ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 4 October 2022Ultimele Stiri

7 modificări ale corpului tău care apar în săptămâna 5 de sarcină

4 October 2022 at 05:32
By: dwf
image

Săptămâna 5 de sarcină este importantă atât pentru tine, cât și pentru copilul tău. Tocmai ai constatat că ți-a întârziat menstruația? În curând vei începe să simți primele simptome ale sarcinii, căci în acest timp copilul tău, denumit oficial embrion, începe să capete o formă distinctă. În săptămâna 5 de sarcină încep să se formeze creierul copilului, măduva spinării, inima și alte organe vitale. 

Chiar dacă pentru cei din jur nu sunt modificări vizibile, o viitoare mămică va resimți toate modificările corpului la interior. În această săptămână se petrec o mulțime de transformări hormonale și este posibil să observi că încep să se intensifice simptome de sarcină mai puțin plăcute. Află aici despre săptămâna 5 de sarcină și despre cele mai importante modificări care se pot resimți la nivelul corpului! 

1. Stări de greață cu sau fără vărsături 

Greața din timpul sarcinii, însoțită sau nu de vărsături, poartă denumirea și de greață „matinală”, însă poate apărea oricând în timpul zilei și al nopții. În săptămâna 5 de sarcină crește concentrația de estrogen și progesteron, ceea ce determină stomacul să proceseze mai lent alimentele pe care le consumi. 

Totodată, în această săptămână, corpul tău se confruntă cu creșterea sensibilității la mirosurile puternice, precum cele de mâncare, de parfum sau fum de țigară, ceea ce accentuează și mai mult senzația de vomă. Tocmai din această cauză, unele femei pot avea apetitul foarte scăzut în această perioadă, pe când altele simt nevoia de a consuma anumite alimente, așa cum sunt murăturile. 

2. Sensibilizarea și mărirea volumului sânilor 

O altă modificare corporală care apare în săptămâna 5 de sarcină este și sensibilitatea sânilor. Mai mult, sânii pot fi unul dintre principalele semne că ești însărcinată. Chiar după două sau trei săptămâni de la concepție, modificările hormonale pot determina sânii să devină mai sensibili sau chiar dureroși. De asemenea, aceștia se măresc ca și volum, motiv pentru care îi vei simți mai plini și mai grei.  

3. Nevoia de a urina mai des 

Nevoia de a urina mai des, în special în timpul nopții, va crește semnificativ începând cu săptămâna 5 de sarcină. Acest lucru se întâmplă deoarece rinichii sunt printre primele organe care își intensifică activitatea în timpul sarcinii, de aici și apariția urinărilor frecvente. 

4. Stări de oboseală accentuată 

În săptămâna 5 de sarcină, senzația de oboseală se va resimți din plin. Aceasta este cauzată de schimbările care apar la nivel hormonal, dar și de scăderea nivelului de glucoză din sânge. În plus, tensiunea arterială scade în această etapă a sarcinii, în timp ce producția de sânge crește. Toate acestea te pot face să te simți vlăguită de energie. 

5. Apariția crampelor abdominale și balonarea 

Deși crampele abdominale sunt specifice săptămânii a patra de sarcină, unele femei le pot resimți în continuare și în săptămâna a cincea. Dacă acestea persistă și devin aproape insuportabile, este recomandată vizita la medic. 

6. Aversiunea sau pofta pentru anumite alimente 

În timpul sarcinii, pot apărea tot soiul de schimbări la nivel olfactiv. De pildă, poți descoperi că mirosul alimentelor prăjite sau aromă de cafea îți provoacă greață. De cealaltă parte, pot apărea și pofte pentru anumite mâncăruri. Toate acestea se întâmplă din cauza modificărilor hormonale din corp, cu atât mai mult în primul trimestru de sarcină, când toate aceste senzații sunt mult mai accentuate. 

7. Schimbări de dispoziție 

Modificările hormonale pot contribui și la schimbări radicale de dispoziție în această etapă a sarcinii, de la starea de râs la cea de plâns și viceversa. Toate acestea sunt, însă, perfect normale, așa că nu trebuie să te îngrijorezi dacă ți se schimbă brusc dispoziția. 

Acestea sunt, în linii mari, cele mai importante modificări suferite de corpul unei viitoare mămici în săptămâna 5 de sarcină. Cele mai prețioase sfaturi pe care le poți primi în această perioadă sunt acelea de a te odihni suficient, de a evita suprasolicitarea fizică și stresul, de a petrece cât mai mult timp în natură și de a urma un program zilnic de exerciții fizice ușoare, care te ajută în dezvoltarea tonusului și în menținerea greutății. Pentru o sarcină sănătoasă, urmează însă sfaturile medicului specialist! 

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

George Lazăr, președinte PNL Neamț: „Astăzi îi sărbătorim pe seniorii nemțeni”

2 October 2022 at 05:58
image

Astăzi îi sărbătorim pe seniorii nemțeni, care ne inspiră cu experiența, profesionalismul şi determinarea dânşilor.

Sunt părinții şi bunicii noştri, cei de la care am învățat, cei care ne-au fost modele în viață şi în carieră.

Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice a fost un bun prilej pentru Alegerile Organizației Seniorilor Național Liberali ai județului Neamț, o structură importantă a Partidului Național Liberal, care ne face cinste şi aduce un aport semnificativ în îndeplinirea obiectivelor noastre.

La eveniment au participat, de asemenea, domnii subprefecți Adrian Ciobanu şi Iulian Jugan, doamna preşedinte OFL, Isciuc Mihaela Elena, domnul deputat Laurențiu Dan Leoreanu şi domnul primar al municipiului Piatra Neamț, Andrei Carabelea.

Mă bucur să văd că experiența, tradiţia şi valorile sunt apreciate în PNL, unde seniorii au un cuvânt important de spus la masa deciziilor. Asta pentru că expertiza, maturitatea şi înțelepciunea omului trecut prin viață sunt calități de care avem nevoie pentru a consolida o echipă cu rezultate cât mai performante.

Am fost astăzi alături de seniorii liberali care şi-au ales noua structură de conducere şi m-am bucurat să îi pot felicita pentru activitatea de-o viață, pentru frumoasele realizări şi pentru sfaturile pline de înțelepciune care ne însoțesc tot timpul.

Îl felicit pe noul preşedinte al Organizației Seniorilor Național Liberali Neamț, domnul Mircea Beloiu, Consilier Județean, un om profesionist care ne face cinste şi care ştiu că va orienta echipa seniorilor nemțeni spre cele mai frumoase rezultate.

O organizare de excepție, un eveniment frumos, dedicat vârstei înțelepciunii şi mulți oameni de calitate, aşa se rezumă această zi.

Felicitări noului Birou Politic al OSNL Neamț, întregii echipei şi organizatorilor.

Dragi seniori, vă doresc astăzi, de ziua dumneavoastră şi în fiecare zi, multă sănătate, linişte, bucurii şi putere pentru a fi alături de noi şi a ne oferi din experiența dumneavoastră pentru cât mai mult timp!

La mulți ani buni, frumoşi şi luminoşi vă doresc!

George Lazăr, președinte PNL Neamț

articolul original.

George Lazăr, reverență în fața valorii: 150 de istorie, tradiție şi valoare, la Colegiul National “Roman-Voda”

30 September 2022 at 17:11
image

De un secol şi jumătate, aceasta este deviza sub care acest simbol romaşcan îşi dedică existența zecilor de generații de elevi care i-au trecut pragul.

Astăzi, o dată cu celebrarea a 150 de ani de la înființare, am păşit cu emoție, din nou, pragul Colegiului Național “Roman Vodă”, unde am fost elev şi de unde am unele dintre cele mai frumoase amintiri din întreaga viață.

Este o vârstă onorabilă care nu face decât să confirme calitatea învățământului romaşcan, aplecarea către educație şi instruire a celor care au pus bazele acestei instituții prestigioase şi continuitatea tradiției, care se îmbină armonios cu cerințele societății moderne.

Dascăli cu har, printre care şi scriitorul Calistrat Hogaş, care a predat limba română şi istoria la Colegiul “Roman Vodă” în perioada 1891-1901, când acesta devine directorul instituției, au insuflat elevilor dorința de cunoaştere şi curajul de afirmare în domenii cheie.

De pe băncile Colegiului au ieşit nume cu mare rezonanță, precum scriitorii Gabaret Ibrăileanu şi Cezar Petrescu, marele regizor Jean Mihail, dr. docent în bacteriologie, Dimitrie Ionescu şi mulți alți oameni valoroşi, care şi-au adus aportul în evoluția societății româneşti.

Amintirile mă readuc de multe ori în anii de liceu, când am început să-mi construiesc principiile pe care le păstrez şi astăzi.

