ACTUALITATE
🔒
Au fost publicate stiri noi. Click aici pentru a le afisa.
Before yesterdayUltimele Stiri

Ciucu anunță că va face o plângere penală împotriva celor care au deturnat ASPA de la misiunea sa

27 January 2023 at 21:19
By: -
image

Primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, anunţă că va face o plângere penală împotriva celor care „au deturnat” Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) de la misiunea sa.

„Înainte erau 90 de hingheri, acum mai sunt 10. Bugetul a fost deturnat către alte lucruri (…). Câinii au început să reapară în Bucureşti foarte mulţi pentru că nu mai sunt prinşi (…), nu mai sunt locuri în adăposturi”, a spus Ciprian Ciucu, vineri, la Digi 24.

El a menţionat că terenul unde o femeie a fost ucisă de câini în zona Lacul Morii nu a fost împrejmuit, pentru că se află într-o zonă inundabilă şi nu pot fi emise autorizaţii de construire în astfel de perimetre. "Cineva a împroprietărit pe cineva (…); acolo doar prin înţăruşare este permisă aşa-zisa delimitare", a explicat edilul Ciucu.

Potrivit acestuia, sunt multe căi de acces în zonă, iar numărul de poliţişti locali este insuficient pentru ca acestea să fie păzite.

"O să punem camere, au mai fost puse, dar au fost date jos. (…) Acel teren a mai fost curăţat de câini. Nu este pentru prima oară când a fost plin de câini. Înainte ASPA acţiona altfel, aveau patrule (…). Teza este că serviciul de ecarisaj a fost distrus, banii nu s-au mai dus pe prindere, ci pe alte lucruri", a spus Ciprian Ciucu.

Edilul a menţionat că nu a vorbit cu primarul general, Nicuşor Dan, după ce o femeie a fost ucisă de câini în zona Lacul Morii.

"Mi-am pierdut foarte mult încrederea în capacitatea Primăriei Municipiului Bucureşti de a gestiona anumite servicii publice, de aceea încerc să fac cât mai multe", a susţinut Ciucu.

El a adăugat că l-a sprijinit foarte mult pe Nicuşor Dan. "Din momentul când a devenit primar general am zis ok, fiecare primar trebuie să aibă 2 ani cel puţin să arate de poate. I-am spus că vreau să colaborăm, să am o relaţie apropiată (…). L-am sprijinit, m-am pus în faţa partidului pentru el (…), care de mult timp mi-a cerut să-i retragem sprijinul", a afirmat Ciprian Ciucu.

În opinia sa, idealurile lui Nicuşor Dan nu sunt incompatibile cu ale sale, că este nevoie să conlucreze, dar că nu au reuşit, deşi i-a asigurat necondiţionat sprijinul consilierilor generali.

"Chiar dacă avem aceleaşi aspiraţii, lipsa capacităţii de lidership mă face să-mi pun semne de întrebare dacă este persoana potrivită să conducă acest oraş foarte mare, foarte greu, foarte complex", a atras atenţia Ciprian Ciucu.

În altă ordine de idei, el a declarat că i se pare neserios din partea lui să candideze la Primăria Capitalei, pentru că încă mai are "de confirmat" în sectorul 6.

articolul original.

Ciprian Ciucu și update-ul „de dragul adevărului”

25 January 2023 at 22:07

Războiul declarațiilor dintre Ciprian Ciucu și ASPA continuă, după moartea femeii sfâșiate de câini, în zona Lacul Morii. După ce primarul sectorului 6 a cerut demisii și a prezentat documente, Autoritatea Animalelor a emis un răspuns, însă Ciprian Ciucu a declarat că documentul este fals. Ulterior, a revenit, spunând că a verificat și că actul este adevărat. În tot acest timp, fostul soț al femeii cere pedepsirea vinovaților iar massmedia prezintă o promisiune din 2012 a lui Nicușor Dan, de a scăpa capitala de câinii comunitari. Altfel, va demisiona, în șase luni!

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor a venit cu noi precizări privind situația câinilor comunitari din București,

,,Referitor la alegațiile lansate în spațiul public de primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, legate de faptul că în data de 14 ianuarie a.c. , ASPA nu s-ar fi prezentat în zona Lacul Morii, ca urmare a apelului polițistului local, facem următoarele precizări: La data de 14.01.2023, ASPA a avut o acțiune de capturare în zona Lacul Morii – str. Drumul la Roșu, la care a solicitat participarea unui echipaj de la Poliția Locală Sector 6. În urma acțiunii, au fost identificați 4 câini care au intrat pe o proprietate privată în prezența echipajelor ASPA și ale Poliției Locale Sector 6. La finalul acțiunii, echipajul ASPA a întocmit un Raport de activitate în care a consemnat că nu au putut fi capturați câinii deoarece s-au retras pe o proprietate privată, au menționat și numele posibilului proprietar al terenului. Raportul a fost semnat și de polițistul local de la sectorul 6, prezent la acțiune. Până în prezent nu am primit de la Poliția Locală Sector 6 un răspuns cu privire la permisiunea de a acționa pe proprietatea privată respectivă”, susține ASPA într-o postare pe Facebook.

În replică, Ciprian Ciucu, a declarat că documentul prezentat de ASPA este fals.

„Incredibil, s-a ajuns la falsificarea de documente! Acest lucru este penal! Polițistul Local nu a semnat acel proces verbal! Nu au venit la sesizare! Au publicat în presă în urmă cu câteva minute, un document falsificat. Vom cere o expertiză grafoscopică! ASPA, vă afundați singuri! Ireal, incredibil ce se întâmplă în administrația publică a Bucureștiului în anul 2023!”, a scris Ciucu pe Facebook.

