ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Ieri — 24 June 2022Ultimele Stiri

Piața de țigarete ilicite continuă să crească în UE, din cauza țigărilor contrafăcute de pe piața franceză

Piața de țigarete ilicite continuă să crească în UE, din cauza țigărilor contrafăcute de pe piața franceză

Philip Morris International Inc. (PMI) (NYSE: PM) solicită autorităților europene de reglementare și factorilor de decizie politică să ia în considerare milioanele de fumători adulți care apelează la piața ilicită în loc să treacă la alternative mai bune. Studiul anual realizat de KPMG în 2021 privind consumul ilicit de țigări, comandat de PMI, relevă faptul că, în general, consumul ilicit de țigări a crescut anul trecut cu aproximativ 3,9% - sau 1,3 miliarde de țigări. În toate statele membre ale Uniunii Europene (UE) s-a înregistrat un consum de 35,5 miliarde de țigări. Studiul estimează că, în aceeași perioadă, consumul total de țigări a scăzut la nivel european.

Conform raportului, creșterea consumului ilicit în UE a fost determinată în mare măsură de o creștere estimată de 33% a consumului de țigări contrafăcute în Franța, care s-a ridicat la 8 miliarde de țigări anul trecut. Franța rămâne cea mai mare piață pentru țigările ilicite din Uniunea Europeană, cu un total de 15,1 miliarde de țigări ilicite consumate în 2021. Acest volum reprezintă 29% din consumul total de țigări din Franța, ceea ce înseamnă o creștere semnificativă de la 13% în 2017.

„Concluziile raportului KPMG ar trebui să fie un real semnal de alarmă. Este îngrijorător faptul că în țările care mențin accize ridicate la țigări, cum ar fi Franța, în loc să se înregistreze o scădere a prevalenței fumatului, se constată o creștere a consumului de țigări contrafăcute. În fapt, în Franța, în ultimii cinci ani, în timp ce prețul mediu al unui pachet de țigări legale a crescut cu mai mult de jumătate, numărul de fumători adulți a scăzut doar marginal”, a declarat Gregoire Verdeaux, Senior Vice President, External Affairs, PMI. „Dar există și speranță. Alte țări din UE au adoptat politici diferențiate privind alternativele la țigări, care sprijină scăderea continuă a consumului de țigări, reducând în același timp comerțul ilicit, și care dau deja rezultate încurajatoare. Comisia Europeană de la Bruxelles ar trebui să construiască pe astfel de exemple, fundația pentru viitor.”

Raportul anual al KPMG se concentrează asupra consumului și fluxurilor de țigări ilicite în 30 de țări europene – cele 27 de state membre ale UE, precum și în Regatul Unit al Marii Britanii, Norvegia și Elveția – și indică faptul că, dacă aceste țigări ar fi fost cumpărate în mod legal, guvernele din UE ar fi colectat taxe suplimentare în valoare de 10,4 miliarde de euro.

„Pierderile de venituri fiscale vor limita capacitatea guvernelor de a investi în domenii precum siguranța publică, serviciile publice sau infrastructura, într-un moment în care populația din întreaga Europă se confruntă cu prețuri mai mari la multe bunuri de bază. Riscul ca un număr mai mare de fumători adulți – în special cei din rândul populației cu venituri scăzute – să se orienteze către comerțul ilicit este acum semnificativ. Acest lucru creează o nevoie și mai urgentă de a ne asigura că alternativele fără fum sunt disponibile și accesibile pentru toți, pentru a le permite să facă o alegere mai bună în loc să cumpere de pe piața neagră”, a adăugat Verdeaux.

Raportul KPMG arată, de asemenea, că aproximativ jumătate – 16 din 27 – dintre statele membre au înregistrat o scădere sau o stabilitate a consumului de țigări ilicite în 2021. Dintre aceste țări, Polonia a înregistrat una dintre cele mai mari scăderi ale volumelor ilicite, cu o reducere de 3,7% a ponderii consumului de țigări ilicite. Printre statele cu nivel redus al consumului de țigări de contrabandă, se află și România, cu un minim istoric, de 7,9% consum ilicit de țigări, care reprezintă un total de 26,6 miliarde țigarete consumate.

„Scăderea consumului de țigări ilicite în țări precum Polonia și România este remarcabilă și ne oferă motive de optimism. Aceasta demonstrează impactul aplicării eficiente a legii împotriva infractorilor care profită de pe urma comerțului ilicit pe o piață în care sunt disponibile alternative mai bune la fumat și mai accesibile pentru fumătorii adulți. Acestea sunt rezultate pe care și alte țări ar trebui să aspire să le obțină”, a declarat Alvise Giustiniani, Vice President, Illicit Trade Prevention. „Niciodată nu a fost mai important să oferim, în special celor mai vulnerabili din societate, acces la informații, precum și să dezvoltăm și să punem în aplicare politici inovatoare care să includă cu adevărat pe toată lumea și să faciliteze accesul la alternative mai bune.”, a continuat acesta.

„Autoritățile din România au făcut progrese semnificative în combaterea contrabandei și a comerțului ilicit cu țigarete în România, iar nivelul de 7,9% este unul record, cel mai scăzut atins în ultimii 5 ani. Prin urmare, facem apel la toți actorii implicați să continue să colaboreze în mod constructiv și să aloce resursele necesare pentru a combate cu fermitate comerțul ilicit în toate formele sale, așa cum este prevăzut și în obiectivele asumate de Guvernul României.” - Daniel Cuevas, Managing Director Philip Morris România

Consumul de țigări contrafăcute a fost principalul motor al comerțului ilicit în UE; consumul de țigări contrafăcute a ajuns la un total estimat de 12,3 miliarde – acesta reprezintă 34,6% din consumul ilicit total. Studiul indică faptul că, din cauza restricțiilor de călătorie și de trecere a frontierei ca urmare a pandemiei de COVID-19, grupurile de criminalitate organizată s-au orientat către fabricarea de țigări contrafăcute direct în interiorul granițelor UE. Interviurile realizate de KPMG cu șapte agenții de aplicare a legii au arătat că fabricile ilegale se mută din ce în ce mai mult spre vestul Europei pentru a se apropia de piețele finale cu prețuri mai mari, cum ar fi Franța și Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

Creșterea continuă a pieței negre, unde sunt disponibile cu ușurință țigări contrafăcute și nereglementate, subminează serios eforturile legitime de reducere și, în cele din urmă, de eliminare a fumatului.

„Consumatorii trebuie să fie stimulați pentru a nu fi nevoiți să apeleze la țigări ilicite. Acest lucru înseamnă să ne concentrăm pe educație și conștientizare și să asigurăm disponibilitatea unor alternative mai bune dovedite știintific, cum ar fi produsele fără fum”, a adăugat Verdeaux. „Asigurarea accesibilității acestor produse ca o opțiune mai bună pentru milioanele de fumători adulți din Europa care nu renunță la fumat ar trebui să fie prioritatea noastră comună.”

În Franța, în perioada 2017-2021, prețul mediu al unui pachet de țigarete legale a crescut cu 50%, ajungând la peste 10 euro, în timp ce prevalența fumatului a scăzut doar marginal, cu -1,4 puncte procentuale, până la nivelul actual de 25,5% (Sursa: Journal official yearly publication of WAP—2021 WAP; EU Commission Excise Duty Tables yearly publication—2021; WAP 2005-2021; before 2004: price of most sold brand in France. Santé Publique France, public agency of Ministry of Health).

Pentru PMI, eliminarea comerțului ilicit cu tutun a fost o prioritate de lungă durată. Compania colaborează cu agențiile de aplicare a legii și cu alte organizații din întreaga lume pentru a descoperi și a opri activitățile ilegale, inclusiv operațiunile de contrafacere și de contrabandă. PMI IMPACT este doar un exemplu al angajamentului PMI în acest sector - sprijină proiecte ale unor terțe părți care vizează reducerea sau prevenirea comerțului ilegal. În cele din urmă, prin intermediul PMI IMPACT (aflat acum la a treia rundă de finanțare), PMI dezvoltă și promovează un ecosistem de actori publici și privați pentru a combate comerțul ilegal sub toate formele sale.

Eforturile PMI de combatere a comerțului ilicit sunt integrate în operațiunile sale zilnice. Compania pune în aplicare măsuri preventive și de protecție ca mijloc de control al lanțului de aprovizionare, utilizează tehnologie de urmărire și trasabilitate de ultimă generație și impune tuturor clienților și furnizorilor standarde și protocoale stricte de diligență. PMI continuă să susțină reglementări relevante, cum ar fi Protocolul FCTC pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun și dispozițiile Directivei UE privind produsele din tutun referitoare la urmărirea și trasabilitatea produselor din tutun.

Philip Morris International: Construim un viitor fără fum

Philip Morris International (PMI) este o companie internațională de top din industria tutunului care și-a propus să construiască un viitor fără fum și să își extindă, pe termen lung, portofoliul cu produse din afara sectorului de produse care conțin tutun sau nicotină. Portofoliul actual de produse al companiei constă, în principal, în țigări și produse fără fum, inclusiv produse care încălzesc tutunul (heat-not-burn), produse cu nicotină pentru uz oral sau produse cu vapori cu conținut de nicotină, care sunt vândute pe piețele din afara SUA. Din 2008, PMI a investit peste 9 miliarde USD pentru a dezvolta, fundamenta științific și comercializa produse inovatoare fără fum pentru adulții care altfel ar continua să fumeze, cu scopul de a opri complet vânzarea țigărilor. Pentru aceasta au fost construite capacități de evaluare științifică de nivel mondial, în special în domeniile toxicologiei sistemelor preclinice, cercetării clinice și comportamentale, cât și studii ulterioare introducerii pe piață.

Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA a autorizat comercializarea unei versiuni a dispozitivului IQOS dezvoltat de PMI, Platforma 1, și a consumabilelor aferente ca produs din tutun cu risc modificat (MRTP) și a determinat că o decizie de expunere modificată este oportună pentru promovarea sănătății publice.

În 31 martie 2022, produsele fără fum dezvoltate de PMI erau disponibile pentru vânzare în 71 de piețe. PMI estimează că aproximativ 12,7 milioane de adulți din întreaga lume, cu excepția Rusiei și Ucrainei, au trecut deja la IQOS și au renunțat la fumat.

Cu o bază solidă și o expertiză semnificativă în științele vieții, în februarie 2021, PMI și-a anunțat ambiția de a se extinde în domeniile wellness și de îngrijire a sănătății și de a oferi produse și soluții inovatoare care urmăresc să răspundă nevoilor pacienților și consumatorilor. Pentru mai multe informații puteți vizita
www.pmi.com și www.pmiscience.com.

Articol susținut de Philip Morris International (PMI).

articolul original.

Parteneriat Vodafone – Oracle pentru modernizarea tehnologiei pe infrastructura Cloud

24 June 2022 at 10:19
image

Oracle și Vodafone au lansat un parteneriat strategic pentru modernizarea infrastructurii IT europene a operatorului și accelerarea tranziției sale către cloud.

OCI Dedicated Region

În cadrul acestui acord multianual, Vodafone va moderniza și migra un număr mare din sistemele sale către OCI Dedicated Region, o regiune cloud complet gestionată, care aduce toate serviciile publice de cloud Oracle în rețeaua și centrele de date proprii ale Vodafone. Astfel, Vodafone va dispune de o platformă cloud dedicată pentru a își moderniza miile de baze de date Oracle, precum și pentru a își susține și extinde sistemele esențiale critice OSS și BSS, inclusiv CRM și gestionarea comenzilor.

Implementarea va permite, de asemenea, Vodafone să creeze mai rapid noi aplicații bazate pe cloud și, profitând de dimensiunea sa geografică, să le lanseze pe mai multe piețe în același timp.

Centrele de date din Europa

Oracle va implementa OCI Dedicated Regions în principalele centre de date ale Vodafone, care gestionează operațiunile sale IT și de rețea din Europa. Implementarea serviciilor de cloud public direct în interiorul rețelei și centrelor de date proprii ale Vodafone va permite operatorului să își modernizeze, să își gestioneze și să își automatizeze în mod flexibil sistemele critice folosind noi tehnologii, precum serviciile autonome, și să îndeplinească mai ușor cerințele de latență și performanță ale acestor aplicații.

Vodafone va avea, de asemenea, acces rapid la resurse de calcul, care îi vor permite să mărească și să extindă în mod dinamic serviciile în mai multe zone geografice, în funcție de evoluția cerințelor de afaceri, reducând în același timp costurile operaționale și respectând reglementările privind rezidența datelor.