M-au îndrumat dascăli cu multă pricepere în actul predării, care întotdeauna au pus suflet în fiecare învățătură pe care ne-au transmis-o nouă, elevilor.

Astăzi, Colegiul Național “Roman Vodă” este un deschizător de drumuri pentru învățământul nemțean şi se află în clasamentul celor mai bune colegii la nivel național. Acest lucru este spus, în primul rând, de rezultatele remarcabile ale elevilor care învață aici, la examenele naționale, la concursuri şi olimpiade, de unde se întorc întotdeauna în topul clasamentelor.

Este, cu adevărat, o artă să îmbini cu delicatețe şi sens tradiția istorică a unui colegiu de prestigiu cu provocările lumii moderne, care cer în permanență adaptare şi flexibilitate.

La “Roman Vodă” performanța este rezultatul implicării, deopotrivă a cadrelor didactice, a părinților şi a elevilor, al creativității şi al bunei practici.

Sunt mândru că am aparținut unui colectiv frumos, care a crescut sub îndrumările domnilor profesori de la acest colegiu, iar astăzi, la moment aniversar, mă înclin în fața eforturilor şi a dedicării cu care dascălii romaşcani modelează tinerele generații.

Felicit, de asemenea, conducerea Colegiului pentru direcția bună pe care o oferă instituției şi pentru profesionalismul pe care îl demonstrează!

Mult succes le doresc elevilor şi curaj să ducă tot mai departe numele colegiului nostru.

La mulți ani Colegiului Național “Roman Vodă”, bogați în rezultate şi în generații de elevi fruntaşi în şcoală şi în viață!

George Lazăr, președinte PNL Neamț

articolul original.

Primarul Andrei Carabelea cere demisia imediată a Inspectorului Școlar General

30 September 2022 at 12:13
image

Creșa Piatra-Neamț este o entitate cu personalitate juridică, înființată prin hotărârea Consiliului Local Piatra-Neamț din 9 iunie 2022. În domeniul organizării și funcționării creșelor ca unități de învățământ cu personalitate juridică în subordinea Consiliului Local, legislația cu caracter special prevede atribuții comune-partajate între inspectoratele școlare județene și autoritatea administrației publice locale – Primăria.

În cadrul acestui mecanism, Inspectoratului Școlar Județean Neamț îi revine rolul de îndrumare-coordonare metodologică de specialitate, având, de altfel, prevăzută în mod expres atribuția de numire a directorului conform HG 566/2022 privind aprobarea Metodologiei de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară.

În baza acestor atribuții legale, Primăria Municipiului Piatra-Neamț a solicitat în repetate rânduri, printr-o corespondență susținută, lămuriri și precizări cu privire la numeroasele aspecte pe care le presupune întregul proces de organizare și funcționare a creșei: finanțare, încadrare, salarizare, fișele de post pentru personalul didactic. Modalitatea ISJ Neamț de a bloca întregul proces a îmbrăcat forma materială a refuzului de a răspunde la toate adresele și toată corespondența inițiată chiar de directorii creșei, numiți de Inspectoratul Școlar Județean Neamț. Un exemplu în acest sens este reprezentat de situația deciziilor educatorilor-puericultori în vederea întocmirii repartițiilor. Acestea au fost comunicate prin poștă, ajungând astăzi, 30 septembrie, în Creșa Piatra-Neamț, cu toate că ele au fost emise și înregistrate la ISJ Neamț pe data de 2 septembrie. Mai mult, ISJ Neamț nu a numit reprezentanți în Consiliul de Administrație al nou înființatei instituții.

Refuzul persoanelor numite pe funcția de director de a-și asuma întregul complex de responsabilități aferente organizării și funcționării noii instituții nu este un aspect imputabil Primăriei. Dimpotrivă, aceasta și-a manifestat întreaga disponibilitate în acest sens, exprimându-și avizul prompt la toate numirile de director venite din partea ISJ Neamț.

Creșa Piatra-Neamț nu deține informații cu privire la demisia celor 13 educatori-puericultori, aceștia fiind și astăzi, 30 septembrie, prezenți la locul de muncă și desfășurând-și activitatea.

Primarul Andrei Carabelea: „În toată țara, primăriile și inspectoratele școlare județene au reușit să colaboreze pentru a asigura bunul mers al activităților din creșe. La Piatra-Neamț, suntem blocați sistematic de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Neamț, care a refuzat să răspundă la nenumăratele adrese pe care le-am trimis tocmai în vederea bunei funcționări a acestei instituții. Creșa Piatra-Neamț este o entitate cu personalitate juridică, în subordinea Consiliului Local, dar este o unitate de învățământ, inclusă în rețeaua școlară și funcționează după aceleași reguli și norme ca toate celelalte unități școlare. Salarizarea cadrelor didactice se face de către Ministerul Educației, prin ISJ Neamț, care face și propunerea de director și emite deciziile pentru încadrarea educatorilor. Conducerea ISJ Neamț nu-și duce la îndeplinire atribuțiile stabilite foarte clar de lege și din această cauză o instituție care are în grijă aproape 200 de copii este blocată.

Luând în considerare atribuțiile de îndrumare și coordonare care revin ISJ Neamț, activități pe care doamna inspector general nu le-a susținut, ci le-a blocat continuu prin refuzul de a răspunde la adrese și transmiterea cu întârziere a deciziilor privind repartizarea personalului didactic, care au fost emise pe 2 septembrie și au ajuns la Creșă astăzi, pe 30 septembrie, considerăm demonstrată reaua credință a Inspectorului General Florentina Luca-Moise. E vorba de un abuz îngrozitor căruia îi cad victime copiii, părinții și personalul didactic. În vederea remedierii imediate a situației, somez ISJ Neamț să propună de urgență un nou director la Creșa Piatra-Neamț și doamnei Florentina Luca-Moise îi solicit demisia din funcția de Inspector Școlar General.

Primăria Piatra Neamț

articolul original.

Organizația Femeilor Antreprenor din România – Comunicat de presă post-conferință

30 September 2022 at 08:28
image

Pe 22 septembrie, Organizația Femeilor Antreprenor din România a organizat la Iași conferința națională ”Reactivarea economică a României: soluții și direcții pentru următorii 7 ani”.

Evenimentul, care a reunit peste 120 de participanți din regiunea Nord-Est dar și din alte zone ale țării, s-a axat pe două teme de interes major pentru mediul privat: criza energetică și, respectiv, soluțiile de finanțare pentru investițiile viitoare ale companiilor. În cadrul primului panel – ”Criza energetică: impactul asupra mediului privat, soluții pe termen scurt și mediu”, moderat de către Cristina Cremenescu, coordonatoarea departamentului ”Energie” din cadrul OFA, Otilia Nuțu (expert în energie și politici publice recunoscut la nivel internațional) a detaliat discuțiile ce au loc în această perioadă în Uniunea Europeană cu privire la setul de măsuri propuse și, respectiv, aflate încă în discuție pentru a elimina cât mai rapid dependența statelor membre de gazul rusesc. De asemenea, ea a încurajat structurile asociative ale mediului privat sa participe activ la toate discuțiile ce au loc între guvern și antreprenori în așa fel încât măsurile luate de stat să fie unele cu adevărat eficiente, să se adreseze exact cui trebuie și, pe de altă parte, să nu ducă la blocaje și mai mari pe piața de energie din România. În cadrul aceluiași panel, reprezentanții a două companii foarte importante la nivel regional și național – Antibiotice Iași și, respectiv, Zeelandia, au împărtășit participanților la conferință exemple de bune practici relevante în actuala criză energetică.

Astfel, Sebastian Costea, managerul pentru proiecte strategice al Antibiotice Iași, a detaliat abordarea pe care compania o are, de mai mulți ani, cu privire la îmbunătățirea eficienței și independenței energetice: pe de o parte, au instalat echipamente și software de monitorizare a tuturor consumurilor de utilități; pe de altă parte, pornind de la analizele realizate pe baza acestor măsurători, s-au aplecat cu foarte mare atenție asupra tuturor proceselor din cadrul firmei pentru a identifica cu mare acuratețe punctele unde trebuie intervenit în sensul optimizării. O altă direcție de acțiune a fost, bineînțeles, independența energetică pe parte de energie electrică, prin instalarea de panouri fotovoltaice. Toate aceste măsuri au fost luate pentru a consolida competitivitatea produselor pe piețele naționale și internaționale pe care compania activează.

Ovidiu Bocaniciu, managing director al Zeelandia, le-a împărtășit invitaților câteva din avantajele de a face parte dintr-o companie multinațională unde atât experiențele cât și bunele practici sunt puse în comun. Compania a demarat încă de acum câțiva ani investiții care sa ducă treptat la producerea integrală, din surse regenerabile, a energiei electrice necesare consumului propriu în cadrul activității, cu ajutorul panourilor fotovoltaice iar recent, întreprinderea a început să se concentreze din ce în ce mai mult pe retehnologizare.