Ulterior, primarul Sectorului 6 a revenit, spunând că a verificat documentul, că acesta nu este falsificat, dar că se referă la o intervenție făcută la un kilometru distanță de Drumul la Roșu:

„Update, de dragul adevărului: Am verificat, documentul prezentat de ASPA se referă la o altă locație aflată la peste un 1km distanță de Drumul la Roșu, unde a fost făcută sesizarea PLS6 și a fost semnat câteva ore mai târziu de către un alt polițist local care nu avea cunoștințe despre sesizarea inițială. Nu este un document falsificat, așa cum am crezut inițial, ci doar are legătură cu un alt loc, prezentat manipulativ. Voi prezenta întodeauna adevărul”, a transmis Ciprian Ciucu.

Cine sunt responsabili de moartea femeii

După tragedia de la Lacul Morii, când o femeie a fost ucisă de câini, primarul sectorului 6 a făcut o conferință de presă în care a acuzat conducerea ASPA că nu și-a îndeplinit misiunea și obiectivele legale, declarând că numărul de câini capturați în Capitală, în ultimii ani, este tot mai mic.

„Cine este responsabil legal cu strângerea și supravegherea câinilor maidanezi? Evident că ASPA, care este unica instituție înființată și specializată să se ocupe cu această problemă în tot Bucureștiul, conform OUG 155/2001. Astfel, vorbim despre o instituție înființată special pentru acest scop, cu această misiune, deținând bugete și angajați specializați în managementul animalelor fără stăpân”, a spus Ciprian Ciucu.

După ce a făcut un scurt istoric al asociației, a spus că până în 2017, au fost prinși aproximativ 54.000 de câini, din care 30.000 au fost eutanasiați, iar 24.000 au fost adoptați.

„Începând cu 2017 – 2018, efectivele de prinzători – hingheri și șoferi – au fost reduse drastic la circa 15 angajați. Astăzi mai sunt doar 13 angajați conform organigramei ASPA. Ca informație de context, fără să mă pronunț în acest moment pentru sau contra, a fost oprită eutanasierea, ceea ce a pus o presiune formidabilă pe bugetul și pe capacitățile ASPA. Vorbim de 2017 – 2018. Activitatea ASPA s-a concentrat atunci pe acțiuni de prevenire, campanie de conștientizare, pentru sterilizare, adopție, scăzând drastic capacitatea de capturare. Cred că deja este cunoscut tabelul prin care în perioada 2013 – 2016 s-au capturat 8000 de câini în medie, în 2019 undeva la 2.500, în 2020 undeva la 2050, în 2021 undeva la 2300 de câini, iar în 2022, cam 1500 de câini”, arată Ciprian Ciucu.

Din 2020, noua conducere ASPA a menținut și chiar a accentuat politicile începute în mandatul anterior.

„În februarie 2021, doamna Diana Pungă, city manager al Bucureștiului a fost delegată să coordoneze activitatea ASPA. Această activitate nu a fost delegată unui viceprimar PNL sau USR, pur și simplu a fost asumată de către doamna Pungă care este city manager numit de domnul Primar General. Imediat a fost promovată adjunct doamna Cătălina Trănescu, persoană implicată timp îndelungat în activismul animalelor, apropiată de organizații care au ca obiect de activitate adopție de căței. Acest lucru poate fi foarte clar din aparițiile publice ale domniei sale. Din 2017 s-a schimbat fundamental modul de funcționare a acestui serviciu și a fost consimțit și accentuat din 2021 până azi. Activitatea de capturare a fost mult destructurată, fiind înlăturat efectiv cel care se ocupa de capturarea câinilor de pe stradă, domnul Claudiu Ancuța, coordonatorul echipelor de prinzători, s-a încercat mai întâi o detașare la ALPAB, apoi a fost demis printr-o comisie de disciplină. Întrebarea este de ce a fost acest domn înlăturat care coordona efectiv echipele de prinzători”, spune Ciucu.

Cine va demisiona după rezultatele anchetei

Fost prim-ministru al României, Victor Ponta remarcă și el duplicitatea care învăluie povestea tragediei din zona Lacul Morii. O postare pe Facebook a fostului  premier a strâns sute de comentarii și zeci de distribuiri.

„Cred că o să-mi ceară mie demisia – ca de obicei! Dl Primar General Nicușor Dan a promis «în scris» că «își dă demisia dacă nu rezolvă problema câinilor comunitari în 6 luni». ! Eu zic totuși să mai aștepte – că a spus Vlad Voiculescu că face o analiză ! Focile Frumoase și Libere nu mai protestează – nu mai sunt indignate – nu mai cred că trebuie dosare penale și demisii! Acum e totul bine! Moartea oamenilor a fost folosită de Dl Iohannis, Vlad Voiculescu și alții ca ei ca armă politică împotriva adversarilor! Acum «fac analize» – sau pur și simplu ignoră, nici măcar în cot nu îi doare! Nu mă aștept la demisii – nici la responsabili! Dar mă întristează faptul că, din nou, nu se va face absolut nimic să se schimbe ceva în viitor!”, a scris pe Facebook Victor Ponta.

Ce spunea Nicușor Dan în 2012

În 2012, Nicușor Dan, candidat la Primăria Capitalei, susținea, în emisiunea GÂNDUL LIVE, că, dacă va câștiga alegerile, își va da demisia, dacă în șase luni nu rezolvă problema câinilor fără stăpân. Mai mult decât atât, și-a semnat atunci propria demisie în alb.

„Dacă nu rezolv problema în șase luni, îmi dau demisia. O semnez acum în alb”, a spus Prigoană, care era și el invitat în emisiune.

„Aveți două demisii în alb”, a plusat și Nicușor Dan.

