ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 3 February 2023Ultimele Stiri

Când ideologia se află în conflict cu realitatea

2 February 2023 at 22:18
image

Nu este absolut nici o noutate. Și nici nu este vorba să opereze doar în domeniul politic. Cunoaștem acest conflict din marketing. Măcar, la nivelul teoriei economice, au avut curajul să-l recunoască și chiar să-l denumească. Se numește dizonanță cognitivă și e împrumutat din psihologie. Când între comportamentul și credințele unei persoane apar conflicte, persoana va încerca să schimbe percepția asupra realității pentru a rezolva conflictul. Ai cumpărat o mașină destul de scumpă și observi că ea consumă mai mult decât îțipoți permite? Ei, bine, vei zice, măcar voi da pe spate lumea cu noua achiziție. Conflictul s-a rezolvat pentru că ai modificat percepția realității; nu te mai interesează costul, ci beneficiul de imagine.

În politică s-a întâmplat la fel de la începutul lumii. Fiecare regim a produs conflicte raționale și le-a rezolvat mai bine sau mai rău schimbând percepția publică asupra realității. Mergem în Lumea Nouă s-o jefuim? O, nu , mergem s-o civilizăm! Cucerim jumătate de Europa ca să o ducem mai bine? O, desigur că nu, noi o „eliberăm”. Interzicem alimentația tradițională și vă băgăm pe gât viermi și gândaci ca să ne creștem profiturile? Din contra, ne preocupă sănătatea voastră și a planetei. Și așa mai departe, înțelegeți cum stă treaba.

Cam așa s-a întâmplat su cu „pandemia” și chiar și cu conflictul din Ucraina. Băgăm în Ucraina arme și muniții la greu ca să distrugem Rusia într-un conflict pe care l-am încurajat? Nu, desigur că nu, noi milităm pentru libertatea și prosperitatea țării respective. Deși învinge pe toate fronturile, Ucraina nu mai are arme, muniții și soldați? Da, pentru că… ia te uite ce frumos răsare soarele, și până la urmă cine ești tu de pui asemenea întrebări?!

Realitatea este că Ucraina a pierdut propriul său armament – blindate, artilerie, aviație – pe care le avea (și nu avea puțin) cât și        aproape tot armamentul trimis de NATO ca să-și înlocuiască pierderile. Dar, oficial, ni se spune că treburile-s bune, acuși se apucă ucrainenii de contra-atac și o să cucerească Crimeea. Avem un frumos conflict cu realitatea, pe care autoritățile îl rezolvă, elegant, schimbând… percepția realității prin cenzură și propagandă. Veștile negative sunt interzise, cele pozitive sunt maximizate – când nu sunt de-a dreptul inventate. A trecut un an din acest coflict, am avut Fantoma Kievului care a nenorocit toată aviația rusească, am avut gospodina care a doborât drona cu borcanul cu murături, am avut moșneagul care a doborât avionul rusesc cu pușca de vânătoare, capra care a aruncat rușii în aer, bunicuța care a otrăvit rușii cu plăcinte, iar Rambo se încălzește pe tușă așteptând ocazia să înfrunte singur intreagă armată rusească și să doboare elicopterele cu arcul.

Partea cea mai frumoasă abia acum urmează, când realitatea începe să dea pe dinafară și nu mai poate fi mascată. Iar autoritățile vor începe să caute mijloace să se adapteze la noua realitate încercând, în același timp, să nu-și piardă posturile explicând cetățenilor că tot ceea ce li s-a spus până acum nu era chiar așa…

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ultrascurte

1 February 2023 at 22:42
image

Lidl anunță că va pune în practică un program de alimentație rațională, crescând proporția de produse „sustenabile și cu amprentă mică de carbon”, pe bază de plante.

„Muntele” Teufelsberg pare o anomalie pe terenul aproape plat al Berlinului. Și chiar este.  „Muntele” a fost ridicat prin depozitarea resturilor de moloz provenite din ruinele clădirilor orașului, în urma bombardamentelor și luptelor din WW2.  Teufelsberg = Muntele Diavolului, în traducere.

Ultima modă în Ucraina: Comisariatul militar comandă mâncare iar când curierul aduce comanda, i se înmânează ordinul de chemare…

O doamnă ministru de interne dintr-o țară vecină și soră s-a sictirit pe mașina de serviciu Toyota Landcruiser și a vrut neapărat Skoda Kodiaq. Dacă doamna a vrut, s-a executat, s-a mers la reprezentanță și s-a cumpărat o frumoasă Skoda, în configurația dorită de madam. Cum a văzut-o, doamna ministru s-a isterizat. Ea se gândise la o Skoda neagră și i s-a adus o Skoda bleu. Nu i se potrivește culoarea.  Așa că Skoda a fost băgată în garaj și doamna ministru merge cu Toyota până când reprezentanța aduce o Skoda neagră care să fie schimbată pe Skoda bleu…

Știați că încă se mai fac vreo 80.000 de teste COVID (PCR și antigen) în România în fiecare săptămâna? Evident, față de 620.000 pe săptămână acum un an e aproape nimic. Și totuși, cineva încasează pentru asta.

Istorie mai puțin cunoscută. URSS a stins un incendiu la un puț de gaz folosind o bombă nucleară. S-a întâmplat în Uzbekistan, în 1966, și a fost folosită o bombă de 30 kT.

Ministrul lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, a declarat că, deși Lituania nu are tancuri de trimis în Ucraina, s-a alăturat parțial așa-numitei coaliții „leopard”.  „De fapt, ne-am alăturat parțial”, a declarat ministrul Apărării, „da, nu avem tancuri, dar avem o părere despre tancuri”.

De la Dionisie cetire: Băieții și fetele care făceau zid în apărarea urșilor care se dedulceau la oile și porumbul oamenilor, cer, acum, uciderea câinilor maidanezi pentru că nu mai pot oamenii să facă jogging prin habitatul lor… Ce-i, mă, nu vă mai plac animalele sălbatice? Nu mai au dreptul la teritoriu? Nu mai au dreptul la viață? Acum trebuie omorâte pentru că s-au înmulțit peste măsură și amenință oamenii? Parcă era vina oamenilor că urșii strică recolte, atacă animalele domestice și, ocazional, mai molfăie și câte un țăran…Eu zic să vă hotărâți și să aplicați aceeași măsură și în cazul urșilor, și în cazul câinilor. Că nu se poate fiecare cu măsură sa…

articolul original.

