ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Risc de inundații pe râuri din jumătatea vestică a țării

27 September 2022 at 14:16
image

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, marţi, atenţionări de inundaţii pentru râuri din jumătatea vestică a țării.

Bazinele hidrografice avertizate în intervalul 27 septembrie (ora 12:00) – 28 septembrie (ora 12:00) sunt Someş, Crişul Repede, Crişul Negru, Crişul Alb, Mureş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava, Caraş, Nera, Jiu şi Olt.

Potrivit hidrologilor, atenţionarea Cod portocaliu va fi valabilă, în perioada 27 septembrie (ora 20:00) – 28 septembrie (ora 9:00), pe râurile din bazinele hidrografice: Crişul Negru – bazin amonte S.H. Şuştiu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Şuştiu – amonte S.H. Beiuş (judeţul Bihor), Crişul Alb – bazin amonte S.H. Vaţa de Jos şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Vaţa de Jos – amonte S.H. Gurahonţ (judeţele Hunedoara şi Arad) şi Arieş – bazin superior amonte S.H. Câmpeni (judeţul Alba).

De asemenea, până miercuri, la ora 12:00, va fi în vigoare un Cod galben de inundaţii pe cursuri de apă de pe raza judeţelor Bistriţa-Năsăud, Bihor, Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Arad, Hunedoara, Alba, Sibiu, Timiş, Arad, Caraş-Severin, Gorj, Mehedinţi, Vâlcea şi Argeş.

FOTO: inhga.ro

articolul original.

Aradul se află printre cele 15 județe vizate de codul galben de vijelii, grindină și ploi torențiale

27 September 2022 at 08:17
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a actualizat atenţionarea Cod galben și anunță instabilitate atmosferică accentuată pentru 15 judeţe, valabilă până miercuri la ora 6.00. Potrivit meteorologilor, în Banat, Oltenia, sudul Crișanei, vestul și sud-vestul Transilvaniei, vestul Munteniei și la munte vor fi averse, pe alocuri însoțite, îndeosebi în sud-vestul teritoriului, de descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii și grindină.

În intervale scurte de timp, precum și prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp. Alerta vizează județele Argeș, Vâlcea, Dolj, Mehedinți, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiș, Caraș Severin, Hunedoara, Teleorman și Olt.

articolul original.

Mai multe zone vizate de atenționări meteologice. ANM, precizări despre starea vremii (VIDEO)

27 September 2022 at 05:32
image

Meda Andrei, meteorolog de serviciu ANM, a oferit detalii despre starea vremii și atenționările meteorologice în vigoare, marți, la Știrile B1 TV prezentate de Luiza Cergan.

Meda Andrei (ANM), pe B1 TV, despre starea vremii

„În momentul de față, avem mai multe atenționări Cod galben pentru orele dimineții, până în jurul orei 9, poate eventual cel mult 10-11 să se mai prelungească unele dintre ele, pentru ceață, iar aceasta este prezentă în vestul, centrul și sud-vestul țării noastre. Aici vizibilitatea, din loc în loc, depășește 200 de metri și izolat este chiar sub 50 de metri, iar pentru ploi avem un cod general, acesta este valabil până în această seară la ora 22 și vizează zona Munților Apuseni, de asemenea, Munții Banatului, Carpații Meridionali, nordul Orientalilor, sudul Banatului și Maramureșul”, spune meteorologul.

„Aici așteptăm în continuare cantități mai mari de apă, care să treacă de 25-30 de l/mp și care sunt spre 40-50, iar ce este important, faptul că pe parcursul zilei de astăzi ploi vor fi și în celelalte zone ale țării. Ba chiar mai mult, în partea de sud-vest, de sud, după-amiaza, seara, la începutul nopții, să avem și manifestări de instabilitate, nu pe suprafețe mari, din loc în loc. Acestea vor fi pentru scurt timp, pentru câteva zeci de minute, o oră, nu mai mult, dar pentru că așteptăm și vânt mai intens, posibil cu aspect de vijelie, poate izolat grindină, avem sesizări să fie și cu caracter torențial, este bine să fim atenți la ceea ce va fi și în general la buletinele meteo”, a adăugat Meda Andrei.