Tot în emisiunea GÂNDUL LIVE, Nicușor Dan a vorbit și despre soluțiile pe care le are în cazul câinilor fără stăpân:

„Nu trebuie să mai rămână câini pe stradă. Ei trebuie duși în adăposturi. Trebuie create adăposturi ale municipalității, pentru că nu există la capacitatea de a lua cei 30.000 de câini din București. Dacă sunt asociații de proprietari care îi revendică pe câinii care stau în apropierea blocurilor, (…) primăria le dă țarcurile ca să-i țină acolo. Viața unui câine într-un adăpost nu e cea mai fericită. La fel, trebuie încurajată adopția pentru că avem 1, 2 câini la 100 de locuitori. Niciodată nu s-a făcut publicitate pe adopția de câini”.

articolul original.

ASPA a cerut ajutorul Poliției Locale Sector 6 la o intervenție din 14 ianuarie în zona Lacul Morii, susține Primăria Capitalei / Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir, la „Bună, România!”: Dacă se confirmă, Ciucu a mințit (VIDEO)

25 January 2023 at 16:51
image

Primăria Capitalei susține că Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA) a cerut ajutorul Poliției Locale Sector 6 la „o acțiune de capturare” pe 14 ianuarie în zona Lacul Morii, arată un răspuns transmis către Răzvan Zamfir, co-realizator al emisiunii „Bună, România!” alături de Radu Buzăianu.

„Ciprian Ciucu, așteptăm răspunsuri! Dați-i mesaj primarului Sectorului 6 în aceste momente. Acuzațiile sunt foarte grave, îl vizează direct. Dacă informațiile Primăriei Generale se confirmă, Ciprian Ciucu a mințit în conferința de presă”, a spus Răzvan Zamfir.

ASPA ar fi cerut ajutorul Poliției Locale Sector 6 la o intervenție din 14 ianuarie în zona Lacul Morii

Răzvan Zamfir a citit răspunsul primit de la Primăria Capitalei, în ediția de miercuri a emisiunii „Bună, România!”.

„Potrivit unui răspuns venit de la municipalitate, la data de 14 ianuarie 2023, ASPA a avut o acțiune de capturare în zona Lacul Morii, str. Drumul La Roșu, la care a solicitat participarea unui echipaj de la Poliția Locală Sector 6. În urma acțiunii, au fost identificați patru câini care au intrat pe o proprietate privată, în prezența echipajelor ASPA și a Poliției Locale Sector 6”, a citit Răzvan Zamfir.

„Cum au intrat? Pentru că zona nu era împrejmuită, nu avea un gard, exact responsabilitatea Poliției Locale Sector 6. Ciprian Ciucu, așteptăm o reacție, domnule primar”, a adăugat el.

Jurnalistul a continuat să citească din mesaj: „La finalul acțiunii, echipajul ASPA a întocmit un raport de activitate, în care a consemnat că nu au putut fi capturați câinii deoarece s-au retras pe o proprietate privată. Au menționat și numele proprietății private. Raportul a fost semnat și de polițistul local de la Sectorul 6, prezent la acțiune”.

Radu Buzăianu: „Domnul Ciucu tocmai ce a făcut o conferință de presă, în care n-a inclus această informație!”

Răzvan Zamfir: „Ba mai mult decât atât, a spus că, dacă ASPA ar fi intervenit când trebuia, s-ar fi, poate, evitat această tragedie. Răsturnare de situație, oameni buni!”

Radu Buzăianu: „Deci dumneavoastră înțelegeți că omul acesta folosește acest prilej al decesului, al acestei tragedii, ca să schimbe niște oameni, punându-i pe ai lui?”

Răzvan Zamfir: „Ciprian Ciucu, așteptăm răspunsuri! Dați-i mesaj primarului Sectorului 6 în aceste momente. Acuzațiile sunt foarte grave, îl vizează direct. Dacă informațiile Primăriei Generale se confirmă, Ciprian Ciucu a mințit în conferința de presă”.

articolul original.

Ciprian Ciucu aruncă vina pe ASPA, după moartea femeii sfâșiate de câini: „Cine are interesul?”

25 January 2023 at 14:54
image

Ciprian Ciucu, primarul din Sectorul 6 al Capitalei, pe teritoriul căruia Ana Oros și-a găsit sfârșitul sfâșiată de câini, că, din punctul său de vedere, instituția nu a respectat obligațiile legale.

Edilul a mai acuzat că a fost redusă şi subfinanţată activitatea de capturare a ASPA, bugetul ASPA fiind de 10 milioane lei în 2021, iar anul trecut de 17 milioane, bani folosiţi pentru alte activităţi, cum ar fi târguri de animale care să încurajeze adopţia acestora.

El a vorbit despre o reducere a numărului de angajaţi ai instituţiei, de la 90 de angajaţi în anul 2013, la 15 angajaţi care alcătuiau echipajele de prinzători, începând din anii 2017-2018, în prezent fiind 13 persoane.

Redăm mai jos declaraţiile primarului Sectorului 6 Ciprian Ciucu:

„Aş vrea să încep cu un scurt istoric, cum s-a ajuns aici şi vă voi prezenta şi soluţiile pe care le-am identificat pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple niciodată. Cine e responsabil legal cu strângerea câinilor maidanezi penttru tot Bucureştiul?

Evident că ASPA. Astfel vorbim despre o instituţie înfiinţată special cu acest scop, deţinând bugete şi angajaţi speciali pentru acest scop. ASPA are buget şi angajaţi pentru managementul câinilor fără stăpân.

În 1996 s-a înfiinţat Serviciul de Ecarisaj în subordinea PMB. În 2001 a fost decis ca acest Serviciu să se ducă la sectoare. Din 2003 şi până acum, ASPA a funcţionat şi şi-a derulat activitatea exclusiv sub subordinea CGMB. În 2006 un japonez a fost ucis de câini.

Serviciul a funcţionat extrem de prost la nivelul CGMB până în 2013. Atunci se estima că ar fi 65.000 de maidanezi pe străzi.