Modernizarea infrastructurii

Parteneriatul sprijină inițiativa multianuală a Vodafone de a consolida și moderniza infrastructura tehnologică care susține sistemele sale critice într-o platformă comună, on-premise, cu standarde deschise, capabilă să susțină și să extindă serviciile digitale de ultimă generație. De asemenea, va ajuta Vodafone să își promoveze obiectivele Tech 2025: reducerea timpului de lansare pe piață a serviciilor sale, oferirea de experiențe deosebite clienților prin servicii mereu active și reducerea costurilor operaționale prin automatizare.

Pe măsură ce Vodafone se concentrează asupra creșterii, datele sunt esențiale pentru modul în care ne dezvoltăm afacerea, construim noi capabilități și inovăm pentru a răspunde nevoilor clienților noștri. Colaborarea cu Oracle susține viziunea noastră de a deveni o companie de comunicații tehnologice”, a declarat Scott Petty, Chief Digital & IT Officer, Vodafone. „Acordul permite Oracle să aducă întregul său portofoliu de servicii cloud direct în centrele de date Vodafone. Aceasta include aceeași arhitectură, software, servicii și nivel de control utilizate în cloud-ul public OCI. Flexibilitatea oferită de OCI ne permite să construim o platformă cloud robustă, sigură și extensibilă în propriile centre de date, oferind în același timp agilitatea operațională și scalabilitatea necesare pentru a susține creșterea și diversificarea afacerii noastre.”

articolul original.

SIKA România – 20 de ani de activitate: “Prin dezvoltarea și integrările de business din ultimii ani, am devenit unul dintre cei mai importanți producători de materiale de construcții din România”

24 June 2022 at 13:45

Compania Sika aniversează în acest an 20 de ani de activitate pe piața din România. Nivelul general al business-ului Sika în România, cu toate noile sale componente integrate sau în curs de integrare, a ajuns anul trecut la peste 180 de milioane de euro.

“În urmă cu 20 de ani Sika pleca la drum pe piața din România cu patru angajați. Ca urmare a dezvoltării organice a companiei, dar și după procesele de integrare a unor noi organizații ca Adeplast sau Arcon, gestionăm acum o echipă cu 700 de angajați, pe platfome industriale dispuse strategic la nivelul întregii țări. Astfel, am devenit unul dintre cei mai importanți producători de materiale de construcții din România. În prezent, Sika se află pe piață cu un portofoliu de peste 1300 de produse și soluții de înaltă calitate dedicate tuturor fazelor unei construcții, de la fundație, la acoperiș, fie că vorbim de zona rezidențială, de cea industrială sau pur și simplu, de sectorul DIY și renovări”, declară Laurențiu Ștefănescu, Director General Sika România.

În primii trei ani de activitate, Sika România a dezvoltat sediul central și depozitul din Brașov, cu o echipă de 13 oameni, sub managementul doamnei Ileana Nicolae, care a asigurat și dezvoltarea strategică de business până în 2014, când a fost promovată în rolul de Head of Sika East Europe. După această perioadă conducerea Sika România a fost preluată de Laurențiu Ștefănescu.

Un moment important în dezvoltarea Sika România a fost anul 2011 când s-a lansat Centrul de Competențe pentru Fațade pentru sprijinirea proiectelor din domeniu la nivel local, precum și pentru restul Europei Centrale și de Est. În toată această perioadă, compania s-a poziționat ca lider de piață în următoarele categorii: aditivi pentru betoane și mortare, pardoseli industriale, sisteme de membrane PVC pentru acoperișuri,  consolidări structurale cu fibră de carbon, sisteme de lipire a fațadelor structurale, hidroizolații și impermeabilizări. Sika a dezvoltat și soluții pentru piața auto, industria navală și industria de transporturi .

În ultimii 20 de ani compania a cunoscut mai multe etape de dezvoltare atât prin construcția de fabrici proprii, cât și prin achiziții locale (2019 – Arcon Membrane, principalul producător de membrane bituminoase din România, 2020 – Adeplast SA, lider consacrat în producția de mortare pentru construcţii şi izolaţii termice-EPS). Astfel, Sika România a ajuns la un număr de 12 fabrici și linii de producție locate în șapte zone ale țării.

“De la înființare până în prezent am avut un parcurs plin de provocări. În primă fază am derulat proiecte complexe pentru a educa piața. Am realizat mii de ore de training cu arhitecți, cu firme de construcții pentru a lansa local soluțiile și produsele companiei. În 2002, primul an de activitate, am înregistrat o cifra de afaceri de 400.000 euro, pentru ca în 2014 să marcăm 19.000.000 euro, iar în prezent să mergem spre 200.000.000 euro. Un rol important l-au avut achizițiile din ultima perioadă, dar sunt și foarte mulți alți factori care au condus la această dezvoltare. În primul rând SIKA a avut focus pe dezvoltarea portofoliului, investind în cercetare, tehnologie și inovație. Local, pentru fiecare țară din regiune, am construit strategia de business potrivită, pentru a ajunge la clienți și pentru a construi relații de încredere și loialitate. Toate acestea s-au întâmplat împreună cu o echipă puternică în care am avut încredere din prima zi”, explică Ileana Nicolae, Head of Europe East Sika.

Mesajul domnei Ileana Nicolae la împlinirea a 20 de ani de excelență în afaceri:

“În toți acești ani Sika a crescut peste așteptări. Suntem în continuă schimbare, iar mesajul meu pentru toți membrii echipei este că trebuie să acceptăm schimbarea, să o vedem ca pe o oportunitate și să ne adaptăm, să ne îmbunătățim până la nivelul de excelență, indiferent de activitatea desfășurată.  Este singurul mod în care vom putea reuși. “

Pilonii importanți de dezvoltare strategică din ultimii doi ani: achiziția Adeplast și Arcon

“Suntem o companie cu o istorie uriașă în spate, cu peste 100 de ani de dezvoltare în tehnologii și inovații pentru construcții. În România, în cei 20 de ani de activitate, ne-am impus și dezvoltat printr-un portofoliu divers, cu soluții avansate din punct de vedere tehnic. În același timp ne-am propus să consolidam business-ul local prin achiziția unor companii de top care, la randul lor, aveau implementate tehnologii avansate în producția de materiale de construcții: Arcon Membrane cu sediul în Sfântu Gheorghe, achiziționată în 2019 și compania Adeplast achiziționată în 2020. Obiectivul principal este să ne dezvoltăm în continuare pe piața materialelor de construcții drept unul dintre cei mai importanți producători din România, care oferă produse dedicate pentru toate fazele unei construcții, de orice tip și dimensiune”, explică Laurențiu Ștefănescu.

Sika România a primit trofeul de Campion Mondial în cadrul grupului pentru anul 2021

Compania își concentrează activitățile de cercetare și dezvoltare pe generarea de beneficii pe termen lung pentru clienți, în conformitate cu principiile de sustenabilitate. “Toate aceste valori se regăsesc la nivel mondial, pe toate piețele locale, inclusiv în țara noastră. Sika România, după achiziția și integrarea companiilor Adeplast și Arcon, a primit trofeul de Campion Mondial în cadrul Sika pentru performanțe deosebite. Este o recunoaștere a performanței pe care Sika Romania a avut-o în ultimii 20 de ani, aceasta însemnând toate palierele de business: angajații, cultura organizațională, dezvoltarea, potențialul, rezultatele financiare, sustenabilitatea”,  mai precizează Laurențiu Ștefănescu.

Viziunea companiei pentru următorii 10 ani se regăsește în mesajul adresat cu ocazia aniversării: „Împreună suntem mai puternici.  Traversăm perioade dificile din punct de vedere al pieței și al economiei la nivel global. Ne bazăm pe o echipă unită, care a adus rezultate și a confirmat de fiecare dată“, mai explică Laurențiu Ștefănescu.

Sika România este subsidiară a concernului elveţian Sika AG, fondat în 1910, în Baar, Elveția. Grupul elvețian Sika are subsidiare în 101 ţări din întreaga lume şi deţine peste 300 de unităţi de producţie, cu 27.000 de angajaţi, care au generat în 2021 un nivel al afacerilor de peste 9 miliarde de euro. La nivel mondial Sika are peste 1.200 de experți în cercetare și dezvoltare care colaborează strâns cu clienții, pentru a realiza cele mai bune soluții pentru proiectele lor. Acestea sunt bazele inovatoare implementate pe toate piețele, inclusiv în România. Din 2015, compania a depus peste 500 de brevete noi și a facut publice peste 600 de inovații.

articolul original.

Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare de călătorie din cauza grevei anunțate de însoțitorii de zbor de la compania aeriană EasyJet.

24 June 2022 at 10:24
image

În prezent, românii care vor să călătorească în Spania, în perioada următoare, trebuie să verifice zborurile înainte. O informare în acest sens a venit de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Astfel, într-un comunicat transmis vineri, MAE anunță că cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească, pe cale aeriană, înspre şi dinspre Spania trebuie să știe că mai multe organizaţii sindicale au anunţat, pentru mai multe perioade din luna iulie, o grevă a însoţitorilor de zbor ai companiei aeriene EasyJet.

Din această cauză, MAE  precizează că pot exista blocaje majore ale curselor aeriene operate de această companie, iar călătorii trebuie să fie informați. În ceea ce privește perioada grevei, potrivit reprezentanților MAE, greva va avea loc între 1 – 3, 15 – 17 şi 29 – 31 iulie, la cele 3 baze situate în Barcelona, Palma de Mallorca şi Malaga.

Recomandările MAE pentru românii care călătoresc în Spania

În acest sens, „În vederea prevenirii unor situaţii neplăcute pe durata călătoriei în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români să se informeze din timp cu privire la situaţia zborurilor contractate, consultând paginile de Internet de specialitate şi oficiale şi/sau contactând direct operatorul de zbor”, transmite sursa citată.

Cetățenii aflați în situații dificile pot solicita asistență consulară la Consulatului General al Românei la Madrid, la numărul +34 91.734.4004, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă, anunță MAE.

 În același timp, sursa citată mai precizează că cetățenii aflați în situații speciale, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi următoarele linii telefonice de permanenţă, în funcţie de regiune:

– Consulatul General al Românei la Madrid: +34 669.362.202
– Consulatul General Barcelona: +34 661.547.853
– Consulatul General Sevilla: +34 648.212.169
– Consulatul General Bilbao: +34 608.956.278
– Consulatul Castellon de la Plana: +34 677.842.467
– Consulatul Ciudad Real: +34 609.513.790
– Consulatul Zaragoza: +34 663.814.474
– Consulatul Almeria: +34 682.733.408

Ryanair, Volotea și EasyJet demarează o nouă grevă

în contexrul călătoriilor aeriene şi românii care călătoresc în Italia trebuie să fie bine informați. Menționăm faptul că în acest weekend sunt așteptate mai multe greve la nivelul marilor companii aeriene. În cursul zilei de sâmbătă, 25 iunie, sindicatele care reprezintă angajații Volotea și easyJet au anunțat că se vor alătura demersului făcut de sindicatele angajaților Ryanair.

Astfel, pe lângă Spania, în cursul zilei de sâmbătă, 25 iunie, însoțitorii de bord și piloții care lucrează pentru Ryanair, Malta Air și CrewLink din Italia își vor înceta activitatea timp de 24 de ore.

Menționăm faptul că Greva Ryanair din 25 iunie face parte dintr-o grevă mult mai mare la nivel european. Atât piloții cât și însoțitorii de bord din Spania, Portugalia, Franța și Belgia își vor înceta activitatea în perioada 24, 25, 26, 30 iunie, precum și în perioada 1 – 2 iulie 2022, conform ultimelor informații.

articolul original.

Acoperișurile verzi, cea mai nouă tendință în construcții, de la BMI România

24 June 2022 at 10:12
image
Foto: site4all.ro

​Acoperișurile verzi sunt tendința de pe piața construcțiilor care câștigă din ce în ce mai multă popularitate în Europa. Acestea oferă oaze încântătoare de verdeață pe acoperișul clădirilor și vin cu nenumărate beneficii.

Astfel, BMI România informează că în funcție de soluția aleasă, acoperișurile verzi se împart în două categorii – extensive sau intensive, iar din punct de vedere al poziționării hidroizolației față de termoizolație – clasice sau inversate.