Din perspectiva firmei de consultanță cu mare experiență în ceea ce privește elaborarea și implementarea de proiecte energetice pentru companiile private, Octavian Calamaz, directorul regional al Relians Corp, a prezentat exemple concrete de proiecte pe care compania le-a realizat în ultimii ani, precum și o serie de linii de finanțare ce sunt și vor fi la dispoziția mediului privat cu scopul de a face față cât mai ușor actualei crize energetice.

Ana-Maria Icătoiu, vicepreședinta OFA, a încurajat toți antreprenorii, în special pe cei care au activități de producție agricolă sau neagricolă, să apeleze cât mai rapid la experți energetici care să le realizeze analizele de funcționare și de consum de utilități, pe baza cărora să structureze proiecte de investiții care să combine eficientizarea energetică a spațiilor de producție și retehnologizarea (înlocuirea echipamentelor vechi și energofage cu unele noi, mult mai eficienta) cu independența energetică în ceea ce privește energia electrică, prin panouri fotovoltaice care să acopere integral consumul propriu. Ana-Maria Icătoiu a recomandat analizarea tuturor soluțiilor de finanțare a acestor investiții, fie că sunt granturi nerambursabile sau instrumente financiare sub formă de credite în condiții avantajoase.

Al doilea panel – ”Cum finanțăm dezvoltarea viitoare a mediului privat? Oportunități pentru perioada 2023 – 2030”, moderat de Ana-Maria Icătoiu, vorbitorii au trecut în revistă tipologiile de finanțări ce vor sta la dispoziția antreprenorilor în următorii ani.

Lara Tassan Zanin, șefa Reprezentanței Grupului Băncii Europene de Investiții (BEI) în România, a detaliat modul în care a evoluat abordarea BEI cu privire la tipurile de proiecte pe care le va finanța în perioada următoare, subliniind că, pentru a căpăta o și mai mare agilitate și reziliență în fața unor eventuale alte crize ce ar putea lovi economiile statelor membre UE, antreprenorii ar trebui să își structureze proiectele de investiții pe trei direcții esențiale: tranziția energetică de la combustibili fosili la economia verde, transformarea digitală aprofundată a activităților economice și, respectiv, inovarea de produs sau de proces.

Ramona Ivan, director al CEC Bank pentru Relația cu Instituțiile Naționale și Internaționale, a prezentat participanților oportunități concrete de finanțare a proiectelor pe care și le propun și le-a recomandat ca, de fiecare dată când trebuie să decidă ce sursă de finanțare să aleagă pentru ele, să analizeze cu atenție fiecare oportunitate, să compare costurile totale ale finanțărilor în paralel cu rapiditatea obținerii acestora pentru că, uneori, un credit bancar obținut rapid cu garanție din partea statului poate fi recuperat mult mai repede decât un grant nerambursabil pentru a cărui contractare uneori se așteaptă peste un an și jumătate.

Cristina Bodron, expert în cadrul Biroului Regional de Informații al Agenției pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, a adus vești foarte bune și extrem de așteptate de către antreprenorii participanți la conferință: se estimează că Programul Operațional Regional Nord-Est va fi aprobat în formă finală de către Comisia Europeană până la sfârșitul acestui an, urmând ca primele apeluri dedicate mediului privat să fie lansate spre finalul primului trimestru al anului 2023. De asemenea, s-a menționat faptul că POR NE va finanța atât investiții productive și inovatoare cât și proiecte privind digitalizarea IMM-urilor, iar valorile granturilor se vor situa între câteva sute de mii de euro și câteva milioane de euro. Reprezentanta ADR NE le-a recomandat antreprenorilor să urmărească atent comunicările ce vor veni din partea agenției și să participe întotdeauna activ la dezbaterile publice care vor avea lor pe marginea ghidurilor solicitanților pentru aceste apeluri.

Dragoș Jaliu, CEO fonduri-structurale.ro și co-fondator consolid8, a trecut în revistă argumentele privind importanța antreprenoriatului social în orice comunitate locală, punctele de blocaj cu care se confruntă uneori entitățile ce activează în economia socială, precum și factorii  succes care pot duce la scalarea acestui tip de inițiative antreprenoriale, dând și câteva exemple concrete în acest sens. În plus, acesta a recomandat antreprenorilor să fie proactivi cu privire la evoluția propriilor afaceri și să încerce, pe cât posibil, să accelereze investițiile inovatoare în companii nu doar pentru a supraviețui acestei perioade cu mai multe crize suprapuse, ci pentru a deveni din ce în ce mai competitivi și în țară, dar și la export.

Sesiunile de întrebări și răspunsuri au fost extrem de dinamice și au reprezentat nu doar un schimb de informații utile și concrete între vorbitorii din cele două paneluri și participanții la conferință, ci și ocazia colectării unor propuneri valoroase pe care Organizația Femeilor Antreprenor le va prelua pentru a le transmite mai departe, cu argumente, instituțiilor statului cu care are un dialog constructiv, cu scopul de a utiliza la maxim responsabilitatea reprezentării propriilor membri vizavi de sistemul public.

Dorim să le mulțumim tuturor invitaților, partenerilor și colaboratorilor care ne-au fost alături în decursul zilei de 22 septembrie, în cadrul conferinței naționale OFA: ”Reactivarea economică a României – soluții pentru următorii 7 ani”. Întregul eveniment a reprezentat, pentru toți cei peste 120 de participanți, o oportunitate de a descoperi idei și solutii concrete de reducere a costurilor energiei, dar și de dezvoltare a propriului business, îmbinate perfect cu momente de networking și relaxare.

Principalele highlight-uri ale conferinței au fost conturate de: 2 paneluri cu dezbateri și soluții concrete pentru mediul privat; 3 sesiuni de networking profesionist, lunch & coffee breaks; 10 speakeri naționali și internaționali cu expertiză de peste 15 ani în domeniile lor de activitate; 35 de parteneri și colaboratori; 5 ore de conferință de afaceri.

Prezentă la eveniment, doamna Mirela Lungu, președintele Organizației Femeilor Antreprenor din cadrul patronatului UGIR (Uniunea Generală a Industriașilor din România), filiala Neamț precizează că, în perioada 28-29 octombrie va fi organizată o astfel de conferință națională OFA și la Târgu Neamț, la care vor fi invitați personalități marcante ale mediului antreprenorial din România, oficialități din ministere, dar și reprezentanți din mediul de afaceri din Republica Moldova și chiar Dubai.

“În cadrul conferinței pe care vrem să o organizăm la Târgu Neamț, la sf\r;itul lunii octombrie vom invita și producători locali din județul nostru dar și reprezentanți din administrația județeană și locală. Ne dorim ca produsele noastre locale să fie cunoscute în toată lumea” – Mirela Lungu.

Organizația Femeilor Antreprenor, filiala Neamț

articolul original.

Eugen Țapu-Nazare (PNL): ”Măsuri concrete de sprijin pentru locuitorii din zonele montane”

29 September 2022 at 10:00
image

Comisia pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României, a avizat favorabil o serie de măsuri pentru încurajarea înființării de centre de colectare și/sau prelucrare a laptelui, fructelor de pădure, ciupercilor, plantelor medicinale și aromatice. Aceste măsuri au ca principale obiective dezvoltarea localităților rurale, crearea de noi locuri de muncă și stoparea migrației populației către zone mai dezvoltate. Promovarea unui lanț alimentar este, de asemenea, un alt obiectiv bine definit.

Termenul final până la care se aplică schema de ajutor este 31 decembrie 2022, iar plățile aferente vor fi efectuate până la 29 decembrie 2023.

Pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui, bugetul alocat schemei de ajutor, pentru anul 2022, este 60 de milioane euro. Beneficiarii programului pot primi maximum 40% din cheltuielile necesare înființării de centre de colectare, iar ajutorul poate ajunge la 50% în cazul înființării și componentei de prelucrare.

Pentru fermierii care doresc să înființeze centre de colectare și prelucrare primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice, bugetul total este 65,5 de milioane euro, iar valoarea ajutorului acordat este de maxim 40% din totalul cheltuielilor eligibile pentru înființarea de centre de colectare și de maxim 50% pentru prelucrarea primară a ciupercilor, fructelor de pădure, plantelor medicinale și aromatice.

Valoarea ajutorului oferit poate crește până la 90% din valoarea cheltuielilor eligibile în cazul tinerilor fermieri, a investițiilor colective (asociative) și a investițiilor realizate în zone cu constrângeri naturale.

Eugen Țapu-Nazare

Președintele Comisiei pentru antreprenoriat și turism, din Senatul României

articolul original.

S-a dat startul campaniei de depistare și tratare gratuită a bolilor hepatice în județul Buzău

27 September 2022 at 10:49

Timp de șase luni, buzoienii pot beneficia gratuit de un program integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor cu virusuri hepatice. 

