ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 31 January 2023Ultimele Stiri

Studiu Baylor: Suferința emoțională a persoanelor din Ucraina s-a menținut intensă pe tot parcursul anului 2022

31 January 2023 at 07:49

În cadrul proiectului „Asistență medicală imediată pentru persoanele străine care provin din zona conflictului militar din Ucraina”, Fundația Baylor Marea Neagră și-a propus să evalueze starea emoțională a refugiaților, folosind un scurt chestionar în evaluarea traumei psihologice.

Agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, declanșată la 24 februarie 2022, a dus la un aflux de milioane de persoane care caută refugiu în statele învecinate, între care și România. Fundația Baylor Marea Neagră a lansat de urgență proiectul de „Asistență medicală imediată pentru persoanele străine care provin din zona conflictului militar din Ucraina”, al cărui obiectiv a fost facilitarea accesului acestor persoane la servicii medicale, prin eliminarea barierelor cauzate de limbă, necunoașterea sistemului de sănătate, etc.

De la lansarea proiectului, 2.082 de persoane au avut acces rapid la asistență medicală, beneficiind de servicii gratuite. Au primit servicii directe 430 de copii și 524 adulți, iar alte 1.128 de persoane au fost evaluate și orientate către alți furnizori de servicii. Fundația a asigurat pentru ei servicii de traducere, programarea la consultații și acoperirea costului rețetelor eliberate.

Dar ce alte nevoi au acești oameni care au fost nevoiți, de pe o zi pe alta, să își părăsească rudele, locuința și să se stabilească într-o țară, cu o limbă și cultură total diferită? Mai ales în situația în care majoritatea este reprezentată de femei care au în îngrijire copii sau nepoți.

Echipa proiectului și-a propus să evalueze starea emoțională a refugiaților folosind un scurt chestionar adaptat după instrumente folosite în evaluarea traumei psihologice. Întrebările au vizat simptome emoționale curente (îngrijorare, însingurare, dezorientare), manifestări somatice ale stresului (dureri fizice, insomnie, coșmaruri) aspecte relaționale și de afectare a identității (lipsă de încredere în oameni, inadaptare, pierderea identității).

Două sute de adulți, dintre care 79% femei cu vârsta între 18 și 90 de ani (cu mediana de 42 de ani) au răspuns la acest chestionar.

14,6% dintre persoanele ucrainene intervievate au avut scoruri crescute care indică o suferință emoțională intensă. De asemenea, cele mai mari scoruri au fost legate de dorul intens de acasă, îngrijorări în legătură cu viitorul, stresul în legătură cu prezentul și dificultățile de adaptare la realitatea curentă. Un procent semnificativ a raportat insomnie, lipsa încrederii în oameni și lipsa speranței. Cel mai puțin prezente au fost simptomele fizice asociate tulburărilor emoționale, coșmarurile, dezorientarea sau pierderea identității.

Ana Maria Schweizer

Surprinzător a fost pentru echipa Baylor să observe că intensitatea distresului emoțional nu a scăzut, ci s-a păstrat constant atunci când am comparat evaluările din prima parte a anului, atunci când conflictul din Ucraina era la început cu cele de ultimul trimestru al anului. Prin urmare, stresul nu a scăzut o dată cu trecerea timpului, deși ne-am putea gândi că oamenii s-ar fi obișnuit cu situația.

„În concluzie, pe lângă serviciile de primă necesitate, acest studiu arată că această categorie de persoane are și nevoi de ordin emoțional, care pot fi rezolvate doar prin servicii de specialitate care, în acest moment, sunt greu de accesat din cauza barierei culturale și de limbă”, a declarat Ștefania Mihale, director dezvoltare programe medicale.

Ana-Maria Schweitzer, director executiv al Fundației Baylor Marea Neagră, spune că a „realizat această cercetare operațională pentru a atrage atenția asupra realității suferinței emoționale a persoanelor strămutate. Uneori pierdem din vedere aspectele de sănătate mintală, însă ignorarea pe termen lung a acestora poate avea reverberații nu doar la nivelul indivizilor și al familiilor, ci și în comunitatea largă”.


articolul original.

Buzoienii, „Uniți prin sport” cu persoanele cu deficiențe de vedere

31 January 2023 at 05:00

Proiectul Asociației „Totul Va Fi Bine” și alte două proiecte ale Asociației de părinți a Colegiului Național „B.P. Hasdeu” și Asociației de părinți „PROȘCOALA 11” au primit finanțare prin Fundația Comunitară Buzău, în cadrul programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”. 

Fundația Comunitară Buzău anunță că programul național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” a debutat cu succes pentru buzoieni. Trei proiecte de educație, mobilizate de fundație, coordonate de Federația Fundațiile Comunitare din România și finanțate de Lidl România cu 245.000 de lei, au implicat peste 750 de buzoieni și lasă în urmă un spațiu dedicat practicării sportului pentru nevăzători, un Studio Media pentru liceeni și o grădină muzicală.

Timp de peste 8 luni, organizațiile neguvernamentale câștigătoare au implementat soluții civice la probleme locale din domeniul educației, beneficiind de îndrumare din partea Fundației Comunitare Buzău și de microgranturi nerambursabile în valoare de peste 245.000 de lei din partea Lidl România.

Trei proiecte câștigătoare

Media HDu, proiectul Asociației de părinți a Colegiului Național „B.P. Hașdeu” Buzău, a înființat primul studio media pentru liceenii buzoieni și a organizat sesiuni de formare și consiliere vocațională pentru tineri. Prin ateliere interactive și sesiuni practice în studioul media, tinerii beneficiari și-au dezvoltat competențe de public speaking, teatru, grafică, design, storytelling sau scriere creativă.

Grădina Muzicală, proiectul Asociației de părinți „PROȘCOALA 11” Buzău, a adus muzica în mijlocul naturii pentru comunitatea buzoiană în general și pentru tineri în special. Grădina pune la dispoziție un cadru inedit de petrecere a timpului liber, dar și un loc în care se pot desfășura activități muzicale educative pentru tineri.

Uniți prin sport, inițiativa Asociației Totul Va Fi Bine Buzău, a venit în sprijinul persoanelor cu deficiențe de vedere, oferindu-le oportunitatea de a participa la activități sportive adaptate nevoilor lor. În spațiul dedicat practicării sportului Showdown, echivalentul tenisului de masă, au fost amplasate echipamente speciale și s-au organizat antrenamente și evenimente sportive deschise publicului.

Puterea exemplului

Direcțiile de intervenție locală a programului, la Buzău, au fost stabilite participativ, în urma dialogului cu administrația locală și societatea civilă și după cartarea nevoilor din comunitate. Programul a fost tradus în practică în numeroase activități inovatoare și variate pentru comunitatea buzoiană, în care au fost implicați zeci de voluntari.

De-a lungul timpul am descoperit că oamenii sunt cheia, doar împreună putem crește și ne putem dezvolta frumos pentru a putea crea ceva pentru comunitate. Puterea exemplului este fascinantă. Ne bucurăm nespus să vedem că oamenii sunt inspirați și își descoperă latura creativității atunci când le prezentăm astfel de oportunități și cel mai important, din ce în ce mai mulți oameni au inițiativă” – a declarat Anca Nicolescu, director executiv Fundația Comunitară Buzău.

Nevoile comunității

Inițiativa programului „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități” vine ca un răspuns la nevoile reale ale comunității și este o măsură prin care Lidl România și Federația Fundațiile Comunitare din România își propun să sprijine acțiuni relevante, cu impact pe termen lung. În primele 2 ediții, programul desfășurat simultan în alte 11 orașe din țară a finanțat 84 de inițiative locale cu o mobilizare impresionantă. Mii de acțiuni civice și ore de voluntariat, și zeci de mii de cetățeni impactați direct sau indirect, sunt doar câteva din rezultatele concrete ale edițiilor anterioare.

Pentru o relatare detaliată a rezultatelor programului național „Fondul pentru un viitor mai bun în comunități”, se pot accesa website-ul dedicat www.fondulpentruunviitormaibun.ro și pagina națională de Facebook.


articolul original.

Militarii, pompierii și jandarmii, la deszăpezire. Bolnavii, scoși cu șenilata ISU din satele izolate

28 January 2023 at 07:37

Sâmbătă dimineață, pe DN E85, între Buzău și Râmnicu Sărat, unde zeci de mașini au rămas blocate, sute de militari ai MApN și MI, pompieri și jandarmi au  intervenit cu utilaje și cu lopeți, pentru a scoate oamenii și mașinile din troiene.

Zăpada și viscolul care au continuat vineri noapte și sâmbătă au blocat zeci de drumuri în județul Buzău. Pe drumul european 85, zeci de mașini au rămas blocate în trafic din c auza troienelor, în special în punctul numit Crucea Comisoaiei, între Buzău și Râmnicu Sărat. Autoritățile județene au decis închiderea completă a circulației pe tot tronsonul din Buzău al DN E85, de la limita cu Ialomița, până la granița cu Vrancea, pentru a permite salvatorilor și utilajelor de deszăpezire să intervină.

Dar, așa cum s-a întâplat și vineri, drumarii și firmele de deszăpezire n-au fost în stare să facă față primei ninsori a acestei ierni, chiar dacă și-au asumat asta prin contract, așa că sâmbătă dimineață s-a intervenit cu Armata, sute de militari ai Ministerului Apărării și Ministerului de Interne, pompieri și jandarmi degajând drumurile și ajutând oamenii și mașinile să iasă din zăpadă, cu zeci de utilaje, dar și cu lopețile.

