și filmate și pe baza filmărilor s-a refăcut filmul ororilor. De asemenea, toate actele întocmite pentru <mortul viu>, adică copilul care a scăpat cumva dintr-o pungă legată la gură ca să se asfixieze și să moară au fost făcute în fals ca să acopere abatorul”, a adăugat avocatul.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB) s-a autosesizat şi a declanşat o cercetare disciplinară, vineri.

„Colegiul Medicilor din Municipiul Bucureşti afirmă categoric că o astfel de situaţie, presupunând că se confirmă ca urmare a anchetei, este inadmisibilă. Trebuie, însă, înainte de orice afirmaţie, aşteptat rezultatul oficial al anchetei autorităţilor competente”, afirmă CMMB într-un comunicat transmis presei.

CMMB precizează că până în prezent nu a înregistrat o sesizare cu privire la acest caz.

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă la Braşov, că fapta ginecologului de la Spitalul Polizu din Capitală, acuzat că ar fi lăsat să moară copii născuţi prematur, este greu de definit şi că pare „incredibilă”.

„Este greu de definit (fapta medicului -n.r.), mi se pare incredibil aşa ceva”, a spus Rafila, întrebat în legătură cu presupusele fapte.

Totodată, el a precizat că a trimis Inspecţia Sanitară din minister în control la Polizu.

„Este o situaţie pe care am aflat-o în cursul dimineţii, nu este o situaţie care s-a întâmplat ieri, ci în urmă cu mai bine de trei ani, am trimis deja Inspecţia Sanitară să evalueze modul de acordare a asistenţei medicale. În prezent, este o anchetă penală în curs, (…) în momentul în care Parchetul ne va cere informaţii de natură medicală, pe care le vom putea oferi, o vom face imediat şi necondiţionat.(…) Dacă punem problema unei tentative de omor, aşa cum am citit şi eu în presă, este o acuzaţie foarte serioasă şi trebuie luate măsuri”, a afirmat ministrul Rafila.

articolul original.

Uneori, simplitatea-i grea, dar nimic nu se compară cu gustul pe care ți-l oferă munca făcută de mâinile tale

5 October 2022 at 09:49

“Viața la țară este simplă”, spun unii, în timp ce alții cred că nu ar putea face față îndatoririlor și treburilor de zi cu zi pentru îngrijirea casei și a curții. Există persoane care, deși s-au mutat de la apartament la casă, s-au obișnuit cu stilul pe care îl aveau trăind viața la bloc și, chiar dacă visul lor a fost acela de a avea o porțiune, cât de micuță ar fi ea, cu iarbă verde, unde să se plimbe desculți și să se bucure de felul în care pământul se simte sub picioarele lor, din lipsa timpului, ori din cauza faptului că nu sunt obișnuiți cu munca fizică, nu reușesc să se conecteze cu natura.

Mâinile murdare de pământul lucrat de tine, sunt o mândrie

La polul opus, există persoane care lasă în urma lor beneficiile traiului la oraș și se mută la țară, împrumutând în totalitate stilul de viață și obiceiurile oamenilor din zonele în care au ales să-și continue existența. În România, viața satului a fost aleasă chiar și de străinii care au schimbat civilizația țărilor dezvoltate, cu simplitatea și îndelednicirile pe care i le pot oferi sate ca Richiș (Sibiu) ori Vețca (Mureș).

Dacă ai ales deja să te depărtezi de agitația orașului, atunci ar trebui să înveți cum să te hrănești din roadele pe care propria ta curte ți le oferă. Legumele pe care vara le poți culege și le poți savura fără să stai la coadă la magazin și fără să te întrebi dacă sunt sau nu bio, le poți cultiva în solar sau în afara lui. Beneficiile pe care ți le aduce solarul ar fi că legumele se pot coace mult mai devreme decât cele cultivate în afara lui, țin mai mult, sunt ferite de mană ori de păsări ce ar putea să fie tentate să guste din roade. Fructele pot fi, de asemenea, la discreție, putându-le culege și mânca direct de la sursă. 

În cazul în care îți plac animalele și păsările de curte, poți crește chiar tu găini, rațe, purcei ori, de ce nu, vaci, oi sau capre. Doar imaginează-ți cum ar fi să bei laptele produs de vaca sau capra din propria curte. Cum ar fi ca dimineața să faci omletă din ouăle pe care chiar le-ai adunat chiar de sub găina crescută în cuibarul pe care tu l-ai construit.

