ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Cercetătorii au descoperit „inima evoluției noastre”. Cât de veche este?

19 September 2022 at 15:00
image

Cercetătorii au descoperit o inimă veche de 380 de milioane de ani – cea mai veche descoperită vreodată – alături de un stomac, un intestin și un ficat, fosilizate separat, la un „pește cu fălci” (Gnatostomate), astfel dezvăluind noi indicii despre evoluția umană.

Noua cercetare, publicată în revista Science, a constatat că poziția organelor în corpul artrodiilor – o clasă dispărută de pești „cu armură” care a prosperat în perioada Devoniană, din urmă cu 419,2 milioane de ani, până acum 358,9 milioane de ani – este similară cu anatomia rechinilor moderni, oferind noi indicii vitale pentru evoluție.

Cercetătorul principal, John Curtin Distinguished Professor Kate Trinajstic, de la Școala de Științe Moleculare și ale Vieții din cadrul Curtin și de la Muzeul Australiei de Vest, a declarat că descoperirea este remarcabilă, având în vedere că țesuturile moi ale speciilor antice sunt rareori conservate și că este și mai rar să se găsească conservarea 3D.

„În calitate de paleontolog care studiază fosilele de peste 20 de ani, am fost cu adevărat uimită 3D și frumos conservată la un strămoș vechi de 380 de milioane de ani”, a declarat profesorul Trinajstic.

Inima are o vechime de 380 de milioane de ani

„Evoluția constă într-o serie de pași mici, dar aceste fosile antice sugerează că a existat un salt mai mare între vertebratele fără fălci și cele cu fălci. Acești pești aveau literalmente inima în gură și sub branhii – la fel ca rechinii de astăzi”.

Această cercetare prezintă – pentru prima dată – modelul 3D al în formă de S la un artrodihor, care este alcătuită din două camere, cu camera mai mică așezată deasupra.

Profesorul Trinajstic a declarat că aceste caracteristici au fost avansate la vertebrate atât de timpurii, oferind o fereastră unică asupra modului în care regiunea capului și a gâtului a început să se schimbe pentru a găzdui fălcile, o etapă critică în evoluția propriului nostru corp.

„Pentru prima dată, putem vedea toate organele laolaltă într-un pește cu fălci primitive și am fost deosebit de surprinși să aflăm că nu erau atât de diferiți de noi”, a declarat profesorul Trinajstic.

Noi indicii despre evoluția corpului uman

„Cu toate acestea, a existat o diferență critică – ficatul era mare și permitea peștelui să rămână plutitor, la fel ca rechinii de astăzi. Unii dintre peștii osoși de astăzi, au plămâni care au evoluat din vezicile de înot, dar a fost semnificativ faptul că nu am găsit nicio dovadă de plămâni la niciunul dintre peștii blindați dispăruți pe care i-am examinat, ceea ce sugerează că aceștia au evoluat independent la peștii osoși la o dată ulterioară.”

Formațiunea Gogo, din regiunea Kimberley din Australia de Vest, unde a fost inițial un mare recif.

Cercetătorii au folosit fascicule de neutroni și raze X sincrotronice pentru a scana specimenele, încă încorporate în concrețiunile de calcar, și au construit imagini tridimensionale ale țesuturilor moi din interiorul lor, pe baza diferitelor densități ale mineralelor depuse de bacterii și a matricei rocilor înconjurătoare.

Această nouă descoperire de organe mineralizate, pe lângă descoperirile anterioare de mușchi și embrioni, face ca artrodirii Gogo să fie cei mai bine înțeleși dintre toate vertebratele cu fălci și clarifică o tranziție evolutivă pe linia vertebratelor cu fălci, care include mamiferele și oamenii, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Test de cultură generală. Care sunt cele patru ingrediente principale ale vieții?

10 August 2022 at 08:00
image

Corpul uman este o mașinărie impresionantă și excepțional de complexă. Este nevoie ca o multitudine de piese funcționale să se unească pentru ca o persoană să trăiască o viață sănătoasă – și fiecare detaliu biologic din corpul nostru, de la cele mai banale la cele mai complexe, este condus de doar 21 de elemente chimice.

Din cele 118 elemente de pe Pământ, doar 21 dintre ele se găsesc în corpul uman. Împreună, ele alcătuiesc amestecul de molecule divergente care se combină pentru, celulele, țesuturile și organele.

Aceste 21 de elemente pot fi clasificate în trei mari blocuri în funcție de cantitatea care se găsește într-un corp uman, principalul fiind blocul principal de construcție, alcătuit din 4 elemente.

Cele patru elemente cheie

Patru elemente, și anume, oxigenul, carbonul, hidrogenul și azotul, sunt care se găsesc în corpul nostru.

Oxigenul este cel mai abundent element din corpul uman, reprezentând aproximativ 61% din masa unei persoane. Având în vedere că aproximativ 60-70% din corp este apă, nu este surprinzător faptul că oxigenul și hidrogenul sunt două dintre cele mai abundente elemente chimice găsite în organism.