„Dacă vorbim de temperaturi, sunt temperaturi tot mai plăcute, ba chiar în a doua jumătate a săptămânii, mai exact joi, vineri, chiar și sâmbătă, să fie cu mult peste ceea ce ar trebui să avem în mod normal la această dată, la nivelul întregii țări să se situeze în general între 24 și 30 de grade. Vom avea peste 30 de grade vineri, sâmbătă în sud-estul țării, mai exact în Bărăgan, în zona continentală a Dobrogei, în măsura în care în mod normal la această dată ar trebui să avem cam 22-23 de grade”, a continuat ea.

articolul original.

Toamna își intră în drepturi! Vremea se răcește brusc în România, la munte va ninge

17 September 2022 at 18:40
image

Toamna își intră în drepturi în România. Meteorologii avertizează că vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte, deși suntem abia la mijlocul lunii septembrie.

Mai mult decât atât, în zona montană înaltă a României, vântul ar putea să bată la rafală cu viteze de 100 de km/oră. Meteorologii au emis mai multe coduri de vreme severă și de furtună.

Astfel, în intervalul 17 septembrie, ora 10:30 – 18 septembrie, ora 12:00, local în vestul, nordul, centrul țării și la munte temporar va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp. În regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade în care pe alocuri instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii.

COD PORTOCALIU

În perioada 17 septembrie ora 12:00 – 18 septembrie, ora 12:00, în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, precum și în sudul Banatului se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

Vântul va sufla cu putere în aproape toată ţara

Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, estul, centrul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte.

Sursa foto: Pexels.com

articolul original.

Cod galben de vânt puternic în județul Brașov. La noapte, precipitații mixte la munte !

17 September 2022 at 13:33
By: M.Ex.

Începând de la noapte până duminică la ora 20:00 va fi în vigoare un cod galben de vânt puternic în sudul, estul, centrul teritoriului și la munte, unde vor fi la altitudini mari și precipitații mixte.

COD GALBEN Fenomene vizate: intensificări ale vântului Interval de valabilitate 18 septembrie, ora 02:00 – 18 septembrie, ora 20:00 Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, estul, centrul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h. Notă: Vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte.

articolul original.

Cod Galben de vânt puternic în Neamț

17 September 2022 at 10:00
image

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cod galben privind intensificări ale vântului valabilă din noaptea de sâmbătă 17 septembrie, de la ora 02.00 și până duminică 18 septembrie, ora 20:00.

“În sudul, estul, centrul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h. Notă: Vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte”, precizează ANM.

A.C.

articolul original.

AMN: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină

17 September 2022 at 09:39

Vijeliile lovesc România în acest weekend și vremea se răcește considerabil. Meteorologii au emis sâmbătă un cod galben de ploi și vânt puternic și un cod portocaliu de ploi torențiale, vijelii și grindină.

De sâmbătă, de la ora 10:30  și până duminică la ora 12:00,  în vestul, nordul, centrul țării și la munte temporar va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp. În regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade în care pe alocuri instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii.

 Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, estul, centrul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.Vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. 

Cod portocaliu de ploi la munte

În același interval orar, este cod galben de ploi în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, precum și în sudul Banatului. Se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp.

articolul original.

Avertizare meteo transmisă de ANM: Cod galben de ploi însemnate cantitativ și vânt puternic

17 September 2022 at 07:55

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis avertizare meteo de Cod galben cu instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului, valabile în acest weekend.

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) precizează că în intervalul 17 septembrie, ora 10:30 – 18 septembrie, ora 12:00, local în vestul, nordul, centrul țării și la munte temporar va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

În regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade în care pe alocuri instabilitatea atmosferică va fi accentuată și se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, grindină și vijelii.