De la 90 de angajați în 2013 au ajuns azi la 13

După moartea lui Ionuţ a fost modificată legislaţia şi capacitatea ASPA a fost crescută. De abia din 2013 a crescut capacitatea ASPA care funcţiona cu 90 de angajaţi dedicaţi prinderii animalelor de pe spaţiul public. Aproximativ 54.000 de câini prinşi până în 2017, din care 30.000 au fost eutanasiaţi, iar 24.000 adoptaţi.

Apoi a survenit o schimbare fundamentală de abordare la nivelul ASPA. Începând cu anii 2017-2018 s-a schimbat abordarea, echipajele de prinzători fiind reduse drastic, undeva la 15 oameni, azi mai fiind 13 angajaţi la ASPA.

A fost oprită eutanasierea, ceea ce a pus o presiune extraordinară pe bugetul ASPA, vorbim de perioada 2017-2018. În 2019 au fost prinşii 2.500 de câini, în 2021 undeva 3.200 de câini, în 2022 undeva la 1.500 de câini, foarte puţini. După schimbarea politică din 2020 ASPA a continuat această politică, ceea ce a dus la reapariţia câinilor pe domeniul public.

ASPA şi-a redus programul de lucru

În mod iresponsabil, ASPA şi-a redus programul de lucru, nu acţionează în week-end şi de sărbători. În februarie 2021, doamna Diana Pungă, city manager al PMB a fost delegată să coordoneze activitatea ASPA.

Din 2017 s-a schimbat fundamental modul de operare al acestui serviciu şi a fost menţinut şi accentuat din 2021 şi până astăzi. Coordonatorul echipelor de prinzători a fost înlăturat.

Din punctul meu de vedere conducerea ASPA nu şi-a îndeplinit obiectivele legale. Nu a realizat nici măcar un recensământ. Au avut 3 ani la rând posiblitatea să facă recensământul animalelor, ceea ce ar fi furnizat temeinic PMB şi Poliţiei Locale numărul animalelor.

Dar unde s-au dus banii ASPA

Activitatea de capturare a fost subfinanţată prin dispoziţii ale celor responsabili. Prin comparaţie, în 2014, ASPA avea buget de 10 milioane, iar în 2022, ASPA a avut buget de 17 milioane lei şi s-a concentrat pe alte activităţi, cum ar fi târguri de animale.

Resursele au fost mutate de pe capturare pe prevenţie, adopţie. Acţiunea s-a mutat de pe partea de capturare pe partea de cazare, hrană, sterlizare şi s-a înhibat capturarea. Condiţiile de adăpost sunt groaznice din cauza supraaglomerării.

Întrebarea este cine are interesul ca ASPA să ţină un număr mare de câini din adăposturi? Cine face bani din această afacere?

Am luat măsuri în ultimii 2 ani. A fost o singură adresă în care ASPA acuza că Poliţia Locală nu a acordat sprijin. În rest am ajutat. Este cum ai acuza Poliţia Locală Sector 6 de problemele de termoficare pentru că nu a mutat o maşină pentru o intervenţie. În 2023 am trimis 96 de sesizări pentru ASPA, la 74 nu a răspuns.

Nu ai cum să răspunzi când ai 13 hingheri într-un oraş ca Bucureştiul. Acuzaţia că noi nu sprijinim ASPA este complet nefondată. Pe 14 ianuarie, chiar cu o săptămâna înainte de atac, am anunţat ASPA că o haită de 10 câini este acolo. Avem înregistrări din dispecerat. Nu a venit nimeni până la atacul de pe 20 ianuarie. ASPA nu a reacţionat”.

articolul original.

PSD, atac la primarii susținuți de PNL. Partidul lui Ciolacu cere anchete extinse la Primăriile Municipiului București și Sectorului 6

23 January 2023 at 15:21
image

PSD solicită o anchetă extinsă pentru stabilirea și sancționarea celor responsabili de moartea femeii ucisă de câini în zona Parcului Morii din București, se arată într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, aceste investigații trebuie demarate atât la nivelul departamentelor de specialitate din Primăria Municipiului București și din Primăria Sectorului 6, cât și la nivelul conducerii celor două instituții. PSD îi acuză pe cei doi edili, Nicușor Dan și Ciprian Ciucu, ambii susținuți de PNL că ”prin indiferența și inactivitatea lor, au permis producerea acestei tragedii”.

”Este o gravă neglijență în serviciu care trebuie sancționată dur, conform prevederilor Codului Penal, cu atât mai mult cu cât persoana decedată fusese anterior victima atacului câinilor din zona Parcului Lacul Morii, iar autoritățile responsabile nu au luat măsuri pentru îndepărtarea acestui risc.

Este revoltător că nici după două zile de la tragedie nu există vreo demisie și vreo demitere la Primăria Capitalei și la Primăria Sectorului 6!
Pasarea răspunderii de la o instituție la alta este inacceptabilă. Ambele primării poartă o răspundere directă pentru tragedie. Primarul General, Nicușor Dan, nu a alocat resursele necesare și nu a fost preocupat de slaba activitate a Autorității pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea sa.

Iar, primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, nu a luat vreo măsură pentru înlăturarea haitelor de câini din Parcul Lacul Morii, în pofida plângerilor și sesizărilor care i-au fost adresate în acest sens.
Instituțiile statului trebuie să acționeze cu maximă fermitate pentru anchetarea și condamnarea celor vinovați de această tragedie, care ar fi putut fi evitată dacă cei responsabili și-ar fi făcut datoria”, se mai arată în comunicatul PSD.

Context

O femeie care alerga pe malul Lacului Morii a fost găsită moartă după ce ar fi fost mușcată de câini. Poliția a fost alertată prin 112 iar echipajul medical care a ajuns la fața locului a constatat decesul. Aceeași femeie fusese internată în urmă cu un an după ce a fost atacată de o haită de maidanezi în aceeași zonă a Lacului Morii.