Acoperișul verde intensiv, pentru spații recreative

În contextul BMI România, acoperișul verde intensiv, este un sistem conceput pentru a fi utilizat ca și spații recreative. Acesta prezintă adesea multe caracteristici asemănătoare cu grădinile tradiționale existente la sol, deoarece pot include căi de acces realizate din pavaje, peluze, arbori și arbuști. Aceste “grădini de acoperiș“ sunt sisteme multistrat de sol, care necesită o irigare constantă și o întreținere periodică față de acoperișurile verzi extensive. Datorită complexității unor astfel de soluții, varianta optimă se va alege după consultarea dintre biroul de arhitectură implicat și consultantul tehnic BMI Icopal.

Acoperișul verde extensiv, cu scop decorativ și ecologic

Cea de-a doua soluție din portofoliul BMI România este acoperișul verde extensiv (clasic sau inversat). Acest tip de terasă verde este destinat în principal folosirii în scop decorativ, ecologic. Nu este utilizat ca spațiu de recreere, pe care se poate circula sau staționa în mod frecvent, accesul fiind permis doar pentru activitățile de întreținere ale acestuia. Datorită înălțimii superficiale a substratului vegetal, gama de plante care se pretează pentru astfel de acoperișuri este restrânsă la plantele rezistente la secetă și care nu necesită o îngrijire permanentă, cum ar fi: sedum, mușchi, flori sălbatice specifice zonei etc. Datorită experienței în domeniu, dobândită pe parcursul existenței sale, BMI Icopal acordă, în funcție de soluția aleasă, o garanție privind impermeabilitatea sistemului cuprinsă între 20 – 40 ani.

 Hidroizolații durabile

Astfel de acoperișuri verzi putem întâlni în cadrul spațiilor comerciale, unde pot găzdui restaurante și locuri de joacă, clădiri de afaceri, blocuri sau case. Iar beneficiile acestor sisteme ecologice și sustenabile, oferite de gama BMI Icopal, al cărei motto este, pe deplin justificat, „Hidroizolații durabile” sunt:

– În cazul clădirilor cu acoperișuri verzi, apa este preluată de substrat și apoi condusă către plante, de unde se întoarce în atmosferă, prin evaporare. Vara, acestea pot prelua 70-90% din precipitațiile care cad pe ele, iar iarna, între 25-40%. Din acest motiv, în cazul precipitațiilor abundente, este redus atât stresul pus asupra sistemelor de canalizare cât și riscul de inundații.

– Prin rouă și evaporare, plantele aflate pe sisteme orizontale și verticale au efect de răcorire a spațiilor urbane în zilele toride de vară. De asemenea, contribuie la reducerea distribuirii prafului și a emisiilor poluante și, astfel, la adaptarea orașelor la climatul viitorului, cu temperaturi estimate mai ridicate vara. În plus, datorită mediului umed pe care îl asigură plantele, acestea creează un strat natural rezistent la foc, care protejează imobilul.

– Izolarea mai mare oferită de acoperișurile verzi poate reduce cantitatea de energie necesară pentru a regla temperatura clădirii, dacă ne gândim că acoperișul este zona pe unde se pierde multă căldură și care preia temperaturile ridicate ale verii. Mai mult, plantele absorb jumătate din lumina soarelui, ceea ce creează un climat răcoros și plăcut vara. Conform unor cercetări, un acoperiș verde generos reduce cu 75% nevoia de a porni aparatul de aer condiționat, ceea ce înseamnă economie la consumul de energie. Acest lucru are un efect benefic și asupra vecinătății clădirii și a temperaturii orașului, care poate să scadă cu până la 3 grade. Lucru pe care îl putem observa ușor și dacă facem o comparație între temperatura înregistrată într-o zi de vară într-un oraș și cea dintr-o localitate verde, aflată în vecinătatea acestuia.

– Prezența unui acoperiș verde scade expunerea membranelor impermeabile la fluctuațiile mari de temperatură, factor care provoacă micro-fisuri și protejează materialele acoperișului de alte influențe externe precum soarele, ploaia sau vântul. Acest lucru dublează sau chiar triplează durata de viață a acoperișului.

-Aspectul natural, sustenabil, împreună cu reducerea costurilor de energie și a duratei de viață a acoperișului înseamnă o valoare crescută a proprietății. Un acoperiș verde atenuează zgomotele, mai ales sunetele de frecvență joasă. Când suprafața acestuia este mare, poate reduce zgomotele exterioare cu până la 40 de decibeli.

În prezent, sunt numeroase motive pentru care popularitatea acoperișurilor verzi, în cadrul proiectelor urbane sau rurale înregistrează o creștere constantă în ultimii ani, fiind în prezent o opțiune des folosită datorită experienței dobândite și îmbunătățirii constante a soluțiilor existente, oferite pe piața românească, la un nivel ridicat de profesionalism.

De-a lungul anilor, compania BMI România s-a concentrat pe o dezvoltare şi îmbunătăţire continuă a materialelor destinate construirii și hidroizolării acoperișurilor verzi, astfel încât să facă faţă solicitărilor exigente venite din partea clienţilor și având mereu grijă față de mediul înconjurător.

BMI Icopal a devenit o referință mondială în hidroizolații, datorită materialelor inovatoare, serviciilor complete și experienței dobândite prin oferirea de sisteme complete pentru acoperișuri plane, deţinând certificatul de management al calităţii, care respectă standardele ISO 9001, precum şi certificatul pentru sistemul de management al mediului, ISO 14001.

Pentru a beneficia de potențialul maxim al sistemelor de hidroizolație ales, compania actualizează constant portofoliul de produse, implementează tehnologii inovatoare și oferă o durată extinsă de viață pentru gama de produse BMI Icopal, care asigură proiecte de acoperișuri verzi la cele mai înalte standarde de calitate.

articolul original.

Compensarea promisă de Guvern nu îi convinge pe benzinari. Aceştia cred că vor fi păcăliţi precum cei din energie

24 June 2022 at 10:02
image

Reprezentanţii companiilor petroliere sunt nemulţumiţi de soluţia găsită de Guvern privind preţul carburanţilor şi anume compensarea a 50 de bani pe litru la pompă. Benzinării nu au avut o reacţie oficială până acum, pentru că aşteaptă ca autorităţile să facă public ;i modul în care se va aplica mecanismul.

Din declaraţiile premierului Nicolae Ciucă s-a înţeles că este vorba despre un pachet de compensare în valoare de 2 miliarde de lei, jumătate din acești bani urmând a fi asigurați de la bugetul de stat.

Benzinării nu sunt convinşi de compensarea promisă de Guvern

Acest mecanism de compensare promis de Guvern este apropae identic cu cel implementat toamna trecută în privinţa preţului la energie electrică şi gaze naturale. Cu toate că în legislaţia de la energie este precizat că furnizorii trebuie să-şi primească banii de la stat în termen de 30 de zile, în realitate statul a întârziat cu lunile, primii bani fiind decontaţi abia în lunile aprilie-mai pentru luna noiembrie.

În tot acest timp, companiile au fost nevoite să se împrumute la bănci şi nici acolo nu mai găseau bani, pentru că sistemul bancar ajunsese supraexpus la sectorul energetic.

Revenind la preţul carburanţilor, reprezentanţii companiilor petroliere se tem acum că vor păţi acelaşi lucru ca şi furnizorii de energie.

“Este foarte clar că vom ajunge în aceeaşi situaţie, în care să ne recuperăm banii de la stat foarte târziu. Între timp, de unde luăm bani? Băncile râd dacă le spunem că le vom da banii înapoi atunci când ni-i va da statul. Plus că aceste împrumuturi se fac cu dobânzi”, au declarat oameni din sectorul petrolier.

De asemenea, Virgil Popescu a anunțat că au fost depuse 668 de aplicaţii pentru instalarea de noi capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile.

Plafonarea preţului la carburant ar putea conduce la penurie

Altă nemulţumire a companiilor petroliere este că nu li s-a cerut părerea şi nu au fost consultaţi de niciun fel cu privire la măsurile care ar trebui aplicate pentru reducerea preţului la carburant.

“O măsură care ar duce automat la scăderea preţului la pompă ar fi reducerea TVA. Noi am fi aplicat acest lucru la pompă în secunda doi, dar nimeni nu ne-a întrebat asta”, mai spun cei din domeniu.

Întrebaţi dacă există riscul că eventual, operatorii din sector să crească preţul la pompă pentru a primi acea compensare de la stat, experţii din industria petrolieră au precizat că acest lucru s-ar vedea imediat, întrucât pe această piaţă există, ca preţ de referinţă, cotaţiile produselor petroliere, atât la benzină, cât şi la diesel.

“Consumatorii şi opinia publică spun că 50 de bani pe litru este prea puţin, însă aceasta este marja companiei, iar noi nu putem vinde sub costuri. Dacă preţul la pompă scade cu 1-2 lei, cum s-a cerut în spaţiul public, noi nu vom mai putea asigura cantităţile necesare şi se ajunge la altă criză. Se vorbeşte, totodată, de faptul că în alte ţări au fost plafonate preţurile, însă nivelul la care a fost stabilit plafonul în acele ţări este mai mare decât preţul de acum din România”, au mai spus reprezentanţii din sector.

Totodată, experţii amintesc de ceea ce s-a întâmplat în Ungaria, unde plafonarea preţului a dus la penurie. Companiile petroliere aşteaptă că zilele următoare să fie definitivat şi publicat mecanismul anunţat de Guvern privind compensarea promisă, pentru a veni cu reacţii şi propuneri oficiale.

articolul original.

Liudmila Climoc, CEO Orange România: Comunicații la puterea Orange

24 June 2022 at 05:16

Orange marchează în acest an o dublă aniversare: 25 de ani de prezență pe piața locală, precum și 20 de ani de brand Orange în România. Cu 4 miliarde de euro investiți până acum la nivel local și peste 11 milioane de clienți, Orange nu este doar unul dintre cele mai importante branduri de pe piața autohtonă, dar și o companie cu o contribuție esențială la transformarea și modernizarea societății prin tehnologie.

În 2021, istoria Orange în România a mai depășit o bornă importantă: alăturarea operatorului de servicii fixe, Orange Romania Communications. Care este rețeta succesului și care sunt provocările unui lider pe cea mai competitivă piață ne spune Liudmila Climoc, CEO al Orange România.    

Cum a păstrat Orange forța de a fi operatorul numărul 1 pe piața ultracompetitivă a comunicațiilor?

Piața de telecomunicații din Româ­nia este competitivă nu doar la nivel local, ci aș putea spune și la nivel european. Chiar și atunci când ne comparăm cu colegii din cadrul grupului ­Orange, dar nu numai, observăm acest „value for money”, care în România este net superior mediei europene. În plus, clientul nostru este bine educat când vine vorba de calitatea serviciilor așteptată de la furnizor, ceea ce și pe noi ne motivează să fim și mai agili și să nu ne oprim acolo unde suntem.

Competiția ne inspiră, iar rezultatul se vede în serviciul în favoarea clientului și în evoluția pe care am văzut-o noi pe par­cursul acestei perioade de 25 de ani de dezvoltare a comunicațiilor, de digitalizare a businessurilor, a societății și a României în general. Ne mândrim cu faptul că suntem prima rețea din România, atât în ceea ce privește comunicațiile mobile, cât și pentru calitatea conexiunilor fixe. Suntem convinși că primul lucru pentru care un client ne alege este calitatea rețelei și a serviciilor ofe­rite, iar mai apoi pentru relația pe care o avem cu clienții și atitudi­nea față de ei. Stan­dardul de suport pe care-l ofe­rim este reflectat în fiecare dintre angajații noștri din prima line, fie că e vorba de call ­center, ­magazine sau de cei care susțin aplicațiile noastre digitale.

Un ”dialog” început în 1997…

Povestea noastră începe în 1997, atunci când Dialog a venit cu servicii de telecomunicații mobile pe piața din România. De la conectivitate EDGE la prima transmisiune live 5G, Orange a provocat întotdeauna convențiile și a conectat clienții la ­viitor. În 2002, Dialog a devenit ­Orange. A trecut ceva timp de ­atunci, dar îmi aduc perfect aminte anul 2002, pe vremea când lucram deja la Voxtel, devenită ­Orange Moldova, și am aflat cu entuziasm că un membru important al echipei noastre extinse a pășit în universul Orange. Era ­vorba despre MobilRom și al său brand ­Dialog, care devenea Orange.

În timp, de­oa­rece există o extraordinară ­deschidere spre tehnologie la nivel local, România a fost, în mai multe rânduri, un spațiu de testare și implementare a inovațiilor pentru grupul Orange. Spre exemplu, am fost prima țară din Grupul Orange care a lansat 5G, în 2019. Odată cu trecerea anilor, crește și responsabilitatea noastră față de ceea ce facem: ne propunem să contribuim la reducerea a ceea ce numim „digital divide” și să conectăm cât mai mulți oameni la servicii digitale, beneficiile fiind clare.

