ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 30 November 2022Ultimele Stiri

Vodafone majorează prețul abonamentelor de la 1 ianuarie. Tarifele vor fi ajustate anual în funcție de inflație

Vodafone majorează prețul abonamentelor de la 1 ianuarie. Tarifele vor fi ajustate anual în funcție de inflație

Vodafone, al doilea operator ca mărime pe piața telecom din România, și-a anunțat o parte dintre clienți că le va scumpi abonamentele de la 1 ianuarie, după ce alții primiseră o notificare în acest sens încă din septembrie.

”Începând cu factura ta din luna ianuarie prețul lunar al abonamentului tău de servicii mobile va crește cu 1.2 EUR (TVA inclus) fără modificarea perioadei minime contractuale”, și-a anunțat Vodafone unii dintre clienți. De asemenea, tariful pentru factura tipărită va fi de 1 euro (cu TVA) pentru fiecare factură – dar, evident, nu se va aplica pentru factura electronică.

De asemenea, se aplică un tarif de reconectare de 3 euro cu TVA și se modifică tarifele de roaming în afara SEE și tarifele standard naționale.

Compania spune că această scumpire este ”o consecință a majorării costurilor legate de furnizarea serviciilor mobile (cum ar fi costurile legate de chirii, întreținere, mentenanță, combustibil etc.)”.

Mulți clienți Vodafone au primit o notificare privind creșterea prețului abonamentelor cu un euro încă din luna septembrie. Acești clienți nu vor fi afectați de scumpirea anunțată acum.

Vezi AICI toate modificările.

Prețul serviciilor Vodafone, ajustat anual în funcția de rata inflației

În contractele clienților se va adăuga o clauză suplimentară privind inflația, prin care Vodafone va putea ajusta anual prețul serviciilor în funcție de indicele prețurilor de consum și rata inflației, dar până în 3% pe an.

Această nouă clauză contractuală va avea următorul conținut: ”Având în vedere anumite fluctuații ale prețurilor bunurilor și serviciilor pe piață de natură a afecta echilibrul contractual, în vederea restabilirii acestuia, părțile convin ca tarifele pentru serviciile Vodafone să poată fi indexate, cu o frecvență anuală, prin simpla notificare transmisă de către Vodafone odată cu factura, anterior aplicării indexării. Indexarea se va face în funcție de indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC), respectiv rata inflației, stabilite pentru România de către Eurostat, Oficiul de Statistică al Comunităților Europene, fără a putea depăși, însă, un procent de 3% pe an. Părțile convin că indexarea anuală a tarifelor în raport cu rata inflației nu reprezintă o modificare unilaterală a prețului contractului, posibilitatea de indexare și mecanismul acesteia fiind agreate de parți încă de la încheierea contractului. Clientul declară în mod expres că a citit, înțeles și acceptă prezenta clauză.”

Modificările intră în vigoare începând cu data emiterii facturii din ianuarie 2023.

Și Orange, liderul pieței telecom din România, a scumpit cu un euro unele dintre abonamente, oferind însă în compensare un bonus de internet pe mobil. Telekom România a crescut, de asemenea, prețul abonamentelor pentru clienții persoane juridice.

articolul original.

Un film realizat de Ștefan Mandachi, proprietarul Spartan, selectat la un festival internațional

Un film realizat de Ștefan Mandachi, proprietarul Spartan, selectat la un festival internațional

Omul de afaceri Ștefan Mandachi a produs și regizat filmul de scurtmetraj ”Peace off!”, selecționat în cadrul Cork International Film Festival, cel mai mare și mai cunoscut festival de film din Irlanda, aflat la cea de a 67-a ediție.

Scurtmetrajul ”Peace off!” are la bază o poveste reală și este o ironie la adresa meditației spirituale greșit înțelese. Filmul are o durată de 15 minute și a fost selectat în categoria International Shorts Online Selection, fiind singurul film românesc prezent în festival, transmite Monitorul de Botoșani.

Filmările au avut loc în lunile aprilie și mai la Suceava, în satul Sfântu Ilie și la București.

"Ideea filmului mi-a venit în urma unor exerciții de meditație pe care mi le-a dat unul dintre mentorii mei. Îmi făceam în pripă temele zilei, întrucât eram întruna pe fugă. Într-o zi, i-am propus să ecranizăm acea stare de fapt, acea atmosferă. Cinematografia este pasiunea mea cea mare. Vizionez cât de multe filme de artă pot, pentru că mă inspiră", a transmis Mandachi, conform aceleaiși surse.

Antreprenorul este de altfel un mare pasionat de film, conform descrierii făcute pe site-ul personal.

"Filmele au fost o binecuvântare în viața mea, având un rol inspirațional, educațional, chiar terapeutic. În copilărie am văzut în mare parte filme mediocre. La vârsta de 18 ani am descoperit Usual suspects cu Kevin Spacey, film care mi-a declanșat pasiunea pentru cinematografie", se arată pe site-ul acestuia.

Canalul de YouTube al lui Ștefan Mandachi are peste 110.000 de urmăritori.

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

Consiliul Național al IMM-urilor cere Guvernului reluarea consultărilor în privința majorării salariului minim | AUDIO

29 November 2022 at 16:10
image

Patronii de companii mici și mijlocii cer Guvernului redeschiderea discuțiilor privind creșterea salariului minim de la 1 ianuarie. Consiliul Național al IMM-urilor a transmis o adresă la Palatul Victoria și solicită premierului, ministrului Muncii și ministrului Finanțelor să programeze noi consultări. Și Confederația Patronală Concordia a cerut reluarea discuțiilor. Guvernul anunța săptămâna trecută că s-ar fi înțeles cu sindicatele și patronatele.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2022/11/29nov-17-Iorgu-Relat-Se-cer-noi-discutii-pe-salariul-minim.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Guvernul anunța miercuri, 24 noiembrie că s-ar fi convenit creșterea salariului minim brut la 3000 de lei, din care 200 de lei să fie neimpozitați. Guvernanții au precizat că au rămas unele teme „deschise”, cum ar fi creșterea salariilor ceva mai mari.

Acum, după o săptămână, Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii solicită Guvernului reluarea consultărilor.

Companiile mici solicită creșterea salariului minim la suma de 3.000 de lei brut pe lună, cu deducerea de 200 de lei, dar și posiblitatea creșterii suplimentare cu încă 250 de lei neimpozabili, peste cei 3000 de lei, voluntar, pentru angajatorii care doresc să ofere această sumă.

Și alte patronate au solicitat reluarea discuțiilor. Confederația Patronală Concordia a sublinat de săptămâna trecută că o creștere a salariului minim brut la 3000 de lei, din care 200 neimpozitați, va spori numărul celor plătiți cu salariu minim, pentru că ar lua în mână mai mult decât angajații plătiți puțin peste salariul minim.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Ministrul Muncii: Salariul minim brut va crește la 3000 de lei | AUDIO

articolul original.

Kaufland instalează coșuri inteligente de sortare automată a deșeurilor pentru a recicla mai ușor. În ce magazine vei putea face asta

image

Kaufland introduce în trei magazine din București coșuri de gunoi inteligente pentru colectarea selectivă a bateriilor, ambalajelor TetraPak, deșeurilor din plastic și metal, simplificând astfel procesul de reciclare pentru clienții săi.

Folosind tehnologia AI (inteligență artificială), coșurile inteligente BIN-e contactless recunosc automat tipurile de materiale setate, le sortează și le comprimă, controlând nivelul de umplere și de procesare a datelor, pentru o gestionare eficientă a deșeurilor.

Ce poți aduce la coșurile inteligente BIN-e de la Kaufland

Clienții pot aduce baterii uzate, ambalaje TetraPak, deșeuri din plastic de toate tipurile și ambalaje din metal, precum doze sau conserve curate. Ulterior, deșeurile colectate sunt preluate în vederea reciclării de către o firmă parteneră specializată, Green PC Ambalaje. Procesul amplu constă în etape de pregătire și reciclarea propriu-zisă, prin termoformare.

În prezent, coșurile de reciclare BIN-e sunt instalate în magazinele:

  • Kaufland Barbu Văcărescu (Str. Barbu Văcărescu nr. 120)
  • Kaufland Vulcan (Str. Mihail Sebastian, nr. 88C)
  • Kaufland Mihai Bravu (Strada Răcari, nr. 5)

Proiectul continuă inițiativele companiei cu impact pentru mediul înconjurător, printre care se numără și rețeaua de automate self-service pentru colectarea ambalajelor din PET, aluminiu și sticlă și infrastructura pentru colectarea recipientelor din plastic ale produselor cosmetice și de igienă.

articolul original.