În primăvara anului trecut, femeia a fost atacată de o haită de 20 de câini maidanezi, pe podul ,,La Roșu” de pe Lacul Morii.

Femeia a fost dusă la spital conștientă, dar cu răni multiple la mâini și picioare din cauza mușcăturilor.

Incidentul a fost confirmat de Poliția București, care arată că femeia a fost salvată de o persoană care a sunat la 112.

articolul original.

Autoritățile își pasează responsabilitatea în cazul femeii ucise de o haită de câini în apropiere de Lacul Morii din București

22 January 2023 at 16:15
image

Primăria sectorului 6 acuză Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor că răspunde foarte târziu la solicitările de a ridica maidanezii de pe străzi. De partea cealaltă, reprezentanții ASPA spun că atribuțiile lor sunt limitate și că fără spriinul poliției nu pot rezolva problema câinilor vagabonzi.

Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor atrage atenția că poate să ridice câini numai dacă sunt pe domeniul public, nu și când se retrag în curțile oamenilor. De aceea, e nevoie de intervenția poliției, spune purtătoarea de cuvânt a ASPA, Cătălina Trănescu.

“Câinii pleacă din domeniul public intră pe o proprietate privată, noi nu mai avem competență, noi nu mai putem să intrăm și să capturăm. Și atunci ce am făcut? Am rugat Poliția Locală Sector 6 să ne ajute să identificăm proprietarii acelor terenuri și să obținem acordul lor să intrăm pe teren să-i capturăm. Sau mai există și varianta în care acei proprietari își asumă câinii, își îngrădesc corespunzător proprietatea și și-i țin acolo. Nu am primit un răspuns la această adresă. Problemele astea apar și pentru a le putea preveni sunt necesare mai multe controale la proprietarii de câini și la proprietățile private. Intră-n competența Poliției. Noi, ASPA, avem competență doar ridicare. ASPA nu are competențe de a verifica proprietarii de animale”, a spus Cătălina Trănescu.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/22ian-15-Tranescu-avem-competente-limitate.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Primăria sectorului 6 a anunțat inițial că n-a primit sesizări că ar fi câini în zona Lacul Morii, unde a murit femeia atacată de o haită.

După ce ASPA a prezentat presei sesizările făcute către primărie, poliție locală și autorițăți din localitatea învecinată Chiajna, primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu a recunoscut că au existat aceste sesizări și a promis că va face anchetă la poliția locală. Într-un nou comunicat, primăria sectorului 6 acuză ASPA că intervine târziu pentru ridicarea câinilor, după una până la 3 zile de la sesizare. Și că alertați în noaptea de sâmbătă spre duminică să adune câinii de la Lacul Morii, hingerii au venit abia după 7 ore, la 10 dimineața.

Bărbatul care a descoperit-o pe femeia atacată de câini este șocat de ce a văzut și spune că atât familia sa cât și vecinii au depus numeroase sesizări.

“Un om care era mâncat de câini…altceva ce să vă zic? Erau foarte mulți câini. Un băiat care alerga pe dig a văzut toată scena, el a trimis pe cineva ca să vină la mine că nu știa exact adresa din zonă că să vină Poliția, Salvarea. (…) A făcut nora mea sesizări o grămadă și filmulețe cu câinii care se băteau aicea”, a spus bărbatul.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/22ian-15-barbat-marturisiri.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Hingerii continuă să caute și să captureze câinii din zona Lacul Morii. În cursul zilei de duminică, au reușit să prindă 12 câini adulți și doi pui, iar sâmbătă, capturaseră 2 câini adulți.

Prietenii femeii ucise de haita de câini au venit și ei la locul tragediei.

Cristian, unul dintre prietenii Anei Oros, a povestit de ce aceasta a continuat să alerge în zona în care anul trecut, în aprilie, fusese atacată de o haită de câini.

Atunci, a fost salvată de doi bicicliști care treceau prin zonă și care au reușit să alunge câinii. Femeia avea răni la cap, mâini și picioare și a fost dusă la spital unde a suferit mai multe operații.

“Multă lume se întreabă de ce a continuat să vină aici. Cuvintele Anei au fost:<< Nu poți trăi cu frică!>>  Problema există în continuare și se poate întâmpla oricui. Sunt câini lăsați în libertate și formează haite și atuncea atacă”, a spus Cristian.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/22ian-18-Cristian-despre-Ana.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Între timp, edilii de sector așteaptă să fie convocați de primarul general. Primarul sectorului 3, Robert Negoiță îi cere lui Nicușor Dan să convoace de urgență o ședință cu reprezentanții sectoarelor pentru a găsi soluții la problema câinilor de pe străzi.

(Sursa foto și video: ASPA)

articolul original.

Documentele care arată că ASPA a sesizat Poliția Locală a Sectorului 6 cu privire la pericolul câinilor din zona Lacul Morii

22 January 2023 at 10:07
image

Poliția Locală din sectorul 6 al Capitalei a fost sesizată, în repetate rânduri, de Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor cu privire la pericolul câinilor din zona Lacul Morii. Este zona în care, sâmbătă, o femeie a fost ucisă de o haită de maidanezi.

În septembrie, anul trecut, ASPA a cerut de 3 ori Poliției Locale din sectorul 6, dar și altor instituții, inclusiv din județul Ilfov, să facă verificări la proprietarii care își lasă câinii să umble pe străzi, reiese din documentele obținute de Europa FM.

După ce inițial a negat că ar fi existat astfel de înștiințări, primarul sectorului 6 recunoaște că au fost sesizări și anunță anchetă la poliția locală.