Cu această misiune vine și responsabilitatea de a promova o utilizare responsabilă a serviciilor și de a contribui, prin programele și eforturile noastre la dezvolta­rea rețelelor, la incluziune digitală. În 2016, Fundația Orange lansa Digitaliada – o investiție în educație digitală care se ridică astăzi la 3,2 milioane de euro. În același timp, tot ca parte a inițiativelor de ­responsabilitate socială, Orange a fost primul operator de telefonie mobilă care, în 2021, a inclus ­telefoane premium recondiționate în portofoliul său, oferindu-le clienților alternative mai prietenoase cu natura.

Avem 25 de ani de istorie în spate despre care putem povesti ore în șir, însă, privind spre viitor, cel mai ­important pilon al strategiei noastre este convergența – serviciile integrate de mobil, fix și TV.  Acum avem ocazia de a lucra ­într-un perimetru mai mare, alături de Orange ­Romania Communications (fostul ­Telekom ­Romania ­Communications), tranzacție înche­iată în luna octombrie a anului trecut. Așadar, ne aflăm într-un an de transformare în parcursul nostru, suntem acum o echipă mai mare.

Cât a investit Orange pe piața din România în acești 25 de ani? La ce ar trebui să ne așteptăm pe viitor, ținând cont și de alăturarea companiei Orange Romania Communications?

Dacă luăm în calcul cei 25 de ani, inclusiv tranzacția cu Orange ­Roma­nia Communications, vorbim de 4 miliarde de euro. Suntem unul dintre cei mai mari investitori din România, ca parte a unui sector din economie ce presupune investiții permanente și consistente în infrastructură. Vom continua să investim în rețelele fixe și mobile, în special 4G+ și 5G, concentrându-ne pe cele mai noi tehnologii și inovații, precum Open RAN. Pentru acest an, investițiile în rețele, precum și în soluții IT vor depăși, cumulativ, 200 de milioane de euro, pentru ­Orange România și Orange ­Romania Communications.

Liudmila Climoc - Orange Romania
Liudmila Climoc – CEO Orange Romania

Care este mentalitatea din spatele performanțelor în acești 25 de ani de prezență în România? Cât contează filosofia brandului?

Toți cei care lucrăm în Orange suntem atașați de acest brand și trăim în spiritul valorilor lui: transparență, pozitivism, simplitate, îndrăzneală și dinamism. Sunt atri­bute pe care încercăm să le reflectăm atât în produsele și serviciile noastre, cât și în relațiile cu clienții ori cu angajații, în ceea ce facem în fiecare zi ca echipă. Este un brand uman, cald, mereu axat pe beneficiul clientului.

Ce am făcut diferit de la bun început? Am vorbit despre tehnologie pe limba oamenilor – mai simplu, cu cât mai puțini termeni tehnici. Am adus tehnologia mai aproape de oameni și am arătat cum o pot utiliza în folosul lor, pentru a le simplifica activitățile de zi cu zi și a-i conecta cu ceea ce e important pentru ei. Sigur, prestăm servicii digitale, moderne, aducem inovație, dar vorbim de inovație cu un focus pe om, pe familie și societate în sens larg. Ca să arătăm puterea brandului și importanța lui, trebuie să menționăm că, după rebrandingul din 2002, Orange a devenit, în 2004, lider pe piața de comunicații mobile din România.

Cum ajustați strategia globală la specificul pieței locale? Cât aport competitiv are managementul din România?

În mod clar, avem nevoie de ajustarea strategiei la nevoile și specificul pieței locale, iar aici este meri­tul echipei: toate ofertele lansate în România nu sunt dezvoltate copy-paste, după modele externe, ci ajustate la necesitățile pieței. Bineînțeles, împărtășim o viziune între toate țările Orange din ­Europa pentru a ne asigura că fiecare client și organizațiile partenere se bucură de o viață digitală autonomă și sigură.

Convergența este parte a strategiei noastre europene – servicii integrate pentru a simplifica experiența clienților. Un aport esențial, cum am spus, în adaptarea strategiei globale îl au echipele noastre, dezvoltate în spiritul autonomiei și al leadershipului. Când vorbim despre oamenii din Orange, punctul forte este cultura organizațională bazată pe cele 5 ­valori menționate anterior – acest fel de a fi și de a acționa ne deosebește în piață. Chiar și cei care nu mai lucrează la Orange păstrează aceste valori și rămân parte din familia Orange. Echipa are și o capacitate extraordinară de a concentra efortul într-un timp scurt și de a duce la bun sfârșit, de a implementa un proiect sau ofertă, în pofida provocărilor, iar această abilitate, această mobilizare, este un mod de lucru „day to day„.

Spiritul Orange este puternic antreprenorial. În mai multe proiecte  se lucrează ca într-un startup – un bun exemplu este aici echipa YOXO. Eu sunt în Orange din 1998, pe atunci în Republica ­Moldova, și același spirit de startup se păstrează și acum, mutatis mutandis, acela de a face lucruri frumoase împreună, cu o energie și coeziune care, însă, trebuie să aibă în vedere și cei peste 11 mili­oane de clienți. De aceea, nu îmi place să vorbesc ­despre management. Nu cred că noi avem o echipă de mana­geri, ci avem echipă de lideri. Reușitele noastre nu sunt meri­tul unui grup restrâns de persoane, ci contribuția tuturor liderilor din Orange, reflectate în rezultatul pe care îl avem, precum și această cultură corporativă despre care am menționat.

Una dintre priorități, pentru mine și pentru companie, este creșterea capacității de leadership, cu deschiderea oportunităților de a crește, de a descoperi potențialul propriu și de a se dezvolta la maximum posibil. Drept dovadă, majoritatea colegilor mei, că ne referim la top sau la middle mana­gement, sunt crescuți în ­Orange. Este unul din marile avantaje pe care Orange le oferă în România angajaților, acela de a crește, de a se dezvolta.

Cum a decurs achiziția pachetului majoritar de acțiuni al Orange ­Romania Communications, fosta  Telekom Romania Communications?

A fost un proces complex, desfășurat într-un context socio-economic dificil, însă am avut reușite importante începând cu 1 octombrie 2021 – prima zi de lucru alături de Orange Romania Communications. Printre proiectele remarcabile realizate, aș menționa: lansarea primei oferte comune, Orange și Orange Romania Communications, și finalizarea tranziției operatorului de servicii fixe către brandul Orange. Sunt aspecte esențiale, care ne arată că suntem pe drumul cel bun. În primul rând, tranzacția reprezintă un pas consecvent și consistent în implementa­rea stra­tegiei noastre de convergență. Am început să oferim servicii convergente integrate pentru B2B (mai ales în zona corporate) de mult timp, iar în zona B2C (consumer pentru persoane fizice) am venit cu astfel de servicii convergente încă din 2016. Acum, odată cu achiziția pachetului majoritar al Orange ­Romania Communications, accelerăm strategia noastră, aceea de a deveni operatorul preferat pentru clienții din România, pentru servicii convergente. Acesta este scopul nostru.

În al doilea rând, arată angajamentul grupului Orange, al investitorului, pentru România. Suntem prezenți aici de 25 de ani și odată cu acești pași facem un angajament pentru următorii 25 sau 50 de ani. Suntem aici și vom rămâne încă o lungă perioadă de timp. Ne bucurăm de obiectivele atinse, suntem lideri de piață, dar mai avem multe de făcut. Ne aflăm în fața unui nou început, care aduce noi posibilități și oportunități pentru noi, ca organizație, dar mai ales pentru clienții noștri. Păstrăm acel spirit de startup despre care vorbeam mai devreme. Avem nevoie de acest spirit specific pentru a realiza tot ce ne propunem acum la Orange România și Orange Romania Communications. Lucrăm ca două companii ­separate, dar unite sub un singur brand, cu o viziune comună și lucrăm la o cultură comună. Împreună construim noul Orange.

Cum ați reușit să aduceți împreună două echipe diferite care până de curând au reprezentat două companii în competiție una cu cealaltă?

Este o tranzacție unică prin complexitatea sa, atât pentru piața din România, cât și la nivel european. Ceea ce a fost diferit în acest caz și a amplificat complexitatea acestui proces a fost faptul că divizia mobilă, de care s-a desprins Orange Romania Communications, a rămas pe piață și continuă să fie un competitor pentru noi. Călătoria noastră comună, alături de Orange Romania Communications, a început abia după finalizarea tranzacției, adică din luna octombrie a anului trecut, ceea ce e neobișnuit. Până atunci, nu am avut posibilitatea să comunicăm cu viitorii noștri colegi, nu am avut acces la date și a trebuit să ne imaginăm cum va arăta activitatea noastră împreună.

După data de 1 octombrie 2021, am făcut împreună un plan care să aibă în centru experiența clienților și a angajaților. Pentru clienți, a fost importantă ­comunicarea susținută a principalelor schimbări, chiar de la început – de aceea am lansat încă din prima zi site-ul HelloFix.ro, cu răspunsuri la cele mai importante întrebări. Au urmat mai multe borne care au culminat cu lansarea pe piață, la final de martie, a primei oferte comune. La nivelul echipelor, am început să ne cunoaștem încă din prima zi, să aducem la masă principalii responsabili din cele două companii, astfel încât să facem atât primii pași spre a lucra ca o echipă unică, unită, cât și pentru a livra proiectele prioritare. Un moment important în adu­cerea împreună a celor două echipe a fost și identificarea principalelor diferențe culturale, precum și a ­celor mai importante puncte forte, ­astfel încât să construim bazele unei culturi organizaționale comune.

Clienții se pot aștepta acum ca cele două companii să vină cu oferte noi?

În paralel cu dezvoltarea unei oferte, am lucrat la a oferi o experiență unitară, în linie cu ­standardele brandului Orange, atât pentru clienții Orange, cât și pentru clienții Orange Romania Communications. Prioritatea noastră, a ambelor echipe, a fost de a aduce ce e mai bun din fiecare companie în această nouă ofertă. Am lansat pachetul Fibra 2000, care oferă,  în premieră la nivel național, viteze de internet prin fibră de până la 1,8 Gbps cu router Wi-Fi 6 inclus, servicii mobile în rețeaua Orange, precum și televiziune cu un conținut variat, care cuprinde, între altele, noile canale Orange Sport. Clienții își doresc o experiență simplificată, servicii integrate, de la un singur ­operator și vedem această tendință în industria de telecomunicații. ­Ne-am propus să venim cu ofertă amplă, îmbogățită, dar pe diferite niveluri de preț, ca să fim siguri că avem un răspuns ­pentru fiecare ­categorie de client.

Cum se poate măsura impactul prezenței serviciilor și tehnologiilor Orange în rândul businessurilor din România?

În zona de business, mai ales acum, după doi ani de pandemie, e nevoie de conectivitate și de servicii digitale integrate. România este a doua țară din grup care folosește brandul Orange Business Services, după Franța, și s-a dovedit că suntem un partener de încredere pentru clienții noștri, prin calitatea rețelei, precum și prin soluțiile inovatoare tehnologice pe care le aducem. De asemenea, am văzut în 2020 și în 2021 o creștere semnificativă a serviciilor IT&C, de soluții integrate (securitate cibernetică, cloud, lucru colaborativ, call center etc.), propulsată și de cererea din pan­demie, desigur. Dar acum, aducând alături și forțele colegilor de la Orange Romania Communications, suntem unul dintre cei mai importanți jucători de pe piața IT&C, iar Orange Business ­Services devine cel mai mare furnizor de soluții data center, prin cele cinci centre de date localizate în trei orașe: București, Cluj-Napoca și Brașov. De asemenea, am integrat un adevărat ecosistem de conectivitate, cu rețele și echipe de experți și avem capacitatea să oferim cele mai complexe proiecte de pe piață. 

Repere Orange România în 25 de ani

Istoria Orange în România începe în 1997, când Dialog intra pe piața locală de telecomunicații. Timp de 25 de ani, inovația și digitalizarea au stat la baza dezvoltării Orange în țara noastră. De la conectivitate EDGE la prima transmisiune live 5G, Orange a provocat întotdeauna convențiile și a conectat clienții la viitor.

Anul acesta, compania are o dublă aniversare: 20 de ani de brand Orange în România (rebrandingul Dialog – Orange s-a facut în 2002) și 25 de ani de prezență pe piața locală.