Peste 50 de militari din cadrul batalioanelor 200 Sprijin și 3 Geniu din cadrul Diviziei 2 Infanferie „Getica” au intervenit la deszăpezirea DN2 E85, cu 5 vehicule puternice și cu lopeți, având misiunea de a rămâne în dispozitiv „atâta timp cât situația o impune și se vor asigura că toți cei înzăpeziți vor putea să-și reia drumul în siguranță”, a transmis Biroul de presă al Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

Alături de ei, pompierii și jandarmii au sărit în ajutorul oamenilor blocați pe drumul european, iar jandarmii le-au distribuit ceai cald și apă persoanelor înzăpezite. „Se intervine alături de colegii de la gruparea de jandarmi mobilă Ploiești, ISU și armata în zona Crucea Comisoaiei”, a transmis IJJ Buzău.

Forțele Inspectoratului pentru Situații de Urgență Buzău au intervenit cu două autospeciale pentru victime multiple, o șenilată, două autocamioane, un microbuz și o autospecială pirotehnică. În acest moment se intervine în punctul Oreavu pe DN2 E85 cu circa 70 pompieri pentru recunoașterea în zonă și deblocarea eventualelor persoane rămase înzăpezite, transmite ISU Buzău.

Pe lângă personalul și tehnica dislocate în prima fază, la ordinul IGSU, de la unitatea de la Ciolpani spre Buzău au ieșit la deszăpezire 14 subofițeri, cu trei mijloace tehnice. În urma monitorizării situaţiei operative de pe raza judeţului, ca urmare a fenomenelor meteorologice înregistrate, începând cu data de 28.01.2023 orele 08:00 până în prezent, personalul ISUJ Buzău a participat la gestionarea unui număr de nouă misiuni specifice”, transmite ISU Buzău.

Echipajele ISU au intervenit pentru deblocarea a 200 de persoane rămase în 120 de vehiculele, în zăpadă, pe DN2E85.

Tot pomierilor le-a revenit și sarcina aducerii unor bolnavi la spital, din satele izolate din cauza zăpezii. Aceștia s-au deplasat la intervenții cu șenilatele din dotare.

Două misiuni pentru transportul unor persoane ce necesitau dializă au avut loc la Nucu, comuna Bozioru și în comuna Pardoși. Pompierii au mai preluat, pentru a duce la spital, alte patru persoane cu probleme medicale, un pacient din localitatea Robeasca și alți trei din Oreavu.

Pe durata codului portocaliu au participat la misiuni de salvare 150 de pompieri cu peste 25 de mijloace tehnice de intervenție, 70 de polițiști cu 36 autospeciale și 85 de jandarmi cu 19 autospeciale.

Un număr de 24 de localităţi din judeţul Buzău au rămas sâmbătă seară fără curent electric în urma unor defecţiuni provocate de ninsoare şi viscol, informează Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.  echipaje din cadrul distribuitorului de energie electrică lucrează pentru remedierea defecțiunilor.

Pompierii au fost solicitați și au intervenit și pentru stingerea unui incendiu izbucnit într-o casă din localitatea Homești, comuna Grebănu. Alte două intervenții au vizat degajarea unor copaci îngreunați de stratul de zăpadă și rupți de vânt, unul în municipiul Buzău, care a căzut pe două autoturisme și altul în Valea Sălciilor – Tisău.

Situația din judeţ este monitorizată prin Centrul Operaţional Judeţean şi prin Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Buzău, personalul fiind pregătit să intervină în cazul unor evenimente generatoare de situații de urgență.

GALERIE FOTO/ Sursă: MApN / ISU / IJJ Buzau


articolul original.

„Istoria vorbește, istoria nu tace” – Victimele holocaustului, comemorate la Zalău

31 January 2023 at 07:13

Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost marcată luni, 30 ianuarie, la Zalău, prin conferința internațională „Istoria vorbește, istoria nu tace”, organizată de Comunitatea Evreilor Zalău Sălaj și găzduită de Casa de Cultură a Sindicatelor.
Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu, a aprins o lumânare în memoria celor șase milioane de evrei care și-au pierdut viața în cel mai cumplit episod din istoria umanității.

„Prin repetarea anuală a comemorării victimelor Holocaustului, dorim să întipărim în mintea tuturor reguli de conduită privind drepturile divine ale omului, dintre care cel mai de preț este viața. Numai Dumnezeu o dă și numai Dumnezeu o poate lua.
Și în acest cadru solemn, trebuie să ne reamintim că orice rău, oricât de mic este, nu poate fi îndepărtat dacă este ignorat. Prin ceea ce facem, prin rugăciunile pe care le reînălțăm, trebuie să veghem la siguranța și binele comun al celor care locuiesc pe aceste meleaguri, și să rostim un NU hotărât pentru asemenea nelegiuri și barbarii pe viitor.
Fie binecuvântată memoria martirilor evrei”, a transmis Dinu Iancu-Sălăjanu.

La manifestare au luat parte și ambasadorul Statului Israel în România, Excelența Sa Reuven Azar, adjunctul Consulului General al Ungariei la Cluj-Napoca, consulul Mile Balázs, Prim Rabinul Federației Comunităților Evreiești din România Cult Mozaic, Rafael Straffer, ÎPS Andrei Andreicuţ, arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, PS Claudiu Lucian Pop, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla, directorul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Lucian Nastasă Kovacs, preşedintele Comunităţii Evreilor din Zalău, Dan Has, precum și reprezentanți ai autorităților locale.

Anterior acestui eveniment, președintele CJ Sălaj a participat, alături de ambasadorul Israelului în România, de oficiali ai Federației Comunităților Evreiești din România, ai Comunității Evreilor Zalău Sălaj și ai municipalității, la o masă rotundă pe tema tragediei Holocaustului. Discuțiile au vizat și identificarea unor oportunități de colaborare, cu precădere în domeniul economic, între județul Sălaj și statul Israel.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Prima ninsoare din acest an a paralizat traficul rutier în județul Buzău

27 January 2023 at 17:20

Deși ANM a transmis încă de joi avertizare Cod Galben de ninsoare și viscol, autoritățile locale și firmele care au semnat contractele de deszăpezire au fost luate „prin surprindere” de prima ninsoare, care a blocat zeci de drumuri și a izolat zeci de localități.

Meteorologii au emis joi, Cod galben de ninsori și viscol în județul Buzău, de vineri dimineață, la ora 10.00, până sâmbătă noapte, la ora 22.00. În dimineața zilei de vineri, 10 localități au rămas fără curent electric, iar la ora 12.00, deși pe drumurile județene acționau 37 de utilaje cu antiderapant, numeroase drumuri județene și comunale erau blocate. Din cauza vizibilității reduse și a carosabilului alunecos, un TIR a derapat și a ieșit de pe carosabil, pe DN1B, la intersecția cu satul Lipia, iar la Viperești, pe DN 10, a ajuns în șanț. Se circulă cu dificultate, din cauza viscolului, pe DN 2 C Pogoanele-Padina, DN 22 Râmnicelu-Băile, DN 10 Ciuta și DN 2 Florica.

Potrivit autorităților județene, „în zona Buzău Sud se acționează cu 50 de tone antiderapant, în zona Buzău Nord cu 70 de tone, la fel și la Râmnicu Sărat. La Pogoanele utilajele împrăștie 50 de tone de antiderapant, la Șețu 10 tone, iar la Vintilă Vodă 50 de tone. În total se acționează cu 300 de tone de antiderapant. Menționăm că pe toate drumurile se circulă în condiții de iarnă”.

Drumul Județean 102H este blocat de troiene, iar 20 de autoturisme au rămas între nămeți, fără posibilitatea de a întoarce sau de a-și continua drumul, a transmis Primăria Comunei Glodeanu Sărat, care a scos utilajele din dotarea Comitetului Local pentru Situații de Urgență și a reușit să deblocheze drumul, însă pentru scurt timp. Lapovița, ninsoarea abundentă și vântul care a depășit la rafală 50 de km/h au troienit din nou zăpada și aproape 50 de autovehicule au rămas blocate.

Din cauza inacțiunii prestatorului Keyboard SRL, 20 de autovehicule au rămas blocate între Han Ovidiu și Casota. Situația nu a generat datorită intervenției primarului de la Glodeanu Siliștea, care a dispus interventia cu utilajul din dotarea CLSU. Primarul solicită închiderea sectorului de drum județean la noapte, întrucât este evident că prestatorul nu-și poate onora obligațiile, a transmis prefectul județului Buzău, Daniel Țiclea.

Pe drumul către Florica, între orele 14.00-16.00, peste 10 autoturisme, autobuzul de călători și un utilaj de împrăștiat material antiderapant de la Drumuri Județene au fost scoase cu greu din troiene, de utilajele asociațiilor agricole din comună. Imediat în urma lor, drumul a fost din nou blocat. Din păcate, utilajele Primăriei nu au fost scoase pe teren, pentru a elibera oamenii din zăpadă, așa că salvarea oamenilor, incusiv a unei ambulanțe, a stat în OMENIA celor trei asociații agricole din comună.