Documentele obținute de Europa FM arată că Poliția Locală din sectorul 6 a primit, în septembrie 3 sesizări din partea Autorității pentru Supravegherea Animalelor. Prima pe data de 15, în care e semnalat că în primele 6 luni ale anului, din sectorul 6, au fost ridicați peste 200 de câini și că ASPA a identificat 10 zone fierbinți de unde primesc mereu sesizări de la populație pentru ridicarea câinilor. Printre acestea, se afla și zona adiacentă digului de la Lacul Morii, unde, sâmbătă, o femeie a fost ucisă de o haită de câini.

Într-o a doua sesizare, datată 27 septembrie, ASPA cere din nou Poliției Locale din sectorul 6, verificarea proprietarilor de animale care își lasă câinii pe străzi și amintește de prezența maidanezilor în număr mare în zona Lacului Morii. Sesizarea e adresată deopotrivă Poliției Animalelor și Poliției din Chiajna, localitate învecinată din județul . Iar pe 30 septembrie, într-o sesizare similară despre prezența câinilor, e anunțat inclusiv primarul sectorului 6.

Instituția condusă de Ciprian Ciucu nega, sâmbătă, existența acestor sesizări, ba chiar spunea că poliția locală nu a identificat câini în zona Lacul Morii, informații respinse de Cătălina Trănescu, purtător de cuvânt al ASPA.

“‘Mă îndoiesc că nu au avut sesizări (despre prezența câinilor) pentru că o parte le-au redirecționat către noi, altele au venit direct de la cetățeni, iar alte acțiuni au fost acțiunile noastre proprii”, a spus Cătălina Trănescu.

https://www.europafm.ro/wp-content/uploads/2023/01/22ian-11-Tranescu-reactie.mp3
EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

După ce au ieșit la iveală documentele ASPA, primarul sectorului 6, Ciprian Ciucu, a recunoscut că a existat un schimb de adrese între ASPA și polițiile locale.  El a anunțat că a început o anchetă internă la Poliția Locală, dar în același timp a acuzat ASPA că prin aceste adrese doar își acoperă incompetența.

Primarul menționează pe Facebook că o cunoștea pe femeia ucisă de câini. A spus că a discutat cu ea despre proiecte în zonă și că acesta s-a implicat inclusiv în acțiuni de igienizare a zonei Lacul Morii.

articolul original.

Primarul Sectorului 6, prima reacție după moartea Anei Oros. A fost demarată anchetă internă la Poliția Locală

22 January 2023 at 13:05

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 al Capitelei a făcut prima declarație despre tragicul eveniment care a marcat întreaga țară. Edilul a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj prin care anunță că a fost afectat de moartea Anei, cei doi cunoscându-se personal. 

Primarul a mărturisit că a fost deja demarată o anchetă internă la Poliția Locală. De asemena, Ciprian Ciucu a menționat că nu a reacționat public până acum, întrucât se aștepta ca Nicușor Dan să fie cel care abordează primul acest subiect, deoarece are putere de decizie în privința politicilor ASPA.

Ce spune Ciprian Ciucu despre moartea Anei Oros

În postarea de pe Facebook, primarul a menționat că a cunoscut-o personal pe Ana chiar pe Lacul Morii, în timp ce se afla la alergat.

„Nu mă spăl pe mâini! Nu m-am spălat niciodată pe mâini, cu atât mai puţin acum, cu moartea tragică, în condiţii înfiorătoare, a Anei Oroş Daraban. Am cunoscut-o pe Ana chiar pe Lacul Morii, spre insulă. Ieşise la alergat. A participat şi la acţiunea de curăţenie, am igenizat împreună zona.

Am discutat despre proiectele viitoare, până unde şi cum vom face cu viitorul parc. Vestea cumplită m-a dat peste cap, efectiv… nu am cuvinte. Noi am demarat deja propria anchetă internă la Poliţia Locală! Nu fuge nimeni de răspundere! Eu nu fug de răspundere, niciodată nu voi fugi de răspundere!!”, a scris Ciprian Ciucu pe Facebook.

Ciprian Ciucu. Sursă foto: arhivă presă

Ciprian Ciucu l-a taxat dur pe Nicușor Dan

Primarul Sectorului 6 a transmis că se aștepta ca prima reacție publică despre moartea Anei Oros să vină din partea lui Nicușor Dan.

„Recunosc, aveam această aşteptare. În septembrie 2013, atunci când Ionuţ Anghel şi-a găsit sfârşitul în aceleaşi condiţii înfiorătoare, Primarul General de atunci, Sorin Oprescu şi-a asumat, cum era normal, serviciul de ecarisaj, ASPA, etc.

Primarul de Sector nu apare în nicio discutie publică. De aici aşteptarea mea. Nu mai am aşteptări de la PMB. Lipsa de leadership, neasumarea, aruncarea responsabilitatilor în curtea altora, sunt deja de notorietate”, a mai spus primarul.

articolul original.

Ciprian Ciucu, reacție după tragedia de pe malul Lacului Morii: Nu fuge nimeni de răspundere! Am demarat anchetă internă la Poliţia Locală. Solicit o comisie care să evalueze activitatea ASPA

22 January 2023 at 08:36
image

Primarul Sectorului 6 a anunțat că a demarat o anchetă internă după moartea Anei Oroș Daraban, femeia ucisă sâmbătă de o haită de câini în zona Lacul Morii din Bucureşti.

Ciprian Ciucu a postat un mesaj pe pagina de Facebook în care a dezvăluit că o cunoștea pe victimă, această fiind foarte implicată în proiectele desfășurate în zonă.

„Noi am demarat deja propria anchetă internă la Poliţia Locală! Nu fuge nimeni de răspundere! Eu nu fug de răspundere, niciodată nu voi fugi de răspundere! Îmi pare nespus de rău pentru ce s-a întâmplat, de acum înainte ma voi ocupa personal de acest subiect. În paralel solicit Consiliului General să facă o comisie care să evalueze activitatea ASPA!”, a transmis primarul sectorului 6.