 • 2002 – Orange lansează conectivitatea EDGE, România fiind prima țară din grupul Orange care a avut acces la această tehnologie.
 • 2006  Tehnologia 3G devine disponibilă în România.
 • 2012 – Se lansează Fundația Orange, care investește în programe pentru dezvoltarea comunităților, în educație digitală și în îmbunătățirea vieților persoanelor cu dizabilități din România.
 • 2013 – Se lansează serviciile Orange TV și Orange TV Go, prin care clienții au acces la posturi TV prin satelit și prin internet.
 • 2014 – Tehnologia 4G devine accesibilă pentru români, în primul an de la lansare fiind disponibilă în 1.000 de localități din țară.
 • 2014 – Orange organizează prima ediție a SuperCoders, program de referință în susținerea educației digitale, dedicat copiilor pasionați de tehnologie.
 • 2016 – Fundația Orange lansează Digitaliada, programul de educație digitală prin care se încurajează folosirea la clasă a metodelor de lucru interactive și a conținutului digital educativ, cu scopul de a încuraja performanțele școlare ale elevilor.
 • 2017 – Este lansat Orange Fab, programul de accelerare conceput pentru a susține antreprenorii în dezvoltarea de produse inovatoare și distribuirea acestora pe plan local și internațional.
 • 2019 – Orange lansează serviciul 5G, România fiind prima țară din grupul Orange care beneficiază de acest serviciu.
 • 2020 – Se lansează YOXO, abonamentul de mobil 100% digital, complet configurabil în funcție de nevoile și preferințele clienților.
 • 2021 – Orange este, conform măsurătorilor ANCOM, rețeaua #1 cu cele mai bune viteze de internet mobil și fix. Tot anul trecut, Orange inaugura 5G Lab, primul laborator dedicat inovațiilor și dezvoltărilor tehnologice bazate pe 5G.
 • 2021 – Finalizarea tranzacției prin care Orange România achizițio­nează pachetul majoritar de acțiuni al Orange Romania Communications (fosta Telekom Romania Communications).
articolul original.

ING Bank România anunță că a finanțat grupul Boromir cu peste 25 milioane euro

24 June 2022 at 07:53
image
Foto: printerest.com

Suma de 25 de milioane de euro de la ING Bank România, pentru a finanțat grupul boromir. Banii ar urma să fie folosiți pentru modernizarea centrelor de producție din Râmnicu Vâlcea, anunță banca.

Astfel, ING Bank România a acordat credite pentru investiții de peste 25 milioane de euro grupului Boromir, cea mai mare afacere cu capital românesc din sectorul de morărit şi panificaţie.

Împrumuturile pe termen lung sunt acordate bilateral și au în vedere retehnologizarea și modernizarea fabricilor din Râmnicu Vâlcea, inclusiv construirea unui nou depozit și spațiu de producție, automatizarea proceselor de producție și lansarea unor noi linii de produse.

În precizările sale, „Deși contextul economic incert se prelungește, ne bucurăm să fim alături de antreprenori români pentru a-i ajuta să își extindă afacerea, să își digitalizeze procesele operaţionale și să își modernizeze fabricile din țară. La ING, credem că progresul este mereu posibil și susținem afacerile care contribuie la evoluția economiei românești.

Cifra de afaceri a grupului Boromir a crescut semnificativ

Astfel, în ultimii trei ani, am acordat grupului Boromir tranșe succesive de finanțare în valoare de peste 25 milioane de euro.”, a explicat Ștefan Dinu, Head of Lending, divizia Wholesale Banking, în cadrul ING Bank România. 

În contextul financiar, anul trecut, grupul Boromir a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri consolidate de 22,5%, ajungând la o valoarea nominală a cifrei de afaceri de 136 milioane de euro. Printre noutățile lansate, se numără crearea unor game de produse sezoniere, vegane și fără gluten. Pentru piața B2B, grupul a adăugat în portofoliu două tipuri de făină profesională pentru pizza. Din luna aprilie 2020, a deschis și magazinul online boromirmarket.ro, cu livrare la domiciliu în toată ţara. 

Grupul Boromir beneficiază de sprijinul ING Bank de aproape 20 de ani

La rândul său, „Grupul Boromir a beneficiat de sprijinul ING Bank încă din anul 2003, fiind alături de noi la toate investiţiile pe care le-am derulat şi pe care le avem în derulare. Parteneriatul Boromir – ING Bank a realizat investiţii majore, ce ne-au ajutat să ne diversificăm canalele de distribuție pe piața internă, să creştem exporturile şi să ne extindem continuu portofoliul de produse.”, a spus Constantin Boromiz, CEO şi fondator al grupului Boromir.

În prezent, echipa Boromir a ajuns la peste 1.400 de angajați, ca urmare a dezvoltării pe mai multe linii de business. Morăritul este susținut de trei mori de grâu, o moară de mălai și de silozuri de cereale cu o capacitate de 90.000 de tone. O altă linie de business esențială este reprezentată de produsele dulci de cuptor. De asemenea, grupul Boromir și-a consolidat poziția pe segmentele de snacks, de prăjituri, dar și de produse de gătit acasă.

În contextul geografic, platformele de producție ale grupului se regăsesc în Râmnicu Vâlcea, Buzău, Sibiu, Deva și  Slobozia.

articolul original.

Mihai Precup: ”Avem 776 milioane de euro pentru eficiență energetică”

24 June 2022 at 07:42
image
Foto: profit.ro

În contextul Green Deal, un studiu international spune că jumătate din companiile din UE sunt familiarizate cu pactul verde, dar oare se păstrează această proporție și în cazul României?

Aceasta a fost una dintre întrebările adresate secretarului de stat în Ministerulul Finanțelor, Mihai Precup, la masa rotundă de azi, organizată de Revista Capital.

Vom fi în linie cu Green Deal

În afirmaţiile sale, ”La Ministerul Finanțelor încercăm ca prin schemele de ajutor de stat și investițiile pe care le promovăm să fim în linie cu acest Dreen Geal, reducerea emisiilor de carbon, încurajarea eficienței energetice etc. În primul rând, aș vorbi în numele autorităților locale. Avem 776 milioane de euro investiții active din partea BEI pentru eficiență energetică. Este important să producem energie mai multă dar și să construim și să economisim energie, mai ales în perioada aceasta”, a declarat Mihai Precup.

”Mai avem încă vreo 118 milioane de euro din partea BERD tot în această direcție. Am participat la o negociere cu Ministrul Finanțelor și vicepreședintele BEI pentru a creiona un nou împrumut cadru pentru România în vederea susținerii autorităților locale pentru a-și promova proiecte de eficiență energetică”, a mai spus secretarul de stat.

 Schemele de ajutor girate de Finanțe

În acest sens, Mihai Precup a venit cu importante precizări despre schemele de ajutor pentru sustenabilitate energetică. Astfel,  precu a spus că ”În mai anul acesta am redemarat schema de ajutor de stat 807/2014.

Obiectivul este de a susține companii românești existente sau în curs de înființare, important este să respecte acele criterii de capital minim, de calitate în cadrul acestei scheme, și să deruleze cel mai important proiect, de cel puțin 1 milion de euro, în domenii variate, inclusiv în ceea ce privește economie verde și eficiență energetică”.

Aşadar, ”În cadrul acestei scheme avem disponibil pentru 2022-2023 circa 1,9 miliarde de lei pentru schema de ajutor de stat. Din punctul meu de vedere reprezintă o susținere din partea statului pentru economia românească cât se poate de reală”, a mai subliniat secretarul de stat.

Dintr-o altă direcție foate interesantă, ”Avem scheme de ajutor de stat la care lucrăm acum pentru susținerea relocării companiilor din spațiul exsovietic în contextul războiului. Vrem să venim cu un ajutor financiar pe lângă infrastructura pe care dorim să le-o punem la dispoziție pentru a alege România și nu alte țări din jurul nostru. Uitându-mă la ce se întâmplă la țările din jurul nostru, suntem puțin mai avansați decât Polonia sau Ungaria în această perspectivă. Stăm mai bine decât ele”.

Din punct de vedere IMM Prod, ”Este un produs gestionat de fondul FNGCIMM. IMM Prod a fost lansat în contextul în care am dorit să susținem producția locală. Ne confruntăm cu o inflație nu doar în România, peste tot în Europa, ne așteptăm să avem o inflație de de 12,5% până la finalul anului. Din această perioadă inflaționistă am observat că factorii au fost pe ofertă. Am văzut întreruperi în lanțul de aprovizionare, vedem ce se întâmplă în Ucraina, în China, și foarte multă inflație a fost importată prin prețurile la gaz, prin prețurile la alimente de bază, ne-am dat seama că trebuie să susținem producția locală și capacitățile de producție locală”, ne-a dezvăluit Mihai Precup.

Aşadar, ”IMM Prod vizează undeva pe la 2.550 de beneficiari, a fost lansat în mai anul acesta și are un plafon de garantare de peste 1,5 miliarde de lei, pe care sperăm să-l distribuim până la finalul anului 2022”, a mai spus secretarul de stat

articolul original.
Before yesterdayUltimele Stiri

UE va importa mai multe gaze naturale din Norvegia, în contextul în care Rusia își reduce livrările

UE va importa mai multe gaze naturale din Norvegia, în contextul în care Rusia își reduce livrările

Uniunea Europeană a ajuns joi la un acord cu Norvegia pentru a aduce mai multe gaze naturale din ţara scandinavă în cele 27 de state membre UE, dintre care aproape jumătate se confruntă acum cu o reducere a livrărilor de gaze ruseşti, informează Reuters.

Anterior, Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv pentru Pactul verde european, a declarat că un număr de ţări membre ale Uniunii Europene sunt acum afectate de reducerea livrărilor de gaze din Rusia. Potrivit lui Timmermans, zece din cele 27 state membre UE au emis "alertă timpurie" privind aprovizionarea cu gaze - primul şi cel mai puţin sever din cele trei niveluri de criză identificate în reglementările UE privind siguranţa alimentării cu energie, a explicat Timmermans, conform Agerpres.ro.

Norvegia şi Comisia Europeană "îşi vor intensifica cooperarea pentru a se asigura livrări suplimentare de gaze din Norvegia pe termen scurt şi lung", se arată într-un comunicat publicat la finalul unei reuniuni între Frans Timmermans şi ministrul norvegian al Energiei, Terje Aasland.

"Având în vedere nivelul ridicat al producţiei înregistrat de Norvegia în primele luni ale anului, o tendinţă care este aşteptată să continue pentru restul anului, există un potenţial important pentru creşterea vânzărilor în Europa în 2022, aducând o cantitate suplimentară de energie de aproape 100 de Twh pe piaţa europeană", se mai arată în comunicatul care este semnat şi de comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.

Norvegia, care este cel mai mare producător de gaze din Europa Occidentală, şi-a majorat producţia ca răspuns la problemele de aprovizionare din Europa şi anterior autorităţile de la Oslo estimau că vânzările de gaze vor creşte cu 8% în acest an până la 122 miliarde metri cubi. Această cantitate este echivalent cu 100 Twh, ceea ce înseamnă că întreaga producţie suplimentară a Norvegiei ar urma să ajungă în UE.

În perioade normale, Uniunea Europeană importă aproximativ o cincime din necesarul său de gaze din Norvegia, comparativ cu 40% din Rusia, însă asta a fost înaintea invadării Ucrainei.


articolul original.

Inginerii Continental de la Timișoara au dezvoltat o mașină complet autonomă

23 June 2022 at 11:51
image

Continental a prezentat, pentru prima dată în România, la Timișoara, o mașină autonomă, o platformă de dezvoltare pentru o gamă largă de tehnologii care sunt necesare pentru funcționarea sistemelor de mobilitate fără șofer în viitor. Dezvoltarea acestui vehicul autonom a fost realizată împreună cu compania EasyMile.

Pentru inginerii și specialiștii IT din centrul de cercetare și dezvoltare din Timișoara, dezvoltarea de soluții software pentru o mobilitate sigură și comfortabilă reprezintă o prioritate. Zero accidente, zero emisii și zero stres, datorită conectivității inteligente: acest lucru ajută la realizarea tehnologiilor noastre de pionierat. Idei inovative în direcția conducerii autonome (prin sisteme active și pasive de siguranță), pentru o mobilitate conectată (computere de înaltă performanță, interacțiune om-mașină, vehicul-to-everything ș.a.) prin folosirea inteligenței artificiale, a tehnologiei cloud și atenția acordată securității cibernetice reprezintă tot atâtea preocupări în dezvoltarea și punerea în aplicare a megatrendurilor industriei”, a declarat Christian von Albrichsfeld, Head of Country Continental România.