În jurul prânzului, DN 10 a fost blocat, de un TIR, în zona Spitalului Ojasca, pe fondul neadaptării vitezei la condițiile meteo, iar din această cauză s-au format coloane de zeci de mașini, pe ambele sensuri de mers. Direcția regională de Drumuri Buzău transmite că „utilajele intervin pentru remedierea situației”.

Conform IPJ Buzău, mai multe incidente rutiere soldate doar cu pagube materiale au avut loc pe diferite drumuri din județ – DN2B, DN2E85, DJ102H, DJ203K, DJ203G, tronsoane pe care circulația s-a desfășurat dirijat. O dubă s-a răsturnat pe DN 2B, la ieșirea din Bentu, iar altele au ieșit în decor pe alte drumuri, după ce au derapat din cauza carosabilului alunecos. La Viperești, o autoutilitară a ajuns în șanț, după ce a derapat.

Sursa foto: Prefectura Buzau

După amiază, Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou cod de vreme severă, valabilă până duminică, 29 ianuarie, ora 10:00, cu ninsori abundente (35-50 l/mp) și vânt cu viteze în de 55-65 km/h, viscol și vizibilitate scăzută. Atenționarea a fost transmisă către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Buzău, respectiv către comitetele locale pentru situații de urgență, în vederea dispunerii măsurilor preventive și avertizării operative a populației.

În Județul Buzău, aflat sub cod portocaliu, viscolul a mușcat năpraznic, iar drumurile naționale și județene au fost acoperite de un strat consistent de zăpadă. 70 de mașini au rămas blocate, la interval de câteva ore, pe Drumul European 85, din cauza unui TIR, care s-a răsturnat în fața coloanei. Două TIR-uri au derapat și au blocat DN2 B care face legătura cu Brăila, iar un altul s-a răsturnat la Merei.

Șoferii, dar și autoritățile locale acuză firma care a câștigat contractul de deszăpezire că nu și-a făcut treaba, și muncitorii nu au ieșit la timp pentru a preveni situația.

La solicitarea Consiliului Județean Buzău, începând cu ora 18.00, a fost închisă circulația pe DJ 203 G – Sărata Monteoru – Leiculești, Haleș – Spital Nifon,  DJ 102H – Amaru – E85 și E85 – Corbu, DJ203C – Mihăilești – Movila Banului.


articolul original.

Buzoienii și-au dat „mână cu mână” la Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”

24 January 2023 at 12:16

De la manifestările care au marcat Ziua Unirii Principatelor, la Buzău, au lipsit politicienii locali, prezenți la București sau la Iași, astfel că singurul care s-a adresat buzoienilor a fost președintele CJ, Petre Emanoil Neagu.

Ziua Unirii Principatelor Române a fost sărbătorită la Buzău, în premieră, în curtea interioară a Centrului Muzeal „I.C. Brătianu”, inaugurat recent, după consolidarea, reabilitarea și modernizarea clădirii fostului spital cu același nume, realizate de Consiliul Județean Buzău, cu fonduri europene.

În ciuda gerului, buzoienii au participat în număr mare la celebrarea celor 164 de ani de la realizarea Unirii Principatelor Române, așteptând evenimentul cu emoție, cu bucurie și cu steaguri în mâini, după doi ani în care restricțiile impuse de pandemie au împiedicat sărbătorirea Micii Uniri așa cum se cuvine.

Alături de participanții de toate vârstele, în prima parte a zilei s-au prins în Hora Unirii de la Buzău, organizatorii și artiștii care au reconstituit momentele istorice cheie care au dus la înfăptuirea Micii Uniri.

Petre Emanoil Neagu

Momentele artistice, susținute pe scena amplasată în curtea interioară a Centrului Muzeal „I.C. Brătianu”, au fost organizate de Consiliul Județean Buzău, împreună cu Muzeul Județean, Teatrul George Ciprian și Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău.

Programul oficial a debutat la ora 10.30, cu un scurt discurs al președintelui Petre Emanoil Neagu, care s-a adresat buzoienilor amintindu-le că „uniți, românii au reușit să treacă cu bine peste cele mai dificile momente ale istoriei acestui neam”, că „suntem datori să ne cinstim înaintașii și să nu uităm că s-au scarificat pentru țară și pentru ca noi să trăim vremuri mai bune”, dar și că în urmă cu 164 de ani, buzoienii au luat parte cu „entuziasm” la evenimentele considerate a reprezenta „primul pas” către înfăptuirea României Mari.

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a poposit în această urbe la scurt timp după ce a fost ales Domn al Principatelor Unite și a fost întâmpinat cu „o primire triumfală”, după cum relatează cronicile vremii.

O reconstituire a momentelor cheie care au condus la unirea Moldovei cu Țara Românească, i-a avut ca protagoniști pe actorii Tetrului „George Cprian”, care au interpretat, în cadrul proiectului „Mari români”, momentul întâmpinării lui Cuza la Buzău, de către delegația unionistă, și o scenetă care l-a avut ca protagonist pe domnitorul Mihai Viteazul, de numele căruia se leagă realizarea primei uniri a tuturor Țărilor Române, în anul 1600.

Între 24 şi 25 ianuarie 1859, buzoienii au ieşit pe străzi, în grădini şi în pieţele publice, bucuroşi la aflarea veştii alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca Domn al Ţării Româneşti, după ce fusese ales Domn al Moldovei, act care genera unirea Principatelor. Cel mai reuşit banchet a fost dat în ziua de 29 ianuarie, de căpitanul Nicolae Sabovici, la Cazarma Militară, unde s-a jucat Hora Unirii. Cmitetul unionist, constituit la nivelul Districtului Buzău, la 16 martie 1857, era compus din Scarlat Voinescu, Costache Ciochinescu şi Costache Moglan, care au militat pentru Unire.

Primirea lui Cuza la Buzau

Pe 6 februarie 1859, în drumul său de la Iași la București, Alexandru Ioan Cuza a poposit în Târgul Buzăului, unde a avut parte de o primire „triumfală”. La Poşta Câlnău, înaltul oaspete a fost aşteptat de administratorul districtului, împreună cu „o deputăţie din partea junimei districtului, compusă din 200 de călăreţi”.

Au ţinut discursuri Dimitrie Racoviţă şi Irina Marghiloman, mama lui Alexandru Marghiloman, viitorul prim-ministru al României.

Sub impresia strălucitelor evenimente prin care țara noastră se ridică astăzi la trapta ce i se cuvine, salutând în Voi neatârnarea glorioaselor zile antice, când mamele române strigau fiilor lor să moară sau să fie învingători, ne socotim ferice de a vă prezenta expresia viilor sentimente de bucurie și de orgoliu național cu care mamele și femeile din acest district vin a vă aduce prin noi omagiile lor respectuase și sincere. Trăiască Măria sa Alexandru I-ul, Domn stăpânitor al României Unite!, a fost mesajul transmis lui Cuza, de Irina Marghiloman, în numele femeilor buzoiene.

În apropierea oraşului Buzău, relatează ziarul „Steaua Dunării”, din 17 februarie 1859, domnului Cuza i s-a prezentat comanda dorobanţilor, cu cocardul tricolor ce a făcut mare impresie Măriei Sale Prinţul”, după care Măria Sa fu primit de orăşeni în mare număr şi de toată treapta”. „Printr-un discurs al municipalităţii, i s-au prezentat pâinea şi sarea, simboale ale îndestulării, după care Alexandru Ioan Cuza a ajuns apoi la Episcopie, unde a rămas peste noapte.

În seara aceleiaşi zile, atmosfera în oraş a fost feerică: Torţe aprinse, globuri luminoase, feluri de transparenţe artificiale şi osebite tablouri reprezentând Unirea Principatelor Unite, a armelor lor, a iniţialelor M.S. prinţul, diferite alte embleme şi inscripţii”, scria corespondentul ziarului „Românul”, în numărul din 17 februarie 1859. (Ghe. Petcu –  Judeţul Buzău, legende şi istorie).

Actorii care au dat viață personajelor – simboluri ale unirii, în curtea Centrului Muzeal, au fost, la rândul lor, aplaudați de mulțimea entuziastă, din zilele noastre.

După interpretarea momentelor artistice, invitații, organizatorii și publicul s-au prins, simbolic, în tradiționala Hora Unirii, dându-și „mână cu mână”, într-un moment ce constituie un arc de suflet, peste timp, nelipsit în cadrul manifestărilor care au loc, anual, pe 24 ianuarie.

Aproximativ o mie de buzoieni au fparticipat la eveniment, iar momentele artistice susținute ulterior de artiștii Centrului Județean de Cultură și Artă, de Muzica reprezentativă a Diviziei 2 Infanterie „Getica” și de invitați de peste Prut au fost îndelung aplaudate.

Artiștii basarabeni ai Ansamblului Plăieșii, împreună cu Zinaida Julea, au susținut un concert în aer liber, la Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”, iar altul, după-amiază, la Sala Mare a Consiliului Județean.

Sursă foto: CJ Buzau / Teatrul G. Ciprian/ Facebook


articolul original.

APIA – Centrul Județean Maramureș face angajări!