Unii profită la maximum de faptul că au unde să crească toate aceste păsări și animale, dezvoltându-și o mică afacere de pe urma lor. Și tu ai putea să începi să te întreții, câștigând de pe urma creșterii și înmulțirii păsărilor, de exemplu. Cu ajutorul potrivit, poți ajunge o sursă de la care vecinii sau și alți oameni din sat să cumpere ouă sau păsări gata crescute, pentru mâncare. Pentru că poate dura mult înmulțirea acestora în mod natural și nici nu poți fi întotdeauna sigur de rezultat, poți apela chiar și la un incubator de ouă cu care ai avea, cu siguranță mai mult spor.

Cu ajutorul lui poți obține mai mulți pui, pentru că în el încap mult mai multe ouă decât ai putea pune sub o cloșcă și îl poți folosi pentru a obține mai multe tipuri de păsări, de la pui de găină la pui de rață, gâscă ori prepeliță.

Laptele proaspăt muls este, de asemenea, foarte dorit, însă au rămas foarte puțini oameni care doresc să mai crească vaci, capre sau oi. Este mult de muncă, într-adevăr, dar imaginează-ți spuma laptelui turnat în cană imediat după ce a fost muls de la animalul pe care chiar tu îl hrănești.

Da, poate ar trebui să o iei treptat și, până să ajungi să crești un animal așa mare, cum este vaca, ai putea începe prin a crește câteva zeci de puișori de găină sau rață, proaspeți scoși din cuibar sau din incubatorul pe care Magnetcenter.ro ți-l pune la dispoziție.

Sursa foto: unsplash.com 

articolul original.

Incubatoare neonatale de ultimă generație, la Spitalul Județean de Urgență Zalău

5 October 2022 at 06:43

Secția Neonatologie de la Spitalul Județean de Urgență Zalău, unitate medicală aflată în subordinea Consiliului Județean Sălaj, a fost dotată cu două incubatoare Giraffe de ultimă generație, ce asigură un microclimat neonatal optim pentru nou-născuții prematuri.

„În vederea îmbunătățirii permanente a calității, siguranței și confortului pacienților, în paralel cu investițiile în extinderea și modernizarea infrastructurii Spitalului Județean de Urgență Zalău, administrația județeană sprijină și achiziția de echipamente și aparatură medicală. Am convingerea că noile dotări ale Secției Neonatogie, alături de atenta îngrijire și de profesionalismul personalului medical vor da celor mai mici dintre pacienți o șansă în plus la viață”, precizează Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele CJ Sălaj.

Cele două incubatoare recreează climatul intrauterin, reușind să asigure o atmosferă de confort termic umidificat optim, în funcție de vârsta gestațională, vârsta postnatală și greutatea bebelușului. Sunt dotate cu sistem de reducere a zgomotului și a luminii ambientale care ajung la nou-născut, iar pentru a da siguranța unei îngrijiri confortabile, monitorizarea se realizează printr-un sistem de alarme inteligente.

Versatilitatea și multiplele funcții ale aparatelor reduc semnificativ manevrele necesare asupra nou-născutului și, implicit, stresul, cunoscut fiind faptul că factorii stresanți se codează ca durere în creierul bebelușului, în special al celui prematur.

Fiecare incubator este dotat cu lampă de examinare specială, ce facilitează vizualizarea corzilor vocale în procesul de intubație, precum și cu casetă de radiologie, pentru efectuarea radiografiilor fără mobilizarea pacientului. De asemenea, dispune de lampă de fototerapie cu lumină albastră, pentru tratarea eficientă a icterului – patologie frecventă și trenantă în îngrijirea prematurilor.

Salteaua antiescare, cu înclinare antireflux, este rotativă, permițând clinicianului să rotească patul la 360° pentru un acces facil la pacient. În ceea ce privește accesul mamei la nou-născut, acesta se realizează prin hublouri ergonomice, astfel fiind reduse la minimum pierderile de căldură din interior.

„Începutul vieții este cel mai important moment, iar felul în care ne îngrijim de nou-născuți reprezintă pașaportul pentru viitor. Noile incubatoare aliniază secția Neonatologie a Spitalului Județean la nivelul standardelor internaționale cerute pentru o maternitate de grad II. Suntem încrezători că și această investiție se va reflecta în creșterea calității actului medical și a stării de sănătate a unei noi generații”, subliniază dr. Melinda Baizat, medic primar neonatolog, șef Secție Neonatologie.

Anul trecut, în Maternitatea SJU Zalău au venit pe lume 1.662 de copii, dintre care 154 s-au născut prematur.

articolul original.

„El Lidero Maximo” Fidel Castro. Cum reușea să controleze mințile oamenilor?