Aproape de producția în serie

Tehnologia pentru vehicule autonome, pe care Continental și EasyMile o folosesc, este gata pentru producția de serie și este deja utilizată la nivel mondial, în mai multe localități, unde vizează trasee publice, zone delimitate de la sediile companiei, campusuri universitare sau zone de târguri. Este de așteptat ca, în doar câțiva ani, acest vehicul cu conducere autonomă să devină un plus important la sistemele de mobilitate existente, deoarece sunt ecologice, flexibile, sigure și, prin urmare, potrivite pentru numeroase sisteme de transport.

Industria automotive trece printr-o transformare completă, de la una în care mașina reprezintă un concept format din componențe la un vehicul care are în prim plan funcționalitățile și software-ul. Mașina devine un smartphone pe roți, cu funcții precum aplicațiile în top, urmate la nivel secund de un sistem de operare, apoi de 4-5 computere cu o putere ridicată de calcul, iar abia apoi vin componentele precum senzorii și actuatorii. Nu mai putem discuta despre vehicule individuale, ci despre interconectarea lor care merge în direcția unui ecosistem de mobilitate inteligentă, integrând diverse modalități de transport, de la trotineta și bicicleta eletrice la mașini și chiar sisteme de transport public. Așa cum este chiar robo-taxiul prezentat azi. Toate aceste direcții sunt dezvoltate în strânsă conexiune cu megatrendurile industriei: conducerea autonomă, conectivitatea, electrificarea.”, a adăugat Christian von Albrichsfeld.

Peste 17.500 de angajați în România

În perioada 1999 – 2021 Continental a investit peste 2 miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele trei domenii de activitate ale companiei sunt reprezentate în România. Continental deţine șase unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab şi Iaşi. Compania are un centru de distribuţie a anvelopelor în București. La finalul anului 2021, Continental avea peste 17.500 de angajaţi, din care peste o treime reprezentată de ingineri și informaticieni și va continua să angajeze în funcție de viitoarele proiecte.

Continental a realizat în 2021 o cifră de afaceri de 33,8 miliarde de euro și are în prezent peste 190.000 de angajați în 58 de țări și piețe. În 8 octombrie 2021, compania a aniversat 150 de ani de la înființare.

articolul original.

Microsoft caută peste 350 de specialiști IT pentru Centrul de Dezvoltare din România

23 June 2022 at 10:04
image

Microsoft continuă strategia de dezvoltare în România, căutând peste 350 de specialiști IT pentru echipele Microsoft Development Center.

Extindere locală și regională

În prezent, sunt peste 1.800 de persoane care lucrează pentru Microsoft în România, dintre care peste 200 în cadrul Microsoft Development Center. În contextul dezvoltării accelerate de soluții tehnologice, cu impact asupra transformării digitale, Microsoft și-a propus să-și mărească echipa cu peste 500 de persoane până la finalul acestui an. Din acest total, peste 350 de noi poziții sunt destinate specialiștilor și tinerilor pregătiți în domeniul dezvoltării de software în vederea extinderii echipelor Microsoft Development Center pe plan local, dar mai ales regional.

În ultimele două decenii, Microsoft și-a construit o prezență puternică în România, fiind martorii unei transformări continue incredibile. Extinderea activității Microsoft Romania Development Center reflectă dinamismul, energia și transformarea continuă a echipei noastre. Ne dorim să rămânem un partener de încredere al economiei și societății românești, abordând împreună provocările viitorului și descoperind, tot împreună, noi oportunități de creștere și parteneriat în ecosistemul local. Am trecut printr-o evoluție accelerată și suntem încântați că putem contribui la misiunea declarată a companiei, ca fiecare om sau organizație să-și atingă adevăratul potențial. Ne dorim să valorificăm și dezvoltăm talentul și expertiza specialiștilor de software din țara noastră, să le oferim posibilitatea de a crea produse și servicii cu adevărat inovatoare cu impact global„, a declarat Adina Vidroiu, HR Director, Microsoft România, Grecia, Cipru și Malta.

Ce specializări sunt vizate

Noile roluri din cadrul Microsoft Romania Development Center, înființat în anul 2020, ca urmare a preluării companiei de servicii de inginerie și design de software Movial, oferă libertate și flexibilitate în dezvoltarea și crearea de soluțiile tehnologice destinate piețelor și organizațiilor din întreaga lume, nu doar pieței locale. Având ca principal focus stimularea inovației, noii membri ai echipelor din cadrul Development Center vor contribui la eforturile de dezvoltare Azure, Office 365, Teams și Surface, la accelerarea dezvoltării și adoptării de noi tehnologii (cloud, AI, machine learning) și la crearea de experiențe personalizate pentru clienți.

Astfel, Microsoft caută Ingineri Software, indiferent de nivelul de senioritate, care să proiecteze și să implementeze scenarii pentru diversele verticale ale companiei și ale clienților. Aceste verticale includ o expunere la tehnologii atât de backend (C#, Java, C++/C), cât și de frontend (JavaScript, TypeScript, React). Compania vizează, de asemenea, Product Managers cu experiență în ciclul de viață al produselor software, de la nivel mediu până la un nivel ridicat de senioritate, care să definească și să gestioneze caracteristicile specifice ale unui produs, să asigure alinierea cerințelor între toți participanții implicați într-un proiect și să colaboreze îndeaproape cu echipele de Software Engineers din procesul de dezvoltare.

Apetențe STEM

România se situează peste media europeană la procentul de absolvenți în știință, tehnologie, inginerie și matematică (STEM). Peste 43% din studenții din România sunt absolvenți ai unor facultăți tehnice, în condițiile în care media europeană este de 30%. În plus, anual, aproape 10.000 de specialiști în domeniul IT, inclusiv în platforme de tip Cloud, ies de pe băncile facultăților. Cei peste 200.000 de dezvoltatori de software prezenți în România situează țara noastră pe locul 6 în lume din perspectiva numărului de profesioniști IT certificați pe cap de locuitor, în fața unor țări precum SUA sau India, unde se află unele dintre cele mai importante Centre de dezvoltare și inovare ale Microsoft.

Cu ajutorul noilor tehnologii, Microsoft dezvoltă și implementează soluții care sprijină organizațiile din lumea întreagă să-și valorifice oportunitățile și să facă față noilor provocări generate de progresul tehnologic. Echipa de ingineri și specialiști software se află în centrul activității noastre. Noii membri ai echipelor Microsoft Development Center vor avea șansa de a lucra pentru o companie a cărei cultură organizațională se bazează pe încurajarea oamenilor să devină mai buni în ceea ce fac. Ne dorim ca angajații noștri să simtă că au acces la oportunități de dezvoltare, că pot învăța continuu și că pot împărtăși lucrurile pe care le învață. Suntem încântaţi că, în 2022, am fost recunoscuţi ca angajatorul cel mai atractiv din România, dar şi din industria IT. Acest lucru vine ca o confirmare a faptului că viziunea noastră şi cultura de a pune oamenii pe primul loc au cu adevărat un impact pozitiv”, a mai afirmat Adina Vidroiu.

articolul original.

Inflaţia afectează cel mai mult comerțul și construcțiile în România

23 June 2022 at 10:34

În România, inflația, care a ajuns la valori record, generează mari probleme în cazul business-urilor astfel, cele mai afectate sectoare, în acest an sunt comerțul și construcțiile, arată cele mai recente date.

În prezent, comerțul și sectorul construcţiile au generat cele mai multe firme în dificultate, în primele patru luni din acest an. La nivelul întregii economii, 40.760 de firme au pus lacătul pe ușă, un record al ultimilor trei ani, arată o analiză Sierra Quadrant.

În plus, în perioada ianuarie-aprilie 2022, 1008 firme din comerț și construcții au intrat în insolvență (+61 față de ian-apr. 2021),  8390 au fost radiate (+349), 4302 au fost dizolvate (+711) și 1729 și-au suspendat activitatea (+265).

Iar cele mai multe firme cu probleme au fost în comerț, 11.568, iar cea mai întâlnită decizie a fost de a radia business-ul. În construcții, numărul firmelor în dificultate, închise, radiate, cu activitatea suspendată sau în insolvență a atins 3861.

În contextul comparativ, pe ansamblul, numărul operatorilor din comerț și construcții aflați în dificultate financiară a fost cu 1386 mai mare decât în 2021.

În acest an, pe ansamblul economiei, un număr de 40.760 de firme au pus lacătul pe ușă în primele 4 luni, în creștere cu 3721 față de anul precedent. Spre comparație, în 2020 erau cu 12.495 mai puține firme în dificultate.

În contextul experților de la Sierra Quadrant, dinamica business-ului este tot mai puternic influențată de evoluția inflației, de creșterea blocajului financiar și de scăderea vânzărilor.

Astfel, ,,Comerţul, cel mai dinamic sector al economiei, este din păcate și cel mai vulnerabil, în contextul în care peste 90% dintre firme sunt slab capitalizate și depinde exclusiv de ritmul încasărilor.

Evoluția negativă a sectorului construcțiilor, afectat semnificativ de creșterea prețurilor la materialele de construcții și de restrângerea accesului la credite al românilor reprezintă, din punctul nostru de vedere, cel mai important semnal de alarmă în această perioadă, în condițiile în care acest business angajează seci de mii de alte business-uri pe orizontală’’, afirmă Ovidiu Neacșu, partener coordonator Sierra Quadrant.

Dincolo de evoluția din aceste două sectoare, probleme semnificative se manifestă și în transport și depozitare unde au fost raportate 3422 societăți cu probleme, în activitățile profesionale (3109 companii), industria prelucrătoare (3092 firme) și 2179 societăți din sectorul agricol.

Potrivit experților, firmele de transport au urcat în topul societăților cu probleme pe fondul creșterii spectaculoase a prețurilor la carburanți.

Concret, ,,Scumpirea benzinei și a motorinei a pus o presiune semnificativă pe costurile acestor companii, iar vulnerabilitățile se vor accentua pe măsură ce prețurile carburanților vor crește. Un trend similar, din păcate negativ, este de așteptat să urmeze și sectorul agricol acolo unde creșterea costurilor operaționale (energie, gaze, materii prime și distribuție) a făcut ca multe dintre ferme să ajungă în faliment’’, arată analiza Sierra Quadrant.

Inflația accentuează problemele din economie

Creșterea puternică a prețurilor, cu un ritm neîntâlnit în ultimii 25 de ani, a spulberat practic mare parte din planurile de afaceri ale multor companii.

Radiografia financiară a primelor 4 luni din 2022 indică o accentuare a problemelor de finanțare a business-ului, dublată de o adâncire a pierderilor financiare generate de creșterea costurilor logistice.
6 din 10 firme aflate în dificultate în prezent au legătură cu consumul, iar scăderea vânzărilor în volum completează tabloul provocărilor economice.

În opinia sa, ,,După doi ani de pandemie, cu probleme majore legate de vânzări, de materii prime și de distribuție, inflația a venit ca o lovitură decisivă pentru multe business-uri care nu s-au restructurat. Din fericire, privind în ansamblu situația firmelor cu probleme, putem spune că se putea să fie și mai rea. E un semn că pe mulți criza COVID i-a trezit și i-a determinat să își adapteze business-urile la noua realitate economică’’, a declarat Ovidiu Neacșu.

Din datele experților de la Sierra Quadrant, fotografia primelor 4 luni din 2022, din prisma firmelor în dificultate, reflectă doar în parte dimensiunea problemelor din economie.

,,Inflația, limitarea accesului la creditare și creșterea dobânzilor, accentuarea blocajului financiar și scăderea semnificativă a vânzărilor pe fondul accentuării problemelor economice ale populației sunt principalele provocări în perioada următoare.

De modul în care firmele vor gestiona aceste riscuri va depinde supraviețuirea acestora într-o perioadă în care problemele economice se vor acutiza. Războiul din Ucraina, efectele creșterii prețurilor la energie, gaze și carburanți vor pune o presiune tot mai mare pe lanțurile economice’’, arată analiza Sierra Quadrant.

Strângem rândurile în recesiune?

În România, restructurarea business-urilor, a planurilor de afaceri, rămâne în prim-plan în S2 2022, spun experții.
Estimarea corectă a dinamicii relațiilor comerciale, a evoluției costurilor de producție și distribuție și asigurarea unei ,,plase de salvare’’ financiare sunt măsuri care vor face diferența în supraviețuirea business-ului într-un an extrem de dificil cum este 2022.

,,Una dintre cheile ieșirii cu succes din această perioadă economică tulbure o reprezintă depășirea stării de neîncredere în business’’, spune Ovidiu Neacșu.