23 January 2023 at 13:55

APIA – CENTRUL JUDEŢEAN MARAMUREŞ, județul MARAMUREŞ, organizează concurs de recrutare pentru ocuparea unor funcţii publice de execuţie vacante în baza Art. unic din OUG 80/2022 – alin. (4), pentru:

-1 consilier -MASURI SPECIFICE (Baia Mare)
-1 consilier-CENTRUL LOCAL TÂRGU LĂPUŞ
-1 consilier-CONTROL PE TEREN (Baia Mare)
-1 consilier-ENTRUL LOCAL OCNA ŞUGATAG
Perioada de depunere a dosarelor: 18.01.2023 – 06.02.2023.
Persoana de contact: COSTIN MIHAELA – VIOLETA, CONSILIER SUPERIOR, Telefon: 0724239988, Fax: 0262349286, E-mail: mihaela.costin@apia.org.ro

articolul original.

Grecii din Constanța împart Vasilopita, prăjitura Sfântului Vasile cel Mare, duminică 29 ianuarie

23 January 2023 at 10:52
image

Uniunea Elenă din România, parte din familia poporului român, credincioasă păstrării tradițiilor și identităților culturale, în fiecare an, în fiecare localitate unde există o comunitate grecească, cinstește și sărbătorește împreună cu toți concetăenii tăierea pitei/prăjiturii Sfântului Vasile în asa fel încât binecuvântarea să se aștearnă întregul an asupra familiei în care se sărbătorește, iar bănuțul norocos își va găsi calea către cei fericiți.

În Constanța, sărbătoarea va fi omagiată, ca de obicei, la biserica greacă Metamorphosis duminică 29 ianuarie 2023 la ora 12.00 unde Comunitatea Elenă Elpis a pregătit placinta/prăjitura ce va fi împărțită tuturor membrilor comunității, celor ce sunt alături de comunitate și nu în ultimul rând marii familii a constănțenilor.

Tradiția Vasilopitei este legată de momentul în care poporului păstorit de Sfântul Vasile i s-a impus plătirea unei taxe împovărătoare, în timpul unei foamete. Familiile au fost nevoite să renunțe la bijuterii, monede și obiecte de valoare.
Sfântul Vasile a mers la împărat, apărând cauza poporului. La rugămintea sa, împăratul a anulat taxa și i-a returnat episcopului averea oamenilor. Neștiind cui i se cuvenea fiecare obiect în parte, Sfântul Vasile a decis să fie pregătită o mare plăcintă în care să fie puse toate obiectele. După Sfânta Liturghie a binecuvântat și a tăiat plăcinta, dând fiecărui om câte o felie. În mod miraculos, fiecare și-a primit lucrurile la care fusese nevoit să renunțe.

articolul original.

Gestul unor români stabiliți în Toscana i-a impresionat pe italieni. Oamenii au strâns 2.000 de euro și i-au donat copiilor cu afecțiuni cardiace

23 January 2023 at 11:44
image

Românii stabiliți în Massa Carrara i-au surprins pentru a doua oară pe italienii de la Asociația de voluntariat „Un cuore un mondo”. Românii au strâns 2.000 de euro și i-au donat pentru sprijinirea familiilor copiilor cu afecțiuni cardiace.

Banii vor ajunge la familiile micuților pacienți care au nevoie de tratamente pe termen lung și sunt cazate în apartamentele din apropierea spitalului de cardiologie „Gaetano Pasquinucci”.

„Un gest impresionant vine din partea comunității românești. S-au strâns aproape 2.000 de euro pentru familiile care sunt nevoite să stea în apartamentele adiacente „Spitalului Inimii”, la doi pași de Montignoso. Ieri dimineață cecul a fost predat președintei asociației „Un cuore un mondo”, scrie La Nazione.

Gestul minunat a fost făcut pentru al doilea an consecutiv.

„Este al doilea an în care ne-au oferit sprijinul lor”

Emoționați de poveștile dureroase ale copiilor care au nevoie de tratamente costisitoare, românii au pus mână de la mână și au strâns bani.

„Este deja al doilea an în care ne-au oferit sprijinul lor. Este un ajutor enorm pentru copiii care ajung aici și au nevoie de operații”, a declarat Enrica Legname, președinta Asociației „Un cuore un mondo”.

Donațiile sunt folosite pentru diferite nevoie, de exemplu, cumpărarea alimentelor necesare sau diferite ajutoare pentru familiile nevoite să stea în apropierea spitalului pentru o perioadă lungă de timp.

Cecul, în valoare de 2.000 de euro, a fost predat Asociației de voluntariat „Un cuore un mondo” de Mihai Vasile Ababei.

De asemenea, românii reprezintă în continuare cea mai numeroasă comunitate de emigranți din Italia, potrivit unui comunicat al Institutul Naţional de Statistică (Istat).

Românii constituie cea mai numeroasă categorie de imigranți, pe fondul scăderii populației din Italia.

După 1990, când s-a dat drumul la granițe, peste un milion de români au plecat din țară, spre Peninsulă, pentru o viață mai bună.

Amyra Garey a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine, Universitatea București, secția Filologie, limbile - ucraineană-rusă. Pasionată de poezie și scriere, a câștigat concursuri literare, lucrând alături de scriitorul ucraineanciteste mai mult
articolul original.

Al doilea focar de gripă în Buzău, în mai puțin de o săptămână

20 January 2023 at 12:23

Este vorba tot despre o unitate de învățământ, dar de această dată este o grădiniță din municipiul reședință de județ, unde copiii sunt mult mai vulnerabili, fiind mult mai mici. 

Direcția de Sănătate Publică din Buzău a declarat al doilea focar de gripă din acest sezon, în mai puțin de o săptămână. Și de această dată este vorba tot despre o unitate de învățământ, ceea ce confirmă temerile medicilor de la momentul reluării cursurilor, după vacanța de iarnă, când au estimat că revenirea copiilor în colectivitate va favoriza răspândirea virusului.

După declararea, marți, a primului focar de gripă din județ, la o școală generală din comuna Smeeni, al doilea focar de gripă din județ a dost declarat vineri, în municipiul Buzău, la una dintre cele mai mari gradinițe din oraș – grădinița cu program prelungit Bobocei, din cartietul Micro 3.

În ultima săptămână am avut trei cazuri de gripă, la grădinuța Bobocei. Doi dintre ei au fost confirmați în urma unor teste rapide, la medicul de familie, și unul la DSP, cu test PCR. Deși nu toate cele trei sunt din aceeași clasă, pentru că vorbim despre o grădiniță cu program prelungit, unde pe de o parte, copiii sunt mult mai vulnerabili, fiind mici, iar pe de altă parte, am declarat focar, pentru a lua toate măsurile de limitare a răspândirii virusului”, a precizat dr. Carmen Scântei, epidemiologiul șef al DSP Buzău.

Pe de altă parte, epidemiologul șef al județului spune că au mai fost confirmați încă trei copii cu gripă și la școala din Udați, astfel că numărul cazurilor din primul focar a ajuns la 13. Din fericire, starea tuturor copiilor este bună, dar medicii epidemiologi nu exclud posibilitatea apariției unor situații similare, în perioada următoare, având în vedere faptul că se estimează că incidența va începe să scadă abia în februarie.

Epidemiologii buzoieni spun că anul acesta numărul de bolnavi de gripă a crescut îngrijorător. Ca incidență, conform informațiilor de la Centrul Național de Supraveghere, ne aflăm între județele cu o incidență peste media nașională, în acest sezon, așa că este necesar să facem tot ce ține de noi pentru a proteja copiii și a limita răspândirea virusurilor în colectivități”, a sublinait medicul epidemiolog Carmen Scântei.

În secția de Pediatrie a Spitalului Județean de Urgență Buzău sunt, la ora actuală, 40 de copii internați cu viroze respiratorii și boli digestive, iar la secția de Boli Infecțioase sunt șapte copii cu gripă. La UPU Pediatrie s-au prezentat, joi, șapte copii care au fost diagnosticați cu gripă.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că în toată țara se înregistrează ocreştere substanţială (a numărului de infecții respiratorii -n.r.), totuşi, nu am atins recordul din urmă cu 3-4 ani, sezonul 2019- 2020”, când au fost 170.000 de cazuri într-o săptămână, față de 140.000 săptămâna trecută.

Recordul (din acest sezon -n.r.) e mai degrabă legat de numărul mare de cazuri de gripă, fie că sunt cazuri de gripă clinică, fie confirmată în urma testelor de laborator”, a explicat ministrul, care crede că va mai exista o săptămână de creştere, până spre sfârşitul acestei luni, după care „vom intra pe un trend descrescător a cazurilor de viroze în general, inclusiv de gripă. E o durată de 3-4 săptămâni care este totdeuna prezentă în cazul unui val epidemic. Pe măsură ce tot mai multe persoane trec prin infecţie, se obţine imunitatea colectivă”.

Ministrul Sănătății i-a îndemnat pe români să se vaccineze, dacă nu au făcut-o deja, să respecte măsurile de protecție și de igienă, să evite, pe cât posibil, să intre în contact cu persoane bolnave, iar la apariția simptomelor specifice bolilor de sezon să se izoleze la domiciliu și să consulte medicul de familie.


articolul original.

Mortalitatea maternă a crescut cu 60 la sută în timpul pandemiei

20 January 2023 at 05:00

În 2020 și 2021, perioadă care coincide cu pandemia de Covid-19, ​mortalitatea maternă a crescut considerabil în România, după doi ani de scădere, este semnalul de alarmă tras de Organizația „Salvați Copiii” România.

Mumărul femeilor care au murit în timpul sarcinii sau după ce au dat naștere a crescut exponențial în anul 2021, de la 32 decese în 2020 la 51 anul următor, ceea ce înseamnă o creștere alarmantă, cu 60%, în 2021, față de anul precedent, arată datele Institutului Național de Statistică.