Edilul a readus în discuție și problema adăposturilor de animale pline,  a condițiilor deplorabile din aceste facilități, dar și a eutanasierii.

ASPA are o singură misiune și un buget mare, distribuit prost… Politica ASPA este total greșită și a dus la reapariția câinilor pe străzi. În loc sa adune câinii de pe străzi, ASPA face campanii de „conștientizare”. Nu se mai eutanasiază de ani buni ceea ce face ca adăposturile să fie arhipline, condițiile în care sunt ținute animalele sunt proaste. Și de aceea, resursele lor nu se duc la capturare ci pe condiții de cazare și campanii de „conștientizare” pe bani mulți. Un fel de PR pe bani publici „, a scris primarul sectorului 6.

Zeci de maidanezi și câini de luptă pe câmpul de lângă Lacul Morii

O femeie și-a găsit sfârșitul sâmbătă dimineață, în București, sfâșiată de o haită de câini. Victima alerga lângă Lacul Mori când a fost atacată. La sosirea ambulanței, femeia era deja decedată.

Victima ar fi fost atacată de maidanezi și în 2022, când ar fi ajuns la spital cu multiple mușcături la nivelul capului și membrelor. Locuitorii din zonă spun că pe câmpul unde a avut loc tragedia sunt zeci de maidanezi, dar și câini de luptă care sunt crescuți de vecini, care nu sunt supravegheați și ies din curți.

articolul original.

Primarul Ciprian Ciucu încearcă să se extragă din scandalul morții femeii care a fost sfâșiată de maidanezi pe Lacul Morii

21 January 2023 at 11:43
image

O femeie de doar 43 de ani a fost atacată și ucisă de zeci de maidanezi pe malul Lacului Morii din Capitală. Primăria Sectorului 6, condusă de Ciprian Ciucu, vine cu precizări, încercând parcă să dea vina pe altcineva pentru tragedia de sâmbătă dimineață.

“Femeia a fost găsită de polițiști pe câmp, la 270 de metri distanță de cea mai apropiată locuință și la 300 de metri distanță de cel mai apropiat punct de digul Lacul Morii- zona neamenajată, aflată la granița cu Comuna Chiajna.

Terenul a aparțiut CAP, iar împroprietăririle au fost făcute de autoritățile din Chiajna. În prezent, se află în posesia a trei persoane.

Primăriile de sector nu au atribuții pe partea de ecarisaj, singura instituție abilitată să monitorizeze și să strângă câinii maidanezi de pe raza administrativ-teritorială a Bucureștiului este Autoritatea pentru Supravegherea și Protecția Animalelor (ASPA), aflată în subordinea Primăriei Generale.

Chiar și așa, Poliția Locală a Sectorului 6 sprijină ASPA. Au acțiuni săptămânale împreună. Mai mult, anul trecut echipele au fost însoțite de polițiștii locali în zona Gilulești Sârbi, în cadrul campaniei de conștientizare a sterilizării animalelor.

Important! Poliția Locală Sector 6 nu a primit sesizări privind existența câinilor fără stăpân în zona unde s-a petrecut tragedia. Însă, aproape zilnic polițiștii locali solicită intervenția celor de la ASPA pentru a captura câinii făre stăpân din alte zone, în special cele aflate la granița cu comunele limitrofe.

Anul trecut, au fost trimise 53 de notificări, iar de la începutul lui 2023 alte 36″, anun'[ Prim[ria Sectorului 6.

“Astăzi, 21 ianuarie 2023, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Secția 20 Poliție au fost sesizați, prin 112, cu privire la faptul că o persoană care alerga în zona unui lac, din Sectorul 6, ar fi fost mușcată de câini.

La fața locului s-au deplasat polițiștii care au identificat victima, iar un echipaj medical a constatat decesul.

În vederea stabilirii cauzelor și condițiilor în care s-a produs decesul, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București și Serviciul Omoruri.

Trupul neînsuflețit urmează a fi transportat la INML în vederea efectuării necropsiei”, anunță Poliția Capitalei.

Potrivit unor surse judiciare, victima este Oroș Ana, de 43 de ani. Femeia este aceeași care a fost atacată de câini și în 20 aprilie 2022.

articolul original.

Ciprian Ciucu: „Nu intenționez să candidez la Primăria Generală. M-aș duce acolo în anumite condiții și sunt convins că nimeni nu mi le va accepta” | VIDEO

23 November 2022 at 18:22
image

Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 și președintele PNL București, a fost invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM. „Nu intenționez să candidez la Primăria Generală”, a spus Ciprian Ciucu la Europa FM. Motivele? „M-aș duce acolo în anumite condiții, iar aceste condiții sunt convins că nimeni nu mi le va accepta”. Însă, primarul Sectorului 6 atrage atenția asupra modului în care se pune problema atunci când se discută despre preluarea conducerii Primăriei Capitalei: „Întrebarea este <<cine este în stare să fie primar?>>”, nu „cine vrea sau cine poate să fie candidat”.

Ciprian Ciucu: „M-aș duce acolo în anumite condiții, iar aceste condiții sunt convins că nimeni nu mi le va accepta”

„La nivel uman, personal, vă dați seama că după ce muncești trei ani, patru ani – acum am doar doi – ai multă muncă în spate cu multe proiecte – eu sunt singurul primar care a organizat toate instituțiile, am desființat două instituții, am făcut analize funcționale, au plecat oameni, am adus oameni din Ministere, din agenții pe poziții de middle management, top management – deci am o muncă fabuloasă în spate cu zeci de proiecte de investiții semnificative de la școli, creșe, grădinițe, parcuri mari care nu au existat până acum, străzi de la zero.

Un spital mă chinui să demarez. Multe astfel de proiecte. Pentru mine și pentru orice om care se implică – nu vreau să pară că mă laud, dar la atât de mult și permanent cum sunt eu… să o iau de la capăt este cumva inuman.