Alt fonfleu demolat

31 January 2023 at 22:16
image

La alegerile americane la care a câștigat Trump a făcut senzație scenariul Russiangate conform căruia procesul electoral a fost influențat masiv de Rusia, pentru ca Hillary Clinton să nu câștige. Despre celebrul „dosar” întocmit de un agent secret britanic care ar fi demonstrat implicarea Kremlinului în propulsarea lui Trump s-a scris până când s-a demontrat ca totul a fost doar un alt fonfleu menit să distragă atenția. La momentul respectiv, însă, a existat și o altă „dovadă” a implicării rusești în alegerile americane: Alianța  pentru Democrație de Securitate a pretins ca a descoperit o serie de conturi Twitter care promovau influența rusească. A fost alcătuit un eșantion de 644 de conturi pe care l-a numit „Hamilton 68” și a insistat că sunt conturi ale unor agenți ai Kremlinului care încearcă să destabilizeze societatea americană, să promoveze interesele rusești și așa mai departe.

În ciuda faptului că nu s-au dat decât descrieri vagi ale modului în care au fost incluse cele 600 de conturi în eșantionul agenților de influență ai Kremlinului, presa americană a publicat, pe larg, povești despre cum încearcă propaganda rusească să influențeze politica americană.

Câțiva ani mai târziu, după ce Elon Musk a cumpărat Twitter și a început să dea informații despre modul în care platforma a fost folosită în campanii de cenzură și dezinformare, se dovedește ca toată povestea a fost un fals, și că aproape toate cele peste 600 de conturi din eșantionul Hamilton 68 erau americane și nu rusești. Jurnalistul Matt Taibbi, care a primit acces la resursele Twitter, scrie pe larg despre acest subiect.

Compania Twitter a comandat o analiză a celor 644 de conturi și a descoperit ca numai 36 erau rusești. Conturile pe care Hamilton 68 a susținut că erau legate de „activități de influență rusă online” nu erau doar în mare parte covârșitoare de limba engleză (86%), ci mai ales aparțineau unor „oameni legitimi”, în mare parte din SUA, Canada și Marea Britanie.

„Am cerut comentarii de la o gamă largă de actori – de la Alianța pentru Asigurarea Democrației la Watts și McFaul și Podesta și Kristol până la editori și directori de știri de la MSNBC, Politico, Mother Jones , Washington Post , Politifact și alții. Nici unul nu a răspuns. Toți se prefac că acest lucru nu s-a întâmplat”, scrie Taibbi.

Povestea cu Hamilton 68 este doar o mică parte din dezvăluirile apărute după preluarea de către Musk a Twitter. Deloc surprinzător, aceste dezvăluiri nu și-au găsit locul în presa mainstream. Nici nu aveau cum; publicul ar fi aflat cum serviciile secrete americane au intervenit în campania electorală pentru a bloca, de exemplu, informațiile despre laptopul pierdut al lui Hunter Biden; cei care au scris despre subiect s-au trezit cu conturile blocate pe motiv că fac propagandă rusească. Pentru că serviciile au decis ca povestea laptopului este un fals pus la cale de serviciile de propagandă ale Kremlinului. Povestea a fost ținută ascunsă până au trecut alegerile. Alte informații se referă la blocarea conturilor celor care aveau opinii „periculoase”, care criticau establishmentul, pe Biden sau aveau vederi prea conservatoare.

articolul original.

Puterea și Cenzura

29 January 2023 at 22:45
image

O postare a poetului Mircea Dinescu despre acțiunile de intimidare la adresa preoților români din Bucovina și la incendierea bisericilor românești a fost ștearsă de pe Facebook. Nu îndeplinea standardele comunității. Factcheckerii au decis că prigoana împotriva elementului românesc de către regimul Zelensky este o minciună. Sau măcar o „malinformare”, cum se spune în termeni scorțoși știrilor reale pe care establishmentul le consideră că îi sunt defavorabile și le interzice.

Cu alte cuvinte, știm că există o problemă cu românii din Bucovina, problema creată de regimul Zelensky, dar „aliații strategici” ne interzic s-o discutăm și să luăm măsuri.

În Republica Moldova, șase televiziuni au fost închise pe motiv că transmiteau „propagandă rusească”. Un tefelist moldovean, vicepreședinte al Parlamentului și înalt ștab al partidului de guvernământ este rugat să dea exemplu de o știre difuzată de una dintre televiziunile închise și care ar fi conținut propagandă rusească. „Nu mă uit la televizor”, a fost răspunsul deputatului Mihai Popsoi. Știrea cu răspunsul impertinent al deputatului moldovean a fost publicată pe canalul Telegram Sputnik, canal care este interzis în România pe motiv că… transmite propagandă rusească.

Ca și pe vremea COVID-ului, autoritățile interzic știrile care le contrazic narativa; dacă se întâmplă ceva ce nu e cum spune Guvernul sau „aliatul strategic”, atunci este fals, propagandă și nu trebuie nici crezut și nici verificat; trebuie șters de îndată.

Astăzi vedem cum ies la iveală falsurile plantate de autoritățile medicale dar și de cele politice cu privire la „pandemie”. Mai țineți minte fluturașii care spuneam că dacă te vaccinezi, scapi de îmbolnăvire? Că nu-s efecte secundare? Că vaccinurile scoase din căciulă în câteva zile au fost studiate cu atenție?

Peste un an sau doi, sunt șanse extrem de mari să vedem cum toate informațiile care ne-au fost livrate de autorități cu privire la conflictul din Ucraina să fie declarate false. Să aflăm că, din nou, am fost mințiți pentru tot felul de interese politice și financiare.

Mi-e teamă, însă, că atunci, cei care au promovat falsurile nu vor mai dormi liniștiți, ca după pandemie. Pentru că, atunci când se va spune adevărul la noi, lumea se va fi schimbat din temelii, zonele de influență se vor fi modificat iar colaborationistii s-ar putea să aibă nevoie de calitățile lor fizice ca proaspăt angajați ai unor companii de stat cu obiect de activitate în construcții.

articolul original.

Povestea de vineri: Dionisie Bătrânul și tătarii

26 January 2023 at 22:59
image

Un stră-stră-răzbunic de-al lui Dionisie, pricepându-se el să citească semnele timpului, a stat și a socotit că or trecut cam mulți ani de la ultima invazie tătărască și că ar fi cazul să se aștepte la așa ceva.

Din iarnă le-a spus megieșilor să iasă și să repare podul de la intrarea din sat. Că satul avea o șmecherie născocită de un străbun de-al său: înconjurat de niște râpi adânci, în sat se putea întră doar pe un pod și numai dacă știai secretul mecanismului, pentru că altfel, ajungeai pe la jumătate și podul se deschidea iar nefericiții care s-ar fi aflat pe el ar fi căzut în sulițele înfipte sub el. În cealaltă parte a satului era o peșteră mare și îmbârligată în care se puteau adăposti zile întregi toți sătenii.

Podul cu dichis era menit să întârzie o mică de ceas orice dușman, cât să lase timp sătenilor să se ascundă în peștera. Dar, de vreo 20 de ani, nimeni nu se mai ocupase de pod și mecanismul se stricase. Ca să se răstoarne, trebuia, acum, să tragă cineva de o funie. Și ca să tragă, se expunea săgeților ălora de-ar fi venit.