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, în parteneriat cu Asociaţia Română Anti-Sida (ARAS) și Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Spiridon” din Iaşi au lansat marți, 27 septembrie, în Sala „Gh. Filipescu” a Consiliului Județean Buzău, campania de informare, educare și conștientizare LIVE(RO)2-EST, care se va derula în județul Buzău timp de șase luni, prin intermediul a 17 medici de familie care s-au afiliat proiectului.

Evenimentul a fost deschis de prof. univ. Dr. Anca Trifan, manager de proiect, care a declarat că „România ocupă primul loc în europa la infecția cu virusuri hepatice și bolie cauzate de acestea” și are o mortalitate crescută prin cancere hepatice, iar principala cauză este subdiagnosticarea, de aceea speră ca prin astfel de proiecte, de dipistare precoce și tratatare precoce a acestor boli să se reducă incidența, astfel încât până în 2035 să se atingă directiva OMS, de eradicare a acestei „pandemii”.

Până acum, prin campania LIVE(RO)2-EST au beneficiat de screenigul pentru depistarea hepatitelor virale B și C peste 92.000 de persoane și s-au depistat peste 4.000 de persoane cu boli hepatice, iar până la finalul proiectului se dorește ca numărul acestora să crească exponențial, în special în rândul persoanelor din categoriile defavorizate, care ajung cu greu la medic și, unele, nu au beneficiat niciodată de analize medicale.

Prezenți la eveniment, reprezentanții autorităților locale și județene, Colegiului Județean al Medicilor, Casei de Asigurări de Sănătate, Direcției de Sănătate Publică, DGASPC și-au exprimat aprecierea pentru derularea proiectelor care vin în ajutorul oamenilor, în special în rândul persoanelor defavorizate.

Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a declarat că se bucură „tare mult că acest proiect se va desfășura pe teritoriul județului Buzău” și a mulțumit „inițiatorilor proiectului și partenerilor implicați care au reușit, cu bani europeni, să materializeze un proiect important pentru sănătatea oamenilor. Atâta timp cât o mare parte a populației se confruntă cu probleme grave la nivelul sănătății, astfel de proiecte sunt extraordinare, mai ales pentru categoriile sociale defavorizate. Din păcate, chiar dacă risc să supăr pe unii, spun că nici politicile naționale de sănătate nu sunt cum ar trebui să fie, iar multă lume care ar trebui să se aplece asupra prevenției și educației pentru sănătate nu-și face treaba așa cum ar trebui. Sper însă că într-o zi să se găsească cineva care să fie cu adevărat preocupat de problemele reale ale oamenilor, să fie alături de ei și să considere că este normal să se întâmple astfel”, a spus Petre Emanoil Neagu.

Președintele CJ Buzău a ținut să mulțumească și medicilor și ONG-urilor implicate în proiect, și-a exprimat convingerea că prin acesastă acțiune „mulți oameni vor primi o șansă în plus la sănătate și la viață” și le-a dorit succes tuturor, asigurându-i de tot sprijinul autorităților locale.

Prefectul Daniel Țiclea a subliniat că „specialiștii sistemului medical buzoian au dovedit, și în perioada pandemiei, profesionalism și devotament, demonstrând că pot depăși cu mult capacitatea normală de intervenție” și le-a mulțumit încă o dată că în ciuda dificultăților din sistem, au făcut față situației critice. Remarcând că solidaritatea personalului medical din perioada pandemiei, cât și solidaritatea cu pacienții a fost „mult peste așteptări”, prefectul și-a exprimat speranța că aceeași solidaritate va fi manifestată și în fața unei astfel de boli care face mai multe victime decât ne imaginăm, iar acum, că s-a intrat „într-o situație de normalitate, cred că medicii noștri vor demonstra cu atât mai mult că sunt profesioniști și sunt dedicați oamenilor și profesiei pe care și-au ales-o. Cred că desfășurarea unui astfel de proiect este o treabă foarte bună și sunt convins că medicii de familie, care văd că sunt cam aceiași care s-au implicat activ și cu rezultate extraordinare și în campania de vaccinare anti-COVID, vor da dovadă de aceeași dedicare. Am convingerea că mulți oameni li se vor adresa, pentru că au demonstrat că sunt medici în care oamenii au încredere”, a mai spus prefectul Daniel Țiclea, care i-a felicitat pe toți cei implicați, le-a urat succes și le-a promis tot sprijinul în acest demers.

Managerul Spitalului Județean de Urgență Buzău, Claudiu Damian i-a felicitat pe toți cei implicați în acest proiect, menționând că „de multe ori, pacienții cu afecțiuni hepatice grave ajung la spital în stadii avansate le bolii, când nu se mai poate face aproape nimic, deși medicii noștri fac tot ce este omenește posibil pentru a-i salva. În contextul în care acum există tratamente eficiente pentru aceste boli, este extraordinar să fie depistați la timp pacienții, să fie diagnosticați, stadializați și tratați”.

Managerul SJU Buzău a promis tot sprijinul unității medicale în derularea acestui proiect și al altor proiete de screening și a mulțumit „medicilor de familie care se implică în orice program de prevenție, pentru că dacă dânșii tratează pacienții așa cum trebuie în ambulatoriu, scade și presiunea pe spital. Noi suntem alături de dumneavoastră și pot spune că, la ora actuală, Secția de Gastroenterologie a SJU Buzău are trei medici gastroenterologi foarte competenți și aparatură de ultimă generație pe care încercăm să o folosim cu cât mai mare folos pentru pacienți”, a adăugat managerul SJU Buzău.

Aprecieri și susținere pentru campania LIVE(RO)2-EST și-au exprimat și directorul executiv al DSP Buzău, Cristina Ungureanu, directorul medical al CJAS Buzău, dr. Florentina Murariu, directorul adjunct al DGASPC Buzău, Maria Ioniță.

Președintele Colegiului Județean al Medicilor, dr. Dragoș Porumb, a subliniat că „screeening-ul este, în toate domeniile medicale, cel mai eficient mijloc prin care bolile cronice pot fi depistate și tratate la tip, cu costuri mult mai mici și cu eficiență de cele mai multe ori, maximă”.

Viceprimarul municipiului Buzău, Oana Matache, a promis tot sprijinul administrației locale în derularea acestui proiect, în special prin informare și educare, în contextul în care în România nu se pune prea mult accent pe partea de prevenție. „Având în vedere că hepatita este o boală, din păcate, atât de asimptomatică, avem cu toții datoria să încurajăm populația să meargă către testare. Primăria Municipiului Buzău, vă asigur că va face tot ceea ce se poate pentru a duce mai departe informația către cetățeni, pentru a-i încuraja. Sper din suflet să nu mai avem aceste cifre dezastruoase care ne plasează pe primele locuri. Sper să avem, în sfârșit, educație sanitară în școli. Eu cred foarte mult că totul pornește totul de la educația pe care copiii o primesc, a spus Oana Matache.

În cadrul evenimentului, partenerii proiectului LIVE(RO)2-EST au prezentat modul în care se vor derula activitățile specifice de depistare, diagnosticare, stadializare și direcționare către tratament, precum și beneficiile pentru sănătate și chiar pentru viață ale populației care va participa la screening.

Este extrem de important ca în aceste șase luni în care se derulează campania de screening la nivelul județului Buzău, cât mai mulți oameni, mai ales din mediile vulnerabile, fie că sunt sau nu asigurați la sistemul de sănătate, să se adreseze medicilor de familie incluși în proiect și să beneficieze de testarea gratuită pentru depistarea virusurilor hepatitice B și C. Un alt câștig al acestor oameni este că odată ajunși la medicii de familie pentru această testare, vor fi consultați și li se vor putea depista și alte afecțiuni de care suferă, pentru care vor primi inidcațiile terapeutice necesare. Și dumneavoastră, medicii, veți avea satisfacții nebănuite în urma derulării acestui proiect, pentru că vă va ajuta să salvați multe vieți, trimițându-i pe cei bolnavi către specialiștii Spitalului Județean de Urgență. Am fost uimită să constat, nu de puține ori, că unii dintre cei care au ajuns la testarea pentru bolile hepatice, nu fuseseră niciodată la un medic”, a sbliniat prof. dr. Anca Trifam, coordonatorul proiectului.