De asemenea, în Carpații Occidentali, vestul Carpaților Meridionali și nordul Carpaților Orientali, precum și în sudul Banatului se vor acumula cantități de apă ce vor depăși 40…50 l/mp și izolat 60…70 l/mp. Avertizarea este valabilă în perioada 17 septembrie ora 12:00 – 18 septembrie, ora 12:00.

Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, estul, centrul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.

Vremea se va răci accentuat în toate regiunile, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă, trecător, se vor semnala precipitații mixte.

articolul original.

COD GALBEN Ploi şi vijelii prognozate pentru acest week-end în Neamţ

16 September 2022 at 13:31
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare cod galben – “instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate” – pentru judeţul Neamţ. Avertizarea este valabilă în intervalul 17 septembrie, ora 12:00-18 septembrie, ora 20:00.

“În intervalul menționat, în vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, izolat, 40-60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale. Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte. Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică, vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55-75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80-100 km/h”, ne avertizează meteorologii. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

Brașov: Cod galben de ploi și vijelii. Duminică se face frig.

16 September 2022 at 12:45
By: M.Ex.

Meteorologii au emis, astăzi, trei avertizări cod galben de vreme rea, care vizează aproape toată țara, inclusiv județul Brașov. Prima atenționare de instabilitate atmosferică accentuată este valabilă până mâine, la prânz.
În zonele de munte, în perioada menționată, vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp. Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse și în regiunile sud-estice.De mâine intră în vigoare alte două avertizări cod galben de ploi și intensificări ale vântului, iar această atenționare vizează tot teritoriul României. Aceste avertizări vor rămâne în vigoare până duminică seara, la ora 20.00.
În intervalul menționat, în vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale.
Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte. Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.

articolul original.

Cod galben de furtuni şi ploi abundente în aproape toată ţara. Vine și prima ninsoare

16 September 2022 at 10:59
image

Meteorologii au emis mai multe avertizări Cod galben de furtuni şi ploi abundente în aproape toată ţara. În unele zone cantităţile de apă vor atinge şi 70 de litri pe metrul pătrat.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis vineri 3 avertizări meteo Cod galben. Alertele sunt în vigoare de vineri până duminică și anunță vremea severă, cu ploi torențiale, vijelii și grindină. Duminică, toată țara va fi sub avertizare de vânt puternic, cu rafale de 75 km/h.

La munte la sunt așteptate de mâine precipitații mixte de lapoviță și ninsoare. Ușor simțim cum se apropie iarna. În restul zonelor va ploua mult, temperatura va scădea, iar noaptea se vor înregistra chiar 2-3 grade în depresiuni.

În vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii.

În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale.

Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte.

articolul original.

Trei coduri galbene de furtuni, ploi abundente și vânt valabile în județul Suceava începând de azi și până duminică seara

16 September 2022 at 08:22
image

Administrația Națională de Meteorologie a emis trei coduri galbene valabile în județul Suceava începând de astăzi și până duminică seara. Primul cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuate este valabil pentru zona de munte a județului Suceava și este valabil de astăzi, 16 septembrie, de la ora 12:00 și până sâmbătă la ora 12:00. În intervalul menționat, în partea vestică a județului vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Al doilea cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuate și cantități de apă însemnate este valabil pentru tot județul Suceava și va intra în vigoare de sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 12:00 și până duminică, 18 septembrie, la ora 20:00. În acest interval vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp.

Tot pentru ziua de duminică a fost emis un al treilea cod galben de intensificări ale vântului valabil în județul Suceava între orele 2:00 și 20:00. Potrivit meteorologilor, vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. Vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.

articolul original.

Cod galben de vânt puternic și ploi in Oltenia

16 September 2022 at 09:03

Administrația Naţională de Meteorologie a emis, vineri, trei avertizări cod galben de vreme severă. Alertele vizează ploi, grindină și vijelii și sunt valabile de vineri până duminică noapte.