Potrivit definiției, decesul matern este decesul unei femei în cursul sarcinii sau într-o perioadă de 42 de zile de la terminarea sa (oricare ar fi durata sau localizarea sarcinii, prin orice cauză determinată sau agravată de sarcină sau de îngrijirile pe care le-a solicitat) şi post-abortum 30 de zile.

Dintre cele 51 de decese, două cazuri au fost cauzate de avort, decese prin risc obstetrical direct au fost 14 cazuri, în vreme ce decesele prin risc obstetrical indirect au crescut la 35 cazuri în 2021 (19,4 la 100.000 născuți vii).

Numărul deceselor a crescut brusc: în urban de la 16,5‰ în 2020 la 31,6 la 100.000 născuţi vii în 2021, iar în rural de la 15,1 în anul 2020 la 24,5 la 100.000 născuți vii în anul 2021.

În 2018 și 2019, mortalitatea maternă a fost în scădere, cu 18, respectiv 20 de decese, dar la ora actuală, România are cea mai mare rată a mortalității infantile din Uniunea Europeană – 5,6 la mia de copii născuți vii, față de 3,3 la mie – media europeană, urmată de Bulgaria și Slovacia.

În acest context, Organizația Salvați Copiii România atrage atenția asupra necesității programelor integrate de acces la servicii medicale pentru gravidele din comunități vulnerabile, dublată de dotarea maternităților și secțiilor de Terapie Intensivă.

Organizația Salvați Copiii a dotat până acum 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, iar  în următoarele trei luni va intensifica dotarea urgentă a secțiilor de pediatrie și neonatologie din țară pentru susținerea a 40 de unități medicale cu echipamente performante – ventilatoare de suport respirator, pulxoximetre și ecografe performante de monitorizare a sarcinii și nou-născutului.

Din anul 2010 și până în prezent, Organizația Salvați Copiii a dotat 107 unități medicale (secții de neonatologie, terapie intensivă neonatală, secții de pediatrie și Obstetrică-Ginecologie) din toate județele țării, cu peste 1.200 de echipamente vitale, investind peste 8.700.000 de euro. Doar în 2022, Salvați Copiii a dotat peste 50 de unități medicale cu echipamente performante, asigurând supraviețuirea și tratamentul adecvat pentru cel puțin 40.000 de copii.

Pentru că viața unor copii care se luptă să trăiască depinde de investiția pe care o facem în maternități și programe integrate pentru susținerea sănătății mamei și copiilor, https://www.salvaticopiii.ro/implica-te/persoane-fizice/redirectioneaza-3,5-din-impozitul-pe-venit lansează un apel pentru redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit către o cauză vitală: dotarea cu echipamente performante a maternităţilor (secţii de Neonatologie, Terapie Intensivă Neonatală, Obstetrică-Ginecologie) și a spitalelor și secțiilor de pediatrie.


articolul original.

Gabriela Firea a înmânat primele vouchere plătite de Guvern pentru fertilizare in vitro

19 January 2023 at 12:54

Primele vouchere acordate de Ministerul Familiei în cadrul programului pentru creșterea natalității au ajuns la 10 românce cu probleme de fertilitate, înscrise în aceast program.

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Gabriela Firea, a anunțat că au fost acordate primele vouchere pentru fertilizarea in vitro, menționând că prin acest program, Guvernul vine în sprijinul familiilor și a cuplurilor care doresc să aibă copii.

Am înmânat tichetele către zece doamne care și-au pus toate speranțele în proiectul nostru. Sute de tichete vor fi transmise prin poștă. Întâlnirea cu aceste doamne a fost de emoționantă. Am realizat, încă o dată, cât de important este acest ajutor și că nu a fost în zadar toată lupta pentru a face acest proiect posibil. Procedura de fertilizare in vitro este unica șansă prin care pot deveni mame și pot simți un sentiment unic. Înțeleg perfect toate emoțiile și stările prin care trec aceste cupluri și știu că pentru mulți tineri este chiar o dramă”, a declarat Gabriela Firea, ministrul Familiei.

Gabriela Firea

Potrivit ministrului, până acum au fost înregistrate peste 8.100 de solicitări, iar peste 600 dintre acestea au fost deja procesate şi analizate. „350 de dosare au fost deja declarate eligibile, iar voucherele vor fi trimise prin poştă, dar nu înainte ca solicitanţii să semneze contractul cu ministerul. (…) În continuare, primim dosare şi avem resurse suficiente pentru a ajuta mii de cupluri. De asemenea, avem garanţia colegilor din coaliţia de guvernare şi de la Ministerul de Finanţe că vom avea resurse suplimentare dacă va fi nevoie”, a adăugat Firea, care a subliniat că în contextul în care unul din cinci cupluri din România se luptă cu infertilitatea, programul pentru creșterea natalității este o șansă acordată persoanelor care trăiesc această dramă.

Sprijinul financiar, în valoare de 15.000 de lei / beneficiar, acordat de Guvernul României, prin Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, se acordă în două tranșe: un voucher în valoare de 5.000 de lei pentru tratamentul medicamentos, care va fi valorificat în rețeaua farmaciilor partenere, și un al doilea, în valoare de 10.000 de lei, pentru procedura de embriotransfer, dacă medicul consideră că prima etapă s-a încheiat cu succes.

Gabriela Firea a mai spus că, pe parcursul unui an, pot fi acordate trei decontări pentru fertilizarea in vitro, la indicație medicală. „Împreună cu ONG-urile de profil și medicii care ne-au asistat în realizarea acestui program, ne-am gândit să oferim 3 astfel de decontări, pe parcursul unui an, femeilor, doamnelor, bineînțeles, la indicație medicală, astfel încât dacă primul tratament nu este cu reușită, nimeni nu trebuie să se dezarmeze. Urmează și cel de-al doilea și al treilea, pe parcursul unui an, dar și în următorii ani, tot la indicație medicală se poate accesa acest program”, a explicat ministrul.


articolul original.

Claudiu Stănășel: Vrem recunoașterea Minorității Naționale a românilor din Italia – Comunitatea Românilor din Italia ar putea avea acces direct la fondurile de Stat Italiene

12 January 2023 at 15:54
image

O informație recent lansată s-ar putea transforma într-o extraordinară veste pentru românii care trăiesc și muncesc pe pământ italian. Unul dintre dezideratele de căpătâi ale numeroasei noastre comunități, cel de a deveni minoritate națională în Italia, poate deveni în sfârșit realitate.

Concret, este vorba despre un demers politic în vederea modificării unui act normativ din 1999 – legea 482 – care conține „Regulamentul privind protecția minorităților lingvistico-istorice”. Prin modificarea acestei legi, românii ar putea deveni minoritate lingvistică recunoscută și protejată de Constituția Republicii Italiene, precum alte minorități între care: albaneză, catalană, greacă, slovenă, croată și franceză. Limba română este în ziua de azi a doua limba vorbită pe teritoriul peninsulei după cea italiană.

Această inițiativă, care nu este totuși nouă, a fost repusă pe agenda publică datorită lui Claudiu Stănășel, românul care ocupă cea mai importantă funcție în administrația locală italiană. Ales la numai 24 de ani Vicepreședinte al Consiliului Local din orașul Prato, Stănășel a inițiat și susținut numeroase proiecte în beneficiul românilor care trăiesc în Toscana. A fost promotor a unuia din proiectele de interes național pentru a dezvolta relațiile economice dintre Italia și România.

Potrivit Vicepreședintelui Consiliului din Prato, reglementarea legală ca minoritate națională a românilor din Peninsulă este astăzi mai aproape de realitate. Pentru aceasta, în acest an va fi demarată pe tot teritoriul Italiei o campanie politică puternică care va fi promovată activ pe rețelele de socializare, prin care vor fi explicate opiniei publice avantajele dobândirii acestui statut de către cea mai numeroasă comunitate de străini care locuiește în Italia.

articolul original.

Tehnologia digitală, un instrument facil pentru perfecționarea specialiștilor din sănătate

10 January 2023 at 08:50

Este concluzia unei cerecetări realizată de MedicHub, care evidențiază faptul că profesioniștii din domeniul sănătății utilizează tot mai frecvent tehologia digitală, atât pentru perfecționarea continuă, cât și în activitatea curentă.

Profesioniștii din domeniul medico-farmaceutic spun că principalele instrumente pe care le utilizează în vederea propriei perfecționări sunt evenimentele științifice și cursurile online de specialitate, rezultă din cercetarea „Fii partenerul nostru pentru îmbunătățirea serviciilor!”, având ca scop identificarea celor mai des utilizate instrumente pentru formarea/dezvoltarea profesională a medicilor, farmaciștilor, asistenților medicali și de farmacie..

Întrebați cum caracterizează profesia pe care o practică și care este motivul principal pentru care au ales-o, 58% dintre cei 1.472 de participanți la studiu au răspuns că profesia pe care o practică poate fi caracterizată prin cuvântul profesionalism, urmați de cei care au ales „provocare” (26%), „progres” (9%) și „informație” (7%).

La întrebarea „Cum vă ajută tehnologia în practicarea meseriei dumneavoastră?”, 46% au răspuns că tehnologia îi ajută pentru participarea la cursuri și evenimente medicale, 40% pentru documentare, 13% pentru a practica telemedicina și 2% au ales „altele”.