Marţi, România va livra Republicii Moldova 74% din energie electrică necesară

29 November 2022 at 12:22

În ziua de marţi 29 noiembrie, secretarul de stat pentru Energie de la Chișinău, Constantin Borosan, a declarat că România va livra aproximativ 74% din necesarul de energie al Republicii Moldova. Anunțul vine în contextul în care compania de stat Moldelectrica transmitea că nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată.

Astfel, compania de stat Moldelectrica transmitea că pentru ziua de marţi nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică în republică, anticipând un deficit de circa 74%. Deficitul anticipat va fi acoperit printr-un contract de livrare a energiei de urgenţă, a indicat compania.

România va livra deficitul de energie

În precizările sale, „Pentru ziua de mâine (29 noiembrie) circa 74% din energie electrică urmează a fi livrate în baza contractului de urgență dintre Moldelectrica și Transelectrica. Mulțumim România!”, a anunțat secretarul de stat pentru Energie de la Chișinău, Constantin Borosan.

La începutul lunii noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării, a anunţat că Republica Moldova cumpără din România peste 80% din volumul necesar de energie electrică. R. Moldova a încheiat contracte cu două companii româneşti pentru furnizarea a până la 12% din totalul necesar. Restul este cumpărat pe bursa din România, conform NewsMaker.md.

Într-o intervenţie televizată luni seara, ministrul Andrei Spînu a explicat că „s-a produs o creştere semnificativă a preţului la energia electrică pe pieţele europene, inclusiv în România”.

În afirmaţiile sale, „Vom vedea care este preţul. Permanent am spus că în cazul energiei de avarie, din păcate, nu putem şti din timp care este preţul. Energocom cumpără pe bursa română a electricităţii în fiecare zi. Astăzi (luni), am avut un fenomen care încă nu este clar, am avut o creştere semnificativă a preţului la energia electrică pe pieţele europene, inclusiv în România. Practic am avut creşteri de 30-40%”, a afirmat ministrul moldovean, citat de Deschide.md.

Furnizorul „Energocom a licitat pe această bursă un preţ mai mic, dar, din păcate, nu a putut să cumpere energia electrică pentru toată ziua şi pentru toate orele pentru care a licitat. În acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica„, operatorul de transport şi de sistem din România, a indicat vicepremierul moldovean.

Autorităţile moldovene continuă discuţiile cu Tiraspolul

Întrebat referitor la preţul pentru energia electrică de avarie, Andrei Spînu a spus că acesta variază între 200-300 de euro MW, în funcţie de zi şi oră.

Totodată, vicepremierul a spus că autorităţile moldovene continuă discuţiile cu Tiraspolul pentru reluarea livrărilor de energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan. El a indicat că marţi va mai avea loc o întâlnire la care se va discuta despre planurile pentru luna decembrie.

Începând cu 1 noiembrie, Republica Moldova nu mai primeşte energie electrică de la Cuciurgan (Transnistria).

Totodată, vicepremierul moldovean a avertizat asupra riscului unor întreruperi de curent în Republica Moldova marţi, în cazul unor posibile atacuri masive cu rachete ale Rusiei asupra Ucrainei, relatează Radio Chişinău.

Aşadar, „În cazul unei astfel de situaţii, toate serviciile statului sunt pregătite să intervină şi să restabilească livrarea de energie electrică în termeni restrânşi. Să fim precauţi şi pregătiţi!”, menţionează ministrul moldovean în mesajul postat pe pagina sa de Facebook.

De la începutul lunii octombrie, forţele ruse au lansat rachete aproximativ o dată pe săptămâna asupra Ucrainei cu scopul de a distruge reţeaua energetică ucraineană, paralizând aprovizionarea cu energie şi agent termic a ţării, scrie Ziarul de Gardă. Din cauza acestor atacuri, mai multe regiuni din Republica Moldova, printre care şi Chişinău, sunt şi ele afectate, adaugă sursa citată.

articolul original.

Platforma BlockFi a demarat procedura de faliment

29 November 2022 at 12:13
Foto: CNBC

În prezent, piața cripto are parte de o nouă lovitură. Platforma BlockFi a demarat procedura de faliment, după ce firma a fost afectată de expunerea puternică pe FTX şi de prăbușirea exchange-ului la începutul lunii.

Platforma BlockFi a demarat procedura de faliment, în contextul în care prețurile criptomonedelor s-au prăbuşit. De exemplu, bitcoin a scăzut cu peste 70% faţă de un vârf din 2021..

În opinia sa, „Restructurarea BlockFi în baza capitolului 11 subliniază riscurile semnificative de contagiune a activelor asociate cu ecosistemul cripto”, a declarat Monsur Hussain, director senior la Fitch Ratings.

Concret, BlockFi, cu sediul în New Jersey, fondată de executivull fintech devenit antreprenor cripto Zac Prince, a declarat în dosarul de faliment că expunerea sa substanţială la FTX a creat o criză de lichidităţi.

Mai mult FTX, fondată de Sam Bankman-Fried, a cerut protecţie în SUA luna aceasta, după ce comercianţii au retras 6 miliarde de dolari de pe platformă în trei zile, iar exchange-ul rival Binance a renunţat la un acord de salvare.

Astfel, „Deşi expunerea debitorilor la FTX este o cauză majoră a acestei declaraţii de faliment, debitorii nu se confruntă cu multitudinea de probleme cu care se pare că se confruntă FTX. Dimpotrivă”, este scris în declaraţia de faliment a lui Mark Renzi, director general la Berkeley Research Group, consilierul financiar propus pentru BlockFi.

De asemenea, BlockFi a declarat că criza de lichidităţi s-a datorat expunerii sale la FTX prin intermediul împrumuturilor către Alameda, o firmă de tranzacţionare de criptomonede afiliată la FTX, precum şi criptomonedelor deţinute pe platforma FTX care au rămas blocate acolo.

BlockFi şi-a enumerat activele şi pasivele ca fiind cuprinse între 1 şi 10 miliarde de dolari.

Binance a anunțat că a semnat o scrisoare de intenție neangajantă pentru a cumpăra operațiunile FTX din afara SUA

Iniţial, Binance a anunțat anterior că a semnat o scrisoare de intenție neangajantă pentru a cumpăra operațiunile FTX din afara SUA, în încercarea de a rezolva problema crizei de lichidități a FTX. Problemele de lichiditate ale FTX au declanșat o vânzare majoră care a tras în jos prețurile criptomonedelor.

În plus, Autoritatea de supraveghere a pieţei de capital din SUA (U.S. Securities and Exchange Commission – SEC) investighează modul în care FTX a gestionat fondurile clienţilor, în urma problemelor de lichiditate, şi activităţile de creditare cripto.

articolul original.

În Bucureşti, deși unii plătesc facturile la timp, au parte de apă caldă și căldură cu porția sau deloc

29 November 2022 at 12:01
Foto: evz.ro

La început de iarnă, tot mai mulți bucureșteni aleg să se debranșeze de la sistemul centralizat din cauza problemelor privind alimentarea cu apă caldă și căldură. Deși unii plătesc facturile la timp, au parte de apă caldă și căldură cu porția sau deloc.

În prezent, având în vedere problemele din București privind apa caldă și căldura, tot mai mulți bucureșteni racordați la sistemul centralizat decid să se debranșeze. Numărul solicitărilor a crescut substanțial, cu 33% față de anul trecut și este dublu față de anul 2019.

Tot mai mulți bucureșteni aleg varianta debranșării

În acest sens, deși plătesc facturi uriașe pentru apă caldă și căldură, oamenii le primesc cu porția, iar cele mai multe probleme sunt în Sectoarele 2 și 6. De altfel, datele arată că cei mai mulți bucureșteni care au decis să se debranșeze sunt în Sectorul 6.

Astfel, aproape 1.400 de bucureșteni din Sectorul 6 au depus o cerere pentru a se deconecta de la sistemul centralizat, iar în Sectorul 2 cifra se ridică la 600. Și în sectoarele 4 și 5 datele arată că au fost depus peste 500 de cereri de debranșare.