Potrivit ANM, in intervalul menționat, în Banat, Oltenia, local în Crișana, Transilvania, Muntenia, în sudul și centrul Moldovei, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

MESAJ 2
ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN

Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată, cantități de apă însemnate
Interval de valabilitate: 17 septembrie, ora 12:00 – 18 septembrie, ora 20:00
Zone afectate: conform textului și hărții 

       În intervalul menționat, în vestul, nordul și centrul țării, temporar va ploua, iar în regiunile sudice și sud-estice vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină și vijelii. În intervale scurte de timp, darmai ales prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice și centrale.

Notă: Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord și centru. În zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitații mixte.

COD GALBEN

Fenomene vizate: intensificări ale vântului
Interval de valabilitate 18 septembrie, ora 02:00 – 18 septembrie, ora 20:00
Zone afectate: conform textului și hărții

       Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.

 

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice,
Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj
.

articolul original.

METEO Cod galben de ploi şi vijelii în întreaga ţară, până duminică seara

16 September 2022 at 08:46
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, vineri, două atenţionări Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, respectiv o alertă de vânt puternic, ce vizează treptat întreaga ţară, până duminică seara, relatează Agerpres.

Potrivit meteorologilor, primul Cod galben de vreme rea va fi valabil în perioada 16 septembrie, ora 12:00 – 17 septembrie, ora 12:00, în Banat, Oltenia, local în Crişana, Transilvania, Muntenia, în sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zonele de munte.

În aceste regiuni, vor fi perioade cu averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină şi vijelii, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 l/mp şi izolat 40 – 50 l/mp.

Meteorologii precizează că, în tot acest interval, manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii restrânse şi în regiunile sud-estice.

De asemenea, în perioada 17 septembrie, ora 12:00 – 18 septembrie, ora 20:00, va fi în vigoare al doilea Cod galben de instabilitate atmosferică şi cantităţi de apă în vestul, nordul şi centrul ţării.

Temporar, va ploua, iar în regiunile sudice şi sud-estice vor fi perioade cu averse torenţiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului şi izolat grindină şi vijelii.

În intervale scurte de timp, dar mai ales prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 l/mp şi izolat 40 – 60 l/mp. Pe parcursul zilei de duminică aria ploilor se va restrânge spre regiunile nordice şi centrale.

Duminică vremea se va răci accentuat, devenind deosebit de rece în vest, nord şi centru, iar în zona montană înaltă trecător se vor semnala precipitaţii mixte.

Nu în ultimul rând, pe parcursul zilei de 18 septembrie, între orele 2:00 – 20:00, în toate regiunile vântul se va intensifica treptat. Astfel, în sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului şi la munte vor fi viteze în general de 55 – 75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăşi 80 – 100 km/h.

articolul original.

Cod galben de vânt puternic în județ

16 September 2022 at 07:54

Meteorologii au emis un cod galben de vânt pentru județul Botoșani. Acesta este valabil de duminică, 18 septembrie, ora 02:00 până la ora 20:00.

Începând cu a doua parte a nopții de sâmbătă spre duminică vântul se va intensifica treptat în toate regiunile. În sudul, sud-estul, centrul, nord-estul teritoriului și la munte vor fi viteze în general de 55…75 km/h, iar pe creste rafalele vor depăși 80…100 km/h.
articolul original.

COD GALBEN Ploi şi vijelii în zona de munte

15 September 2022 at 08:32
image

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis avertizare COD GALBEN – “instabilitate atmosferică temporar accentuată” – pentru zona montană a judeţului Neamţ. Avertizarea este valabilă în intervalul 15 septembrie, ora 14:00-16 septembrie, ora 21:00.

“În intervalul menționat, în vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-30 l/mp și, izolat, 40 l/mp. Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele  vor depăși 80-100 km/h și, temporar, în sudul și estul Transilvaniei cu viteze, în general, de 55-65 km/h”, precizează ANM. (M.C.; HARTA: ANM)

articolul original.