Medicul Maria Georgescu, reprezentantă ARAS, a explicat că asociația se îngrijește de transportul pacienților depistați pozitiv către centrele de diagnostic și stadializare, ca și de direcționarea către tratament, care deși este scump, este gratuit și a dovedit o eficiență peste 80% în cazul virusului hepatic C și aproape total în cazul virusului B, dublu față de interferonul care se făcea în urmă cu câțiva ani. „Este dureros să vedem că unii dintre pacienții depistați pozitiv și i-am transportat la centrele de stadializare, cărora le-am oferit și câte un sandviș, pentru că nu puteau sta toată ziua nemâncați, preferau să nu-l mănânce, pentru a-l duce acasă, copiilor. Aproximativ 80% dintre persoanele care au beneficiat de screening proveneau din mediii defavorizate”, a mai spus dr. Georgescu, menționând că, de altfel, screeningul timpuriu al comorbidităţilor infecţioase şi neinfecţioase şi un management integrat şi multidisciplinar în tratarea acestora, garantează un nivel satisfăcător al calităţii vieţii persoanelor cu astfel de afecțiuni.

La fel ca în celelalte județe LIVE(RO)2-EST, pe lângă implicarea medicilor de familie, și pe durata campaniei buzoiene, autoritățile publice, asistenții comunitari și ONG-urile implicate au promis că se vor implica în activități de informare și conștientizare, diseminare de materiale de informare, sub sloganul Împreună oprim hepatita. Hai la doctor! #LIVERO2 Acum și în județul BUZĂU! 

Obiectivul proiectului LIVE(RO)2-EST constă în furnizarea de servicii medicale de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice, secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatitice B/D și C, din regiunile de dezvoltare Nord-Est și Sud-Est, respectiv din județele Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui, Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Tulcea și Vrancea.

Până la acest moment, campaniile de screening au fost lansate în județele Iași, Constanța, Tulcea, Galați, Suceava, Bacău și Buzău.

Medicii de familie buzoieni implicați în proiect își desfășoară activitatea prin cabinetele medicale situate în 14 localități din județ: CMI Dr. Racu Diana Mirela – Viperești, CMI Dr. Tudose Ramona Carmen – Măgura, CMI Dr. Benga Alexandru Cristian – Cernătești, CMI Dr. Mosor Viorica – Mânzălești, CMI Dr. Marin Teodora – Smeeni, SC Animed SRL – Dr. Cazacu Aișoara – Buzău, SC Doctor Bun TG SRL (Dr. Stanciu Grigorescu Niculina) – Padina, CMI Dr. Pleșa Cristinela Oana – Vernești, CMI Dr. Dima Georgeta – Boldu, CMI Dr. Voicu Emanoel Cristian – Florica, CMI Dr. Toma Veronica – Glodeanu-Sărat, CMI Dr. Vlad Laurențiu Constantin – Buzău și Sărulești,  CMI Dr. Ciui Cosmin Marius – Podgoria, CMI Dr. Curcă-Dumitrache Ecaterina – Rușețu, SC Medira Sanum SRL – Dr. Pană Radu Șerban – Lopătari, CMI Dr. Salagub Adina Florica – Pătârlagele.

După conferința de lansare a evenimentului, reprezentanții proiectului LIVE(RO)2-EST și medicii de familie au avut loc o întâlnire de lucru, după care și-au primit tabletele și materialele de testare cu ajutorul cărora vor putea îndeplini misiunea de testare, stadializare și direcționare către tratament a pacienților cu boli hepatice ce se desfășoară în județul Buzău.

Obiectivul general al campaniei răspunde unei teme de interes național în domeniul sănătății, respectiv, reducerea incidenței bolilor transmisibile prioritare: hepatite B si C si asigurarea accesului pacienților la tratamente antivirale (Obiectiv 2.5 din Strategia Națională de Sănătate 2014-2020) ce indică masuri concrete de urmat în direcțiile creşterii rolului şi capacității furnizorilor de servicii de sănătate de primă linie de prevenire, diagnostic precoce şi tratament a infecților cu virusul hepatic B, conform competențelor specifice; minimizării riscului biologic ocupațional la personalul din sistemul medical şi din sistemul de asistență socială și creşterii gradului de cunoaştere a profilului epidemiologic al infecției HVB şi HVC în populația generală sau în anumite grupuri populaționale prin studii de prevalență, cercetşri epidemiologice, dezvoltarea registrului naţional al pacienţilor infectați cu HVB/HVC.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, se derulează până la finalul anului 2023 și are o valoare totală 52.397.520,56 lei, din care valoarea cofinanțării UE este de 51.661.021,53 lei.

Detalii despre proiect și calendarul campaniilor județene sunt disponibile pe site-ul proiectului www.livero2-est.umfiasi.ro și pe pagina de Facebook Livero-2-EST


articolul original.

Este dieta vegetariană o soluție la creșterea alarmantă a obezității infantille?

26 September 2022 at 11:55

Plecând de la puținele studii realizate în domeniul alimentației exclusiv vegetariene a copiilor, specialiștii au ajuns la concluzia că aceasta conturează un profil cardiovascular mai sănătos și mai puțină grăsime corporală, însă le poate afecta creșterea, mineralele din oase și micronutrienții.

Supraponderabilitatea și obezitatea afectează din ce în ce mai mulți copii, iar România ocupă locul 3 în Europa la  obezitate infantilă în rândul băieților cu vârste între 8 și 12 ani. Medicii diabetologi și nutriționiștii atrag de multă vreme atenția că România nu are programe de nutriție preventivă și nici rapoarte nutriționale actualizate pentru copii. Autoritățile își exprimă îngrijorarea dar nu fac nimic pentru a preveni aceste consecințe ale lipsei de programe de stat privind educația alimentară în rândul copiilor și tinerilor, care se vede mai acut după doi ani de pandemie și restricții sanitare în care dominantă a fost lipsa de mișcare.

Așadar, toată lumea este de acord că o dietă echilibrată, stabilită cu ajutorul unui medic nutriționist, asociată cu sport și mișcare, este cea mai bună metodă de prevenție. Tot mulți părinți cred că o alimentație vegană ar putea contribui la rezolvarea problemei, dar specialiștii atrag atenția că „Alimentația vegan-vegetariană la copii trebuie supervizată de un nutriţionist specializat în acest tip de diete”, pentru că dieta de tip vegan prezintă un risc de subdezvoltare osoasă și un risc privind deficiențele de vitamina B12 și fier.

În fața unui trend crescător al dietelor pe bază de plante, oamenii de știință au început să cerceteze rezultatele nutriționale ale copiilor care urmează diete de tip vegan sau vegetarian și efectele acestor diete asupra dezvoltării viitorului adult. Rezultatele primelor studii realizate în acest domeniu au fost dezbătute într-o conferință Inovaliment, de cunoscuți și apreciați specialiști în nutriție pediatrică din România, dar și din afara țării.

Institute of Child Health, University College of London UK a realizat primul studiu pe alimentația vegană în rândul copiilor, pe care l-a publicat în 2021, în The American Journal of Clinical Nutritionr și au arătat că în cazul copiilor, dieta vegană conturează un profil cardiovascular mai sănătos și mai puțină grăsime corporală decât la copiii omnivori, însă dieta vegană le poate afecta creșterea, cantitatea de minerale din oase și micronutrienții.

O altă cercetare, publicată anul acesta de oamenii de știință de la St. Michael’s Hospital of Unity Health din Toronto, Canada, în revista Pediatrics, arată că alimentația exclusiv vegetariană în cazul copiilor poate duce la subnutriție. Studiul nu a corelat însă dependența de mâncarea vegetariană cu obezitatea sau excesul ponderal.

Malgorzata Desmond

Așasar, oamenii de știință constată că dieta vegetariană/vegană în cazul copiilor nu este suficientă pentru dezvoltarea corectă și armonioasă a acestora și prezintă chiar unele riscuri,  subliniindu-se astfel importanța educației alimentare timpurii în dezvoltarea și lonegvitatea adultului.

Guest Speakerul conferinței, dr. Malgorzata Desmond, autoarea studiului „Growth, body composition, and cardiovascular and nutritional risk of 5- to 10-y-old children consuming vegetarian, vegan, or omnivore diets”, cercetător onorific al Institutului pentru Sănătatea Copilului de la University College London, specialist în nutriție pediatrică, a subliniat că „alimentația vegan-vegetariană la copii trebuie supervizată de un nutriţionist specializat în acest tip de diete. De asemenea, o dată la 2 sau 3 ani, ar trebui să primescă sfaturi de la un specialist. Atât copiii vegani, cât şi cei cu o dietă normală ar trebui să ia suplimente. În Polonia, este recomandat ca în lunile de iarnă toţi copiii să ia vitamina D. Aşa că nu este o diferenţă între vegani şi vegetarieni. Veganii par a fi, însă, mai predispuşi la carenţa de vitamina D”.

Amalia Arhire

A fost pus în discuție, totodată, impactul nefavorabil al lipsei datelor privind statusul nutrițional al copiilor, lipsa programelor de prevenție prin nutriție și a educației alimentare în România, precum și ce înseamnă să crești un copil vegan, din punct de vedere economic și social.