Aşadar, „Majoritatea vor să se debranșeze pentru că nu se mai poate în situația în care am ajuns. Adică într-o lună de zile să nu ai nicio săptămână căldură și apă caldă. De multe ori vine pe țeava de apă caldă apă rece și oamenii o plătesc ca apă caldă”, a spus un administrator de bloc din Sectorul 6.

În contextul financiar, cei care aleg această variantă sunt nevoiți să suporte anumite costuri. Astfel, trebuie plătită o taxă de 204 lei către Termoenergetica pentru verificarea dosarului și emiterea celui de debranșare. De asemenea, firmele de instalații care întocmesc și depun la Termoenergetica dosare de debranșare percep între 2.500 și 3.000 de lei pentru obținerea avizului. La aceste costuri se adaugă și cele pentru instalarea unei centrale, scrie Realitatea TV.

articolul original.

Advent Calendar Festival la AFI Brașov

29 November 2022 at 11:02
By: nagym

Advent Calendarul lunii decembrie la AFI Brasov ne pregătește pentru cea mai frumoasă perioadă din an, devine un nou motiv de bucurie și un nou motiv de a veni la mall alături de cei dragi. 

Într-un decor de iarnă, cu stele aurii, luminițe, fulgi de zăpadă supradimensionați, urși polari, reni, sania și tronul Moșului, dar și peisaje desprinse parcă din cărțile de povești cu Moș Crăciun de la Polul Nord, ești invitat să te bucuri de experiențe și amintiri faine în perioada sărbătorilor de iarnă.

De 1 decembrie sărbătorim Ziua României pe ritmurile fanfarei Țara Bârsei

De 1 decembrie sărbătorim Ziua României pe ritmurile fanfarei Țara Bârsei și aprindem împreună cu ursuletul Bafi, luminițele din minunatul brad de peste 10 metri poziționat în decorul ce transformă esplanada de la etajul 1 din centrul comercial într-un loc magic, de poveste. Este primul brad cu tunel montat vreodata in orasul de la poaelle Tampei. Ești invitat să deschidem #împreună în mod oficial sezonul sărbătorilor de iarnă din AFI Brasov.

În cele 24 de sertare din Advent Calendar Festival ți-am pregătit surprize faine cum ar fi ateliere, concerte de colinde, cadouri, spectacole pentru cei mici și cei mari și chiar sesiuni de poze și povești live cu Moș Crăciun, spiridușii lui năzdrăvani și Zâna Crăciunului. Vei putea participa la ateliere de caligrafie, de confecționat globuri din materiale reciclate, de pictat turtă dulce și icoane pe sticlă. Vei intra în spiritul sărbătorilor cu concertul de colinde susținut de Angelina Rudneva, spectacolul de teatru * O poveste de Crăciun*, Fanfara de Juniori Brasoveni „Jungendblaskapelle Kronstadt“, sesiunile de poze și cadouri faine pentru cei mici oferite de prietenul BAFI care devine unul dintre spiridușii de nădejde ai Moșului anul acesta, caricaturile cadou realizate live de artistul brașoveană Cătălin Zaharia, spectacolele despre tradițiile românești de Crăciun.

Pe data de 05 Decembrie aflam adevarata poveste a lui Mos Nicolae chiar de la Magicianul Marian Ralea si echipa lui de spiridusi.

Un moment care cu siguranta nu merita ratat este concertul extraordinar susținut de Filarmonica Brașov, impreuna cu sopranele indragite brasovene Paula Duca, Anca Panait si Cristina Coatu sambata, 17 Decembrie.

Spectacolele de dans și canto pentru copii și multe alte surprize

Spectacolele de dans și canto pentru copii și multe alte surprize pe care te invităm să le descoperi în programul Advent Calendar Festival afișat la Info Desk și pe canalele de social media AFI Brasov.

De la detaliile decorului de sărbători la evenimentele, concertele, atelierele din cadrul Festivalului Advent Calendar la muzica din playlist-ul mall-ului, la transformarea esplanadei de la etajul 1 într-o filă de poveste despre Crăciun de citit #împreună cu cei dragi la magia luminițelor, spiridușilor și a lui Moș Crăciun, la Târgul Meșterilor Populari de pe Podul Artiștilor cu cadouri și decorațiuni handmade și tradiționale, toate împreună sunt menite să ofere un context în care vizitatorii mall-ului să se poată bucura alături de cei dragi de magia sărbătorilor de iarnă. Pentru că de Crăciun totul devine mai fain #împreună!

Moș Crăciun a trimis direct de la Polul Nord chiar și un tron și o cutie poștală, pentru a fi instalate lângă bradul din esplanada de la etajul 1 din mall. Își dorește ca întâlnirea lui cu copii să fie cât mai autentică. A programat și sesiuni live, pentru că DA, Moș Crăciun vine la AFI Brasov în zilele de 21, 22 și 23 decembrie între orele 18.00 și 20.00. Și anul acesta nu vine singur, ci alături de spiridușii lui năzdrăvani și de frumoasa Zână a Crăcicunului pentru a asculta live poeziile și cântecelele celor mici și pentru a le primi scrisorile.

De Crăciun, cadourile se împachetează frumos la AFI Brasov

De Crăciun, cadourile se împachetează frumos, așa că spiridușii Moșului vor veni la mall în perioada 10 – 24 decembrie să dea o mână de ajutor. În esplanadă, la etajul 1, într-o zonă special amenajată,  spiridușii vor împacheta GRATUIT cadourile cumpărate pentru cei dragi, în baza bonului de cumpărături din magazinele din AFI Brasov. Dăruiește bucurie și vei primi bucurie la rândul tău!

Crăciunul înseamnă a dărui. Ho! Ho! Ho! Așa că, pe 24 decembrie spiridușii Moșului vor alege și câștigătorii marelui premiu oferit în cadrul Advent Calendar Festival de către AFI Brașov și Sabrini la concursul organizat pe pagina oficială de instagram AFI Brașov, bijuterii de aur în valoare de 1000 de euro pentru a străluci de sărbători  Vezi detalii pe facebook și participă și tu la concurs! Crăciunul e fain #împreună! Ne vedem la mall!

Programul centrului comercial AFI Brasov în perioada sărbătorilor de iarnă

24 decembrie: ora 10.00 – 19.00

25 decembrie:  ÎNCHIS 

31 decembrie  ora 10.00 – 19.00

01 ianuarie 2023 – de la ora 14.00 – 22.00 

AFI BRasov program Advent 2022
AFI BRasov program Advent 2022
articolul original.

Gabriel Chiva, Optima: Când inventarul trece la digital

29 November 2022 at 06:55
image

Prezentă pe mai multe piețe din regiune cu soluții software de inventariere active și stocuri pentru care are printre clienți multinaționale din domeniile bancar, oil & gas și utilități, Optima Group derulează împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai un proiect inovator bazat pe machine learning și tehnologii de big data. Am aflat detalii de la Gabriel Chiva, Managing Partner al companiei.

Cum se prezintă piața soluțiilor smart de inventariere?

Vorbim despre un domeniu care este obligatoriu prin lege pentru orice companie, dar și necesar – orice organizație trebuie să aibă imaginea în timp real a tuturor bunurilor sale, de la achiziție la casare. Așadar, potențialul acestei piețe este uriaș, atât pe zona de dezvoltare de soluții, cât și pe cea de servicii. Suntem în punctul în care facem trecerea de la hârtie și creion la un mod inteligent, automatizat, de inventariere care aduce beneficii nete – reducere de bugete, efort, timp, rezolvare de complexități, paperless. Am observat în timp tendințele și putem vorbi despre 60-70% mai multă eficiență măsurată în timpul investit, bugete și oameni implicați. Noi suntem jucătorii principali pe această nișă de piață, însă estimarea noastră este că piața soluțiilor și serviciilor externalizate de inventariere digitală este la 20% accesare pe piața din România, iar decalajul de adopție față de alte teritorii este uriaș. În țări precum Polonia, componenta de inventariere fizică, atât pentru inventarele de stocuri, cât și pentru cele de active, este în proporție de 80% externalizată, deci există loc de creștere.

Care au fost cele mai importante proiecte în acest an?