30 September 2022 at 12:00
image

Fidel Alejandro Castro Ruz s-a născut pe 13 august 1926, într-o familie înstărită. Tatăl sau, Angel Castro, un emigrant spaniol din Galicia, se îmbogățise în timpul Marii Depresiuni (1929 – 1933) cultivând trestie de zahăr la ferma sa din Biran, Provincia Oriente. Mama lui Castro fusese servitoarea lui Angel Castro, femeie cu care a avut șapte copii, printre care și Fidel.

Copil și adolescent fiind, Castro era interesat de istorie, geografie și mai ales de sport. În 1945 s-a înscris la Facultatea de Drept din cadrul Universității Havana (Cuba), afirmându-se ca student activist și simpatizând cu tot felul de grupuri de tineri violenți.

În 1947 a devenit membru al Partidului Poporului Cubanez, al căruit fondator era politicianul Eduardo Chibas, una dintre personalitățile care l-au inspirat profund pe Castro.

Președinte timp de jumătate de secol

timp de 49 de ani, fiind perioada care a desemnat cea mai îndelungată șefie din America Latină și din lume, cu excepția celei în care a domnit Regina Elisabeta (70 de ani). Începând cu anul 2008, Fidel Castro a cedat puterea fratelui său Raul, din cauza unor probleme de sănătate, iar în ultimii ani ai vieții s-a retras din toate funcțiile de conducere. A murit la vârsta de 90 de ani, în anul 2016.

Până și în ultimul ceas, Castro a continuat să își susțină idealurile socialiste, în același timp cerându-le apropiaților să-i continue țelurile și năzuințele comuniste. La moartea sa, emigranții cubanezi care se refugiaseră de-a lungul timpului în Statele Unite ale Americii au sărbătorit momentul, în timp ce o mare parte a populației din Cuba îl regreta și îl plângea amarnic.

Indiferent cât de admirat sau cât de detestat a fost, Fidel Castreo se numără printre personalitățile de excepție ale secolului XX. A fost unul dintre cei mai vânați oameni din istorie, supraviețuind tuturor celor 638 de tentative de asasinat care îl priveau în mod direct.

Adept convins al socialismului, toată viața sa a luptat pentru „dreptate și independența Cubei”, în vreme ce ura capitalismul și lumea industrială, considerându-le odioase.

A intrat în Guiness Book

Castro era un bun orator, vorbea liber ore în șir, fără să simtă nevoia vreunei surse de inspirație. Era foarte hotărât, înflăcărat și convins de ceea ce spunea, reușind astfel să îi impresioneze în special pe tineri. Fidel Castro a intrat în Cartea Recordurilor cu discursul său de 4 ore și 29 de minute pe care l-a ținut în cadrul unei reuniuni ONU, pe 29 septembrie 1960.

De asemenea, recordul său pentru cel mai lung discurs a fost atins în Cuba, 7 ore și 10 minute, în anul 1986, la Havana, cu ocazia celui de-al treilea Congres al.

„Răbdare invincibilă. Disciplină de fier. Forța imaginației îi permitea să depășească imprevizibilul”, spunea despre Castro cine altul decât bunul său prieten, scriitorul columbian Gabriel Garcia Marquez (câștigător al Premiului Nobel pentru Liberatură în anul 1982).

Pe de-o parte a dat, pe de alta a luat

Fidel Castro este revoluționarul care a participat la răsturnarea regimului lui Fulgencio Batista (a condus Cuba între 1933 – 1944 și 1952 – 1959) și care a contribuit la transformarea Cubei în primul stat comunist din emisfera vestică, devenind președintele țării în anul 1976.

Odată cu instalarea sa în funcția de președinte al țării, Fidel Castro a propus câteva reforme care păreau a fi promițătoare – mijlocește accesul oamenilor de rând la sistemul de sănătate și la cel educațional prin impunerea gratuității, însă, sub multe alte aspecte, Castro a reușit să stopeze evoluția economică a statului cubanez, venind cu tot felul de condiții de austeritate care afectau traiul de zi cu zi al locuitorilor țării. Hrana și curentul, de exemplu, fuseseră raționalizate.

Săraci și naivi

Din cauza embargoului instituit în SUA și a faptului că decisese încă de la început închiderea tuturor magazinelor și a întreprinderilor private, în Cuba scăzuse foarte mult producția, iar o mare parte a populației era obligată să muncească din greu pentru a stimula economia.

Cu toate aceste probleme, carisma lui Fidel Castro era atât de puternică încât reușea, în continuare, să vrăjească populația Cubei, deși oamenii se scăldau în sărăcie și trăiau sub tot felul de restricții.