,,Dacă oamenii de afaceri nu vor găsi curajul, încrederea și metodele prin care să strângă rîndurile și să construiască lanțuri economice, recesiunea care amenință economia mondială se va simți foarte dur în România’’, a mai spus acesta.

Potrivit specialiștilor, accentuarea neîncrederii în economie se vede tot mai puternic în creșterea blocajului financiar, în dinamica plăților.

Statisticile companiei indică faptul că blocajul financiar s-a accentuat semnificativ în ultimii 2 ani, depășind, în prezent, 350 de miliarde de lei, un nivel fără precedent în ultimii 10 ani.
Durata medie de plată a facturilor a crescut la 145 de zile, față de 120 zile în 2020.

Un sondaj recent arăta, de altfel, că 7 din 10 companii întârzie să-și plătească facturile, principalele motive invocate fiind lipsa resurselor financiare disponibile, neîncasarea facturilor, creșterea costurilor operaționale și scăderea vânzărilor.

Creștere economică, stagflație sau recesiune?

Business-ul românesc a reușit să se descurce neașteptat de bine în pandemie. 2020 și 2021 au fost doi ani plini de provocări, pe care firmele au reușit să-i depășească fără prea multe victime.

De la scăderea costurilor logistice (chirii, utilități, parc auto etc.) la reducerea creditului furnizor și digitalizarea activităților companiilor, măsurile s-au dovedit eficiente în multe dintre cazuri.
2022 a adus însă și o schimbare radicală a percepției investitorilor, dovadă reducerea semnificativă a investițiilor.

Dezintermedierea a fost și probabil va rămâne cuvântul de ordine în 2022, în condițiile inflației, a accentuării problemelor economice.

În analiza sa, ,,După un prim trimestru surprinzător de bun din punct de vedere macroeconomic, în care dinamica economică a fost dată de creșterea consumului, un factor de conjunctură determinat de dorința oamenilor de a cumpăra ce au nevoie înainte de scumpiri, al doilea trimestru și următoarele vor aduce, din păcate, primele vești negative. Scăderea producției industriale cu 3% în primele patru luni este doar un prim semnal.

Ne așteptăm ca economia să aterizeze puternic, nu știm cât de dur, dar semnalele nu sunt dintre cele mai încurajatoare. Dacă S2 2022 va aduce o inflație și mai mare alături de o ,,dezghețare’’ a cursului euro/leu, problemele se vor accentua, iar tendința se vede încă de pe acum în dinamica vânzărilor care cunoaște un recul semnificativ. O stagnare economică însoțită de o creștere a prețurilor înseamnă stagflație, o anticameră a recesiunii’’, arată analiza Sierra Quadrant.

Din estimărie companiei, nu este exclus ca, pe fondul accentuării problemelor economice, numărul firmelor care vor pune lacătul pe ușă (insolvență, radieri, dizolvate, suspendări de activitate) să atingă maximul ultimilor 3 ani, de peste 130.000 de firme.

În 2021 am avut 117.716 firme în această situație, cu 24.010 mai multe decât în anul precedent. Situația ar fi mai bună dacă firmele vor reuși să își ia măsuri pentru a contracara efectele inflației, ale scumpirii creditării și a scăderii vânzărilor, iar autoritățile își vor respecta angajamentele legate de atragerea fondurilor europene.

Aşadar, analiza Sierra Quadrant a fost realizată pe baza datelor oficiale de la Registrul Comerțului, statisticilor Eurostat și rapoartelor Băncii Naționale a României.

articolul original.

Românii vor fi nevoiți să improvizeze strategii de combatere a inflației

23 June 2022 at 10:32
image

În România, inflația, care a urcat în mai 2022 la 14,5% (față de mai 2021) are un impact puternic asupra populației, prin creșterea costului general de trai, evidențiat prin scumpirile apărute atât în magazine, cât și în benzinării.

Însă, o contracție a consumului pe fondul inflației va avea loc gradual deoarece obișnuința de consum a fiecăruia dintre noi se va educa pe măsură ce va interacționa cu noile prețuri, arată o analiză a Cult Research.

În opinia sa, „Există în percepția cetățeanului o disonanță între peisajul economic pesimist influențat și de războiul de la graniță și tendința de revenire la viața de acum mai bine de 2 ani, înainte de pandemie. Reflexul este să se recupereze timpul pierdut aproape indiferent de contextul financiar mediatizat din ce în ce mai mult la emisiunile de specialitate. Un moment de revenire la realitate va fi în ultimul trimestru al anului, când efectele scumpirilor din energie se vor resimți mai puternic punând în dificultate bugetele românilor”, spune Alexandru Zodieru, Director General la Cult Research.

Iar, principalele cauze ale inflației sunt legate de insuficiența produselor sau serviciilor, care nu se mențin la același nivel cu cererea, creșterea costurilor de producție a bunurilor și serviciilor sau creșterile salariale cerute de angajați concomitent cu creșterea prețurilor.

În general, rata ridicată a inflației încurajează cheltuielile. O explicație este aceea că înainte de a se mări prețurile în continuare, consumatorii vor dori achiziționarea de bunuri sau servicii. Un exemplu în acest sens este reprezentat de cozile uriașe create la benzinăriile din țară pentru a face plinul mașinilor, înainte de scumpirea anunțată a carburanților. De asemenea, pentru persoanele care realizează economii este o perioadă dificilă întrucât puterea de cumpărare a banilor acumulați scade față de momentul economisirii.

Astfel, „Românii vor fi nevoiți să improvizeze strategii de combatere a inflației. Acest comportament va fi o reacție comună la lipsa de educație financiară la nivel populației. Actualul context este scenariul perfect pentru stârnirea unui sentiment colectiv de frustrare și neputință, însă poate fi privit și ca o oportunitate de evaluare și regândire a stilului nostru de viață. Poate unii români vor apela la transportul în comun sau la mersul pe jos mai des decât înainte, poate alții vor fi mai atenți la risipa alimentară, iar alții la consumul de energie electrică. Indiferent ce măsuri vom lua, acestea nu vor avea impact doar asupra bugetelor noastre, ci și asupra mediului înconjurător, fiind fiecare dintre noi parte din schimbarea în bine”, explică și Alexandra Vîjeu, Qual Manager la Cult Research

În acest sens, Cult Research a realizat în iunie 2022 un desk research cu privire la situația economică din prezent, prin analiza unor date statistice din surse relevante, precum Eurostat și Institutul Național de Statistică.

Aşadar, la nivelul Uniunii Europene, în luna aprilie 2022, rata anuală a inflației a ajuns la 8,1%, înregistrând un trend ascendent cu 0,3% față de luna precedentă. Statele cu cele mai mici valori ale ratei anuale a inflației în luna aprilie a acestui an au fost Franța (5,4%), Malta (5,4%) și Finlanda (5,8%).

Pe de altă parte, Estonia (19,1%), Lituania (16,6%), Cehia (13,2%), Letonia (13,1%), Bulgaria (12,1%) și România (11,7%) sunt statele în care s-au semnalat cele mai ridicate valori ale ratei anuale a inflației.

Astfel, în luna aprilie, România ocupa locul 6 în topul țărilor cu cele mai mari valori ale inflației din cadrul Uniunii Europene.

articolul original.

Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut menținându-se însă la cel mai redus nivel din regiune, dar și sub media Uniunii Europene (10%).

23 June 2022 at 10:22
image

În cadrul unui raport a BNR, activitatea pieței imobiliare rezidențiale s-a dinamizat în anul 2021, tranzacțiile crescând ca număr cu aproape 40% (în perioada aprilie 2021-martie 2022 față de aceeași perioadă a anului trecut).

Prețurile proprietăților rezidențiale au crescut în România în cursul anului 2021 (+7,5% în termeni anuali), menținându-se însă la cel mai redus nivel din regiune, dar și sub media Uniunii Europene (10%).

Anul acesta, accelerarea activității din piața rezidențială a fost determinată și de cererea de locuințe dar și de ofertă. În ceea ce privește cererea, creșterea fenomenului de telemuncă, nivelul redus al dobânzilor la credite, evoluția robustă a veniturilor populației, dar și așteptările privind creșterea în perioada următoare a prețurilor rezidențiale au susținut deciziile populației de cumpărare a unei locuințe în cursul anului 2021.

Din punct de vedere bancar, creșterea pragului de aplicare a cotei reduse de TVA pentru achizițiile de imobile de la 450.000 de lei la 700.000 de lei va susține, de asemenea, creșterea prețurilor în următoarea perioadă.

În contextul imobiliar, evoluțiile din perioada următoare depind de o serie de factori (precum înăsprirea generalizată a condițiilor de finanțare și creșterea incertitudinilor în noul context geopolitic), de natură să diminueze cererea potențială din partea populației și ar putea să limiteze creșterea prețurilor.

Din datele INS, indicele privind accesul la piața creditului ipotecar pentru București (Indicele de accesibilitate măsoară raportul dintre venitul optim al unui debitor necesar pentru a contracta un credit cu un avans de 25 la sută,un grad de îndatorare de 45 la sută și o maturitate de 25 de ani, aferent achiziției unui apartament cu 2 camere cu suprafața de 55 mp și venitul mediu la nivelul București.

Dobânda utilizată este aferentă fluxului de credit ipotecar nou din trimestrul respectiv) s-a menținut la o valoare supraunitară (122% la martie 2022), fiind în ușoară scădere față de aceeași perioadă a anului anterior. Însă, în contextul actual, caracterizat de creștere ratei de inflației și majorarea ratelor de dobândă, capacitatea de achiziție a debitorilor este așteptată să se diminueze. În primul rând, veniturile disponibile ale populației vor fi reduse de către cheltuielile crescute cu alimente, utilități și combustibili. În al doilea rând, majorarea dobânzilor va reduce suma maximă ce poate fi contractată de un debitor. Spre exemplu, o creștere a ratei dobânzii cu trei puncte procentuale ar duce la reducerea cu 27% a sumei maxime disponibile de contractat pentru un credit cu maturitate de 25 de ani, reducând indicele de accesibilitate de la 122% la 91% în cazul Bucureștiului.

O problemă persistentă o reprezintă concentrarea regională a împrumuturilor ipotecare. Astfel, împrumuturile acordate în București și Ilfov reprezintă circa 29% din totalul împrumuturilor, iar următoarele 5 județe (Cluj, Timiș, Constanța, Iași și Brașov) reprezintă 24% (date la martie 2022). Mai mult, 10% din numărul salariaților la nivel național au în derulare un credit ipotecar, decalajele în plan regional fiind, de asemenea, importante, principalele centre urbane cu volumul cel mai ridicat de forță de muncă deținând cea mai însemnată proporție a salariaților cu credite ipotecare (București, Cluj, Iași având o proporție de 13% din salariați ce au contractat un credit destinat achiziției de locuințe sau terenuri, față de 6% în Suceava, 5% în Covasna sau 3% în Harghita).

În ţara noastră, oferta de bunuri rezidențiale a urmat, de asemenea, un trend ascendent. Astfel, volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 30% în perioada aprilie 2021-martie 2022 față de aceeași perioadă a anului precedent. În consecință, numărul de locuințe terminate s-a majorat cu 9% față de anul anterior, atingând cea mai ridicată valoare din ultimii 20 de ani. Totuși, proporția locuințelor din mediul urban terminate după anul 2011 este redusă comparativ la fondul de locuințe (numai 6%), aproximativ 90% dintre locuințele din mediul urban având o vechime mai mare de 30 ani. În plus, peste 45% dintre locuințe sunt supraaglomerate, iar 14% din populație locuiește în condiții improprii.

În alternanţa sat -oraş, migrația către principalele centre urbane pentru studii sau posibilități de angajare, alături de lipsa ofertei de locuințe adecvate pentru a absorbi această migrație internă, dar și calitatea scăzută a infrastructurii rutiere, duc la creșterea prețurilor locuințelor în zonele centrale, presiuni care se resimt și asupra proprietăților din zonele periferice.

Din punct de vedere legal, autorizațiile de construcții au cunoscut, de asemenea, un avans important(+10% în aceeași perioadă, în termeni de suprafață utilă), situându-se la cel mai ridicat nivel din perioada post-2008 (12 milioane metri pătrați), însă cu 22% sub maximul atins în anul 2008. De asemenea, creșterea cheltuielilor cu materiile prime, precum și problemele cu lanțurile de aprovizionare au condus la o accelerare importantă a costurilor cu construcțiile rezidențiale (+17%), cea mai ridicată rată de creștere din ultimii 13 ani. Aceste evoluții sunt de natură să pună presiune în continuare asupra creșterii prețurilor imobiliare.