În 2021, obezitatea a fost principalul motiv pentru care părinții s-au adresat medicului pediatru. O parte dintre părinţi sunt speriaţi, vin la nutriţionist pentru că nu ştiu să-şi ajute copilul, iar alţii sunt total pasivi la a acorda o educație alimentară care să contribuie la o dezvoltare armonioasă a copiilor şi pot apărea deficite mai mari. Însă, faţă de perioada pandemiei sunt mai mulţi adolescenţi care vor să ştie cum pot mânca vegetarian, fără să-şi ajungă la anumite deficite, a declarat dr. Amalia Arhire, cofondator KiloStop Junior, medic endocrinolog.

Concluziile conferinței au fost că dieta de tip vegan prezintă un risc de subdezvoltare osoasă și un risc privind deficiențele de vitamina B12 și fier, dar care poate fi corectat prin monitorizare medicală de specialitate. Pe de altă parte, dieta vegană este benefică sistemului cardiovascular, copiii cu o astfel de alimentație având un profil cardio-lipidic optim.

Întrucât niciunul dintre studii nu a luat în calcul monitorizarea copiilor pe termen lung, ca viitori adulți, pentru a vedea dacă aceștia sunt sau nu vulnerabili în fața unor boli, Senatul Științific al Fundației Dan Voiculescu va realiza un studiu observațional privind dezvoltarea copilului cu o alimentație timpurie corectă, în contextul în care România nu are programe de nutriție preventivă, rapoarte nutriționale actualizate pentru copii și nici programe de stat privind educația alimentară, deși ocupă locul 3 în Europa la obezitate infantile, în rândul băieților cu vârste între 8-12 ani. Prin acest program ne dorim să oferim acces părinților la sfaturile unor specialiști, bazate pe dovezi științifice legate de alimentația timpurie, astfel încât aceștia să ia cele mai bune decizii, când vine vorba de alimentația copiilor și să schimbăm mentalități în ceea ce privește alimentația viitorului, a declarat Lăcrămioară Frăsineanu, Manager Proiect.


articolul original.

Mara Calista, deputat PNL: „Vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete”

27 September 2022 at 09:27
image

Fac un nou apel să ne protejăm sănătatea! A noastră și a copiilor noștri! Vaccinarea gratuită anti-HPV a fost extinsă până la 18 ani pentru fete. Mai mult chiar, am încredere că va fi extinsă și pentru băieții preadolescenți, pentru că vaccinarea anti – HPV este cea mai bună metodă de protejare. Am transmis ministerului Sănătății o interpelare în acest sens și aștept un răspuns.

Totodată, voi susține și pe viitor și voi încuraja vaccinarea. Îmi doresc să nu mai avem decese cauzate de cancerul de col.

Mara Calista, deputat PNL

articolul original.

Cupa României la Padbol. Rezultate 2022, invitați speciali !

26 September 2022 at 13:53

În weekedul 16-17 septembrie a avut loc Cupa României la Padbol, aflată la cea de-a doua ediție.

Organizat de Asociația Română de Padbol, evenimentul a demonstrat pasiunea pentru acest sport și respectul acordat unei competiții naționale ce poartă numele de Cupa României.


La eveniment au participat douăzeci și patru de echipe din diferite orașe, însumând aproximativ 60 de jucători. Aceștia au fost însoțiți de președinți de cluburi, familii si prieteni veniți să îi susțină. Organizarea deosebită, amenajarea locației, precum și un permanent public iubitor de sport au întregit reușita evenimentului.

DSp 830.JPG

Deschiderea competiției a fost facută de Elisabeta Gherghișan, presedinta recent avizatei Federații Române de Padbol, fiind totodată și cea care a dezvoltat acest sport în România. 

Din partea Ministerului Sportului au fost prezenți directorul Complexului Sportiv National Lia Manoliu, Florin Oancea, care a urat succes tuturor participanților, Daniel Moroșanu, directorul Direcției pentru Sport București, precum și vedeta și omul de sport Roxana Ciuhulescu.

DSC_169.JPG

Fazele grupelor s-au desfășurat vineri, 16 septembrie, pe toate cele 3 terenuri de padbol din incinta CSN Lia Manoliu. Echipele calificate în fazele finale și-au disputat supremația sambătă, 17 septembrie, iar meciurile au fost transmise in direct, cu un comentariu de specialitate asigurat de Adrian Dobre.

DSC_195.JPG

Marius Alexe, fostul jucător dinamovist, prezent la eveniment și atras de dinamica padbolului, a hotârât să își găseasca un coechipier din rândul fotbaliștilor, cu care să participe la viitoarele competiții Padbol Romania.

Dupa aproximativ 50 de meciuri desfașurate pe parcursul a doua zile competiționale, victoria a revenit echipei clubului sportiv Flux Arena Craiova, formată din Olivian Surugiu și Victoraș Popescu, de neînvins în ultimii trei ani. 

Locul al doilea a fost câștigat de echipa clubului Padbol Giurgiu, formată din Mugurel Vrabie și Gabriel Turnea, detronându-i pe vicecampionii anului 2021, Gabriel Deaconescu și Andrei Păciucă. Locul trei a fost ocupat de Laurențiu Dinuică și Răzvan Ciobanu, de la același club craiovean Flux Arena, pepiniera celor mai buni jucători de padbol din România.

DSC_1123.JPG

Pe locul 4 s-a clasat veteranul comunității Padbol Romania, Mihai Țiplic, alături de coechipierul său Aurel Voicu, un exemplu de urmat atât în ceea ce privește ambiția și competitivitatea la orice vârstă, cât și beneficiile pentru sănătate pe care le are practicarea constantă a unui sport.

DSp 844.JPG

Festivitatea de premiere a adus distincții de merit și apreciere organizatorilor Turneelor Olteniei, Banatului și Bucovinei din acest an, precum și tuturor cluburilor care au participat constant la toate edițiile circuitului național Romanian Padbol Tour.

Cupa României a fost înmânată de Elisabeta Gherghișan și reprezentatul Ministerului Sportului la acest eveniment, Subsecretar de Stat Radu Antohi.

Partenerii acestei ediții a Cupei României la Padbol  au fost Ministerul SportuluiCSN Lia Manoliu,  Alexandrion GroupPro Sport 10, Joma Sport, Presa de AziMetropola TVSport Total FM 

www.padbol.ro

articolul original.

PNL Neamț: „În cazul Luțca, PSD și Ionel Arsene aleg indiferența în locul soluțiilor concrete propuse de PNL Neamț”

26 September 2022 at 10:00
image

Ignoranță, sfidare, rea voință. Așa s-ar putea eticheta, în doar câteva cuvinte, refuzul lui Ionel Arsene de a pune pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean cele două proiecte de hotărâre ale PNL Neamț pentru construcția unui pod temporar și realizarea unui studiu de fezabilitate pentru un pod permanent la Luțca, a cărui construcție ar urma să fie asigurată de Guvernul României.

Refuzul constituie și o gravă încălcare a Codului Administrativ care prevede foarte clar că toți consilierii locali și grupurile politice reprezentate în consiliile județene pot depune proiecte de hotărâre, ce urmează a fi supuse dezbaterii plenului.

În aceste condiții, circa 20.000 de nemțeni din Luțca și comunele învecinate,  printre care se află și numeroși elevi, vor trebui să suporte, în continuare, calvarul deplasărilor de câte 20 de kilometri, în prag de iarnă.

”În locul soluțiilor concrete propuse de PNL Neamț, Ionel Arsene și PSD aleg indiferența. Sfidarea lui Ionel Arsene și a celor care conduc PSD Neamț este evidentă. Sunt oameni care preferă să cheltuie bani, deloc puțini, pentru festivități, chermeze publice, porți de intrare faraonice sau birouri megalomanice, neluând în seamă adevăratele drame care se petrec în județul Neamț, așa cum este cazul Luțca, deși Consiliul Județean Neamț este principalul vinovat de acest dezastru.

Bătaia de joc a PSD Neamț se manifestă și prin faptul că ședințele Consiliului Județean sunt organizate on-line, pentru a-l proteja pe Ionel Arsene care de luni bune s-a mutat în București, cu tot cu autoturismul de lux, proprietate a instituției. Aproape zilnic, un șofer face naveta București – Piatra Neamț pentru a-i duce lui Arsene acte la semnat. De altfel, și unii salariați din conducerea Consiliului Județean Neamț fac la rândul lor naveta pentru a-și lua indicațiile de la cel care a uitat definitiv să mai treacă prin județul Neamț. Este intolerabil, incalificabil”, a precizat George Lazăr, președintele PNL Neamț.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât Instituția Prefectului ar trebui să se autosesizeze cu privire la lungul șir de ilegalități. Din păcate și această instituție nu este altceva decât un apendice al PSD Neamț, iar prefectul PSD Adrian Niță, el însuși un om cu multe probleme la granița penalului, ascultă orbește de șeful său Ionel Arsene.