Obsesia pentru tehnologia de contraspionaj

În cartea ”Viața secretă a lui Fidel Castro”, scrisă de garda sa de corp, Juan Reinaldo Sanchez, care s-a aflat sub serviciile dictatorului cubanez timp de 17 ani, acesta vorbește despre sistemul pe care îl aplica Fidel Castro și care trăda obsesia lui exagerată pentru control.

Sanchez dezvăluie informații despre ansamblul invincibil pe care și-l clădise în timp liderul comunist în jurul său, din acest ansamblu făcând parte, de exemplu, mii de soldați dispuși în 3 cercuri concentrice care-i asigurau securitatea pesronală dar și numeroasele mijloace și tehnici de spionaj și contraspionaj din cele mai performante.

Absolut toată industria Cubei, toate ministerele, toate instituțiile, cele mai mici și mai neînsemnate școli de la periferiile orașelor sau din sate erau controlate, supravegheate intens, astfel încât orice informație, orice bârfă, orice vorbă negativă la adresa lui Fidel Castro era interceptată și ajungea la sursa principală – președintele Castro – în mai puțin de 24 de ore.

Cum reușea Fidel Castro să controleze mințile oamenilor?

Fidel Castro avea o caracteristică fundamentală. Și anume, capacitatea de a manipula. Îi manipula pe toți. Pe cei din jurul lui, pe cei cu care intra în contact în scopuri diplomatice, președinți, oameni politice, diverse personalități, de la scriitori la economiști.

Era un om extrem de oportunist care știa exact să găsească momentul potrivit pentru a obține ceea ce dorea, când dorea. Castro era un fel de vrăjitor al vorbelor, altfel nu se explică cum un popor întreg aproape îl venera în condițiile în care oamenii simpli trăiau într-un adevărat regim de austeritate.

Bogat în privat, modest în public

Fidel Castro, spunea fosta lui gardă de corp Juan Reinaldo Sanchez, avea o viață dublă. Deși în public se erija într-un om cu o personalitate modestă, un om simplu și asumat, în privat era cu totul și cu totul altfel. Deloc modest, deloc simplu. Deținea 20 de case, iahturi și insule private, potrivit Britannica.

În Cuba, viața lui privată era cel mai bine păstrat secret. Cu toate acestea, un lucru, cel puțin, era sigur despre viața sa intimă. Îi plăceau femeile. De toate vârsele, categoriile, culorile, dimensiunile. Era devorator de femei, a fost căsătorit de două ori, are cel puțin 9 copii, iar apetitul său pentru femei îi atrăsese porecla de „Armăsarul”.

articolul original.

11 milioane de oameni au rămas fără curent electric în Cuba din cauza uraganului Ian

28 September 2022 at 22:00
image

Cuba a rămas complet fără curent electric după ce uraganul Ian a lovit extremitatea vestică a insulei, a anunțat guvernul cubanez.

Sistemul electric din întreaga insulă nu mai funcționează, au declarat oficialii, după ce una dintre principalele centrale electrice nu a putut fi reparată, potrivit BBC.

Cu sediul în Matanzas, la 100 kilometri est de capitala Havana, Antonio Guiteras este cea mai importantă centrală . Oprirea acesteia înseamnă că, în prezent, nu mai există producție de energie electrică în nicio parte a insulei.

O pană de curent la nivelul întregii insule

Șeful autorității pentru energie electrică a anunțat și el că a avut loc la nivelul întregii insule care a lăsat 11 milioane de persoane în întuneric.

De asemenea, cel puțin două persoane au fost declarate decedate, iar clădirile au fost avariate în toată țara.

Uraganul de categoria trei, cu viteza vântului de până la 195 km/h, se îndreaptă acum spre Florida.

articolul original.

În mintea lui Putin II

21 July 2022 at 07:00
image

Două dintre cele mai mari eșecuri ale Americii, în mod cert în ceea ce privește politica externă de după cel de-al Doilea Război Mondial, au fost deficiențele profunde de cunoaștere și înțelegerea evenimentelor și circumstanțelor în care SUA s-au implicat, în special prin forță.

Marele filozof chinez, Sun Tzu, a observat pe bună dreptate că a-ți cunoaște inamicul este vital pentru a avea succes. Din Vietnam până în Afganistan și mai târziu în Irak, nu s-a pus problema de așa ceva. Și acestea sunt doar câteva exemple.

În ciuda adulării aduse președintelui John F. Kennedy pentru încheierea cu succes a Crizei Rachetelor Cubaneze din octombrie 1964, forțarea Uniunii Sovietice de a își scoate rachetele nucleare de pe acea insulă aflată la nouăzeci de mile de coasta Floridei, a avut drept consecință provocarea unei curse a înarmărilor, care a extins probabil Războiul Rece. Liderul sovietic Nikita Hrușciov a căutat să reducă cheltuielile pentru apărare și să redirecționeze acele ruble către sectorul civil. După criză, a fost nevoit să mărească cheltuielile pentru apărare.