Așadar, strămoșul lui Dionisie se chinuia încă din ianuarie să scoată lumea la muncă, dar sătenii, îndemnați de străbunicul factcheckerului Belizarie nu voiseră. În februarie au zis că e frig, în martie că e post, în aprilie o fost Paștele, în mai era Luna Pădurii, în iunie trebuia strâns grâul și așa se face că pe la sfârșitul lui iulie se dădu veste că vin tătarii…

Într-o seară, s-au strâns bărbații la sfat. Ce să facă dacă vin ăia peste ei?

După un ceas de ceartă și aruncat vina de la unul la altul, s-au decis: întrucât Dionisie nu avea familie, va trebui să se sacrifice pentru binele satului și să stea de veghe la pod. Când or veni tătarii, să aștepte până ajung la jumătatea podului și apoi să tragă de funie. Evident, că n-or să cadă toți în capcană, și unii or să-l vadă și or să-l săgeteze; dar Dionisie să știe că va muri eroic, salvând sătenii…

Asta a spus-o strămoșul lui Belizarie, în aprobarea tuturor bărbaților.

– Cum, bă, adică io v-am avertizat, v-am rugat să reparați podul, să ieșiți la muncă și tot io să mă sacrific pentru că pe voi v-o durut în fund?

– Da, bre, te sacrifici pentru binele comun, pentru ca satul să supraviețuiască, să ducă mai departe numele nostru. Noi nu ne putem sacrifică, avem familii, responsabilități, unii sunt bolnavi, au vătămătură… Da’, fii pe pace, te vom îngropa cu cinste și te vom pomeni după datină!

Dionisie  nu mai spuse nimic.

A două zi se văzu, pe la prânzișor, șfara de fum care vestea venirea tătarilor. Dionisie se duse la pod și, în vreme ce sătenii se grăbeau să se caute unii pe alții ca să meargă în peșteră, se ascunse într-o bortă și stătu acolo fără să spuie nimic.

Nici prin gând nu-i trecea să tragă de funie și, apoi, să moară eroic.

Tătarii, dară, veniră repede, trecură podul fără să bănuiască vreo capcană și prinseră jumătate din sat în funii. Unii reușiră să se ascundă în peștera, între ei fiind și străbunicul lui Belizarie, motiv pentru care neamul factcheckerilor a supraviețuit.

Cum veniră de repede, așa plecară tătarii. Dionisie reuși să iasă din bortă înainte să se dezmeticească sătenii rămași și plecă și el în lumea mare, sătul să tot vorbească pereților și să fie scos la sacrificiu de toți șmecherii.

articolul original.

Probleme în Paradis

25 January 2023 at 22:59
image

Campiona mondială anticorupție, țara cu cei mai cinstiți oficiali și cu cel mai în vogă președinte a anunțat iar, în mod ciudat, presa a preluat, că ar exista o suspiciune de corupție în zona Ministerului Apărării, care ar cumpăra alimente și alte produse necesare Armatei la prețuri umflate până la trei-patru ori.

N-am dat atenție primelor atenționări care spuneau să avem grijă cine face acele acuzații. La a doua și a treia strigare, însă, pe măsură ce sursele s-au înmulțit, s-a văzut că acuzațiile au fost făcute de Biroul Național Anticorupție al Ucrainei (NABU) și vizau persoana ministrului Apărării.

Ce e interesant cu NABU este că a fost creat în 2014, după lovitura de stat – celebrul Maidan. A fost creat și controlat, în permanență, de Ambasada SUA. Vă sună cunoscut? NABU – scriu unele surse – a fost constant folosit în jocurile de putere de la Kiev pentru a elimina anumite persoane indezirabile SUA.

Acum, însă, Oleksii Reznikov, ministrul Apărării, rămâne în funcție, dar a demisionat adjunctul său, Viaceslav Șapovalov. Pe lângă acesta a mai demisionat, fără legătură aparentă cu acuzațiile de corupție în achizițiile militare, Kyrylo Timoșenko, consilier principal al președintelui Zelensky. Alți oficiali au fost demiși: procurorul general adjunct Oleskiy Symonenko,  adjuncții ministrului Dezvoltării Comunităţilor şi Teritoriilor, Viaceslav Negoda și Ivan Lukerya, adjunctul ministrului pentru politici sociale, Vitaliy Muzychenko precum și  guvernatorii regionali din Dnipro(petrovsk), Zaporojia, Kiev, Sumi și Herson.

În ceea ce privește NABU, să mai amintim că, în 2020, Curtea Supremă a Ucrainei a decis că acesta nu are competențele de investigație pe care și le-a asumat. Decizia Curții a venit după ce NABU a investigat mai mulți judecători de la Curtea Supremă în cazuri de corupție. Din nou, vă sună cunoscut?

La un an după această decizie, președintele-erou Zelensky a anulat decretul din 2013 ale fostului președinte Viktor Ianukovici, de numire a lui Oleksandr Tupytskyi ca judecător ai Curții Constituționale. Oleksandr Tupytskyi era chiar judecătorul care redactase decizia privind NABU. Zelensky a spus că a făcut acest lucru deoarece judecătorul reprezenta o amenințare la adresa independenței și securității naționale a Ucrainei. Judecătorul a contestat decizia iar instanța a fost de partea sa. Până la urmă, însă, conflictul constituțional a rămas nerezolvat iar judecătorul respectiv a fost nevoit să fugă în Austria. Dar campionii anticorupție nu se dezmint; Ucraina a emis mandat internațional de arestare pe numele judecătorului respectiv. Austria încă nu l-a pus în aplicare.

articolul original.

Nu implicați țara în război!

24 January 2023 at 22:39
image

Băieții și fetele care bagă cărbune în ideea de a implica România și mai mult în conflictul din Ucraina, care cer ca țara să trimită tot mai multe arme și muniții Guvernului de la Kiev, un guvern care, în ultima perioada, a început să persecute tot mai mult minoritatea românească, nu știu ce e ăla război. Nu știu cu ce vine la pachet implicarea militară de partea unei părți într-un conflict și nu știu că o astfel de alianță se poate termina cât se poate de urât.

Multă lume încă mai crede în propaganda NATO cum că Rusia este pisată de trupele ucrainene, pierde front după front, se confruntă cu greutăți economice și asigura tot mai greu necesarul de carne de tun pentru luptele din Ucraina.

De fapt, lucrurile stau exact invers; dar nu asta este ideea. Ci că, până acum, rușii nu au luat măsuri militare împotriva țărilor care furnizează arme și muniții sau alt fel de sprijin Ucrainei. Nu au făcut-o pentru că, deocamdată, nu au decis să mărească miza; un atac împotriva unor baze militare din Polonia, unde se descarcă din avioane armele destinate Ucrainei, fiind socotit un atac împotriva întregului NATO.