De asemenea, în cazul pieței imobiliare comerciale, activitatea s-a revigorat, în special în a doua parte a anului, volumul tranzacțiilor crescând cu 60% în anul 2021 față de anul precedent, până la 920 milioane euro, situându-se însă cu 9% sub nivelul înregistrat în cursul anului 2019. Aproape jumătate din volumul total de investiții a fost direcționat către spațiile de birouri (45%).

Cu toate acestea, valoarea investițiilor s-a diminuat cu 12% față de anul anterior. Însă, se poate observa o cerere robustă pentru investițiile în spații industriale, ce s-au triplat comparativ cu anul anterior, reprezentând 30% din total, pe când investițiile în clădiri de tip retail s-au majorat cu 12% față de anul anterior. Principalele surse au continuat să fie reprezentate de capitalul străin, capitalul autohton consemnând 12% din totalul volumului de investiții.

articolul original.

500 de companii americane își desfășoară activitatea în România

23 June 2022 at 10:15
image

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a întâlnit cu delegația AmCham – Camera de Comerț Americană în România, care reprezintă peste 500 de companii ce își desfășoară activitatea în România.

Reprezentanții AmCham au transmis disponibilitatea majorității membrilor săi de a păstra sau dezvolta nivelul de investiții în România. În cadrul dialogului, a fost evidențiată o serie de provocări cu care se confruntă mediul de afaceri, precum nevoia de forță de muncă, scăderea natalității, necesitatea debirocratizării și a digitalizării, dar și politica fiscal-bugetară echilibrată. Totodată, a fost abordat statusul reglementării anumitor prevederi legislative din domeniul sănătății și al cybersecurity.

„Stabilitatea, predictibilitatea și încrederea sunt principiile care stau și vor sta mereu la baza dialogului între Guvern și mediul de afaceri. Radiografia pe care reprezentanții AmCham au realizat-o astăzi coincide cu evaluarea Guvernului. Dialogul nostru a identificat problemele importante pe care Guvernul trebuie să le rezolve, asigurând transparență în implementarea Programului de Guvernare. Trebuie să facilităm un cadru legal prin care să continuăm debirocratizarea, eliminând piedicile și procesele consumatoare de timp, voință și optimism din partea investitorilor.

Avem responsabilitatea de a genera mecanismul de menținere a echilibrului într-un cadru dinamic din perspectiva îngrijorărilor și amenințărilor. Ne dorim să creștem credibilitatea României ca o țară a investițiilor și a unui mediu de afaceri stabil. Suntem cu motoarele turate să diminuăm efectele negative și să fructificăm oportunitățile pe care le avem în această perioadă, inclusiv din perspectiva relocărilor de afaceri din regiune. În privința Parteneriatului Strategic cu SUA, România contează foarte mult pe capacitatea mediului de afaceri din Statele Unite de a genera noi investiții în țara noastră”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.

articolul original.

O companie din Ucraina își va muta activitatea în Târgu-Jiu

23 June 2022 at 09:18
image
Foto: ştiriagricole.ro

În curând, o companie ucraineană, care activează în domeniul sistemelor de irigaţii, negociază cu autoritățile locale pentru a închiria câteva hale pe o perioadă lungă de timp, ca să își poată muta activitatea de producție în România.

Inițial, compania respectivă își derula activitatea de producție în regiunea nord-estică Harkov din Ucraina, zonă afectată de agresiunile militare ale armatei ruse, însă acum, aceasta intenționează să își mute activitatea în Târgu-Jiu.

În acest sens, primarul din Târgu-Jiu, Marcel Romanescu, susține ferm că această investiţie are şanse mari de realizare, putând fi înfiinţate astfel sute de locuri de muncă în municipiul județului Gorj. Totuși, ar putea exista o problemă în ceea ce privește găsirea unor angajați, deoarece investitorii străini își doresc personal calificat.

În opinia sa, „Este un investitor puternic care caută un spaţiu pentru desfăşurarea activităţii pe care o desfăşura în Ucraina înainte de începerea războiului. Există discuţii de mai mult timp şi acestea avansează.

Discuţii au avut loc şi la sediul Primăriei Târgu Jiu cu cel care va pune la dispoziţie spaţiul pentru a se putea dezvolta o astfel de afacere. Investitorul are tot sprijinul nostru pentru a-şi reloca activitatea în municipiul Târgu Jiu.

Dacă va oferi salarii nete de peste 3.000 de lei, atunci va găsi personal care să muncească. Din câte am înţeles, va fi nevoie de câteva sute de salariaţi pentru a lucra în cadrul acestei companii”, a explicat Marcel Romanescu.

Menționăm faptul că discuţiile cu investitorul din Ucraina au fost iniţiate de către deputatul PNL Gorj Gheorghe Pecingină. Potrivit spuselor sale, compania ucraineană vrea să închirieze câteva hale pentru o perioadă de zece ani.

În declaraţiile sale„Compania din Ucraina este interesată să îşi reloce activitatea în Târgu Jiu şi sunt negocieri cu proprietarii halelor, care trebuie modificate în vederea desfăşurării activităţii specifice. Negocierile merg într-o direcţie bună.

Am înţeles că se doreşte ca halele să fie închiriate pe o perioadă mai lungă, de zece ani. Eu nu particip la aceste discuţii, deoarece sunt legate de business”, a declarat Gheorghe Pecingină, într-un interviu acordat Adevărul.

În România, aceasta nu este singurul oraș în care vor să investească companiile străine. Amintim faptul că o companie finlandeză de software şi servicii IT cu o cifră de afaceri de trei miliarde de euro dorește să își deschidă o subsidiară în Iași.

O mare companie finlandeză de software şi servicii IT își va deschide o subsidiară în Iași

Primăriei Iaşi a explicat că reprezentanții firmei finlandeze au afirmat că Tietoevry intenționează să deschidă o subsidiară în România. Primarul Mihai Chirica a subliniat că municipiul său prezintă un interes deosebit pentru compania finlandeză.

De asemenea, el a prezentat deja atuurile Iaşiului pentru potenţialii investitori, fiind invocate calitatea forţei de muncă, nivelul vieţii social-culturale şi a serviciilor de sănătate.

Astfel, „Orice actor economic care doreşte să aleagă oraşul nostru ca destinaţie a unei investiţii generatoare de locuri de muncă este binevenit şi va găsi în primăria municipiului Iaşi un partener onest”, a declarat primarul ieșean Mihai Chirica.

În perioada imediat următoare, Tietoevry va aduna informaţii referitoare la oferta de birouri de categoria A, precum şi la resursa umană de specialitate din oraş. Trebuie menționat că Tietoevry numără peste 24.000 de angajaţi IT în întreaga lume, oferind servicii de design, cloud, date şi inginerie software.

Aşadar, compania deserveşte clienţi din peste 90 de ţări, iar cifra de afaceri anuală a Tietoevry este de aproximativ trei miliarde euro. Acţiunile companiei sunt listate la bursa NASDAQ din Helsinki şi Stockholm, precum şi la Oslo Børs.

articolul original.

Racheta Ariane 5 a plasat cu succes doi sateliţi de telecomunicaţii pe orbită

23 June 2022 at 09:03
image
Foto: evz.ro

Racheta Ariane 5 a plasat cu succes doi sateliţi de telecomunicaţii pe orbită în cursul nopţii de miercuri spre joi, Europa revenind astfel în spaţiu după câteva luni de întrerupere cauzată de încetarea lansărilor rachetelor ruseşti Soiuz, informează AFP.

Concret, Atiane 5 a decolat la ora locală 18:50 (21:50 GMT) de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză, după o întrerupere de 45 de minute a numărătorii inverse pentru verificări tehnice, a constatat un jurnalist AFP.

Lansatorul a transportat satelitul Measat-3d, al operatorului malaezian Measat, şi GSAT-24, operat de filiala comercială a agenţiei spaţiale indiene (ISRO), au anunţat Arianespace şi Arianegroup într-un comunicat comun.

Astfel, Cei doi sateliţi, cu o sarcină utilă totală de 9,8 tone, sunt dedicaţi serviciilor de telecomunicaţii şi difuzării TV prin satelit. Measat 3-d va putea oferi de asemenea servicii de conexiune la internet de mare viteză şi va fi folosit de agenţia spaţială sud-coreeană pentru a îmbunătăţi gestionarea traficului aerian în ţară.

La puţin peste 28 de minute după lansare, lansatorul a eliberat Measat-3d la aproape 1.200 de kilometri altitudine. 12 minute mai târziu, a fost eliberat satelitul GSAT-24 în timp ce lansatorul zbura deasupra Oceanului Indian la 3.800 de kilometri altitudine.

Războiul din Ucraina a determinat anularea lansării rachetelor Soiuz programate pentru 2022

În contextul de funcţionare, de pe aceste orbite „de transfer geostaţionar”, cei doi sateliţi îşi vor lua poziţia la aproape 36.000 de kilometri de Pământ de unde îşi vor începe misiunile, scrie Agerpres. Durata de viaţă estimată pentru Measat-3d este de peste 18 ani şi de 15 ani pentru GSAT-24.

Pentru Centrul Spaţial din Guyana (CSG), această lansare este a doua din acest an, prima de la ultima decolare a rachetei ruseşti Soiuz de la Kourou, la 10 februarie. Iar, invazia rusă în Ucraina a întrerupt orice cooperare europeană cu Rusia şi a privat Kourou de alte trei lansări Soiuz planificate iniţial pentru 2022.

Aşadar, Agenţia Spaţială Europeană (ESA), responsabilă cu programele lansatoarelor europene, trebuie să asigure în continuare lansarea a două rachete Ariane 5 şi a două rachete Vega – mai mici decât Ariane – până la sfârşitul anului. Printre acestea se numără lansarea inaugurală a Vega-C, o versiune mai puternică a rachetei Vega, programată la 7 iulie. Prima lansare a rachetei Ariane 6, care îi va urma lui Ariane 5, a fost amânată pentru 2023.

articolul original.

Cea mai mare navă container din lume, poate transporta 24.000 de containere standard

23 June 2022 at 08:51
image
Foto: t-times.ro

China face mișcarea momentului la nivel mondial cu cea mai mare navă container din lume, care a fost livrată în cursul zilei de miercuri la Shanghai.

Nava a fost proiectată de compania Hudong-Zhonghua Shipbuilding (Group) și se numește ”Ever Alot”. Aceasta are o capacitate de 24.000 TEU, adică poate permite transportul simultan a 24.000 de containere standard.

În contextul de fabricaţie, nava are 399,99 metri lungime și este cu peste 60 de metri mai mult decât cel mai mare portavion din lume. Nava are și alți 61,5 metri lățime, în timp ce doar puntea are o o suprafață totală de 24.000 de metri pătrați, echivalentul a 3,5 terenuri de fotbal.

Nava ”Ever Alot” permite transportul a 24.000 de containere standard

În plus, nava ”Ever Alot” ajunsă la Shanghai mai are și un compartiment de marfă care are o adâncime de 33,2 metri. În contextul capacităţilor de transport, nava chineză poate transporta simultan 240.000 de tone de marfă. În același timp, containerele pot  fi stivuite la o înălțime maximă egală cu clădire cu 22 de etaje, având în vedere spațiul generos.

Astfel, China urmează să pună nava în exploatare pe mai multe rute care vor ajunge în Europa, însă aceasta nu este singura mișcare făcută de China în acest an. Luna trecută, chinezii au lansat la apă și prima navă inteligentă de piscicultură din lume.

Această navă poartă numele de ”Conson No. 1” și a costat 450 milioane yuani, adică aproximativ 67,27 milioane USD.  Concret, aceasta are o capacitate de 100.000 de tone metrice și a fost dată în exploatare la Qingdao, provincia chineză Shandong.

China a lansat prima navă inteligentă de piscicultură din lume

Totodată, nava are o lungime de 249,9 metri și un deplasament de 130.000 de tone. Ea dispune și de 15 rezervoare de acvacultură de aproximativ 90.000 de metri cubi, pentru pești comerciali de ultimă generație, cum ar fi croakers galbeni mari, iar conform estimărilor este de așteptat ca anual, aceasta să producă 3.700 de tone de pește de înaltă calitate din specia croaker galben.

În planurile de viitor ale Chinei, în luna trecută, compania Qingdao Conson a anunțat că deja pregătește construcția altor două nave de 100.000 de tone și totodată mai are în studiu și construcția unei nave de 300.000 de tone.

Din informațiile de până acum, în următorii zece ani, Qingdao Conson va investi în construcția a 50 de nave piscicole inteligente.

articolul original.
❌