Împreună cu carbonul și azotul, aceste elemente se combină pentru 96% din masa corpului.

Oxigenul

Oxigenul joacă un rol esențial în metabolismul organismului, în respirație și în oxigenarea celulară.

De asemenea, oxigenul se găsește în fiecare moleculă organică semnificativă din organism, inclusiv în proteine, carbohidrați, grăsimi și acizi nucleici.

Este o componentă substanțială a tot ceea ce conține, de la celule și sângele nostru până la lichidul cerebral și spinal.

Carbon

Carbonul este cel mai important element structural și motivul pentru care suntem bazate pe carbon.

Este blocul de bază necesar pentru a forma proteine, carbohidrați și grăsimi.

Ruperea legăturilor de carbon din carbohidrați și proteine este sursa noastră principală de energie.

Hidrogenul

Hidrogenul, elementul chimic cel mai abundent găsit în Univers, este prezent în toate fluidele corporale, permițând transportul și eliminarea toxinelor și a deșeurilor.

Cu ajutorul hidrogenului, articulațiile din corpul nostru rămân lubrifiate și capabile să își îndeplinească funcțiile.

De asemenea, se spune că hidrogenul are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante, ajutând la îmbunătățirea funcției musculare, scrie VisualCapitalist.

Azotul

O componentă esențială a aminoacizilor folosiți pentru a construi peptide și proteine este azotul.

Este, de asemenea, o componentă integrală a acizilor nucleici ADN și ARN, coloana vertebrală chimică a informațiilor noastre genetice și a genealogiei.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.

Test de cultură generală. Care este cel mai puternic mușchi din corp?

8 August 2022 at 08:00
image

Nu există un singur răspuns la această întrebare, deoarece există diferite moduri de a măsura forța. În plus, există trei tipuri de mușchi în corpul uman: cardiaci, netezi și scheletici.

Mușchiul cardiac alcătuiește peretele inimii și este responsabil pentru contracția puternică a inimii. Mușchii netezi alcătuiesc pereții intestinului, ai uterului, ai vaselor de sânge și mușchii interni ai ochiului.

Mușchii scheletici sunt atașați de oase și, în unele zone, de piele (mușchii de la nivelul feței noastre). Contracția mușchilor scheletici ajută membrele și alte părți ale corpului să se miște.

Majoritatea surselor afirmă că există scheletici numiți în corpul uman, deși unele cifre ajung până la 840.

Trei tipuri de mușchi în corpul uman

Deși majoritatea indivizilor au același , există o anumită variabilitate de la o persoană la alta. În general, mușchii netezi nu sunt incluși în acest total, deoarece majoritatea acestor mușchi se află la nivel celular și sunt în număr de miliarde. În ceea ce privește un mușchi cardiac, avem doar unul singur – inima.

Mușchii primesc denumiri latine în funcție de localizare, mărimea relativă, formă, acțiune sau origine.

Mușchii care au fost considerați cei mai puternici pe baza diferitelor definiții ale forței (enumerați în ordine alfabetică):

Mușchii externi ai ochiului

Mușchii ochiului sunt în continuă mișcare pentru a reajusta pozițiile ochiului. Atunci când capul este în mișcare, mușchii externi ajustează în mod constant poziția ochiului pentru a menține un punct de fixare stabil.

Cu toate acestea, mușchii externi ai ochiului sunt supuși oboselii.

Într-o oră de lectură a unei cărți, ochii fac aproape 10.000 de mișcări coordonate.

Gluteus Maximus

Gluteus maximus este  din corpul uman.

Este mare și puternic pentru că are rolul de a menține trunchiul corpului într-o poziție dreaptă.

Este principalul mușchi antigravitațional care ajută la urcarea scărilor.

Inima

Cel mai greu mușchi care lucrează este inima. Acesta pompează sânge la fiecare bătaie a inimii.

Zilnic, inima pompează cel puțin 9.450 de litri de sânge. Inima are capacitatea de a bate de peste 3 miliarde de ori în viața unei persoane.

Mușchii uterului

Uterul este așezat în regiunea pelviană inferioară. Mușchii săi sunt considerați puternici pentru că se contractă pentru a împinge un copil prin canalul de naștere.

Glanda pituitară secretă hormonul oxitocină, care stimulează contracțiile.

Limba

Limba este alcătuită din grupuri de mușchi și, la fel ca inima, este mereu în lucru.

Ajută la procesul de amestecare a alimentelor. Se leagă și se conturează pentru a forma litere.

Limba conține amigdale care filtrează germenii. Chiar și atunci când o persoană doarme, limba împinge în mod constant saliva în gât, scrie Library of Congress.

Vă recomandăm să mai citiți și:

articolul original.
  • There are no more articles
❌