Până când lucrurile vor reintra în normal, consilierii județeni ai PNL se vor abține de la toate proiectele de hotărâre inițiate de Ionel Arsene. Este un semnal alarmă cu privire la ilegalitățile flagrante care se comit la Consiliul Județean Neamț, iar prin această atitudine consilierii județeni se delimitează în mod clar de acțiunile lui Ionel Arsene și ale PSD Neamț.

Biroul de presă al PNL Neamț

articolul original.

George Lazăr: „Guvernul Ciucă oferă 185 de milioane de euro pentru crescătorii de animale”

23 September 2022 at 06:02
image

Guvernul României, condus de liberalul Nicolae Ciucă, oferă 185 de milioane de euro pentru crescătorii de animale.

Această măsură vine în sprijinul direct al crescătorilor de animale și încurajează creșterea producției de alimente de marcă românească.

Este o perioadă în care este important să protejăm producătorii din sectorul zootehnic și să ne asigurăm că aceștia au pârghiile necesare pentru a-și desfășura activitatea în cele mai bune condiții.

Plafoanele alocate, de către Guvernul României, schemelor de sprijin în sectorul zootehnic sunt următoarele:

 • 1.680.000 de euro, pentru specia bovine, categoria bivolițe de apă;
 • 13.125.000 de euro, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne;
 • 99.324.810 de euro, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;
 • 71.300.000 de euro, pentru speciile ovine/caprine;
 • 54.000 euro, pentru specia viermi de mătase.

Schemele de sprijin vor fi finanțate din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură poate acorda plăți în avans, începând cu data de 16 octombrie 2022, în cadrul schemelor de plăți directe, cu încadrarea în procentul de maximum 70%, prevăzut de reglementările europene.

De pe 2 decembrie 2022, APIA va realiza plățile corespunzătoare diferenței între plafonul alocat fiecărei plăți și sumele calculate și acordate începând cu data de 16 octombrie 2022 ca plăți în avans.

Plățile se vor face în lei, la cel mai recent curs stabilit de Banca Centrală Europeană anterior datei de 1 octombrie 2022.

Partidul Național Liberal sprijină în mod direct sectorul zootehnic prin măsuri financiare concrete, care vor impacta pozitiv activitatea tuturor crescătorilor de animale din România.

George Lazăr, președinte PNL Neamț

articolul original.

Fonduri pentru repararea punților pietonale din Piatra-Neamț

20 September 2022 at 14:12
image

În ședința Consiliului Local de joi, 22 septembrie, se va supune aprobării rectificarea bugetului local, care include și alocarea de fonduri în vederea reparării a trei punți pietonale și construcția uneia noi peste pârâul Cuiejdi, conform recomandărilor experților.

Expertizele tehnice din primăvara acestui au confirmat necesitatea lucrărilor de reparații curente la trei dintre punți și de demolare și construire unei punți noi la Piața Centrală. Pentru aceasta din urmă am alocat deja banii, iar proiectul tehnic este în curs de realizare. Pentru cele trei punți care vor intra în reparații curente, proiectele tehnice sunt deja finalizate.

Cele trei punți la care se vor efectua reparații curente sunt cea din zona de legătură a străzii Nicu Albu cu strada Erou Bucur, zona Spitalului (legătura str. Orhei cu B-dul Dacia) și cea din zona de legătură a străzii Orhei cu B-dul Dacia.

Primarul Andrei Carabelea: Am mai spus-o și repet: am preluat un oraș cu o infrastructură în pragul colapsului, cu drumuri în care ne rupem mașinile și poduri aflate la sfârșitul perioadei de viață. Oricâte eforturi facem, deceniile de neglijență nu pot fi recuperate bătând din palme. Mai ales când legea și procedurile ne obligă la hârtii și etape care necesită timp.”

Pentru puntea pietonală de la Piața Centrală am solicitat punctul de vedere al unui expert, în vederea redeschiderii acesteia până la finalizarea lucrărilor de construcție a noii punți. În următoarele zile vom avea un răspuns și dacă puntea este sigură pentru accesul pietonal, acesta va fi redeschis.

Primăria Piatra Neamț

articolul original.

PNL Neamț: „Mai bine pod la Luțca decât birou pentru baronul PSD sau porți de intrare în județ faraonice”

20 September 2022 at 13:12
image

Două proiecte de hotărâre au depus consilieri județeni ai PNL Neamț în vederea reluării traficului în zona Luțca, serios afectat de prăbușirea podului din localitate. Documentele ar urma să fie discutate în prima ședință ordinară a Consiliului Județean Neamț. Dacă vor întruni votul majorității, imediat vor putea începe lucrările la amenajarea unui pod temporar, pe piloni, executat de Ministerul Apărării și, în paralel, se va putea realiza și studiul de fezabilitate pentru construcția unui nou pod, finanțat ulterior de la bugetul de stat, așa după cum a dat asigurări premierul Nicolae Ciucă.

Conform devizelor prezentate de PNL Neamț, suma necesară pentru montarea unui pod pe piloni este de 1,38 milioane lei, iar cheltuielile ulterioare de mentenanță lunară nu depășesc 352.671 lei.

Consilierii județeni liberali au propus ca aceste sume să fie preluate de la capitolele din care se finanțează porțile de intrare în județ, o cheltuială total inoportună, care se ridică la 8 milioane lei, cu mult mai mult decât este nevoie pentru normalizarea situației la Luțca. O altă soluție este și realocarea astronomicei sume de 12 milioane de lei, aprobată pentru construcția biroului lui Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț,

”La mai bine de trei luni de la prăbușirea podului de la Luțca, calvarul a 20.000 de oameni din localitățile învecinate rămâne cât se poate de real. În tot acest timp, Consiliul Județean Neamț, principal vinovat pentru acest dezastru, nu a făcut absolut nimic pentru normalizarea situației, cu toate că a primit propuneri concrete, sustenabile. Proiectele depuse de PNL Neamț au în vedere alocarea cât mai urgentă a sumelor necesare pentru deblocarea întregii situații. Am prezentat și costurile, am identificat și sursele de finanțare. Copiii au început școala, iarna bate la ușă, 20.000 de oameni sunt nevoiți să ocolească și câte 20 de kilometri, zilnic, pentru a ajunge la școală, la locurile de muncă etc. Important este ca PSD Neamț și coaliția  formată în jurul său în Consiliul Județean să înțeleagă că răbdarea acestor oameni a ajuns la limită și că trebuie luate măsuri cât mai urgent. Cea mai bună decizie a consilierilor județeni este să voteze în favoarea acestor proiecte, să putem amenaja cât mai repede un pod temporar și să începem și demersurile necesare pentru construcția unui nou pod”, a precizat George Lazăr, președintele PNL Neamț.

Prin cele două proiecte de hotărâre, PNL Neamț a propus ca sumele care se cheltuie de la bugetul județean pentru montarea unui pod temporar și realizarea unui studiu de fezabilitate pentru construcția unui pod nou să fie recuperate de la cei care vor fi găsiți vinovați de dezastrul de la Luțca, după finalizarea anchetelor.

În concluzie, PNL Neamț le solicită tuturor forțelor politice care sunt reprezentate în Consiliul Județean Neamț, în special președintelui PSD Neamț, Daniel Harpa, să trateze cu maximă seriozitate aceste două proiecte, care se constituie în soluții concrete pentru cei 20.000 de locuitori din Luțca și comunele învecinate.

Biroul de presă al PNL Neamț

articolul original.

George Lazăr, președinte PNL Neamț: ”Premierul plafonează prețul lemnului de foc”

16 September 2022 at 17:24
image

Prețul de vânzare a lemnului și a produselor din lemn utilizate pentru încălzirea locuințelor va fi plafonat  pentru o perioadă de 6 luni. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat deja că își dorește un preț maxim de 500 de lei/metru ster de lemne. În prezent, prețul pentru un metru ster este 800 de lei.

Beneficiarii direcți sunt circa 200.000 de nemțeni care, conform statisticilor, utilizează lemnul pentru încălzirea locuințelor.

Aceasta este încă una dintre deciziile Guvernului, condus de președintele PNL, Nicolae Ciucă, și sprijină populația, în contextul actualei crize energetice.

La nivelul întregii țări, peste 3 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn de foc sau produse derivate.

În paralel cu plafonarea prețului de vânzare al lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde și alte măsuri de protecție a cetățenilor, printre care se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc și a produselor derivate pentru încălzire.

Decizia de limitare a exporturilor atrage după sine și o mai bună conservare a fondului forestier. Și la acest capitol județul Neamț este beneficiar direct, fiind al patrulea județ din țară ca suprafață împădurită.

George Lazăr

Președinte PNL Neamț

articolul original.