Adică volumul de muncă este fabulos. Deci la nivel uman, mie mi-ar fi relativ greu să mă adaptez și doar m-aș duce acolo în anumite condiții, iar aceste condiții sunt convins că nimeni nu mi le va accepta sau nu-mi poate oferi garanția lor”, a spus Ciprian Ciucu la Europa FM.

Ciprian Ciucu: „În lipsa unor reforme structurale și legislative, nu aș performa cu mult mai bine decât au făcut-o Sorin Oprescu, Gabriela Firea sau Nicușor Dan”

„Da, sunt genul de primar care nu vreau să fiu primar general doar așa ca să fiu, pentru că în lipsa unor reforme structurale și legislative serioase nici eu – poate aș performa puțin mai bine decât foștii primari, că am ceva experiență – nu aș performa cu mult mai bine decât au făcut-o Sorin Oprescu, Gabriela Firea sau Nicușor Dan. Deși este clar că nivelul de pregătire în zona administrației, dintre noi, este destul de mare – totuși, eu am lucrat ani de zile în consultanță pentru administrația publică și nu în România, ci în afara României. Acele condiții pe care eu le-aș pune nu mi le poate oferi nimeni. […] În acest moment, nu intenționez să candidez la Primăria Generală”, a adăugat primarul Sectorului 6.

Ciprian Ciucu: „Punem greșit problema și întrebarea <<Cine vrea să fie primar”. Trebuie să întrebăm <<cine este în stare să fie primar?>>”

Întrebat dacă mai vrea un mandat la Sectorul 6, Ciprian Ciucu a spus că „Evident”.

„Nici nu se pune problema aș vrea un mandat la Sectorul 6 pentru că primăriile care au performat au avut primari cel puțin două mandate, trei mandate pentru că birocrația este atât de mare din momentul în care inițiezi ceva până când execuți și trebuie să te ții cu dinții de acele proiecte pe care le-ai început, care vor modifica sau care vor schimba în bine viața oamenilor”, a mai spus Ciprian Ciucu la Europa FM.

Întrebat dacă PNL va avea candidatul lui, președintele PNL București a spus că: „Eu mi-aș dori să avem candidatul nostru, nu neapărat să fiu eu. Se pune foarte greșit problema, cu toții punem greșit problema: cine vrea sau cine poate să fie candidat? Punem foarte greșit această problemă. Sau această întrebare. Întrebarea este <<cine este în stare să fie primar?>>”.

Urmărește întreaga emisiune „Piața Victoriei” aici:

Sursa foto: Europa FM

Citește și: PNL nu îi retrage sprijinul politic lui Nicușor Dan, dar nemulțumirile rămân. „Vine iarna, nu putem să lăsăm Primăria fără majoritate”, spune Ciprian Ciucu | AUDIO

articolul original.

Ciprian Ciucu, președintele PNL București: ,,M-am trezit pe o scenă imensă și eram numai bărbați. Mi-am dat seama că avem o problemă serioasă”

24 August 2022 at 12:26

 ,,După aceste două rânduri de competiții, nu și-a programat nimeni să excludă femeile

,,Noi, în PNL, avem o problemă. O știam, dar m-a șocat după ce, după mai multe runde de alegeri, m-am trezit pe o scenă imensă și eram numai bărbați: 30-40 de bărbați! M-am simțit inconfortabil. Mi-am dat seama că avem o problemă serioasă în PNL în ceea ce privește prezența femeilor la conducerea partidului.” a declarat Ciprian Ciucu.

Acesta a încercat și o explicație pentru care, nici măcar pentru aparențe, nu a scăpat picior de femeie în înaltul for de conducere a partidului.

,,M-am întrebat de ce nu sunt femei la vârful partidului. Cauzele sunt și obiective, și subiective. Am trecut prin două convulsii, schimbarea lui Ludovic Orban și Florin Cîțu și lupta s-a ascuțit foarte tare. Într-un mediu extrem de competitiv, după aceste două rânduri de competiții, nu și-a programat nimeni să excludă femeile. În contextul luptei acerbe, nimeni nu s-a gândit să mai facă loc doamnelor. Fiecare lider de județ și-a dorit să fie pe acea scenă. Nu a fost ceva programat, dar asta a rezultat și nu a fost deloc bine. Acesta nu e un rezultat care pe mine să mă reprezinte. Nu vreau să fac politică doar cu bărbați.” a mai declarat Ciucu.

Acesta a adus multe exemple cu privire la lucrurile bune pe care le-a adus colaborarea cu femeile în administrația locală:

  • ,,Ca primar, mi-am dat seama că mie îmi lipsește o perspectivă de gen. Atunci când faci politici de dezvoltare urbană, trebuie să ai în vedere toate catergoriile, nu doar una singură. Mergând prin oraș, am observat că în stațiile STB sunt doar femei, foarte rar bărbați. Mi-am pus problema cum proiectez orașul din această perspectivă. (…) O urbanistă mi-a atras atenția cu privire la faptul că, în timp ce tinerii băieți au variante de petrecere a timpului liber, precum basketul sau fotbalul, tinerele fete nu au multe variante. Și atunci am început să facem proiectare urbană ținând cont și de această realitate pe care eu, ca bărbat, nu aș fi remarcat-o. (…) Am început să eliberăm trotuarele de mașini pentru că mămicile nu aveau pe unde să treacă. (…) Nici prin cap nu mi-ar fi trecut să punem, pentru tinerele fete, la toaletele de la școli, absorbante. Dar viceprimărița a vorbit cu un ONG și le-a pus gratuit la dispoziție. Mie, ca bărbat, nu-mi veneau natural astfel de perspective. Sunt doar câteva exemple pentru care e nevoie ca la nivelul decidenților să fie și femei.”
articolul original.
  • There are no more articles
❌