Aș menționa, în primul rând, finalizarea primei etape de implementare a proiectului de gestiune și inventariere active la OMV Petrom, un proiect foarte provocator și complex care ne deschide noi perspective în perioada care urmează. Este un proiect care implică multă tehnologie și resurse umane și care va continua anul viitor. Apoi, vreau să amintesc proiectul de cercetare pe care îl implementăm împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai, o inițiativă prin fonduri europene, în valoare de peste 7 milioane de lei. Dezvoltăm prin machine learning și tehnologii de big data o platformă pentru predicția evoluției unor indicatori de business în procese comerciale. Pentru o companie de tehnologie, să lucrezi cu tehnologii noi, pe zona de inteligență artificială, este cu adevărat interesant și pot să spun că echipa de AI de la universitate este una dintre cele mai bune din România. De asemenea, și pe zona produselor și serviciilor software de asset management, perioada este activă, având proiecte cu organizații foarte mari din toate domeniile de activitate, cum ar fi principalele zece bănci, jucători globali din retail precum Mega Image, din utilități, ca Apa Nova, și din alte domenii de activitate. De altfel, acoperim prin soluții stand-alone aproximativ 80% din această piață de soluții de inventariere digitală a activelor.

Ce estimări de business aveți pentru finalul acestui an?

Preconizăm că vom ajunge la sfârșitul anului la o cifră de afaceri de 20 mi­lioane de lei. Practic, va fi o creștere de la 2,7 milioane de euro în 2021 la 4 milioane de euro în 2022. Am avut un ritm susținut de creștere în ultimii ani, iar estimarea este că îl vom menține și în perioada următoare. Pe ambele linii de business – dezvoltarea soluțiilor software proprii și serviciile de inventariere – tendința este ascendentă și avem de câteva luni contracte semnate și pentru anul următor, în valoare de 3 milioane de euro. Singura provocare majoră și limitare, în același timp, este resursa umană, posibilitatea de extindere a echipei. Este binecunoscut faptul că suntem într-un domeniu al angajaților, iar noi ne desfășurăm activitatea în cele mai dinamice poluri ale industriei – București și Cluj. Deși echipa constantă este mică, de 50 de persoane, avem proiecte în care avem nevoie să angajăm rapid zeci sau sute de colaboratori și atunci resimțim dificultatea de a găsi cei mai potriviți oameni. Gândiți-vă că pentru linia de business de servicii de inventariere active și stocuri lucrăm cu peste 500 de colaboratori cu acoperire națională și suntem în proces de extindere a echipei pentru a putea susține proiectele pe care le avem planificate.

Care sunt obiectivele pentru 2023?

Ne propunem păstrarea ritmului anual de creștere și, odată cu dezvoltarea businessului, și mărirea echipei pentru a menține scalarea și din perspectiva factorului uman. Avem ca obiective creșterea cu 50% a activității și cu 20% a echipei. Pentru că avem rollout pe clienții companii multinaționale, ne dorim extinderea proiectelor internaționale, care, în momentul de față, reprezintă aproximativ 10-12% din business. Planul este de a ne adresa mai multor piețe externe. Luăm în considerare pentru dezvoltarea pe piețele externe și posibilitatea achiziției unei companii care se mulează pe nevoile noastre din aceste piețe. Privind puțin mai departe, ne propunem până în 2024 o internaționalizare pentru soluția noastră de asset management, care are deja maturitate și eficiență dovedită. Cred că ceea ce am reușit cu aceasta ca produs personalizat pe specificul pieței de oil & gas, de exem­plu, este unic. Ne propunem să pivotăm de la soluția software de asset management construită pentru companii mari la piața companiilor small & medium, care presupune un număr mult mai mare de implementări și transformarea soluției în produs parametrizabil în cloud, care va permite o scalare mult mai rapidă a acestei soluții.

Care sunt atuurile soluțiilor Optima față de alte produse disponibile pe piață?

Pe piața serviciilor și soluțiilor de inventariere, am reușit, prin rezultate, să atragem principalii jucători din toate domeniile, deși, la un moment dat, în piața locală a activat și liderul global din domeniu. A contat foarte mult că am avut suportul și disponibilitatea de a le fi aproape clienților și după implementări și că, întotdeauna, construim customizat pe nevoile clienților. Spuneam, de exemplu, despre soluția noastră adresată pieței de utilități, un produs care este unic pe piață. Poziția principală pe piața de soluții stand-alone de gestionare digitală a activelor (asset management), cu o cotă de piață de aproximativ 80%, ne-a ajutat să construim o soluție matură și cu funcționalitate extinsă, prin care ne propunem să creștem, în continuare, portofoliul de clienți cu minimum 50% în fiecare an și pe care ne dorim să o externalizăm. Este importantă și expunerea pe care am avut-o cu o parte dintre soluțiile noastre și pe alte piețe din regiune, precum Ungaria, Polonia, Serbia, Bulgaria sau Moldova. Pe măsură ce companiile multinaționale partenere implementează soluții software cu noi în România, ni se deschide oportunitatea de a face rollout și în alte țări din Europa cu soluțiile noastre. Iar motivul de continuitate este dat, în mod evident, de rezultatele pe care le obținem împreună. 

articolul original.

Italia se pregătește să naționalizeze o rafinărie din Sicilia

29 November 2022 at 11:29
Foto: capital.ro

În contextul energetic, Italia se pregătește să naționalizeze o rafinărie din Sicilia deținută de grupul petrolier rus Lukoil. Astfel, Cabinetului de miniștri ar putea dezbate această măsură la o reuniune care va avea loc joi, 1 decembrie.

În acest sens, Guvernul italian urmează să ceară Cabinetului de miniştri să ia o decizie cu privire la acest subiect la o reuniune care este programată a avea loc joi, 1 decembrie 2022.

În plus, un embargou european privind importurile de petrol rusesc pe mare ar urma să intre în vigoare la data de 5 decembrie, iar Guvernul de la Roma se străduieşte să menţină în funcţiune rafinăria ISAB din Sicilia pentru a evita pierderea de locuri de muncă şi de capacităţi de rafinare, scrie repubblica.it, care citează surse din apropierea acestui dosar.

Rafinăria ISAB este responsabilă pentru aproape 20% din aprovizionarea cu carburanţi a Italiei

În contextul actual energetic, autoritățile din Italia urmăresc cu atenţie acest dosar, din cauză că în prezent, rafinăria ISAB este responsabilă pentru aproape 20% din aprovizionarea cu carburanţi a Italiei şi asigură peste 1.000 de locuri de muncă în sudul insulei Sicilia.

Regional, rafinăria Lukoil de la ISAB, aflată în apropiere de Siracuza, este una dintre cele mai mari rafinării din Europa.

În condiţiile în care statul italian va prelua controlul, rafinăria ISAB din Sicilia va putea continua să funcţioneze prin achiziţionarea de petrol de la alţi furnizori decât Rusia iar Agenţia italiană de credit pentru exporturi (SACE) va putea oferi garanţii băncilor creditoare, potrivit informațiilor transmise de sursa menționată.

Principala problema cu care se confruntă rafinăria ISAB

Din punct de vedere financiar, principala problema cu care se confruntă rafinăria ISAB este aceea că a ajuns în situaţia în care se bazează în exclusivitate pe ţiţeiul rusesc, după ce băncile creditoare au oprit finanţarea şi au încetat să mai ofere garanţiile de care rafinăria are nevoie pentru a cumpăra ţiţei de la alţi furnizori.

În contextul dat, băncile sunt reticente la ideea de a face afaceri cu o entitate rusească, chiar dacă nici Lukoil şi nici subsidiara sa elveţiană Litasco, care controlează rafinăria ISAB, nu sunt vizate de sancţiunile europene.

Aşadar, Lukoil este o companie petrolieră din Rusia cu peste 150,000 de angajați. Din punct de vedere al rezervelor, producției și rafinării țițeiului, este cea mai mare companie petrolieră din Rusia. În România, compania deţine rafinăria Petrotel şi comercializează carburanţi printr-o reţea de 300 de staţii de distribuţie.

articolul original.

Proiectul care completează cadrul legal necesar pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile

29 November 2022 at 10:46

În şedinţa de marţi 29 noiembrie, guvernul urmează să adopte un proiect de ordonanță de urgență prin intermediul căruia se completează cadrul legal necesar pentru promovarea utilizării energiei din surse regenerabile, pentru perioada 2021-2030.

În contextul proiectului ce va fi adoptat marți de Guvern, sunt reglementate norme referitoare la sprijinul financiar pentru energia electrică din surse regenerabile, la autoconsumul acestui tip de energie electrică și la utilizarea energiei din surse regenerabile în sectorul încălzirii şi răcirii şi în cel al transporturilor în vederea atingerii obiectivului național privind ponderea globală a energiei regenerabile în consumul final brut de energie în anul 2030.