Kennedy și-a preluat mandatul în ianuarie 1961, promițând să întărească apărarea americană și să inverseze „decalajul uriaș de rachete”, presupus în favoarea Moscovei. De fapt, America deținea atunci o superioritate nucleară covârșitoare, iar decalajul de rachete era al Rusiei. Acel eșec de cunoaștere și înțelegere va persista.

Patru ani mai târziu, niciun al doilea atac al bărcii PT nord-vietnameze împotriva a două distrugătoare ale marinei americane, care să provoace Rezoluția Golfului Tonkin și intrarea americanilor în acel război. Patruzeci și doi de ani mai târziu, nu existau arme de distrugere în masă irakiene. Întrebarea de astăzi este dacă SUA repetă lipsa de cunoaștere și înțelegere a Rusiei și a președintelui Vladimir Putin.

Un articol anterior a explicat cum și de ce gândirea lui Putin a evoluat până la punctul în care vedea SUA ca fiind nedemnă de încredere și periculoasă. Explica factorii care au condus la invadarea neprovocată a Ucrainei de către Rusia. Acum, este Putin într-adevăr neinformat despre starea războiului din Ucraina și de ce crede el că prevalează?

În primul rând, liderii consideră că recunoașterea greșelilor este dezagreabilă. În parte, asta demonstrează de ce SUA au rămas atât de mult timp în Vietnam, Afganistan, timp de douăzeci de ani și încă mai au trupe în Irak. Refuzul lui Donald Trump de a accepta pierderea alegerilor din 2020 este un alt exemplu uimitor al acelui eșec de cunoaștere.

Atunci, cum ar putea Putin să analizeze evenimentele și care sunt strategia și obiectivele sale mai ample? Unul dintre motivele pentru care America a eșuat des în căutarea cunoașterii și înțelegerii, este mai mult decât a privi în oglindă. Este orgoliul de a crede că cei mai sensibili oameni gândesc și se comportă așa cum facem sau cum ar trebui să facem noi. Acest obiectiv, uneori mesianic, de a exporta democrația și valorile nu funcționează întotdeauna. Recenta călătorie a președintelui Joe Biden în Arabia Saudită surprinde această contradicție și o scoate la iveală.

După cum a observat Henry Kissinger, care s-a întâlnit cu Putin de cel puțin cincisprezece ori, președintele rus este foarte „analitic”. Din acea perspectivă, măsurată prin Rezoluția ONU de condamnare a agresiunii Rusiei, statele care reprezintă majoritatea populației globale fie au votat nu, fie s-au abținut, printre ele numărându-se China, Brazilia, India și Africa de Sud. Astfel, Putin joacă în fața unui public mai larg pentru a contrabalansa SUA, Europa și Occidentul, care sunt „dușmanii”, adică cei opuși intereselor ruse și care îi limitează acesteia ambițiile, prosperitatea și autonomia.

Prin urmare, contractele de energie chineză vor menține cuferele pline. Întâlnirea lui Putin din Iran cu Ebrahim Raisi și cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, este un alt mijloc de a depăși și de a diviza Occidentul prin cultivarea ambilor lideri. Iar aderarea la OPEC și căutarea unei relații mai strânse cu Arabia Saudită, pentru a înlocui SUA, este un truc inteligent al lui Putin.

În Ucraina, Putin crede că poate câștiga mult, asemenea altor lideri, care au persistat și ei în această credință. Aici, dimensiunea este de partea lui. În timp ce forțele ucrainene au luptat cu pricepere, curaj și creier, în timp ce rușii nu, în termeni de competență, la un moment dat, toți „rușii proști” vor fi morți și câțiva generali buni le vor lua locul. Întrebările sunt dacă Ucraina își poate înlocui pierderile în forțe terestre și echipamente și dacă sprijinul occidental va curge în calitate și cantități suficiente de armament, pentru a ține pasul cu superioritatea numerică rusă.

O concluzie este că SUA au nevoie de o strategie globală pentru a face față Rusiei și Chinei. Noua Strategie de Securitate Națională, care urmează să fie lansată în curând, va fi probabil o continuare a celor din trecut, cu scopul de a limita, descuraja și, dacă va veni războiul, de a învinge o serie de potențiali adversari în frunte cu Rusia și China. Dar limitarea și descurajarea nu au funcționat. Înțelege cineva asta?

articolul original.
  • There are no more articles
❌