Întrebați fiind cum acumulează punctele EMC/EFC, cei mai mulți dintre respondenți – 1.259 au spus că acumulează punctele de educație medicală/farmaceutică continuă prin participarea la cursuri, iar 1.147 – în urma participării la evenimente științifice. Alte modalități de acumulare a creditelor EMC/EFC sunt: prin abonarea la reviste științifice (560), în cadrul comunităților online (254), prin publicarea de cărți de specialitate (151), prin utilizarea aplicațiilor pentru mobil (148) sau din alte surse (7).

În privința accesării platformei MedicHub, 65,69% dintre participanți spun că, în principal, intră în platformă pentru cursurile online și pentru evenimente, alți 12,77% consultă calendarul evenimentelor, iar 11% citesc articolele științifice publicate în revistele MedicHub și în Viața Medicală, în timp ce 9,97% citesc articolele și știrile de pe site, iar 1% intră în platformă pentru „diverse” alte servicii.

În ceea ce privește întrebarea „Cât de des accesați site-ul viata-medicala.ro?”, 39,74% dintre intervievați au răspuns că îl accesează atunci când au nevoie de informații despre un anume subiect medical. Pe de altă parte, 24,66% au spus că nu accesează site-ul, 23,43% îl accesează cel puțin o dată pe lună, 6,65% îl accesează pentru a căuta posturi medicale, iar 5,50% au spus că nu-l cunosc.

La capitolul ce și-ar dori să citească pe site-ul viata-medicala.ro, 55,29% au răspuns articole de specialitate, 44,22% își doresc „articole de actualitate”, 12,02% preferă „interviuri cu personalități și articole de opinie”, iar 11,41%articole de stil de viață”.

În ceea ce privește exprimarea din articolele publicate pe site, 51% dintre intervievați spun că limbajul este specific profesioniștilor din domeniul medical, iar 49% spun că limbajul este accesibil și persoanelor fără pregătire medicală.

Studiul a fost realizat de MedicHub, în perioada 29 septembrie – 2 noiembrie 2022, iar la chestionar au răspuns 1.472 de profesioniști din domeniul sănătății.


articolul original.

Ce trebuie să știe părinții, copiii și profesorii despre gripă. Recomandările medicilor și autorităților

9 January 2023 at 09:13

Medicii se așteaptă să crească numărul de îmbolnăviri și avertizează că vârful epidemiei de gripă va fi atins în a doua jumătate a acestei luni, dar și că există și riscul îmbolnăvirii simultane de gripă și COVID.

În plină alertă epidemiologică de gripă, peste trei milioane de copii au revenit de astăzi în banci, la grădiniţe, şcoli şi licee. Autoritățile au recomandat efectuarea triajului epidemiologic, zilnic, la intrarea în clase, dar acesta este aproape imposibil de realizat în multe unități de învățământ, în condițiile în care mult nici măcar nu au un cabinet medical, ca să nu mai vorbim de numărul redus de medici şi asistenţi medicali.

Medicii atrag atenția și că încă nu s-a atins vârful sezonului de gripă sezonieră, iar acesta este așteptat în perioada următoare. Prezența copiilor în colectivitate favorizează răspândirea comunitară a virusurilor, de aceea este foarte important să se cunoască și să se respecte măsurile de prevenție.

Raportările INSP arată clar că trei săptămâni consecutiv s-au depășit ratele de îmbolnăvire, atât în cazul virozelor respiratorii, cât și al numărului de cazuri de gripă diagnosticată clinic și al celor confirmate în laborator. Vârful sezonului gripal este așteptat însă abia după jumătatea acestei luni.

În aceste condiții, principala responsabilitate a triajului revine părinţilor, care sunt sfătuiţi să nu-şi trimită copiii în colectivitate dacă au semne de boală, și al dascălilor, care vor efectua un triaj observațional, adică vor observa/identifica eventuale simptome ale virusului gripal.

Conform recomandărilor ministrului Educației, triajul se va face triaj zilnic, la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb, iar în cazul în care copilul are simptome de gripă, părinții/reprezentanții legali vor fi informați cu privire la necesitatea consultării medicului de familie, pentru stabilirea indicațiilor terapeutice, iar copilul va fi izolat la domiciliu, până când medicul va considera că nu mai este contagios. De asemenea, se recomandă purtarea măștii de protecție, în special de către cadrele didactice și copii care suferă de anumite afecțiuni cronice. În plus, accesul părinților/reprezentanților legali în incinta școlii/ gradiniței este recomandat să fie limitat și să se facă în conformitate cu prevederile legale și cu cele stabilite prin procedura de acces.

Directorii unităților de învățământ trebuie să se asigure că există materiale pentru dezinfectarea periodică a mâinilor și a suprafețelor, că sunt aerisite încăperile şi că se respectă „eticheta” tusei și a strănutului. Acolo unde nu sunt medici sau asistenţi, cadrele didactice pot face triajul copiilor, transmite ministrul Educației.

La rândul lor, autoritățile saitare vin cu o serie de recomandări pentru a limita răspândirea gripei și virozelor. Raportările INSP arată clar că de mai bine de trei săptămâni consecutiv s-au depășit ratele de îmbolnăvire. Vârful sezonului gripal este așteptat după jumătatea acestei luni și atrag atenția că, în paralel, circulă și virusul SARS-CoV2. În cazul în care cele două virusuri infectează aceeași persoană, vorbim despre „flurona”, care poate duce la complicaţii grave (mai ales în cazul copiilor și a persoanelor vârstnice, cu boli asociate), de aceea evoluţia bolii trebuie urmărită de specialişti, în spital, recomandă specialiștii.

Este util ca părinții să cunoască diferențele dintre gripă și o banală răceală. Medicii spun că gripa debutează brusc, cu febră înaltă, bolnavului îi curge nasul sau îi apare răgușeala, are dureri de cap, de oase și dureri musculare, o stare generală de rău, ceea ce nu se întâmplă în cazul unui guturai obișnuit.Pe de altă parte, diferența între COVID și gripă este foarte greu de făcut clinic, de aceea este mai bine ca pacientul să se testeze cât mai des, cu teste rapide care se găsesc în farmacii, pentru a ști dacă e vorba despre gripă, despre COVID sau despre amândouă și să se adreseze medicului de familie.

Conform documentului realizat de INSP, gripa face parte dintr-o categorie mai mare de boli virale (viroze respiratorii) care au simptome asemănătoare gripei. „Puteți recunoaște o viroză respiratorie, alta decât gripa, după debutul mai lent al bolii (începe ușor, cu usturimi în gat, nas înfundat, dureri de cap), dar și după evoluția mai ușoară a bolii. Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și plămâni)”, precizează INSP.

Simptomele tipice ale unei răceli includ tuserinoree, congestie nazală și durere sau iritație a faringelui. Acestea pot fi însoțite de durere musculară (mialgie), senzație de oboseală, cefalee (dureri de cap) și scăderea poftei de mâncare. Durerea de gât (odinodinia) este prezentă în aproximativ 40% dintre cazuri, în timp ce pentru tuse și dureri musculare procentul este de aproape 50%. De asemenea, tusea este, de obicei, mai ușoară decât în cazul gripei. Răceala este, în general, moderată și autolimitantă, majoritatea simptomelor atenuându-se în câteva zile. Complicațiile severe apar, în general, la persoanele vârstnice, la copii și la persoanele imunodepresive.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății a transmis, astăzi, că 1.025 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, iar la ATI sunt trataţi 119 pacienţi, dintre care 109 nu sunt vaccinaţi anti-COVID. „Din totalul pacienţilor internaţi, 97 sunt minori. 96 sunt internaţi în secţii şi unul la ATI”, precizează MS.

În intervalul 2 – 8 ianuarie, au fost înregistrate 4.107 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, dintre care 1.105 dintre cazurile noi raportate în ultima săptămână sunt ale unor pacienţi reinfectaţi, testaţi pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima trecere prin boală.

Săptămâna trecută au fost raportate de către INSP 52 decese (32 bărbaţi şi 20 femei) la pacienţi cu COVID-19, dintre care unul la categoria de vârstă 30 – 39 de ani, cinci la categoria de vârstă 50-59 de ani, şapte la categoria de vârstă 60-69 de ani, 12 la categoria de vârstă 70-79 de ani şi 27 la categoria de vârstă peste 80 de ani.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, toţi pacienţii decedaţi prezentau comorbidităţi și doar 18 dintre ei erau vaccinați împotriva noului coronavirus.

De la debutul pandemiei şi până în prezent, 67.460 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat în România.

În ceea ce privește lipsa medicamentelor pentru tratarea afecțiunilor de sezon, de pe piața farmaceutică, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila recunoaște că există o discontinuitate în furnizarea unor peniciline cu administrare orală, amoxicilină sau unele combinaţii ale amoxicilinei, dar spune că producătorii l-au asigurat că, în această perioadă, ei „transmit către firmele de distribuţie toate cantităţile de medicamente solicitare, astfel încât să nu lipsească aceste categorii de medicamente din farmacii şi, bineînţeles, din unităţile sanitare, pentru că spitalele care tratează pacienţi cu patologie virală sau infecţioasă respiratorie este esenţial să aibă aceste medicamente pentru pacienţii internaţi. Problema este legată de o anumită discontinuitate generată de o creştere exponenţială, dacă se poate spune aşa, a consumului, pe de o parte, şi de întârzieri în livrarea materiei prime din China, pe de altă parte. Mai mulţi producători au menţionat exact aceeaşi situaţie, legată de unele peniciline şi de penicilină cu administrare orală și probleme legate de amoxicilină sau de combinaţii ale amoxicilinei, pe care speră să o poată rezolva până la sfârşitul acestei luni. Dar o anumită întârziere pe piaţă este din cauza livrărilor întârziate din China, care în contextul actual pandemic a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”, a afirmat ministrul astăzi, într-o conferință de presă.