În plus, prin proiect de OUG se stabilesc criterii de durabilitate şi de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră pentru biocombustibili, biolichide şi combustibilii din biomasă.

Proiect privind concediul şi indemnizația lunară pentru creșterea copiilor

În contextul de activitate al Guvernului, acesta va aproba şi un proiect de ordonanță de urgență pentru modificarea şi completarea OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizația lunară pentru creșterea copiilor.

Concret, modificările avute în vedere prin proiectul de act normativ vizează, între altele, următoarele aspecte:

-extinderea perioadei netransferabile de concediu pentru creşterea copilului în cazul celuilalt părinte care nu a solicitat iniţial dreptul, de la cel puţin 1 lună la cel puţin 2 luni din perioada totală a concediului;

-revizuirea şi completarea reglementărilor actuale privind acordarea perioadelor de concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului, sau după caz, stimulent de inserţie, astfel încât să fie evidenţiată flexibilitatea în acordarea acestor drepturi;

-suspendarea/încetarea plăţii indemnizaţiei pentru creşterea copilului în situaţia expirării certificatului de încadrare în grad de handicap, în perioada concediului de creştere a copilului;

-reglementarea unei perioade de preaviz rezonabilă pe care lucrătorul o acordă angajatorului atunci când îşi exercită dreptul la concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copilului.

În cadrul şedinţei, în primă lectură va fi discutat şi un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG nr.109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.

Mai mult, Guvernul va aproba şi un proiect de hotărâre care vizează modificarea şi completarea HG nr.1198/2012 privind desemnarea infrastructurilor critice naţionale.

Programul de cercetare-dezvoltare „Henri Coandă” va fi adoptat de Guvern

Pe de altă parte, guvernul va adopta, „Programul de cercetare-dezvoltare şi inovare reglementat prin prezenta hotărâre a Guvernului îşi propune să: stimuleze interesul elevilor din învăţământul secundar şi/sau din învăţământul terţiar nonuniversitar şi al studenţilor pentru cercetare şi ştiinţă, digitalizare, prin participarea la activităţi de cercetare-dezvoltare şi inovare; dezvolte abilităţile şi competenţele elevilor şi studenţilor de lucra în echipe şi de a derula activităţi de cercetare; creeze cadrul legal necesar pentru formarea unei noi generaţii deschise către cunoaştere la nivel european şi internaţional; crească numărul de tineri români care îşi doresc şi rămână şi să desfăşoare activităţi de cercetare în România, după ce au beneficiat de burse de cercetare”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Iar printr-un alt proiect de hotărâre, Guvernul va majora valoarea granturilor acordate prin programul „Grantul pentru tineri cercetători REGELE CAROL I”.

Va fi aprobat, printr-o altă hotărâre, mecanismul de colectare şi monitorizare a datelor pentru implementarea Convenţiei ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi.

Un alt proiect de hotărâre vizează aprobarea Strategiei naţionale pentru supravegherea, controlul şi prevenirea cazurilor de infecţie cu HIV/SIDA pentru perioada 2022-2030.

De asemenea, Guvernul va actualiza şi limitele amenzilor prevăzute la articolul 89 din Legea educaţiei fizice şi sportului nr. 69/2000.

Se va aproba bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2023

În cadrul aceleiaşi şedinţe, figurează şi aprobarea bugetului Trezoreriei Statului pe anul 2023. Va fi adoptată şi Strategia Naţională de Reducere a Riscului Seismic.

Financiar, executivul va aloca şi o sumă din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului pentru finanţarea schemei de sprijin prevăzute la articolul 53 din OG nr. 36/2006 privind unele măsuri pentru funcţionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică a populaţiei.

Aşadar, „Având în vedere că, prin schema de sprijin se decontează achiziţia de cărbune, păcură şi biomasă realizată în perioada octombrie 2022 – martie 2023, care se întinde pe doi ani financiari, prin proiectul de hotărâre a Guvernului se propune ca suma aferentă anului 2022 să fie de 140.000.000 lei. Stabilirea sumei de 140.000.000 lei are în vedere faptul că valoarea cea mai mare a achiziţiei de cărbune, păcură şi biomasă se realizează înainte de începerea sezonului rece, pentru a fi asigurat stocul de combustibil astfel încât la 1 noiembrie să existe necesarul pentru producerea energiei termice pentru populaţie”, se spune în nota de fundamentare a proiectului, potrivit Agerpres.

articolul original.

Topul celor mai mari producători de carne de porc din România. Smithfield și Premium Porc, greii din industrie

Topul celor mai mari producători de carne de porc din România. Smithfield și Premium Porc, greii din industrie

Pesta porcină africană a dat peste cap topul celor mai mari crescători de porci din România și, mai mult decât atât, unii aproape că au dispărut complet din piață, nereușind să revină la nivelul anterior. În prezent, clasamentul este dominat de străini, Smithfield și Premium Porc, companii care și ele au suferit pierderi importante.

La acest moment, principalii producători de carne de porc din România, potrivit datelor obținute de Retail.ro, sunt următorii:

  • Grupul Smithfield este cel mai important producător de carne de porc din România, cu efective de circa 500.000 de porci la o capacitate de peste un milion de porci.

Pesta porcină africană i-a adus pierderi importante, numai în acest an fiind semnalate focare la două ferme din județul Timiș unde se aflau peste 80.000 porci. Pe lângă activitatea de zootehnie, Smithfield mai deține un abator, produsele fiind comercializate sub marca Comtim, dar și producătorul de mezelui Elit, care a fuzionat prin absorbţie cu societăţile Maier Com şi Vericom 2001, în acest an. Recent, grupul a anunțat că preia Goodies Meat Production de la Ceptura.

  • Premium Porc, grupul danez, deținut de DCH International, este al doilea cel mai mare producător de carne de porc din România, cu mai multe ferme în județele Brăila, Brașov, Constanța, Olt, Sibiu și Vrancea.

La acest moment, efectivele de porci se ridică la circa 200.000 animale, după ce numai anul trecut au fost sacrificați peste 120.000 de porci.

  • Suinprod Roman, afacere fondată de Neculai Apostol, patronul Kosarom, este un alt jucător important, care a investit sume importante în extinderea fermelor în ultimii ani.

Grupul avea ca obiectiv atingerea unui efectiv de peste 200.000 porci, în 2021, după care era programată o creștere spectaculoasă a șeptelului pentru următorii ani. În cadrul grupului mai există ferme de pui, abator, precum și o unitate de procesare.

Citește articolul integral pe Retail.ro.

articolul original.

Profi – 1000 de magazine gestionate de Parteneri

29 November 2022 at 07:29

În momentul de față, mai mult de 1000 de magazine din cele peste 1600 care compun rețeaua Profi sunt gestionate de antreprenori care le conduc în sistem Parteneriat.

“Faptul că ne-am propus strategic să transformăm cât mai multe dintre magazinele integrate în magazine gestionate de Parteneri este unul dintre ingredientele succesului Profi,” declară Magda Amarie, Directorul Operational Partener Profi. “Ceea ce face ca postura de Partener să fie atât de atrăgătoare și explică viteza tot mai mare de înrolare în această parte din rețea o spun cel mai bine chiar Partenerii noștri.”

Proiectul este deschis atât angajaților Profi, cât și persoanelor din afara rețelei Profi care au experiență în retail&management și dorința de a reuși. Pentru serviciile de management şi de operare a magazinului, Profi oferă Partenerului un buget fix garantat lunar (bugetul pentru angajați), un comision lunar din vânzări şi un bonus anual, acesta putând ajunge la venituri similare cu cele ale unei poziţii de senior management.

“Să deschizi un magazin este ușor, să îl păstrezi deschis este o artă,” este de părere Ștefania Voica, Partener Profi din anul 2021. “De cele mai multe ori, două minți luminate fac mai mult decât una singură, așa că orice antreprenor ar trebui să îmbrățișeze fără reținere ideea unui parteneriat în afaceri. Indiferent că vorbim de idei, experiență în business, resurse financiare, reputație, anumite competențe, cunostințe sau calități, drumul spre succes parcă devine mai simplu atunci când ai pe cineva alături.”