Conferința Națională de Adaptare la Schimbările Climatice la Piatra Neamț

16 September 2022 at 05:00
image

Sâmbătă, 17 septembrie 2022, la Piatra Neamț, va avea loc Conferința ”Tranziția Verde – Cum se pot adapta comunitățile”, din cadrul seriei ”Conferința Națională de Adaptare la Schimbările Climatice”.

Evenimentul este organizat de Asociația România ECO și Institutul ACUM, sub egida Comisiei Europene, prin programul Sustainable Energy Week, fiind și singurul eveniment din România înscris în acest program.

Scopul principal al acestuia este informarea actorilor interesați de tranziția verde cu privire la acțiuni concrete pe care le pot face companiile, ONG-urile și cetățenii. Astfel, se creează o platformă de conectare între ONG-urile de mediu, instituțiile publice și antreprenori, în vederea colaborării ulterioare a acestora pentru acțiuni concrete care privesc protejarea mediului și inovații ce duc la creșterea calității vieții, concomitent cu scăderea amprentei de carbon. De asemenea, conferința urmărește transformarea ideilor/soluțiilor activiștilor de mediu (ONG) în politici locale și naționale.

Agenda conferinței este compusă din două segmente în care vor fi abordate următoarele subiecte:

SCHIMBӐRILE CLIMATICE – de la cauze la cum ne afectează calitatea vieții. Care sunt răspunsurile potrivite?              

 • Prof. univ. dr. Gheorghe Surpățeanu
 • Prof. univ. dr. Gogu Gheorghiță
 • Maria Elena Baran (Institutul ACUM)

Moderator Dr. Camelia Crişan – Lector universitar dr. Facultatea de Comunicare și Relații Publice, SNSPA, Expert în sustenabilitate și economie circulară

DEZVOLTAREA DURABILĂ A COMUNITĂȚILOR           

 • Alin Lehăduș (viceprimar – Municipiul Piatra Neamt)
 • Radu Samson (viceprimar – Municipiul Roman)
 • Daniela Aparaschivei (director – Realitatea Media)

Moderator Cătălin Chiței

Evenimentul va incepe la ora 10 și avea avea loc în Sala Milenium – Central Plaza Hotel.

articolul original.

Insule ecologice digitalizate pentru colectarea selectivă a deșeurilor

15 September 2022 at 12:23
image

Primăria Piatra-Neamț a depus astăzi cererea de finanțare pentru realizarea a 100 de insule ecologice în Piatra-Neamț, proiect finanțat prin PNRR – Componenta C3 – Managementul deșeurilor. Este un apel competitiv, prioritare fiind primele cereri depuse, deschis astăzi la ora 10:00, iar orașul nostru a fost al 14-lea UAT care a depus dosarul pentru finanțare.

Achiziția este una centralizată, containerele urmând a fi achiziționate de Ministerul Mediului și repartizate apoi fiecărui oraș. În Piatra-Neamț vom avea 100 de insule ecologice în cartierele Dărmănești și Centru:

 • 35 de insule supraterane încasetate cu 5 containere de câte 1,1 mc (Dărmănești)
 • 55 de insule supraterane compuse din 5 containere supraterane staționare (Dărmănești)
 • 10 insule subterane cu containere individuale (Centru)

Insulele ecologice sunt digitalizate, cu acces controlat – aruncarea deșeurilor se va putea face doar prin intermediul unei cartele, care va contabiliza cantitatea de gunoi. Astfel, se vor diminua costurile pentru cetățeni privind colectarea și selectarea deșeurilor. Deși în acest moment există containere supraterane pentru colectarea selectivă a deșeurilor, există situații cand deșeurile se aruncă fără să se țină cont de destinația acestora sau se depozitează alături. Insulele ecologice vor fi montate în locul actualelor containere din Dărmănești și Centru, care vor fi relocate în zone cu containere vechi sau în care nu există deloc.

Prin încurajarea colectării selective, proiectul va conduce la economii de energie, la reducerea poluării, la micșorarea cantităților de gunoi, la conservarea resurselor naturale și va contribui la creșterea calității vieții locuitorilor din municipul Piatra-Neamț.

Valoarea proiectului este de 11.369.075,75 lei (fără TVA), din care 9.911.563,75 lei este valoarea eligibilă, iar 1.457.512 lei neeligibilă.

Primăria Piatra Neamț

articolul original.

COD GALBEN Ploi şi vijelii în zona de munte

15 September 2022 at 08:32
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare COD GALBEN – “instabilitate atmosferică temporar accentuată” – pentru zona montană a judeţului Neamţ. Avertizarea este valabilă în intervalul 15 septembrie, ora 14:00-16 septembrie, ora 21:00.

“În intervalul menționat, în vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, izolat, 40 l/mp. Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele  vor depăși 80-100 km/h și, temporar, în sudul și estul Transilvaniei cu viteze, în general, de 55-65 km/h”, precizează ANM. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

Mara Calista, deputat PNL: „Noi măsuri de flexibilizare pentru implementarea venitului minim de incluziune”

14 September 2022 at 12:00
image

Guvernul, condus de prim – ministrul PNL Nicolae Ciucă, a adoptat ordonanța de urgență prin care se modifică și completează Legea nr. 196/2016, prin care se implementează reforma privind venitul minim de incluziune (VMI). Totodată, astăzi a fost adoptat proiectul de Hotărâre pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune!

Ce modificări au fost făcute:

 • constituirea VMI din două componente, prin consolidarea venitului minim garantat și a alocației pentru susținerea familiei în acord cu scopul VMI, de sprijin financiar acordat de stat pentru asigurarea unui nivel de trai minimal pentru familiile şi persoanele singure care nu au resursele necesare pentru asigurarea acestuia, precum şi pentru prevenirea riscului sărăciei în rândul copiilor şi stimularea participării acestora în sistemul de educaţie;
 • eliminarea raportării la indicatorul social de referință (ISR), prin menținerea unor valori nominale exprimate în lei, având în vedere că nu toate beneficiile de asistență socială acordate sunt raportate la acesta;
 • introducerea unor categorii de venituri care nu se iau în calcul la stabilirea veniturilor nete ale familiei/persoanei singure, respectiv sumele acordate pentru activitatea prestatorului casnic, în condițiile Legii nr.111/2022;
 • admiterea în program a persoanelor vârstnice fără venituri și fără susținători legali, care sunt îngrijite, pe perioadă nedeterminată, în centre rezidențiale, respectiv accesul la servicii medicale adecvate, prin asigurarea acestora, fără plata contribuției, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate;
 • actualizarea nivelurilor de venituri și a cuantumurilor componentelor acordate:
 • majorarea nivelului maxim al venitului minim de incluziune de la 260 lei/adult echivalent la 275 lei/adult echivalent, în cazul componentei de ajutor de incluziune (actualul ajutor social) și de la 300 lei/adult echivalent la 400 lei/adult echivalent în cazul persoanelor vârstnice, respectiv de la 600 lei/adult echivalent la 700 lei/adult echivalent în cazul componentei de ajutor pentru familia cu copii (actuala alocație pentru susținerea familiei);
 • majorarea nivelului veniturilor din muncă deductibile din venitul total al familiei de la maximum 400 lei la 500 lei;
 • conectarea beneficiarilor de VMI la sistemul de servicii sociale;
 • împărțirea atribuțiilor personalului de la nivelul serviciului public de asistență socială (SPAS) pe cele două mari categorii de măsuri de asistență socială, respectiv beneficii și servicii sociale;
 • înregistrarea, din oficiu, a solicitanților/beneficiarilor de VMI ca solicitanți de servicii sociale;
 • obligativitatea realizării evaluării nevoilor persoanei/familiei și a elaborării planului de intervenție;
 • facilitarea activității de evaluare și verificare în teren, prin introducerea unui formular standardizat (fișa unică de verificare), cu o secțiune pentru verificarea datelor și informațiilor privind veniturile și bunurile persoanei/familiei și alte criterii de eligibilitate privind acordarea VMI și o secțiune pentru evaluarea nevoilor individuale, riscurilor și situațiilor de dificultate în care se pot afla persoanele/familiile vulnerabile, inclusiv beneficiarii de VMI;
 • creșterea responsabilității autorităților administrației publice locale față de persoanele aflate în risc de sărăcie, prin includerea beneficiarilor VMI, ca o categorie prioritară de populație, în planurile comunitare de acțiune privind persoanele în risc de sărăcie, dar și în planurile anuale de acțiune în baza cărora se elaborează strategia județeană de dezvoltare a serviciilor sociale;

Statul trebuie să aibă grijă de persoanele vulnerabile și, totodată, să adopte cele mai bune măsuri pentru a diminua numărul persoanelor care se află în prag de sărăcie sau de excluziune socială.

Mara Calista, deputat PNL

articolul original.
❌