Alexandru Rafila a menționat că alte probleme nu ar mai fi, dar va avea marți, o întâlnire cu distribuitorii, pentru a discuta un plan coerent privind furnizarea cu medicamente în acest sezon traversat de viroze şi infecţii respiratorii. „Ne vom întâlni cu distribuitorii ca să putem să avem o politică coerentă care să includă profesioniştii din sănătate, producătorii de medicamente, distribuitorii de medicamente şi să putem trece cu bine peste această perioadă în care şi România, la fel ca şi în restul Europei, acest val de viroze respiratorii se manifestă şi bineînţeles că pacienţii au nevoie de tratament”, a precizat ministrul Sănătății.

Acesta a menționat că se așteaptă ca „poate până la finalul acestei săptămâni, sigur nu depinde de noi, dar am făcut diligenţe la misiunea României de la Bruxelles, încât până la sfârşitul acestei săptămâni, dacă se poate, să avem un răspuns din partea Comisiei Europene apropos de ordinul de limitare a exporturilor pentru câteva dintre produsele care fac obiectul unor discontinuităţi pe piaţa de medicamente din România”.


articolul original.

Început de an în forță, la Vața de Jos

9 January 2023 at 15:13

Magdalena Șerban

În 2022, una dintre cele mai pro­li­fice conduceri locale s-a dovedit, la nivel de județ, cea a comunei Vața de Jos. Foarte multe investiții accesate și câștigate din finanțări externe, alo­cări bugetare proprii care au sus­ținut diverse lucrări de interes, eve­ni­mente, toate au marcat un an de succes. Ritmul alert continuă.

Vești bune

„Zilele trecute, cu ajutorul echipa­men­telor și utilajelor primăriei, am montat șapte stații de autobuz în punc­tele principale ale comunei, bine­înțeles, cele care sunt acoperite de rutele de transport. Legat de linia de transport, nu avem probleme cu ope­ratorul, respectându-și graficul. Toto­dată, așteptăm să semnăm contractul de finanțare pentru proiectul pe care l-am câștigat din fonduri de mediu (în sumă de 2444726 de lei ) și prevede eficientizarea energetică a școlii din Vața de Jos. Vom avea o contribuție din bugetul propriu, astfel încât să reușim să realizăm tot ce ne-am propus din punct de vedere tehnic. Vor fi montate pompe de căldură (sis­tem modern, prin pardoseală), se va înlocui acope­rișul, edificiul va fi rea­bilitat termic și se va face tot ce e ne­cesar astfel încât cos­turile cu în­căl­zirea să fie reduse sem­nificativ. Mo­mentan, aici funcțio­nează o centrală pe lemne, dar totul va fi înlocuit. Se va face inclusiv consoli­darea clădirii. A fost un internat cu can­tină, pe vre­muri, deci se impun lucrări prin care locația să fie modernizată în con­for­mitate cu cerințele actuale. Recent, am ajutat școala și cu mobilier nou, clasa a V-a bucurându-se de confort sporit. Avem multe proiecte la linia de start, dar vom vorbi detaliat, despre fie­care în parte, în articolele viitoare”, a subliniat primarul din Vața de Jos, Liviu Ioan Lință (foto). Edilul local a mai comunicat faptul că taxele și impozi­te­le locale pentru 2023 nu au fost majorate, ci doar s-a aplicat indicele aferent ratei inflației, după cum obligă legea. Iar dacă tot a adus în discuție cifrele, a anunțat că la Biroul de Stare Civilă-Autoritate Tutelară din cadrul ad­ministrației publice au fost înre­gis­trate pe anul trecut 21 de naș­teri, 21 de căsătorii, 45 de decese și 2 di­vorțuri. Per ansamblu, s-a menținut di­namica anilor precedenți.

articolul original.

„APTITUDINI ESENȚIALE PENTRU SUCCESUL TINERILOR DIN COMUNITATEA TA”, ediția 2022, a ajuns la final

6 January 2023 at 16:48

 

  • Peste 2.900 de liceeni și profesori din toată țara, participanți la ediția din 2022 a proiectului Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta, implementat de Junior Achievement România în colaborare cu OMV Petrom și consultanții voluntari din companie
  • 69 de liceeni au luat parte, în 2022, la Școala de primăvară JA cu tema „Casele sustenabile și inteligente ale viitorului”

Junior Achievement România și OMV Petrom au derulat în acest an o nouă ediție a proiectului Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta, adresat elevilor de liceu și profesorilor coordonatori.

Tinerii au avut oportunitatea de a se implica într-o varietate de experiențe practice de învățare, care i-au ajutat să dobândească cunoștințe noi și să exerseze abilități necesare în tranziția către piața muncii. Profesorii au beneficiat de traininguri gratuite, menite să contribuie la diversificarea modului de predare prin integrarea unor componente moderne și în acord cu nevoile de învățare ale elevilor.

 

Astfel de sesiuni sunt foarte utile ca urmare a cererii tot mai crescute de resurse umane pe piața muncii, dar și a nevoii tinerilor de a avea o expunere în fața marilor companii și de a înțelege nevoile actuale ale industriei. Cred că participarea la aceste tipuri de evenimente poate să contribuie la pregătirea tinerilor pentru carieră și la formarea specialiștilor de mâine. Astfel, elevii pot afla care sunt cerințele și joburile specifice din companiile la care vor dori să acceadă pe viitor”, a spus o doamnă profesor de la Colegiul Tehnic Raluca Ripan din Cluj-Napoca, Cluj, după participarea la webinarul cu tema „Ce înseamnă o carieră în domeniul energetic?”

Proiectul conține patru tipuri de activități:

  • Școala de primăvară JA, în care elevii sunt stimulați să-și folosească creativitatea și gândirea antreprenorială pentru identificarea unor soluții inovatoare la probleme sau situații concrete din comunitatea lor;
  • Traininguri dedicate profesorilor;
  • Sesiuni de orientare profesională în cadrul cărora tinerii sunt familiarizați cu teme precum inovația, viitorul pieței muncii, alegerea profesiei potrivite, tipurile de antreprenoriat, introducerea în domeniul energetic etc.;
  • JA BizzFactory™, un incubator de afaceri la care elevii participă în echipe și testează diferite idei de afaceri prin care pot rezolva probleme identificate în comunitatea din care provin.

„Deși totul era nou pentru mine, de la colectiv la tema și modul de lucru, cu ajutorul echipei JA și al voluntarilor OMV Petrom, m-am adaptat într-un timp record la modul cel mai eficient de lucru. Am învățat mai multe despre energia verde și importanța ei și am legat prietenii cu cei cu care am lucrat în echipă”, a declarat o elevă în clasa a X-a la Liceul Horea, Cloșca și Crișan Abrud, Alba, participantă la Școala de primăvară JA.

 

Am găsit de mare interes webinarul Despre inovație la care am participat și în urma căruia am aflat informații utile și interesante, cum ar diferența dintre inovație și invenție sau ce este un antreprenor. Corelarea informației transmise de către voluntar cu exemple din viața cotidiană la care nu m-am gândit anterior mi-a captat atenția pe parcursul întregii prezentări’’, a spus o elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național Vasile Alecsandri din Galați.

Ediția din 2023 a proiectului va începe în luna ianuarie și va cuprinde activități pentru elevi și profesori programate a fi desfășurate atât online, cât și în format fizic.

Ionuț Ciubotaru, vice președinte Dezvoltarea Afacerii, Gaze și Energie, OMV Petrom: „Echipa OMV Petrom este mândră să susțină proiectul Aptitudini esențiale pentru succesul tinerilor din comunitatea ta, alături de Junior Achievement România. Am considerat că această inițiativă reprezintă o oportunitate importantă de a oferi tinerilor acces la cunoștințe și abilități esențiale pentru a-și construi o carieră de succes în viitor și, în consecință, pentru a contribui la dezvoltarea unei societăți mai sustenabile în România.

Suntem siguri că acest proiect a avut un impact puternic asupra tinerilor și suntem încântați să vedem că au primit sprijinul de care au avut nevoie pentru a se pregăti pentru viitor. Credem în puterea educației pentru a face o schimbare pozitivă în România și suntem încântați să putem continua să susținem astfel de proiecte.”

Despre OMV Petrom

OMV Petrom este cea mai mare companie integrată de energie din Europa de Sud-Est, cu o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de aproximativ 47 milioane bep în 2021. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a aproximativ 790 benzinării, sub două branduri, OMV și Petrom.

Acțiunile OMV Petrom sunt tranzacționate la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori din Londra. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51% din acțiunile OMV Petrom. Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 21% din acțiunile OMV Petrom, iar 28% sunt deținute de persoane fizice și juridice.

OMV Petrom este cel mai mare contribuabil la bugetul de stat, cu circa 35 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite și dividende plătite în perioada 2005 – 2021. În aceeași perioadă, compania a investit aproximativ 17 miliarde euro.