Nimeni, însă, nu poate spune că Rusia nu va lua măsuri împotriva celor care alimentează cu armamant Ucraina; o astfel de linie roșie nu este eternă. Acum câțiva ani, de exemplu, nu multă lume ar fi spus că Rusia va lua măsuri împotriva celor care bombardau regiunile cu populație rusofonă din Donbass. Acea linie roșie a fost depășită, cu toate că Ucraina era sprijinită pe față de NATO.

Implicarea României într-un conflict de genul celui din Ucraina va însemna, în afară de pierderile militare inevinabile, că teritoriul țării va deveni țintă pentru rachetele rusești. Tinerii frumoși și liberi care dau din gură acum nu au fost vreodată atinși de o astfel de nenorocire. Pentru mulți dintre ei, cea mai grea încercare a fost când au primit gaz în ochi la vreo demonstrație anti-corupție. Nu știu ce e foamea, frigul, neputința. Nu știu cum miroase sângele, carnea arsă, nu au auzit strigătele muribunzilor vreodată. Pentru ei, totul e o altă olimpiadă hipsterească.

articolul original.

Apare în scenă Belizarie

22 January 2023 at 22:28
image

Pe Dionisie îl știți. Și el vă știe si vă salută. Azi ne vom întâlni cu un nou personaj, Belizarie, factchecker de mare performanță, provenit dintr-o familie bună, cu un bun viitor politic, orientată, descurcăreață dar, iremediabil ghinionistă.

* Factcheckerul Belizarie se uita la Dionisie cum întorcea fleicile de porc pe grătarul sub care ardea mocnit cel mai bun jăratec de fag carea putea să existe.

– Domnu’ Dionisie, știți că porcul, ca animal, contribuie la încălzirea globală?

– Știu, îi răspunse scurt Dionisie.

-Da’ șțiți că arderea lemnului contribuie și ea la încălzirea climei și la schimbările climatice?

– Știu, bă, și asta.

– Știți și că grăsimea de porc nu este bună pentru organism, că se depune pe artere și capilare și pune în pericol sănătatea?

– Știu și asta.

– Și nu credeți că trebuie să luați măsuri?

– Da, bă! Am decis a să nu-ți dau nimic, nici piept de porc la grătar, nici mici, nici aripioare de pui, nici măcar un cartof copt în spuza. Pentru că matale trebuie să fii protejat din moment ce ești așa o specie ocrotită la nivel de țară…

– Ce specie?, vru să știe Belizarie.

– Imbecil național, bă!

* Bunicul lui Belizarie a făcut pușcărie pe vremea comuniștilor. A scris o carte despre această experiență, i s-a luat interviu la televizor. A devenit oarecum cunoscut în cartier. Până și Dionisie l-a întâlnit într-o zi.

– Auzi, bre, am auzit că ai făcut pușcărie…

– Făcut, cum să nu fac…

– Și ai suferit, ai?

– Am suferit, cum să nu…

– Da’ pen’ce ai făcut?

– Pen’ că am fost avertizor de integritate.

– Adică dadeai cu ciocu’ la Siguranță?!

– Cam da…

– Și le spuneai cine vorbește rău de Guvern, cine are dosite alimente, cine ajută evreiii?

– Da…

– Și ce făceau ăia cu informațiile astea?

– Ce să facă?! Le dădeau mai departe, se emiteau mandate de arestare și venea Poliția și-i băga la beci… Pe unii îi împușcau, pe alții îi chinuiau…

– Și când s-a schimbat foaia și au venit ăștilalții la Putere, te-au băgat pe tine la beci…

– Păi da, că mi-au găsit dosarul la Siguranță. Și m-a arestat chiar ofițerul căruia îi dădeam raportul pe vremuri… Acum era la Securitate.

articolul original.

Vestul Sălbatic din Est

19 January 2023 at 22:58
image

În două zile diferite, în două orașe din județ s-au întâmplat bătăi între niște găști. Polițiștii care au intervenit au fost agresați iar pe înregistrările video se vede că ăia de se cafteau nu aveau nici o jenă să scoată nu șișul, nu boxul, ci ditamai topoarele.

Iar ambele încăierari au avut loc în spații publice aglomerate, de față cu numeroși trecători nevinovați.

În fața acestei explozii de violență, autoritățile au băgat capul în nisip. Nici un comunicat care să liniștească populația, nici o declarație care să spună că, stimați cetățeni, nu vă speriați, avem situația sub control, am arestat infractorii și-i vom trimite în instanță să plătească pentru faptele lor.

Din contra, un adolescent care se crezuse Bruce Lee și lovise o polițistă cu piciorul în cap a fost trimis acasă de judecător după ce fusese căutat două zile de polițiști și jandarmi. Abia după ce s-a stârnit scandalul, s-a revenit asupra deciziei la instanța superioară.

Mai mult, un sindicat al polițiștilor toarnă gaz pe foc și spune că nu există nici o structură capabilă să contracareze violențele urbane, că forțele de ordine nu sunt pregătite pentru așa ceva.

Desigur, ne amintim de celebra descindere de la Orbic de acum mulți ani, când polițiștii au fost atacați și, nevoiți să se apare, au tras în agresori. Cine a fost pedepsit atunci? Exact,  polițiștii.

Să nu uităm că avem un război la graniță iar situația din țară degenerează pe fundalul crizei economice. În aceste condiții, atmosfera internă se poate încinge foarte repede iar violența este extrem de contagioasă.

Controlul acestei violențe este dificil și orice încercare de acest gen trebuie descurajată din fașă. Avem cu ce? Avem voința necesară? Știm de unde au apărut aceste găști care nu se sfiesc să declanșeze mici războaie urbane și care nu se tem nici de forțele de ordine?

Răzvan Bibire

articolul original.

Să presupunem că…

18 January 2023 at 22:07
image

Să presupunem că România, în nebunia liderilor săi, se decide să intervină în conflictul din Ucraina. Va trimite trupe și echipament militar întâi în Republica Moldova, apoi, în zona Odessa, pentru a „proteja” populația. Oficial, așa va suna explicația; câtă lume o va înghiți e discutabil. Crede cineva că rușii vor înceta ostilitățile doar pentru că nebunii de români s-au dus să se joace de-a „căștile albastre” prin Ucraina?

E o discuție întreagă cu privire la ceea ce poate și, mai ales, ce nu poate actuala Armată Română. Că e subînzestrată cu oameni și echipamente, știm. Presupunând că va aduna câteva brigăzi cu care să facă deplasarea, întrebarea care se pune este cu ce va lupta? În primul rând, nu există protecție aeriană. MiG-urile 21 nu au nici o șansă; despre cele două escadrile de F16 pe care le avem, și care nu pot decola dacă e vremea mai rea, mi-e teamă să spun că nu ar face nici o problema aviației și artileriei AA rusești.