“Peste 3 săptămâni împlinesc un an de Parteneriat și imediat am 10 ani în compania Profi,” declară la rândul său Mathe Emese. “Singurul meu regret în ultimele 12 luni este  că nu am făcut pasul acesta mult mai repede. De ce? Pentru că mă simt mult mai motivată și am posibilitatea să îmi împart timpul cum consider mai bine, asa că reușesc să fiu mult mai productivă, iar datorită fluctuației foarte mici de personal echipa veche cu care lucrez de ani întregi mă ajută să îmi ating obiectivele. De aceea recomand tuturor să facă acest pas!”

Iată și gândurile unui alt partener, care a preluat magazine din Oltenița, județul Călărași: “Am descoperit compania Profi acum șase ani, când am dat curs provocării de a coordona, din funcția de șef de magazin, o echipă formată din 24 de oameni. După un an de activitate, compania m-a pus în fața unei noi  provocări, aceea de a transforma pasiunea mea pentru zona de retail, în propria afacere. Cu mult entuziasm dar și teamă în același timp, am preluat primul magazin, cel în care eu activam ca șef magazin. Decizia de a face acest pas se datorează și colegilor din cadrul companiei cu care eu interacționasem pe parcursul primului an de activitate. Cu susținere din partea tuturor departamentelor am ajuns să coordonez echipele celor patru magazine încredințate mie de către Pofi, în regim de parteneriat. Astăzi, magazinele înseamnă o parte din viața mea, a doua mea casă, a doua mea familie. Profi mi-a dat șansa  să cunosc oameni, să lucrez cu ei, să mă mândresc cu echipele mele fără de care, eu, Florentina Cotea, aș fi nimic.”

 

“Înainte de partea financiară, apreciez acest proiect pentru siguranța pe care ți-o dă, admite George Manolache, care de șase ani este Partener Profi. “Aș putea oricând să mă arunc în alte business-uri similare, însă acest proiect îți dă siguranță, un lucru pe care îl apreciezi doar după mulți ani de contract, îți dă siguranță în acest climat fiscal, curent instabil. Multe firme s-au închis pe perioada de pandemie, dar nu și noi. Putem fi in perioade mai bune sau mai puțin bune în acest proiect, dar avem „plasa de siguranță” de care are nevoie un antreprenor în România, și care atunci când este pe cont propriu, este mai greu. Profi este sensibil la problemele noastre în materie de fiscalitatea din țară, de taxe, de creșterea venitului minim pe economie, de schimbări legislative, de piața economică, de competiție și mereu vine cu un ajutor, indiferent că este de natură financiară sau doar de îndrumare; acesta este important și face diferența dintre sustenabilitatea business-ului în care sunt eu azi, față de alte business-uri care s-au închis în ultimii șase ani. Concluzionând, pot spune ca fac ceea ce fac cu drag, că este un proiect care te provoacă să te dezvolți, în care veniturile sunt direct proporționale cu implicarea ta, care îți aduce atât rezultate financiare, cât și gustul plăcut al sentimentului că contezi pentru mica comunitate din jurul tău. Și datorită sensibilității Profi la nevoile mele pot spune că pot să fiu aici și peste 5 ani.”

Lista testimonialelor poate continua astăzi, dar concluzia este creionată concis și clar de unul dintre ei, Geanina Butur, paratener care conduce un magazin în Jucu, jud.Cluj, și care a venit din afara rețelei Profi către programul Partener. Ea spune simplu: Cu pasiune, implicare și costuri financiare minime, Profi îți poate oferi un un business cu câștiguri sigure.

Cu peste 1600 de magazine integrate și Partener active in mai bine de 750 de localități și cu 28000 de oameni lucrand sub aceeași umbrelă, Profi este cel mai mare angajator din Romania și rețeaua cu cea mai mare extindere geografică.

articolul original.

S-ar putea întâmpla și în România? Italia intenționează să impună o taxă excepțională unică de 50% pe veniturile excesive ale companiilor energetice

28 November 2022 at 16:04
image

Italia intenţionează să introducă anul viitor o taxă excepţională unică de 50% pe veniturile companiilor energetice care au beneficiat de pe urma creşterii preţurilor petrolului şi gazelor naturale, conform proiectului bugetului pe 2023 consultat de Reuters.

Taxa se aplică la 50% din venitul companiei în 2022 care este cu cel puţin 10% mai ridicat decât nivelul mediu raportat între 2018 şi 2021. Este prevăzut un plafon de 25% din valoarea activelor nete la finalul lui 2021.

Schema este diferită de cea anunţată de Trezorerie săptămâna trecută, care indica o taxă de 35% în perioada ianuarie-iulie 2023, calculată în funcţie de profiturile companiilor energetice.

Autorităţile de la Roma se aşteaptă să obţină de pe urma taxei aproximativ 2,565 miliarde de euro.

Taxa ar urma să se aplice unui număr de aproximativ 7.000 de producători şi vânzători de electricitate, produse petroliere şi gaze naturale, care vor trebui să achite sumele datorate până la 31 iunie 2023.

În septembrie, statele membre ale Uniunii Europene au convenit impunerea de taxe pe profiturile excepţionale ale firmelor din energie şi au început negocierile privind viitoarele decizii pentru a rezolva criza energiei.

Miniştrii Energiei din UE s-au întâlnit la Bruxelles, unde au aprobat măsurile propuse pentru a ţine sub control creşterea preţurilor la energie, care alimentează nivelul record al inflaţiei şi ameninţă să provoace recesiune.

Pachetul include o taxă pe profiturile excepţionale ale firmelor din domeniul combustibililor fosili, care se va aplica în 2022 şi în 2023, şi o altă taxă pe veniturile excesive obţinute de pe urma creşterii preţului electricităţii de către producătorii de energie care folosesc surse mai ieftine, conform agerpres.ro.

articolul original.

Octavian Radu, Smart Touch Technologies, la Zilele Biz: Inteligența Artificială revoluționează comunicarea B2B

28 November 2022 at 15:48
image

Odata cu pandemia, prin digitalizarea accelerată, enterprise-ul a devenit un mediu distribuit de lucru, între echipe remote, echipe hibrid, între aplicații care nu mai rulează pe data center-ul companiei, ci rulează în cloud sau cross-cloud, a precizat Octavian Radu, Co-founder, Smart Touch Technologies, prezent la Ziua de Inovație din cadrul Zilele Biz 2022.

Un studiu Gartner arată că pâna în 2023, 75% dintre organizațiile care exploatează beneficiile Distributed Enterprises vor realiza o creștere a veniturilor cu 25% mai rapidă decât competitorii lor, a adăugat Octavian Radu.

Care e problema?

Studiile arată că în 2022, aprox. 50% dintre tranzacții încă sunt realizate via telefon, fax sau întâlniri face to face cu reprezentanții de vânzări, un lucru care generează și o mulțime de documente. De asemenea, alte 32,5% trec prin EDI (electronic data exchange).

Ca atare, ”întregul sistem de comunicare B2B este infecient , opac și complicat. AI Automation poate și va optimiza procesul de comunicare B2B. Iar în această fază, foarte important va fi contextul”, a mai spus co-fondatorul Smart Touch Technologies.

Schimb de date

Viitoarele Distributed Enterprise vor folosi Inteligența Artificială pentru a face schimb de date. ”Documentele vor înceta să mai fie purtătorii de informație. Vor evolua în simple dovezi digitale ale tranzacțiilor, anexate la datele schimbate numai în scopuri legale / de reglementare”, a adăugat Octavian Radu.

articolul original.

Preşedintele Klaus Iohannis cere reexaminarea legii privind administrarea porturilor și a căilor navigabile

28 November 2022 at 12:38

Președintele Klaus Iohannis a cerut Parlamentului reexaminarea Legii pentru aprobarea OUG 160/2020, care care vine cu noi criterii obligatorii pentru selectarea membrilor conducerii administrațiilor portuare. Șeful statului spune că este folosită o terminologie neclară având în vedere domeniul de studii.

Astfel, OUG-ul reglementează crearea cadrului legal pentru aplicarea Regulamentului (UE) 2017/352 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 februarie 2017 de stabilire a unui cadru privind furnizarea de servicii portuare și a normelor comune privind transparența financiară a porturilor.