Din 2007, OMV Petrom a integrat în strategia sa de business principiile responsabilității corporatiste. În perioada 2007 – 2021, compania a alocat peste 80 milioane euro pentru dezvoltarea comunităților din România, concentrându-se pe protecția mediului, educație, sănătate și dezvoltare locală.

Pe 29 iulie 2020, OMV Petrom și-a anunțat sprijinul pentru recomandările emise de Task Force on Climate-related Financial Disclosures (TCFD, Grupul operativ pentru publicarea informațiilor financiare referitoare la schimbările climatice) privind riscurile și oportunitățile asociate schimbărilor climatice.

 

Despre Junior Achievement (JA) România

Junior Achievement (JA) România, organizație nonprofit, a fost fondată în anul 1993 și este parte a JA Worldwide® USA și JA Europe. Junior Achievement este cea mai mare organizație internațională de educație antreprenorială, economică, financiară, de orientare profesională, cât și pentru dezvoltare personală, programele sale fiind urmate în 40 de țări din Europa și peste 100 din lume. În România, programele JA de tip „learning by doing“ și „project based” sunt urmate anual de peste 250.000 de elevi și studenți din peste 1.900 de instituții de învățământ și se desfășoară local în parteneriat cu Ministerul Educației, instituțiile de învățământ și comunitatea de afaceri. În 2022, organizația internațională a urcat pentru a patra oară în Top 10 ONG-uri din lume și a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace.

Mai multe detalii sunt disponibile pe www.jaromania.org

articolul original.

Medicii SJU Buzău, asaltați de pacienți cu afecțiuni respiratorii, la început de an

3 January 2023 at 05:00

Sute de buzoieni s-au prezentat la Urgențe, în noaptea dintre ani și în prima zi a anului 2023, cu afecțiuni respiratorii sau ca urmare a unor traumatisme cu care s-au ales din cauza petardeor sau în urma unor agresiuni.

Schimbarea bruscă a temperaturilor și vremea neașteptat de caldă din timpul zilei, dar foarte rece în timpul nopții au favorizat creșterea accentuată a numărului de viroze, care se dovedește a fi cel mai agresiv din ultimul deceniu. Spitalele s-au umplut cu pacienți diagnosticați cu afecțiuni respiratorii și gripă, iar medicii din unitățile de primire urgențe și camerele de gardă abia mai fac față solicitărilor.

Doar într-o săptămână, la nivel național s-au înregistrat peste 140.000 de cazuri de infecţii respiratorii acute – gripă clinică, IACRS (infecții acute ale căilor respiratorii superioare) şi pneumonii, față de 38.322 de cazuri câte erau anul trecut în aceeași perioadă. Variația în plus față de media calculată de 64.049 de cazuri a 5 sezoane prepandemice (2015-2019) a fost de 119,7%, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Și la Buzău, în aceste zile, când oamenii nu au putut merge la medicii de familie sau la cei din ambulatoriul de specialitate, aceștia fiind liberi, pacienții au luat cu asalt Unitatea de Primire Urgențe a Spitalului Județean de Urgență, care a avut un număr record de prezentări.

Potrivit purtătorului de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă, numărul buzoienilor care au avut nevoie de îngrijiri medicale la cumpăna dintre ani a fost de 115 adulți și 88 de copii, iar pe 1 ianuarie, numărul pacienților care s-au prezentat la Urgențe a crescut la 247 de prezentări, din care 145 de adulți și 102 copii.

Este vorba despre pacienți cu insuficiențe respiratorii, victime ale unor agresiuni sau pacienți care s-au ales cu traumatisme în urma folosirii materialelor pirotehnice, dar și pcienți cu diverse patologii digestive, ca urmare a abuzurilor alimentare sau a alcoolului consumat de sărbători”, a explicat Adriana Bunilă.

Doi adulți, unul din Buzău și altul din Merei, dar și doi copii din Buzău, ambii în vârstă de 11 ani, au ajuns la Urgențe după ce au fost răniți de materiale pirotehnice. Unul dintre copii a fost lovit la ochi, iar celălalt la picior, în tmp ce adulții au suferit traumatisme la mâini, petardele explodând înainte de a le arunca. Unul dintre adulți a fost internat la Chirugie Plastică, cu un traumatism la deget, iar celelalte treii victine ale „distracției” cu petarde au plecat acasă după ce au primit îngrijri medicale în UPU.

Medicii vorbesc despre o triplare a internărilor în rândul copiilor, dar și o creștere semnificativă a numărului de adulți afectați. Sala de așteptare a UPU pediatrie este plină. Unul lângă altul, copiii bolnavi așteaptă să fie consultați. Mulți dintre pacienți se plâng de faptul că tusea persistă chiar și câteva săptămâni după ce au fost bolnavi. Specialiștii atrag atenția că o persoană poate face viroză ori gripă chiar și de mai multe ori în același sezon. Iar acest lucru se poate întâmpla mai ales în cazul persoanelor nevaccinate.

De aceea, medicii pediatri avertizează părinții să solicite ajutorul medicilor de familie la primele semne de febră și tuse, iar dacă după 3-4 zile febra celor mici nu dispare, să se prezinte la medicul specialist, pentru ca boala să nu se agraveze. Mai trist este că deși suntem la un pas de epidemie de gripă, antiviralele, antitermicele și antiinflamatoarele lipsesc din farmacii. Ministrul Sănătății susține însă că situația este sub control și că în farmacii există „patru milioane de tablete la nivel național de oseltamivir, un antitermic, antiinflamtor sau antiviral, poate să solicite una dintre variantele pe care le dăm spre informare”, a declarat ministrul Alexandru Rafila. Ministerul Sănătății a publicat și o listă de medicamente care înlocuiesc tratamentele specifice indisponibile pe piață: Ibuprofen (cu variantele sale comerciale), Paracetamul (sub diferite denumiri) și Oseltamivirum (formele comerciale existente).

Astăzi, toată lumea a revenit la lucru, iar medicii de familie și specialiștii pediatri, interniști, pneumologi și infecționiști din Ambulatoriul de Specialitate au fost deja luați cu asalt, au fost nevoiți să vadă un număr dublu de bolnavi față de cel decontat de Casa de Sănătate și se așteaptă ca în următoarele zile să crească numărul celor care au nevoie de consultații și tratament.

Ministrul Rafila nu exclude însă ca actualul val de viroze respiratorii să ducă la limitarea accesului în spitale pentru aparținători și utilizarea echipamentelor de protecție pentru limitarea transmiterii virusurilor și chiar la declararea epidemiei de gripă, după analizarea datelor care vin din țară, la începutul săptămânii viitoare, în contextul în care ne aflăm în a treia săptămână consecutiv de creștere a numărului de îmbolnăviri.Dacă procentul celor care sunt confirmate de laborator depăşeşte 10%, procentul din testele care se fac, pe de o parte şi, pe de altă parte, există o creştere săptămânală de 20%, săptămâni consecutive, atunci putem să discutăm de o epidemie de gripă”, a declarat ministrul Rafila.

Între timp, medicii recomandă să se consume multe fructe, legume și supă de pui, dar să nu lipsească nici tratamentul adecvat, în caz de febră sau tuse. Dacă un copil are gripă, se recomandă tratament antiviral întregii familii, pentru că este necesară acea „profilaxie a contacților”, recomandă medicii infecționiști.

România aşteaptă avizul Comisiei Europene pentru a suspenda exportul de antivirale timp de șase luni.


articolul original.

Permis pentru viitor – Înscrieri până în 24 ianuarie

3 January 2023 at 15:22

Programul Permis pentru viitor oferă sprijin financiar tinerilor din medii defavorizate pentru acoperirea costurilor școlii de șoferi.

Prin intermediul acestui program sunt acoperite costurile necesare pentru obținerea permisului de conducere pentru tineri din medii defavorizate, pentru care permisul de conducere este o condiție sau poate fi un avantaj în obținerea unui loc de muncă sau în menținerea și extinderea atribuțiilor de serviciu existente.

Odată cu reducerea la 18 ani a vârstei minime de obținere a permisului de conducere pentru categoriile C, CE și la 21 ani pentru categoriile D, DE a crescut rolul programului Permis pentru viitor în integrarea tinerilor din mediile defavorizate pe piața muncii.

Programul, ajuns la cea de-a opta ediție, este organizat de Fundația Pentru Comunitate din fondurile puse la dispoziție de compania MOL România.

Persoanele eligibile pentru finanțare sunt tinerii din medii defavorizate, cu vârsta între 18 și 25 de ani care doresc să obțină permis de conducere de categorie B, C sau D, inclusiv pentru tractoare agricole sau forestiere, troleibuze și tramvaie.

Solicitările de finanțare pot fi transmise online sau prin poștă până la data de 24 ianuarie 2023.

Pe lângă formularul de înscriere completat sunt necesare cinci documente:

– scrisoare de motivare personală

– anchetă socială

– declarație de susținere și mentorat pe perioada instruirii

– ofertă de preț de la școala de șoferi

– document despre nivelul studiilor absolvite

Detalii și formularul de înscriere se găsesc pe https://pentrucomunitate.ro/permis

În decursul celor șapte ediții anterioare ale acestui program, 143 tineri au finalizat cu succes cursurile și examenul, iar alți 41 de beneficiari continuă studiile sau sunt programați pentru examen.

articolul original.
❌