Apărarea AA a trupelor dislocate ar trebui să fie apanajul sistemelor Patriot. Alea pe care le-am plătit și pe care nu le-am văzut niciodată. De performanțe, ce să mai vorbim, au arătat rebelii din Yemen ce se poate întâmplă. Ar mai fi celebrele tunuri AA S60 de 57 mm, vedete ale anilor ’50, cu care se antrenează, de zor, unele unități românești. Numai că, în Ucraina, de exemplu, nimeni nu le mai folosește pentru protecție aeriană pentru că sunt depăsite; ca și în Siria, au fost urcate pe camioane și folosite ca unităti mobile terestre.

Acum câteva zile au circulat niște imagini cu o unitate de tancuri de la Câmpia Turzii cum se antrena împreună cu tanchistii francezi. Francezii, cu tancuri Leclerc, noi cu T55. Nu spun că T55 nu a fost bun la vremea lui, dar e departe de T90 modernizat livrat de ruși în zona ostilităților.

Bine, știm că avem o problema cu Armata și, în afară de câțiva generali guralivi, prea puțină lume crede că suntem pregătiți pentru un conflict. Ce se va întâmpla când rușii vor riposta considerând România o țară inamică, cu care se află în război? Suntem pregătiți pentru bombardamente? Avem resursa necesară pentru a adăposti populația, pentru a o hrăni, pentru a o caza, pentru a o trata în spitale? E proaspătă imaginea celor doi ani de „pandemie” în care, într-o situație mai puțin periculoasă, autoritățile nu doar că nu au fost în stare să protejeze populația, dar în multe cazuri și-au bătut joc de-a dreptul. Suntem pregătiți pentru bombardarea depozitelor de combustibili, de gaze, a infrastructurii energetice, rutiere, feroviare, a fabricilor și uzinelor – câte mai sunt?

Va spun eu la ce suntem pregătiți: la fel că în „pandemie”, autoritățile sunt pregătite pentru cenzură și restricționarea drepturilor și libertăților; vor pune pumnul în gură oricui va spune că implicarea noastră în conflict nu este o idee bună, vor pune imnul la difuzoare și vor trage salve în onoarea soldaților morți pentru interesele politice și economice ale smecherilor planetei.

articolul original.

De ce, mă?!

17 January 2023 at 22:53
image

Aud o discuție cum că o persoană s-a enervat după ce a mers cu mașina prin județ și nu a găsit suficiente stații de încărcare. Pentru că, da, omul avea mașină electrică și trebuia s-o bage în priză și nu avea unde. Omul considera că e nervos în mod justificat: autoritățile nu-și fac treaba, primarii nu vor să construiască stații de unde să-și încarce el, poate chiar și gratuit, mașina electrică.

Există multă lume cu acest „misecuvenism” în sânge, dar în cazul de față situația era mult mai gravă. Dacă am face o paralelă cu mașinile cu motor termic, am vedea că nu există nici un caz în care vreo primăria a decis să construiască pe cheltuiala sa o benzinărie. În cazul șoferilor care alimentează cu benzină, motorină sau GPL nu se manifestă astfel de atitudini; alimentarea mașinii este, în societatea noastră capitalistă, o afacere absolut privată. Nu e treaba statului să construiască benzinării. Dacă am fi fost într-un stat socialist, da, era altă poveste. Ideologia ar fi fost alta, statul era obligat să facă. Dar, de peste 30 de ani ni se tot spune că suntem în Capitalism iar Comunismul e nasol, trebuie omorât și îngropat.

Cu alte cuvinte, conform ideologiei actuale,din banii plătiți ca taxe și impozite de noi toți nu este ok să se cheltuiască lucruri care sunt de competența structurilor private.

Un alt lucru care mi se pare logic ar fi că, în momentul în care îți cumperi un bun, îți asumi anumite riscuri. În cazul de față, riscul de a nu avea unde să alimentezi, ca să nu mai vorbim de preț. În ciuda a ceea ce spun unii sau alții, în momentul de față, tehnologia bateriilor nu este suficient de dezvoltată pentru a asigura o autonomie comparabilă cu cea a unui motor termic. Nu mai vorbim de ceea ce se întâmplă cu încărcarea bateriei când temperaturile scad sub zero grade. Pentru că e necesară încărcarea la intervale destul de scurte a bateriei, e nevoie de un număr imens de stații care nu se pot construi chiar atât de repede.

Și ar fi nevoie și de o infrastructură energetică de care nu cred că beneficiază nici o țară din lume. Gândiți-va ce ar însemna ca toate mașinile dintr-un oraș să fie electrice și să fie puse la încărcat în același timp, când vine lumea de la muncă. Nici un oraș nu are nici rețeaua necesară și nici capacitatea de producție care să asigure o asemenea cantitate de energie.

La un calcul simplu, încărcarea unei mașini electrice cu o baterie de 40 kWh la o priză cu o putere de 3.7 kWh, tensiune de 220 V și amperaj 16, poate dura până la 8 ore. Dacă toate cele 100.000 de mașini care sunt în Bacău ar fi electrice și ar avea baterii de 40 kWh (deși sunt mai multe mașini și există și baterii mai mari), ar fi nevoie de 4 milioane de kWh (4GWh) pentru a fi încărcate zilnic. Spre comparație, Hidrocentrala de la Bicaz poate produce maximum 434 GWh pe an, adică 1,18 GWh pe zi. Ar fi nevoie de patru hidrocentrale ca Bicazul doar pentru a încărca mașinile din municipiul Bacău. Și nu am spus nimic despre rețele și transformatoare…

articolul original.

Cufun du-ns us

16 January 2023 at 22:07
image

Își imagina cineva, anul trecut, pe vremea asta, că peste doar un an, la televizor se va vorbi despre victimele vaccinării anti-COVID, despre excesele de zel ale autorităților, despre parandărăturile și schemele de îmbogățire din timpul „pandemiei”?! Acestea erau subiecte care se discutau doar pe rețelele sociale dar și acolo cu fereală pentru că veneau repede „factcheckerii” să raporteze postările și să ceară ștergerea lor pe motiv de fake-news.

Problema efectelor secundare ale vaccinurilor, niciodată lămurită pe deplin, a deceselor puse în seama acestor efecte secundare, a împărțirii societății între vaccinații „buni” și nevaccinații „răi” după modelul bine documentat al societăților totalitare, interdicțiile impuse celor care nu aveau „încredere în știință” precum și obligarea vaccinării „pe propria răspundere” au fost teme, în general, din subteranele comunicării publice, drastic interzise de autorități și declarate, din proprie inițiativă, drept „erezii” de către influenceri.