Administrația Prezidențială arată că la art. I pct. 1 din legea supusă reexaminării se prevede că: „1. La art. I, după punctul 2 se introduc două noi puncte, pct. 21 și pct. 22, cu următorul cuprins: „(21 ) La articolul 42 alineatul (4), literele a) și b) se modifică și vor avea următorul cuprins: «a) membrii selectați să aibă studii economice, tehnice sau juridice și experiență în domeniul economic, tehnic, juridic, de cel puțin 5 ani; b) membrii selectați să aibă competențe profesionale dovedite prin minimum 5 ani de experiență în administrarea sau managementul unor entități, persoane juridice care desfășoară activități specifice sectorului transport, logistic, administrarea infrastructurii de transport sau competențe profesionale dovedite prin minimum 5 ani de experiență îndeplinind atribuții de conducere, reglementare sau control.» (22) La articolul 42, după alineatul (4) se introduce un nou alineat, alin. (5), cu următorul cuprins: «(5) Procedura de selecție prevăzută la alin. (3) pentru Directorul General va cuprinde următoarele criterii obligatorii: a) să aibă studii economice tehnice sau juridice; b) experiență în domeniul economic, tehnic, juridic de cel puțin 5 ani; c) competențe profesionale dovedite prin minimum 5 ani de experiență îndeplinind atribuții de conducere, reglementare sau control.

”Altfel spus, membrii organelor de conducere ale administrațiilor portuare în porturile în care infrastructura portuară aparține domeniului public sau privat al statului ori în porturile în care infrastructura portuară aparține domeniului public sau privat al unităților administrativ-teritoriale, precum şi Directorul General, vor fi selectați cu respectarea unei proceduri de selecție ce va cuprinde noi criterii obligatorii.

Aceste modificări ale domeniile de studiu necesare, au eliminat condiția ca experiența profesională de 5 ani să fie în cadrul autorităților administrației publice centrale sau locale ori instituțiilor publice și a condiției ca respectivele competențe profesionale dovedite prin minimum 5 ani de experiență îndeplinind atribuții de conducere, reglementare sau control să fie în domeniul naval, condiții prevăzute în prezent de art. 42 alin. (4) lit. b) din O.G. nr. 22/1999 și, totodată, au fost stabilite criteriile de selecție pentru directorii generali ai administrațiilor portuare.

Apreciem că în cuprinsul dispozițiilor menționate se folosește o terminologie neclară în circumstanțierea domeniului de studii. Totodată, absența unor norme tranzitorii, de natură a asigura modul de conformare la noile cerințe legale şi de a menține coerența cadrului normativ aplicabil pentru selecția membrilor organelor de conducere ale administrațiilor portuare, poate genera dificultăți în aplicare”, se arată în solicitarea președintelui României.

Este necesară menționarea nivelului de studii

În contextul profesional, în solicitarea președintelui Klaus Iohannis se mai arată că este necesară menționarea nivelului de studii solicitat în cadrul condițiilor de selecție a membrilor organelor de conducere ale administrațiilor portuare.

Aşadar, „Dintr-o altă perspectivă, având în vedere că dispozițiile supuse reexaminării au fost introduse la Camera Deputaților, în calitate de Cameră decizională, apreciem că este necesar ca evaluarea sub aspectul oportunității reglementării să se realizeze de ambele Camere ale Parlamentului, ținând cont și de impactul pe care soluția legislativă îl va avea în privința componenței și selecției membrilor organelor de conducere ale administrațiilor portuare.

Față de argumentele expuse mai sus și având în vedere competența legislativă exclusivă a Parlamentului, vă solicităm reexaminarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 160/2020”, se arată în finalul cererii.

articolul original.

Emma -The Sleep Company, companie germană care vinde articole pentru somn, se lansează în România

O companie germană care vinde articole pentru somn se lansează în România

Emma - The Sleep Company, companie globală D2C (direct to consumer) în materie de articole pentru somn, deschide la București cel de-al 6-lea birou operațional. Compania, care în 2021 raporta o cifră de afaceri de peste 645 milioane euro, anunță deschiderea a peste 20 de posturi din diverse arii (resurse umane, finanțe, contabilitate, operațiuni și distribuție) și au în plan deschiderea altora noi în anii următori.

Prezentă în 30 de țări din America, Europa și Asia, noul birou din România reprezintă încă un pas în strategia de extindere globală a startup-ului, după birourile din Frankfurt (Germania), Manila (Filipine), Lisabona (Portugalia), Mexico City (Mexic) și Shanghai (China).

“După o atentă prospecție, am decis să alegem centrul Bucureștiului pentru deschiderea celui de-al 6-lea birou Emma. Am gândit noul birou ca un spațiu de co-working, bine conectat la mijloacele de transport, astfel încât angajații companiei să beneficieze de toate avantajele pe care zona le poate oferi. Cultura noastră organizațională este orientată spre colaborare, încurajarea creativității, muncă în echipă, aspecte care sunt încurajate prin felul nostru unic de a lucra împreună, precum și prin activități afterwork și teambuilding-uri. În București vom lucra activ la crearea unei comunități, vom organiza evenimente, conferințe, dezbateri, pentru că ne dorim să stimulăm schimbul de cunoștințe în mediul antreprenorial, ajutând astfel și alte companii să crească împreună cu noi”, a declarat Manuel Mueller, Co-fondator și CEO Emma - The Sleep Company.

Aptitudinile românilor, punct de atracție pentru companiile din străinătate

Ecosistemul de startup din România este încă în plină dezvoltare, conform unui raport al Comisiei Europene. Până în prezent, Emma a filmat o serie de reclame TV în România, iar experiența pozitivă a companiei a confirmat varietatea și multitudinea aptitudinilor din țara noastră, precum și entuziasmul tinerilor români de a lucra într-un mediu de lucru internațional și cu o creștere rapidă a business-ului.

“Cu peste 800 de milioane de euro cifră de afaceri estimată până la finalul lui 2022, ne uităm spre noi piețe pe care să ne bazăm planurile noastre de dezvoltare. Credem că această creștere poate fi susținută prin oamenii care cred în misiunea noastră. Am ales Bucureștiul pentru că înțelegem câți oameni talentați, bine pregătiți și calificați există în acest oraș. Emma este o companie care se adaptează rapid contextului și care nu este limitată geografic. Până la sfârșitul acestui an, vom angaja primii noștri colegi din România, iar până la sfârșitul anului 2023 ne dorim să avem cel puțin 20 de angajați în divizia din București”, a declarat Dr. Dennis Schmoltzi, Co-fondator și CEO Emma – The Sleep Company.

Pe lângă abilitățile românilor identificate de companie ca fiind esențiale în ariile cheie – achiziții, logistică, producție, relații cu clienții, creativitate, în decizia companiei de a se extinde în România au fost esențiali și alți factori precum localizarea favorabilă, fusul orar și potențialul de dezvoltare a afacerii.

articolul original.

Care este soluția lansată de Cătălin Manea pentru a avea cel puțin apă caldă în casa bucureştenilor

28 November 2022 at 11:49
Foto: b1tv.ro

Lipsa apei calde și căldurii în Capitală îi pune în dificultate pe mulți bucureșteni, situația fiind una de neconceput pentru secolul XXI, potrivit deputatului Cătălin Manea, care punctează că această problemă nu este una nouă. El le-a sugerat oamenilor o soluție pentru a avea cel puțin apă caldă în casă.

Astfel, deputatul Cătălin Manea, din grupul parlamentar al minorităților naționale, consideră că situația apei calde și căldurii în Capitală este de neconceput în secolul XXI. El a precizat că la rândul său nu are apă caldă și le-a sugerat bucureștenilor să-și cumpere un boiler.

Deputatul sugerează să achiziționăm un boiler electric

În precizările sale, „Nu, nu, nu. Din păcate, vă spun că pentru cei mai mulți bucureșteni, în această perioadă, le sugerez, că și eu am căutat, trebuie să își procure boiler special pentru baie (…). Nu poți să stai fără să te speli, pe bune, deci apă caldă la bucătărie, apă caldă la baie, nu mai spun de căldura care lipsește din calorifere”, a declarat deputatul duminică seară la B1TV.

Întrebat cât curent electric consumă, având în vedere că n-are apă caldă și căldură, Cătălin Manea a precizat că factura sa la electricitate ajunge undeva la 500-600 de lei pe lună.

Astfel, „Eu nu am plătit niciodată mai puțin de 500 – 600 de lei, pe lună, curentul, adică factura la energie electrică, cam asta este media, deci are dreptate (Dan Teodorescu, solistul de la Taxi, care a reclamat lipsa apei calde, n.r.)”, a detaliat Cătălin Manea.