Cod portocaliu de furtună la Arad și alte opt județe

15 September 2022 at 08:29
By: -
image

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis trei avertizări meteo Cod portocaliu și galben de ploi torențiale și vijelii puternice. Alertele sunt în vigoare joi și vineri. Sub Cod portocaliu de furtuni vor fi 9 județe. Prima avertizare meteo Cod galben vizează vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte.

Începând de joi ora 14.00 și până vineri ora 21.00 vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp. Perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică și ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice.

Codul portocaliu va viza, în intervalul joi ora 17.00 – vineri ora 12.00, Banatul, Crișana, vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali. Meteorologii anunță aici perioade cu averse torențiale, vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 40…60 l/mp și izolat 70 l/mp. Județele vizate sunt Maramureș, Bistrița-Năsăud, Bihor, Cluj, Alba, Hunedoara, Caraș-Severin, Timiș și Arad. O altă alertă Cod galben va fi în vigoare joi între orele 10.00 și 22.00. Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele vor depăși 80…100 km/h și temporar în sudul și estul Transilvaniei cu viteze în general de 55…65 km/h. Local și temporar, intensificări ale vântului se vor semnala și în regiunile sud-estice.

Citeste mai multe AICI

articolul original.

Cod portocaliu și cod galben de furtuni și instabilitate atmosferică. Zonele afectate

15 September 2022 at 08:21
By: Geo

Cod portocaliu și cod galben de furtuni au fost emise de Administrația Națională de Meteorologie, pentru mai multe zone din țară. Sunt prognozate furtuni și ploi abundente în zilele următoare.

Cod galben: Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată

Interval de valabilitate: 15 septembrie, ora 14:00 – 16 septembrie, ora 21:00

Zone afectate: conform textului și hărții
În intervalul menționat, în vestul, centrul și nord-vestul țării, precum și în zonele de munte vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40 l/mp.

Perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică și ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a țării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice, se arată în avertizare.

Cod Portocaliu: Interval de valabilitate: 15 septembrie ora 17:00 – 16 septembrie, ora 12:00
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică accentuată, ploi abundente
Zone afectate: conform textului și hărții.

Local în Banat, Crișana, vestul Transilvaniei și nordul Carpaților Orientali vor fi perioade cu averse torențiale, vijelii puternice, frecvente descărcări electrice și pe arii restrânse grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantități de apă de peste 40…60 l/mp și izolat 70 l/mp.

Cod Galben: Fenomene vizate: intensificări ale vântului Interval de valabilitate 15 septembrie, ora 10:00 – 15 septembrie, ora 22:00

Zone afectate: conform textului și hărții
Vântul va avea intensificări susținute la munte, îndeosebi pe creste, unde rafalele vor depăși 80…100 km/h și temporar în sudul și estul Transilvaniei cu viteze în general de 55…65 km/h.

Local și temporar, intensificări ale vântului se vor semnala și în regiunile sud-estice

(Sursa: StirilePROTV)

articolul original.

Brașovul a intrat sub Cod Galben de ploi

11 September 2022 at 11:38
By: M.Ex.

17 județe din Maramureș, Transilvania, Moldova și nordul Crișanei sunt sub atenționare cod galben de ploi până duminică noaptea, a avertizat Administrația Națională de Meteorologie (ANM), citată de Observatornews.

Codul galben de ploi intră în vigoare duminică la ora 10.00 și expiră la ora 23.00.

În acest interval, în Maramureș, local în Transilvania, Moldova și nordul Crișanei vor fi perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și pe arii restrânse grindină.

Este vorba de județele Bihor, Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Cluj, Alba, Bistrița-Năsăud, Mureș, Harghita, Covasna, Suceava, Brașov, Neamț, Bacău, Botoșani, Iași, Vaslui.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25…30 l/mp și izolat 40…50 l/mp.

Manifestări de instabilitate atmosferică vor fi pe arii mai restrânse și în restul țării.

articolul original.
❌