Iată că, acum, toate aceste subiecte pe care „sursele oficiale” le ocoleau cu grijă, când nu trimiteau direct forțele de ordine să-i încătușeze pe cei care refuzau să poarte o masca  – mai țineți minte cazul bucureșteanului ciuruit de gloanțe? – ajung în media mainstream, prezentate, fără nici o greață, chiar de către cei care infierau astfel de informații. Schimbarea de 180 de grade se explică, simplu, prin închiderea robinetului de bani guvernamentali.

Așa am ajuns ca persoane care se mândreau că emisiunile lor sunt interzise nevaccinaților sau care cereau ca nevaccinații să fie băgați în lagăre ne explică, astăzi, în mod suav, ca și cum n-au mâncat nici rahat turcesc, nici n-au băut apa de la flori, că am fost mințiți, trădați, că ne-au fost încălcate drepturile, și așa mai departe doar pentru ca unii să facă bani din greu.

Mi-e teamă, însă, că peste un an sau doi, cei care ne povestesc, acum, cum e cu războiul din Ucraina să nu o întoarcă, la rândul lor, ca la Ploiești și să ne explice, fără să roșească, că, de fapt, totul a fost invers…

articolul original.

Încotro?

15 January 2023 at 22:26
image

Chiar dacă mass – media mainstream nu prea recunoaște, frontul din Donețk a fost spart. Orașul Soledar a căzut în mâinile rușilor și se așteaptă cât de curând ca și Bahmut să aibă aceeași soartă. Acest lucru înseamnă că a două linie de apărare ucraineană din Donețk a fost străpunsă după ce, în vara trecută a fost depășit aliniamentul Lisiciansk – Popasna. Ceea ce nu ne spune mass – media și nici autoritățile nu ne spun este că, pentru a menține cu orice preț aceste linii de apărare, ucrainenii au avut pierderi imense în oameni și echipamente. Pierderi pe care nu le pot înlocui cum o fac, de exemplu, rușii, care au atât capacitatea demografică cât și capacitatea industrială de a înlocui pierderile proprii.

Până la urmă, acest război despre asta este. Despre capacitatea de a rezista cât mai mult. A trecut demult vremea discuțiilor despre etică și despre cine are sau nu are dreptate în acest conflict. Cum a trecut și vremea negocierilor și fiecare parte vrea să obțină nici mai mult nici mai puțin decât anihilarea adversarului. Problema care se pune acum este la definirea celor două părți. Pentru că, de exemplu, Rusia nu luptă cu Ucraina, ci cu întreagă capacitate militară și economică a NATO.

Desigur, pentru multă lume această idee este o blasfemie, o mostră de propagandă rusească. Însă, dacă o să va gândiți puțin, o să vedeți că afirmația este corectă. NATO trimite în Ucraina cantități enorme de arme și muniții, echipament și chiar și trupe. Deși nu este membră a Alianței, Ucraina primește ajutor ca și cum ar fi. Sateliții și avioanele de spionaj ale NATO care zboară peste Țările Baltice, Polonia și România oferă informații trupelor ucrainene; nenumărați militari care au „demisionat” din armata poloneză sau a SUA luptă pe front, operează echipamentul primit de la NATO iar instructorii militari americani sau britanici pregătesc trupele ucrainene.

Dacă nici acest argument nu v-a convins, să-l ascultăm, atunci, pe Oleksii Reznikov, ministrul apărării, care a spus, la postul TV 1+1 că Ucraina „a devenit deja membră de facto a alianței NATO”.

Întrebarea este ce se va întâmpla după ruperea frontului în Donețk și, eventual, după începerea preconizatei ofensive rusești? Va accepta SUA, care a condus, din umbră, toată mobilizarea NATO de sprijinire a Ucrainei, să piardă partida sau va escalada conflictul, așa cum se preconizează, cu intervenția oficială a trupelor americano-polonezo-române în sprijinul Kievului?

Emmanuel Todd, un istoric, antropolog, demograf, sociolog și politolog la Institutul Național de Studii Demografice din Paris, susține că Al Treilea Război Mondial a început deja. „Este evident că conflictul, care a început ca un război teritorial limitat,  și care escaladează la o confruntare economică globală între întregul Occident, pe de o parte, și Rusia și China, pe de altă parte, a devenit un război mondial”. Interviul a apărut în Le Figaro.

Răzvan Bibire

articolul original.

Amestecate

12 January 2023 at 22:16
image

* Toată lumea se joacă acum cu o Inteligență Artificială pe un site. Inteligență aia știe și românește, motiv pentru care am pus-o să scrie o poezie în stil proletcultist. Computerul s-a executat, iar într-un vers cere condamnarea la moarte a… personajului. Cum era cu cele trei legi ale roboticii? Aud?!

* – Bună ziua, domnul Othelo?

– Nu, dom’le, sunt domnul Dionisie, eu doar l-am interpretat pe Othelo…

– Nu contează, veniți cu noi, Sunteți arestat pentru crimă.

– Ce crimă, dom’le, sunteți cu capul?!

– Ați asasinat-o pe Desdemona, nu mai negați, v-a văzut atâta lume…

– Sunteți cretini, eram într-o piesă de teatru, jucăm un rol, Desdemona e bine-mersi…

– N-are treaba! A făcut scandal ambasada Ucrainei, trebuie să va arestăm. Așa e legea!

* Dionisie: „Bă, ăștia nu-și dau seama dar, cu cât pedalează mai mult contra mascaților de la Berzunti, cu atât îi enervează mai mult pe români și-i determina să înjure mai abitir eroul planetar”…

* Când să se pregătească de Crăciun, Dionisie se trezi asaltat de tot felul de ciudați. Unul îi zicea că friptura de porc pe care o pregătește va avea ditamai amprenta de carbon, altul că dacă înlocuiește orezul cu grâu în chișcă o să i se scadă amprenta de carbon, un băiețaș îl sfătuia să meargă pe jos până la părinți, cale de 40 de km, ca să scadă amprenta de carbon. În fine, vreo 10 tineri frumoși și liberi îl învățau numai de bine lucruri din astea sensibile. Dionisiei îi ascultă pe toți cu atenție. Și pentru că Dionisie cunoaște oameni care cunosc alți oameni și așa mai departe, a doua zi, cei 10 băiețași preocupați de amprenta de carbon a lui Dionisie zăceau legați fedeleș într-un transportor blindat cu însemne ucrainene, undeva la periferia Bahmutului. Pe exterior, cineva scrisese cu creta măscări în rusește la adresa lui Putin. Așa că a fost doar o problema de timp până când o dronă rusească a identificat TAB-ul și, apoi, un proiectil ghidat Krasnopol l-a lovit fix prin una din trapele rămase, în mod ciudat, deschise.

* O căpităneasa, purtătoare de vorbe pe la Serviciul de Grăniceri ucrainian, a fost concediată pentru că, de Revelion, în loc să se lupte cu rușii, își etala cracii pe Champs Elysee.