Situație de neconceput pentru secolul XXI

În contextul socia, acesta spune că situația nu este una nouă în Capitală, în contextul în care primarul Nicușor Dan dă vina acum pe Termoenergetica.

În afirmaţiile sale, „Nicușor Dan, primarul Capitalei, ne tot spune că de vină este Termoenergetica, ELCEN, cunoaștem pe fond care este problema … domne’, dar nu este o soluție! Nu suntem în primul an în care bucureștenii – și sute de mii de bucureșteni din diferite cartiere – rămân fără apă caldă și căldură, acum, când vremea s-a răcit.

Am văzut mai nou că s-au apucat să facă câteva lucrări în anumite zone, nu știu, se tot sapă, muncitorii nu lucrează, am văzut doar utilajele, traficul este blocat, apa, nu numai cea caldă lipsește, lipsește și apa rece. Este o situație groaznică și de neconceput pentru secolul XXI, pentru București, capitala unui stat european”, a continuat oficialul.

CGMB a aprobat un împrumut de 500 de milioane de lei

În contextul remedierilor, în cursul zilei de vineri, consilierii generali ai Capitalei au aprobat proiectul privind contractarea unei finanţări rambursabile interne/externe, în valoare totală de până la 500 de milioane de lei. Banii urmează să fie alocaţi companiei Termoenergetica, în vederea achitării datoriei către Elcen.

În acest fel, primarul general al Capitalei va fi împuternicit sa negocieze şi să semneze termenii şi condiţiile finanţării. Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară.

Astfel, „Urgenţa acestui proiect de hotărâre vine din faptul că a fost publicată ordonanţa de urgenţă privind rectificarea bugetului naţional. În această ordonanţă de urgenţă se ridică plafonul de împrumut al Municipiului Bucureşti cu 500 de milioane de lei, numai că toate procedurile trebuie desfăşurate până la sfârşitul anului 2022. Ordonanţa a fost publicată în Monitorul Oficial, după ce noi am convocat această şedinţă”, a spus primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.

articolul original.

Idei de afaceri la cheie: Îți place să faci curățenie? De ce să nu faci un business din asta, cu franciza Deziclean

Continuăm șirul ideilor de afaceri cu o franciză care ar putea fi pe placul celor care se simt bine când fac curățenie sau care chiar se relaxează atunci când își pun casa în ordine.

Idei de afaceri la cheie: Îți place să faci curățenie? De ce să nu faci un business din asta, cu franciza Deziclean

Propunerea din această săptămână este franciza Deziclean, oferită de un business care a luat naștere în urmă cu mai bine de 10 ani în București și care a ajuns la o cifră de afaceri estimată la 30 de milioane lei în 2022.

Cei de la Deziclean ne-au dezvăluit că sunt în proces de expansiune la nivel național, iar extinderea prin franciză a fost strategia aleasă de companie. Are o prezență puternică în București, dar vrea să ajungă în cât mai multe regiuni ale țării.

„Avem deja o prezență considerabilă în București, așa că ne dorim să ne extindem în afara Capitalei. În perioada următoare ne dorim să deschidem măcar 3 francize”, ne-au transmis cei de la Deziclean.

Orașele vizate sunt Cluj-Napoca, Constanța, Sibiu, Timișoara și Brașov.

Cine este Deziclean și ce oferă

În București, au în portofoliul lor de clienți companii foarte mari, cum ar fi Dedeman, Ford, Honda, Kaufland, Carrefour, Mega Image, Lufthansa, Burberry, Fortuna, Colliers și multe alte companii mari.

Sunt prezenți deja în multe centre comerciale, în aeroportul din Otopeni, în multe clădiri de birouri mari, iar asta înseamnă că le deschide viitorilor francizați posibilitatea de a lucra cu partenerii locali din celelalte județe din țară, deoarece rețelele și companiile respective au mai colaborat cu brandul Deziclean și cunosc serviciile pe care le oferă.

Acesta este principalul avantaj al unei francize, că poți folosi un brand care este deja cunoscut pe piață și care are deja clienți care recunosc calitatea serviciilor și produselor oferite, fără să mai fie nevoie să-ți crești propria notorietate, să te chinui să-i convingi pe alții că poți oferi servicii de calitate.

Și pentru că am vorbit despre servicii, Deziclean oferă servicii de curățenie profesionale pentru o gamă întreagă de spații, de la clădiri de birouri, centre comerciale și industriale, până la restaurante, zone de food court și chiar pentru locuințe.

Oferă și servicii de deratizare, dezinsecție și dezinfecție. Întreținere pentru spații verzi, deszăpezire, întreținerea de pardoseli, mochete și covoare, dar și servicii de alpinism utilitar.

Are în spate furnizori de echipamente și consumabile cu experiență, cum ar fi Ecolab, Tennat sau Tork, furnizori care vor deveni disponibili și pentru cei care intră în rețeaua Deziclean prin franciză.

Ce primești în pachetul de franciză

Pe lângă dreptul de a folosi brandul și imaginea Deziclean, și know-how-ul și procedurile pe care le va transfera către francizat, în pachetul de franciză, compania va oferi training pentru personalul francizatului înainte de lansarea noului punct de lucru.

În training intră:

  • pregătire practică pentru personalul care se va ocupa efectiv cu prestarea serviciilor oferite de Deziclean;
  • training pentru personalul de vânzări;
  • Training pentru zona de management.

Tot în pachetul de franciză, Deziclean va oferi francizatului posibilitatea de a cumpăra echipamentele și soluțiile necesare de la furnizorii săi direcți, la prețuri preferențiale. Cu alte cuvinte, prețuri mai mici decât dacă s-ar adresa acelor furnizori în mod independent.

Asistența operațională va fi oferită gratuit de Deziclean în primul an, iar dezvoltarea de servicii noi va fi suportată tot de către companie.

În ceea ce privește negocierea condițiilor cu furnizorii, acestea vor fi derulate de Deziclean. Așadar, dacă nu aveți experiență în zona aceasta, cei de la Deziclean vă ajută și în această direcție.

Un avantaj al celor care se înscriu primii în programul de franciză al Deziclean este acela că vor avea posibilitatea de a se extinde chiar ei în județele limitrofe, dacă doresc să o facă, primind exclusivitate teritorială asupra județelor către care francizatul și-a exprimat anticipat dorința de a se extinde, astfel încât un alt francizat să nu intre pe „teritoriul” lui.

De menționat, însă, că extinderea în exclusivitate cu alte puncte de lucru în alte județe va putea fi posibilă prin achitarea a 50% din taxa de francizare.

(sursa foto: Deziclean)

Cât costă franciza Deziclean și care este bugetul de investiții inițial

Pentru că am ajuns să vorbim despre taxa de francizare, prețul stabilit pentru pachetul de franciză este de 14.500 de euro.

Pe lângă taxa de francizare, în bugetul inițial de investiție pentru deschiderea unei francize Deziclean, intră și alte costuri adiționale. Aici intră costurile de recrutare, cele de înființare a societății comerciale, unele costuri care țin de training, Deziclean neacoperind absolut toate costurile cu cazarea și transportul viitorilor angajați ai francizatului, marketing, promovare, garanția echipamentelor furnizate de Deziclean și chiar bugetul organizării unui eveniment de lansare.

În total, Deziclean recomandă un buget total, care să includă toate costurile de 39.000 de euro.

Mai departe, francizatul trebuie să aibă în vedere redevența anuală, de 5% din cifra de afaceri, o contribuție lunară de marketing și promovare națională de 100 de euro lunar și încă 100 de euro pentru bugetul de marketing local.

Asistența tehnică este oferită gratuit de Deziclean în primul an, iar din al doilea an francizatul va trebui să plătească pentru suportul tehnic, dar putem presupune că, după un an, francizatul va învăța să se descurce singur cu cele mai multe dintre problemele tehnice, așa că s-ar putea să nu aibă nevoie de sprijin din partea partenerilor de la București foarte des.

Reprezentanții Deziclean spun că politica de preț pentru serviciile furnizate va fi una stabilită în acord cu recomandările companiei, dar francizatul are libertatea de a propune propriile liste de prețuri, din moment ce legislația în vigoare le oferă libertatea totală în a stabili propriile prețuri.

Cei de la Deziclean ne spun că un astfel de business poate decola rapid dacă ai din start experiență în domeniu și cunoști piața locală. Dacă ai experiență în vânzarea de servicii, ai un avantaj în plus pentru a reduce perioada de recuperare a investiției.

articolul original.
❌