* Băieții și fetele cred că dacă întorc armele și simulează groaza față de ceea ce s-a întâmplat în „pandemie” vor scăpa mai ușor.  Bre, unii vor scăpa. Dar pentru a scăpa ăia, îi vor băga în rahat pe restul.  Că poporul are nevoie de niște capete de Moțoc…

Răzvan Bibire

articolul original.

Nu vă mai mirați!

11 January 2023 at 22:15
image

Lumea se miră că după doi ani de restricții care au distrus economiile, companiile aeriene se restructurează și părăsesc aeroporturile de unde nu mai fac profit.

Ca să reținem: Aeroportul Bacău a fost pe val câtă vreme a existat un flux constant de călători.

Acest flux a fost determinat inclusiv de faptul că Bacăul era singurul aeroport din zona centrală a Moldovei, cu influență inclusiv asupra Brașovului. Cu excepția Iașiului, de la Suceava până la Focșani, nu exista alternativă. Când au început să se modernizeze aeroporturile din Iași, Suceava și Brașov, lucrurile au început să se schimbe.

În al doilea rând, să nu ne facem iluzii: Bacăul nu este aeroport turistic, ci hub pentru forță de muncă expatriata. Câtă vreme a mers treaba în Occident, a existat cerere pentru zboruri în Anglia, Italia, Franța, poate și Spania. Când s-au introdus restricțiile din „pandemie”, acest flux de călători a început să se subțieze iar după doi ani și ceva de cădere economică, situația a devenit cât se poate de urâtă. Poate că românii ar vrea să plece, în continuare, în Occident, la muncă, dar recesiunea economică din țările respective, mai ales în contextul crizei ucrainene, este dificilă.

La această mai adăugăm situația companiei Blue Air, a pus, practic, Bacăul pe harta aviației low-cost.

Multă lume se întreabă de ce nu se deschid noi rute, de ce nu vin companii aeriene noi. Ei, bine, decizia aceasta ține stricit de business, iar dacă o companie constată că nu are suficientă cerere pentru a obține profit, nu va deschide o rută nouă. Pentru că nu e așa simplu: trebuie alocat avion, personal, trebuie încheiate contracte cu aeroporturile, plătite taxe, etc.

O fi Aeroportul Bacău o mândrie pentru băcăuani, dar nu e suficient să ai un aeroport ca să fie zboruri. Și trebuie să ne împăcăm cu ideea că lucrurile vor deveni și mai grele. Tot atenționez că economia europeană se duce de râpă din cauza conflictului din Ucraina. Anul care abia a început va aduce o clarificare în acest sens. Iar situația Aeroportului Bacău ține mai mult de schimbările din economia europeană decât de cauze locale.

Vin vremuri interesante.

articolul original.

Vremuri în mișcare

10 January 2023 at 22:00
image

Contrasens
Clasa politică românească se află într-o situație ciudată, numitorul comun fiind situația din Ucraina. Politicienii români – cu doar puține excepții – nu mai știu ce să spună, nu mai au curajul să se poziționeze față de problema ucraineană.Oricum ar face-o, ar cădea prost.

Să ne explicăm! România are, în general, o situație specială față de Ucraina, având în vedere că are o minoritate importantă în zona Bucovinei. Acțiunile politice ale regimului de la Kiev din ultimii 8 ani au dus la limitarea drastică a drepturilor acestei minorități, ca să nu mai vorbim de acțiunile anti-românești ale Kievului în ultimele decenii. După izbucnirea războiului, refugiații ucraineni au devenit, în România, o adevărată castă, cu drepturi și privilegii care au fost refuzate, până acum, cetățenilor români.

Un politician care s-ar poziționa fără dubii într-o atitudine pro-ucraineană ar risca să-și pună în cap alegătorii români, afectați tot mai mult de creșterea prețurilor la produsele de bază și energie. În același timp, un politician care ar adopta o poziție tranșantă pro-românească în problema ucraineană, riscă să între în vizorul ambasadelor occidentale. Și știm cu toții că în România, Ambasadele dau ordine. Și mai știm ce se întâmplă cu cei care se opun dictatului ambasadorilor.

Și pentru ca treburile să fie și mai delicate, mai există o problema: situația din Ucraina nu este stabilă. Mai mult: Ucraina este doar un pion pe eșichierul mondial. Există o foarte mare probabilitate ca sistemul geopolitic să sufere schimbări radicale în perioada următoare, iar România se află prea aproape de epicentru. În cazul în care echilibrul se va modifica, vor exista noi granițe iar România ar putea să se afle sub influența rusească sau sub cea turcească. În aceste condiții, o poziție extremă pro-ucraineană ar dăuna viitoarelor cariere.

Adică: gândiți-vă de ce au făcut, de exemplu, pasul la ofsaid și l-au lăsat pe un obscur secretar de stat să semneze aprobarea pentru antrenarea militarilor ucraineni în România?

Vremurile sunt în schimbare și clasa politică înțelege cel mai bine acest lucru.

articolul original.

Gripă si comunicare

9 January 2023 at 22:09
image

Autoritățile noastre competente au decis să bage țara în alertă epidemiologică de gripă întrucât numărul cazurilor a depășit media a cinci ani de dinainte de pandemie. Pe cifre lucrurile ar sta în felul următor: în săptămâna 26 decembrie 2022 – 1 ianuarie 2023, la nivel național s-ar fi înregistrat 4.961 cazuri de gripă clinică, număr de cazuri mult crescut față de media calculată de 315 cazuri din aceleași săptămâni din 5 sezoane prepandemice (2015-2019).

Statistic vorbin, gripa, în România începea undeva prin săptămâna 47 și se termina prin săptămâna 15-20. Adică, începea pe la 20 noiembrie și se termina cam pe la 10 aprilie. Ni se spune că, anul acesta, gripă a debutat cu 5 săptămâni mai devreme și că cifrele sunt mult mai mari. Acum, depinde cum socotim. În ultimii ani, gripa a dispărut din statistici. N-a mai avut loc de COVID. Așa ni s-a spus; că românii nu s-au mai îmbolnăvit de gripă, în schimb au dat-o pe celălalt virus. Desigur, prea puțină lume este dispusă să creadă acest lucru. Din acest motiv, populația este tot mai puțin dispusă să mai asculte de sfaturile „experților”.

Dar nu e doar asta.  De exemplu, în sezonul 2019-2020, înainte ca virusul pandemic să se afirme cu putere, s-au înregistrat săptămâni în care numărul bolnavilor de gripă a ajuns și la 7-8.000. Este vorba despre săptămâna 5 – 7.022 de cazuri, 6 – 7.577 și 8 – 8.004 de cazuri. Săptămâna 8 a fost 17-23 februarie. Nu s-a luat nici o măsură deosebită; starea de urgență și lockdown-ul fiind instaurate abia de la jumătatea lui martie, adică din săptămâna 12, când, ce o coincidență!, gripa dispare, ajungându-se doar la 303 cazuri.

Nu spun că există sau nu există gripă, că e periculoasă sau că nu e periculoasă. Nu am competențe în domeniul medical, nu o să mi le asum. O să vorbesc doar despre ceea ce mă pricep: statistică și comunicare.

Din punctul acesta de vedere, autoritățile au rasolit-o încă de acum trei ani, când au vrut neapărat să ne pună în rând cu lumea și au decis să copieze măsurile aberante ale altor țări. Au băgat lockdown, stare de urgență, stare de alertă, au închis oameni în case, au suspendat drepturi iar pentru a justifica aceste măsuri, au manipulat informațiile, au mințit, au omis să spună lucruri și așa mai departe.

Este evident că multă lumea nu mai dă doi bani pe comunicarea autorităților, cea din „surse oficiale”. Am și zis de mai multe ori că aici se va ajunge. Chiar și dacă avertismentele cu privire la gripă ar fi adevărate, prea puțină lume va mai lua în seama măsurile anunțate de autorități care – deocamdată – sunt de bun simt: triaj, aerisire, igienă, batistă și evitarea aglomerațiilor.

Cât despre celălalt aspect – cel al parandaraturilor din „pandemie”, ăsta e un subiect pentru care sunt organe ale statului plătite să le investigheze.

articolul original.

Cum au șters, unii domnitori, datoriile

8 January 2023 at 22:33
image

Unul dintre motivele pentru care Mihai Viteazul s-a răsculat împotriva turcilor a fost faptul că nu mai putea să-și plătească datoriile. În vremurile în care tronul unuia din cele două Principate Dunărene se cumpăra la Stanbul, domnitorii erau obligați de turci să plătească nu numai pentru tronul lor, ci și datoriile celorlalți domnitori care fuseseră maziliți. Pentru turci nu conta că persoanele respective nu mai erau pe tron; cămătarii care-i imprumutasera pe pretendenți trebuiau plătiți, mai ales că mulți astfel de cămătari erau foști ieniceri. Ienicerii aveau să formeze o castă, gen garda pretoriană romană, care își va impune propriile politici și, uneori, propriii sultani, dar asta este o altă poveste.

Așadar, Mihai Viteazul, nemaputând să plătească datoriile către cămătari, i-a chemat sub pretextul că va face o plată și i-a măcelărit pe aproape toți. A fost o metodă revoluționară de a scapă de datorii.

Dar Mihai Viteazul nu a fost singurul domnitor român care a folosit această metodă. În contextul în care cămătarii se obrazniciseră peste poate, și, în dese rânduri, ațineau calea domnitorilor sâcâindu-i cu cereri de plată (beneficiind și de avantajul că în garda domnitorului se aflau, în multe rânduri, chiar ieniceri, trimiși că să se asigure de „cumințenia” acestuia), alți doi principi au apelat la tăierea creditorilor.

Unul va fi Gașpar Graziani, care după nume ne-ar duce cu gândul la vreun italian procopsit prin locurile noastre. În realitate, Iorga ne asigură că era maurovlah, vlah de prin părțile croate aflate sub stăpânire venețiană. Pe lângă datoriile către creditori, Graziani mai trebuia să plătească și tributul, peșcheșurile către pașale (acestea erau cam dublul tributului) plus bani pentru întreținerea cetăților turcești de la granițe. Cum am spune noi, azi, bani pentru „Apărare” către aliatul strategic. Pașa de Cetatea Albă, de exemplu, cerea și 100.000 de galbeni pe an pentru reparații și, culmea!, cetatea se strica anual și era nevoie de bani mereu. Gândind să scoată țară de sub influența turcească, Graziani se va alia cu polonezii, dar este înfrânt. Încercând să fugă în Transilvania, este omorât de propriii boieri.

În fine, un al treilea domnitor care-i va tăia pe creditori a fost Mihnea, fiu al lui Radu Mihnea (la rândul său fiu al lui Mihnea Turcitul), care, fascinat de renumele lui Mihai Viteazul își va schimba numele în Mihai și va da o lupta cu turcii chiar la Călugăreni. Va fi nevoit, însă, să se retragă în Transilvania, unde va și muri, pentru că boierimea îi era potrivnică.

Răzvan Bibire

articolul original.

Cum acționează propaganda rusă

5 January 2023 at 22:27
image

Se știe că nu există probleme, ci doar propagandă rusească. Nici o țară din lume nu se confruntă cu necazuri – în afară de Rusia, bineînțeles – tot ceea ce aflăm noi sunt doar minciuni prezentate artistic de propagandă de la Kremlin. De exemplu, România nu a reușit să între în Shengen nu din cauză că ne-a pus tălpi Austria, ci pentru că niște putiniști mizerabili au încurcat treburile fix ca să iasă țara noastră umilită încă o dată.

La fel, guvernele noastre fac o treaba excelentă dar sunt tot felul de propagandiști ruși care răstălmăcesc lucrurile și, din cauza asta, ni se pare că o ducem rău. Evident, doar ni se pare, în realitate ar trebui să vedem că o ducem tot mai bine și la vara o să fie cald.

Prețul gazelor și al curentului electric nu crește, doar se ajustează, dar propaganda rusească insinuează că ar crește. Prețul la alimente chiar scade dar, ce să vezi, tot infama propagandă rusească încearcă să ne convingă că e invers; ratele la bănci sunt la cel mai scăzut nivel, dar din cauza unei propagande agresive a rușilor, ni se pare nouă că ar fi crescut exagerat.

România ar fi putut construi milioane de kilometri de autostradă dar nu a făcut-o din cauza sabotajului rusesc. Resursele subsolului sunt exploatate tot de ruși prin companii de fațadă germane și austriece, comerțul nostru este ținut ostatic de marile lanțuri rusești înregistrate sub nume occidentale, băncile care nu ne finanțează economia sunt tot de ruși deținute, prin același sistem al firmelor de fațadă.

Analfabetismul înflorește din cauza rușilor care au băgat zâzanie la Minister, Sănătatea e la pământ tot din cauza rușilor (n-ați auzit că și-n Anglia ambulanțierii fac jocul lui Putin cerând salarii mai mari?!), zona rurală trage să moară pentru că, da, ați ghicit, tot rușii și-au băgat coada.

În general, totul în România merge prost din cauza rușilor. Noi avem cei mai deștepți savanți, cei mai cinstiți politicieni, cei mai de treabă bancheri, cei mai înalți pitici și cei mai slabi grași, până și curvele, la noi, sunt virgine.

Am duce-o excelent dacă nu ar trebui să ne luptăm mereu cu propaganda rusească.

Noroc cu rușii, că ne țin în loc, că altfel noi, românii, am fi terminat deja de colonizat planeta Marte…

articolul original.
❌